Wilhelmus. Doel: Na deze opdracht weet je meer over de geschiedenis van het Wilhelmus. Uitleg opdracht Je gaat een werkblad maken over het Wilhelmus.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmus. Doel: Na deze opdracht weet je meer over de geschiedenis van het Wilhelmus. Uitleg opdracht Je gaat een werkblad maken over het Wilhelmus."

Transcriptie

1 Wilhelmus Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland Het land Moeilijkheid; *** Tijd: * Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over de geschiedenis van het Wilhelmus. Uitleg opdracht Je gaat een werkblad maken over het Wilhelmus. Tips en benodigde materialen; Werkblad

2 De geschiedenis van het Wilhelmus Het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld. Het precieze jaar waarin het is geschreven is niet bekend. Maar er wordt vanuit gegaan dat het rond de zomer van 1570 is geschreven door Philips van Marnix. Dit was een vriend en dienaar van Willem van Oranje. De oudste tekst die bewaard is gebleven van het Wilhelmus is uit Het is het oudste volkslied als je vind dat de tekst en muziek rond dezelfde tijd geschreven moet zijn. De tekst van het Japanse volkslied is namelijk al veel ouders deze is geschreven in de 9 de eeuw alleen de muziek is er pas in 1880 bij gemaakt. Het Japanse volkslied wordt al veel langer gebruikt dan het Wilhelmus. Het Wilhelmus is pas sinds 10 mei 1932 het officiële Nederlandse volkslied daarvoor was Wien Neêrlands bloed. Het Wilhelmus is als nieuw volkslied gekozen omdat Wien Neêrlands bloed te racistische was. Over het Wilhelmus Het Wilhelmus is een naamdicht, dat betekend dat als je de eerste letter pakt van alle 15 coupletten en deze achter elkaar zet er zijn naam staat. Als je alle eerste letters van de coupletten van de originele versie achter elkaar zet staat er Willem van Nassov. (zo werd zijn naam vroeger geschreven) Nassau is de achternaam van Willem. Hij werd ook Willem van Oranje genoemd, dit kwam omdat hij als titel Prins van Oranje kreeg toen zijn oom overleden was. Meestal worden alleen het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus gezongen. Wanneer wordt het Wilhelmus gespeeld/gezongen. Er is geen officiële lijst waarop staat wanneer het Wilhelmus gespeeld moet of mag worden. Toch zijn er aantal gelegenheden waarbij het Wilhelmus niet mag ontbreken: Internationale sportwedstrijden of toernooien o Bij internationale wedstrijden tussen twee teams wordt het nationale volkslied van beide teams gespeeld voordat de wedstrijd begint. o Bij internationale toernooien tussen individuele sporters wordt alleen het nationale volkslied van de winnaar als afsluiting van de huldigingceremonie gespeeld. Officiële gelegenheden, op dagen waarop het Nederlandse volk iets te vieren of te herdenken heeft, wordt het Wilhelmus gespeeld. o Koninginnedag o Bevrijdingsdag o Dodenherdenking o Als een afgevaardigde van het Nederlands koningshuis op staatsbezoek is bij een ander land De televisie, elke dag aan het einde van de uitzending op het publieke net wordt het Wilhelmus gespeeld. Verjaardagen van leden van het koninklijk huis, als er daarvan iemand jarig is wordt het Wilhelmus gespeeld.

3 De tekst van het Wilhelmus Originele versie Ben ick van Duytschen bloet, Den Vaderlant getrouwe Blyf ick tot in den doot: Een Prince van Oraengien Ben ick vrij, onverveert, Den Coninck van Hispaengien Heb ick altijt gheeert. Zesde couplet Mijn Schilt ende betrouwen Sijt ghy, o Godt mijn Heer, Op u soo wil ick bouwen Verlaet mij nimmermeer: Dat ick doch vroom mach blijven V dienaer taller stondt, Die Tyranny verdrijven, Die my mijn hert doorwondt. Nieuwe versie ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd Zesde couplet Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer. Dat ik doch vroom mag blijven, uw dienaar t'aller stond, de tirannie verdrijven Die mijn hart doorwondt

4 1) Noem drie gelegenheden op waarbij het Wilhelmus gespeeld wordt 1) 2) 3) 2) Waarom is het Wilhelmus een naamdicht? a. Omdat als je de eerste letters van alle coupletten achter elkaar zet zijn naam staat. b. Omdat het over Willem van Nassau gaat. c. Omdat telkens in de tekst staat. 3) Sinds wanneer is het Wilhelmus het officiële volkslied? a. Rond de zomer van 1570 b c. 10 mei ) Welke coupletten van het Wilhelmus worden meestal gezongen? 5) Wie heeft het Wilhelmus geschreven? 6) Waarom werd het Wilhelmus het nieuwe volkslied?

5 Tegenwoordige tekst: ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. Tweede couplet In Godes vrees te leven heb ik altijd betracht, daarom ben ik verdreven, om land, om luid gebracht. Maar God zal mij regeren als een goed instrument, dat ik zal wederkeren in mijnen regiment. Derde couplet Lijdt u, mijn onderzaten die oprecht zijt van aard, God zal u niet verlaten, al zijt gij nu bezwaard. Die vroom begeert te leven, bidt God nacht ende dag, dat Hij mij kracht zal geven, dat ik u helpen mag. Originele tekst: Ben ick van Duytschen bloet, Den Vaderlant getrouwe Blyf ick tot in den doot: Een Prince van Oraengien Ben ick vrij, onverveert, Den Coninck van Hispaengien Heb ick altijt gheeert. Tweede couplet In Godes vrees te leven Heb ick altyt betracht, Daerom ben ick verdreven Om Landt om Luyd ghebracht: Maer God sal mij regeren Als een goet Instrument, Dat ick zal wederkeeren In mijnen Regiment. Derde couplet Lydt u myn Ondersaten Die oprecht zyn van aert, Godt sal u niet verlaten Al zijt ghy nu beswaert: Die vroom begheert te leven Bidt Godt nacht ende dach, Dat hy my cracht wil gheven Dat ick u helpen mach. Vierde couplet Lijf en goed al te samen heb ik u niet verschoond, mijn broeders hoog van namen hebben 't u ook vertoond: Graaf Adolf is gebleven in Friesland in den slag, zijn ziel in 't eeuwig leven verwacht den jongsten dag. Vierde couplet Lyf en goet al te samen Heb ick u niet verschoont, Mijn broeders hooch van Namen Hebbent u oock vertoont: Graef Adolff is ghebleven In Vriesland in den slaech, Syn Siel int ewich Leven Verwacht den Jongsten dach. Vijfde couplet Edel en hooggeboren, van keizerlijken stam, een vorst des rijks verkoren, als een vroom christenman, voor Godes woord geprezen, heb ik, vrij onversaagd, als een held zonder vrezen mijn edel bloed gewaagd. Vijfde couplet Edel en Hooch gheboren Van Keyserlicken Stam: Een Vorst des Rijcks vercoren Als een vroom christen man, Voor Godes Woort ghepreesen Heb ick vrij onversaecht, Als een Helt sonder vreesen Mijn edel bloet ghewaecht.

6 Zesde couplet Zesde couplet Mijn schild ende betrouwen Mijn Schilt ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, Sijt ghy, o Godt mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Op u soo wil ick bouwen Verlaat mij nimmermeer. Verlaet mij nimmermeer: Dat ik doch vroom mag blijven, Dat ick doch vroom mach blijven uw dienaar t'aller stond, V dienaer taller stondt, de tirannie verdrijven Die Tyranny verdrijven, die mij mijn hart doorwondt. Die my mijn hert doorwondt. Zevende couplet Van al die mij bezwaren en mijn vervolgers zijn, mijn God, wil doch bewaren den trouwen dienaar dijn, dat zij mij niet verrassen in hunnen bozen moed, hun handen niet en wassen in mijn onschuldig bloed. Zevende couplet Van al die my beswaren, End mijn Vervolghers zijn, Mijn Godt wilt doch bewaren Den trouwen dienaer dijn: Dat sy my niet verrasschen In haren boosen moet, Haer handen niet en wasschen In mijn onschuldich bloet. Achtste couplet Als David moeste vluchten voor Sauel den tiran, zo heb ik moeten zuchten als menig edelman. Maar God heeft hem verheven, verlost uit alder nood, een koninkrijk gegeven in Israël zeer groot. Achtste couplet Als David moeste vluchten Voor Saul den Tyran: Soo heb ick moeten suchten Met menich Edelman: Maer Godt heeft hem verheven Verlost uit alder noot, Een Coninckrijk ghegheven In Israel seer groot. Negende couplet Na 't zuur zal ik ontvangen van God mijn Heer dat zoet, daarna zo doet verlangen mijn vorstelijk gemoed: dat is, dat ik mag sterven met eren in dat veld, een eeuwig rijk verwerven als een getrouwen held. Tiende couplet Niet doet mij meer erbarmen in mijnen wederspoed dan dat men ziet verarmen des Konings landen goed. Dat u de Spanjaards krenken, o edel Neerland zoet, als ik daaraan gedenke, mijn edel hart dat bloedt. Negende couplet Na tsuer sal ick ontfanghen Van Godt mijn Heer dat soet, Daer na so doet verlanghen Mijn Vorstelick ghemoet: Dat is dat ick mach sterven Met eeren in dat Velt, Een eewich Rijck verwerven Als een ghetrouwe Helt. Tiende couplet Niet doet my meer erbarmen In mijnen wederspoet, Dan dat men siet verarmen Des Conincks Landen goet, Dat v de Spaengiaerts crencken O Edel Neerlandt soet, Als ick daer aen ghedencke Mijn Edel hert dat bloet.

7 Elfde couplet Als een prins opgezeten met mijner heires-kracht, van den tiran vermeten heb ik den slag verwacht, die, bij Maastricht begraven, bevreesde mijn geweld; mijn ruiters zag men draven zeer moedig door dat veld. Twaalfde couplet Zo het den wil des Heren op dien tijd had geweest, had ik geern willen keren van u dit zwaar tempeest. Maar de Heer van hierboven, die alle ding regeert, die men altijd moet loven, en heeft het niet begeerd. Dertiende couplet Zeer christlijk was gedreven mijn prinselijk gemoed, standvastig is gebleven mijn hart in tegenspoed. Den Heer heb ik gebeden uit mijnes harten grond, dat Hij mijn zaak wil redden, mijn onschuld maken kond. Elfde couplet Als een Prins op gheseten Met mijner Heyres cracht, Van den Tyran vermeten Heb ick den Slach verwacht, Die by Maestricht begraven Bevreesde mijn ghewelt, Mijn ruyters sach men draven. Seer moedich door dat Velt. Twaalfde couplet Soo het den wille des Heeren Op die tyt had gheweest, Had ick gheern willen keeren Van v dit swaer tempeest: Maer de Heer van hier boven Die alle dinck regeert. Diemen altijd moet loven En heeftet niet begheert. Dertiende couplet Seer Prinslick was ghedreven Mijn Princelick ghemoet, Stantvastich is ghebleven Mijn hert in teghenspoet, Den Heer heb ick ghebeden Van mijnes herten gront, Dat hy mijn saeck wil reden, Mijn onschult doen bekant. Veertiende couplet Veertiende couplet Oorlof, mijn arme schapen Oorlof mijn arme Schapen die zijt in groten nood, Die zijt in grooten noot, uw herder zal niet slapen, V Herder sal niet slapen al zijt gij nu verstrooid. Al zijt ghy nu verstroyt: Tot God wilt u begeven, Tot Godt wilt v begheven, zijn heilzaam woord neemt aan, Syn heylsaem Woort neemt aen, als vrome christen leven,- Als vrome christen leven, 't zal hier haast zijn gedaan. Tsal hier haest zijn ghedaen. Vijftiende couplet Voor God wil ik belijden en zijner groten macht, dat ik tot genen tijden den Koning heb veracht, dan dat ik God den Heere, der hoogsten Majesteit, heb moeten obediëren in der gerechtigheid. Vijftiende couplet Voor Godt wil ick belijden End zijner grooter Macht, Dat ick tot gheenen tijden Den Coninck heb veracht: Dan dat ick Godt den Heere Der hoochster Maiesteyt, Heb moeten obedieren, Inder gherechticheyt.

Werkstuk CKV Oranje 6,1. Werkstuk door een scholier 3443 woorden 14 september keer beoordeeld

Werkstuk CKV Oranje 6,1. Werkstuk door een scholier 3443 woorden 14 september keer beoordeeld Werkstuk CKV Oranje Werkstuk door een scholier 3443 woorden 14 september 2010 6,1 7 keer beoordeeld Vak CKV Oranje Deze bloemlezing gaat over de ander. Als ik denk aan de ander kom ik uit op de kleur oranje.

Nadere informatie

WILHELMUS Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker

WILHELMUS Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker GEDICHT WILHELMUS Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Willem van Oranje

Werkstuk Geschiedenis Willem van Oranje Werkstuk Geschiedenis Willem van Oranje Werkstuk door een scholier 33 woorden 1 oktober 2005 6,3 201 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Willem van Oranje Inleiding Wij hebben ons werkstuk over Willem van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wilhelmus door Philips van Marnix

Boekverslag Nederlands Wilhelmus door Philips van Marnix Boekverslag Nederlands Wilhelmus door Philips van Marnix Boekverslag door een scholier 1670 woorden 21 september 2005 5,8 62 keer beoordeeld Auteur Genre Philips van Marnix van Sint-Aldegonde Volkslied

Nadere informatie

In hoofdstuk 3 vertel ik over de tachtigjarige oorlog, Willem heeft daarin een grote rol gespeeld. Daar sluit hij zich aan bij de protestantse kerk.

In hoofdstuk 3 vertel ik over de tachtigjarige oorlog, Willem heeft daarin een grote rol gespeeld. Daar sluit hij zich aan bij de protestantse kerk. Verslag door een scholier 3768 woorden 28 januari 2016 7,5 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Bronwijzer Voorwoord Ik heb voor mijn 2 e werkstuk Willem van Oranje gekozen. Ik heb dit gekozen omdat

Nadere informatie

Matematyka w poezji konkretnej. Małgorzata Mikołajczyk Instytut Matematyczny UWr

Matematyka w poezji konkretnej. Małgorzata Mikołajczyk Instytut Matematyczny UWr Matematyka w poezji konkretnej Małgorzata Mikołajczyk Instytut Matematyczny UWr Kiedy Ci powiedzieć to, na coś zasłużył? Przy ludziach trudno, abym się nie dłużył. Ieśli twój dowcip domyślny i żartki,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Schriftlezing: Romeinen 8 vers 28 t/m 39 Psalm 56 vers 5 en 6 Psalm 86 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 91 vers 1 en 5 Psalm 119 vers 13, 14

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Willem van Oranje

Werkstuk Geschiedenis Willem van Oranje Werkstuk Geschiedenis Willem van Oranje Werkstuk door een scholier 420 woorden 1 april 2008 6,1 381 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord Ik wil mijn werkstuk houden over Willem van Oranje, want ik

Nadere informatie

zondag 7 mei 2017 Musica pro Deo Het licht wordt ontstoken terwijl we NLB lied 633: 1 en 5 zingen Welkom Stilte

zondag 7 mei 2017 Musica pro Deo Het licht wordt ontstoken terwijl we NLB lied 633: 1 en 5 zingen Welkom Stilte zondag 7 mei 2017 Musica pro Deo Het licht wordt ontstoken terwijl we NLB lied 633: 1 en 5 zingen Welkom Stilte Bemoediging v: Onze hulp is in de Naam van de Heer a: DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT. Drempelgebed

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Schriftlezing: Romeinen 8 vers 28 t/m 39 Psalm 56 vers 5 en 6 Psalm 86 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 91 vers 1 en 5 Psalm 119 vers 13, 14

Nadere informatie

en in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze Heer

en in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze Heer Dienst in de Dorpskerk Heemskerk 3 mei 2015 en in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze Heer voorganger: ds Marco Visser vleugel: David Rip voorlezer: Corry van Gemeren ouderling: Feija Stuart diaken:

Nadere informatie

MEDEDEELINGEN KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN

MEDEDEELINGEN KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN MEDEDEELINGEN DER KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN NIEUWE REEKS. DEEL 9 AFDEELING LETI'ERKUNDE Nos. 1-10 UITGAVE VAN DE N.V. NOORD-HOLLANDSCHE UITGEVERS MAATSCHAPPIJ. AMSTERDAM 19i6

Nadere informatie

Bibliotheek KOOP DE WAARHEID EN VERKOOP ZE NIET" Spreuken 23 : 23 onder redactie van P. Kuijt ie Gouda. onzer natie

Bibliotheek KOOP DE WAARHEID EN VERKOOP ZE NIET Spreuken 23 : 23 onder redactie van P. Kuijt ie Gouda. onzer natie Bibliotheek KOOP DE WAARHEID EN VERKOOP ZE NIET" Spreuken 23 : 23 onder redactie van P. Kuijt ie Gouda Het LIED onzer natie door P. Kuijt Negende Jaargang Mo. 8-1956» DOEL DER UITGAVEN: 1. verspreiding

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Psalm 27 Schoolpsalm 21 vers 1 Psalm 84 vers 1 en 2 Psalm 18 voorzang Psalm 27 vers 1 en 7 Gezang 409 vers 1, 2, 3, 4 en 5 Psalm 43 vers

Nadere informatie

Een nóg ouder geuzenliedboek Signalement van de druk [ ] met de oudst bekende Nederlandse Wilhelmustekst

Een nóg ouder geuzenliedboek Signalement van de druk [ ] met de oudst bekende Nederlandse Wilhelmustekst Een nóg ouder geuzenliedboek Signalement van de druk [ ] met de oudst bekende Nederlandse Wilhelmustekst Martine de Bruin Dat een zestiende-eeuws lied niet alleen voor specialisten interessant hoeft te

Nadere informatie

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland?

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland? Hoofdstuk 1C8 Hoe ontstond Nederland? Cursus 8.1 De koning en de prins Wat leer je deze cursus? Dat hervormers de Katholieke kerk wilden veranderen Dat zij de Protestante kerk stichtten Wat de reformatie

Nadere informatie

ORANJE SAMENZANGAVOND

ORANJE SAMENZANGAVOND ORANJE SAMENZANGAVOND met psalmen en enkele vaderlandse liederen zaterdag 2 mei 2015 19:30 Leiding: Organist: Collecte: Organisatie: Ds. J. Lohuis (Scherpenisse) André Nieuwkoop Onkosten & Woord en Daad

Nadere informatie

Welkom in Het Centrum Protestantse Gemeente Nijverdal zondagmorgen 1 mei 2016

Welkom in Het Centrum Protestantse Gemeente Nijverdal zondagmorgen 1 mei 2016 voorganger Welkom in Het Centrum Protestantse Gemeente Nijverdal zondagmorgen 1 mei 2016 : Ds W. Broekema ouderling v dienst : Gerdinand Piksen organist lector : Ineke ten Brug : Lien Kootstra Orgelspel

Nadere informatie

Zondag 7 mei 2017 Wensliederendienst

Zondag 7 mei 2017 Wensliederendienst Zondag 7 mei 2017 Wensliederendienst In de Protestantse Gemeente s Heerenberg - Zeddam Klokgelui. Orgelspel. Verwelkoming - Wij gaan, zo mogelijk, staan - Allen: Johannes de Heer 7. 1.Als g' in nood gezeten,

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. J Plug.

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. J Plug. Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. J Plug. Lezen : 2 Tessalonicenzen1:3-12 Psalm 106 : 1 en 2 Psalm 106 : 3 en 21 Psalm 50 : 1 en 11 Opwekking 544 LVK 885 Muziek- en zangavond op zondag 27 mei in

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep

Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep Schriftlezing: Jeremia 35 Johannes 8 vers 30 t/m 36 Lied 172 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm 21 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 72 vers 6 en 7 (Nieuwe

Nadere informatie

Locatie Wilhelminakerk Zondagsbrief 29 april 2018

Locatie Wilhelminakerk Zondagsbrief 29 april 2018 Locatie Wilhelminakerk Zondagsbrief 29 april 2018 Voorganger: Prof. J. Muis, Utrecht Ambtsdragers: Piet de Gier, Pieternel Rodermond Lector: Fred van Knobelsdorff Organist: Jan Meurs Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Nesserlaan. Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd.

Nesserlaan. Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd. V rijheid Nesserlaan Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd. 2 24-45 - mei 5 mei Vrijheid Publiek 4 mei Voorwoord Beste lezers, jongens en meisjes, Vorig jaar vierden we op

Nadere informatie

Vakanties en bijzondere dagen

Vakanties en bijzondere dagen Vakanties en bijzondere dagen VAKANTIE NOORD/MIDDEN/ZUID DATA Kerst 2013 alle regio s 21-12-13 t/m 05-01-14 Voorjaar noord 22-02-14 t/m 02-03-14 midden / zuid 15-02-14 t/m 23-02-14 Mei alle regio s 26-04-14

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Zondag 6 mei 2018 Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Welkom en mededelingen Zingen Psalm 91: 1 en 2 1. Heil hem wien God een plaats bereidt in zijn verheven woning; hij overnacht in veiligheid bij een almachtig

Nadere informatie

Zondag 1 mei Welkom in De Regenboog!

Zondag 1 mei Welkom in De Regenboog! Zondag 1 mei 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Pieter Boomsma Ouderling van dienst: Sandra Dubbink Organist: Rien Hoekjen Lectrix: Jorieke Poorterman Koster: Dirk Slooijer Lied voor de dienst:

Nadere informatie

PKN SOEST WILHELMINAKERK 30 APRIL 2017

PKN SOEST WILHELMINAKERK 30 APRIL 2017 PKN SOEST WILHELMINAKERK 30 APRIL 2017 Zijn naam is als een vis Voorganger : ds. Wim Kievit Ambtsdragers : Piet de Gier, Dénise Smit Lector : Suze Deelen Pianist : Theo van der Woude Beamer : Ernst Mellink

Nadere informatie

Zondag 3 februari 2012

Zondag 3 februari 2012 Zondag 3 februari 2012 Orgelspel (H)erken je hem? Aansteken van de kaarsen Terwijl de kaarsen worden aangestoken zingen we: Zo vriendelijk en veilig als het licht t. H. Oosterhuis; m. B. Huijbers 1 2.

Nadere informatie

Zondag 07 mei e zondag van de Paastijd

Zondag 07 mei e zondag van de Paastijd Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Lied 111: 1, 5 en 6 Zondag 07 mei 2017 4 e zondag van de Paastijd Voorganger: ds. T. Fossen, Amersfoort Gastvrouw: Jantie de Vries Lector: Jantie de Vries

Nadere informatie

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Zondag : 24 april 2016 Aanvang : 19.00 uur Voorganger : Dr. Stephan de Jong Lector : Judith

Nadere informatie

O, Jezus hoe vertrouwd en goed, lied 446 : 1,4,6. Als een hert dat verlangt naar water

O, Jezus hoe vertrouwd en goed, lied 446 : 1,4,6. Als een hert dat verlangt naar water O, Jezus hoe vertrouwd en goed, lied 446 : 1,4,6 O Jezus, hoe vertrouwd en goed klinkt mij uw naam in t oor, uw naam die mij geloven doet: Gij gaat mij reddend voor. Al wat ik doe, al wat ik wil, het is

Nadere informatie

1 mei 16 AM Twijzelerheide, 5 mei AM Wierden - Hemelvaartsdag Hebreeën 4:14 De hemel Orgelspel

1 mei 16 AM Twijzelerheide, 5 mei AM Wierden - Hemelvaartsdag Hebreeën 4:14 De hemel Orgelspel 1 mei 16 AM Twijzelerheide, 5 mei AM Wierden - Hemelvaartsdag Hebreeën 4:14 De hemel Orgelspel Welkom Aanvangslied: Psalm 47:1 mannen, 2 vrouwen, 3 allen (3 de couplet staande!) 1M. Volken weest verheugd,

Nadere informatie

~ Edel en Hooch gheboren van Keyserlicken Stam: ~

~ Edel en Hooch gheboren van Keyserlicken Stam: ~ ~ Edel en Hooch gheboren van Keyserlicken Stam: ~ 1. Welkom door de dhr. G. Hertgers (voorzitter mannenkoor) 2. Samenzang Psalm 63 : 1 en 2 1 O God, Gij zijt mijn toeverlaat! Mijn God, U zoek ik met verlangen,

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

De gemeente gaat staan Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer. Amen

De gemeente gaat staan Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer. Amen WILHELMINAKERK SOEST 4 MEI 2014 Voorganger: ds. Wim Kievit Ambtsdragers: Leen Lievaart, Aartje Knol Lector: Iet Friele Organist: Gert Muts Beamer: Ernst Mellink OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Schriftlezing: Handelingen 1 vers 1 t/m 8 1 Korinthe 15 vers 19 t/m 28 Psalm 21 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 97 vers 1 en 4 Psalm 97 vers 6 en 7 Lied 396 vers

Nadere informatie

In naam der gerechtigheid (over het Wilhelmus) Johannes 10: Uitgesproken 30 april 2017 om uur in de Baak te Hasselt

In naam der gerechtigheid (over het Wilhelmus) Johannes 10: Uitgesproken 30 april 2017 om uur in de Baak te Hasselt Thema (over het Wilhelmus) Johannes 10: 11-16 Uitgesproken 30 april 2017 om 10.00 uur in de Baak te Hasselt Zondag Misericordia Domini. Liederen uit ELB en Nieuwe Liedboek Orde van de dienst: Orgelspel

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst van 8 februari 2015

Liturgie voor de avonddienst van 8 februari 2015 Liturgie voor de avonddienst van 8 februari 2015 Ps. 93: 1, 4 OB 1.De HEER' regeert; de hoogste Majesteit, Bekleed met sterkt', omgord met heerlijkheid, Bevestigt d' aard' en houdt door Zijne hand Dat

Nadere informatie

Vrijheid geef je door

Vrijheid geef je door Vrijheid geef je door Programma voor de herdenkingsbijeenkomst op donderdag 4 mei 2017 te Lunteren in de Maranathakerk, aanvang: 18.45 uur. Deze tekening van Joop Haffmans laat de Villa De Wormshoef in

Nadere informatie

zaterdag 6 februari van in de fontein naast de kerk aan de Hoofdvaart zaterdag 6 februari van uur in de Fontein naast

zaterdag 6 februari van in de fontein naast de kerk aan de Hoofdvaart zaterdag 6 februari van uur in de Fontein naast Heerlijk zoeken zoeken..en nog eens zoeken in vele dozen en kisten naar dat ene speciale boek of die ene bijzonder CD of misschien nog wel de ouderwetse 33 toeren plaat waar u zo n bijzondere herinnering

Nadere informatie

liedblad Oranjeconcert

liedblad Oranjeconcert liedblad Oranjeconcert Rood, wit en blauw Rood, wit en blauw, zijn de kleuren van de vlag, Oranje is de wimpel die ik wapp ren zag. Wit is de stok, oranje is de knop. Groen is het gras en daar staat ie

Nadere informatie

Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen. Op donderdag 26 maart 2015

Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen. Op donderdag 26 maart 2015 Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen Op donderdag 26 maart 2015 Adoptie gedenkplaat Beekstraat door de Ireneschool In de Beekstraat bevindt zich tegen de voorgevel van de huizenrij, tussen de

Nadere informatie

Zondag 28 april 2019 Bethelkerk Wijkgemeente Ambacht-Oost

Zondag 28 april 2019 Bethelkerk Wijkgemeente Ambacht-Oost Zondag 28 april 2019 Bethelkerk Wijkgemeente Ambacht-Oost Voorganger Organist : Pastor Marja Griffioen : Guus Korpershoek Iedereen kan elke zondag voorafgaande aan of na de dienst een lichtje aansteken

Nadere informatie

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang uur

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang uur Culturele Stichting Velser Gemeenschap Comité 4 en 5 mei Velsen Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang 18.00 uur Een herdenking met medewerking van: Klarinetensemble o.l.v.

Nadere informatie

Orde van dienst voor de oecumenische viering op zondag 26 april 2015 in de Vloedschuur te Heteren Thema: VRIJHEID

Orde van dienst voor de oecumenische viering op zondag 26 april 2015 in de Vloedschuur te Heteren Thema: VRIJHEID Orde van dienst voor de oecumenische viering op zondag 26 april 2015 in de Vloedschuur te Heteren Thema: VRIJHEID Voorgangers : Ds. Cees de Gooijer en Diaken Ronald Heinen Ouderling van dienst : Alette

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: ds. A.R. Warnar-van den Berg Organist: Anja van der Ploeg

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: ds. A.R. Warnar-van den Berg Organist: Anja van der Ploeg Welkom in de Pauluskerk Voorganger: ds. A.R. Warnar-van den Berg Organist: Anja van der Ploeg Zingen: 908, vers 1, 2 en 4 Ik heb U lief, o mijn Beminde Zingen: 908, vers 1, 2 en 4 Ik heb U lief, o mijn

Nadere informatie

Programma Dodenherdenking Lopik-dorp 2009

Programma Dodenherdenking Lopik-dorp 2009 Graag aandacht voor het volgende. Uit respect voor alle oorlogs- en geweldslachtoffers vragen wij u om niet uw rug richting het monument te draaien. Programma Dodenherdenking Lopik-dorp 2009 I II III IV

Nadere informatie

WILHELMINAKERK SOEST 27 APRIL 2014. ds. Jaap Doolaard uit Zeist. Aartje Knol. Muziek: Psalm 111, Herman Meima

WILHELMINAKERK SOEST 27 APRIL 2014. ds. Jaap Doolaard uit Zeist. Aartje Knol. Muziek: Psalm 111, Herman Meima WILHELMINAKERK SOEST 27 APRIL 2014 Voorganger: Ambtsdrager: Lector: Organist: ds. Jaap Doolaard uit Zeist Fred van Knobelsdorff Aartje Knol Suze Deelen Jan Meurs Muziek: Psalm 111, Herman Meima WELKOM

Nadere informatie

Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 24 april 2016, uur. Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Michiel van Vliet

Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 24 april 2016, uur. Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Michiel van Vliet Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 24 april 2016, 18.30 uur Voorganger: Muzikale medewerking: Organist: M.m.v. Thema: ds. Dick Steenks Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Michiel van Vliet Piet

Nadere informatie

Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 26 april 2015, uur

Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 26 april 2015, uur Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 26 april 2015, 18.30 uur Voorganger: Muzikale medewerking: Organist: Thema: ds. Dick Steenks Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Cor Pronk Piet de Vries Uw

Nadere informatie

Orde van Dienst 31 december 2016 s avonds om 19:30 uur. Welkom en mededelingen

Orde van Dienst 31 december 2016 s avonds om 19:30 uur. Welkom en mededelingen Orde van Dienst 31 december 2016 s avonds om 19:30 uur Welkom en mededelingen Zingen Psalm 90 : 1 en 2 Gij zijt geweest, o Heer, en Gij zult wezen de zekerheid van allen die U vrezen. Geslachten gaan,

Nadere informatie

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen Liturgie zondagavond 1 mei 2016 Binnenkomst kerkenraad Muzikale inleiding Welkom en mededelingen Lied: Op Toonhoogte 216 Stil gebed Bemoediging en Groet Lied: Psalm 89: 6,8 (NB) Gebed Schriftlezing: Efeziërs

Nadere informatie

Eredienst in de Protestantse Gemeente Heemskerk Dorpskerk 4 mei 2014 Zondag Misericordia Domini: Barmhartigheid van de Heer

Eredienst in de Protestantse Gemeente Heemskerk Dorpskerk 4 mei 2014 Zondag Misericordia Domini: Barmhartigheid van de Heer Eredienst in de Protestantse Gemeente Heemskerk Dorpskerk 4 mei 2014 Zondag Misericordia Domini: Barmhartigheid van de Heer Voorganger: ds Marco Visser Orgel/vleugel: Anja van der Ploeg Ouderling: Wim

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD. orde voor de dienst op witte donderdag, 13 april uur in de Emmaüskerk te Groningen (Lewenborg)

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD. orde voor de dienst op witte donderdag, 13 april uur in de Emmaüskerk te Groningen (Lewenborg) PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst op witte donderdag, 13 april 2017 19.00 uur in de Emmaüskerk te Groningen (Lewenborg) de kinderen die catechese hebben gevolgd werken mee: Ellemijn

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Gezamenlijke dienst gemeentezondag 5 mei 2019 Thema: Vrijheid! Voorgangers: Ds. K. Meijer en ds. A.L. Verduijn Organist: Alie van der Burg Locatie: Gereformeerde Kerk Welkom en mededelingen Zingen Psalm

Nadere informatie

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2019

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2019 Culturele Stichting Velser Gemeenschap Comité 4 en 5 mei Velsen Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2019 Burgerzaal gemeentehuis Velsen Aanvang 18.00 uur Een herdenking met medewerking van: Muziek Ensemble o.l.v.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0,1,2

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0,1,2 Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Nieuwtjes en groetjes Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Koningsdag Letter ee Stage Hoofdluis Gezond op school vanuit groep 0,1,2 En verder.. Kalender Verjaardagen

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 29 april 2018, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Aanvang: uur. Ds. M. Zoeteweij (Lemele)

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 29 april 2018, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Aanvang: uur. Ds. M. Zoeteweij (Lemele) Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 29 april 2018, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. M. Zoeteweij (Lemele) Hans Nijland Henk Dubbink

Nadere informatie

Ochtenddienst 5 mei 2019

Ochtenddienst 5 mei 2019 Ochtenddienst 5 mei 2019 Voorganger Organist : Ds. J.H. den Braber : Paul Rotscheid Welkom Mededelingen door ouderling-kerkrentmeester Marco Heemskerk. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de

Nadere informatie

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied 3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied Inleiding: Deze opdracht kan klassikaal gedaan worden. In deze handleiding zit een informatieblad met een duidelijke beschrijving van de opdracht. De beschrijving

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST PAASTIJD Vredeskapel, 28 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE VREDESKAPEL/DUINZICHTKERK

ORDE VAN DIENST PAASTIJD Vredeskapel, 28 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE VREDESKAPEL/DUINZICHTKERK ORDE VAN DIENST PAASTIJD Vredeskapel, 28 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE VREDESKAPEL/DUINZICHTKERK Voorganger: ds.chr.donner ; ouderling van dienst: Victor van Bijlert ; diaken van dienst: Frank Beumer

Nadere informatie

UW NAAM WORDE GEHEILIGD. 19 februari :30 uur / 10:30

UW NAAM WORDE GEHEILIGD. 19 februari :30 uur / 10:30 UW NAAM WORDE GEHEILIGD 19 februari 2017 8:30 uur / 10:30 ds. W. Gugler VOORGANGER - ds. W. Gugler Rex Arendsen OUDERLING Jannie Torsius Lydia vd Broek - ORGANIST Lydia vd Broek Thea Bos - LECTOR Corrie

Nadere informatie

Liturgie. voor de dienst op zondag 5 mei 2019 om uur in de Kapelkerk te Emmen. Voorganger : Majoor Sj. Van Hese

Liturgie. voor de dienst op zondag 5 mei 2019 om uur in de Kapelkerk te Emmen. Voorganger : Majoor Sj. Van Hese Liturgie voor de dienst op zondag 5 mei 2019 om 19.00 uur in de Kapelkerk te Emmen. Voorganger : Majoor Sj. Van Hese Medewerking wordt verleend door Chr.Mannenkoor Valerius uit Emmen o.l.v. Luuk Tuinder

Nadere informatie

Bijbelverzen. Bijbelteksten. De eeuwige God is u een woning en onder u zijn eeuwige armen. (Deuteronomium 33:27; NBG vertaling 1951)

Bijbelverzen. Bijbelteksten. De eeuwige God is u een woning en onder u zijn eeuwige armen. (Deuteronomium 33:27; NBG vertaling 1951) Bijbelverzen De volgende bijbelverzen zijn geschikt om bovenaan het overlijdens-bericht te plaatsen. Ook vinden we daar vaak regels uit de berijmde psalmen of uit de gezangen. Bijbelteksten De eeuwige

Nadere informatie

Het Wilhelmus door de eeuwen heen. Hoe functioneert het Nederlandse volkslied in onze moderne tijd?

Het Wilhelmus door de eeuwen heen. Hoe functioneert het Nederlandse volkslied in onze moderne tijd? Het Wilhelmus door de eeuwen heen Hoe functioneert het Nederlandse volkslied in onze moderne tijd? Profielwerkstuk Naam: Joanne van den Bosch Klas: L6E Cursusjaar 2012/2013 Inhoudsopgave Voorwoord blz.

Nadere informatie

Eindexamen ckv2 vwo 2009 - II

Eindexamen ckv2 vwo 2009 - II Blok 1 Geweld en verzet tekst 1 Kaïn en Abel De mens, Adam, had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en bracht Kaïn ter wereld. ( ) Later bracht ze zijn broer ter wereld, Abel. Abel werd

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Matteüs 28 : 1-10 en 16-20 Psalm 16 : 2 en 3 GK 228 GK 240 : 2, 4 en 5 Opwekking 575 Gezang 114 : 7 De Ichtûs Kidzz gaat nu beginnen.. Voor wie?

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Exodus 15 vers 1 t/m 21 Lied 368 vers 1, 2, 5 en 6 (Op Toonhoogte) Psalm 138 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 111 vers 5 en 6 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. Vanuit groep 0, 1, 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. Vanuit groep 0, 1, 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Letter ee Gezond op school Nieuwtjes en groetjes Vanuit groep 0, 1, 2 En verder.. Kalender Verjaardagen Contact S c h o o l m e

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. R.R. Eisinga (Bergambacht)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. R.R. Eisinga (Bergambacht) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. R.R. Eisinga (Bergambacht) Schriftlezing: Lukas 12 vers 13 t/m 34 Jakobus 4 vers 13 t/m 17 Psalm 97 vers 7 (Schoolpsalm) Psalm 31 vers 12, 17 en 19 Lied 336 vers

Nadere informatie

DOOPDIENST Liturgie Thema: Focus op Christus

DOOPDIENST Liturgie Thema: Focus op Christus Hervormde wijkgemeente Amersfoort DOOPDIENST Liturgie Thema: Focus op Christus Zondag 29 april 2018 St. Joriskerk, 9:30 uur Voorganger: Ds. W.J. Dekker Orgel: Rien van Egdom Piano: Arnold Dekker Inleidend

Nadere informatie

Liturgie Een hele nieuwe hemel Een hele nieuwe tijd Een hele nieuwe aarde Vol gerechtigheid

Liturgie Een hele nieuwe hemel Een hele nieuwe tijd Een hele nieuwe aarde Vol gerechtigheid Liturgie 11-10-2015 Ik zit op het puntje van m'n stoel Het is zo spannend En ik ga op m'n tenen staan Ik ben verlangend Naar die ene grote dag Dat ik Hem ontmoeten mag O o o het is zo spannend Een hele

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

Welkom & Mededelingen

Welkom & Mededelingen Welkom in deze doopdienst Voorganger: Ds G. Oberink Organist: Klaas Brouwer Welkom & Mededelingen Zingen: Gezang 87:1 1 Ruis, o Godsstroom der genade in gemeent en huis en hart! Laat in U gezond zich baden,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Psalm 18 vers 1 t/m 20 Psalm 2 vers 7 (Schoolpsalm) Psalm 124 vers 1 en 4 Psalm 116 vers 1, 2, 3 en 4 Lied 151 vers 1, 2, en 3 (Op Toonhoogte)

Nadere informatie

Muziek: Liefde, eenmaal uitgesproken, Dick van Wilgenburg Welkom en mededelingen

Muziek: Liefde, eenmaal uitgesproken, Dick van Wilgenburg Welkom en mededelingen ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 1 mei 2016 Zesde zondag van pasen De vrede van Christus Voorganger: Ambtsdrager: Lector: Organist: ds. Wim Kievit Piet de Gier Gerda Masselink Jan Meurs Muziek: Liefde, eenmaal

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Ezechiël 18 vers 1 t/m 20 30 t/m 32 Lied 182 (Op Toonhoogte) Psalm 91 vers 5 (Schoolpsalm) Lied 345 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K Timmerman Schriftlezing: Zacharia 14 vers 1 t/m 21 Psalm 97 vers 7 (Schoolpsalm) Gezang 126 vers 1, 2 en 3 (Liedboek) Psalm 96 vers 5 en 6 Psalm 116 vers 10 Psalm

Nadere informatie

Hoofdluiscontrole Dinsdag 19 mei Gastles Amnesty Internationaal voor groep 7/8 Excursie groep 6/7: Econexishuis te Zwolle

Hoofdluiscontrole Dinsdag 19 mei Gastles Amnesty Internationaal voor groep 7/8 Excursie groep 6/7: Econexishuis te Zwolle Inhoud Agenda Algemeen nieuws nieuwsbrief De bron van het lezen Regel van de maand mei Heractiveren ambrasoft Agenda Vrijdag 24 april Koningsspelen voor deze dag geldt continurooster. Om 14. 00 uur zijn

Nadere informatie

0 Daar staat de troon al opgericht, daar zetelt de gezalfde Zoon, in Davids stad, op Davids troon, al wie Hem haatten schamen zich en bloeien zal zijn

0 Daar staat de troon al opgericht, daar zetelt de gezalfde Zoon, in Davids stad, op Davids troon, al wie Hem haatten schamen zich en bloeien zal zijn PSALM 3 Heer, denk aan David en zijn eed. Eens riep hij de geduchte naam van Jakobs sterke helper aan, gedenk aan David en het leed dat hij voor U heeft uitgestaan. 4 Zo zal ik naar Gods woning gaan en

Nadere informatie

Welkom. Mededelingen door Diaken Bas van der Burgh. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief.

Welkom. Mededelingen door Diaken Bas van der Burgh. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief. Ochtenddienst 28 april 2019 Voorganger Organist : Ds. C.D. van Alphen : Rick-Jan Hitzerd Welkom Mededelingen door Diaken Bas van der Burgh Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief.

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 09 december 2018, tweede Adventszondag, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. E.J. Prins Jenny Valk Bram Jaspers

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Vrijheid geef je door. Programma voor de herdenkingsbijeenkomst op zaterdag 4 mei 2019 te Lunteren in de Maranathakerk, aanvang: uur.

Vrijheid geef je door. Programma voor de herdenkingsbijeenkomst op zaterdag 4 mei 2019 te Lunteren in de Maranathakerk, aanvang: uur. Vrijheid geef je door Programma voor de herdenkingsbijeenkomst op zaterdag 4 mei 2019 te Lunteren in de Maranathakerk, aanvang: 18.45 uur. 1 Medewerking verlenen: Fluit: Lisa Brandse, Thirza Ebbers, Linde

Nadere informatie

Orgelspel. Welkom en mededelingen. Samenzang: Psalm 102: 7, 11 en 12

Orgelspel. Welkom en mededelingen. Samenzang: Psalm 102: 7, 11 en 12 1 Orgelspel Welkom en mededelingen Samenzang: Psalm 102: 7, 11 en 12 Gij zult opstaan, ons beschermen, Over Sion U ontfermen, Want de tijd, Uw stad voorspeld, Aan haar leed ten perk gesteld, Die zo lang

Nadere informatie

Orde van de doopdienst zondag 27 november 2016 waarin Celine en Milan Dik worden gedoopt.

Orde van de doopdienst zondag 27 november 2016 waarin Celine en Milan Dik worden gedoopt. Orde van de doopdienst zondag 27 november 2016 waarin Celine en Milan Dik worden gedoopt. Welkom en mededelingen. Zingen: Psalm 121: 1 en (staand) Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan, waar komt

Nadere informatie

Orde van de eredienst op de jeugdzondag 29 september 2013 in de Oude Kerk te Veenendaal. Aanvang: uur

Orde van de eredienst op de jeugdzondag 29 september 2013 in de Oude Kerk te Veenendaal. Aanvang: uur Orde van de eredienst op de jeugdzondag 29 september 2013 in de Oude Kerk te Veenendaal Aanvang: 17.00 uur Thema: Ik volg jou! Voorganger: ds. B.J.D. van Vreeswijk (Hattem) Ouderling van dienst: br. Hans

Nadere informatie

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 Prijs den HEER' met blijde galmen; Gij, mijn ziel, hebt rijke stof; 'k Zal, zo lang ik leef, mijn psalmen Vrolijk

Nadere informatie

Tekst: 1 Korintiërs 15: 20 maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden

Tekst: 1 Korintiërs 15: 20 maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden Liturgie Zondag morgen 24 april 2016. Ds. Karels. Westerkerk Schriftlezing 1 Korintiërs 15: 12-34 Tekst: 1 Korintiërs 15: 20 maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden Ps. 100 : 1 en 2 OB 1. Juich aarde,

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen horen spelenderwijs feiten langskomen over de staatsinrichting van de Republiek in de Gouden Eeuw.

Leerdoel Leerlingen horen spelenderwijs feiten langskomen over de staatsinrichting van de Republiek in de Gouden Eeuw. Geschiedenisquiz Korte omschrijving werkvorm De werkvorm is gebaseerd op het spel ren je rot. De inhoud van de quiz gaat over Nederland in de zeventiende eeuw. De leerlingen worden ingedeeld in teams.

Nadere informatie

Oversteek van de Maas door Willem van Oranje bij Obbicht op 6 oktober 1568

Oversteek van de Maas door Willem van Oranje bij Obbicht op 6 oktober 1568 Les brief Oversteek van de Maas door Willem van Oranje bij Obbicht op 6 oktober 1568 Introductie In het kader van het tijdperk Ontdekkers en hervormers wordt in deze lesbrief aandacht besteed aan het kenmerkende

Nadere informatie

Welkom in deze dienst

Welkom in deze dienst Welkom in deze dienst Voorganger is ds. C.M. van Loon (Rotterdam) Schriftlezing: Psalm 110 Mattheüs 22 vers 41 t/m 46 Psalm 72 vers 1 en 6 Psalm 24 vers 4 (Schoolpsalm) Lied 279 (Op Toonhoogte) Psalm 119

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 145: 1,5,6 O Heer, mijn God, Gij koning van 't heelal

Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 145: 1,5,6 O Heer, mijn God, Gij koning van 't heelal De morgendienst in de Hoeksteen op 16 december 2018 Lied voor de dienst, van ds. Jaap Zijlstra (melodie van Gezang 429, Liedboek voor de kerken, Wie maar de goede God laat zorgen) Dit is mijn troost, ik

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen,

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen, KERKDIENST OP ZONDAGAVOND 13 AUGUSTUS 2017 OM 18.30 UUR IN DE WESTERKERK TE VEENENDAAL WELKOM EN MEDEDELINGEN ZINGEN: PSALM 138 : 1 OB 1. 'k Zal met mijn ganse hart Uw eer Vermelden, HEER', U dank bewijzen.

Nadere informatie

Welkom in deze dienst

Welkom in deze dienst Welkom in deze dienst Voorganger is ds. B.J. van de Kamp (Harderwijk) Schriftlezing: Filippenzen 3 Psalm 118 vers 11 (Schoolpsalm) Gezang 62 vers 1, 2, 3 en 4 (Bundel 1938) Psalm 68 vers 10 Lied 403 vers

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is K. Timmerman Schriftlezing: Johannes 20 vers 1 t/m 18 Lied 88 vers 1 t/m 4 (Op Toonhoogte) Psalm 118 vers 11 en 12 Psalm 118 vers 13 en 14 G Psalm 56 vers 5 en 6 Lied

Nadere informatie

Welkom in deze dienst

Welkom in deze dienst Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Schriftlezing: Exodus 12 vers 14 t/m 28 Markus 14 vers 12 t/m 16 Avondzang vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 118 vers 1 en 3 Psalm 118 vers 12 en 13 Psalm 105 vers

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Wilhelmus in de klas

Docentenhandleiding. Wilhelmus in de klas Docentenhandleiding Wilhelmus in de klas Welkom bij Wilhelmus in de klas! In deze docentenhandleiding vind je instructies, tips en tricks om de les nog leuker te maken! Dit gaan de kinderen leren Tijdens

Nadere informatie