Praktische zaken Aangifte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktische zaken Aangifte"

Transcriptie

1 Na de bevalling

2 U bent onlangs bevallen op de Kraamafdeling en Verloskamers (prinses Maxima afdeling) van HMC (Haaglanden Medisch Centrum). In deze folder vindt u informatie over praktische zaken en informatie over de zorg voor moeder en kind na de bevalling. Praktische zaken Als u een kindje heeft gekregen zijn er veel dingen die u moet regelen. U moet uw kind aangeven bij de gemeente en uw zorgverzekeraar en de kraamzorg op de hoogte stellen. Wij adviseren u dit zo snel mogelijk te doen. Aangifte Na de geboorte moet u uw kind binnen drie dagen aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van de geboorte wordt een akte opgemaakt. Deze akte wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. De akte is het juridische bewijs van de geboorte van een persoon. Als de termijn van de geboorteaangifte afloopt op een zaterdag, zondag of feestdag, dan mag het ook een dag later op de eerstvolgende werkdag. U kunt aangifte doen bij één van de acht stadsdeelkantoren in Den Haag. De stadsdeelkantoren zijn: 1. Centrum - Adres: Spui Escamp - Adres: Genemuidenstraat Haagse Hout - Adres: Loudonstraat Laak - Adres: Slachthuisplein Loosduinen - Adres: Kleine Keizer 3 6. Leidschenveen / Ypenburg Adres: Ypenburgse Stationsweg Scheveningen - Adres: Scheveningseweg Segbroek - Adres: Fahrenheitstraat 190 De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van tot uur. Van 9.00 tot uur kunt u zonder afspraak binnenlopen. Vanaf uur moet u een afspraak maken. Elk kantoor is op één dag in de week geopend van tot uur.

3 Informeer bij het hoofdkantoor naar de exacte tijden ( ) of kijk op Wat heeft u nodig: een verklaring van de arts of verloskundige; een geldig legitimatiebewijs van de aangever (zie voorwaarden legitimatie) en de moeder. Voorwaarden legitimatie: Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u zich identificeren met een geldig paspoort of identiteitskaart. Dit kan niet met een rijbewijs. Heeft u géén Nederlandse nationaliteit? Dan identificeert u zich met een geldige verblijfsvergunning en/of een geldig buitenlands paspoort of identiteitskaart. Consultatiebureau De gemeente geeft de geboorte van uw kind door aan het consultatiebureau. Het consultatiebureau neemt in de eerste week na de geboorte contact met u op voor de eerste afspraak bij u thuis. Aanmelding zorgverzekeraar Het is belangrijk om uw baby binnen 30 dagen aan te melden bij uw zorgverzekeraar. Melden geboorte bij de kraamzorg Als u weet wanneer u naar huis kunt, geef dit dan door aan de kraamzorg waar u zich heeft ingeschreven. Zij kunnen er dan voor zorgen dat u thuis kraamzorg krijgt. U heeft van de kraamzorgorganisatie telefoonnummers gekregen bij wie u uw bevalling moet melden. Zorg voor moeder en kind Tijdens uw verblijf op de Kraamafdeling en Verloskamers heeft de verpleegkundige voor u en uw baby gezorgd. Zij heeft u hierbij al informatie gegeven over de zorg voor uw baby, de zorg voor uzelf en over de borstof flesvoeding. Wanneer u thuis bent, zal de kraamverzorgende de zorg

4 overnemen. Hieronder volgen enkele belangrijke punten. Moeder De stand van de baarmoeder Na de bevalling wordt de baarmoeder weer kleiner. Dit kan gepaard gaan met buikpijn, ook wel naweeën genoemd. Vooral tijdens het geven van de borstvoeding kunt u hier last van hebben. Er worden dan hormonen aangemaakt die er zowel voor zorgen dat de borstvoeding op gang komt als dat de baarmoeder samentrekt. U kunt tegen de pijn pijnstilling innemen. U mag drie keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Vloeien Na de bevalling kunt u gedurende zes weken vloeien. De hoeveelheid zal in de loop van de tijd afnemen. Wanneer u een tijdje heeft gelegen, kunt u een bloedstolsel verliezen. Meldt u dit altijd aan de verpleegkundige of kraamverzorgende. Wanneer u meer dan een maandverband vol bloed verliest per uur, moet u dit ook vertellen aan de verpleegkundige of kraamverzorgende. Lichamelijke verzorging Een goede persoonlijke hygiëne is belangrijk. U kunt na uw zwangerschap en bevalling een verminderde weerstand hebben. Dit maakt u vatbaarder voor infecties en bacteriën. Door goede hygiëne kunt u infecties voorkomen. De eerste week na de bevalling is het belangrijk dat u één keer per dag gaat douchen. Was hierbij zorgvuldig het gebied van de vagina, de anus en het gebied ertussen. Om zwelling tegen te gaan, kunt u dit doen met lauw of koud water. Gebruik geen zeep. Dep het gebied droog met een handdoek. Na de bevalling vloeit u nog vier tot zes weken. In deze tijd mag u niet in bad, omdat de wond van de placenta in de baarmoeder eerst moet genezen. Door baden heeft u meer kans op infectie van de baarmoeder.

5 Urineren Ga regelmatig (om de twee tot drie uur) naar het toilet; ook als u niet hoeft te plassen. Dit is nodig omdat het een blaasontsteking kan voorkomen. U kunt elke keer nadat u naar het toilet bent geweest het beste de vagina spoelen met water. U kunt hiervoor een halve liter fles gebruiken en deze vullen met lauwwarm kraanwater. Gaan als volgt te werk: Verschoon eerst het maandverband. Zorg dat u een washandje bij de hand heeft om (als u dit prettig vindt) de vagina mee na te deppen/drogen in plaats van toiletpapier. Zorg dat u wijdbeens op het toilet zit. Spoel de vagina tijdens en na het urineren. Ontlasting Belangrijk is dat u na de bevalling goed drinkt en gezonde, vezelrijke voeding gebruikt. Het kan een paar dagen duren voor de ontlasting weer op gang komt. Als u ontlasting heeft gehad, kunt u het beste met vochtig toiletpapier de anus schoonmaken. Zorg er hierbij voor dat u niet in de richting van de vagina en eventuele hechtingen schoonmaakt. Handen wassen Spoel vóór u naar het toilet gaat uw handen af. Als u naar het toilet bent geweest, moet u uw handen goed wassen met zeep. Was altijd uw handen vóórdat u uw baby verzorgt. Aambeien Aambeien kunnen veroorzaakt worden door het persen tijdens de bevalling. U kunt er veel last van hebben. Drink goed en eet gezonde, vezelrijke voeding. U kunt zalf tegen aambeien gebruiken of het gebied rond de aambeien koel houden met natte doeken. Maandverband Elke keer nadat u naar het toilet bent geweest, moet u het maandverband verwisselen. Gebruikt u daarvoor luchtdoorlatend kraamverband. Dit is verband zonder plastic laagje. Tot zes weken na de bevalling mag u geen tampons gebruiken om inwendige infecties te voorkomen.

6 Hechtingen Als u gehecht bent na de bevalling, kunt u hier pijn en last van hebben. Het is dan erg belangrijk om na elk toiletbezoek te spoelen met water om het gebied goed schoon te houden. Nog beter is om het gebied rond de vagina en anus, waar u gehecht bent, een aantal maal per dag onder de douche te spoelen. De straal van de douche maakt het goed schoon en masseert de huid. Dit bevordert de doorbloeding en dus ook de genezing. Ook op een harde ondergrond gaan zitten, bovenop uw hechtingen, bevordert de genezing. Dit kan de eerste dagen erg pijnlijk zijn, maar ook dit wordt vanzelf minder. De meeste hechtingen lossen vanzelf op na tien tot 14 dagen. Wanneer u erg veel last van de hechtingen heeft, kunnen deze ook vijf tot zeven dagen na de bevalling door de verloskundige of huisarts worden verwijderd. Keizersnede Als u een keizersnede heeft gehad, heeft u een wond van ongeveer tien tot 15 centimeter in de onderbuik. De eerste 24 uur moet de pleister die tijdens de operatie is aangebracht, op de wond blijven zitten. De verpleegkundige controleert of de wond niet lekt. De wond wordt meestal met oplosbare hechtingen gehecht. Deze zitten onder de huid en zijn niet zichtbaar. Soms is de wond gesloten met nietjes. Deze nietjes worden rond de zevende dag verwijderd door de verloskundige thuis. Om de wond schoon te houden, is het belangrijk dat u één keer per dag gaat douchen. Gebruik de douchekop om de wond schoon te spoelen. Dit om infectie van de wond te voorkomen. Na het douchen kunt u de wond goed droog deppen of aan de lucht laten drogen. De verpleegkundige controleert de wond iedere dag. Ze kijkt of de wond nog steeds goed gesloten is, of deze niet rood is en of er geen wondvocht uit komt. Dit kunt u zelf ook in de gaten houden en melden aan de verpleegkundige of verloskundige. Als u thuis bent, controleert de verloskundige de wond. Borsten Goede hygiëne van de borsten is belangrijk om een borstontsteking te voorkomen. De volgende handelingen helpen daarbij:

7 Douche u minstens één keer per dag en was de borsten goed. Gebruik geen zeep. Doe elke dag een schone bh aan. Gebruik bij elke voeding/kolven nieuwe zoogkompressen. Was uw handen met zeep: elke keer voordat de baby aan de borst gaat of voordat u gaat kolven. Gebruik eventueel desinfectans. Dit alleen voor de handen gebruiken en niet voor de borsten of tepels. Smeer de tepels in met Bepanthen of met de laatste druppel melk die uit de borst komt na het voeden of kolven. Dit werkt tegen tepelkloven. Seks Na de bevalling vloeit u nog vier tot zes weken. Het is belangrijk dat u pas weer geslachtsgemeenschap heeft als u gestopt bent met vloeien. Dit om infectie van de baarmoeder te voorkomen. Anticonceptie Anticonceptie is niet het eerste waar u aan denkt zo vlak na de bevalling. Toch is het belangrijk dat u hier over nadenkt. U bent namelijk weer heel snel vruchtbaar. Ook wanneer u borstvoeding geeft, kunt u opnieuw zwanger worden. Het is dus belangrijk dat u met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts bespreekt welke vormen van anticonceptie bij u mogelijk zijn. Meer informatie over anticonceptie vindt u in de folder Anticonceptie die u mee heeft gekregen. Wanneer een arts waarschuwen Als u last krijgt van de volgende klachten, moet u de huisarts, verloskundige, gynaecoloog of de kraamverzorgende waarschuwen: koorts; sterk ruikende of abnormale afscheiding; extreme buikpijn of pijn aan de wond; bij meer bloedverlies dan dat u normaal gesproken bij een menstruatie heeft.

8 Heeft u vragen over hygiëne, dan kunt u terecht bij uw verloskundige, huisarts of kraamverzorgende. Baby Temperatuur Uw baby wordt drie keer per dag getemperatuurd. Dit gebeurt zo nodig vaker. Een goede temperatuur is tussen de 36,5 en de 37,5 ºC. Urineren en ontlasting Voor iedere voeding moet uw baby een schone luier. De eerste twee dagen na de geboorte kan het zijn dat uw baby nog niet heel veel plast. Als de borstvoeding goed op gang komt, gaat de baby meer plassen. Vanaf dag vier heeft de baby zes tot acht natte luiers per 24 uur. De eerste ontlasting van uw baby is zwart en plakkerig, dit heet meconium. Wanneer de voeding goed op gang komt, verandert de ontlasting van kleur en gaat eruit zien als normale ontlasting. De kleur is afhankelijk van de voeding die uw baby krijgt. Bij borstvoeding is de ontlasting geel en zalfachtig, met een zurige geur. Uw baby heeft dan twee tot vijf keer per 24 uur ontlasting. Bij flesvoeding is de ontlasting gelig, met een onaangename geur. De baby heeft dan één tot vier keer per 24 uur ontlasting. Huilen Huilen is voor uw baby de enige manier om met u te praten. Uw baby kan om verschillende redenen huilen: honger; vieze luier; aandacht; krampjes. U mag uw baby altijd oppakken. Wanneer u daartoe in staat bent, kunt u de baby verschonen en aanleggen of gewoon lekker knuffelen. U mag altijd de verpleegkundige/kraamverzorgende om hulp vragen. Krampjes treden pas op wanneer de voeding goed op gang is. De darmpjes moeten nog even wennen aan het voedsel. Soms helpt het om de baby bij u te leggen of al

9 lopend te wiegen. U kunt dan de baby met de buik op uw onderarm leggen. Navel Direct na de geboorte is de navelstreng van uw baby afgeklemd. De navelstrengstomp droogt daarna, in de loop van de tijd, in. Na 48 uur, als de stomp droog is, mag het klemmetje verwijderd worden. Wanneer het stompje nat is of vies ruikt, waarschuwt u dan de verpleegkundige of kraamverzorgende. Kleur Een gezonde baby ziet roze. Soms zijn de handjes en voetjes wat blauw, doordat de baby het koud heeft en de doorbloeding naar handjes en voetjes nog niet optimaal is. Iedere baby kan na twee tot drie dagen geel worden. Dit is normaal. Merkt u dat uw baby eerder geel wordt en suf is, dan is het belangrijk dat er naar gekeken wordt door de kinderarts. Geef dit door aan de verpleegkundige of thuis aan de kraamverzorgster of uw verloskundige. Gewicht Alle baby s vallen de eerste dagen na de geboorte af. De eerste week mogen ze vijf tot tien procent van het geboortegewicht verliezen. Daarna komen ze gemiddeld 25 gram per dag aan. Baden en verschonen In het ziekenhuis gaat uw baby pas in bad wanneer hij/zij meer dan 24 uur oud is. Op deze manier kan het huidsmeer waarmee een baby wordt geboren, goed intrekken. Het huidsmeer biedt een bescherming tegen infecties. Een andere reden waarom een baby in het begin niet in bad gaat, is dat de baby hierdoor te snel kan afkoelen. Een baby is namelijk nog niet in staat om zijn of haar lichaamstemperatuur vast te houden. Een baby wordt niet vies en hoeft dus niet dagelijks in bad. Daarnaast kan zeep bij dagelijks gebruik het tere huidje uitdrogen. De verpleegkundige of kraamverzorgende legt u en uw partner uit hoe u een baby moet wassen en verschonen.

10 Bloedonderzoek Soms is het nodig om bloed te prikken bij uw baby, bijvoorbeeld om glucosewaarden te meten. Dit wordt u dan uitgelegd. Bij alle baby s wordt op de vierde dag na de geboorte de hielprik uitgevoerd. De verpleegkundige neemt dan een beetje bloed af uit de hiel van uw baby. Wanneer u al thuis bent, voert de verloskundige de hielprik uit. Voeding Moeder Wanneer u borstvoeding geeft, is dit vaak een reden om uw eigen voedings gewoonten nader te bekijken. Wanneer u gevarieerd en gezond eet, kunt u er zeker van zijn dat de moedermelk alle voedingsstoffen bevat die uw baby nodig heeft. Hieronder staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding voor vrouwen die borstvoeding geven: zes tot zeven sneetjes brood, liefst bruin of volkoren; meer of minder naar gelang uw eetlust; vier tot vijf aardappelen (deegwaren, rijst of peulvruchten); meer of minder naar gelang uw eetlust; vier groentelepels gekookte groente (200 tot 300 gram, waarvan maximaal twee keer per week nitraatrijke groente) of een portie rauwe groente; twee porties fruit; melk, inclusief koffiemelk, yoghurt, karnemelk vla, etc (drie tot vier glazen); één tot twee plakken kaas; 80 gram vlees, kip, vis, ei (maximaal drie per week), tahoe of tempé; één tot twee plakjes vleeswaren; Boter, vijf gram per snee; 15 gram vet of olie voor de bereiding; twee liter vocht zoals: (mineraal)water, niet te sterke (kruiden)thee en (granen)koffie, bouillon, vruchtensap, melkproducten.

11 Hieronder staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding voor vrouwen die flesvoeding geven: vijf tot zeven sneetjes brood, liefst bruin of volkoren; meer of minder naar gelang uw eetlust; drie tot vijf aardappelen (deegwaren, rijst of peulvruchten); meer of minder naar gelang uw eetlust; drie tot vier groentelepels gekookte groente (200 tot 300 gram, waarvan maximaal twee keer per week nitraatrijke groente) of een portie rauwe groente; twee porties fruit; melk, inclusief koffiemelk, yoghurt, karnemelk vla, etc (twee tot drie glazen); één tot twee plakken kaas 100 gram vlees, kip, vis, ei (maximaal drie per week), tahoe of tempé; één tot twee plakjes vleeswaren; Boter, vijf gram per snee; 15 gram vet of olie voor de bereiding; 1 1/2 liter vocht zoals: (mineraal)water, niet te sterke (kruiden)thee en (granen)koffie, bouillon, vruchtensap, melkproducten. Wanneer u extra trek heeft, kunt u dit menu het beste aanvullen met één snee brood of één aardappel; één glas melk of één plak kaas; of een extra stuk fruit. Baby Een baby drinkt de eerste maanden alleen melk. Dit kan zijn moedermelk (borstvoeding) of kunstvoeding (flesvoeding). Borstvoeding Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby. In het ziekenhuis zal de verpleegkundige en/of kraamverzorgster u helpen met het de eerste keren aanleggen van uw baby aan de borst. Zij zal u vertellen hoe u dit moet doen en waar u op moet letten. Borstvoeding wordt meestal op verzoek van de baby gegeven, dit wordt ook wel on demand genoemd. Dit houdt in dat wanneer uw baby aangeeft dat hij/zij honger heeft, u de baby aan

12 de borst legt. Dit kan de eerste dagen wel zes tot twaalf keer per dag zijn. Door vaak aan te leggen, komt de borstvoeding snel op gang. Wanneer de melkproductie goed op gang is, zal er langzaamaan een routine komen in de voedingen en zal uw baby zes tot acht keer per dag aan de borst willen drinken. Voor meer informatie over borstvoeding verwijzen we u naar de desbetreffende folder. Flesvoeding Ook al is borstvoeding de beste voeding voor een baby, er kunnen redenen zijn waarom ouders kiezen voor flesvoeding. Wanneer een moeder geen borstvoeding kan of wil geven, wordt haar keuze gerespecteerd door alle medewerkers van de Kraamafdeling en Verloskamers. Soort voeding In Nederland is er alleen babyvoeding van goede kwaliteit in de handel. Wanneer u vooraf weet dat u flesvoeding gaat geven, kunt u alvast de voeding van uw keuze in huis halen. Starten met de voeding Kort na de geboorte zal uw baby het eerste flesje krijgen. De hoeveelheid voeding wordt berekend aan de hand van het geboortegewicht volgens onderstaand schema. Niet alle baby s drinken vanaf het eerste flesje alles op. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Na een paar dagen oefenen komt dit in de meeste gevallen vanzelf goed. Afhankelijk van hoe uw baby de flesjes drinkt, wordt de voeding de komende dagen opgehoogd. Een pasgeborene heeft 150 tot 200 ml voeding per kg lichaamsgewicht nodig. Per dag krijgt de pasgeborene zes tot zeven voedingen. Per dag hoogt u met 10 ml per voeding op tot 100 ml per voeding, zie onderstaande tabel. Verder ophogen gebeurt in overleg met het consultatiebureau.

13 gram gram 1 e dag e dag e dag e dag e dag e dag e dag e dag e dag e dag De hoeveelheid voeding per 24 uur wordt gedeeld door het aantal voedingen die de baby nodig heeft. Gezonde baby s krijgen minimaal zes voedingen. U kunt uw baby ook de fles geven als hij/zij dat aangeeft. Baby s met een laag of hoog geboortegewicht hebben extra voedingen nodig. De verpleegkundige zal u hierover informeren als dit bij u van toepassing is. Het kan voorkomen dat een baby door de kinderarts acht voedingen voorgeschreven krijgt om een andere reden dan het gewicht van de baby. Als een baby acht voedingen nodig heeft, kunt u uw baby niet on demand voeden. De baby moet dan elke drie uur gevoed worden. Werkwijze Lees voor het bereiden van de voeding de instructie op de verpakking. U mag flesvoeding klaarmaken met water uit de kraan. U mag ook warm water uit de kraan gebruiken (hoeft dus niet gekookt te worden). Als er in uw huis loden waterleidingen zijn, dan raden we aan om bronwater te gebruiken. U kunt ook kant-en-klare voeding kopen. Opwarmen U kunt wanneer u gebruikmaakt van koud (bron)water of kant-en-klare voeding, de melk opwarmen in de magnetron, in een pan heet water of in een flessenwarmer. Controleer altijd voordat u de voeding geeft

14 de temperatuur op de binnenkant van uw pols. De melk heeft de juiste temperatuur als u de druppel melk niet voelt op de binnenkant van uw pols. Instructies voor het geven van flesvoeding: Neem voor het geven van de fles rustig de tijd. Het voeden duurt gemiddeld tussen de 15 en 30 minuten. Houd de fles schuin, zodat de speen gevuld is met voeding. Neem de baby, niet helemaal plat, in uw arm om verslikken te voorkomen. Na de voeding komt er meestal een boertje. Leg daarom als de fles leeg is een spuugdoekje over uw schouder en til de baby net iets boven de schouder uit. Wrijf zachtjes over zijn rug en wacht rustig af tot het boertje komt. Gooi de eventuele rest weg. Tip: Niet alle baby s drinken goed uit dezelfde fles of speen. Wij adviseren u om niet te veel flessen en spenen te kopen, voordat u weet uit welke fles uw baby het beste drinkt. Ontslag en nazorg Op de dag dat u naar huis mag, kunt u over het algemeen rond uur naar huis. De verpleegkundige of kraamverzorgende zal met u een ontslaggesprek houden en u krijgt dan ontslagformulieren en eventuele recepten mee naar huis. Controle kinderarts Afhankelijk van uw situatie of de conditie van de baby komt de kinderarts nog naar uw baby kijken. De kinderarts komt om uur op de afdeling. Visite van de arts Soms vindt de arts het nodig om u voor ontslag nog even te zien. Ook wanneer u nog vragen heeft voor de arts, kunt u dit aangeven. Hij/zij zal dan voor ontslag nog bij u langskomen.

