6 tips voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen die moeite hebben met slapen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 tips voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen die moeite hebben met slapen."

Transcriptie

1 6 tips voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen die moeite hebben met slapen

2 Inleiding Voldoende nachtrust is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het heeft invloed op de groei van het lichaam en de hersenen, maar rust zorgt er ook voor dat ervaringen van die dag goed verwerkt kunnen worden. Helaas kan goed slapen lastig zijn voor kinderen met problemen met het verwerken van prikkels. Vaak liggen ze lang wakker; te piekeren en te malen en voelen ze niet goed dat hun lichaam moe is. Moeilijk in slaap vallen en vaak wakker worden s nachts, het zijn problemen die we regelmatig terug horen. Daarom delen wij in dit boekje graag tips en weetjes die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Wist je bijvoorbeeld dat niet alle warme drankjes goed zijn vlak voor het slapen gaan? En dat een goed bedritueel ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag neemt? Meer van dit soort weetjes lees je verderop in dit boekje! Ook vertellen we je hoe je het Squease diepe drukvest kunt inzetten om te zorgen dat je sneller in slaap valt en beter doorslaapt s nachts. Natuurlijk lees je in dit boekje ook over de ervaringen van andere kinderen die het drukvest gebruiken, want wie kan er beter vertellen hoe het Squease vest helpt om beter te slapen dan zij? We hopen dat onze tips je een beetje op weg helpen, maar neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Slaap lekker!

3 6 tips om lekker te slapen en uitgerust wakker te worden!

4 TIP #1 Zorg voor structuur met een vast bedritueel Als je kind moeilijk in slaap komt, kan het helpen om een vast bedritueel in te stellen. (Jonge) kinderen hebben nog geen besef van tijd, maar maken uit herkenbare en terugkerende handelingen en gebeurtenissen op dat het tijd is om te gaan slapen. Door een vast ritueel zorg je voor een rustige overgang van spelen naar slapen. Daardoor kan je kind ervaringen van die dag alvast verwerken en loslaten voor het slapen gaan. Hoe het bedritueel er precies uitziet maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je iedere avond hetzelfde ritueel aanhoudt en dat het bestaat uit rustige elementen zodat je kind net voor het slapen gaan niet meer te maken krijgt met allerlei nieuwe, spannende indrukken. Daardoor weet je kind namelijk precies wanneer het bedtijd is en kan het zich rustig voorbereiden op de komende nacht. Onderdelen van het bedritueel kunnen bijvoorbeeld zijn: spelen met wat (rustig) speelgoed, even lekker douchen of in bad, verhaaltje lezen, samen de gordijnen dichtdoen en de lampjes uitdoen. Houd voor het bedritueel een tijdsspanne van ongeveer 20 tot 30 minuten aan.

5 Tip #2 Zorgen kwijtraken Sommige kinderen voelen zich regelmatig erg gespannen. Ze geven aan dat hun hoofd vol gedachten zit en kunnen daardoor moeilijk in slaap vallen. Ze blijven maar malen en piekeren. Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen de zorgen kwijt te raken om zo rustiger de nacht in te gaan. Wij zetten er drie op een rij. 1. Zorg voor een lekker warme douche. Probeer samen met je kind te bedenken dat het warme water alle zorgen uit het hoofd wegspoelt. Zo raakt je kind langzaam de zorgen kwijt en kan je kind beter ontspannen! 2. Om de gedachten kwijt te raken kan het helpen om voor het naar bed gaan wat te schrijven of even rustig te tekenen. Door deze externe prikkels leid je je kind een beetje af en raakt het hoofd leeg. 3. Lees een (ontspannings)verhaaltje voor of vertel een zelfverzonnen verhaal waarin je samen de dag doorneemt. Laat je kind de hoofdrol spelen in zijn of haar eigen verhaal. Neem de tijd en de rust om je kind voor te lezen; die rust zal je kind overnemen.

6 Tip #3 Doe samen een ontspannende ademhalingsoefening Sommige kinderen liggen vaak lang wakker voordat ze in slaap vallen. Ze hebben nog een druk en vol hoofd en voelen niet goed dat hun lijf moe is. Samen een rustige ademhalingsoefening doen kan je kind helpen om rustig te worden en zich bewuster te worden van zijn of haar vermoeide lichaam. Wanneer je onrustig en gespannen bent, heb je vaak een oppervlakkige borstademhaling. Het werkt ontspannend om dan bewust met je buik te ademen. Ontspannen, jezelf kalmeren, helpt om meer controle te krijgen over je gedachten en gevoelens en zorgt ervoor dat je makkelijker met onrust en spanning kunt omgaan.

7 Twee leuke ademhalingsoefeningen om tot rust te komen na een drukke dag. Ademhalingsoefening 1 Knuffelbeest op je buik Ga samen op je rug liggen met een knuffel op je buik Adem langzaam diep in door je neus Kijk hoe de knuffel omhoog gaat wanneer je inademt Adem langzaam weer helemaal uit door de mond Kijk hoe de knuffel weer omlaag gaat wanneer je uitademt Herhaal dit 10 keer Ademhalingsoefening 2 Ballon in je buik Ga samen op je rug liggen Leg beide handen op je buik Stel je nu voor dat er een ballon in je buik zit De ballon wordt groter als je inademt en weer kleiner als je uitademt Adem langzaam diep in door je neus Terwijl je inademt duwt je buik de handen naar boven. Er komt lucht in de ballon waardoor die groter wordt. Adem langzaam weer helemaal uit door de mond De lucht loopt weer uit de ballon en je handen gaan weer naar beneden Herhaal dit 10 keer

8 Keano (6) was vaak wakker s nachts Keano van zes jaar sliep eigenlijk nooit een hele nacht door. Hij werd heel vaak wakker, wat ervoor zorgde dat hij te weinig rustte. Zijn moeder merkte dat Keano overdag goed reageerde van (stevig) knuffelen, op schoot zitten en tegen zijn moeder aan liggen. Daarom besloot zij te proberen of het Squease vest Keano zou kunnen helpen. Dit zeggen Squease diepe drukvest gebruikers De eerste dag dat Keano het drukvest probeerde wilde hij s avonds zijn Squease vestje eigenlijk niet uitdoen om in bad te gaan. Zijn moeder vertelt over die avond: Eenmaal in bed met drukvestje aan valt Keano wonder boven wonder binnen 5 minuten in slaap. Het is al 6 jaar een strijd om hem in bed te krijgen en vooral dan ook nog in slaap. Het bijzondere die nacht is dat hij wel 12 uur aaneengesloten slaapt. Iets wat voor mij als ouder geheel nieuw is! Vanaf die dag is er geen enkele gebroken nacht meer geweest en slaapt Keano gemiddeld uur per nacht.

9 Tip #4 Diepe druk geeft rust Kinderen (maar ook volwassenen) die prikkelverwerkingsproblemen hebben en zich vaak onrustig of angstig voelen, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. Diepe druk heeft een directe invloed op de amandelkernen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Het helpt om een overprikkeld of angstig zenuwstelsel te kalmeren en geeft een veilig en beschermd gevoel. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en overprikkeling, maar ook sneller in slaap vallen! Er zijn verschillende manieren om diepe druk op te doen. Sommige kinderen vinden het fijn om onder een zwaar kussen te liggen, terwijl anderen ervan houden om stevig vastgehouden te worden. Denk bijvoorbeeld aan het inbakeren van onrustige baby s: het geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Met het Squease drukvest geeft je kind zichzelf rustgevende diepe druk wanneer hij of zij het nodig heeft. Je kind heeft volledige controle over hoeveel en hoelang hij of zij druk wil ervaren. Natuurlijk kun je je kind daarbij helpen! Door de diepe druk kalmeert het zenuwstelsel, waardoor het Squease vest een perfect hulpmiddel kan zijn om beter te slapen. Weten hoe je het Squease vest dan precies kunt inzetten? Lees verderop in dit boekje meer over Squease en een goede nachtrust!

10 Tip #5 Drink een warm drankje Het is een veelgehoorde tip als je niet kunt slapen: drink een glas warme melk. Maar werkt het drinken van een warme drank nou echt voor een betere nachtrust? Jazeker! Moet dat dan perse melk zijn? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Melk bevat Tryptofaan, een stofje waar je slaperig van wordt. De hoeveelheid van dit stofje is echter heel klein, wat betekent dat je heel veel melk moet drinken om het slaperige effect te bereiken. Het maakt dus niet zoveel uit of je melk drinkt of iets anders zoals water of (kruiden)thee, als het maar warm is. Het drinken van iets warms heeft namelijk het natuurlijke effect dat je lichaam op een prettige manier lui gaat aanvoelen. Het helpt je om je gedachten te verzetten en dat werkt natuurlijk ontspannend. Daardoor kun je vaak lekkerder in slaap vallen. Let op: geef je kind voor het slapen gaan geen (warme) chocomelk of zwarte thee, want dit bevat cafeïne! Kruidenthee bevat geen cafeïne.

11 Dit zeggen Squease diepe drukvest gebruikers Isis (8) sliep s nachts nooit door Isis slaapt sinds haar geboorte niet door, behalve tijdens een periode van inbakeren in haar babytijd. Het hele gezin had daar last van. Haar moeder vertelt: Soms werden we 6 keer per nacht wakker gemaakt, maar vaker was dat zelfs 10 tot 15 keer. Regelmatig bleef Isis enkele uren wakker, of zelfs de hele nacht. Vermoeiend voor ons allemaal, want school en werk gingen gewoon door. De eerste nacht dat Isis Squease gebruikte, pompten we het drukvest op voor het slapen gaan en lieten wij het weer leeglopen toen we zelf naar bed gingen. Het resultaat: maar drie keer wakker. Dit was vast toeval of toch niet? Tijdens de daaropvolgende nachten werd Isis steeds twee keer wakker. Ineens viel ons op dat Isis na het leeglopen van het vest meestal binnen 1 à 1,5 uur wakker werd. We besloten het drukvest daarom een nacht vol te laten. Dat werkte: Isis sliep een hele nacht door. En ook de nachten daarna. Isis zegt zelf over het drukvest: Ik wist niet dat ik al die tijd zo moe was. Ik voel me nu nog steeds moe, maar dan anders. Net of ik slaap aan het inhalen ben. Isis moeder: We willen het drukvest ook gaan inzetten voor andere lastige dingen voor Isis, zoals verjaardagen, drukke omgevingen, onveiligvoelende dingen en eventueel naar school. Maar eerst genieten we allemaal van het slapen in de nachten!

12 Tip #6 Omgekeerde babyfoon Veel kinderen zijn bang in het donker of om alleen op hun kamer te slapen. Ze voelen zich niet veilig omdat papa en mama voor hun gevoel te ver weg zijn en ze hen niet kunnen zien of horen. Soms gaan ouders bij hun kinderen liggen/ zitten wachten tot ze in slaap vallen. Dat is best intensief en kan soms lang duren. Een oplossing die kan helpen is de omgekeerde babyfoon. Je zoon of dochter hoort dan jullie vertrouwde stemmen, wat een veilig gevoel geeft. Dat helpt om lekker te kunnen slapen!

13 Dit zeggen Squease diepe drukvest gebruikers Bart (10) vond het moeilijk om in zijn eentje in zijn eigen kamer te slapen Ik doe het vest s avonds aan, 20 minuten voor het slapen gaan. Na het leeglopen voel ik me moe en slap en kan ik slapen. Het vest is warm en maakt me rustig. Ik vind het heel moeilijk in mijn eentje in mijn eigen kamer te slapen. Nu helpt mijn vest mij daarbij. Door mijn vest kan ik voelen dat ik moe ben; zonder vest blijf ik druk, ik beweeg veel en praat hard.

14 Zo zet je het Squease vest in voor een goede nachtrust! 1. Het vest 20 minuten gebruiken tot vlak voordat je kind in bed kruipt Heeft jouw kind problemen met in slaap vallen s avonds? Dan kan het helpen om het drukvest in te bouwen in het vaste bedritueel. Omdat het regulerende effect van diepe druk nog tot ongeveer 1,5 uur doorwerkt na het laten leeglopen van het vest, kan je kind met een oppompperiode vlak voor het slapen gaan heerlijk ontspannen. Door het vest voelt je kind zijn of haar lichaam beter aan en zit je kind minder in zijn of haar hoofd. Zo kan je kindje in alle rust lekker in slaap vallen. 2. Met het drukvest opgepompt aan in slaap vallen Sommige kinderen geven er de voorkeur aan om met het vest aan in slaap te vallen. Het vest wordt dan opgepompt net voordat ze in bed kruipen en blijft opgepompt terwijl ze lekker in slaap vallen. Eventueel kan iemand anders daarna het vest laten leeglopen. Soms gaan ouders bijvoorbeeld minuten later nog even kijken om het vest leeg te laten lopen of uit te trekken. 3. Houd het vest de hele nacht opgepompt aan Wordt je kind vaak wakker s nachts en heeft hij of zij dan moeite om weer in slaap te vallen? Sommige ouders geven aan dat als hun kind s nachts wakker worden op het moment dat het effect van de diepe druk is uitgewerkt, ze er voor kiezen om het vest op te pompen net voor het naar bed gaan en het pas de volgende ochtend weer leeg te laten lopen. Door de constante diepe druk zal je kind goed kunnen doorslapen. Het kan geen kwaad om het vest de hele nacht opgepompt te laten.

15 Ben je na het lezen van dit E-book nieuwsgierig of het Squease drukvest jouw zoon of dochter ook kan helpen om beter te slapen? Huur dan nu voordelig een drukvest en ervaar het zelf! Met code EBSLPN krijg je twee gratis extra huurweken en betaal je bovendien geen verzendkosten. Zo kun je op je gemak het drukvest een flink aantal nachten uitproberen en ontdekken wat het voor jullie nachtrust kan betekenen. Klik hier voor meer informatie:

16 Een uitgave door Squease Drukvest Copyright 2017 Alle rechten voorbehouden. Beeldmateriaal: Squease en Pressfoto - Freepik.com Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Squease Drukvest. Ondanks dat aan de samenstelling van dit e-book de grootst mogelijke zorg is besteed, is Squease Drukvest niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van onvolledige of onjuiste informatie in deze uitgave. Squease Drukvest Torenallee BD Eindhoven Nederland info@drukvest.nl Volg ons voor meer tips op Facebook

6 tips voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen die moeite hebben met slapen.

6 tips voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen die moeite hebben met slapen. 6 tips voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen die moeite hebben met slapen www.drukvest.nl Inleiding Voldoende nachtrust is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Rust zorgt er voor dat je

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby?

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby? Slaapwel Slaapwel baby Net zoals volwassenen slapen ook niet alle kinderen even gemakkelijk of regelmatig. In deze brochure vind je meer informatie over goede slaapgewoontes en krijg je tips voor een gezonde

Nadere informatie

Slaapproblemen. GGD Regio Nijmegen

Slaapproblemen. GGD Regio Nijmegen Slaapproblemen GGD Regio Nijmegen Slaapproblemen Problemen met het slapen, komen bij kinderen regelmatig voor. Als uw kind moeite heeft met slapen, is het goed om na te gaan waardoor dit komt. In deze

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Evaluatieboekje Een opblaasbaar drukvest dat helpt omgaan met stress, angst en overprikkeling Maat XXS / XS Maat S / M / L

Evaluatieboekje Een opblaasbaar drukvest dat helpt omgaan met stress, angst en overprikkeling Maat XXS / XS Maat S / M / L www.drukvest.nl Evaluatieboekje Maat XXS / XS Een opblaasbaar drukvest dat helpt omgaan met stress, angst en overprikkeling Maat S / M / L EVALUATIE VAN DE EFFECTEN VAN HET SQUEASE DRUKVEST Om de effecten

Nadere informatie

Slapen een probleem (4-12 jaar)

Slapen een probleem (4-12 jaar) Slapen een probleem (4-12 jaar) 1 2 Slapen een probleem (4-12 jaar) Voldoende slaap belangrijk! Iedereen heeft slaap nodig. Voldoende slaap geeft een uitgerust en fit gevoel. Onvoldoende slaap leidt tot

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Slaapproblemen bij kinderen tips en adviezen

Slaapproblemen bij kinderen tips en adviezen Slaapproblemen bij kinderen tips en adviezen Slaapproblemen komen veel voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Ze kunnen ouders veel half doorwaakte nachten bezorgen. Ook het naar bed gaan en

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN.

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN. Slapen mag! BETER LEREN SLAPEN, BETER VOELEN. Altijd een moe gevoel? Zou je graag meer energie willen overhouden? Dit E-book helpt je te begrijpen hoe slaap werkt. Hoe je met eenvoudige tips je nachtrust

Nadere informatie

Slaap Kindje Slaap. Illustrator: Fiep Westendorp

Slaap Kindje Slaap. Illustrator: Fiep Westendorp Slaap Kindje Slaap Illustrator: Fiep Westendorp Normale slaapontwikkeling peuter: Een peuter van 18 maanden tot twee jaar slaapt gemiddeld 11 tot 12 uur s nachts en twee uur overdag. Tot de leeftijd van

Nadere informatie

Rust, regelmaat en eenduidigheid bij baby s Praktische adviezen

Rust, regelmaat en eenduidigheid bij baby s Praktische adviezen Rust, regelmaat en eenduidigheid bij baby s Praktische adviezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inleiding 1 Veiligheid en voorspelbaarheid 1 Rust 2 Regelmaat 2 Eenduidigheid 2 Communicatie

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

A"ouwen(en(rustig(aan(doen(

Aouwen(en(rustig(aan(doen( A"ouwen(en(rustig(aan(doen( Daan is na bijna elke schooldag uitgeput van de vele prikkels, sferen en stemmingen die hij van andere mensen heeft opgepikt. Hij heeft het nodig om dan even wat tijd voor zichzelf

Nadere informatie

HET SLAAP EXPERI MENT

HET SLAAP EXPERI MENT HET Doe mee SLAAP EXPERI MENT Samen in 21 dagen naar meer (nacht)rust Goed slapen en de kans op stress verminderen is enorm belangrijk. Je wordt er simpelweg gelukkiger van. Jij als werkgever en daarbij

Nadere informatie

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress Samen met Zoekie op weg naar Peak Performance Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress In te zetten bij angst, boosheid en verdriet En ter voorbereiding op een te leveren prestatie Anita Wuestman

Nadere informatie

Slapen is heerlijk! Slaap lekker!

Slapen is heerlijk! Slaap lekker! Slapen is heerlijk! We slapen graag en veel. Net als elk mens slaapt u ongeveer één derde van uw leven. U kunt dus gerust stellen dat slapen een belangrijk onderdeel is in uw leven! Slapen doet u vaak

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een

Nadere informatie

Wennen op het kinderdagverblijf

Wennen op het kinderdagverblijf Wennen op het kinderdagverblijf Voor baby s betekent het kinderdagverblijf een overgang naar een andere omgeving. Een nieuwe omgeving, met andere geluiden, andere volwassenen en andere kinderen. Dat kan

Nadere informatie

Adviezen om beter te slapen

Adviezen om beter te slapen Adviezen om beter te slapen U heeft last van slapeloosheid. Dit is een veel voorkomende klacht, waarvoor vaak geen duidelijke oorzaak te vinden is. In deze folder leest u tips om beter te kunnen slapen.

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen!... hier ben ik www.icare.nl Informatie voor ouders/verzorgers Veel kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar maken een kortere of langere periode door van weinig

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

magie van rust in je hoofd

magie van rust in je hoofd De magie van rust in je hoofd Heb je regelmatig last van een druk, vol hoofd? Volgt de ene gedachte meteen weer op de andere en gaat dit maar door? Merk je dat dit regelmatig voor onrust in je hoofd zorgt

Nadere informatie

Slaapwel. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Slaapwel. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Slaapwel over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Slaapwel Slapen, het ene kind doet dit beter dan het andere. Een wondermiddel om elk kind goed te laten slapen, bestaat echter niet. Hoe slapen kinderen

Nadere informatie

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar STRESSREDUCTIE METHODE BIJ KINDEREN WAAROM STRESSREDUCTIE Een stressreductie methode kan het kind helpen om nare medische ingrepen, beter te doorstaan. Medische ingrepen horen nu eenmaal bij een ziekenhuis

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee 10 inspirerende Relax Tips Wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor onze 10 tips! Het zou toch fijn zijn als wij allemaal zo ontspannen zouden zijn dat je leven alleen nog maar uit genieten zou bestaan?

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Als uw baby veel huilt

Als uw baby veel huilt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Als uw baby veel huilt z Uw baby is opgenomen op de kinderafdeling, omdat hij onrustig is en veel huilt. Het doel van de opname

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Stressmanagement Slaapproblemen en de achilleshiel hoofdstuk 10. Petronette Castrop de Koning

Stressmanagement Slaapproblemen en de achilleshiel hoofdstuk 10. Petronette Castrop de Koning Stressmanagement Slaapproblemen en de achilleshiel hoofdstuk 10 Petronette Castrop de Koning Inhoudsopgave Slaap... 3 Slaapfases... 4 Slapeloos... 4 Achilleshiel in je leven... 5 Slaap Over het algemeen

Nadere informatie

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen Niet waar Soms waar Wel waar Slaapproblemen? Een aantal feiten Uit onderzoek blijkt dat èèn op de 10 jongeren zo nu en dan last heeft van slaapproblemen. Dit kan iedereen overkomen en eigenlijk is het

Nadere informatie

Slaapproblemen op de peuterleefijd

Slaapproblemen op de peuterleefijd Slaapproblemen op de peuterleefijd Slaapproblemen op peuterleeftijd Moeite hebben met slapen komt op de peuterleeftijd vaak voor. En dat is niet zo gek. Peuters zijn actief en willen graag oefenen wat

Nadere informatie

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s Ritme en regelmaat bij onrustige baby s In deze folder geven wij u algemene informatie over ritme en regelmaat bij onrustige baby s. Wat is een onrustige baby? Baby s die onrustig zijn en veel huilen worden

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 4. VIER GOUDEN TIPS 5 Tip 1: In en uit de knoop 5 Tip 2: De switchingpuntjes 6 Tip 3: Open je oren en luister goed 7 Tip 4: Water

Nadere informatie

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW Ik wil stoppen met slaapmiddelen In het kort Een goede voorbereiding maakt stoppen met slaapmiddelen makkelijker. Uw huisarts helpt u graag bij het stoppen. Als u stopt,

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 12*

Het leven van Max en z,n mama *week 12* Het leven van Max en z,n mama *week 12* Ik leer Max steeds beter kennen, hij mij natuurlijk ook. En niet te vergeten zijn papa hem en hij zijn papa. Hij is dan ook al 12 weken oud (drie maanden) officieel

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D

Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D Ongeveer 30% van de kinderen met AD(H)D heeft chronische inslaapproblemen. Dit zien we ook vaak bij onder andere kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme,

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Wachttijd 1 wachttijd 2 wachttijd 3 wachttijd 4 Nacht 1 Nacht 2 Nacht 3-5 Nacht 6-8 Daarna

Wachttijd 1 wachttijd 2 wachttijd 3 wachttijd 4 Nacht 1 Nacht 2 Nacht 3-5 Nacht 6-8 Daarna De Freiburger-Zandloper methode Deze methode adviseert een maximaal 30 minuten durend naarbed-gaan-ritueel, dat bestaat uit praten, zingen, voorlezen en knuffelen, als het kind als in zijn bedje ligt.

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

SLAAPPROBLEMEN APOTHEEK.NL

SLAAPPROBLEMEN APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN WAT KAN IK ZELF DOEN MEDICIJNEN BIJ SLAAPPROBLEMEN (BENZODIAZEPINES) AUTORIJDEN STOPPEN MET EEN BENZODIAZEPINE WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN INFORMATIE APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN Slaapproblemen

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

SLAAP BIJ OUDEREN. - Tips voor een goede nachtrust-

SLAAP BIJ OUDEREN. - Tips voor een goede nachtrust- SLAAP BIJ OUDEREN - Tips voor een goede nachtrust- Aandacht voor het slapen is belangrijk. Tijdens de slaap kan je lichamelijk en geestelijk herstellen. Er worden bovendien reserves opgebouwd om de volgende

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Protocol huilen Gastouderbureau Herzien: Maart

Protocol huilen Gastouderbureau Herzien: Maart Protocol huilen Gastouderbureau Herzien: Maart 2016 1 1. Waarom huilen baby s Huilen is normaal voor een baby. Het is zijn eerste communicatiemiddel. Een baby huilt omdat er een reden is. Er is vaak onenigheid

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Roos gaat naar het ziekenhuis

Roos gaat naar het ziekenhuis Roos gaat naar het ziekenhuis 1 gaat naar het 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 3 4 O ok gezonde kinderen gaan wel eens voor behandeling naar het ziekenhuis. Ze zijn niet ziek maar er moet iets verbeterd worden.

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap

Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap Inleiding Deze folder geeft u informatie over slapeloosheid. Slapeloosheid is een veelvoorkomende klacht. Er zijn mensen die moeite hebben om in slaap te vallen,

Nadere informatie

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel)

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel) Voorbeeld van de inhoud van een Kindercoach Traject Reden van aanmelding: Laag zelfbeeld Driftbuien Veelvuldig huilen Moeilijk inslapen en vroeg wakker Te behalen doelen: Een goed slaap-waakritme / ontspannen

Nadere informatie

Slaapproblemen, angst en onrust

Slaapproblemen, angst en onrust Slaapproblemen, angst en onrust WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WAT GEBEURT ER ALS U STOPT AUTORIJDEN INFORMATIE ADRESSEN HULPVERLENING VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN,

Nadere informatie

Activiteitenboek voor kinderen ISBN: NUR: 100

Activiteitenboek voor kinderen ISBN: NUR: 100 Achterflap: Colofon Lekker slapen, doe ik zo! Deel 1 uit reeks Doe ik zo! Copyright 2017 www.studiosprankel.info Tekst: Ans Rozendal Illustraties: Debby van Soest Druk: Pumbo.nl Activiteitenboek voor kinderen

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Slaapadviezen. Havenziekenhuis. Bij slapeloosheid

Slaapadviezen. Havenziekenhuis. Bij slapeloosheid Slaapadviezen Bij slapeloosheid Heeft u moeite met inslapen en/of doorslapen? In deze folder leest u een aantal tips voor een goede nachtrust. Ga voor uzelf na of u deze slaapadviezen echt toepast en neem

Nadere informatie

Een boekje. speciaal bedoeld voor de. kraamvader. Petra Afstudeeropdracht 2008

Een boekje. speciaal bedoeld voor de. kraamvader. Petra Afstudeeropdracht 2008 Een boekje speciaal bedoeld voor de kraamvader Petra Afstudeeropdracht 2008 Een boekje voor de aanstaande vader. Tijdschriften, boeken en internet staan vol informatie over de bevalling en de tijd erna,

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Slaaphygiëne bij ouderen. Tips om goed te slapen

PATIËNTEN INFORMATIE. Slaaphygiëne bij ouderen. Tips om goed te slapen PATIËNTEN INFORMATIE Slaaphygiëne bij ouderen Tips om goed te slapen Bij het ouder worden verandert het normale slaappatroon. De slaap wordt korter, minder diep en het kan voorkomen dat u vaker wakker

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ

Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ 2 Ontwikkelingsgerichte zorg Ontwikkelingsgerichte zorg houdt in dat je uitgaat van de ontwikkeling van het kind en de behoeftes die het kind

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Rookvrij blijven doe je met hulp!

Rookvrij blijven doe je met hulp! Rookvrij blijven doe je met hulp! Wat mooi. Hiervoor heb ik het gedaan! Voor jou ben ik gestopt met roken. Wat ben ik blij! Lees hier hoe het Wendy en Steven lukt om rookvrij te blijven. 2 Goed zorgen

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen Margreet van der Veen

Doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen Margreet van der Veen De baas van de piekerfabriek Doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen Margreet van der Veen De baas van de piekerfabriek Doeboekje met tips en oefeningen om angsten en zorgen

Nadere informatie

TIPS OM BETER TE SLAPEN

TIPS OM BETER TE SLAPEN TIPS OM BETER TE SLAPEN Heeft u last van problemen tijdens het slapen en/of wordt u vaak vermoeid wakker? In deze folder kunt u tips en adviezen vinden voor een betere slaap. Slaapproblemen zijn een vaak

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Slaap lekker Rivas participeert in: FL336 - juni 2013

Slaap lekker Rivas participeert in: FL336 - juni 2013 Slaap lekker Regelmaat is voor kinderen een belangrijk sleutelwoord. Door regelmatig eten en slapen krijgt uw kind een goed dagelijks ritme, waardoor uw kind ook lekkerder in zijn vel zit. In deze folder

Nadere informatie

Weet wat je kan. Vooruit komen

Weet wat je kan. Vooruit komen Weet wat je kan Vooruit komen Vind je weg Hoofdstuk 5 beschrijft hoe je vooruit komt in je leven. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: vind je weg. blz 2 Hoe kom je vooruit in je leven? blz 3 Zelfonderzoek:

Nadere informatie

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling).

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling). Mijn stickerboekje 1 Hoi! Dit boekje is speciaal voor jou geschreven. In dit boekje gaan we je alles vertellen over een dag in het Ikazia Ziekenhuis. Als je dit boekje leest zul je zien dat je stickers

Nadere informatie