Les Dans en Muziek De man met de hoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les Dans en Muziek De man met de hoed"

Transcriptie

1 Les Dans en Muziek De man met de hoed In deze les gaan de leerlingen een lied zingen dat gaat over de belevingswereld van de leerlingen. Eerst gaat het over een man met een hoed. Deze man bedenkt veel dingen waarin gedanst en gezongen wordt. Zijn er mensen die vroeger liedjes hebben bedacht uit Nederland en misschien wel uit de wereld (verbinding met thema personen van vroeger en nu ). Deze keer is dit namelijk de droomboom waar het over gaat. Iedere leerling heeft wel een droom en daar heeft De man met de hoed een liedje over gemaakt. Dit liedje zingen de leerlingen in het juiste tempo en hoogte. Verder gaan de leerlingen bewegen op muziek. De Man met de hoed heeft inspiratie nodig en nodigt daarom de leerlingen uit om mee te bedenken. De hoed gaat door de klas. Iedere leerling gaat een pasje bedenken en de klas doet deze na. Ten slotte gaan we kijken naar de pasjes en welke binnen het lied van de Droomboom passen. We sluiten af door het lied te zingen en te dansen met de daarbij behorende pasjes. Namelijk het reageren op woorden als krakboom dit wordt uitgebeeld. Werken vanuit het design (binnen de voorbereiding verder uitgewerkt) We starten met zorgen dat leerlingen rustig en betrokken zijn. De leerlingen moeten kunnen zingen en dansen. Gewoon lekker doen en je hebt respect voor elkaar. Je lacht elkaar niet uit. Vervolgens kunnen we verder met de les. Hierbij gaan we de ontwerpprincipes door. Er wordt deze les gewerkt volgens het stappenplan van het design (ontdekkend en onderzoekend leren). Deze wordt verder uitgewerkt binnen de voorbereiding van de les (zie hieronder). De betrokkenheid van de leerlingen komt door een goede opening die aansluit op thema en leefwereld van de leerlingen. Er zijn plaatjes en de leerkracht vertelt hierover (inspiratiebron) en vraagt wat de leerlingen weet (begeleidende rol). Vervolgens de activiteit. Hierin veel afwisseling van werkvormen (klassikaal zingen, dansen, hoed is de persoon die danst en de rest volgt). De leerkracht is de begeleidende rol gedurende de dans. Hij/zij kijkt of dit in goede banen gaat en of er nadere uitleg nodig is. Ten slotte wordt er voldaan aan vakintegratie. Er zijn meerdere kerndoelen (TULE) aangesproken. Dans, muziek en geschiedenis komen aan bod gedurende de les. Deze les sluit aan op thema dat gekozen is (personen van vroeger en nu). Voor dansles ideeën, zie de volgende website (waaronder het dansidee van deze les):

2 Even wat theorie: Kennisbasis muziek (Cramer et al., 2012) De kennisbasis van muziek heeft verschillende domeinen: zingen en spelen (op instrumenten), luisteren, componeren en improviseren, bewegen en muziek, lezen en noteren van muziek. Dit is verbonden aan de muzikale ontwikkeling van de leerlingen. Deze les wordt er gewerkt aan zang en bewegingen. Zingen van een liedje en bewegen op sommige begrippen uit de songtekst. Verder wordt er nog een concept gebruikt. Dit is het KVB-model. Dit staat voor: klank, vorm en betekenis. - Klank: klankeigenschappen als klankduur, klankhoogte en nog meer. Dit wordt gebruikt om de leerlingen te laten horen hoe een klank en ritme is. De leerlingen weten hoe lang ze tonen moeten aan houden in het liedje. Ik zal er bij de droomboom op sturen. - Vorm: is de variatie en structuur van muziek. De snelheid van muziek bij de droomboom is voor de leerlingen goed vol te houden. - Betekenis: dat muziek iets met mensen doet. Ieder kind heeft dromen, daarom dit liedje. Dit past bij de leerlingen. Verder gaat het over gebakjes, dat kan er altijd wel in bij de leerlingen. Theorie: KVB-model Bij het KVB-model combineren ze de drie taartpunten (klank, vorm, betekenis) met de ring van de vijf verschillende domeinen (zingen, luisteren, muziek maken, muziek lezen en noteren, bewegen op muziek). De ring van de domeinen heeft te maken met de manier waarop kinderen bezig zijn met muziek. Er worden veel muzieklessen gegeven en methodes ontwikkeld door middel van dit model. Deze les gebruiken we het model ook. Er is klank, vorm en betekenis. De kinderen luisteren naar muziek, zingen mee en bewegen op muziek. Er wordt ook gezongen, het liedje van De Droomboom namelijk. (muziek meester, 2010) Doelen SLO (SLO, 2016) - De leerling kan meezingen met begeleiding, dat wordt gedaan deze les. Ik begeleid en de leerlingen leren om het liedje mee te kunnen zingen. - De leerling kan de maat houden, daar let ik goed op. De leerling moet het liedje redelijk zuiver zingen en op de maat.

