Bliksem- en Overspanningsbeveiliging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bliksem- en Overspanningsbeveiliging"

Transcriptie

1 Bliksem- en Overspanningsbeveiliging Overspanningen kunnen schade aan elektronische apparatuur veroorzaken. Vermits wij in onze samenleving steeds afhankelijker worden van alsmaar gevoeligere elektronica, is het belangrijk het probleem van overspanningen te onderkennen. De grootte van de veroorzaakte schade hangt sterk af van de spanningsvastheid van de componenten. 1. Soorten storingen Storingen kunnen van verschillende aard zijn. Daarom vindt u in onderstaande figuur de verschillende types van stoorvormen waarmee we te maken kunnen krijgen. U Un 2 t [ms] Hierin is: 1. Een overspanning van langdurige aard. Deze vorm van overspanning komt zelden voor. We gaan er ons dus ook niet specifiek tegen beschermen. 2. Een onderspanning of een sag. Bij deze spanningsveranderingen kunnen er storingen optreden doch geen beschadiging. Ook hier ligt het toepassingsgebied van de overspanningbeveiligingstoestellen niet. Voor deze problemen bestaan reeds lang UPS (uniterupted power supply) systemen.

2 3. Een overspanning die kortstondig optreedt. Het zijn deze overspanningen die door overspanningbeveiligingstoestellen naar de aarde worden afgeleid. 4. Een burst, dit is een spanning die zeer snel verandert, van zeer hoog naar zeer laag. Ook deze vorm komt zelden voor. Beveiligingselementen werken ook hier te beperkt. In het vakgebied van de overspanningbeveiligingen houden we ons dus vooral bezig met de storing van punt 3. Binnen de transiënte of overspanningbeveiligingstechnologie kunnen een aantal kenmerkende stoorbronnen of groepen van stoorbronnen onderkend worden. Het kennen van de stoorbron is van belang, omdat deze de karakteristieke eigenschappen van de stoorimpuls bepaalt. Hierin zijn vooral de topwaarde van de stroom en de grootte van de stroomsteilheid een belangrijke factor. We onderscheiden volgende mogelijke stoorbronnen: de atmosferische ontlading (bliksemontlading), schakelverschijnselen, de elektrostatische ontlading. Soorten blikseminslagen (Bron: Dehn) 1.1 Atmosferische ontlading: De atmosferische ontlading is beter gekend als de bliksemontlading. De bliksemontlading is de meest beschadigende vorm van overspanning waartegen we ons moeten beveiligen. Er bestaan twee soorten bliksemontladingen, nl. directe en indirecte inslagen: - Directe blikseminslagen: Deze ontlading gaat gepaard met een goed zichtbare lichtflits en een plaatselijke luchtdruk van 100 maal de normale luchtdruk. De temperatuur van de plasmakern kan hierbij oplopen tot C. Gedurende deze tijd vloeit een zeer hoge stootstroom die een maximale waarde kan bereiken van A. Bliksem- of atmosferische ontladingen ontstaan dus tussen elektrisch geladen delen. Bijvoorbeeld tussen een wolk en de Ontladingsverschijnsel (Bron: VEI)

3 aarde maar ook tussen twee wolken onderling. De ontladingen vinden plaats gedurende een zeer korte tijd. Ze duren meestal niet langer dan 100 µs. De bliksem die we zien bestaat uit verschillende deelontladingen (zie figuur). - Indirecte blikseminslagen: Een verwijderde inslag komt veel vaker voor. Deze slaat niet in op een gebouw, maar in de omgeving van een gebouw. Ook deze vorm van inslag kan schade aanrichten aan installaties en apparatuur van het gebouw. De verbinding met het gebouw wordt dan gemaakt door middel van één van de koppelmechanismen: Via geleiding (galvanische verbinding). Het stoorsignaal kan via geleiders getransporteerd worden. Voor deze geleiding komen in aanmerking: gezamenlijke voedingsnet; verbindingskabels, zowel aders als afschermingmantels, equipotentiaalverbindingen, aardingssystemen. Soorten blikseminslagen (Bron: Dehn) Via inductieve koppeling. Dit treedt op als lussen in de bedrading gekoppeld worden. De koppeling neemt eveneens toe met de frequentie. Het effect verloopt via magnetische velden en is stroomafhankelijk. Via capacitieve koppeling. De storing kan bijvoorbeeld ontstaan door parallel lopende draden. Deze koppeling neemt toe met de frequentie. Het effect verloopt via elektrische velden en is spanningsafhankelijk. Via straling. Dit effect is terug te vinden in het hoog frequent domein (MHz tot GHZ en meer) en ontstaat via antennes. Elke draad en elke lus kan als antenne werken en straling oppikken of uitstralen.

4 Ook de bliksem tussen twee wolken kan zo schade aanrichten. Niet alleen in het inslagpunt maar ook in de omgeving bestaat dus gevaar op overspanning. Men kan stellen dat alle toestellen die binnen een straal van 1,5 km van het inslagpunt geïnstalleerd zijn gevaar lopen. Gemiddeld worden in ons land 107 onweersdagen per jaar geteld. Het totale aantal blikseminslagen in deze 107 dagen bedraagt ongeveer Dit komt voor een oppervlakte van km² overeen met 1,5 à 2 inslagen / km² per jaar. In België wil dit zeggen dat men 10 tot 15 keer / jaar kans heeft op schade! 1.2 Schakelverschijnselen Ten opzichte van de bliksemontlading komen schakelverschijnselen veel meer voor. Dit is een dagelijks weerkerend fenomeen. Gelukkig hebben we hier te doen met veel minder krachtige problemen. Schakelverschijnselen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo onderscheiden we: schakeloverspanningen die hun ontstaan vinden aan de hoogspanningszijde, vb. het afschakelen van een hoogspanningsleiding. overspanningen die hun ontstaan vinden in de laagspanningsinstallatie, vb. thyristorregelingen met faseaansnijding, borstelvonken bij sleepringen, ontstaan en opheffen van een kortsluiting, uitschakelen van een contactor (9 A, tot 2kV overspanning) Overspanningen kunnen zich voordoen overal waar door schakelhandelingen plotse stroomveranderingen optreden. Dit effect treedt op bij inductieve en capacitieve belastingen. Uit statistisch onderzoek blijkt dat voor schakelhandelingen: de gemiddelde overspanning in de orde van kv ligt; de stroom kleiner is dan 1 ka; de periode in de orde van microseconden ligt.

5 1.3 Elektrostatische ontlading Elektrostatische ladingen ontstaan als twee materialen die een verschillende uittredingsenergie van elektronen hebben, door wrijving worden opgeladen. Daarbij moet ten minste één van de twee een isolator zijn. Dit fenomeen is goed gekend in de vorm van een PVC-buis die wordt opgeladen door er met een doek over te wrijven. Zo kan iemand die over een isolerende vloer loopt, opgeladen worden tot een spanning van 10 kv ten opzichte van de aarde. Bij het aanraken van een geaard voorwerp treedt een ontlading op (elektrostatic discharge, ESD) in de vorm van vonkoverslag. M.a.w. Als een grote statische lading in de buurt komt van een niet geladen voorwerp, kan er een vonk overspringen, of een doorslag plaats vinden. In de dagelijkse praktijk zijn vele voorbeelden aan te halen van statische-elektrische schokken, die ontstaan door wrijving van verschillende stoffen. Kunststoffen zijn een voorbeeld waarbij statische elektriciteit kan ontstaan door wrijving. Maar ook andere materialen kunnen statisch worden opgeladen, zoals: melkpoeder, vloerbedekking, draaiende machine onderdelen, olie, Problemen kunnen hier vermeden worden door alles op een zelfde potentiaal te brengen zoals armbandjes dragen die met de aarde zijn verbonden. Men kan ook de lucht bevochtigen of andere maatregelen nemen. Overspanningbeveiligingen werken hier te beperkt om dit probleem volledig op te lossen! Dit vraagt een zeer specifieke behandeling waarop in dit artikel niet dieper wordt ingegaan. Uit statistische gegevens blijkt dat voor ESD de karakteristieke grootheden in de ordegrootte liggen van: kv voor de spanning; ma voor de stroom. en dit voor een periode van 1 tot 10 ns.

6 2. Zoneconcept Vooraleer we via overspanningafleiders de overspanning gaan afleiden, moeten we ze trachten te voorkomen. Om te vermijden dat er overspanningen het systeem binnendringen, zullen we een aantal maatregelen moeten nemen. De meest efficiënte manier van beveiligen is het werken volgens het zoneconcept, met de bedoeling om in een gebouw bepaalde zones te creëren waarin we het niveau van de elektromagnetische straling beneden een bepaald peil houden. Zij worden gerealiseerd door de aanwezigheid van gebouwafscherming of ruimteafscherming. De afschermingen kunnen door de reeds aanwezige wapening of metalen gevels worden gecreëerd of door metalen schermen te plaatsen. Op leidingen die door de beveiligingszone gevoerd worden moeten de juiste beveiligingstoestellen worden aangebracht. LEMP Opvanginrichting BBZ0 A M BBZ 0 B Afscherming BBZ 1 LEMP Bliksembol r = 20 m verluchting BBZ2 toestelafscherming Camera Lamp BBZ0 B ringpotentiaal vereffening contactdoos BBZ 0 B SEMP Energie- technisch net BBZ 1 Energietechnisch net Informatietechnisch net staalbewapening fundamentaarde Bliksembeveiligingspotentiaalvereffening Bliksem stroom -afleider lokale potentiaalvereffening Over s pannings -afleider Zoneconcept (Bron VEI)

7 BBZ 0: In de bliksembeveiligingszone 0 heersen de oorspronkelijke, ongedempte elektromagnetische storingen. Meestal ligt deze zone helemaal buiten het gebouw. Deze zone wordt nog eens onderverdeeld in: - De zone 0A waar er directe bliksemstromen kunnen optreden. Het elektromagnetisch veld wordt er niet gehinderd; - Een zone 0B waar geen directe blikseminslagen meer voorkomen. Deze zone is dus beschermd via een bliksemafleider. In deze zone is het elektromagnetisch veld nog steeds onverminderd aanwezig. BBZ 1: De zone 1 is omgeven door een afscherming zodat het elektromagnetisch veld verzwakt is. De afscherming omsluit bijvoorbeeld het gehele gebouw. De binnenkomende en buitengaande leidingen zijn op elke zoneovergang beveiligd. Deze beveiligingen zijn bliksemen overspanningbeveiligingen. Door beide maatregelen gaan we de storing in een eerste stap afbouwen. BBZ 2: In de zone 2 zijn de hier nog voorkomende bliksemdeelstromen gereduceerd. Het elektromagnetische veld wordt door afscherming 2 nog verder begrensd. Deze ruimte bevat bijvoorbeeld elektronische apparatuur. Door deze tweede trap gaan we het toelaatbaar stoorniveau nog verder afbouwen. BBZ 3 en volgende: In de zone 3 en volgende gaan we de bliksemdeelstromen en de elektromagnetische velden nog verder begrenzen. Bijvoorbeeld voor een specifiek apparaat. Bij elke nieuwe zone wordt er dus gestreefd naar een hoger beschermingsniveau (ook lager stoorniveau). Dit houdt in dat bij elke zoneovergang maatregelen genomen moeten worden. Bij het werken met het zoneconcept moet zeker ook gelet worden op leidingen die een zonegrens overschrijden. Via deze verbindingen kunnen storingen via de koppelingssystemen worden doorgegeven van de ene naar de andere. Het is bij het zoneconcept van groot belang dat een metalen scherm wordt aangebracht. Bij elke zonegrens moeten precieze eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld de hoogte van de toelaatbare stoorspanning, de stoorvastheid van de gebruikte apparaten, en het stoorveld dat in die ruimte nog binnen de toelaatbare grenzen valt.

8 Voor het indelen van de beveiligingszones wordt uitgegaan van: de locatie van de stoorbron; de gebouwgrenzen met of zonder bliksemafleiding; de intensiteit van de stoorbron en mogelijke afbouwstappen; de grenzen van zalen, hallen, ruimten; de behuizingen van apparatuur. Door het zoneconcept te volgen ontstaat nu een getrapte afbouw van storingsspanningen. Door het integreren van verschillende maatregelen kan de kans op overspanningen verlaagd of zelfs geëlimineerd worden. Deze maatregelen zijn: bliksemafleider aardsysteem potentiaalvereffening afscherming goede bekabeling overspanningafleiders plaatsingswijze 3. Hoe beveiligen we apparaten tegen overspanning? Het beveiligen van de apparaten gebeurt stapsgewijs. Hoe gevoeliger het te beveiligen apparaat is voor overspanningen, des te meer trappen de beveiliging zal bevatten. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de voedings- en signaalzijde van een apparaat. De voedingsbeveiliging vanaf het net tot aan een apparaat kan vier stappen bevatten: de grofbeveiliging (A) voor de 400/230 V voeding met een restspanning van minder dan 4000 Volt; A B C de middelbeveiliging (B) voor de 400/230 V voeding met een restspanning van minder dan 1600 Volt; Getrapte afbouw v/d overspanning (Bron: VEI)

9 de fijnbeveiliging (C) voor de 230 V voeding met een restspanning van minder dan 1000 Volt; de fijn-fijn-beveiliging voor de voeding in data- en telecommunicatieapparatuur. Om een installatie te beschermen is één beveiligingstoestel meestal onvoldoende om het beoogde spanningsniveau te bereiken. Als meerdere toestellen nodig zijn worden deze parallel gemonteerd. Overspanningbeveiligingen zijn veel sneller dan stroombeveiligingen, zodat ze schade aan toestellen kunnen voorkomen. De gebruikte elementen, elk met hun specifieke eigenschappen, in de overspanningbeveiligingen zijn: Vonkbruggen Gasgevulde overspanningafleiders Varistor of VDR (VDR = Voltage Dependent Resistor) Supressordiodes Combinaties van de vorige. Vonkenbrug (Bron:Dehn) We kunnen enkel stapsgewijs de overspanning reduceren. Dit is zo omdat in de eerste stap het grootste vermogen moet afgevoerd worden. Daardoor zijn daar sterkere elementen noodzakelijk zoals de vonkbrug. In de laatste stap daarentegen staan de gevoeligste componenten die ook het meest nauwkeurig de spanning afvlakken. Nu kan niet zomaar een varistor of supressordiode parallel geschakeld worden met een vonkbrug omdat een suppressordiode veel sneller aanspreekt dan een vonkbrug. Zonder maatregelen zal de supressordiode doorslaan voordat de ontsteekspanning van de vonkbrug bereikt wordt. Het gevolg hiervan zou zijn dat de totale overstroom door de suppressordiode vloeit en deze is daartegen totaal niet bestand. Om deze situaties te vermijden moeten er maatregelen genomen worden.

10 De meest efficiënte maatregelen om dit probleem op te vangen zijn: het plaatsen van een spoel; toepassen van afstandsvergroting. Plaatsing beveiligingen (Bron: VEI) 10 m of spoel 5 m of spoel GROFBEVEILIGING MIDDENBEVEILIGING FIJNBEVEILIGING Hoofdverdeling Onderverdeling Eindapparaat De producenten delen mee hoeveel de minimale afstand moet zijn tussen twee types van beveiligingstoestellen. Een richtlijn die kan worden aangehouden is dat de minimale kabellengte tussen twee beveiligingstoestellen minstens 15 meter moet bedragen. Als het door constructieve beperkingen niet mogelijk is om deze minimale afstand te verzekeren, biedt de spoel een oplossing. De producenten van de beveiligingstoestellen hebben in hun gamma spoelen die met 100 % zekerheid voldoen. Een richtlijn die kan worden aangehouden is dat de spoel minimaal 10 µh moet bedragen. Bij het afstemmen van toestellen is het van belang dat het grootste gedeelte van de storing in de eerste component (grofbeveiliging) wordt afgeleid. Volgens het zoneconcept kan het niet dat een storing zoals de bliksemstroom doorheen de hele installatie vloeit. De component die volgt mag niet beschadigd worden door de doorgaande impuls. Deze manier van werken moet doorgetrokken worden voor elke component tot en met het te beschermen apparaat.

11 4. Overspanningsbeveiligingen en differentieelschakelaar : Plaats van de overspanningsbeveiligingen? De beste plaats om te beveiligen tegen overspanning is stroomopwaarts van de differentieel, omdat men dan ook de differentieel mee beveiligt tegen de schadelijke overspanning. Volgens het AREI echter moeten, in huishoudelijke installaties, alle toestellen die een onderdeel uitmaken van de installatie stroomafwaarts van de differentieel geplaatst worden. Dit geldt dus ook voor overspanningsbeveiligingstoestellen. In principe dient het bijplaatsen van een overspanningsbeveiliging gekeurd te worden door een erkende organisme. Hoe ongewenst uitschakelen van de differentieel voorkomen? Het komt regelmatig voor dat differentieels reageren op bliksemverschijnselen en dat de stroom wordt uitgeschakeld, zelfs in installaties zonder overspanningsbeveiliging. Dit komt doordat de hoogfrequente bliksemstroom via inductieve en capacitieve koppelingen naar de aarde vloeit zodat hij door de differentieel als verliesstroom wordt geïnterpreteerd. Deze foutstroom wordt nog groter wanneer men een overspanningsbeveiliging stroomafwaarts van de differentieel plaatst zodat deze nog grotere foutstromen detecteert. Dit probleem is echter eenvoudig te voorkomen, wanneer men differentieels monteert die stootstroomvast zijn. (Type S= selectief of type si= supergeïmmuniseerd) Vermits de elektronische printplaat van een si-type een vertraging invoert van ca. 10 ms, in plaats van 0,5 tot 1 ms voor de bestaande types AC en A, zal een bliksemstootstroom geen uitschakeling tot gevolg hebben. Deze tijdsvertraging vormt geen probleem op vlak van bescherming tegen indirekte aanraking. Ook differentieels van het type S (goedkoper dan si) kunnen een oplossing bieden. Deze zijn vergelijkbaar met de differentieels van het type A maar hebben een grotere (soms instelbare) tijdsvertraging. In omgevingen waar de bedrijfscontinuïteit van groot belang is en men zich geen ongewenste uitschakelingen kan permitteren, raadt men dus aan om S of si type differentieels te plaatsen i.p.v. het gewone type A. Op vlak van bedrijfscontinuïteit maakt het dan niet uit of de overspanningsbeveiliging stroomopwaarts of stroomafwaarts van de differentieel geplaatst wordt.

12 Heb u nog verdere vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren! Vlaams Elektro Innovatiecentrum Kleinhoefstraat Geel tel: 014/ info@vei.be

Preventiebulletin Bliksem en overspanning

Preventiebulletin Bliksem en overspanning Versie : 1.1 Datum : 3 april 2007 Onderwerp : De gevolgen van bliksem en overspanning kunnen enorm zijn. Er valt onderscheid te maken tussen: Directe blikseminslag: een directe inslag van bliksem op het

Nadere informatie

Overspanningsbeveiliging.

Overspanningsbeveiliging. Overspanningsbeveiliging. Bliksem en overspanning kunnen catastrofale gevolgen hebben voor een bedrijf. Door de toename van gevoelige elektronica binnen gebouwen is de kans op overspanning en daarmee de

Nadere informatie

Overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging Overspanningsbeveiliging In elektriciteitsnetten kunnen kleine piekspanningen voorkomen. Die piekspanningen kunnen ontstaan door onweer, maar ook door schakelhandelingen. De meeste piekspanningen ontstaan

Nadere informatie

omdat wij een eenvoudige methode voor u hebben ontwikkeld om uw eigen risico te kunnen bepalen

omdat wij een eenvoudige methode voor u hebben ontwikkeld om uw eigen risico te kunnen bepalen InfoBlad 201 Inductie febr. 2004 Schaap Bliksembeveiliging en Ontstoringstechiek Onze kijk op Inductie. Wat is uw risico? Eenvoudig vaststellen van passende maatregelen Wat is inductie? De kans op storing

Nadere informatie

DE NORMEN VOOR BLIKSEMBEVEILIGING IN HET VERLEDEN EN HET HEDEN

DE NORMEN VOOR BLIKSEMBEVEILIGING IN HET VERLEDEN EN HET HEDEN DE NORMEN VOOR BLIKSEMBEVEILIGING IN HET VERLEDEN EN HET HEDEN De huidige norm NEN 1014: Deze norm is nog geldig tot 1 februari 2009. Alle installaties die worden opgeleverd na deze datum moeten voldoen

Nadere informatie

2. Beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking

2. Beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking Beveiligingen in LS-installaties Een elektrische installatie die geen fouten vertoont, zal even goed functioneren zonder beveiligingen. Dit zou de installatie bovendien een stuk goedkoper maken. Enkel

Nadere informatie

Risicoklassenindeling overspanningsbeveiliging.

Risicoklassenindeling overspanningsbeveiliging. Risicoklassenindeling overspanningsbeveiliging. Bliksem en overspanning kunnen catastrofale gevolgen hebben voor een bedrijf. Door de toename van gevoelige elektronica binnen gebouwen is de kans op overspanning

Nadere informatie

Terminologie aangepast op basis van Technisch Reglement Distributie

Terminologie aangepast op basis van Technisch Reglement Distributie SPECIFIEKE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR DE AANSLUITING OP HET LS- DISTRIBUTIENET VAN GSM- INSTALLATIES GEPLAATST OP MASTEN DIE DEEL UITMAKEN VAN HS-LIJNEN VAN 2 de CATEGORIE Terminologie aangepast op

Nadere informatie

ZX Ronde..zondag 15 juni Normen en richtlijnen voor Bliksembeveiliging

ZX Ronde..zondag 15 juni Normen en richtlijnen voor Bliksembeveiliging ZX Ronde..zondag 15 juni 2014 Normen en richtlijnen voor Bliksembeveiliging Er bestaan geen technische hulpmiddelen of methoden die de natuurlijke weersomstandigheden zo kunnen beïnvloeden dat bliksemontladingen

Nadere informatie

informeert TAD: Technologische AdviesDienst

informeert TAD: Technologische AdviesDienst informeert TAD: Technologische AdviesDienst Beveiligingen in UPS-installaties Een perfect elektriciteitsnet zou een sinusoïdale spanning leveren die bovendien permanent aanwezig zou moeten zijn. In werkelijkheid

Nadere informatie

L1 L2 L3 N L1 L2 L3 N PE PE. aarde L1 L2 L3 PEN. Figuur 3.6: Verdeelnetten

L1 L2 L3 N L1 L2 L3 N PE PE. aarde L1 L2 L3 PEN. Figuur 3.6: Verdeelnetten TT-net. Het sterpunt van de secundaire transformatorwikkeling in het net wordt met de verbonden. Bij elke verbruiker is er een aarding ( : protective earth), waarmee de metalen onderdelen van de toestellen

Nadere informatie

Beschermings- en scheidingsvonkbruggen

Beschermings- en scheidingsvonkbruggen Beschermings en scheidingsvonkbruggen Wanneer beschermingsvonkbrug, wanneer scheidingsvonkbrug?.............. blz. 100 Scheidingsvonkbruggen 480 en 481.................................... blz. 102 Beschermingsvonkbrug

Nadere informatie

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Per 1 januari 2017 is de nieuwe NEN van kracht, de NEN1010:2015. Sinds de vorige uitgave zijn zonnepanelen en elektrische voertuigen steeds meer ingeburgerd.

Nadere informatie

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar 1 Inleiding Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar Elk laadpunt voor een elektrisch voertuig (EV) moet o.a. beschermd worden tegen onrechtstreekse aanraking.

Nadere informatie

Bestektekst ten behoeve van bliksemstroom- en overspanningsbeveiligingsinstallatie.

Bestektekst ten behoeve van bliksemstroom- en overspanningsbeveiligingsinstallatie. Bestektekst ten behoeve van bliksemstroom- en overspanningsbeveiligingsinstallatie. Auteur: Leo Leunis Productmanager Energietechniek Isolectra B.V. Tel: 010-2855185 Mob: 06-53712110 Email: Leunis@isolectra.nl

Nadere informatie

Microstap Stappenmotor Eindtrap HP5056

Microstap Stappenmotor Eindtrap HP5056 DamenCNC Microstap Stappenmotor Eindtrap HP5056 DamenCNC Louis Pasteurweg 17 2408 AH Alphen aan den Rijn E-Mail: kpdamen@damencnc.com Homepage: http://www.damencnc.com Veiligheid aanwijzingen De stappenmotor

Nadere informatie

Bliksembeveiliging voor evenementen en tenten

Bliksembeveiliging voor evenementen en tenten Bliksembeveiliging voor evenementen en tenten door Hubert de Veer (lid NEC 81) Volgens de norm NEN-EN-IEC 62305 deel 3 Inleiding Bliksembeveiliging 1 Maatschappelijke aspecten Directe schade aan: Gebouwen

Nadere informatie

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!!

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!! Introductie EMC Inleiding EMC 1. Electro Magnetische Compatibiliteit, hoe en waarom? 2. EMC fenomenen - Eigenschappen - Oorzaken - Gevolgen 3. Afschermen of filteren? 4. Bepalen van de opgewekte veldsterkte

Nadere informatie

Overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging Overspanningsbeveiliging Bliksembeveiliging en overspanningsbeveiliging voor Sunny Boy en Sunny Tripower Inhoud Bij PV-installaties bevindt de PV-generator zich in de buitenlucht, vaak op gebouwen. Afhankelijk

Nadere informatie

Aarding en Potentiaalvereffening, het begin van een onbezorgde verbintenis?

Aarding en Potentiaalvereffening, het begin van een onbezorgde verbintenis? Aarding en Potentiaalvereffening, het begin van een onbezorgde verbintenis? Ben Bus Eric Jansen Aarding en Potentiaalvereffening, het begin van een onbezorgde verbintenis? Eric Jansen Alle apparatuur in

Nadere informatie

Bliksem- en overspanningsbeveiligingen. betrouwbare bescherming

Bliksem- en overspanningsbeveiligingen. betrouwbare bescherming Bliksem- en overspanningsbeveiligingen betrouwbare bescherming Overspanningen kunnen zowel bij personen als zaken aanzienlijke schade veroorzaken. Voor een effectieve drietraps-overspanningsbescherming

Nadere informatie

Bliksemstroom- en overspanningsbeveiliging Algemeen

Bliksemstroom- en overspanningsbeveiliging Algemeen Bliksemstroom- en overspanningsbeveiliging Algemeen Een selectief opgebouwde net-beveiliging wordt door een 3-traps beveiligingsconcept bereikt. De vereiste maatregelen, voor het beveiligen van de hoofdvoeding

Nadere informatie

Elektrostatische ontladingen. verstoringen & oplossingen

Elektrostatische ontladingen. verstoringen & oplossingen Elektrostatische ontladingen verstoringen & oplossingen Een statische ontlading met hoog piekvermogen. Zaken die aan de orde komen Elektrostatische lading opbouw Spanningsverhoging door transformatie Elektrostatische

Nadere informatie

Karakteristieken van automaten

Karakteristieken van automaten Karakteristieken van automaten Vermits de eigenschappen en karakteristieken van elektrisch materieel niet zichtbaar zijn, worden ze in de vorm van cijfers, letters, symbolen, aangebracht op het omhulsel.

Nadere informatie

Kabels en toepassingen, VSD, EMC-testen

Kabels en toepassingen, VSD, EMC-testen Kabels en toepassingen, VSD, EMC-testen [ Kabels en toepassingen Kabels volgens hun specifieke bouw en toepassing Indeling van kringen (en kabels) volgens hun stoorgedrag en gevoeligheid Aanbevelingen

Nadere informatie

Cursus EMC en aardingstechnieken in industriële installaties

Cursus EMC en aardingstechnieken in industriële installaties Cursus EMC en aardingstechnieken in industriële installaties Aarde en Massa Een tweedaagse cursus voor elektrotechniekers en installatie-ontwerpers, om storingen te voorkomen in moderne, uitgestrekte elektrische

Nadere informatie

Overspanningsbeveiliging in een brandmeldinstallatie

Overspanningsbeveiliging in een brandmeldinstallatie Overspanningsbeveiliging in een brandmeldinstallatie Een brandmeldinstallatie heeft tot doel een brand in een vroeg stadium te ontdekken en te lokaliseren. Hierdoor kan een brand snel worden bestreden

Nadere informatie

Jan Hartman (Rittal bv) (Product Manager Kastsystemen) Praktische EMC tips bij opbouw en installatie

Jan Hartman (Rittal bv) (Product Manager Kastsystemen) Praktische EMC tips bij opbouw en installatie 36 Jan Hartman (Rittal bv) (Product Manager Kastsystemen) Praktische EMC tips bij opbouw en installatie De elektromagnetische compatibiliteit (EMC) geeft aan in hoeverre een elektrisch systeem het vermogen

Nadere informatie

van fotovoltaïsche installaties

van fotovoltaïsche installaties Bliksembeveiliging van fotovoltaïsche installaties E. Cailleux Normen Antenne Brandpreventie Te behandelen punten 1. De nieuwe norm voor de bescherming van gebouwen tegen blikseminslag 2. Risicoanalyse

Nadere informatie

Elektriciteit. Wat is elektriciteit

Elektriciteit. Wat is elektriciteit Elektriciteit Wat is elektriciteit Elektriciteit kun je niet zien, niet ruiken, niet proeven, maar wel voelen. Dit voelen kan echter gevaarlijk zijn dus pas hier voor op. Maar wat is het dan wel? Hiervoor

Nadere informatie

Overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging Overspanningsbeveiliging Beveiliging tegen blikseminslag en overspanning Voor SUNNY BOY / SUNNY MINI CENTRAL / SUNNY TRIPOWER Inhoud Bij PV-installaties bevindt de PV-generator zich in de buitenlucht,

Nadere informatie

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Stofexplosiegevaar Thema avond PREBES Aquafin Harelbeke 08/06/2017 G. Cailliau, sectormanager BTV West Vlaanderen Inhoud Wanneer is er explosiegevaar? Wettelijk kader.

Nadere informatie

09 Bliksembeveiliging zoneconcept

09 Bliksembeveiliging zoneconcept 09 Bliksembeveiliging zoneconcept Principe van integratie 1 05.07.12 / 8080_E_1 Ontwerp en installatie van LEMP beveiligings maatregelen (SPM = Surge Protection Measures) NEN-EN-IEC 62305-4:3-2011 3.10

Nadere informatie

In industriële installaties. EMC problemen anticiperen Productie verliezen voorkomen Storingen minimaliseren

In industriële installaties. EMC problemen anticiperen Productie verliezen voorkomen Storingen minimaliseren Cursus EMC en aardingstechnieken In industriële installaties EMC problemen anticiperen Productie verliezen voorkomen Storingen minimaliseren Aarde en Massa Een tweedaagse cursus voor elektrotechniekers

Nadere informatie

Wegwijs in bliksem- en overspanningsbeveiliging

Wegwijs in bliksem- en overspanningsbeveiliging Wegwijs in bliksem- en overspanningsbeveiliging Inhoud 1. Inleiding 2 2. Oorzaken van overspanningen 3 2.1. De bliksem als bron van overspanningen (LEMP) 3 2.2. Schakelhandelingen als bron van overspanningen

Nadere informatie

Hoe keuringsverslagen elektrische installaties interpreteren meest voorkomende inbreuken

Hoe keuringsverslagen elektrische installaties interpreteren meest voorkomende inbreuken Hoe keuringsverslagen elektrische installaties interpreteren meest voorkomende inbreuken Isabelle Hofman 10/10/2017 Topics A. Hoe elektrische keuringsverslagen interpreteren B. Top 3 meest voorkomende

Nadere informatie

EMC problematiek in industrieel Ethernet. Rinus Broekmans

EMC problematiek in industrieel Ethernet. Rinus Broekmans EMC problematiek in industrieel Ethernet Rinus Broekmans Agenda Basisprincipes EMC EMC zonering EMC ontwerp EMC installatie EMC kabels EMC = Elektro Magnetische Compatibiliteit Het vermogen van elektrische

Nadere informatie

ZX ronde van 10 april 2011

ZX ronde van 10 april 2011 ZX ronde van 10 april 2011 Transformatoren Vandaag een verhaaltje over de transformator geen speciale transformator maar gewoon een doorsnee voedingstransformator met een gelamelleerde kern. De werking

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING. Hoofdstuk 1 NEN 1010 EN ANDERE NORMEN 1

INHOUD INLEIDING. Hoofdstuk 1 NEN 1010 EN ANDERE NORMEN 1 INLEIDING Hoofdstuk 1 NEN 1010 EN ANDERE NORMEN 1 1.1 SAMENHANG VAN NORMEN 2 1.1.1 NEN 1010 3 1.1.2 NEN-EN 50110 en NEN 3140 3 1.1.3 NEN-EN-IEC 60204 4 1.1.4 NEN-EN-IEC 60439 4 1.2 TOEPASSINGSGEBIED VAN

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING. Hoofdstuk 1 NEN 1010 EN ANDERE NORMEN 1

INHOUD INLEIDING. Hoofdstuk 1 NEN 1010 EN ANDERE NORMEN 1 INLEIDING xv Hoofdstuk 1 NEN 1010 EN ANDERE NORMEN 1 1.1 SAMENHANG VAN NORMEN 2 1.1.1 NEN 1010 3 1.1.2 NEN-EN 50110 en NEN 3140 3 1.1.3 NEN-EN-IEC 60204 4 1.1.4 NEN-EN-IEC 60439 4 1.2 TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

Basiscursus NEN 1010. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties NEN 1010:2015

Basiscursus NEN 1010. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties NEN 1010:2015 Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties Basiscursus NEN 1010 NEN 1010:2015 maart 2016 Bestemd voor de cursussen: basiscursus NEN 1010, opfriscursus NEN 1010, inspecties aan elektrische installaties,

Nadere informatie

ESD verhaaltje t.b.v. ZX ronde 14 juli 2013

ESD verhaaltje t.b.v. ZX ronde 14 juli 2013 ESD verhaaltje t.b.v. ZX ronde 14 juli 2013 Het verschijnsel Electro Static Discharge (electro statische ontlading) is vooral bekend door de schok die we krijgen bij het vastpakken van een metalen voorwerp

Nadere informatie

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!!

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!! Introductie EMC Inleiding EMC 1. Bepalen van de opgewekte veldsterkte van een zender - Norm versus optredende velden 2. AM detectie - Hoe veroorzaakt een HF signaal problemen op LF apparatuur 3. Hoe lopen

Nadere informatie

Afbeelding 1: Constructie apparaat

Afbeelding 1: Constructie apparaat Overspanningsbeveiligingsmodule met akoestisch signaal Best.nr. : 0339 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur

Nadere informatie

Checklist ELEKTRISCHE INSTALLATIE in utiliteitsgebouwen

Checklist ELEKTRISCHE INSTALLATIE in utiliteitsgebouwen Project Projectnr. Opdrachtgever Werkadres Reden van inspectie Oplevering Wijziging Periodieke inspectie Netaansluiting 1-fase 3-fase Stroomstelsel TN-stelsel TT-stelsel IT-stelsel Inspectie uitgevoerd

Nadere informatie

Bliksem- en overspanningsbeveiliging in industriële installaties

Bliksem- en overspanningsbeveiliging in industriële installaties Bliksem- en overspanningsbeveiliging in industriële installaties John van Leeuwen Industry Manager Process 20 mei 2014 Safety@work Den Bosch Page 1 Bliksemschade met 40% toegenomen (bron: NU.NL 6 juli

Nadere informatie

lnfoblad 55 Risicoklassen indeling overspanningsbeveiliging

lnfoblad 55 Risicoklassen indeling overspanningsbeveiliging VERBOND VAN VERZEKERAARS r~ lnfoblad 55 Risicoklassen indeling overspanningsbeveiliging Bliksem en overspanning kunnen catastrofale gevolgen hebben voor een bedrijf. Door de toename van gevoelige elektronica

Nadere informatie

Modulaire apparatuur Rails toebehoren

Modulaire apparatuur Rails toebehoren Rails toebehoren Aansluitrails b vork-aansluitrails b verdeling elektrische stroom b snelle montage en uitbouw van de aangesloten apparaten. Aansluitrail horizontaal Type Aantal modules Ref. Mod. van Mulit9

Nadere informatie

1 september 2015. Nieuw in NEN 1010: Overspa nningsbeveiliging

1 september 2015. Nieuw in NEN 1010: Overspa nningsbeveiliging Nieuw in NEN 1010: Overspanningsbeveiliging 1 september 2015 Nieuw in NEN 1010: Overspa nningsbeveiliging 1 NEN 1010 rubriek 534 Beveiligingstoestellen tegen overspanningen 2Nieuw in NEN 1010: Overspa

Nadere informatie

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN FOCUS Om een elektrisch net veilig uit te baten, is het van belang dat de installatie goed beveiligd is. Elektriciteit kan de oorzaak zijn van brand

Nadere informatie

ESD bescherming voor LED systemen

ESD bescherming voor LED systemen ESD bescherming voor LED systemen 1 Wat is ESD 1.1 Definitie van elektrostatische ontlading - ESD Elektrostatische ontlading (Engl. electrostatic discharge, kortweg ESD) is een in elektrisch isolerend

Nadere informatie

1 overspanningsbeveiliging

1 overspanningsbeveiliging Katern voor scholing, her- en bijscholing 23 inhoud 1 Ontwerp van bliksem- en overspanningsbeveiliging 5 Otib nieuws Fotowedstrijd Zo moet het niet Een uitgave van Intech Elektro & ICT en OTIB november

Nadere informatie

Beveiligings- en beschermingsmaatregelen in de nieuwe NEN 1010

Beveiligings- en beschermingsmaatregelen in de nieuwe NEN 1010 Beveiligings- en beschermingsmaatregelen in de nieuwe NEN 1010 1 september 2015 Elektrische beveiligings- en beschermingsmaatregelen Schok (Hfdst. 41) Direct (basisbescherming) Indirect (foutbescherming)

Nadere informatie

Idee, ontwerp en realisatie : Marc Van den Schoor. PICAXE-18M2+Rotor speed controller V1 Manual.docx pagina 1 van 7

Idee, ontwerp en realisatie : Marc Van den Schoor. PICAXE-18M2+Rotor speed controller V1 Manual.docx pagina 1 van 7 1 Introduction... 2 2 Uitzicht... 2 3 Aansluitingen... 3 3.1 Voeding van de module... 4 3.2 LCD aansluiting... 4 3.3 Voeding remsysteem... 4 3.4 relais of generator GND remsysteem... 4 3.5 RPM sensor...

Nadere informatie

Overspanningsbeveiliging nieuw geregeld

Overspanningsbeveiliging nieuw geregeld Overspanningsbeveiliging nieuw geregeld Een blik op de nieuwe normen HD60364-4-443 en HD60364-5-534 De normen IEC 60364-4-443 en IEC 60364-5-534 bevatten de belangrijkste installatievoorschriften voor

Nadere informatie

Wat u moet weten over onweer

Wat u moet weten over onweer Wat u moet weten over onweer Onweer fascineert ons Al sinds de oudheid hebben mensen ontzag voor onweer, vooral voor bliksem. Zo dachten de Germanen dat bliksem ontstond als de god Donar met een hamer

Nadere informatie

Scheidingstransformatoren. ZX ronde 27 september 2015

Scheidingstransformatoren. ZX ronde 27 september 2015 Scheidingstransformatoren. ZX ronde 27 september 2015 Wanneer er een aardfout ontstaat in een geaard net (TN stelsel ) zal er ten gevolge van deze fout direct een hoge stroom via de aardfout naar aarde

Nadere informatie

Een moderne elektrische installatie vereist een goede overspanningsbeveiliging. Voorkom schade en geef overspanningen geen kans.

Een moderne elektrische installatie vereist een goede overspanningsbeveiliging. Voorkom schade en geef overspanningen geen kans. INLEIDING Van vaatwasmachine tot home cinema, van verwarmingssturing tot alarminstallatie, van LED verlichting tot een domoticasysteem: in iedere moderne elektrische installatie vinden we tal van elektronische

Nadere informatie

Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen

Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen Simpele ionisatiekamer Een ionisatiekamer is een detector voor ioniserende straling, zoals alfa-, bèta- en gammastraling. Ten gevolge van ionisaties wordt de lucht

Nadere informatie

Handleiding. 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig

Handleiding. 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig Handleiding 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig Enkelvoudige, vast ingesteld 25A max: Semi-Tractie/ AGM/ Odyssey 29,4V Dubbele uitvoering, vast ingesteld 50A max:

Nadere informatie

OMI-5 METALEN BEHUIZING

OMI-5 METALEN BEHUIZING OMI- METALEN BEHUIZING omi-_nl 0/9 De OMI- behuizing is voor installatie van de INT-E, INT-O en INT-PP uitbreidingen. De behuizing is geschikt voor de APS- / APS- voeding en heeft ruimte voor een V/ Ah

Nadere informatie

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen )

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008 Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Zekeringen is een artikel uit de Electron van september 2008. Het is een artikel wat geschreven is door Hans PA0JBB. Het is

Nadere informatie

INHOUD. 2. ESD normen 1. Begrippen 2. Normeringen 3. Meetapparatuur conform norm. 3. Overzicht ESD vloeren

INHOUD. 2. ESD normen 1. Begrippen 2. Normeringen 3. Meetapparatuur conform norm. 3. Overzicht ESD vloeren INHOUD 1. Inleiding 1. Het fenomeen van elektrostatisch oplading en ontlading 2. Schades door ongecontroleerde ontladingen 3. Waar kunnen ESD-vloeren worden gebruikt 2. ESD normen 1. Begrippen 2. Normeringen

Nadere informatie

Serie 78 - Schakelende voedingen

Serie 78 - Schakelende voedingen Serie 78 - Schakelende voedingen SERIE 78 Schakelende voedingen voor DIN-rail Uitgang: 12 V DC; 12 of 50 24 V DC; 12, 36 of 60 Ingang: (110...240) V AC 50/60 Hz of 220 V DC Laag verbruik in stand-by (lager

Nadere informatie

Kortsluitstromen en. Kabelberekeningen

Kortsluitstromen en. Kabelberekeningen 1 Kortsluitstromen en kabelberekeningen Veel werk? Kennis in Praktijk... Kabelberekeningen Door : Joost de Koning Product manager vermogensschakelaars Lid NEC64 commissie (NEN1010) Lid NEC23E commissie

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 15 5 AARDING IN ELEKTRICITEITS NETTEN 69 5.1 AANSLUITMOGELIJKHEDEN 70. Alles over aarding - 9

INHOUD INLEIDING 15 5 AARDING IN ELEKTRICITEITS NETTEN 69 5.1 AANSLUITMOGELIJKHEDEN 70. Alles over aarding - 9 INLEIDING 15 1 AARDING: FUNCTIES, WETTEN EN NORMEN 19 1.1 FUNCTIES VAN AARDINGSVOORZIENING 20 1.2 NORMEN BETREFFENDE ONTWERP VAN AARDINGS VOORZIENINGEN 20 1.2.1 NEN 1010 21 1.2.2 NEN-EN-IEC 60204 21 1.2.3

Nadere informatie

Beveiliging tegen bliksem en overspanningen DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016

Beveiliging tegen bliksem en overspanningen DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016 Beveiliging tegen bliksem en overspanningen. Bliksemactiviteit in België Ontladingen per km² per jaar: (max) Elsenborn = 1,35 (min) Deinze en omgeving=0,35 Maximum aantal gemeten inslagen op één dag:

Nadere informatie

Werkplan (deel hoogspanning)

Werkplan (deel hoogspanning) NETSCHAKEL: Jaar-week Opmerkingen/bijzonderheden: Vergunningnummer: Opsteller: CWV/WV *): Tel. : 06- Akkoord: OIV : Tel. : 06- : Station Verbinding : Veld : Circuit : VNB periode d, d/n, oa, etc Ttijd

Nadere informatie

Titel: Aanvullende werkinstructie railsystemen. Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum:

Titel: Aanvullende werkinstructie railsystemen. Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: Omschrijving Titel: Aanvullende werkinstructie railsystemen Proceseigenaar: IV TM (KEB) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: 03-05-2017 Reviewdatum: 03-05-2019

Nadere informatie

Vermogenelektronica, propere technologie! Of toch niet zo evident?

Vermogenelektronica, propere technologie! Of toch niet zo evident? Vermogenelektronica, propere technologie! Of toch niet zo evident? Inhoudsopgave - De Frequentie Omvormer (FO) - Opbouw Frequentie Omvormer - Voordelen - Nadelen + oplossingen Inhoudsopgave - De Frequentie

Nadere informatie

Transformatoren. Wisselspanning (50Hz) (V) zeer lage spanning (ZLS) U < 50 U < 75 U < 120. 1e categorie 50 < U < 500 75 < U < 750 120 < U < 750

Transformatoren. Wisselspanning (50Hz) (V) zeer lage spanning (ZLS) U < 50 U < 75 U < 120. 1e categorie 50 < U < 500 75 < U < 750 120 < U < 750 Transformatoren Inleiding Naast voedingen voor ICT-apparatuur, maken steeds meer en meer apparaten zoals de verlichting, de belinstallatie, stuurkringen, signalisatietoestellen gebruik van spanningen lager

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 19. Metingen en thermografie - 13

INHOUD INLEIDING 19. Metingen en thermografie - 13 INLEIDING 19 1 NEN 1010 ALS ACHTERGROND 21 1.1 VOEDINGSBRONNEN 22 1.1.1 Aansluiting op net: diverse stroomstelsels 22 1.1.2 Voedingsbronnen voor veiligheidsdoeleinden 25 1.2 BESCHERMINGSMAATREGELEN 25

Nadere informatie

WISSELSTROOMBEINVLOEDING

WISSELSTROOMBEINVLOEDING WISSELSTROOMBEINVLOEDING Marcel Janssen, Wolfsakker Advies BV Themabijeenkomst voor inspecteurs - Actualiteiten AS 6800 7 februari 2017 Overzicht Introductie; wie is Marcel Janssen Introductie; wat is

Nadere informatie

Deel0. Relatie met internationale normen. IEC (International Electrotechnical Commission) Mondiaal,wereldwijd

Deel0. Relatie met internationale normen. IEC (International Electrotechnical Commission) Mondiaal,wereldwijd Deel0 Relatie met internationale normen IEC (International Electrotechnical Commission) Mondiaal,wereldwijd CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) NEC (Nederlands Elektrotechnisch

Nadere informatie

Thema kunststof vloeren

Thema kunststof vloeren NR 5/6 I 2014 VLOER TECHNISCH MAGAZINE Elektrostatische ontlading Sportvloerrenovatie in Deventer Parkeergarage Markthal Thema kunststof vloeren Aandacht voor de geladen vloer Wat zijn de risico's van

Nadere informatie

ESD. Salespresentatie Colorex

ESD. Salespresentatie Colorex ESD Wat is statische ontlading Colorex ESD is de overdracht van een elektrostatisch lading tussen twee objecten met verschillende polariteit. Dit staat bekend als een tribo-elektrische lading. Wat is statische

Nadere informatie

Elektrische veiligheid

Elektrische veiligheid Elektrische veiligheid Versie archi s Elektrische veiligheid ELEKTRISCHE VEILIGHEID Bescherming van personen (tegen ongevallen) Bescherming van zaken (tegen brand,..) 2 Elektrische veiligheid REGLEMENTERING

Nadere informatie

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Harsh & Hazardous Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Explosies Een explosie is het plotseling vergroten van het volume van een hoeveelheid materie waarna de energie op een heftige manier

Nadere informatie

Inhoud. Opmerking! Let op:

Inhoud. Opmerking! Let op: Inhoud Veiligheidsadviezen... 2 Beveiliging van gegevens... 2 Plaats van opstelling... 3 Omgevingsvoorwaarden... 3 Aansluiten... 3 Elektromagnetische emissie... 3 Bedrading... 3 Recycleren en verwijderen...

Nadere informatie

Differentieelschakelaars Acti9 iid Type B-SI

Differentieelschakelaars Acti9 iid Type B-SI Acti9 iid Type B-SI IEC/EN 61008-2-1 IEC/EN 62423 VDE 0664 Overeenstemming met de normen hierboven: bb Type B-SI bieden: vvbeveiliging van personen tegen elektrische schokken door direct contact, vvbeveiliging

Nadere informatie

Bestnr. 61 24 07 BELKIN Overspanningsbeveiliging SURGEMASTER

Bestnr. 61 24 07 BELKIN Overspanningsbeveiliging SURGEMASTER Bestnr. 61 24 07 BELKIN Overspanningsbeveiliging SURGEMASTER Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

FlatFix Fusion. Richtlijnen voor Aarding en Potentiaalvereffening

FlatFix Fusion. Richtlijnen voor Aarding en Potentiaalvereffening FlatFix Fusion Richtlijnen voor Aarding en Potentiaalvereffening Inhoudsopgave 1. Begrippen... 2 2. Vereisten aarden en spanningsvereffening... 2 3. Hoe spanningsvereffening? (algemeen)... 2 4. Potentiaalvereffening

Nadere informatie

QUARK_5-Thema-04-elektrische stroom Blz. 1. Grootheid Symbool Eenheid symbool Verband tussen eenheden Stroomsterkte I Ampère A 1 C

QUARK_5-Thema-04-elektrische stroom Blz. 1. Grootheid Symbool Eenheid symbool Verband tussen eenheden Stroomsterkte I Ampère A 1 C QUAK_5-Thema-04-elektrische stroom Blz. 1 THEMA 4: elektrische stroom Elektrische stroom Elektrische kring (L Verplaatsing van lading Spanningsbron -> elektrisch veld -> vrije ladingen bewegen volgens

Nadere informatie

Berekening veiligheid in Gaia

Berekening veiligheid in Gaia Berekening veiligheid in Gaia 03-153 pmo 23 september 2003 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 03-153 pmo Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Bliksems. Stefan Kowalczyk

Bliksems. Stefan Kowalczyk Stefan Kowalczyk De aarde als condensator De ionosfeer is één plaat van een erg grote condensator, terwijl de aarde de andere is. Hoe bliksem ontstaat heeft hier alles mee te maken. Recent zijn nieuwe

Nadere informatie

PRAKTISCHE FICHE / DE VOORBEREIDING Beschikbaar op www.legrand.be

PRAKTISCHE FICHE / DE VOORBEREIDING Beschikbaar op www.legrand.be Het A.R.E.I. en verlichtingskringen De verlichting in uw woning is het belangrijkste onderdeel van uw elektrische installatie n De kringen Een verlichtingskring wordt bekabeld met draden van 1,5 mm 2 en

Nadere informatie

Elektriciteit, wat is dat eigenlijk?

Elektriciteit, wat is dat eigenlijk? Achtergrondinformatie voor de leerkracht Te gebruiken begrippen tijdens de les. Weetje!! Let op de correcte combinatie lampjes en batterijen -- 1,2 V lampjes gebruiken met de AA-batterijen van 1,5 V ---

Nadere informatie

1786-Guide HUBER 360 MD-NL-VECT.indd 2 16/02/15 15:24

1786-Guide HUBER 360 MD-NL-VECT.indd 2 16/02/15 15:24 2 1786-Guide HUBER 360 MD-NL-VECT.indd 2 16/02/15 15:24 3 1786-Guide HUBER 360 MD-NL-VECT.indd 3 16/02/15 15:24 4 1786-Guide HUBER 360 MD-NL-VECT.indd 4 16/02/15 15:24 5 1786-Guide HUBER 360 MD-NL-VECT.indd

Nadere informatie

EMC basics. Noodzaak tot ingrijpen

EMC basics. Noodzaak tot ingrijpen EMC basics Jan Genoe KHLim www.khlim.be/~jgenoe Noodzaak tot ingrijpen De gevoeligheid voor storing van de verschillende componenten stijgt continu door de evolutie in de technologie, zodat de immuniteit

Nadere informatie

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen Installatie: Arbeidsplaats: Beschrijving van de installatie en arbeidsplaats Verantwoordelijke: (1) Brandbare Stoffen (2) Gegevens van de meest kritische stof Ontstekingstemperatuur: Ontstekingsenergie:

Nadere informatie

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Elektrotechnici verrichten bij hun werkzaamheden regelmatig metingen. Bijvoorbeeld om een waarde van een spanning te meten, een storing te zoeken, spanningsloosheid

Nadere informatie

Opbouw PV-systeem

Opbouw PV-systeem Opbouw PV-systeem 1,6 m 2 PV-module PV-module Opbrengst PV-module Opbrengst PV-module P A MPP = Maximum Power Point P max dus Vpm pm 171,47W 27,26V 6, 29A V nvloed van temperatuur Toepassing micro-inverters

Nadere informatie

NEN Werken met de. Pluspakket NEN 1010:2015. MBO Elektrotechniek. Meer ie. verder in technisch vakmanschap

NEN Werken met de. Pluspakket NEN 1010:2015. MBO Elektrotechniek. Meer ie. verder in technisch vakmanschap Werken met de NEN 1010 Pluspakket - NEN 1010:2015 Meer ie t informa 0 44 99 0 l 088-4 kenteq.n @ m a e t e servic nteq.nl www.ke MBO Elektrotechniek Werken met de NEN 1010 Pluspakket NEN 1010:2015 verder

Nadere informatie

INSTALLATIES 12 ONAFHANKELIJKHEID VAN EEN ELEKTRISCHE INSTALLATIE TEN OVERSTAAN VAN ANDERE INSTALLATIES

INSTALLATIES 12 ONAFHANKELIJKHEID VAN EEN ELEKTRISCHE INSTALLATIE TEN OVERSTAAN VAN ANDERE INSTALLATIES 9 9.01 ELEKTRISCHE Nominale spanning Elektrische installaties moeten in al hun onderdelen onderworpen en uitgevoerd worden in functie van hun nominale spanning 9.02 Regels van goed vakmanschap gelijkvormigheid

Nadere informatie

Aarding in medisch gebruikte ruimten Aardingsvoorzieningen in medische gebruikte ruimten bestaan uit twee delen:

Aarding in medisch gebruikte ruimten Aardingsvoorzieningen in medische gebruikte ruimten bestaan uit twee delen: Verhaaltje ZX Ronde 24 oktober 2010 Aarding deel 2 Algemeen In het eerste deel heb verteld over veiligheidsaarding NEN 1010 en aarding t.b.v. de bliksembeveiliging NEN 1014. Vandaag wil ik iets vertellen

Nadere informatie

Veiligheid in de installatie. Vermeir Tom

Veiligheid in de installatie. Vermeir Tom Veiligheid in de installatie 1 Veiligheid in de installatie 1) Nulleiderstelsels : TT - TN - IT 2) Kortsluitvermogenberekening 3) Selectiviteit in de installatie 4) Filiatie 5) Motorbeveiligingen 2 1 Nulleiderstelsels

Nadere informatie

LSFI VERLIESSTROOMAUTOMATEN

LSFI VERLIESSTROOMAUTOMATEN W LSFI AUTOMATEN MET VERLIESSTROOMBEVEILIGING B0LF 10 ka BO217516 Nominale spanning: 230 V/50 Hz Levensduur: elektrisch 4,000 schakelingen mechanisch 20,000 schakelingen 1-polig met geschakelde nulleider

Nadere informatie

Relaismodule CP24. Aansluitklemmen. Toepassingsgebieden

Relaismodule CP24. Aansluitklemmen. Toepassingsgebieden elaismodule CP24 Toepassingsgebieden De relaismodule CP24 heeft 4 relaisuitgangen. Deze uitgangen kunnen rechtstreeks de verschillende lastkringen schakelen. In de meeste gevallen zijn het de lichtkringen

Nadere informatie

Rheastraat 12a 5047 TL Tilburg Tel. : 013 57 123 87 Fax. : 084 836 5446 DATAFLOOR VLOEREN. Inleiding

Rheastraat 12a 5047 TL Tilburg Tel. : 013 57 123 87 Fax. : 084 836 5446 DATAFLOOR VLOEREN. Inleiding DATAFLOOR VLOEREN Inleiding Het adequaat functioneren van ziekenhuizen, laboratoria, productieruimten, kantoren e.d. is in belangrijke mate afhankelijk van elektronische apparatuur. Als gevolg van statische

Nadere informatie

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid Inhoud Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 7 Aarding is onzichtbaar 8 Een veilige installatie 8 Wanneer

Nadere informatie