de mens, onze maat inleiding in de politiek waar christendemocratie voor staat.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de mens, onze maat inleiding in de politiek waar christendemocratie voor staat."

Transcriptie

1 de mens, onze maat

2 de mens, onze maat inleiding in de politiek waar christendemocratie voor staat.

3 De mens is de maat van ons politiek denken en handelen. Elke mens is uniek. Elke mens telt. Maar hoe uniek ook, ieder van ons is méér dan een individu. We leven allemaal tussen en met andere mensen. Het zijn net die anderen die ons meer mens maken. Wij zijn daarom de partij van de mensen én de mede-mensen. We zijn ook de partij van vandaag. Want Vlaanderen heeft nog nooit zo n actief gemeenschapsleven gekend. Sportof dansclubs, jongerenverenigingen, scouting of online communities, het zijn allemaal tekenen dat mensen contact met elkaar zoeken. Dit is een samenleving waar wij graag onze schouders onder zetten. Wij steunen mensen die kiezen om samen initiatief te nemen. Dat begint bij het stichten van een gezin, maar het gaat ook over het oprichten van een vereniging of onderneming, het nemen van vrij initiatief in het onderwijs of de gezondheidszorg, of gewoon losse initiatieven van mensen die zich ergens voor inzetten. Een samenleving waar echt wordt samen geleefd en beleefd, geeft meer vertrouwen en heeft vanzelf meer aandacht voor de kwetsbare mensen onder ons. Wij willen mensen die hun verantwoordelijkheid opnemen daarom aanmoedigen en belonen. Want het zijn mensen die de samenleving maken. Nog meer dan wetten. De overheid moet deze mensen instrumenten geven en stimuleren, en waar nodig drempels wegwerken. Als échte beleidspartij willen we natuurlijk ook zelf verantwoordelijkheid opnemen. Wanneer het in ons land

4 moeilijk gaat, kijkt iedereen in onze richting. Daar zijn we trots op. En voor ons is aan verantwoordelijke politiek doen, vooral vooruitkijken. Liever een visie op de toekomst, dan de stunt van de dag. We denken nu al na over de uitdagingen die over tien jaar op ons afkomen. Want de wereld verandert voortdurend, en steeds sneller. En wie bestuurt moet die veranderingen in goede banen leiden. Daarin nemen wij graag het voortouw, van Dorpsstraat over Wetstraat tot in het grote Europa. Met de mens als maat. Marianne Thyssen algemeen voorzitter

5 Iedereen verlangt naar een warme thuis Overal in Europa zijn christendemocratische partijen bij uitstek gezinspartijen. Het meest kleinschalige samenlevingsverband, het gezin blijft populair. Voor veel jongeren is en blijft een eigen gezin hun grootste levensdroom. Het gezin is de plek waar je je kwetsbaar kunt opstellen. Waar je altijd terechtkunt. Waar mensen samen leven en voor elkaar zorgen. CD&V doet er alles aan om dat warme, geborgen samenlevingsverband te versterken.

6 Tijd en ruimte voor gezinnen, in alle vormen Ook economisch trekt CD&V haar keuze voor het gezin door. De Vlaamse regeringen-leterme en -Peeters zorgden voor drie keer meer plaatsen in de kinderopvang. Ze maakten die plaatsen ook betaalbaarder. In de buitenschoolse opvang is nu plaats voor maar liefst kinderen méér dan toen CD&V in de oppositie zat. In de voorschoolse opvang zelfs kinderen meer. En als het aan ons ligt, blijven we werk maken van meer kinderopvang, ook voor zieke kinderen. Het zijn manieren om de verhouding thuis-werk meer in evenwicht te brengen. Om de druk op gezinnen te verlichten. Om van gezinnen weer de plek te maken waar mensen kunnen onthaasten. Daarom vindt CD&V het ook belangrijk dat we de zondagsrust blijven respecteren. Om tijd te bewaren voor het kleine gezin, de grote familie en het verenigingsleven.

7 Het goede rapport van het Vlaamse onderwijs begint in de kleuterklas In het onderwijs heeft de Vlaamse regering met CD&V de lat gelijk gelegd voor alle scholen, dwars door alle netten heen. Schoolplichtige kinderen gaan voortaan gratis naar school, met een maximumfactuur voor bijzondere schoolactiviteiten. Maar echt gelijke onderwijskansen beginnen bij het begin: op de kleuterschool. Daar krijgen kinderen een belangrijke basis voor hun sociale ontwikkeling en hun taalvaardigheid. Een basis die natuurlijk voortbouwt op wat ze van thuis uit meekrijgen. CD&V steunt dan ook de maatregelen van de Vlaamse regering om kleuters zeker uit minder kansrijke gezinnen vroeger en vaker naar de kleuterklas te krijgen. Met meer kleuterleidsters zodat er ook kleinere kleuterklassen ontstaan. En we willen ook de veiligheid van en naar de school optimaliseren.

8 Leerschool én leefschool In de Grondwet staat dat de toegang tot het onderwijs gratis moet zijn. En ja, voor basis- en secundair onderwijs hoef je bij ons geen inschrijfgeld te betalen. Toch lopen de studiekosten hoog op. Een kleuter kost per jaar snel 220 euro, een leerling in het lager onderwijs 400 euro en een scholier in het secundair onderwijs gemiddeld zelfs euro. Ouders mogen financieel niet zo zwaar gestraft worden, want het zijn hun kinderen die het Vlaanderen van morgen vormen. Goed opgeleide mensen, zowel technisch als intellectueel, zijn onze enige grondstof. Leerscholen moeten ook leefscholen zijn, waar jongeren op hun eigen ongedwongen manier omgaan met elkaar. Een plaats waar ze leren samenwerken en waar ze ethische, culturele en democratische vaardigheden ontwikkelen. Daarom moeten we het onderwijs verder toegankelijk maken: kansarmoede en ongelijke slaagkansen voor mensen van verschillende sociale afkomst blijven onaanvaardbaar. Belangrijk is ook dat we de leerkrachten maatschappelijk en financieel zichtbaar blijven waarderen voor hun prachtwerk.

9 Jongeren sterker maken Jeugd-, sport- en natuurverenigingen zijn plaatsen waar jongeren zich engageren, verantwoordelijkheid opnemen en zichzelf ontplooien. Zij bouwen van onder naar boven aan een Vlaanderen met meer gemeenschapszin, solidariteit en wederzijds respect. Ze maken jongeren ook sterker. Dat sociaal kapitaal werkt bezielend en brengt ook andere mensen in beweging. Al die inzet verdient alle mogelijke steun en respect van de overheid. Te beginnen met een behoorlijk statuut voor de vrijwilligers in al die organisaties. We zijn voor proefcheques om kennis te maken met sportclubs. Voor de fiscale aftrekbaarheid van het lidgeld. En voor fuifzalen die ook in het weekend goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

10 Met respect voor generatie Y Generatie Einstein, Google-generatie, Generatie Y,... termen in overvloed voor de jongeren van vandaag. Ze voelen zich thuis op het internet, spreken vloeiend sms-taal en netwerken via Facebook of andere Netlogs. Maar net zo goed zetten ze zich met vrienden in voor een concreet project en dromen ze van een eigen gezin. Die jongeren willen ruimte voor zichzelf: skate-infrastructuur, een basketbalterrein, een zwembad of een sportveld dat ze zelf helpen onderhouden. CD&V haalt alles uit de kast om samenhorigheid en eigen verantwoordelijkheid te ondersteunen. Daarom mag die eigen verantwoordelijkheid ook beloond worden: zo pleiten we voor een betaalbare autoverzekering voor jongeren die veilig rijden. Respect voor onze jongeren betekent ook, rekeningen en begrotingen opmaken die komende generaties niet belasten. Zodra het ergste van de economische crisis achter de rug is, maken we grondig werk van het terug gezond maken van onze openbare financiën.

11 Vertrouwen begint bij woonzekerheid Elk jong gezin droomt van een eigen huis: het is wellicht de beste investering in hun eigen toekomst. In de Vlaamse regering hebben we dan ook werk gemaakt van heel wat maatregelen om de aankoop van een eigen huis te vergemakkelijken. De feiten op een rijtje: De vrijstelling van registratierecht om een enige gezinswoning of bouwgrond te kopen verhoogde van naar euro. Sinds 1 januari 2009 zijn de registratierechten op de hypothecaire inschrijving van een woonkrediet voor de enige gezinswoning afgeschaft op de eerste schijf van euro. De huurder van een sociale woning kreeg het recht om het huis te kopen waar hij al vijf jaar in woont. Het stelsel van huursubsidies werd vernieuwd en uitgebreid: nu komt ook wie een woning huurt via een sociaal verhuurkantoor in aanmerking voor een huursubsidie. Er kwamen hogere boetes voor wie onbewoonbare woningen verhuurt. Slachtoffers van huisjesmelkers kunnen op kosten van de eigenaar ergens anders gehuisvest worden. Want iedereen recht heeft op gezonde en duurzame woonzekerheid.

12 Ondernemers in actie België is geen eiland in de wereld. Integendeel: we zijn een land dat leeft van handel. En sputtert de motor van de internationale economie, dan krijgen ook onze bedrijven het moeilijk. CD&V maakt de mensen niet wijs dat de Belgische of Vlaamse overheid daar veel aan kan veranderen. Maar de overheid steunt ondernemers wel volop in hun ondernemen. Door duidelijke regels en wetten. Zonder administratieve overlast. En met oog voor concurrentiekracht en innovatie. Want de inzet van ondernemers en werknemers is de sleutel van onze welvaart. Goed opgeleide mensen zijn de enige grondstof die ons land rijk is. Die koesteren we dan ook. En we zorgen voor een vlotte toegang tot financiering. Zo staan we klaar om de vruchten te plukken als het weer goed gaat. En zijn onze ondernemingen ook beter beschermd bij tegenslag.

13 Werk op mensenmaat Werk is de beste manier om een goed bestaan te garanderen. Werk beschermt tegen armoede en het is een bron van zelfontplooiing en sociaal contact. Hoe meer mensen er aan de slag zijn, hoe sterker onze sociale zekerheid voor de dag komt. Daarom is werken ook een verantwoordelijkheid voor al wie kan. CD&V kiest resoluut voor een positief activeringsbeleid. We investeren in begeleiding, bijscholing en omscholing van werklozen. Met oog voor de specifieke noden van jong en oud, Belg en niet-belg. Al wie aan de slag is, moet zich blijvend kunnen vormen. CD&V doet er graag alles aan om arbeid en gezin vlot combineerbaar te maken. Dat is ook een manier om burn-out te voorkomen. Ook de sociale economie is voor ons belangrijk. Zo kunnen we met meer en wat langer aan de slag.

14 Een zorgzame samenleving Bij ons telt elk mens. Ook diegene die niet mee kan door ziekte, ongeval of handicap. Deze mensen moeten zelf kunnen kiezen welke zorg ze willen. Daarom verdedigen wij het vrij initiatief. Ziekenhuizen, scholen, rusthuizen, thuiszorg, jeugdverenigingen en nog veel meer initiatieven en organisaties begonnen ooit als geëngageerde inzet van en voor mensen. Het is aan de overheid om dat spontane initiatief te stimuleren en mogelijk te maken. Als mensen het opnemen voor andere mensen, moet de overheid dat ondersteunen. Pas als mensen in de kou staan omdat het initiatief van anderen uitblijft of ontoereikend is, moet de overheid tot actie overgaan.

15 Verstandig groen Mensen zijn pas echt bereid een inspanning te leveren voor meer milieu als ze daar de zin van inzien en zelf verantwoordelijkheid krijgen in de uitvoering van milieumaatregelen. Daarom kiest CD&V voor een verstandig groen beleid, een beleid dat werkt met in plaats van tegen de mensen. Dat start met breed overleg, bij gezinnen, maar ook bij bedrijven, land- en tuinbouwers, milieuen natuurverenigingen. Landbouwers krijgen het vertrouwen om de milieudoelstellingen te bereiken op de manier waar ze zelf voor kiezen. Het belangrijkste is dat ze de doelstellingen halen. Vlaanderen is goed op weg naar propere rivieren, minder gevaarlijke stoffen, minder afval dat ook nog eens milieuvriendelijker verwerkt wordt. Maar daarom kunnen we nog niet op onze lauweren gaan rusten: vandaag krijgt de wereld te maken met klimaatveranderingen en met dringende uitdagingen voor de volgende tien jaar. Tegen 2020 moeten we minstens 20 procent energie besparen. Hernieuwbare energiebronnen moeten 20 procent van onze energiebehoeften dekken. En de broeikasgassen moeten met minstens 20 en liever zelfs 30 procent naar omlaag. Deze eeuw gaat de energieproductie en het energieverbruik wereldwijd ingrijpend veranderen. Die verandering moeten we vandaag al voorbereiden. We staan voor veel uitdagingen. De lat moet hoog liggen. De aarde is gemeenschappelijk bezit, van jong en oud, arm en rijk, maar ook van de volgende generaties. Wij krijgen de wereld in leen van onze kinderen. De rentmeester moet de rente beheren zonder te raken aan het basiskapitaal. We moeten de wereld dus beheren als een goede huisvader. Daarom kiest CD&V onverkort voor duurzame ontwikkeling in een ecosociale markteconomie.

16 Integratie rijmt niet op uitsluiting Ons land ligt in het hart van Europa en is al eeuwen een kruispunt voor volkeren en culturen. Dat is vandaag niet anders. Christendemocraten keren zich niet af van nieuwkomers, maar geven hen alle kansen om zich in onze samenleving te integreren. Uitsluiting en vooroordelen staan niet in ons woordenboek. Omgekeerd vragen we ook respect voor onze wetten en gebruiken. Een goede kennis van onze taal is een sterke troef. Als respect van twee kanten komt, is een kleurrijk Vlaanderen een verrijking. Ook nieuwe Vlamingen zijn hier thuis.

17 Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn Een gemeenschap bouw je het best op van onderuit: een warme familie, een toffe buurt en een actief verenigingsleven zijn de beste troeven om vereenzaming en verzuring tegen te gaan. Ons rijk gevarieerde middenveld is een dynamische kracht in de samenleving. Daarom kan het verenigingsleven rekenen op onze steun. Dat geldt ook voor verenigingen die opkomen voor waardevolle belangen van mensen: sociale organisaties (van werknemers en werkgevers), milieu- en patiëntenverenigingen, ngo s, organisaties van senioren Zij geven mensen een stem. CD&V ondersteunt die vrijwillige inzet om het samen-leven te verstevigen. Mensen die boodschappen doen voor iemand die slecht ter been is. Mensen die de straat opgaan om geld in te zamelen voor het goede doel. Voorleesouders op school. Muzikanten die elke week repeteren met de dorpsfanfare. Natuurliefhebbers die een lenteschoonmaak houden in een vogelreservaat. CD&V heeft werk gemaakt van een écht statuut voor de vrijwilliger. Wij willen in de toekomst een goedkope collectieve verzekering voor al deze vrijwilligers en hun organisaties. En subsidiëren we jeugdbewegingen en andere organisaties, dan doen wij dat graag zonder ze te betuttelen.

18 Gepensioneerd? Ja, maar niet om stil te zitten. Veel verenigingen draaien op het engagement van gepensioneerden. Ook zij vormen een gigantisch sociaal kapitaal. CD&V wil er alles aan doen om hun engagement en hun vrijwilligerswerk te ondersteunen. Ook vindt CD&V dat wie op pensioen is, de mogelijkheid moet krijgen om nog wat te werken. De rijke ervaring van gepensioneerden mogen we toch niet zomaar verloren laten gaan? Voor de pensioenen zelf pleit CD&V voor een jaarlijkse welvaartsstijging in hetzelfde ritme als de lonen. Voor de oudste en laagste pensioenen is er een inhaalbeweging nodig. En de som van pensioen, zorgverzekering en aanvullende tegemoetkoming voor bejaarden moet genoeg zijn om een goed leven verder te zetten.

19 Als ik maar zolang mogelijk thuis kan blijven wonen We worden alsmaar ouder en blijven langer gezond. Voor CD&V is het belangrijk dat zorgbehoevende ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Dat vergt extra investeringen in thuiszorg. Maar als je steeds minder kunt, komt misschien de dag waarop het rusthuis wenkt. Gelukkig zijn ze er, de zorgdragers: mantelzorgers, vrijwilligers, maar ook professionele zorgverstrekkers. Hun waarde besef je pas als je zelf van anderen gaat afhangen en voor je gevoel van eigenwaarde overgeleverd bent aan het respect van je omgeving. Hun inzet krijgt onze volle steun. CD&V vindt dat de overheid geen taken moet overnemen die de privésector of het middenveld spontaan zelf organiseert. Dat spontane initiatief maakt Vlaanderen uniek en ook dat verdient onze volle steun. Vrij onderwijs is bij ons mogelijk zonder dat het om dure privéscholen gaat. En ook in ziekenhuizen en de zorgverstrekking is dat vrije initiatief uniek: CD&V staat volop achter de waarden en de solidariteit waaruit al die initiatieven gegroeid zijn. Dat leverde ons land een bloeiende gezondheidszorg en een onderwijssysteem op die vandaag bij de wereldtop horen. De overheid moet ze niet overnemen, maar zo goed mogelijk ondersteunen. De overheid moet niet alles organiseren, maar kan wel een handje helpen waar nodig.

20 Van Dorpsstraat tot Wetstraat: de overheid is er voor ú Christendemocratische bestuurders bouwen. Ze moedigen mensen aan om voor elkaar te kiezen, stimuleren ze om op te komen voor anderen, roepen op om elkaar te versterken, en laten ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid. Dé ultieme overheidstaak is iedereen in staat stellen om voor zichzelf te kunnen zorgen. De overheid moet zorg, onderwijs, inkomen en rechtspraak kunnen verzekeren. Ze moet betrouwbaar zijn en vooral dicht bij de mensen staan. Daarom begint voor CD&V goed bestuur in je eigen buurt. De gemeentebesturen staan het dichtst bij de mensen: zij zijn het aanspreekpunt van hun inwoners en helpen ons nog beter te zien wat er reilt en zeilt onder de bevolking. Zij kennen de buurten en verenigingen, die als eerste de strijd aangaan tegen eenzaamheid en die straten proper en veilig houden. Dat verdient onze volle waardering en steun. De belangrijke rol van CD&V in veel gemeentebesturen is dus niet zomaar toevallig.

21 Van meer Vlaanderen wordt het hele land beter We krijgen dikwijls de vraag Waarom zijn politiekers met de communautaire twisten bezig? Hebben ze niets belangrijkers te doen? Begrijpelijk, maar de staatshervorming is voor ons geen spelletje. Of een doel op zich. Ze is broodnodig is om een goed sociaal-economisch beleid te kunnen voeren. Om mensen aan het werk te krijgen en daardoor de pensioenen betaalbaar te houden. Om de bedrijven zuurstof te geven. En om een gezinsen gezondheidsbeleid op maat van de mensen te kunnen voeren. Zonder grondige hervorming zijn we niet klaar voor de toekomst. Dan kunnen onze overheden niet de maatregelen nemen die nodig zijn voor uw gezin, voor uw kinderen en kleinkinderen. Daarom staat de staatshervorming niet ver van uw bed, maar ligt ze er midden in. Meer Vlaanderen betekent een beter Vlaanderen. Met een beleid dichter bij u, een beleid dat sneller inspeelt op uw noden. Tegelijk behouden we een wijde blik op de wereld. Want Vlaanderen is geen eiland.

22 Europa op maat van de globalisering. CD&V kiest voor het best mogelijke bestuursniveau om beleid te voeren. Sommige beslissingen neem je het best op gemeentelijk niveau. Andere beslissingen hebben meer effect op Vlaams of federaal niveau. Maar er zijn ook beslissingen die pas voluit doelmatig zijn dankzij de schaalvoordelen van Europa. Er zijn nu eenmaal problemen die je op een kleiner niveau niet zo goed of zelfs helemaal niet kunt oplossen. De globalisering doet dat soort vraagstukken snel en sterk toenemen: de financieel-economische crisis, de klimaatverandering, de onzekere energievoorziening, de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, het internationale terrorisme, armoede en ziektes. CD&V kiest voor een sterke, eensgezinde Europese Unie die een volwaardige rol speelt in de aanpak van deze kwesties op wereldschaal. Tegenover alle kansen en dreigingen die eigen zijn aan de voortschrijdende globalisering biedt de EU ons een onmisbaar instrument om onze sociaal-economische belangen te vrijwaren, om onze maatschappelijke en politieke waarden te handhaven en uit te dragen. Europa biedt ons ook de mogelijkheid om onze culturele identiteit als Vlamingen te bewaren tegen een achtergrond van overweldigende globalisering. Wij koesteren Europa inderdaad als efficiënt bestuursniveau voor grensoverschrijdende en wereldwijde problemen en beleidsvraagstukken, maar ook als een gemeenschappelijke ruimte van geschiedenis, culturen en volkeren: een politieke eenheid in culturele verscheidenheid.

23 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen Mensen zijn solidair. Dat blijkt elk jaar weer uit het toenemende succes van acties als , Broederlijk Delen of de mannekes van Vredeseilanden. Misschien zijn we vandaag wat minder continu solidair, of wat minder via ideologisch geïnspireerde organisaties. Maar is solidariteit via een bankdomiciliëring of pc-bankieren dan minder waard? Ook internationaal voelen mensen zich nog echt verbonden. Als christendemocraten zien we graag meer solidariteit tegenover de derde en de vierde wereld. Wereldwijd moet de welvaart eerlijker verdeeld worden.

24 info Wilt u meer weten over waar CD&V voor staat? Hebt u zelf ideeën die u graag toetst aan die van CD&V? Onze ideeën vindt u op Of schrijf, bel of mail gerust naar CD&V, Wetstraat 89, 1040 Brussel Tel.: Fax: info@cdenv.be V.u.: Pieter Demeester, Wetstraat 89, 1040 Brussel

25 CD&V kiest voor een samenleving die mensen aanmoedigt om samen de handen uit de mouwen te steken. Die zorgzaam omgaat met mensen, met oog voor wie kwetsbaar is. Wie vooruit wil moedigen we aan, wie achterop raakt trekken we mee. Een gezonde samenleving combineert kansen met verantwoordelijkheid. Als beleidspartij werken wij aan een overheid die een betrouwbare partner is. Een overheid die zekerheid en houvast biedt. Die veiligheid en rechtvaardigheid hoog in haar vaandel draagt. Die kwalitatief hoogstaande zorg biedt. Die waakt over een goede en veilige mobiliteit en over betaalbare huisvesting. Een overheid die een bedrijfsvriendelijk klimaat stimuleert om jobs te creëren. En die de markteconomie sociaal en ecologisch durft bij te sturen. De samenleving maak je niet alleen met wetten, maar met de inzet van vele mensen.

Jong zijn zonder zorgen. Dit is Leon. www.s-p-a.be. tijdenveranderen.be. PNA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen 2014_148x105_16pag_VERSIE SPA.

Jong zijn zonder zorgen. Dit is Leon. www.s-p-a.be. tijdenveranderen.be. PNA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen 2014_148x105_16pag_VERSIE SPA. Jong zijn zonder zorgen. Dit is Leon. tijdenveranderen.be www.s-p-a.be PNA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen 2014_148x105_16pag_VERSIE SPA.indd 1 24/02/14 11 NA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen

Nadere informatie

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen.

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. Durfplan voor Vlaanderen. Een plan voor morgen en overmorgen. Op 7 juni kiest u hoe we samen de toekomst ingaan. Mét of zonder plan. Ons

Nadere informatie

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt.

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. Dames en Heren Beste vrienden Een gelukkig Nieuwjaar. Van harte Voor u, voor wie u dierbaar is, en voor ons allemaal. Een gelukkig Nieuwjaar. Een

Nadere informatie

Ons leven morgen 10 maart 2007 Toespraak van minister Inge Vervotte

Ons leven morgen 10 maart 2007 Toespraak van minister Inge Vervotte Ons leven morgen 10 maart 2007 Toespraak van minister Inge Vervotte We denken vandaag samen na over ons leven morgen. Want we willen de dagen van morgen niet zomaar ondergaan, integendeel we wíllen ze

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen Prioriteiten 2014-2019 Wie zijn wij? Wij zijn de grootste politieke familie in Europa, gedreven door een centrumrechtse politieke visie. Wij vormen de Fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten)

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van WAAR WIJ VOOR STAAN. Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement Strijden voor sociale rechtvaardigheid, het stimuleren van werkgelegenheid en groei, hervorming

Nadere informatie

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal»

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal» TREMELO-BAAL DE WEG VOORUIT Thuis in Tremelo-Baal Mensen verbinden Onze verenigingen, scholen, zorginstellingen, handelaars, buurtcomités... moeten we alle kansen geven en steunen waar kan en nodig (via

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang Laakdal, 28 februari 2014 CD&V stelt als eerste zijn programma voor: duidelijk, doelgericht en duurzaam en maakt een duidelijke

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen.

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. RANST DE WEG VOORUIT Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. CD&V/ WIJRanst, wie zijn WIJ? CD&V is naast een politieke partij een brede beweging die actief is in Ranst om er een goede leefomgeving

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

MAAK ASSE WEER LEEFBAAR VOOR IEDEREEN STEM RAPHAËL RAPHAËL VAN CAPPELLEN LIJSTTREKKER PVDA ASSE. asse.pvda.be

MAAK ASSE WEER LEEFBAAR VOOR IEDEREEN STEM RAPHAËL RAPHAËL VAN CAPPELLEN LIJSTTREKKER PVDA ASSE. asse.pvda.be MAAK ASSE WEER LEEFBAAR VOOR IEDEREEN SCHUD ZE WAKKER! STEM RAPHAËL RAPHAËL VAN CAPPELLEN LIJSTTREKKER PVDA ASSE asse.pvda.be 300 IDEEËN VOOR EEN GEMEENTE OP MENSENMAAT Beeld je een gemeente in waar armoede

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

De Verandering Werkt. Ook voor wie onderneemt.

De Verandering Werkt. Ook voor wie onderneemt. De Verandering Werkt. Ook voor wie onderneemt. Beste ondernemer, U bent de motor van onze welvaart. U bent lef, volharding en innovatie. Kortom, u bent de vormgever van het Vlaanderen van morgen. De N-VA

Nadere informatie

Nawoord. Armoede vandaag

Nawoord. Armoede vandaag Nawoord Via hun levensverhaal laten Emilie en Nico ons binnenkijken in de leefwereld van mensen in armoede. Het is een beklijvend getuigenis over hun dagelijkse strijd om te overleven, ook over hun verlangen

Nadere informatie

Regeringsverklaring. woensdag 31 december "Werken aan het vertrouwen"

Regeringsverklaring. woensdag 31 december Werken aan het vertrouwen Regeringsverklaring woensdag 31 december 2008 "Werken aan het vertrouwen" Het jaar dat vandaag zijn allerlaatste dag beleeft is getekend door de grootste financiële wereldcrisis sedert de jaren dertig

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Dankjewel Wouter! Wat een fantastische voorzitter, beste vrienden! De man die het vertrouwen niet met kruiwagens, maar met vrachtwagens terugbrengt!

Dankjewel Wouter! Wat een fantastische voorzitter, beste vrienden! De man die het vertrouwen niet met kruiwagens, maar met vrachtwagens terugbrengt! TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Nationale Nieuwjaarsreceptie CD&V 25 januari 2014 Dankjewel Wouter!

Nadere informatie

De toekomst van de welvaartsstaat. Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015

De toekomst van de welvaartsstaat. Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015 De toekomst van de welvaartsstaat Frank Vandenbroucke Kortrijk 18 maart 2015 De actieve welvaartsstaat herbekeken De duurzaamheid van het succes van de welvaartsstaat Investeren in kinderen Beleidsuitdagingen

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

Belgen bevraagd

Belgen bevraagd 1 41.420 Belgen bevraagd De PVDA vroeg 41.420 Belgen hun mening over de crisis, armoede, werk, koopkracht, de toekomst van de jongeren, discriminatie & justitie, klimaat & milieu, democratie en energie.

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs

Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs Pedagogisch Project van het Stedelijk Onderwijs (1) Het Stedelijk Onderwijs is de dynamische ontmoetingsplaats van alle leernetwerken ingericht door de Stad Antwerpen. (2) Het Stedelijk Onderwijs voldoet

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Persconferentie Welkom door Jos Geysels, voorzitter Decenniumdoelen Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer door Michel Debruyne, coördinator Decenniumdoelen

Nadere informatie

1. Grootste groep gezinnen gaat er op vooruit

1. Grootste groep gezinnen gaat er op vooruit Wat zegt sp.a over de kinderbijslag De kinderbijslag wordt straks een Vlaamse bevoegdheid. We willen een sterk vereenvoudigd systeem van kinderbijslag waarbij elk kind hetzelfde bedrag krijgt, onafhankelijk

Nadere informatie

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt)

Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Speech Ton 1 mei 15.00 uur (gesproken woord geldt) Beste mensen, wat geweldig dat we hier vandaag allemaal staan! We begonnen met een fantastische mars en een goede debatten. 1 mei is weer van ons! En

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. 17 OKTOBER 2019 VRT + 15.000

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 mei 2014

Nieuwsbrief 9 mei 2014 Katrien Schryvers Aan de bel voor Zorg, Wonen en Kinderen Nieuwsbrief 9 mei 2014 Beste lezer, Mijn nieuwsbrief kreeg een nieuw kleedje, om te onderstrepen dat ik aan de bel trek voor u! Voor wonen, zorg

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Samen sterker! Voor een rechtvaardigere toekomst

Samen sterker! Voor een rechtvaardigere toekomst Samen sterker! Voor een rechtvaardigere toekomst SAMENVATTING VAN HET PS-PROGRAMMA INLEIDING De verkiezingen van 25 mei 2014 zullen beslissend zijn. Ze gaan om de toekomst van onze Sociale zekerheid, ons

Nadere informatie

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Vrienden, Kameraden, Socialisten, Laat mij beginnen met jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 te wensen. Vandaag zijn we hier niet toevallig in

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

Geachte Genodigden, beste kandidaten, beste vrienden. Trots op onze organisatie: de Liberale Vakbond.

Geachte Genodigden, beste kandidaten, beste vrienden. Trots op onze organisatie: de Liberale Vakbond. 2012_03_24 Toespraak Jan Vercamst 1 Toespraak Jan Vercamst, voorzitter ACLVB ACADEMISCHE ZITTING GENODIGDEN Viering 120 jaar ACLVB 24 maart 2012 Geachte Genodigden, beste kandidaten, beste vrienden Vandaag

Nadere informatie

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief PCOB Actief netwerk van en voor senioren Gemeenschappelijk actief PCOB: gemeenschappelijk actief! Dynamisch, betrokken, professioneel en christelijk geïnspireerd; het zijn dé kenmerken van de PCOB. We

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

Bladgroen emailbericht nr 127 14 mei 2014

Bladgroen emailbericht nr 127 14 mei 2014 Bladgroen is het informatieblad van Groen! Oud-Heverlee. Meer info op www.bladgroen.be Dit krantje sturen we uitsluitend naar wie erom vraagt. Klikken op inschrijven volstaat. Bladgroen emailbericht nr

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad PERSCONFERENTIE 6 december 2014 Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad Verstandig investeren in toekomst Hamont-Achel Vorig jaar bij de opmaak van het meerjarenplan 2014-2019 heeft het schepencollege

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

LEVENSKWALITEIT. Groen! sp.a CD&V N-VA Spirit VLD Vl. Blok Vivant

LEVENSKWALITEIT. Groen! sp.a CD&V N-VA Spirit VLD Vl. Blok Vivant LEVENSKWALITEIT Naar een containerpark moet je gratis alle afval kunnen brengen akkoord 1,77 1,19 0,00 0,55 1,50 0,00 0,89 0,80 niet akkoord 0,00 0,00 1,00 0,00 0,00 0,52 0,00 0,00 De maximumsnelheid op

Nadere informatie

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY 18 OKTOBER 2018 MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. HET CONCEPT Op 18

Nadere informatie

Stel dat je toch sterft, welke impact heeft het op jouw leven? Je hebt een gezin

Stel dat je toch sterft, welke impact heeft het op jouw leven? Je hebt een gezin Stel dat je toch sterft, welke impact heeft het op jouw leven? Je hebt een gezin 1 Welke impact heeft een overlijden op jouw gezin? Wie zal je lopende leningen afbetalen? Wie zal de studies van je kinderen

Nadere informatie

Pensioenzekerheid voor iedereen

Pensioenzekerheid voor iedereen Pensioenzekerheid voor iedereen WAAROM HERVORMEN? Fundamenten sociale zekerheid dateren van WO II: 65 jaar geleden Uitgangspunten (sociale bescherming met evenwicht tussen solidariteit en verzekerd inkomen)

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Armoedebarometer 2012

Armoedebarometer 2012 Armoedebarometer 2012 Jill Coene An Van Haarlem Danielle Dierckx In opdracht van Decenniumdoelen 2017 Armoede in cijfers Kinderen geboren in een kansarm gezin verdubbeld tot 8,6% op tien jaar tijd - Kwalijke

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen Resultaten 2009-2014 Wie zijn wij? Wij zijn de grootste politieke familie in Europa, gedreven door een centrumrechtse politieke visie. Wij vormen de Fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten)

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Vrienden, ik wil eindigen met een driedubbele oproep:

Vrienden, ik wil eindigen met een driedubbele oproep: Beste vrienden, We zijn aan het einde gekomen van een gevulde dag, met interessante sprekers. Over generaties heen en tussen generaties in, het debat voeren over solidariteit is niet evident. Maar waar

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

Stem van de jeugd: bulletrapport

Stem van de jeugd: bulletrapport Stem van de jeugd: bulletrapport 20190044 Mei 2019 Simon Desmet Lore Verhoogen Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Wat Wat en Medialaan tussen 25 april

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod.

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Kom en duw mee Beste begeleider, Deze korte bezinning

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009 Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel ChanceArt 10 december 2009 Inhoud 1. De naakte cijfers 2. Decenniumdoelstellingen 3. Armoedebarometers 4. Armoede en cultuurparticipatie 5. Pleidooi

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding Senaat, 22 juni 2015 Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding 1. Voorstelling 2. Algemeen 3. Welke maatregelen zijn er nodig? 4.

Nadere informatie

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen Verkiezingsprogramma Open Vld - Federale verkiezingen 13 juni 2010 Ambitie 2020 1. een nieuwe politiek. In 2020 heeft 1 op

Nadere informatie

ONDERLINGE S-GRAVENHAGE

ONDERLINGE S-GRAVENHAGE delen gevoel vertrouwen gevonden avontuur genieten ONDERLINGE S-GRAVENHAGE Momenten vrienden verhuizen afscheid leven huwelijk samen 2 blijdschap verrassing Verzekerde groeikracht Iedereen hoopt op een

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

Loyalis in de zorg Een deskundige partner voor werkgevers

Loyalis in de zorg Een deskundige partner voor werkgevers De expertise van Loyalis is mensenwerk gebruiken we onze kennis voor heldere adviezen en diensten. Omdat pensioen- en caoregelingen in elke sector weer anders zijn, is ons werk maatwerk. En bieden we onze

Nadere informatie

VLAANDEREN GESCAND. 27 april Steekproeftrekking & Veldwerk

VLAANDEREN GESCAND. 27 april Steekproeftrekking & Veldwerk VLAANDEREN GESCAND 27 april 2009 1 Inhoud Achtergrond Methodologie & Steekproef Onderzoeksresultaten Wat is belangrijk voor de Vlaming in de hedendaagse samenleving? Welke visie heeft de Vlaming op de

Nadere informatie

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s Vrienden, Socialisten, 1 mei, dat is het verhaal van vrouwen en mannen, zoals Geert. 1 mei, dat is het verhaal van het échte leven. Het leven, waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

Meer weten over kinderbijslagen

Meer weten over kinderbijslagen Troonstraat 125-1050 Brussel Tel. 02 507 89 37 - studiedienst@gezinsbond.be Meer weten over kinderbijslagen 1. Waarvoor dient de kinderbijslag? De kinderbijslag is een tussenkomst van de overheid om deels

Nadere informatie

Actief ouder worden. Oma en opa. 50 kaarsjes op de taart! daarbij hulp nodig. Hoe is het bij. Gudrun Peperstraete. jullie?

Actief ouder worden. Oma en opa. 50 kaarsjes op de taart! daarbij hulp nodig. Hoe is het bij. Gudrun Peperstraete. jullie? Gudrun Peperstraete Oma en opa daarbij hulp nodig. Hoe is het bij jullie? 50 kaarsjes op de taart! Wie zijn je grootouders? Ken je misschien ook één van je overgrootouders? Weet je hoe oud ze zijn? Zoek

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Sponsordossier Vakantiekampen

Sponsordossier Vakantiekampen Sponsordossier contact Rodekruisvakanties vzw Sofie Vehent Motstraat 40 2800 Mechelen 015/44 35 11 rodekruisvakanties@rodekruis.be Armoede Wie arm is, heeft het financieel moeilijker dan anderen en leeft

Nadere informatie

Maatschappelijke oorzaak

Maatschappelijke oorzaak Recht-Op hanteert het maatschappelijk schuldmodel inzake armoede. De organisatie van de maatschappij, de heersende structuren en regelgevingen veroorzaken armoede, bestendigen of vergroten ze zelfs. Modaliteit

Nadere informatie

VILVOORDE» DE WEG VOORUIT. Vilvoorde, t is nu of nooit!

VILVOORDE» DE WEG VOORUIT. Vilvoorde, t is nu of nooit! VILVOORDE DE WEG VOORUIT Vilvoorde, t is nu of nooit! HET IS VIJF VOOR TWAALF. Meer leegstand. Meer armoede. Meer files. Minder aandacht voor de wijken. Minder ruimte voor (jeugd)verenigingen. Meer parkeerdruk.

Nadere informatie

Care Invest Een andere manier om te investeren in immobiliën

Care Invest Een andere manier om te investeren in immobiliën Care Invest Een andere manier om te investeren in immobiliën Care Invest, Een mooi vooruitzicht in de beleggingsmarkt In deze tijden is het niet gemakkelijk om nog een stabiel en renderend beleggingsproduct

Nadere informatie

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 Contents 1 Rechtvaardigheid van het belastingsysteem 5 2 Tarieven 10 3 Belastingsontwijking / -ontduiking 18

Nadere informatie