CAN-interface voor carrosserie. Algemeen. Meer informatie over aansluitingen vindt u in de volgende documenten:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CAN-interface voor carrosserie. Algemeen. Meer informatie over aansluitingen vindt u in de volgende documenten:"

Transcriptie

1 Algemeen De CAN-bus (Controller Area Network) die op de CAN-interface is aangesloten voor carrosserie-uitrusting wordt in dit document de externe CAN-bus genoemd. Op dezelfde manier wordt het CAN-netwerk voor carrosserie-uitrusting extern CANnetwerk genoemd. Bij voertuigen met BCI (Bodywork Communication Interface) is het externe CANnetwerk aangesloten op stekker C493. Sluit CAN-high aan op pen 4 en CAN-low op pen 3. Meer informatie over aansluitingen vindt u in de volgende documenten: Stekker C493 Door BCI geregelde carrosseriefuncties Kabelboom voor carrosseriefuncties Informatie over alle CAN-berichten die kunnen worden gebruikt voor Scania voertuigen vindt u in het document Specificatie van CAN-communicatie voor FMS. Algemeen Als het voertuig af fabriek is uitgerust met een kabelboom van cabine naar frame, kan het CAN-netwerk op het frame worden aangesloten op stekker C487. Sluit CANhigh aan op pen 6 en CAN-low op pen 7 in C487. Overbrug via C493 en C494 in de carrosserieconsole. BELANGRIJK! Het is niet toegestaan het externe CAN-netwerk op andere stekkers dan C493, C494 en C487 of op een andere CAN-bus aan te sluiten. Een onjuiste aansluiting kan functiestoringen veroorzaken. Scania CV AB 2016, Sweden 1 (14)

2 Afkortingen in dit document Algemeen Afkorting CAN BCI PGN ECU OBD EOBD TP.CM TP.DT Verklaring Controller Area Network Bodywork Communication Interface Parameter Group Number Electronic Control Unit On-Board Diagnostics European On-Board Diagnostics Transport Protocol - Connection Management Transport Protocol - Data Transfer Scania CV AB 2016, Sweden 2 (14)

3 Vereisten voor CAN-communicatie met het voertuig In dit gedeelte worden de vereisten voor externe CAN-communicatie vermeld. SAE J1939 vormt de basis van het protocol, maar grote delen ervan worden niet toegepast. Deze delen zijn de volledige SAE J (Network Management), het grootste deel van SAE J (Diagnostics) en delen van SAE J (Data Link Layer). Vereisten voor CAN-communicatie met het voertuig SAE J (Network Management) De ruimte voor het adres in een voertuig van Scania is statisch. Daarom is Network Management zoals beschreven in SAE J overbodig. Vaste adressering wordt gebruikt overeenkomstig Preferred addresses for Industry group 0, Global and Industry group 1, On-highway Equipment. Bronadressen voor uitrusting die normaal gesproken niet bij het voertuig hoort, voldoen aan de eisen in SAE J1939, ISO of OBD (On-Board Diagnostics)/EOBD (European On-Board Diagnostics). SAE J (Diagnostics) De enige PGN (PGN, Parameter Group Number) die door Scania wordt gebruikt is DM1 (Diagnostic Message 1), PGN 00FECA. Het bericht wordt voortdurend door alle regeleenheden (ECU, Electronic Control Unit) in het voertuig verzonden om kenbaar te maken dat de communicatie correct verloopt. Het bericht wordt ook gebruikt om de status voor de weergave van controlelampjes mee te delen. Storingscodes overeenkomstig SAE J worden niet gebruikt. Scania CV AB 2016, Sweden 3 (14)

4 SAE J (Data Link Layer) Vereisten voor CAN-communicatie met het voertuig SAE J definieert vijf berichttypen: Berichttype Broadcast/Response Group Functions Acknowledgement Commands Requests Beschrijving Alle beschikbare informatie wordt periodiek verzonden. Proprietary messages samt Multipacket messages (TP.CM och TP.DT) worden ondersteund. Niet ondersteund. Niet ondersteund. Niet ondersteund. N.B.: Overeenkomstig hoofdstuk SAE J , reviderad version juli 1998, moeten prioriteitbits in bericht-id s worden uitgefilterd en door de ontvangers worden genegeerd. Scania CV AB 2016, Sweden 4 (14)

5 Richtlijnen met betrekking tot belasting Regeleenheden die zijn aangesloten op een CAN-bus moeten een CAN-busbelasting tot 100% kunnen verwerken met de correcte berichten zonder wezenlijk verlies van functionaliteit of functiestoringen. Richtlijnen met betrekking tot belasting De CAN-busbelasting mag onder normale omstandigheden nooit hoger zijn dan 80%. Voorkom het sluiten van regelkringen over het CAN omdat de gegarandeerde toegangstijd relatief lang is en snelle regelkringen een grote bandbreedte vergen. Als toch gesloten regelkringen over de CAN worden vereist, moeten ze volledig in staat zijn de benodigde CAN-berichten te verzenden op de halve verzendingsfrequentie. BELANGRIJK! De carrosseriebouwer is verantwoordelijk voor het correcte gebruik van de externe CAN-bus. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (14)

6 Stekkers en kabels Stekkers en kabels Scania gebruikt geen stekkers overeenkomstig SAE J1939. Scania maakt gebruik van twee-aderige in elkaar gedraaide draden (40 keer gedraaid per meter) zonder afscherming of mantel. De elektrische eigenschappen (weerstand, impedantie, capacitantie etc.) zijn gedefinieerd in SAE J Physical Layer Light. De kabeldoorsnede is 0,75 mm² in de cabine. Als het voertuig is uitgerust met een in de fabriek aangebrachte verlengkabelboom op het frame, is de kabeldoorsnede 1,5 mm². Buiten de cabine moeten vergulde CAN-stekkers en ECU-pennen (elektronische regeleenheid) worden gebruikt. Scania raadt aan de volgende markeringen en kleuren te gebruiken voor de externe CAN-buskabels: CAN-high moet worden gemarkeerd als CAN_H en CAN-low als CAN_L. CAN-high moet blauw zijn en CAN-low wit. Om misverstanden te voorkomen moet de kleur van een kabel hetzelfde blijven zolang het voertuig functioneel is. Scania CV AB 2016, Sweden 6 (14)

7 Aansluiting op het externe CAN-netwerk De topologie van het externe CAN-netwerk is in hoofdzaak een CAN-bus waarbij de nodes met een onderlinge afstand van minstens 0,1 meter zijn aangesloten. De lengte van de CAN-bus mag niet meer dan 30 meter zijn tussen stekker C493 in het voertuig en de regeleenheid met de andere afsluitweerstand. De afstand tussen C493 en C487 moet 6 meter zijn bij voertuigen met het stuur links en 8,5 meter bij voertuigen met het stuur rechts. C493 C487 1 LHD 6,0 m 2 RHD 8,5 m < 3 m Aansluiting op het externe CAN-netwerk < 30 m ECU X > 0,1 m 3 Als meer dan één regeleenheid wordt aangesloten, mogen de kabels waarmee de regeleenheid op de CAN-bus is aangesloten niet langer zijn dan 3 meter. De kabels moeten zo kort mogelijk zijn om elektromagnetische interferentie zo veel mogelijk te beperken. Het maximale aantal regeleenheden in het externe CAN-netwerk is 9. Nr. Beschrijving Verklaring 1 C493 Stekker. Vormt de interface met het netwerk van Scania. 2 C487 3 ECU X Regeleenheid in de carrosserie met afsluitweerstanden. Meer informatie over ECU X vindt u onder de kop Afsluitweerstanden. ECU Z ECU Y Het principe van de topologie van het externe CAN-netwerk Scania CV AB 2016, Sweden 7 (14)

8 Afsluitweerstanden De externe CAN-bus moet worden afgesloten met een afsluitweerstand van 120 ohm op ieder uiteinde, overeenkomstig SAE J Physical Layer. De carrosserieregeleenheid (BCI) heeft een gedeelde afsluitweerstand, bestaande uit 2 weerstanden (60 ohm) en 1 condensator (100 nf), zie afbeelding. Er moet ook een afsluitweerstand in de regeleenheid worden aangebracht, zo ver mogelijk bij de carrosserieregeleenheid vandaan (ECU X). Scania raadt een gedeelde afsluitweerstand aan. Als de regeleenheid die zich het verst van de carrosserieregeleenheid vandaan bevindt niet is voorzien van een interne afsluitweerstand, moet zo dicht mogelijk bij de regeleenheid een externe afsluitweerstand worden aangesloten (zie afbeelding). R=60Ω R=60Ω BCI CAN-high C=100nF CAN-low 4 C C C487 7 R=120Ω Afsluitweerstanden ECU X CAN-high CAN-low Scania CV AB 2016, Sweden 8 (14)

9 Storingsvalidatie van communicatie (timeout) Voorkom CAN-communicatie wanneer de contactsleutel in de vergrendelde stand of de radiostand staat, omdat dan geen bevestiging van CAN-berichten kan worden verwacht. Er kan geen communicatie met de carrosserieregeleenheid worden verwacht. Storingsvalidatie van communicatie (time-out) Voorkom ook CAN-communicatie tijdens de startprocedure van de regeleenheden die zijn aangesloten op de externe CAN-bus. Tijdens de normale werking mag wanneer de contactsleutel in de rijstand staat een bericht pas als gemist (time-out) worden gevalideerd nadat minimaal 5 keer de berichtperiode is verstreken. Een langere storingsvalidatietijd is toegestaan. Tijdens de motorstart, als de startmotor draait, kan de voedingsspanning extreem laag zijn. Bijgevolg kan tijdens deze fase de CAN-communicatie vanaf de carrosserieregeleenheid niet worden gegarandeerd. Daarom worden er geen storingscodes met betrekking tot CAN-communicatie met de carrosserieregeleenheid opgeslagen wanneer de systeemspanning lager is dan 18 V. Wanneer de contactsleutel naar de rijstand wordt gedraaid, begint de carrosserieregeleenheid CAN-berichten te versturen binnen ms. Een bericht mag pas als gemist worden beschouwd na ms + 5 x de berichtperiode. Voorbeeld: Als een bericht bijvoorbeeld een periode van 100 ms heeft, dan mag dit pas als gemist worden beschouwd na x 100 = ms. Langere storingsvalidatietijden zijn toegestaan. Scania CV AB 2016, Sweden 9 (14)

10 Parameterwaarden en status Parameterwaarden en status Ongebruikte parameters moeten worden verzonden als NotAvailable/TakeNoAction. Ook wanneer een storing wordt geregistreerd en bevestigd, wordt Error behandeld als NotAvailable/TakeNoAction. Als bijvoorbeeld een sensor, schakelaar of solenoïde niet is aangesloten op de ECU, moet de CAN-parameter de statusparameter Not available/takenoaction bevatten. Deze status moet ook worden gebruikt als er een signaal is dat nog niet is gevalideerd, bijvoorbeeld tijdens het opstarten van een regeleenheid. De parameter Diagnose van externe CAN bepaalt of de BCI-regeleenheid storingscodes moet vastleggen voor de externe CAN-interface. De parameter Externe CAN-interface bepaalt of de externe CAN-bus al dan niet actief is. Scania CV AB 2016, Sweden 10 (14)

11 Bronadressen Bronadressen De carrosserieregeleenheid heeft een bronadres dat niet kan worden geconfigureerd, 0xE6 (hex). Ze verzendt alle berichten met dit bronadres. Het bronadres 0xFE (hex), dat in de CAN-documentatie van Scania wordt gebruikt voor dergelijke berichten die de carrosseriebouwer verzendt, is slechts een voorbeeld van een bronadres dat de carrosseriebouwer kan gebruiken. Het belangrijkste is dat de adressen in de lijst niet worden gebruikt. De bronadressen in de tabel hieronder worden gebruikt voor berichten die worden verzonden vanuit de interne CAN-bus van het voertuig naar de externe CAN-bus via de carrosserieregeleenheid. Deze adressen mogen niet worden gebruikt door andere regeleenheden op het externe CAN-netwerk. Incorrect gebruik kan tot conflicten en functiestoringen in het externe CAN-netwerk leiden. N.B.: In de tabel worden de momenteel gebruikte adressen weergegeven, maar er kunnen adressen worden toegevoegd. Vooraf gedefinieerde bronadressen op de externe CAN-bus: Systeem Naam Bronadres (Hex) A Brake 0xB AB Air Bag 0x64 AL Locking and Alarm System 0x1D APS Air Processing System 0x30 ATA Air to Air Heater 0x44 AWD Differential Lock Controller 0x04 BCI Bodywork Communication Interface 0xE6 CV Converter Controller 0x43 Scania CV AB 2016, Sweden 11 (14)

12 Bronadressen Systeem Naam Bronadres (Hex) E Engine 0x0 F Suspension Management 0x2F ICL Instrument Cluster 0x17 K Coordinator 0x27 RD Retarder 0x10 SC Shift Selector Module 0x5 T Gearbox 0x3 TCO Tachograph 0xEE TM Tire Pressure Monitoring 0x33 V Visibility System 0x1E WTA Water to Air Heater 0x45 Scania CV AB 2016, Sweden 12 (14)

13 Parametergroepnummers Parametergroepnummers Behalve de PGN's die zijn aangegeven in SAE J is er een aantal PGN's dat door Scania is aangegeven, zie de tabel. Een aantal van deze PGN's wordt gebruikt op de externe CAN-bus. Deze PGN's mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Door Scania opgegeven berichten op de externe CAN-bus: Naam PGN (Hex) Standaard prioriteit Alarm Status Proprietary 00 FF B4 6 Bodywork Auxiliary Information 00 FF 9B 6 Bodywork Driver Information 2 00 FF 5C 6 Bodywork Engine Limitation 00 FF 2B 3 Bodywork Engine Request 1 00 FF 5B 6 Bodywork Engine Request 2 00 FF 5A 6 Bodywork PTO Control 00 FF 2C 3 Bodywork Vehicle Control 00 FF 2A 3 Bodywork Visibility Control 00 FF 2F 3 Cab Information Proprietary 1 00 FF 96 6 Coordinator General Information 00 FF B0 3 Coordinator General Information 2 00 FF AF 3 CUV Information 00 FF B1 6 DLN2 Proprietary 00 FF 81 3 Transmission Proprietary (DLN5) 00 FF A0 3 DLN8 Proprietary 00 FF 88 6 General Purpose Message 1 00 FF 60 6 PTO Information 00 FF 90 6 Scania Vehicle Status Message 1 00 FF 27 6 Scania CV AB 2016, Sweden 13 (14)

14 Parametergroepnummers Naam PGN (Hex) Standaard prioriteit Scania Vehicle Status Message 2 00 FF 28 6 Transmission Proprietary 2 -T 00 FF A1 6 Transmission Proprietary 2 -AWD 00 FF A1 6 Scania CV AB 2016, Sweden 14 (14)

CAN-interface voor FMS. Algemeen. Meer informatie over de FMS-standaard kunt u vinden op

CAN-interface voor FMS. Algemeen. Meer informatie over de FMS-standaard kunt u vinden op Algemeen Dit document bevat informatie over de FMS-standaard (Fleet Management System). De FMS-standaard is een open interface die door diverse vrachtwagenfabrikanten werd ontwikkeld. FMS-Standard description

Nadere informatie

CAN-interface voor FMS. Inleiding

CAN-interface voor FMS. Inleiding Inleiding CAN-interface voor FMS Dit document bevat informatie over de FMS-standaard. De FMS-standaard is een open interface die door diverse vrachtwagenfabrikanten werd ontwikkeld. FMS- Standard description

Nadere informatie

CAN-interface voor carrosserie. CAN-interface voor carrosserie van Scania. CAN-aansluiting. Vereisten voor CAN-communicatie met het voertuig

CAN-interface voor carrosserie. CAN-interface voor carrosserie van Scania. CAN-aansluiting. Vereisten voor CAN-communicatie met het voertuig CAN-aansluiting Bij voertuigen met BWE (Bodywork Electrical System, elektrisch systeem carrosserie) is de CAN-aansluiting voor carrosserie-uitrusting stekker C493, pen 3 (CANlow) en pen 4 (CAN-high). Als

Nadere informatie

Rijverlichting deactiveren

Rijverlichting deactiveren Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De functie voor deactivering van de rijverlichting wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge

Nadere informatie

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De koppelbegrenzingsfunctie wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge signalen ofwel via

Nadere informatie

Constante motortoerentalbegrenzing

Constante motortoerentalbegrenzing Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Er zijn drie opties voor het activeren van de constante motortoerentalbegrenzing. Als het voertuig is uitgerust met BCI-functionaliteit (Bodywork Communication

Nadere informatie

Activering EK-krachtafnemer. Algemene informatie

Activering EK-krachtafnemer. Algemene informatie Algemene informatie EK-krachtafnemers worden mechanisch aangedreven door het vliegwiel. Algemene informatie Informatie over hoe krachtafnemers kunnen worden gecombineerd vindt u in het document Krachtafnemercombinaties.

Nadere informatie

Algemene informatie over CAN. Algemeen. Meer informatie over CAN vindt u in de volgende documenten:

Algemene informatie over CAN. Algemeen. Meer informatie over CAN vindt u in de volgende documenten: Algemeen Regeleenheden moeten vaak informatie met elkaar uitwisselen. Gewoonlijk zijn regeleenheden die rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren op elkaar aangesloten. Dit betekent dat, als een regeleenheid

Nadere informatie

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT Functies Functies Het is mogelijk om de rijhoogte van voertuigen met luchtvering te verhogen of te verlagen door de hoeveelheid lucht in de luchtbalgen te regelen. De rijhoogteregeling kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Activering krachtafnemer automatische transmissie

Activering krachtafnemer automatische transmissie Functie Functie De functie is bedoeld voor het activeren van de krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en van buiten de cabine. De krachtafnemer wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheden

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheden Algemeen Algemeen C493 2 190 281 2 204 973 Het BWE-systeem (elektrisch systeem carrosserie) kan worden uitgebreid met uitbreidingseenheden als meer ingangen en uitgangen nodig zijn dan de BCI-regeleenheid

Nadere informatie

Carrosserie-interface. Beschrijving. Carrosserie-interface. BCI (Bodywork Communication Interface)

Carrosserie-interface. Beschrijving. Carrosserie-interface. BCI (Bodywork Communication Interface) Beschrijving Beschrijving Carrosserie-interface Het elektrische systeem van Scania voertuigen is gebaseerd op een aantal regeleenheden die onderling communiceren via een gemeenschappelijk netwerk. Om gebruik

Nadere informatie

Activering van zichtbaarheids- en verlichtingsfuncties op afstand

Activering van zichtbaarheids- en verlichtingsfuncties op afstand Functie Functie De volgende zichtbaarheids- en verlichtingsfuncties kunnen op worden geactiveerd: Meer informatie over verlichting vindt u in de documenten Deactivering van rijverlichting en Wisselend

Nadere informatie

Activering zoemer op afstand. Beschrijving

Activering zoemer op afstand. Beschrijving Beschrijving Beschrijving De functie Activering zoemer op afstand wordt door de carrosserie-uitrusting gebruikt om de zoemer in het instrumentenpaneel te activeren. Er moet aan de volgende voorwaarde zijn

Nadere informatie

Motortoerentalregeling tijdens kiepen. Achtergrondinformatie

Motortoerentalregeling tijdens kiepen. Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Om het manoeuvreren met het voertuig te vergemakkelijken wanneer een haakarm of kiepplatform wordt gebruikt, kan het wenselijk zijn om tijdelijk het motortoerental

Nadere informatie

Activeren voetplaat volgens EN Functie

Activeren voetplaat volgens EN Functie De functie is een klantoptie voor vuilniswagens met een voetplaat. Als de voetplaat wordt geactiveerd aan de hand van deze beschrijving, beschermt de functie personeel op de voetplaat. De functie voldoet

Nadere informatie

Alarmsensoren aansluiten. Algemeen

Alarmsensoren aansluiten. Algemeen Algemeen De ALM-regeleenheid (alarmsysteem) kan worden besteld met een fabrieksvoorbereiding voor aansluiting van externe alarmsensoren. De voorbereiding bestaat uit stekker C8112. De stekker is geel en

Nadere informatie

Activeren van een EK-krachtafnemer via BWS. Algemene informatie. Veiligheidsvoorwaarden. Permanente veiligheidsvoorwaarden

Activeren van een EK-krachtafnemer via BWS. Algemene informatie. Veiligheidsvoorwaarden. Permanente veiligheidsvoorwaarden Algemene informatie Algemene informatie De functie EK-krachtafnemer activeren is bedoeld voor het activeren voor de door het vliegwiel aangedreven krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en/of vanaf de

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheden

Centrale elektrische eenheden Algemeen Algemeen Er zijn vier centrale elektrische eenheden in het voertuig: Beschrijving Aanduiding Locatie Centrale elektrische eenheid Centrale elektrische eenheid opbouw Centrale elektrische eenheid

Nadere informatie

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling De alarmregeleenheid heeft aansluitingen die voorbereid af fabriek kunnen worden verkregen om het aansluiten van de volgende functies mogelijk te maken: Bediening van de centrale vergrendeling van de laadruimte

Nadere informatie

Activering werkverlichting. Beschrijving. Algemeen. Drukknop achteraf aanbrengen. Aansluitopties PGRT

Activering werkverlichting. Beschrijving. Algemeen. Drukknop achteraf aanbrengen. Aansluitopties PGRT Beschrijving Beschrijving Algemeen De functie Werkverlichting activeren wordt gebruikt om werklampen in en uit te schakelen. De werklampen kunnen zijn aangebracht op de achterwand van de cabine, op het

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Algemeen Algemeen De communicatie tussen het chassis en de carrosserie verloopt via de configureerbare ingangen en uitgangen

Nadere informatie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie Benaming Benaming De functie Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie (motorstop 2) wordt gebruikt om de motor buiten de cabine af te zetten. Dit is een veiligere functie dan Op afstand activeren

Nadere informatie

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren Algemene beschrijving van de werking Algemene beschrijving van de werking Het zwaailicht kan op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van voor welke van de volgende drie klantopties het

Nadere informatie

Voertuigsnelheid. Beschrijving

Voertuigsnelheid. Beschrijving Beschrijving Beschrijving Bij voertuigen met een tachograaf kan een extra instrument worden aangesloten om de voertuigsnelheid weer te geven. Aansluiting vindt plaats op pen 5 van stekker C7 in de carrosserieconsole.

Nadere informatie

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Wanneer voertuigen met HPI- en PDE-systemen stationair worden gebruikt met een

Nadere informatie

Aansluiten van externe display-instrumenten. Functie PGRT

Aansluiten van externe display-instrumenten. Functie PGRT Functie Functie Gebruikt voor het weergeven en aflezen van voertuiggegevens op display-instrumenten die zich op een andere plaats dan de bestuurdersplaats bevinden. N.B.: De functie kan niet worden gebruikt

Nadere informatie

Krachtafnemer in de aandrijflijn activeren. Functie

Krachtafnemer in de aandrijflijn activeren. Functie Functie Functie De functie is bedoeld voor het activeren van de krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en van buiten de cabine. De krachtafnemer wordt geregeld door de BCI-regeleenheid. Voor een correcte

Nadere informatie

Parameters Zichtbaarheid

Parameters Zichtbaarheid Inleiding Inleiding In dit document worden de parameters beschreven die verband houden met zichtbaarheid. Het vermeldt alleen de parameters die nuttig worden geacht voor de carrosseriebouwer. De parameters

Nadere informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie Algemene informatie Er is een minimaal toegestane afstand tussen de cabine en de carrosserie vastgelegd om ervoor te zorgen: Algemene informatie Informatie over de cabinetypeaanduiding vindt u in het document

Nadere informatie

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Achterlichten Er zijn 3 achterlichttypen: Compacte

Nadere informatie

VEHICLE COMMUNICATION TOOLS VIDA ALL-IN-ONE

VEHICLE COMMUNICATION TOOLS VIDA ALL-IN-ONE VIDA ALL-IN-ONE INHOUD 1 OVER VEHICLE COMMUNICATION TOOLS... 3 1.1 DiCE... 3 1.2 J2534... 3 1.3 VCT2000... 3 1.4 Volvo System Tester (VST)... 3 2 DICE... 4 2.1 Ondersteuning... 4 2.2 Componenten... 4 2.3

Nadere informatie

C494 Stekker voor kabelboom van cabine naar frame

C494 Stekker voor kabelboom van cabine naar frame is een 21-pens stekker die de carrosseriebouwer toegang geeft tot een aantal signalen en functies afhankelijk van de voertuigconfiguratie. Informatie over aansluiting van de stekker op de DIN-stekkers

Nadere informatie

Afstelbare parameters - Alarm en centrale vergrendeling

Afstelbare parameters - Alarm en centrale vergrendeling Inleiding Inleiding De lijst van afstelbare parameters is beperkt tot die parameters die relevant worden geacht voor carrosseriebouwers. Bezoek voor meer informatie over de huidige parameters voor een

Nadere informatie

Aansluiten van extra contourverlichting. Beschrijving. Activering

Aansluiten van extra contourverlichting. Beschrijving. Activering Beschrijving Beschrijving Contourverlichting kan op verschillende manieren worden aangesloten afhankelijk van het feit of het voertuig af fabriek geleverd is met de voorbereiding hiervoor: Aan alle voertuigen

Nadere informatie

Voorbereiding laadklep

Voorbereiding laadklep Algemene informatie over de voorbereiding Algemene informatie over de voorbereiding Om in de elektrische aansluiting van een laadklep te voorzien, kan de de voorbereidingsset voor de laadklepdraadbundel

Nadere informatie

KMS UEGO CAN controller Onderdeel nr:

KMS UEGO CAN controller Onderdeel nr: KMS UEGO CAN controller Onderdeel nr: 01-01-01-0010 Versie 1.03 1 Dit document bevat gedetailleerde informatieve over de KMS UEGO CAN controller. Overige informatie, handleidingen, kabelboom schema s en

Nadere informatie

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten.

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Er zijn verschillende voorbereidingen voor verlichting die af fabriek kunnen worden besteld.

Nadere informatie

Bedradingsschema. Student booklet

Bedradingsschema. Student booklet Bedradingsschema Student booklet Bedradingsschema - INDEX - 2006-04-06-17:05 Bedradingsschema Een handleiding voor bedradingsschema's laat zien hoe de verschillende systemen in een truck zijn gestructureerd.

Nadere informatie

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting Inleiding Inleiding is een 18-pens stekker die toegang geeft tot functies voor automatische transmissies en volgwagenaansluitingen. Meer informatie over ingangen en uitgangen en aansluitvoorbeelden voor

Nadere informatie

Antennes. Algemene informatie

Antennes. Algemene informatie Algemene informatie Antennes worden gebruikt om radiogolven te ontvangen en te verzenden en bestaan gewoonlijk uit een antennebehuizing en een antennestang. De antennebehuizing wordt op het cabinedak aangebracht

Nadere informatie

FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003

FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003 FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003 Versie 1.01 1 Inhoud pagina. 1 Pin uitgangen... 3 2 Aansluiting FA23... 4 2.1 Specificatie...5 2.1.1 Zekeringen... 5 2.1.2 Kabel dikte... 5 3 Bijlage D1:

Nadere informatie

ARA-pro Installatie Dupline bus

ARA-pro Installatie Dupline bus ARA-pro Installatie Dupline bus ARA-pro is een geregistreerd handelsmerk van Adesys bv, Wateringen, NL uitgave 30-03-2012 1. Installatie Dupline bus Dupline is een bus systeem van Carlo Gavazzi. Op deze

Nadere informatie

Algemene informatie over de console en stekkers van de carrosserie

Algemene informatie over de console en stekkers van de carrosserie Carrosserieconsole en stekkers Carrosserieconsole en stekkers De console is een paneelgedeelte die functioneert als een steun voor stekkers bedoeld voor functies. De stekkers verbinden twee kabelbomen.

Nadere informatie

CAN-interface voor carrosserie. Introductie. Externe CAN-bus. CAN-interface. Carrosserieregeleenheid BWS

CAN-interface voor carrosserie. Introductie. Externe CAN-bus. CAN-interface. Carrosserieregeleenheid BWS Introductie Introductie Externe CAN-bus De CAN-bus die op de CAN-interface is aangesloten voor carrosserie-uitrusting wordt in dit document de externe CAN-bus genoemd. CAN-interface De interface met de

Nadere informatie

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren Algemeen Algemeen Dit document beschrijft waar er zich gaten, gatmarkeringen en lasmoeren bevinden aan de buitenzijde van de cabine. Het doel hiervan is de montage van extra accessoires of uitrusting te

Nadere informatie

Modbuskoppeling Verdyn - Priva (engineering in Priva)

Modbuskoppeling Verdyn - Priva (engineering in Priva) 1 Modbuskoppeling Verdyn - Priva (engineering in Priva) Verhulst klimaattechniek B.V. Albert Einsteinweg 10 5151 DL Drunen Nederland Tel.: 0416-672200 Fax: 0416-340785 www.verhulst.com 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nieuw uniek product CAN TEST BOX

Nieuw uniek product CAN TEST BOX Nieuw uniek product CAN TEST BOX Wat is een CTB Kit? De CAN Test Box (CTB) is een diagnoseapparaat dat aangesloten wordt op de OBDII connector van de auto waarmee u snel en eenvoudig electrische storingen

Nadere informatie

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting Algemene informatie over C449 Algemene informatie over C449 C449 is een 18-pens stekker die toegang geeft tot functies voor de automatische transmissie en volgwagenaansluitingen. Meer informatie over ingangen

Nadere informatie

Auto Advies J.Speksnijder

Auto Advies J.Speksnijder www.apk2.nl Auto Advies J.Speksnijder www.autoadviezen.nl Altijd Praktijkgerichte Kennis 1 Uitleg EOBD en Readiness V_10 17-03-2012 2 1 Welke voertuigen kunnen via EOBD uitgelezen worden Benzine: vanaf

Nadere informatie

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten:

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten: Algemene informatie over wetten en regelgevingen De richtlijnen en regelgevingen voor zware voertuigen worden gecoördineerd binnen de EU. Deze worden als wettelijke vereisten toegepast in de EU-lidstaten.

Nadere informatie

BICT:01 BICT. nl-nl. Gebruiksaanwijzing. Uitgave 3.0. Scania CV AB 2015, Sweden

BICT:01 BICT. nl-nl. Gebruiksaanwijzing. Uitgave 3.0. Scania CV AB 2015, Sweden BICT:01 Uitgave 3.0 nl-nl BICT Gebruiksaanwijzing 339 837 Scania CV AB 2015, Sweden Introductie... 3 Info over BICT... 3 Instellingen... 4 Overzicht... 5 Verklaring van termen... 6 Grafische symbolen die

Nadere informatie

Handleiding HCS VB5118

Handleiding HCS VB5118 Handleiding HCS VB5118 Digitale Ingangsmodule met 8 ingangen HCS Building Automation Kompasstraat 7, 2901AM Capelle a/d IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle a/d IJssel Tel. +31(0)10 458 00 00 Fax +31(0)10

Nadere informatie

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 INT-ADR ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 De INT-ADR uitbreiding is voor uitbreiding van het alarmsysteem met tot 48 adresseerbare zones en ondersteund de CA-64 ADR-MOD adresseerbare detector

Nadere informatie

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN Elektrische functie printen MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN 147 MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN - Beschrijving Een elektronisch systeem bewaakt en regelt alle parameters van de motor voor optimale prestaties

Nadere informatie

Installatie gids ADAP-KOOL. Datacommunicatie link naar ADAP-KOOL regelsystemen met EKC - LonWorks

Installatie gids ADAP-KOOL. Datacommunicatie link naar ADAP-KOOL regelsystemen met EKC - LonWorks Installatie gids ADAP-KOOL Datacommunicatie link naar ADAP-KOOL regelsystemen met EKC - LonWorks RC.8A.C1.10 3-1999 Inhoud Introductie... 2 Principe... 3 FTT 10... 4 RS 485... 6 Versterker / brug... 8

Nadere informatie

Module met communicatie optie RS485 voor

Module met communicatie optie RS485 voor EMDX³ AMC Module met communicatie optie RS485 voor 146 69 N292514/00 NL 146 73 - Ref.: N292514/00 NL NL Inhoud VOORAFGAANDE HANDELINGEN 4 ALGEMENE INFORMATIE 4 INSTALLERING 5 AANSLUITING 5 PROGRAMMERING

Nadere informatie

NOx-sensor verplaatsen. Algemene informatie. NOx-sensor verplaatsen bij andere uitlaatpijpen

NOx-sensor verplaatsen. Algemene informatie. NOx-sensor verplaatsen bij andere uitlaatpijpen Bij voertuigen met het SCR-emissieregelsysteem (Selective Catalytic Reduction) en een verticale uitlaatpijp is het soms nodig om de NOx-sensor te verplaatsen om zo ruimte te maken voor carrosserieonderdelen,

Nadere informatie

C489 - Stekker voor standaard functies C489

C489 - Stekker voor standaard functies C489 is een -pens stekker die toegang geeft tot algemene functies in het voertuig. De stekker is bruin en is aangebracht aan de binnenzijde van de carrosseriesteun. 36 37 C34 C493 C59 C449 C447 C494 C34 C60

Nadere informatie

DUMAN US-Module V1.5 2 ste druk Inbouw handleiding. Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5

DUMAN US-Module V1.5 2 ste druk Inbouw handleiding. Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5 Inbouw handleiding Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5 Eigenschappen: - Geen hitte-ontwikkeling (in tegenstelling tot andere modules)! - Instelbare helderheid van de US-Lights van

Nadere informatie

Gewichtmeters aansluiten in het pneumatisch systeem

Gewichtmeters aansluiten in het pneumatisch systeem Algemeen Algemeen Gewichtsindicatie aan de buitenkant met behulp van gewichtmeters is een eenvoudige manier voor de bestuurder om te zien hoe zwaar het voertuig is beladen. De gewichtmeter is een soort

Nadere informatie

Vanaf april 2012 wijziging APK2 GRATIS VERZENDING IN NL.

Vanaf april 2012 wijziging APK2 GRATIS VERZENDING IN NL. Vanaf april 2012 wijziging APK2 NU: APK2 READER 295,00 (excl. 19% BTW) GRATIS VERZENDING IN NL. Vanaf april 2012 bent u verplicht om voor de APK gebruik te maken van een door de RDW goedgekeurde EOBD uitleessysteem.

Nadere informatie

Ontwerpen van PROFIBUS installaties. Geert Leen PROFIBUS International Competence Center ACRO

Ontwerpen van PROFIBUS installaties. Geert Leen PROFIBUS International Competence Center ACRO Ontwerpen van PROFIBUS installaties Geert Leen PROFIBUS International Competence Center ACRO Ontwerpen van een PROFIBUS installatie Keuze van het kabeltype Standaard kabel Halogeenvrije FRNC kabel Kabel

Nadere informatie

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16 06/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

PROFIBUS fysieke laag als Asset

PROFIBUS fysieke laag als Asset PROFIBUS fysieke laag als Asset Ede, 12 november 2009 Michiel Kuijer Turck B.V. Zwolle 038-4227750 michiel.kuijer@turck.com De Nationale PROFINET & IO-Link dag 2009 2 fouten kunnen optreden? onderhoudstools

Nadere informatie

Handleiding HCS VB5248

Handleiding HCS VB5248 Handleiding HCS VB5248 Analoge Uitgangsmodule met 8 uitgangen HCS Building Automation Kompasstraat 7a, 2901AM Capelle a/d IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle a/d IJssel Tel. +31(0)10 458 00 00 Fax +31(0)10

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid De centrale elektrische eenheid bevindt zich aan de passagierszijde, onder het opbergvak in het instrumentenpaneel. Open deze als volgt: 1. Open het luik voor het opbergvak in het instrumentenpaneel. Het

Nadere informatie

Installatie handleiding voor de I-FREE03TV tv on the move

Installatie handleiding voor de I-FREE03TV tv on the move Product: Toepassing: Functie: I-FREE03TV (Software V4.0.2R en hoger) Universele kabelset met losse verloop kabels om alle onderstaande genoemde auto s vrij te zetten. CAN Bus activatie van de TV Function

Nadere informatie

Afstelbare parameters - Signalering en zichtbaarheidssystemen

Afstelbare parameters - Signalering en zichtbaarheidssystemen Inleiding Inleiding De lijst van afstelbare parameters is beperkt tot die parameters die relevant worden geacht voor carrosseriebouwers. Bezoek voor meer informatie over de huidige parameters voor een

Nadere informatie

Espa 443 Converter. Beschrijving van de Espa 444 naar Espa 443 Converter.

Espa 443 Converter. Beschrijving van de Espa 444 naar Espa 443 Converter. Espa 443 Converter Beschrijving van de Espa 444 naar Espa 443 Converter. www.elexol.nl Beschrijving Espa 444 naar 443 Converter bladzijde 1 Datum: 5 maart 2010 Inhoudsopgave Werking van de Converter 3

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting

Componenten voor hydraulische uitrusting Algemene informatie Algemene informatie Een compleet hydraulisch systeem kan af fabriek worden besteld. Het is ook mogelijk om afzonderlijke componenten voor hydraulische uitrusting te bestellen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Krachtafnemer in aandrijflijn via BWS. Algemene informatie over de functie. Bediening met voertuig in beweging en stilstaand voertuig

Krachtafnemer in aandrijflijn via BWS. Algemene informatie over de functie. Bediening met voertuig in beweging en stilstaand voertuig Algemene informatie over de functie Algemene informatie over de functie De krachtafnemer in de aandrijflijn wordt hoofdzakelijk gebruikt als er om heel veel vermogen wordt gevraagd. Het voordeel is dat

Nadere informatie

C259 - Stekker voor uitgebreide functies C259

C259 - Stekker voor uitgebreide functies C259 is een 21-pens stekker die de carrosseriebouwer toegang geeft tot verschillende signalen en functies via het regelsysteem carrosserie (BWS, Bodywork System). Ook kan de carrosseriebouwer het voertuig aanpassen

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Ede, 18 november

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Ede, 18 november De PROFIBUS, PROFINET & Ede, 18 november 2011 IO-Link dag 2011 The basics of PROFINET Harm Geurink Product Manager AUTOMATION Phoenix Contact bv hgeurink@phoenixcontact.nl PROFINET Trends in de markt:

Nadere informatie

SP2PRO School ISYLED Visie Installateur handleiding

SP2PRO School ISYLED Visie Installateur handleiding SP2PRO School ISYLED Visie Installateur handleiding All rights, including rights created by patent grant or registration of a utility model or design, are reserved. Technical modifications possible. Technical

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

4 4 x 1 Ø 22 mm 61 8 mm 3 meter » Polyurethaan mantel. 7 6 x 1 1 x 1,5 7 6 x 1 1 x 1,5

4 4 x 1 Ø 22 mm 61 8 mm 3 meter » Polyurethaan mantel. 7 6 x 1 1 x 1,5 7 6 x 1 1 x 1,5 6-24V / 4-aderig 4 4 x 1 Ø 22 mm 61 8 mm 3 meter 39.13.510 12V / 7-aderig Aders mm 2 Buiten Windingen Uitvoering Werklengte Artikelnummer Ø 41 mm 38 aluminium stekker Ø 45 mm 36 kunststof stekker 3,5 meter

Nadere informatie

M Tracer A1. Versie 0.4 juni 2011

M Tracer A1. Versie 0.4 juni 2011 M Tracer A1 Hardware installatie handleiding Versie 0.4 juni 2011 Rho Delta Automotive & Consumer Products BV Villa California Building Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel nr: 010 4971112 Verkoop Tel

Nadere informatie

Handleiding HCS VB5224

Handleiding HCS VB5224 Handleiding HCS VB5224 Digitale Uitgangsmodule met 4 uitgangen HCS Building Automation Kompasstraat 7, 2901AM Capelle a/d IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle a/d IJssel Tel. +31(0)10 458 00 00 Fax +31(0)10

Nadere informatie

ACS-30-EU-MONI-RMM2-E

ACS-30-EU-MONI-RMM2-E Regeling en controle van heat-tracing voor meerdere toepassingen in commerciële en residentiële gebouwen Beschrijving De Remote Monitoring Module (RMM) wordt gebruikt voor de verzameling van sensor-/temperatuurinvoeren

Nadere informatie

TREVLER AIR Model OBD2 AX5

TREVLER AIR Model OBD2 AX5 HANDLEIDING TREVLER AIR Model OBD2 AX5 WAARSCHUWING: Stel de Trevler niet bloot aan: - water - andere vloeibare substanties - extreme hitte of kou Open de behuizing van de Trevler nooit, om gevaar voor

Nadere informatie

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding):

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding): Algemene informatie over stroomverbruik Algemene informatie over stroomverbruik BELANGRIJK! Om beschadiging van de accu te voorkomen, moet de laadcapaciteit van de dynamo worden aangepast aan het stroomverbruik.

Nadere informatie

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Stroomsensor BT21i is een veelzijdige sensor, die de stroomsterkte kan meten

Nadere informatie

Ondersteunde modellen Durametric Versie 6

Ondersteunde modellen Durametric Versie 6 1989 1994 Porsche 911 (964)... 2 1989 1995 Porsche 928... 3 1989 1991 Porsche 944... 4 1992 1995 Porsche 968... 5 1994 1999 Porsche 911 (993)... 6 1998 2005 Porsche 911 (996)... 7 2005 2011 Porsche 911

Nadere informatie

Kabels en kabelbomen. Algemeen

Kabels en kabelbomen. Algemeen Algemeen Algemeen In dit document wordt beschreven hoe om te gaan met elektrische kabels en kabelbomen en de afmeting ervan vast te stellen. Om carrosseriewerkzaamheden te vergemakkelijken kan een aantal

Nadere informatie

Artikel / Omschrijving. Afm: 72x88x66mm. HDL SB-DN-232IP-PRO. Afm: 72x88x66mm.

Artikel / Omschrijving. Afm: 72x88x66mm. HDL SB-DN-232IP-PRO. Afm: 72x88x66mm. SMART BUS HDL Catalogus HDL systeem. Een revolutionair, modulair systeem met RS232 en IP gateway voor bi-directionele communicatie met audiovisuele systemen, pc & tablet. Volledig naar eigen behoefte samen

Nadere informatie

K2-Electronics. Project IB2 Mk-II Status Final Revisie 0.6 Datum okt. 2000. P. C. Krom, F. W. Krom. Auteur(s)

K2-Electronics. Project IB2 Mk-II Status Final Revisie 0.6 Datum okt. 2000. P. C. Krom, F. W. Krom. Auteur(s) IB2 Mk-II User documentatie. K2-Electronics Project IB2 Mk-II Status inal Revisie 0.6 Datum okt. 2000 Dit document is eigendom van K2-Electronics. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en /

Nadere informatie

Achterlichten. Uitvoering

Achterlichten. Uitvoering Afhankelijk van de specificatie van het voertuig bij de bestelling, wordt het voertuig geleverd met een van de volgende achterlichten: Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie. Compacte

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's vevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

4-kanaals dimmerstuurmodule met 0 of 1 tot 10V-uitgangen voor het Velbus-systeem

4-kanaals dimmerstuurmodule met 0 of 1 tot 10V-uitgangen voor het Velbus-systeem VMB4DC 4-kanaals dimmerstuurmodule met 0 of 1 tot 10V-uitgangen voor het Velbus-systeem INHOUD INHOUD... 2 OMSCHRIJVING... 3 EIGENSCHAPPEN... 3 VELBUSEIGENSCHAPPEN... 5 OVERZICHT... 6 LEDINDICATIE... 7

Nadere informatie

Basis installatie handleiding TempWeb

Basis installatie handleiding TempWeb Basis installatie handleiding TempWeb Inhoud 1. Checklist (voor de verkoop)... 3 2. De Internet coordinator G10/G11... 4 2.1 LED signalen van de Coördinator... 5 2.2 Het programmeren van een vast IP adres...

Nadere informatie

Onderhoud van PROFIBUS installaties

Onderhoud van PROFIBUS installaties Onderhoud van PROFIBUS installaties Edegem, 10 juni 2009 Voorkomende fouten Busfouten Kortsluiting Kabelbreuk Reflecties Afsluitweerstanden Hoog-ohmige impedantie Fysieke problemen! 2 Voorkomende fouten

Nadere informatie

Wat is DALI? VSA s of LED drivers van elk merk/ fabrikaat kunnen in een installatie doorelkaar toegepast worden. (Osram, Philips, Helvar)

Wat is DALI? VSA s of LED drivers van elk merk/ fabrikaat kunnen in een installatie doorelkaar toegepast worden. (Osram, Philips, Helvar) Wat is DALI? DALI is een intelligent systeem waarin verschillende componenten met elkaar communiceren, gericht op verlichting, energiebesparing en bedieningsgemak. Digital Addressable Lighting Interface

Nadere informatie

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET:

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET: dmxdomotica DDC1-IP Controller. Ipad en Android Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop

Nadere informatie

MODBUS remote I/O-unit type MODBUS4S110

MODBUS remote I/O-unit type MODBUS4S110 MODBUS remote I/O-unit type MODBUS4S110 Opvragen en aansturen van I/O via MODBUS RTU over RS232 of MODBUS IP of directe TCP/IP-socket. De MODBUS4S110 is een unit die als slave via MODBUS RTU (RS232) of

Nadere informatie

Productinformatie. SmartLink-(RM) Communicatie-interface (Remote+ module)

Productinformatie. SmartLink-(RM) Communicatie-interface (Remote+ module) Productinformatie Hotraco Agri BV Stationsstraat 142 5963 AC Hegelsom Tel +31 (0)77 327 50 20 Fax +31 (0)77 327 50 21 info@hotraco.com www.hotraco.com SmartLink-(RM) Communicatie-interface (Remote+ module)

Nadere informatie

Inhoudsopgave. SNI handleiding. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. SNI handleiding. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...2 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...2 ALGEMENE WERKING...3 PRINT AANSLUITINGEN...4 AANSLUITSCHEMA S...6 VIA COMPUTER NETWERK...6 VIA DONGLE...6 BOUTRONIC

Nadere informatie

Handleiding HCS VB5238

Handleiding HCS VB5238 Handleiding HCS VB5238 Analoge Ingangsmodule Ni1000/Pt1000 met 8 ingangen HCS Building Automation Kompasstraat 7a, 2901AM Capelle a/d IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle a/d IJssel Tel. +31(0)10 458 00

Nadere informatie

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen Algemeen Voor het plannen van carrosseriewerkzaamheden is het van belang in een vroeg stadium te weten welke werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan aan een voertuig. Algemeen Dit document beschrijft

Nadere informatie