IN HET SPOOR VAN VICTOR P. EEN ONGEWONE FAMILIEWANDELING DOOR LEUVEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IN HET SPOOR VAN VICTOR P. EEN ONGEWONE FAMILIEWANDELING DOOR LEUVEN"

Transcriptie

1 IN HET SPOOR VAN VICTOR P. EEN ONGEWONE FAMILIEWANDELING DOOR LEUVEN

2

3 INTRO Het spijt me zeer. Wie verwacht dat deze wandeling hem of haar naar de bekendste plaatsen van Leuven brengt, moet ik nu al teleurstellen. Deze tocht gaat langs de verschillende gezichten van de stad. Langs plaatsen waar je kan slenteren of rennen of zitten of zomaar kijken en luisteren. En zo ontdekken dat elke tijd zijn sporen en verhalen nalaat. Want zoals fossielen vertellen over de geschiedenis van het leven, zo vertelt deze wandeling over het Leuven van nu. Een verhaal van steegjes, pleinen en tuinen. Langs de sporen van de mensen die er nu leven en de stenen herinneringen aan vroegere bewoners. Los van dit alles is er natuurlijk de factor Victor P. Doe hem mijn groeten. Stefan Boonen

4 IN HET SPOOR VAN VICTOR P. De wandeling en gebeurtenissen in deze e gids zijn gebaseerd op het dagboek dat door agent O. Vanderplas werd gevonden op de trappen van het stadhuis. Zie PV 01Ac/ Leuv/ 303. Naar alle waarschijnlijkheid hoorde het dagboek toe aan Victor P. Die naam, een GSM-nummer en een adres staan geschreven op de eerste pagina van het dagboek. Gegevens die tot niets hebben geleid. Want agent O. Vanderplas kreeg geen gehoor toen hij het GSM-nummer belde en op het adres trof hij enkel een lege studentenkamer aan. Opvallend is dat in het dagboek maar één dag wordt beschreven. Een deel van een dag maar, met name de namiddag van woensdag 29 september. Victor P., vermoedelijk een student die nieuw was in Leuven, ontmoette die dag een meisje. In zijn dagboek beschrijft hij haar als erg bijzonder en een beetje vreemd. Hoe ze elkaar ontmoet hebben, onthult het dagboek niet. Zeker is dat het meisje Victor P. verleidde tot een wandeling. Niet zomaar een wandeling. Hun tocht ging langs smalle paadjes, steegjes en doorsteekjes. Ze kwamen in parken, speeltuintjes en op

5 parkeerplaatsen. Een beetje een rare manier om Leuven te ontdekken. Het was alsof een dief of spook zich een stiekeme weg door de stad had gezocht. Zeker is dat deze wandelroute het enige spoor is dat Victor P. heeft achtergelaten. Een spoor van steen, zeg maar. Met deze wandeling komt u terecht in zijn geschreven voetsporen, u stapt in het verhaal van Victor P. Victor P. en het meisje lieten die dag de Sint-Pieterskerk en zijn crypte rechts liggen en wandelden de Brusselsestraat in. Op amper honderd meter van het stadhuis draaiden ze rechts de Pensstraat in en staken ze al snel de Dirk Boutslaan over. Voor ze links de Mechelsestraat insloegen, ging Victor bovenop het Middelpunt van Leuven staan, een korte stenen pijler die aan het begin van de Schrijnmakersstraat scheef uit de kasseien groeit. In zijn dagboek schrijft Victor dat hij naar de naam van het meisje vroeg. Blijkbaar wilde ze haar naam niet zomaar verklappen. Ze maakte er een spelletje van. Onderweg zou ze haar naam letter per letter prijsgeven. Natuurlijk niet in de juiste volgorde.* Ze wandelden links de Mechelsestraat in tot aan de Vismarkt. De Vismarkt met aan de rechterzijde de Busleidengang naar het Collegium Trilingue of het drietalencollege. Vanaf 1518 werden in dat college en onder impuls van de beroemde Erasmus drie talen onderwezen: Hebreeuws, Latijns en Grieks. Het gerestaureerde gebouw herbergt inmiddels vergaderzalen en een taverne. * Achteraan in deze brochure staat een tabel waarin u de letters makkelijk kan bewaren.

6

7 Victor en het meisje staken de Vismarkt in de lengte over en liepen links de Karel van Lotharingenstraat in. Ze volgden die straat tot in de tweede bocht. Daar gingen ze links de Dijle over en liepen het binnenplein van de Sint-Geertruiabdij op. Op het binnenplein liepen ze om beurt ieder een keer om het centrale grasveld heen. Victor P. was maar een seconde sneller dan het meisje. Het meisje zei dat het grasveld een beetje leek op één van de letters uit haar naam. Victor vroeg haar wat al die gebouwen om hen heen waren, wat hun geschiedenis was? Het meisje lachte en zei dat hij de bordjes moest lezen. Ze wandelden verder, langs één van de wonderen van Leuven: de toren van de Sint-Geertruikerk. Gemaakt zonder dat er ook maar één nagel aan te pas kwam. Net voorbij de kerk sloegen ze rechtsaf en meteen weer links het Klein Begijnhof in. Woon jij hier? vroeg Victor P. (in zijn schriftje staat geschreven in de kantlijn dat het meisje zich plots zenuwachtig gedroeg.) Nee, zei ze. Kun je me niet gewoon zeggen hoe je heet? Ik hou van spelletjes. Woon je in Leuven? vroeg Victor. Ik woon overal, antwoordde het meisje mysterieus. Ze glimlachte en het was volgens Victor een glimlach zo mooi als een zomeravond.

8 Na amper vijf meter in de straat van het Klein Begijnhof, sloeg het meisje weer linksaf. Ze slenterden een klein speeltuintje in. Vroeger was hier het hol van de rat, zei ze. Nu zie of ruik je er niets meer van. Maar vroeger was hier een soort stort. De mensen uit de buurt kieperden hier hun afval. Dat was heel gewoon toen. Het hol van de rat klinkt misschien als een schuilplaats voor een bende rovers of ander geboefte. Daar had dit hol niks mee te maken. Het ging om echte ratten. Exemplaren die een stuk groter waren dan normaal. Sommige wel een halve meter groot, de dikste woog 22 kilo. Hoe dat kon? Niemand wist het zeker. Had een professor ooit één of ander goedje achtergelaten op het stort? Zou best kunnen. Joekels van ratten dus, die op hun manier toch een bende waren. De ratten gingen immers niet op de loop als er mensen aankwamen. Integendeel, de beesten werden kwaad, gingen op de achterpoten staan, beten, vlogen mensen naar de keel. Het verhaal gaat dat één man het niet overleefde. In ieder geval, op den duur durfden de mensen hun afval hier niet meer achter te laten. Daardoor maakten ze het eigenlijk alleen maar erger. Want de ratten kregen nu geen voedsel meer en gingen op rooftocht. s Nachts en overdag slopen ze door de buurt. Drongen keukens, slaapkamers en kelders binnen. Vrouwen werden gebeten, kinderen sloegen huilend op de vlucht, mensen hadden schrik in hun eigen bed. De plaag stopte pas toen het gemeentebestuur de grote middelen inzette. Een knokploeg van agenten en brandweerlui. Gewapend met knotsen en spades en lucifers trokken ze het stort in. Alle rotzooi werd verbrand, alle holen dichtgemaakt, 33 ratten de kop ingeslagen. Minstens twee van de beesten wisten te ontsnappen en werden nooit teruggezien.

9 Victor en het meisje liepen verder. Langs de andere kant het speeltuintje uit, onder een gebouw door om uit te komen in de Mechelsestraat. Even naar rechts en dan links de Penitentienenstraat in. Een straatnaam met zoveel letters. P E N I T E N T I E N E N. Victor en het meisje probeerden er zoveel mogelijk andere woorden mee te maken. Ze kwamen makkelijk aan 10. Terwijl ze druk met letters puzzelden, sloegen ze opnieuw linksaf. Naar de Leerlooierijstraat. Niet moeilijk te raden waar die naam vandaan komt. Ze liepen tot op de T-kruising, gingen daar rechts en op het einde van het straatje weer links. Een klein stukje rechtdoor, over een brug, de straat oversteken en dwars over het sportterrein van Den Bruul. Het meisje stelde voor om een spurtje achteruit te doen. Ze won. Victor zei dat hij op zijn hoofd kon staan. Ik op mijn handen, zei het meisje en voegde de daad bij het woord. Hoor je bij een circus soms? vroeg Victor. Het meisje glimlachte. Ze beantwoordde zijn vraag niet maar zei dat ze een letter van haar naam uitbeeldde. Het puntje moest Victor erbij verzinnen. Via het sportterrein kwamen ze bij de Brouwersstraat. Waar gaan we heen? vroeg Victor. Overal, nergens. De mooiste plekken van Leuven. Mijn naam zoeken. Kies maar. Ze staken over en wandelden de Pieter Coutereelstraat in. Na ruim honderd meter sloegen ze rechts de Zevenslapersstraat in.

10

11 Victor vond het de mooiste straatnaam tot nu toe. Het deed hem denken aan een sprookje. Aan de wolf en de zeven geitjes, aan de dwergen van sneeuwwitje. Het meisje schudde haar hoofd. Ze vertelde dat er in die straat vroeger een armenhuis lag. Een plaats waar mannen zonder dak boven hun hoofd de nacht konden doorbrengen. Er stonden in dat huis zeven bedden en daarom... Je bent zo mooi, zei Victor plots. Hmm, deed het meisje en ze streelde zijn wang. Jij bent een vreemde jongen. (Het volgende stukje in het schriftje is erg onduidelijk. Er zijn hele passages doorgestreept, in de kantlijn staat een grote Z. Agent O. Vanderplas meent dat het de derde letter is die het meisje prijsgeeft.) Verder meende hij te ontcijferen dat het duo in de Fonteinstraat enkele meters naar links ging, de straat overstak en zo het Vriezenhof inliep. Daar liepen ze links om het fl atgebouw heen en volgden van daar het steegje van de Verbrande Poort. In dit steegje vertelde het meisje blijkbaar het verhaal van de duizend zoenen. Dat verhaal of de legende kennen de meeste Leuvenaars. Zo werd het steegje vroeger genoemd: Het steegje van de duizend zoenen. Omdat het de plek was waar verliefde Leuvenaars of studenten elkaar vaak voor het eerst kusten. Zeker de koppeltjes die hun liefde nog even geheim wilden houden. Omdat hun ouders het nog niet mochten weten of omdat ze al een liefje hadden of omdat ze bang waren dat er iemand jaloers zou worden. Zoals Benjamin T., 22 jaar op het moment dat hij verliefd werd op Elisa V., 21 jaar.

12 Een grappige jonge vrouw die ook verliefd was. Maar niet op Benjamin. Ze kende hem zelfs nauwelijks. Elisa droomde van ene Thomas K. Het duurde even voordat die Thomas dat in de gaten kreeg. Wekenlang had hij de blikken en glimlachjes van Elisa simpelweg niet opgemerkt. Benjamin had die blikken en verliefde smoelentrekkerij wel in het ootje. Zijn hart knarste elke keer van jaloezie. Waarom keek ze zo niet naar hem? Hij was toch veel beter, mooier, slimmer, liever,... dan die Thomas. Op een dag werd Thomas wakker - of hoe moet je het anders noemen? Zijn ogen gingen open en hij zag Elisa. Begreep niet waarom hij haar niet al veel eerder had gezien. Hij sprak haar aan, zij glimlachte allerliefst. Benjamin keek toe, zijn hart brak, er borrelde iets kwaads op vanuit zijn buik. Elisa en Thomas dronken samen een glas, gingen steeds dichter bij elkaar zitten, ze aten samen één bord spaghetti, ze gingen naar een dansfeest, lachten, dansten heel zachtjes, neus aan neus. Ze merkten niks van Benjamin, die hen de hele dag als een boze schaduw volgde. De avond werd nacht. Thomas nam Elisa s hand en zij wist al waar hij haar naartoe zou brengen. Een eerste kus, zo vlakbij, ach. Hand in hand liepen ze het steegje in. Een meter of twintig. Elisa leunde tegen de muur, Thomas wist niet of hij eerst nog iets moest zeggen. Elisa glimlachte, ze legde haar handen op zijn schouders en schrok zich te pletter toen ze een schreeuw hoorde. Net als Thomas die verschrikt een stap in haar richting zette.

13 In het begin van het steegje, onder de poort, stond iemand. Nee, nee, nee, bulderde de schimmige fi guur. Ik wil niet dat... Elisa of Thomas begrepen niet wat er gebeurde. Al dacht Elisa even dat ze de stem ergens van kende. Verbaasd en bang tegelijk zagen ze hoe de man een aansteker bovenhaalde en vreemd genoeg zijn eigen broek in brand stak. De vlammen likten al aan zijn knieën en de omringende muren voordat Thomas en Elisa in beweging kwamen. Benjamin gilde terwijl Thomas hem tegen de grond werkte en Elisa het vuur doofde. Er kwam politie en een ziekenwagen bij. Een hoop gedoe voordat Benjamin naar het ziekenhuis verdween en Thomas en Elisa verder konden. In een zoen in het steegje hadden ze geen zin meer. Wanneer ze elkaar dan wel gekust hebben, vertelt de legende niet. Wel dat het steegje sindsdien van naam veranderde. Het werd vreemd genoeg niet Verbrande Broek. Ze staken voor een tweede keer de Brusselsestraat over. Op het trottoir wees het meisje naar een beeld links van haar. De laatste letter van zijn naam zit ook in de mijne, zei ze. Ze liepen rechts langs de leegstaande Sint-Jacobskerk de Kruis straat in, voorbij het Sint-Jacobsplein tot aan de Sint-Hubertusstraat. Van hieruit gaat de wandeling naar de Kruidtuin. Hou er rekening mee dat deze vanaf 1 oktober sluit om 17.00u. Vanaf 1 mei kan u erin tot 20.00u. Wanneer u na het sluitingsuur op dit punt aankomt, kan u van hieruit naar links gaan over de Sint- Hubertusstraat, tot aan het kruispunt met de Kapucijnenvoer, daar rechts tot u links de Minderbroedersstraat in kan en u weer aansluit op de route van Victor P.

14

15 In de Sint-Hubertusstraat naar rechts, voorbij de pomp, aan het kruispunt weer links naar de Tervuursestraat en op de splitsing iets verder de Heilige-Geeststraat in. Na ongeveer honderd meter glipten ze links langs een smalle doorgang de Kruidtuin in. Uit het schriftje weten we dat Victor en het meisje hier even op een bankje zaten. Met hun ogen dicht. Later roken ze aan verschillende planten en kruiden. Het meisje vertelde dat deze kruidtuin de oudste was in België, van En dat de naam Kruidtuin eigenlijk niet meer klopte. Vroeger wel, toen stonden er enkel geneeskrachtige planten en kruiden. Speciaal voor professoren en studenten van geneeskunde. Die kwamen hier de planten bestuderen of hadden hier een voorraadje van dit of dat geneeskrachtig kruid staan. Tegenwoordig staan er allerlei andere planten, struiken en bomen in de tuin. Ze liepen de Kruidtuin uit langs de hoofdingang en staken de Kapucijnenvoer over naar de Minderbroedersstraat. Waar links op de hoek het torentje van de eerste snijkamer staat. Het anatomisch theater. De plaats waar studenten lessen kregen in anatomie en chirurgie. In praktijk betekende dit dat de professor lijken opensneed en daar uitleg bij gaf. Dat klonk akelig, vond Victor. Na ongeveer honderdvijftig meter wandelde het meisje rechts een naamloze parking op. Ze wilde Victor de toren van de koeienschieters laten zien. Ze liepen daarom een stukje de parking op, pakweg 50 meter, sloegen linksaf en liepen eerst over een stuk parking en toen langs een smalle doorgang tussen gebouw en struiken naar de oever van de Dijle. Een plek waar de rivier zich splitst en waar er een oude stadstoren vergeefs waakt over de

16 stad. Aan de overzijde staat trouwens de toren van Jansenius. In die toren schreef de bekende hoogleraar en later bisschop zijn omstreden werk Augustinus. Victor P. noteerde in zijn schriftje dat elke tijd zijn stenen sporen achterliet. Leuvenaars hebben twee bijnamen, zei het meisje. Hoe komt het dat je zoveel weet over Leuven? Ben je een gids soms? vroeg Victor. Wat ik ben...doet er niet toe, antwoordde ze geheimzinnig en vertelde verder. Twee bijnamen. Pietermannen, naar Sint-Pieter, de oudste parochie in Leuven, en Koeienschieters. In 1691 werd Leuven belegerd door de Fransen. De Leuvenaars verschansten zich achter de stadsmuren en hielden s nachts manmoedig de wacht. Tijdens zo een nacht zagen de bewakers verdachte gestaltes door het donker bewegen. Vast stiekeme Fransozen die door het duister slopen. Een aanval bij nacht. Zonder aarzelen openden de Leuvenaars het vuur en wisten de aanval af te slaan. Trots dat ze waren. Tenminste, tot s morgens bleek dat ze op een kudde koeien hadden geschoten. Ze volgden de Dijle een klein stukje stroomopwaarts, moesten toen wel naar rechts, een stukje tussen gebouw en muur door, weer links en zo de parking af. Ze kwamen in de Janseniusstraat en het meisje gebaarde dat ze naar links moesten. Of het nog lang zou duren? vroeg Victor. Ik heb dorst trouwens. Het meisje lachte en zei dat ze daaraan gedacht had. Ze wandelden tot aan de splitsing, sloegen rechts het Redingenhof in en volgden die straat door vrijwel meteen weer links af te slaan. Tot aan de brug over de Dijle.

17 Het meisje wees naar de Dijle-eend en zei dat Victor mocht drinken zoveel hij wilde. Het duurde even voor Victor het geheim van de eend ontdekte. Daarna dronk het meisje en natuurlijk spatte ze hem nat. Ze lachte en ging er vandoor. Pak me dan. Meteen na de eerste brug rende ze rechts een smal pad langs de Dijle in. Victor ging haar achterna en kreeg haar pas te pakken vlakbij een klein parkje. Als je zin hebt om het Groot Begijnhof te bezoeken, wees het meisje, gewoon het pad langs de Dijle volgen, door de Dijlemolens en schuin de straat oversteken. Je bent er binnen enkele minuten. Victor P. zei niks maar ging in het gras zitten. Wil je een Tegenwens doen? vroeg het meisje. Ze kwam naast hem zitten. Een Tegenwens? Het meisje vertelde dat het brugje over de kleine vijver de brug van de Tegenwens was. In het begin van de vorige eeuw, tijdens de Eerste Wereldoorlog, hoorde het brugje en de vijver bij de tuin van een rijke Leuvense familie. Een gezin met twee zonen, allebei soldaat en vechtend aan het front. Elke avond kwam hun moeder hier op de brug staan, sloot haar ogen en wenste dat haar jongens niets zou overkomen. Beide jongens overleefden de oorlog. Later volgden tientallen, honderden mensen haar voorbeeld. Studenten die niet wilden zakken voor een examen, bergbeklimmers die wensten dat ze niet zouden vallen, jongens die wensten dat ze niet hoefden te dansen, meisjes dat ze niet hoefden te zoenen,...

18 De brug van de Tegenwens. Met je ogen dicht spreek je de wens uit dat iets jou of iemand anders niet zal overkomen. In zijn schriftje beschrijft Victor dat hij op de brug heeft gestaan. Wat zijn Tegenwens was, geeft hij niet prijs. Die T van Tegenwens zit trouwens ook in mijn naam. Twee keer. Misschien ben ik wel één grote tegenwens, klonk ze opeens raadselachtig. Misschien is het beter om mij niet te ontmoeten? In het schriftje staat nog een groot uitroepteken bij die opmerking. Ze wandelden verder. Om het vijvertje heen en via een smal poortje het parkje uit. Langs een arm van de Dijle tot ze via een brede poort in de Schapenstraat kwamen. Ze staken die over en gingen naar links tot ze bij de Wolvenpoort kwamen. Niet meer dan een deuropening in een hoge rechte muur. Langs de trap omhoog en verder via het pad dat rechtdoor de heuvel opliep. In zijn dagboek noteerde hij dat hij zich ongeveer hier afvroeg waarom ze al die paadjes kende. Binnendoortjes. Handig als je ongezien van het een naar het ander wilde. Een studente was ze niet. Dat had ze zelf gezegd. Langs de andere kant leek ze hem niet het type dat gewoon een baan had. Waar zou ze van leven? Hoe verdiende ze haar geld? Het meisje nam een stok en tekende een slang in het zand. Tenminste, Victor dacht dat het een slang was. Tot ze hem zei dat het een letter uit haar naam was die veel op zo n beest leek. Het laatste stukje van het pad omhoog volgden ze de diep uitgemeten treden. Eenmaal boven wees het meisje naar links. Richting Van Dalecollege. Het paadje kronkelde tussen de

19 gebouwen, langs een oude pomp, over een binnenplaats tot ze via een poort op de drukke Naamsestraat kwamen. Hier ken ik het weer, zei Victor P. ** Dat is goed. Ze liepen enkele tientallen meters naar links, staken de straat over en liepen onder de poort van het Atrechtcollege door. Het meisje wees naar de grote boom voor het college. De Boom van het Groot Verdriet, wees ze. Ze vertelde dat het Atrechtcollege jarenlang een pedagogie voor meisjes was. Een soort van internaat met strenge regels: jongens ten strengste verboden! De meisjes moesten om 19.00u al binnen zijn! Onder de takken van de treurhoningboom moesten ze daarom elke avond al vroeg afscheid nemen van hun liefjes. En avond na avond werden er onder de boom zoete tranen geweend. Daarom gaven Leuvenaars de boom zijn mooie bijnaam. Langs het Ruteriuspad ging het omzeggens rechtdoor naar het stadspark. In het schriftje staat niet of ze naar elkaar keken door één van de glasstructuren van Le Jardin Imaginaire, een installatie van kunstenaar Daniel Buren. In het dagboek staat slechts één woord: KUS. Ze volgden het pad door het stadspark naar links. Namen de uitgang in de Charles Deberiotstraat, staken die meteen over. Voorbij Pieter De Somer, langs de trappen naar beneden, rechts aanhouden en dan tot aan de ingang van het Pauscollege (voluit het Paus Adriaan VI-college). ** U kan hier de wandeling inkorten en de Naamsestraat (naar links) volgen tot aan het stadhuis.

20 Door de dubbele binnendeur naar het binnenplein met zijn bronzen leeuwen. Rustig wandelden ze het pad af en bekeken ze de beeldhouwwerken. Het meisje vertelde over de Nacht van de vreselijke ijsjes. Een wedstrijd die op dit binnenplein tot aan het eind van de vorige eeuw eens per jaar werd gehouden. Telkens op een woensdagavond in mei. Voor studenten, telkens in groepjes van vijf. Het startschot werd gegeven om tien uur s avonds, de wedstrijd eindigde precies drie minuten na middernacht. In die tijd moesten de ploegen zoveel mogelijk ijsjes eten. Simpele ijsjes in een hoorntje met 1 bol vanille. Het record staat op naam van een ploeg Rechten-studenten, zij wisten in 1983 liefst 137 ijsjes weg te werken. Aan de wedstrijd kwam een einde toen in 1999 de wedstrijd helemaal uit de hand liep. Twee ploegen hadden na twee uur en drie minuten allebei 126 ijsjes naar binnen gewerkt. Al snel beschuldigden ze elkaar van vals spelen en het stiekem wegwerken van ijsjes in plantenbakken. Iemand gooide een ijsje naar de tegenstander en er vloog een bol vanille naar de tafel van de jury. Binnen de kortste tijd veranderde het binnenplein in een ijsjesslagveld, een tapijt van vertrappelde hoorntjes en gesmolten ijs, met vanillespatten tot tegen de hoogste ramen. Eén dag later werd de wedstrijd voor eeuwig en altijd verboden. Ze liepen naar het Hogeschoolplein, gingen naar rechts en wandelden de s Meiersstraat in. Victor probeerde met de letters die hij al had een naam te puzzelen. Sommige klonken heel gewoon, andere werkelijk te gek. Het meisje glimlachte elke keer als hij een naam noemde.

21 Je moet nog één letter, zei ze. Die gaf ze blijkbaar pas prijs toen ze via het Jozef Vounckplein in de Eikstraat waren beland. Links zag je het stadhuis al liggen. Ik ga die kant uit, zei het meisje. Ze wees naar rechts. Maar... zei Victor. En je naam dan? Zie ik je nog terug? Uit zijn laatste notities blijkt dat hij iets heel anders had verwacht. Samen een hapje eten, iets drinken, eindeloos praten, elkaar diep in de ogen kijken. Ze kon toch niet zomaar weg gaan? Het meisje grijnsde. Als je weet hoe vaak je op een brug stond, weet je ook de hoeveelste letter uit het alfabet er nog bij mijn naam hoort. Ze zei hem dat hij op haar moest wachten op de trappen van het stadhuis. Ze zou terugkomen zodra hij haar naam geraden had. Beloofd. Ze heeft zonder twijfel een hele poos op zich laten wachten. Agent O. Vanderplas twijfelt er zelfs aan of ze uiteindelijk wel is opgedoken. Het verdwijnen van Victor P. - van hem is sindsdien geen spoor meer - laat alle mogelijkheden open. Is hij kwaad weggelopen omdat ze niet opdaagde? Is hij in zeven haasten met haar vertrokken, zijn hart achterna? Is hij opgestaan en begonnen aan een wanhopige zoektocht? Zeker is dat het meisje lang op zich liet wachten. Ze gaf Victor P. alle tijd om de gebeurtenissen te noteren in zijn dagboek. Natuurlijk ging hij ook aan het werk met de letters die ze hem gegeven had. Hij wilde o zo graag haar naam weten.

22 Volgens agent O. Vanderplas kan je met de letters geen zinnige naam maken. Wel een boodschap van twee woorden met een héél andere betekenis. Zet u rustig neer en probeer het zelf. Deze wandeling is een project van Toerisme Leuven en Artes.Leuven vzw Ze werd ontwikkeld in het kader van de tentoonstelling Leven in Steen - Sporen van 4 miljard jaar evolutie VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Toerisme Leuven In&Uit, stadhuis, Naamsestraat 1, 3000 Leuven , inenuit@leuven.be / Tekst & route: Stefan Boonen Foto s: Eric Dewaersegger toerisme Leuven. Eeuwenoud, springlevend.

23 MIJN EIGEN GEHEIMPJES STAP VOOR STAP

24

25

26

27

28

29

30

31

32 2,00

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Kinderen De Roos, een mooie school. Niet te stil of te druk. Kleine kindjes lopen door de gang, ik zie ze stampen en ze zeggen van alles door elkaar. Maar ze kunnen

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag door een scholier 2262 woorden 3 november 2003 6,2 114 keer beoordeeld Auteur Joseph Bruchac Eerste uitgave 2001 Vak Engels H 1 Op 2

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

»05« Het marktplein. Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken.

»05« Het marktplein. Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken. »05«Het marktplein Nog nooit had hij zijn boterham zo snel opgegeten. Mam, Erika en Lien hadden hem verbaasd aangekeken. Goed dat je vandaag zo vroeg vertrekt, zei mam. Door dat slechte weer zit het verkeer

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden : zowel hier als daar, zowel vroeger als nu. Een schat zo rijk als het leven zelf, die

Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden : zowel hier als daar, zowel vroeger als nu. Een schat zo rijk als het leven zelf, die Er zit een schat verborgen in jezelf Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden : zowel hier als daar, zowel vroeger als nu. Een schat zo rijk als het leven zelf, die toont hoe het zijn

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=...

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=... Dit avontuur is eigenlijk bedoeld voor geo-kids. Leeftijd is niet zo belangrijk maar wij denken zo tussen de 6 en 12 jaar. Durf je het avontuur aan om samen met je ouders het raadsel van de schatkaart

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers,

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers, Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Met bus 5 vaalbeek. We vertrekken naar leuven we zijn allemaal benieuwd!!!!!!

Met bus 5 vaalbeek. We vertrekken naar leuven we zijn allemaal benieuwd!!!!!! Met bus 5 vaalbeek We vertrekken naar leuven we zijn allemaal benieuwd!!!!!! dit is ons groepjeeee!!! STADHUIS Het stadhuis werd gebouwd in 1439 omdat ze in Mechelen een mooi stadhuis hadden. Maar de Leuvenaren

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Sofie en Regenboog HOOFDSTUK ÉÉN

Sofie en Regenboog HOOFDSTUK ÉÉN HOOFDSTUK ÉÉN We zijn bijna bij de school! riep Sofie uit toen ze vlak voor zich een bord zag. Eenhoorn Academie stond er in zwierige gouden schrijfletters met daarnaast een tekening van een spierwitte

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal.

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal. Eet, drink en blijf gezond Sabbat Doe Lees Daniël 1 door. Lees Zondag 'Eet, drink en blijf gezond.' Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, schrijf de power text op een stuk papier en plak deze op het blik.

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Tommie, Dik en Esmeralda

Tommie, Dik en Esmeralda Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek

Nadere informatie

Het lam. Arna van Deelen

Het lam. Arna van Deelen Het lam Arna van Deelen Hij leunde vermoeid op zijn staf, starend over de eindeloze velden. De kudde lag verspreid onder de bomen, die op deze tijd van de dag voor wat schaduw zorgden. Hij legde zijn hand

Nadere informatie

Naar de bovenste verdieping

Naar de bovenste verdieping Naar de bovenste verdieping De lift zoeft omhoog. Het is een snelle lift. Veel sneller dan die op school. En vééél sneller dan de lift in de flat van oma. Dat is echt een lift voor oude mensen. Aïsha gaat

Nadere informatie

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet.

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet. Naar Engeland Celien staart naar de horizon, die nauwelijks te zien is. De lucht en de zee hebben dezelfde grauwe kleur. Ze trekt haar jas dichter om zich heen. De boot is net vertrokken en vaart nog niet

Nadere informatie

We bespieden de Watergeest

We bespieden de Watergeest Voorwoord Dit verhaal speelt lang geleden. De meeste mensen gingen nog met paard-en-wagen en bijna niemand had een telefoon. Er waren geen supermarkten, en sneeuw schuiven ging met paard-ensneeuwploeg.

Nadere informatie

Het raam achter het gordijn stond op een kier. Uit de nacht kwamen geluiden de kamer van Dolfje binnen. Tsjirpende krekels, brullende kikkers,

Het raam achter het gordijn stond op een kier. Uit de nacht kwamen geluiden de kamer van Dolfje binnen. Tsjirpende krekels, brullende kikkers, 1 ZEVEN Midden in de nacht schoot Dolfje overeind in bed. Even wist hij niet waardoor hij wakker werd. Er gebeurde iets belangrijks, dat wist hij zeker. Iets in hem was veranderd, maar wat? Plotseling

Nadere informatie

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late De oude jongen Iedere zaterdag ging Bryanna naar Kael met een mand wol. Ze keek toe hoe hij sokken breide. Genoeg voor alle voeten in het dorp en alle voeten in de stad. Eens per week vertrok er een kar

Nadere informatie

De Sneeuwmachine Module Dans Groep 7-8

De Sneeuwmachine Module Dans Groep 7-8 De Sneeuwmachine Module Dans Groep 7-8 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De Sneeuwmachine

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Beverbadges Steven Stroom

Beverbadges Steven Stroom Beverbadges Steven Stroom Het favoriete activiteitengebied van Steven Stroom is Uitdagende Scoutingtechnieken. Steven is misschien soms wel wat bang in het donker, maar hij verdwaalt nooit! Hij weet namelijk

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

De avonturen van Tom Sawyer

De avonturen van Tom Sawyer De avonturen van Tom Sawyer Mark Twain in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Over dit boek Mark Twain (1835-1910) was een bekende Amerikaanse schrijver. De avonturen van Tom Sawyer

Nadere informatie

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Deze lesbrief is geschreven voor de groepen 2, 3 en 4 Beste leerkracht, wat ontzettend leuk dat u binnenkort met uw klas naar een voorstelling van Sprietsels Improvisatietheater

Nadere informatie

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD 9 Muziek Orpheus voelt zich blij. Orpheus heeft ook veel geluk in zijn leven. Hij is de zoon van een koning. Hij ziet er goed uit. En hij kan iets wat haast niemand

Nadere informatie

DE GURE WIND JOEG DE HERFSTBLADEREN IN EEN GRILLIGE

DE GURE WIND JOEG DE HERFSTBLADEREN IN EEN GRILLIGE 1 DE GURE WIND JOEG DE HERFSTBLADEREN IN EEN GRILLIGE WERVELING OVER DE BINNENPLAATS. Elias huiverde en trok zijn hoofd wat verder tussen zijn schouders om zich te beschermen tegen de kou. Hij keek verlangend

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur De soapstory van Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur door Margriet Keller Zwabber & Spons Inhoud: Die keer dat Zoë Zwabber terechtkwam bij haar Samuel Augustinus Melchior Spons gabber 2 Die

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

het jongetje en he t onverwachte beeld

het jongetje en he t onverwachte beeld het jongetje en he t onverwachte beeld Jan Willem ten Dam Eigenlijk wilde ik opschrijven dat ik terug zat te denken aan de vrijdag waarop wij Insel Hombroich hebben bezocht. Maar ik bedenk me. Ik probeerde

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Boekverslag Engels Waves door Sharon Dogar

Boekverslag Engels Waves door Sharon Dogar Boekverslag Engels Waves door Sharon Dogar Boekverslag door een scholier 3277 woorden 24 juni 2010 5,8 11 keer beoordeeld Auteur Sharon Dogar Eerste uitgave 2007 Vak Engels Verslag Engels boek Titel: Waves

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest

Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest Boekverslag door een scholier 1310 woorden 8 maart 2017 6,6 41 keer beoordeeld Auteur Genre Simon van der Geest Jeugdboek Eerste uitgave 2013 Vak

Nadere informatie

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG & DEEL EEN HONGER 1 Midden in de nacht Net toen ik dacht: ik heb het me verbeeld, hoorde ik het weer, een langgerekte dierlijke schreeuw,

Nadere informatie

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht Ik ga niet! Jullie begrijpen er helemaal niets van! Carlijn liep stampvoetend de trap op. Ze was woedend. Haar hoofd bonkte. Ik ga niet! En daarmee uit! Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

23 Spurgeons eerste gemeente Volmaakte mensen Hebben engelen zakken? Bidden en werken Een zacht antwoord Mevrouw

23 Spurgeons eerste gemeente Volmaakte mensen Hebben engelen zakken? Bidden en werken Een zacht antwoord Mevrouw Inhoud Eerst dit 7 1 De duivel wil niet dat je bidt 9 2 Wat gebeurt er in de kerk? 12 3 Alle beetjes helpen 14 4 God geeft ons wat we nodig hebben als wij op 17 Hem vertrouwen 5 Vliegen vangen! 20 6 Lees

Nadere informatie

De jongen die niet griezelen kon

De jongen die niet griezelen kon De jongen die niet griezelen kon Er was eens een jongen die niets griezelig vond. Als er verhalen verteld werden waar iedereen kippenvel van kreeg, begreep hij niet wat daar eng aan was. Als mensen hem

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Ik keek naar haar oren. Van dichtbij zagen ze er nog wat zachter en hariger uit dan van veraf. En ze bewogen. Terwijl Ariane de rest van haar kop

Ik keek naar haar oren. Van dichtbij zagen ze er nog wat zachter en hariger uit dan van veraf. En ze bewogen. Terwijl Ariane de rest van haar kop 1. Imara We hebben een nieuwe bij ons in de klas. Een zebra. Ze heet Ariane en ze is er nu een week. Toen Ariane kwam liep ze nog best wel achter met rekenen, maar dat heeft ze al bijna allemaal ingehaald.

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

In de huizen aan de overkant wonen Marokkanen. Het zijn precies negen huizen. Van nummer 29 op de ene hoek tot nummer 45 op de andere hoek.

In de huizen aan de overkant wonen Marokkanen. Het zijn precies negen huizen. Van nummer 29 op de ene hoek tot nummer 45 op de andere hoek. Pakhuis In de huizen aan de overkant wonen Marokkanen. Het zijn precies negen huizen. Van nummer 29 op de ene hoek tot nummer 45 op de andere hoek. Nummer 37 staat leeg. Al meer dan een jaar. De ramen

Nadere informatie

Annemarie Bon. Er was eens. Zeven sprookjes om zelf te lezen. Met tekeningen van Sandra Klaassen

Annemarie Bon. Er was eens. Zeven sprookjes om zelf te lezen. Met tekeningen van Sandra Klaassen er was eens Annemarie Bon Er was eens Zeven sprookjes om zelf te lezen Met tekeningen van Sandra Klaassen Sprookjes Annemarie Bon, 2015 Moon, Amsterdam 2015 Illustraties Sandra Klaassen, 2015 Vormgeving

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Het was de laatste dag. Die dag erna zouden we terugvliegen naar Arusha. Die ochtend zei ik: We gaan vandaag de crossing zien van de gnoes.

Het was de laatste dag. Die dag erna zouden we terugvliegen naar Arusha. Die ochtend zei ik: We gaan vandaag de crossing zien van de gnoes. Het oergevoel Er is een natuurwet. Een oergevoel. Iets wat ons allemaal drijft. Sta jij voor een rivier in je leven? Ga erdoorheen. Want jouw best mogelijke leven wacht op je aan de overzijde. Ontmoet

Nadere informatie

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken ISBN 978 90 5116 293 6 Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken De Vier Windstreken De Vier Windstreken 1 Papa komt en gaat, zoals de dag en de nacht. Vooral wanneer je hem totaal niet

Nadere informatie

E H E I M G E H E I M H E I M

E H E I M G E H E I M H E I M I G E H E G E H M GEH EIM M E I Het geheim van de survivaltocht pssst! Weet jij een spannend geheim? Win een boek met jouw naam erop! www.hetgeheimvan.nl Ruben Prins Het geheim van de survivaltocht Tekeningen

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Tussen de palen I E F

Tussen de palen I E F Gerard van Gemert Tussen de palen KIEF I E F D E G O ALT J E S D Rotjongens Fietsen we samen? vroeg Joeri. Is goed, antwoordde Daan. Even mijn tas pakken. Oké, zei Joeri. Dan loop ik vast naar de fietsen.

Nadere informatie