De leidingsploeg van Chiro WAWW:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De leidingsploeg van Chiro WAWW:"

Transcriptie

1

2 Chirokledij Waar je ons ook tegenkomt, je kunt niet naast ons kijken. Met ons Chirouniform zijn we duidelijk herkenbaar bij jong en oud. We dragen dezelfde kledij om te tonen dat we één groep zijn en willen dat ook uitstralen. Nieuwe bewegingskledij is te koop in De Banier. In onze Chiro hebben we ook een ruime keuze aan tweedehandskledij, je betaalt slechts 5 per stuk! Vraag gerust naar meer info bij de leiding.

3 Inleiding Dag allemaal! Dit jaar wordt weer een jaar vol plezier, spanning, vriendschap en entertainment. Net als vorige jaren staat onze leidingsploeg weer helemaal paraat om jullie een fantastisch chirojaar te laten beleven. In dit infoboekje stellen we je onze nieuwe leidingsploeg voor, krijg je een korte jaarkalender, vind je de nodige contactinformatie en nog veel meer. De leidingsploeg van Chiro WAWW: Arne, Bram, Dennis, Dries, Elias, Elise, Eva, Griet, Johan, Jozefien, Karlien, Lies, Louis, Louise, Lukas, Lydia, Maarten, Riet, Rupert, Sam, Siel, Sofie

4 Voorstelling Chiro Chiro WAWW is één van de 938 lokale Chirogroepen die gecoördineerd worden door Chirojeugd-Vlaanderen vzw. Met leden en nog eens leidingsmensen, is de Chiro de grootste jeugdbeweging van ons land. De drie kernbegrippen van de Chiro zijn rechtvaardigheid, graag zien en innerlijkheid. Alle kinderen - vanaf het eerste leerjaar - zijn welkom om mee te spelen. De Chiro is een samenkomst van kinderen, pubers, adolescenten, jongvolwassenen en volwassenen. Deze mix van verschillende leeftijden en karakters geeft een groep die iedereen kan boeien. In deze Chirogroep is dan ook iedereen van harte welkom. We willen dat de Chiro een leerschool voor het leven is waar iedereen op zijn eigen manier en tempo kan groeien en bloeien. We bouwen een heel jaar aan de Chirodroom, want Chiro is meer dan de wekelijkse zondagmiddag, het is een manier van leven. Meer informatie over alles wat met Chiro te maken heeft, kun je vinden op de website en op onze eigen webstek Jaarthema: WijkUit! Jawaddedadde, wij hebben al eens een serieus netwerk om op te rekenen! En maar goed ook, want al die mensen en organisaties uit de buurt helpen ons gratis of toch serieus goedkoop met hun sterke handen, kennis, contacten, sponsoring, enzovoort. Zij zijn het die je wafels kopen, je leden leveren, je frieten bakken of opeten op je eetkermis, je leden naar het zwembad brengen, enz. Zonder hen zouden onze bivakken en Chironamiddagen er heel wat anders uitzien. En omgekeerd ook: Chiro brengt kleur in de buurt! Door Chiro is er speelsheid op straat, komen mensen samen, komt feest en spel in plaats van verveling, gaan voordeuren open, enz.! Elke Chirogroep is een belangrijke speler in de buurt en dat laten we dit jaar meer dan ooit zien.

5 Voorstelling Hoog tijd voor een jaarthema over onze buurt. WijkUit! Sla de Chirodeur achter je toe en trek met je leden de buurt in, vergroot je netwerk, kleur de straten Chiro en organiseer een groots buurtfeest. Op het einde van het jaar willen we met zekerheid kunnen zeggen dat elke Vlaming en Brusselaar iemand in de Chiro kent. En omgekeerd! Neighbours, everybody needs good neighbours Een chiro zonder buurt is als een strooien huis: je blaast het zo omver. Goeie buren vormen samen een stevig netwerk waar je op terug kan vallen en door kan groeien. Frank de vrachtwagenchauffeur rijdt ons materiaal elke zomer naar onze kampplaats, buurvrouw Simonne helpt speelclubbers veilig de straat over na de Chiro, de vrouw van de bakker zorgt op Christus Koning voor warme chocolademelk, ouder Michel fixt problemen aan de lokalen, de jeugddienst organiseert een grootse speldag voor alle jeugdbewegingen, het gazettenwinkeltje werkt graag mee aan een buurtspel, enz. Ze zitten allemaal in ons team! Een goed netwerk heb je broodnodig, geen enkele Chirogroep kan het alleen. Neighbours, should be there for one another Niet om te stoefen, maar als we losweg fantaseren over een wereld zonder Chiro, onze buurt zou er heel wat anders uit zien. Een buurt zonder Chiro is als een zee zonder zout: het kan wat extra pit gebruiken! WAWW Elke zondagmiddag verzamelen we met alle afdelingen om 14u in het Parochiaal Centrum Valkenburg (Legeweg 83-85) voor een kort groepsmoment. Na de opening gaan de rakwi s, tito s, keti s en aspi s met de fiets naar onze andere lokalen in de Koude Keuken (Legeweg 269C). Om 16u is er een vieruurtje voorzien dat bestaat uit een koek en fruitsap van de wereldwinkel. Hiervoor vragen we elke zondagmiddag 0,50. De twee jongste afdelingen hebben om 17u gedaan, de rakwi s om 17u30 en de drie oudste afdelingen stoppen ermee om 18u. Naast de gewone zondagen gaat iedere afdeling op weekend, organiseren we een diamontage, spaghetti-avond en zo veel meer. We sluiten ons chirojaar af met een spetterend bivak.

6 Voorstelling Bivak Het bivak is het hoogtepunt van het jaar! Om jullie een beetje nieuwsgierig te maken, lichten we alvast een tipje van de sluier: dit jaar trekken we richting Hasselbach, Maspelt! Maar voor jullie helemaal wegdromen, staat ons eerst nog een vreugdevol chirojaar te wachten! Spaardienst Net als andere jaren kun je ook meedoen aan onze spaardienst. De bedoeling hiervan is dat ouders tijdens het jaar de zondag een zelf te kiezen bedrag betalen, waardoor het inschrijvingsgeld voor het kamp op het einde van het werkjaar minder groot is. Voor meer info kan je de leiding contacteren. Vergeet-mij-nietje Het vergeet-mij-nietje is een maandelijkse brief waarin de komende activiteiten van de chiro vermeld worden. Hierin verneem je de data van de afdelingsweekends, kerstfeestjes, wanneer er geen chiro is, Verder komt hierin ook de praktische informatie over onze speciale activiteiten: schaatsen, zeedag, spaghetti-avond Gelieve het Vergeet-mij-nietje telkens te lezen zodat u op de hoogte bent van het reilen en zeilen in de chiro. Op onze webstek kunt u zich inschrijven om het Vergeet-mij-nietje elektronisch te ontvangen. Website Op chirowaww.be vind je een woordje uitleg over onze vzw, foto s van de verschillende afdelingen, de Chiro-activiteiten én het recentste Vergeet-mijnietje. Vzw De Vzw Chiro WAWW bestaat uit leiding, oud-leiding en ouders. De Vzw beheert onze lokalen in de Koude Keuken.

7 Spaghetti-avond Spaghetti-avond Zaterdag 9 november 2013 Op 9 november is het tijd om te beginnen watertanden! Dit op onze jaarlijkse spaghetti-avond die net als ieder jaar in een leuk kleedje wordt gestoken. We nodigen jullie met veel plezier uit om naar hartelust te genieten van deze avond waar je naast een heerlijke maaltijd ook zal kunnen genieten van een gemoedelijke chirosfeer dankzij de randanimatie en tombola! Meer info volgt in het Vergeet-mij-nietje.

8 Ribbels 1e en 2e leerjaar - Chiro van 14u tot 17u Eva Stieperaere Geboortedatum: 27/12/1993 2e jaar leiding Varia: Eva loopt graag, ziet graag aapjes en studeert verpleegkunde. Ze kan niet wachten om de ribbels opnieuw te animeren! Bram Cornillie Bramme Geboortedatum: 11/05/1994 2e jaar leiding Varia: Voor Bram is dit zijn tweede jaar bij de ribbels. Deze voetballer studeert economie en belooft er een tof jaar van te maken! Karlien Mertens Geboortedatum: 15/05/1995 1e jaar leiding Varia: Karlien is nieuw in onze chiro en heeft er keiveel zin in! Ze zit in haar laatste jaar haarzorg. Buiten school houdt ze zich graag bezig met lezen, zingen en chiro natuurlijk!

9 Speelclub 3e en 4e leerjaar - Chiro van 14u tot 17u Rupert Lemahieu Geboortedatum: 30/06/1993 4e jaar leiding Varia: Rupert studeert voor burgerlijk ingenieur. Samen met Jozefien is hij groepsleiding. Hij verlangt alweer om er een schitterend jaar van te maken! Sam Uyterhoeven Samme Geboortedatum: 11/12/1992 4e jaar leiding Varia: Sam studeert handelswetenschappen. Geel is zijn favoriete kleur. Hij houdt van lopen, maar nog veel meer van lachen en mopjes uithalen! Bij deze zijn de speelclubbers gewaarschuwd!

10 Speelclub 3e en 4e leerjaar - Chiro van 14u tot 17u Jozefien Bonduel Jo-z Geboortedatum: 26/01/1991 5e jaar leiding Varia: Jozefien haar lievelingskleur is rood (en dat is echt waar!). Haar lievelingsdier is Mister, haar lovely cat. Verder houdt ze er van om te gaan shoppen met haar tweelingzus Annelie. Dries Cornillie Driezel Geboortedatum: 24/03/1995 1e jaar leiding Varia: Dries studeert elektromechanica in Oostende. Verder doet hij aan boogschieten en muurklimmen. Hij vindt de speelclubbers de max en heeft erg veel zin in dit jaar!

11 Rakwi s 5e en 6e leerjaar - Chiro van 14u tot 17u30 Maarten Desmet Martin Geboortedatum: 21/10/1994 2e jaar leiding Varia: Maarten is de creatieveling van de chiro: zijn hobby s zijn gitaar spelen, acteren en zingen. Deze duizendpoot is de jongste van de familie Desmet. Dennis Mohammad Geboortedatum: 5/04/1995 1e jaar leiding Varia: Dennis studeert print media: ontwerpen en drukken van folders/boekjes/kaartjes enzo Hij ziet het jaar volledig zitten! Riet Dumoulin Geboortedatum: 1/09/1995 1e jaar leiding Varia: Riet studeert logopedie en heeft veel hobby s: piano spelen, zingen, zwemmen, chiro en nog heel veel meer super sjieke dingen Ook zij heeft al super veel zin om een jaar te ravotten met de rakwi s!

12 Tito s 1e en 2e middelbaar - Chiro van 14u tot 18u Elias Bode Geboortedatum: 05/09/1994 2e jaar leiding Varia: Elias studeert psychologie. Deze Clubzot heeft alweer super veel zin om een jaar bij de tito s te staan! Siel Verschoren Geboortedatum: 29/06/1993 2e jaar leiding Varia: Siel houdt heel erg van chocolade, lachen, en het kleur roze. Deze lachtaart volgt de opleiding ergotherapie. Zoals algemeen geweten is Siel dé veggie van chiro WAWW.

13 Tito s 1e en 2e middelbaar - Chiro van 14u tot 18u Louis Naeyaert Louigi Geboortedatum: 29/12/1995 1e jaar leiding Varia: Louis studeert lager onderwijs. Deze sportman neemt graag deel aan triathlons, hij doet dan ook niets liever dan lopen, zwemmen en fietsen. De tito s zijn gewaarschuwd! Louise Fiems Geboortedatum: 28/01/1995 1e jaar leiding Varia: Louise studeert sociaal werk. Haar hobby s zijn ballet, en chiro natuurlijk! Ook Louise heeft super veel zin in dit chirojaar!

14 Keti s 3e en 4e middelbaar - Chiro van 14u tot 18u Lukas Bode Bode Geboortedatum: 22/04/1991 5e jaar leiding Varia: Lukas kennen we als de handige Harry en als het vat vol energie. Een maand lang heeft hij deze energie moeten opsparen, dus verwacht jullie maar aan een spetterend jaar. Sofie Desmet Molletje Geboortedatum: 21/10/1994 2e jaar leiding Varia: Deze leidster studeert geneeskunde. Haar hobby s zijn lopen en skeeleren. Ze heeft nog drie broers, waarvan Maarten en Arne ook in de leiding zitten. Elise Oosterloo Geboortedatum: 28/11/1994 2e jaar leiding Varia: Elise studeert architectuur. Als ze niet bezig is met maquettes bouwen, dan tekent ze wat in AutoCAD. Ze heeft een roze kamer en is absoluut geen dom blondje!

15 Aspi s 5e en 6e middelbaar - Chiro van 14u tot 18u Arne Desmet - Smèje Geboortedatum: 17/08/1991 5e jaar leiding Varia: Arne is werkende bij het stabiliteitsbureau Stabitec. In het weekend gaat hij samen met Lukas naar Club gaan kijken. Hij verlangt naar een schitterend jaar met de aspiranten! Lydia Loose Geboortedatum: 18/11/1992 4e jaar leiding Varia: Lydia studeert ergotherapie, houdt van zwemmen en kan de mooiste kleren naaien. Ze staat te popelen om leiding te geven aan de aspi s! Lies Eggermont Geboortedatum: 10/05/1994 2e jaar leiding Varia: Lies is administratief verantwoordelijke en is dus verantwoordelijk voor het papierwerk van onze chiro. Ze studeert logopedie, houdt van haar kat Picasso en ziet het jaar al volledig zitten!

16 Vb s De vb s staan in voor verschillende zaken: van steun en toeverlaat voor de leiding tot aanspreekpunt of zelfs ombudsman/vrouw voor de ouders. 1e jaar vb Papa van Mats en Briek. Johan Masscho Een nieuw Chiro WAWW-jaar om naar uit te kijken met zo'n enthousiaste leiding. Ben zot van BBQ, winter of zomer bel mij en ik kom af. 1e jaar vb Mama van Mats en Briek. Griet Coens Heb voor de eerste keer al een beetje Chiro-sfeer mogen meemaken op kamp. Dit smaakt naar meer! Ik kijk met vol enthousiasme uit naar een eerste jaar als vb! Dankwoord Graag willen we Lut, Cathy en Vincent oprecht bedanken voor hun inzet, steun en de vele mooie momenten die we samen beleefd hebben. Dankuwel!

17 Kalender September Zondag 08/09 Zondag 15/09 Zondag 22/09 Chiro in oude afdelingen Chiro in oude afdelingen Startdag in de Koude Keuken Oktober Zaterdag 12/10 Vrijdag 18/10 Zondag 20/10 Diamontage: Fontenaille Dag van de jeugdbeweging Geen Chiro (leidingsweekend) November Zaterdag 09/11 Zondag 10/11 Zondag 17/11 Spaghetti-avond Geen Chiro Chiroviering om 10u30 April Zondag 20/04 Geen Chiro: Pasen Juni Zondag 08/06 Geen Chiro: Pinksteren Juli Woensdag 11/07 Vertrek op bivak naar Maspelt Zaterdag 14/07 Ribbels vertrekken op bivak Zaterdag 21/07 Aankomst in Brugge na een spetterend bivak Deze kalender is onder voorbehoud van eventuele drukfouten en wijzigingen. Bijkomende data en activiteiten, zoals afdelingweekends e.d., zullen net zoals correcties vermeld worden in het Vergeet-mij-nietje.

18 Verzekeringen Als Chiro zijn we verplicht onze vrijwilligers te informeren over o.a. hun rechten en plichten. Omdat er heel wat mensen zijn die vaak eens een handje toesteken, informeren we iedereen via deze brochure. Verder willen we ook een woordje uitleg geven over de verzekeringen. We zijn aangesloten bij de polis van Chiro Nationaal. Maar let wel: wanneer de chiroverzekering niet geldt, kan het zijn dat andere verzekeringen inspringen. Om te beginnen hebben we het over de chiroverzekering. Deze is opgedeeld in een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een verzekering ongevallen. Er is een verschil tussen de chiroverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en de chiroverzekering ongevallen. In beide gevallen geldt de chiroverzekering voor zowel leden als kandidaat - leden. Er is wel altijd een franchise (bedrag dat je in ieder geval moet betalen als er iets gebeurt) van 230 euro. Je bent burgerlijk aansprakelijk wanneer je per ongeluk schade berokkent aan anderen of aan hun bezit. Leiding kan ook burgerlijk aansprakelijk gesteld worden voor organisatie- en toezichtfouten. Wanneer een chirolid schade berokkent, komt in eerste plaats de familiale verzekering tussen. Wanneer deze er niet is, springt de chiroverzekering in. De maximumbedragen die je kunt terugtrekken van de chiroverzekering bij burgerlijke aansprakelijkheid is voor lichamelijke schade euro en voor stoffelijke schade euro. Deze bedragen zijn van toepassing bij alle chiroactiviteiten. Wanneer je per ongeluk schade berokkent aan anderen of aan hun bezit op weg naar en van de chiro ben je hiervoor door de chiroverzekering niet verzekerd. Ook schade aan jezelf is niet verzekerd. De definitie van een ongeval omvat een plotse gebeurtenis en aantasting van de lichamelijke gaafheid. Bijvoorbeeld: een ziekte door voedselvergiftiging op bivak is wel verzekerd, terwijl een ziekte die geen gevolg is van een plotse gebeurtenis op bivak niet verzekerd is. Het verliezen van lenzen of brillen zijn ook niet verzekerd, omdat er geen aantasting is van lichamelijk gaafheid. Bij schade aan de ogen is er wel aantasting van lichamelijk gaafheid en dus geldt de chiroverzekering. Ook gsm s en dergelijke zijn dus niet verzekerd.

19 Verzekeringen Hier is het maximumbedrag euro en ook hier geldt dit bedrag voor alle chiroactiviteiten. Een verschil met de verzekering BA is dat hier ook de weg van en naar de chiro verzekerd is. Een voorbeeldje: Wanneer ouders enkele leden voeren voor een weekend, zijn de leden verzekerd via de chiroverzekering burgerlijke aansprakelijkheid omdat de chauffeur schade berokkent aan onze leden; is de chauffeur verzekerd via de chiro door de vrijwilligerswet (hierover later meer) en is de auto niet verzekerd door de chiro omdat de chiro onmogelijk alle auto s die voor chirodoeleinden rondrijden kan verzekeren. Deze auto is wel verzekerd via de verplichte autoverzekering. Verder dekt de Chiro-verzekering BA ook rechtsbijstand. Dit is wanneer er een advocaat aan te pas komt. De verzekering komt in dat geval tussen om de advocaat te betalen. Ten tweede de vrijwilligerswet. Zoals gezegd zijn we als chiro verplicht onze vrijwilligers te informeren over een aantal zaken. Een vrijwilliger is iemand die komt helpen op een spaghettiavond, tijdens verbouwingen, chauffeur is tijdens een weekend Een kookouder die meegaat op bivak wordt niet beschouwd als vrijwilliger, een kookouder verzekeren we zodat die gedurende het bivak eigenlijk een gewoon chirolid is. Via Chirojeugd Vlaanderen vzw kregen we een voorbeeldformulier om de vrijwilligers te informeren. We houden ons aan deze structuur:

20 Verzekeringen Chiro WAWW informeert haar vrijwilligers via deze informatiebrochure. Chiro WAWW brengt haar vrijwilligers op de hoogte van de volgende zaken: 1. Sociale doelstelling van Chiro WAWW Chiro WAWW heeft als sociale doelstelling jeugdwerk. 2. Juridisch statuut van Chiro WAWW Chiro WAWW is een feitelijke vereniging. Naam verantwoordelijken van de groep: Rupert Lemahieu, Jozefien Bonduel 3. Chiropolis Elke vrijwilliger van Chiro WAWW die aangesloten is bij Chirojeugd Vlaanderen vzw, is verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, ongevallen en rechtsbijstand. Hieronder zetten we de waarborgen op een rijtje (of: het maximumbedrag dat je kunt terugtrekken van de verzekering). Er is altijd een franchise van 200 euro. Burgerlijke aansprakelijkheid ,49 voor lichamelijk schade ,25 voor stoffelijke schade ,81 voor brandschade (Let op! Enkel voor een gebouw of terrein dat je occasioneel gebruikt, dus niet voor het wekelijkse Chirolokaal. Hiervoor hebben we wel een aparte verzekering.) Ongevallen ,35 voor RIZIV-kosten ( 3.718,40 voor verzorging in het buitenland) waaronder: 371,84 per tand, met een maximum van 1.487,36; 1.859,20 voor begrafeniskosten; 4.957,87 bij overlijden; ,68 bij invaliditeit.

21 Verzekeringen ook nog: 2.478,94 voor opzoeking en repatriëringkosten; 247,89 voor kosten die niet door het RIZIV worden terugbetaald. Rechtsbijstand ,68 rechtsbijstand; 6.197,34 strafrechterlijke verdediging; insolventie van derden (t.o.v. de groep en niet t.o.v. leden). In de brochure "VAST en verzekering" vind je een overzicht van de gehele Chiropolis. Deze brochure kan je downloaden op de site of kan je gratis aanvragen op het nationaal secretariaat door te mailen naar 4. Kostenvergoeding Uitgezonderd speciale gevallen is dit niet van toepassing 5. De geheimhoudingsplicht van de vrijwilliger (volgens artikel 458 van het Strafwetboek) Chiro WAWW verwacht van haar vrijwilligers de wet op de privacy te respecteren. Met vragen over de verzekeringen kan je altijd bij de groepsleiding - Rupert Lemahieu en Jozefien Bonduel - terecht.

22 Contact Ribbelleiding Bram Cornillie Karlien Mertens Eva Stieperaere Speelclubleiding Jozefien Bonduel* Dries Cornillie Rupert Lemahieu* Sam Uytterhoeven Rakwileiding Maarten Desmet Riet Dumoulin Dennis Mohammad Titoleiding Elias Bode Louise Fiems Louis Naeyaert Siel Verschoren Ketileiding Lukas Bode Sofie Desmet Elise Oosterloo Aspileiding Arne Desmet Lies Eggermont Lydia Loose Veebee s Johan Masscho Griet Coens Handige adressen zijn: (*=groepsleiding), en

EEN KLARE KIJK OP JE VB of hoe je als leidingsploeg een VB eens anders kan bekijken...

EEN KLARE KIJK OP JE VB of hoe je als leidingsploeg een VB eens anders kan bekijken... of hoe je als leidingsploeg een VB eens anders kan bekijken... INHOUDSTAFEL Woord vooraf 3 Waarom een VB? 6 Waarom een proost? 8 De rol van een VB/proost 10 Valkuilen 15 Hoe vind je een VB? 19 Hoe vind

Nadere informatie

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen Deze bundel hoort thuis in het deel Vele kleintjes INHOUD INLEIDING 1. WAT IS LEEFTIJDSGERICHT WERKEN 2. WAAROM LEEFTIJDSGERICHT WERK

Nadere informatie

Vrije tijd. Voor kinderen die meer wil weten over hoe ze hun vrije tijd kunnen invullen.

Vrije tijd. Voor kinderen die meer wil weten over hoe ze hun vrije tijd kunnen invullen. Vrije tijd Vrije tijd Voor kinderen die meer wil weten over hoe ze hun vrije tijd kunnen invullen. Volg jij in je vrije tijd balletles of speel je bij een voetbalclub? Misschien lees je graag een boek?

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Fietspoolen, voetpoolen, carpoolen Veilig en milieuvriendelijk naar school

Fietspoolen, voetpoolen, carpoolen Veilig en milieuvriendelijk naar school Fietspoolen, voetpoolen, carpoolen Veilig en milieuvriendelijk naar school Inhoud Poolen 3 Wat is poolen? 3 Wie kan poolen? 3 Wie kan een pool begeleiden? 3 Wanneer poolen? 3 Wat zijn voordelen van poolen?

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

Herziene versie zomer 2008. Vrijwilligerswerk. e wet. praktische vragen en antwoorden

Herziene versie zomer 2008. Vrijwilligerswerk. e wet. praktische vragen en antwoorden Herziene versie zomer 2008 Vrijwilligerswerk e wet praktische vragen en antwoorden 2 De wet op het vrijwilligerswerk praktische vragen en antwoorden VRIJWILLIGERSWERK: DE WET, Praktische vragen en antwoorden

Nadere informatie

Werknemers zonder papieren: een rechtengids

Werknemers zonder papieren: een rechtengids Werknemers zonder papieren: een rechtengids 3 WAARSCHUWING: De regels in deze gids zijn algemene regels. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Een gespecialiseerde organisatie kan jouw specifieke situatie

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren die in armoede leven.

Belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren die in armoede leven. Belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren die in armoede leven. Deel 2: De beleving van kinderen die leven in armoede in Vlaanderen Jan Van Gils Tine Willekens Juni 2010 BELEVINGSONDERZOEK BIJ KINDEREN

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Chiro MIK MAK Sterrebeek. Kampboekje 2015. Beringen

Chiro MIK MAK Sterrebeek. Kampboekje 2015. Beringen Chiro MIK MAK Sterrebeek Kampboekje 2015 Beringen Beste leden, beste ouders, Het is weer zover, het kampboekje voor dit jaar! Van dinsdag 21 juli (of vrijdag 24 juli voor de speelclubjes) tot en met vrijdag

Nadere informatie

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers DE OUDER CENTRAAL! Dagelijks staat uw zoon of dochter centraal binnen ons werk. Wij zetten ons in voor vorming, onderwijs en behandeling om daarmee

Nadere informatie

Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk?

Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk? Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk? Inhoudsopgave Wat beweegt jongeren? 2 1. Pleziergerichte motieven 5 2. Carrièregerichte motieven 9 3. Normatieve motieven 13 4. Sociale motieven 17 5. Leermotieven

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Minderjarig - Meerderjarig : een groot verschil?? Thematische informatiebrochure. 6e nummer in een reeks brochures voor de Bredenaars.

Minderjarig - Meerderjarig : een groot verschil?? Thematische informatiebrochure. 6e nummer in een reeks brochures voor de Bredenaars. Minderjarig - Meerderjarig : een groot verschil?? Thematische informatiebrochure. 6e nummer in een reeks brochures voor de Bredenaars. Inhoud: Gemeentelijke jeugddienst, tel. 059/56.19.64 Layout: Gemeentelijke

Nadere informatie

Zoek de 10 verschillen. Een brochure over omgaan met diversiteit in je groep

Zoek de 10 verschillen. Een brochure over omgaan met diversiteit in je groep Zoek de 10 verschillen. Een brochure over omgaan met diversiteit in je groep c o l o f o n i n h o u d Ploeg Diversiteit september 2006 Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw Lange Kievitstraat 74 2018 Antwerpen

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Verzekeringen&vrijwilligers

Verzekeringen&vrijwilligers Verzekeringen&vrijwilligers krant Een uitgave van CIVIQ, instituut vrijwillige inzet - Postbus 12080, 3501 AB Utrecht - tel. 030 750 90 00 - info@civiq.nl We groeien de claimcultuur in 4 Verzekeren in

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

welkom in de groep concrete tips en aandachtspunten voor het werken met vluchtelingenkinderen in het jeugdwerk

welkom in de groep concrete tips en aandachtspunten voor het werken met vluchtelingenkinderen in het jeugdwerk welkom in de groep concrete tips en aandachtspunten voor het werken met vluchtelingenkinderen in het jeugdwerk Oost-Vlaams Diversiteitscentrum (ODiCe vzw) Lieselotte Reynvoet Inhoud Voorwoord 5 Inleiding

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10 124 De pedagogisch medewerker Samira, Mina en Elsje (allemaal 9 jaar) zijn buiten met het springtouw bezig. Twee draaien aan het koord en één springt. Pedagogisch medewerker Anne ziet dat Elsje bijna nooit

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie