Mijn zoon, onthoud alles wat ik je leer en bewaar mijn geboden in je hart. Zij zullen je leven verlengen, goed als ze zijn voor lichaam en geest.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn zoon, onthoud alles wat ik je leer en bewaar mijn geboden in je hart. Zij zullen je leven verlengen, goed als ze zijn voor lichaam en geest."

Transcriptie

1 18 Mei Delen van Wijsheid en Reageren op Wijsheid Advies en terechtwijzing Spr. 3:1,2 Mijn zoon, onthoud alles wat ik je leer en bewaar mijn geboden in je hart. Zij zullen je leven verlengen, goed als ze zijn voor lichaam en geest. 9:7-9 Wie een spotter terechtwijst, krijgt alleen maar problemen; wie een goddeloze bestraft, wordt schandalig behandeld. Straf de spotter niet, want dan zal hij u gaan haten; bestraft u echter een wijze, dan zal hij u dankbaar zijn. Onderricht u de wijze, dan wordt hij nog wijzer; onderwijst u de rechtvaardige, dan wordt hij verstandiger. 10:8 Een wijs mens neemt Gods geboden aan, maar de dwaze prater loopt in de val. 12:15 De dwaas denkt dat hij leeft zoals het hoort, maar het is beter goede raad te volgen en niet op eigen inzicht te vertrouwen. 13:1 Een verstandige zoon luistert aandachtig naar zijn vaders lessen, maar een spotter slaat bestraffing in de wind. 13:13 Wie Gods woord en Zijn lessen veracht, komt dat duur te staan; maar wie eerbiedig ontzag koestert voor het gebod zal Gods genade ondervinden. 15:31 Wie luistert naar opbouwende terechtwijzingen, bevindt zich in wijs gezelschap. 17:10 Het levert meer op een verstandige te berispen dan een dwaas honderdmaal te slaan. 19:16 Wie naar Gods geboden leeft, beschermt zichzelf; wie Zijn leefregels de rug toekeert, zal sterven. 19:20 Luister naar raad en berisping, zodat u uiteindelijk toch verstandig wordt. 19:25 Bestraf een spotter, want dat is een les voor anderen; berisp een verstandige, dan krijgt hij inzicht. 19:27 Mijn zoon, als je toch niet van plan bent om verstandige raad op te volgen, luister dan maar helemaal niet. 23:9 Praat niet tegen een dwaas, want hij heeft geen enkele waardering voor de wijsheid van uw woorden. 25:12 Een wijze berisping aan een open oor is als een gouden oorbel, een halsketting van het zuiverste goud.

2 27:5,6 Een openlijke bestraffing leidt tot meer dan een verborgen liefde. De berispingen van iemand die van u houdt, worden ingegeven door vriendschap; maar vriendelijkheid van iemand die u haat, komt voort uit bedrog. 27:17 Zoals ijzer met ijzer wordt geslepen, zo scherpt de ene mens de ander. 29:1 Een man die (ondanks veelvuldige waarschuwingen) weigert zijn leven te beteren, komt onverwacht ten val. De waarde van adviseurs Spr. 11:14 Wordt een land niet verstandig geregeerd, dan zet het verval in; met veel goede adviseurs blijft een land echter welvarend. 15:22 Zonder goede raad gaan plannen teniet, maar veel adviseurs doen plannen slagen. 20:18 Goede adviezen brengen gedachten tot uitvoer. Bind de strijd pas aan na overleg. 24:5,6 Een verstandig man bezit een sterke geest en inzicht is belangrijker dan brute kracht. Want door goed overleg kun je de oorlog in jouw voordeel beslissen; betrouwbare adviseurs zijn de basis van de overwinning. Tuchtiging Spr. 3:11,12 Mijn zoon, ga niet voorbij aan de tucht van de HERE en raak niet verbitterd als Hij je straft. Want de HERE straft degene van wie Hij houdt, net zoals een vader zijn zoon straft, ook al houdt hij zielsveel van hem. 10:17 Wie wijze lessen ter harte neemt, loopt op de weg van het leven, maar wie ze in de wind slaat, brengt anderen op een dwaalspoor. 12:1 Wie de onderwijzing naar waarde schat, weet ook de opgedane kennis te waarderen. Wie echter de bestraffing haat, is onverstandig. 13:18 Wie niet van het goede onderwijs wil horen staat armoe en schande te wachten, maar wie zich laat berispen zal worden geëerd. 13:24 Wie nooit straft, bederft zijn zoon; maar wie zijn zoon liefheeft, straft hem reeds op jonge leeftijd. 15:5 Een dwaas zal de lessen van zijn vader negeren, maar wie luistert naar de terechtwijzingen van zijn vader, toont zich verstandig. 15:10 Onderwijs en berisping zijn onaangenaam voor wie de goede weg verlaat; wie terechtwijzing haat, gaat de dood tegemoet. 15:12 Een spotter houdt er niet van als hij bestraft wordt en vermijdt daarom verstandige mensen.

3 15:32 Wie de berisping verwerpt, doet zich zelf tekort, maar wie luistert, krijgt verstand en wijsheid. 19:18 Straf uw zoon, zolang dat nog helpt, maar laat het uit uw hoofd hem te doden. 20:30 Alleen zware straffen kunnen een boosdoener zuiveren; alleen slagen die hem diep treffen, kunnen zijn innerlijk veranderen. 22:6 Leer een kind al vroeg wat hij moet weten; dan zal hij later daarnaar leven. 22:15 Onbezonnenheid is kenmerkend voor de jeugd; alleen straf kan iemand daarvan bevrijden. 23:13,14 Aarzel niet een jongen te straffen; van een pak slaag gaat hij echt niet dood. Door hem af en toe te straffen kunt u hem voor de ondergang behoeden. 29:15 Straf en berisping leiden tot wijsheid; maar een kind dat aan zichzelf wordt overgelaten, wordt een schande voor zijn ouders. 29:17 Als u uw zoon bestraft, komt hij goed terecht; hij zal u reden tot blijdschap geven. 29:19 Een knecht luistert nauwelijks naar berisping; hij hoort u wel, maar trekt zich er niets van aan. 29:21 Als u te goed bent voor een knecht, denkt hij tenslotte dat hij dezelfde rechten heeft als uw zoon. Gehoorzamen aan de wet Spr. 28:4 Wie de wet de rug toekeren, hebben bewondering voor de goddelozen; maar wie naar de wet leven, binden de strijd tegen hen aan. 28:7 Wie leeft naar de wet, is een verstandige zoon; maar wie het gezelschap van wetsovertreders zoekt, bezorgt zijn ouders schande en verdriet. 28:9 Wie weigert naar de wet te luisteren, moet weten dat God zijn gebed verafschuwt. 29:18 Als het volk Gods boodschap niet meer hoort, raakt het uit de koers; gelukkig is hij, die naar Gods wet leeft. Inkeer Spr. 14:9 Iedere dwaas zal zijn zonde verbloemen of daar misschien niet zwaar aan tillen, maar oprechte mensen komen eerlijk uit voor wat zij fout deden. 28:13 Wie niet voor zijn zonden uitkomt, kent geen voorspoed; maar wie ze belijdt en zijn leven betert, kan rekenen op liefde en genade.

4 Goed en Kwaad Rechtschapenheid en goddeloosheid Spr. 10:6,7 Rechtvaardige mensen worden gezegend; goddelozen worden door hun eigen onrecht tot zwijgen gebracht. De nagedachtenis van een rechtvaardige brengt zegen voort, maar van de naam van de goddeloze blijft niets over. 10:16 Alles wat een rechtvaardige doet, bezorgt hem voordeel; wat de goddeloze verdient, leidt tot zijn ondergang. 10:28-30 De hoop van de rechtvaardigen gaat gepaard met blijdschap, maar de toekomstverwachting van de goddelozen valt in duigen. De oprechte mens put kracht uit wat de HERE doet, maar voor de boosdoener leidt dat tot zijn ondergang. De rechtvaardige mens zal tot in eeuwigheid niet aan het wankelen worden gebracht, maar van de goddelozen blijft niets over. 11:5-10 De rechtvaardigheid van een oprecht mens maakt hem duidelijk welke weg hij moet gaan; maar de goddeloosheid van een goddeloos mens brengt hem ten val. Eerlijke mensen worden gered door hun oprechtheid, maar oneerlijke mensen raken verstrikt in hun slechtheid. Wanneer een goddeloos mens sterft, komt een eind aan al zijn verwachtingen en ook zijn grootste hoop laat hem in de steek. De rechtvaardige wordt uit de verdrukking bevrijd, waarna de goddeloze zijn plaats inneemt. De huichelaar brengt met zijn woorden zijn naaste ten val, maar de rechtvaardigen laten zich niet van de wijs brengen en zich niet door zo'n huichelaar om de tuin leiden. De inwoners van een stad zijn blij dat het de rechtvaardigen goed gaat; en als de goddelozen ten val komen, gaat een gejuich op. 11:18-20 Alles wat een goddeloze doet, is nutteloos, maar er is een beloning voor hem die goed doet. Zo leidt de gerechtigheid naar het leven, terwijl de boosdoener zichzelf de dood injaagt. De HERE verafschuwt slechte mensen, maar wie oprecht leeft vindt genade in Zijn ogen. 11:23 Rechtvaardige mensen hopen alleen op het goede, maar goddeloze mensen staat Gods toorn te wachten. 12:2,3 Een goed mens vindt genade in de ogen van de HERE; maar een boosdoener beschouwt Hij als een goddeloze, die zijn straf verdient. De goddeloosheid doet de mens geen goed, maar de rechtvaardigen blijven standvastig, als een boom met sterke wortels. 12:5-8 De gedachten van rechtvaardige mensen zijn goed, maar wat de goddelozen uitbroeden is bedrog.

5 Woorden van goddeloze mensen zijn gericht op bloedvergieten en geweld, maar als een oprechte spreekt, brengt dat redding. De goddelozen worden uitgeroeid zonder een spoor na te laten, maar de rechtvaardige blijft bestaan. Wie laat zien dat hij verstandig is, wordt door iedereen geprezen, maar wie niet oprecht is, wordt een voorwerp van verachting. 12:12 De goddeloze geniet van de kwaadaardigheid, maar de wortels van de rechtvaardige doen hem groeien en bloeien. 12:21 Rechtvaardige mensen gaan niet ten onder aan de tegenslagen, maar goddelozen wacht een heilloos einde. 12:28 Gerechtigheid brengt leven, maar de zonde leidt tot de dood. 13:9 Het geluk en de vreugde van de rechtvaardigen zullen steeds toenemen, terwijl de lamp van de goddelozen wordt gedoofd. 13:21 De zondaars zullen hun straf niet ontlopen, maar de rechtvaardige mens wordt door God beloond. 13:25 De rechtvaardige kan eten tot hij is verzadigd; maar de maag van de goddelozen zal rammelen. 14:11 Alles wat de goddeloze tot het zijne rekent, wordt verwoest; het bezit van de oprechte zal echter toenemen. 14:19 De kwaden moeten buigen voor de goeden, evenals de goddelozen voor de deuren van de rechtvaardigen. 14:34 Als er rechtvaardigheid heerst, wordt een volk geëerd; maar als de zonde hoogtij viert, is dat een schande voor een land. 15:6 De rechtvaardige bezit een grote schat, maar de goddeloze doet zichzelf schade aan. 15:9 De HERE verafschuwt goddeloos gedrag, maar wie zich toelegt op oprechtheid, zal Hij liefhebben. 20:7 Het leven van een rechtvaardige ademt zijn oprechtheid; zijn kinderen zijn gelukkig te prijzen. 21:18 De goddeloze moet boeten in plaats van de rechtvaardige, de trouweloze boet voor de oprechte. 24:15,16 Goddeloze! Loer niet op de rechtvaardige! Gebruik geen geweld tegen zijn woonplaats. Want de rechtvaardige kan vaak vallen, maar zal net zo vaak weer opstaan; de goddelozen zullen echter over hun eigen wandaden struikelen. 28:12 Wanneer het de rechtvaardigen goed gaat, gaat het het hele land goed; maar bij de opkomst van de goddelozen verbergen de mensen zich uit angst. 28:28 Wanneer de goddelozen aan de macht komen, verbergen de mensen zich uit angst; maar wanneer die goddelozen omkomen, gaat het de rechtvaardigen weer goed.

6 29:2 Wanneer de rechtvaardigen aan de macht komen, voelt het volk zich tevreden; maar onder het bewind van een goddeloze wordt het volk verdrukt. 29:16 Groeit het aantal goddelozen, dan neemt ook de zonde toe; maar de rechtvaardigen zullen hen overleven. 29:27 Een oprecht mens verafschuwt een boosdoener; op zijn beurt heeft de boosdoener een afkeer van mensen, die eerlijk leven. Integriteit en verdorvenheid Spr. 10:9 Wie oprecht leeft, leidt een zeker bestaan, maar wie verkeerde wegen bewandelt, wordt ontdekt en aan de kaak gesteld. 13:6 De gerechtigheid beschermt wie oprecht leven, maar zondaren komt hun goddeloosheid duur te staan. 15:26 De HERE verafschuwt de gedachten van een boosdoener, maar goede voornemens doen Hem goed. 21:8 Een slecht mens leidt een zondig leven en een goed mens leeft tot eer van God. 24:8,9 Wie van plan is iets verkeerds te doen, wordt een uitvinder van schandelijke verzinsels genoemd. De gedachten van een dwaas zijn zonde; de mens verafschuwt een spotter. 28:18 Wie oprecht leeft, wordt gered; maar wie van twee walletjes wil eten, zal ten val komen. 29:10 Bloeddorstige lieden hebben een hekel aan eerlijke mensen, maar oprechten trachten hun leven te redden. Gepaste gevolgen Spr. 3:33-35 De HERE vervloekt het huis van de goddelozen, maar zegent het huis van de rechtvaardigen. Terwijl Hij spotters bespot, is Hij genadig voor de zachtmoedigen. Voor wijzen is eer weggelegd, voor dwazen schande. 10:3 De HERE zorgt dat een rechtvaardig mens geen honger lijdt, maar de goddeloze neemt Hij alles af. 10:22 De zegen van de HERE maakt rijk en laat geen plaats voor ontevredenheid. 10:24,25 Waar de goddeloze bang voor is, gebeurt nog ook; maar God geeft de rechtvaardigen waar zij naar verlangen. Verzwolgen door een wervelwind zal de goddeloze verdwijnen; de rechtvaardige staat echter op een sterk fundament.

7 11:21 De boosdoener en zijn nageslacht zullen niet ongestraft blijven, maar God redt de kinderen van de oprechten. 11:27 Wie ijverig goed doet, zal goed ontmoeten, maar wie het kwade doet, krijgt het op zijn eigen hoofd terug. 11:30,31 Handel en wandel van rechtvaardige mensen lijken op een boom die leven geeft; en wie mensen tot God brengt, is wijs. De rechtvaardige ontvangt op aarde zijn beloning, dus ontlopen goddeloze en zondaar hun straf zeker niet! 14:14 Wie God verlaat, zal de gevolgen in zijn leven merken; maar een goed mens koestert zich in Gods genade. 14:22 Graven kwaadstichters niet hun eigen graf? Maar wie goed doet, wordt gewaardeerd en dankbaar bejegend. 16:7 Als iemand leeft zoals de HERE wil, laat Hij het zelfs in orde komen met zijn vijanden. 17:13 Wie goed met kwaad vergeldt, brengt straf over zichzelf en zijn familie. 18:3 Met de goddeloze komt ook de verachting en met de misdaden komt de schande. 19:29 De spotters staat straf te wachten en het zal slagen regenen op de ruggen van dwaze mensen. 21:12 De rechtvaardige doet er goed aan op te letten hoe het de goddeloze vergaat, want God zal de goddelozen in het verderf storten. 21:16 Een mens, die de goede weg verlaat, kan tot de doden worden gerekend. 21:21 Wie zijn best doet ieder het zijne te geven en gul te zijn, krijgt alles wat hij nodig heeft, het leven en aanzien. 22:8 Wie onrecht zaait, zal problemen maaien; zo zal zijn woede tot een einde komen. 26:1 Eer past netzomin bij een dwaas als sneeuw in de zomer en regen tijdens de oogst. 26:3 De zweep is er voor het paard, het bit is er voor de ezel en de roe is er voor de rug van de dwaas. 26:27 Wie een kuil graaft voor een ander, zal er zelf invallen; wie iemand met een steen wil verpletteren, zal zelf onder die steen terechtkomen.

8 CHRONOLOGIE EN COMMENTAAR The Daily Bible, Copyright 1984 Harvest House Publishers, Eugene, Oregon Met toestemming gebruikt. Nadruk en reproductie is in geen enkele vorm toegestaan. BIJBELTEKSTEN HET BOEK, Copyright 1979, 1988, 2007 van Biblica, Inc. Gebruikt met toestemming van Biblica, Inc. Alle rechten wereldwijd voorbehouden.

De woorden van een dwaas zijn als een zweep, die anderen maar ook de dwaas zelf ranselt; de wijze wordt echter beschermd door wat hij zegt.

De woorden van een dwaas zijn als een zweep, die anderen maar ook de dwaas zelf ranselt; de wijze wordt echter beschermd door wat hij zegt. 21 Mei Beheersing van de Tong Wijze en dwaze woorden Spr. 14:3 De woorden van een dwaas zijn als een zweep, die anderen maar ook de dwaas zelf ranselt; de wijze wordt echter beschermd door wat hij zegt.

Nadere informatie

18 Mei. Delen van Wijsheid en Reageren op Wijsheid

18 Mei. Delen van Wijsheid en Reageren op Wijsheid 18 Mei Delen van Wijsheid en Reageren op Wijsheid Advies en terechtwijzing Spr. 3:1,2 Mijn zoon! vergeet mijn wet niet, maar uw hart beware mijn geboden. Want langheid van dagen, en jaren van leven, en

Nadere informatie

De diepten van de hel zijn voor de HERE als een open boek; dus kan Hij de harten van de mensen zeker peilen!

De diepten van de hel zijn voor de HERE als een open boek; dus kan Hij de harten van de mensen zeker peilen! 19 Mei Oprechte Motieven Motieven en het hart Spr. 15:11 De diepten van de hel zijn voor de HERE als een open boek; dus kan Hij de harten van de mensen zeker peilen! 16:2 Een mens doet wat hem het beste

Nadere informatie

Spreuken van Salomo en Gezegden van de Wijzen

Spreuken van Salomo en Gezegden van de Wijzen 17 Mei Spreuken van Salomo en Gezegden van de Wijzen De Waarde van Wijze Gezegden Spr. 22:17-21 Luister goed naar deze wijze uitspraken en stel uw hart open voor mijn kennis en inzicht. Want het is goed

Nadere informatie

25:26 De rechtvaardige die faalt voor de ogen van de goddelozen, lijkt op een fontein, die modder spuit, of op een verstopte bron.

25:26 De rechtvaardige die faalt voor de ogen van de goddelozen, lijkt op een fontein, die modder spuit, of op een verstopte bron. 22 Mei Onenigheid en geschillen Uitlokken van zondigheid Spr. 1:10-19 Mijn zoon, als slechte mensen proberen je om te praten, ga dan niet overstag. Ook niet als zij zeggen: "Kom op, we nemen er een stel

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

30 September. Israëls herstel na de straf. Psa. 107

30 September. Israëls herstel na de straf. Psa. 107 30 September Psa. 107 Israëls herstel na de straf. Prijs de HERE! Hij is een goede God. Want Zijn goedheid en liefde blijven eeuwig bestaan. Laat ieder die door de HERE is bevrijd, dit blijven zeggen.

Nadere informatie

29 April Psalmen van Vreugde en Lofzang

29 April Psalmen van Vreugde en Lofzang 29 April Psalmen van Vreugde en Lofzang In de volgende groep van 36 psalmen vinden we een grenzeloos prijzen van de Heer van de schepping en de vele wonderen die Hij heeft verricht. Zij bevatten een diepe

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Mijn zoon, luister naar de wijze lessen van je vader. Zoek je houvast in wat je moeder je geleerd heeft. Dat zal je in het leven verder helpen.

Mijn zoon, luister naar de wijze lessen van je vader. Zoek je houvast in wat je moeder je geleerd heeft. Dat zal je in het leven verder helpen. 24 Mei Mensen en Relaties Ouders en kinderen Spr. 1:8,9 Mijn zoon, luister naar de wijze lessen van je vader. Zoek je houvast in wat je moeder je geleerd heeft. Dat zal je in het leven verder helpen. 10:1

Nadere informatie

Een psalm van Asaf. Een lied voor de koordirigent. Te zingen op de wijs van: 'Verderf niet'.

Een psalm van Asaf. Een lied voor de koordirigent. Te zingen op de wijs van: 'Verderf niet'. 1 Mei Psa. 75 Lof voor de grote Rechter van de aarde. Een psalm van Asaf. Een lied voor de koordirigent. Te zingen op de wijs van: 'Verderf niet'. Wij loven en prijzen Uw naam, o God, want Uw naam is onder

Nadere informatie

20 April. Gebed om verlossing uit de handen van vijanden. Gebed om redding van vijanden. Psa. 13. Een psalm van David voor de koordirigent. Psa.

20 April. Gebed om verlossing uit de handen van vijanden. Gebed om redding van vijanden. Psa. 13. Een psalm van David voor de koordirigent. Psa. 20 April Psa. 13 Gebed om verlossing uit de handen van vijanden. Een psalm van David voor de koordirigent. HERE, bent U mij helemaal vergeten? Wanneer komt U mij weer tegemoet? Moet ik nog lang naar U

Nadere informatie

Familie naar Psalm 133 Tekst & muziek: Marcel Zimmer 2012 Celmar Music

Familie naar Psalm 133 Tekst & muziek: Marcel Zimmer 2012 Celmar Music Familie naar Psalm 133 2012 Celmar Music Hoe mooi en hoe heerlijk als wij als familie, als broers en als zussen om elkaar geven, en open en eerlijk met elkaar omgaan, de vrede bewaren en eensgezind leven.

Nadere informatie

10 September. Bildad. GOD IS RECHTVAARDIG. Toen zei de Suhiet Bildad tegen Job: BEROEP OP GELEERDHEID. ZEKERHEID WORDT IN GOD GEVONDEN.

10 September. Bildad. GOD IS RECHTVAARDIG. Toen zei de Suhiet Bildad tegen Job: BEROEP OP GELEERDHEID. ZEKERHEID WORDT IN GOD GEVONDEN. 10 September Job 8:1-7 Bildad GOD IS RECHTVAARDIG. Toen zei de Suhiet Bildad tegen Job: "Hoe lang ga je zo nog door, Job, en blaas je woorden uit als een stormwind? Wil je zeggen dat God onrechtvaardig

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

26 April Psalmen over Rechtschapenheid en Boosaardigheid

26 April Psalmen over Rechtschapenheid en Boosaardigheid 26 April Psalmen over Rechtschapenheid en Boosaardigheid Eén van de steeds terugkerende thema's van de Schriftteksten is de inherente superioriteit van rechtschapenheid over boosaardigheid. Maar vaak lijken

Nadere informatie

zodat de stuursheid van zijn gezicht wordt veranderd. want hij doet alles wat hem behaagt, ja, het kwaad van de mens is overvloedig over hem.

zodat de stuursheid van zijn gezicht wordt veranderd. want hij doet alles wat hem behaagt, ja, het kwaad van de mens is overvloedig over hem. Bijbelgedeelte dag 21 Prediker 8 vers 1 9 1 Wie is als de wijze en wie weet de verklaring van de dingen? De wijsheid van de mens verlicht zijn gezicht, zodat de stuursheid van zijn gezicht wordt veranderd.

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Lezing: Lucas 13,22-24

Lezing: Lucas 13,22-24 Lezing: Lucas 13,22-24 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Galaten - de boodschap Houdt je aan de regels en je verdient.. Je bent vrij om nee tegen de zonde te zeggen! Ik ben vrij dus ik mag.. Lezen: Gal.

Nadere informatie

16 Mei Spreuken van Salomo

16 Mei Spreuken van Salomo 16 Mei Spreuken van Salomo Zoals het historische verslag al heeft aangegeven, is Salomo behalve een wijs koning ook de schrijver van letterlijk duizenden spreuken. De spreuken zijn korte gedichten, gewoonlijk

Nadere informatie

In den mond des dwazen is een roede des hoogmoeds; maar de lippen der wijzen bewaren hen.

In den mond des dwazen is een roede des hoogmoeds; maar de lippen der wijzen bewaren hen. 21 Mei Beheersing van de Tong Wijze en dwaze woorden Spr. 14:3 In den mond des dwazen is een roede des hoogmoeds; maar de lippen der wijzen bewaren hen. 15:2 De tong der wijzen maakt de wetenschap goed;

Nadere informatie

Het mooie van de vreugde des Heeren. Wie naar de HEER opzien, stralen van vreugde!

Het mooie van de vreugde des Heeren. Wie naar de HEER opzien, stralen van vreugde! Het mooie van de vreugde des Heeren Wie naar de HEER opzien, stralen van vreugde! Definitie Vreugde of blijdschap is een posi

Nadere informatie

Ik heb u altijd duidelijk verteld wat zou gaan gebeuren, zodat u het allemaal goed kon begrijpen.

Ik heb u altijd duidelijk verteld wat zou gaan gebeuren, zodat u het allemaal goed kon begrijpen. 16 Juli Jes. 48:16-19 ISRAEL MOET NU LUISTEREN. Kom dichterbij en luister goed. Ik heb u altijd duidelijk verteld wat zou gaan gebeuren, zodat u het allemaal goed kon begrijpen. En nu heeft de HERE God

Nadere informatie

Een psalm van Asaf. Een lied voor de koordirigent. Te begeleiden met snaarinstrumenten.

Een psalm van Asaf. Een lied voor de koordirigent. Te begeleiden met snaarinstrumenten. 28 April Psa. 76 Gods toorn over kwaad moet enorm gevreesd worden. Een psalm van Asaf. Een lied voor de koordirigent. Te begeleiden met snaarinstrumenten. Iedereen in Juda kent God. Heel Israël eert en

Nadere informatie

Elk hart kent zijn eigen verdriet en een ander kan zijn vreugde niet begrijpen.

Elk hart kent zijn eigen verdriet en een ander kan zijn vreugde niet begrijpen. 25 Mei Diverse Observaties Vreugde en verdriet Spr. 14:10 Elk hart kent zijn eigen verdriet en een ander kan zijn vreugde niet begrijpen. 14:13 Het hart kan bedroefd zijn, ook al lacht het gezicht; die

Nadere informatie

Bijbelgedeelte dag 16

Bijbelgedeelte dag 16 Bijbelgedeelte dag 16 Prediker 4 vers 17 Prediker 5 vers 6 17 Let op uw voeten als u naar het huis van God gaat. Het is beter dat me naderbij komt om te luisteren dan om als dwazen een offer te geven,

Nadere informatie

Welkom in De Regenboog zondag 1 november Gelukkig ben je!

Welkom in De Regenboog zondag 1 november Gelukkig ben je! Welkom in De Regenboog zondag 1 november 2015 Gelukkig ben je! Voorganger: ds. W. Kaljouw Ouderling van dienst: Henk Morsink Organist: Rien Hoekjen Lector: Jeroen Mensink Koster: Pim van der Strate Zingen

Nadere informatie

27:3 Een steen is zwaar, en het zand gewichtig; maar de toornigheid des dwazen is zwaarder dan die beide.

27:3 Een steen is zwaar, en het zand gewichtig; maar de toornigheid des dwazen is zwaarder dan die beide. 22 Mei Onenigheid en geschillen Uitlokken van zondigheid Spr. 1:10-19 Mijn zoon! indien de zondaars u aanlokken, bewillig niet; indien zij zeggen: Ga met ons, laat ons loeren op bloed, ons versteken tegen

Nadere informatie

Spreuken van Salomo en Gezegden van de Wijzen

Spreuken van Salomo en Gezegden van de Wijzen 17 Mei Spreuken van Salomo en Gezegden van de Wijzen De Waarde van Wijze Gezegden Spr. 22:17-21 Neig uw oor, en hoor de woorden der wijzen, en stel uw hart tot mijn wetenschap; want het is liefelijk, als

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Dankbaarheidskalender

Dankbaarheidskalender Dankbaarheidskalender Schrijf elke dag één of een aantal punten op waar je dankbaar voor bent. Het kunnen geschenken zijn die je vandaag hebt ontvangen, zoals bijvoorbeeld: ik ben dankbaar dat ik vandaag

Nadere informatie

Liturgie 7 augustus 2016 Morgendienst

Liturgie 7 augustus 2016 Morgendienst Liturgie 7 augustus 2016 Morgendienst Psalm 75 1. U alleen, U loven wij; ja wij loven U, o HEER; want Uw naam, zo rijk van eer, is tot onze vreugd nabij; dies [= dus] vertelt men in ons land, al de wond'ren

Nadere informatie

6 Mei Psalmen die Diverse Gevoelens Uitdrukken

6 Mei Psalmen die Diverse Gevoelens Uitdrukken 6 Mei Psalmen die Diverse Gevoelens Uitdrukken De volgende 16 psalmen bevatten een verscheidenheid aan sentimenten, die vanuit het hart van een gelovige aan zijn God worden uitgedrukt. In deze groep psalmen

Nadere informatie

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag.

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Hartelijk welkom Ik wil juichen voor U Opwekking 589 Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Ik erken: U, Heer, bent God en

Nadere informatie

Psalmen kaarten. Wilfried

Psalmen kaarten. Wilfried Psalmen kaarten Wilfried Er was ooit een lied van iemand die bad met zijn kaarten. Vandaag is dit werkelijkheid geworden. Spelenderwijs leer je de psalmen kennen van inhoud. En voor wie wil kan je ook

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

21 April. Gebed om rechtvaardiging in de ogen van trotse vijanden. Psa. 35. Een lied van David.

21 April. Gebed om rechtvaardiging in de ogen van trotse vijanden. Psa. 35. Een lied van David. 21 April Psa. 35 Gebed om rechtvaardiging in de ogen van trotse vijanden. Een lied van David. HERE, als sommigen met mij argumenteren, wilt U dan voor mij antwoorden? Als iemand mij aanvalt, vecht U dan

Nadere informatie

Welkom in de Horizon. Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz. Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie

Welkom in de Horizon. Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz. Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie Welkom in de Horizon Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie Stil gebed Votum/zegengroet Z. LvK 119: 1-3 Lezing van de Wet Z. Ps. 130: 1-4 L.

Nadere informatie

zondag 6 december 2015 Liturgie

zondag 6 december 2015 Liturgie zondag 6 december 2015 Liturgie 9:30 uur 6-dec P Zuidema Gez 158 : Jes 5 : 8-30 Ps 80 : 5, 8, 10 Jes 5 : 1-7 LLPs 1 : 1, 2 LLPs 1 : 3 Ps 61 : 6 LLPs 146 : 1, 3, 6 Levensliederen - Psalm 1 1Gelukkig is

Nadere informatie

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus Cursus de Bergrede Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus 1 Opwekking 520 1 Wees mijn verlangen, o Heer van mijn hart Leer mij U kennen in vreugde en smart. Laat mijn

Nadere informatie

De hel en het verderf zijn voor den HEERE; hoeveel te meer de harten van des mensen kinderen?

De hel en het verderf zijn voor den HEERE; hoeveel te meer de harten van des mensen kinderen? 19 Mei Oprechte Motieven Motieven en het hart Spr. 15:11 De hel en het verderf zijn voor den HEERE; hoeveel te meer de harten van des mensen kinderen? 16:2 Alle wegen des mans zijn zuiver in zijn ogen;

Nadere informatie

Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid

Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Jan Braakman (orgel) Rob Roordink (blokfluit) Onder muziek willen we

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen als Intochtslied: Lied 319: 1, 5, 6 en 7 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 51: 1 en 2 Gebed om ontferming Wij zingen: Lied

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) > Wat zou ik zonder U geweest zijn, hoe zou ik zonder U bestaan? Ik zou ten prooi aan angst en vrees zijn en eenzaam door de wereld

Nadere informatie

8 December. Over de Joodse ervaring. "Ik ben vriendelijk voor wie Ik wil; en Ik ontferm Mij over wie Ik wil."

8 December. Over de Joodse ervaring. Ik ben vriendelijk voor wie Ik wil; en Ik ontferm Mij over wie Ik wil. 8 December Rom. 9:1-5 Rom. 9:6-13 Rom. 9:14-18 Over de Joodse ervaring ZORGEN OM JOODS ERFGOED. Er is één ding dat mij veel verdriet doet. Het is een onophoudelijke pijn in mijn hart. Christus weet dat

Nadere informatie

Giemel Ik ben Uw dienaar; bewaart U mij,

Giemel Ik ben Uw dienaar; bewaart U mij, 3 Mei Psa. 119 Lof voor inzicht uit Gods wetten en leiding door Gods wetten. א Alef Gelukkig zijn de mensen die een zuiver leven leiden en zich houden aan de wet van de HERE. Gelukkig zijn de mensen die

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

3 juni uur P Boonstra orgel: Geert Burgler schriftlezing: Annemarie Kreling

3 juni uur P Boonstra orgel: Geert Burgler schriftlezing: Annemarie Kreling 3 juni 2018 17.00 uur P Boonstra orgel: Geert Burgler schriftlezing: Annemarie Kreling Votum Zegengroet GK 18: 1 en 9. Formulier 5 GK06 gz162: 1 en 4 (tijdens viering) Dankzegging. Lezen: Rom. 5: 1-11

Nadere informatie

Liturgie 22 januari Avondmaal

Liturgie 22 januari Avondmaal Liturgie 22 januari 2017 Avondmaal Votum en Groet Zingen Hemelhoog 209 Zie hoe Jezus lijdt voor mij Zie hoe Jezus lijdt voor mij, aan het kruis de dood nabij. Die voor mij het oordeel draagt; Hij die tot

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn Morgendienst Votum - groet Ps 121: 1,2 Tien Woorden Ps 121: 3,4 Schriftlezing Psalm 9: 1-11 Ps 9: 1, 7, 8 Prediking Psalm 9: 10a GK 163 Dank en voorbede Collecte Ps 57: 5,6 Heilig avondmaal Formulier 3

Nadere informatie

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort 22 januari 17.00 uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort votum en groet zingen: Opwekking 642 De rivier gebed, zingen GK gezang 177 Hoor trouwe vader ons gebed lezen: Galaten 3:1-14 zingen: Ps 147: 3

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep

Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep Schriftlezing: 2 Koningen 2 vers 23 t/m 25 Mattheüs 5 vers 38 t/m 48 1 Petrus 2 vers 19 t/m 25 Lied 179 vers 1, 2, 3, 4 en 5 (Op Toonhoogte) Psalm 32

Nadere informatie

Liturgie zondag 6 augustus 2017

Liturgie zondag 6 augustus 2017 Liturgie zondag 6 augustus 2017 09:30 uur Br. P. Reitsema 14:15 uur Br. P. Zuidema 09:30 uur 6-aug Br. P. Reitsema Ps. 29 : 1, 2 Gez. 594 : 1-6 1 Sam. 25 : 1-3 Gez. 172 : 1-7 NLB 1 Sam. 25 : 20-35 Gez.

Nadere informatie

Liturgie. zondag 5 februari :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 5 februari :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins Liturgie zondag 5 februari 2017 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 5-feb Ds H D Bondt LB 328 : Opw 758 : Gez 23 : 1 Kor 12 : 20-26 1 Thes 5 : 1-14 Heb 10 : 19-25 Opw 767 : Ps 134 : LLPs

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

27 April. Erkenning van ware godsdienst in een rechtschapen leefstijl. Psa. 40. Een psalm van David voor de koordirigent.

27 April. Erkenning van ware godsdienst in een rechtschapen leefstijl. Psa. 40. Een psalm van David voor de koordirigent. 27 April Psa. 40 Erkenning van ware godsdienst in een rechtschapen leefstijl. Een psalm van David voor de koordirigent. Met verlangen keek ik uit naar de HERE; toen boog Hij Zich tot mij over en hoorde

Nadere informatie

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Zingen: Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat. Als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Vandaag de dag lijkt wel álles van ons. Ons gezin, ons geluk, onze waarde. Ons geld, ons werk, onze eer, ons gezag. Ons land, onze taal, onze aarde

Vandaag de dag lijkt wel álles van ons. Ons gezin, ons geluk, onze waarde. Ons geld, ons werk, onze eer, ons gezag. Ons land, onze taal, onze aarde Vandaag de dag lijkt wel álles van ons Ons gezin, ons geluk, onze waarde Ons geld, ons werk, onze eer, ons gezag Ons land, onze taal, onze aarde Maar het is niet van ons, want het hele heelal Is van U,

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

wat mij ten diepste houd bewogen. Ligt alles open Ligt alles open Ligt alles open voor Uw ogen

wat mij ten diepste houd bewogen. Ligt alles open Ligt alles open Ligt alles open voor Uw ogen Thema: 'Verlangen naar meer' (7e in serie 'Handelingen-een kerk in beweging') Vooraf: lied 'Met open armen' (schrijvers voor gerechtigheid - youtube) Welkom / mededelingen Votum / zegengroet Zingen: The

Nadere informatie

15 Juli. EGYPTENAREN ZULLEN GOD KENNEN. De HERE zegt: MENSEN DIE AFGODEN VEREREN ZULLEN GOD KENNEN. Jes. 45:14. Jes. 45:15-25

15 Juli. EGYPTENAREN ZULLEN GOD KENNEN. De HERE zegt: MENSEN DIE AFGODEN VEREREN ZULLEN GOD KENNEN. Jes. 45:14. Jes. 45:15-25 15 Juli Jes. 45:14 EGYPTENAREN ZULLEN GOD KENNEN. De HERE zegt: De Egyptenaren, Ethiopiërs en Arabieren zullen aan u onderworpen zijn. Zij zullen met hun handelswaar bij u komen en het zal van u zijn.

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Opwekkingsdienst 2 juli 2017 om Voorganger: Ds. Timmer M.m.v.: de Opwekkingsband. Thema: Hoop!

Opwekkingsdienst 2 juli 2017 om Voorganger: Ds. Timmer M.m.v.: de Opwekkingsband. Thema: Hoop! Opwekkingsdienst 2 juli 2017 om 16.45. Voorganger: Ds. Timmer M.m.v.: de Opwekkingsband Thema: Hoop! - Zingen voor de dienst: Opwekking 337 Mijn hoop is op U Heer Mijn hoop is op U Heer, mijn kracht is

Nadere informatie

26 December Eerste Brief van Johannes

26 December Eerste Brief van Johannes 26 December Eerste Brief van Johannes Aan het einde van de eerste eeuw krijgt de kerk te maken met serieuze uitdagingen, zowel binnen als buiten de kerk. Vervolging en lijden zijn deel van het Christen-zijn,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L.P. Blom

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L.P. Blom Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L.P. Blom Schriftlezing: Efeze 2 vers 1 t/m 10 Psalm 103 vers 6 Gezang 186 vers 1, 2 en 3 (Bundel 1938) Psalm 102 vers 10 Psalm 107 vers 6,10 en 16 Gezang 217 vers

Nadere informatie

21 mei uur AA Kramer orgel: Piet Noort schriftlezing: Mijndert Blijdorp. Welkom. Votum en zegengroet. GK psalm 147: 1 = LB 147: 1.

21 mei uur AA Kramer orgel: Piet Noort schriftlezing: Mijndert Blijdorp. Welkom. Votum en zegengroet. GK psalm 147: 1 = LB 147: 1. 21 mei 2017 17.00 uur AA Kramer orgel: Piet Noort schriftlezing: Mijndert Blijdorp Welkom Votum en zegengroet GK psalm 147: 1 = LB 147: 1 Inleiding op Psalm 51 en Zondag 3. Lezen: Psalm 51 Zingen: GK psalm

Nadere informatie

Liturgie avonddienst 8 januari Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide.

Liturgie avonddienst 8 januari Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide. Liturgie avonddienst 8 januari 2017 - Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide. Gelukkig 't volk, waaraan Gij welvaart geeft, het volk

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Liturgie. zondag 29 januari :30 uur Ds D Noort. 14:15 uur Ds J W Roosenbrand

Liturgie. zondag 29 januari :30 uur Ds D Noort. 14:15 uur Ds J W Roosenbrand Liturgie zondag 29 januari 2017 09:30 uur Ds D Noort 14:15 uur Ds J W Roosenbrand 09:30 uur 29-jan Ds D Noort LB 479 : 1, 3, 4 Ps 100 : 1, 2, 4 Mar 9 : 2-13 Gez 111 : Mar 9 : 14-29 LB 95 : Gez 167 : 1,

Nadere informatie

Liturgie 8 januari 2017

Liturgie 8 januari 2017 Liturgie 8 januari 2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 276 Heer, ontferm U over ons Kom en heel ons land. Reinig met uw vuur. Raak ons nu aan. Wij buigen neer en roepen tot U, Heer. O, Heer ontferm U

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Dankbaarheidskalender

Dankbaarheidskalender Dankbaarheidskalender Schrijf elke dag één of een aantal punten op waar je dankbaar voor bent. Het kunnen geschenken zijn die je vandaag hebt ontvangen, zoals bijvoorbeeld: ik ben dankbaar dat ik vandaag

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

23 April. Dringende behoefte aan Gods redding. Gebed om Gods aanwezigheid, zelfs op hoge leeftijd. Psa. 70

23 April. Dringende behoefte aan Gods redding. Gebed om Gods aanwezigheid, zelfs op hoge leeftijd. Psa. 70 23 April Psa. 70 Dringende behoefte aan Gods redding. Een lied van David voor de koordirigent. Bij het gedenkoffer. O God, kom mij snel bevrijden! Help mij toch, HERE! Laat de mensen die mij willen ombrengen,

Nadere informatie

Liturgie Welkom

Liturgie Welkom Liturgie 28-05-2017 Welkom Zingen: Ps. 108:1 en 2 Mijn hart is, Heer, in U gerust 1. Mijn hart is, Heer, in U gerust. Uw lof te zingen is mijn lust. Maakt, harp en luit, den Heere groot. Mijn lied begroet

Nadere informatie

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015 Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 1931 5 augustus 2015 Op maandag 10 augustus 2015 om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk te Leek Voorganger: ds. L.G. van der Heide

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft,

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Maak genade tot een levensstijl Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Romeinen 7:1-6 1 Of, broeders, weet u niet-ik spreek immers tot mensen die de wet

Nadere informatie

19 juli uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink

19 juli uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink 19 juli 10.00 uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink Gesproken verwachting en groet Amen = zingen Opw. 733, De zon komt op Lezing van de wet Zingen: PvN 130 Gebed Zingen voor

Nadere informatie

1 Pet. 1 Liturgie tienerdienst Zl Zd, 4 oktober 2015

1 Pet. 1 Liturgie tienerdienst Zl Zd, 4 oktober 2015 1 Pet. 1 Liturgie tienerdienst Zl Zd, 4 oktober 2015 1. Welkom + Begroeting van elkaar 2. Zingen Liedboek 285, 1 en 2 Geef vrede Heer de wereld wil slechts strijd. Al wordt het recht beleden, de sterkste

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

13 September. Bildad. Job

13 September. Bildad. Job 13 September Job 18:1-4 Bildad ANDEREN HEBBEN OOK KENNIS. Opnieuw antwoordde de Suhiet Bildad: "Hoe lang wil je dit woordenspel nog volhouden? Spreek toch eens verstandig als je wilt dat wij antwoord geven!

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. J. Plug

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. J. Plug Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. J. Plug Lezen : Filippenzen 3:7-17 (BGT) Opwekking 488 Gezang 171 : 1 en 2 Psalm 62 : 1 en 4 (NPB) Psalm 62 : 5 en 6 (NPB) Gezang 261 Uitleg over Givt Welkom en mededelingen

Nadere informatie