Het juiste midden tussen ontwikkeling, groei, natuur, open landschap en recreatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het juiste midden tussen ontwikkeling, groei, natuur, open landschap en recreatie"

Transcriptie

1 1 Het juiste midden tussen ontwikkeling, groei, natuur, open landschap en recreatie Opgesteld door het bestuur van de vereniging dorpsraad Hoogmade 19 april mei 2017: zie aanpassingen en aanvullingen in de hoofstukken 2 en 3

2 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding Waarom en wat het hoofddoel gaat goed samen met behoud van groen en open landschap samen het juiste midden zoeken alleen wat, niet hoe gefaseerd kijkt niet terug meer dan bouwen en groeien alleen gericht aan de gemeente, provincie, grondeigenaar en onszelf iedereen kan meedoen 2. Bouwen en Groeien Balans tussen natuur en ontwikkeling korte termijn (twee bouwplannen: Hoogmadese Wetering I en woningen bij de brede school, maar onvoldoende) de langere termijn: de hoofdvariant in het verlengde van de Graaf Willem II laan (ontsluiting, geluid, stapsgewijs, de grondeigenaar en de provincie) de langere termijn: doorstroming in de sociale huursector de langere termijn: bouwen en groeien in en bij het dorp (Europa-plantsoen en Noordeinde, Plek van de waterzuivering, de jachthaven en de polder naast de tuintjes) 3. De openbare ruimte Voetbalkooi bij de speelweide Van Alcmaerlaan - zwemplek met strand - speeltoestellen - kinderboerderij Vlietpark kleur en gezelligheid - parkeren Theo Bosmanlaan- parkeren vrachtwagens en touringcars - Noordeinde - de Bospolder hondenpoep - geluid HSL graffiti het sportpark 4. Duurzaamheid Coördinatie en niet ieder voor zich - vast aan de slag - pilot bij A4 en HSL 5. De voorzieningen en het sociaal domein Uitgangspunt - de voorzieningen op een rij (de brede school en de bibliotheek, de verenigingen, het sociale domein: MAG-doelen, TOM in de buurt bereikbaarheid en vervoer arts/apotheek 6. Promotie Hoogmade en bedrijvigheid Promotie (de jachthaven, camping de Freek, wandelpaden, boot- en vaartochten, de dierenweide bij het Vlietpark) - Bedrijvigheid (bedrijventerrein bij de Bospolder) De stemwijzer bij de lokale verkiezingen

3 3 1. Inleiding Waarom en wat In deze toekomstvisie geeft het bestuur van de Dorpsraad een visie op de richting waarin Hoogmade zich tot 2040 zou kunnen ontwikkelen, bedoeld als start voor een brede gedachtewisseling in het dorp. Sommige zaken kunnen snel gerealiseerd worden, andere kunnen pas na verloop van tijd tot stand komen. Alle onderdelen samen geven de richting aan waarin Hoogmade zich de komende tientallen jaren zou kunnen ontwikkelen. Deze visie vormt de inbreng vanuit Hoogmade voor de toekomststrategie van de gemeente de huidige Maatschappelijke en Ruimtelijke Structuur Visie (MRSV) die de raad nog vóór de zomervakantie zal actualiseren. En ook voor de omgevingsvisie die de nieuwe raad in 2018 zal vaststellen. Samen met Hoogmade-vriendelijke boodschappen die in een apart pamflet zijn beschreven, vormt deze visie ook bouwstenen voor de verkiezingsprogramma s van de politieke partijen voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart Ook de huidige raad zou bij de vaststelling van de MRSV hiermee rekening moeten houden. Deze boodschappen gaan over het behoud van het karakter van het dorp, de woonagenda van de gemeente, planning van groei, demografische kennis en groeiscenario s, het voorzieningenbeleid, de maatschappelijke agenda en de betekenis van gemeentelijke politiek voor een kern als Hoogmade. Deze visie biedt kortom inwoners van ons dorp een unieke kans om daadwerkelijk invloed te hebben op de toekomst van Kaag en Braassem. Het is dan ook belangrijk dat veel inwoners van Hoogmade zich duidelijk en onomwonden uitspreken over de inhoud van de deze toekomstvisie. Samen met alle reacties uit het dorp zal deze visie aan de gemeente en de politieke partijen worden aangeboden. Deze visie geeft het bestuur van de Dorpsraad bovendien de mogelijkheid inhoudelijk te reageren op toekomstige plannen van de gemeente voor bouwen in Hoogmade: past het in de visie, dan zijn we het er zonder meer mee eens. We hopen en vertrouwen erop dat we samen met de gemeente kunnen bouwen aan het behoud van een modern en leefbaar Hoogmade. Het Hoofdoel In Hoogmade is het prima leven, wonen, werken en ontspannen. Dat wil iedereen graag zo houden. Daarvoor is het noodzakelijk dat de Hoogmadese samenleving leefbaar blijft en dat de sociale verbanden niet verdwijnen. Niet alles hoeft per se hetzelfde te blijven. Wij pleiten voor handhaving van voldoende voorzieningen om ons dorp levend te houden. Dus niet noodzakelijkerwijs handhaving van de huidige voorzieningen. Hoogmade mag geen slaapdorp worden waar verenigingen, bedrijven, winkel en kerk niet kunnen blijven bestaan. De jeugd moet in de toekomst in Hoogmade kunnen blijven wonen. Om dit te kunnen bereiken is groei en doorstroming noodzakelijk.

4 4 gaat goed samen met behoud van groen en open landschap Het is belangrijk het landschappelijk karakter en de authenticiteit van de Hoogmadesche Polder te beschermen. De toekomstvisie beoogt dus ook het mooi en open houden van de Hoogmadesche Polder, met de relevante natuur-, agrarische en recreatieve mogelijkheden te behouden en probeert zoveel mogelijk belangen die ons dierbaar zijn te verenigen. samen het juiste midden zoeken Zorgvuldige afwegingen niet in zwart wit kunnen nodig zijn. Deze toekomstvisie probeert dat te doen! Deze toekomstvisie is ook een oproep met elkaar een goed gesprek te voeren, naar elkaar te luisteren en samen te trachten het juiste midden te vinden. Alleen wat, niet hoe Deze toekomstvisie schetst een gewenst beeld dat geen rekening houdt met financiële haalbaarheid, geldende bestemmingsplannen, beleid van de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en medewerkingsbereidheid van grondeigenaren. We moeten eerst samen vaststellen wat we willen; daarna komt de hoe vraag. Gefaseerd Vast staat dat het toekomstbeeld gefaseerd uitgevoerd zal worden. Daarvoor zullen voor de langere termijn in samenspraak met gemeente, woondiensten Aarwoude en grondeigenaar scenario s ontwikkeld moeten worden. Gezamenlijke overleg met provincie, waterschap en andere overheden zal eveneens nodig zijn. Kijkt niet terug De toekomstvisie van Hoogmade gaat uit van recent genomen besluiten over de brede school, de woningen bij de brede school en Hoogmadese Wetering en kijkt niet terug. Meer dan bouwen en groeien alleen Deze visie gaat over méér dan alleen bouwen en groeien. In een toekomstbeeld van Hoogmade horen ook andere zaken thuis. Zaken die ons dierbaar zijn, zoals sociale samenhang, groen, speelplaatsen, infrastructuur, verkeer, parkeren, recreatie, etc. Gericht aan de gemeente, provincie, de grondeigenaar én aan onszelf De visie is gericht aan de gemeente, die bestemmingsplannen vaststelt en beleid ontwikkelt die ook voor onze kern vaststelt. De visie is ook gericht aan de provincie voor de mogelijkheden voor uitbreiding en aan de grondeigenaar die bouwplannen mogelijk kan maken. En verder aan onszelf, om onze eigen leefomgeving mooi en prettig te maken of te houden. Iedereen kan meedoen De visie is de visie van de Dorpsraad, voorbereid door het bestuur van de Dorpsraad. We kunnen onmogelijk namens iedereen in Hoogmade spreken. Verschillen van inzicht en consensus zijn de kersen op de taart der democratie. Wel weten we wat er gemiddeld in meerderheid in het dorp leeft. Vanuit die gemiddelde wetenschap is deze visie ontwikkeld.

5 5 Bindende democratische besluitvorming is en blijft de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Dat neemt niet weg dat iedereen in het dorp commentaar kan leveren: eens, oneens, commentaar op onderdelen, etc. Zo hopen we een gedragen en representatieve visie te kunnen opstellen die we samen met al het geleverde commentaar - aan raad en college zullen aanbieden. 2. Bouwen en groeien Balans tussen natuur én ontwikkeling De Heerlijkheid Hoogmade heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld tot een hechte samenleving in een landelijke omgeving. Een hechte samenleving die kan bestaan dankzij geleidelijke groei door de eeuwen met voldoende behoud van groen en open landschap. Dat moet zo blijven. Gefaseerde groei is ook de natuurlijke voorwaarde voor het Hoogmade van de toekomst. Een toekomstige woonplaats waar inwoners en bestuurders gezamenlijk het juiste midden vinden, zodat de sociaal-maatschappelijke, educatieve, economische en recreatieve pijlers van de samenleving met elkaar in balans komen. Groei buiten de kern wordt geconcentreerd waar het uit een oogpunt van natuur en landschap verantwoord is. Al lang geleden zijn hiervoor keuzen gemaakt: richting noordwesten, dus in het verlengde van de Graaf-Willem II laan. Het valt niet goed in te zien waarom deze planologische ontwikkeling de komende jaren niet zou worden doorgezet. Uitbreiding buiten de kern in zuidelijke richting (het zuideinde of langs de Groenwegh), oostelijke richting (Ofwegen) of noordelijke richting (langs het Noordeinde) gaat teveel ten koste van natuur en open landschap. Bouwen bij Ofwegen of tussen Woubrugge en Hoogmade is evenmin aan de orde. We maken onderscheid tussen korte en langere-termijn plannen. Korte termijn: o Twee bouwplannen Het is verheugend dat voor de korte termijn woningbouwplannen in Hoogmade zijn voorzien: Hoogmadese Wetering I en bij de brede school. Laten we hopen dat de rijen zich zullen sluiten en dat beide bouwprojecten in 2018 voltooid kunnen zijn. Het bestuur van de dorpsraad wil daaraan zoveel mogelijk bijdragen leveren o maar onvoldoende Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat hoe verheugend ook bouw alleen in Hoogmadese Wetering I en bij de brede school onvoldoende is om ons dorp op de langere termijn leefbaar te houden. Ook niet met een betere doorstroming in de sociale huursector. Kijken we naar de leeftijdsopbouw van Hoogmade in de laatste jaren, zoals gepubliceerd in de sociaal-demografische kaart, dan zien we dat de vergrijzing zeer fors toeslaat.

6 6 aantal inwoners Bevolkingsontwikkeling per leeftijdscategorie De cijfers over deelname aan maatschappelijke activiteiten laten zien dat de dalende trend reeds is ingezet en zich met de verdere vergrijzing verder zal doorzetten. Zonder flinke versterking van het draagvlak van de bevolking dreigt Hoogmade uiteindelijk weg te zakken in een woongemeenschap zonder identiteit en samenhang. Hoeveel extra groei na 2018 nodig is valt zonder onderzoek moeilijk te zeggen. Ook niet wat de ideale mix zou zijn tussen koop en huur, jongeren, gezinnen en senioren, prijsklassen etc. Deze toekomstvisie geeft daarom een drietal mogelijke bouwlocaties voor de langere termijn die de moeite waard zijn te onderzoeken De langere termijn: De hoofdvariant o In het verlengde van de Graaf Willem II Zoals eerder aangegeven, is de meest logische richting voor uitbreiding van Hoogmade in de richting van het zuidwesten, op enigerlei wijze in het verlengde van de Graaf Willem II laan. Dus aansluitend bij de bestaande bebouwing. Daarmee ontstaat na de Hoogmadese Wetering I voor de planperiode van de MRSV en ná voltooiing van Hoogmadese I - Hoogmadese Wetering II en daarna Hoogmadese Wetering III. En wellicht nog verder! Waar precies in de Hoogmadesche Polder zou nader onderzocht moeten worden. o Ontsluiting: twee varianten Ontsluiting van Hoogmadese Wetering II en III via de Graaf Willen II laan zou een te grote belasting vormen en onvoldoende veilig zijn. Er zijn twee mogelijkheden voor deze ontsluiting : 1. Ontsluiting zal vanuit de achterkant langs de HSL plaatsvinden, dus niet vanuit de van Klaverweijdeweg. Dit wordt gerealiseerd door de weg vanuit Rijpwetering door te trekken, met een afslag naar rechts waar nu de scherpe bocht richting Hoogmade gaat. Deze scherpe bocht is vervangen door een kleine rotonde. Hoogmadese Wetering I kan volgens het bestemmingsplan bereikt worden via de Graaf Willem II. Verdere bebouwing in de Hoogmadese Wetering kan bereikt worden via deze ringweg langs de achterkant.

7 7 Eenmalige aanleg van deze weg vormt een diepte-investering, maar maakt stapsgewijze groei van het dorp zonder steeds opnieuw infrastructurele kosten mogelijk. Het stippellijntje op de schets voor de mogelijke ontsluiting van Hoogmadese Wetering II (en verder) vanuit Rijpwetering doet vermoeden dat die ontsluiting midden door de polder zou kunnen gaan. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Indien voor deze ontsluiting zou worden gekozen, loopt de weg langs de HSL. 2. Ontsluiting vanuit de van Klaverweijde weg op een plek die weinig hinder veroorzaakt. o Zo nodig in combinatie met adequate bescherming tegen geluidsoverlast De ervaring elders in het land leert dat woningbouw op deze locatie mogelijk is binnen acceptabele geluidsnormen, mits de woningen zijn voorzien van voldoende geluidsisolatie. Bekeken zou moeten worden of daarnaast ook meer geluidsisolatie door de geluidsschermen langs de HSL/A4 nodig is. o Stapsgewijs Deze aanpak maakt een stapsgewijze uitbreiding van het dorp mogelijk. Vrije kavels zijn in elk geval mogelijk. o Overleg met de grondeigenaar, de provincie en het waterschap Deze hoofdvariant zal niet zomaar één, twee, drie uitgevoerd kunnen worden. Het is in eerste aanleg aan de gemeente deze langere termijnplannen bij de provincie en in de regio mogelijk te maken en de grondeigenaar ervan te overtuigen dat verdere bouwplannen in de Hoogmadesche polder uit maatschappelijk oogpunt voor Hoogmade noodzakelijk zijn. De langere termijn: doorstroming in de sociale huursector Betere doorstroming is noodzakelijk, zodat senioren die dat willen naar levensloopbestendige woningen kunnen verhuizen, uiteraard mits het verschil in huurkosten niet te groot is. Zo komen eengezinswoningen vrijwaar jonge gezinnen terecht kunnen. De scenario s die ontwikkeld worden voor nieuwbouw bevorderen deze doorstroming De norm van 30% en de betekenis van sociale koop Daarbij gaat het niet alleen om doorstroming binnen de sociale huursector zelf, maar ook om bouw van voldoende goedkopere koopwoningen, zodat doorstroming uit de sociale huursector naar de koopsector bevorderd wordt. De huidige norm van 30% voor de sociale sector als geheel zou gehandhaafd moeten worden, waarbij steeds een deel ook sociale koop moet zijn.

