REIZEN IN EUROPA Europese Unie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REIZEN IN EUROPA 2013-14. Europese Unie"

Transcriptie

1 REIZEN IN EUROPA Europese Unie

2 REIZEN IN EUROPA De Europese Unie strekt zich met haar 27 landen (28 vanaf 1 juli 2013, als Kroatië toetreedt) op het Europese continent uit van Lapland in het noorden tot de Middellandse Zee en van de Ierse westkust tot de kusten van Cyprus als een gevarieerde aaneenschakeling van landschappen: van rotskusten tot zandstranden, van vruchtbare weiden tot dorre vlakten, van meren en wouden tot ijzige toendra. Met hun vele tradities, culturen en talen vertegenwoordigen de Europese volkeren meer dan 7 % van de wereldbevolking. Prehistorische rotsschilderingen, Griekse en Romeinse oudheden, Moorse architectuur, middeleeuwse vestingen, renaissancepaleizen en barokke kerken getuigen van het rijke verleden van Europa. Ook het hedendaagse Europa kan de reiziger bekoren met zijn bruisende steden, kleurrijke culturele feestelijkheden, winter- en zomersporten en een gevarieerde keuken. Europeanen reizen graag en het opheffen van de meeste paspoort- en bagageformaliteiten heeft reizen een stuk gemakkelijker gemaakt. Zeventien EU-landen gebruiken de euro als munteenheid, waardoor reizigers gemakkelijk prijzen kunnen vergelijken en niet langer de kosten en het ongemak van het wisselen van geld hebben. De verwezenlijking van een interne markt met meer dan 500 miljoen mensen leidt tot een groter aanbod en lagere prijzen. Veel Europeanen vinden reizen binnen de EU trouwens net zo makkelijk als reizen in eigen land.

3 WELKE DOCUMENTEN HEEFT U NODIG? VOOR BURGERS VAN DE EU Paspoort of identiteitskaart Er zijn geen controles meer aan de onderlinge grenzen van 22 EU-landen. Dit is te danken aan het Schengenakkoord, dat deel uitmaakt van de EU-wetgeving. Deze bepalingen zijn erop gericht alle controles aan de binnengrenzen af te schaffen. Tegelijk wordt er strenger gecontroleerd aan de buitengrenzen van de EU en wordt een gemeenschappelijk visumbeleid gevoerd. De meeste EU-landen nemen volledig deel aan Schengen, alleen Bulgarije, Ierland, Kroatië, Cyprus, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk niet. IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zitten niet in de EU, maar nemen wel deel aan Schengen. Dit betekent dat u bij reizen naar of van de zes niet-deelnemende landen nog een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig heeft, of als u de EU binnenkomt of verlaat. Omdat u om veiligheidsredenen of als identificatie toch om een identiteitsbewijs gevraagd kunt worden, moet u dit wel bij u hebben als u binnen de EU reist. Controleer de documentatievereisten van het niet-eu-land waar u naartoe gaat voordat u de EU verlaat. Let op: een geldig identiteitsbewijs kan alleen worden afgegeven door de autoriteiten in uw land! Kinderen moeten tegenwoordig hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Visum U heeft geen visum nodig om binnen de EU te reizen. VOOR NIET EU BURGERS Paspoort U heeft een geldig paspoort nodig. Visum Burgers uit 41 landen hebben geen visum nodig als zij voor maximaal drie maanden naar de EU komen. Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en de VS behoren tot deze landen. De lijst van landen waarvan de inwoners wel een visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk of Ierland te reizen, verschilt enigszins van de lijst die voor de andere EU-landen geldt. U kunt een visum aanvragen bij het consulaat of de ambassade van het land dat u wilt bezoeken. Met een visum van een land dat volledig meedoet aan Schengen, mag u automatisch naar alle andere Schengenlanden reizen. Bovendien staat een geldige verblijfsvergunning voor een van die Schengenlanden gelijk aan een visum. Het kan zijn dat u een extra visum nodig heeft voor een bezoek aan een EU-land dat niet aan Schengen deelneemt.

4 CONTANT GELD EN CREDITCARDS Dankzij de EU-regels is euro s pinnen nu overal in de EU even duur als in uw eigen land bij een geldautomaat van een andere bank. De transactiekosten voor betaling in de EU in euro s met een betaalkaart of creditcard zijn gelijk aan die in uw eigen land. Banken in EU-landen waar de euro niet wordt GELD DE EURO De euro is het wettige betaalmiddel van meer dan 332 miljoen mensen in 17 EU-landen: België, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland. Het symbool van de euro is. De eurobiljetten zijn in alle landen gelijk. Elk land geeft echter zijn eigen euromunten uit. Een van beide zijden is steeds hetzelfde, op de andere staat een kenmerkend nationaal ontwerp. Alle biljetten en munten kunnen in alle landen van het eurogebied worden gebruikt, en vaak ook in hun overzeese gebieden. Andorra (vanaf juli 2013), Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken de euro als hun nationale munteenheid, met instemming van de EU. In een aantal landen en gebieden zoals Kosovo en Montenegro wordt de euro feitelijk als munteenheid gebruikt. In Europese landen buiten de eurozone aanvaarden veel hotels, winkels en restaurants, vooral in toeristische gebieden, naast de nationale munt ook euro s, maar zij zijn daartoe niet wettelijk verplicht.

5 gebruikt, moeten bij stortingen en overschrijvingen in euro s ook dezelfde tarieven hanteren voor transacties in de EU als voor binnenlands geldverkeer. Internationale betalingen in andere valuta s dan de euro vallen niet onder deze bepalingen. Deze kosten zijn uiteraard niet bij alle banken gelijk. WINKELEN BINNEN DE EU Wanneer u van het ene EU-land naar het andere reist, mag u zoveel kopen en meenemen als u wilt, mits het voor persoonlijk gebruik is en niet om door te verkopen. De btw en accijns zijn inbegrepen in de prijs die u betaalt, dus u hoeft in andere EU-landen geen belasting meer te betalen. Tabak en alcohol Elk land stelt zijn eigen richthoeveelheden vast om te bepalen of tabak en alcohol voor persoonlijk gebruik bedoeld zijn. Als u meer bij zich heeft, is het mogelijk dat u vragen worden gesteld om te controleren of u geen commerciële bedoelingen heeft. De richthoeveelheden mogen niet lager zijn dan: 800 sigaretten 400 cigarillo s 200 sigaren 1 kg tabak 10 liter sterke drank 20 liter gealcoholiseerde wijn (zoals port of sherry) 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) 110 liter bier VAN BUITEN DE EU Als u de EU binnenkomt, mag u de volgende hoeveelheden goederen voor persoonlijk gebruik meebrengen zonder btw of accijns te betalen. Deze beperkingen gelden ook wanneer u terugkomt van de Canarische Eilanden, de Kanaaleilanden, Gibraltar of andere gebieden waar de Europese btw- en accijnsregels niet van toepassing zijn.

6 Alcoholhoudende dranken 1 liter sterke drank van meer dan 22 % vol. of 2 liter gealcoholiseerde of mousserende wijn 4 liter gewone wijn 16 liter bier Tabaksproducten De maximumhoeveelheid is afhankelijk van het land van bestemming als u van buiten de EU komt. Als een EU-land beslist de lagere maximumhoeveelheid te hanteren, kan het die alleen voor reizigers over land en over zee gebruiken (Bulgarije, Griekenland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Slowakije en Zweden) of voor alle reizigers (Estland en Roemenië). Hogere maximumhoeveelheid 200 sigaretten of 100 cigarillo s of 50 sigaren of 250 g tabak Lagere maximumhoeveelheid 40 sigaretten of 20 cigarillo s of 10 sigaren of 50 g tabak Andere goederen, waaronder parfum Toegestaan zijn goederen met een maximumwaarde van 300 EUR per reiziger of 430 EUR per lucht- of zeereiziger. In sommige EU-landen geldt een lager maximum voor reizigers jonger dan 15, maar het mag niet lager zijn dan 150 EUR. HULP VOOR CONSUMENTEN Als consument bent u beschermd door enkele basiswetten die in elke EUlidstaat van toepassing zijn. Dankzij de EU-voorschriften voor de etikettering van levensmiddelen weet u wat u koopt. U kunt de lijst van ingrediënten nakijken op die welke het meest worden geassocieerd met allergieën of voedselintoleranties. Het EU-logo voor biologische producten op alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen geeft aan dat het product voldoet aan de EU-voorschriften inzake biologische productie en de etikettering van biologische producten, en dat ten minste 95 % van de agrarische ingrediënten in het product biologisch is geproduceerd. In supermarkten moet de eenheidsprijs van producten de prijs per kilo of per liter worden vermeld zodat de consumenten gemakkelijker prijzen kunnen vergelijken. Op cosmetische producten moet worden vermeld hoelang zij na opening kunnen worden gebruikt. Let op het pictogram van de open pot. De verpakking van zonnebrandcrème bevat nu duidelijkere informatie over o.a. de bescherming tegen UVA-straling, en wel in gestandaardiseerde termen en zonder misleidende bewoordingen als totale bescherming. Deze markering op o.a. speelgoed, elektrische apparaten en mobiele telefoons geeft aan dat zij voldoen aan de EU-regels voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Maar niet alle producten die in de EU worden verkocht, hoeven van deze markering te zijn voorzien. Bij de Europese bureaus voor consumentenvoorlichting kunt u terecht voor praktische informatie over consumentenrechten en voor advies en bijstand inzake grensoverschrijdende klachten of geschillen. Er zijn centra in alle EU-landen.

7 REKENING HOUDEN MET HET MILIEU De meeste Europeanen willen een actieve bijdrage leveren aan de aanpak van de klimaatverandering en de bescherming van het milieu. Wanneer u reisplannen smeedt, zoek dan naar manieren om energie en grondstoffen te besparen en emissies te beperken. Let op de EU-milieukeurbloem op gewone consumptiegoederen, van shampoo tot schoenen. Dit keurmerk helpt u groenere producten te vinden. U kunt de milieukeurbloem ook gebruiken om milieuvriendelijke verblijfplaatsen te vinden (hotels, logies met ontbijt, jeugdherbergen of campings). Het keurmerk geeft aan dat de accommodatie of camping het energie- en waterverbruik heeft beperkt, gebruikmaakt van hernieuwbare energie en maatregelen heeft genomen om de hoeveelheid afval te verminderen. OP REIS MET DE AUTO Rijbewijs Een geldig rijbewijs dat in een EU-land is uitgereikt, is in de hele EU geldig. Nieuwe rijbewijzen worden tegenwoordig in de vorm van een plastic kaart (standaardmodel) gemaakt. In sommige landen moet u naast een geldig rijbewijs het kentekenbewijs van uw auto bij u hebben. Autoverzekering Wanneer u binnen de EU reist, biedt uw autoverzekering automatisch de wettelijk verplichte minimumdekking (wettelijke aansprakelijkheid). Dit geldt ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Als u in eigen land allrisk of omnium verzekerd bent, ga dan na of u ook in andere landen gedekt bent. Bij uw verzekeraar kunt u terecht voor een Europees aanrijdingsformulier. Dit is een standaarddocument waarmee u de afwikkeling van een ongeval in een ander land vergemakkelijkt. Een groene kaart is niet noodzakelijk om in de EU te reizen, maar het is een internationaal erkend verzekeringsbewijs waarmee u gemakkelijker een schadeclaim kunt indienen als u een ongeval heeft. Neemt u geen groene kaart mee, zorg er dan voor dat u een verzekeringsbewijs bij zich heeft.

8 Veilig rijden In alle EU-landen is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht in alle motorvoertuigen waarin veiligheidsgordels gemonteerd zijn. Voor kinderen die meerijden in de auto of vrachtwagen, is een kinderzitje of zitverhoger verplicht. Dit geldt ook voor andere voertuigen, voor zover dat tenminste mogelijk is. Mobiel bellen tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het is dan ook in alle EU-landen uitdrukkelijk of impliciet verboden. Het maximaal toegelaten alcoholgehalte in het bloed ligt tussen 0 mg/ml en 0,8 mg/ml. Nadere informatie over regels op het gebied van de verkeersveiligheid in elk EU-land, met inbegrip van snelheidsbeperkingen, het verplicht voeren van verlichting overdag, het verplicht gebruiken van winterbanden, en over veiligheidsuitrusting voor automobilisten en fietsers is te vinden op ec.europa.eu/transport/road_safety/going abroad/index_nl.htm. Het opsporen van bestuurders die in het buitenland verkeersovertredingen begaan, zal vanaf november 2013 door een verbeterde grensoverschrijdende uitwisseling van informatie makkelijker worden. Denk eraan dat in Ierland, Cyprus, Malta en het Verenigd Koninkrijk links wordt gereden en dat in sommige landen zoals België, Frankrijk, Nederland en Portugal in het algemeen verkeer van rechts voorrang heeft. PER VLIEGTUIG Door de interne markt heeft de EU gezorgd voor goedkopere tickets en een ruimere keuze aan luchtvaartmaatschappijen en diensten. EUregels stellen reizigers in staat de prijzen van vliegtickets te vergelijken. Luchtvaartmaatschappijen moeten in hun prijsopgaaf het tarief en alle belastingen, vergoedingen en heffingen aangeven. Om het vliegverkeer in de hele EU zo veilig mogelijk te maken, zijn er gemeenschappelijke regels en normen vastgelegd over de veiligheidscontrole van passagiers, hand- en ruimbagage bij alle vluchten die vanuit een EU-luchthaven vertrekken. Er bestaat een voor de hele EU geldende lijst van artikelen die niet als handbagage mogen worden meegenomen, en een lijst van artikelen die niet zijn toegestaan in het bagageruim. De beperkingen door de veiligheidscontroleposten op de hoeveelheid vloeistoffen die als handbagage mag worden meegenomen, blijven voorlopig. Zij zullen geleidelijk worden opgeheven zodra zij vervangen kunnen worden door het screenen op vloeibare explosieven. De EU houdt een zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen bij die uit het Europese luchtruim en van de Europese luchthavens worden geweerd. MET DE TREIN De EU heeft een uitgebreid spoorwegnet van ruim km met allerlei internationale verbindingen. Er ligt meer dan km aan hogesnelheidslijnen, waarop de treinen een snelheid van 350 km/uur kunnen halen. Dit netwerk wordt momenteel uitgebreid.

9 PER BOOT Er zijn veel zeeroutes tussen EU-landen met regelmatige verbindingen van hoge kwaliteit, al dan niet in combinatie met een bus-, trein- of vliegreis. Er zijn ook km aan bevaarbare waterwegen. De EU promoot veiligheid en hoge kwaliteitsnormen om de passagiers en bemanning van veerboten van, naar en tussen Europese havens te beschermen. PASSAGIERSRECHTEN De EU is het enige gebied waar minimumnormen zijn vastgesteld voor de rechten van passagiers van alle vervoerswijzen: over land, door de lucht, met de trein of over het water. Alle passagiers in de EU, waaronder personen met een handicap of personen met beperkte mobiliteit, hebben het recht op informatie, bijstand en, in bepaalde gevallen, compensatie bij annulering of grote vertragingen. AUTOBUS OF TOURINGCARPASSAGIERS Alle autobus- en touringcarpassagiers hebben nu recht op adequate informatie vóór en tijdens de reis. Passagiers die 250 km of meer reizen, hebben extra rechten zoals bijstand, terugbetaling of overboeking op een andere bus of touringcar in geval van vertragingen en annuleringen. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit kunnen aan op- en afstapplaatsen en aan boord van bussen of touringcars gratis hulp krijgen. Stel vervoerders en exploitanten van op- en afstapplaatsen op het moment van reservering, het vooraf kopen van het kaartje, of ten minste 36 uur vóór de reis op de hoogte van speciale behoeften, mocht u die hebben. VLIEGTUIGPASSAGIERS Sinds het jaar 2000 is het aantal passagiers met ongeveer 35 % toegenomen. Er is dus nog meer dan voorheen behoefte aan een minimumpakket van rechten voor vliegtuigpassagiers. Als vliegtuigpassagier heeft u het recht op informatie, terugbetaling, alternatief vervoer, compensatie (onder bepaalde omstandigheden) en bijstand als uw vlucht is vertraagd of geannuleerd, of als u het vliegtuig niet in mag (bijvoorbeeld wegens overboeking). Deze rechten gelden voor alle binnenlandse en internationale lijn- en chartervluchten die vertrekken vanaf een EUluchthaven (of vanuit IJsland, Noorwegen of Zwitserland). Voor vluchten vanuit een niet-eu-land naar een EU-luchthaven gelden deze rechten alleen wanneer de vluchten worden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die in de EU (of IJsland, Noorwegen of Zwitserland) een vergunning heeft. In geval van een ongeval of gestolen, beschadigde of zoekgeraakte bagage zijn de luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk. Ook bij pakketreizen hebben reizigers bepaalde rechten. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben recht op gratis hulp aan boord van het vliegtuig en op de luchthaven, zodat zij net zo gemakkelijk als ieder ander kunnen reizen. Laat de luchtvaartmaatschappij wel ten minste 48 uur van tevoren weten dat u hulp wenst.

10 Met klachten kunt u in eerste instantie terecht bij de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie. Mochten zij hun verplichtingen niet nakomen, dan kunt u ook een klacht indienen bij de nationale autoriteit. Meer informatie kunt u krijgen bij Europe Direct op het gratis nummer TREINREIZIGERS Treinreizigers hebben dankzij EU-wetgeving meer rechten gekregen, met name op het gebied van informatievoorziening en rechten bij vertragingen, gemiste aansluitingen en afgelaste treinen op alle grensoverschrijdende EUdiensten. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben recht op gratis hulp in stations en op de trein. U moet wel 48 uur van tevoren laten weten dat u hulp nodig heeft. Meer informatie kunt u krijgen bij Europe Direct op het gratis nummer REIZIGERS OVER ZEE EN DE BINNENWATEREN Passagiers die over zee of binnenwateren reizen, hebben nu ook nieuwe rechten, waaronder het recht op vergoeding, alternatief vervoer, compensatie en bijstand in geval van annuleringen of vertragingen, en het recht op informatie. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben ook recht op gratis hulp, zowel in de haven als aan boord van het schip. Als u speciale behoeften heeft, stel de vervoerders en exploitanten van op- en afstapplaatsen op het moment van reservering, het vooraf kopen van het kaartje, of ten minste 48 uur vóór de reis daarvan op de hoogte. Deze rechten gelden, op enkele uitzonderingen na, voor iedereen die reist met een passagierslijn met vertrek of aankomst in een EU-haven of met een cruiseschip waarvan de inschepingshaven in de EU ligt. GEZONDHEID TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG Als u als inwoner van de EU tijdelijk in een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland verblijft en plotseling ziek wordt of bij een ongeval betrokken raakt, heeft u recht op dezelfde openbare zorg als de verzekerden in het land dat u bezoekt. Elk land hanteert zijn eigen regels voor openbare gezondheidszorg. In sommige landen is de behandeling gratis, in andere landen betaalt u een deel van de kosten en in weer andere landen moet u alle kosten betalen en daarna de vergoeding hiervan aanvragen. Bewaar dus al uw rekeningen, recepten en kwitanties. Vraag al in het land dat u bezoekt om terugbetaling, of als dat niet lukt, zodra u thuiskomt. Dankzij de Europese ziekteverzekeringskaart zijn de procedures vereenvoudigd, is er minder administratieve rompslomp en worden kosten sneller vergoed. U kunt deze kaart gratis aanvragen bij uw zorgverzekeraar of ziekenfonds. Sommige landen zetten de Europese ziekteverzekeringskaart op de achterzijde van hun nationale kaart, terwijl andere een afzonderlijke kaart verstrekken. REISVERZEKERING De Europese ziekteverzekeringskaart is geen vervanging van een reisverzekering, want niet alle kosten van gezondheidszorg in het buitenland worden vergoed, en zeker geen repatriëringskosten. Als u wilt dat dergelijke kosten gedekt zijn, dan is het verstandig een aparte reisverzekering af te sluiten. MEDICIJNEN Als uw arts u geneesmiddelen heeft voorgeschreven, zorg dan dat u het doktersvoorschrift of recept bij zich heeft. Neem niet meer geneesmiddelen mee dan nodig voor eigen gebruik tijdens de reis. Grote hoeveelheden

11 geneesmiddelen kunnen argwaan wekken. INENTINGEN Voor het reizen binnen de EU zijn over het algemeen geen inentingen nodig. Voor sommige van de overzeese gebieden van de EU is een inenting echter verplicht of aanbevolen. Vraag inlichtingen bij uw arts voor u vertrekt. ZWEMWATER In heel de EU gelden strikte normen voor zwemwater. De algemene kwaliteit van het zwemwater blijft hoog. Meer dan 90 % van de badzones aan zee, rivieren en meren in de EU voldoet nu aan de minimale normen voor de waterkwaliteit. Officiële symbolen verschaffen informatie over de kwaliteit van het water in deze badzones. Voorts zijn er vrijwillige regelingen zoals het programma waarbij blauwe vlaggen worden gebruikt om aan te geven of een strand of een jachthaven heeft voldaan aan bepaalde normen met betrekking tot waterkwaliteit, veiligheid, diensten, milieubeheer en informatieverstrekking. COMMUNICATIE TALEN Europa is rijk aan talen. De voornaamste taalfamilies in de EU zijn de Germaanse, de Romaanse, de Slavische, de Baltische en de Keltische talen. De EU-instellingen hebben nu 24 officiële talen, maar daarnaast zijn er nog tal van andere talen met een minder brede verspreiding. Vele Europeanen spreken naast hun moedertaal minstens één andere taal. Meer dan een kwart van de volwassenen spreekt twee of meer vreemde talen. Probeer tijdens uw reizen in Europa ten minste enkele zinnen in de plaatselijke taal te zeggen bij uw contacten met de plaatselijke bevolking. Bedankt zegt u als volgt: Bulgaars Blagodarya Lets Paldies Deens Tak Litouws Ačiū Duits Danke Maltees Grazzi Engels Thank you Nederlands Bedankt Ests Aitäh Pools Dziękuję Fins Kiitos Portugees Obrigado Frans Merci Roemeens Mulţumesc Grieks Efkaristo Sloveens Hvala Hongaars Köszönöm Slowaaks Ďakujem Iers Go raibh maith agat Spaans Gracias Italiaans Grazie Tsjechisch Děkuji Kroatisch Hvala Zweeds Tack

12 TELEFOON In de hele EU is er maar één internationaal toegangsnummer: 00. De landencodes zijn: A Oostenrijk 43 B België 32 BG Bulgarije 359 CY Cyprus 357 CZ Tsjechië 420 D Duitsland 49 DK Denemarken 45 E Spanje 34 EST Estland 372 F Frankrijk 33 FIN Finland 358 GB Verenigd Koninkrijk 44 GR Griekenland 30 H Hongarije 36 HR Kroatië 385 I Italië 39 IRL Ierland 353 L Luxemburg 352 LT Litouwen 370 LV Letland 371 M Malta 356 NL Nederland 31 P Portugal 351 PL Polen 48 RO Roemenië 40 S Zweden 46 SK Slowakije 421 SLO Slovenië 386 MOBIEL TELEFONEREN Dankzij nieuwe EU-regels over roaming die op 1 juli 2012 van kracht werden, betaalt de consument nu tot 75 % minder dan in 2007 voor een aantal mobiele diensten, gesprekken, sms en en uitwisseling van gegevens. Door de nieuwe prijsplafonds zal het goedkoper worden om in een ander EU-land vanaf een mobiel apparaat internettoegang te krijgen tot kaarten, foto s, sociale netwerken en , en zullen in- en uitgaande gesprekken en sms en ook goedkoper worden. Nieuwe maximumprijzen, exclusief btw 1 juli juli juli 2014 Gegevens (per MB) 70 cent 45 cent 20 cent Uitgaande gesprekken (per minuut) 29 cent 24 cent 19 cent

13 Inkomende gesprekken (per 8 cent 7 cent 5 cent minuut) Sms (elk) 9 cent 8 cent 6 cent Dit zijn de hoogste tarieven. Providers mogen lagere tarieven aanbieden, dus houd in de gaten wat voor u het voordeligst is. Verder wordt sinds 1 juli 2012 een sms-bericht, of pop-upvenster met een waarschuwingsboodschap gestuurd aan iedereen die buiten de EU reist en bijna voor 50 EUR gegevens heeft gedownload of een vooraf overeengekomen limiet bijna heeft bereikt. Hiermee wordt het waarschuwingssysteem dat op dit moment binnen de EU operationeel is, uitgebreid. Vanaf 1 juli 2014 zullen de consumenten kunnen kiezen voor een roamingcontract dat losstaat van hun contract voor nationale mobiele diensten, maar met hetzelfde nummer. Als het land dat zij bezoeken beschikt over netwerken voor dataroamingdiensten, zullen zij ook rechtstreeks via dergelijke netwerken mobiel kunnen internetten, en zullen de kosten daarvan direct door de desbetreffende provider in rekening worden gebracht. POSTZEGELS Postzegels kunt u alleen gebruiken in het land waar u ze koopt, ook al zijn ze in euro geprijsd. ELEKTRICITEIT Heel Europa heeft een wisselspanning van volt en 50 hertz. In Ierland, Cyprus, Malta en het Verenigd Koninkrijk hebben stekkers drie rechthoekige pennen, in alle andere EU-landen zijn het twee ronde. De stopcontacten zijn niet overal hetzelfde als thuis, maar normaal kunt u apparatuur zoals haardrogers en scheerapparaten overal gebruiken. Verloopstekkers of adapters kunnen op de meeste luchthavens en in toeristische plaatsen worden aangeschaft.

14 TOERISTISCHE TREKPLEISTERS EN EVENEMENTEN Er is een duizelingwekkend aanbod van bezienswaardigheden en activiteiten in Europa. Op vindt u suggesties en informatie over alle EU-landen. U kunt ook terecht op de websites van de officiële nationale toeristenbureaus. A Oostenrijk B België BG Bulgarije CY Cyprus CZ Tsjechië D Duitsland DK Denemarken E Spanje EST Estland F Frankrijk FIN Finland GB Verenigd Koninkrijk GR Griekenland H Hongarije HR Kroatië I Italië IRL Ierland L Luxemburg LT Litouwen LV Letland M Malta NL Nederland P Portugal PL Polen RO Roemenië S Zweden SK Slowakije SLO Slovenië Als afkorting voor de landen zijn de landencodes voor nummerplaten van auto s gebruikt. De EU steunt en bevordert elk jaar allerlei culturele projecten en evenementen in heel Europa. Een daarvan is de verkiezing van een stad tot culturele hoofdstad van Europa. De EU draagt bij aan de financiering van tentoonstellingen en evenementen die het culturele erfgoed van de gekozen steden in de verf zetten, en brengt allerlei kunstenaars en uitvoerende artiesten uit de hele EU bijeen. In 2013 delen de oude havenstad Marseille aan de Middellandse Zeekust in Frankrijk en Košice, in de vallei van de rivier Hornád in oostelijk Slowakije, de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Riga, de hoofdstad van Letland, gelegen aan de monding van de Daugava aan de Baltische Zee, en Umeå, de universiteitsstad 400 km ten zuiden van de poolcirkel in noordelijk Zweden, zijn de culturele hoofdsteden van Europa in 2014.

15 TIJDZONES GMT GMT +1 GMT +2 GMT +3 GMT +4 GMT +5 ZOMERTIJD De zomertijd begint in de hele EU op 31 maart 2013 (de klok wordt dan een uur vooruit gezet) en eindigt op 27 oktober 2013 (de klok wordt een uur achteruit gezet). Voor 2014 gebeurt dit respectievelijk op 30 maart en 26 oktober. HUISDIEREN Het reizen met een hond of kat is nu veel makkelijker geworden, met het EU-huisdierenpaspoort, dat u bij elke dierenarts kunt krijgen. Alle honden en katten moeten een paspoort hebben en moeten ter identificatie worden uitgerust met een microchip of moeten een goed leesbare, voor juli 2011 aangebrachte tatoeage hebben. Alle huisdieren moeten tegen rabiës gevaccineerd zijn en de gegevens moeten in hun huisdierenpaspoort worden opgetekend. De vaccinatie moet worden uitgevoerd na de inbrenging van de microchip of de aanbrenging van de tatoeage. Honden die naar Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk afreizen, moeten vóór de reis door een dierenarts specifiek tegen lintworm worden behandeld. De behandeling moet in het huisdierenpaspoort worden vermeld en de hond mag dan één tot vijf dagen na de behandeling reizen.

16 ALS ER IETS MISGAAT EUROPEES ALARMNUMMER: 112 In alle EU-landen kunt u met een vaste of mobiele telefoon de hulpdiensten bereiken via het gratis nummer 112. VERLIES OF DIEFSTAL Diefstal kunt u aangeven bij de lokale politie. Om een schadeclaim bij uw verzekering in te dienen, moet u een proces-verbaal laten opmaken. Laat verloren of gestolen betaalkaarten en creditcards onmiddellijk blokkeren. Als uw paspoort gestolen wordt, doe dan zowel aangifte bij de politie als bij het consulaat of de ambassade van uw land. Als u buiten de EU bent, kunt u terecht bij een consulaat of ambassade van elk ander EU-land, als uw eigen land daar geen eigen vertegenwoordiging heeft. MEER INFORMATIE OVER DE EU DE EU OP HET WEB Informatie in alle officiële talen van de Europese Unie vindt u op de Europawebsite: europa.eu BEZOEK ONS Er zijn in heel Europa honderden plaatselijke EUinformatiecentra. Het adres van het dichtstbijzijnde centrum vindt u op deze website: europedirect.europa.eu BEL OF MAIL ONS Europe Direct beantwoordt al uw vragen over de Europese Unie. U kunt ons bereiken op het gratis telefoonnummer (sommige mobieletelefoonoperatoren bieden geen toegang tot nummers of brengen verbindingen met deze nummers in rekening), of tegen betaling uit een land buiten de EU op het nummer , of door een te sturen naar europedirect.europa.eu INTERESSANTE LECTUUR Publicaties over de EU vindt u op de website van EU Bookshop: bookshop.europa.eu

17 Informatie en publicaties over de Europese Unie in het Nederlands zijn ook verkrijgbaar bij: VERTEGENWOORDIGINGEN VAN DE EUROPESE COMMISSIE Vertegenwoordiging in België Wetstraat Brussel BELGIË Tel Internet: ec.europa.eu/belgium/ welcome/index_nl.htm Vertegenwoordiging in Nederland Huis van Europa Korte Vijverberg AB Den Haag NEDERLAND Tel Internet: INFORMATIEBUREAUS VAN HET EUROPEES PARLEMENT Informatiebureau in België Wiertzstraat Brussel BELGIË Tel Internet: europarl.europa.eu/brussels/ Informatiebureau in Nederland Huis van Europa Korte Vijverberg AB Den Haag NEDERLAND Tel Internet: Er zijn vertegenwoordigingen of bureaus van de Europese Commissie en van het Europees Parlement in alle lidstaten van de Europese Unie. De Europese Unie heeft ook delegaties in andere landen van de wereld.

18 DE EUROPESE UNIE BASISGEGEVENS VAN DE EUROPESE LANDEN Lidstaten van de Europese Unie Bevolking (miljoen inwoners) Oppervlakte (1 000 km2) België/ Belgique България Bulgarije Česká republika Tsjechische Republiek Danmark Denemarken Deutschland Duitsland Eesti Estland Éire/Ireland Ierland Ελλάδα Griekenland España Spanje France Frankrijk Italia Italië Κύπρος Cyprus Latvija Letland Lietuva Litouwen 31 Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) Luxembourg Luxemburg Magyarország Hongarije 11, , , Malta 43 5, Nederland , , , , Österreich Oostenrijk Polska Polen Portugal Portugal România Roemenië Slovenija Slovenië Slovensko Slowakije Suomi/Finland Finland Sverige Zweden United Kingdom Verenigd Koninkrijk , , , , , , Oppervlakte (1 000 km2) Bosnië en Herzegovina Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) 51 3, (2) Montenegro 13 0, (2) IJsland 100 0, Kosovo (onder Resolutie nr. 1244/ 1999 van de VNVeiligheidsraad) De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië 11 Albanië 1,8 25 2, , (2) Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) 3 0, , , , , , , , , , , , , EU-lidstaat vanaf 1 juli 2013 Kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten Bevolking (miljoen inwoners) Bevolking (miljoen inwoners) Oppervlakte (1 000 km2) Oppervlakte (1 000 km2) Hrvatska Kroatië Bevolking (miljoen inwoners) 56 4,4 Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) Europa in de wereld Oppervlakte (1 000 km2) Bevolking (miljoen inwoners) Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) De 27 lidstaten van de Europese Unie tezamen , India , (2) China , (2) Japan , (2) Servië 77 7, (2) Rusland , (2) Turkije , Verenigde Staten , (2) Cijfers voor Bron: Eurostat (epp.eurostat.ec.europa.eu). (1) Met het bruto binnenlands product wordt de totaalwaarde van alle goederen en diensten aangegeven die in één jaar tijd in één land geproduceerd worden. Het bbp wordt vaak als graadmeter voor de welvaart gehanteerd. De koopkrachtstandaard, kks, is een eenheid die voor een identieke hoeveelheid goederen en diensten onafhankelijk van de prijsniveaus in ieder land staat. 1 kks komt ongeveer overeen met 1 euro. (2) Eenheid in verscheidenheid: De Europese Unie bestaat uit 27 Europese landen die dezelfde democratische waarden delen en besloten hebben samen te ijveren voor het algemeen belang. Ze hebben specifieke bevoegdheden overgedragen aan de gemeenschappelijke Europese instellingen zodat op Europees niveau democratische beslissingen kunnen worden genomen over kwesties van Europees belang. De EU heeft zich er eveneens toe verbonden de diversiteit van de Europese culturen en levenswijzen te vrijwaren. Enkele andere landen hebben hun kandidatuur ingediend voor toetreding tot de EU. Kom meer te weten over de Europese Unie op europa.eu. TREFWOORD EU-lidstaat Kandidaat-lidstaat of potentiële kandidaat-lidstaat Zetel van de instellingen van de EU Staatsgrens Nationale hoofdstad Zetel van de regering Grens van de regio Regionale hoofdstad Belangrijke waterweg Gepubliceerd in januari 2013 door de Europese Commissie Directoraat-generaal Communicatie Publicaties 1049 Brussel BELGIË Bureau voor publicaties van de Europese Unie bookshop.europa.eu Kaart oorspronkelijk gemaakt door Lovell Johns, Europese Unie, 2013

19 REIZEN IN EUROPA Europa: een continent met duizenden jaren geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en landschappen die tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Er is nog zoveel te ontdekken! Daarom is het goed om te weten dat de Europese Unie (EU) veel heeft gedaan om reizen in Europa eenvoudiger te maken. De meeste grenzen binnen de EU kunt u zonder controle passeren. Dankzij de euro kunt u gemakkelijker prijzen vergelijken. U kunt overal een beroep doen op de gezondheidszorg en uw kat of hond mag met u mee op reis. Uw rijbewijs en autoverzekering zijn overal in de EU geldig. Mobiel bellen in het buitenland is stukken goedkoper geworden. Lees deze brochure voor meer informatie, handige tips en een kaart van Europa. Op de website Uw Europa kunt u terecht voor meer advies over uw rechten wanneer u in de EU woont, werkt of reist: ec.europa.eu/youreurope Europees Jaar van de burger 2013 Debatteer mee: europa.eu/citizens-2013/nl/home Europese Commissie Directoraat-generaal Communicatie Publicaties 1049 Brussel BELGIË Manuscript voltooid in november 2012 Europese Unie, 2013 Reproductie toegestaan. Voor gebruik of reproductie van afzonderlijke foto s is rechtstreekse toestemming van de rechthebbende vereist. Foto s: Shutterstock NA NL-C doi: /89603

ZEG EENS, Wat betekenen de open grenzen in de Europese Unie?

ZEG EENS, Wat betekenen de open grenzen in de Europese Unie? ZEG EENS, Wat betekenen de open grenzen in de Europese Unie? Inleiding Voor velen is het vandaag de dag vanzelfsprekend, maar de interne markt is één van de grootste verwezenlijkingen van de Europese Unie.

Nadere informatie

Gids voor internationale projecten

Gids voor internationale projecten Gids voor internationale projecten Visum reispas en andere poespas Voorwoord Je zou graag een buitenlandse jongere ontvangen in je organisatie. Of je wil een groepje jongeren laten deelnemen aan een boeiend

Nadere informatie

Vrij verkeer. en verblijf in Europa. Uw rechten als EU-burger: een leidraad EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE

Vrij verkeer. en verblijf in Europa. Uw rechten als EU-burger: een leidraad EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE Vrij verkeer en verblijf in Europa Uw rechten als EU-burger: een leidraad EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE 1 Deze leidraad is bedoeld om u aan de hand van praktische informatie meer inzicht

Nadere informatie

Europa Docentenbijlage bij het jongerenmagazine. Europese Unie

Europa Docentenbijlage bij het jongerenmagazine. Europese Unie Europa Docentenbijlage bij het jongerenmagazine Europese Unie De symbolen in de hokjes hebben de volgende betekenis:! Informatie? Oplossing * Aanbevelingen Deze docentenbijlage en het jongerenmagazine

Nadere informatie

de loep Europa onder Oplossingen en achtergrond voor de leerkracht Voor de derde graad secundair onderwijs

de loep Europa onder Oplossingen en achtergrond voor de leerkracht Voor de derde graad secundair onderwijs Europa onder de loep Oplossingen en achtergrond voor de leerkracht Voor de derde graad secundair onderwijs Een uitgave van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België. Bij het samenstellen

Nadere informatie

Verzekering. Onze verzekering bestaat altijd uit: polisblad; algemene voorwaarden; productvoorwaarden of bijzondere voorwaarden.

Verzekering. Onze verzekering bestaat altijd uit: polisblad; algemene voorwaarden; productvoorwaarden of bijzondere voorwaarden. Allianz Global Assistance Wegwijzer Dit is de wegwijzer bij de afgesloten verzekering. De verzekering bestaat naast het polisblad ook uit voorwaarden. In de voorwaar den staan alle rechten en plichten

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Route Mobiel Pechhulp Services RM.PH 15.03

Polisvoorwaarden Route Mobiel Pechhulp Services RM.PH 15.03 Polisvoorwaarden Route Mobiel Pechhulp Services RM.PH 15.03 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 1. Algemeen 4 1.1 Wat bedoelen wij met... 4 1.2 Wat mag je van ons verwachten? 5 1.3 Wat verwachten wij van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN REISBIJSTAND zonder vervangwagen

ALGEMENE VOORWAARDEN REISBIJSTAND zonder vervangwagen ALGEMENE VOORWAARDEN REISBIJSTAND zonder vervangwagen Referte: REI.002 201503 REI.002-V1 OPTIMCO N.V. - Boomsesteenweg 75-2610 Wilrijk (Antwerpen) Tel 03.297.51.20 - Fax 03.295.96.33 - info@optimco.be

Nadere informatie

Handel. Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei DE EUROPESE UNIE IN HET KORT

Handel. Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei DE EUROPESE UNIE IN HET KORT DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Handel Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei Nieuwe afzetmarkten leiden tot economische groei, maar alleen een actief vrijhandels- en investeringsbeleid van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Vodafone

Algemene voorwaarden. Vodafone Algemene voorwaarden Vodafone 1 Inhoud Algemene Voorwaarden Consumenten Vodafone Libertel B.V. Artikel 1 Algemeen 4 Artikel 2 Hoe overeenkomsten tot stand komen, communiceren en administratie 4 Artikel

Nadere informatie

Naar Nederland komen om te studeren

Naar Nederland komen om te studeren Naar Nederland komen om te studeren 1. Waarom deze publicatie? Wil je studeren in Nederland? Voor een verblijf van meer dan 3 maanden heb je een verblijfsvergunning nodig, tenzij je komt uit een land dat

Nadere informatie

SEPA. single euro payments area. Gemakkelijker betalen in Europa

SEPA. single euro payments area. Gemakkelijker betalen in Europa SEPA single euro payments area Gemakkelijker betalen in Europa Inhoud Inleiding 1. SEPA de Europese invalshoek Waarom Europees betalingsverkeer? Gelijke standaarden en regels Hoeveel landen doen mee? Wat

Nadere informatie

Verblijf in Nederland

Verblijf in Nederland Verblijf in Nederland Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Mvv en verblijfsvergunning in het kort 3. Wie komt in aanmerking voor een mvv en een verblijfsvergunning? 4. Hoe vraagt u een mvv aan?

Nadere informatie

Werken in Europa. uwv.nl werk.nl/eures. Informatie over werk, ondernemen en leven in de EU/EER en Zwitserland. Meer informatie

Werken in Europa. uwv.nl werk.nl/eures. Informatie over werk, ondernemen en leven in de EU/EER en Zwitserland. Meer informatie uwv.nl werk.nl/eures Werken in Europa Informatie over werk, ondernemen en leven in de EU/EER en Zwitserland Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk

Nadere informatie

Europa. mijn thuis. De blog van Sam en Alex

Europa. mijn thuis. De blog van Sam en Alex Europa mijn thuis De blog van Sam en Alex 2 E u r o p a m i j n t h u i s Dit is het verhaal van twee vrienden Samuel woont in België en Alexandra in Nederland. Ze hebben elkaar tijdens de vakantie ontmoet

Nadere informatie

Naar Nederland komen om te werken

Naar Nederland komen om te werken Naar Nederland komen om te werken 1. Waarom deze publicatie? Wil je werken in Nederland? Voor een verblijf van meer dan 90 dagen heb je een verblijfsvergunning nodig, tenzij je komt uit een land dat behoort

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE IN HET KORT. Europa in 12 lessen. door Pascal Fontaine. Europese Unie

DE EUROPESE UNIE IN HET KORT. Europa in 12 lessen. door Pascal Fontaine. Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Europa in 12 lessen door Pascal Fontaine Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Deze publicatie maakt deel uit van een reeks brochures waarin wordt uitgelegd wat de EU

Nadere informatie

ALGEMENE REISVOORWAARDEN KRAS.NL

ALGEMENE REISVOORWAARDEN KRAS.NL 1. DEFINITIES In deze Algemene Reisvoorwaarden KRAS hebben de volgende begrippen de daar achter vermelde betekenis: Baby: tenzij anders vermeld, een kind jonger dan twee jaar; Bemiddelde Diensten: Losse

Nadere informatie

Hoe werkt de Europese Unie?

Hoe werkt de Europese Unie? De Europese Unie in het kort Hoe werkt de Europese Unie? Uw wegwijzer voor de EU-instellingen Europese Unie DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Deze publicatie is onderdeel van een reeks waarin in duidelijke

Nadere informatie

Een familie- of gezinslid naar Nederland laten komen

Een familie- of gezinslid naar Nederland laten komen Een familie- of gezinslid naar Nederland laten komen 1. Waarom deze publicatie? Wilt u een familie- of gezinslid naar Nederland laten komen? Of hebt u een verblijfsvergunning en hebt u in Nederland een

Nadere informatie

Uw voorwaarden voor 2014. Aanvullende verzekeringen Tand Standaard (Online) Tand Extra (Online) Tand Optimaal (Online)

Uw voorwaarden voor 2014. Aanvullende verzekeringen Tand Standaard (Online) Tand Extra (Online) Tand Optimaal (Online) Uw voorwaarden voor 2014 Aanvullende verzekeringen Tand Standaard (Online) Tand Extra (Online) Tand Optimaal (Online) VERZEKERINGSVOORWAARDEN DFZ 806 01 14 AANVULLENDE VERZEKERING TAND STANDAARD (ONLINE)

Nadere informatie

COMFORTABEL ALL-IN-ONE KIES ZELF UW VASTE MAANDBEDRAG

COMFORTABEL ALL-IN-ONE KIES ZELF UW VASTE MAANDBEDRAG APRIL 2014-77 11 556 200 COMFORTABEL ALL-IN-ONE KIES ZELF UW VASTE MAANDBEDRAG FINANCIERING ONDERHOUD GARANTIE RENAULT Financial Services Boeingavenue 275, 1119 PD Schiphol-Rijk Postbus 75760, 1118 ZX

Nadere informatie

BEDRIJFSINFORMATIE. Je reisorganisator: Sundio Group International GmbH Schützengasse 4 CH- 8001 Zürich Switzerland

BEDRIJFSINFORMATIE. Je reisorganisator: Sundio Group International GmbH Schützengasse 4 CH- 8001 Zürich Switzerland Indien je een boeking bij GOGO maakt, betekent dit dat je akkoord gaat met de voorwaarden van GOGO. Het is daarom belangrijk dat je deze voorwaarden goed hebt gelezen alvorens de boeking te maken. GOGO

Nadere informatie

Algemene Bedrijfs- en Vervoersvoorwaarden (ABVV van Thomas Cook Airlines Belgium)

Algemene Bedrijfs- en Vervoersvoorwaarden (ABVV van Thomas Cook Airlines Belgium) Algemene Bedrijfs- en Vervoersvoorwaarden (ABVV van Thomas Cook Airlines Belgium) Versie van 01 augustus 2015 Algemene Bedrijfs- en Vervoersvoorwaarden (ABVV van Thomas Cook Airlines Belgium) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ingangsdatum De ingangsdatum is de dag volgend op de datum de aanvraag door uw FGA-Servicepunt in het systeem wordt ingevoerd.

Ingangsdatum De ingangsdatum is de dag volgend op de datum de aanvraag door uw FGA-Servicepunt in het systeem wordt ingevoerd. Algemene voorwaarden FGA ServicePlus Pas Algemeen De ServicePlus Pas kunt u aanvragen als u eigenaar bent van een in Nederland geregistreerde voertuig dat behoort tot de FGA-merken, Fiat, Alfa Romeo, Lancia,

Nadere informatie

Alles wat je moet weten als je op reis gaat!

Alles wat je moet weten als je op reis gaat! helpt de reisprofessional verder! Als je op reis gaat, wil je graag dat alles goed geregeld is. In Nederland staan duizenden reisprofessionals voor je klaar. Zij zorgen ervoor dat die reis die voor jou

Nadere informatie

Eerdere beleidsaanpassingen

Eerdere beleidsaanpassingen Beleidsaanpassingen Page 1 of 99 Eerdere beleidsaanpassingen Op deze pagina worden belangrijke wijzigingen weergegeven die zijn aangebracht in de service, de gebruikersovereenkomst of overig beleid van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN MONDIAL ASSISTANCE PECHHULP

ALGEMENE VOORWAARDEN MONDIAL ASSISTANCE PECHHULP ALGEMENE VOORWAARDEN MONDIAL ASSISTANCE PECHHULP MAPH09 INHOUD 1. Definities... 1 Artikel 1.1. Verzekeraar 1 Artikel 1.2. Alarmcentrale 1 Artikel 1.3. Professionele hulpdienst 1 Artikel 1.4. Verzekeringnemer

Nadere informatie

zakendoen met Frankrijk

zakendoen met Frankrijk zakendoen met Frankrijk 2 zakendoen met Frankrijk 3 inhoudsopgave Voorwoord 5 Zakenklimaat Handelsgeest 6 Economische situatie 12 Handelsrelatie 16 Kansrijke sectoren 20 Zakencultuur 26 Omgangsvormen 30

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 Grensarbeiders 2 CZ helpt u met het kiezen van uw zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig heeft en aansluit bij

Nadere informatie