Geachte wethouders van Schiedam, Rotterdam en Lansingerland,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geachte wethouders van Schiedam, Rotterdam en Lansingerland,"

Transcriptie

1 Aan : Wethouders van Schiedam, Rotterdam en Lansingerland Kopie aan : Elly van Kooten (directeur Publieke Gezondheid) Jan Groot (afdelingshoofd Publieke Gezondheid) Datum : 22 februari 2017 Maatschappelijke Ontwikkeling GGD Rotterdam-Rijnmond Afdeling Publieke Gezondheid Team Gezondheid en Milieu Bezoekadres: Schiedamsedijk 95, Rotterdam Postadres: Postbus LP Rotterdam Internet: Van: Nienke van de Waal Telefoon: n.vandewaal@rotterdam.nl Betreft : GGD advies over mogelijke uitbreiding Rotterdam The Hague Airport Ons kenmerk:17mo01068 Geachte wethouders van Schiedam, Rotterdam en Lansingerland, Aanleiding De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft de afgelopen maanden van verschillende betrokkenen vragen gekregen over de mogelijke gezondheidseffecten van (uitbreiding van) de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). In dit proces is een verkenner aangesteld (Joost Schrijnen) die de opdracht heeft gekregen vragen te verzamelen. De GGD heeft de aan haar toegedeelde vragen beantwoord. Naast de formele beantwoording van de vragen aan de verkenner (publicatie volgt), heeft de GGD besloten om een gezondheidskundig advies op te stellen. Doel van dit advies is om zo concreet mogelijk te informeren op basis van de huidige beschikbare kennis op gebied van vliegverkeer en gezondheid. We beogen hiermee bestuurders handvatten te geven om gezondheid van omwonenden mee te wegen in de besluitvorming rondom de mogelijke uitbreiding van de luchthaven. Dit advies zal aangeboden worden aan de wethouders van alle betrokken gemeenten (Rotterdam, Schiedam en Lansingerland). Desgevraagd kan een onderwerp nader toegelicht of uitgediept worden. Kernpunten - Toename van geluidsbelasting heeft negatieve effecten op de gezondheid (met name geluidhinder en slaapverstoring) van omwonenden; - de effecten door geluidsbelasting van RTHA reiken verder dan Rotterdam, Schiedam en Lansingerland; - structurele monitoring van hinderbeleving vindt plaats middels de gezondheidsmonitor; - gezondheidseffecten zijn niet doorberekend in de MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse); - beperken van gezondheidseffecten is onder andere mogelijk door minder vliegverkeer in de (randen van) de nacht en isolatie van woningen; - het is belangrijk om omwonenden blijvend te informeren en beleid waar mogelijk met hen af te stemmen.

2 Blad: 2/6 Gezondheidseffecten Geluidhinder Over het algemeen wordt geluid afkomstig van vliegverkeer als meer hinderlijk ervaren dan wegverkeer. Naast de persoonlijke factoren heeft dit te maken met het tijdelijke geluidsniveau en het karakter van het geluid (zoals toonhoogte). Vliegtuigen en helikopters zorgen namelijk voor een geluidpiek, terwijl bijvoorbeeld wegverkeer een meer continu geluidniveau heeft. Hinder is een gevoel van (hevige) afkeer, boosheid, onbehagen en/of gekwetstheid. Hinder beïnvloedt het lichamelijk en geestelijk welbevinden en is daarmee een negatief gezondheidseffect. In welke mate iemand gehinderd is, verschilt per persoon. Zo ervaren mensen die negatief tegenover de luchthaven staan (bijvoorbeeld door angst voor vliegtuigen, gevoeligheid voor geluid), vaker en meer hinder dan mensen met een positieve binding (bijvoorbeeld door werk, andere belangen of acceptatie van de luchthaven). Door bureau Adecs is het verwachte aantal geluidsgehinderden in de verschillende uitbreidingsscenario s berekend (tabel 1). Uit onderstaande tabel valt op te maken dat ongeveer de helft van het totaal aan ernstig gehinderden zich buiten de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland bevindt. Het aantal ernstig gehinderden zal met name in het verlengde van de landingsbaan toenemen naarmate het aantal commerciële vluchten stijgt. Daarnaast is te zien dat het aantal ernstig gehinderden bij scenario 3d bijna verdubbelt ten opzichte van scenario 1 (referentie situatie). Wat niet in onderstaande tabel is meegenomen, is de verwachte toename van het aantal inwoners als gevolg van nieuwbouwwoningen. Wanneer nieuwbouwwoningen meegerekend worden, zal het aantal ernstig gehinderden hoger zijn. Tabel 1. Berekend aantal ernstig gehinderden binnen de 40 db (A) Lden contour Scenario Rotterdam, Schiedam en Lansingerland Rest gemeenten Totaal a b c d Slaapverstoring Een belangrijk effect waar elke omwonende in meer of mindere mate mee te maken krijgt, is verstoring van de slaap. Dit kan al optreden vanaf 30 db (fluisterniveau) in de slaapkamer, zonder dat iemand er bewust wakker van wordt. Een passerend luchtvaartuig overschrijdt in een wijde omgeving dit niveau van 30 db in de slaapkamer (vooral zomers wanneer slaapkamerramen open staan).

3 Blad: 3/6 Net als bij geluidhinder, spelen ook persoonlijke en contextuele factoren een rol in de beleving hiervan. Voorbeelden hiervan zijn verwachtingen over het geluid, de mate van schrikreactie, geluidgevoeligheid, angst voor neerstorten van vliegtuigen, leeftijd en geslacht. Daarnaast kunnen mensen die voor het inslapen blootstaan aan omgevingsgeluid of bezorgd zijn over het geluid, gedurende de nacht meer moeite met inslapen hebben. Bij veelvuldige slaapverstoring ontstaan lichamelijke effecten, zoals tijdelijk verhoging van de bloeddruk (met op lange termijn mogelijk hart- en vaatziekten tot gevolg) en verhoogde cortisolwaarden (stresshormoon). Deze kunnen optreden zonder dat iemand zich daar bewust van is. Door bureau Adecs is het verwachte aantal ernstig slaapverstoorden in de verschillende scenario s per gemeente berekend (tabel 2). Uit onderstaande tabel valt op te maken, dat ongeveer de helft van het totaal aan ernstig slaapverstoorden zich buiten de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland bevindt. Wat niet in onderstaande tabel is meegenomen, is de verwachte toename van het aantal inwoners als gevolg van nieuwbouwwoningen. Wanneer nieuwbouwwoningen meegerekend worden, zal het aantal ernstig slaapverstoorden hoger zijn. Tabel 2. Berekend aantal ernstig gehinderden binnen de 30 db (A) Lnight contour Scenario Rotterdam, Schiedam en Lansingerland Rest gemeenten Totaal , 3abcd In de berekeningen de MER wordt ervan uitgegaan dat het aantal nachtvluchten bij de scenario s 2 en 3 (a t/m d) gelijk zal zijn. Echter zal de kans op vertraging (bij late vluchten) ook toenemen als er meer commerciële vluchten komen en is vaker overtreden van het nachtregime te verwachten. Hart- en vaatziekten Blootstelling aan geluid kan leiden tot stress. Stress zorgt vervolgens voor lichamelijke reacties zoals bloeddrukverhoging en verhoogde waarden cortisol. Dit zijn risicofactoren van hart- en vaatziekten, indien deze lang aanhouden. Naast dit indirecte effect kan langdurige hinder en slaapverstoring ook direct effect hebben op hart en vaten. Het is wetenschappelijk aangetoond, dat bij een blootstelling hoger dan 50 db (A) Lden het risico op een hoge bloeddruk en hartinfarcten verhoogd is. In Nederland ontwikkelen ongeveer 75 per mensen per jaar een (coronaire) hartziekte. Voor mensen die aan 55 db(a) Lden worden blootgesteld, ligt dit aantal op 77 per per jaar. Dit betekent een toename van 2 ziektegevallen per jaar, oftewel een extra kans van 2-3 % voor mensen blootgesteld aan een geluidsniveau van 55 db(a) Lden, zoals in de directe omgeving van de luchthaven. Volgens de berekeningen van bureau Adecs wonen er bij scenario 1 van het MER 5314 mensen binnen de 55 db (A) Lden contour. Bij uitbreiding naar bijvoorbeeld scenario 3C, nemen deze aantallen toe tot Beide aantallen zijn inclusief geplande nieuwbouw en betreffen een schatting.

4 Blad: 4/6 (Ultra)fijnstof De bijdrage van vliegverkeer aan fijnstof (PM10 en PM2,5) op leefniveau is klein. Het grootste aandeel is afkomstig van wegverkeer van- en naar de luchthaven. Recent onderzoek heeft aangetoond, dat de concentratie ultrafijnstof (kleinere deeltjes, UFP) rondom luchthavens als gevolg van vliegverkeer echter aanzienlijk verhoogd is. Van deze deeltjes is aannemelijk dat er negatieve gezondheidseffecten zijn, i.v.m. het vermogen diep door te dringen in het lichaam. Er wordt de komende jaren onderzoek verricht naar dit onderwerp (onder meer door het RIVM rondom Schiphol). Verplaatsing helikopterhaven Als gevolg van het verplaatsen van het helikopterverkeer op RTHA naar elders en het opvullen van de vrijgekomen geluidsruimte, zal de geluidsbelasting veranderen. Hierdoor zal ook de verdeling van het aantal ernstig gehinderden en ernstig slaapverstoorden in de regio veranderen. Bureau Adecs/To70 heeft berekend 1 wat de aantallen ernstig gehinderden en ernstig slaapverstoorden in zijn Rotterdam, Schiedam en Lansingerland en bij uitplaatsing van de helikopterhaven. Bij uitplaatsing van de helikopterhaven is er meer geluidsruimte voor commerciële vluchten. Indien deze geluidsruimte opgevuld wordt door commerciële vluchten, zal met name in het verlengde van de landingsbaan het aantal geluidgehinderden en slaapverstoorden toenemen. De overlast door helikopterverkeer zal rondom RTHA afnemen. Er is echter niet berekend hoe groot de hinder en slaapverstoring rondom een nieuwe helikopterhaven zal zijn. Monitoring DCMR klachtenrapportage De milieudienst DCMR rapporteert jaarlijks over de klachten die naar aanleiding van vliegverkeer zijn binnengekomen. De belangrijkste bevindingen op het gebied van hinder in de jaarrapportage van 2015 zijn: - Slaapverstoring wordt door klagers het meest genoemd als soort hinder; - verkeersvliegtuigen (grote luchtvaart) zijn de voornaamste bron van klachten; - de meeste klachten worden tussen 7:00-8:00 en 22:00-24:00 uur gemeld. Eerder belevingsonderzoek In 1997, 2001, 2007 en 2012 heeft onderzoeksbureau Meijers belevingsonderzoek uitgevoerd rondom de luchthaven. Uit de analyses kwam naar voren, dat de hinder in sommige gebieden was afgenomen en in gebieden dichter bij de luchthaven gelijk gebleven of iets toegenomen. Verkeersvliegtuigen veroorzaken de meeste hinder. De vraagstelling van dit onderzoek was in de vier versies gelijk, wat de onderzoeken onderling goed vergelijkbaar maakt. De resultaten zijn echter niet goed te vergelijken met ander onderzoek en modelberekeningen bij andere vliegvelden vanwege de unieke vraagstelling. 1 Dit is gedaan voor scenario 1 en 3c. Hierbij is er op wijkniveau in Rotterdam, Schiedam en Lansingerland het aantal ernstig gehinderden en ernstig slaapverstoorden berekend. Deze berekeningen zijn tevens uitgevoerd waarbij de toekomstige bewoners van huidige nieuwbouwplannen worden meegerekend.

5 Blad: 5/6 Gezondheidsmonitor Het uitvoeren van belevingsonderzoek rondom een specifieke mogelijk hinderlijke bron, kent enkele belangrijke nadelen. Zo kan de houding ten opzichte van deze bron vooraf al reden zijn om wel of niet deel te nemen. Vaak wordt er onderzoek gehouden op het moment dat een belangrijke beslissing op handen is, waardoor de mening van dat moment de beantwoording beïnvloedt. In de gezondheidsmonitor die elke 4 jaar landelijk door de GGD-en wordt georganiseerd, zijn vragen opgenomen over geluidshinder van verschillende bronnen. In de versie van 2016 is een internationaal gestandaardiseerde vraag over geluidshinder, waaronder door vliegverkeer, opgenomen. Streven is om deze vraagstelling ook de komende versies te handhaven, zodat de resultaten goed vergelijkbaar zijn met zowel eerdere versies van de monitor als andere luchthavens. De resultaten van de gezondheidsmonitor 2016 worden halverwege 2017 verwacht. Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) In de MKBA (ECORYS ) worden de kosten voor gezondheidsschade door vliegtuiglawaai enkel voor geluidhinder doorberekend, andere gezondheidsschade wordt niet meegerekend. Te denken valt hierbij aan kosten van ziekteverzuim, uitkeringen, verlies van (werkzame) levensjaren, voorzieningengebruik (WMO). Hiermee ontbreekt de mogelijkheid om de gezondheidseffecten in getal te vergelijken met de andere maatschappelijke effecten. In 2008 verscheen het rapport Geluid, gezondheid en geld van bureau MSR (waar een schatting gemaakt van het aantal verloren gezonde levensjaren voor de bevolking van Rijnmond ten gevolge van geluidsbelasting van verschillende bronnen). De hierbij behorende kosten worden gesteld op 200 miljoen euro per jaar. Hiervan zou destijds ongeveer 4 miljoen euro toe te schrijven zijn aan vliegverkeer. Bovenstaand betreft een zeer grove schatting en is bedoeld als illustratie. In de afgelopen jaren zullen de kosten zijn toegenomen i.v.m. stijgende geluidsbelasting in stedelijk gebied. Een op RTHA toegespitste berekening is niet voorhanden. Het is aannemelijk dat direct rondom de luchthaven het aandeel van vliegverkeer groter zal zijn. Mogelijke aanknopingspunten voor beleid Aanpak aan de bron De meest effectieve manier om geluidsbelasting terug te dringen, is minder vliegverkeer. Bij gelijk blijven of uitbreiden van het aantal vluchten, zou winst geboekt kunnen worden door strikt handhaven van het nachtregime, minder vluchten aan randen van de nacht (betere spreiding) en op (lange) termijn: stille vliegtuigen. Aanpak reductie blootstelling Bescherming tegen vliegverkeer is lastig, omdat er sprake is van piekbelasting en het geluid van wisselende kanten komt. Geluidsisolatie is dan nodig in het hele huis met nadruk op de slaapkamer. Het streefniveau is 33 db(a) Lden in de slaapkamer. Hierbij is het van belang oog te hebben voor de kwaliteit van het binnenmilieu door voldoende ventilatievoorzieningen. Buitenruimte is uiteraard niet te isoleren en zal altijd hoog belast blijven.

6 Blad: 6/6 Betrokkenheid bij luchthaven Dit is van invloed op hinderbeleving en daarmee op de gezondheid. Goede (blijvende) informatievoorziening en mogelijkheden tot inspraak hebben een positief effect. Met vriendelijke groet, S. Sloos teammanager Gezondheid en Milieu N. van de Waal arts/medisch milieukundig adviseur

Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport

Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport Gezondheidsmonitor Aanleiding De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft in februari 2017 een advies opgesteld over gezondheidseffecten van vliegverkeer van de

Nadere informatie

Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag

Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag directie/afdeling dro/ruimtelijk beleid en advies contactpersoon E. ten Cate telefoon

Nadere informatie

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Voorzitter BRR Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Contact Dhr. K. de Jong T 070-441 82 97 k.de.jong@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Geluidhinder. Oscar Breugelmans

Geluidhinder. Oscar Breugelmans Geluidhinder Oscar Breugelmans Inhoud 1. Geluidhinder in Nederland 2. Wat is geluidhinder 3. Vaststellen van geluidhinder 4. Nieuwe WHO review geluidhinder Geluidhinder in Nederland Hinderinventarisatie

Nadere informatie

Stand van zaken rond geluidhinder in Nederland. Oscar Breugelmans Centrum voor Duurzaamheid, Milieu en gezondheid

Stand van zaken rond geluidhinder in Nederland. Oscar Breugelmans Centrum voor Duurzaamheid, Milieu en gezondheid Stand van zaken rond geluidhinder in Nederland Oscar Breugelmans Centrum voor Duurzaamheid, Milieu en gezondheid oscar.breugelmans@rivm.nl Inhoud 1. WHO environmental noise guidelines 2. Resultaten hinderinventarisatie

Nadere informatie

Belevingsonderzoek Rotterdam The Hague Airport 2012

Belevingsonderzoek Rotterdam The Hague Airport 2012 Belevingsonderzoek Rotterdam The Hague Airport 2012 (Aanvullende analyses op enkele geografische factoren) Rotterdam, 25 juni 2015 1 Probleemstelling. In 2012 onderzocht MEIJERS RESEARCH in hoeverre bewoners

Nadere informatie

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Voorzitter BRR Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Contact Dhr. K. de Jong T 070-441 82 97 k.de.jong@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor Volwassenen en ouderen Kennemerland Belevingsonderzoek Geluidhinder en slaapverstoring vliegverkeer Schiphol

Gezondheidsmonitor Volwassenen en ouderen Kennemerland Belevingsonderzoek Geluidhinder en slaapverstoring vliegverkeer Schiphol Gezondheidsmonitor Volwassenen en ouderen Kennemerland 2016 Belevingsonderzoek Geluidhinder en slaapverstoring vliegverkeer Schiphol Projectsturing Bestuursopdracht: directie en bestuur Ambtelijke werkgroep

Nadere informatie

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum Vliegverkeer slecht voor de gezondheid Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum 9-01-2018 Kleine deeltjes in de Lucht: Fijnstof en ultra fijnstof

Nadere informatie

Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol

Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol Geachte raadsleden, Naar aanleiding van het belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol van de GGD Zuid- Kennemerland zijn in de commissie Ruimte enkele vragen gesteld over het karakter van de

Nadere informatie

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 april 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: 28 juni 2017 Behandeld ambtenaar : K. de Jong E-mailadres: k.de.jong@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

BELEVINGSONDERZOEK VLIEGVELD EINDHOVEN: 2 e METING 2014 met vergelijkende analyse 1 e meting 2012 Concept versie GGD

BELEVINGSONDERZOEK VLIEGVELD EINDHOVEN: 2 e METING 2014 met vergelijkende analyse 1 e meting 2012 Concept versie GGD BELEVINGSONDERZOEK VLIEGVELD EINDHOVEN: 2 e METING 2014 met vergelijkende analyse 1 e meting 2012 Concept versie GGD 27-5-15 Dit onderzoek is een vervolg op het belevingsonderzoek van begin 2012 (dat ging

Nadere informatie

Gezondheidsaspecten bij (geluidsbelast) bouwen

Gezondheidsaspecten bij (geluidsbelast) bouwen Gezondheidsaspecten bij (geluidsbelast) bouwen NSG Geluidshinderdag Geluid en transformatie Inhoud Waarom? Effect van geluid op welbevinden en gezondheid Wat? Gezondheid: preventie en bevordering Hoe?

Nadere informatie

Ontwikkeling van Schiphol en (verdere?) hinderbeperking

Ontwikkeling van Schiphol en (verdere?) hinderbeperking Ontwikkeling van Schiphol en (verdere?) hinderbeperking Nachtvluchten en gezondheidseffecten Hans Olsthoorn, Omgevingsdienst Ijmond Ingrid Zandt, GGD Kennemerland Inhoud presentatie Wettelijk kader Onderzoek:

Nadere informatie

Ir M (Martin) van den Berg Ministerie VROM Directie Lokale Milieukwaliteit en verkeer. Relaties Lden en Lnight met Effecten

Ir M (Martin) van den Berg Ministerie VROM Directie Lokale Milieukwaliteit en verkeer. Relaties Lden en Lnight met Effecten Ir M (Martin) van den Berg Ministerie VROM Directie Lokale Milieukwaliteit en verkeer Relaties Lden en Lnight met Effecten Opbouw P Basisbegrippen geluid en gezondheid P EU-kader P Relaties Lden P Relaties

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor luchthaven Twente

Gezondheidsmonitor luchthaven Twente Gezondheidsmonitor luchthaven Twente 14 en 16 januari 2014 Jaap de Wolf Op verzoek van ADT heeft GGD Twente samen met het RIVM een offerte opgesteld voor het uitvoeren van een gezondheidsmonitor burgerluchthaven

Nadere informatie

Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuig rondom Rotterdam The Hague Airport Cessna 60 Citation e kwartaal 201 Datum : 1-10-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen/ Rob Algra Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus

Nadere informatie

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Rotterdam, 08 november 2017. Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Geachte aanwezigen, Mijn naam is Dirk Breedveld bestuurslid van de verenging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast,

Nadere informatie

Beleving leefomgeving

Beleving leefomgeving Beleving leefomgeving rondom vliegveld Eindhoven derde meting 2016 Eindhoven, juli 2017 Drs. AM van Gestel en Drs. MJM van Duijnhoven GGD Brabant-Zuidoost Inhoudsopgave Management samenvatting 3 1. Aanleiding

Nadere informatie

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten April 2006 Effecten van salderen tussen handhavingspunten Effecten van salderen tussen handhavingspunten Opdrachtgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart

Nadere informatie

Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot

Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot Bewonersvertegenwoordiger Rotterdam in de CRO RTHA Waarom Rotterdam The Hague Airport? (mening

Nadere informatie

Meer reductie van geluidhinder door minder focus op geluid! Frits van den Berg Mundonovo sound research (voorheen: GGD Amsterdam)

Meer reductie van geluidhinder door minder focus op geluid! Frits van den Berg Mundonovo sound research (voorheen: GGD Amsterdam) Meer reductie van geluidhinder door minder focus op geluid! Frits van den Berg Mundonovo sound research (voorheen: GGD Amsterdam) NSG - bijeenkomst Geluidshinder, hoe te duiden, 9 jan 2018 Inhoud A. Geluidniveau

Nadere informatie

16 maart Geluidskaarten R. Maat

16 maart Geluidskaarten R. Maat Notitie Aan Gemeente Lansingerland Kopie aan - Datum Documentnummer Project Auteur 16 maart 2012 21339767 Geluidskaarten R. Maat Onderwerp Notitie piekgeluiden Inleiding De geluidskaarten op de website

Nadere informatie

Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport

Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Rapportage Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Respondenten van buiten Hillegersberg-Schiebroek (gebaseerd op n=175 respondenten) In opdracht van: Contactpersoon: Gebiedscommissie

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport McDonnell Douglas DC9-2 e kwartaal 2015 Datum : 16-12-2015 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond

Nadere informatie

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Concept : 3 december 2014 Vastgesteld : Vergadering 11 december 2014 Opgemaakt : 15 december 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 201 Boeing 77 Datum : 7-10-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8, 100

Nadere informatie

Oostroute Lelystad Airport

Oostroute Lelystad Airport Oostroute Lelystad Airport In opdracht van: Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer To70 Postbus 43001 2504 AA Den Haag tel. +31 (0)70 3922 322 fax +31 (0)70 3658 867 E-mail: info@to70.nl Door: Ruud

Nadere informatie

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Nieuwe balans voor de luchthaven

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Nieuwe balans voor de luchthaven Ambitie Rotterdam The Hague Airport Nieuwe balans voor de luchthaven Aanleiding Nieuw luchthavenbesluit uiterlijk eind 2017 noodzakelijk als gevolg van nieuwe (NL en EU) wet- en regelgeving Grenzen van

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 Onderwerp Belevingsonderzoek en economisch belang Rotterdam The Hague Airport Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Bijgaand treft u aan de reactie met bijlage van de BTV op dat concept advies.

Bijgaand treft u aan de reactie met bijlage van de BTV op dat concept advies. Van: Vereniging BTV-RotterdamAirport [mailto:info@btv-rotterdamairport.nl] Verzonden: maandag 15 mei 2017 14:55 Aan: Duizer, BM Onderwerp: reactie BTV op het concept advies van de BRR mei 2017 Geachte

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Bombardier DB-700 e kwartaal 201 Datum : december 201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2015 Datum : 1 augustus 2015 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8, 100

Nadere informatie

Geluid en Gezondheid. Lex Groenewold Adviseur milieu en gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland

Geluid en Gezondheid. Lex Groenewold Adviseur milieu en gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland Geluid en Gezondheid Le Groenewold Adviseur milieu en gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland Stoffen Asbest 5% Overzicht type meldingen Milieu&Gezondheid 2013 per bronsoort Ioniserende straling 0% Electromagn.

Nadere informatie

Informatiesessie gelijkwaardige bescherming. Omgevingsraad Schiphol 10 september 2015

Informatiesessie gelijkwaardige bescherming. Omgevingsraad Schiphol 10 september 2015 Informatiesessie gelijkwaardige bescherming Omgevingsraad Schiphol 10 september 2015 Gelijkwaardigheid Uitgangspunt voor een nieuw geluidstelsel voor Schiphol: Het stelsel biedt bescherming tegen de negatieve

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1e kwartaal 2014 C-17 Globemaster Datum : 15-09-2014 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport. 2 e kwartaal Traumaheli

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport. 2 e kwartaal Traumaheli Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 201 Traumaheli Datum: 25-10-201 Auteur: J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8, 100

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RESULTATEN Inleiding 2

VOORNAAMSTE RESULTATEN Inleiding 2 RESULTATEN PEILING OMGEVINGSLAWAAI ENSCHEDEPANEL 2017 Van 4 tot en met 18 april is een peiling onder het EnschedePanel gehouden. Van de 3.631 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.539 leden de vragenlijst

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport CMLR /2012 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport e kwartaal 2012 Bombardier CRJ00 Datum : 1-0-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie : DCMR Milieudienst Rijnmond

Nadere informatie

Luchthavens en geluidhinder van omwonenden. Danny Houthuijs

Luchthavens en geluidhinder van omwonenden. Danny Houthuijs Luchthavens en geluidhinder van omwonenden Danny Houthuijs GTL 2015 3 november 2015 Inleiding Constante spanning tussen bedrijfsmatige activiteit en beleving van omwonenden rondom vliegvelden Toekomstige

Nadere informatie

Jeroen Lavrijsen Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid

Jeroen Lavrijsen Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid 1 of 5 Geluidsoverlast is een belangrijke vorm van hinder: in Vlaanderen wordt 27% van de bevolking in enige mate gehinderd door geluid (bron: SLO 2008, zie artikel 'Beleving van geluidshinder in Vlaanderen').

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Jaarverslag 2015 Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam 31 oktober 2016 adres: CRO luchthaven Rotterdam, t.a.v. E.R. Struch secretaris p/a provincie Zuid-Holland, postbus

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Jaarplan 2017 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2017 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam vastgesteld d.d. 6 oktober 2016 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2017 van de Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam, ook

Nadere informatie

2012, peiling 3b september 2012

2012, peiling 3b september 2012 resultaten 2012, peiling 3b september 2012 Van 13 tot en met 26 juni is er een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.696 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.963 leden de vragenlijst

Nadere informatie

Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk

Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk Bijlage 2: onderzoeksresultaat DUO market research (december 2016) Bijlage 3 Milieufederatie - impact voorstel gebruik Helikopterruimte voor lijnvluchten

Nadere informatie

provincie HQLLAND ZUID

provincie HQLLAND ZUID Gedeputeerde Staten provincie HQLLAND ZUID Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact J.C. Wassens T 070 441 6923 jc.wassens@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Robin DR-00 2 e kwartaal 201 Datum : 15-09-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8,

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Concept Jaarverslag 2018 Commissie Regionaal Overleg luchthaven Rotterdam d.d. xx februari 2019 adres: CRO luchthaven Rotterdam, t.a.v. E.R. Struch secretaris p/a provincie Zuid-Holland,

Nadere informatie

Utrecht brengt geluid in kaart

Utrecht brengt geluid in kaart Utrecht brengt geluid in kaart Geluidskaarten en tabellen over het jaar 2016 Ontwikkelorganisatie Ruimte Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid datum: 12 december 2017 Europese Richtlijn Omgevingslawaai

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RESULTATEN Inleiding Korte toelichting significantie 2

VOORNAAMSTE RESULTATEN Inleiding Korte toelichting significantie 2 RESULTATEN PEILING OMGEVINGSLAWAAI ALMELOPANEL 2017 Van 4 tot en met 18 april is er een peiling onder het AlmeloPanel gehouden. Van de 1.967 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.159 leden de vragenlijst

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport e kwartaal 201 C510, C25B, FA7X, GLEX, C650 Datum : 2 februari 2015 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 4 e kwartaal 2016

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 4 e kwartaal 2016 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 4 e kwartaal 2016 Datum: 1 februari 2017 Auteur: R.C. Spaans Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843, 3100 AV Schiedam

Nadere informatie

Briefrapport /2008 R. van Poll O. Breugelmans L. Dreijerink. Samenvatting Belevingsonderzoek vliegbasis Geilenkirchen

Briefrapport /2008 R. van Poll O. Breugelmans L. Dreijerink. Samenvatting Belevingsonderzoek vliegbasis Geilenkirchen Briefrapport 630310002/2008 R. van Poll O. Breugelmans L. Dreijerink Samenvatting Belevingsonderzoek vliegbasis Geilenkirchen RIVM Briefrapport 630310002/2008 Samenvatting Belevingsonderzoek Vliegbasis

Nadere informatie

Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent.

Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Verkeersgerelateerde gezondheidsschade. Welke milieufactoren spelen een rol bij wegverkeer? Hoe evalueer je de gezondheidseffecten?

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 4 e kwartaal gebruiksjaar 2018

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 4 e kwartaal gebruiksjaar 2018 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 4 e kwartaal gebruiksjaar 2018 Datum: 29 november 2018 Auteur: S.J. Steenhart Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843,

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2017

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2017 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2017 Datum: 1 juni 2017 Auteur: S.J. Steenhart Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843, 3100 AV Schiedam

Nadere informatie

Wethouder P.J. Langenberg Van Beethovenlaan 60

Wethouder P.J. Langenberg Van Beethovenlaan 60 Gemeente Rotterdam Bewonersorganisatie InHillegersberg Wethouder P.J. Langenberg Van Beethovenlaan 60 Coolsingel 40 3055JD Rotterdam 3011AD Rotterdam info@inhillegersberg.nl Betreft: uitbreidingsplannen

Nadere informatie

Informatie over GenX van waterbedrijven Evides en Dunea

Informatie over GenX van waterbedrijven Evides en Dunea Informatie over GenX van waterbedrijven Evides en Dunea Van de site van Evides: In de media: PFOA en GenX Diverse media berichtten over de kwaliteit van het drinkwater in relatie tot de stoffen GenX en

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Geachte voorzitter,

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Geachte voorzitter, Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk DGTL/06.007918 Onderwerp "Buitengebied" Schiphol Bijlage(n)

Nadere informatie

bewonersgroep tegen vliegtuigoverlast

bewonersgroep tegen vliegtuigoverlast Aan: De raadscommissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer van de gemeenteraad van Rotterdam (vergadering van 23 april 2009) Van: vereniging Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) Datum:

Nadere informatie

Factsheet. Wonen aan de A50 en A73 in Beuningen. Gelderland-Zuid. Gezondheidsonderzoek onder inwoners

Factsheet. Wonen aan de A50 en A73 in Beuningen. Gelderland-Zuid. Gezondheidsonderzoek onder inwoners Gelderland-Zuid Factsheet Wonen aan de A en A73 in Beuningen Gezondheidsonderzoek onder inwoners Wegverkeer en gezondheid Wegverkeer is een belangrijke veroorzaker van luchtverontreiniging en geluidshinder.

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Commissie Regionaal Overleg Rotterdam the Hague Airport

Jaarplan 2016 Commissie Regionaal Overleg Rotterdam the Hague Airport Jaarplan 2016 Commissie Regionaal Overleg Rotterdam the Hague Airport Vastgesteld 21 januari 2016 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan van de Commissie regionaal overleg Rotterdam the Hague Airport

Nadere informatie

ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT 6 mei 2019 Rob Algra ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT JAARRAPPORTAGE 2018 1 MELDINGEN OVERZICHT MELDINGEN 2018 36.850 meldingen over luchtvaart 35.000 meldingen gerelateerd aan RTHA (16.000)

Nadere informatie

MER-procedure zone aanpassing. Steven van der Kleij Projectleider Aanpassing aanwijzing

MER-procedure zone aanpassing. Steven van der Kleij Projectleider Aanpassing aanwijzing MER-procedure zone aanpassing Steven van der Kleij Projectleider Aanpassing aanwijzing Rolverdeling Rotterdam Airport is initiatiefnemer, verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van het MER Ministerie

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Jaarplan 2018 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2018 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam vastgesteld d.d. 14 september 2017 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2018 van de Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam, ook

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2016 AC10 Spectre Datum : 1-06-2016 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus

Nadere informatie

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur.

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur. Figuur 1A: De A-weging om de geluidsterkte te corrigeren voor het menselijk oor. Bij 1000 Hz wordt geen correctie uitgevoerd: de weging is daar 0 db. Bij 100 Hz bedraagt de weging -20 db. Een mens hoort

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 2017

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 2017 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 2017 Datum: 15 augustus 2017 Auteur: S.J. Steenhart Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843, 3100 AV Schiedam

Nadere informatie

Normering geluid. Martin van den Berg Directie Klimaat, Lucht en Geluid

Normering geluid. Martin van den Berg Directie Klimaat, Lucht en Geluid Normering geluid Martin van den Berg Directie Klimaat, Lucht en Geluid Inhoud 1. Algemeen (geluid) normering Richtwaarden Streefwaarden Grenswaarden 2. Afleiding grens en streefwaarden Relevante gegevens

Nadere informatie

Beste Bram Duizer, Graag meld ik me aan om in te spreken voor de hoorzitting van 24 mei. Met vriendelijke groet,

Beste Bram Duizer, Graag meld ik me aan om in te spreken voor de hoorzitting van 24 mei. Met vriendelijke groet, Onderwerp: luchthavenbesluit RTHA Beste Bram Duizer, Opnieuw benader ik u als Commissiegriffier van Verkeer en Milieu. Eerder hebben wij contact gehad over inspreken en ik wil u informeren over een brief

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 3 e kwartaal 2017

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 3 e kwartaal 2017 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 3 e kwartaal 2017 Datum: 15 november 2017 Auteur: S.J. Steenhart Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843, 3100 AV Schiedam

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2018

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2018 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1 e kwartaal 2018 Datum: 18 mei 2018 Auteur: S.J. Steenhart Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843, 3100 AV Schiedam

Nadere informatie

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Stand van zaken Samenwerkingsagenda RTHA Van: Aan: Bestuurlijke Regiegroep RTHA (BRR) Provinciale Staten van Zuid-Holland, gemeenteraden van de gemeenten

Nadere informatie

H.M. Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek

H.M. Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek Inspreekbijdrage inzake RTHA H.M. Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek 24 Mei 2017 Geen steun uitbreiding Er is geen draagvlak voor de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport.

Nadere informatie

VLIEGEN MET INSPRAAK?

VLIEGEN MET INSPRAAK? VLIEGEN MET INSPRAAK? ONDERZOEK VAN HET BURGERPANEL ROTTERDAM NAAR DE WIJZE WAAROP DE BURGER IS BETROKKEN BIJ HET BESLUITVORMINGSPROCES VAN DE AANVRAAG VOOR UITBREIDING VAN HET AANTAL VLUCHTEN VAN ROTTERDAM

Nadere informatie

Kosten-batenanalyse Luchthaven Twente

Kosten-batenanalyse Luchthaven Twente Kosten-batenanalyse Luchthaven Twente Wijzigingen bij 2,4 miljoen passagiers Opdrachtgever: Vliegwiel Twente Maatschappij ECORYS Nederland BV Rotterdam, 23 september 2009 ECORYS Nederland BV Postbus 4175

Nadere informatie

Geluidbelasting rond Schiphol,

Geluidbelasting rond Schiphol, Indicator 21 december 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Kaarten met geluidscontouren

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Jaarverslag 2016 Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam 16 maart 2017 adres: CRO luchthaven Rotterdam, t.a.v. E.R. Struch secretaris p/a provincie Zuid-Holland, postbus

Nadere informatie

Voorhout van Topwoonlocatie naar (Nacht)herrielocatie

Voorhout van Topwoonlocatie naar (Nacht)herrielocatie Aan de Burgemeester, Wethouders en Raadsleden van de gemeente Teylingen Verzending per Mail Voorhout van Topwoonlocatie naar (Nacht)herrielocatie Voorhout, juni, Geachte Burgemeester, Wethouders en Raadsleden,

Nadere informatie

Antwoorddocument Rotterdam The Hague Airport

Antwoorddocument Rotterdam The Hague Airport Antwoorddocument Rotterdam The Hague Airport Antwoorden op vragen, gesteld aan de Verkenner RTHA 24 februari 2017 1van 96 Leeswijzer Dit Antwoorddocument bevat antwoorden op vragen die zijn gesteld aan

Nadere informatie

Luchthavenbesluit Rotterdam The Hague Airport

Luchthavenbesluit Rotterdam The Hague Airport Luchthavenbesluit Rotterdam The Hague Airport Tussentijds toetsingsadvies over het milieueffectrapport 12 juli 2016 / projectnummer: 2890 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) Rotterdam The Hague

Nadere informatie

Misschien moet ik eens AUTO s gaan tellen?

Misschien moet ik eens AUTO s gaan tellen? Misschien moet ik eens AUTO s gaan tellen? WINNI HOFMAN Waarvoor is slaap nodig? LICHAAM HERSENEN REMSLAAP DIEPE SLAAP Slapend Brein Verhoogde drempel voor geluidsstimuli Slaapdiepte Licht/Diep, REM Stimulus

Nadere informatie

De maatschappelijke kosten en baten van een luchthaven in zee moeten in beeld komen

De maatschappelijke kosten en baten van een luchthaven in zee moeten in beeld komen ! Terug naar Krant Bas ter Weel, Carl Koopmans, Rogier Lieshout Opinie 14 uur Tekst Krant " # 5 reacties $ % De maatschappelijke kosten en baten van een luchthaven in zee moeten in beeld komen Opinie Carl

Nadere informatie

Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport CMLR /2012 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport e kwartaal 2012 Datum : 22-11-2012 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie : DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 84,

Nadere informatie

December 2009 Milieuanalyses Eindhoven Airport Effect op geluid en externe veiligheid bij verdere ontwikkeling van het civiel gebruik

December 2009 Milieuanalyses Eindhoven Airport Effect op geluid en externe veiligheid bij verdere ontwikkeling van het civiel gebruik 09.488.01 December 2009 Milieuanalyses Eindhoven Airport Effect op geluid en externe veiligheid bij verdere ontwikkeling van het civiel gebruik Milieuanalyses Eindhoven Airport Effect op geluid en externe

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018).

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 3 e kwartaal gebruiksjaar 2018

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 3 e kwartaal gebruiksjaar 2018 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 3 e kwartaal gebruiksjaar 2018 Datum: 20 september 2018 Auteur: S.J. Steenhart Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843,

Nadere informatie

De Vereniging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) EPICENTRUM

De Vereniging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) EPICENTRUM De Vereniging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) Rotterdam komt sinds 1985 op voor bewoners die worden geconfronteerd met de gevolgen van de activiteiten op en van Rotterdam The Hague Airport. Oorspronkelijk

Nadere informatie

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid Woningbouw Waardeel Glimmen Besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren. Nummer: Datum: INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. BEOORDELINGSKADER...

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport e kwartaal 2016 Chinook Datum : 6-12-2016 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8, 100

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam ACTIELIJST 16 maart 2017 vergadering nummer wat wie wanneer status 2017 03 16 1 N.a.v. mail Ouderaa aan Zuidveld over avondvlucht die wegdraaide RTHA/LVNL Mei juli 2017 (Canniuslaan

Nadere informatie

Eisen voor gelijkwaardige bescherming bij wijziging van de Luchthavenbesluiten

Eisen voor gelijkwaardige bescherming bij wijziging van de Luchthavenbesluiten Eisen voor gelijkwaardige bescherming bij wijziging van de Luchthavenbesluiten Bescherming van de eerste Luchthavenbesluiten met meest recente inzichten In opdracht van: De ministeries van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Factsheets windturbines en gezondheid

Factsheets windturbines en gezondheid Factsheets windturbines en gezondheid Factsheet: Windturbines en gezondheidsklachten worden regelmatig met elkaar in verband gebracht terwijl daar wetenschappelijk consensus voor bestaat. De verbanden

Nadere informatie

Factsheet Stiller verkeer = gezondere leefomgeving

Factsheet Stiller verkeer = gezondere leefomgeving Geluidsoverlast is meer dan zomaar een ergernis. Het staat in de top drie van omgevingsfactoren die een nadelig effect hebben op de gezondheid van mensen. Toch is er bij gemeenten en provincies naar verhouding

Nadere informatie

Wat is zwerflawaai en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?

Wat is zwerflawaai en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? Wat is zwerflawaai en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? Inleiding t.b.v. de expertbijeenkomst zwerflawaai georganiseerd door de stadsdeelraad Centrum 26 mei 2011 Carlo Schoonebeek, Dienst Milieu

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 2019

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 2019 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 2 e kwartaal 2019 Datum: 13-6-2019 Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 843, 3100 AV Schiedam INLEIDING Ten behoeve van

Nadere informatie

Groei (vracht)verkeer Maastricht Aachen Airport (MAA) Wim Derks Milieudefensie Meerssen

Groei (vracht)verkeer Maastricht Aachen Airport (MAA) Wim Derks Milieudefensie Meerssen Groei (vracht)verkeer Maastricht Aachen Airport (MAA) Wim Derks Milieudefensie Meerssen meerssen@milieudefensie.nl 1 Huidige milieuruimte Er mag op jaarbasis een hoeveelheid geluid geproduceerd worden

Nadere informatie

Beleving leefomgeving

Beleving leefomgeving Beleving leefomgeving rondom vliegveld Eindhoven Tilburg, november 2012 Mevrouw MC van Ballegooij-Gevers, milieugezondheidkundige @ Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid GGD en Brabant/Zeeland Colofon

Nadere informatie

Memo Inleiding Situatie

Memo Inleiding Situatie Memo memonummer 161124-403826-mem-cumulatie-01 datum 24 november 2016 aan Gemeente Eindhoven Stephan Suiker, Manon Silverentand van Antea Group Kees-Jan Mensinga, Jan Huijbregts kopie Antea Group Eveline

Nadere informatie