8 8 De langere termijn: Bouwen en groeien in en bij het dorp o Ook bij de kern van het dorp: behoud voldoende groen Bouwen in en bij het dorp is in het nabije verleden een hot issue geweest. Dat neemt niet weg dat naast de hoofdvariant er ook enkele mogelijkheden in de kern van het dorp zelf zijn die we in ogenschouw kunnen nemen zonder dat we het dorp volledig dichtbouwen. Er zullen voldoende groen en open plekken zijn voor spelen en dorpsbeleving in het dorp. Zo blijven bijvoorbeeld de speelweide bij de van Alcmaerlaan, de ruimte bij de begraafplaats, het Noordeinde en het Vlietpark open plekken. De mogelijkheden in en om het dorp moeten op basis van goede en volledige informatie zeer zorgvuldig onderzocht en besproken worden, zowel met de direct omwonenden en belanghebbenden als met de dorpsgemeenschap als geheel. Ook hier kijken we niet terug: Noordeinde en Vlietpark bleken eerder niet mogelijk te zijn, en maken nu dus geen onderdeel uit van de toekomstvisie voor bouwlocaties. o Vier locaties Zo bezien komen we tot drie mogelijke bouwlocaties, die op termijn, na zorgvuldig overleg geschikt zouden kunnen zijn voor woningbouw - Europa-plantsoen en langs het Noordeinde De woningen langs het Noordeinde met diepe tuinen en in het Europa-plantsoen zullen binnen de planperiode van de MRSV aan renovatie toe zijn: ze zijn lang geleden gebouwd, niet energiezuinig en soms niet meer bewoond door hele gezinnen. Deze woningen zouden op termijn verkocht moeten worden zodat op particuliere basis nieuwbouw kan plaatsvinden, uiteraard ook in de sociale koopsector. De inkomsten die de woondiensten daaruit verkrijgt zouden vervolgens gebruikt kunnen worden voor sociale woningbouw elders in Hoogmade zelf. Dit alles zou gefaseerd bij leegstand - en in goed overleg samen met de huidige bewoners moeten plaatsvinden. De huidige bewoners zouden desgewenst voorrang moeten krijgen bij het verwerven van de woning waarin zij reeds wonen. Het mes snijdt aan meerdere kanten: verhoging woningbestand, bevordering doorstroming en bijdrage aan energiebesparing. We moeten hier niet alle woningen over één kam scheren. Bovendien zou deze aanpak beslist niet ten koste mogen gaan van de kernvoorraad van sociale huurwoningen in Hoogmade. - Het gaat hier om de gehele planperiode van de MRSV (dus de langere termijn). Uitvoering in nauw overleg met de bewoners - Verkoop van deze huizen en vervangen door koopwoningen (met voorkeur voor zelfbouw) mag niet ten koste gaan van de woningvoorraad sociale woningbouw. Anders gezegd: de opbrengst uit de verkoop moet omgezet kunnen worden in voldoende sociale huurwoningen (nieuwbouw) elders in Hoogmade

9 9 Verkoop is niet per definitie overal de beste optie. Ook renovatie is op termijn een optie. De woningen zouden dan levensbestendig(alle op één verdieping) kunnen worden gemaakt en bovendien energieneutraal. - Plek van de waterzuivering De plek van de huidige waterzuivering is een ideale plek voor woningbouw, wellicht voor jongerenhuisvesting - De jachthaven Op de plek van de jachthaven zouden drijvende recreatiewoningen kunnen worden aangelegd, samen met een aanlegplaats voor boten. Tevens zouden op die plek woningen kunnen worden gebouwd. - De polder naast de tuintjes aan de van Klaverweijdeweg De gemeente zou deze polder kunnen verwerven en (sociale) woningbouw mogelijk maken. 3. De openbare ruimte o Speelweide: de voetbalkooi Op de speelweide aan de van Alcmaerlaan wordt een voetbalkooi gebouwd waar de jeugd kan voetballen en de school bij mooi weer buiten gymles kan geven. De ondergrond van de speelweide wordt voor kinderen geschikt gemaakt. Ook zonder hondenpoep. Er zijn ook speeltoestellen voor kleinere kinderen. o Zwemplek met strand De lang gekoesterde wens voor een betere zwemplek voor de jeugd (nu bij de bushalte aan de Kerkstraat) wordt gerealiseerd aan het begin van de van Klaverweijdeweg bij de Piest. Zorgvuldig overleg met omwonenden en gebruikers van de tuintjes is noodzakelijk. Goede ontsluiting van de tuintjes, b.v. met een hek, is noodzakelijk. Overigens had het bestuur van de dorpsraad in een eerdere fase besloten de locatie van de zwemplek met strand aan de inwoners van Hoogmade voor te leggen via een enquête, zonder dat het bestuur een voorkeur zou uitspreken. De mogelijkheden waaruit gekozen zou kunnen waren: - Bij de Piest - Bij de sportvelden - Bij camping de Freek - Bij Ofwegen Overleg met direct omwonenden had nog niet plaatsgevonden, wél overleg met de gemeente over financiering en uitvoering van de plannen. Het plan om een dergelijke enquête te houden over alleen de zwemplek is inmiddels achterhaald door het besluit dat het bestuur van de dorpsraad in de toekomstvisie concrete

10 10 ideeën aan de inwoners voorlegt. Dat geldt dus ook voor de zwemplek. Alle onderdelen van de toekomstvisie dus ook de zwemplek zijn door het bestuur van de dorpsraad concreet ingevuld en maken onderdeel uit van de dorpsdiscussie die gevoerd wordt. Aan de gemeente zal het geheel van meningen die in het dorp leven worden doorgegeven. o Speeltoestellen Speeltoestellen in het dorp worden goed onderhouden. Keurmerken voor veiligheid zijn zichtbaar. Bij nieuwbouw, o.a. in de Hoogmadese Wetering, wordt van meet af aan rekening gehouden met ruimte voor spelen van kinderen. De huidige speelplek bij de Theo Bosmanlaan wordt verbeterd. o Kinderboerderij Vlietpark en biologische verkooppunt boerderij langs de Groenwegh De kinderboerderij bij het Vlietpark is met behoud van verantwoord en veilig verblijf van de dieren beter toegankelijk gemaakt voor publiek, in het bijzonder voor kinderen. Het biologisch verkooppunt aan de Groenwegh is hiermee gecombineerd. Verhuizing en renovatie van het onderkomen van de dieren naar de andere kant van de wei bij het Vlietpark zorgt ervoor dat (fietsende) passanten zich aldaar kunnen verpozen en gebruik maken van de producten die aangeboden worden. o Kleur en gezelligheid Kleur en groen verfraaien verder het aanzien van het dorp verder. Meer plantenbakken en bloemen zullen mooie toevoeging zijn. Dat geldt onder andere voor de Kerkstraat (die niet lang geleden gerenoveerd is) en het plein bij de Kom. o De Jachthaven Zie hierboven bij de langere termijn: bouwen en groeien in en bij het dorp o Camping de Freek Camping de Freek zou uitgebreid kunnen worden met een aantal eenvoudige overnachtingsmogelijkheden. o Parkeerfaciliteit Theo Bosmanlaan Realisering van de plannen voor de Hoogmadese Wetering gaan gepaard met betere en meer parkeerfaciliteiten voor inwoners van de Theo Bosmanlaan zonder doorgaand verkeer naar de Hoogmadese Wetering. Bij de vormgeving van de hoofdvariant wordt hiermee rekening gehouden. o Parkeerfaciliteit voor vrachtwagens en touringcars Vrachtwagens parkeren niet meer in of in de directe nabijheid van het dorp, maar bij het sportpark met video-bewaking. Elders in het dorp parkeren is voor vrachtwagens en grote touringcars verboden. o Verbetering Noordeinde De weg bij Noordeinde wordt op de korte termijn verbeterd vanaf de scherpe bocht bij de HSL tot aan de molen. Verdere verbetering vindt eveneens plaats, vooral betere

11 11 parkeerfaciliteiten bij de molen en renovatie van het laatste stuk vanaf de molen tot in het dorp. o Bospolder De bouwval bij de ingang van het dorp is afgebroken. Dat geldt ook voor de grote loodsen (voorheen sloopbedrijf Pouw Kraan) een eindje verderop. Zij vormen nu een zeer slordig aangezicht aan het begin van het dorp. Voor deze ruimte is vervolgens een nuttige bestemming gevonden. Zie het hoofdstuk over bedrijvigheid o Hondenpoep Hondenpoep op straat en bij speelplekken blijft een probleem. In tal van andere gemeenten in binnen en buitenland worden openbare prullenmanden voorzien van plastic zakjes hiervoor geplaatst. Bovendien zijn er elders meer prullenmanden, die beter zijn verspreid over het dorp. Een vriendelijker beleid door de gemeente is hier op zijn plaats. o Geluid HSL De geluidswallen bij de HSL zijn zo nodig verhoogd en verlengd teneinde effectiever te beschermen tegen geluidsoverlast. o Graffiti Graffiti op de geluidswallen bij de HSL, in het tunneltje naar de Groenwegh en de tunnel bij de Boskade zijn verwijderd o Sportpark intact laten Het sportpark voor MMO en Tennis voldoet prima. Op de langere termijn zal het sportaanbod wellicht aangepast worden aan de veranderde behoefte. Afspraken over onderhoud blijven gehandhaafd. Wel wordt voor de zeer langere termijn na de periode voor het verkregen opstalrecht bij Charitas gewaarborgd dat ook dan het sportpark kan voortbestaan. Hierin heeft ook de gemeente een verantwoordelijkheid te nemen 4. Duurzaamheid Coördinatie en niet ieder voor zich Het streven naar een duurzame, energie-neutrale wereld gaat natuurlijk niet voorbij aan Hoogmade. Aandacht voor duurzaamheid, de noodzaak van terugdringing van CO2 kan in een toekomstvisie natuurlijk niet ontbreken. Op kleine schaal kunnen we in Hoogmade onze bijdrage leveren. We moeten daarbij wel bescheiden blijven: niet omdat we niet meer zouden willen, maar omdat maatregelen met groot effect van provincie en rijk (en internationale afspraken) komen en maar een klein beetje van de gemeente.

12 12 Natuurlijk verwachten wij dat verschillende opvattingen over het al dan niet plaatsen van windturbines en de aanleg van zonneweides tot emotionele discussies zullen leiden. Behoud van onze landschappelijke identiteit legt beperkingen op aan aanleg van zonneweides en windturbines. Voorkomen moet worden dat het ieder voor zich principe ertoe gaat leiden dat op de grens met Kaag en Braassem aan Leiderdorpse kant windturbines gaan verrijzen. Regionaal zou de regie beter bij de provincie kunnen berusten met een goede coördinatie tussen gemeenten. De gemeente wil in 2035 energieneutraal zijn. De gemeenteraad heeft echter nog geen duidelijke visie ontwikkeld hoe dat bereikt kan worden en vanuit een kleine kern als Hoogmade kunnen we moeilijk trendsetter zijn. We wachten dus de visie van de gemeenteraad af en zullen zeker aan de uitvoering meewerken als dat op onze weg ligt. Vast aan de slag Hoe dan ook zien we straatbeeld graag uitgebreid met laadstations voor elektrisch aangedreven voertuigen. En wat betreft de energieneutraliteit van woningen kan reeds nu worden begonnen met de inrichting van energie neutrale woningen bij de brede school en Hoogmadese Wetering I. Pilot bij A4 en HSL Tot slot: Rijkswaterstaat wil de rijkswegen energieneutraal maken in de komende decennia. De A4 bij Hoogmade zou als pilot kunnen dienen, met zonnepanelen langs de snelweg, ook voor stroomvoorziening voor nieuwbouw in de Hoogmadese Wetering. En overigens ook verbeterde geluidsisolatie voor de HSL. 5. De voorzieningen en het sociaal domein Uitgangspunt In het kernplan voor Hoogmade uit kernen in hun kracht stellen gemeente en dorpsraad samen vast dat de verenigingen het hart van de sociale samenhang vormen. Het kernplan stelt ook vast dat deze samenhang nieuwe vormen zal krijgen door nieuwe vormen van vrije tijdsbesteding en veranderde behoefte aan voorzieningen. Wat echter hoe dan ook blijft is de identiteit van het dorp. Daar ligt de kracht van Hoogmade nu en naar de toekomst. Dat moet zo blijven. En dan gaat het niet alleen om voorzieningen door de verengingen, maar ook om de school, voorzieningen die de gemeente levert ín het dorp (bijvoorbeeld TOM-in de buurt of de bibliotheek), voorzieningen die het bedrijfsleven biedt (bijvoorbeeld de supermarkt, de kapper, de restaurants, de kaasboerderijen en overige ondernemers), enzovoorts. Deze passage in het kernplan is nog steeds juist. We moeten hierover geen verkeerde discussie voeren. Voorzieningen en het verenigingsleven zijn niet statisch en zullen zich ontwikkelen afhankelijk van de toekomstige vraag. De dorpsgemeenschap zelf heeft hierin ook een verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat niet om handhaving van bestaande

13 13 voorzieningen, maar van voldoende voorzieningen zodat het sociale leven en de samenhang in het dorp niet verpaupert. Dat vloekt niet met modernisering en ontwikkeling; niet alles hoeft hetzelfde te blijven. Maar dat vraagt wel om voldoende draagvlak, waarvoor groei en doorstroming noodzakelijk zijn. En waardoor we de onderbenutting van onze voorzieningen (verenigingen, tennisbanen, voetbalvelden) voor de toekomst kunnen voorkomen. De voorzieningen op een rij o De brede school De school vormt een kernvoorziening in het dorp. Behoud en gefaseerde groei is essentieel. De brede school biedt aan de dorpsgemeenschap meerdere voorzieningen, die essentieel zijn. Deze toekomstvisie gaat niet in op onderwijskundige of pedagogische aspecten van de school. Wel stellen we vast dat de school dé plek is waar voorzieningen voor de jongsten samenkomen. Het is een multifunctioneel gebouw: kinderopvang, speelzaal en basisonderwijs zijn er samen onder één dak. Het plein vormt een speelplek voor, tijdens en na schooltijd. In een dergelijke brede school kan ook de bibliotheek een plaats krijgen. Deze voorziening komt alle dorpsbewoners ten goede. Toekomstige verdere samenwerking met het CCH de sportzaal in de Schuur, de Stal, de Barg, Drieluik en De Brug ligt voor de hand. Diverse verenigingen maken gebruik van deze gebouwen van het CCH. CCH en school zouden zonder bezwaar faciliteiten met elkaar kunnen delen, zoals bijvoorbeeld licht en geluid. Verdere vormen van samenwerking zouden kunnen worden onderzocht nadat de bouw van de school is voltooid. o De verenigingen Ook in de toekomst zullen de meeste verengingen zelfstandig bestaan. Dat neemt niet weg dat verdere vormen van samenwerking nodig zijn: denk bijvoorbeeld aan dorpsevenementen, ledenwerving en sponsoring. Het verenigingenberaad is de plek bij uitstek waar ontwikkelingen in vraag en aanbod op sport en cultureel gebied wordt besproken en waar afspraken worden gemaakt over opbouw van nieuw aanbod en zo nodig afbouw van bestaand aanbod. De accommodaties van het CCH vormen daarbij een essentiële basis. o De MAG-doelen De maatschappelijke doelen die door de gemeente voor de MAG worden vastgesteld, zijn niet alleen maar afhankelijk van financiële bijdragen van de Driemaster. Denk aan bestrijding van alcoholmisbruik, strijd tegen drugs, integratie van vluchtelingen, bevordering burenhulp, jongerenopvang, bevordering van dementie-vriendelijke samenleving, etc. Ongeacht financiële bijdragen of niet (zie ook het pamflet voor de politieke partijen) zou de dorpsgemeenschap zich ervoor moeten inzetten om dergelijke doelen na te streven. De dorpsraad wil daar graag toekomstgericht aan meewerken, met steun van gemeente en

14 14 driemaster. o TOM in de buurt Hoogmade zou evenals andere kernen in de gemeente voorziening moeten krijgen voor hulpvragen, in de vorm van een loket bij het CCH of op afroep. Dit zou moeten plaatsvinden in samenwerking met de STIWO. TOM is zorg en welzijn in de buurt. Zorg- en welzijnsorganisaties slaan de handen ineen en zorgen samen voor een passend zorg- en welzijnsaanbod in de directe omgeving. o Bereikbaarheid en vervoer - Dienstverlening aan burgers zal de komende jaren steeds meer langs elektronische weg plaatsvinden. Toch blijft het van belang dat openbare diensten ook ter plaatse ondersteuning bieden. De gemeente zou het mogelijk moeten maken dat documenten (paspoort, rijbewijs) elektronisch kunnen worden aangevraagd en vervolgens aan huis worden bezorgd. Voor een dorp als Hoogmade relatief veraf gelegen van het gemeentehuis zou een dergelijke faciliteit zeker voorzien in een behoefte. Andere gemeenten bieden een dergelijke faciliteit reeds nu aan. - Klachten komen voornamelijk van oudere mensen zonder eigen vervoer die naar het gemeentehuis moeten gaan. Ook de weg naar het ziekenhuis is voor hen niet eenvoudig. Samen met de dorpsraad Woubrugge en de Stiwo zal de dorpsraad naar een kring van vrijwilligers zoeken die bereid zijn op (tijdige) aanvraag te rijden en hun auto ter willen beschikking. Een vorm burenhulp! - De bus moet door het dorp blijven rijden, zodat ín en niet buiten het dorp in- en uitgestapt kan worden. - Mogelijkheden voor zogenaamd vraagafhankelijk vervoer (bellen en tegen redelijke prijzen vervoer krijgen) wordt ook in Hoogmade aangeboden, maar zou beter bekend moeten worden gemaakt. o Arts apotheek Bij groei van het dorp zou wellicht ook draagvlak kunnen ontstaan voor een spreekuur van een arts, zoals kort het geval is geweest bij de Kom. Dat geldt ook voor een apotheek. o De sociale functie van de supermarkt Naast belangrijke en gewaardeerde winkel, is de Coöp ook een ontmoetingsplek, van onschatbare waarde in het sociale leven van het dorp. 6. Promotie Hoogmade en bedrijvigheid Promotie Hoogmade Hoogmade en omgeving kunnen veel beter dan tot nu toe het geval geëxploiteerd worden voor toerisme en recreatie. Via een uitgebreid netwerk van fietsroutes en wandelpaden ligt het Groene Hart open voor iedere levensgenieter. Het omliggende landschap van Hoogmade wordt in de

15 15 cultuurhistorische hoofdstructuur van de Rijnstreek aangemerkt als een gebied van topkwaliteit. Hoogmade is daarmee een uitgesproken toeristische trekpleister en een visitekaartje voor de gemeente als geheel. Hoogmade is goed bereikbaar via de doorgaande Doespolderweg (N446). Het historische centrum van Leiden ligt op 15 minuten, Amsterdam, Den Haag en de kustplaatsen aan de Noordzee op 30 minuten afstand met de auto. Vanuit de gemeente en het Groene Hart is zeker ondersteuning hiervoor meer dan welkom, maar niet ten koste van de eigen naamsbekendheid, het eigen gezicht van Hoogmade. Voorwaarde is verder dat plaatselijke ondernemingen - horeca, kaasboerderijen, bootverhuur, etc. - de handen ineen slaan. Het aanbod zou vooral moeten bestaan uit dag arrangementen. Overnachtingsmogelijkheden zijn beperkt. Toch zijn er enkele mogelijkheden om overnachtingsmogelijkheden te verruimen: o De Jachthaven Op de plek van de jachthaven zouden drijvende recreatiewoningen kunnen moeten worden aangelegd, samen met een aanlegplaats voor boten o Camping de Freek Camping de Freek zou uitgebreid kunnen worden met een aantal eenvoudige overnachtingsmogelijkheden. o De diensten van Vrienden op de fiets in Hoogmade verder uitbreiden Via vrienden op de fiets ( kunnen inwoners van Hoogmade tegen een kleine vergoeding overnachting aanbieden. De aantrekkelijkheid van de omgeving van Hoogmade zou o.a. verder verhoogd kunnen worden: o door de wandelpaden verder gefaseerd uit te breiden. Om te beginnen zou een doorsteek gemaakt kunnen worden langs de waterzuiveringsinstallatie over het gepachte boerenland naar het polderpad en zou een verbinding met Zoeterwoude kunnen worden aangelegd o door het aanbod van boot- en vaartochten te versterken o door de pleisterplaats bij de dierenweide bij het Vlietpark (zie bij openbare ruimte) voor passerende fietsers aan te leggen o misschien zelfs door een klein historisch centrum met nadruk op veenweidegebied, polderlandschap en molens De dorpsraad zal graag de coördinatie op zich nemen voor de ontwikkeling van dergelijke dag arrangementen, zodat meer mensen kunnen genieten van onze fraaie omgeving en Hoogmade kan profiteren van deze inkomstenbron. Bedrijvigheid Hoogmade is rijk aan aannemers, deels ZZP ers. Al langer bestaat de wens in de directe omgeving van Hoogmade te beschikken over een bedrijventerrein. Een deel van de

16 16 bospolder zou hier zeer beschikt voor zijn. De gemeente zou hierover met de grondeigenaar afspraken kunnen maken. De stemwijzer De hoofdonderwerpen uit deze toekomstvisie zouden moeten worden opgenomen in de stemwijzer, zodat kiezers uit de gemeente en uit Hoogmade in het bijzonder kunnen nagaan in welke mate politieke partijen rekening houden met de wensen uit Hoogmade. De onderwerpen die in de StemWijzer aan de orde moeten komen, worden door de griffie, de politieke partijen, en optioneel door inwoners vastgesteld. Deze toekomstvisie vormt daarvoor dan ook de een inbreng vanuit Hoogmade.

CONCEPT Van 25 februari 2015. Welkom! Tweede Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsraad Hoogmade. 5 maart 2015

CONCEPT Van 25 februari 2015. Welkom! Tweede Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsraad Hoogmade. 5 maart 2015 1 CONCEPT Van 25 februari 2015 Welkom! Tweede Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsraad Hoogmade 5 maart 2015 2 Agenda 1.Opening 2.Introductie van de avond 3.Kort verslag Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

DE TOEKOMSTAGENDA VOOR HOOGMADE

DE TOEKOMSTAGENDA VOOR HOOGMADE Groeien & Bouwen Actueel: stand van zaken 7 december 2016 Beste lezers, Paragraaf 5.2 van de Toekomstagenda dd. 5 maart 2015 is bijgewerkt met actuele informatie over een aantal projecten. De gewijzigde

Nadere informatie

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 WELKOM Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 Agenda 1. Opening, mededelingen, ingekomen stukken 2. Goedkeuring verslag ALV 9 maart 2017 3. Verslag activiteiten 2017 4. Financiën 2017 Staat van baten

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

KERNPLAN. Bewaar exemplaar. Kernen in hun Kracht. Dichter bij de kern

KERNPLAN. Bewaar exemplaar. Kernen in hun Kracht. Dichter bij de kern KERNPLAN Hoogmade Bewaar exemplaar Kernen in hun Kracht Dichter bij de kern Beste inwoner van Hoogmade, Van harte bied ik u het kernplan van Hoogmade aan. Het kernplan is het tastbare resultaat van gesprekken

Nadere informatie

KERNPLAN. Bewaar exemplaar. Kernen in hun Kracht. Dichter bij de kern

KERNPLAN. Bewaar exemplaar. Kernen in hun Kracht. Dichter bij de kern KERNPLAN Hoogmade Bewaar exemplaar Kernen in hun Kracht Dichter bij de kern Beste inwoner van Hoogmade, Van harte bied ik u het kernplan van Hoogmade aan. Het kernplan is het tastbare resultaat van gesprekken

Nadere informatie

PLAN DORPSRAAD HOOGMADE

PLAN DORPSRAAD HOOGMADE PLAN DORPSRAAD HOOGMADE 0. PLAN: geactualiseerd: versie 13 november 2014 De eerste versie van het Plan Dorpsraad Hoogmade was van 30 april jl. Sinds die tijd zijn zaken gerealiseerd en zijn er punten bijgekomen.

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg 5 juni 2019 Inleiding Op woensdag 5 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

WOONVISIE VELSEN 2040

WOONVISIE VELSEN 2040 WOONVISIE VELSEN 2040 28 Februari vond een bijeenkomst plaats met raadsleden en inwoners over de nieuwe Woonvisie. Het eerste deel bestond uit een informatiemarkt, waarbij uitleg en achtergronden gegeven

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen Inleiding Op 7 januari 2010 is het Dorpsplan Nieuwveen door de gemeente vastgesteld. Nieuwveen was het eerste dorp in de gemeente Nieuwkoop waar de gemeente dorpsgericht wilde werken met een dorpsraad.

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Wonen. tussen. Water Groen

Wonen. tussen. Water Groen Wonen tussen Water Groen en U van het vanaf 350 het af 350 af 350 uw. D uw boot of boot of boot of. boot of Haarlem Haarlem : Haarlem Haarlem : monumentale pandjes, vele molens en vele plekjes met fraai

Nadere informatie

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon.

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Uit: Het Enkhuizer Lied (J. Sikkink/R. Lippe) Deze tekst geeft

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Van harte welkom NU EN IN DE TOEKOMST WAT LEEFT ER BIJ U?

Van harte welkom NU EN IN DE TOEKOMST WAT LEEFT ER BIJ U? Van harte welkom NU EN IN DE TOEKOMST WAT LEEFT ER BIJ U? Programma 1. De dorpsraad in 2011, een kort verslag 2. Verslag enquête Samen verder bouwen Pauze 3. Vragen en discussie en vervolg 4. Rondvraag

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011 Leefbaarheidsonderzoek: Gemeente Medemblik Januari 2011 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2011-1741 K Datum : januari

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

Visie op Zetten in 2025

Visie op Zetten in 2025 Visie op Zetten in 2025 door comité Zicht op Zetten Magda Rem, Ton Hover, Arie van Noordwijk, Wieger van der Spek en Marc Jansen November 2017 In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Project

Nadere informatie

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016 Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Algemene informatie dorp / kern 4 2.1 Historie 2.2 Ligging,

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten

Druten Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Druten! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Druten Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Stand van zaken Leefbaar Balgoij 3. Presentatie resultaten enquête wonen 4. Scenario s 5. Hoe verder?

Agenda. 1. Opening 2. Stand van zaken Leefbaar Balgoij 3. Presentatie resultaten enquête wonen 4. Scenario s 5. Hoe verder? Agenda 1. Opening 2. Stand van zaken Leefbaar Balgoij 3. Presentatie resultaten enquête wonen 4. Scenario s 5. Hoe verder? Pilot burgerparticipatie De ontwikkeling van de dorpsplannen door de kernen betekenen

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA D66 KAAG EN BRAASSEM

VERKIEZINGSPROGRAMMA D66 KAAG EN BRAASSEM VERKIEZINGSPROGRAMMA D66 KAAG EN BRAASSEM DEEL II - DE KERNEN Versie 2.0 Mei 2013 Inleiding: elke kern zijn eigen identiteit Kaag en Braassem bestaat uit elf dorpen, ook wel de kernen genoemd. Dit zijn

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Woonwensenenquête Drijber

Woonwensenenquête Drijber Woonwensenenquête Drijber Woningbehoefte en verhuiswensen van inwoners Enquêteresultaten Gemeente Midden-Drenthe Afdeling Bouwen en Wonen Na 2010 Inleiding In het na van 2010 is er een woonwensenenquête

Nadere informatie

Facebook-discussie Dorpsraad Hoogmade

Facebook-discussie Dorpsraad Hoogmade Facebook-discussie Dorpsraad Hoogmade "In hoeverre heeft de toekomstvisie van de Dorpsraad het juiste midden gevonden tussen ontwikkeling, groei, natuur, open landschap en recreatie?" (133x gezien / 14x

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Aantekeningen thema Maatschappelijk Vastgoed Functie kerk: Belangrijk: Trouw en rouw blijven behouden Beperkte functie nu zijn

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE

SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE ENQUÊTE DORPSRAAD ROSSUM LEMSELO VOLTHE 2012 1 Nu en in de nabije toekomst: wat leeft er bij u? Januari 2012 Geachte inwoner(s)

Nadere informatie

Gemeente Emmen 26 januari 2015

Gemeente Emmen 26 januari 2015 Eindrapportage Locatieonderzoek nieuw zwembad Gemeente Emmen 26 januari 2015 Hakgriend 18 / 3371 KA Hardinxveld-Giessendam / T. 0184 616544 / www.synarchis.nl / info@synarchis.nl Inhoudsopgave pagina:

Nadere informatie

Onderwerp Regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen gemeente Venray 2019

Onderwerp Regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen gemeente Venray 2019 B en W Adviesnota Onderwerp Regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen gemeente Venray 2019 Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 28 Januari 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten.

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. Doel van de avond Uitleg van het proces tot nu toe. Wie zijn Bezorgd Badhoevedorp? Wat zijn onze speerpunten: Toelichting + schets. Bespreken speerpunten

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019)

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

Voorontwerpbestemmingsplan Weidevenne Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling

Voorontwerpbestemmingsplan Weidevenne Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Voorontwerpbestemmingsplan Weidevenne 2012 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Welkom bij deze inloop-informatieavond U krijgt informatie over bestemmingsplannen in het algemeen en het nieuwe bestemmingsplan

Nadere informatie

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Inleiding Het proces om tot een locatiekeuze voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) te komen is precair. In dit document wordt verder

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Macharen

Voorzieningenkaart Macharen Voorzieningenkaart 2016-2030 Macharen Wat is er gedaan Algemeen Na de dorpsraad van oktober heeft een groep bewoners het initiatief genomen actie te ondernemen t.b.v. de voorzieningenkaart; Hieruit is

Nadere informatie

Bij Uitstek Dalfsen! Woonvisie 2011 2016 gemeente Dalfsen

Bij Uitstek Dalfsen! Woonvisie 2011 2016 gemeente Dalfsen Bij Uitstek Dalfsen! Woonvisie 2011 2016 gemeente Dalfsen Algemeen Dalfsen heeft bij uitstek een eigen identiteit op het gebied van wonen. In de woonvisie leest u meer over de bebouwingsplannen voor de

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Raerd. dit is ús doarp dèr wol we wenje

Plaatselijk Belang Raerd. dit is ús doarp dèr wol we wenje 2018-2022 Plaatselijk Belang Raerd dit is ús doarp dèr wol we wenje Voorwoord Plaatselijk Belang Raerd dit is ús doarp dèr wol we wenje Beste lezer, Met trots presenteren wij u de Dorpsvisie 2018-2022.

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit?

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? 28 mei 2019 Waarom de Omgevingswet? Een nieuwe wet in 2021: de Omgevingswet Bundelt 26 wetten en regels op het gebied van wonen, mobiliteit,

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

College van gedeputeerde Staten. Provincie Overijssel. Postbus 10078, 8000 GB Zwolle. Geachte gedeputeerde,

College van gedeputeerde Staten. Provincie Overijssel. Postbus 10078, 8000 GB Zwolle. Geachte gedeputeerde, College van gedeputeerde Staten Provincie Overijssel Postbus 10078, 8000 GB Zwolle Geachte gedeputeerde, Graag willen wij als inwoners en belangenorganisaties van Giethoorn middels deze brief reageren

Nadere informatie

Ja, ook grootschaliger (meer dan 5) Aantal Ja, alleen kleinschalig (tot 5) Aantal Nee Aantal Ja, 5+ woningen

Ja, ook grootschaliger (meer dan 5) Aantal Ja, alleen kleinschalig (tot 5) Aantal Nee Aantal Ja, 5+ woningen Bewonersbijeenkomst gebiedsvisie Koekamperweg 17 september 2015 in Stroud Een samenvatting van de door de aanwezigen gegeven meningen over de diverse stellingen Thema Wonen Stelling 1: Het is acceptabel

Nadere informatie

Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020

Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020 Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020 Dorp- en wijkendag 8-10-2011 Dorpsbelangen Nieuwolda ontwikkelde een nieuwe dorpsvisie in samenspraak met de bewoners van Nieuwolda. Op woensdag 7 sept. j.l. wisselden

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9 Rapportage TIP MooiLaarbeek 20 Wonen 9 juni 2016 Inhoudsopgave Wonen 2 Respondenten 9 Wonen 3 1 1 1. Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? 31% 9% (n=351) uitstekend voldoende onvoldoende

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25.

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25. Laddertoets De Smaragd Waalre Laddertoets De Smaragd Waalre 1 Inleiding 2 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3 3 Uitgangspunten 5 4 Marktanalyse 11 5 Laddertoets 19 Bijlage A 25 Artikel 4.3 Nieuwbouw

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Presentatie uitslagen enquête:

Presentatie uitslagen enquête: Presentatie uitslagen enquête: Gehouden onder de bewoners van Kalenberg in oktober 2017 Ter voorbereiding op de besluitvorming op de Algemene Ledenvergadering van 31 oktober Agendapunt 8 van Plaatselijk

Nadere informatie

Wijkplan Koudekerk aan den Rijn

Wijkplan Koudekerk aan den Rijn Wijkplan Koudekerk aan den Rijn 2016-2017 Gemeente Alphen aan den Rijn 1 1. Koudekerk: een dorp met een duidelijke mening Koudekerk aan den Rijn is een echt dorp in Het Groene Hart. De oorsprong voert

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen De onderhavige petitie wordt u aangeboden door een overgrote meerderheid van de bedrijven, organisaties en inwoners die direct betrokken

Nadere informatie

ONS BEEKDAELEN maken we samen! Verslag dorpsbijeenkomst Bingelrade op

ONS BEEKDAELEN maken we samen! Verslag dorpsbijeenkomst Bingelrade op pag.1 ONS BEEKDAELEN maken we samen! Verslag dorpsbijeenkomst Bingelrade op 26.09.2017 De gemeenteraden van Onderbanken, Nuth en Schinnen leggen in maar liefst vijftien dorpsavonden hun oor te luister

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Te huur. 13 multifunctionele woningen Canneveltstraat/Wheeme in Vollenhove. Duurzaam en comfortabel wonen nabij de stadskern van Vollenhove

Te huur. 13 multifunctionele woningen Canneveltstraat/Wheeme in Vollenhove. Duurzaam en comfortabel wonen nabij de stadskern van Vollenhove Wetland Wonen Groep Weg van Rollecate 11a 8325 CP Vollenhove Postbus 18 8325 ZG Vollenhove Tel.nr. 0527-249710 Fax.nr. 0527-249730 www.wetlandwonen.nl info@wetlandwonen.nl Te huur 13 multifunctionele woningen

Nadere informatie

Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni

Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni Plangebied 21,17 ha Wat willen we bereiken? Een heldere ruimtelijke en economische visie en een uitvoeringstrategie hoe er te komen. Samen

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

Samenspraak haalbaarheid Jongerenwoningen Saturnusgeel. 3 december 2015

Samenspraak haalbaarheid Jongerenwoningen Saturnusgeel. 3 december 2015 Samenspraak haalbaarheid Jongerenwoningen Saturnusgeel 3 december 2015 Opzet avond Welkomstwoord wethouder Taco Kuiper Inleiding en doel Terugkoppeling 1 e avond Uitwerking en advies Uitleg besluit en

Nadere informatie

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Rhenen Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen D66 krijgt het voor elkaar 20180118171714_3960.adpro.indd 1 1/18/2018 5:17:27 PM Inhoud 2 Voorwoord 3 1. Onderwijs, sport & bewegen

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid 14 juni 2017 Idaerd - Eagum Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Idaerd - Eagum 1 Inleiding De zes dialoogavonden van de gemeente

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

Hoe zit het met de woningbouw? Starters worden bijna gedwongen om te zoeken naar woonruimte buiten ons dorp en de vergrijzing neemt toe.

Hoe zit het met de woningbouw? Starters worden bijna gedwongen om te zoeken naar woonruimte buiten ons dorp en de vergrijzing neemt toe. Beste dorpsgenoten, Uw mening telt!!! U wilt uw dorp leefbaar houden, wij ook! Daarom zijn wij op zoek naar uw mening, tips en adviezen. Hoe zit het met de woningbouw? Starters worden bijna gedwongen om

Nadere informatie

Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013

Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013 Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013 Halfweg 1 Eigen identiteit behouden Dorpse karakter behouden Landelijk karakter behouden Kleinschaligheid behouden Opdeling van de gemeente wordt

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

THEMA WONEN HUIDIG BELEID PARTICIPATIE EN BETROKKENHEID KEUZE Aandachtspunten bij verdere uitwerking Welke keuze ligt er voor?

THEMA WONEN HUIDIG BELEID PARTICIPATIE EN BETROKKENHEID KEUZE Aandachtspunten bij verdere uitwerking Welke keuze ligt er voor? THEMA WONEN HUIDIG BELEID PARTICIPATIE EN BETROKKENHEID KEUZE Woonagenda op de Raadsavond Wonen (5 april) (25 april) Waar bouwen we: grotere kernen versus kleinere kernen; groen/groei kernen Keuze voor

Nadere informatie

Informatieavond Vries Zuid

Informatieavond Vries Zuid Informatieavond Vries Zuid Programma Welkom en introductie Vries Zuid David Inden Estheticon Gebiedsontwikkeling: wat komt daar bij kijken? Pepijn Vemer wethouder wonen en participatie Waar en wanneer

Nadere informatie

*URWH %XLWHQGLMN +RIJHHVW

*URWH %XLWHQGLMN +RIJHHVW Velserbroek VOORWOORD De invulling van een nieuwe woonwijk is een bijzonder moeilijke exercitie. De finale invulling van Velserbroek vereist kennis en inzicht. Water, groen, dieren, woningen, infrastructuur,

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Bestemmingsplan : Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Datum vaststelling raad : 29

Nadere informatie

Beeldverslag werkatelier Centrum Zuidlaren 4 april 2019

Beeldverslag werkatelier Centrum Zuidlaren 4 april 2019 Beeldverslag werkatelier Centrum Zuidlaren 4 april 2019 Zuidlaren werkt samen AANLEIDING Dit jaar gaat de gemeente op zoek naar het beste plan voor het centrum van Zuidlaren. Om toe te werken naar een

Nadere informatie

Dorpsraad Oostrum werkt samen met u aan het derde. Dorps Omgevings Programma (DOP) Enquête DOP 2017

Dorpsraad Oostrum werkt samen met u aan het derde. Dorps Omgevings Programma (DOP) Enquête DOP 2017 Dorpsraad Oostrum werkt samen met u aan het derde Dorps Omgevings Programma (DOP) Enquête DOP 2017 Ter verbetering van de leefbaarheid in Oostrum vragen wij 15 minuten van uw tijd. Deze enquête heeft tot

Nadere informatie

De Oevers van Roelofarendsveen

De Oevers van Roelofarendsveen De Oevers van Roelofarendsveen De Oevers van Roelofarendsveen is een nieuw woon- en winkelgebied in het centrum van Roelofarendsveen. Door de ligging dichtbij de Hollandse meren, omringd door water en

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Vragen/suggesties 2016 en antwoorden. Woningen

Vragen/suggesties 2016 en antwoorden. Woningen Locatie De Star Vragen/antwoorden nieuwbouw locatie De Star naar aanleiding van Inloopavond 23 februari 2017. De ontvangen reacties zijn in het overzicht van vraag en antwoord vooral feitelijk beantwoord.

Nadere informatie

Ambitieus, groen en zelfstandig Oostzaan

Ambitieus, groen en zelfstandig Oostzaan Ambitieus, groen en zelfstandig Oostzaan coalitieakkoord 2018-2022 plannen en uitgangspunten GEMEENTE OOSTZAAN Oostzaan blijft zelfstandig Het college gaat de komende jaren daadkrachtig om met de uitdagingen

Nadere informatie

Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011

Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011 Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding Resultaten bewonersonderzoek Visie 2025 door Woongemeenschap Vervolgstappen 2 Inleiding 3 Woongemeenschap Santpoort-Zuid

Nadere informatie

Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek

Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek Even voorstellen Jasper vlek Bureau LOS stadomland Planologie, landschap, stedenbouw Omgevingsvisie gemeente Altena Groene en gezonde leefomgeving Juiste

Nadere informatie

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten woondroom voor betrokke Op Providentia in Sterksel wonen mensen

Nadere informatie

het plan in hoofdlijnen

het plan in hoofdlijnen an badhoevedorp het plan in hoofdlijnen vhet toekomstbeeld De A9 gaat om! Een langgekoesterde wens van de inwoners van Badhoevedorp en de gemeente Haarlemmermeer gaat in vervulling. Het nieuwe tracé van

Nadere informatie

Resultaten enquête Een nieuwe invulling voor het Beekstraatkwartier

Resultaten enquête Een nieuwe invulling voor het Beekstraatkwartier Resultaten enquête Een nieuwe invulling voor het Beekstraatkwartier KLANT IS KONING Resultaten Om een beter beeld te krijgen over de meningen omtrent de nieuwe invulling van het Beekstraatkwartier in Weert

Nadere informatie

Allereerst vindt u in dit document de uitslag van de stellingen per tafel. Als laatste tabel is de uitslag van de scenariokeuze weergegeven.

Allereerst vindt u in dit document de uitslag van de stellingen per tafel. Als laatste tabel is de uitslag van de scenariokeuze weergegeven. Verslag en uitkomst van de presentatie gehouden op maart 2008. Op maandag maart zijn er drie scenario s c.q. drie verschillende visies voor de toekomst van Hellouw door de dorpsbelangenvereniging gepresenteerd

Nadere informatie

Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011

Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 3 juli 2013 tot en met 13 augustus 2013 voor een ieder ter inzage gelegen in het Compagnieshuis,

Nadere informatie