B&W-Aanbiedingsformulier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B&W-Aanbiedingsformulier"

Transcriptie

1 B&W.nr , d.d B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Geen uitvoering meer geven aan de Subsidie op Termijn regeling (voor cascorestauratie gemeentelijke monumenten) per 1 januari 2011, in afwachting van verdere besluitvorming van de Raad in 2011 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. in 2011 aan de Raad een voorstel te doen over beëindiging (en bestemming van middelen) van de Subsidie Op Termijn regeling, bedoeld voor cascorestauratie gemeentelijke monumenten zoals vastgesteld in hoofdstuk 3 van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing bij raadsbesluit nr d.d. 19 december 1995; 2. per 1 januari 2011 geen uitvoering meer te geven aan de Subsidie Op Termijn regeling, in afwachting van besluitvorming door de Raad in de loop van 2011; 3. de Gemeentesecretaris/Algemeen directeur te verzoeken dit besluit te publiceren in de Stadskrant zodat particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten hiervan kennis kunnen nemen. Samenvatting Vanaf 1 januari 2011 geeft het College van Burgemeester en Wethouders geen uitvoering meer aan de Subsidie Op Termijn regeling voor de cascorestauratie van gemeentelijke monumenten. Van deze regeling maken vooral particuliere eigenaren van woonhuismonumenten gebruik. In de nota Cultureel Erfgoed Leiden was dit voornemen al opgenomen. De subsidieregeling stamt uit 1995 en is verouderd. Een heroverweging is op zijn plaats, mede in het licht van de landelijke modernisering van monumentenzorg, waarin met name behoud en herbestemming van historische, leegstaande gebouwen een belangrijke plaats in neemt. In de loop van 2011 neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de subsidieregeling, waarbij het voorstel van College zal zijn deze te beëindigen met terugwerkende kracht per 1 januari Aan de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld bedoeld voor historische winkelpuien, historische kleuren op gevels, monumentale objecten in de openbare ruimte en gevelreclame wordt wel gewoon uitvoering gegeven.

2 Nr. : Dnst.: BOWO Wijziging hoofdstuk 3 subsidieverordening en samenwerkingsovereenkomst NRF. Leiden, 19 december Sinds 1992 is hoofdstuk 3 van de subsidieverordening Stadsvernieuwing buiten werking om het ontstane stuwmeer van subsidie-aanvragen te kunnen wegwerken. Gedurende de afgelopen jaren is dit gebeurd en hebben wij naar nieuwe mogelijkheden voor de subsidiëring van gemeentelijke monumenten gezocht. In samenwerking met het NRF zijn wij gekomen tot een wijzigingsvoorstel van hoofdstuk 3 van de subsidieverordening Stadsvernieuwing in samenhang met een overeenkomst met het NRF. Het nieuwe instrumentarium houdt in dat bij restauratie van een gemeentelijk monument de eigenaar "een subsidie op termijn" (SOT) krijgt met mogelijkheden van voorfinanciering. Aan de voorlichting en bekendmaking van deze nieuwe subsidiemethode zal ruimschoots aandacht worden geschonken. In de nota "Restauratie van gemeentelijke monumenten" is een en ander uiteengezet. Deze nota, alsmede de concept-tekst van de wijziging van hoofdstuk 3 van de subsidieverordening Stadsvernieuwing hebben van 18 september tot 28 oktober 1995 ter inzage gelegen. Hierop zijn geen reacties binnengekomen. Onder verwijzing naar de adviezen van de Commissies voor Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden en Monumentenzorg en voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en naar de overige ter inzage gelegde stukken stellen wij u voor over te gaan tot vaststelling van de wijziging van hoofdstuk 3 van de subsidieverordening Stadsvernieuwing en in te stemmen met het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst met het NRF, alsmede de bijbehorende model-garantieregeling en de uitvoeringsbepalingen middels het navolgende besluit. Burgemeester en Wethouders van Leiden, de Secretaris, de Burgemeester, K. DE VRIES. C.H. GOEKOOP. Aan de gemeenteraad.

3 Nr De Raad der gemeente Leiden; Gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders (raadsvoorstel nummer van 1995); B E S L U I T : 1. Kennis te nemen van de nota "Restauratie van gemeentelijke monumenten". 2. Vast te stellen de volgende wijziging van hoofdstuk 3 van de subsidieverordening Stadsvernieuwing: Artikel I. De subsidieverordening Stadsvernieuwing, vastgesteld bij raadsbesluit van 14 januari 1985, no. 260, voor zover betreft het op 27 oktober 1992 buiten werking gestelde hoofdstuk 3, ondergaat de wijzigingen als aangegeven in artikel II. Artikel II. Hoofdstuk 3 MONUMENTEN Artikel 3.1. Begripsomschrijvingen In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: a. monument : gemeentelijk monument: een object dat is opgenomen op de monumentenlijst als bedoeld in de gemeentelijke monumentenverordening Leiden. b. kosten van voorzieningen : de geraamde en door Burgemeester en Wethouders goedgekeurde bedragen van: 1. de aanneemsom; 2. een percentage van de kosten van de architect en van de constructeur, voorzover inschakeling hiervan noodzakelijk is, zoals aangegeven in de Leidraad subsidiabele restauratiekosten; 3. de verschuldigde BTW, voorzover deze niet kan worden verrekend; 4. een bouwhistorische onderzoek, indien vooraf goedgekeurd door Burgemeester en Wethouders; 5. de kosten van opstelling van het onderhoudsplan; 6. een eventuele bijdrage in noodzakelijk en onvoorzien meerwerk, ter beoordeling van Burgemeester en Wethouders, tot maximaal 5% van de aanneemsom.

4 c. onderhoudsplan : een door Burgemeester en Wethouders goedgekeurd overzicht van onderhoudswerkzaamheden en kosten die gedurende 15 jaar nodig worden geacht om het kwaliteitsniveau van het monument, dat met de restauratie zal worden bereikt, te handhaven. d. eigenaar : de eigenaar-bewoner, alsmede: - degene die het recht van erfpacht heeft; - de houder van een recht van opstal; - de eigenaar van een appartementsrecht; - degene aan wie door een rechtspersoon een deelnemings- of lidmaatschapsrecht is verleend dat recht geeft op gebruik van een woning; - een toekomstige eigenaar die in het bezit is van een voorlopig koopcontract. e. verlenen van subsidie : het besluit van Burgemeester en Wethouders dat aan de eigenaar van een monument een opschortend voorwaardelijke aanspraak verschaft op een subsidie in de kosten van voorzieningen, mits aan alle voorwaarden van deze verordening is voldaan. f. vaststellen van subsidie : het besluit van Burgemeester en Wethouders, nadat de voorzieningen zijn getroffen, waarbij de hoogte van de verleende subsidie wordt vastgesteld. g. restaurerende instelling : die rechtspersoon die als zodanig door Burgemeester en Wethouders is aangemerkt en die op grond van haar statuten als doelstelling heeft het zonder winstoogmerk restaureren van panden en die tevens als eigenaar verhuurder fiscaal is vrijgesteld. h. restauratieplan : een zo volledig mogelijke rapportage van de technische staat en technische gebreken van het gehele monument, opgesteld door een architect. In de Leidraad subsidiabele restauratiekosten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg staan de toetsingscriteria voor de begroting. Deze worden gehanteerd bij de bepaling van de subsidiabele kosten van de voorzieningen zoals genoemd onder artikel 1.b.2. De restauratiewerkzaamheden, welke in zelfwerkzaamheid worden uitgevoerd, zijn niet subsidiabel op grond van dit hoofdstuk.

5 Voor noodzakelijk en onvoorzien meerwerk kan in de begroting een stelpost worden opgenomen tot maximaal 5% van de aanneemsom. Een en ander ter beoordeling van Burgemeester en Wethouders. Voor de opstelling van het onderhoudsplan stellen Burgemeester en Wethouders een model beschikbaar. In principe dient het onderhoudsplan het gehele monument te betreffen. Hier kan door Burgemeester en Wethouders van worden afgeweken indien de restauratie slechts een klein deel (bijvoorbeeld gevelsteen, muurschildering) van het monument betreft. Artikel 3.2. Algemeen 1. De gemeenteraad neemt jaarlijks een besluit, waarin wordt aangegeven welk budget voor een bepaald jaar aan natuurlijke of rechtspersonen beschikbaar wordt gesteld voor de restauratie van gemeentelijke monumenten in de vorm van subsidie op termijn. Het besluit wordt bekend gemaakt in een of meer plaatselijke bladen. 2. De gemeenteraad kan de werkingssfeer van dit hoofdstuk naar tijd en plaats beperken. Een daartoe strekkend besluit wordt bekend gemaakt als voorgeschreven in art In bijzondere gevallen kunnen Burgemeester en Wethouders afwijken van de bepalingen van dit hoofdstuk. Artikel 3.3. Grondslag en werkingssfeer 1. Op grond van dit hoofdstuk kunnen Burgemeester en Wethouders subsidie verlenen voor het treffen van voorzieningen aan het casco ten behoeve van de restauratie van monumenten conform een door Burgemeester en Wethouders goedgekeurd restauratieplan voor het gehele pand. 2. De subsidie wordt berekend over de kosten van voorzieningen, met uitzondering van de kosten waarvoor op grond van enige andere regeling subsidie in de kosten van voorzieningen kan worden verkregen. 3. Ingeval van brandschade worden de kosten berekend aan de hand van de kosten van de treffen voorzieningen minus de bij voldoende dekking uit te keren verzekeringspenningen. 4. De subsidie wordt verleend en vastgesteld aan de eigenaar van het monument waaraan de voorzieningen worden getroffen. 5. Om voor subsidie in aanmerking te komen dienen de kosten van voorzieningen ten minste ƒ ,-- te bedragen. 6. Bedragen waarmee de kosten van voorzieningen ƒ ,-- te boven gaan, komen niet voor subsidie in aanmerking. 7. Het gestelde in lid 4 van dit artikel geldt niet als het gaat om een monument waarvan de eigenaar krachtens de Woningwet onherroepelijk is aangeschreven. Op basis van het eerste lid is het mogelijk een bijdrage te verkrijgen voor de restauratie van het casco. Onder casco, zijnde een zelfstandige bouwkundige eenheid, wordt in ieder geval verstaan de bouwkundige hoofdstructuur bestaande uit fundering, gevels, bouwmuren, kozijnen, balklagen, kappen, inclusief goten en hemelwaterafvoeren, kelders, monumentale trappen of de restanten hiervan.

6 De voor subsidie in aanmerking komende kosten van voorzieningen, waaronder tevens begrepen de restauratie van schouwen, wandschilderingen etc., worden bepaald conform de richtlijnen van de Leidraad subsidiabele restauratiekosten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Hieronder vallen in ieder geval ook de volgende voorzieningen: a. herstel of vervanging van monumentale rookkanalen; b. herstel of het aanbrengen van een bliksembeveiliging; c. aanbrengen van voorzieningen die nodig zijn ten behoeve van een regelmatige inspectie van het monument. In het tweede lid wordt dubbele subsidiëring voorkomen. In het derde lid wordt uitgegaan van een brandverzekering met voldoende dekking. De kosten voor het herstel van de brandschade worden verminderd met de uit te keren verzekeringspenningen. Subsidie t.a.v. eventuele additionele kosten wordt individueel bepaald. In het vierde lid is de eigendomssituatie op het moment van vaststelling van het subsidie bepalend. Artikel 3.4. Subsidie op termijn 1. De subsidie op termijn wordt berekend aan de hand van de goedgekeurde kosten van voorzieningen, met een maximum tot ƒ ,-- en wordt betaalbaar gesteld aan het einde van de lopende maand van het jaar gelegen vijftien jaar na de vaststelling van het subsidie, mits is voldaan aan de voorwaarden en bepalingen van dit hoofdstuk. 2. De hoogte van de geldelijke steun is afhankelijk van het rentepercentage dat de gemeente hanteert op het moment van het verlenen van de subsidie en is als volgt bepaald: tot 6,5 % : 75% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen; 6,5% - 7,5% : 85% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen; 7,5% - 8,5% : 100% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen; 8,5% - 9,5% : 100% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen,waarvan 5% voorschot; 9,5% - 10,5% : 100% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen, waarvan 10% voorschot; 10,5% - 11,5% : 100% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen, waarvan 15% voorschot; vanaf 11,5% : 100% van de subsidiabele kosten van de voorzieningen, waarvan 20% voorschot. 3. Het onder lid 2 genoemde rentepercentage is gelijk aan het standaardrentepercentage zoals dat in overleg tussen de gemeente en de Stichting Nationaal restauratiefonds is gedefinieerd en door de Stichting Nationaal Restauratiefonds periodiek aan de gemeente wordt opgegeven. 4. Een voorschot zoals bedoeld in het tweede lid wordt op de betaling ingevolge het eerste lid in mindering gebracht. Overigens geschiedt de verlening en vaststelling van het voorschot onder dezelfde voorwaarden en bepalingen die gelden voor de subsidie op termijn zelf.

7 5. Voor restaurerende instellingen wordt de hoogte van de subsidie op termijn vastgesteld als ware het in lid 2 genoemde rentepercentage 2% hoger, respectievelijk - indien het genoemde rentepercentage hoger is dan 10,5% - zal het voorschotpercentage worden verhoogd met 10%. De subsidie op termijn bedraagt maximaal 100% van de goedgekeurde kosten van voorzieningen met een maximaal subsidiebedrag van ƒ ,-- en wordt 15 jaar na de vaststelling betaalbaar gesteld. Het uiteindelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het rentepercentage en van het nakomen van de subsidievoorwaarden, waarbij het onderhouden van het monument op basis van het onderhoudsplan een zeer belangrijke is. De hoogte van het voorschot in lid 2 is afhankelijk van de hoogte van de rente op het moment van het verlenen van de subsidie. Artikel 3.5. Tussentijdse vervreemding 1. Als de eigenaar het monument binnen 15 jaar na vaststelling van de subsidie vervreemdt, stellen Burgemeester en Wethouders de subsidie op termijn opnieuw vast volgens de in het tweede lid genoemde reeks, mits aan de voorwaarden en bepalingen van dit hoofdstuk is voldaan. 2. De hoogte van de subsidie als bedoeld in het eerste lid bedraagt: binnen één jaar na vaststelling 0% na één jaar 10% na twee jaar 20% na drie jaar 30% na vier jaar 40% na vijf jaar 44% na zes jaar 48% na zeven jaar 52% na acht jaar 56% na negen jaar 60% na tien jaar 65% na elf jaar 71% na twaalf jaar 77% na dertien jaar 84% na veertien jaar 92% waarbij het percentage wordt berekend over het eerder vastgestelde subsidiebedrag. Een eventueel verleend voorschot, zoals bedoeld in artikel 3.4. wordt op de opnieuw vastgestelde subsidie op termijn in mindering gebracht. 3a. De uitbetaling van de subsidie vindt echter op de in artikel 3.4. geregelde wijze plaats indien de verkoper (de vervreemdende eigenaar) van het monument het recht op subsidie op rechtsgeldige wijze overdraagt aan de koper (nieuwe eigenaar) van het monument. 3b. B. en W. kunnen nadere regels stellen aan de invulling van de in lid 1 aangegeven rechtsgeldige overdracht van de subsidie (aan de nieuwe eigenaar). 4. In bijzondere gevallen kunnen B. en W. afwijken van het bepaalde in het tweede en derde lid.

8 In geval van eigendomsoverdracht wordt de subsidie op termijn "afgerekend" met de eigenaar mits deze heeft voldaan aan de voorwaarden en bepalingen van dit hoofdstuk. Op het vastgestelde subsidiebedrag op grond van het tweede lid wordt het eventuele voorschot, als bedoeld in artikel 3.4., tweede lid, in mindering gebracht. Artikel 3.6. Aanvraag- en beschikkingsprocedure 1. Een aanvraag om een subsidie dient door de eigenaar ondertekend te worden ingediend bij Burgemeester en Wethouders op een daartoe beschikbaar te stellen formulier en dient in ieder geval vergezeld te gaan van de daarbij vermelde gegevens. 2. Indien niet wordt voldaan aan het gestelde in het eerste lid stellen Burgemeester en Wethouders de aanvrager in de gelegenheid om binnen twee weken de door hen aan te geven ontbrekende gegevens over te leggen. 3. Met inachtneming van het bepaalde in artikel 3.7 van dit hoofdstuk geven Burgemeester en wethouders een beschikking binnen twaalf weken nadat de aanvraag is ontvangen, dan wel de ontbrekende gegevens, als bedoeld in het tweede lid, genoegzaam zijn aangevuld. Zij kunnen, indien daartoe naar hun oordeel gegronde redenen bestaan, deze termijn met ten hoogste acht weken verlengen, mits zij de aanvrager daarvan kennisgeven binnen de termijn van twaalf weken. Indien de overgelegde gegevens onvoldoende zijn voor de beoordeling van de aanvraag kunnen Burgemeester en Wethouders besluiten de aanvraag niet in behandeling te nemen. Artikel 3.7. Volgordebepaling 1. Met inachtneming van het bepaalde in artikel 3.6 van dit hoofdstuk worden de panden waarvoor de subsidie-aanvragen zijn ingediend gewaardeerd volgens een puntenschema op de navolgende criteria: a. bouwkundige/technische staat b. monumentale waarde c. stedebouwkundige situatie d. gebruik/bestemming 2. De volgorde van de honorering van de subsidieaanvragen wordt bepaald door de hoogte van het totale puntenaantal. 3. Bij een gelijk puntenaantal is het moment van binnenkomst van de volledige subsidieaanvraag bepalend. 4. Bij de volgordebepaling kunnen Burgemeester en Wethouders gebruik maken van het gestelde in artikel Analoog aan de behandeling van de subsidieaanvragen voor de restauratie van rijksmonumenten worden de panden gewaardeerd volgens een puntenschema conform de criteria en puntentoekenning zoals aangegeven in de Leidse Monumentennota van 1991.

9 Het door de gemeenteraad vastgestelde jaarlijkse budget voor de subsidiring van de restauratie van gemeentelijke monumenten bepaalt het aantal te honoreren subsidieaanvragen. De niet gehonoreerde aanvragen schuiven door naar het volgende jaar. Indien men in een bepaald jaar niet aan de beurt is gekomen betekent dit niet dat men in een opvolgend jaar voorgaat. De volgorde wordt volledig bepaald aan de hand van het genoemde waarderingsschema. Artikel 3.8. Weigeringsgronden 1. Burgemeester en Wethouders verlenen geen subsidie indien: a. met het treffen van de voorzieningen het belang van de monumentenzorg niet of in onvoldoende mate wordt gediend; b. de kosten van de voorzieningen niet in redelijke verhouding staan tot het te bereiken resultaat; c. met het treffen van de voorzieningen is begonnen voordat de aanvrager een subsidiebeschikking heeft ontvangen; d. voor de betreffende voorzieningen binnen een termijn van 15 jaar voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag wordt ingediend subsidie is verleend; e. voor de te treffen voorzieningen een monumentenvergunning en/of bouwvergunning is vereist en deze (nog) niet is verleend. 2. In bijzondere gevallen kunnen Burgemeester en Wethouders afwijken van het bepaalde in het eerste lid onder c. en d. De bepaling onder c. is opgenomen om de bouwtechnische kwaliteit van de te restaureren onderdelen vooraf vast te stellen ter bepaling van de kosten van voorzieningen. Via de bepaling onder d. wordt een relatie gelegd met de geldigheidsduur van het onderhoudsplan, zijnde 15 jaar. Artikel 3.9. Subsidievoorschriften 1. De subsidie wordt verleend onder de voorwaarden dat: a. de aanbesteding, de gunning, alsmede het gunningsbedrag van het werk vooraf worden goedgekeurd door Burgemeester en Wethouders; b. de aanvang van het werk ten minste twee weken van te voren wordt gemeld bij Burgemeester en Wethouders; c. met de uitvoering van de werkzaamheden is begonnen binnen 26 weken na de datum van het besluit tot voorlopige vaststelling van de subsidie; d. binnen 130 weken na de verlening van subsidie moeten de werkzaamheden zijn voltooid en de gereedmelding als bedoeld in artikel is ingediend; e. aan de door Burgemeester en Wethouders met controle belaste personen: 1. toegang wordt verleend tot het monument; 2. inzage wordt verleend in de op het treffen van de voorzieningen betrekking hebbende gegevens. f. de eigenaar dient zich ten genoegen van Burgemeester en Wethouders aan te sluiten bij de Monumentenwacht voor een periode van vijftien jaar of gedurende deze termijn periodiek een bouwkundig inspectierapport te overleggen, opgesteld door een andere naar het oordeel van Burgemeester en Wethouders onpartijdige deskundige.

10 g. vondsten tijdens het werk in de vorm van roerende goederen en bouwsporen dienen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie maal 24 uur, te worden gemeld aan Burgemeester en Wethouders. 2. Burgemeester en Wethouders kunnen in bijzondere gevallen afwijken van het bepaalde in het eerste lid en daarnaast in het belang van het monument aanvullende voorwaarden verbinden aan het verlenen van subsidie. De aanbesteding dient plaats te vinden volgens het Uniform Aanbestedingsreglement 1986 (UAR 1986). De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Leiden dient te worden betrokken bij de uitvoering van de subsidievoorwaarden. De Monumentenwacht of een andere naar het oordeel van Burgemeester en Wethouders onpartijdige deskundige rapporteert periodiek over de onderhoudssituatie van het monument. De eigenaar is verplicht de aanwijzingen van deze rapportage op te volgen. De termijnen, over de periode van 15 jaar, voor het aanbieden van de inspectierapporten worden nader door Burgemeester en Wethouders bepaald. Artikel Onderhoudsvoorschriften 1. Subsidie wordt verleend en vastgesteld onder de voorwaarde dat de eigenaar het monument conform het onderhoudsplan zal onderhouden. 2. De voorwaarden in dit artikel gelden gedurende een periode van 15 jaar na de vaststelling van de subsidie. 3. Mede ter invulling van het gestelde in het eerste lid dient de eigenaar jaarlijks, of op enig andere door Burgemeester en Wethouders aan te geven termijn, een bouwkundig inspectierapport te overleggen aan de afdeling Monumentenzorg, opgesteld door een naar het oordeel van Burgemeester en Wethouders onpartijdige deskundige, onder de verplichting om de in het rapport geconstateerde bouwtechnische gebreken te herstellen. Burgemeester en Wethouders kunnen zonodig een termijn stellen waarbinnen deze gebreken dienen te zijn hersteld. In het eerste lid is een beheervoorwaarde met betrekking tot het onderhoud na restauratie opgenomen. In het tweede lid is vastgelegd dat de beheervoorwaarden gedurende 15 jaar nagekomen moeten worden. Aan het overtreden van deze beheervoorwaarden zullen Burgemeester en Wethouders ingevolge artikel sancties verbinden. Als deskundige partij wordt in ieder geval de Monumentenwacht aangemerkt. (Zie ook het gestelde in artikel 3.9.)

11 Artikel Gereedmelding en vaststelling subsidie 1. Vaststelling van de subsidie vindt plaats nadat: a. de in de aanvraag opgenomen werkzaamheden bij Burgemeester en Wethouders zijn gereedgemeld, gecontroleerd en akkoord bevonden; b. een overzicht is overgelegd van de getroffen gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde voorzieningen en de daarop betrekking hebbende kosten; c. een overzicht is overgelegd van het uitgevoerde meer- en minderwerk alsmede over de invulling van de reservering als bedoeld in artikel 3.1.b., onder De hoogte van de vast te stellen subsidie wordt berekend op basis van de bij de voorlopige vaststelling aanvaarde kosten van voorzieningen of de werkelijke kosten van de voorzieningen als deze hoger dan wel lager zijn. 3. De gereedmelding als bedoeld in het eerste lid bevat: a. een volledig ingevuld gereedmeldingsformulier; b. een kostenoverzicht; c. alle rekeningen en betalingsbewijzen met betrekking tot de werkzaamheden. 4. Burgemeester en Wethouders kunnen er mee instemmen dat de aanvrager in plaats van rekeningen en betalingsbewijzen een verklaring van een registeraccountant overlegt waaruit blijkt dat het overgelegde kostenoverzicht juist en volledig is. De uiterste datum van indiening van de geldelijke verantwoording is aangegeven in artikel 3.9. onder d. In het kader van de vaststelling van de subsidie vindt een controle plaats van het uitgevoerde werk door toetsing aan het door Burgemeester en Wethouders goedgekeurde restauratieplan (zie ook artikel 3.13). Artikel Uitbetaling 1. De subsidie op termijn wordt uitbetaald na afloop van de in artikel 3.4., eerste lid bedoelde termijn. 2. De subsidie op termijn bij toepassing van artikel 3.5. wordt uitbetaald binnen vier weken na de hernieuwde vaststelling. Het subsidie wordt, onder aftrek van eventueel betaalde voorschotten, overgemaakt op een door de eigenaar aangegeven bank- of gironummer. Artikel Intrekking van subsidie 1. Ingeval van niet naleving van een of meer van de voorwaarden als bedoeld in dit hoofdstuk zullen Burgemeester en Wethouders al naar gelang de ernst van de overtreding: a. een besluit tot verlening en/of vaststelling van subsidie geheel of gedeeltelijk intrekken (en niet of niet geheel tot betaling van het subsidie overgaan); b. reeds betaalde subsidie (waaronder mede begrepen een eventueel voorschot op het subsidie op termijn) geheel of gedeeltelijk terugvorderen.

12 2. Ingeval de niet naleving van de voorwaarden als bedoeld in dit hoofdstuk de eigenaar niet verwijtbaar is, kunnen Burgemeester en Wethouders besluiten de in het eerste lid genoemde sancties geheel of gedeeltelijk niet te treffen. Artikel III Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking. 3. In te stemmen met het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst met het NRF d.d. 1 januari 1996 en de daarbij behorende uitvoeringsbepalingen, alsmede de model-garantieregeling voor totaalfinancieringen van het NRF. 4. Het College de bevoegdheid te verlenen om eventuele toekomstige aanpassingen met betrekking tot deze samenwerkingsovereenkomst door te voeren, indien en voorzover deze aanpassingen door externe marktomstandigheden worden veroorzaakt en passen binnen het door ons goedgekeurde en gevoerde beleid. 5. Het College de bevoegdheid te verlenen tot het aanpassen van de uitvoeringsbepalingen behorende bij de samenwerkingsovereenkomst. 6. Het College de bevoegdheid te verlenen om uitvoering te geven aan het gestelde in de modelgarantieregeling voor totaalfinancieringen van het NRF. Gedaan ter openbare vergadering van De Secretaris, De Voorzitter, R0435bs

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2015

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2015 Raadsbesluit Nr: 2014-79 De raad van de gemeente Drechterland Overwegende dat, het stimuleren van onderhoud en restauratie van gemeentelijke monumenten van belang is voor het behoud van cultureel erfgoed

Nadere informatie

Jaarlijks wordt het plafond van het totaal uit te lenen bedrag ten behoeve van de financiering van restauraties van monumenten vastgesteld.

Jaarlijks wordt het plafond van het totaal uit te lenen bedrag ten behoeve van de financiering van restauraties van monumenten vastgesteld. Verordening Amsterdams Restauratiefonds Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Doel van de lening Het doel van de lening op basis van deze verordening is eigenaren van een monument, zoals bedoeld in deze verordening,

Nadere informatie

Beleidsregels subsidieregeling Monumenten Leusden 2015

Beleidsregels subsidieregeling Monumenten Leusden 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leusden. Nr. 123195 18 december 2015 Beleidsregels subsidieregeling Monumenten Leusden 2015 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. subsidiale

Nadere informatie

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2014

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2014 CVDR Officiële uitgave van Drechterland. Nr. CVDR327035_1 4 oktober 2016 Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2014 De raad van de gemeente Drechterland Overwegende dat, - het stimuleren

Nadere informatie

VERORDENING HILVERSUMS RESTAURATIEFONDS

VERORDENING HILVERSUMS RESTAURATIEFONDS CVDR Officiële uitgave van Hilversum. Nr. CVDR452421_1 20 februari 2018 Verordening Hilversums Restauratiefonds 2017 VERORDENING HILVERSUMS RESTAURATIEFONDS 2017 De raad van de gemeente Hilversum, in zijn

Nadere informatie

Verordening Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk. De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 18 januari 2018

Verordening Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk. De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 18 januari 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Moerdijk Nr. 17617 26 januari 2018 Verordening Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 18

Nadere informatie

b e s l u i t: vast te stellen de Subsidieverordening restauratie gemeentelijke monumentale panden Leidschendam-Voorburg 2008.

b e s l u i t: vast te stellen de Subsidieverordening restauratie gemeentelijke monumentale panden Leidschendam-Voorburg 2008. R AAD S B E S L U I T 2 00 8/45 74 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gelezen het desbetreffende voorstel van het college; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t: vast te stellen

Nadere informatie

Subsidieregeling Monumenten en Beeldbepalende panden, Amersfoort 2011

Subsidieregeling Monumenten en Beeldbepalende panden, Amersfoort 2011 CVDR Officiële uitgave van Amersfoort. Nr. CVDR128191_1 5 december 2017 Subsidieregeling Monumenten en Beeldbepalende panden, Amersfoort 2011 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Subsidieverordening Monumentenzorg 2002

Subsidieverordening Monumentenzorg 2002 Subsidieverordening Monumentenzorg 2002 1 HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: a. monument: een beschermd gemeentelijk monument als bedoeld in de Monumentenverordening

Nadere informatie

Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten

Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005 Artikel 1 - Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: Hoofdstuk 1 - Algemene bepalingen 1. Monument: a. Alle vóór tenminste vijftig

Nadere informatie

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hof van Twente. Nr. 95342 14 juli 2016 Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 De raad van de gemeente Hof van Twente, gezien

Nadere informatie

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Baarn 2006;

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Baarn 2006; Burgemeester en wethouders van Baarn Overwegende dat het wenselijk is aanvullende regels te geven voor de subsidieverlening ten behoeve van de organisatie van activiteiten op het gebied van gemeentelijke

Nadere informatie

Subsidieverordening. gemeentelijke. monumenten. Boxtel 2003

Subsidieverordening. gemeentelijke. monumenten. Boxtel 2003 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Boxtel 2003 Inhoud Subsidieverordening Gemeentelijke Monumenten Boxtel 2003. Paragraaf 1: Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Algemene bepalingen Begripsbepalingen

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit financiering instandhouding provinciale monumenten in Drenthe

Uitvoeringsbesluit financiering instandhouding provinciale monumenten in Drenthe Uitvoeringsbesluit financiering instandhouding provinciale monumenten in Drenthe (geconsolideerde versie, geldend vanaf 1-1-2013) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële

Nadere informatie

Subsidieverordening monumenten Woudenberg 2001

Subsidieverordening monumenten Woudenberg 2001 CVDR Officiële uitgave van Woudenberg. Nr. CVDR51934_1 8 november 2016 Subsidieverordening monumenten Woudenberg 2001 De raad van de Gemeente Woudenberg; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Renswoude 2018 vast te stellen.

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Renswoude 2018 vast te stellen. Raadsvoorstel Nummer: 172479 Behandeld door: M.H.T. Jansen Datum: 9 februari 2018 Agendapunt: 11 Onderwerp: Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Renswoude 2018. Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld

Nadere informatie

Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010

Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010 Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. eigenaar: de natuurlijke of rechtspersoon die het recht heeft van

Nadere informatie

gemeente e 7lv) Heemskerk Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2012

gemeente e 7lv) Heemskerk Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2012 gemeente e 7lv) Heemskerk Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2012 mei 2012 > > ^ ^ ^ SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTELIJKE MONUMENTEN Inhoudsopgave Subsidieverordening gemeentelijke monumenten

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan behoud en herstel van gemeentelijke monumentale objecten,

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan behoud en herstel van gemeentelijke monumentale objecten, Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden; overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan behoud en herstel van gemeentelijke monumentale objecten, gelet

Nadere informatie

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Leiderdorp Organisatietype Gemeente Officiële naam regeling Citeertitel Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Vastgesteld door college

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd 1. Gemeentewet 2. Algemene wet bestuursrecht 3. Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017

Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017 CVDR Officiële uitgave van Veere. Nr. CVDR608084_1 21 februari 2018 Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017 De raad van de gemeente Veere; Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet Gelet

Nadere informatie

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Valkenswaard 2017

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Valkenswaard 2017 Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Valkenswaard 2017 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Reikwijdte verordening Artikel 3 Subsidieplafond

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT FINANCIERING INSTANDHOUDING PROVINCIALE MONUMENTEN IN DRENTHE

UITVOERINGSBESLUIT FINANCIERING INSTANDHOUDING PROVINCIALE MONUMENTEN IN DRENTHE UITVOERINGSBESLUIT FINANCIERING INSTANDHOUDING PROVINCIALE MONUMENTEN IN DRENTHE HOOFDSTUK 1, ALGEMEEN Artikel 1, Begripsomschrijvingen In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. provinciaal monument:

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds

Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dordrecht Nr. 233371 28 december 2017 Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht Het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 A lgemene bepalingen

Hoofdstuk 1 A lgemene bepalingen 10&7$ DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Cranendonck d.d. 13 oktober 2015 UZ 0%-Z Gelet op artikel 149 Gemeentewet BESLUIT

Nadere informatie

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2009

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2009 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2009 Januari 2009 Inhoudsopgave Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2009 5 Hoofdstuk 1: Algemene Bepalingen 5 Artikel 1: Begripsbepalingen

Nadere informatie

gezien het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders van 4 november 2003, nr. SO/03/7341;

gezien het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders van 4 november 2003, nr. SO/03/7341; Raadsgriffie ONTWERP-BESLUIT II De RAAD van de gemeente DORDRECHT; gezien het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders van 4 november 2003, nr. SO/03/7341; gelet op titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststellen Verordening Restauratiefonds Delft 2012

Onderwerp : Vaststellen Verordening Restauratiefonds Delft 2012 Raadsbesluit Datum : 21 februari 2012 Registratie nr. : 1206215 Stuk : GR12-141 II Gescand archief o datuni \l> 05JUNI2012 Onderwerp : Vaststellen Verordening Restauratiefonds Delft 2012 De raad van de

Nadere informatie

Op basis van de Venrayse Instandhoudingverordening Monumenten

Op basis van de Venrayse Instandhoudingverordening Monumenten Een subsidie voor de instandhouding van uw monument Op basis van de Venrayse Instandhoudingverordening Monumenten (de VIMC 2009) Uitleg regeling Aanvraagformulier Meldingsformulier aanvang werkzaamheden

Nadere informatie

Subsidieregeling restauratie monumenten

Subsidieregeling restauratie monumenten Subsidieregeling restauratie monumenten (geconsolideerde versie, geldend vanaf 1-1-2002 tot 1-1-2006) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling Subsidieregeling

Nadere informatie

Besluit tot het vaststellen van de Subsidieverordening DVN2.0 Erfgoedzorg Borsele 2017

Besluit tot het vaststellen van de Subsidieverordening DVN2.0 Erfgoedzorg Borsele 2017 Besluit tot het vaststellen van de Subsidieverordening DVN2.0 Erfgoedzorg Borsele 2017 De gemeenteraad van Borsele, burgemeester en wethouders hebben een voorstel gedaan op 22 augustus 2017; in dit voorstel

Nadere informatie

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2011

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2011 CVDR Officiële uitgave van Stede Broec. Nr. CVDR95635_2 4 oktober 2016 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden Stede Broec 2011 De raad der gemeente Stede

Nadere informatie

Subsidieverordening Helders Restauratiefonds 2007

Subsidieverordening Helders Restauratiefonds 2007 Subsidieverordening Helders Restauratiefonds 2007 VVH/RWO, versie 8 december 2006 Helders Restauratiefonds (HRF) 2007 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Doelstelling 3 Artikel 2 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

BESLUIT: het Utrechts Restauratiefonds (URF).

BESLUIT: het Utrechts Restauratiefonds (URF). GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 203 Nr. Beleidsregel financiering restauratie en energiemaatregelen voor monumenten uit het Utrechts Restauratiefonds (URF) (Besluit van burgemeester en wethouders d.d. 3 september

Nadere informatie

Subsidieverordening monumenten Heerhugowaard. De subsidieverordening monumenten Heerhugowaard 1996 in te trekken en tevens de gewijzigde

Subsidieverordening monumenten Heerhugowaard. De subsidieverordening monumenten Heerhugowaard 1996 in te trekken en tevens de gewijzigde CVDR Officiële uitgave van Heerhugowaard. Nr. CVDR41806_1 7 november 2017 Subsidieverordening monumenten Heerhugowaard Voorstel De subsidieverordening monumenten Heerhugowaard 1996 in te trekken en tevens

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 391587. Raadsvergadering van 25 april 2013 Agendanummer: 7.3. Onderwerp: Verordening Moerdijks Restauratie Fonds

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 391587. Raadsvergadering van 25 april 2013 Agendanummer: 7.3. Onderwerp: Verordening Moerdijks Restauratie Fonds RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 391587 Raadsvergadering van 25 april 2013 Agendanummer: 7.3 Onderwerp: Verordening Moerdijks Restauratie Fonds Verantwoordelijk portefeuillehouder: L. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

Subsidieverordening instandhouding gemeentelijke monumenten Heerde 2015

Subsidieverordening instandhouding gemeentelijke monumenten Heerde 2015 De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 3 november 2015; gelet op Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de navolgende Subsidieverordening

Nadere informatie

Raadsvergadering van 25 april 2013 Agendanummer: 10.3

Raadsvergadering van 25 april 2013 Agendanummer: 10.3 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 397623 Raadsvergadering van 25 april 2013 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Verordening Moerdijks Restauratie Fonds. Verantwoordelijk portefeuillehouder: L. Koevoets GEVRAAGD

Nadere informatie

vastgesteld door de gemeenteraad van s-hertogenbosch op 25 mei 2010 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten medegedeeld aan Arrondissementsparket

vastgesteld door de gemeenteraad van s-hertogenbosch op 25 mei 2010 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten medegedeeld aan Arrondissementsparket 1 (voorheen Subsidieverordening Monumenten s-hertogenbosch 2006) vastgesteld door de gemeenteraad van s-hertogenbosch op 25 mei 2010 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten goedgekeurd door de Kroon medegedeeld

Nadere informatie

Subsidieregeling voor de restauratie van gemeentelijke monumenten 1997

Subsidieregeling voor de restauratie van gemeentelijke monumenten 1997 CVDR Officiële uitgave van Schagen. Nr. CVDR55138_1 30 januari 2018 Subsidieregeling voor de restauratie van gemeentelijke monumenten 1997 De raad van de gemeente Schagen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen;

overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen; Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen; overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen; gelet op titel 4.2 van de

Nadere informatie

Gemeentelijke Subsidieverordening Stadsvernieuwing

Gemeentelijke Subsidieverordening Stadsvernieuwing CVDR Officiële uitgave van Haarlem. Nr. CVDR56099_1 25 oktober 2016 Gemeentelijke Subsidieverordening Stadsvernieuwing Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsomschrijving Deze verordening verstaat

Nadere informatie

Subsidieregeling stedelijke vernieuwing gemeente Kampen

Subsidieregeling stedelijke vernieuwing gemeente Kampen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Kampen. Nr. 80814 31 december 2014 Subsidieregeling stedelijke vernieuwing gemeente Kampen Het college van burgemeester en wethouders van Kampen; gelezen het

Nadere informatie

SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN 2006

SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN 2006 SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN 2006 Vastgesteld in de raad van 20 december 2005 Inwerkingtreding: 1 januari 2006 HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen...3 Artikel 1 Begripsbepalingen...3 Artikel 2 Toepassing

Nadere informatie

1e wijziging van het Uitvoeringsbesluit subsidies 2013

1e wijziging van het Uitvoeringsbesluit subsidies 2013 Het college van de gemeente Kampen, Gelezen het voorstel van 17 december 2013, kenmerk 13ADV00646; Gelet op de Algemene subsidieverordening Kampen 2007 en het Uitvoeringsbesluit subsidies 2013; Besluit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0111 incl erratum 15 november 2011 Rv. nr.: 11.0111 B en W-besluit d.d.: 4-10-2011 B en W-besluit nr.: 11.0979 Naam programma: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Wijziging Subsidieverordening

Nadere informatie

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Noordwijk

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Noordwijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordwijk Nr. 160171 15 september 2017 Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Noordwijk 2017 De raad van de gemeente Noordwijk, gelezen het

Nadere informatie

Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sittard-Geleen. Nr. 124681 28 december 2015 Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR11996_3. Subsidieverordening funderingsherstel. Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder:

CVDR. Nr. CVDR11996_3. Subsidieverordening funderingsherstel. Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR11996_3 3 januari 2017 Subsidieverordening funderingsherstel De Raad van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 juli

Nadere informatie

Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht

Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR606827_1 29 december 2017 Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht Nr. 1968507 De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van

Nadere informatie

SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN CULEMBORG 2007

SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN CULEMBORG 2007 SUBSIDIEVERORDENING MONUMENTEN CULEMBORG 2007 Vastgesteld in de vergadering van de raad op 5 juli 2007 Inwerkingtreding: 1 augustus 2007 De raad van de gemeente Culemborg, Gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Subsidieverordening Cultureel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten

Subsidieverordening Cultureel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Eijsden-Margraten Nr. 231785 27 december 2017 Subsidieverordening Cultureel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1

Nadere informatie

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 De raad van de gemeente Hof van Twente, gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012,

Nadere informatie

Aanvraagformulier Rotterdams Restauratiefonds 2006

Aanvraagformulier Rotterdams Restauratiefonds 2006 Aanvraagformulier Rotterdams Restauratiefonds 2006 Afdeling Bouw- en Woningtoezicht Bureau Monumenten monumenten@rotterdam.nl Projectgegevens / monument Gegevens over het object waarvoor een aanvraag wordt

Nadere informatie

Aanvraagformulier restauratiesubsidie

Aanvraagformulier restauratiesubsidie Aanvraagformulier restauratiesubsidie op grond van de 'Subsidieverordening Restauraties Gemeentelijke Monumenten en Beeldbepalende Panden s-hertogenbosch 2010' Aan het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 april 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 april 2016; Besluitnummer 10b gemeen te Goes Vergadering d.d. 21 apri! 2016 Verzonden 11 april 2016 -. Subsidieverordening a Wonen boven Winkels Onderwerp 2 Q 1 6 Â Registratienummer 16INT00851 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding erfgoed Zaanstad Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad

Subsidieregeling instandhouding erfgoed Zaanstad Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 121773 16 december 2015 Subsidieregeling instandhouding erfgoed Zaanstad 2016 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Een bijdrage-ineens of een meerjarige subsidie voor de instandhouding van uw monument

Een bijdrage-ineens of een meerjarige subsidie voor de instandhouding van uw monument Een bijdrage-ineens of een meerjarige subsidie voor de instandhouding van uw monument op basis van de WeVIM Weerter Verordening Instandhouding Monumenten mei 2008 De regeling in het kort Algemeen Monumenten

Nadere informatie

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden Beleidsregel Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de Kaderverordening verstrekking subsidies gemeente Uden 2008 en

Nadere informatie

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden De Ronde Venen 2015

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden De Ronde Venen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Ronde Venen. Nr. 81624 24 december 2014 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden De Ronde Venen 2015 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Subsidieverordening monumenten en cultuurhistorische waarden Lingewaard

Subsidieverordening monumenten en cultuurhistorische waarden Lingewaard GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lingewaard. Nr. 110095 23 november 2015 Subsidieverordening monumenten en cultuurhistorische waarden Lingewaard 2015 De raad van de gemeente Lingewaard; gelezen

Nadere informatie

Subsidieverordening onroerend cultureel erfgoed Ridderkerk gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 augustus 2013,

Subsidieverordening onroerend cultureel erfgoed Ridderkerk gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 augustus 2013, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ridderkerk. Nr. 685 9 januari 2014 Subsidieverordening onroerend cultureel erfgoed Ridderkerk 2013 De raad van de gemeente Ridderkerk, gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Toelichting behorend bij de Concept Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2015 (toelichting op de artikelen waar nodig) Afkorting: SHS

Toelichting behorend bij de Concept Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2015 (toelichting op de artikelen waar nodig) Afkorting: SHS Toelichting behorend bij de Concept Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2015 (toelichting op de artikelen waar nodig) Afkorting: SHS Artikel 1 Begrippen Dit artikel geeft aan op welke projecten, gebieden

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR76002_1. Subsidieverordening Stadsvernieuwing 1993

CVDR. Nr. CVDR76002_1. Subsidieverordening Stadsvernieuwing 1993 CVDR Officiële uitgave van Meppel. Nr. CVDR76002_1 19 juni 2018 Subsidieverordening Stadsvernieuwing 1993 De R a a d der gemeente Meppel; gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, artikel 149; be s l u

Nadere informatie

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten en gemeentelijk dorpsgezicht gemeente Krimpenerwaard 2017

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten en gemeentelijk dorpsgezicht gemeente Krimpenerwaard 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Krimpenerwaard. Nr. 5610 12 januari 2017 Subsidieregeling gemeentelijke monumenten en gemeentelijk dorpsgezicht gemeente Krimpenerwaard 2017 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Naam Verordening verbetering toegankelijkheid openbare gebouwen 2013

Naam Verordening verbetering toegankelijkheid openbare gebouwen 2013 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 115 Naam Verordening verbetering toegankelijkheid openbare gebouwen 2013 Publicatiedatum 20 november 2013 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEPALINGEN

A. ALGEMENE BEPALINGEN No. 070505 St. Annaparochie, 31 mei 2007. De raad der gemeente het Bildt; overwegende; dat de raad bij besluit dd. 11 november 2002 de Algemene Subsidie Verordening heeft vastgesteld; dat het in aanvulling

Nadere informatie

REGELING LENINGEN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN GEMEENTE HARDENBERG 2008

REGELING LENINGEN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN GEMEENTE HARDENBERG 2008 CVDR Officiële uitgave van Hardenberg. Nr. CVDR2434_1 28 februari 2017 REGELING LENINGEN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN GEMEENTE HARDENBERG 2008 De raad van de gemeente Hardenberg; Gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

<SCANSEQUENCE> - Scanpagina 1 van 12

<SCANSEQUENCE> - Scanpagina 1 van 12 V ' èheemskerk gemeente / Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Heemskerk 2050 Augustus 2010 - Scanpagina 1 van 12 Wè.- p s U B s I o I E v E R o R o E N l N G G E M E E N T E L I

Nadere informatie

Verordening Energiebesparingsfonds Delft 2013

Verordening Energiebesparingsfonds Delft 2013 CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR300740_2 3 oktober 2017 Verordening Energiebesparingsfonds Delft 2013 De raad van de gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college van 22 januari 2013;

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 3 december 2008, nr

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 3 december 2008, nr De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 3 december 2008, nr. 2008-10- Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de Monumentenverordening Midden-Delfland

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Uitvoeringsregeling subsidie restauratie rijksmonumenten Noord-Holland

PROVINCIAAL BLAD. Uitvoeringsregeling subsidie restauratie rijksmonumenten Noord-Holland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Holland. Nr. 1227 8 juli 2014 Uitvoeringsregeling subsidie restauratie rijksmonumenten Noord-Holland 2014. Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Nadere informatie

Rectificatie Gemeenteblad Katwijk Jaargang 2014, nummer 12071, Verordening Stimuleringsleningen monumenten Katwijk

Rectificatie Gemeenteblad Katwijk Jaargang 2014, nummer 12071, Verordening Stimuleringsleningen monumenten Katwijk GEMEENTEBLAD Nr. 53741 29 september Officiële uitgave van gemeente Katwijk. 2014 Rectificatie Gemeenteblad Katwijk Jaargang 2014, nummer 12071, Verordening Stimuleringsleningen monumenten Katwijk In het

Nadere informatie

Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Waterland,

Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Waterland, 2014.39.10 Uitvoeringsregeling subsidies Zorg en Welzijn 2014 Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen = Subsidieverordening erfgoed gemeente Oldebroek Nr. 240784 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 april 2016; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullende Regeling instandhouding gemeentelijke monumenten Heerde

Bijlage 1 Aanvullende Regeling instandhouding gemeentelijke monumenten Heerde Bijlage 1 Aanvullende Regeling instandhouding gemeentelijke monumenten Heerde 1. Inleiding Aanvullend op de Algemene Subsidieverordening gemeente Heerde 2017 (ASV) en de algemene Subsidieregeling gemeente

Nadere informatie

Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015

Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlemmermeer. Nr. 28465 3 april 2015 Subsidieverordening restauratie gemeentelijk erfgoed 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Subsidieverordening particuliere woningverbetering 2000

Subsidieverordening particuliere woningverbetering 2000 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR19024_2 3 juli 2018 Subsidieverordening particuliere woningverbetering 2000 De Raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Noord-Holland; Uitvoeringsregeling restauratiesubsidiesrijksmonumenten Noord-Holland 2015.

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Noord-Holland; Uitvoeringsregeling restauratiesubsidiesrijksmonumenten Noord-Holland 2015. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Holland. Nr. 3453 23 juni 2015 Provincie Noord-Holland; Uitvoeringsregeling restauratiesubsidiesrijksmonumenten Noord-Holland 2015. Besluit van gedeputeerde

Nadere informatie

Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2016 vastgesteld

Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2016 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 120575 15 december 2015 Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld 2016 vastgesteld Op 10 november 2015 heeft de gemeenteraad de vernieuwde Subsidieregeling

Nadere informatie

Subsidieverordening Particuliere Woningverbetering (PWV) 2000

Subsidieverordening Particuliere Woningverbetering (PWV) 2000 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR227200_1 3 juli 2018 Subsidieverordening Particuliere Woningverbetering (PWV) 2000 Gemeenteblad 2000 Subsidieverordening particuliere woningverbetering 2000

Nadere informatie

Algemene Subsidieverordening. Datum :

Algemene Subsidieverordening. Datum : Algemene Subsidieverordening Gemeente Deurne 2017 Datum : Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Reikwijdte... 3 Artikel 3 Subsidieregelingen... 3 Artikel 4 Bevoegdheden... 3 Artikel

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling Nadere regels Algemene Subsidieverordening 2013

Besluit tot vaststelling Nadere regels Algemene Subsidieverordening 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hoogezand-Sappemeer. Nr. 78813 28 augustus 2015 Besluit tot vaststelling Nadere regels Algemene Subsidieverordening 2013 Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer;

Nadere informatie

Algemene Subsidieregeling 2008

Algemene Subsidieregeling 2008 Algemene Subsidieregeling 2008 Paragraaf 1 Inleidende bepalingen Artikel 1.1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. gemeentebestuur: het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van besluiten betreffende

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 27 juni 2017, nr 959603 / 959607, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie restauratie rijksmonumenten Noord- Holland 2017. Gedeputeerde

Nadere informatie

Beleidsregel subsidieverstrekking instandhouding monumentale kerkgebouwen 2009-2014

Beleidsregel subsidieverstrekking instandhouding monumentale kerkgebouwen 2009-2014 Beleidsregel subsidieverstrekking instandhouding monumentale kerkgebouwen 2009-2014 Burgemeester en wethouders van Utrecht; Overwegende - dat zij krachtens de Algemene subsidieverordening 2008 bevoegd

Nadere informatie

Subsidieverordening cultureel erfgoed Goes 2017

Subsidieverordening cultureel erfgoed Goes 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Goes Nr. 47769 7 maart 2018 Subsidieverordening cultureel erfgoed Goes 2017 De raad van de gemeente Goes; gezien het voorstel van het burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening Stimuleringsleningen Beeldbepalende Objecten Krimpen aan den IJssel

Verordening Stimuleringsleningen Beeldbepalende Objecten Krimpen aan den IJssel Verordening Stimuleringsleningen Beeldbepalende Objecten Krimpen aan den IJssel HOOFDSTUK 1 Begripsbepalingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: a. eigenaar: degene die het recht van eigendom

Nadere informatie

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998. Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998. Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze verordening wordt verstaan onder provinciebestuur: het bevoegde orgaan van

Nadere informatie

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland 10 februari 2014 BIVO/2014/30040 *Z0107302622* R E G E L I N G S U B S I D I E D U U R Z A A M W O N E N I N K E N N E M E R L A N D Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude. Wetstechnische informatie. Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015

Gemeente Zoeterwoude. Wetstechnische informatie. Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015 Gemeente Zoeterwoude Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Zoeterwoude Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015 Vastgesteld door

Nadere informatie

Stimuleringsregeling gevelverbetering en buitenruimte private kavels bedrijventerreinen Cardanuslaan en Schaapsdrift

Stimuleringsregeling gevelverbetering en buitenruimte private kavels bedrijventerreinen Cardanuslaan en Schaapsdrift Stimuleringsregeling gevelverbetering en buitenruimte private kavels bedrijventerreinen Cardanuslaan en Schaapsdrift Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum Gelezen: Het voorstel

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016 Leeswijzer modelbepalingen - [datum] of [naam gemeente] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel II. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld artikel I bij artikel 9, derde de lid, onder

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/1

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/1 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/1 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels MONULISA 2012 Citeertitel: Nadere subsidieregels MONULISA 2012 Naam ingetrokken regeling: Nadere subsidieregels MONULISA

Nadere informatie