De kortste weg naar uw (spaar)doel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De kortste weg naar uw (spaar)doel"

Transcriptie

1 De kortste weg naar uw (spaar)doel Veel van de leuke dingen in het leven hebben een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. En hoe groter uw persoonlijke wensenlijst, hoe meer geld u nodig heeft. Optimaal rendement op uw spaargeld Hoe zet u uw spaargeld optimaal in zodat uw doelen echt binnen bereik komen? En wat is verstandig, sparen, beleggen of zijn er nog andere mogelijkheden? Voor de meeste mensen betekent risico de kans dat ze geld verliezen. Door te sparen denken veel mensen dat zij geen risico lopen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ga maar na, een gemiddelde spaarrekening levert op dit moment minder dan 2 procent rente per jaar op. Bovendien worden onze boodschappen, water, gas, elektra en vakanties elk jaar duurder. Daar komt nog bij dat wanneer we per persoon meer dan euro (cijfer 2013) aan eigen geld hebben, we hier ook nog per jaar 1,2 procent netto aan belasting over kwijt zijn. Rekenvoorbeeld sparen Reken even mee: 2 procent spaarrente minus 3 procent prijsstijgingen minus 1,2 procent belasting is - 2,2 procent rente. U verliest onder de streep elk jaar geld. U loopt dus wel degelijk risico door uw geld alleen op een spaarrekening te zetten. Naast sparen is het goed om ook open te staan voor andere manieren om rendement te behalen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Rendementen op beleggingen zijn én blijven echter onzeker. Wel is het zo dat een belegging op de langere termijn vaak meer oplevert dan een spaarrekening. Rekenvoorbeeld beleggen Om geen geld te verliezen (zoals in het rekenvoorbeeld over sparen), dient een belegging de inflatie op lange termijn goed te maken. De inflatie was in de afgelopen 30 jaar gemiddeld 3 procent per jaar. Heeft u een vermogen hoger dan euro, dan betaalt u daarboven nog vermogensrendementsheffing. Deze heffing bedraagt effectief 1,2 procent. Het minimale rendement van een belegging dient daarom 4,2 procent te bedragen om er niet op achteruit te gaan. Hypotheek aflossen Ook het aflossen van de hypotheek op uw huis is een manier van rendement maken. Op deze manier kun u immers het geld dat u anders aan de bank moet overmaken als rente, inzetten om uw levensdoelen te realiseren. Wilt u advies over welke middelen u wanneer inzet voor welk spaardoel? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze. Postbus AR Purmerend Jaagweg PA Purmerend T F NL91ABNA KVK: Alkmaar AFM: BTW: NL B01 Op al onze diensten en werkzaamheden zijn van toepassing de Algemene Voorwaarden zoals weergegeven op onze website. In onze algemene voorwaarden is een beperking van aansprakelijkheid opgenomen.

2 5 stappen om uw geld op uw wensen af te stemmen Mensen die hun wensen, doelen en dromen formuleren hebben een grotere kans om deze ook werkelijk te realiseren, blijkt uit onderzoek. Uw persoonlijke financiën gaan in de eerste plaats dan ook niet over geldzaken, maar over u als mens. Het start met het ontdekken van uw persoonlijke wensen, doelen en dromen. Doelsparen helpt u vervolgens verder om uw levensdoelen om te zetten in werkelijkheid. 5 stappen om uw geld op uw wensen af te stemmen Doelsparen is eigenlijk niets meer en niets minder dan het afstemmen van u financiën op uw persoonlijke wensenlijst. Hoe doet u dat? Vijf stappen zijn hierbij cruciaal. De eerste is het beantwoorden van de vraag: wat wil ik eigenlijk allemaal? De antwoorden noteert u op uw persoonlijke wensenlijst. Uw wensen in volgorde van belangrijkheid zetten is stap twee. Welke wens staat bij u bovenaan en welke onderaan het lijstje? Stel uzelf steeds de vraag wat u echt belangrijk vindt. De derde stap is de factor tijd. Wanneer wilt u de door u opgeschreven levensdoelen realiseren? Bijvoorbeeld eerder stoppen met werken in het jaar 2035, studie kinderen in 2025, aflossen hypotheek in 2035, kopen van een andere auto in 2017 en tot slot een wereldreis maken in Of nog specifieker op 1 juli Zet de datum naast uw doel, het gaat erom zo realistisch en concreet mogelijk te zijn. De vierde stap is inzicht krijgen in uw huidige financiële positie. Hoeveel geld heeft u minimaal nodig om van te leven en hoeveel geld komt er (maandelijks) binnen. Met andere woorden hoeveel geld kunt u vrijmaken om aan de slag te gaan met uw wensenlijst? Dit hoeft allemaal niet op de cent nauwkeurig, een indicatiebedrag is voorlopig voldoende. De laatste stap dwingt u om na te denken over de risico s die u bereid bent te nemen om uw levensdoelen te verwezenlijken. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de keuze tussen sparen en beleggen. Geld is een middel, geen doel op zich Wat vindt u nu werkelijk belangrijk in het leven en wat in de toekomst? Het zoeken naar de juiste balans in het leven is de ultieme uitdaging voor velen. Geld speelt hierbij vanzelfsprekend een rol. Alleen vergeten we vaak dat geld een middel is en geen doel. Een middel om de dingen te kunnen doen die u echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een dag minder werken in de week, om zodoende meer tijd met uw gezin te kunnen doorbrengen. Misschien is ontslag nemen en een eigen bedrijf beginnen uw grootste wens, maar heeft u het idee dat dit financieel niet haalbaar is. Veel mensen dromen ervan om ooit een wereldreis te maken, anderen willen graag een tweede huis kopen. Kortom welke levensdoelen heeft u voor nu en in de toekomst. Inspiratie nodig?

3 Top 10 levensdoelen 1. Wereldreis maken / reizen 2. Financiële onafhankelijkheid 3. (vakantie)huis kopen 4. Meer tijd voor gezin, familie en vrienden 5. Emigreren 6. Minder werken / andere baan 7. Eerder stoppen met werken 8. Schuldenvrij door het leven gaan 9. Eigen bedrijf starten 10. Geld schenken aan goede doelen (bron: CBS) Wat, wanneer, hoe, waarom en tegen welke prijs? De volgende stap is om ze in de juiste volgorde te zetten, te beginnen met de voor u belangrijkste. Wat wilt u echt realiseren en wat is bij nader inzien minder urgent? Durf te kiezen! Met behulp van kader 3 stelt u zelf uw eigen top 3 op. De STAR-methode kan u daarbij helpen. STAR staat voor: S = specifiek (Wat wilt u bereiken? Wees specifiek) T = tijdspad (Wanneer wilt u het realiseren en hoeveel geld denkt u nodig te hebben?) A = actie (Hoe wilt u het gaan realiseren?) R = Relevantie en risico (Waarom wilt u het bereiken en waarom. Welk risico wilt u hiervoor lopen?) Grote kans dat u de minste moeite heeft met het invullen van de S (specifiek) en de T (tijdspad). Lastiger kan het zijn om aan te geven hoeveel geld u hiervoor nodig hebt. En hoe u uw doel kunt realiseren. Laat u hierdoor niet ontmoedigen. Maak een zo goed mogelijke inschatting. Later kunt u het nog aanpassen, het gaat er om dat u met de beschikbare informatie zo snel mogelijk aan de slag gaat. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe uw wensenlijst er mogelijk uit kan komen te zien.

4 Voorbeeld ingevulde wensenlijst Wensenlijst StartdatumRealisatieBenodigde inleg datum per maand Benodigd Benodigd bedrag Risicoprofiel startvermogen op realisatiedatum en -bereidheid Eerder , , ,00 offensief 1 stoppen met werken kinderen , , ,00 offensief 2 laten studeren aflossen , , ,00 sparen 3 hypotheek hypotheek andere auto , , ,00 sparen 4 wereldreis , , ,00 sparen , , ,00 Prioriteit Rond uw wensenlijst af Gefeliciteerd! Door na te denken over uw eigen wensen, doelen en dromen heeft u de eerste stap gezet in het realiseren ervan. Neem dus uw lijst mee naar uw financieel adviseur en ga samen aan de slag om de voor u belangrijkste doelen nu en in de toekomst te bereiken! Het wonder van rente op rente Wie het principe van rente op rente kent en opvolgt zal makkelijker zijn levensdoelen waarmaken dan diegenen die het wonder van rente op rente negeert. Zo eenvoudig is het. Voor het wonder van rente op rente zijn drie factoren belangrijk: Tijd Rendement Kosten Tijd Wie eerder start met sparen om zijn levensdoelen te bereiken, zal deze eenvoudiger realiseren. Stel u heeft voor uw doel een bedrag van euro nodig op 65 jarige leeftijd. U start op uw 25e met het maandelijks sparen van een bedrag van 250 euro tegen een gemiddeld rendement van 3 procent per jaar om dit doel te bereiken. Stel nu dat u pas op 55-jarige leeftijd zou starten. U zou nu euro per maand opzij moeten leggen. Het eerste bedrag van 250 euro valt voor velen van ons nog te overzien, een bedrag van ruim euro is voor de meesten onmogelijk. Kortom om een bedrag van een kwart miljoen euro bij elkaar te sparen, moet u of: 40 jaar lang 250 euro sparen, of 10 jaar lang euro sparen.

5 Rendement Even belangrijk als de factor tijd, is het rendement dat u ontvangt op uw geld. Stel we gaan uit van vier verschillende rendementspercentages, 2, 4, 6 en 8 procent en een inleg van 250 euro per maand, gedurende een periode van 30 jaar. Dan heeft u na 30 jaar: 2 procent: ,- euro 4 procent: ,- euro 6 procent: ,- euro 8 procent: ,- euro Hoe hoger het gerealiseerde rendement en hoe langer u de tijd heeft, hoe beter dit is voor de hoogte van het kapitaal. Stel u wilt euro hebben als u 65 jaar bent, en stel dat uw ouders de eerste 20 jaar van uw leven voor u zouden sparen en de daaropvolgende 45 jaar uzelf. Hoeveel denkt u dan dat de maandelijkse inleg zou moeten zijn, uitgaande van de eerdergenoemde rendementen van 2, 4, 6 en 8 procent? Maandelijks benodigde inleg om in 65 jaar ,- euro te sparen: 2 procent: 156 euro 4 procent: 67 euro 6 procent: 26 euro 8 procent: 9,50 euro Kosten Rendementen zijn onzeker, de enige zekerheid die u heeft zijn de kosten. En dit is een waarheid als een koe. Hoe hoger de kosten, hoe lager het uiteindelijke rendement. Deze kosten gaan namelijk af van het rendement. Het is dus belangrijk om de kosten te weten, zodat u deze kunt aftrekken van het verwachte rendement. Stel de beleggingsfondsen A en B kennen allebei een verwacht rendement van 8% per jaar. Fonds A rekent 1% kosten en fonds B rekent 2% kosten. Bij fonds A moet u dus uitgaan van een verwacht rendement van 7% en bij B van 6%. Stel we gaan in dit voorbeeld ook weer uit van een inleg van 250 euro per maand, gedurende een periode van 30 jaar. Zie hieronder de verschillen op uw spaargeld. Zonder kosten spaart u 8 procent: euro Bij fonds A spaart u 7 procent: euro Bij fonds B spaart u 6 procent: euro U ziet dat de kosten een enorme hap nemen uit uw opbrengst. Één procent hogere kosten kost u in dit voorbeeld maar liefst euro. Nou is hogere kosten betalen op zich niet erg, als het resultaat er maar naar is. Maar de waarschuwing is niet voor niets rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Die 8 procent die de fondsen verwachten zijn geen harde belofte voor uw rendement. Niemand kan namelijk de toekomst voorspellen. Let daarom bij vergelijkbare producten altijd op de kosten. Begin zo vroeg mogelijk met sparen voor uw toekomstplannen en denk goed na over hoe u het benodigde bedrag kunt en wilt realiseren binnen de gegeven tijd. Wij gaan hierover graag met u in gesprek. We kunnen u verschillende opties voorrekenen en de risico s van bijvoorbeeld beleggen toelichten. Kom gerust langs of maak een afspraak.

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Sparen of beleggen? Ontwikkeling spaarrente en inflatie 1999-heden. Inflatie (Jaarlijkse % verandering) Bron: CBS (inflatie) en DNB (rente)

Sparen of beleggen? Ontwikkeling spaarrente en inflatie 1999-heden. Inflatie (Jaarlijkse % verandering) Bron: CBS (inflatie) en DNB (rente) Sparen of beleggen? U hebt geld gespaard. Dit staat wellicht al even op uw spaarrekening. Alleen levert het door de lagere rente niet veel op. Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen. Maar weegt

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Gratis uitgave van PensioenDividend.nl Elke Maand Dividend Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Droomt u ook wel eens van een extra maandinkomen en dat zonder daar

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING Natuurlijk hoopt u dat u nog lang gezond blijft en dat u oud mag worden. Maar helaas is dit niet voor iedereen

Nadere informatie

Aflevering 4 - Advies over de rentevastperiode

Aflevering 4 - Advies over de rentevastperiode Aflevering 4 - Advies over de rentevastperiode Het aangaan van een hypothecair krediet is voor consumenten een belangrijke beslissing. De kosten en aflossing van deze lening hebben voor langere termijn

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Index Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Productkenmerken. Centraal Beheer Achmea Extra Pensioen Sparen

Productkenmerken. Centraal Beheer Achmea Extra Pensioen Sparen Productkenmerken Centraal Beheer Achmea Extra Pensioen Sparen Leeswijzer In deze productkenmerken leggen wij uit hoe Extra Pensioen Sparen van Centraal Beheer Achmea werkt. Naast deze productkenmerken

Nadere informatie

ING Klantenraad. behoeften. Zwolle. Zwolle. wensen. wensen. verbeteren hypotheken. oud luisteren. September 2013. Programma.

ING Klantenraad. behoeften. Zwolle. Zwolle. wensen. wensen. verbeteren hypotheken. oud luisteren. September 2013. Programma. wensen wensen beleggen beleggen geld geld Zwolle Zwolle Amsterdam Amsterdam vragen mening vragen mening Den Bosch financiële sector Den Bosch financiële sector Op 17, 24 en 26 september hebben de eerste

Nadere informatie

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van:

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van: Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline Nudge! is een gratis uitgave van: Nr. 1-2015 Goede voornemens volhouden zonder discipline Het is niet toegestaan de inhoud van dit document elders te

Nadere informatie

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Later pensioen, wat nu Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Doel en relevantie...

Nadere informatie

Met hetzelfde geld meer doen, dat wil iedereen wel in deze barre tijden. Wij laten u zien hoe.

Met hetzelfde geld meer doen, dat wil iedereen wel in deze barre tijden. Wij laten u zien hoe. TOP-20 bespaartips Met hetzelfde geld meer doen, dat wil iedereen wel in deze barre tijden. Wij laten u zien hoe. 1) zoek actief naar de hoogste rente Heel vroeger gaven banken een keurige rente op positief

Nadere informatie

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015 Dutch Wealth Report 2015 Zonder vermogen geen groei Voor de derde keer bieden wij u het rapport Vermogend Nederland aan. Dit rapport biedt inzicht in de wereld van de vermogende Nederlander, samen gesteld

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Woonbond Kennis- en Adviescentrum Nieuwe Achtergracht

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering

Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering 2012 Inleiding Deze inleiding hoort zelf niet bij de voorwaarden. De voorwaarden beginnen dus bij de inhoudsopgave. Waarvoor zijn deze voorwaarden? U hebt

Nadere informatie

Als managen uw vak is

Als managen uw vak is Anton van den Dungen Coen Dirkx Als managen uw vak is Basisvaardigheden voor leidinggevenden Thema, bedrijfswetenschappelijke en educatieve uitgeverij 2 U blijft leren Dit hoofdstuk gaat over leren en

Nadere informatie

Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Uitvaartverzekering

Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Uitvaartverzekering Een helder verhaal over uitvaartverzekeringen AXENT Uitvaartverzekering Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Nabestaandenzorg: de uitvaartverzekeraar

Nadere informatie