15 Ontslaggesprek Op de dag van ontslag heeft u een gesprek met de verpleegkundige of kraamverzorgende. Zij vragen u hoe u de bevalling heeft beleefd en wat uw mening is over uw verblijf op de Kraamafdeling en Verloskamers. Als u nog extra informatie nodig heeft over de zorg voor uzelf en uw baby, dan zal de verpleegkundige of kraamverzorgende die aan u geven. U kunt uiteraard vragen stellen. De ontslagformulieren Van de verpleegkundige/kraamverzorgende ontvangt u de volgende papieren: een overdracht voor de kraamzorg en het consultatiebureau; een overdracht voor de verloskundige; een aangiftekaartje (als u die nog niet heeft); indien nodig een afspraak voor een controle bij de gynaecoloog; indien nodig een afspraak voor een controle van de baby bij de kinderarts; indien nodig een recept; de testisregistratie bij jongens; informatiefolders; uw HMC-patiëntenpas; stickers met uw gegevens voor de verloskundige; borstvoedingsoverdracht voor de kraamverzorgende thuis. De verloskundige De verpleegkundige brengt de verloskundige die u thuis begeleidt op de hoogte van uw ontslag. Geeft u daarom aan de verpleegkundige of kraamverzorgende door waar u uw kraamtijd doorbrengt. De verloskundige neemt dan contact met u op of komt zo snel mogelijk bij u thuis langs om te controleren hoe het met u en uw baby gaat. Bij problemen thuis in de avond of nacht neemt u ook met haar contact op. In de meeste gevallen heeft u al tijdens de zwangerschap een verloskundige benaderd die uw kraambed komt controleren. Is dit niet gelukt, dan wordt dit door de secretaresse geregeld en krijgt u een verloskundige toegewezen.

16 Medicijnen Vitamine K Iedere baby die volledig borstvoeding krijgt, heeft extra vitamine K nodig. Direct na de geboorte krijgt de baby één milligram. Dit is genoeg voor de eerste week. Na de eerste week krijgt de baby dagelijks vijf druppels vitamine K (fytomenadion 150 microgram). De verloskundige zal u hierover informeren. Bij ontslag krijgt u een recept mee, maar u kunt het ook kopen bij de drogist. Vitamine D Iedere baby krijgt vanaf de achtste dag t/m het derde jaar vitamine D druppels. Dit is voor de opbouw van botten en tanden. Bij ontslag krijgt u een recept mee. Ook vitamine D is bij de drogist verkrijgbaar. De verloskundige zal u hierover verder informeren. IJzertabletten Het kan zijn dat u na de bevalling een laag ijzergehalte heeft. De arts zal u dan een recept meegeven voor ijzertabletten. Pijnstilling U kunt eventueel thuis paracetamol gebruiken. Dit kunt u gewoon kopen bij de drogist of apotheek. Wanneer uw baby opgenomen is op de kinderafdeling Het kan zijn dat uw baby na de bevalling opgenomen moet worden op de kinderafdeling. De kinderafdeling (Zuigelingenunit) bevindt zich op de 13e verdieping van HMC Westeinde. Na de bevalling wordt u zo snel mogelijk naar uw baby gebracht. Op de kinderafdeling zal een kinderverpleegkundige u informeren over het verzorgen van uw baby en de voedingstijden op de afdeling. Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de kinderafdeling te gaan, zal de kraamverpleegkundige u brengen met een rolstoel. U krijgt een pasje waarmee u de deuren van en naar de Zuigelingenunit kunt openen. We vragen hiervoor een borg van 15 euro.

17 Zolang uw baby op de kinderafdeling opgenomen is, streven wij ernaar dat u op de kraamafdeling kunt blijven. Of dit mogelijk is, hangt af van de beschikbare plaats op de afdeling en van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar voor een langer verblijf in het ziekenhuis. Bereikbaarheid De Maxima-afdeling is dag en nacht telefonisch bereikbaar: Kraamunit C12a: Verlosunit C12b: Foldermateriaal Wilt u meer informatie dan kunt u dit aan uw verpleegkundigen of kraamverzorgende aangeven. Er bestaan verschillende folders op de afdeling die door de gynaecologen/verpleegkundigen geschreven zijn. Op de afdeling is een folderrek met commerciële informatie. U kunt hier vrijblijvend gebruik van maken.

18 HMC Antoniushove Burg. Banninglaan BA Leidschendam Postbus CK Den Haag HMC Bronovo Bronovolaan AX Den Haag Postbus CK Den Haag HMC Westeinde Lijnbaan VA Den Haag Postbus CK Den Haag NR. H0513-NL November 2015

Praktische zaken Aangifte Consultatiebureau

Praktische zaken Aangifte Consultatiebureau Na de bevalling U bent onlangs bevallen op de Kraamafdeling en Verloskamers van HMC (Haaglanden Medisch Centrum). In deze folder vindt u informatie over praktische zaken en informatie over de zorg voor

Nadere informatie

Na de bevalling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Na de bevalling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Na de bevalling Informatie voor patiënten F0259-1011 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie bij ontslag (kraamvrouwen)

Maatschap Gynaecologie. Informatie bij ontslag (kraamvrouwen) Maatschap Gynaecologie Informatie bij ontslag (kraamvrouwen) Algemeen U bent zojuist bevallen van een zoon of dochter en mag naar huis. Aangezien u de eerste uren geen kraamzorg heeft, krijgt u alvast

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Tips en adviezen voor de kraamperiode Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Herstel Thuis zult u geleidelijk verder gaan herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel na een bevalling is voor ieder persoon

Nadere informatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-operatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-operatie Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-operatie Deze folder geeft u informatie over de adviezen na een TVT-operatie. TVT staat voor Tensionfree Vaginal Tape. Uw uroloog heeft

Nadere informatie

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Patiënteninformatie Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby. U bent bevallen in Tergooi en gaat nu met uw baby naar huis. Onze artsen

Nadere informatie

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis Een blaastumor of blaastumoren zijn bij u verwijderd via de urinebuis. Het is belangrijk dat u na de operatie een aantal adviezen opvolgt. De adviezen

Nadere informatie

U mag dagelijks een douche nemen. De vagina alleen spoelen met water. Baden mag pas indien u geen helderrood bloed meer verliest.

U mag dagelijks een douche nemen. De vagina alleen spoelen met water. Baden mag pas indien u geen helderrood bloed meer verliest. Leefregels voor de kraamvrouw Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de bevalling, willen

Nadere informatie

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan)

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan) Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) Verloskunde alle aandacht Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) U krijgt deze informatie omdat er wellicht enige tijd

Nadere informatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie Deze folder geeft u informatie over de adviezen na een TVT-O operatie. TVT-O staat voor Tensionfree Vaginal Tape via het foramen

Nadere informatie

Thuis herstellen na een bevalling. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een bevalling. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een bevalling Verpleegafdeling Oost 43 Onlangs bent u bevallen in het ziekenhuis, deze folder informeert u over de herstelperiode na de bevalling. U vindt hierin adviezen en leefregels

Nadere informatie

Episiotomie en rupturen

Episiotomie en rupturen Episiotomie en rupturen Inleiding Tijdens de bevalling kan het perineum (huid tussen vagina en anus) beschadigen doordat het inscheurt of doordat de verloskundig zorgverlener de huid inknipt. Als de huid

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis

Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis Er is bij u een gedeelte van de prostaat (prostaatweefsel) via de plasbuis uitgesneden. Het is van groot belang dat u na de operatie een aantal adviezen

Nadere informatie

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Informatie voor patiënten F0782-1245 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Adviezen na een prostaatoperatie via de buik

Adviezen na een prostaatoperatie via de buik Adviezen na een prostaatoperatie via de buik Er is bij u een gedeelte van de prostaat (prostaatweefsel) verwijderd. Op de afdeling bent u zo goed mogelijk voorbereid op de situatie thuis. Het is van groot

Nadere informatie

Totaalruptuur. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Totaalruptuur. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Totaalruptuur Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Tijdens uw bevalling heeft u een totaalruptuur opgelopen. In deze folder leest u meer over een totaalruptuur en

Nadere informatie

Tips voor na de bevalling

Tips voor na de bevalling Tips voor na de bevalling Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Als u nu naar huis gaat is uw kraamverzorgster nog niet direct aanwezig. In deze folder staan enkele algemene verzorging tips

Nadere informatie

flesvoeding adviezen voor thuis

flesvoeding adviezen voor thuis patiënteninformatie flesvoeding adviezen voor thuis In deze folder geven wij u informatie en adviezen over flesvoeding voor de komende kraamtijd. Kraamtijd De kraamtijd duurt ongeveer tot zes weken na

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling 11

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling 11 Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling 11 U bent opgenomen en verlaat binnenkort het ziekenhuis. Voor een goede genezing is het belangrijk dat u de hieronder aangekruiste adviezen opvolgt.

Nadere informatie

Weer naar huis na uw bevalling

Weer naar huis na uw bevalling Gynaecologie Weer naar huis na uw bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over zaken die belangrijk zijn als

Nadere informatie

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Flesvoeding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief. In

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Gynaecologie. Flesvoeding.

Gynaecologie. Flesvoeding. Gynaecologie Flesvoeding www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De hoeveelheid voeding... 3 Flesvoeding klaarmaken... 5 Opwarmen van flesvoeding... 6 Flesjes en spenen... 6 Flesvoeding geven... 7 Flesvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Flesvoeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Flesvoeding In deze folder leest u meer over flesvoeding, de verschillende soorten voeding en het geven van de voeding. Informatie voor patiënten van Rijnstate Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Flesvoeding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief.

Nadere informatie

Informatie voor kraamvrouwen

Informatie voor kraamvrouwen Informatie voor kraamvrouwen Inhoudsopgave Verzorging van de baby... 1 Gebruik van kruiken... 1 Baden... 2 Nageltjes knippen... 2 Navelverzorging... 2 Oor-, oog- en neusverzorging... 3 Voeding... 3 Borstvoeding...

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis Kinderafdeling Algemeen Uw kind is opgenomen in het Diaconessenhuis Leiden en komt binnenkort naar huis. In deze folder vindt u adviezen over de verzorging van uw kind thuis. Als u na het lezen nog vragen

Nadere informatie

De eerste uren thuis met uw baby (praktische informatie voor ouders)

De eerste uren thuis met uw baby (praktische informatie voor ouders) Patiënteninformatie De eerste uren thuis met uw baby (praktische informatie voor ouders) rkz.nl Kraamzorg en verloskunde U bent na de geboorte van uw baby weer thuis. Als u niet onder begeleiding van uw

Nadere informatie

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Tijdens de opname van uw baby hebben wij u zoveel mogelijk betrokken bij de verzorging en het voeden van uw baby. Het kan echter zo zijn dat u

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Flesvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De meeste pasgeborenen krijgen borstvoeding. Er zijn echter medische en/of persoonlijke redenen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen...

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... Flesvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... 3 De fles geven... 3 Ontlasting... 4 Extra vitamines...

Nadere informatie

De eerste uren thuis met uw baby

De eerste uren thuis met uw baby De eerste uren thuis met uw baby Haarlem Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis. Thuis gekomen rijzen er vaak vragen op. In deze informatiefolder leest u praktische informatie en tips. Kraamzorg en verloskunde

Nadere informatie

Proctologie spreekuur (anale aandoeningen)

Proctologie spreekuur (anale aandoeningen) Proctologie spreekuur (anale aandoeningen) U heeft een afspraak gekregen op het proctologie spreekuur op HMC Bronovo. Dit spreekuur is voor mensen die klachten hebben van of rond de anus, zoals jeuk, pijn,

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

Kunstvoeding geven aan uw baby

Kunstvoeding geven aan uw baby Kunstvoeding geven aan uw baby Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding die u uw baby kunt geven. Wanneer u om medische redenen

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje U geeft borstvoeding aan uw baby. Problemen met aanleggen en drinken kunnen vaak verholpen worden met goede instructies en oefening. Soms kan een tepelhoedje

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Inleiding U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Tips voor na de bevalling

Tips voor na de bevalling 17-07-2019 Tips voor na de bevalling Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie baby. Als je nu naar huis gaat is de kraamverzorgster nog niet direct aanwezig. In deze folder staan enkele algemene

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Implanteerbare hartritmemonitor

Implanteerbare hartritmemonitor Implanteerbare hartritmemonitor Uw cardioloog heeft u een hartritmemonitor aangeraden om de oorzaak van uw klachten te kunnen vinden. Deze kleine monitor wordt onder uw huid ingebracht (geïmplanteerd).

Nadere informatie

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de zaadballen (testikels) zich bij jongetjes in de buik. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de zaadballen via de lies in de

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling C10

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling C10 Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling C10 Informatie voor patiënten F1018-1245 september 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen

Buikgriep bij kinderen Buikgriep bij kinderen Buikgriep (gastro-enteritis) is een acute ontsteking van de maag- en darmwand. Uw kind heeft last van diarree, spugen en/ of buikkrampen. Ook kan het zijn dat uw kind koorts heeft.

Nadere informatie

Informatie over het geven van flesvoeding

Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Als uw kindje naar huis toe mag

Als uw kindje naar huis toe mag Kindergeneeskunde Als uw kindje naar huis toe mag Uw kindje mag naar huis, fijn! We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de verzorging van uw kind thuis. In deze folder geven we u informatie

Nadere informatie

De verzorging van uw kind

De verzorging van uw kind Gipsbroek Uw kind krijgt een gipsbroek omdat het bovenbeen gebroken is. In deze folder leest u wat een gipsbroek is, hoe deze wordt aangebracht en hoe u uw kind in een gipsbroek kunt verzorgen. Wat is

Nadere informatie

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar In het eerste jaar is borstvoeding de beste voeding voor je kind. Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. We noemen

Nadere informatie

Adviezen na een poliklinische operatie

Adviezen na een poliklinische operatie Adviezen na een poliklinische operatie U heeft een poliklinische operatie ondergaan. Dit is gebeurd met een plaatselijke verdoving. Er is een stukje huid weggesneden en de omliggende delen van de huid

Nadere informatie

Weer thuis na de bevalling. Adviezen voor moeder en baby

Weer thuis na de bevalling. Adviezen voor moeder en baby Weer thuis na de bevalling Adviezen voor moeder en baby U bent bevallen in het Universitair Medisch Centrum St Radboud. U gaat nu weer naar huis. In deze folder vindt u adviezen voor de kraamperiode.

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Ontslag uit het Moeder&Kind Centrum

Ontslag uit het Moeder&Kind Centrum Ontslag uit het Moeder&Kind Centrum Inhoudsopgave Wat regelt u zelf voordat u met ontslag gaat?...5 Wat krijgt u van ons mee?...6 Wat doen wij voor u bij het ontslag?...7 Voor u persoonlijk is het volgende

Nadere informatie

H Informatie voor de kraamvrouw

H Informatie voor de kraamvrouw H.63002.1217 Informatie voor de kraamvrouw 2 Inleiding U wordt, of bent opgenomen op de afdeling kraam/gynaecologie. Naast het algemene opnameboekje Uw verblijf in het Röpcke- Zweers Ziekenhuis informeren

Nadere informatie

Geelzien bij baby s Hyperbilirubinemie

Geelzien bij baby s Hyperbilirubinemie Geelzien bij baby s Hyperbilirubinemie Uw baby is opgenomen op de Zuigelingenunit. In deze folder leest u wat geelzien bij baby s betekent en welke behandelmogelijkheden er zijn. Geelzien Een baby wordt

Nadere informatie

Thuis herstellen na een keizersnede. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een keizersnede. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een keizersnede Verpleegafdeling Oost 43 Onlangs heeft u in het ziekenhuis een keizersnede ondergaan. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de ingreep. U vindt hierin adviezen

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. De eerste dagen na de bevalling. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. De eerste dagen na de bevalling. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 De eerste dagen na de bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent bevallen in het ziekenhuis en mag naar huis. In

Nadere informatie

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Gebroken vliezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Langdurig gebroken vliezen 1 Een zwangerschap van minimaal 37 weken 1 Een zwangerschap van 34 tot 37 weken 3 Een zwangerschap tussen

Nadere informatie

Adviezen voor thuis. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Adviezen voor thuis. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Adviezen voor thuis na een opname op Dagbehandeling MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F0981-1565 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Bevallen, de eerste uren thuis

Bevallen, de eerste uren thuis Bevallen, de eerste uren thuis Waarom deze folder? Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter! Nu is de tijd gekomen om naar huis te gaan en samen te gaan genieten van uw kindje en

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

Spermatocele Zwelling van het scrotum

Spermatocele Zwelling van het scrotum Spermatocele Zwelling van het scrotum In de balzak (het scrotum) kan een zwelling ontstaan, een zogenaamde spermatocele. Dit is een goedaardige aandoening. De uroloog kan in overleg met u besluiten de

Nadere informatie

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus?

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus? Decubitus Deze folder is bestemd voor patiënten met risico op decubitus (doorligplekken) en voor hun familieleden. Hierin is onder meer beschreven wat u kunt doen om decubitus te voorkomen. Wat is decubitus?

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de darm

Adviezen na een operatie aan de darm Adviezen na een operatie aan de darm HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC).

Nadere informatie

Echografie abdomen Onderzoek van de buik

Echografie abdomen Onderzoek van de buik Echografie abdomen Onderzoek van de buik U heeft een afspraak voor een echografie van de buik. Deze folder informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/11 Vrouw-kindeenheid Fles Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u fles geeft, (speciale) fles en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis Zorg voor moeder en kind Patiënteninformatie Met uw baby naar huis Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Nacontrole 3.1 Wel kraamzorg 3.2 Geen kraamzorg 4 Zorg voor moeder 4.1 Rust 4.2 Plassen

Nadere informatie

Kraamtijd. Tips en adviezen voor de kraamvrouw

Kraamtijd. Tips en adviezen voor de kraamvrouw Kraamtijd Tips en adviezen voor de kraamvrouw Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje(s)! Om u in deze bijzondere periode bij te staan, krijgt u van ons deze folder mee. In deze folder komen

Nadere informatie

Naar huis met een drain

Naar huis met een drain Naar huis met een drain Na een operatie door de plastisch chirurg is er een drain in het operatiegebied achtergelaten voor de afvoer van bloed en weefselvocht. De drain is aangesloten op een vacuüm drainpot.

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Aambeien en/of slijmvliesverzakking van de endeldarm

Aambeien en/of slijmvliesverzakking van de endeldarm Aambeien en/of slijmvliesverzakking van de endeldarm Binnenkort wordt u behandeld vanwege aambeien en/of een slijmvliesverzakking van de endeldarm (slijmvliesprolaps). Met deze folder geven wij u informatie

Nadere informatie

Een onrustige baby (huilbaby)

Een onrustige baby (huilbaby) Een onrustige baby (huilbaby) Uw kind is aangemeld voor de polikliniek kindergeneeskunde van HMC Bronovo omdat het onrustig is, veel huilt en mogelijk minder goed drinkt. We spreken in dit geval van een

Nadere informatie

H.367315.0514. Kolven

H.367315.0514. Kolven H.367315.0514 Kolven Inleiding U heeft besloten voeding te geven. Door omstandigheden heeft u advies gekregen om te gaan kolven. Wij informeren u graag over richtlijnen die u helpen bij het kolven. Waarom

Nadere informatie

Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm

Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm. Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich melden op de

Nadere informatie

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden Besnijdenis Informatie voor patiënten F0308-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De medische term voor besnijdenis

Nadere informatie

H Informatie voor de kraamvrouw

H Informatie voor de kraamvrouw H.63002.0816 Informatie voor de kraamvrouw 2 Inleiding U wordt, of bent opgenomen op de afdeling kraam/gynaecologie. Naast het algemene opnameboekje Uw verblijf in het Röpcke- Zweers Ziekenhuis informeren

Nadere informatie

TIPS KRAAMBED VOOR IN EN NA HET. Kring Verloskundigen

TIPS KRAAMBED VOOR IN EN NA HET. Kring Verloskundigen TIPS VOOR IN EN NA HET KRAAMBED Kring Verloskundigen M i d d e n - L i m b u r g Deze folder geeft algemene informatie over de periode na de bevalling. Om optimaal te kunnen genieten van uw kraamperiode

Nadere informatie

Weer thuis na de bevalling Adviezen voor moeder en baby

Weer thuis na de bevalling Adviezen voor moeder en baby Weer thuis na de bevalling Adviezen voor moeder en baby U bent bevallen in het Radboudumc. U gaat nu weer naar huis. In deze folder vindt u adviezen voor de kraamperiode. Als u na het lezen nog dringende

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

Serotiniteit Als u nog zwanger bent na uw uitgerekende datum

Serotiniteit Als u nog zwanger bent na uw uitgerekende datum Serotiniteit Als u nog zwanger bent na uw uitgerekende datum U bent nog niet bevallen. Misschien valt het u zwaar om nog zwanger te zijn na uw uitgerekende datum, misschien valt het mee. De meeste vrouwen

Nadere informatie