3 Kennisbasis dans Centraal bij dans en drama het model MVB, materie-vormbetekenis. In termen van het model: vanuit materie wordt geleerd binnen dans en drama zelf materiaal te maken. Je lichaam gebruiken voor muziek en dans. Vervolgens moeten reflectie en analyse op deze vorm -geving de inhoud betekenis verlenen. Vorm: vorm afgestemd op inhoud. Verder ook verschillende soorten dans. Dans als dramatische of beeldende functie. In vormgeving onderscheiden we fysieke, Betekenis: de manier waarop dans wat te zeggen heeft voor de persoon. Creativiteit staat centraal. Dit staat voor dansen en een dans bedenken bijvoorbeeld. Iets wat deze les centraal staat. De leerlingen gaan pasjes bedenken, vervolgens kijken welke passen binnen het lied en gaan deze vervolgens dansen.

4 Les over De man met de hoed Studentnummer SLB Ad van Rangelrooij Basisschoolcoach Elma Koenders School De Regenboog Stagegroep 6 Mentor Angela Brüggink Datum activiteit Domein, vak-/vormingsgebied Dans en Muziek Inhoud en doelen: Inhoud en onderwerp van de leeractiviteit: Kerndoel 54 (TULE) staat centraal: Kinderen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. Kerndoel 53 (TULE) komt daarbij: de leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis. In deze les gaan de leerlingen een lied zingen dat gaat over de belevingswereld van de leerlingen. Eerst gaat het over een man met een hoed. Deze man bedenkt veel dingen waarin gedanst en gezongen wordt. Zijn er mensen die vroeger liedjes hebben bedacht uit Nederland en misschien wel uit de wereld (verbinding met thema personen van vroeger en nu ). Deze keer is dit namelijk de droomboom waar het over gaat. Iedere leerling heeft wel een droom en daar heeft De man met de hoed een liedje over gemaakt. Dit liedje zingen de leerlingen in het juiste tempo en hoogte. Verder gaan de leerlingen bewegen op muziek. De Man met de hoed heeft inspiratie nodig en nodigt daarom de leerlingen uit om mee te bedenken. De hoed gaat door de klas. Iedere leerling gaat een pasje bedenken en de klas doet deze na. Ten slotte gaan we kijken naar de pasjes en welke binnen het lied van de Droomboom passen. We sluiten af door het lied te zingen en te dansen met de daarbij behorende pasjes. Namelijk het reageren op woorden als krakboom dit wordt uitgebeeld. Doelen voor de leerlingen: Aan het einde van de les kunnen de leerlingen (Tule): - Het liedje van De Droomboom zingen met mij met het juiste tempo en de juiste hoogte - Bewegingen maken die passen bij het liedje van De Droomboom en op juiste tempo en duur - Zeggen welke mensen met een hoed liedjes hebben bedacht Beginsituatie van de leerlingen: - organisatie: ik heb de gehele klas. Ik zorg voor een digi bord, PowerpPoint, de hoed, muziek. Eventueel

5 concreet materiaal. - niveau: Deze les houd ik rekening met de leerbehoeftes van zes kinderen. Er is bij de meeste leerlingen behoefte aan duidelijke doelen en structuur. Deze bied ik door de doelen duidelijk te benoemen en visueel te maken op de PowerPoint. Ik evalueer deze doelen tussendoor, ik vraag of iedereen het nog snapt en ik kijk of iedereen het nog volgt. Verder evalueer ik aan het einde van iedere les en blik ik alvast vooruit op de volgende les. Verder zorg ik voor een duidelijk verhaal van mijn les. Hoe gaat deze verlopen en wat gaan we doen. - leefwereld: de leerlingen hebben allemaal dromen en kennen mensen van de muziek van nu en vroeger. Dit is aansluiting op het onderwijsthema en ook op de dromen van de leerlingen in het liedje van de Droomboom. Persoonlijke leerdoelen, gerelateerd aan het persoonlijk ontwikkelingsplan: - A.2. Leiding geven: 1.4 leiding nemen, 4.5 wederzijdse afspraken maken, 4.2 adequate tijdsplanning maken. Deze week nogmaals letten op leiding nemen. Ik zorg dat ik de tips van afgelopen weken meeneem. Dit is wel een vrijere les, daarom nog strakker houden en het tempo in de les hebben. Ik vertel ook wat er gaat gebeuren en wat ik verwacht. Dit is ook meteen wederzijdse afspraken maken. Ten slotte moet de tijd in orde zijn. Dit blijft altijd even opletten en zeker bij vrijere lessen zoals deze. B.2. Leeractiviteiten in samenhang ontwerpen: 3.8 mediadidactiek toepassen, 4.3 leeromgeving inrichten. Gedurende de les maak ik gebruik van een zelfgemaakte PowerPoint. Deze is uitdagend en begeleidend. Geeft tevens een visueel beeld van het woord dat ik zeg en ze zien het ook. Ten slotte zorg ik dat alles klaar staat zoals het liedje en de hoed. De PowerPoint moet ook kloppen en duidelijk zijn voor de leerlingen. Opbouw van de leeractiviteit: Tijd Inleiding: (digibord gebruik) - eerst gaat het over een man met een hoed. Deze man bedenkt veel dingen waarin gedanst en gezongen wordt. Zijn er mensen die vroeger liedjes hebben bedacht uit Nederland en misschien wel uit de wereld (verbinding met thema personen van vroeger en nu ). Dit introduceer ik door een dia op de PowerPoint te hebben met foto s van verschillende personen en ik vertel hier verhalen bij. Dit is stap 1 van de aangepaste cyclus (onderzoekend leren) uit het design, confrontatie en introductie. Deze opening is aangepast op de leefwereld van de leerlingen, omdat het onderwijsthema personen van vroeger en nu is verwerkt. Dit is een levend thema nu. Verder heb ik spullen mee als een hoed en er staan plaatjes waarbij de leerlingen vragen krijgen. Dit roept intrinsieke motivatie op. De leerkracht is hier de inspiratiebron, maar kan ook leerlingen aansporen tot nadenken over personen. - vervolgens vragen wat de leerlingen weten van deze personen en of zij iets kunnen toevoegen. Dit is stap 2 verkennen. De leerlingen delen kennis en ik geef nog kennis (ook al gedurende stap 1). - dan de uitleg van de les en bespreken van de doelen van vandaag. Deze herhaal en controleer ik door te vragen aan een kind om het doel in eigen woorden te verwoorden. Dan weet ik of de kinderen snappen wat er staat en dus weten wat het doel is. De man met de hoed van deze les heeft ook liedjes en dansjes bedacht. Wij gaan er daar een van zingen en hem helpen met pasjes bij dit liedje. 10 min.

6 Kern: (digibord gebruik) - vervolgens gaan we verder met de muziek activiteit. Dit is stap 3 uit het plan verwerken. De leerlingen gaan zich inleven in de man met de hoed en gaan dansen en zingen. - dan gaan we het liedje van de droomboom zingen. Dit liedje heeft de man gezongen. Hij had dromen en deze zong hij in een lied. Misschien zijn er ook wel dromen van de leerlingen bij? Vervolgens gaan we zingen. Ik zing het liedje eerst helemaal voor. - daarna gaan we zin voor zin zingen zonder muziek. We leren eerst het eerste couplet. Deze geleerd: dan met muziek helemaal zingen. - zo gaat het ook bij het refrein. Zin voor zin, zonder muziek. Daarna het hele refrein met muziek. - dan zingen we het hele lied met muziek. Deze zingen we met de band mee. - vervolgens gaan we de man met de hoed helpen met pasjes. Dit doen we door op onze plek te staan. Ik zet muziek aan en vervolgens ga ik één danspasje dansen. Ik heb de hoed op en ben even de man met de hoed. vervolgens gaan de leerlingen een pasje doen als zij van mij de hoed op krijgen. De klas danst dit dan helemaal na. Dit moet op de maat van de muziek. Verder duurt dit tot ik merk dat de leerlingen voldoende hebben gehad. Hier is de leerkracht de begeleider. Hij begeleidt de activiteit en kijkt wat er uit de kinderen komt. - hebben we dat gedaan, dan gaan we kijken naar de songtekst met wat woordjes gekleurd (van het liedje van de Droomboom). Hierbij gaan we bewegingen bedenken. Deze voeren we uit als we daarna het liedje nogmaals enkele keren gaan zingen. Afsluiting: - ik ga de doelen na en vraag aan kinderen of we de doelen behaald hebben en wat ze hebben geleerd. Wat vonden ze ervan? Dit is stap 4. Een mondelinge afsluiting en evaluatie. - kinderen ruimen op. 10 min. 10 min. Wijze van evalueren met de kinderen: Interactief. Didactische werkvormen Doelen: klassikale uitleg met interactieve gesprekken. Dan werken aan de droomboom in groepen. Vervolgens lied zingen met bewegingen en zang. Speelleeractiviteiten Doelen: klassikale uitleg met interactieve gesprekken en bekijken van plaatjes. Gebruik maken van Organisatie / materialen - digi bord. - PowerPoint. - concreet materiaal.

7 concreet materiaal. - een hoed. Vervolgens de - timer. muziek activiteit met zang. We leren het samen aan. Is het liedje in het hoofd, dan gaan de leerlingen het liedje zingen met verschillende stukjes (woorden) die worden uitgebeeld. NB: je evaluatie en reflectie plaats je als feedbacknotitie bij deze voorbereiding. Gebruik daarbij de stappen van reflectie achteraf. Ook de feedback van mentor, medestudent, basisschoolcoach en/of studieloopbaanbegeleider laat je plaatsen als feedbacknotitie. Bronnenlijst 10 voordeleraar (2012). Dans en drama. Binnengehaald op 12 november 2016 van en_drama.pdf Cramer, S., Helmes, P., van der Lei, R., T. Toenink (2016). Muziek. Kunstzinnige oriëntatie. Binnengehaald op 18 april 2016 van muziek.pdf Hermens, I (2010). Muziek op de basisschool. In I. Hermens (red.). Muziek Meester! (pp ). Amersfoort: ThiemeMeulenhoff SLO (2016). Leerlijnen kunstzinnige oriëntatie. In SLO (red.). Enschede: SLO

8 Evaluatie door Tom Berkers Door Tom Berkers , Top: - Start met persoon van vroeger. Deze is steeds ergens in de school en op deze locatie is dan les (meestal ook rondom die persoon). Deze les was het de man met de hoed. Een zanger, net zoals Michael Jackson en Andre Hazés. Hier hebben we mee vergeleken en gekeken wie dit waren. - Goed bedachte les. Sluit aan op belevingswereld en leerlingen werden meteen getrokken door de twee plaatjes van personen van vroeger met een hoedje die zongen. Dit waren Michael Jackson en André Hazes. De leerlingen wisten elkaar goed aan te vullen de eerste twee fases van het design waren succesvol verlopen. - Vervolgens het lied. Deze was goed aangeleerd, de leerlingen kenden deze allemaal. Ook de activiteit met de hoed door de klas en dan een dansje doen was erg goed ontvangen. De leerlingen waren hoog betrokken, deden allemaal mee en hadden plezier. - Ten slotte het lied met wat bewegingen bracht de twee vakken echt samen. Ik was hier begeleider en de leerlingen zongen het lied. Waar nodig gaf ik aanwijzingen en liet leerlingen ideeën naar voren brengen voor de pasjes bij het lied. Ik gaf ondersteuning en de afsluiting was kort en vraag naar wat de leerlingen van de les vonden en wat ze van het dansen vonden. - Hierbij goed aangesloten dat de leerlingen respect moeten hebben voor elkaar. Tip: - Soms was er zo n enthousiasme, dan moet ik in plaats van aftellen om het stil te krijgen, gewoon even kijken voor een bruggetje. Zoiets van: zo allemaal en nu gaan we kijken of. - Wellicht het Youtube filmpje in de PowerPoint krijgen. Dit scheelt het klikken van PowerPoint naar Youtube. Persoonlijke leerdoelen: - A.2. Leiding geven: 1.4 leiding nemen, ik nam de leiding, maar af en toe kon het aftellen wat minder en daarvoor in de plaats de motivatie (die er rijkelijk was) verbinden aan rust in de klas. Dit door een vloeiend bruggetje tussen activiteiten te maken. 4.5 wederzijdse afspraken maken, de leerlingen moesten bijvoorbeeld respect hebben voor elkaar. Sommige leerlingen vinden het spannend en gaven dit aan. Ik vertelde dat we elkaar respecteren gedurende dans. We lachen niet uit bijvoorbeeld. Dit ging deze les goed, de leerlingen waren allemaal bezig en enthousiast aan het

9 dansen en zingen. 4.2 adequate tijdsplanning maken, de les was goed binnen de tijd. Zowel dans, drama als geschiedenis kwamen evenveel aan bod. - B.2. Leeractiviteiten in samenhang ontwerpen: 3.8 mediadidactiek toepassen, de PowerPoint was mediadicatiek en was goed afgestemd op de leerlingen. Gaf veel motivatie en was een begeleidende rol. 4.3 leeromgeving inrichten, alle spullen stonden klaar, PowerPoint was stimulerend en compleet met informatie en de hoed was er. Werken vanuit het design De leerlingen kregen van mij te horen dat respect nodig was. Sommige leerlingen gaven aan dit een moeilijk onderwerp te vinden en daarom vertelde ik dat we respect hebben en dat iedereen moet kunnen dansen. Er wordt niet uitgelachen bijvoorbeeld. Vervolgens werd de les gestart. De leerlingen kregen meteen al twee plaatjes te zien met André Hazes en Michael Jackson. De leerlingen vertelden hierover en voegden elkaar goed toe. Ik gaf ook toelichting. Hierbij was stap 1 en 2 goed gedaan vanuit het stappenplan (onderzoekend en ontdekkend leren) van het design. Vervolgens leidde ik de man met de hoed in. Deze persoon heeft liedjes gezongen en deze gingen we leren. Daarbij kwam het doel dat we danspasjes gingen bedenken bij het liedje. Dit was stap 3 uit het stappenplan. Het liedje inoefenen en de pasjes ook. Deze was goed aangeleerd, de leerlingen kenden deze allemaal. Ook de activiteit met de hoed door de klas en dan een dansje doen was erg goed ontvangen. De leerlingen waren hoog betrokken, deden allemaal mee en hadden plezier. Dit hebben we uiteindelijk gepresenteerd in een eindlied met dans en zang. Hier was duidelijk dans en muziek samengebracht. Ik was hier begeleider en de leerlingen zongen het lied. Waar nodig gaf ik aanwijzingen en liet leerlingen ideeën naar voren brengen voor de pasjes bij het lied. Ik gaf ondersteuning en de afsluiting was kort en vraag naar wat de leerlingen van de les vonden en wat ze van het dansen vonden. Dit was stap 4. De stappen zijn succesvol geweest en bieden echt een fijne structuur voor de leerkracht in ieder geval. Nu nog een aantal keren toepassen binnen de lessen om te kijken of deze structuur werkt voor de leerlingen. Verder was ik ook een begeleidende en inspirerende leerkracht. Ik bleef zoveel mogelijk uit de leerlingen halen. Hierdoor kwam verwondering en het oja gevoel bij Michael Jackson bijvoorbeeld. Ook de afwisseling in werkvormen was goed. De leerlingen waren gemotiveerd en deden vol enthousiasme mee aan de dans werkvorm met hoed rondgaan, maar ook het lied zingen met gehele zang en dans was goed gegaan. Einde evaluatie door Tom Berkers.

10 Evaluatie door mentor:

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Lessencyclus Blits kaartlezen

Lessencyclus Blits kaartlezen Lessencyclus Blits kaartlezen Onderstaande lessencyclus bestaat uit twee zelfbedachte en ontwikkelde lessen en een toets over kaartlezen. De doelen voor de leerlingen komen uit de methode Blits. Deze les

Nadere informatie

Lessencyclus Blits kaartlezen

Lessencyclus Blits kaartlezen Lessencyclus Blits kaartlezen Onderstaande lessencyclus bestaat uit twee zelfbedachte en ontwikkelde lessen en een toets over kaartlezen. De doelen voor de leerlingen komen uit de methode Blits. Deze les

Nadere informatie

1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders)

1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders) Les Glazen Boerderij - Stap 1: confrontatie/introductie. Start met de omgeving en het thema van deze les benoemen. Dit koppelen aan de leeromgeving van de Regenboog op dit moment onze leefomgeving. Leerlingen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41 Inhoud Inleiding 6 Liedlijnen De Galerij der Gevoelens 12 Dokter Vogelenzang 48 De Dierenparade 74 Het zing je slim -diploma 100 Pech onderweg 124 Koek & Clip 148 Daar komt de boegieman! 166 Liedjesindex

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: BVO Handvaardigheid

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming Bloeiende bloemen Lesvoorbereiding beeldende vorming Carlijn Luttikhuizen PEH16DA Basisplan : Les: Groep: Bron/Methode: Datum: Betekenis Wat zijn de inhouden en associatiemogelijkheden? Vorm Met behulp

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

Lesbeschrijving Nederlands

Lesbeschrijving Nederlands Lesbeschrijving Nederlands Overzicht Leerjaar 1 VOx leerlijn nr. 1 Mondelinge taal Onderdeel nr. 1.3 Spreekvaardigheid Subonderdeel nr. 1.3.1 Spreken Lesnummer 34 Titel van de les Ik houd mijn spreekbeurt

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Thema / onderwerp Als verwerkingsactiviteit gaan de kinderen een eigen (kinder)boerderij maken, inclusief huisvesting (stallen, hokken, schuilplaatsen

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

MAG IK DEZE DANS VAN U L E S 1 D E P R U I K E N T I J D

MAG IK DEZE DANS VAN U L E S 1 D E P R U I K E N T I J D MAG IK DEZE DANS VAN U L E S 1 D E P R U I K E N T I J D Algemene informatie ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Groep: groep

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef.

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef. - Wat ga jij doen en wat gaan de kinderen doen? Beschrijf de opzet voor iemand die de les niet kent. Het thema bouwen is deze week geïntroduceerd. Voordat ik met het liedje aanleren begin, gaan wij eerder

Nadere informatie

Muziekcoaching, wie doet dat? Muziekcoaching, wat is dat?

Muziekcoaching, wie doet dat? Muziekcoaching, wat is dat? Ook in jullie Schoolwerkplan staat waarschijnlijk dat de leerkrachten muzieklessen verzorgen in hun eigen groep. Of misschien dat deze lessen gegeven worden door een van de collega s die wat meer onderlegd

Nadere informatie

SCHOOL. Design-a-Thon: Afval INHOUD: Programma & uitleg Leerdoelen / kerndoelen en 21e eeuwse vaardigheden Informatie over de Afval Thema

SCHOOL. Design-a-Thon: Afval INHOUD: Programma & uitleg Leerdoelen / kerndoelen en 21e eeuwse vaardigheden Informatie over de Afval Thema SCHOOL Design-a-Thon: Afval INHOUD: Programma & uitleg Leerdoelen / kerndoelen en 21e eeuwse vaardigheden Informatie over de Afval Thema Global Children s Design-a-Thon, Dublin, November 2014 PROGRAMMA

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015 Driestar lesschema Pabo 1 2014-201 Gegevens opleiding Naam Sandra Kögeler van Helden Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd Slb er L. van Hartingsveldt Periode 4 Gegevens stageschool Code Kri Naam

Nadere informatie

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen...by Just Notes Music Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Vooraf 2 Leerlijn Muziek 3 Competenties Groep 1-2 3 Competenties Groep 3-4 4 Competenties

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Evaluatie rekenles: Ik heb met de kinderen gewerkt met rekenen met lengtematen (m-cm etc). Dit was een herhalingsoefening. Dit kon ik goed merken, want sommige kinderen beheersten de stof erg goed. Anderen

Nadere informatie

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag door J. 875 woorden 26 oktober 2016 5,5 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Lesvoorbereiding Verantwoording (waarom ga je dit doen) Beginsituatie

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Stap 1 Doelen vaststellen

Stap 1 Doelen vaststellen Stap 1 Doelen vaststellen! Lesdoelen staan altijd in relatie tot langere termijn doelen. Zorg dat je de leerlijn of opbouw van doelen op schoolniveau helder hebt! Groepsdoelen staan altijd in relatie tot

Nadere informatie

Kaart Naam Handleiding

Kaart Naam Handleiding Lesbrief Dialoog Lesoverzicht In deze les wordt de gespreksvorm Dialoog geïntroduceerd. De les is gebaseerd op een aantal kaarten uit de kinderkennisbank. In het overzicht hieronder kun je zien welke.

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7

datum: aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Betül Günes stageschool: Het Loo Iselinge klas: VR2B mentor/mentri: Juliët Hageman datum: 12-5-2016 aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7 Inhoudelijke

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters)

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Domeinen: Zingen, Luisteren & Bewegen Doel: De kinderen leren liedjes aan die ze met ondersteuning van gebaren kunnen zingen. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 19 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen.

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. In dit document lees je wat het beroepsproduct Technisch gesproken reken ik daarop inhoudt. De vakken rekenen-wiskunde,

Nadere informatie

Ontwikkelingsgebied: Muziek, taal. Lesdoelen voor de kinderen (Waarom ga je de activiteit doen, wat is je doel?)

Ontwikkelingsgebied: Muziek, taal. Lesdoelen voor de kinderen (Waarom ga je de activiteit doen, wat is je doel?) Waarom? Lesvoorbereidingsformulier. Vooraf: Waarom? Wat? Hoe? Naam student: Datum: Stagegroep: Ontwikkelingsgebied: Muziek, taal Activiteit: Rappen Beginsituatie (Wat weten en kunnen de kinderen al wel

Nadere informatie

Datum: aantal leerlingen: tijd: groep: 5

Datum: aantal leerlingen: tijd: groep: 5 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Mitchel van den Buijs stageschool: Iselinge klas: mentor/mentrix: Datum: aantal leerlingen: tijd: groep: Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Natuuronderwijs

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - In de vaardigheidslijn drama wordt gebruik gemaakt van spelvaardigheden, verbeelden en vormgeven in een opbouwende lijn voor de groepen

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Les 4. Ray Charles II. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 4. Ray Charles II. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 4 Ray Charles II Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Nadere informatie

China. Traditionele muziek in China. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 2 x 30 minuten per les

China. Traditionele muziek in China. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 2 x 30 minuten per les China Traditionele muziek in China Vakgebied: Muziek Lesduur: 2 x 30 minuten per les 3 Pagina 1 Colofon Traditionele muziek in China Les voor groep 7/8 2 x 30 minuten Muziek China - Traditionele muziek

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Aardrijkskunde in groep 1/2.

Aardrijkskunde in groep 1/2. Aardrijkskunde in groep 1/2. Naam: Tamira Oosting Studentnummer: 2527537 SLB: Nina Plompen Basisschoolcoach: Helma Otten School: Dommelrode Mentor: Petra van Dijk Microsoft Inhoudsopgave Verhaallijn...

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

Het Kievitlied. Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet.

Het Kievitlied. Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet. Het Kievitlied Ik heb met groep 5 een klassenlied bedacht en opgenomen. Het lied heet het Kievitlied omdat de groep de Kievit heet. Lesdoelen: De kinderen krijgen bij deze opdracht een muzikale uitdaging.

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 27 tijd: uur groep:1/2

datum: aantal leerlingen: 27 tijd: uur groep:1/2 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Mariska Grievink stageschool: Kath. Basisschool Christoffel, te Gendringen Iselinge klas: Vr4a mentor/mentrix: Irene Soeter datum: 17-05- 13 aantal leerlingen:

Nadere informatie

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is.

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is. U UNPLUGGED Functie Bovenbouw: Liedjes schrijven met parameters Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het

Nadere informatie

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd).

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd). Streetart: illegaal? Lesontwerp 0 Gegevens Naam van de school: Klas type: Aantal leerlingen: Aantal lessen: vmbo, havo of vwo 20 tot 30 leerlingen 1 les van 45 tot 60 minuten 1 Inleiding Beginsituatie:

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Naam student: Kyra Stevens Stageschool: Candea College Iselinge klas: VR4A Mentor/mentrix: Peter Heldoorn & Jan Stevens Datum: 28-01-2015 Aantal leerlingen: 14 Tijd:

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Een verhalend ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van Tamira Oosting.

Een verhalend ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van Tamira Oosting. Een verhalend ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van Tamira Oosting. Datum: 21-11-16 t/m 05-12-16 1 Inhoudsopgave Mijn ontwerpprincipes... 3 Verhaallijn... 4 De doelen voor de kinderen:... 5 Belangrijke

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

Lessuggestie Freek de Teek in paniek! middenbouw

Lessuggestie Freek de Teek in paniek! middenbouw Lessuggestie Freek de Teek in paniek! middenbouw Tijd: De instructie (ik-wij-jullie) bedraagt zo n 30 tot 40 minuten. De verwerking kan op een ander moment worden gedaan. Bijvoorbeeld tijdens de weektaak,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum: 12-12-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Muziek - De vaardigheidslijn muziek geeft een geordend overzicht van een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8. Muziek maakt onderdeel uit van

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Les 1 Pratende dingen Samenvatting van de les Deze les is de eerste van vier lessen over beeldcultuur. Tijdens

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding stelt zichzelf in les 1 kort voor en vertelt wat de leerlingen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden VOORWOORD Angerenstein SB (Sport en Bewegen) is een complete serie leermiddelen voor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen. Angerenstein SB bestaat uit boeken met theorie en opdrachten, online verdiepingsstof

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: OBS Mozaïek Iselinge klas: VR1A mentor/mentrix: Tika Hilferink datum: 15-04-2014 aantal leerlingen: 22 tijd: 11.00-11.46 groep:

Nadere informatie

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling Aardrijkskunde Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen? Hoe leg je de relatie met de beginsituatie?

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans Muziekles Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Lees deze lesbeschrijving door. Luister naar het liedje en kijk naar het clipje. Oefen de bewegingen van het dansje. Zet de praatplaat

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie