Bloeiende planten in Frankrijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bloeiende planten in Frankrijk"

Transcriptie

1 Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 23 september 2014 Bloeiende planten in Frankrijk Half september is er een studiereis georganiseerd voor de productcommissie van bloeiende jaarrond producten. In deze Productcommissie vallen producten als Medinilla, Gardenia, Calathea Crocata, Aeschynanthus en Stephanotis. Doel van de studiereis reis was de positie van deze productgroep in het schap te bepalen en hoe deze positie verbeterd kan worden. Kijken we naar de afzet van planten in Frankrijk dan zijn er 3 segmenten van belang: de bloemist met een aandeel 32%, het tuincentrum inclusief de kweker met een marktaandeel van 39% en de supermarkt met een aandeel van 16%. De onderlinge verhoudingen wijzigen niet veel en de aandelen per segment zijn al jaren vrij stabiel. De bouwmarkten hebben in Frankrijk maar een heel klein aandeel in de verkoop van planten. De bouwmarkten zijn in Frankrijk echte mannenwinkels en daar passen kamerplanten niet echt in. Overigens staat de consumptie van de kamerplanten in Frankrijk onder druk. De laatste 3 jaren krimpt de consumptie per jaar met ongeveer 3% á 4%. Sinds 2009 is de consumptie van kamerplanten gekrompen met ongeveer 350 miljoen. Bloeiende planten vormen in Frankrijk een belangrijk onderdeel van het totale assortiment kamerplanten. Ruim 2/3 van de aankopen bestaan uit bloeiende kamerplanten. Veel bloeiende kamerplanten worden gekocht om weg te geven als cadeau. Presentatie in een tuincentrum met daarin dominant aanwezig de Orchideeën

2 Groothandel De traditionele groothandel levert aan de bloemist. Voor bloemisten zijn bloemen vele malen belangrijker dan kamerplanten. Bij de kamerplanten ligt het zwaartepunt op het cadeau segment. En hiervoor worden dan hoofdzakelijk bloeiende planten gebruikt uit de top 20. Phalaenopsis, Kalanchoë en potrozen kom je in de groothandel veel tegen, naast de seizoenproducten van dit moment zoals Azalea, Cyclamen en potchrysanten. De groothandel geeft wel aan dat de bloemisten steeds meer opzoek zijn naar goedkopere producten. De Franse consument heeft minder geld te besteden voor bloemen en planten. Dit vertaalt zich in minder grote dure planten en meer kleinere goedkopere planten. Daarnaast koopt de bloemist steeds meer anders in. In plaats van naar de groothandels te komen, bestelt de bloemist in een web shop van zijn leverancier en laat de producten s nachts thuis bezorgen. De bloemist hoeft daardoor minder zijn winkel uit en kan zich meer concentreren op de verleiding van de consument. Bij de C&C s is een assortiment kamerplanten in vormen en maten. De echte diepte in het assortiment is niet meer aanwezig. Bloemenwinkels De bloemenwinkels zijn ongeveer goed voor 1/3 van de plantenafzet en dus ook voor 1/3 van de afzet van de bloeiende planten. De bloemenwinkels spelen een belangrijke rol in het cadeausegment. Bijna alle planten die gekocht worden in de bloemenwinkels zijn cadeautjes. De planten die daarvoor gebruikt worden zijn verwerkt in arrangementen of zijn opgeleukt. Wat we ook al bij de groothandel zagen zie je ook terug in de bloemenwinkels. Het zijn voornamelijk de top 20 bloeiende planten die gebruikt worden in de bloemenwinkels met Phalaenopsis als absolute koploper. Daarnaast zijn de seizoenproducten als Azalea en Cyclamen dominant aanwezig. Ook Begonia en Kalanchoe doen goed mee. Producten buiten de top 20 kom je maar mondjes maat tegen. Het lijkt er steeds meer op dat deze producten bij de bloemist buiten de boot vallen. De consument koopt een cadeautje en wil in dat cadeautje een herkenbare plant hebben voor de ontvanger. De consument wil zeker weten dat het cadeautje past bij de ontvanger. Onbekend maakt onbemind waardoor de wat minder bekende producten langzaam uit de winkels van de bloemisten verdwijnen.

3 Presentaties van kamerplanten in bloemenwinkels met veel aandacht voor de functie als cadeau. Supermarkten De supermarkt heeft een aandeel van 16% in de afzet van kamerplanten. Bij de supermarkten kom je vaak een dwarsdoorsnede van het assortiment tegen. Zo ook tijdens deze studiereis. Half september kom je nog wat restanten tegen van Rentree-acties met groene planten waarbij grote groene planten van 1,80 meter voor prijzen tussen de 10,00 en 15,00 worden aangeboden. Daarnaast arrangementen met kamerplanten. Manden en bakjes met bloeiende en groene planten, feestelijk verpakt in plastic folie en versierd met strikken en linten. Deze productgroep is zo dominant aanwezig dat het schap al gauw een plastic uitstraling krijgt. En dan wordt het schap verder compleet gemaakt met bloeiende planten al dan niet als aanbieding. Kijken we naar het assortiment bloeiende planten dan zijn het ook hier de top 20 bloeiende planten die je tegenkomt in het schap. Uiteraard de orchideeën, maar ook Begonia, Kalanchoe en potroos en seizoen producten zoals Cyclamen en Azalea. Tevens kom je de seizoens producten van de tuinplanten tegen zoals Hebe en Erica. Producten buiten de top 20 kom je weinig tegen. De aankopen in de supermarkten zijn hoofdzakelijk voor eigen gebruik en ook hier geldt wat de consument niet kent, koopt hij of zij maar moeilijk.

4 Planten en arrangementen in de supermarkten, vaak met veel plastic Tuincentra Bij de bloemist en de supermarkten komen we alleen het standaard assortiment tegen met hoofdzakelijk producten uit de top 20 bloeiend en groen. Het tuincentrum presenteert zich altijd als de plaats waar een breed assortiment planten is te verkrijgen. Op deze studiereis zijn een tiental tuincentra bezocht in Noord Frankrijk tussen Lille en Parijs. Bij 3 tuincentra kwamen we een breed assortiment planten tegen met ook een goede vertegenwoordiging van het assortiment buiten de top 20. De meeste tuincentra gaan op safe en verkopen alleen maar top 20 producten. Het lijkt erop dat de bijzondere producten langzaam maar zeker uit het schap verdwijnen. In de meeste tuincentra worden sfeerhoekjes gemaakt waarin de planten gepresenteerd worden. Hierbij komt het bijzondere assortiment wel aan bod, echter in kleine hoeveelheden. Bij navraag in de tuincentra, over het waarom van het ontbreken van bepaalde producten, wordt aangegeven dat de ontbrekende producten moeilijk verkopen en daarom niet meer besteld worden. Maar indien ze niet in het schap staan, kunnen ze ook niet verkocht worden. Deze producten worden vaak niet gekocht door consumenten omdat ze het product niet kennen en in de winkel informatie ontbreekt over het product. De top 20 producten komen nog enigszins bekend voor, daaronder wordt de kennis steeds minder, zowel bij de consument als op de winkelvloer in de tuincentra.

5 Gardenia gepresenteerd in een tuincentrum. Deze wordt in Frankrijk gezien als voorjaarproduct Calathea Crocata tussen de groene planten Aeschynanthus naast Stephanotis Gloriosa prominent aanwezig Extra aandacht voor Aeschynanthus Extra aandacht voor bloeiende planten

6 Clerodendron gepresenteerd langs het looppad Ook toegevoegde waarde is van belang Medinilla tussen de groene planten

7 Conclusie Frankrijk is wat dat betreft ook niet vergelijkbaar met Duitsland. Duitsland is veel meer een kamerplantenland dan Frankrijk waardoor in Duitsland een veel breder assortiment wordt gepresenteerd in de winkels. In Frankrijk ligt de nadruk in de tuincentra meer op de tuinplanten dan op de kamerplanten. Zaak is om de kamerplanten top of mind te houden zowel op de winkelvloer als bij de consument. En hierbij niet alleen de top 20 producten maar ook de verdere breedte van het assortiment moet blijvend onder de aandacht worden gebracht. Bij onvoldoende aandacht vanuit de bijzondere producten zou het wel eens kunnen gebeuren dat het assortiment steeds smaller wordt en dat na verloop van een aantal jaren er alleen maar top 20 producten in het schap staan. Wilt u meer weten? Of heeft u vragen over de Franse markt of over deze nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met: Marktspecialist Joost Naber joostnaber@floraholland.nl Wilt u meer Marktinformatie? FloraHolland biedt u meerdere marktinformatie, klik hier en bekijk welke informatie voor u interessant kan zijn. Heeft u vragen hierover? Neem contact op met uw vaste aanspreekpunt of via Klantenservice. Welke diensten optimaliseren uw bedrijfsvoering? Ons belangrijkste doel is de hoogste opbrengst realiseren tegen de laagste kosten voor onze klanten. Maar we kunnen meer doen om u te helpen een mooie omzet te krijgen. Daarom hebben we speciale diensten ontwikkeld, helemaal op maat voor de sierteelt. Sommigen gratis, sommigen tegen een vergoeding. Om onze diensten ook vindbaarder te maken, zetten we ze nu bij elkaar op één pagina. U leest hier wat wij voor u kunnen betekenen. FloraHolland besteedt de uiterste aandacht aan de informatie in deze nieuwsbrief. FloraHolland kan echter niet instaan voor de juistheid, volledigheid en tijdigheid van die informatie. Aan de informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. FloraHolland sluit alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei schade, direct of indirect en van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze informatie. FloraHolland behoudt zich alle rechten voor met betrekking tot de door haar verstrekte informatie. Openbaarmaking langs andere weg of bewerking van die informatie is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van FloraHolland.

Snijhortensia s in Frankrijk

Snijhortensia s in Frankrijk Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 14 oktober 2014 Snijhortensia s in Frankrijk Op 9 en 10 oktober is er een studiereis

Nadere informatie

Spooky verpakking bij Lidl (Borehamwood) Scary boeketten bij Asda (Watford) Frightening Plants bij Morrisons (St Albans)

Spooky verpakking bij Lidl (Borehamwood) Scary boeketten bij Asda (Watford) Frightening Plants bij Morrisons (St Albans) Op 29 en 30 oktober vond een marktbezoek in het Verenigd Koninkrijk plaats. Kwekers vertrokken onder leiding van Marktspecialist Josephine Klapwijk en Coördinator Product Will Zuiderwijk naar London. Op

Nadere informatie

Algemene Oriëntatie Istanbul

Algemene Oriëntatie Istanbul Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie nieuwsbrieven voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 2 december 2014 Algemene Oriëntatie Istanbul Van 26 t&m 29 november

Nadere informatie

Onderdeel van de Connect dienst Marktinformatie

Onderdeel van de Connect dienst Marktinformatie Onderdeel van de Connect dienst Marktinformatie 12 september 2013 In Frankrijk zijn in de eerste week van september de scholen weer begonnen: Rentrée Scolaire. Maar de rentrée in Frankrijk is meer dan

Nadere informatie

Zweden: een veelbelovende exportmarkt

Zweden: een veelbelovende exportmarkt Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie nieuwsbrieven voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 2 juni 2015 Zweden: een veelbelovende exportmarkt De Scandinavische

Nadere informatie

Groothandelsmarkt Helsingin Kaupunkti Tukkutori

Groothandelsmarkt Helsingin Kaupunkti Tukkutori Op 24, 25 en 26 september vond een marktbezoek in Finland plaats. Kwekers en PV - ers vertrokken onder leiding van Marktspecialist Josephine Klapwijk naar Helsinki en Turku. Op het programma stonden o.a.

Nadere informatie

Marktbezoek Denemarken

Marktbezoek Denemarken Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie nieuwsbrieven voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 8 juli 2015 Marktbezoek Denemarken Met de andere Scandinavische

Nadere informatie

Fred van der Hoeven Royal FloraHolland VBW Ondernemersevent 5 juni 2019

Fred van der Hoeven Royal FloraHolland VBW Ondernemersevent 5 juni 2019 Bloemist op scherp! Fred van der Hoeven Royal FloraHolland VBW Ondernemersevent 5 juni 2019 Introductie W a t z i e n w e Steeds méér consumenten kopen méér én vaker bloemen en planten. Marktbeeld Nederland

Nadere informatie

Assortiment bloemen & planten per aankoopkanaal 2008 / 37. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk

Assortiment bloemen & planten per aankoopkanaal 2008 / 37. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk Assortiment bloemen & planten per aankoopkanaal Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk 2008 / 37 Zoetermeer, april 2008 - René van Paassen Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie

Nadere informatie

Voorjaar in Duitsland en Frankrijk. Duitsland. 18 april 2013

Voorjaar in Duitsland en Frankrijk. Duitsland. 18 april 2013 18 april 2013 Voorjaar in Duitsland en Frankrijk Onze marktspecialisten zijn zowel in Duitsland als in Frankrijk op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag: hoeveel voorjaar zien wij al in de schappen?

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE BELGIË

LANDEN ANALYSE BELGIË LANDEN ANALYSE BELGIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse geeft de sector (cijfermatig) inzicht in de huidige (2013) en toekomstige (2018) waarde van de consumptie van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst. Voor wie verstandig handelt!

Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst. Voor wie verstandig handelt! Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst Trendsamenvatting Naam Definitie Groei aandeel supermarktkanaal; traditionele kanaal blijft het grootst Het handelskanaal van de gespecialiseerde

Nadere informatie

Er is weinig of geen locale productie, hooguit van Phalaenopsis uit Slovenië zelf door Ocean Orchids

Er is weinig of geen locale productie, hooguit van Phalaenopsis uit Slovenië zelf door Ocean Orchids Verslag marktverkenning Slovenië 14-17 november 2012 door Lucas Jansen, Floweracademy.nl De markt in Slovenië is redelijk overzichtelijk. De meeste afzet (80%) vindt plaats via de bloemisten die inkopen

Nadere informatie

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 21-11-2014 Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 1 21-11-2014 Historie De kerstster, kerstroos of poinsettia (Euphorbia pulcherrima), behoort tot de wolfsmelkfamilie

Nadere informatie

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit Het aantal aankopen van bloemen en planten blijft dalen, waardoor ook de totale sierteeltbestedingen verder afnemen. In dezelfde lijn zijn er ook steeds

Nadere informatie

Kansen op de Franse markt voor Poinsettia

Kansen op de Franse markt voor Poinsettia Kansen op de Franse markt voor Poinsettia Erwin Sneiders Marktspecialist Presentatie product dag Poinsettia 19 januari 2017 Even voorstellen Erwin Sneiders Marktspecialist Business & Market Intelligence

Nadere informatie

Sierteeltbestedingen leven opnieuw op

Sierteeltbestedingen leven opnieuw op Sierteeltbestedingen leven opnieuw op Het aantal aankopen van bloemen en planten steeg vorig jaar waardoor de totale sierteeltbestedingen voor het eerst sinds 2012 opnieuw groeiden. Het aantal kopers blijft

Nadere informatie

BureauSierteelt.nl. Festa dei Nonni 22-09- 14

BureauSierteelt.nl. Festa dei Nonni 22-09- 14 BureauSierteelt.nl Festa dei Nonni 1 Algemeen 7 kwalitatieve interviews met exporteurs op Italië Snijbloemen, kamerplanten, tuinplanten Focus vooral op Noord-Italië (tot circa Rome) Belang Italië als afzetland

Nadere informatie

Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product

Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product 15 January 2016 1 Programma Cijfers op hoofdlijnen Pioenen kwaliteitscompetitie (Promotie)Campagne Pioen PurE seasonal flowers en Pioen

Nadere informatie

Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen

Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 27-11-2014 Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 1 27-11-2014 Historie De kerstster, kerstroos of poinsettia (Euphorbia pulcherrima), behoort tot de wolfsmelkfamilie

Nadere informatie

Sierteeltaankopen blijven dalen, tuinaanneming groeit

Sierteeltaankopen blijven dalen, tuinaanneming groeit Sierteeltaankopen blijven dalen, tuinaanneming groeit Het aantal aankopen van bloemen en planten blijft dalen waardoor de totale sierteeltbestedingen verder afnemen. Er zijn ook minder Belgen die sierteeltproducten

Nadere informatie

Retail Tour Polen. Bezoekverslag bloemen en planten bij Poolse retailers

Retail Tour Polen. Bezoekverslag bloemen en planten bij Poolse retailers Retail Tour Polen Bezoekverslag bloemen en planten bij Poolse retailers PT 2010-55 augustus 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Polen Bezoekverslag bloemen en planten

Nadere informatie

Consumentenbestedingen tuinplanten stabiel Onderzoek onder Nederlandse huishoudens naar hun tuinplantenaankopen in 2011

Consumentenbestedingen tuinplanten stabiel Onderzoek onder Nederlandse huishoudens naar hun tuinplantenaankopen in 2011 Consumentenbestedingen tuinplanten stabiel Onderzoek onder Nederlandse huishoudens naar hun tuinplantenaankopen in 2011 PT 2012-11 Maart 2012 - Remy Vermeire Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Consumentenbestedingen

Nadere informatie

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research Sectorupdate Export bloemen en planten Economisch Bureau, Sector & Commodity Research 25 juni 2012 Exportgroei ondanks crisis in de eurozone Rusland vierde exportbestemming door sterke toename van de export

Nadere informatie

Product Marktbeeld Poinsettia Evaluatie seizoen January

Product Marktbeeld Poinsettia Evaluatie seizoen January Product Marktbeeld Poinsettia Evaluatie seizoen 2015 22 January 2016 1 Inhoud van de presentatie 1. Marktplaats FloraHolland Stuks, omzet en middenprijs ontwikkelingen 2. Marktplaats FloraHolland Inkoop

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN LANDEN ANALYSE DENEMARKEN Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Bloemistenketen Isle of Flower(Westfield)

Bloemistenketen Isle of Flower(Westfield) Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie nieuwsbrieven voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 6 januari 2015 Op 17 en 18 december 2014 vond een marktbezoek

Nadere informatie

Retail Tour Tsjechië Bezoekverslag bloemen en planten bij Tsjechische retailers

Retail Tour Tsjechië Bezoekverslag bloemen en planten bij Tsjechische retailers Retail Tour Tsjechië Bezoekverslag bloemen en planten bij Tsjechische retailers PT 2011-06 December 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Tsjechië Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Retail Tour Slovenië

Retail Tour Slovenië Retail Tour Slovenië Bezoekverslag bloemen en planten bij Sloveense retailers PT 2010-84 December 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Slovenië Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Studiereis Duitsland FPC Zantedeschia. 29 september 2011

Studiereis Duitsland FPC Zantedeschia. 29 september 2011 Studiereis Duitsland FPC Zantedeschia 29 september 2011 Deelnemers: R. Geerlings 06-55398750 G. v.d. Lee 06-10917120 K. Stricker 06-13133320 P. Tas 06-19526660 W. Verschoor 06-51602152 R. Weijers 06-12819377

Nadere informatie

Bloemist onderscheidt zich met seizoensproducten

Bloemist onderscheidt zich met seizoensproducten Bloemist onderscheidt zich met seizoensproducten Onderzoeksresultaten uit het bloemistenpanel PT 2011-21 Maart 2011 Iris van Santen, projectleider marktonderzoek Het bloemistenpanel Het bloemistenpanel

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE NEDERLAND

LANDEN ANALYSE NEDERLAND LANDEN ANALYSE NEDERLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee5 de sector (cijferma>g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms>ge (2018) waarde van de consump>e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK LANDEN ANALYSE FRANKRIJK Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee9 de sector (cijfermabg) inzicht in de huidige (2013) en toekomsbge (2018) waarde van de consumpbe van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit In 2014 gaf de gemiddelde Belg 38 euro uit aan bloemen en planten. Dat is opnieuw een daling ten opzichte van vorig jaar. De oorzaken hiervan zijn het verminderde

Nadere informatie

Retail Tour Zwitserland Bezoekverslag bloemen en planten bij Zwitserse retailers

Retail Tour Zwitserland Bezoekverslag bloemen en planten bij Zwitserse retailers Retail Tour Zwitserland Bezoekverslag bloemen en planten bij Zwitserse retailers PT 2011-26 2011 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Zwitserland Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Samenvatting Onderzoek Verrassend Buiten

Samenvatting Onderzoek Verrassend Buiten Samenvatting Onderzoek Verrassend Buiten Consumentenscan NL en D: 'Verrassend Buiten'; rapportnr. 2008-07 Sommige potplanten zijn zo bekend als kamerplant, dat veel mensen niet weten dat deze ook goed

Nadere informatie

Productmarktplan Potorchidee 2015-2016 Samenwerken aan meer rendement. floraholland.com

Productmarktplan Potorchidee 2015-2016 Samenwerken aan meer rendement. floraholland.com Productmarktplan Potorchidee 2015-2016 Samenwerken aan meer rendement floraholland.com Inhoudsopgave Samenwerken aan rendement 3 Wat kan FloraHolland voor u betekenen? 5 Van producttafel naar productmarktplan

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DUITSLAND

LANDEN ANALYSE DUITSLAND LANDEN ANALYSE DUITSLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Productmarktplan Snijhortensia 2015-2016 Meer waarde toevoegen? floraholland.com

Productmarktplan Snijhortensia 2015-2016 Meer waarde toevoegen? floraholland.com Productmarktplan Snijhortensia 2015-2016 Meer waarde toevoegen? floraholland.com Inhoudsopgave Samenwerken aan initiatieven 3 Wat kan FloraHolland voor u betekenen 5 Van producttafel naar productmarktplan

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE ITALIË

LANDEN ANALYSE ITALIË LANDEN ANALYSE ITALIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Bloemisten structuuronderzoek Oost Europa 2007 / 17. Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië

Bloemisten structuuronderzoek Oost Europa 2007 / 17. Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië Bloemisten structuuronderzoek Oost Europa Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië 2007 / 17 februari 2007 - Josephine van Dijk Productschap Tuinbouw, Afdeling MIMO Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Bloemisten structuuronderzoek Zuid Europa 2007 / 18. Spanje, Portugal en Italië

Bloemisten structuuronderzoek Zuid Europa 2007 / 18. Spanje, Portugal en Italië Bloemisten structuuronderzoek Zuid Europa Spanje, Portugal en Italië 2007 / 18 februari 2007 - Josephine van Dijk Productschap Tuinbouw, Afdeling MIMO Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Productmarktplan Zomerbloemen 2015-2016. Flowering knowledge together. floraholland.com

Productmarktplan Zomerbloemen 2015-2016. Flowering knowledge together. floraholland.com Productmarktplan Zomerbloemen 2015-2016 Flowering knowledge together floraholland.com Inhoudsopgave Samenwerken aan initiatieven 3 Wat kan FloraHolland voor u betekenen 5 Van producttafel naar productmarktplan

Nadere informatie

Ontwikkelingen Bloemen en planten in de retail

Ontwikkelingen Bloemen en planten in de retail Ontwikkelingen Bloemen en planten in de retail Daniël Pinkse Royal FloraHolland afdeling Commercie Retail Service Retail? Retail is de verzamelnaam voor bedrijven die goederen en diensten direct aan consumenten

Nadere informatie

Landelijke dag. Poinsettia Peter Rodenrijs Productmanager Bloeiende planten

Landelijke dag. Poinsettia Peter Rodenrijs Productmanager Bloeiende planten Landelijke dag Poinsettia 2019 Peter Rodenrijs Productmanager Bloeiende planten Agenda 1 2 Cijfers Royal FloraHolland algemeen Cijfers Poinsettia en conclusie 3 Marktbezoek Planten totaal 2018 Aanvoer

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE SPANJE

LANDEN ANALYSE SPANJE LANDEN ANALYSE SPANJE Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Productmarktplan Hydrangea kamer- en tuinplanten

Productmarktplan Hydrangea kamer- en tuinplanten Productmarktplan Hydrangea kamer- en tuinplanten 2017-2018 Van individueel naar collectief Samenwerken aan rendement Inhoudsopgave Samenwerken aan rendement Wat kan Royal FloraHolland voor u betekenen?

Nadere informatie

Boomkwekerij Nederland 2009

Boomkwekerij Nederland 2009 Boomkwekerij Nederland 2009 Ontwikkeling van meerjarige en éénjarige tuinplanten in 2009 PT 2010-31 mei 2010 - Annette Meeder Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Boomkwekerij Nederland 2009 Ontwikkeling

Nadere informatie

Retail Tour België Bezoekverslag bloemen en planten bij Belgische retailers

Retail Tour België Bezoekverslag bloemen en planten bij Belgische retailers Retail Tour België Bezoekverslag bloemen en planten bij Belgische retailers PT 2011-54 Juli 2011 Annette Meeder, Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour België Bezoekverslag

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE POLEN

LANDEN ANALYSE POLEN LANDEN ANALYSE POLEN Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Bezoekverslag bloemen en planten bij Slowaakse retailers

Bezoekverslag bloemen en planten bij Slowaakse retailers . Retail Tour Slowakije Bezoekverslag bloemen en planten bij Slowaakse retailers PT 2011-04 Januari 2011 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Slowakije Bezoekverslag

Nadere informatie

Consumentenaankopen perkplanten Frankrijk

Consumentenaankopen perkplanten Frankrijk Consumentenaankopen perkplanten Frankrijk 2007 / 102 december 2007 - René van Paassen Productschap Tuinbouw, Afdeling Mimo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

XXXXXX XXX. Directieverslag. feiten en cijfers. Verslag RvC. Strategie Jaarrekening. Verslag ALV-commissie. Omzet. Veiligheid.

XXXXXX XXX. Directieverslag. feiten en cijfers. Verslag RvC. Strategie Jaarrekening. Verslag ALV-commissie. Omzet. Veiligheid. Onze feiten en cijfers XXXXXX XXX Omzet Veiligheid Import en export Me Medewerkers Financiële kengetallen Veiligheid Duurzaamheid Faciliteiten Duurzaamheid Tuinplanten Tu Snijbloemen Kamerplanten 8 Jaarverslag

Nadere informatie

Eric Moor. - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland)

Eric Moor. - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland) Eric Moor - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland) Sion - Volledig gespecialiseerd in Phalaenopsis. -Breeding en Selectie

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE VERENIGD KONINKRIJK

LANDEN ANALYSE VERENIGD KONINKRIJK LANDEN ANALYSE VERENIGD KONINKRIJK Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee: de sector (cijfermacg) inzicht in de huidige (2013) en toekomscge (2018) waarde van de consumpce van snijbloemen

Nadere informatie

Samenvatting presentatie

Samenvatting presentatie Samenvatting presentatie VGB, Manon Velthuis FloraHolland, Frank van den Hoek BBH, Marc Eijsackers Achtergronden 2009. Eerste onderzoek consumentensegmenten in de sierteelt 2013. Vanuit PT belangstelling

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE ZWEDEN

LANDEN ANALYSE ZWEDEN LANDEN ANALYSE ZWEDEN Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Bloemisten over assortiment en productinformatie

Bloemisten over assortiment en productinformatie Bloemisten over assortiment en productinformatie Onderzoeksresultaten uit het bloemistenpanel PT 2010-87 December 2010 Iris van Santen, projectleider marktonderzoek Het bloemistenpanel Het bloemistenpanel

Nadere informatie

DE BLOEMEN- EN PLANTENCONSUMENT VAN DE TOEKOMST. VBW congres 10 juni 2015 Nicole de Koning

DE BLOEMEN- EN PLANTENCONSUMENT VAN DE TOEKOMST. VBW congres 10 juni 2015 Nicole de Koning DE BLOEMEN- EN PLANTENCONSUMENT VAN DE TOEKOMST VBW congres 10 juni 2015 Nicole de Koning DE WERELD VERANDERT, DE CONSUMENT VERANDERT MEE Welke typen consumenten zijn er, wat zijn hun wensen, hoe ontwikkelen

Nadere informatie

Kengetallen 2013 Kengetallen 2013 1

Kengetallen 2013 Kengetallen 2013 1 Kengetallen 2013 Kengetallen 2013 1 Omzet, aanvoer, relaties Omzet en aanvoer (in mln.) 2013 2012 Mutatie Omzet totaal 4.350 4.281 1,6% Snijbloemen 2.468 2.420 2,0% Kamerplanten 1.525 1.496 1,9% Tuinplanten

Nadere informatie

Retail Tour Hongarije Bezoekverslag planten (en bloemen) bij Hongaarse retailers

Retail Tour Hongarije Bezoekverslag planten (en bloemen) bij Hongaarse retailers Retail Tour Hongarije Bezoekverslag planten (en bloemen) bij Hongaarse retailers PT 2010-35 juni 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Hongarije Bezoekverslag planten

Nadere informatie

Lesbrief 6 Productpresentatie

Lesbrief 6 Productpresentatie LESBRIEF 6 PRODUCT- PRESENTATIE Niveau II 1 Productpresentatie. Bij productpresentatie denken we aan de presentatie van alle productgroepen binnen en buiten de winkel. Hoe kunnen we de productgroepen zodanig

Nadere informatie

Retail Tour Verenigd Koninkrijk

Retail Tour Verenigd Koninkrijk Retail Tour Verenigd Koninkrijk Bezoekverslag bloemen & planten bij Britse supermarktketens PT 2010-36 juni 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Verenigd Koninkrijk

Nadere informatie

Bloemisten structuuronderzoek West Europa

Bloemisten structuuronderzoek West Europa Bloemisten structuuronderzoek West Europa Nederland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk PT 2008-33 Maart 2008 - Josephine van Dijk Productschap Tuinbouw, Afdeling MIMO Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Retail Tour Denemarken

Retail Tour Denemarken Retail Tour Denemarken Bezoekverslag bloemen en planten bij Deense retailers PT 2010-71 Oktober 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Denemarken Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Fred van der Hoeven Royal FloraHolland VBW Congres 21 juni 2017

Fred van der Hoeven Royal FloraHolland VBW Congres 21 juni 2017 Shopper 3.0 Fred van der Hoeven Royal FloraHolland VBW Congres 21 juni 2017 A M B I T I E Méér consumenten kopen méér én vaker bloemen en planten. 23 June 2017 2 T R E N D S Verstrend vertaalt zich in

Nadere informatie

Retail Tour Letland. Bezoekverslag bloemen en planten bij Letse retailers

Retail Tour Letland. Bezoekverslag bloemen en planten bij Letse retailers Retail Tour Letland Bezoekverslag bloemen en planten bij Letse retailers PT 2011-15 Februari 2011 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Letland Bezoekverslag bloemen en

Nadere informatie

Productmarktplan Balkon- en Terrasplanten 2015-2016. floraholland.com

Productmarktplan Balkon- en Terrasplanten 2015-2016. floraholland.com Productmarktplan Balkon- en Terrasplanten 2015-2016 floraholland.com Inhoudsopgave Samen werken aan initiatieven 3 Wat kan FloraHolland voor u betekenen 5 Van producttafel naar productmarktplan 7 Van productiegericht

Nadere informatie

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB. vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Verkoopmedewerker bloemen en planten BB vmbo landbouwbreed basisberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke

Nadere informatie

De koper van bol-op-pot in NL, D, F en VK

De koper van bol-op-pot in NL, D, F en VK De koper van bol-op-pot in NL, D, F en VK Periode: week 6 t/m week 9 2010 PT 2010-26 Mei 2010 Remy Vermeire Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie De koper van bol-op-pot in NL, D, F en VK Periode:

Nadere informatie

Retail Tour Noorwegen

Retail Tour Noorwegen Retail Tour Noorwegen Bezoekverslag bloemen en planten bij Noorse retailers PT 2010-51 juli 2010 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Noorwegen Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Facts & Figures. Frankrijk Erwin Sneiders Marktspecialist

Facts & Figures. Frankrijk Erwin Sneiders Marktspecialist Facts & Figures Frankrijk 2016 Erwin Sneiders Marktspecialist Dummy Facts & Figures Frankrijk Omdat Royal FloraHolland u als lid of klant in de best mogelijke marktpositie wil brengen, geven we u toegang

Nadere informatie

Consumentenscan Bromelia Consumenten in NL, D, F en GB over de Bromelia

Consumentenscan Bromelia Consumenten in NL, D, F en GB over de Bromelia Consumentenscan Bromelia Consumenten in NL, D, F en GB over de Bromelia 2007 / 55 Iris van Santen, juli 2007 Productschap Tuinbouw, Afdeling Marktinformatie Marktonderzoek Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Freesia geprezen om geur

Freesia geprezen om geur Freesia geprezen om geur Bloemistenpanel forum discussie Rapportnr. 2011-74 Oktober 2011 / Frederieke Vermeer en Anne Marie Borgdorff Het bloemistenpanel Het bloemistenpanel is een online onderzoeksinstrument

Nadere informatie

Retail Tour Estland Bezoekverslag bloemen en planten bij retailers in Estland

Retail Tour Estland Bezoekverslag bloemen en planten bij retailers in Estland Retail Tour Estland Bezoekverslag bloemen en planten bij retailers in Estland PT 2011-19 Februari 2011 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Estland Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Focus op gezonde invloed van kamerplanten biedt groeikansen

Focus op gezonde invloed van kamerplanten biedt groeikansen Focus op gezonde invloed van kamerplanten biedt groeikansen Auteurs: Nadja Kuptsova Erik van der Meijs Channel & Consumer Marketing Januari 2019 Nieuwe inzichten over associaties die consumenten hebben

Nadere informatie

LTO Gewasdag 22 januari 2015 Evaluatie Poinsettia seizoen 2014 FloraHolland productteam bloeiend seizoen

LTO Gewasdag 22 januari 2015 Evaluatie Poinsettia seizoen 2014 FloraHolland productteam bloeiend seizoen LTO Gewasdag 22 januari 2015 Evaluatie Poinsettia seizoen 2014 FloraHolland productteam bloeiend seizoen 1 Poinsettia - Cijfers FloraHolland totaal 2014 Stuks aange- Gemid. Gemid. Doordraai voerd Groei

Nadere informatie

De consument presenteert poinsettia

De consument presenteert poinsettia De consument presenteert poinsettia Een kwantitatief consumentenonderzoek in de vier kernlanden Nl, Fr, D en de UK 2007 /52 Zoetermeer, 4 juli 2007 - Suzanne vlakveld Productschap Tuinbouw, Afdeling Mimo

Nadere informatie

Productmarktplan Groene en bonte kamerplanten

Productmarktplan Groene en bonte kamerplanten Productmarktplan Groene en bonte kamerplanten 2015-2016 Green plants, more than just beautiful Inhoudsopgave Samenwerken aan rendement Samenwerken aan rendement 3 Wat kan Royal FloraHolland voor u betekenen?

Nadere informatie

Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel

Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel Omzet bevorderen voor de bloemenwinkel 3 Acquisitie plegen voor projectmatig/speciaal bloemwerk 27 Inhoudsopgave A B G E Oriëntatie s Oriënteren op verkoopbevorderende activiteiten in je verzorgingsgebied

Nadere informatie

Groeipotentie voor Zantedeschia als tuinplant Onderzoek onder bloemisten en consumenten in diverse landen

Groeipotentie voor Zantedeschia als tuinplant Onderzoek onder bloemisten en consumenten in diverse landen Groeipotentie voor Zantedeschia als tuinplant Onderzoek onder bloemisten en consumenten in diverse landen PT 2011-77 december 2011 - Iris van Santen Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Groeipotentie

Nadere informatie

Promotie Kamer en Tuin Hortensia vanaf 1 januari 2019 t/m 31 December 2021 Gerard Gardien juli 2018

Promotie Kamer en Tuin Hortensia vanaf 1 januari 2019 t/m 31 December 2021 Gerard Gardien juli 2018 Promotie Kamer en Tuin Hortensia vanaf 1 januari 2019 t/m 31 December 2021 Gerard Gardien juli 2018 16 July 2018 1 Plan is opgesteld met input van.. Productmarktbeeld (data Royal FloraHolland) Uitslag

Nadere informatie

welkom VGB, Manon Velthuis FloraHolland, Frank van den Hoek BBH, Marc Eijsackers consumententool

welkom VGB, Manon Velthuis FloraHolland, Frank van den Hoek BBH, Marc Eijsackers consumententool welkom VGB, Manon Velthuis FloraHolland, Frank van den Hoek BBH, Marc Eijsackers Programma Manon Velthuis Achtergronden en doelstellingen Frank van den Hoek Welke informatie is beschikbaar Belang onderzoek

Nadere informatie

Tuinbouwcijfers over 2017

Tuinbouwcijfers over 2017 Tuinbouwcijfers over 2017 Voor het derde jaar op rij heeft de tuinbouwsector goede zaken gedaan. Het is duidelijk dat er een eind is gekomen aan veel jaren van extreem lage inkomens. De grootste inkomensstijging

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De Markt werkt. Nummer 6, augustus Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De Markt werkt. Nummer 6, augustus Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Kookdemonstraties in Duitsland gestart 3 E-learning module P8 uitgezet bij eerste paprikatelers 4 Oranje paprika actie bij Jumbo 5 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag

Nadere informatie

Productmarktplan Alstroemeria Samenwerken aan initiatieven. floraholland.com

Productmarktplan Alstroemeria Samenwerken aan initiatieven. floraholland.com Productmarktplan Alstroemeria 2015-2016 Samenwerken aan initiatieven floraholland.com Inhoudsopgave Samenwerken aan initiatieven Samenwerken aan initiatieven 3 Wat kan FloraHolland voor u betekenen 5 Van

Nadere informatie

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Verkoopmedewerker bloemen en planten KB vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke

Nadere informatie

Productmarktplan Gerbera Inspelen op de markt. floraholland.com

Productmarktplan Gerbera Inspelen op de markt. floraholland.com Productmarktplan Gerbera 2015-2016 Inspelen op de markt floraholland.com Inhoudsopgave Samenwerken aan initiatieven 3 Zo werkt FloraHolland 5 Van producttafel naar productmarktplan 7 Productmarktplan Gerbera:

Nadere informatie

Consumentenscan Gerbera

Consumentenscan Gerbera Consumentenscan Gerbera Onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië PT 2008-79 Frederieke Vermeer Productschap Tuinbouw, afdeling Markt en Innovatie Alle rechten

Nadere informatie

Consumentenscan Hortensia Consumenten in NL, D, F en GB over de Hortensia

Consumentenscan Hortensia Consumenten in NL, D, F en GB over de Hortensia Consumentenscan Hortensia Consumenten in NL, D, F en GB over de Hortensia 2007 / 38 Iris van Santen, juli 2007 Productschap Tuinbouw, Afdeling Marktinformatie Marktonderzoek Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Promotieplan seizoensbloemen

Promotieplan seizoensbloemen Promotieplan seizoensbloemen 2014-2016 promotiecommissie PurE seasonal flowers Jacqueline Doornekamp 5 maart 2013 Inleiding De seizoenen zijn heel belangrijk in de keten. Toch worden de verkoopkansen niet

Nadere informatie

Tuincentrum structuuronderzoek Europa Evaluatie Nederlandse Plantenmerken

Tuincentrum structuuronderzoek Europa Evaluatie Nederlandse Plantenmerken Tuincentrum structuuronderzoek Europa Evaluatie Nederlandse Plantenmerken PT 2008-92 Oktober 2008 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, Afdeling M&I Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

PVA Financieel 2 December Fred van der Hoeven Business Initiator

PVA Financieel 2 December Fred van der Hoeven Business Initiator PVA Financieel 2 December 2016 Fred van der Hoeven Business Initiator Onze cooperatie 1911 besloten kwekers de handen ineen te slaan om hun producten zo goed mogelijk in de markt te zetten. Sindsdien is

Nadere informatie

Retail Tour Oostenrijk Bezoekverslag bloemen en planten bij Oostenrijkse retailers

Retail Tour Oostenrijk Bezoekverslag bloemen en planten bij Oostenrijkse retailers Retail Tour Oostenrijk Bezoekverslag bloemen en planten bij Oostenrijkse retailers PT 2011-27 2011 - Josephine Klapwijk - van Dijk Productschap Tuinbouw, M&I Retail Tour Oostenrijk Bezoekverslag bloemen

Nadere informatie

Alstroemeria: imago positief, naam nog onbekend Onderzoek onder bloemisten en consumenten

Alstroemeria: imago positief, naam nog onbekend Onderzoek onder bloemisten en consumenten Alstroemeria: imago positief, naam nog onbekend Onderzoek onder bloemisten en consumenten PT 2012-20 Juli 2012 - Ir. Frederieke Vermeer/Annette Meeder Productschap Tuinbouw, Markt, duurzaamheid & Innovatie

Nadere informatie

Rapport Structuuronderzoek bloemenwinkels 2006 Een nadere segmentering van bloemenwinkels

Rapport Structuuronderzoek bloemenwinkels 2006 Een nadere segmentering van bloemenwinkels Rapport Structuuronderzoek bloemenwinkels 2006 Een nadere segmentering van bloemenwinkels Peter J. Hoekstra (Ace! Advies en Marktonderzoek) oktober 2006 Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), DEN HAAG Centrale

Nadere informatie

Ketenmangement Bloemen 2003-2009

Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Overheid, Bedrijfsleven en Maatschappelijke organisaties werken samen om de markt te stimuleren en geeft hiermee uitvoering aan het convenant marktontwikkeling Biologische

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Q1 2016 1 Forse omzetgroei voor supermarkten in kwartaal 1-2016, mede door vroege Pasen. De supermarktomzet is in het 1 e kwartaal van 2016 (januari t/m maart) met 2,9% gestegen

Nadere informatie

Zomerbollen op pot: een nieuwe impuls!

Zomerbollen op pot: een nieuwe impuls! Zomerbollen op pot: een nieuwe impuls! PT 2009-00 november 2009 - Iris van Santen Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Zomerbollen op pot: een nieuwe impuls! Auteur Iris van Santen Functie Senior

Nadere informatie

Marktonderzoek Succulenten

Marktonderzoek Succulenten Marktonderzoek Succulenten Datum: februari 2017 Auteur: Mathijs Teerds OVATA BV Hoefweg 152 2665 LD Bleiswijk T:010 5241088 info@ovata.nl www.ovata.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie