vzw want vragen helpt Mobilant, je partner in zorgondersteuning Zorg inkopen met een PersoonsVolgend Budget (PVF) www. mobilant.be

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vzw want vragen helpt Mobilant, je partner in zorgondersteuning Zorg inkopen met een PersoonsVolgend Budget (PVF) www. mobilant.be"

Transcriptie

1 vzw want vragen helpt Mobilant, je partner in zorgondersteuning Zorg inkopen met een PersoonsVolgend Budget (PVF) www. mobilant.be

2 Mobilant is een VAPH vergunde organisatie Mobilant gelooft in mensen, en in de kracht van mensen om te groeien en om keuzes te maken. Mobilant gelooft in samenwerking, Jij + de mensen rondom jou + wij. Elkaar versterken om je te ondersteunen bij de uitbouw van een zelfstandig leven. Elke dag een stapje dichter bij je doel, op je eigen tempo en binnen je eigen mogelijkheden. Cliënten aan het woord p. 4 Johan over Ondersteuning p. 6 Heidi over Cliëntenraad Flapuit p. 8 Laila over Ondersteuning bij Communicatie p. 10 Priscilla over Ondersteuning bij Opvoeding Mobilant werkt ook samen met andere diensten. We delen onze kennis en ervaring om jou een kwaliteitsvolle ondersteuning te geven. Dit Charter van Collectieve Rechten en Plichten is gelezen en goedgekeurd door de Cliëntenraad Flapuit. Op afspraak kan je het KWALITEITSHANDBOEK van mobilant en het verslag van de ZORGINSPECTIE van het VAPH inzien. Informatie p. 5 Waarvoor kan ik bij mobilant terecht? p. 7 Van 1ste bijeenkomst naar overeenkomst. p. 9 Wat mag ik verwachten van de begeleider? p. 11 Tevredenheid.

3 Welkom! Fijn dat je bij ons komt met je vragen, want mobilant is er voor jou. Zoek je iemand die je kan bijstaan om je leven naar jouw wens uit te bouwen? Zoek je iemand die je wil ondersteunen bij wat je moeilijk vindt? Zoek je iemand die mee zoekt naar antwoorden op je vragen? Dankzij de hulp van de begeleider heb ik eindelijk een huis gevonden voor mij en mijn zoon, waar ook mijn andere kinderen kunnen komen logeren. Linda. Dan zit je goed bij mobilant, want mobilant heeft al jarenlang ervaring in het ondersteunen van mensen met een beperking. Met een minimum aan ondersteuning ervoor zorgen dat jij het maximum uit je leven kan halen. Daar gaan we graag voor! Onze ervaren begeleiders staan voor je klaar! Wil je graag meer weten over mobilant en hoe we werken? Lees dan snel verder! Volg ons op facebook of schrijf je in voor de e-nieuwsbrief via Wanneer kan je bij mobilant terecht? Je woont in de regio Antwerpen of ruime omgeving. Je bent tussen 18 en 65 jaar. Je ontvangt een persoonsvolgend budget (PVB) van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Je hebt een vraag naar ondersteuning.

4 Aan het woord Ik kreeg de diagnose Klinefelter. Al sinds mijn kindertijd ben ik een buitenbeentje: ik kon niet tegen drukte, ik was trager dan de andere kinderen op school, had last met lezen en schrijven, zonderde me af en maakte maar heel moeilijk contact met andere kinderen. Sinds ik de diagnose heb, valt de puzzel van mijn anders zijn beetje bij beetje in elkaar. Na een lange zoektocht heb ik eindelijk de juiste ondersteuning gevonden. Elke veertien dagen komt Sandra, een medewerker van mobilant langs. We gaan wandelen en praten over die dingen waar ik het moeilijk mee heb:naar de winkel gaan, me onder de mensen begeven, met nieuwe situaties omgaan, enz. Samen maken we een plan van aanpak op en de eerste keer doen we de nieuwe dingen samen. Het klikt tussen ons. Bij haar kan ik mezelf zijn. Bij haar voel ik me niet vreemd of anders. Integendeel, door haar ondersteuning durf ik meer en meer. Zij doet me inzien dat ik me niet moet laten begrenzen door mijn beperkingen. Johan heeft veel kwaliteiten, maar vindt het soms ook spannend om met die kwaliteiten naar buiten te komen. Het doet deugd om te zien hoe hij met tips aan de slag gaat, grenzen verlegt en zijn wereld verruimt. Zonder daarbij zichzelf te verliezen. (Sandra, begeleidster mobilant) Johan Door de begeleiding van mobilant wordt mijn wereld groter. En merk ik dat er ook voor mij plaats is in die wereld. 4.

5 Waarvoor kan ik terecht bij mobilant? Mobilant ondersteunt je daar waar jij het vraagt. Of het nu gaat om contacten leggen, brieven lezen, werk zoeken, naar een dokter gaan, hulpmiddelen aanvragen, stress verminderen of je dromen waarmaken. Onze begeleiders staan paraat. Je ondersteuningsplan vormt de basis voor onze samenwerking. Je kan vragen stellen op alle domeinen van het leven. Als je vragen later veranderen, ook geen probleem. Samen met de begeleider bekijk je regelmatig waar je begeleiding bij nodig hebt. Zelf bepalen hoe je leven er uit ziet, is erg belangrijk. Het betekent ook dat je zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de keuzes die je maakt en de beslissingen die je neemt. Heb je familie, vrienden, collega s of buren die je helpen, dan hoeven deze mensen niet weg te vallen omdat er ondersteuning komt. Integendeel! Wij werken graag samen met je netwerk, want samen kunnen we meer! Wij werken ook samen met andere diensten om al je vragen te beantwoorden. Elke ondersteuningsvraag is het stellen waard! Levensdomeinen Administratie, werk, dagbesteding, vrije tijd, financiën, wonen, gezondheid, handicap, hulpmiddelen, mobiliteit, psychosociale ondersteuning, relaties, seksualiteit, ouderschap, opvoeding Ondersteunen kan op vele manieren. Wat kan een begeleider voor je doen? Je informatie bezorgen en adviseren. Je bijstaan om een plan van aanpak op te maken. Mee nadenken over oplossingen voor je vragen en problemen. Meegaan naar een (moeilijk) gesprek. Je ondersteunen in de communicatie met anderen. Je nieuwe dingen aanleren. Bemiddelen in relaties met o.a. familie, netwerk, werk, omgeving. De verschillende diensten waarmee je in contact komt goed laten samenwerken. Gebruik je talenten en mogelijkheden bij alles wat je doet. 5.

6 Aan het woord Ik ben lid van Flapuit, de cliëntenraad van mobilant. Hier mag je je mening geven over alle aspecten van de organisatie. Regelmatig komen we samen, bespreken een bepaald thema, organiseren infoavonden en informeren andere cliënten over Flapuit. Ik vind het belangrijk dat de directeur van mobilant onze mening vraagt. Over de website bv. of wanneer de begeleiders wel en niet bereikbaar moeten zijn. Want geef toe, mobilant is er in de eerste plaats toch voor ons? In het begin was het soms moeilijk om te volgen. Veel verschillende mensen rond de tafel, er werden veel moeilijke woorden gebruikt. Maar de coaches die ons bijstaan, nemen de tijd om alles uit te leggen. En op het einde van elke bijeenkomst doen we een rondje waarbij iedereen zegt hoe hij (of zij) de vergadering vond. Ik voel me elke keer weer heel welkom en nodig. Sinds Heidi bij Flapuit is, is ze veel mondiger geworden, ook in andere situaties. (Chritt, begeleidster mobilant). De Cliëntenraad Flapuit komt maandelijks samen. Zij geven cliënten een stem binnen mobilant. Zij adviseren mobilant in al haar publicaties. Zij waken over de kwaliteit van de ondersteuning van mobilant. Ze vertegenwoordigen de cliënten in de algemene vergadering. Heidi Ik heb het nogal moeilijk met nieuwe situaties. Soms ben ik bang dat ik iets verkeerd ga doen. Maar als ik het een paar keer samen met iemand kan doen, dan lukt het me later wel. 6. Laat jij ook graag je stem horen? Stuur een mailtje naar

7 Van 1ste bijeenkomst naar een overeenkomst We starten met een kennismaking. Na dit gesprek ontvang je een berekening van wat je begeleiding gaat kosten. Als je met een cashbudget wil betalen, ontvang je een prijs in euro. Wil je je ondersteuning inkopen met een voucher, dan krijg je een berekening in punten. Als je akkoord gaat met het voorstel, maken we een overeenkomst op. Laat je bijstaan door iemand uit je netwerk of door een bijstandsorganisatie. Welke VAPH Ondersteuningsfuncties biedt mobilant aan? In de eerste plaats psychosociale ondersteuning. We nemen niets van je over, maar ondersteunen je om je doelen te bereiken. Voor globale individuele ondersteuning, een combinatie van psychosociale ondersteuning met praktische hulp, werken we samen met andere hulpverleners. Praktische hulp wordt gegeven door assistenten, mensen die van jou dagelijkse taken overnemen die je zelf moeilijk kan doen. Oproepbare permanentie. De mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van een noodpermanentiesysteem. Ben je op zoek naar dagondersteuning in groep of nachtopvang in een voorziening (woonondersteuning), dan brengen we je graag in contact met andere diensten waarmee we samenwerken. Prijzen De tarieven voor ondersteuning vind je op de website Je kan betalen met een cashbudget of een voucher. Bescherming van de privacy We maken een dossier aan en slaan dit op in onze computer. Dit kan je altijd inkijken. Wij zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Zonder jouw toestemming geven we geen informatie door aan anderen. Als je een handicap opliep door een ongeval, een beroepsziekte, een medische fout of elk ander schadegeval waar een andere partij de schade moet vergoeden, moet je dit melden aan het VAPH. 7.

8 Aan het woord De begeleiding ondersteunt ons bij dat waarmee we het moeilijk hebben. Volledig zelfstandig leven blijft moeilijk. Immers, de maatschappij is totaal niet afgestemd op dove burgers. Het is heel moeilijk om geïntegreerd te geraken in de horende wereld. Anderen denken vaak dat we dom zijn of niets kunnen, of ze hebben schrik om zelfs maar te proberen met ons te communiceren. Daarom kunnen wij niet zonder de begeleiding of een tolk om zelfstandig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Wij willen niet voor elke stap die wij zetten afhankelijk zijn van familieleden enz. Zonder de begeleiding van Johan die de twee talen spreekt, zouden we veel moeilijker toegang hebben tot levensnoodzakelijke informatie. Hij komt een keer per week langs om ons te ondersteunen bij de administratie, hulpmiddelen aan te vragen, afspraken te maken met de dokter of de school, Iedereen heeft recht op informatie. De voor het grootste deel horende gemeenschap is niet afgestemd op dove medeburgers. Daarom proberen wij een brug te vormen tussen beide werelden. (Johan, begeleider mobilant) Laila We zijn een gezin zoals een ander. Het enige verschil is dat we communiceren in gebarentaal. 8. Mobilant heeft een team van begeleiders die de Vlaamse Gebarentaal kennen. Je kan hen contacteren per Je begeleider kan je ook rechtstreeks bereiken per mail of via zijn GSM, skype of oovoo adres.

9 Wat mag ik verwachten van de begeleider? Een enthousiaste ploeg van ervaren begeleiders staat voor je klaar. Zodra je je overeenkomst hebt ondertekend, kan de begeleiding starten. Hoe gaat dat in z n werk? We brengen je in contact met een begeleider. Deze zal je bijstaan met raad en daad. Je speekt samen af waar en wanneer je elkaar ontmoet. Dit kan bij je thuis zijn, op het bureau van mobilant of aan de ingang van een dienst. Je maakt samen een plan van aanpak op. Wat wil je bereiken en hoe kan de begeleider je daarin ondersteunen? De begeleider maakt elke keer een kort verslag op van wat jullie samen gedaan hebben. Dit zit in je dossier en kan je altijd opvragen. Je kan de begeleider via z n GSM bereiken tijdens de werkuren. Neemt de begeleider niet meteen op, laat dan zeker een berichtje achter. Na 6 maanden evalueren we de samenwerking en sturen we bij waar nodig. Begeleiders met kennis van de Vlaamse Gebarentaal tolken niet. We moedigen het gebruik van een tolk Vlaamse Gebarentaal aan. Verwittig tijdig als je niet op de afspraak kan zijn. Anders moeten we je een vergoeding aanrekenen. Krijg ik een vaste begeleider? Ja en nee. Ja, je start met een vaste begeleider. We streven er naar om voor jou alles zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Nee, want het zal zeker gebeuren dat je begeleider ook eens afwezig is. Dan kan je een vervanger vragen. Zo leer je ook andere begeleiders kennen. Altijd handig, want misschien komt er een dag dat het nodig is om van begeleider te veranderen. Nee, want begeleiders werken enkel binnen een bepaalde regio. Als je naar een andere regio verhuist, komt er een nieuwe begeleider. Je vindt een regiokaart op de website Mobilant wil meewerken aan een gezond leefklimaat. Begeleiders streven er naar om minder met de auto te rijden en zich te verplaatsen per fiets of met het openbaar vervoer. 9.

10 Aan het woord Toen mijn zoontje klein was, kon ik niet goed voor hem zorgen. Ik voelde me machteloos als hij huilde, werd snel boos op hem. Samen met het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg heb ik besloten om even afstand te nemen van mijn kindje. Ondertussen ging ik met mezelf aan de slag. Nu is mijn zoontje tijdens de week op internaat en komt hij in de weekends naar huis. Mobilant ondersteunt me in het dagelijkse leven en bij de opvoeding van m n kind. De begeleiders geloven in me als moeder en dat doet goed. Ooit begeleidde een andere dienst me. Maar ik hoorde alleen maar wat ik niet goed deed. Ik voelde me toen zo mislukt. Ondertussen is duidelijk geworden dat m n zoontje ADHD heeft en een vorm van autisme. Hij heeft veel structuur en duidelijkheid nodig. Dat is niet gemakkelijk, maar door er heel bewust mee bezig te zijn, lukt het me hem die te geven. Ik neem ook elk jaar deel aan de zomerweek Positief Opvoeden van mobilant. De kinderen kunnen er leuke dingen doen en wij leren er veel bij over onze kinderen en hoe we moeilijke situaties best aanpakken. Ook wisselen we ervaringen en tips uit. Ik kom altijd vol energie terug van z n week. Eigenwaarde is de kracht waardoor Priscilla gezonde keuzes kan maken. Daarom proberen wij een brug te vormen tussen beide werelden. (Ginette, begeleidster mobilant) Priscilla Ik heb er geleerd dat een goede moeder ook zorg draagt voor zichzelf en het goede voorbeeld geeft. 10. Heb je kinderen? Stel je je wel eens vragen over de opvoeding? Ons team opvoedingsondersteuners staat voor je klaar. Eén van hen heeft kennis van de Vlaamse gebarentaal. Je kan terecht voor individuele ondersteuning of je kan samen met andere ouders deelnemen aan een cursus. Interesse? Vraag onze folder aan per mail via: opvoedingsondersteuning@mobilant.be

11 Tevredenheid Onze medewerkers staan in een professionele relatie tot jou. We vinden het belangrijk om eerlijk, integer en respectvol met elkaar om te gaan. Eerlijk en open: we doen niets achter je rug en bespreken alles met jou. Je hebt ook het recht om je dossier in te kijken. Respectvol: we nemen elkaar zoals we zijn. We proberen de anderen niet te veranderen, maar bieden de ruimte om te ontplooien en te zijn wie we zijn. Betrouwbaar: dit wil zeggen dat we elkaar niet schaden. Een ondersteuningsrelatie is kwetsbaar. Elke vorm van misbruik is uitgesloten. Een overtreding signaleren we aan het VAPH* waarbij we je steeds vooraf op de hoogte brengen en je privacy respecteren. Wanneer je je eigen veiligheid of die van anderen in gevaar brengt, zijn we verplicht dit te melden. We verwittigen je hier steeds van. * Meldpunt grensoverschrijdend gedrag van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Wij houden van tevreden klanten. Ben je niet tevreden over de ondersteuning, laat het ons weten. Je kan terecht bij de directeur Bert Blancke. Contact : klachten@mobilant.be voor doven en slechthorenden sms De directie behandelt de klacht. Lees ook de Folder KLACHTEN. 11.

12 vzw Plantin en Moretuslei Antwerpen want vragen helpt Rekeningnr. BE Voor giften vanaf 40 ontvang je een fiscaal attest Ondernemingsnummer

vzw want vragen helpt Mobilant, je partner in zorgondersteuning Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) iets voor jou? www. mobilant.

vzw want vragen helpt Mobilant, je partner in zorgondersteuning Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) iets voor jou? www. mobilant. vzw want vragen helpt Mobilant, je partner in zorgondersteuning Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) iets voor jou? www. mobilant.be Mobilant is een VAPH vergunde organisatie Mobilant gelooft in mensen,

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING

PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING personen met beperking DOMINIEK SAVIO INSTITUUT VZW KOOLSKAMPSTRAAT 24 8830 GITS 2016 DOMINIEK SAVIO INSTITUUT VZW INLEIDING We zijn op weg naar een belangrijke verandering

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

Presentatie 13/06. Persoonsvolgende Financiering (PVF)

Presentatie 13/06. Persoonsvolgende Financiering (PVF) Presentatie 13/06 Persoonsvolgende Financiering (PVF) INHOUD Korte voorstelling Toelichting werking PVF Toeleiding Besteding Gesprek/vragen/discussie PVF: toelichting TOELEIDING Perspectiefplan 2020 de

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds INHOUD Wat is de Dienst Maatschappelijk Werk en waarvoor kan je er terecht? 2 Directe hulp en ondersteuning 3 Langdurige begeleiding 4 Evaluatie van het

Nadere informatie

brochure Bijstandsorganisatie Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure Bijstandsorganisatie Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure zw Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw 2 Inhoudsopgave 1. Wat is een bijstandsorganisatie?...4 1.1. Laagdrempelige begeleiding...4 1.2. Intensieve bijstand op maat...4 2. absoluut vzw...5

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Informatie voor jongeren

Informatie voor jongeren Informatie voor jongeren Als cliënt bij Jeugdbescherming Brabant heb je rechten en plichten. Wat dat voor jou betekent lees je in deze folder. We vertellen je hierin beknopt over privacy, je dossier, hoe

Nadere informatie

BROCHURE BROCHURE BROCHURE. WEGWIJS IN DE ADMINISTRATIEVE STAPPEN VAN Het werkkapitaal Bijstandsorganisatie (ENKEL MEERDERJARIGEN!

BROCHURE BROCHURE BROCHURE. WEGWIJS IN DE ADMINISTRATIEVE STAPPEN VAN Het werkkapitaal Bijstandsorganisatie (ENKEL MEERDERJARIGEN! BROCHURE BROCHURE BROCHURE WEGWIJS IN DE ADMINISTRATIEVE STAPPEN VAN Het werkkapitaal DE PERSOONSVOLGENDE Bijstandsorganisatie FINANCIERING (ENKEL MEERDERJARIGEN!) Inhoudstafel Absoluut vzw de bijstandsorganisatie

Nadere informatie

INFOMOMENT 2 FEBRUARI 16

INFOMOMENT 2 FEBRUARI 16 INFOMOMENT 2 FEBRUARI 16 Minister Vandeurzen maakte in 2010 een groot plan Wat staat er in dat plan? 2 belangrijke doelen: In 2020 moeten alle personen met een handicap die zorg nodig hebben, zorg krijgen

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening 1/5 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 15/02/2017 Procedurehouder: Directeur Zorg Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Ons aanbod De Meander is een vzw, vergund door het Ministerie van de Vlaamse

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut v Inhoudsopgave 1. Wat is Persoonsvolgende Financiering?...3 1.1. Perspectiefplan 2020...3 1.2. Waarom PVF?...3 1.3. Trap 1 en trap 2...3 2. Trap

Nadere informatie

Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het VAPH de gegevens van de overeenkomst die u hebt afgesloten voor de

Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het VAPH de gegevens van de overeenkomst die u hebt afgesloten voor de Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash Vak voor de administratie Naam van de dossierbeheerder: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan

Nadere informatie

Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash

Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash Vak voor de administratie Naam van de dossierbeheerder: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan

Nadere informatie

verslavings VRIJ LEVEN

verslavings VRIJ LEVEN IEDER MENS IS BESTEMD OM VRIJ TE ZIJN verslavings VRIJ LEVEN INFORMATIE VOOR CLIËNTEN GELOOF IN VRIJHEID WELKOM BIJ TERWILLE BEDANKT VOOR JE AANMELDING BIJ TERWILLE. GOED DAT JE DEZE STAP HEBT GEZET. OM

Nadere informatie

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis.

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Dan gaan ze soms beter een tijdje in een ander gezin wonen: een pleeggezin. INFORMATIE Voor pleegkinderen

Nadere informatie

DE PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING

DE PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING DE PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING S I N D S J A N U A R I 2 0 1 7 N I E U W E O R G A N I S AT I E E N P R O C E D U R E S B I J VA P H B I J A A N V R A G E N V O O R Z O R G De nieuwe ondersteuningsfuncties

Nadere informatie

Protocol van behandeling of begeleiding ambulante begeleiding +18

Protocol van behandeling of begeleiding ambulante begeleiding +18 Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge Protocol van behandeling of begeleiding ambulante begeleiding +18 Versie september

Nadere informatie

6/03/2019. Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie. 3 hoeden. Beperking en epilepsie Epilepsie en een beperking

6/03/2019. Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie. 3 hoeden. Beperking en epilepsie Epilepsie en een beperking Mijn kind heeft een beperking en bijkomend epilepsie Gent 9 februari 2018 Ann Blomme zus teamcoach vrijwilliger ann.blomme@fiolavzw.be 3 hoeden Er is meer aan de hand En nu? Het bos en de bomen Beperking

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Collectieve rechten en plichten Resonans vzw

Collectieve rechten en plichten Resonans vzw Collectieve rechten en plichten Resonans vzw Betreft de volgende diensten: - de Brabantse dienst voor thuisbegeleiding, multifunctioneel centrum (MFC) en vergunde zorgaanbieder van het Vlaams Agentschap

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep wil

Nadere informatie

PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING

PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING Wat is een persoonsvolgende financiering (PVF)? 1 2 Voor mij, en alle andere personen met een handicap, is er een nieuw systeem van financiële ondersteuning: DE PERSOONSVOLGENDE

Nadere informatie

Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels

Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels 1 september 2016 1 WAT IS HET PERSOONSVOLGEND BUDGET? Het persoonsvolgende budget (PVB) is een gepersonaliseerd bedrag per jaar waarmee u zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

workshop Onanfhankelijk Leven 18/01/ /02/2016 Alice in zorgland Marianne Callebaut Coördinator beweging

workshop Onanfhankelijk Leven 18/01/ /02/2016 Alice in zorgland Marianne Callebaut Coördinator beweging Alice in zorgland Marianne Callebaut Coördinator beweging Wie is Koen Directeur van Onafhankelijk Leven vzw Oprichter van Cohousing Projects cvba Vader van Jolan en Ana en een beetje van 30 andere kinderen

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Koraal Groep Koraal Groep wil graag dat je tevreden bent. Tevreden over de manier

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Nieuwsbrief over kwaliteit

Nieuwsbrief over kwaliteit Nieuwsbrief over kwaliteit april 2013 Abrona heeft in 2012 extra geld gekregen van de regering. Geld om de zorg te verbeteren. Geld om de begeleiding van cliënten te verbeteren. Dit heet kwaliteit. Abrona

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

Begeleid wonen. november 2014

Begeleid wonen. november 2014 Begeleid wonen november 2014 Doelgroep Volwassenen (+18) met een beperking mentaal motorisch visueel auditief autismespectrumstoornis (ASS) niet aangeboren hersenletsel (NAH) al dan niet met bijkomende

Nadere informatie

TRAP 1: RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP (RTH)

TRAP 1: RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP (RTH) VEELGESTELDE VRAGEN PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING TRAP 1: RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP (RTH) 1. Hoe wordt bepaald of iemand een vermoeden van een handicap heeft om beroep te kunnen doen op RTH? Een

Nadere informatie

Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels

Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels 1 september 2016 INHOUD Inhoud... 1 1 Wat is het persoonsvolgend budget?... 2 2 Hoe uw ondersteuning kiezen?... 3 2.1 Bepalen welke ondersteuning u

Nadere informatie

Diensten Ondersteuningsplan. Samen uw ondersteuning plannen

Diensten Ondersteuningsplan. Samen uw ondersteuning plannen Diensten Ondersteuningsplan Samen uw ondersteuning plannen Editie april 2018 Bent u op zoek naar hoe een goed leven er voor u uitziet? Hebt u omwille van uw beperking vandaag nood aan ondersteuning of

Nadere informatie

Mobiel en ambulante woonbegeleiding

Mobiel en ambulante woonbegeleiding V.Z.W.OIKONDE BRUGGE heeft zijn maatschappelijk zetel te 8000 Brugge, Langestraat 72. Deze vzw werd bij beheersovereenkomst met het VAPH erkend dd. 01/01/2015 voor Flexibel Aanbod Meerderjarigen (FAM)

Nadere informatie

Welkom. bij OCMW Antwerpen

Welkom. bij OCMW Antwerpen Welkom bij OCMW Antwerpen 1 Onthaalbrochure_klanten.indd 1 25/08/15 16:52 2 Onthaalbrochure_klanten.indd 2 25/08/15 16:52 Inhoud Wat is een OCMW? 4 Waar is het OCMW? 4 Wie kan hulp vragen? 4 Hoe vraag

Nadere informatie

Diensten ondersteuningsplan. Samen uw ondersteuning plannen

Diensten ondersteuningsplan. Samen uw ondersteuning plannen Diensten ondersteuningsplan Samen uw ondersteuning plannen Editie mei 2019 Bent u op zoek naar hoe een goed leven er voor u uitziet? Hebt u omwille van uw beperking vandaag nood aan ondersteuning of wilt

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG Bij de ondersteuningspakketten geïntegreerde zorg staat de zorgaanbieder, in dialoog met jou, in voor de volledige organisatie van zorg en begeleiding. Deze

Nadere informatie

Aanvraag en inschaling PAB

Aanvraag en inschaling PAB Aanvraag en inschaling PAB 1 Inhoud Inhoud... 2 1. Een woordje uitleg over PAB... 3 1.1 Wat is het PAB?... 3 1.2 Waarvoor mag ik het PAB gebruiken?... 3 1.3 Wat mag ik niet doen met het budget?... 4 1.4

Nadere informatie

RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP

RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP VAPH Editie januari 2018 RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP LAAGDREMPELIGE ONDERSTEUNING VAPH VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP LAAGDREMPELIGE ONDERSTEUNING Nood aan een beetje extra hulp?

Nadere informatie

Welkom. bij OCMW Antwerpen

Welkom. bij OCMW Antwerpen Welkom bij OCMW Antwerpen 1 2 Inhoud Wat is een OCMW? 4 Waar is het OCMW? 4 Wie kan hulp vragen? 4 Hoe vraag je hulp? 5 Waar vraag je hulp? 5 Wat moet je doen? 5 Wie helpt jou? 6 Hoe verloopt het eerste

Nadere informatie

Kwaliteits-rapport. Koraal 2017.

Kwaliteits-rapport. Koraal 2017. Kwaliteits-rapport. Koraal 2017. De tekst is in Taal voor allemaal speciaal. Het kwaliteits-rapport. Koraal schrijft elk jaar een kwaliteits-rapport. Een kwaliteits-rapport is een boekje. Het kwaliteits-rapport

Nadere informatie

Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels

Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels Een persoonsvolgend budget besteden Bestedingsregels 1 juli 2018 INHOUD 1 Wat is het persoonsvolgend budget?... 2 2 Wie is de budgethouder?... 3 3 Hoe uw ondersteuning kiezen?... 4 3.1 Bepalen welke ondersteuning

Nadere informatie

Starten met het persoonsvolgend budget

Starten met het persoonsvolgend budget Starten met het persoonsvolgend budget Editie september 2017 www.vaph.be 2 STARTEN MET HET PERSOONSVOLGEND BUDGET U krijgt van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een budget dat u kunt

Nadere informatie

Budgetbepaling november 2015

Budgetbepaling november 2015 Budgetbepaling november 2015 Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 STAP 1: OP met VAPH-vraag Opstellen ondersteuningsplan met formulering vraag vraag naar door VAPH gefinancierde ondersteuning

Nadere informatie

Hulp bij opvoeden en opgroeien

Hulp bij opvoeden en opgroeien Hulp bij opvoeden en opgroeien Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind met een (verstandelijke) beperking? Of heb je zelf een beperking en vragen over de opvoeding van je kind? Estinea biedt ondersteuning

Nadere informatie

Starten met het persoonsvolgend budget

Starten met het persoonsvolgend budget Starten met het persoonsvolgend budget Editie januari 2017 www.vaph.be 2 3 STARTEN MET HET PERSOONSVOLGEND BUDGET U krijgt van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een budget dat u kunt

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Antwerpen Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport Reinaerde 2017

Kwaliteitsrapport Reinaerde 2017 Kwaliteitsrapport Reinaerde 2017 Wat gaat goed bij Reinaerde? Wat kan beter? Hoe zorgen we ervoor dat het beter gaat? De antwoorden op die vragen lees je in het Kwaliteitsrapport 2017. Het Kwaliteitsrapport

Nadere informatie

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen.

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. informatie voor zorgverleners Samen met jou strijdt Harteraad voor de beste zorg voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Harteraad zorgt voor

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004 BureauJeugdzorgDrenthe februari 2005 / 05 004 Bureau Jeugdzorg Drenthe Jeugdreclassering Heel wat jongeren tussen 12 en 18 komen in aanraking met jeugdreclassering. Justitie of de Raad voor de Kinder bescherming

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Leen De Caluwe (CoPunt Handicap Oost-Vlaanderen)

Leen De Caluwe (CoPunt Handicap Oost-Vlaanderen) Verslag Verslaggever Workshop Leen De Caluwe (CoPunt Handicap Oost-Vlaanderen) Wat staat er in het plan Perspectief 2020 geschreven? Voor mensen met een verstandelijke beperking, Zaal Baekeland1, ICC,

Nadere informatie

Starten met mijn persoonsvolgend budget

Starten met mijn persoonsvolgend budget Starten met mijn persoonsvolgend budget Editie september 2016 www.vaph.be Starten met mijn persoonsvolgend budget U hebt van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een budget gekregen dat

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN!

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! Inhoudsopgave 1. Klagen mag pag. 3 2. Iets doen met je klacht pag. 5 3. Mogelijkheden om iets met je klacht te doen

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015)

Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015) Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015) In aanloop naar de overstap naar Persoonsvolgende Financiering (PVF) worden alle voorzieningen voor meerderjarigen

Nadere informatie

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Els van der Ploeg, december 2016 Hertaling augustus 2017 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van de Brabantse dienst voor thuisbegeleiding vzw Erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH) Erkenning thuisbegeleiding

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Verandering in de Raad van Bestuur van Oikonde

Verandering in de Raad van Bestuur van Oikonde Nieuwsbrief nummer 12 2015 Inleiding Met veel spijt namen we op 1 januari 2014 afscheid van de collega s van Pleegzorg. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder. Pleegzorg ging zijn eigen weg en het

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Leven zoals jij dat wilt Ludo s motto: Neervallen, opstaan, kroontje rechtzetten en verder gaan! Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? Heb jij bij lastige zaken wat hulp nodig

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan!

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan! Haal het beste uit jezelf met het Individueel Ontwikkelings Plan! 2 Inleiding Je werkt in de sociale werkvoorziening. Daar is het de gewoonte dat je je kwaliteiten en talenten blijft ontwikkelen. Je kunt

Nadere informatie

4 december 2018 Kennismaking met de persoonsvolgende financiering. Het nieuwe ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap

4 december 2018 Kennismaking met de persoonsvolgende financiering. Het nieuwe ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap 4 december 2018 Kennismaking met de persoonsvolgende financiering Het nieuwe ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap Waarom? (Internationale) verandering in filosofisch en antropologisch kader

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het Jeugddossier

Veelgestelde vragen over het Jeugddossier Veelgestelde vragen over het Jeugddossier Voor ouders, jongeren en professionals van het CJG Noord-Veluwe Alle kinderen in Nederland krijgen bij hun geboorte een digitaal dossier over hun gezondheid. Hierin

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Toot Toot! Welkom bij De Balans! Kinderfolder (6 t.e.m. 12j) Kennismaking De Balans

Toot Toot! Welkom bij De Balans! Kinderfolder (6 t.e.m. 12j) Kennismaking De Balans Toot Toot! Welkom bij De Balans! Kinderfolder (6 t.e.m. 12j) Kennismaking De Balans Thuisbegeleidingsdienst De Balans Ronsaardbekestraat 62 8000 Brugge 050/34.94.35 Kinderfolder, versie 2017 Hanne Adriaens

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Jongerenhulpverlening

Jongerenhulpverlening Jongerenhulpverlening Jouw coach naar je toekomst Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings- en ontwikkelingsvragen.

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie