BZW tussen de regels. Een praktisch overzicht van de steunmaatregelen naar jongeren die begeleid zelfstandig wonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BZW tussen de regels. Een praktisch overzicht van de steunmaatregelen naar jongeren die begeleid zelfstandig wonen"

Transcriptie

1 BZW tussen de regels Een praktisch overzicht van de steunmaatregelen naar jongeren die begeleid zelfstandig wonen

2 Inleiding... A. Huursubsidie & Installatiepremie... B. Sociale Verhuring... C. Verblijfssubsidie... D. Leefloon... E. Federale installatiepremie voor daklozen... F. Huurwaarborg in de nieuwe huurwetgeving... G. Netwerking en belangenverdediging... H. Huurmap... I. BZW in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest...

3 Huursubsidie & installatiepremie van de Vlaamse Overheid 1. Basistekst Huursubsidie & installatiepremie van de Vlaamse Overheid A Tegemoetkoming in de huurprijs A Adressen & Links A Formulieren A.12. BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.1.

4 Basistekst Huursubsidie & installatiepremie van de Vlaamse Overheid Bronnen : gesprekken met deskundigen Wat zijn huursubsidie en installatiepremie? Bewoners met een laag inkomen met een bijzondere woonbehoefte die het moeilijk hebben op de huurmarkt worden geholpen via het huursubsidiestelsel. De huursubsidie en installatiepremie zijn twee financiële tegemoetkomingen die door de Vlaamse Overheid onder bepaalde voorwaarden worden toegekend aan huurders. Regelgeving Sinds 1 mei 2007 is een nieuwe regelgeving van kracht die betere perspectieven biedt aan de meerderjarige jongeren. De maximale basishuurprijzen om in aanmerking te komen zijn opgetrokken en realistischer t.a.v. de huidige huurprijzen. De bedragen van subsidie en premie zijn verhoogd maar het stelsel is uitdovend (de maandelijkse subsidie wordt verminderd in de loop der jaren). De procedure is eenvoudiger en korter gemaakt. Echter: de minderjarige jongeren worden nu formeel uitgesloten van dit recht op ondersteuning. Daarmee werd de bestaande praktijk geïnstitutionaliseerd. Voorwaarden Meerderjarige jongeren in BZW kunnen aanspraak maken op de subsidie/ de premie n.a.v. een verhuizing: Als ze verhuizen van een te kleine of ongezonde woning naar een conforme woning, bvb. in het geval ze minstens één jaar lang in een te kleine woonst of tijdelijk in een slechte woonst hebben gewoond in afwachting van een betere huisvesting. Als ze in een geschikte huisvesting gaan wonen en hiervoor via het OCMW een federale installatiepremie voor daklozen hebben gekregen. Deze premie kan eenmalig verkregen worden indien men een laag inkomen heeft en het OCMW de betrokkene erkent als dakloze. Wat betreft de erkenning als dakloze gelden geen algemene regels (bvb. 6 maanden verblijf in een residentiële voorziening). Elk OCMW kan zelf een eigen beleid bepalen. BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.2.

5 Als ze een woonst kunnen huren via een Sociaal Verhuurkantoor (SVK) kan er steeds een subsidie en premie worden ontvangen. Aanvraagprocedure Individueel aan te vragen bij de provinciale diensten van de Vlaamse Overheid Agentschap Wonen die de bestaande en toekomstige woonst aan een inspectie zullen onderwerpen. Aanvraagformulieren als voorbeeld in bijlage en op de website De procedure verloopt anders bij het huren via een SVK: er is een speciaal aanvraagformulier en er is geen inspectie van de bestaande woonst. Mogelijkheden tot overleg en partnership Betreffende de huidige regeling: zijn er lokaal besprekingen mogelijk met het plaatselijk OCMW i.v.m. het daklozenbeleid en met plaatselijke Sociaal Verhuurkantoren. op Vlaams niveau is er mogelijkheid tot overleg met VVSG i.v.m. daklozenbeleid van de OCMW Ter verbetering van de huidige regeling is er verder overleg mogelijk met het Agentschap Wonen ter erkenning van de doelgroep jongeren in BZW in het huursubsidiebesluit (incl. minderjarige jongeren in BZW) BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.3.

6 Tegemoetkoming in de huurprijs Johan Baeten Johan Walgraef Situering Wonen-Vlaanderen De tegemoetkoming in de huurprijs kan aangevraagd worden bij het agentschap Wonen- Vlaanderen. Wij situeren eerst en vooral even dit agentschap binnen de diensten van de Vlaamse overheid. Sinds 1 juli 2006 bestaat de Vlaamse overheid uit 13 beleidsdomeinen, die elk een deel van de bevoegdheden van de Vlaamse overheid op zich nemen. Het agentschap Wonen-Vlaanderen maakt deel uit van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed. Kenmerkend voor de agentschappen is dat zij het beleid uitvoeren. Binnen het Vlaamse Woonbeleid zal het agentschap Wonen-Vlaanderen, en meerbepaald de afdeling Wonen binnen dat agentschap, op die manier instaan voor het behandelen en uitbetalen van de aanvragen tot een tegemoetkoming in de huurprijs. De aanvragen voor een tegemoetkoming in de huurprijs kunnen worden ingediend bij één van de provinciale diensten van Wonen-Vlaanderen. De ligging van de woning waarvoor u de tegemoetkoming aanvraagt, is daarbij doorslaggevend. Het aanvraagformulier kan u onder andere downloaden op de website Daar wordt ook de nodige informatie over de voorwaarden en modaliteiten van de tegemoetkoming ter beschikking gesteld. Een nieuw huursubsidiestelsel Het oude huursubsidiestelsel dateert al van 1 juli Op 15 jaar tijd is er aan dat hele stelsel praktisch niets veranderd. Dezelfde maximale huurprijzen bleven dus van toepassing: 371,84 euro voor aanvragers met maximaal twee personen ten laste, en 446,21 euro voor aanvragers met meer dan twee personen ten laste. Begin jaren 90 waren deze maxima goed afgesteld op de toen geldende huurprijzen, maar ondertussen zijn ze volledig achterhaald geworden. Een andere tekortkoming van het oude huursubsidiestelsel was dat het niet aansloot op de instrumenten van de woonkwaliteitsbewaking. Die zijn in 1997 ingevoerd door de Vlaamse Wooncode (decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode) en het Kamerdecreet (decreet van 4 februari 1997 houdende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor kamers en studentenkamers). BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.4.

7 Dit waren de twee voornaamste redenen waarom men is beginnen werken aan een nieuw huursubsidiestelsel. Dit nieuwe stelsel is in werking getreden op 1 mei 2007 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders. Het nieuwe huursubsidiestelsel legt aan de aanvrager en de inwonende gezinsleden een maximaal inkomen op van euro, te verhogen met euro per persoon ten laste. Deze maxima worden jaarlijks geïndexeerd. Dit zijn de maxima van toepassing voor aanvragen in Onder inkomen verstaat men het aan de personenbelasting onderworpen inkomen alsook de niet-belastbare vervangingsinkomsten van het derde jaar voor de aanvraagdatum. Voor sociale huurwoningen kan in het nieuwe stelsel geen tegemoetkoming in de huurprijs meer verkregen worden. In het oude stelsel was dat wel nog mogelijk (voor een periode van maximaal drie jaar) maar het nieuwe stelsel geeft uitvoering aan artikel 82 van de Vlaamse Wooncode, waarin die mogelijkheid wegvalt. Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor de tegemoetkoming in de huurprijs. Het moet dus gaan om een woning. Deze woning moet zich in het Vlaamse Gewest bevinden. De maximale huurprijs van deze woning bedraagt 485 euro, te verhogen met 7% per persoon ten laste tot de vierde (dus maximaal 28% verhoging). Meteen kan vastgesteld worden dat de maximale huurprijs aanzienlijk werd verhoogd. Voor aanvragers zonder personen ten laste bedraagt de verhoging meer dan 100 euro, terwijl voor grote gezinnen met meerdere personen ten laste de verhoging kan oplopen tot ongeveer 200 euro. Doelgroep van het nieuwe stelsel Algemeen De algemene regel is dat de aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs moet gepaard gaan met een verhuisbeweging naar een conforme woning, vanuit: een onbewoonbaar verklaarde woning of kamer; een overbewoond verklaarde woning; een ongeschikt verklaarde woning of kamer (met minstens 50 strafpunten en twee problemen van categorie III); een te kleine woning of kamer waarin men minstens één jaar heeft gewoond. Voor bejaarden en personen met een handicap wordt een tegemoetkoming toegekend bij de verhuis van een woning die onaangepast is aan hun fysieke gesteldheid, naar een aangepaste woning. BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.5.

8 Campingbewoners die verhuizen naar een conforme woning op de private huurmarkt kunnen ook een beroep doen op de tegemoetkoming als zij hun hoofdverblijf sinds 1 januari 2001 hebben in een campingverblijf. Wij denken dat voor de jongeren binnen het begeleid zelfstandig wonen in het bijzonder de volgende twee categorieën bij de tegemoetkoming in de huurprijs van belang zijn: daklozen en SVK-huurders. Deze twee categorieën worden iets nader toegelicht. Daklozen Om als dakloze in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming in de huurprijs, moet men een verhoging van het leefloon hebben ontvangen zoals vermeld in artikel 14, 3, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie of de installatiepremie, ingesteld bij het koninklijk besluit van 21 september 2004 tot toekenning van een installatiepremie door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn aan bepaalde personen die hun hoedanigheid van dakloze verliezen. Het begrip dakloze is in het nieuwe stelsel veel strikter gereglementeerd dan in het oude, maar daar tegenover staat dat men nu van bij de aanvraag al onmiddellijk weet of men als dakloze kan beschouwd worden, daar waar dat in het oude stelsel aan verschillende voorwaarden moest getoetst worden. Dit blijft dus een belangrijke mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming in de huurprijs. SVK-huurders Aanvragers die een woning in huur nemen van een sociaal verhuurkantoor, kunnen hiervoor een tegemoetkoming in de huurprijs aanvragen. Deze piste biedt heel wat voordelen en mogelijkheden. Ten eerste is er in dit geval nooit een controle van de verlaten woning. Wonen-Vlaanderen gaat er bovendien van uit dat de woning die in huur genomen wordt van het sociaal verhuurkantoor, automatisch aan de kwaliteitsnormen voldoet. Door het wegvallen van deze onderzoeken, kunnen deze aanvragen heel wat sneller worden afgehandeld. Wonen-Vlaanderen heeft een overeenkomst afgesloten met de sociale verhuurkantoren, waarbij het de verbintenis op zich neemt om de aanvragen van SVK-huurders met voorrang te behandelen en de betaling van de tegemoetkoming aan het sociaal verhuurkantoor te verzekeren vóór de verschuldigde periode, zodat het sociaal verhuurkantoor die tegemoetkoming onmiddellijk in mindering kan brengen op de verschuldigde huurprijs. BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.6.

9 Het gaat hier om een sector die nog relatief nieuw is binnen het woonbeleid, en die in volle ontwikkeling is. Er zijn weliswaar wachtlijsten bij de sociale verhuurkantoren, maar de doelgroep begeleid zelfstandig wonen heeft voorrang. Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming? Bij het bepalen van de tegemoetkoming in de huurprijs is er vooral gestreefd naar transparantie. In het oude huursubsidiestelsel was de maandelijkse tegemoetkoming het resultaat van een formule met de huurprijs en het inkomen van de aanvrager, waarop vervolgens nog een aantal correcties werden aangebracht. In het nieuwe stelsel is hiervan afgestapt. Voortaan wordt met forfaitaire bedragen gewerkt per inkomensschijf. Het standaardbedrag van de maandelijkse tegemoetkoming is gelijk aan 100 euro gedurende de eerste periode van twee jaar, 80 euro gedurende de tweede periode van twee jaar, en 60 euro gedurende de derde periode van drie jaar. Het bedrag is dus degressief. Bijzondere aandacht blijft uitgaan naar de allerlaagste inkomens. Het forfaitair bedrag van de tegemoetkoming kan voor deze inkomensgroepen met 50 of 100% verhoogd worden. Samengevat in onderstaande tabel: Inkomen Tegemoetkoming Jaar 1-2 Tegemoetkoming Jaar 3-4 Tegemoetkoming Jaar 5-6 < euro 160 euro 120 euro < euro 120 euro 90 euro < euro 80 euro 60 euro Er zijn drie tijdstippen van inkomenscontrole voorzien. Een eerste controle gebeurt bij de aanvraag aan de hand van het inkomen van het derde jaar voor de aanvraagdatum. Op basis van deze controle krijgt men al dan niet toegang tot de tegemoetkoming in de huurprijs en wordt vastgesteld hoeveel de tegemoetkoming bedraagt. Een tweede controle vindt plaats na twee jaar op basis van het inkomen van het jaar voor de aanvraagdatum. Het resultaat van deze controle geeft aan of men de tegemoetkoming verder blijft ontvangen (inkomen lager dan het maximum) of dat de tegemoetkoming wordt stopgezet (inkomen hoger dan het maximum). Na zes jaar is er ten slotte een laatste controle op basis van het inkomen van het derde jaar na de aanvraagdatum. Men zal na deze controle in elk geval nog gedurende drie extra jaren de tegemoetkoming blijven ontvangen. De hoogte van het inkomen bepaalt of het bedrag van de BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.7.

10 tegemoetkoming gelijk is aan 60 euro (inkomen lager dan het maximum) of 30 euro (inkomen hoger dan het maximum). De totale termijn gedurende welke men de tegemoetkoming in de huurprijs kan ontvangen is dus gelijk aan negen jaar. Een uitzondering hierop wordt gevormd door de doelgroep van bejaarden en personen met een handicap: deze ontvangen de tegemoetkoming levenslang, en bovendien is de tegemoetkoming bij hen niet degressief. Bij de allereerste betaling van de tegemoetkoming in de huurprijs zal ook een installatiepremie worden toegevoegd. Het bedrag van de installatiepremie is gelijk aan 3x het bedrag van de maandelijks berekende tegemoetkoming. Daklozen ontvangen de installatiepremie niet want zij hebben deze premie al ontvangen via het OCMW. In principe wordt de tegemoetkoming uitbetaald aan de aanvrager. Bij SVK-huurders zal de tegemoetkoming uitbetaald worden aan het SVK. Het SVK zal de installatiepremie doorstorten aan de aanvrager, en de maandelijkse tegemoetkoming rechtstreeks in mindering brengen op de huurprijs. Het is ook mogelijk dat een instantie de tegemoetkoming voorschiet of dat er sprake is van afstand. In dat geval betalen wij de tegemoetkoming aan deze instantie uit. Belangrijk om weten Een van de meest voorkomende vragen over de tegemoetkoming in de huurprijs is: waarom duurt het zo lang vooraleer alles in orde is en de tegemoetkoming wordt uitbetaald? In het nieuwe huursubsidiestelsel kunnen wij voortaan gebruik maken van een aantal databanken die ons toelaten om zelf snel gegevens op te vragen. Een klein voorbeeld in dat verband: stel dat de aanvrager vergeet een kopie van zijn aanslagbiljet bij de aanvraag te voegen. Vroeger was de procedure in dat geval om die kopie alsnog schriftelijk op te vragen. Er werd dan doorgaans ook een aanvraag tot een inkomstengetuigschrift naar de mechanografische diensten van de Belastingen verstuurd. Een ingevuld inkomstengetuigschrift ontvangen kon al snel een paar weken, zelfs maanden, in beslag nemen. Nu kunnen wij, via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, online inkomensgegevens opvragen indien nodig. In principe ontvangen wij nu, als wij vaststellen dat een kopie van het aanslagbiljet ontbreekt, op één week tijd alsnog de nodige gegevens. Dat is een aanzienlijke versnelling. Op termijn willen we zelfs rechtstreeks die informatie kunnen opvragen, en dan moet de aanvrager waarschijnlijk zelfs helemaal geen kopie van zijn aanslagbiljet te voegen. In het nieuwe huursubsidiestelsel vragen wij om steeds een bewijs van het meest recente inkomen bij de aanvraag te voegen. Dat kan een kopie van een loonfiche zijn of een afdruk van de dienst die het vervangingsinkomen uitkeert. In bijna de helft van de gevallen stellen wij vast dat deze informatie ontbreekt, en dan zijn wij verplicht om daar nog eens schriftelijk naar te verzoeken. De aanvrager begrijpt deze vraag dikwijls niet, vooral als hij al een kopie van zijn BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.8.

11 aanslagbiljet bij de aanvraag voegde. Volstaat een kopie van het aanslagbiljet niet? Nee, jammer genoeg niet. Dit leidt tot de nodige vertraging in heel wat dossiers, dus hierbij een pleidooi om zeker niet te vergeten een bewijs van het huidige inkomen, als dat er is, bij de aanvraag te voegen. Aanvragen die volledig worden ingediend, zullen begrijpelijkerwijze veel sneller afgehandeld kunnen worden. Wij raden aanvragers ook aan om de aanvraag indien mogelijk in te dienen vooraleer zij verhuisd zijn. Dit is niet zo belangrijk bij daklozen en SVK-huurders omdat daar geen controle is van de verlaten woning. Als er echter een ongeschiktheid of dergelijke moet vastgesteld worden, dan is het belangrijk dat de verhuis nog niet is gebeurd want het besluit van ongeschiktheid of onbewoonbaarheid moet dateren van de periode waarin de aanvrager zich nog in de woning bevond. Zelfs als er door de onderzoeker moet vastgesteld worden dat de woning te klein is, dan kan dat veel gemakkelijker als de aanvrager op dat ogenblik de woning nog betrekt. De aanvrager moet er enkel voor zorgen dat hij binnen de 9 maanden na de aanvraag daadwerkelijk verhuisd is. Vanaf het ogenblik dat een dossier volledig is, heeft Wonen-Vlaanderen drie maanden de tijd om een beslissing te nemen. Blijft die beslissing uit, of is deze negatief, dan kan er beroep aangetekend worden. Belangrijk: het beroep moet aangetekend ingediend worden, en binnen de twee maanden na de negatieve beslissing of het verstrijken van de beslissingstermijn. Beroepen die niet binnen deze termijn worden ingediend of niet aangetekend worden verstuurd, zijn niet ontvankelijk. Dat betekent niet dat er geen rekening mee wordt gehouden. Deze beroepen worden dan als klacht beschouwd en worden binnen de klachtenprocedure afgehandeld. Wij vestigen nog even de aandacht op de voorrangsregel die bij Wonen-Vlaanderen bestaat ten aanzien van de sociale verhuurkantoren. Het nieuwe huursubsidiestelsel is nog niet zo lang in werking, maar nu al kunnen wij vaststellen dat de aanvragen tot een tegemoetkoming in de huurprijs van SVK-huurders veel sneller in uitbetaling gaan dan andere soorten aanvragen. Wat heeft de toekomst te bieden? In de nabije toekomst is minister Keulen, Vlaams minister bevoegd voor de Huisvesting, van plan om een aantal maatregelen aan te kondigen die een verdere uitbreiding van het nieuwe huursubsidiestelsel beogen. Wonen-Vlaanderen werd hiertoe om een insteek verzocht, en heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het kabinet Wonen te wijzen op een aantal specifieke doelgroepen waarmee best ook rekening wordt gehouden. Het gaat dan onder andere om begeleid wonen. Wij hebben het kabinet Wonen erop gewezen dat door de striktere definitie van het begrip dakloze, er vanuit het begeleid zelfstandig wonen plots veel minder aanvragers in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de huurprijs, en dat de vraag van de Federatie van Begeleid Wonen om van de jongeren binnen BZW een doelgroep met een bijzondere BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.9.

12 woonbehoefte te maken, zeker in overweging moet genomen worden. Daarbij hebben wij ook gewezen op het feit dat de aanvrager van een tegemoetkoming in de huurprijs momenteel meerderjarig moet zijn, en dat zoiets in discrepantie is met het kaderbesluit sociale huur, waar op de eis voor meerderjarigheid een uitzondering wordt gemaakt voor minderjarige personen in het kader van begeleid wonen. De tegemoetkoming in de huurprijs wordt driemaandelijks uitbetaald. Wij ontvangen geregeld de vraag of het in deze moderne tijden niet mogelijk is om over te gaan tot een maandelijkse uitbetaling. Binnen onze huidige informaticatoepassing is dit zeer moeilijk, maar ondertussen is een volledig nieuwe toepassing in ontwikkeling. In de eerste helft van 2008 zal deze in productie gaan. Aanvankelijk zullen wij de tegemoetkoming nog driemaandelijks blijven betalen, maar wij hebben wel al de mogelijkheid voorzien om over te stappen naar een maandelijkse uitbetaling. Eenmaal onze nieuwe toepassing optimaal functioneert, zullen wij deze overstap maken. BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.10.

13 Adressen & Links De aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs gebeurt bij een van de provinciale diensten van Wonen Vlaanderen: Wonen Antwerpen Lange Kievitstraat bus Antwerpen tel Wonen Oost-Vlaanderen Gebr. Van Eyckstraat Gent tel Wonen West-Vlaanderen Werkhuisstraat Brugge tel Wonen Limburg Vlaams Administratief Centrum Koningin Astridlaan 50 B Hasselt tel Wonen Vlaams-Brabant Blijde Inkomstraat Leuven tel Voor algemene vragen en het indienen van een beroep kan u terecht op de centrale dienst: Wonen-Vlaanderen Koning Albert II-laan 20 bus Brussel tel wonenvlaanderen@rwo.vlaanderen.be Zie ook waar u onder het luik huren meer informatie vindt over de tegemoetkoming in de huurprijs (voorwaarden, aanvraagformulier, toelichtingsfolder ). De betreffende wetteksten kan u terugvinden op internet: Het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders. Het ministerieel besluit van 12 april 2007 tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.11.

14 Formulieren De aanvraag van de huursubsidie en/of de installatiepremie gebeurt via de provinciale afdeling van Wonen Vlaanderen, of via het SVK. In beide gevallen verschillen de aanvraagformulieren per provincie. Hierna zijn de beide formulieren voor de provincie Oost-Vlaanderen toegevoegd. Bijlage1: aanvraagformulier huursubsidie & installatiepremie voor de provincie Oost- Vlaanderen Bijlage2: aanvraagformulier huursubsidie & installatiepremie voor de provincie Oost- Vlaanderen De formulieren zijn beschikbaar op het internet: Provincie Antwerpen Huur via SVK : Provincie Limburg Huur via SVK : Provincie Oost-Vlaanderen Huur via SVK : Provincie Vlaams-Brabant Huur via SVK : Provincie West-Vlaanderen Huur via SVK : BZW tussen de regels Huursubsidie & Installatiepremie A.12.

15 ! "#$% &' ( ") *+%,- %.% (/0 00/ ) / %.% 1/2 0/2 02/0 0 3 ( & 00 In te vullen door de behandelende afdeling Hoe vraagt u een huursubsidie aan? Stuur dit formulier in een gesloten omslag naar het bovenstaande adres. Op dat adres kunt u ook terecht als u hulp wilt bij het invullen van het formulier. De huisvestingsambtenaar van uw gemeente of provincie, het OCMW, de woonwinkel of de welzijnsdiensten kunnen u eveneens helpen om dit formulier in te vullen. U kunt de huursubsidie het best aanvragen voor u verhuist. U moet dan wel ten laatste binnen de 9 maanden na de aanvraag het adres van uw nieuwe woning melden aan de administratie. Als u al verhuisd bent, moet u de huursubsidie binnen de zes maanden na de inschrijvingsdatum (dit is de eerste dag van de maand waarin u zich ingeschreven heeft in de nieuwe woning) aanvragen en moet de toestand van de vorige woning nog vastgesteld kunnen worden. Persoonlijke gegevens U vindt het rijksregisternummer bovenaan op uw SIS-kaart of op de achterkant van uw identiteitskaart. $4,5 de heer mevrouw $4 5, %! dag maand jaar,% ja. Ga naar vraag 3. nee. Ga naar vraag 4.! U vindt het rijksregisternummer bovenaan op uw SIS-kaart of op de achterkant van uw identiteitskaart. $4! dag maand jaar,% " # ja. Ga naar vraag 5. nee. Ga naar vraag 9. $ # Een kind dat jonger is dan 18 jaar, is altijd ten laste. Een persoon van 18 jaar of ouder wordt als ten laste beschouwd: als u kinderbijslag of wezenrente voor die persoon krijgt als u een ander bewijsstuk kunt voorleggen waaruit blijkt dat die persoon als ten laste kan worden beschouwd. De administratie kan hiervoor eventueel bewijsstukken opvragen. ja. Ga naar vraag 6. nee. Ga naar vraag 7.

16 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie pagina 2 van 5 % & ' persoon / personen ( # ) Een persoon die ernstig gehandicapt is, voldoet aan een van de volgende criteria: de beperking van de zelfredzaamheid is minstens op 9 punten vastgesteld de handicap bedraagt minstens 66 % het verdienvermogen is tot minstens een derde verminderd de persoon ontvangt een invaliditeitsuitkering van een ziekenfonds of van de Hulp- en Voorzorgkas van de Zeevarenden onder Belgische Vlag de persoon is een ambtenaar die al meer dan een jaar ononderbroken met ziekteverlof is of die wegens gezondheidsredenen in disponibiliteit is gesteld. ja. Gelieve een attest van invaliditeit bij te voegen. Ga naar vraag 8. nee. Ga naar vraag 9. * ) ) + ),) U mag alleen een rekening vermelden die op uw naam, op naam van uw partner of op naam van u beiden staat. % ), op uw naam op naam van uw partner op naam van u en uw partner samen '. ) ja. Ga naar vraag 12. nee. Ga naar vraag 13. Vul hieronder het adres van deze woning in. 4/!/ 3 3! Duidt hieronder aan op basis van welk inkomsten u de huur van uw nieuwe huurwoning waarvoor u deze huursubsidie aanvraagt, gaat betalen. Voeg als bewijs hiervoor een document bij waaruit uw actuele inkomsten blijken. inkomen uit arbeid vervangingsinkomen werkloosheidsuitkering pensioen OCMW-uitkering ander inkomen ik heb geen inkomsten

17 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie pagina 3 van 5 " # '. Indien u een aanvraag doet in de loop van 2007 mogen uw inkomsten van het jaar 2006 niet hoger zijn dan euro, indien u personen ten laste heeft, mag u per persoon ten laste uw inkomen met euro verminderen. Deze inkomensgrens wordt jaarlijks geïndexeerd, indien u dus geen aanvraag doet in 2007 informeert u bij het Agentschap naar de correcte inkomensgrens van dat jaar. ja. nee. Gegevens van de woning die u verlaten hebt of zult verlaten $ Vul hieronder de het adres van de woning die u verlaten heeft of die u gaat verlaten. 4/!/ 3 3 % Duidt hieronder aan waarom u uw vorige woning heeft verlaten of gaat verlaten ik verlaat een onbewoonbaar verklaarde woning of kamer ik verlaat een overbewoond verklaarde woning ik verlaat een ongeschikt verklaarde woning of kamer die op het technisch verslag minstens 50 strafpunten en minstens twee problemen van categorie II scoort ik verlaat een onroerend goed dat niet hoofdzakelijk voor wonen bestemd is ik verlaat een te kleine woning die ik minstens gedurende één jaar bewoond heb ik verlaat een camping waar ik sinds 1 januari 2001 mijn hoofdverblijfplaats had ik was dakloos en heb voor mijn nieuwe huurwoning via het OCMW van... (vul gemeente aan) een installatiepremie ontvangen ik verlaat een niet-aangepaste woning (een of meer gezinsleden zijn bejaard of gehandicapt) Gegevens over de nieuwe woning ( ja. Ga naar vraag 18. nee. Ga naar vraag 19. * Vul hieronder de datum in sinds wanneer u al in de nieuwe woning woont. dag maand jaar + & ))' ja. nee. - Vul hieronder de gegevens van de nieuwe woning in. 4/!/ 3 3 Vul hieronder de gegevens in van de verhuurder of de maatschappij die de nieuwe woning verhuurt. 4 4/!/ 3

18 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie pagina 4 van 5 Vul hieronder de gegevens van het huurcontract in. 4 4$$ dag maand jaar 5-,% 43, 6+ %.' %$' ///7!- Bij te voegen bewijsstukken euro! Voeg bij dit formulier de volgende bewijsstukken: het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop uw gezamenlijk belastbaar inkomen en, als u getrouwd bent of feitelijk samenwoont, dat van uw partner staat indien er nog andere inwonende personen bij u inwonen het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop het gezamenlijk belastbaar inkomen van deze personen staat vermeld als u reeds een huurcontract hebt voor de nieuwe woning, voegt u een kopie van dit contract bij als u minder dan 3 jaar in België verblijft en uw gegevens nog niet bekend zijn bij de belastingsadministratie, voegt u bij dit formulier ook de meest recente bewijzen van uw inkomen en dat van uw partner (uitkering OCMW, enz.) " / een kopie van het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop uw gezamenlijk belastbaar inkomen en dat van uw eventuele partner staat een kopie van het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop het inkomen van andere inwonende gezinsleden staat vermeld een document waaruit uw actuele inkomsten blijken een attest van invaliditeit indien er een persoon met een handicap bij u inwoont een kopie van het huurcontract van uw nieuwe woning de meest recente bewijzen van uw inkomen en dat van uw partner als u minder dan 3 jaar in België verblijft en uw gegevens nog niet bekend zijn bij de belastingsadministratie Ondertekening $ Ik bevestig dat alle gegevens uit dit formulier naar waarheid ingevuld zijn. Ik geef aan de behandelende ambtenaar de toestemming om bij de bevoegde instanties de inlichtingen over mijn toestand en die van mijn eventuele partner op te vragen of te consulteren in de daartoe beschikbare databanken, als die nodig zijn om deze premieaanvraag te behandelen. dag maand jaar 4% 4%. 3 Aan wie bezorgt u dit formulier? % Stuur deze aanvraag in een gesloten omslag naar het agentschap Wonen-Vlaanderen. Het adres vindt u bovenaan op het formulier. De aanvraagdatum is de postdatum van uw brief. U kunt de aanvraag ook tijdens de bezoektijd ter plaatse tegen ontvangstbewijs afgeven. In dat geval is de aanvraagdatum de datum die vermeld staat op het ontvangstbewijs/ Hoe gaat het nu verder met uw aanvraag? ( Binnen een maand nadat u uw aanvraag hebt ingediend, krijgt u uw dossiernummer toegestuurd en de naam van de ambtenaar die uw aanvraag zal behandelen. Om uw aanvraag te behandelen kan de ambtenaar nog verdere gegevens nodig hebben. Hij zal onderzoeken welke gegevens hij nodig heeft en hij zal, als dat nodig blijkt, u een brief sturen om die gegevens te vragen. * Een ambtenaar zal ter plaatse de nieuwe woning en de woning waaruit u verhuist, komen onderzoeken en nagaan of ze voldoen aan de voorwaarden van de reglementering. De ambtenaar zal u tijdig van zijn komst op de hoogte brengen.

19 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie pagina 5 van 5 Privacywaarborg + De gegevens die u meedeelt, worden opgeslagen in een bestand. Ze zijn nodig voor de behandeling van uw dossier en kunnen ook gebruikt worden voor statistieken of wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in dit bestand in te kijken en zo nodig de verbetering ervan te vragen.

20 !" # $%&' (!) * $+,-'./ "' 0' *12 1(2 +"1/ "' 0' * 2 (2 In te vullen door de behandelende afdeling Stempel van het Sociaal Verhuurkantoor: Hoe vraagt u een huursubsidie aan? Stuur dit formulier in een gesloten omslag naar het bovenstaande adres. Het formulier wordt ingevuld door zowel de aanvrager als door het Sociaal Verhuurkantoor (SVK). Het SVK zal de aanvrager helpen het formulier in te vullen. Enkel de huurder van een door het Vlaamse Gewest erkend SVK komt in aanmerking voor een huursubsidie en installatiepremie voor SVK-huurders. Op voorwaarde dat de aanvraag wordt goedgekeurd zal de huursubsidie en installatiepremie worden overgemaakt aan het SVK. Het SVK zal de tegemoetkoming in mindering brengen van de te betalen huurprijs en zal de installatiepremie aan u overmaken. U kunt de huursubsidie het best aanvragen voor u verhuist. U moet dan wel ten laatste binnen de 9 maanden na de aanvraag het adres van uw nieuwe woning melden aan de administratie. Als u al verhuisd bent, moet u de huursubsidie binnen de zes maanden na de inschrijvingsdatum (dit is de eerste dag van de maand waarin u zich ingeschreven heeft in de nieuwe woning) aanvragen. Persoonlijke gegevens U vindt het rijksregisternummer bovenaan op uw SIS-kaart of op de achterkant van uw identiteitskaart. &6.7" de heer mevrouw &6 " "7. ' # dag maand jaar.'!!" ja. Ga naar vraag 3. nee. Ga naar vraag 4. # &6 # dag maand jaar.' $ %" ja. Ga naar vraag 5. nee. Ga naar vraag 10.

21 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie voor SVK-huurders pagina 2 van 5 & %!" Een kind dat jonger is dan 18 jaar, is altijd ten laste. Een persoon van 18 jaar of ouder wordt als ten laste beschouwd: als u kinderbijslag of wezenrente voor die persoon krijgt als u een ander bewijsstuk kunt voorleggen waaruit blijkt dat die persoon als ten laste kan worden beschouwd. De administratie kan hiervoor eventueel bewijsstukken opvragen. ja. Ga naar vraag 6. nee. Ga naar vraag 7. ' ( )" persoon / personen * %! +" Een persoon die ernstig gehandicapt is, voldoet aan een van de volgende criteria: de beperking van de zelfredzaamheid is minstens op 9 punten vastgesteld de handicap bedraagt minstens 66 % het verdienvermogen is tot minstens een derde verminderd de persoon ontvangt een invaliditeitsuitkering van een ziekenfonds of van de Hulp- en Voorzorgkas van de Zeevarenden onder Belgische Vlag de persoon is een ambtenaar die al meer dan een jaar ononderbroken met ziekteverlof is of die wegens gezondheidsredenen in disponibiliteit is gesteld. andere redenen waarom de inwonende persoon als ernstig gehandicapt kan worden beschouwd:... ja. Gelieve een attest van invaliditeit bij te voegen. Ga naar vraag 8. nee. Ga naar vraag 10., ( ) +" persoon / personen - +! +. )!/!+ " ja. Ga naar vraag 11. nee. Ga naar vraag 12. Het SVK voegt als bewijs een kopij bij van een recent ingevuld formulier B betreffende de controle van de eigendomsvoorwaarde. Vul hieronder het adres van deze woning in. 61 #1 5 5 Duidt hieronder aan op basis van welk inkomsten u de huur van uw nieuwe huurwoning waarvoor u deze huursubsidie aanvraagt, gaat betalen. Voeg als bewijs hiervoor een document bij waaruit uw actuele inkomsten blijken. inkomen uit arbeid vervangingsinkomen werkloosheidsuitkering pensioen OCMW-uitkering ander inkomen ik heb geen inkomsten

22 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie voor SVK-huurders pagina 3 van 5 # % ) / " Indien u een aanvraag doet in de loop van 2007 mogen uw inkomsten van het jaar 2006 niet hoger zijn dan euro, indien u personen ten laste heeft, mag u per persoon ten laste uw inkomen met euro verminderen. Deze inkomensgrens wordt jaarlijks geïndexeerd, indien u dus later een aanvraag doet, informeert u bij het Agentschap naar de correcte inkomensgrens van dat jaar. ja. nee. Gegevens over de nieuwe woning $ " ja. Ga naar vraag 15. nee. Ga naar vraag 16. & Vul hieronder de datum in sinds wanneer u al in de nieuwe woning woont. dag maand jaar ' ( ++)" ja. nee. * Vul hieronder de gegevens van de nieuwe woning in. 61 #1 5 5, Vul hieronder de gegevens van het huurcontract in. 6 6&& dag maand jaar 7/ ".' &&" ' 0) "'&) 1119 #/ euro Bij te voegen bewijsstukken - Voeg bij dit formulier de volgende bewijsstukken: het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop uw gezamenlijk belastbaar inkomen en, als u getrouwd bent of feitelijk samenwoont, dat van uw partner staat indien er nog andere personen bij u inwonen het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop het gezamenlijk belastbaar inkomen van deze personen staat vermeld als u reeds een huurcontract hebt voor de nieuwe woning, voegt u een kopie van dit contract bij als u minder dan 3 jaar in België verblijft en uw gegevens nog niet bekend zijn bij de belastingsadministratie, voegt u bij dit formulier ook de meest recente bewijzen van uw inkomen en dat van uw partner (uitkering OCMW, enz.).! een kopie van het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop uw gezamenlijk belastbaar inkomen en dat van uw eventuele partner staat een kopie van het aanslagbiljet van de personenbelasting van het inkomstenjaar van drie jaar geleden waarop het inkomen van andere inwonende gezinsleden staat vermeld een document waaruit uw actuele inkomsten blijken een attest van invaliditeit indien er een persoon met een handicap bij u inwoont een kopie van het huurcontract van uw nieuwe woning de meest recente bewijzen van uw inkomen en dat van uw partner als u minder dan 3 jaar in België verblijft en uw gegevens nog niet bekend zijn bij de belastingsadministratie

23 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie voor SVK-huurders pagina 4 van 5 Gegevens van en ondertekening door het SVK Vul hieronder de gegevens in van het SVK die de nieuwe woning verhuurt #1 5 &&5!+0 1 ' - - # Ik bevestig dat alle gegevens uit dit formulier naar best vermogen ingevuld zijn. dag maand jaar 6' Ondertekening door de aanvrager $ Ik bevestig dat alle gegevens uit dit formulier naar waarheid ingevuld zijn. Ik geef aan de behandelende ambtenaar de toestemming om bij de bevoegde instanties de inlichtingen over mijn toestand en die van mijn eventuele partner en andere inwonende gezinsleden op te vragen of te consulteren in de daartoe beschikbare databanken, als die nodig zijn om deze premieaanvraag te behandelen. dag maand jaar 6' 5) 6' 0 5 Aan wie bezorgt u dit formulier? & Stuur deze aanvraag in een gesloten omslag naar het agentschap Wonen-Vlaanderen. Het adres vindt u bovenaan op het formulier. De aanvraagdatum is de postdatum van uw brief. U kunt de aanvraag ook tijdens de bezoektijd ter plaatse tegen ontvangstbewijs afgeven. In dat geval is de aanvraagdatum de datum die vermeld staat op het ontvangstbewijs1 Hoe gaat het nu verder met uw aanvraag? ' Binnen een maand nadat u uw aanvraag hebt ingediend, krijgt u uw dossiernummer toegestuurd en de naam van de ambtenaar die uw aanvraag zal behandelen. Het SVK ontvangt een kopij van dit schrijven. Om uw aanvraag te behandelen kan de ambtenaar nog verdere gegevens nodig hebben. Hij zal onderzoeken welke gegevens hij nodig heeft en hij zal, als dat nodig blijkt, u een brief sturen om die gegevens te vragen. * Een ambtenaar kan ter plaatse de nieuwe woning komen onderzoeken en nagaan of ze voldoet aan de voorwaarden van de reglementering. De ambtenaar zal u tijdig van zijn komst op de hoogte brengen.

24 Aanvraag van een huursubsidie en installatiepremie voor SVK-huurders pagina 5 van 5 Privacywaarborg, De gegevens die u meedeelt, worden opgeslagen in een bestand. Ze zijn nodig voor de behandeling van uw dossier en kunnen ook gebruikt worden voor statistieken of wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in dit bestand in te kijken en zo nodig de verbetering ervan te vragen.

25 Sociale Verhuring 1. Basistekst Sociale Verhuring B Handleiding Kaderbesluit Sociale huur B Adressen, Links & Bijlagen B.25. BZW tussen de regels Sociale Verhuring B.1.

26 Basistekst Sociale Verhuring Bronnen: Sociale verhuring is het verhuren van betaalbare woningen aan gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen door tussenkomst van een dienst met een overheidstoelage. Dit kunnen zowel private als overheidsinitiatieven zijn. Het belangrijkste voor jongeren in BZW zijn: - de Sociale Verhuurkantoren (SVK) die woningen op de private markt huren en verder onderverhuren. - de Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM) die een eigen woningpatrimonium ter beschikking stellen op de sociale woonmarkt. Regelgeving Een nieuw kaderbesluit Sociale Huur treedt in werking op 01/01/2008. Om een sociale woning te kunnen huren moet men zich vooraf inschrijven in het kandidatenregister als kandidaat-huurder. Daaraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. meerderjarig zijn Maar: De verhuurder (SVK of SHM of ) kan in individuele gevallen een afwijking op de regel vragen in het kader van begeleid zelfstandig wonen van een minderjarige persoon. Deze afwijking maakt het mogelijk dat jongeren met vooruitzicht op BZW zich tijdig inschrijven. Inkomensvoorwaarde Onroerende bezitsvoorwaarde Voorwaarde van inschrijving in bevolkings- of vreemdelingenregister (d.i. een verblijfsvergunning van meer dan 3 maanden) Voorwaarde van taalbereidheid Voorwaarde van inburgeringsbereidheid Toewijzing Indien een woning vrijkomt, gebeurt er een toewijzing. Er is een centraal, algemeen geldend toewijzingsreglement maar er zijn twee toewijzingssystemen. Het eerste toewijzingssysteem wordt gebruikt door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM) en houdt vooral rekening met de chronologie van inschrijving naast de rationele bezetting van de woning en een aantal voorrangsregels. BZW tussen de regels Sociale Verhuring B.2.

27 In het tweede toewijzingssysteem dat wordt gebruikt door de Sociale Verhuurkantoren (SVK) wordt er in de eerste plaats rekening gehouden met een puntensysteem en dan pas met de chronologie van inschrijving, naast de rationele bezetting van de woning en een aantal voorrangsregels. Binnen dit puntensysteem krijgen jongeren in BZW heel wat punten toebedeeld, waardoor zij hoger op de lijst komen te staan. Er zijn mogelijkheden om de toewijzing aan jongeren in BZW sneller te doen verlopen. Het OCMW van de betrokken gemeente kan ten behoeve van een dakloze aan een verhuurder van die gemeente een versnelde toewijzing vragen van een woning. De gemeente kan een doelgroep die specifieke problemen ondervindt om een aangepaste en betaalbare woning te vinden, afbakenen. Deze doelgroep krijgt voorrang bij de toewijzing van een aantal sociale huurwoningen. Als de gemeente dit wil toepassen, moet het toewijzingsreglement een doelgroepenplan bevatten. Inschrijving De inschrijving gebeurt aan de hand van een Individuele aanvraag, en dit bij het SVK of de SHM. Voor adressen en gegevens - zie verder. Ook op de websites VMSW ( en VOB ( en gemeentelijke diensten zijn de adressen teraadplegen. Mogelijkheden tot overleg en partnership n.a.v. de huidige regeling Lokaal: Besprekingen met de gemeente en huisvestingsactoren in het kader van Lokaal Sociaal Beleid of Woonraden Besprekingen met het plaatselijk OCMW i.v.m. het daklozenbeleid Besprekingen met plaatselijke SVK en SHM BZW tussen de regels Sociale Verhuring B.3.

28 KADERBESLUIT SOCIALE HUUR: HANDLEIDING Departement RWO I. Inleiding Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode (verder nieuw sociaal huurbesluit) is de uitvoering van het decreet van 15 december 2006 houdende wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode (B.S., 19 februari 2007). Dit decreet wijzigde de verhuring van sociale woningen op een aantal punten om tegemoet te komen aan een aantal knelpunten. Hoewel er zich in de sociale huursector geen algemeen leefbaarheidsprobleem stelt, kan niet worden ontkend dat er zich plaatselijk problematische situaties voordoen. Er is bijgevolg behoefte aan meer lokaal maatwerk. Vandaar dat de gemeente, die regisseur van het lokale woonbeleid is, nauwer bij het toewijzingsbeleid wordt betrokken. Het aanpakken van eventuele leefbaarheidsproblemen in bepaalde wijken of complexen kan via een specifiek toewijzingsreglement, dat afwijkt van de standaardtoewijzingsregels. De gemeente krijgt bij de totstandkoming van dergelijk toewijzingsreglement de trekkersrol, maar overleg en samenwerking met de verschillende lokale woon- en welzijnsactoren zijn noodzakelijk. Een specifiek toewijzingsreglement is ook mogelijk als de gemeente rekening wil houden met de woonbehoefte van specifieke doelgroepen of een andere invulling aan de lokale binding wenst te geven dan die in het standaardluik. Nieuw ook is de bereidheid om het Nederlands aan te leren als inschrijvings- en toelatingsvoorwaarde, en als blijvende contractuele verplichting. De kennis van het Nederlands maakt de huurder mondiger, en verbetert de communicatie tussen de huurder en de verhuurder en verhoogt de veiligheid van de wooncomplexen. Daarom moet het aanleren van een gemeenschappelijke taal, zijnde het Nederlands, tussen de huurder en de verhuurder worden bevorderd. Hierdoor wordt de betrokkenheid van de bewoners in sociale woonprojecten gestimuleerd en ondersteund. Dit komt overigens ook de leefbaarheid van en het samenleven in de sociale woonwijken ten goede. Eveneens moet de kandidaat-huurder bij de inschrijving voor en de toelating tot een sociale huurwoning aantonen dat hij bereid is - voor zover hij onder het toepassingsgebied van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid valt tot het volgen van het inburgeringstraject overeenkomstig hetzelfde decreet. Dit komt tegemoet aan de doelstellingen, zoals vooropgezet in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering ( ) Vertrouwen geven en verantwoordelijkheid nemen. Er wordt in de regelgeving de mogelijkheid voorzien om bij bepaalde problemen in te kunnen grijpen, en/of de huurders te begeleiden om verdere problemen te voorkomen in het belang van de huurder zelf, maar ook in het belang van de leefbaarheid van woonprojecten. Voor de nieuwe huurders wordt een begeleidingsproces voorzien bij wijze van een proefperiode. Door het inlassen van een proefperiode bestaat de mogelijkheid om de nieuwe huurders bij aanvang van de huurovereenkomst op te volgen bij het naleven van hun verplichtingen. Bij het einde van de proefperiode zal de huurovereenkomst bij gebrek aan negatieve evaluatie verder lopen als een huurovereenkomst van onbepaalde duur. Om de domiciliefraude in de sector aan te pakken, werd domiciliefraude als dusdanig strafbaar gesteld. Beëdigde ambtenaren van de Vlaamse Gemeenschap die de hoedanigheid van agent of officier van gerechtelijke politie hebben, kunnen dit misdrijf opsporen. In plaats van de strafrechtelijke sanctie kan ook geopteerd worden voor een administratieve maatregel of een geldboete. II. Toepassingsgebied Het nieuwe sociale huurbesluit is van toepassing op: alle woningen verhuurd door de VMSW en de sociale huisvestingsmaatschappijen; alle woningen verhuurd door de erkende SVK s de gesubsidieerde woningen verhuurd door het Vlaams Woningfonds, de OCMW s, Verenigingen van OCMW s, gemeenten, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden BZW tussen de regels Sociale Verhuring B.4.

29 woningen verhuurd door gemeente, OCMW of een sociale woonorganisatie voor zover op die woningen het sociaal beheersrecht wordt uitgeoefend of voor zover zij vallen onder artikel 18, 2 van de Vlaamse Wooncode In het nieuwe sociale huurbesluit wordt wat de huurprijsbepaling betreft, een onderscheid gemaakt tussen de sociale verhuurkantoren en de andere verhuurders. Voor de sociale verhuurkantoren geldt in principe de huurprijs die het sociaal verhuurkantoor betaalt aan de eigenaar/verhuurder. Voor de andere verhuurders is er een nieuw stelsel uitgewerkt. Voor de VMSW en de sociale huisvestingsmaatschappijen treedt dit stelsel in werking op 1 januari 2008 met een overgangsperiode van drie jaar. Voor de andere verhuurders (OCMW s, gemeenten en VWF) zal de inwerkingtreding van de nieuwe huurprijsberekening nog worden bepaald door de Vlaamse Regering. In afwachting hiervan moeten deze laatsten de huurprijsberekening zoals opgenomen in het besluit van 29 september 1994 verder toepassen. III. Inschrijvings- en Toelatingsvoorwaarden Een potentiële kandidaat-huurder moet aan de volgende voorwaarden voldoen om zich te kunnen inschrijven: Voorwaarde van meerderjarigheid Inkomensvoorwaarde Eigendomsvoorwaarde Voorwaarde van taalbereidheid Voorwaarde van inburgeringbereidheid Voorwaarde van inschrijving in bevolkings- of vreemdelingenregister De toelatingsvoorwaarden zijn dezelfde als de inschrijvingsvoorwaarden. Ook de personen die tot een huurovereenkomst toetreden, dus na de aanvang van de huurovereenkomst, moeten voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, met uitzondering van de personen die huwen of wettelijk gaan samenwonen met de oorspronkelijke ondertekenaar. Het is immers wettelijk niet toegelaten om voorwaarden op te leggen om de gezinswoning te gaan betrekken. 1. Voorwaarde van meerderjarigheid Deze voorwaarde spreekt voor zich en hoeft geen verdere duiding. Individuele afwijkingen zijn mogelijk in het kader van begeleid zelfstandig wonen. 2. Inkomensvoorwaarde De inkomensgrenzen zijn vastgesteld op: euro voor een alleenstaande zonder personen ten laste; euro voor een alleenstaande gehandicapte; euro, verhoogd met euro per persoon ten laste 1 voor anderen. De verhuurder neemt in principe het netto-belastbaar inkomen van het referentiejaar in aanmerking (het referentiejaar is het derde jaar voorafgaand aan de inschrijving of toewijzing naargelang het geval). Als de persoon die zich kandidaat wil stellen, tijdens het referentiejaar geen inkomen had, neemt de verhuurder het inkomen in aanmerking van het eerstvolgende jaar waarin wel een inkomen genoten werd. Als het inkomen van het referentiejaar de inkomensgrens overschrijdt, maar in het jaar van de aanvraag daaronder gedaald is, kan de persoon worden ingeschreven. 1 Een persoon ten laste wordt gedefinieerd als: a) de persoon die op de referentiedatum bij de referentiepersoon gedomicilieerd is en die minderjarig is, of waarvoor kinderbijslag of wezentoelage wordt uitbetaald, of die door de minister op voorlegging van bewijzen als ten laste wordt beschouwd; b) de referentiepersoon of de persoon, vermeld onder a), die erkend is als ernstig gehandicapt of erkend was op het ogenblik van pensionering. De minister stelt de voorwaarden hiervoor vast. BZW tussen de regels Sociale Verhuring B.5.

Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning

Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning Wonen Antwerpen Lange Kievitstraat 111-113 bus 54, 2018 ANTWERPEN AANVRAAGFORM HUUR ANT 20121207 Bezoektijd: alleen na telefonische afspraak

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens. In te vullen door de behandelende afdeling

Persoonlijke gegevens. In te vullen door de behandelende afdeling In te vullen door de behandelende afdeling Wie komt in aanmerking voor een tegemoetkoming? U kunt in aanmerking komen voor een tegemoetkoming als u en uw eventuele partner meerderjarig zijn en voor eigen

Nadere informatie

Het sociaal huurbeleid en raakvlakken met welzijn

Het sociaal huurbeleid en raakvlakken met welzijn 2011 03 30 Raakvlakken sociaal huurbeleid en welzijn - Marjan Cochez 24/03/2011 Het sociaal huurbeleid en raakvlakken met welzijn Marjan Cochez Dep RWO, afdeling Woonbeleid Regelgeving 1. Kaderbesluit

Nadere informatie

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning RENO AANVRAAG-01-151127 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING. 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING

INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING. 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN STAD LEUVEN INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING 2.1 Decretale principe

Nadere informatie

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING WOONBELEID REGIO NOORD INHOUD: INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijke maatregel HET LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT WERD

Nadere informatie

2 FEBRUARI 2007 Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders

2 FEBRUARI 2007 Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders VLAAMSE OVERHEID 2 FEBRUARI 2007 Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 15 juli

Nadere informatie

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning

Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning Aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning RENO AANVRAAG-01-20160512 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, artikel 81, gewijzigd bij

Nadere informatie

Inhoud. trst_. Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Goedgekeurd in de gemeenteraad van Zemst van 26 april 2018

Inhoud. trst_. Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Goedgekeurd in de gemeenteraad van Zemst van 26 april 2018 trst_. Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Goedgekeurd in de gemeenteraad van Zemst van 6 april 018 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Wettelijk kader 1. Gemeentelijke maatregel. Algemeen kader inzake toewijzing.1

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER

TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER 1. REGELS EN WETTEN OCMW Tremelo past het Kaderbesluit Sociale Huur toe. Dit is het Besluit van 12 oktober 2007 van de

Nadere informatie

Sociale huisvesting in Vlaanderen*.

Sociale huisvesting in Vlaanderen*. Sociale huisvesting in Vlaanderen*. *Studies maken een onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië. Volkshaard cvba so Kleine Landeigendom Het Volk Centrale voor Huisvesting Ravensteinstraat 12 9000 Gent

Nadere informatie

Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning

Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning Tegemoetkomingen-01-190128 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur...

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur... Inhoudsopgave Deel I Huurprincipes... 17 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17 Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17 Titel VIII Huur... 17 Hoofdstuk I Algemene bepalingen... 17 Hoofdstuk II Huur van goederen...

Nadere informatie

Dienstjaar 2013. Aanvraagformulier tot het bekomen van een gemeentelijke huursubsidie. Gegevens van de aanvrager. Naam en voornaam aanvrager :...

Dienstjaar 2013. Aanvraagformulier tot het bekomen van een gemeentelijke huursubsidie. Gegevens van de aanvrager. Naam en voornaam aanvrager :... Aanvraagformulier tot het bekomen van een gemeentelijke huursubsidie Gemeente Beveren Stationsstraat 2 9120 BEVEREN Dienstjaar 2013 Tel : 03 750 16 78 Fax : 03 750 15 23 e-mail : socialezaken@beveren.be

Nadere informatie

GEMEENTE KALMTHOUT. Toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen. Goedgekeurd door de minister op 14 november 2012

GEMEENTE KALMTHOUT. Toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen. Goedgekeurd door de minister op 14 november 2012 GEMEENTE KALMTHOUT Toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen Goedgekeurd door de minister op 14 november 2012 INHOUD 1. SITUERING... 1 1.1 Wettelijk kader... 1 1.1.1 Standaardregime... 1 1.1.2 Eigen

Nadere informatie

R E G L E M E N T LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN. Gemeenteraad van INLEIDING

R E G L E M E N T LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN. Gemeenteraad van INLEIDING R E G L E M E N T Gemeenteraad van 30-11-2017 LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN INLEIDING WETTELIJK KADER Het kaderbesluit voor de sociale huur, op 12 oktober 2007 goedgekeurd door de Vlaamse regering,

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE KANDIDAAT-HUURDER

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE KANDIDAAT-HUURDER ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE KANDIDAAT-HUURDER 1. Hoe kan ik mij inschrijven als kandidaat-huurder? 1.1. Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning? Niet iedereen kan zich zomaar als kandidaat-huurder

Nadere informatie

Tweede aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning uitdovend stelsel 2015

Tweede aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning uitdovend stelsel 2015 Tweede aanvraag van een premie voor de renovatie van een woning uitdovend stelsel 2015 RENO_15 AANVRAAG-01-010219 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De wijzigingen aan het bestaande toewijzingsreglement werden in het geel aangeduid.

De wijzigingen aan het bestaande toewijzingsreglement werden in het geel aangeduid. De wijzigingen aan het bestaande toewijzingsreglement werden in het geel aangeduid. TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT INHOUD: 1. INLEIDING

Nadere informatie

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID V.U.: Agentschap Wonen-Vlaanderen, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel Vormgeving: Lien Van Cromphaut D/2009/3241/318 4 Inhoud Wat is een woning? 6 Wanneer is een

Nadere informatie

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht 2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht Studiedag Vlaams Welzijnsverbond Wonen in welzijn, welzijn in wonen 30 maart 2011 Wat

Nadere informatie

INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING : HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING / SOCIAAL APPARTEMENT VOORWAARDEN EN REGELS

INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING : HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING / SOCIAAL APPARTEMENT VOORWAARDEN EN REGELS Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen Stationsstraat 58 9900 Eeklo Tel. 09/376 90 40 Fax 09/376 90 41 E-mail: verhuring@mbv.woonnet.be Website: www.mbv-sociaalwonen.be INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/193 BERAADSLAGING NR. 18/103 VAN 4 SEPTEMBER 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE

Nadere informatie

Aanvraag aanpassingspremie voor een woning

Aanvraag aanpassingspremie voor een woning Aanvraag aanpassingspremie voor een woning Tegemoetkomingen-01-190601 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 WETTELIJK KADER 1.2 GEMEENTELIJKE MAATREGEL

INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 WETTELIJK KADER 1.2 GEMEENTELIJKE MAATREGEL TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 WETTELIJK KADER 1.2 GEMEENTELIJKE MAATREGEL 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING

Nadere informatie

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente MEULEBEKE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

Gemeente Dentergem Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement

Gemeente Dentergem Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente Dentergem INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

SVK s SHM s Sociaal Huisvestingsmaatschappij (SHM)

SVK s SHM s Sociaal Huisvestingsmaatschappij (SHM) SVK s SHM s Sociaal Huisvestingsmaatschappij (SHM) -Bouwen woningen -Langlopend contract -Bij inschrijving onderaan de lijst -Huurprijs gekoppeld aan inkomen 2 SVK s SHM s Sociaal Verhuurkantoor -Huurt

Nadere informatie

Wat heeft WoninGent nodig om uw kandidatuur aan te maken?

Wat heeft WoninGent nodig om uw kandidatuur aan te maken? Wat heeft WoninGent nodig om uw kandidatuur aan te maken? Indien u niet alle nodige documenten mee heeft, kunnen we u niet inschrijven als kandidaathuurder. 1. Identiteitskaart De identiteitskaarten van

Nadere informatie

GEMEENTE WAASMUNSTER TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN

GEMEENTE WAASMUNSTER TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN GEMEENTE WAASMUNSTER TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN INHOUD 1. Situering 1.1. Wettelijk kader 1.2. Standaard regime en eigen gemeentelijk toewijsreglement 2. Toewijzingsreglement voor de

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING AANVRAAGFORMULIER VOOR HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING In te vullen door het OCMW Inschrijvingsdatum:..Inschrijvingsnummer:.. 1. Gegevens van de aanvrager 1. GGEVENS VAN DE AANVRAGER Familienaam:...Voornaam:

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN SOCIALE HUURWONING

INFORMATIE BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN SOCIALE HUURWONING Maak een afspraak op het nummer 089 62 90 31 om uw aanvraag in orde te brengen. INFORMATIE BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN SOCIALE HUURWONING U wil een sociale woning huren? Dan wil en moet u heel wat weten.

Nadere informatie

6 huurovereenkomst: de huurovereenkomst die betrekking heeft op de woning die in huur wordt genomen; 7 huurprijs: de door de huurder te betalen prijs

6 huurovereenkomst: de huurovereenkomst die betrekking heeft op de woning die in huur wordt genomen; 7 huurprijs: de door de huurder te betalen prijs 21 MAART 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders

Nadere informatie

Aanvraagformulier VERWERVINGSPREMIE

Aanvraagformulier VERWERVINGSPREMIE Aanvraagformulier VERWERVINGSPREMIE Gemeente Opwijk T.a.v. College van Burgemeester en Schepenen Ringlaan 20 1745 OPWIJK Datum verwervingsakte: / / Ontvangstdatum van de aanvraag: / / Referentienummer:

Nadere informatie

TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT

TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING REGIONAAL WOONBELEID NOORD-WEST BRABANT Goedgekeurd door minister Freya Van Den Bossche op 13/11/2009 Wijziging goedgekeurd door minister

Nadere informatie

Intern huurreglement

Intern huurreglement Intern huurreglement OCMW Holsbeek Dreef 1 3220 Holsbeek Het intern huurreglement van OCMW Holsbeek, is gebaseerd op de bepalingen van het Kaderbesluit Sociale Huur d.d. 12/10/2007 van de Vlaamse regering,

Nadere informatie

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT SOCIAAL BEHEERSRECHT VWC: decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse wooncode; BVR: besluit van de Vlaamse regering van 6 oktober 1998 betreffende de kwaliteitsbewaking, het recht van voorkoop en het

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014 agentschap Wonen-Vlaanderen afdeling Woonbeleid Koning Albert II-laan 19, bus 21 1210 Brussel Tel. 02 553 82 74 - Fax 02 553 82 25 woonbeleid@rwo.vlaanderen.be TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR

Nadere informatie

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap A001 Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap Provinciale afdeling VF Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Vlaamse Woonraad, gegeven op 5 september 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Vlaamse Woonraad, gegeven op 5 september 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe woning DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

VR DOC.0852/2BIS

VR DOC.0852/2BIS VR 2018 2007 DOC.0852/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe

Nadere informatie

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: Gouverneur Roppesingel 133 3500 Hasselt Tel: 011/26.45.60 Fax: 011/26.45.61 mail via info@cordium.be Openingsuren: Inschrijvingen: Elke werkdag van 08.30 u tot 12.00

Nadere informatie

DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019

DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019 / Nota DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019 www.wonenvlaanderen.be INHOUD 1 Duiding... 3 1.1 waarom een vernieuwde aanpassingspremie 3 1.2 Krachtlijnen vernieuwde aanpassingspremie 3 1.2.1

Nadere informatie

Aanvraag subsidie wijk in de steigers

Aanvraag subsidie wijk in de steigers Aanvraag subsidie wijk in de steigers Meer info Opsturen Persoonlijk afgeven tel.: 09 266 76 40 wonen@stad.gent t.a.v. Dienst Wonen Botermarkt 1 9000 Gent Woodrow Wilsonplein 1. 9000 Gent elke werkdag

Nadere informatie

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) A001 Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Provinciale afdeling Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR WIE DE AANVRAAG

Nadere informatie

TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN. Standaardregime en eigen gemeentelijk toewijzingsreglement Standaardregime

TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN. Standaardregime en eigen gemeentelijk toewijzingsreglement Standaardregime GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Arrondissement GENT Tel. : 09/ 345.01.35 TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR SOCIALE HUURWONINGEN SITUERING Wettelijk kader Artikel 4

Nadere informatie

Hervorming huursubsidie & -premie: aandachtspunten voor het lokaal woonbeleid. Sessie 6 Dag Lokaal Woonbeleid 2019

Hervorming huursubsidie & -premie: aandachtspunten voor het lokaal woonbeleid. Sessie 6 Dag Lokaal Woonbeleid 2019 Hervorming huursubsidie & -premie: aandachtspunten voor het lokaal woonbeleid Sessie 6 Dag Lokaal Woonbeleid 2019 Besluit van de Vlaamse Regering van 5 april 2019 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Augustijnenlaan 28/6 2200 Herentals tel. 014/85.98.00 E-mail: info@eigen-haard.be website: www.eigen-haard.be INHOUD: INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Deze informatie mag ik bijhouden. 1. Regels en wetten 2.

Nadere informatie

Sociale woning huren - Info. Omschrijving. Voorwaarden. Inkomensvoorwaarde. Eigendomsvoorwaarde

Sociale woning huren - Info. Omschrijving. Voorwaarden. Inkomensvoorwaarde. Eigendomsvoorwaarde Sociale woning huren - Info Omschrijving U kan een studio, woning of appartement huren, aangeboden door een SHM in Vlaanderen. De keuzemogelijkheden hangen af van uw gezinssamenstelling en/of uw fysieke

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken:

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE voorwaarden De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: - een gemeentelijke aanvullende premie op de verbeterings-

Nadere informatie

Hoe staan deze cijfers ten opzichte van de cijfers van vorige jaren? Wat is hier volgens de minister een mogelijke verklaring voor?

Hoe staan deze cijfers ten opzichte van de cijfers van vorige jaren? Wat is hier volgens de minister een mogelijke verklaring voor? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 222 van VALERIE TAELDEMAN datum: 6 januari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad d.d MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

Belgisch Staatsblad d.d MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 10078 MONITEUR BELGE 30.01.2019 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2019/10453] 21 DECEMBER 2018. Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie

Nadere informatie

INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING VOORWOORD Beste, U bent op zoek naar betaalbaar wonen in de Vlaamse Ardennen? Het werkingsgebied van de SHM Vlaamse Ardennen omvatten volgende gemeenten:

Nadere informatie

U wenst een woning te huren?

U wenst een woning te huren? C.V. Ons Dak, Maastrichtersteenweg 33 3680 Maaseik Openingsuren: 089/ 51.84.10 Maandag, woensdag en vrijdag: 9u-12u kim.driessen@onsdak.be Maandag: 16u-18u www.onsdak.be U wenst een woning te huren? Wat

Nadere informatie

De installatiepremie

De installatiepremie De installatiepremie Versie nr: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een installatiepremie? 3) Wie heeft recht op een installatiepremie? 4) Aan welke voorwaarden moet

Nadere informatie

Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie.

Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie. Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie. Doel van de premie. Artikel 1: 1. Om jonge gezinnen te ondersteunen in de aankoop van een woning op het grondgebied van de gemeente

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER

INSCHRIJVINGSFORMULIER Dienst Huisvesting OCMW De Haan Vak bestemd voor dienst Huisvesting Aanslagbiljet jaar. Formulier gezinssamenstelling : Verklaring op erewoord :... Controle eigendomsvoorwaarde :. verzonden op :..terug

Nadere informatie

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: Gouverneur Roppesingel 133 3500 Hasselt Tel: 011/26.45.60 Fax: 011/26.45.61 Inschrijvingen: Op afspraak contacteer Wendy Vanhex tel. 011/26 45 62 of via e-mail wendy.vanhex@cordium.be

Nadere informatie

Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor 65-plussers

Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor 65-plussers Lokaal toewijzingsreglement sociale huurwoningen voor 65-plussers TOEWIJZINGSREGELEMENT SOCIALE HUURWONINGEN VOOR 65-plussers GEMEENTE KORTEMARK INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk kader 1.2. Gemeentelijke

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Voor het afleveren van een conformiteitsattest voor huur- en kamerwoningen en voor controle op de kwaliteitsnorm in kader van een uitbatingsvergunning voor kamerwoningen en studentenkamers

Nadere informatie

Omzendbrief W/2014/01

Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief betreffende de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Martelaarsplein 7, 1000 Brussel Tel.

Nadere informatie

SociaAl huren in gent

SociaAl huren in gent SociaAl huren in gent Wat is een sociale huurwoning? Dit is een woning voor mensen met een beperkt inkomen en die aan een aantal voorwaarden voldoen. Een sociale huurwoning is een studio, appartement of

Nadere informatie

Toekomstige referentiehuurder. Wettelijke of feitelijke partner. + 18 jarige kinderen (die de woning mee zullen betrekken) Naam & voornaam:

Toekomstige referentiehuurder. Wettelijke of feitelijke partner. + 18 jarige kinderen (die de woning mee zullen betrekken) Naam & voornaam: cvba-so Volkshaard Datum aanvraag: Ravensteinstraat 12 9000 Gent Dossiernummer: tel.: 09/233.12.43 / fax: 09/265.83.96 www.volkshaard.be Centrale Lijst: sociale.dienst@volk.woonnet.be Toekomstige referentiehuurder

Nadere informatie

Artikel 2 - Algemene toelatingsvoorwaarden m.b.t. het Register van de kandidaathuurders

Artikel 2 - Algemene toelatingsvoorwaarden m.b.t. het Register van de kandidaathuurders Sociaal Verhuurkantoor Comme Chez Toi Artikel 1 - Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op alle huurwoningen die door het SVK Comme Chez Toi worden aangeboden, met uitzondering van de transitwoningen,

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning

Aanvraag voor ondersteuning Aanvraag voor ondersteuning Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag voor ondersteuning in. Voor de volgende soorten ondersteuning kunt u op het VAPH een beroep

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR WONINGEN VERHUURD DOOR DE VMSW OF EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ IN 2017

OVERZICHT VAN DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR WONINGEN VERHUURD DOOR DE VMSW OF EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ IN 2017 Agentschap Wonen-Vlaanderen Afdeling woonbeleid Koning Albert-II laan 19, bus 21 1210 Brussel T 02 553 82 74 F 02 553 82 25 27 juli 2016 OVERZICHT VAN DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR WONINGEN VERHUURD DOOR

Nadere informatie

H.T. Aanvraagformulier (uitgave 2008) Huurtoelage

H.T. Aanvraagformulier (uitgave 2008) Huurtoelage Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest DIRECTIE HUISVESTING CCN - Noordstation - Vooruitgangstraat 80 bus 1 H.T 1035 Brussel Aanvraagformulier (uitgave 2008) Opdat de aanvraag op geldige wijze

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER 2015

INSCHRIJVINGSFORMULIER 2015 WoonWeb vzw Kontich INSCHRIJVINGSFORMULIER 2015 familie / meneer / mevrouw... Datum aanvraag OCMW: / /2015 Datum ontvangst SVK: / /2015 Datum verwerking: / /2015 Chronologisch inschrijvingsnr: Uniek inschrijvingsnr:

Nadere informatie

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres Versie nr. 1 Laatste update: 18-12-2006 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een referentieadres? 3) Welke zijn de voordelen van een referentieadres? 4) Wie kan een referentieadres nemen? 5) Bij wie

Nadere informatie

Bezorg deze aanvraag aan de dienst stedenbouw & woonbeleid.

Bezorg deze aanvraag aan de dienst stedenbouw & woonbeleid. Aanvraag van een verwervingspremie Gemeente Tervuren t.a.v. het college van burgemeester en schepenen Brusselsesteenweg 13 3080 TERVUREN Referentienummer- Ontvangstdatum van de aanvraag Bezorg deze aanvraag

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders DE VLAAMSE REGERING,

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders DE VLAAMSE REGERING, Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.866/3 van 4 januari 2019 over een voorontwerp van decreet van het Vlaamse Gewest tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid 2/7 advies Raad

Nadere informatie

Sociale Huisvestingsmaatschappijen. Sociale plattegrond: Wegwijs in Wonen 29 april 2014

Sociale Huisvestingsmaatschappijen. Sociale plattegrond: Wegwijs in Wonen 29 april 2014 Sociale Huisvestingsmaatschappijen Sociale plattegrond: Wegwijs in Wonen 29 april 2014 Activiteiten SHM Verhuren en beheren van woningen en appartementen Verkopen sociale woningen en kavels Leningen voor

Nadere informatie

Informatiebrochure WOONWEL = WONEN EN WELZIJN.

Informatiebrochure WOONWEL = WONEN EN WELZIJN. Informatiebrochure 2019 WOONWEL = WONEN EN WELZIJN. 2 Inhoudsopgave WoonWel... 4 Sociale huurwoningen... 5 Sociale koopwoningen... 7 Sociale leningen... 9 3 Woonwel Sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel

Nadere informatie

OCMW DENTERGEM KASTEELDREEF 1 8720 DENTERGEM INTERN HUURREGLEMENT DEEL 2 : VOOR DE HUURDERS

OCMW DENTERGEM KASTEELDREEF 1 8720 DENTERGEM INTERN HUURREGLEMENT DEEL 2 : VOOR DE HUURDERS OCMW DENTERGEM KASTEELDREEF 1 8720 DENTERGEM INTERN HUURREGLEMENT DEEL 2 : VOOR DE HUURDERS KADER EN RANDVOORWAARDEN: Dit document is een deel van het intern huurreglement van OCMW Dentergem, Kasteeldreef

Nadere informatie

VR DOC.0855/2BIS

VR DOC.0855/2BIS VR 2018 2007 DOC.0855/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Financieringsbesluit en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 oktober 2013 tot reglementering van

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INSCHRIJVING Inschrijven bij de Merelbeekse Sociale Woningen kan elke werkdag van 9u tot 11u30. U kan het inschrijvingsformulier vooraf telefonisch

Nadere informatie

INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING VOORWOORD Beste, U bent op zoek naar betaalbaar wonen in de Vlaamse Ardennen? Het werkingsgebied van de SHM Vlaamse Ardennen omvatten volgende gemeenten:

Nadere informatie

Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie.

Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie. Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en Doel van de premie. Artikel 1: 1. Om jonge gezinnen te ondersteunen in de aankoop van een woning op het grondgebied van de gemeente Middelkerke,

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING Voor vragen over deze materie kan u uiteraard steeds terecht bij een medewerker van de Merelbeekse Sociale Woningen. *** TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INSCHRIJVING Optionele

Nadere informatie

Aanvraag van een planologisch attest

Aanvraag van een planologisch attest Bijlage I Model I Aanvraag van een planologisch attest AFDELINGSCODE- (Vul hier het adres in van de gedelegeerd planologisch ambtenaar) In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Bezorg

Nadere informatie

Klachten en verhalen van sociale (kandidaat-) huurders: Waar kunnen ze terecht?

Klachten en verhalen van sociale (kandidaat-) huurders: Waar kunnen ze terecht? Klachten en verhalen van sociale (kandidaat-) huurders: Waar kunnen ze terecht? Inleiding: wat is de afdeling Toezicht? Historisch + context Oorspronkelijk opgericht binnen het in 2006 gestichte agentschap

Nadere informatie

contactpersoon Mieke Deltomme dossier

contactpersoon Mieke Deltomme dossier 1 Sociaal Verhuurkantoor Regio Roeselare vzw contactpersoon Mieke Deltomme 051 26 22 50 Mieke.svk@skynet.be dossier corr adres: SVK regio Roeselare, Botermarkt 2, 8800 Roeselare van maandag tot vrijdag

Nadere informatie

Toetsing inschrijvingsvoorwaarden

Toetsing inschrijvingsvoorwaarden INSCHRIJVINGSFORMULIER Update 01 januari 2015 Datum van aanvraag:. /. / Datum van inschrijving:././ Datum van aanvraag is niet noodzakelijk dezelfde als de inschrijvingsdatum. Pas als alle noodzakelijke

Nadere informatie

Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid

Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid Inhoudstafel Wat is een woning? 3 Hoe verloopt de procedure ongeschiktheid/ onbewoonbaarheid?

Nadere informatie

Rekeningnummer waarop de premie mag uitbetaald worden:.

Rekeningnummer waarop de premie mag uitbetaald worden:. Aanvraag van een verwervingspremie Gemeente Tervuren t.a.v. het college van burgemeester en schepenen Markt 7A bus 2 3080 TERVUREN Ontvangstdatum van de aanvraag Goed om weten! Voor één aankoop kan slechts

Nadere informatie

Infodossier wonen Sociaal kopen

Infodossier wonen Sociaal kopen Infodossier wonen Sociaal kopen Inhoudsopgave 1. Een kort woordje uitleg... 2 2. Een woning kopen via een sociale huisvestingsmaatschappij... 3 3. Vlabinvest... 5 4. Sociale huisvestingsmaatschappijen

Nadere informatie

2.5 GEVOLGEN VAN EEN BESLUIT

2.5 GEVOLGEN VAN EEN BESLUIT WAT MOET U DOEN ROND WONINGKWALITEIT? 73 2.5 GEVOLGEN VAN EEN BESLUIT 2.5.1 Gevolgen voor de gemeente - herhuisvesting De burgemeester moet beoordelen of de bewoning van de ongeschikte of onbewoonbare

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/120607 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INSCHRIJVING Inschrijven bij de Merelbeekse Sociale Woningen kan elke werkdag van 9u tot 11u30. U kan het inschrijvingsformulier vooraf telefonisch

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming in de kosten van hulpmiddelen en aanpassingen,

Nadere informatie

VR DOC.0851/1BIS

VR DOC.0851/1BIS VR 2018 2007 DOC.0851/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBRUGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Dit vak is voorbehouden voor De Mandel cv en het SVK vzw, gelieve hier niets in te vullen.

Dit vak is voorbehouden voor De Mandel cv en het SVK vzw, gelieve hier niets in te vullen. INSCHRIJVINGSFORMULIER SOCIALE HUURWONING DE MANDEL CV EN SOCIAAL VERHUURKANTOOR REGIO ROESELARE VZW (Roeselare, Moorslede, Staden, Hooglede, Lichtervelde, Ardooie) Dit vak is voorbehouden voor De Mandel

Nadere informatie

Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildschade of schade door beschermde soorten

Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildschade of schade door beschermde soorten Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildscde of scde door beschermde soorten ANB-19-091126 ANB Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus 63 2018 ANTWERPEN Tel. 03 224 62 62 - Fax

Nadere informatie

Aanvraag om vooruitbetaling van gewaarborgd kraamgeld

Aanvraag om vooruitbetaling van gewaarborgd kraamgeld Aanvraag om vooruitbetaling van gewaarborgd kraamgeld door de aanstaande moeder in te vullen datum dossiernr. contact telefoon fax e-mail dossierbeheerder Met dit formulier kunt u als moeder vooruitbetaling

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER IN HET REGISTER VAN DE KANDIDATEN VOOR EEN GEMEENTEWONING

INSCHRIJVINGSFORMULIER IN HET REGISTER VAN DE KANDIDATEN VOOR EEN GEMEENTEWONING 1 INSCHRIJVINGSFORMULIER IN HET REGISTER VAN DE KANDIDATEN VOOR EEN GEMEENTEWONING Gelieve dit formulier in HOOFDLETTERS in te vullen. Een gezin mag slechts één enkel formulier indienen. Gelieve alle nodige

Nadere informatie

EVALUATIE VLAAMSE HUURSUBSIDIE

EVALUATIE VLAAMSE HUURSUBSIDIE EVALUATIE VLAAMSE HUURSUBSIDIE Evaluatie van het Besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs van woonbehoeftige huurders. Met deze nota willen

Nadere informatie

Middag van de Sociale Huisvesting: Huurprijsberekening VMSW. in Vlaanderen. Powerpoint-template. Jozefien Kiekens 17/06/2016 VMSW.

Middag van de Sociale Huisvesting: Huurprijsberekening VMSW. in Vlaanderen. Powerpoint-template. Jozefien Kiekens 17/06/2016 VMSW. Middag van de Sociale Huisvesting: Huurprijsberekening VMSW Powerpoint-template in Vlaanderen Jozefien Kiekens 17/06/2016 VMSW 13 september 2018 Inhoud 1. Vaststelling van het inkomen 2. 3. Huurprijsherziening

Nadere informatie