De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience"

Transcriptie

1 De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Eeuwen Vlaamse taalkundige schatten in Antwerpen Enkele decennia geleden (her)ontdekte Vlaanderen zijn materieel en immaterieel erfgoed. Het leidde onder andere tot de succesvolle Erfgoeddag, voor elke cultuurliefhebber een dag om elk jaar in de agenda vrij te houden. Post Factum organiseert op 13 mei 2017 zijn eigen erfgoeddag. We spreken af in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience van Antwerpen, een plek waar bibliothecarissen en archivarissen al eeuwen de literaire, wetenschappelijke en artistieke artefacten van het Vlaamse taalgebied bewaren. Het voormalige Jezuïetengebouw herbergt een ongekende schat aan boeken, handschriften, historische kaarten en de meest diverse archeologische en wetenschappelijke objecten. Laat u dus verrassen op 13 mei! Van start met 41 boeken Voor de oorsprong van de Erfgoedbibliotheek moeten we terug naar het midden van de 15de eeuw, toen de Antwerpse stadssecretaris Willem Pauwels zijn boekencollectie (41 stuks) aan de stad schonk. Het legaat van Pauwels was de eerste stap naar een Antwerpse stadsbibliotheek. Van Pauwels boeken is er vandaag geen spoor meer terug te vinden. Zij gingen op in de stadhuisbrand tijdens de Spaanse furie (1576), toen muitende Spaanse troepen een groot deel van de stad in brand staken. Toen na de val van Antwerpen (1585) de rust terugkeerde, besliste het stadsbestuur om de bibliotheek opnieuw op te bouwen. Het kreeg daarvoor de medewerking van Christoffel Plantijn en zijn opvolgers, die bereid waren om van elk boek dat van hun drukpersen rolde, een exemplaar aan de stad te schenken. Op die manier kwam bijvoorbeeld Plantijns bekende Biblia Polyglotta 1 in de bibliotheek terecht. 1 De Biblia Polyglotta of de Biblia Regia ( ) werd door Christoffel Plantijn gedrukt in opdracht van de Spaanse koning Filips II. De boeken bevatten de katholieke bijbel in vijf talen: Latijn, Grieks, Hebreeuws, Aramees en Syrisch.

2 Begin 17de eeuw had bisschop Johannes Miraeus grote plannen voor de uitbouw van een (tweede) bibliotheek, die moest instaan voor de vorming van de seculiere geestelijkheid. Zijn erudiete neef Aubertus Miraeus 2 zette zijn schouders onder dat initiatief en wist op korte tijd een schitterende collectie werken te verzamelen die afkomstig waren van allerlei geleerden, rijke burgers en boekdrukkers. Zijn inventaris Bibliothecae Antverpianaei Primordi uit 1609 telde 356 werken met een theologische, historische, juridische en medische inslag. Het stond in de sterren geschreven dat de stadsbibliotheek en de kapittelbibliotheek zouden samensmelten. De nieuw samengestelde collectie vond onderdak in een lokaal van het seminarie. Na de beëindiging van het Twaalfjarig Bestand (1621) was de economische activiteit in de Scheldestad zodanig geslonken dat er behoorlijk wat handelsruimte in de stad vrijkwam. Op die manier kwam de stadsbibliotheek terecht in de lokalen van de vroegere handelsbeurs. Door verwaarlozing en ontvreemding raakte de collectie helemaal verkommerd. In 1677 trok stadssecretaris Andries Van Valckenisse zich opnieuw het lot van de boeken aan. Een nieuwe inventaris moest voor de verzameling een nieuwe start vormen. In 1687 kwam de uitgedunde collectie in de zogenaamde Pestkamer van het stadhuis terecht. Een stadsbibliotheek in de Sodaliteit Tijdens de Franse periode integreerde het nieuwe regime de stadsbibliotheek in een Ecole Centrale, die over een eigen boekencollectie beschikte. Daarin kwamen vanaf 1795 ook heel wat werken terecht uit de opgeheven abdijen en kloosterbibliotheken. Het bestaan van de Ecole Centrale was maar van korte duur want in 1802 volgde reeds de opheffing, waarna vele boeken konden terugkeren naar de oorspronkelijke eigenaars. Andere werken bleven echter in de collectie en vormen vandaag nog steeds de kern van het oude fonds in de Erfgoedbibliotheek. In 1805 kreeg de bibliotheek voor het eerst een 2 Aubertus Miraeus ( ) was een belangrijk letterkundige, historiograaf en filoloog. Hij onderhield contacten met de humanisten in de Nederlanden. Hij was ook nauw verbonden met het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella.

3 openbare functie. Zo kwam er een leesruimte waar de burgers de werken konden raadplegen. De Sodaliteitsgebouwen, waarin de Erfgoedbibliotheek in 1879 werd ondergebracht Tijdens de 19de eeuw kwam de stadsbibliotheek tot volledige ontplooiing. Dat gebeurde onder impuls van Frans-Hendrik Mertens, een bibliothecaris die de instelling organisatorisch en inhoudelijk een totaal ander gezicht gaf. Er kwam een nieuwe ordening van de boeken evenals een gedrukte catalogus. Het was ook Mertens die de basis legde voor de enorme collectie Nederlandse letterkunde waarover de Erfgoedbibliotheek vandaag beschikt. Hij lanceerde eveneens het plan voor de oprichting van een Volksbibliotheek, waaruit later dan de Openbare Bibliotheek vloeide. Aldus kwamen er in Antwerpen in 1865 twee bibliotheken: een volksbibliotheek met hedendaagse boeken en een stadsbibliotheek met de bewaarcollectie uit het ancien régime en de Franse periode.

4 Volksfeest De stadsbibliotheek werd echter algauw te klein voor de snel aangroeiende collectie. Daarom kocht het stadsbestuur in 1879 de zogenaamde Sodaliteit, een 17de-eeuws gebouw van de voormalige Jezuïetencongregatie naast de Sint-Carolus Borromeuskerk. De boekdelen van de stadsbibliotheek en de werken van de Volksboekerij werden naar de nieuwe lokalen overgebracht. De overbrenging van de werken in 1883 ging gepaard met een groot volksfeest. Het Jezuïetenplein werd herdoopt in het Hendrik Conscienceplein en kreeg ook een standbeeld van de schrijver die zijn volk leerde lezen. Het was één van de momenten waarop door Antwerpen een ware vlaag van romantisch flamingantisme waaide Het succes van de volksbibliotheek was echter zo groot dat ze in 1895 opnieuw moest verhuizen, deze keer naar de nieuwe vestiging in de Blindestraat. De stadsbibliotheek bleef achter op het Hendrik Conscienceplein. In 1905 kon de stad de hand leggen op een belangrijk deel van de boekencollectie van Gustave van Havre, een gekend Antwerpse politicus én bibliofiel. Frans Gittens (stadsbibliothecaris) en Max Rooses (conservator van het Museum Plantin-Moretus) lanceerden een crowdfunding bij de welgestelde Antwerpse burgerij. Met het verzamelde bedrag kon de stad één vierde van de nalatenschap van Gustave van Havre aanschaffen. Daartoe behoorden enkele unieke werken, onder andere van de 16de-eeuwse Antwerpse dichteres Anne Bijns 3. Het initiatief van 1905 lag aan de basis van het huidige Dotatiefonds voor Boek & Letteren, een mecenaatsvereniging die de Erfgoedbibliotheek vandaag nog steeds aanvult. 3 Anna Bijns ( ) was een van de weinige bekende vrouwen uit de vroegmoderne tijd die zich toelegde op de dichtkunst. Zij werkte nog in de Antwerpse rederijkerstraditie, maar haar werk weerspiegelt ook de veranderende tijd op intellectueel en godsdienstig vlak.

5 De globes van de gebroeders Blaeu Van bewaar- tot Erfgoedbibliotheek Ook tijdens de 20ste eeuw bleef plaatsgebrek de bewaarbibliotheek op het Hendrik Conscienceplein parten spelen. Tussen 1930 en 1990 werden voortdurend aanpassings- en uitbreidingswerken uitgevoerd. In 1933 werd de oude leeszaal omgevormd tot twee verdiepingen die dienst deden als boekenmagazijn. Daarboven werd de zogenaamde Nottebohmzaal ingericht, bedoeld als tentoonstellingsruimte en vandaag de belangrijkste pronkzaal van de Erfgoedbibliotheek. De Duitse zakenfamilie Nottebohm ondersteunde gedurende drie generaties tal van culturele en sociale initiatieven in de stad. Zo deed de handelaar Oscar Nottebohm bij zijn dood in 1935 nog een belangrijke schenking aan de stadsbibliotheek. Vandaag bevinden zich in de Nottebohmzaal de grote pronkstukken van de bibliotheek: de hemel- en aardglobes van Willem en Joan Blaeu 4, de borstbeelden van Europese 4 Vader Willem ( ) en zoon Joan ( ) Blaeu behoorden tot een vermaarde familie van cartografen, globemakers en drukkers uit Nederland.

6 auteurs en de Egyptische kast met enkele unieke objecten uit het faraonische Egypte. Geleidelijk ging de bewaarbibliotheek op het Conscienceplein haar eigen weg, vooral wanneer de gemeenteraad in 1980 voor het eerst aparte budgetten goedkeurde voor de stadsbibliotheek en de openbare bibliotheek. Rond de eeuwwisseling was de Antwerpse stadsbibliotheek uitgegroeid tot één van de belangrijkste bewaarbibliotheken van Vlaanderen. Door een moderne opstelling en een online catalogus (ook thuis te raadplegen) ging zij mee met de nieuwe noden van de 21ste-eeuwse bibliotheekgebruiker. De stadsbibliotheek was intussen uitgegroeid tot dé bewaarplaats van humane wetenschappen en meer bepaald van het Vlaamse culturele erfgoed. Onvermijdelijk bleef de Antwerpse toets sterk aanwezig; vele drukwerken en objecten zijn immers in een Antwerpse context ontstaan. Wegens haar uitstraling voor heel Vlaanderen kreeg de Antwerpse stadsbibliotheek vanaf 2008 de naam van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Op dit ogenblik omvat ze meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder oude drukken van vóór De collectie is bijzonder divers: zeldzame oude drukken vinden er een plaats naast actuele publicaties en populaire hedendaagse tijdschriften. Door haar rijkdom en continuïteit is ze dan ook een staalkaart van meer dan vijf eeuwen Vlaams Erfgoed. De Nottebohmzaal Informatie: Patrick Praet

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen.

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen. 2 uitnodiging De Vlaamse Erfgoedbibliotheek snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om deze netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken vorm te geven. Nu zijn we klaar om

Nadere informatie

Samenwerken rond collecties Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Samenwerken rond collecties Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Vlaamse erfgoedbibliotheek vzw Voorbeelden uit de praktijk Centraal in werking

Nadere informatie

gemeenteraad Zitting van 27 april 2015

gemeenteraad Zitting van 27 april 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie gemeenteraad Zitting van 27 april 2015 Besluit GOEDGEKEURD A-punten cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester-voorzitter De

Nadere informatie

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau COMETA STAP VOOR STAP Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau 31 januari 2012 Versie 1.0 IN DEZE WORKSHOP Wat is het Cometa-model? Waarom beschrijven op collectieniveau? Wat is

Nadere informatie

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience al 10 jaar depotbibliotheek voor de heemkundige tijdschriften

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience al 10 jaar depotbibliotheek voor de heemkundige tijdschriften Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience al 10 jaar depotbibliotheek voor de heemkundige tijdschriften Op 15 september 2003, nu bijna tien jaar geleden dus, werd op het Antwerpse stadhuis een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Albrecht en Isabella Heersers van de Nederlanden Periode: 1598 1621 Voorganger: Filips II Opvolger: Filips IV Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Ook Albert

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Toelichting kwaliteitslabel

Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabels Waarom worden er kwaliteitslabels toegekend? Binnen welk kader worden kwaliteitslabels toegekend? Wie komt in aanmerking? Wat zijn de voorwaarden

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 mei 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 mei 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 mei 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Oprichting In 1768 werd het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen officieel opgericht. De aanleiding vormde een initiatief uit Vlissingen tot

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 21 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Digitale rondleiding in collectie Ghysels Mortsel / Antwerpen Geachte schepen De Ridder, Geachte

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 3 juli 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 3 juli 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 3 juli 2015 Besluit GOEDGEKEURD B-punten cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Beleidsopties Musea en Erfgoed Antwerpen Cultureel erfgoed is toegankelijk voor een divers publiek én zet aan tot participatie. Het erfgoedaanbod zet aan tot kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding en creativiteit.

Nadere informatie

Koptische, Gotische, Armeense, Ethiopische en Syrische vertaling

Koptische, Gotische, Armeense, Ethiopische en Syrische vertaling Koptische, Gotische, Armeense, Ethiopische en Syrische vertaling 1 In de tijd dat de mensen het Grieks van de Septuaginta (Griekse vertaling van het Oude Testament) steeds slechter begonnen te verstaan,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

STCV. Nieuwsbrief. Mijlpaal. Vervolgdossier STCV II

STCV. Nieuwsbrief. Mijlpaal. Vervolgdossier STCV II STCV Nieuwsbrief SHORT TITLE CATALOGUS JANUARI 25 V L A A N D E R E N NR. 4 OPLAGE: 3 EXEMPLAREN ISSN: 178-9673 REDACTIE : GORAN PROOT & STIJN VAN ROSSEM p.a. BIBLIOTHEEK STADSCAMPUS PRINSSTRAAT 9 B-2

Nadere informatie

Pedagogische Bibliotheek van Vilvoorde ([ ]-[ ]) Inventaris van het archief (1888-1958)

Pedagogische Bibliotheek van Vilvoorde ([ ]-[ ]) Inventaris van het archief (1888-1958) Pedagogische Bibliotheek van Vilvoorde ([ ]-[ ]) Inventaris van het archief (1888-1958) Opvragen en citeren: Liberaal Archief, Archief van de Pedagogische Bibliotheek van Vilvoorde, gevolgd door het inventarisnummer.

Nadere informatie

Begunstigde instellingen en projecten Dotatiefonds voor boek en letteren

Begunstigde instellingen en projecten Dotatiefonds voor boek en letteren Begunstigde instellingen en projecten Dotatiefonds voor boek en letteren Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een van de oudste stadsbibliotheken in de Lage

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - archieven Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO.

Nadere informatie

Journal of Nobility Studies

Journal of Nobility Studies Journal of Nobility Studies virtus 20 2013 virtus 20 2013 Coen Wilders * Soeverein ten dienste van de Habsburgse dynastie 232 Luc Duerloo, Dynasty and Piety. Archduke Albert (1598-1621) and Habsburg Political

Nadere informatie

Inventaris. Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria,

Inventaris. Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Inventaris Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, 1902-2008 Turnhout, 2012 Referentie 28 Titel Datering 1902-2008 Beschrijvingsniveau Omvang Naam archiefvormer Institutionele

Nadere informatie

Familiekunde. Vlaanderen

Familiekunde. Vlaanderen Familiekunde Vlaanderen Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis Van Heybeeckstraat 3, 2170 Merksem, België +32 (0)3 646 99 88 administratie@familiekunde-vlaanderen.be www.centrumfamiliegeschiedenis.be

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge Tentoonstelling van 6 juni 2015 tot 3 januari 2016 Passé composé. Het

Nadere informatie

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Bibliotheek stelt haar geschiedenis te boek en neemt hiermee afscheid van de Zuid

Bibliotheek stelt haar geschiedenis te boek en neemt hiermee afscheid van de Zuid Bibliotheek stelt haar geschiedenis te boek en neemt hiermee afscheid van de Zuid In Van Ottogracht tot Krook vertelt auteur en journalist Dirk Musschoot op meeslepende wijze het verhaal van de Gentse

Nadere informatie

Dienstreglement Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Dienstreglement Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Dienstreglement Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Het dienstreglement van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (de vroegere Stadsbibliotheek Antwerpen) wordt binnenkort aangepast. Tot dan blijft

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint

Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint Vlaamse Erfgoedbibliotheek Eva Wuyts & Sam Capiau Vlaams Fonds voor de Letteren Koen Van Bockstal Informatie aan Zee, 2013-09-13 INHOUDSTAFEL Proloog: Crowd Hoofdstuk

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

STEENDOK ANTWERPEN ZUID

STEENDOK ANTWERPEN ZUID STEENDOK ANTWERPEN ZUID t ZUID TOPLOCATIE AAN DE SCHELDE Het project STEENDOK is gelegen in het alombekende Zuid te Antwerpen. Hier tref je trendy restaurants, sfeervolle kroegen, literaire cafés, tientallen

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE PUBLICATIES Sophie Vandepontseele Operationeel directrice Hedendaagse Verzamelingen Dag van de Bibliothecaris 17 november 2016 Maatschappelijk belang? HET BELGISCHE UITGEVERSERFGOED

Nadere informatie

Moeder en zoon schenken portret door Gentse kunstenaar Jos Verdegem aan het MSK Gent

Moeder en zoon schenken portret door Gentse kunstenaar Jos Verdegem aan het MSK Gent Moeder en zoon schenken portret door Gentse kunstenaar Jos Verdegem aan het MSK Gent In 1950 tekende de Gentse kunstenaar Jos Verdegem (1897-1957) een portret van Simonne Marijnissen. Het was een geschenk

Nadere informatie

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen 1. Leiden Institute for Area Studies School of Middle Eastern Studies Hebreeuwse Taal- en Letterkunde Aramese taal en letterkunde T alen en geschiedenis

Nadere informatie

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Hij was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren in Dijon en was de oudste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346

Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers: Nevers, ± 1304 Slag bij Crécy, 26 augustus 1346 Lodewijk II van Nevers of Lodewijk I van Vlaanderen, ook Lodewijk van Crécy genoemd, was graaf van Vlaanderen en van Nevers (1322-1346),

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Willemsfonds Jeugdkring Lokeren ( ) Inventaris van het archief ( )

Willemsfonds Jeugdkring Lokeren ( ) Inventaris van het archief ( ) Willemsfonds Jeugdkring Lokeren (1935-1960) Inventaris van het archief (1935-1948) Willemsfonds Jeugdkring Lokeren (1935-1960) Inventaris van het archief (1935-1948) Deze inventaris kan online geconsulteerd

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Moderne Talen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Wat krijg je als je in Frankrijk un pistolet vraagt? Wist je dat het Franse woord mannequin van het Nederlandse manneken

Nadere informatie

Van Werkgroep tot Broederschap, de Mariaprocessie van Halle op het spoor van de toekomst

Van Werkgroep tot Broederschap, de Mariaprocessie van Halle op het spoor van de toekomst Van Werkgroep tot Broederschap, de Mariaprocessie van Halle op het spoor van de toekomst Johan Vencken Studiedag Op Handen Gedragen 16 november 2013, Leuven Halle, bedevaartstad met rijk verleden 1267

Nadere informatie

Zorgen voor onze taal en letteren. Memorandum voor de verkiezingen in 2019

Zorgen voor onze taal en letteren. Memorandum voor de verkiezingen in 2019 Zorgen voor onze taal en letteren Memorandum voor de verkiezingen in 2019 De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) werd door de overheid ingesteld als een autonoom, onafhankelijk

Nadere informatie

24 MUSEA VOOR DE PRIJS VAN 1

24 MUSEA VOOR DE PRIJS VAN 1 24 MUSEA VOOR DE PRIJS VAN 1 Cinema Zuid DIVA Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Felixatelier Fotomuseum FOMU HeadquARTers KBC-toren (start Snijderswandeling Rockoxhuis) Letterenhuis Maagdenhuismuseum

Nadere informatie

gemeenteraad Zitting van 15 december 2014

gemeenteraad Zitting van 15 december 2014 beraadslaging/proces verbaal Kopie gemeenteraad Zitting van 15 december 2014 Besluit GOEDGEKEURD A-punten cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester-voorzitter

Nadere informatie

Fiche analyse statuut cultuurgoed in monumenten die beschermd werden voor 2013

Fiche analyse statuut cultuurgoed in monumenten die beschermd werden voor 2013 Fiche analyse statuut cultuurgoed in monumenten die beschermd werden voor 2013 Werkwijze: Is een monument beschermd voor 1 januari 2013 en wil je nagaan of de onroerende goederen in het monument ook beschermd

Nadere informatie

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Zij was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen,

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) De collectie Engelse taal en cultuur richt zich met name op de studenten, docenten en onderzoekers

Nadere informatie

Contactblad Jaargang 23 nr (aanwezig in het DAN).

Contactblad Jaargang 23 nr (aanwezig in het DAN). De oudste vermeldingen en afbeeldingen van de Ekerse kerk Inleiding Eind de jaren 90 vroeg ik aan Roger Keukelinck, de oprichter van het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders (DAN), hoe oud de kerk

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Nummer Toegang: A16. Willem III, prins van Oranje, koning van Engeland ( )

Nummer Toegang: A16. Willem III, prins van Oranje, koning van Engeland ( ) Nummer Toegang: A16 Willem III, prins van Oranje, koning van Engeland (1650-1702) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A16 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Stichting Vrienden Museum Meermanno. Financieel jaarverslag Den Haag, juni Frits Mulder Penningmeester Stichting Vrienden Museum Meermanno

Stichting Vrienden Museum Meermanno. Financieel jaarverslag Den Haag, juni Frits Mulder Penningmeester Stichting Vrienden Museum Meermanno Stichting Vrienden Museum Meermanno Financieel jaarverslag 2015 Den Haag, juni 2016 Frits Mulder Penningmeester Stichting Vrienden Museum Meermanno INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Activiteiten 2015... 4 Verklaring

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters?

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters? Zorg voor kloostererfgoed Wat doet het CRKC voor de kloosters? Een beetje geschiedenis Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in 1997 opgericht als binnenkerkelijk steunpunt voor behoud, beheer, ontsluiting

Nadere informatie

Auke en Wiesje Bult-Vreugde

Auke en Wiesje Bult-Vreugde Archiefnummer 0732 Inventaris van het archief van Auke en Wiesje Bult-Vreugde 1953-1984, met hiaten Karlijn de Jong Den Haag 2010 INHOUD 1 Inleiding 1.1 Schenking en verantwoording van de inventarisatie

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (verkorte programma voor professionele bachelors in onderwijs: secundair onderwijs)

Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (verkorte programma voor professionele bachelors in onderwijs: secundair onderwijs) Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (verkorte programma voor professionele bachelors in onderwijs: secundair onderwijs) (85 Studiepunten) Studenten die beide talen van de bachelor of Arts in de

Nadere informatie

THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken

THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken THEMADOSSIER BIBLIONOVA Louis Tijssen, de heilige deken De heilige deken van Sittard; Deken Tijssen. Op 20 februari 1929 stierf Louis Tijssen, de toenmalige deken van Sittard. In de 10 jaren dat hij deken

Nadere informatie

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN MUSEA BRUGGE SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN VAN 22 SEPTEMBER 18 TOT 27 JANUARI 19 / COLLECTIEPRESENTATIE / ARENTSHUIS INTRO Dit jaar is het zestig jaar

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam.

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam. 570 n Chr Profeet Mohammed geboren in Mekka 610 n Chr Openbaringen Allah via de aartsengel Gabriël, De woorden worden opgeschreven in de Koran 622 n Chr Vlucht Mohammed naar Medina, begin islamitische

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Subsidie musea Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende Commissie

Nadere informatie

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II van Holland:?, februari 1227 - Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II was graaf van Holland en Zeeland (1234-1256) en koning van het Heilige Roomse Rijk (1248-1256). Rooms-Duits (tegen-)koning Regeerperiode:

Nadere informatie

Nederlandse. literatuurvan de. 20 ste en 21 ste eeuw deel 1

Nederlandse. literatuurvan de. 20 ste en 21 ste eeuw deel 1 Nederlandse literatuurvan de 20 ste en 21 ste eeuw deel 1 0. Dit college Doel & inhoud Volgende week Literatuurgeschiedenissen De rol van literatuur 1. Doel & inhoud Doel & inhoud Collegemateriaal Literatuur

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

INHOUD PERSMAP KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

INHOUD PERSMAP KUNSTENDAG VOOR KINDEREN INHOUD PERSMAP KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 1. DE 5 W S OP EEN RIJTJE... 2 2. HET AANBOD... 2 3. IDEEEN... 3 Vooraf... 3 De dag zelf... 5 4. CONTACT... 5 www.kunstendagvoorkinderen.be 1 1. DE 5 W S OP EEN

Nadere informatie

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven

Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Wandelkaart voor Campo Santo en restauratiepremie voor waardevolle graven Het Campo Santo wordt ook wel eens het Père Lachaise van Gent genoemd: een idyllische plek waar nogal wat vooraanstaanden begraven

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie

Welke les wilde God aan Jozef leren?

Welke les wilde God aan Jozef leren? Een levensles voor Jozef. Welke les wilde God aan Jozef leren? Maar in de voorzienigheid van God zou zelfs dit voorval voor Jozef een zegen zijn. Hij had in enkele uren geleerd wat hij anders in jaren

Nadere informatie

Digitaal lezen! versus lezen van papier

Digitaal lezen! versus lezen van papier Verba volant,! littera scripta manent!! Digitaal lezen! versus lezen van papier Adriaan van der Weel Verba volant, scripta manent Geoffrey Whitney, A choice of emblemes, Leiden, 1586 Verba volant, scripta

Nadere informatie

Guido & Cordelia. persdossier. Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap

Guido & Cordelia. persdossier. Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap persdossier Guido & Cordelia Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap tentoonstelling 14/09/2013 > 19/01/2014 Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge info: www.museabrugge.be

Nadere informatie

Bijlage 3 Overzicht majorcombinaties

Bijlage 3 Overzicht majorcombinaties Bijlage 3 Overzicht majorcombinaties De 1 e majoren binnen de opleiding in het domein Geschiedenis kunnen volgens onderstaand schema gecombineerd worden met een 2 e major: Oude geschiedenis Middeleeuwen/

Nadere informatie

Synergieën zoeken. VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK vzw. A. Netwerk van erfgoedbibliotheken I. ORGANISATIE. II. PROJECTEN III.

Synergieën zoeken. VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK vzw. A. Netwerk van erfgoedbibliotheken I. ORGANISATIE. II. PROJECTEN III. VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK vzw Synergieën zoeken I. ORGANISATIE II. PROJECTEN III. DO s AND DON Ts 30.05.11 - Genk Eva Wuyts I. ORGANISATIE A. Netwerk van erfgoedbibliotheken A. Netwerk B. Missie C. Doelstellingen

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

(S/1982/022) Martijn Vandenbroucke. Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis 2010

(S/1982/022) Martijn Vandenbroucke. Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis 2010 021 Stortingslijst van het archief van Leesgezelschap der Wevers te Gent Leren vereert, later Vrijzinnige Werkmansbibliotheek Leren Vereert (1860, 1862-1863, 1904, 1916, 1931, 1946-1947, 1949-1951, 1954-1956,

Nadere informatie

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel:

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel: Bijbelse genres Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel Tijdsduur: 0-20 min. Jongeren leren de verschillende soorten Bijbelboeken kennen. Doel: - De jongeren begrijpen dat de Bijbelboeken met verschillende

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

Goddelijke interieurs

Goddelijke interieurs Goddelijke interieurs De Antwerpse kerken na de Beeldenstorm De Antwerpse kerken ondergingen na de Beeldenstorm van de 16 de eeuw een indrukwekkende facelift. De katholieke hervorming of Contrareformatie

Nadere informatie

Vrijdag 7 september 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 7 september 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 7 september 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Overhandiging kwaliteitslabel Erkend Cultureel Archief aan Archief OCMW Gent, Ieper en Waregem

Nadere informatie

Bron 3.1. N. de Keyser, De Slag der Gulden Sporen (doc. 9a, 9b, p. 43)

Bron 3.1. N. de Keyser, De Slag der Gulden Sporen (doc. 9a, 9b, p. 43) Bron 3.1. N. de Keyser, De Slag der Gulden Sporen (doc. 9a, 9b, p. 43) Vraag: Het schilderij stelde ten tijde van de Belgische Revolutie de Guldensporenslag voor als een Belgische overwinning. Bewijs met

Nadere informatie

Jesuitica.be. Jezuïetenerfgoed in de Lage Landen Onverwacht veelzijdig voor onderzoek Leuven KADOC

Jesuitica.be. Jezuïetenerfgoed in de Lage Landen Onverwacht veelzijdig voor onderzoek Leuven KADOC Jesuitica.be Jezuïetenerfgoed in de Lage Landen Onverwacht veelzijdig voor onderzoek Leuven KADOC 30.05.2018 Yannick Van Loon Collectie-expert Jesuitica yannick.vanloon@kuleuven.be Jesuitica? Publicaties

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de Grieks- 2de

Nadere informatie

Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij?

Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij? David en Goliath. Hoe beschrijft de Bijbel de kampvechter van de Filistijnen en hoe heette hij? 1 Samuel 17:4-7 4 Toen kwam er een kampvechter tevoorschijn uit het leger van de Filistijnen. Zijn naam was

Nadere informatie