Create Health: workshop de cross-over tussen de creatieve industrie en gezondheid & wellbeing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Create Health: workshop de cross-over tussen de creatieve industrie en gezondheid & wellbeing"

Transcriptie

1 Create Health: workshop de cross-over tussen de creatieve industrie en gezondheid & wellbeing In de CLICKNL-bijeenkomst op 23 juni werden vooral voorbeelden gegeven van cross-overs tussen de creatieve industrie en gezondheid & wellbeing, waarna ook verschillende financieringsmogelijkheden werden besproken. In de tweede bijeenkomst op 1 juli stond het uitwerken van de actielijnen voor het te ontwikkelen programma Create Health centraal. CLICKNL liet de deelnemers discussiëren in vier werkgroepen, waarin doelstellingen en succesfactoren werden geformuleerd binnen verschillende thema s, zoals validatie en opschaling. Ook werden de vervolgstappen tot het programma benoemd, dat eind oktober tijdens Dutch Design Week gepresenteerd wordt. Paul Poortvliet van Panteia was ook dit keer de voorzitter van de bijeenkomst. Sommige deelnemers waren er ook bij in de vorige bijeenkomst, anderen sloten deze middag voor het eerst aan. Poortvliet legde uit dat het doel van deze tweede bijeenkomst was om de ambitie en invulling van het programma vorm te geven. Yolanda Gagliardi, kwartiermaker voor Create Health, presenteerde daarna de samenvatting van de vorige bijeenkomst. Van de bijeenkomst op 23 juni is ook een verslag beschikbaar voor degenen die er niet bij konden zijn. Gagliardi is al sinds de jaren 80 in de zorg werkzaam en is bekend met het domein, en is ook bewust van de breedte ervan: preventie, jeugdzorg, psychiatrie, ouderenzorg etcetera. In al die gebieden gebeurt ook veel. Het is dus goed om een focus aan te brengen. Er ligt een grote maatschappelijke uitdaging, gaf Gagliardi aan: Hoe krijgen we het voor elkaar dat onze kinderen niet hun gehele kapitaal aan zorg kwijt zijn? Het moet echt heel anders!

2 De overheid legt de nadruk op de participatiemaatschappij; het met elkaar en voor elkaar zorgen, langer thuis wonen en iedereen moet bijdragen, aangezien iedereen wel iets kan. Met minder geld moet een nieuwe samenleving gebouwd worden. De focus ligt daarmee ook op de buurt en de wijk. Een mooi voorbeeld van een voorziening in en voor de wijk, waar ook nog eens de creatieve sector en de zorg samenkomen, is het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, waar net als de vorige bijeenkomst deze workshop plaatsvond. In de vorige bijeenkomst hebben de organisators vooral gezonden door voorbeelden te geven van cross-overs tussen zorg, ICT en Media, games, design, fashion, bebouwde omgeving en cultureel erfgoed. Er is al heel veel, maar we weten vaak niet wat er is. En vragen zijn ook: hoe wordt het toegankelijk, wat is van toegevoegde waarde, hoe kan het betaalbaar, en wordt het gebruikt? Ook bleek dat er vragen zijn op het gebied van financiering van projecten en het programma zelf. Voorbeelden die vorige keer al aan de orde kwamen, was bijvoorbeeld ZONMW-AAL. ZONMW heeft aangegeven met CLICKNL te willen kijken naar de mogelijkheden om de creatieve industrie zichtbaarder te maken en ook kan het programma Create Health nog invloed uitoefenen op de calls van ZONMW-AAL. Andere financieringsbronnen, die in de vorige bijeenkomst besproken zijn, zijn het Innovatiefonds, Venture Capital en (nieuwe) businessmodellen. SlimmerLeven 2020 kwam vorige bijeenkomst naar voren als een succesvol voorbeeld van samen kleine beetjes geld bij elkaar leggen om veel mogelijk te maken. Vragen die in de vorige bijeenkomst naar boven kwamen, waren bijvoorbeeld:

3 - waar wil de sector en de consument nu voor betalen? Een voorwaarde daarvoor is dat het product of de dienst makkelijk beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld door uit te gaan van consumententechnologie, zoals de ipad. - Hoe bereiken we participatie van het bedrijfsleven? En dan gaat het om een echte structurele verbinding. - Hoe verloopt de time to market van kennis? Vaak is dat nog erg lang. - Hoe is het internationaal op te schalen? Aanbevelingen uit de vorige bijeenkomst, die Gagliardi naar voren haalde, waren: haal klein geld op, richt je niet op de zorgverzekeraar zelf, maar op innovatiefondsen (waarbij passie, toegevoegde waarde, doelmatigheid en minder gebruik van de zorg belangrijke factoren zijn) en investeer zelf samen met andere partijen. Kansen die werden gesignaleerd in de beginbijeenkomst waren mede afkomstig van Irmgard Noordhoek. Zij legde ook in deze workshop uit dat zij de kracht ziet van samenwerken, multidisciplinair. In consortia vind je de beste oplossingen, volgens Noordhoek. Waarbij het wel belangrijk is om de groep niet te groot te maken, want dan komt het niet tot actie. Verder is een design counsel geopperd, want waar in Nederland is er nu een loket voor vragen over cross-overs? Wellicht dat CLICKNL de rol als counsel kan innemen. Verder werden niet-stigmatiserende en aantrekkelijke oplossingen, zoals smart wearables en serious games gezien als belangrijke bijdrage van de creatieve industrie in de zorg. Gezond ouder worden is ook een belangrijk thema, en daarmee moet men al beginnen rond het vijftigste levensjaar. Dus Gagliardi peilde eens hoe het in de zaal gesteld is met de bewustwording en actie van de 50-plussers. Gaston Crolla van de Kvk: Ik beweeg wel, maar iets in huis aanpassen, staat nog ver van me af. Paul Rutten: Ik heb niet bewust iets geregeld. Bart Ashmann: Ik ben zelfs net

4 verhuisd naar een huis dat totaal niet geschikt is, met twee trappen. Daan van Eijck: Ik heb mijn ouders geadviseerd en die wonen nu fantastisch. Maar ik zelf niet. Advies geven aan anderen is altijd makkelijker. Dit zijn bekende geluiden, die aangeven dat er nog niet veel bewustwording is en/of dat er nog niet veel actie wordt ondernomen. Dat mensen vaak niets doen heeft ook te maken met het feit dat het niet leuk is om over oud, ziek en krakkemikkig na te denken. Het moet leuk zijn. En juist daar kan de creatieve industrie goed op inhaken. Voorwaarden voor succes zijn verder: het moet dichtbij de gebruiker staan, er moet snel voordeel te behalen zijn en het moet tegen gelijke of lagere kosten zijn. De komende tijd moet vast komen te staan waar Create Health zich op gaat richten. Gagliardi pleitte voor Healthy & Active Ageing. De zaal deelde deze focus. Na de bijeenkomst zal hard worden gewerkt aan de propositie, die op 17 september met CLICKNL wordt besproken. Na het bijschaven wordt dan op 22 oktober het programma gepresenteerd tijdens Dutch Design Week. De werkgroepen Na de samenvatting van de vorige bijeenkomst en een vooruitblik naar de presentatie van het programma, was het aan de deelnemers om in actie te komen. In verschillende werkgroepen gingen ze bijna een uur lang uiteen. De geplande werkgroep over bewustwording ging niet als aparte werkgroep aan de slag, maar het thema kwam wel aan de orde in de andere groepen.

5 Onderzoek Een werkgroep met betrekking tot het onderzoeksprogramma werd geleid door Daan van Eijck. Van Eijck gaf aan te willen kijken naar wat er nu al gebeurt, waar men nu al mee aan de slag kan gaan en ook naar de meer lange termijn, zoals gedragsveranderingen. Het systeem was ook een van de aandachtspunten. Het bleek een heel breed thema, ook met een brede vertegenwoordiging in de groep: van een revalidatiecentrum, een designer, een kennisinstelling en uit de zorg. Er werd geredeneerd van abstract naar meer concreet niveau. Op de abstracte en concrete vlakken moet wat worden gedaan volgens de groep. Wat buiten kijf stond voor deze groep was: er moeten echt andere oplossingen komen en er moet ook anders gekeken worden. Ouderen zijn niet rijk, het netwerk wordt steeds belangrijker en ouderen hebben veel verschillende mogelijkheden, ook financieel, en uiteenlopende behoeften. Wat betreft de visie raadde de groep ook aan om over de grenzen heen te kijken. Bijvoorbeeld in Duitsland gebeurt al veel. Wellicht kan CLICKNL dat inventariseren en ook de leerpunten meenemen. Niet alleen van de resultaten, maar ook in de aanpak. In deze groep kwam, net als in de meeste andere groepen ook het zorgsysteem aan de orde. De belemmeringen van het zorgsysteem wel te verstaan. In de zorginstellingen zitten we ook in een kramp. Zij durven geen voorbeeld te nemen aan bijvoorbeeld Eneco, dat zichzelf wil opheffen, doordat mensen zelf energie kunnen opwekken. In de zorg wordt per handeling betaald, dus daar ligt geen incentive om minder te doen. Zorginstellingen zouden zich moeten richten op het leveren van gezondheid, niet op het leveren van zorg. En ze moeten zich richten op resultaat in plaats van productie. Het systeem moet anders, maar wat werkt wel en wat niet?

6 Er zijn ook andere barrieres in kaart te brengen en met elkaar op te lossen. 3rd Life werd verder geopperd: na 2ndLife weer terug naar de werkelijkheid. Big data is een kans, maar het moet wel om kwaliteit blijven gaan. Ook gedragsbeïnvloeding van groepen en individuen is nog een terrein waar meer over bekend moet worden. Ook moet inzichtelijk worden wat al waar verkrijgbaar is: waar zijn dan die huizen met aanpassingen, geschikt voor langer thuis wonen? Via Funda vind je ze niet bijvoorbeeld. De mogelijkheden van de wijk als dorp, met buurtwinkel, gezondheidscentrum en badhuis nieuwe stijl kunnen ook nader bekeken worden. Hoe maak je dat leuk en niet kneuterig? Op woningniveau moeten bestaande oplossingen slimmer gecombineerd worden. Er is namelijk al heel veel. CLICKNL kan dat mogelijk in kaart brengen. Gevraagd naar welk toegepast onderzoek nodig is, kwam daar nu in ieder geval een thema naar voren: waar ligt nu echt de behoefte van de cliënt en zorgaanbieder? Enabling technology Enabling technology was een thema onder de hoede van Freek van t Ooster van immovator. Hij gaf aan de begrippen Healthy, Active en Ageing uit elkaar te willen trekken en te bekijken welke rol technologie kan hebben; welke technologie ons gaat helpen, welke partijen zijn er nodig en wat is er nog meer noodzakelijk? Buiten op het balkon bogen de deelnemers zich over Healthy, Active, Ageing. Willem-Jan Renger van de HKU gaf nog een aanvulling: Laten we ons ook richten op Assisted Ageing, want juist ook voor mantelzorgers kan technologie het nodige bieden. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld worden

7 ondersteund door te weten wanneer ze precies in actie moeten komen. Sensoren, meten, data, smart textiles kwamen in dat kader allemaal aan de orde. Daan Bultje, directeur Healthy Aging Netwerk Noord-Nederland, ga aan dat het verzorgingsgebied van het UMCG ongeveer 3,4 miljoen mensen betreft. Als die allemaal naar het ziekenhuis komen, ontstaat er een probleem. Het doel is dus om mensen buiten de zorg te houden. Het grootste deel van de mensen leeft jaren zonder al te veel medische problemen, maar op een bepaalde leeftijd komen de eerste knakjes. De levensverwachting neemt wel toe, maar de knakmomenten schuiven niet evenredig op. Mensen blijven dus langere tijd ongezond. Hoe kunnen mensen zo lang mogelijk participeren?, is de vraag. De groep concludeerde dat er op twee fronten iets nodig is: juist op het moment voor de eerste knakjes. Hier liggen kansen. Maar juist ook nadat de gezondheid afneemt, men ziek is, is de menselijkheid en de controle over het eigen leven zo belangrijk. Hier ligt de urgentie. Iets wat later in de zaal ook werd beaamd door Geja Langerveld van ZONMW. Er wordt dan ook gevraagd om nieuwe termen: niet meer het ziekenhuis (waarom niet gezondheidshuis?), zorg, oud etc. Voor negatieve dingen wil men ook niet betalen, werd aangegeven.

8 Kwaliteit van leven is een belangrijk punt, vonden de deelnemers. En juist daar kan de creatieve industrie iets toevoegen: uit de stigmatisering blijven en de psychologie van welbevinden, die de creatieve industrie zo goed begrijpt. Technologie moet niet centraal staan volgens de werkgroep. Die moet juist naar de achtergrond verdwijnen. Uitgaan van de beoogde gebruiker is van groot belang; ook iets dat de creatieve industrie met user centered design goed snapt. In de groep werd ook gesproken over een manifest. In dat manifest kan bijvoorbeeld staan dat er altijd direct met beoogde gebruikers getest wordt. Eenzaamheid is ook een thema, dat de gezondheid niet ten goede komt. Ook hier werden oplossingen door de creatieve industrie als zinvol gezien. Dit past ook bij de toevoeging van Assisted aan Ageing. Het heeft ook te maken met de sociale kant, sociale innovatie. Dat kan een koffieruimte zijn, maar ook smart textiles (de technologie onder de motorkap, omdat technologie van nu voor de ouderen van nu vaak te complex is). Een belangrijke drempel die gesignaleerd werd, zijn de weeffouten in de zorgeconomie. Je kunt en wilt er niet in ondernemen, werd geroepen. Dit pleitte er wel weer voor om juist voor het moment van zorg, voordat iemand ziek wordt, de consumenten te betrekken. Wat ook nog op gang moet komen, is dat consumenten moeten betalen voor zorg. Voor onderwijs is dat al gewoner: je hebt een studieschuld, je betaalt voor goed onderwijs. Maar in de zorg blijft dat achter.

9 Validatie De groep die zich richtte op validatie was onder leiding van Caroline Hummels en bestond uit mensen uit de creatieve industrie, onderwijs en gezondheidszorg. Haar vraag was: hoe kan je onderzoek doen in de praktijk, van idee tot product en gelijk met alle stakeholders erbij, zodat je ook kunt opschalen. Hoe krijg je iedereen om tafel? Hummels ging met de groep aan de slag aan de hand van het boek Playing to win; how strategy really works. Uitgaand van de stip op de horizon (de winning aspirations) is zo geprobeerd om te komen tot wat er allemaal moet gebeuren om het tot een succes te maken. Daarvoor moest eerst de context in kaart worden gebracht: welke bottlenecks en kansen zijn er? De eerste vraag die klonk in de groep, was: waarom is het zo moeilijk om ideeën aan de zorg te koppelen? Waarom moet het eerst bewezen worden, waarom is er zo n hardnekkige focus op Evidence Based? Want het duurt soms wel 15 jaar voordat iets echt bewezen is. In de VS worden pilots gewoon gestart. Dat heeft vooral te maken met het systeem, was de conclusie. Het systeem is zo complex geworden met verzekeraars, toezichthouders, uitvoerders etc. dat je gewoon niets voor elkaar krijgt. Het probleem is ook dat er niet veel prikkels zijn om te innoveren bij zorginstellingen. Ook dat heeft weer met het systeem te maken van productieafspraken, in plaats van resultaatafspraken. Ondernemender denken in de zorg is nodig. Maar volgens de deelnemers aan deze werkgroep moet er vooral veel verwacht worden van buiten de zorg. Innovatie speelt zich bijvoorbeeld af in de consumentenmarkt, niet in de zorg. Consumenten, een van de voornaamste belanghebbenden, lossen het vaak zelf ook wel op en met de steeds mondiger wordende generaties zal dat alleen maar sterker worden. Een ipad voor een vader in een verzorgingshuis om te beeldbellen is zo geregeld. Maar wanneer er een breed toepasbaar systeem wilt bedenken, dan wordt privacy opeens een issue en kijken er allerlei partijen mee om te zien of het systeem wel voldoet. Dat vertraagt en zit innovatie

10 in de weg. Hummels gaf wel aan dat het buiten de zorg om doen niet tot gevolg moet hebben dat de zorg wordt buitengesloten. Er moet wel goed worden gekeken naar validatie en implementatie in de zorg. De vraag is of je het systeem helemaal wilt omgooien. Wie neemt dan de exploitatie op zich? Veel initiatieven van onderaf hebben niet zoveel nodig, degene met een probleem regelt het zelf wel. Maar op de duur lopen die mensen toch tegen een muur aan, het systeem (regelingen, politiek) zit in de weg. De creatieve industrie kan helpen door design-denken via de consumentenmarkt. De belanghebbenden zijn vaak niet echt duidelijk. Wie heeft er echt voordeel van? En wie betaalt er nu eigenlijk? Dat blijft vaak in de lucht hangen. Als het gaat om meten, was de groep het eens: er moet er ten eerste meer gekeken worden naar outcome/resultaat. Bijvoorbeeld door te zeggen dat 70% geen depressieve klachten meer heeft. Ook in de propositie en ideeën moet daar al rekening mee worden gehouden. Ook moet steeds meer gekeken worden naar softe factoren, zoals kwaliteit van leven en buurtparticipatie. Dat vraagt nieuwe meetmanieren. Ook uitspraken, zoals een percentage heeft minder klachten is lastig, omdat elke wijk weer anders is. Dynamische en continue metingen over langere tijd lijken meer geschikt dan de huidige, statische metingen. Fieldlabs of livinglabs zouden een manier kunnen zijn om al ontwerpend, al validerend met alle stakeholders tot goede oplossingen te komen. Bij kennisinstellingen wordt dit al wel gedaan, maar verder wordt dat weinig opgepakt, volgens Hummels. Ook voor livinglabs geldt nog wel dat er goed gekeken moet worden naar wie daar belang bij heeft en hoe je erover communiceert om er echt van te kunnen leren en wat er voor nodig is (open source, open data). Een koppeling met

11 buurtinitiatieven is een mogelijkheid, maar het is belangrijk te bepalen wat nu eigenlijk de wens en het doel is. En welk type fieldlab leent zich voor welk doel? Net als in andere werkgroepen kwam ook hier naar voren dat het vocabulaire van belang is, juist als er cross-overs worden gemaakt is het belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt. De creatieve industrie kan helpen om een nieuw ABC te maken. Opschaling Over opschaling en valorisatie boog zich ook een groep, geleid door Wine te Meerman van Berenschot. Vaak blijven projecten klein, regionaal. Het is echt een belangrijke uitdaging om op te schalen, we moeten niet wachten op Microsoft of Google om het voor ons te gaan doen, aldus Te Meerman. In deze groep stond centraal: hoe kunnen we drempels wegnemen en welke goede voorbeelden zijn er waar we van kunnen leren? De groep begon met de belemmeringen, zoals: de time to market is (te) lang, de investeringen zijn hoog en vooraf vaak onderschat, de cultuur in de zorg is een eilandjes-cultuur, het not invented here syndroom, gebrekkige stakeholder-analyse, te laat nagedacht over validatie, evidence maar waarvoor precies?, de implementatie die erg complex is. Verder ook hier de drempel van het systeem: E wordt uurtje factuurtje vergoed en dat is geen stimulans voor bijvoorbeeld domotica.

12 Hoe kunnen die drempels worden weggenomen? Experimenteerruimte werd essentieel gevonden als het gaat om het wegnemen van belemmeringen. Langerveld gaf aan dat een tijd geleden de regels even losgelaten zijn voor de langdurende zorg. Om zo te zien welke regels eventueel aangepast moeten worden. Dat gebeurt dan in proeftuinen of transitietrajecten. Dergelijke ruimte wordt belangrijk geacht. Volgens een van de deelnemers is het in de inkoopgids van zorgverzekeraars al zo geregeld dat in % van de zorginkoop e-health of domotica moet zijn. Er lijkt dus ook in het systeem wel wat beweging. Insteken op de consument werd door deze werkgroep als belangrijke kans gezien. Daarnaast moet er nog duidelijkheid komen over de financiering op lange termijn; structurele bekostiging in plaats van pilots. Een vraag die daarbij hoort, is: focus je je op de businesscase of op evidence based? In een tool van NWO (ontwikkeld voor langdurende zorg en doorontwikkeld voor de eerstelijnszorg) wordt gekeken naar kosten en baten en tegelijkertijd naar kwaliteit van leven en werk. Wellicht dat deze tool kan worden doorontwikkeld, werd geopperd. Het wassen zonder water werd als goed voorbeeld gegeven: het wassen met de doekjes zorgde voor kostenbesparing (met name door tijdsbesparing), maar gaf ook meer tevredenheid bij patiënten. Als het gaat om financiering werden ook de kapitaalkrachtige ouderen benoemd. Wellicht dat daar met fiscale regels mogelijkheden zijn te creëren.

13 Het aantrekkelijk maken van oplossingen werd verder besproken als belangrijke kans, waarin de cross-over met de creatieve industrie goed te maken is en waar gekeken moet worden naar wat zich leent voor opschaling. Het ging bijvoorbeeld om design for care at home/care 2 the home. Daarbij hoort weer de gebruiker als uitgangspunt en ook kinderen zijn vaak bepalend voor de zorgvorm en oplossingen die gekozen worden. Kinderen als partner zouden in het programma dan ook ergens een rol moeten krijgen. Mezzo werd bijvoorbeeld als een samenwerkingspartner genoemd, net als de ANBO en de Unie KBO. Een andere groep, die goed georganiseerd is en daarom kracht kan versterken, zijn allochtone ouderen als launching customers. Nog nader te onderzoeken was volgens deze werkgroep: - Wat gebeurt er al? (database?) - Welke bestaande oplossingen lenen zich precies voor opschaling? - Welke rol hebben gemeenten en zorgverzekeraars bij opschalen? - Welke businessmodellen zijn waarvoor geschikt? - Welke financieringsmogelijkheden zijn er en waarvoor geschikt? - Hoe zijn de creatieve sector en de zorgwereld bij elkaar te brengen (en hebben opleidingen daar bijvoorbeeld ook een rol in)? De route naar het programma Een terugkerend thema in deze bijeenkomst was het complexe zorgsysteem dat zorgt voor een belemmering van innovatie. De vraag is of het systeem te veranderen is. Dat gaat in ieder geval een hele tijd duren. Het richten op consumenten, burgers, lijkt sneller vruchten te kunnen afwerpen.

14 Ook bleek dat verschillende abstractieniveaus van belang zijn: van het systeem, hoe kijken we tegen zaken (succes, kwaliteit etc.) aan tot praktische tips. Verder is het zaak om slimme combinaties te maken van bijvoorbeeld de vraag, living labs, technologie, meten etc. Hoewel er nog veel te doen is, gaf Gagliardi aan blij is te zien dat er al wel een focus werd aangebracht in de twee bijeenkomsten. De input van deze workshop en de voorgaande bijeenkomst wordt de komende tijd verwerkt in een voorstel op papier. Half augustus moet het programma rond zijn, waarna het 17 september met CLICKNL besproken wordt. Na eventuele aanpassingen wordt het programma op 22 oktober gepresenteerd op Dutch Design Week. Hiervoor is CLICKNL ook nog op zoek naar showcases, dus input hiervoor is van harte welkom.

15

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Februari 2017: Startnotitie.

Februari 2017: Startnotitie. Voortgang Juni 2017 Februari 2017: Startnotitie http://vitavalley.nl/items/hospitalathome/ Maart 2017: Startbijeenkomst http://vitavalley.nl/geslaagde-startbijeenkomst-hospitalhome/ Teleconsultatie Telemonitoring

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte 22-10-2015 Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte Hoogleraar en Lector Technologie in de Zorg Directeur Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) TIJD 16.00 tot 16.30 Waar staan

Nadere informatie

ehealth in de regio Lonneke Baas 10 november 2016

ehealth in de regio Lonneke Baas 10 november 2016 ehealth in de regio Lonneke Baas 10 november 2016 About InnovationQuarter 1 Shareholders Invest & Innovate in West Holland ehealth Wat is het? Gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren

Nadere informatie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie Innovatie in de Zorg en in de farmacie niets nieuws onder de horizon, wel bitter noodzakelijk Patrick Edgar Senior Manager Zorginkoop Is innovatie in de zorg nodig? Het gaat toch goed? Nederlanders leven

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Utrecht modelregio voor zelfmanagement

Utrecht modelregio voor zelfmanagement Utrecht modelregio voor zelfmanagement Jaap Trappenburg Kwartiermakers: Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam UMC Utrecht Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht EBU Gemeente Utrecht U CREATE

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Mix & Match Creatieve industrie & Zorg

Mix & Match Creatieve industrie & Zorg 1305153 Mix & Match Creatieve industrie & Zorg Kamer van Koophandel Eindhoven Rabobank Marleen Jansen 18 mei 2015 1305153 Hoe verhouden de kosten van zorg zich tot het BNP? Hoe verhouden de kosten van

Nadere informatie

Mother and Father for the First time Greve, Denemarken

Mother and Father for the First time Greve, Denemarken Mother and Father for the First time Greve, Denemarken Het programma Mother and Father for the First time wordt aangeboden in Greve, een gemeente in Denemarken van ongeveer 48.000 inwoners. Denemarken

Nadere informatie

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011 ICT & ehealth Programmadirecteur Innovatie & ICT Ellen Maat Utrecht, 09-02-2011 Uitdagingen voor de toekomst Behoud van kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg 2 Increase in chronic illnesses

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Active & Assisted Living (AAL)

Active & Assisted Living (AAL) Active & Assisted Living (AAL) OPBRENGSTEN EN UITDAGINGEN 23 november 2017 Geja Langerveld Programmamanager AAL WAAROM AAL? 2 WAT IS AAL? Ontwikkelen én op de markt brengen van oplossingen met ICT/technologie

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Waar voor je geld Hoe wegen we kwaliteit van zorg en leven mee bij de bekostiging van de langdurige zorg. Conny Veldhuizen Manager Langdurige Zorg

Waar voor je geld Hoe wegen we kwaliteit van zorg en leven mee bij de bekostiging van de langdurige zorg. Conny Veldhuizen Manager Langdurige Zorg Waar voor je geld Hoe wegen we kwaliteit van zorg en leven mee bij de bekostiging van de langdurige zorg Conny Veldhuizen Manager Langdurige Zorg De NZa werkt aan goede en betaalbare zorg Wij maken regels

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Implementatie ondersteunde zelfzorg opschalen Chronische zieke mensen helpen aan hun eigen gezondheid te werken, ondersteund door de zorgverlener, ehealth,

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door

Optimaliseren van Impact door Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Wifi: CongresAlfaGamma Wachtwoord: Impact2016 Optimaliseren van

Nadere informatie

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS 1 Armoede te lijf met Ommen Samen Sterk 2 Druk op de gemeenschap Burger is op zoek naar overzicht en grip Instituties

Nadere informatie

Uzelf. Samenwerken aan Utrecht gezond. Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam

Uzelf. Samenwerken aan Utrecht gezond. Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam Uzelf Samenwerken aan Utrecht gezond Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam UMC Utrecht Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht EBU Gemeente Utrecht U CREATE Rabobank Raedelijn Thinc. One Shoe

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Mhealth-strategie. Bekijk het van de andere kant!

Mhealth-strategie. Bekijk het van de andere kant! Mhealth-strategie Bekijk het van de andere kant! Wie zijn wij? Marco Boonstra, Senior Communicatieadviseur Sjoerd van Dekken Communicatieadviseur Inhoud Wat is mhealth? Eerste ervaringen met mhealth Implementatierisico

Nadere informatie

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea)

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) Zinnig gebruik van ROM data NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) 2 Agenda I Context van de pilot II Pilot III Resultaten IV ROM bij Mentaal Beter V Toekomst

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg HealthValley where health & innovation meet Succesvol innoveren in de zorg 1 Succesvol innoveren in de zorg Health Valley Health Valley is een netwerk van bedrijven, overheden, kennis- en zorginstellingen

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Industriebeleid vertalen naar MKB-metaal

Industriebeleid vertalen naar MKB-metaal Door Tony van der Meer Jos Kleiboer Directeur Beleid Koninklijke Metaalunie Industriebeleid vertalen naar MKB-metaal STAAL IN BEELD MAART 2015 10 De industrie wordt steeds meer gezien, wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

VOORWOORD. In deze brochure vindt u voorbeelden van projecten waarmee we een bijdrage leveren aan het oplossen van zorgvraagstukken.

VOORWOORD. In deze brochure vindt u voorbeelden van projecten waarmee we een bijdrage leveren aan het oplossen van zorgvraagstukken. VITALE WIJKEN 1 VOORWOORD Gemeenten en zorginstellingen krijgen andere taken rondom preventie, welzijn en zorg voor kwetsbare groepen. Naast de drie zorgtransities vinden demografische veranderingen plaats

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Participatiebijeenkomst The Green Village 24 oktober 2017

Participatiebijeenkomst The Green Village 24 oktober 2017 Participatiebijeenkomst The Green Village 24 oktober 2017 Meedoen met de Mentimeter: deelnemers aan participatiebijeenkomst The Green Village kunnen met hun smartphone reageren op vragen en stellingen,

Nadere informatie

World Design Event. Oktober Tim Vermeulen September 2016

World Design Event. Oktober Tim Vermeulen September 2016 World Design Event Oktober 2017 Tim Vermeulen September 2016 2 3 Waar begon het ook alweer? - Bidbook Culturele Hoofdstad. - Vraag van Gemeente Eindhoven aan Dutch Design Foundation om hiertoe een voorstel

Nadere informatie

Designing human-centred organizations. Erik Roscam Abbing en Christine De Lille

Designing human-centred organizations. Erik Roscam Abbing en Christine De Lille Designing human-centred organizations Erik Roscam Abbing en Christine De Lille Design your Innovation Flanders In Shape 29 juni 2012 voor we beginnen... GSM cursus voor ouderen Wat is het echte probleem?

Nadere informatie

Medisch Applicatie Centrum Midden-Brabant. januari 2010

Medisch Applicatie Centrum Midden-Brabant. januari 2010 januari 2010 Pagina: 2 Missie Het Medisch Applicatie Centrum (MAC) is een onafhankelijk Midden Brabants samenwerkingsverband van gezondheidszorginstellingen, verzekeraars, kennisinstellingen en bedrijven

Nadere informatie

Designing human-centred organizations. Erik Roscam Abbing en Christine De Lille

Designing human-centred organizations. Erik Roscam Abbing en Christine De Lille Designing human-centred organizations Erik Roscam Abbing en Christine De Lille Design your Innovation Flanders In Shape 29 juni 2012 voor we beginnen... GSM cursus voor ouderen Wat is het echte probleem?

Nadere informatie

PROJECT E- HEALTH CAPRI

PROJECT E- HEALTH CAPRI PROJECT E- HEALTH CAPRI E-health: nieuwe mogelijkheden voor gezondheid en zorg Waar staan we? Management in de zorg Reed Business / Nyenrode 23 maart 2015 Liesbeth Meijnckens E- health voor Capri E- health

Nadere informatie

SMART SOCIETY DESIGN

SMART SOCIETY DESIGN SMART SOCIETY MEETS DESIGN De wereld staat voor grote uitdagingen en tegelijkertijd hebben we al die technologische mogelijkheden. dat kan alleen maar tot volledige wasdom komen met creativiteit en een

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s

RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s Aanleiding Ondanks alle inspanningen gaat de ontwikkeling naar digitale samenwerking tussen zorgaanbieders onderling en met de zorgconsument te langzaam.

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

De brug tussen zorg, sport en bewegen. Hans Arends Donderdag 21 september 2012

De brug tussen zorg, sport en bewegen. Hans Arends Donderdag 21 september 2012 De brug tussen zorg, sport en bewegen Hans Arends Donderdag 21 september 2012 Samenwerking tussen sport en zorg in de Sportimpuls Big Move, Start2run, Bewegen op Recept en BeweegKuur zijn goede voorbeelden

Nadere informatie

4 ambities voor: Zorg en ondersteuning van ouderen thuis met inzet van ICT. 27 juni 2014 op initiatief van ECP, ZonMw, Vitavalley en DSA

4 ambities voor: Zorg en ondersteuning van ouderen thuis met inzet van ICT. 27 juni 2014 op initiatief van ECP, ZonMw, Vitavalley en DSA 4 ambities voor: Zorg en ondersteuning van ouderen thuis met inzet van ICT 27 juni 2014 op initiatief van ECP, ZonMw, Vitavalley en DSA Ambitie 1 Mulitplatform met passende achterwacht (groep geel) In

Nadere informatie

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken.

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. ICT Monitor 2014 Introductie: Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. Goede morgen/middag, U spreekt met van 24Interactive Smart Services. We zijn momenteel bezig

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Verslag Multidisciplinaire casuïstiekbespreking Dementie 11 oktober 2010

Verslag Multidisciplinaire casuïstiekbespreking Dementie 11 oktober 2010 Verslag Multidisciplinaire casuïstiekbespreking Dementie 11 oktober 2010 Op maandag 11 oktober organiseerde de werkgroep deskundigheidsbevordering van Dementie ketenzorg Maastricht Heuvelland haar eerste

Nadere informatie

Advice2Change. Juist daarvoor is Advice2Change bijzonder geschikt! Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld:

Advice2Change. Juist daarvoor is Advice2Change bijzonder geschikt! Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld: Join2Change advies Een adviestraject kunnen we op verschillende manieren inrichten: Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de aard en omvang van het probleem, de beschikbare tijd om tot een oplossing

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

De ontwikkeling en toepassing van games voor gezondheid. Een verkenning van de Nederlandse situatie in internationaal perspectief

De ontwikkeling en toepassing van games voor gezondheid. Een verkenning van de Nederlandse situatie in internationaal perspectief De ontwikkeling en toepassing van games voor gezondheid Een verkenning van de Nederlandse situatie in internationaal perspectief HKU, Applied Games R&D programma Lector Jeroen van Mastrigt In opdracht

Nadere informatie

Voorbij het personenalarmsysteem De ontwikkeling van nieuwe ICT-toepassingen voor chronische zorg. Pieter Duysburgh iminds SMIT, VUB

Voorbij het personenalarmsysteem De ontwikkeling van nieuwe ICT-toepassingen voor chronische zorg. Pieter Duysburgh iminds SMIT, VUB Voorbij het personenalarmsysteem De ontwikkeling van nieuwe ICT-toepassingen voor chronische zorg Pieter Duysburgh iminds SMIT, VUB Voorbij het PAS? Voorbij het PAS? Geen referentiepersoon Prijs Verlies

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

Privacy. Bedreigingen en kansen voor bedrijven en consumenten. F.T. Beke M.Sc. Prof. dr. P.C. Verhoef. Rapport RUGCIC-2015-01 ISBN 978-90-367-7638-7

Privacy. Bedreigingen en kansen voor bedrijven en consumenten. F.T. Beke M.Sc. Prof. dr. P.C. Verhoef. Rapport RUGCIC-2015-01 ISBN 978-90-367-7638-7 Privacy Bedreigingen en kansen voor bedrijven en consumenten F.T. Beke M.Sc. Prof. dr. P.C. Verhoef Rapport RUGCIC-2015-01 ISBN 978-90-367-7638-7 CIC 2 Inhoudsopgave Samenvatting pag. 3 Wat is privacy?

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014 Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie 22 september 2014 Inhoud 1. Inleiding en aanleiding 2. Strategische outline 3. De markt en de vereniging 4. Strategische domeinen 5. Beweging 1. Inleiding en

Nadere informatie

Duurzame Zorg en Ondersteuning (en Welzijn) in de Buurt Haaglanden. 16 juni 2014

Duurzame Zorg en Ondersteuning (en Welzijn) in de Buurt Haaglanden. 16 juni 2014 Duurzame Zorg en Ondersteuning (en Welzijn) in de Buurt Haaglanden 16 juni 2014 Initiatiefgroep Transmurale Zorg Den Haag e.o. Lijn 1 Elzha GGD Haaglanden Zorgscala Woonservicewijken / Hulsebosch Advies

Nadere informatie

Internationaliseringsdesk regio Zwolle

Internationaliseringsdesk regio Zwolle Internationaliseringsdesk regio Zwolle Rapportage over de mogelijke behoefte aan een internationaliseringsdesk/duitslanddesk voor de regio Zwolle Lectoraat International Business Kenniscentrum Strategisch

Nadere informatie

Internet of Things in de revalidatiezorg

Internet of Things in de revalidatiezorg Internet of Things in de revalidatiezorg Anja van der Heide 23 juni 2016 Inhoud Intro UMCG Centrum voor Revalidatie ehealth en IoT in de revalidatiezorg Voorbeelden van innovaties Impact IoT op mens en

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth Stappenplan Social Return on Investment Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth 1 1. Inleiding Het succesvol implementeren van ehealth is complex en vraagt investeringen van verschillende

Nadere informatie

Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers.

Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers. Maak afgestudeerden (20-30 jaar) bewust dat een baan in de zorg de mogelijkheid biedt om door te kunnen groeien tot zorgondernemers. Uitdaging zorgsector: meer zorg voor hetzelfde geld. Vraag zorgsector:

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

Wat doen wij ermee en wat doen ze voor ons? Dorothé van Slooten

Wat doen wij ermee en wat doen ze voor ons? Dorothé van Slooten Sociale netwerken Wat doen wij ermee en wat doen ze voor ons? Dorothé van Slooten Disclosure belangen Dorothé van Slooten (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aandacht voor iedereen 24

Nieuwsbrief Aandacht voor iedereen 24 Nieuwsbrief Aandacht voor iedereen 24 27 januari 2014 Geachte lezer, In onze AVI-nieuwsbrieven vindt u actuele informatie over de transitie AWBZ-Wmo en praktische achtergrondinformatie. Maar soms gaan

Nadere informatie

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld.

De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere. werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. Discussie zorgverleners over ontwikkeling eerstelijns spoedzorg : De patiënt wil één aanspreekpunt, de huisarts lagere werkdruk en de verzekeraar goede zorg voor het geld. De inwoner van Noord-Nederland

Nadere informatie

Zorginnovatie in het primair proces

Zorginnovatie in het primair proces Zorginnovatie in het primair proces Economische krachtbron m.deheer@interhealth.nl 0653953495 @mjdeheer Martin de Heer, 22-6-2011 Korte introductie Interhealth Mentaal Beter AIM NIC shared service center

Nadere informatie

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Simone Vermeulen Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Syntens Innovatiecentrum Nieuwe verbindingen, nieuwe business 12-10-2012 > Onafhankelijke sparringpartner voor MKB-ondernemers

Nadere informatie

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle HDN WEI SESSIE 13 november 2018 Succesvolle WEI SESSIE Dinsdag 13 november kwamen specialisten uit de hele financiële keten bij elkaar om meer te horen over de activiteiten van HDN en om samen te kijken

Nadere informatie

Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn. Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn. Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Urgentie Steeds meer (oudste) ouderen in onze samenleving Ouderdom komt met gebreken

Nadere informatie

PRODUCT > PROTOTYPE. In 3 stappen van idee naar markt PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN PRODUCT > PROTOTYPE > PRO

PRODUCT > PROTOTYPE. In 3 stappen van idee naar markt PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN PRODUCT > PROTOTYPE > PRO PRODUCT > PROTOTYPE > PRO PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCERE PRODUCT > PROTOTYP PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN PRODUCT > PROTOTYPE > PROD PRODUCT > PROTOTYPE > PRO PRODUCT > PROTOTYPE > PRODUCEREN { In

Nadere informatie

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen

Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Samen aan de slag met theorie en praktijkervaringen om uw implementatie een stap verder te krijgen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Ambitie programma Toegevoegde waarde/bijdrage aan BNP: 40 miljard euro op ZON niveau 8,5 miljard op het niveau van Zuid- Limburg Complete werkgelegenheid:

Nadere informatie

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Hieronder volgt het verslag van de eerste marktconsultatie. De vragen die tijdens deze bijeenkomst zijn gesteld zijn in een overzicht onderaan dit verslag opgenomen.

Nadere informatie

ICT en Zorg (ehealth)

ICT en Zorg (ehealth) ICT en Zorg (ehealth) Op weg naar Warme en Slimme Zorg in Den Haag Dienst OCW S. Santokhi, projectleider ehealth Wat is ehealth? Inzetten van ICT middelen ter versterking van gezondheid en zorg Accent

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010 Nieuwe verbindingen Inspiratie voor innovatie Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie Peter Koudstaal 3 juni 2010 2 Inhoud 1. Hoe behoeften leiden tot nieuwe verbindingen 2. Aan de slag met nieuwe verbindingen

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Wat is de impact op de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder en wat is de rol van de financial hierbij? BDO Advisory - Gezondheidszorg Vincent

Nadere informatie

Samenwerken aan gezondheid in de wijk

Samenwerken aan gezondheid in de wijk Werkboek Samenwerken aan gezondheid in de wijk Preventie in de Buurt De Gezonde Wijk- en Regioaanpak Samenwerken aan gezonde inwoners in een gezonde omgeving Samenwerken aan gezondheid in de wijk Een gezonde

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

PERSUASIVE TECHNOLOGY FOR HEALTH AND WELLBEING AT WORK

PERSUASIVE TECHNOLOGY FOR HEALTH AND WELLBEING AT WORK PERSUASIVE TECHNOLOGY FOR HEALTH AND WELLBEING AT WORK Gedragsbeïnvloeding door digitale middelen Elsbeth de Korte [elsbeth.dekorte@tno.nl] PPLKPR HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=W8V51P9NXYI Naar idee

Nadere informatie

Werkzame bestanddelen Welzijn op Recept een inventarisatie

Werkzame bestanddelen Welzijn op Recept een inventarisatie Werkzame bestanddelen Welzijn op Recept een inventarisatie Succesfactoren, voorwaarden en aandachtspunten Roos Rijcken Miriam Heijnders Feb 2017 Doel onderzoek Definitie en werkzame bestanddelen WOR projecten

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

7 gouden tips om zorg ICT succesvoller te maken

7 gouden tips om zorg ICT succesvoller te maken 7 gouden tips om zorg ICT succesvoller te maken Onmisbaar voor iedereen die werkt in de zorg ICT Mirjan van der Meijden Zorginformatisering 1 8 Vooraf Als je wil kan je direct doorgaan naar de 7 gouden

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017

Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017 Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017 Experiment Persoonsvolgende Zorg regio Zuid Limburg 29 januari 2018 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 De respons 3 De vragen uit de vragenlijst. 4 Vraag 1: Bent

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Johan Hellings voorzitter Zorgvernieuwingsplatform ViA Ronde Tafel, Brussel, 18 februari 2013 Flanders Care Bredere kader = Gekaderd in doorbraak warme samenleving

Nadere informatie

2-10-2013. ehealth & Sociale media: op naar fysiotherapie2.0 4 oktober 2013, Saskia Timmer

2-10-2013. ehealth & Sociale media: op naar fysiotherapie2.0 4 oktober 2013, Saskia Timmer ehealth & Sociale media: op naar fysiotherapie2.0 4 oktober 2013, Saskia Timmer Ik 2 1 Introductie Passie voor de zorg van Morgen ehealth & Sociale media in de praktijk 3 Agenda 1. Introductie 2. Inleiding:

Nadere informatie

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT Nienke Nijhof Even voorstellen Quiz Wie is een robot? a) Allemaal (staan) b) Nummer twee en drie (zitten) Bestaat dit? a)ja (staan) b)nee (zitten)

Nadere informatie

Active Healthy Platform

Active Healthy Platform Active Healthy Platform Gezondheid is een vitale menselijke waarde Statistieken: 25% van de Nederlandse bevolking chronisch ziek..> aantal neemt toe! Ook het aantal 65+ neemt toe De gemiddelde leeftijd

Nadere informatie

Uiteindelijk gaat het om het openbreken van macht

Uiteindelijk gaat het om het openbreken van macht Uiteindelijk gaat het om het openbreken van macht Als hoogleraar Publieke Innovatie aan de Universiteit Utrecht onderzoekt Albert Meijer vernieuwing in de publieke sector. Open Overheid en Open Data maken

Nadere informatie

WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN

WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN Lonneke Taks Annette de Boer Met stakeholders in gesprek over domotica Met stakeholders in gesprek over domotica 3 Wat helpt om langer thuis te blijven wonen

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie