REIZEN IN EUROPA Europese Unie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REIZEN IN EUROPA 2013-14. Europese Unie"

Transcriptie

1 REIZEN IN EUROPA Europese Unie

2 REIZEN IN EUROPA De Europese Unie strekt zich met haar 27 landen (28 vanaf 1 juli 2013, als Kroatië toetreedt) op het Europese continent uit van Lapland in het noorden tot de Middellandse Zee en van de Ierse westkust tot de kusten van Cyprus als een gevarieerde aaneenschakeling van landschappen: van rotskusten tot zandstranden, van vruchtbare weiden tot dorre vlakten, van meren en wouden tot ijzige toendra. Met hun vele tradities, culturen en talen vertegenwoordigen de Europese volkeren meer dan 7 % van de wereldbevolking. Prehistorische rotsschilderingen, Griekse en Romeinse oudheden, Moorse architectuur, middeleeuwse vestingen, renaissancepaleizen en barokke kerken getuigen van het rijke verleden van Europa. Ook het hedendaagse Europa kan de reiziger bekoren met zijn bruisende steden, kleurrijke culturele feestelijkheden, winter- en zomersporten en een gevarieerde keuken. Europeanen reizen graag en het opheffen van de meeste paspoort- en bagageformaliteiten heeft reizen een stuk gemakkelijker gemaakt. Zeventien EU-landen gebruiken de euro als munteenheid, waardoor reizigers gemakkelijk prijzen kunnen vergelijken en niet langer de kosten en het ongemak van het wisselen van geld hebben. De verwezenlijking van een interne markt met meer dan 500 miljoen mensen leidt tot een groter aanbod en lagere prijzen. Veel Europeanen vinden reizen binnen de EU trouwens net zo makkelijk als reizen in eigen land.

3 WELKE DOCUMENTEN HEEFT U NODIG? VOOR BURGERS VAN DE EU Paspoort of identiteitskaart Er zijn geen controles meer aan de onderlinge grenzen van 22 EU-landen. Dit is te danken aan het Schengenakkoord, dat deel uitmaakt van de EU-wetgeving. Deze bepalingen zijn erop gericht alle controles aan de binnengrenzen af te schaffen. Tegelijk wordt er strenger gecontroleerd aan de buitengrenzen van de EU en wordt een gemeenschappelijk visumbeleid gevoerd. De meeste EU-landen nemen volledig deel aan Schengen, alleen Bulgarije, Ierland, Kroatië, Cyprus, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk niet. IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zitten niet in de EU, maar nemen wel deel aan Schengen. Dit betekent dat u bij reizen naar of van de zes niet-deelnemende landen nog een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig heeft, of als u de EU binnenkomt of verlaat. Omdat u om veiligheidsredenen of als identificatie toch om een identiteitsbewijs gevraagd kunt worden, moet u dit wel bij u hebben als u binnen de EU reist. Controleer de documentatievereisten van het niet-eu-land waar u naartoe gaat voordat u de EU verlaat. Let op: een geldig identiteitsbewijs kan alleen worden afgegeven door de autoriteiten in uw land! Kinderen moeten tegenwoordig hun eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Visum U heeft geen visum nodig om binnen de EU te reizen. VOOR NIET EU BURGERS Paspoort U heeft een geldig paspoort nodig. Visum Burgers uit 41 landen hebben geen visum nodig als zij voor maximaal drie maanden naar de EU komen. Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en de VS behoren tot deze landen. De lijst van landen waarvan de inwoners wel een visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk of Ierland te reizen, verschilt enigszins van de lijst die voor de andere EU-landen geldt. U kunt een visum aanvragen bij het consulaat of de ambassade van het land dat u wilt bezoeken. Met een visum van een land dat volledig meedoet aan Schengen, mag u automatisch naar alle andere Schengenlanden reizen. Bovendien staat een geldige verblijfsvergunning voor een van die Schengenlanden gelijk aan een visum. Het kan zijn dat u een extra visum nodig heeft voor een bezoek aan een EU-land dat niet aan Schengen deelneemt.

4 CONTANT GELD EN CREDITCARDS Dankzij de EU-regels is euro s pinnen nu overal in de EU even duur als in uw eigen land bij een geldautomaat van een andere bank. De transactiekosten voor betaling in de EU in euro s met een betaalkaart of creditcard zijn gelijk aan die in uw eigen land. Banken in EU-landen waar de euro niet wordt GELD DE EURO De euro is het wettige betaalmiddel van meer dan 332 miljoen mensen in 17 EU-landen: België, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland. Het symbool van de euro is. De eurobiljetten zijn in alle landen gelijk. Elk land geeft echter zijn eigen euromunten uit. Een van beide zijden is steeds hetzelfde, op de andere staat een kenmerkend nationaal ontwerp. Alle biljetten en munten kunnen in alle landen van het eurogebied worden gebruikt, en vaak ook in hun overzeese gebieden. Andorra (vanaf juli 2013), Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken de euro als hun nationale munteenheid, met instemming van de EU. In een aantal landen en gebieden zoals Kosovo en Montenegro wordt de euro feitelijk als munteenheid gebruikt. In Europese landen buiten de eurozone aanvaarden veel hotels, winkels en restaurants, vooral in toeristische gebieden, naast de nationale munt ook euro s, maar zij zijn daartoe niet wettelijk verplicht.

5 gebruikt, moeten bij stortingen en overschrijvingen in euro s ook dezelfde tarieven hanteren voor transacties in de EU als voor binnenlands geldverkeer. Internationale betalingen in andere valuta s dan de euro vallen niet onder deze bepalingen. Deze kosten zijn uiteraard niet bij alle banken gelijk. WINKELEN BINNEN DE EU Wanneer u van het ene EU-land naar het andere reist, mag u zoveel kopen en meenemen als u wilt, mits het voor persoonlijk gebruik is en niet om door te verkopen. De btw en accijns zijn inbegrepen in de prijs die u betaalt, dus u hoeft in andere EU-landen geen belasting meer te betalen. Tabak en alcohol Elk land stelt zijn eigen richthoeveelheden vast om te bepalen of tabak en alcohol voor persoonlijk gebruik bedoeld zijn. Als u meer bij zich heeft, is het mogelijk dat u vragen worden gesteld om te controleren of u geen commerciële bedoelingen heeft. De richthoeveelheden mogen niet lager zijn dan: 800 sigaretten 400 cigarillo s 200 sigaren 1 kg tabak 10 liter sterke drank 20 liter gealcoholiseerde wijn (zoals port of sherry) 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) 110 liter bier VAN BUITEN DE EU Als u de EU binnenkomt, mag u de volgende hoeveelheden goederen voor persoonlijk gebruik meebrengen zonder btw of accijns te betalen. Deze beperkingen gelden ook wanneer u terugkomt van de Canarische Eilanden, de Kanaaleilanden, Gibraltar of andere gebieden waar de Europese btw- en accijnsregels niet van toepassing zijn.

6 Alcoholhoudende dranken 1 liter sterke drank van meer dan 22 % vol. of 2 liter gealcoholiseerde of mousserende wijn 4 liter gewone wijn 16 liter bier Tabaksproducten De maximumhoeveelheid is afhankelijk van het land van bestemming als u van buiten de EU komt. Als een EU-land beslist de lagere maximumhoeveelheid te hanteren, kan het die alleen voor reizigers over land en over zee gebruiken (Bulgarije, Griekenland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Slowakije en Zweden) of voor alle reizigers (Estland en Roemenië). Hogere maximumhoeveelheid 200 sigaretten of 100 cigarillo s of 50 sigaren of 250 g tabak Lagere maximumhoeveelheid 40 sigaretten of 20 cigarillo s of 10 sigaren of 50 g tabak Andere goederen, waaronder parfum Toegestaan zijn goederen met een maximumwaarde van 300 EUR per reiziger of 430 EUR per lucht- of zeereiziger. In sommige EU-landen geldt een lager maximum voor reizigers jonger dan 15, maar het mag niet lager zijn dan 150 EUR. HULP VOOR CONSUMENTEN Als consument bent u beschermd door enkele basiswetten die in elke EUlidstaat van toepassing zijn. Dankzij de EU-voorschriften voor de etikettering van levensmiddelen weet u wat u koopt. U kunt de lijst van ingrediënten nakijken op die welke het meest worden geassocieerd met allergieën of voedselintoleranties. Het EU-logo voor biologische producten op alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen geeft aan dat het product voldoet aan de EU-voorschriften inzake biologische productie en de etikettering van biologische producten, en dat ten minste 95 % van de agrarische ingrediënten in het product biologisch is geproduceerd. In supermarkten moet de eenheidsprijs van producten de prijs per kilo of per liter worden vermeld zodat de consumenten gemakkelijker prijzen kunnen vergelijken. Op cosmetische producten moet worden vermeld hoelang zij na opening kunnen worden gebruikt. Let op het pictogram van de open pot. De verpakking van zonnebrandcrème bevat nu duidelijkere informatie over o.a. de bescherming tegen UVA-straling, en wel in gestandaardiseerde termen en zonder misleidende bewoordingen als totale bescherming. Deze markering op o.a. speelgoed, elektrische apparaten en mobiele telefoons geeft aan dat zij voldoen aan de EU-regels voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Maar niet alle producten die in de EU worden verkocht, hoeven van deze markering te zijn voorzien. Bij de Europese bureaus voor consumentenvoorlichting kunt u terecht voor praktische informatie over consumentenrechten en voor advies en bijstand inzake grensoverschrijdende klachten of geschillen. Er zijn centra in alle EU-landen.

7 REKENING HOUDEN MET HET MILIEU De meeste Europeanen willen een actieve bijdrage leveren aan de aanpak van de klimaatverandering en de bescherming van het milieu. Wanneer u reisplannen smeedt, zoek dan naar manieren om energie en grondstoffen te besparen en emissies te beperken. Let op de EU-milieukeurbloem op gewone consumptiegoederen, van shampoo tot schoenen. Dit keurmerk helpt u groenere producten te vinden. U kunt de milieukeurbloem ook gebruiken om milieuvriendelijke verblijfplaatsen te vinden (hotels, logies met ontbijt, jeugdherbergen of campings). Het keurmerk geeft aan dat de accommodatie of camping het energie- en waterverbruik heeft beperkt, gebruikmaakt van hernieuwbare energie en maatregelen heeft genomen om de hoeveelheid afval te verminderen. OP REIS MET DE AUTO Rijbewijs Een geldig rijbewijs dat in een EU-land is uitgereikt, is in de hele EU geldig. Nieuwe rijbewijzen worden tegenwoordig in de vorm van een plastic kaart (standaardmodel) gemaakt. In sommige landen moet u naast een geldig rijbewijs het kentekenbewijs van uw auto bij u hebben. Autoverzekering Wanneer u binnen de EU reist, biedt uw autoverzekering automatisch de wettelijk verplichte minimumdekking (wettelijke aansprakelijkheid). Dit geldt ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Als u in eigen land allrisk of omnium verzekerd bent, ga dan na of u ook in andere landen gedekt bent. Bij uw verzekeraar kunt u terecht voor een Europees aanrijdingsformulier. Dit is een standaarddocument waarmee u de afwikkeling van een ongeval in een ander land vergemakkelijkt. Een groene kaart is niet noodzakelijk om in de EU te reizen, maar het is een internationaal erkend verzekeringsbewijs waarmee u gemakkelijker een schadeclaim kunt indienen als u een ongeval heeft. Neemt u geen groene kaart mee, zorg er dan voor dat u een verzekeringsbewijs bij zich heeft.

8 Veilig rijden In alle EU-landen is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht in alle motorvoertuigen waarin veiligheidsgordels gemonteerd zijn. Voor kinderen die meerijden in de auto of vrachtwagen, is een kinderzitje of zitverhoger verplicht. Dit geldt ook voor andere voertuigen, voor zover dat tenminste mogelijk is. Mobiel bellen tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het is dan ook in alle EU-landen uitdrukkelijk of impliciet verboden. Het maximaal toegelaten alcoholgehalte in het bloed ligt tussen 0 mg/ml en 0,8 mg/ml. Nadere informatie over regels op het gebied van de verkeersveiligheid in elk EU-land, met inbegrip van snelheidsbeperkingen, het verplicht voeren van verlichting overdag, het verplicht gebruiken van winterbanden, en over veiligheidsuitrusting voor automobilisten en fietsers is te vinden op ec.europa.eu/transport/road_safety/going abroad/index_nl.htm. Het opsporen van bestuurders die in het buitenland verkeersovertredingen begaan, zal vanaf november 2013 door een verbeterde grensoverschrijdende uitwisseling van informatie makkelijker worden. Denk eraan dat in Ierland, Cyprus, Malta en het Verenigd Koninkrijk links wordt gereden en dat in sommige landen zoals België, Frankrijk, Nederland en Portugal in het algemeen verkeer van rechts voorrang heeft. PER VLIEGTUIG Door de interne markt heeft de EU gezorgd voor goedkopere tickets en een ruimere keuze aan luchtvaartmaatschappijen en diensten. EUregels stellen reizigers in staat de prijzen van vliegtickets te vergelijken. Luchtvaartmaatschappijen moeten in hun prijsopgaaf het tarief en alle belastingen, vergoedingen en heffingen aangeven. Om het vliegverkeer in de hele EU zo veilig mogelijk te maken, zijn er gemeenschappelijke regels en normen vastgelegd over de veiligheidscontrole van passagiers, hand- en ruimbagage bij alle vluchten die vanuit een EU-luchthaven vertrekken. Er bestaat een voor de hele EU geldende lijst van artikelen die niet als handbagage mogen worden meegenomen, en een lijst van artikelen die niet zijn toegestaan in het bagageruim. De beperkingen door de veiligheidscontroleposten op de hoeveelheid vloeistoffen die als handbagage mag worden meegenomen, blijven voorlopig. Zij zullen geleidelijk worden opgeheven zodra zij vervangen kunnen worden door het screenen op vloeibare explosieven. De EU houdt een zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen bij die uit het Europese luchtruim en van de Europese luchthavens worden geweerd. MET DE TREIN De EU heeft een uitgebreid spoorwegnet van ruim km met allerlei internationale verbindingen. Er ligt meer dan km aan hogesnelheidslijnen, waarop de treinen een snelheid van 350 km/uur kunnen halen. Dit netwerk wordt momenteel uitgebreid.

9 PER BOOT Er zijn veel zeeroutes tussen EU-landen met regelmatige verbindingen van hoge kwaliteit, al dan niet in combinatie met een bus-, trein- of vliegreis. Er zijn ook km aan bevaarbare waterwegen. De EU promoot veiligheid en hoge kwaliteitsnormen om de passagiers en bemanning van veerboten van, naar en tussen Europese havens te beschermen. PASSAGIERSRECHTEN De EU is het enige gebied waar minimumnormen zijn vastgesteld voor de rechten van passagiers van alle vervoerswijzen: over land, door de lucht, met de trein of over het water. Alle passagiers in de EU, waaronder personen met een handicap of personen met beperkte mobiliteit, hebben het recht op informatie, bijstand en, in bepaalde gevallen, compensatie bij annulering of grote vertragingen. AUTOBUS OF TOURINGCARPASSAGIERS Alle autobus- en touringcarpassagiers hebben nu recht op adequate informatie vóór en tijdens de reis. Passagiers die 250 km of meer reizen, hebben extra rechten zoals bijstand, terugbetaling of overboeking op een andere bus of touringcar in geval van vertragingen en annuleringen. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit kunnen aan op- en afstapplaatsen en aan boord van bussen of touringcars gratis hulp krijgen. Stel vervoerders en exploitanten van op- en afstapplaatsen op het moment van reservering, het vooraf kopen van het kaartje, of ten minste 36 uur vóór de reis op de hoogte van speciale behoeften, mocht u die hebben. VLIEGTUIGPASSAGIERS Sinds het jaar 2000 is het aantal passagiers met ongeveer 35 % toegenomen. Er is dus nog meer dan voorheen behoefte aan een minimumpakket van rechten voor vliegtuigpassagiers. Als vliegtuigpassagier heeft u het recht op informatie, terugbetaling, alternatief vervoer, compensatie (onder bepaalde omstandigheden) en bijstand als uw vlucht is vertraagd of geannuleerd, of als u het vliegtuig niet in mag (bijvoorbeeld wegens overboeking). Deze rechten gelden voor alle binnenlandse en internationale lijn- en chartervluchten die vertrekken vanaf een EUluchthaven (of vanuit IJsland, Noorwegen of Zwitserland). Voor vluchten vanuit een niet-eu-land naar een EU-luchthaven gelden deze rechten alleen wanneer de vluchten worden uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die in de EU (of IJsland, Noorwegen of Zwitserland) een vergunning heeft. In geval van een ongeval of gestolen, beschadigde of zoekgeraakte bagage zijn de luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk. Ook bij pakketreizen hebben reizigers bepaalde rechten. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben recht op gratis hulp aan boord van het vliegtuig en op de luchthaven, zodat zij net zo gemakkelijk als ieder ander kunnen reizen. Laat de luchtvaartmaatschappij wel ten minste 48 uur van tevoren weten dat u hulp wenst.

10 Met klachten kunt u in eerste instantie terecht bij de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie. Mochten zij hun verplichtingen niet nakomen, dan kunt u ook een klacht indienen bij de nationale autoriteit. Meer informatie kunt u krijgen bij Europe Direct op het gratis nummer TREINREIZIGERS Treinreizigers hebben dankzij EU-wetgeving meer rechten gekregen, met name op het gebied van informatievoorziening en rechten bij vertragingen, gemiste aansluitingen en afgelaste treinen op alle grensoverschrijdende EUdiensten. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben recht op gratis hulp in stations en op de trein. U moet wel 48 uur van tevoren laten weten dat u hulp nodig heeft. Meer informatie kunt u krijgen bij Europe Direct op het gratis nummer REIZIGERS OVER ZEE EN DE BINNENWATEREN Passagiers die over zee of binnenwateren reizen, hebben nu ook nieuwe rechten, waaronder het recht op vergoeding, alternatief vervoer, compensatie en bijstand in geval van annuleringen of vertragingen, en het recht op informatie. Passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit hebben ook recht op gratis hulp, zowel in de haven als aan boord van het schip. Als u speciale behoeften heeft, stel de vervoerders en exploitanten van op- en afstapplaatsen op het moment van reservering, het vooraf kopen van het kaartje, of ten minste 48 uur vóór de reis daarvan op de hoogte. Deze rechten gelden, op enkele uitzonderingen na, voor iedereen die reist met een passagierslijn met vertrek of aankomst in een EU-haven of met een cruiseschip waarvan de inschepingshaven in de EU ligt. GEZONDHEID TOEGANG TOT GEZONDHEIDSZORG Als u als inwoner van de EU tijdelijk in een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland verblijft en plotseling ziek wordt of bij een ongeval betrokken raakt, heeft u recht op dezelfde openbare zorg als de verzekerden in het land dat u bezoekt. Elk land hanteert zijn eigen regels voor openbare gezondheidszorg. In sommige landen is de behandeling gratis, in andere landen betaalt u een deel van de kosten en in weer andere landen moet u alle kosten betalen en daarna de vergoeding hiervan aanvragen. Bewaar dus al uw rekeningen, recepten en kwitanties. Vraag al in het land dat u bezoekt om terugbetaling, of als dat niet lukt, zodra u thuiskomt. Dankzij de Europese ziekteverzekeringskaart zijn de procedures vereenvoudigd, is er minder administratieve rompslomp en worden kosten sneller vergoed. U kunt deze kaart gratis aanvragen bij uw zorgverzekeraar of ziekenfonds. Sommige landen zetten de Europese ziekteverzekeringskaart op de achterzijde van hun nationale kaart, terwijl andere een afzonderlijke kaart verstrekken. REISVERZEKERING De Europese ziekteverzekeringskaart is geen vervanging van een reisverzekering, want niet alle kosten van gezondheidszorg in het buitenland worden vergoed, en zeker geen repatriëringskosten. Als u wilt dat dergelijke kosten gedekt zijn, dan is het verstandig een aparte reisverzekering af te sluiten. MEDICIJNEN Als uw arts u geneesmiddelen heeft voorgeschreven, zorg dan dat u het doktersvoorschrift of recept bij zich heeft. Neem niet meer geneesmiddelen mee dan nodig voor eigen gebruik tijdens de reis. Grote hoeveelheden

11 geneesmiddelen kunnen argwaan wekken. INENTINGEN Voor het reizen binnen de EU zijn over het algemeen geen inentingen nodig. Voor sommige van de overzeese gebieden van de EU is een inenting echter verplicht of aanbevolen. Vraag inlichtingen bij uw arts voor u vertrekt. ZWEMWATER In heel de EU gelden strikte normen voor zwemwater. De algemene kwaliteit van het zwemwater blijft hoog. Meer dan 90 % van de badzones aan zee, rivieren en meren in de EU voldoet nu aan de minimale normen voor de waterkwaliteit. Officiële symbolen verschaffen informatie over de kwaliteit van het water in deze badzones. Voorts zijn er vrijwillige regelingen zoals het programma waarbij blauwe vlaggen worden gebruikt om aan te geven of een strand of een jachthaven heeft voldaan aan bepaalde normen met betrekking tot waterkwaliteit, veiligheid, diensten, milieubeheer en informatieverstrekking. COMMUNICATIE TALEN Europa is rijk aan talen. De voornaamste taalfamilies in de EU zijn de Germaanse, de Romaanse, de Slavische, de Baltische en de Keltische talen. De EU-instellingen hebben nu 24 officiële talen, maar daarnaast zijn er nog tal van andere talen met een minder brede verspreiding. Vele Europeanen spreken naast hun moedertaal minstens één andere taal. Meer dan een kwart van de volwassenen spreekt twee of meer vreemde talen. Probeer tijdens uw reizen in Europa ten minste enkele zinnen in de plaatselijke taal te zeggen bij uw contacten met de plaatselijke bevolking. Bedankt zegt u als volgt: Bulgaars Blagodarya Lets Paldies Deens Tak Litouws Ačiū Duits Danke Maltees Grazzi Engels Thank you Nederlands Bedankt Ests Aitäh Pools Dziękuję Fins Kiitos Portugees Obrigado Frans Merci Roemeens Mulţumesc Grieks Efkaristo Sloveens Hvala Hongaars Köszönöm Slowaaks Ďakujem Iers Go raibh maith agat Spaans Gracias Italiaans Grazie Tsjechisch Děkuji Kroatisch Hvala Zweeds Tack

12 TELEFOON In de hele EU is er maar één internationaal toegangsnummer: 00. De landencodes zijn: A Oostenrijk 43 B België 32 BG Bulgarije 359 CY Cyprus 357 CZ Tsjechië 420 D Duitsland 49 DK Denemarken 45 E Spanje 34 EST Estland 372 F Frankrijk 33 FIN Finland 358 GB Verenigd Koninkrijk 44 GR Griekenland 30 H Hongarije 36 HR Kroatië 385 I Italië 39 IRL Ierland 353 L Luxemburg 352 LT Litouwen 370 LV Letland 371 M Malta 356 NL Nederland 31 P Portugal 351 PL Polen 48 RO Roemenië 40 S Zweden 46 SK Slowakije 421 SLO Slovenië 386 MOBIEL TELEFONEREN Dankzij nieuwe EU-regels over roaming die op 1 juli 2012 van kracht werden, betaalt de consument nu tot 75 % minder dan in 2007 voor een aantal mobiele diensten, gesprekken, sms en en uitwisseling van gegevens. Door de nieuwe prijsplafonds zal het goedkoper worden om in een ander EU-land vanaf een mobiel apparaat internettoegang te krijgen tot kaarten, foto s, sociale netwerken en , en zullen in- en uitgaande gesprekken en sms en ook goedkoper worden. Nieuwe maximumprijzen, exclusief btw 1 juli juli juli 2014 Gegevens (per MB) 70 cent 45 cent 20 cent Uitgaande gesprekken (per minuut) 29 cent 24 cent 19 cent

13 Inkomende gesprekken (per 8 cent 7 cent 5 cent minuut) Sms (elk) 9 cent 8 cent 6 cent Dit zijn de hoogste tarieven. Providers mogen lagere tarieven aanbieden, dus houd in de gaten wat voor u het voordeligst is. Verder wordt sinds 1 juli 2012 een sms-bericht, of pop-upvenster met een waarschuwingsboodschap gestuurd aan iedereen die buiten de EU reist en bijna voor 50 EUR gegevens heeft gedownload of een vooraf overeengekomen limiet bijna heeft bereikt. Hiermee wordt het waarschuwingssysteem dat op dit moment binnen de EU operationeel is, uitgebreid. Vanaf 1 juli 2014 zullen de consumenten kunnen kiezen voor een roamingcontract dat losstaat van hun contract voor nationale mobiele diensten, maar met hetzelfde nummer. Als het land dat zij bezoeken beschikt over netwerken voor dataroamingdiensten, zullen zij ook rechtstreeks via dergelijke netwerken mobiel kunnen internetten, en zullen de kosten daarvan direct door de desbetreffende provider in rekening worden gebracht. POSTZEGELS Postzegels kunt u alleen gebruiken in het land waar u ze koopt, ook al zijn ze in euro geprijsd. ELEKTRICITEIT Heel Europa heeft een wisselspanning van volt en 50 hertz. In Ierland, Cyprus, Malta en het Verenigd Koninkrijk hebben stekkers drie rechthoekige pennen, in alle andere EU-landen zijn het twee ronde. De stopcontacten zijn niet overal hetzelfde als thuis, maar normaal kunt u apparatuur zoals haardrogers en scheerapparaten overal gebruiken. Verloopstekkers of adapters kunnen op de meeste luchthavens en in toeristische plaatsen worden aangeschaft.

14 TOERISTISCHE TREKPLEISTERS EN EVENEMENTEN Er is een duizelingwekkend aanbod van bezienswaardigheden en activiteiten in Europa. Op vindt u suggesties en informatie over alle EU-landen. U kunt ook terecht op de websites van de officiële nationale toeristenbureaus. A Oostenrijk B België BG Bulgarije CY Cyprus CZ Tsjechië D Duitsland DK Denemarken E Spanje EST Estland F Frankrijk FIN Finland GB Verenigd Koninkrijk GR Griekenland H Hongarije HR Kroatië I Italië IRL Ierland L Luxemburg LT Litouwen LV Letland M Malta NL Nederland P Portugal PL Polen RO Roemenië S Zweden SK Slowakije SLO Slovenië Als afkorting voor de landen zijn de landencodes voor nummerplaten van auto s gebruikt. De EU steunt en bevordert elk jaar allerlei culturele projecten en evenementen in heel Europa. Een daarvan is de verkiezing van een stad tot culturele hoofdstad van Europa. De EU draagt bij aan de financiering van tentoonstellingen en evenementen die het culturele erfgoed van de gekozen steden in de verf zetten, en brengt allerlei kunstenaars en uitvoerende artiesten uit de hele EU bijeen. In 2013 delen de oude havenstad Marseille aan de Middellandse Zeekust in Frankrijk en Košice, in de vallei van de rivier Hornád in oostelijk Slowakije, de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Riga, de hoofdstad van Letland, gelegen aan de monding van de Daugava aan de Baltische Zee, en Umeå, de universiteitsstad 400 km ten zuiden van de poolcirkel in noordelijk Zweden, zijn de culturele hoofdsteden van Europa in 2014.

15 TIJDZONES GMT GMT +1 GMT +2 GMT +3 GMT +4 GMT +5 ZOMERTIJD De zomertijd begint in de hele EU op 31 maart 2013 (de klok wordt dan een uur vooruit gezet) en eindigt op 27 oktober 2013 (de klok wordt een uur achteruit gezet). Voor 2014 gebeurt dit respectievelijk op 30 maart en 26 oktober. HUISDIEREN Het reizen met een hond of kat is nu veel makkelijker geworden, met het EU-huisdierenpaspoort, dat u bij elke dierenarts kunt krijgen. Alle honden en katten moeten een paspoort hebben en moeten ter identificatie worden uitgerust met een microchip of moeten een goed leesbare, voor juli 2011 aangebrachte tatoeage hebben. Alle huisdieren moeten tegen rabiës gevaccineerd zijn en de gegevens moeten in hun huisdierenpaspoort worden opgetekend. De vaccinatie moet worden uitgevoerd na de inbrenging van de microchip of de aanbrenging van de tatoeage. Honden die naar Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk afreizen, moeten vóór de reis door een dierenarts specifiek tegen lintworm worden behandeld. De behandeling moet in het huisdierenpaspoort worden vermeld en de hond mag dan één tot vijf dagen na de behandeling reizen.

16 ALS ER IETS MISGAAT EUROPEES ALARMNUMMER: 112 In alle EU-landen kunt u met een vaste of mobiele telefoon de hulpdiensten bereiken via het gratis nummer 112. VERLIES OF DIEFSTAL Diefstal kunt u aangeven bij de lokale politie. Om een schadeclaim bij uw verzekering in te dienen, moet u een proces-verbaal laten opmaken. Laat verloren of gestolen betaalkaarten en creditcards onmiddellijk blokkeren. Als uw paspoort gestolen wordt, doe dan zowel aangifte bij de politie als bij het consulaat of de ambassade van uw land. Als u buiten de EU bent, kunt u terecht bij een consulaat of ambassade van elk ander EU-land, als uw eigen land daar geen eigen vertegenwoordiging heeft. MEER INFORMATIE OVER DE EU DE EU OP HET WEB Informatie in alle officiële talen van de Europese Unie vindt u op de Europawebsite: europa.eu BEZOEK ONS Er zijn in heel Europa honderden plaatselijke EUinformatiecentra. Het adres van het dichtstbijzijnde centrum vindt u op deze website: europedirect.europa.eu BEL OF MAIL ONS Europe Direct beantwoordt al uw vragen over de Europese Unie. U kunt ons bereiken op het gratis telefoonnummer (sommige mobieletelefoonoperatoren bieden geen toegang tot nummers of brengen verbindingen met deze nummers in rekening), of tegen betaling uit een land buiten de EU op het nummer , of door een te sturen naar europedirect.europa.eu INTERESSANTE LECTUUR Publicaties over de EU vindt u op de website van EU Bookshop: bookshop.europa.eu

17 Informatie en publicaties over de Europese Unie in het Nederlands zijn ook verkrijgbaar bij: VERTEGENWOORDIGINGEN VAN DE EUROPESE COMMISSIE Vertegenwoordiging in België Wetstraat Brussel BELGIË Tel Internet: ec.europa.eu/belgium/ welcome/index_nl.htm Vertegenwoordiging in Nederland Huis van Europa Korte Vijverberg AB Den Haag NEDERLAND Tel Internet: INFORMATIEBUREAUS VAN HET EUROPEES PARLEMENT Informatiebureau in België Wiertzstraat Brussel BELGIË Tel Internet: europarl.europa.eu/brussels/ Informatiebureau in Nederland Huis van Europa Korte Vijverberg AB Den Haag NEDERLAND Tel Internet: Er zijn vertegenwoordigingen of bureaus van de Europese Commissie en van het Europees Parlement in alle lidstaten van de Europese Unie. De Europese Unie heeft ook delegaties in andere landen van de wereld.

18 DE EUROPESE UNIE BASISGEGEVENS VAN DE EUROPESE LANDEN Lidstaten van de Europese Unie Bevolking (miljoen inwoners) Oppervlakte (1 000 km2) België/ Belgique България Bulgarije Česká republika Tsjechische Republiek Danmark Denemarken Deutschland Duitsland Eesti Estland Éire/Ireland Ierland Ελλάδα Griekenland España Spanje France Frankrijk Italia Italië Κύπρος Cyprus Latvija Letland Lietuva Litouwen 31 Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) Luxembourg Luxemburg Magyarország Hongarije 11, , , Malta 43 5, Nederland , , , , Österreich Oostenrijk Polska Polen Portugal Portugal România Roemenië Slovenija Slovenië Slovensko Slowakije Suomi/Finland Finland Sverige Zweden United Kingdom Verenigd Koninkrijk , , , , , , Oppervlakte (1 000 km2) Bosnië en Herzegovina Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) 51 3, (2) Montenegro 13 0, (2) IJsland 100 0, Kosovo (onder Resolutie nr. 1244/ 1999 van de VNVeiligheidsraad) De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië 11 Albanië 1,8 25 2, , (2) Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) 3 0, , , , , , , , , , , , , EU-lidstaat vanaf 1 juli 2013 Kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten Bevolking (miljoen inwoners) Bevolking (miljoen inwoners) Oppervlakte (1 000 km2) Oppervlakte (1 000 km2) Hrvatska Kroatië Bevolking (miljoen inwoners) 56 4,4 Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) Europa in de wereld Oppervlakte (1 000 km2) Bevolking (miljoen inwoners) Bruto binnenlands product per inwoner (kks (1)) De 27 lidstaten van de Europese Unie tezamen , India , (2) China , (2) Japan , (2) Servië 77 7, (2) Rusland , (2) Turkije , Verenigde Staten , (2) Cijfers voor Bron: Eurostat (epp.eurostat.ec.europa.eu). (1) Met het bruto binnenlands product wordt de totaalwaarde van alle goederen en diensten aangegeven die in één jaar tijd in één land geproduceerd worden. Het bbp wordt vaak als graadmeter voor de welvaart gehanteerd. De koopkrachtstandaard, kks, is een eenheid die voor een identieke hoeveelheid goederen en diensten onafhankelijk van de prijsniveaus in ieder land staat. 1 kks komt ongeveer overeen met 1 euro. (2) Eenheid in verscheidenheid: De Europese Unie bestaat uit 27 Europese landen die dezelfde democratische waarden delen en besloten hebben samen te ijveren voor het algemeen belang. Ze hebben specifieke bevoegdheden overgedragen aan de gemeenschappelijke Europese instellingen zodat op Europees niveau democratische beslissingen kunnen worden genomen over kwesties van Europees belang. De EU heeft zich er eveneens toe verbonden de diversiteit van de Europese culturen en levenswijzen te vrijwaren. Enkele andere landen hebben hun kandidatuur ingediend voor toetreding tot de EU. Kom meer te weten over de Europese Unie op europa.eu. TREFWOORD EU-lidstaat Kandidaat-lidstaat of potentiële kandidaat-lidstaat Zetel van de instellingen van de EU Staatsgrens Nationale hoofdstad Zetel van de regering Grens van de regio Regionale hoofdstad Belangrijke waterweg Gepubliceerd in januari 2013 door de Europese Commissie Directoraat-generaal Communicatie Publicaties 1049 Brussel BELGIË Bureau voor publicaties van de Europese Unie bookshop.europa.eu Kaart oorspronkelijk gemaakt door Lovell Johns, Europese Unie, 2013

19 REIZEN IN EUROPA Europa: een continent met duizenden jaren geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en landschappen die tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Er is nog zoveel te ontdekken! Daarom is het goed om te weten dat de Europese Unie (EU) veel heeft gedaan om reizen in Europa eenvoudiger te maken. De meeste grenzen binnen de EU kunt u zonder controle passeren. Dankzij de euro kunt u gemakkelijker prijzen vergelijken. U kunt overal een beroep doen op de gezondheidszorg en uw kat of hond mag met u mee op reis. Uw rijbewijs en autoverzekering zijn overal in de EU geldig. Mobiel bellen in het buitenland is stukken goedkoper geworden. Lees deze brochure voor meer informatie, handige tips en een kaart van Europa. Op de website Uw Europa kunt u terecht voor meer advies over uw rechten wanneer u in de EU woont, werkt of reist: ec.europa.eu/youreurope Europees Jaar van de burger 2013 Debatteer mee: europa.eu/citizens-2013/nl/home Europese Commissie Directoraat-generaal Communicatie Publicaties 1049 Brussel BELGIË Manuscript voltooid in november 2012 Europese Unie, 2013 Reproductie toegestaan. Voor gebruik of reproductie van afzonderlijke foto s is rechtstreekse toestemming van de rechthebbende vereist. Foto s: Shutterstock NA NL-C doi: /89603

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

Brochure geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014

Brochure geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014 Brochure geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014 Brochure geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen in het stemlokaal vanaf 2014 1 Inleiding

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H7 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 7 Europese grenzen? Paragraaf 7.1 Wat

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Onderzoek gunstige prijsligging.

Onderzoek gunstige prijsligging. Onderzoek gunstige prijsligging. BMW 3 Serie Model 320D. 22 Eu-Lidstaten. Jordy Reijers Marketing/Onderzoek P van. Prijs 1 Inhoud Opgave Onderzoek informatie over Eu landen Welke landen hanteren de euro?

Nadere informatie

DOCUMENTEN WETTIG VERBLIJF

DOCUMENTEN WETTIG VERBLIJF DOCUMENTEN WETTIG VERBLIJF Vanaf 1 september 2011 Moeten cursisten die voldaan hebben aan de deeltijdse leerplicht (18 jaar) bij inschrijving het bewijs leveren te beschikken over de Belgische nationaliteit

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Kopen in het buitenland: vrijstellingen voor reizigers - 2011 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Kopen in het buitenland: vrijstellingen voor reizigers - 2011 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN EENDRACHT MAAKT MACHT Kopen in het buitenland: vrijstellingen voor reizigers - 2011 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Hoeveel kan ik belastingvrij kopen als ik uit een land kom dat geen lid is van de

Nadere informatie

Mobiliteitsservice. Gratis SEAT-pechhulp 0800-0242500

Mobiliteitsservice. Gratis SEAT-pechhulp 0800-0242500 Mobiliteitsservice Gratis SEAT-pechhulp SEAT SERVICE 0800-0242500 SEAT houdt je mobiel Bij een nieuwe SEAT krijg je gratis Mobiliteitsservice. Die helpt je bij pech snel weer op weg, 24 uur per dag en

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 DEEL 3.4 DE EURO Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 3.4. DE EURO DOEL - De leerlingen/cursisten ontdekken de voordelen van het gebruik van de eenheidsmunt: wisselen van geld is niet meer nodig, je spaart

Nadere informatie

overal en altijd... 2

overal en altijd... 2 Gerust op reis 2 overal en altijd... Overal en altijd... Wat er ook gebeurt, Inter Partner Assistance staat u bij met raad en daad, waar u ook bent, de klok rond, het jaar rond. Thuis, op reis of onderweg,

Nadere informatie

S O L D E N IN EUROPA. Een gids van het Europees Centrum voor de Consument

S O L D E N IN EUROPA. Een gids van het Europees Centrum voor de Consument S O L D E N IN EUROPA Een gids van het Europees Centrum voor de Consument Europese gids over de soldenn Sommige periodes in het jaar zijn ideaal om enkele solden mee te pikken tijdens een buitenlandse

Nadere informatie

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig Nieuwe roamingbundels voor voordelig bellen en internetten in de EU Om ook in de EU voordelig gebruik te kunnen maken van de mobiele telefoon, biedt Telfort Zakelijk vanaf 1 september 2013 twee interessante

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het voorstel voor een. Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het voorstel voor een. Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.3.2016 COM(2016) 156 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt met betrekking tot

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 412 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige

Nadere informatie

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BIJLAGE PROTOCOL bij het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het

Nadere informatie

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Naar aanleiding van een Europese maatregel, worden ook bij Orange vanaf 11 juni 2017 de kosten voor mobiele roaming in de EU afgeschaft. Dit betekent

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol

Nadere informatie

- de omvang is 4,5 cm hoog en 3,5 cm breed; - het gezicht moet recht van voren gefotografeerd zijn. paspoort als een Nederlandse identiteitskaart.

- de omvang is 4,5 cm hoog en 3,5 cm breed; - het gezicht moet recht van voren gefotografeerd zijn. paspoort als een Nederlandse identiteitskaart. Reisdocumenten Wilt u een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart aanvragen, uw kinderen laten bijschrijven in uw paspoort, of bent u uw reisdocument kwijtgeraakt? In deze folder leest u alles over

Nadere informatie

Solcon Mobiel tarieven per 1 juni 2016

Solcon Mobiel tarieven per 1 juni 2016 Solcon Mobiel tarieven per 1 juni 2016 Solcon biedt Internetten, Bellen en SMS- en exclusief voor klanten. Met Solcon Mobiel betaalt u alleen naar uw werkelijk verbruik. Bovendien heeft u uw mobiele kosten

Nadere informatie

7,50 9,50 16,00 11,50 16,00 22,00 26,78 59,50 77,35

7,50 9,50 16,00 11,50 16,00 22,00 26,78 59,50 77,35 Posttarieven 2012 Post versturen binnen Nederland of naar het buitenland? Voor al uw postzaken hebben wij een passende oplossing. In deze folder vindt u de tarieven van onze meest gebruikte producten.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 juli 2011 (18.07) (OR. en) 12987/11 TRANS 216

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 juli 2011 (18.07) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 juli 2011 (18.07) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 14 juli 2011 aan: het secretariaat-generaal van de Raad Nr.

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Roeselare Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

Mercedes-Benz MobiloVan. Uw mobiliteit is onze drijfveer.

Mercedes-Benz MobiloVan. Uw mobiliteit is onze drijfveer. Mercedes-Benz MobiloVan. Uw mobiliteit is onze drijfveer. Wij houden u mobiel. 30 jaar lang. Met uw Citan, Sprinter of Vito blijft u altijd mobiel dankzij de standaard mobiliteitsgarantie Mercedes-Benz

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK Arrondissement Diksmuide HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Ieper Opsplitsing in

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2016 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij de Tweede Kamerverkiezing van 15

Nadere informatie

SEAT MOBILITEITSSERVICE

SEAT MOBILITEITSSERVICE SEAT SERVICE SEAT MOBILITEITSSERVICE Hulp bij pech onderweg Bel gratis 0800-0242500 24 uur per dag, 7 dagen per week Buiten Nederland: bel +31 70 3145375 (gratis) SEAT MOBILITEITS SERVICE WAT IS SEAT MOBILITEITSSERVICE?

Nadere informatie

OneXS mobiel. Gesprekstarieven Nederland (afgerekend per seconde) OneXS sms-module (1.000 sms-berichten vanuit Nederland naar Nederlandse nummers)

OneXS mobiel. Gesprekstarieven Nederland (afgerekend per seconde) OneXS sms-module (1.000 sms-berichten vanuit Nederland naar Nederlandse nummers) OneXS mobiel Als ondernemer in Nederland kunt u kiezen uit vele mobiele providers en nog veel meer soorten abonnementen. De mobiele abonnementen van de grote Nederlandse providers blinken in één opzicht

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN HET AAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE EUROPESE UNIE, HET VERDRAG BETREFFENDE DE WERKING VAN DE EUROPESE UNIE EN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE

Nadere informatie

Algemene Dienstvoorwaarden Vodafone BloX Postpaid voor Sizz abonnementen

Algemene Dienstvoorwaarden Vodafone BloX Postpaid voor Sizz abonnementen Algemene Dienstvoorwaarden Vodafone BloX Postpaid voor Sizz abonnementen 1. Vodafone BloX Postpaid zijn een voorraad (bundel) van specifieke diensten of een recht op gereduceerde tarieven die afgesloten

Nadere informatie

Nederlandse. Website: I d e n t i t e i t s k a a r t. volg ons via:

Nederlandse. Website:  I d e n t i t e i t s k a a r t. volg ons via: Paspoort Nederlandse I d e n t i t e i t s k a a r t Website: www.bunschoten.nl volg ons via: Spoedprocedure Als u met spoed een reisdocument nodig heeft, zijn hier extra kosten aan verbonden. Aanvragen

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, AANVULLENDE OVEREENKOMST TUSSEN TEN EERSTE, DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN, TEN TWEEDE, IJSLAND, EN TEN DERDE, HET KONINKRIJK NOORWEGEN, BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST INZAKE LUCHTVERVOER

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 augustus 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 VOORSTEL van: ingekomen: 3 augustus 2017 aan: de heer Jordi AYET

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70 13 (2013) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 70 A. TITEL Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de regering

Nadere informatie

Nederland 0,10 0,10. Internationaal 0,10 0,10. Alarmnummer 112 Gratis Gratis

Nederland 0,10 0,10. Internationaal 0,10 0,10. Alarmnummer 112 Gratis Gratis Tarievenkaart Starttarieven Doel Incl. btw Mobiel Nederland 0,10 0,10 Internationaal 0,10 0,10 Tarieven bellen binnen Nederland tarieven in euro/ minuut (doorberekend per hele minuut) Bestemming Incl.

Nadere informatie

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018

Brochure Geldige identiteitsdocumenten. Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het stemlokaal vanaf 2018 Brochure Geldige identiteitsdocumenten Voor gebruik bij verkiezingen en referenda in het

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over (kinderbijschrijving in) een paspoort

Veelgestelde vragen over (kinderbijschrijving in) een paspoort Veelgestelde vragen over (kinderbijschrijving in) een paspoort I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 245 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Bizz Flex en Bizz Flex+

Bizz Flex en Bizz Flex+ Vorige tarieven Bizz Flex en Bizz Flex+ Bizz Fusion Bizz Happy Work en Max Bizz Mobile, Bizz Mobile+ en Bizz Mobile XL Bizz Mobile No Limit Bizz Mobile Team, Bizz Mobile Team+ en Bizz Mobile Team XL Bizz

Nadere informatie

Data Only Tarieven en voorwaarden

Data Only Tarieven en voorwaarden Data Only en voorwaarden D at u m 2 5 j un i 2 01 5 V ers i e 1. 2 Inhoudsopgave 1 Basisabonnement... 3 1.1 Abonnementskosten... 3 1.2 Snelheid upgrade... 3 1.3 Boven bundel tarieven... 3 1.4 SMS tarieven...

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol bij de

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

Tarieven en limieten particulier betalingsverkeer 2011

Tarieven en limieten particulier betalingsverkeer 2011 Betaalpakketten en betaalrekeningen Tarief per kwartaal Rabo RiantPakket met Rabo GoldCard en Rabo WereldPas 15,30 extra Rabo GoldCard 6,85 extra Rabo WereldPas 1,95 Rabo TotaalPakket met RaboCard en Rabo

Nadere informatie

Tarieven Internationale registratie (Benelux basis) 2016

Tarieven Internationale registratie (Benelux basis) 2016 Tarieven Internationale registratie (Benelux basis) 2016 Nieuwe aanvrage tot registratie officiële taksen in totale kosten in * basisbedrag t/m 3 klassen 755 1055 toeslag merk in kleur 250 275 Vernieuwing

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTRIJK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTRIJK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTRIJK HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014 ALBANIË Sneeuwkettingen voor de aandrijfas dienen aan boord te zijn. Hun gebruik wordt BELGIË Geen plicht. Er wordt symmetrie vereist bij uitrusting met M+S of BOSNIË HERZEGOVINA Winterbandenplicht van

Nadere informatie

Europese octrooiaanvragen

Europese octrooiaanvragen Vereenigde Octrooibureaux N.V. Johan de Wittlaan 7 2517 JR Postbus 87930 2508 DH Den Haag Telefoon 070 416 67 11 Telefax 070 416 67 99 patent@vereenigde.com trademark@vereenigde.com legal@vereenigde.com

Nadere informatie

Met een bijschrijving kan na 26 juni 2012 niet meer gereisd worden.

Met een bijschrijving kan na 26 juni 2012 niet meer gereisd worden. Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 25 april 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0083 (NLE) 8457/17 ADD 1 COEST 85 ELARG 28 VOORSTEL van: ingekomen: 24 april 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

BMW i Mobile Care BMW maakt rijden geweldig

BMW i Mobile Care BMW maakt rijden geweldig BMW i Mobile Care BMW maakt rijden geweldig BMW i MOBILE CARE REGLEMENT. 1. Algemene bepalingen BMW i Service Card De houder van een geldige BMW i Service Card, hierna de houder, en de gevolmachtigde gebruiker

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Oostende Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: VERDRAG ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Helder * Nationaal Tariefplan: Kruidvat Helder * Je kan je niet meer aanmelden voor dit tariefplan. * Het tariefplan: 'Kruidvat Helder' maakt gebruik van vier verschillende bundels. Namelijk: de 'Kruidvat Helder 200 Bundel',

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ARDOOIE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ARDOOIE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ARDOOIE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Tielt Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

- de omvang is 4,5 cm hoog en 3,5 cm breed; - het gezicht moet recht van voren gefotografeerd zijn. paspoort als een Nederlandse identiteitskaart.

- de omvang is 4,5 cm hoog en 3,5 cm breed; - het gezicht moet recht van voren gefotografeerd zijn. paspoort als een Nederlandse identiteitskaart. Reisdocumenten Wilt u een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart aanvragen, uw kinderen laten bijschrijven in uw paspoort, of bent u uw reisdocument kwijtgeraakt? In deze folder leest u alles over

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen RUISELEDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen RUISELEDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen RUISELEDE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Tielt Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Tabel 1: Economische indicatoren (1)

Tabel 1: Economische indicatoren (1) Tabel 1: Economische indicatoren (1) Grootte van de Openheid van de Netto internationale Saldo op de lopende rekening (% economie (in economie (Export + BBP per hoofd, nominaal (EUR) BBP per hoofd, nominaal,

Nadere informatie

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Wanneer gebruiken? Deze instructie is alleen van nut indien u een aanvraag wilt indienen voor een jongere die langer dan 3 maanden in Nederland

Nadere informatie

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE)

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14 Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) COASI 102 ASIE 53 ELARG 98 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: PROTOCOL

Nadere informatie

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal

Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli Nationaal Tariefplan: Kruidvat Mobiel voor 1 juli 2013 Je kan gratis naar dit tariefplan overstappen. Nationaal Bellen in Nederland Prijs in Euro Duur * Vaste net Kruidvat Mobiel 0,05 Per minuut mobiel van andere

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Roamen tegen thuistarief: veelgestelde vragen

Roamen tegen thuistarief: veelgestelde vragen Roamen tegen thuistarief: veelgestelde vragen ROAMING Switch on! Wanneer u tot nu toe naar een ander EU-land reisde, rekende uw provider u voor mobiele communicatie (bellen, sms en, datagebruik) een hoger

Nadere informatie

7 dingen die je moet weten over je Europese vakan e

7 dingen die je moet weten over je Europese vakan e 7 dingen die je moet weten over je Europese vakan e Klaar voor jouw vakane? Of je nu naar het Noorden van Finland, het Zuiden van Portugal of dichtbij huis in Frankrijk of Nederland op vakane gaat, je

Nadere informatie

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch

ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch ICBC (Europe) S.A. Amsterdam Branch TARIEVEN LIMIETEN VERWERKINGSTIJDEN SEPA LANDEN OVERZICHT V e r s i o n 2 0 1 5 1 Inhoudsopgave 1.ICBC Pakketten... 3 2.Betaaldiensten... 3 3.Contante transacties aan

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

2 Leveringen van goederen naar

2 Leveringen van goederen naar 2 Leveringen van goederen naar landen binnen de EU 2.1 Levering van goederen binnen de EU aan een buitenlandse ondernemer 2.1.1 intracommunautaire leveringen Hoofdregel bij grensoverschrijdende leveringen

Nadere informatie

Tarieven. 1. Grensoverschrijdende betalingen. Toepassingsgebied

Tarieven. 1. Grensoverschrijdende betalingen. Toepassingsgebied Tarieven Algemene Voorwaarden en tarieven voor internationale betalingen en incasso van buitenlandse cheques en cheques in deviezen, in voege op 1 januari 2015. Opmerking: 21% BTW is inbegrepen in de tarieven

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 22 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 181 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

11562/08 CS/lg DG H 1 A

11562/08 CS/lg DG H 1 A RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 22 juli 2008 (OR. en) 11562/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0074 (C S) VISA 239 COMIX 554 WETGEVI GSBESLUITE E A DERE I STRUME TE Betreft: VERORDENING VAN DE RAAD

Nadere informatie

BIJLAGE 17 MODELLEN VAN INGEVULDE VISUMSTICKERS (NADERE RICHTSNOEREN).

BIJLAGE 17 MODELLEN VAN INGEVULDE VISUMSTICKERS (NADERE RICHTSNOEREN). BIJLAGE 17 MODELLEN VAN INGEVULDE VISUMSTICKERS (NADERE RICHTSNOEREN). Waarschuwing: in beginsel mogen visa ten hoogste drie maanden vóór de datum van eerste gebruik worden afgegeven 1 Inhoudsopgave Voorbeeld

Nadere informatie

koop nu je s InterRail Pasbs.be www.nmbs.be Bestemming beter van 01.01.2010 t/m 31.12.2010 Realisatie : Euro RSCG Brussels Griekenland Italië Portugal

koop nu je s InterRail Pasbs.be www.nmbs.be Bestemming beter van 01.01.2010 t/m 31.12.2010 Realisatie : Euro RSCG Brussels Griekenland Italië Portugal V.U. : Michel Jadot NMBS Europe Hallepoortlaan 40 1060 Brussel Realisatie : Euro RSCG Brussels Griekenland Italië Portugal Ierland Grootbrittannië Spanje belgië frankrijk turkije van 01.01.2010 t/m 31.12.2010

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

(de bank/borgmaatschappijen hebben de keuze of zij enkel het totaalbedrag opnemen of dat zij dit uitsplitsen per douaneregeling/vergunning)

(de bank/borgmaatschappijen hebben de keuze of zij enkel het totaalbedrag opnemen of dat zij dit uitsplitsen per douaneregeling/vergunning) AKTE VAN BORGTOCHT NO. 1 De ondergetekende,.... gevestigd te...., mede kantoorhoudende te...., stelt zich borg en verbindt zich hoofdelijk bij het kantoor van zekerheidstelling van

Nadere informatie

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland

Sessie 18. Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Sessie 18 Ervaring opdoen bij een sportdienst in het buitenland Youth in Action Vrijwilligerswerk in het kader van Youth in Action Youth in Action www.youthinaction.be JINT vzw www.jint.be Waarom Youth

Nadere informatie

Voorlopige identiteitskaart Kids ID eid

Voorlopige identiteitskaart Kids ID eid Reizen met Belgische sdocumenten Mogelijk gebruik van Belgische sdocumenten voor reizen naar een 50 tal landen. aanvaarding van Belgische sdocumenten voor reizen Vooraf: De informatie betreft enkel Identiteitsdocumenten

Nadere informatie

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites #sweep2013 Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites Brussel, 14 april 2014 In 2013 bleek uit een gezamenlijke, door de Europese Commissie gecoördineerde

Nadere informatie

Vodafone Zakelijke tarieven

Vodafone Zakelijke tarieven Vodafone Zakelijke tarieven Geldig per december 2008 Make the most of now Vodafone OndernemersBundel Maandbedrag Belminuten Tarief per minuut 15,00 75 0,20 22,50 150 0,15 35,00 300 0,12 50,00 500 0,10

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 NOTA van: de Franse, de Duitse, de Italiaanse, de Spaanse en de Britse delegatie aan: het Comité van artikel

Nadere informatie

SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1

SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1 SLOTAKTE AF/EEE/XPA/nl 1 De gevolmachtigden van: DE EUROPESE GEMEENSCHAP, hierna "de Gemeenschap" te noemen, en van HET KONINKRIJK BELGIË, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE HELLEENSE

Nadere informatie

-Word ik op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn bestelling?

-Word ik op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn bestelling? Klantenservice Productinformatie: Welke producten gebruikt Picture On The Wall. Bestellen: Veel gestelde vragen. Hoe doe ik een besteling. Bestellen en retourneren: Veel gestelde vragen. Verzendkosten.

Nadere informatie