' ~.I ' ' ' ~ ' (]0. De maatgevende hoogwaterstanden langs de Nederlandse rivieren. rijkswaterstaat. dienst binnenwateren /riza. Nota nr. 86.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "' ~.I ' ' ' ~ ' (]0. De maatgevende hoogwaterstanden langs de Nederlandse rivieren. rijkswaterstaat. dienst binnenwateren /riza. Nota nr. 86."

Transcriptie

1 l'lltnt t van verkeer en weterataat.. rijkswaterstaat De maatgevende hoogwaterstanden langs de Nederlandse rivieren. ' ~. ' ' ' ~ ' dienst binnenwateren /riza (] Nota nr. 86.4

2 De Maatgevende Boogwaterstanden langs de Nederlandse rivieren. Nota nr ' Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/RZA januari 1986

3 nhoudsopqave Lijst van bij laqen Lijst van tabellen Lijst van begrippen Boofdstuk 1. nleiding Boofdstuk 2. De aanpak van het onderzoek 2.1. De gebruikte waterbeweqingsmodellen 2.2. De toegepaste hydraulische ruwheden 2.3. Bet tussengebied 2.4. Bet bovenrivierengebied Boofdstuk 3. Presentatie van de maatgevende hoogwaterstanden

4 Lijst van bijlagen 1. Oijkringen met de geldende overschrijdingsfrequenties. 2. De 5\-afvoer te Lith behorend bij de Bovenrijnafvoer en de 5\-afvoer te Lobith behorend bij de Maasafvoer. 3. De relatie tussen de hoogwaterstand ter plaatse van Schoonhoven, de hoogwaterstand ter plaatse van Hoek van Bolland en de Bovenrijnafvoer. 4. De relatie tussen de hoogwaterstand ter plaatse van Heesbeen, de hoogwaterstand ter plaatse van Hoek van Bolland en de Maasafvoer. s. Bet stroomgebied van de Maas. 6. Bet stroomgebied van de Bovenrijn en het Pannerdensch kanaal. 7. Bet stroomgebied van de Nederrijn, Lek, Waal en Maas. a. Bet stroomgebied van de Jssel.

5 Lijst van tabellen 1. Maatgevende h9waterstanden voor de Maas. 2. Maatgevende hoogwaterstanden voor de Bergsche Haas. 3. Maatgevende hoogwaterstanden voor de Bovenrijn en Waal. 4. Maatgevende h9waterstanden voor de Boven- en Ben eden Merwede. 5. Haatgevende h9waterstanden voor de Nieuwe Merwede. 6. Maatgevende hoogwaterstanden voor het Pannerdensch Kanaal en de Nederrijn. 7. Maatgevende hoogwaterstanden voor de Lek. 8. Maatgevende hoogwaterstanden voor de Jssel.

6 Lijst van begrippen Basispeil: Het basispeil is een hoogwaterstand die een keer in de 1. jaar wordt bereikt of overschreden. Dijkring: Een dijkring is een gebied cmsloten door een stelsel van waterkeringen en hoqe gronden waarvoor een veiligheidsniveau wordt bepaald. Maatgevende afvoer: De maatgevende afvoe.r is die afvoer die bereikt of overschreden wordt met een gekozen maatgevende frequentie. Voor de Bovenrijn (te Lobith) is die maatgevende overschrijdingsfrequentie 1 /1.25 keer per jaar en de daarbij behorende 3 maatgevende a voer 16.5 m /s. Voor de Maas Cte Lith) is de afvoer bij de genoemde overschrijdingsfrequentie 3.77 m 3 /s. Maatgevende Hoogwaterstanden: De maatgevende hoogwaterstand is die hoogwaterstand die bereikt of overschreden wordt met een gekozen maatgevende frequentie. Deze maatgevende overschrijdinqsfrequentie is per dijkring vastgelegd en bedraagt afhankelijk van de oorzaak van dreiging en van het belang van het te beschermen gebied: 1 /1.; 1 /4.; 1 1 /3. dan wel /1.25 keer per jaar OVerschrijdingsfrequentie: De overschrijdingsfrequentie is het aantal keren dat in een periode (bijv. een jaar) een verschijnsel (bijv. hoogwaterstanden door storm of hoge afvoer) een zekere waarde bereikt ~f overschrijdt.

7 1. nleiding Aansluitend op de nota "De maatgevende hoogwaterstanden in bet Noordelijk Deltagebied", september 1985 DBW/RZA, worden thans voor het resterende rivierengebied, met uit.zondering van de Jsseldelta, de maatgevende hoogwaterstanden gepresenteerd. Als uitgangspunt voor alle berekeningen is zowel voor de Rijn en haar takken als de Maas (bovenrivierengebied) van een overschrijdingsfrequentie van 1/1.25 per jaar uitgegaan. n de tussenqebieden - die rivierdelen die zowel onder invloed van het getij als onder invloed van de rivierafvoer staan - zijn overschrijdingsfrequenties tot 1/4. gehanteerd zoals door de minister van Verkeer en Waterstaat is aangegeven in de nota "Voortqang versterking rivierdijken" die zij op 2-9-'83 aan de Tweede Kamer zond (T.K. 'B3-'84, nr 1). n hoofdstuk 2 wordt de aanpak van de vastst elli ng van de peilen hf!.. schreven. Allereerst komen aan de.orde de gehruikte waterbewegingsmodellen (2.1.) en de toegepaste hydraulische ruwheden (2.2.). Vervolgens w9rden de gevolgde procedures voor het tussengebied (2.3.) en h~t bovenrivierengebied (2. 4.) geschetst. Tenslotte worden in hoofdstuk 3 de maatgevende hoogwaterstanden gepresenteerd. Ten aanzien van de door Rijkswaterstaat gebruikte rekenmethodiek is net volgende van belang. Voortgebouwd is op de methodiek zoals deze in het voorjaar van 1985 aan de Raad van de Waterstaat is gepresenteerd en door de Raad is besproken en juist en toepasbaar is verklaard. De minister van Verkeer en Waterstaat berichtte de Tweede Kamer op 2-6-'85 dat zij de definitieve maatgevende hoogwaterstanden zou baseren op de bevindingen van de Raad van de Waterstaat (T.K., vergaderjaar '84-'85, nr 9). Verder is het geed hier op te merken dat geen perfectionisme is nagestreefd. Er is gebuik gemaakt van bestaande middelen, modellen en kennis. Dit betekent dat voor de diverse riviertrajecten de aanpak wel in qrote lijnen, doch niet in detail gelijk is. Een volledige uniforme benadering qua modeltechniek zou tot een vertraging van tenminste een jaar hebben bel~id, zonder overigens tot wezenlijk andere resultaten t e komen.

8 -2-2 De aanpa.k van het onderzoe.k 2.1. Oe gebruikte waterbewegingsmodellen n daze not.a wordt het Nederlandse rivierengebied ten oosten van de lijn Streefkerk-Sliedrecht-Kop van 't Land- Keizersveer behandeld. Dit gehele gebied ka.n wat method.iek betreft worden onderverdeeld in twee deelgebieden, te weten: a. een specifiek bovenrivierengebied waar uitsluitend de invloed van de rivierafvoer zich laat gelden; b. het (resterende) tussengebied waar zowel de invloed van het qetij als de invloed van de rivierafvoer merkbaar is. Dit gebied wordt aan de oostkant begrensd door de lijn Jaarsveld-Gorinchem-Heesbee.n. De berekeningen voor het ~ovenrivierengebied zijn uitgevoerd met een twee-dimensionaal waterbewegingsmodel (dimensies rivierlenqte en rivierbreedte). Hierbij kan in principe per riviertraject met een situatie worden vol$taan omdat een permanente waterbeweqing kan worden aangenomen. Voor de Jsseldelta speelt zowel de invloed van het rjsselmeerpeil als de invloed van de Jsselafvoer een rol. ~lang qeen beslissinq is ~enomen over de toe te passen oversch.rijdingsfrequenties kunnen geen stand@n worden vastgesteld. Als de noordelijke begrenzing van het bovenrivierengebied is Katerveer aangehouden. Van het twee-dimensionale waterbewegingsmodel zijn twee versies gebruikt: a. een versie met een rechthoekig rooster (een 9udere versie; rekenintensief); b. een versie met een kromlijnig rooster (kortere rekentijden; lanqe riviertrajecten mogelijk). De Waal en de Maas zijn met versie a doorgerekend. De overige rivierta.kken in het bovenrivierengebied zijn met versi e b doorgerekend. Ter nadere illustratie van de verschillen mo9e neg het volgende dienen: Bet met versie a berekende deel van de Maas van BoJ<meer tot Hees~en (kilometerraai 15 t/m 232) is onververdeeld in 12 trajecten. Voor de Lek.en de Jssel (aangepakt met versie b) zijn modellen ontwikkeld waarbij de complete riviertak in een keer volledig wordt doorgerekend.

9 De berekeningen voor het tussengebied zijn uitgevoerd met een 46n-di mensionaal waterbewegingsmodel (dimensie rivierlenqte), doch waarbij tevens rekening gehouden wordt met de qet1jbeweg1ng.zoals later zal blijken dienden per riviertraject meerdere situaties te worden beschouwd.

10 De toegepaste hydraulische ruwheden Om de maatgevende hoogwaterstanden te kunnen berekenen is kennis omtrent de wijze waarop de zandbodem van het zomerbed van de riviex ender invloed van de stroomsnelheid vervonnt, onontbeerlijk. Algemeen gesproken ontstaat eerst een geribbelde bodem waarna met het toenemen van de stroomsnelheid de ribbels uitgroeien tot duinen. Bij nog hogere snelheden is ender laboratorium-omstandigheden een weer vlakker wordende bodem geconstateerd.de relatie tussen afvoer, bodemsamenstelling, beddingvorm en de daaraan gekoppelde ruwheden van het zomerbed is echter complex en nog in onvoldoende mate theoretisch te beschrijven. De toe te passen ruwheden warden dan ook afgeleid van gemeten waterstanden. Ten behoeve van de bepaling van de maatgevende hoogwaterstanden zijn allereerst voor gemeten hoge afvoeren de opgetreden ruwheden bepaald. Deze dienden vervolgens te wotden.geextrapoleerd naar de maatgevende omstandigheden. Bij deze extrapolatie is het van belang te weten of een vlakkere (gladdere) bodem zal ontstaan. Omdat vanwege de bodemsamenstelling verwacht mag worden dat indien op de Nederlandse rivieren bodemvervlakking op gaat treden, dit verschijnsel het eerst in het tussengebied valt te verwachten, is op dit punt voor dit gebied bet advies ingewonnen van het Waterloopkundig Laboratorium. Op grond van de beschikbare kennis, literatuuronderzoek en vergelijkingen met buitenlandse rivieren heeft het W.L. geadviseerd voor de maatgevende omstandigheden ruwheden te hanteren die overeenkomen met de ruwheden bepaald uit gemeten hoge afvoeren. Dit betekent impliciet dat volgens de huidige inzichten en kennis geen bodemvervlakking wordt verwacht. Naast de hierboven beschreven ruwheidswaarden voor het zomerbed zijn ook neg ruwheidswaarden voor het winterbed nodig. Ook deze zijn door middel van ijkingen aan opgetreden hoge afvoeren bepaald. Voor de Maas is een gevoeligheidsonderzoek uitgevoerd om vast te stellen in welke mate veranderingen in de ruwheidswaarde van het winterbed van invloed zijn op de berekende waterstanden. Daarbij is gebleken dat een verhoging van de ruwheid van het winterbed met een factor 2 weliswaar een ander wateryerdeling tussen zomer- en winterbed tot gevolg heeft, doch dat de waterstanden slechts marginaal worden beinvloed.

11 -s Bet tussengebied Bet begrip veiligheid in het tussengebied Bij de bescherming van het land tegen overstroming gaat het om het voorkomen van een dijkdoorbraak. Een dijkdoorbraak kan ontstaan wanneer bij een bepaalde waterstand de kombinatie van hoogte, samenstelling, grondslaq en overige geometrie van de dijk zodanig is dat de dijk bezwijkt. De optredende waterstand bij een dijk is g~en vast gegeven, maar een verschijnsel dat in de tijd varieert. De hoge waterstand bij een waterkering wordt bepaald door een of meer van de volgende faotoren: a. de (hoog)waterstanden op zee; b. de doordringing van de zeestanden in de zeea.nnen en de benedenrivieren; c. de afvoer van de Bovenrijn en de Maas; d. de verdeling en de voortplanting van de afvoer over de Rijn- en Maastakken. Van de factoren a en c zijn betrouwbare overschrijdingsfrequentieverdelingen af te leiden uit natuurwaarnemingen. Beide zijn onderling nagenoeg onafhankelijke statistische verschijnselen.de andere facto~en zijn afgeleiden. Absolute veiligheid bestaat niet. De na te streven veiligheid moet dus uitgedrukt worden in: 6f een geaccepteerde kans van falen, 6f een gewenst veiligheidsniveau. (tussen beide gebieden ligt een ''grijs" gebied van onzekerheid). n het vigerende veiligheidsbeleid tegen overstromingen wordt sedert de adviezen van de Oeltacommissie uitgegaan van: - veiligheid, die nog (juist) aanwezig is bij een maatgevende hoogwaterstand (of afvoer) met een bepaalde overschrijdingsfrequentie per jaar. Voor het tussengebied zijn de gekozen maatgevende overschrijdingsfrequenties per dijkring vermeld in de,door de Minister van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer gezonden nota "Voortgang versterking rivierdijken ''. T.K., vergaderjaar ' , nr 1.

12 -6- Door voor hat tussenqebied kleinere overschrijdin9strequenties da.n die van hat bovenrivieren9ebied te kiezen, wordt voorkomen da.t de inwoner met een oneven.redi9 qrota onveiligheid geconfrontee~d wordan. Behalve aen kans op overstrominq vanuit de zee bij stormvloed ondervinden daze bewoners ook een leans op ovarstrominq vanuit de rivier. Daarom moet de veiliqheid van de rivierdijken in dat qebied wat groter zijn dan die van de overiqe rivierdijken. Met een verho9ing van cm wordt bereikt da.t de veiliqheid verqelijkbaar is met de overiqe gebieden in z.w. Nederland. De kans op aen rivierhoogwater-overstrominq is dan door bewuste overdijkinq in zo'n dijk:ing verwaarloosbaar klein geworden. Deze 3! 4 cm hoqere dijkhoogte komt overeen met de toegepaste maatgevende overschrijdin9sfrequenties. n oijlage 1 zijn de betreffende dijkringen en hun overschrijdingsfre Cfdentie weergegeven.

13 Maatgevende hoogwaterstanden in bet tussengebied Bij het bepalen van de maatgevende hoogwaterstand voor een dijkvak moeten twee fasen onderscheiden warden: 1. Van de te bieden veiligheid van een gebied naar het bepalende verschijnsel (stormvloed, afvoer of kombinatie) en de daarbij behorende overschrijdingsfrequentie. 2. De bepaling van de maatgevende hoogwaterstand bij de aldus bepaalde overschrijdingsfrequentie. Voor de overgang van de overschrijdingsfrequentie van het gebied naar die per dijkvak (fase 1) is het beginsel van de dijkring bepalend. Uitgangspunt daarbij is dat de kleinste in het gebied van de dijkring bepalende overschrijdingsfrequentie voor bet gehele gebied maatgevend wordt. De bepaling van de maatgevende hoogwaterstand (fase 2) voor de hier beschouwde dijkringen kent eveneens t wee fasen, een waterloopkundige en een statistische. Dit is te verklaren omdat voor het dijkontwerp in feite op ieder punt langs de dijk de plaatselijke relatie tussen waterstand en frequentie relevant is. Vanwege onvoldoende waarnemingen ter plaatse kan deze relatie niet uit waarnemingsmateriaal warden bepaald. Deze relatie moet dus geconstrueerd warden. Bet construeren van deze relatie wordt in het hierna volgende beschreven.

14 -a Waterloopkunde Met behulp van het in paragraaf 2.1. genoemde een-dimensionale waterbewegingsmodel zijn verschillende situaties bekeken, varierend van hoge standen te Hoek van Holland in combinatie met normale afvoeren van de rivier tot hoge rivierafvoeren in combinatie met nonnale standen te Hoek van Holland (zie onderstaande tabel). Bij ieder van de situaties is de hoogwaterstand voor de diverse stations berekend. Standen te Rijnafvoer Bijbehorende Maasafvoer ' Bijbehorende Hoek van 5%-Maas- 5%-Rijn- Bolland afvoer afvoer 1, , , , , , ooo Standen in m. t.o.v N.A.P.. Afvoeren in m 3 s.. uitgegaan is van zes verschillende standen bij Hoek van Bolland en negen verschillende Rijn- respectievelijk Maasafvoeren. Voor de negen afvoeren te Lobith zijn de daar bijbehorende afvoeren te Lith bepaald. Hierbij is gebruik gemaakt van de zogenaamde 5%-afvoerrelatie. De 5%- afvoer is gedefinieerd als de gemiddelde afvoer te Lith die optreedt bij een bepaalde afvoer te Lobith. Evenzo zijn voor de negen afvoeren te Lith de bijbehorende afvoeren te Lobith bepaald. De gebruikte relaties zijn aangegeven op bijlage 2; deze vallen niet geheel samen omdat de afvoeren van Rijn en Maas niet geheel afhankelijke verschijpselen zijn.

15 -9- Voor een tiental stations in het tussen9e.bied is op deze wijze de relatie bepaald tussen de hoogwaterstand voor dat station, de stand bij Hoek van Bolland en da afvoer te Lobith {als voor.beeld is op bijlaqe 3 deze relatie geqeven voor het station Schoonhoven) dan wel de afvoer te Lith (als voorbeeld is op bijlage 4 deze relatie geqeven voor het station Heesbeen). Bij het bepalen van deze relaties (betrekkingslijnen) qaat het om een willekeurige combinatie van afvoeren en stormvloedstanden. Voor alle combinaties die fysiek kunnen optreden (al is het nog zo zelden) moet uit de betrekkinqslijn de bijbehorende optredende waterstand op de plaats, waarvoor de betrekkinqslijn geldt, zijn teruq te vinden. De frequentie van optreden is in dit stadium niet relevant. De restriktie "moet fysiek kunnen optreden" heeft wel betekenis en wel voor het zogenaamde "aftoppen". mmers, als een bepaalde afvoer niet kan optreden, kan er ook geen combinatie van zo'n afvoer me t een stormvloedstand optreden. n het onderzoek is er vanuit qegaan dat de maximale afvoer van de Bovenrijn die tot afstroming kan komen - en dus doordringt in het benedenri vierengebied m 3 /s bedraagt. Blijkens onderzoek kan een dergelijke afvoer vanuit Duitsland tot afstroming komen. Bogere afvoeren leiden tot het overlopen van de dijken in Nederland over grote lengte, zodat aftopping plaatsvindt. Onzekerheid bestaat over het al dan niet doorbreken va.n de r1vierdijken bij Bovenrijnafvoeren tussen 3 J m /s en 18. m /s. Afvoeren lager dan m /s komen in ieder qeval tot afstroming; de Nederlandse dijken langs de Rijntakken worden ontworpen om bij di e afvoer nog juis t veilig te zijn. Evenzo is er vanuit gegaan dat de maximale afvoer van de Maas die tot afstroming kan komen ongeveer 4.1 m 3 /s te Lith bedraa9t. Langs de Maas bestaat onzekerheid over het i'\l rt~n niet doorbreken van de rlvier- 3 3 dijken bij afvoeren tussen 3.77 m /sen 4.1 m /s. Afvoeren lager dan m 3 / s komen in ieder geval tot afstroming; de Nederlandse dijken langs de Maas benedenstrooms van Lith warden ontworpen om bij die a voer neg juis~ veilig te zij n.

16 Statistiek Voor ieder punt langs de dijk kan tenslotte, rekening houdend met het verschijnsel getij en met de persistentie in de afvoer, uit: - de waterstaat ter plaatse ten gevolge va.n een combinatie van een willekeurige s~vloedstand te Hoek van Bolland met een willekeurige Bovenrijnafvoer te Lobith dan wel Maasafvoer te Lith (de betrekkingslijn); - de overschrijdingsfrequentieverdeling van de stormvloedstanden in Hoek van Bolland en - de overschrijdingsfrequentieverdelingen van de afvoeren te Lobith en Lith, de relatie bepaald worden tussen de waterstand ter plaatse en de frequentie (en dat werd gezocht).

17 Bet bovenrivierenqebied Afgezien van de ondervonden problemen met de toeqepaste JD:>deltechniek is de te volqen methode om de maatgevende waterstanden voor dit qebied te bepalen relatief simpel. Zoals reeds is vermeld, is voor de berekeninqen voor de Rijn en de Kaas ui.t9e9aan van een maatqevende overschrijdinqsfrequentie van 1/1. 25 per jaar. Voor de Rijn betekent dit een 3 maatgevende afvoer te Lobith van 16.5 m /s - een hoo<]waterqolf met een overschrijdinqsfrequentie van 1/1.25 per jaar, voor de Maas resulteert dit in e~n maatqevende afvoer van J. 77 m 3 /s te Lith. Uitgaande van de berekende waterstanden te Jaarsveld, Gorinchem en Heesbeen - de oostelijke beqrenzinq van het tussenqebied - en qebruik makend van de bij ijkberekeninqen gevonden hydraulische ruwheden kunnen nu per riviertak in stroomopwaartse richtinq rekenend de waterstanden worden bepaald. Bij deze berekeningen is in eerste instantie uitgegaan van de verdeling van de afvoer te Lobith over de Waal, Jssel en Nederrijn zoals deze bij recente hoogwaters is opgetreden. Uit de resultaten kwam echter naar voren dat de verdeling bij eer. Bovenrijnafvoer van 16.5 m 3 /s 3 3 enigszins hiervan afwijkt Cea 25 m /s minder door de Waal:a ca 75 m /s meer door de Jssel). Een en ander zou leiden tot iets hogere standen langs de Jssel (maximaal 1 decimeter). Mede omdat zonder aanpassinqswerken de verdeling over de Waal en het Pannerdensch kanaal in de tijd ge:ien voortdurend in deze ongewenste richting zou verschuiven is naqegaan of aanpassingswerken kunnen warden uitgevoerd. Het bleek mogelijk zonder grate kosten (ca. 2 miljoen) aanpassingswerken uit te voeren waarmee de oorspronkelijk aangenomen verdeling voldoende dicht kon worden benaderd. Uiteindelijk is van onderstaande verdelinq uitgegaan: Bovenrijn 16.5 m 3 /s Waal 1.4 m 3 /s Pannerdensch kanaal 6.1 m 3 /s Nederrijn/Lek m 3 /s Jssel m 3 /s

18 -12- De op bovenstaande wijze langs de riviertrajecten berekenda waterstanden zijn nog niet de qezochte maatgevende hooqwaterstanden. Er diende daa.rvoor nog een correctie te worden aangebracht voor hat topve.rvlakkingsverschijnsel. CDit houdt in dat strootl~waarts door berginq in het tussengelegen gebied een lagere topafvoer optreedt dan bovenstrooms) Met name voor de Maas en de Jssel is dit verschijnsel van wezenli}k belang. Voor de overige rivierta.kken speelde het een onderqeschikte rol. Na de correctie voor topvervlakking waren de gezochte l!laatgevende hooqwaterstanden bekend.

19 Presentatie van de maatgevende hoogwaterstanden Op de in het voorafgaande hoofdstuk qeschetste methoden zijn voor een groot aantal stations de maatgevende hoogwaterstanden bepaald. Door interpolatie tussen de stations zijn vervolgens de standen per kilometer bepaald. Oeze standen zijn afgerond op halve dan wel hele decimeters. De aldus gevonden maatgevende hoogwaterstanden per kilometer zijn opgenomen in de tabeilen 1 t/m 8. Voor zover in een riviertak twee maatgevende overschrijdingsfrequenties gelden zijn in de desbetreffende tahel twee bijbehorende maatgevende hoogwaterstanden opgenomen.

20 Tabel 1 Maatgevende Hooqwaterstanden voor. de Maas in meters t.o.v. N. A.P., Kilometerraai en frequentie Kilometerraai en frequentie Plaatsaanduidinq 1/1.25 Plaatsaandu.iding 1/ , , , , Boxmeer 14, , ,25 18 Keent 11, , ,9 155 Gennep 13, , , , , , ,7 185 Batenburg 1, , ,5 16 Middelaar 13, , , , i 13,5 J.89 9, ,45 19 Megen 9, , , Mook 13, 192 9,4 166 l 12, ,25 j , , ,6 195 Oijen 8,85 4 ' , ,7 17 OVerasselt 12, , , , , , ,8 2 Alphen 8, , Stuw Lith 7, , ,8 176 Grave 11,5 23 7,7 '. 1.! i. ' l.

21 -15- Vervol g tabel 1 Kilometerraai en frequentie Kilometerraai en frequentie ; Plaatsaanduiding 1/1. 25 Plaatsaanduidinq 1/ , ,6 25 7, ,5 26 7,45 22 Bed.el 6,4 27 7, ,3 28 7, , ,5 21 7,2 224 Ammerzoden 5, ,15 225! 5,8 212 Kerkdriel 7,1 226! 5,65! ' 213 7, 227 5, ,95 i 228 ' 5, , ,35 i 216 6,8 23 Beus den 5, 25 i 217 6,7 231 Beesbeen. 5, 15

22 -16- Tabel 2 Maatgevende hoogwaterstanden voor de Bergsche Maas in meters t.o.v. N.A.P. ' ~. Kilometerraai en frequentie frequentie frequentie Plaatsaanduidina 1/ /3. 1/ Beesbeen 5,15 5,3 232 l S, 5,15 i 233 4,8 5, l l ,65 4,85 235! 4,5 4, Drongelen/Waalwijk 4,55 4, ,4 4, ,25 4, , 1 4, '. 4, 4, ,85 3,9,, 242 3,7 3, , 55 3, ,5 3, , 45 3, Keizersveer :,, t: 3,4 3,45 3,4 3,45 1.

23 -17 - Tabel 3 Maatgevende hcogwaterstanden voor de Bovenrijn en Waal in meters t.o.v. N.A.P. Kilometerraai en frequentie! Kilometerraai en frequentie ' Plaatsaa nduidinq 1/1.25 Plaatsaanduidinq 1/ Lobith Millingen ~ ,15 18, 17,7 17,5 17,4 17,3 17,15 16,9 16,9 16,8 16,75 16,65 16, Ewijk Deest 9 Dodewaard 91 14, 7 14,SO 14.,3 14,2 14, 13,85 13,75 13,6 13,45 13,35 13,25 13,2 13,5 ' , ,9 876 Ooij 16,45 l 93 Druten 12, , , ,25! 95 12, ,2! 96 Ochten l 12, , 97 : 98 12,45 12, , ,7! 91 Ben eden Leeuw1m 12, 25 l 884 Nijmegen(brug) 1 15,3 : , Oosterhout 15, ,95 14,9 t 912 j l Tiel 12, 1 12, 11,85 11,75

24 -ta- Vervol g tabel 3 Kilometerraai en frequentie Kilometerraai en frequentie Plaatsaancuiding 1/1. 25 Plaatsaanduidi~q 1/ , , , Haaf ten 8, , ,7-919 Dreumel 11, , , ,5 l , 941 8,3 ) 922 1, , , , , Berwijnen 7,75 ' 925 1, ,6 926 Sint Andries 1, , , , ,5 : 1948 Vuren 7, ,85 \ 949 6, ,8! i 95 6,6 931 Opijnen 9, f 6, , , , , , ,5 935 Zaltbommel 9; 1 i 955 Gorin chem 5,85 '.'

25 -19- Tabel 4 ~taatgevende hoogwaterstanden voor de Bovenen Beneden Merwede in meters t.o. v. N.A.P. Kilometerraai en Plaatsaanduidinq 955 Gorinchem Werkendam Sliedrecht frequentie 1/3. 6,35 6, 1 5,85 5,6 5,35 5,5 4,8 4,6 4,45 4,3 4,1 3,95 3,8 3, 7 frequentie 1/4. 6,4 6, 15 5,9 5,65 5,4 5,1 4,85 4,65 4,5 4,35 4, 15 4, 3,85 3,75

26 -2- Tabel 5 Maat2evende hoogwaterstanden voor de Nieuwe Merwede in meters t.o.v. N.A.P. ' <ilometerraai en frequentie frequentie. ' 1/4. : Plaatsaanduidinq 1/ Werkendam 4,8 4, ,65 4, ,5 4, ,3 4, , 15 4, , 4, ,85 3, ,7 3, , 6 3,65 97 Ko;e van ~ Land 3, 55 3, 6

27 -21- Tabel 6 Maatgevende hoogwaterstanden voor het Pannerdensch kanaal en de Nederrijn in meters t.o. v. N. A.P- t : t i. l Kilometerraai en frequentie Kilometerraai en frequentie Plaatsaanduidinq 1/1.25 Plaatsaanduidinq 1/ Pannerdensche kop 16, , , , , 91 11, , , , Wageningen 11, , , , , Angeren 15,2 96 Opheusden 11, , , Buis sen 15, , ,95 99 Rhenen 1, J sselkop 14,9 91 1, , , , , , ' Arnhem (brug) 14, , , , , Elst 9, , , , , oosterbeek 13, Eck en Wiel 9, , , ,1 921 Stuw Amerongen l 9, , , 892 Oriel 12, , , , Beteren 12, ,8 i , , , , Renkum! 12, , , A' CaJ:l Rijnkan. _ 8,5.. i 1 '. ; : : :f t! : :.. 1: j t f ; ~.1 r.

28 -~2- Tabel 7 Haat~evende hoogwaterstanden voor de Lek in meters t.o.v. N.A.P.. Kilometerraai en frequentie frequentie f requentie Plaatsaanduiding 1/ A'dam Rij nkan. 8,5 93 Ravenswaaij 8, , , Beusichem 8, ,9 i 1/ 3. 1/ , , , , ,45 94 Culemborg 7, ,3 7, ,25 7, ,15 7, Everdingen 7, 7, ,9 7, ,8 7, Hage stein 6, 7. 7, 5 7, ,65 7, 7t ,55 6,9 7, 95 Vreeswijk 6,5 6, 85 6, ,25 6,6 6, ,2 6,55 6, , 15 6,5 6, , 1 6,45 6, , 1 6, 45 6, Lexmond ,4 6, , 6, 35 6, ,85 6,2 6, ,8 6, 15 6, , 7 6, 5 6, 15

29 -23- Vervolg tabel 7 Kilometerraai en frequentie frequentie frequentie Plaa tsaanduidin~ 1/1.25 1/3. 1/ Jaarsveld 5,6 5,95 6, ,9 963 S, , , , ,2 968 Langerak 5, , , Schoonhoven 4, , , , Groot Ammers 4, , , ,4 979 Streefkerk 4,4

30 -24.,. Tabel 8 Maatgevende hoogwaterstanden voor de Jsse l in meters t.o.v. N.A.P. l!! Kilometerraai en frequentie Kilometerraai en Plaatsaanduiding 1/1.25 Plaatsaanduiding 879 Jsselkop 14, , Westervoort 13,95 i , ' , Bronkhorst 884 Velp 13, , , , Rh eden 12, , , , , , , Zutphen , , SO j , 5 : Doesburg 11,5 ; ,3 j , ,25 ' 935! 91 11,2 ' , Dieren 1, frequentie i 1/1. 25 l 1,75 1,6 j 1,55 1,45 1,4 1,35 1,2 1,1 1, 9,9 9,9 9,8 9,65 9, 55 9,45 9,2 9, 8,9 8,65 8,55 8, 5 8,45 8,4 8,35 8,35 8,3

31 -25- Vervolg tabel 8 Kilometerraai en frequentie Kilometerraai en frequentie Plaatsaanduidinq 1/ 1.25 Plaatsaanduiding 1/ Gorssel 8, ,4 94 8, , , , ; ,2 943 a, , , 965 6, 945 Deventer 7,7 966 Wijhe 5, , , , , , , ,3 97 5, , , Winoesheim 5, , , , , , , , 956 6,7 977 Hattem 4, Olst 6, , , , ,45 98 ~zs&yiif 4,6

32 =.. i "!' ~ fl ~,,... Oo ~8.x- ~ a.- \! ~.,,... ~o G co G~ e ;:: ~ G.. ~ i dijkringen met de geldende overschrijdingsfrequentie rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/RZA Hoofdafdelin9 Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr.

33 t W -.. e c:.i:; ā Q lobith in m' s 18 De 5%-waarde geeft de gemiddelde afvoer aan van Lobith (danwel Lith) die optreedt bij een bepaalde afvoer te Lith (danwel Lobith) De 5%-afvoer te Lith behorend bij de Bovenrijnafvoer en de 5%-afvoer te Lobith behorend bij de Maasafvoer. rijkswaterstaat nota nr. Dienst Binnenwateren/RZA Hoofdafdelinq Watersystemen nr. bijlage nr. 2

34 ., 8 Cl) - 8 D V).. E c N -.c: c J:l > 8 -.Q.,.c. c '-.c: u.,, -> GO 8., c: =- '- c: ti ~ > J:l... N, ~.. -.-"----"~...-.;...~'""""~-'-~...,i-~""-~...-~~-+-o M - de relate tussen de hoogwaterstand ter plaatse van schoonhoven,de hoogwaterstand ter plaatse van hoek v. holland en de bovenrijnafvoer rijkswaterstaat not a nr. Dienst Binnenwateren/RZA Hoofdafdeli.ng Watersystemen nr. bijlage nr. 3

35 E n c N - c.c "., "'., ~ " ~.D.,.., M -"' Pl., > - N L. "' &ll - E... de relatie tussen de hoogwaterstand ter plaatse van heesbeen, de hoogwaterstand ter plaatse van hoek van holtand en de maasafvoer rijkswaterstaat Dienst Binnenwatere.n/RZA Hoofdafdelin9 Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. 4

36 t! t ' het stroomgebied van de moos rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/RZA Hoo!datdelinq Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. 5 a

37 '. het stroomgebied van de moos rijkswa terstaat Oienst Binnenwateren/RZA Hoo!datdelinq Watersys~emen nr. nota nr. bijlage nr. 5 b

38 .. het stroomgebied van de bovenrijn en pannerdensch kanaal rijkswaterstaat Dienst BinnenwaU!ren/RZA Hoofdatdelin9 Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. 6 a

39 .. het stroomgebied van de bovenrijn en ponnerdensch kanaal rijkswa terstaat Dienst Binnenwateren/RZA Hoofdafdelinq Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. 6 b

40 8~ t1' :J.Cll., llt - (t - Ht - "' p. bl :-:- ~g-cn., t;' g ~ oq tu 3 a:~,... " rt- co ~ ll iil ' tl) ll ll r+ CT n ::s OJ tl) '<' ll ~OJ a. ~ &!,.. g < ll :> :::> :::> D a. D.,... :::> : -. ~ a/d Lek "' AO tl) " ~... er ::J --,.. '1> cu D> :::> co co :... 3 ~ :J :" Cit'.... ~

41 .,, ,, v> \. ' \ ':. < a LU ex m stroomgebied van nederrijn, lek, wool en moos rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/RZA Hoofdatdeling Watersyste~en nr. nota nr. bijlage nr. 7A

42 stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Oiensc Binnenwateren/RZA Boofdafdelinq Watersyste?nen nr. nota nr. bijlage nr. 8 o

43 stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/RZA Hootda!delin9 Watersys~emen nr. nota nr. bijlage nr. ab

44 , p (de r Ma r e. ' ' ' stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Binnenwataren/RZA Dienst Hoofdaf de li n 9 Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. a c

45 stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/JUZA Hoofdaf delin9 Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. ad

46 .-- h i...._---, ' ', -... \ \ \ stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Dienst Binnenwat.eren/RZA Hoo!dafdelinq Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. a e

47 . \ \ ' '' '::.\~ ~::.',,:,,.,,. <"" '' Sohrwoord Fraterwaard.... :-- ' /// : ~ " , stroomgebied van de ijssel rijkswa tersta at Oienst Binnenwateren/RZA Hoofdafdelinq Wat~rsystemen nr. nota nr. bijlage nr. a f

48 Zulderwaard stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Dienst Sinnenwateren/RZA Hoofdaf delin9 Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. a g

49 Woord111,, folder stroomgebied van de ijssel rijkswaterstaat Dienst Binnenwateren/RZA Hoofdafdelinq Watersystemen nr. nota nr. bijlage nr. a h

Waterstanden langs de Rijn en zijn takken bij vijf herhalingstijden

Waterstanden langs de Rijn en zijn takken bij vijf herhalingstijden Directoraat-Ceneraal RijkswaU Waterstanden langs de Rijn en zijn takken bij vijf herhalingstijden ter bepaling van de urgentiecategorieen van te verbeteren dijken Notanr. 94.012 ministerie van verkeer

Nadere informatie

Betrekkingslijnen Rijn

Betrekkingslijnen Rijn Intermediair in waterbeheer Betrekkingslijnen Rijn Versie 2010 14-7-2010 Opdrachtgever: Referentie: Rijkswaterstaat Oost-Nederland P100429Ra Pagina 1 Betrekkingslijnen Rijn Versie 2010 P100429Ra Intermediair

Nadere informatie

Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag , Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN

Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag , Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag. 59-61, 2000 Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN 90-77051-06-6 nummer 6 april 2002 Onzekerheden in waterstanden en kosten onderzocht M.T. Duits

Nadere informatie

vw Toetspeilen 1 bovenrivierengebied (de Rijntakken en de Maas) Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat

vw Toetspeilen 1 bovenrivierengebied (de Rijntakken en de Maas) Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat vw02000044 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat Den Haag, 21 januari 2002 Hierbij deel ik u mede dat ik op 21 december 2001 de hydraulische randvoorwaarden 2001 (HR 2001)

Nadere informatie

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31(0)

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31(0) Memo Deltares ~ Aan Pedja Zivojnovic Datum 19 februari 2016 Van Nadine Slootjes Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)883358080 Aantal pagina's 5 E-mail nadine.slootjes@deltares.nl Onderwerp Analyse effect Nieuwe

Nadere informatie

Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan RWS-WVL (Robert Vos) Datum Van Alfons Smale Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8208 Aantal pagina's 5 E-mail alfons.smale@deltares.nl Onderwerp OI2014 voor dijkring 44 (Lek) 1 Inleiding In het

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van tnftastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van tnftastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van tnftastructuur en Milieu M.E.R.-BEOORDELINGSNOTITIE STROOMLI]N MAAS, FASE 3, TRANCHE $ Deelgebied Lithse Ham Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Datum

Nadere informatie

Dijkversterking Wolferen Sprok. Veiligheidsopgave 29 augustus 2017

Dijkversterking Wolferen Sprok. Veiligheidsopgave 29 augustus 2017 Dijkversterking Wolferen Sprok Veiligheidsopgave 29 augustus 2017 Welkom! 19:00 19:10: Welkom WSRL 19:10 20:10: Interactief gastcollege veiligheidsopgave door Matthijs Kok (TU Delft) 20:10 20:25: Toelichting

Nadere informatie

1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november oktober 2014

1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november oktober 2014 1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november 2013-31 oktober 2014 Document 1 van 4 1) "Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014" 2) "Betrekkingslijnen Maas versie 2013_2014" 3)

Nadere informatie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie 2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie enedenrivieren in samenhang 10 ij het denken over rivierverruiming vindt de regio het belangrijk om vanuit de lange termijn te redeneren. Wanneer

Nadere informatie

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college)

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: 701704 In D&H: 20-08-2013 Steller: ir. P.G. Neijenhuis In Cie: BMZ (ter kennisneming)

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

Maandag. Hoevelaken Nijkerk. Deventer

Maandag. Hoevelaken Nijkerk. Deventer Doesburg Ede Dodewaard Apeldoorn Nijmegen Arnhem-Centrum Didam Ede-Stadspoort Tiel Vaassen Millingen Kronenenburg Zelhem Bennekom Geldermalsen Epe Beek Presikhaaf Ulft Lunteren Culemborg Heerde Groesbeek

Nadere informatie

Heerenmaten Deventer Maandag

Heerenmaten Deventer Maandag 's Heerenberg Ede Dodewaard Apeldoorn Nijmegen-CB Arnhem-Centrum Didam Ede-Stadspoort Opheusden Vaassen Millingen Kronenburg Doesburg Lunteren Tiel Epe Beek Presikhaaf Zelhem Hoevelaken Geldermalsen Heerde

Nadere informatie

Vrijdag. Doesburg. Duiven Westervoort

Vrijdag. Doesburg. Duiven Westervoort Apeldoorn s-heerenberg Ede Dodewaard Nijmegen Zevenaar Vaassen Didam Harskamp Beneden Leeuwen Millingen Heerenmäten 6 Epe Terborg Lunteren Druten Beek Lobith Heerde Ulft Nijkerk Kerkdriel Groesbeek Giesbeek

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Hollandsche IJssel (dijkring 14 en 15) Auteurs: Bastiaan Kuijper Nadine Slootjes

Nadere informatie

Versie 22 september Inleiding

Versie 22 september Inleiding Inleiding Verschil watersnood en wateroverlast Watersnood is een door een overstroming veroorzaakte ramp. Een overstroming kan plaatsvinden vanuit zee, zoals bij de watersnoodramp van 1953, maar ook vanuit

Nadere informatie

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Gemeente Nijmegen 1 oktober 2010 Definitief rapport 9V0718.05 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat

Nadere informatie

Inundatie winterbed IJssel gedurende hoogwater maart-april mei Bibliotheek SV BOR120 ON

Inundatie winterbed IJssel gedurende hoogwater maart-april mei Bibliotheek SV BOR120 ON Inundatie winterbed IJssel gedurende hoogwater maart-april 1952 mei 1952 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland Bibliotheek SV BOR120 ON Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Vragen van het Ministerie van Financien ten aanzien van Noodoverloopgebieden

Vragen van het Ministerie van Financien ten aanzien van Noodoverloopgebieden Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Vragen van het Ministerie van Financien ten aanzien van Noodoverloopgebieden 2 december 2003 Werkdocument RIZA 2004.148X R.M. Slomp Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass

IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass IJsseldijk Zwolle-Olst Masterclass Prof. dr. ir. Matthijs Kok hoogleraar Waterveiligheid 14 mei 2018 Inhoud 1. Inleiding 2. Risico van overstromingen 3. Wat is acceptabel? 4. IJsseldijken; wat is er aan

Nadere informatie

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Joost den Bieman Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8292 Aantal pagina's 10 E-mail joost.denbieman@deltares.nl Onderwerp OI2014

Nadere informatie

Toetspeilen Oude IJssel

Toetspeilen Oude IJssel Opdrachtgever: Rijkswaterstaat RIZA Auteurs: A.A.J. Botterhuis H.J. Barneveld K. Vermeer PR1011 december 2005 december 2005 Inhoud 1 Inleiding...1-1 1.1 Aanleiding tot het project...1-1 1.2 Probleembeschrijving...1-1

Nadere informatie

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT ~~ -. ~..-... -- -~ -....-.. ~.~ -7 / DE AFVOERBEPALNG VAN DE OVERJSSELSE VECHT NOTA B 62-12 - -- DENST DER ZUDERZEEVERKEN. Waterloopkundige afd. B 62-12. nhoud: par. 1 - nleiding par. 1. DE AFVOERBEPALNG

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden 2001: maatgevende afvoeren Rijn en Maas

Hydraulische randvoorwaarden 2001: maatgevende afvoeren Rijn en Maas Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq RIZA Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling Hydraulische randvoorwaarden 2001: maatgevende afvoeren Rijn en Maas Onderzoek

Nadere informatie

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Reserveren? 0900 734 46 82 (@ 0,10 per minuut) Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Vraagt u zich af hoe de prijs van uw reis wordt berekend, wat een vervoerzone is en welke tarieven de verschillende

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Achtergrondrapport Vollenhove-Noordoostpolder (dijkring 7) en Vollenhove-Friesland/Groningen (dijkring

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S6. Vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S6. Vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL Vrijdag 26-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S6 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1369 cm +NAP vr 26-01, 09:00 uur Verwachte waterstand Lobith

Nadere informatie

Verkenning van systeemwerking in het bovenrivierengebied van de Rijntakken

Verkenning van systeemwerking in het bovenrivierengebied van de Rijntakken Opdrachtgever: Rijkswaterstaat, DWW en RIZA Verkenning van systeemwerking in het bovenrivierengebied van de Rijntakken rapport december 2005 Q4019 Opdrachtgever: Rijkswaterstaat, DWW en RIZA Verkenning

Nadere informatie

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE f"w: s~ - Nota onderzoek naar de veranderingen van de hoogere-en hoogste standen voor het gebied van de Beneden-rütieren in den loop der jaren door J.C.Scharp., AFSCHRIFT. RLJKS /ATERSTAAT DIRECTIE.tLG"JIEENE

Nadere informatie

Uitbreiding scheepswerf Jooren Aanvullende rivierkundige analyse

Uitbreiding scheepswerf Jooren Aanvullende rivierkundige analyse Uitbreiding scheepswerf Jooren Scheepswerf Jooren / Milon BV 9 februari 2010 Definitief rapport 9V5755.A0 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen

Nadere informatie

Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model

Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model Firmijn Zijl (Deltares) Simona Gebruikersdag 2010 RMM modelontwikkeling (achtergrond) Ontwikkeling van een hydrodynamisch model voor het Noordelijk

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 15-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1183 cm +NAP 15-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie

Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 18 oktober 2012 Gerben van Geest Deltares

Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 18 oktober 2012 Gerben van Geest Deltares Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken 18 oktober 2012 Gerben van Geest Deltares Opbouw presentatie - Achtergrond; - Vergelijking situatie jaren vijftig met recente jaren; - Verschillen in peildynamiek;

Nadere informatie

Legitimatie van de nevengeul Varik-Heesselt

Legitimatie van de nevengeul Varik-Heesselt Legitimatie van de nevengeul Varik-Heesselt Roel During, Alterra Wageningen UR 2 juni 2016 Inhoud Conclusie Vraag van Waalzinnig Uitgangspunten van het onderzoek 18.000 m 3 /s bij Lobith Onderbouwing maatgevende

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

Sterke dijken. veilig wonen en werken

Sterke dijken. veilig wonen en werken Sterke dijken veilig wonen en werken Bij mijn vaste rondje op de dijk viel mij weer op hoe bijzonder het eigenlijk is. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant ons dorp. Bij hoogwater is dat extra

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 17-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S3 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1223 cm +NAP 17-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1230 cm

Nadere informatie

Rivierkundige compensatie dijkverbetering - Werkendam Rivierkundige Analyse

Rivierkundige compensatie dijkverbetering - Werkendam Rivierkundige Analyse Rivierkundige compensatie dijkverbetering - Werkendam 28 oktober 2009 Definitief 9S6258.E0 Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen (024) 328 42 84 Telefoon (024) 360 54 83 Fax info@nijmegen.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Overstromingsrisico van dijkringgebieden 14, 15 en 44

Overstromingsrisico van dijkringgebieden 14, 15 en 44 Overstromingsrisico van dijkringgebieden 14, 15 en 44 November 2012 Veiligheid Nederland in Kaart 2 Overstromingsrisico van dijkringgebieden 14, 15 en 44 Documenttitel Veiligheid Nederland in Kaart 2 Overstromingsrisico

Nadere informatie

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397.

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397. Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte Willemskade 19-20 postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek

Nadere informatie

Notanummer en Waterbeweging. Januari Directie Watexhuishouding. District Zuidwest

Notanummer en Waterbeweging. Januari Directie Watexhuishouding. District Zuidwest NVLOED VAN DE AFSLUTNG VANHETSPU OPSTORMVLOED- STANDEN N HET NOORDELJK DELTABEXKEN WUZd Notanummer 31.013.02 Directie Watexhuishouding en Waterbeweging District Zuidwest Januari 1978 NHOUDSOPGAVE Lijst

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 25-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1343 cm +NAP 25-01, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1360 cm

Nadere informatie

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1 Zitting 1967-9074 Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Nr. 1 's-gravcnhage, 28 maart 1967. Hoogedelgestrenge Heer, Naar aanleiding van vragen

Nadere informatie

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning 2 Witteveen+Bos, RW1809-303-20/torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning BIJLAGE O1-4 PROJECTBESCHRIJVING 1. PROJECTBESCHRIJVING 1.1. Aanleiding De hoogwatersituaties

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied Beter beschermd tegen hoogwater In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren

Nadere informatie

Onderbouwing Hydraulische Randvoorwaarden 2001 voor de IJsseldelta. RIZA rapport

Onderbouwing Hydraulische Randvoorwaarden 2001 voor de IJsseldelta. RIZA rapport Onderbouwing Hydraulische Randvoorwaarden 2001 voor de IJsseldelta RIZA rapport 2002.018 Onderbouwing Hydraulische Randvoorwaarden 2001 voor de IJsseldelta 13 september 2005 RIZA rapport 2002.018 Colofon

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Achtergrondrapport Diefdijklinie (dijkring 16) Auteurs: Nadine Slootjes Bob Maaskant Andries Nederpel

Nadere informatie

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Reserveren? 0900 734 46 82 (@ 0,10 per minuut) Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Vraagt u zich af hoe de prijs van uw reis wordt berekend, wat een vervoerzone is en welke tarieven de verschillende

Nadere informatie

Project VNK de Veiligheid van Nederland in Kaart. Overstromingen in Nederland, kansen en gevolgen

Project VNK de Veiligheid van Nederland in Kaart. Overstromingen in Nederland, kansen en gevolgen Project VNK de Veiligheid van Nederland in Kaart Overstromingen in Nederland, kansen en gevolgen De Veiligheid van Nederland in Kaart Absolute veiligheid tegen overstromingen bestaat niet In de afgelopen

Nadere informatie

Hydraulische belastingen

Hydraulische belastingen Hydraulische belastingen Jacco Groeneweg (Deltares) Basiscursus beoordelen en ontwerpen 5 september 2016 Werkproces toetssporen Hydraulische belastingen Introductie Verschil HR2006 en WBI-HB ( HB2017 )

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 01-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1107 cm +NAP 01-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 26 april 2011 Nummer 2011-03 Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 02-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S2 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1206 cm +NAP 02-06, 09:10 uur Verwachte waterstand Lobith 1230 cm

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 21-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1240 cm +NAP 21-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1245 cm

Nadere informatie

Landelijk model voor hoogwaterbereke ningen

Landelijk model voor hoogwaterbereke ningen Landelijk model voor hoogwaterbereke ningen juli 2001 Landelijk model voor hoogwaterberekeningen Q2977 juli 2001 Inhoud 1 Inleiding...1 1.1 Aanleiding en kader...1 1.2 Opzet van het rapport...2 1.3 De

Nadere informatie

Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijksinstituut voor Kust en Zee. Bij de samenstelling van de tafels is rekening gehouden met de zomertijd.

Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijksinstituut voor Kust en Zee. Bij de samenstelling van de tafels is rekening gehouden met de zomertijd. GETIJDEN 2011 GETIJDEn 2011 Watergetijden Rotterdam en hoek van holland HET Havenbedrijf Rotterdam wenst iedereen een goede vaart in 2011 Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijksinstituut voor

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Toetsspoor Graserosie Kruin en Binnentalud (GEKB), #Ringtoets /

Nadere informatie

Inschatting van de verandering van de overschrijdingskans als gevolg van hoogwaterverlagende maatregelen langs de Rijn - rapport 229 -

Inschatting van de verandering van de overschrijdingskans als gevolg van hoogwaterverlagende maatregelen langs de Rijn - rapport 229 - ICBR-expertgroep HVAL Inschatting van de verandering van de overschrijdingskans als gevolg van hoogwaterverlagende maatregelen langs de Rijn - rapport 229 - Resultaten van het onderzoek naar de uitvoering

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak Samenvating Plan van Aanpak Deelprogramma Rivieren In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen, omdat we ruimte nodig hadden voor wonen, werken en recreëren. Rivieren zijn bedijkt,

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 20-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 804 m3/s 20-03, 09:10 uur Verwachte afvoer St. Pieter 690 m3/s

Nadere informatie

3Maatregelen benedenrivierengebied korte termijn

3Maatregelen benedenrivierengebied korte termijn 3Maatregelen benedenrivierengebied korte termijn Benedenrivieren in samenhang 24 In het vorige hoofdstuk is een visie voor de lange termijn geschetst. De visie gaat uit van een mogelijke afvoer van 18.000

Nadere informatie

Onderdeel 1, basale vragen

Onderdeel 1, basale vragen Introductietekst De risicokaart is een kaart op internet (www.risicokaart.nl) met informatie over risico s in uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke

Nadere informatie

Meten in de Waddenzee

Meten in de Waddenzee Meten in de Waddenzee Bestand tegen superstorm De waterkeringen langs de Waddenzee moeten bestand zijn tegen een superstorm die gemiddeld eens in de 4000 jaar kan optreden. Om de sterkte van de waterkering

Nadere informatie

Invloed van de zijdelingse toestroming van beken en zijrivieren op hoogwaterstanden van de IJssel. Frans Berben RWS ON

Invloed van de zijdelingse toestroming van beken en zijrivieren op hoogwaterstanden van de IJssel. Frans Berben RWS ON Invloed van de zijdelingse toestroming van beken en zijrivieren op hoogwaterstanden van de IJssel Frans Berben RWS ON 3 oktober 212 Invloed van de zijdelingse toestroming van beken en zijrivieren op hoogwaterstanden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15058 5 juni 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 4 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/101689 tot

Nadere informatie

Hydraulische belastingen

Hydraulische belastingen DSL9 Hydraulische belastingen Peter van Tol (Witteveen+Bos) Jacco Groeneweg (Deltares) Dia 1 DSL9 Algemeen: - Goed om de toelichting te starten vanaf de toegeleverde databases, dit is voor de toetser het

Nadere informatie

nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem

nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem P oy).c?.qo nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem nadere afregeling van Vlissingen in CSM8 Ministerie van verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat MS Rijksinstituut voor Kust en Zee/R/KZ

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 22-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1245 cm +NAP 22-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1240 cm

Nadere informatie

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse CsT: 2UQtbZ De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse met 5 bijlagen - augustus 1957 Ministerie v a n V e r k e e

Nadere informatie

Hydraulische Randvoorwaarden primaire waterkeringen

Hydraulische Randvoorwaarden primaire waterkeringen Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische Randvoorwaarden primaire waterkeringen voor de derde toetsronde 2006-2011 (HR 2006) Augustus 2007 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische Randvoorwaarden

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

Samenvatting van het onderzoek Grensoverschrijdende effecten van extreem hoogwater op de Niederrhein, april 2004

Samenvatting van het onderzoek Grensoverschrijdende effecten van extreem hoogwater op de Niederrhein, april 2004 Samenvatting van het onderzoek Grensoverschrijdende effecten van extreem hoogwater op de Niederrhein, april 2004 In opdracht van de Duits-Nederlandse werkgroep hoogwater is vanaf 2002 tot 2004 door de

Nadere informatie

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING notitie Witteveen+Bos van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO)

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Bij de interpretatie van de uitkomsten van het CVO moet men er rekening mee houden dat een steekproef geen exacte uitkomsten oplevert,

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding Achtergrond Het begrip Systeemwerking Doel van het onderzoek...1 1

Inhoud. 1 Inleiding Achtergrond Het begrip Systeemwerking Doel van het onderzoek...1 1 Uitwerking Systeemwerking Maas Q4309.00 December, 2006 Inhoud 1 Inleiding...1 1 1.1 Achtergrond...1 1 1.2 Het begrip Systeemwerking...1 1 1.3 Doel van het onderzoek...1 1 1.4 Omschrijving van uitgevoerde

Nadere informatie

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij.

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. e Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. Merwedes e Waal voert het grootste deel van de Rijnafvoer af (ongeveer zestig procent). Vanaf Slot Loevesteijn komt het

Nadere informatie

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying APPENDX 1 ALGEHELE HERZENNG VAN DE SCHEMATSATE VAN DE WATEREN VAN HET NOORDE- LJK DELTABEKKEN hluzltl Notanummer 73.001.01 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying District Zuidwest ~ugustus 1978 van

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 23-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S9 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1237 cm +NAP 23-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1225 cm

Nadere informatie

Probabilistisch model hydraulische randvoorwaarden Benedenrivierengebied

Probabilistisch model hydraulische randvoorwaarden Benedenrivierengebied Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Rijkswaterstaat RIZA Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling Probabilistisch model hydraulische randvoorwaarden

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN LESBRIEF LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel weinig

Nadere informatie

Rivierverruiming in een nieuw perspectief

Rivierverruiming in een nieuw perspectief Rivierverruiming in een nieuw Waterveiligheid in Nederland Nederland al honderden jaren door dijken beschermd Waterveiligheid geregeld in de wet: voldoet dijk aan vastgestelde norm In jaren negentig een

Nadere informatie

Keywords Grasbekleding erosie buitentalud (GEBU), hydraulische belasting, stormduur, Bovenrivierengebied

Keywords Grasbekleding erosie buitentalud (GEBU), hydraulische belasting, stormduur, Bovenrivierengebied Keywords Grasbekleding erosie buitentalud (GEBU), hydraulische belasting, stormduur, Bovenrivierengebied Indiener voorbeeld Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) en adviesbureau DIJK53. Type voorbeeld Het voorbeeld

Nadere informatie

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp 1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 26/08/15 06-83 98 30 64 claus@uflow.nl www.uflow.nl Hoenloseweg 3 8121 DS Olst Aan: Mevr. I. Dibbets, Dhr. F. Berben Cc Mevr. S. Malakouti Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Hiermee beantwoord ik de vragen van het lid Smaling (SP) over de alarmerende staat van de Duitse dijken net over de grens (ingezonden 8 juli 2015).

Hiermee beantwoord ik de vragen van het lid Smaling (SP) over de alarmerende staat van de Duitse dijken net over de grens (ingezonden 8 juli 2015). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Ymkje Huismans - Kennisdag Zoetwater 8 november 2016 Gebiedsbeschrijving Enige open verbinding met zee Hollandsche IJssel

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17  digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 19-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 922 m3/s 19-03, 09:00 uur Verwachte afvoer St. Pieter 810 m3/s

Nadere informatie

Boven IJssel Rijn 3 Amerongen Lek

Boven IJssel Rijn 3 Amerongen Lek Beneden IJssel Sallandse IJssel Graafschapse IJssel Rijn Hagestein Rijn 5 Schoonhoven Rijn Driel Boven IJssel Rijn Amerongen Lek Pannerdens Kanaal Midden Waal Boven Waal Beneden Waal Boven Waal Beneden

Nadere informatie

Reproductie nauwkeurigheid Zeedelta v7 Fase 2: lage afvoer augustus 1998. Werkdocument: RIKZ/OS/2001.124X

Reproductie nauwkeurigheid Zeedelta v7 Fase 2: lage afvoer augustus 1998. Werkdocument: RIKZ/OS/2001.124X Reproductie nauwkeurigheid Zeedelta v7 Fase 2: lage afvoer augustus 1998 Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS/2001.124X Ministerie van Verkeer en Waterstaat In opdracht van: Directie Noordzee Directie

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 06-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S6 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1233 cm +NAP 06-06, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1230 cm

Nadere informatie

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Maascollege Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Inhoud presentatie kararkteristiek stroomgebied waar komt het water vandaan hoogwater en lage afvoer hoogwaterbescherming De Maas MAAS RIJN

Nadere informatie

Tracé regiocombi (structuur)alternatief

Tracé regiocombi (structuur)alternatief Tracé regiocombi (structuur)alternatief Dit alternatief bestaat uit verbetering en verbreding van (delen van) het bestaande wegennet - de A12, A50, A15, A325 en de Pleyroute samen met een optimale inzet

Nadere informatie