Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer"

Transcriptie

1 Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding. We bieden training en opleiding aan voor hulpverleners in 1 tot 3 jaar, afhankelijk van uw ervaring en of u de basisopleiding of de volledige opleiding tot mindfulness trainer wil volgen. Dit document bevat de voorwaarden zoals internationale standaarden het voorschrijven. Deze zijn recent aangepast geweest, waardoor ook enkele kleine wijzigingen zijn opgetreden in onze opleiding. Deze voorwaarden zijn dus geldig onder voorbehoud van wijzigingen in internationale criteria. Voor een update van het volledig opleidingstraject, neem een kijkje in het document Brochure trainersopleiding : op de site via AANBOD > I AM voor trainersopleiding > Opleiding tot mindfulness trainer. Inhoudsopgave 1 OVERZICHT... 1 Docenten verbonden aan de opleiding... 2 OPLEIDING TOT MINDFULNESSTRAINER (BASISATTEST)... 5 Basisattest mindfulness trainer... 7 OPLEIDING TOT MINDFULNESS TRAINER (CERTIFICAAT)... 9 Certificaat mindfulness trainer FINANCIËLE VOORDELEN ERKENDE RETRAITES 13 Belangrijk Alle opleidingsonderdelen kunnen met KMO-portefeuille betaald worden (40% van het inschrijvingsgeld wordt dan door de KMO-portefeuille betaald). Voor meer info over KMOportefeuille klik hier.

2 OVERZICHT OPLEIDING BASISATTEST OPLEIDING CERTIFICAAT FASE 1: 8 weken MBSR of MBCT training FASE 1: 8 weken MBSR of MBCT training FASE 2: : Meditatieve verdieping 3 meditatiedagen 5 retraitedagen *Verplicht: - Meditatiedagen Hartmeditatie, Hartmeditaties, Inzicht & Mededogen en Jezelf accepteren met mindfulness en zelfcompassie FASE 3: 8 weken vanuit het hulpverlenersperspectief Opleidingsdag trainersvaardigheden MBCT-MBSR Veiligheid en intense groepsprocessen (2-daagse) 1 supervisie Indienen werkmap fase 3 aanvraagformulier FASE 2: Meditatieve verdieping 3 meditatiedagen 9 retraitedagen ** *Verplicht: - Meditatiedagen Hartmeditaties, Inzicht & Mededogen en Jezelf accepteren met mindfulness en zelfcompassie - Studieretraite Dharma Explorations & Vipassana (Feldman & Peacock) FASE 3: 8 weken vanuit het hulpverlenersperspectief Opleidingsdag trainersvaardigheden MBCT-MBSR Veiligheid en intense groepsprocessen (2-daagse) 1 supervisie FASE 4: 8 opleidingsdagen 2 BASISATTEST MINDFULNESS TRAINER Update MBCT & Depression (2-daagse) 2 supervisies Indienen werkmap fase 3 werkmap fase 4 aanvraagformulier **OPGELET: vanaf veranderen de internationale criteria en zal je om het certificaat te behalen minstens 10 retraitedagen dienen te volgen (1 retraite van 10 dagen of 2 retraites van elk minstens 5 dagen) CERTIFICAAT MINDFULNESS TRAINER

3 Docentenverbonden aan de opleiding David Dewulf is arts, oprichter en bezieler van I AM en auteur van 15 boeken over mindfulness o.a. Mindful werken, Heartful leven en Mindfulness voor jongeren: stappenplan voor hulpverleners. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op Mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. Hij werkt samen met de universiteiten van Gent en Leuven omtrent wetenschappelijk onderzoek. David is supervisor van de gehele opleiding en geeft fase 3 en fase 4. Fleur Helewaut is arts en werkt samen met 2 collega s in een huisartsenpraktijk. Door haar ervaring als huisarts en als bedrijfsarts, heeft zij een inzicht gekregen welke invloed zowel het privé als beroepsleven hebben op het geluk en welbevinden van en raakte overtuigd van de waarde van mindfulness voor het welbevinden en de gezondheid van mens. Zij heeft een grote interesse voor mind/body medicine en vult in haar dagelijkse praktijk de klassieke geneeskunde aan met de inzichten uit mindfulness. Inge Thijs is mind-body psychotherapeute en coach gespecialiseerd in traumaverwerking, stress gerelateerde ziekte en burn-out en leven met hoog gevoeligheid. Inge studeerde organisatiepsychologie en verzamelde ervaring als trainer en coach in de internationale bedrijfswereld. Binnen de opleiding, isinge docent in fase 3 en 4 en supervisor. 3 Marina Vandecruys is psychologe, docente en creatief therapeute. Ze heeft een jarenlange ervaring in de begeleiding van adolescenten en volwassenen, zowel in individuele als in groepssetting. Marina is supervisor binnen de opleiding van I AM. Mieke Van der Veken is pedagoge en body-mind therapeute. In haar zelfstandige praktijk begeleidt Mieke sinds 2000 volwassen en jongeren om lichaam en geest in balans te brengen. Ze combineert lichaamsgerichte therapieën met een groeiproces in mindfulness, zelfacceptatie en daadkracht. Zo herontdekken mensen hun veerkracht, vertrouwen in zichzelf en eigenwaarde. Sinds kort zet ze ook paarden in als spiegel en deelgenoot in haar begeleidingsprocessen. Als mindfulness trainer richt ze zich vooral op mindfulness trainingen in individueel traject en voor koppels. Voor I AM coördineert Mieke de opleidingen tot trainer. Ze is actief voor Pimp your Mind, het online programma voor jongeren. Binnen de opleiding is Mieke docent voor fase 3 en fase 4 en supervisor.

4 Mark Williams is professor en hoofdonderzoeker in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Oxford, departement Psychiatrie en is samen met John Teasdale en Zindel Segal een van de grondleggers van MBCT ter preventie van herval van depressie. Hij geeft de 2-daagse update MBCT & Depression. Vanaf 2016 zullen Christina Surawy en Willem Kuycken hem vervangen omdat hij op pensioen gaat en vanaf 2017 Melanie Fennel. Trish Bartley geeft les in het Mindfulness, onderzoeks- en praktijkcentrum aan de Universiteit van Bangor (UK) en is gespecialiseerd in Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Cancer (Bartley, 2012). Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen. Trish geeft de 2-daagse Group-process in mindfulness-based teaching and inquiry. Vanaf 2016 zal Fleur Helewaut deze 2-daagse geven in het Nederlands Veiligheid en intense groepsprocessen. MelanieFennel is een van de pioneers en mede-oprichtster van the Oxford Cognitive Therapy Centre (samen met Prof. M. Williams) en is gespecialiseerd in depressie en een laag zelfbeeld. In 2002, werd ze genomineerd als meest invloedrijke vrouwelijke UK cogntitieve therapeut door de British Association of Behavioural and Cognitive Psychotherapies. Ze zal Mark Williams opvolgen in de twee-daagse Update MBCT & Depression vanaf Willem Kuyken is Professor klinische psychologie en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford en directeur van het Oxford Centrum van Mindfulness en is gespecialiseerd in stemmingswisselingen. Willem zal Mark Williams opvolgen in de 2-daagse Update MBCT & Depression vanaf Christina Feldman is oprichtster van het Gaia Huis in Devon, geeft les op Insight Meditation Society in Massachusetts en is auteur van een aantal boeken over Mindfulness en compassie. Ze geeft samen met John Peacock de 5-daagse retraite: Dharma exploration & Vipassana. John Peacock geeft les in MBCT op de Universiteit van Oxford en in het Gaia Huis en is auteurvan The Tibetan Way of Life, Death and Rebirth as a Complete Introduction to Buddhist psychology for MBCT practioners. Hij begeleidt samen met Christina Feldman de 5-daagse retraite: Dharma exploration & Vipassana.

5 OPLEIDING TOT MINDFULNESSTRAINER (BASISATTEST) Iedereen start steeds met het volgen van een 8 weken MBSR of MBCT training. Deze persoonlijke ervaring is essentieel om deelnemers vanuit een innerlijk perspectief te kunnen bijstaan in hun uniek proces. In totaal is er 22 uur groepstraining plus 40 uur huiswerk. In deze 8 weken leert men het proces van inzichtmeditatie op zichzelf toe te passen en leert men de 3 subtiele gewoontes van de geest kennen. Men leert omgaan met gedachten, emoties, opinies en lichamelijke sensaties volgens de principes van aandachttraining en bewustwording. De inhoud van deze 8 weken is o.a.: Opbouw van inzichtmeditaties, de structuur van de ervaring, bodyscan en yoga, cognitief gewaarzijn, communicatie en grenzen, preventie en gezondheidsplan. Men kan de 8 weken in Vlaanderen of Nederland volgen. I AM biedt een geïntegreerde MBSR-MBCT training aan, incl.: het Mindfulness werkboek van Dr. Dewulf syllabus & meditatie-downloads FASE 1 8 weken training Hier vind je een overzicht van de 8-wekentraining in Vlaanderen. FASE 2 meditatieve verdieping Zoals internationale standaarden het voorschrijven, is intense meditatietraining noodzakelijk voor kandidaat trainers. Fase 2 omvat retraitedagen en meditatiedagen. Voor de basisopleiding, dien je minimum 8 dagen gevolgd te hebben (meer is steeds welkom) waaronder: 3 verplichte meditatiedagen (vind je hier) Inzicht & Mededogen Jezelf Accepteren met mindfulness en zelfcompassie Hartmeditaties 5 stilteretraitedagen (= 4 nachten waarvan minstens 3 opeenvolgende) in de traditie van inzichtmeditatie (mindfulness of Vipassana). Retraites in het kader van meditatieve verdieping die men vroeger volgde, kunnen ook geldig zijn nadat we de inhoud van deze dagen kennen (folder of brochure doorsturen). Helemaal achteraan deze brochure vind je meer informatie over retraites. 5 Sterk aanbevolen: Retraite met Christina Feldman & John Peacock. Hou er rekening mee dat deze retraite verplicht te volgen is indien u de volledige opleiding volgt en dus het certificaat wenst te behalen. (deze retraite vind je hier)

6 FASE 3 8 weken mindfulness vanuit het hulpverlenersperspectief, zelfstudie en studiedag De 8 weken MBCT-MBSR training wordt herhaald maar ditmaal vanuit het perspectief van de trainer. De training bestaat uit: 22 uur basistraining als verdieping vanuit perspectief als hulpverlener 4 uur onderlinge bespreking van de exploratietaken voor elke sessie 12 uur intense training in een kleine groep met trainer na elke sessie inhoud en structuur van de les specifieke processen die opkomen bij de deelnemers metaview en theoretische achtergronden bespreking van een zelfgekozen artikel/onderzoek over mindfulness of een toepassingsgebied ervan Wekelijkse leesopdrachten en exploratietaken Geschreven gewaarzijnsoefeningen, huiswerkverslagen en dagelijkse meditatiebeoefening van de 8 weken Zelfstudie, zelfreflectie en studiedag Verplichte lectuur Verplicht wetenschappelijk artikel Bestuderen van werkboek voor hulpverleners Voorbereiden van zelfgekozen artikel en reflectie erop Verdieping in 4 modules, waaronder 3 via zelfstudie*: module boeddhistische psychologie* module mindfulness en angst* module psycho-educatie* module cognitieve psychologie door deelname aan studiedag cognitieve psychologie 6 Oefengroepje Tijdens of kort na het afronden van fase 3 start je met het geven van een mindfulnesstraining aan een (klein) oefengroepje. 1 supervisie sessie: evaluatief gesprek in groepjes van 2-3 personen met ervaren trainer waarin je een aantal oefeningen naar voren brengt en er een beeld wordt geschetst van waar je staat als trainer (zie verdere uitleg). Je kan de supervisie doen voor of na het geven van je oefentraining, naargelang je eigen noden. *Er is vrijstelling mogelijk voor module psycho-educatie en studiedag cognitieve psychologie voor klinisch psychologen module psycho-educatie voor artsen en psychiatrisch verpleegkundigen die min.1 jaar werkervaring hebben module cognitieve psychologie voor therapeuten die min. 20u theorie hebben gekregen over cognitieve therapie Deelnamecriteria: Men kan deelnemen aan fase 3 als men een MBCT of MBSR 8-weken gevolgd heeft en voor aanvang van fase 3 zich aangemeld heeft voor 1 meditatiedag OF reeds een retraite heeft gevolgd. Hier vind je waar en wanneer fase 3 plaatsvindt.

7 Voor de supervisie die bij fase 3 hoort, neem je zelf contact op door een mailtje te sturen naar: admin@aandacht.be met daarin vermeld wanneer je fase 3 volgde en bij wie je graag supervisie zou volgen. Na dit supervisiegesprek schrijf je een reflectieverslag. De supervisie is inbegrepen in de kostprijs van fase 3. Opleidingsdag: trainersvaardigheden MBCT-MBSR Deze opleidingsdag biedt een overzicht van de 8 weken MBSR & MBCT training zoals die bij I AM gegeven wordt en richt zich op een aantal basisvaardigheden die zullen worden ingeoefend. We bespreken het overzicht van het 8 weken programma, de interactie tussen de lessen en de waarde van compassie en zelfcompassie in een mindfulnesstraining. We denken samen na over vraagstukken die voorkomen uit de praktijksituaties van de eigen werksituatie als mindfulness trainer en bespreken specifieke vragen, moeilijkheden en barrières die voorkomen tijdens een mindfulness training. De basismeditaties, visualisaties en inquiry worden tijdens deze dag ook ingeoefend. Je schrijft een verslag van de inzichten en leerprocessen die je opdeed tijdens deze dag Deelnamecriteria: Men kan deelnemen als men fase 3 gevolgd of aangevat heeft. Deze dag is ook verplicht voor het behalen van het certificaat voor de volledige opleiding. Hier vind je waar en wanneer deze twee opleidingsonderdelen plaatsvinden. 2-daagse: Veiligheid en intense groepsprocessen Deze module wordt in het Engels begeleid door Trish Bartley (Group process in mindfulnessbased teaching), vanaf 2016 ook in het Nederlands door Fleur Helewaut. 7 Deze tweedaagse is voor mindfulness trainers die meer willen weten over hoe een rijk groepsproces te ondersteunen tijdens een mindfulness training. We leren hoe we alle aspecten van een mindfulness training op het groepsproces kunnen toepassen, incl. het oriëntatie- en evaluatie proces, begeleide oefeningen en inquiries en groepsdiscussies faciliteren. We leren daarbij ook hoe we aanwezig en waakzaam kunnen zijn voor de drie dimensies van de groep: onszelf als trainer, de individuele deelnemer en de groep als geheel. We zullen de verschillende fases van een groep doorlopen met name de vorming, het verloop en het einde van de groep en hoe we als groepsbegeleiders het best het leerproces van de deelnemers kunnen ondersteunen. Andere leerobjectieven: Manieren vinden om beter om te gaan met veelvoorkomende uitdagingen in groepen zoals een dominerende deelnemer, een aanhoudende laatkomer, iemand die sceptisch is, een deelnemer die weinig zegt, etc. De verschillende methodes exploreren die gelinkt zijn aan het lesgeven aan verschillende groepsgroottes. Je schrijft een verslag van de inzichten en leerprocessen die je opdeed tijdens deze dag Basisattest mindfulness trainer Deelnamecriteria: Men kan deelnemen aan deze 2-daagse als men fase 3 heeft afgerond. Deze tweedaagse is ook verplicht voor het behalen van het certificaat voor de volledige opleiding.

8 Om het basisattest van de opleiding te behalen, is het noodzakelijk dat u het volledig ingevuld aanvraagformulier en uw werkmap digitaal doorstuurt naar opleidingen@aandacht.be. Deze documenten ontvangt u bij de start van fase 3. Vanaf heden kunnen werkmappen enkel digitaal opgestuurd worden. Wat moet er ingediend worden in de werkmap? Huiswerkverslagen en gewaarzijns-oefeningen van de 8 weken training vanuit het standpunt van deelnemer. Exploratietaken vanuit het standpunt van trainer (die gemaakt werden ter voorbereiding en verduidelijkt werden door de besprekingen met collega-trainers in fase 3) Bespreking van het artikel of boek naar keuze (dat mondeling werd gepresenteerd tijdens fase 3) Verdieping van de 4 modules via leesopdrachten of het volgen van een studiedag en oplossen van vragen (achteraan de trainersmanual) o module boeddhistische psychologie o module mindfulness en angst o module psycho-educatie o module cognitieve psychologie (door deelname aan studiedag cognitieve psychologie) Persoonlijk reflectieverslag (in apart document): o beschrijving van persoonlijk evolutieproces vanuit het standpunt van trainer en deelnemer o Verslag (minimum 1 A4) van de supervisie sessie o Reflectieverslag (minimum 1 A4) van de dag Trainersvaardigheden MBCT- MBSR. Je beschrijft het groei- en leerproces dat je deze dag doormaakte, de inzichten die je opdeed, Op welke manier heeft deze dag je beïnvloed als trainer in wording? o Reflectieverslag (minimum 1 A4) van de 2-daagse Veiligheid en intense groepsprocessen. Je beschrijft het groei- en leerproces dat je deze dagen doormaakte, de inzichten die je opdeed, Op welke manier hebben deze dagen je beïnvloed als trainer in wording? 8 In dienen voor basisattest Zelfreflectieverslag (minimum 2 A4)

9 OPLEIDING TOT MINDFULNESS TRAINER (CERTIFICAAT) Om het certificaat van mindfulness trainer te behalen, dient u alles te volgen en in te dienen wat nodig is voor het basisattest van de opleiding retraite van Christina Feldman & John Peacock fase 4 en de bijhorende werkmap Update MBCT & Depression 2 supervisies zie overzicht op pagina 2. FASE 2 meditatieve verdieping Voor de opleiding om het certificaat te behalen, dien je in totaal 12 meditatiedagen gevolgd te hebben: 3 meditatiedagen 9 retraitedagen (= 8 nachten, minstens 3 opeenvolgende) Opgelet: vanaf 2018 dien je 10 retraitedagen te volgen (1 retraite van 10 dagen of 2 retraites van 5 dagen) waaronder verplicht: De 3 verplichte meditatiedagen (zoals bij de opleiding tot basisattest) Retraite met Christina Feldman & John Peacock (telt mee voor 5 retraite dagen dus 4 nachten). De meditatie- en retraitedagen die je tijdens de opleiding tot basisattest hebt gevolgd, tellen mee. Retraites dienen in stilte te zijn en in de traditie van mindfulness of vipassana. Dit vervolledigt de opleiding voor het behalen van het certificaat en vormt de kern van de opleiding. Het 8-weken curriculum wordt grondig ingeoefend. Er wordt gewerkt met casussen en rollenspel. Er is ruimte voor emotionele processen, meditatie, de praktijk van het begeleiden met theoretische reflecties en een uitgebreide bespreking van de checklist voor trainers. De structuur en opbouw van emotionele en mentale ervaringen en interventies. Belichaamde communicatie 4 niveau s van inquiry en het gebruik van taal en beelden in mindfulness, valkuilen. De kunst van het benoemen en valkuilen. Omgaan met mentale patronen en de gevoelstoon. Omgaan met vermoeidheid & mentale agitatie FASE 4 8 opleidingsdagen Acceptatie als vaardigheid & beperkingen Core process psychotherapie en groepsproces Doelstellingen 9 Je leert een evidence-based integratie van MBSR met MBCT. Je krijgt inzicht in de relatie met compassie en Mind/body Medicine interventies. Je staat stil bij onderliggende Dharma reflecties. Je krijgt een overzicht van de relatie tussen de verschillende lessen. Je krijgt inzicht in de opbouw van inquiry zoals ze evolueert doorheen de training. Je leert de waarde van humor & lightheartedness kennen, ook bij intense momenten. Je krijgt een reeks van praktische tips om om te gaan met de meest uiteenlopende situaties. Hier vind je waar en wanneer deze fase 4 plaatsvindt Deelnamecriteria: Je Je kan fase 4 enkel opstarten als je fase 3 gevolgd en volledig afgewerkt hebt (inclusief de supervisie).je hebt al een oefentraining gegeven of bent ermee gestart.

10 Update MBCT & Depression met Mark Williams, Melanie Fennel of Willem Kuycken Dit is een 2-daagse MBCT specialisatietraining in het Engels met een internationale docent verbonden aan Oxford University. Deze onderwerpen worden o.a. besproken: Overzicht van het MBCT curriculum en onderliggende rationale Overzicht van meest recent wetenschappelijk onderzoek (en de klinische implicaties) omtrent MBSR en MBCT Potentiële gevaren en contra-indicaties Valkuilen bij het lesgeven Hoe balans vinden tussen het motiveren van een deelnemer en lesgeven op een nietstrevende en accepterende manier Opportuniteit om ervaringen van andere mindfulness trainers te horen Hier vind je waar en wanneer dit opleidingsonderdeel plaatsvindt. 3 supervisies (fase 3 & fase 4) Een supervisie is een gesprek van een uur tot 1.5u in groepjes van 2-3 personen met een evaluatief karakter waarin er een beeld wordt geschetst van waar je staat als trainer. Je bereidt dit gesprek grondig voor op basis van een opdracht die je zal ontvangen. Je bezorgt je schriftelijke voorbereiding aan je supervisor voor de datum van het gesprek, zodat je supervisor dit ook kan voorbereiden. De supervisiegesprekken worden begeleid door Mieke Van der Veken (regio Vlaams Brabant - Schiplaken, ook mogelijkheid in Gent), Inge Thijs (regio: Mechelen) en Marina Vandecruys (regio: Heusden-Zolder). Je neem zelf contact op door een mailtje te sturen naar: admin@aandacht.be met daarin vermeld wanneer je fase 3 of fase 4 volgde en bij wie je graag supervisie zou volgen. Na elke supervisiegesprek schrijf je een reflectieverslag. De 2 supervisies zijn inbegrepen in de kostprijs van fase Optioneel: intervisie Een Intervisie is een groepsontmoeting tussen collega-mindfulnesstrainers. Je brengt een casus naar voor, een inquiry uit een training waar je vragen bij hebt. Als deelnemer draag je bij aan het overleg en breng je ideeën aan, eventueel vanuit eigen ervaring. Het is wenselijk dat je de intervisie voorbereidt en dat je tijdens de sessie nota neemt. De casus en de bespreking ervan kan je immers opnemen in je werkmap. I AM organiseert zelf geen intervisiemomenten meer, maar elkeen kan dit organiseren op eigen initiatief met collega trainers in opleiding. Als je het ons laat weten, zetten we het ook online. Indien u geen intervisie online ziet staan en u graag een intervisie wil organiseren met collega trainers, kan u ons hiervan op de hoogte brengen via contact@aandacht.be zodanig dat we deze online kunnen plaatsen en er andere geïnteresseerden kunnen deelnemen. Opmerking: Tijdens de namiddag van de Opleidingsdag trainersvaardigheden MBCT- MBSR wordt ook aandacht besteed aan concrete cases.

11 Certificaat mindfulness trainer Om het certificaat van mindfulness trainer te behalen, is het noodzakelijk dat u het aanvraagformulier (u ontvangt dit bij de start van fase 4) en uw werkmap van fase 3 zie hierboven (tenzij u uw basisattest al heeft behaald) en fase 4 digitaal doorstuurt naar opleidingen@aandacht.be. Vanaf heden kunnen werkmappen enkel digitaal opgestuurd worden. Wat moet er ingediend worden in de werkmap van fase 4? 8 Lesvoorbereidingen (didactische vragen) Exploratievragen vanuit het standpunt van de trainer 12 kalenders 3 schema s met feedback van de oefeningen tijdens fase 4 (Reflectiemomenten) Reflectieverslag van een zelf gegeven training (in apart document): o programma per zitting, verloop van de zitting, reacties van deelnemers en eigen ervaringen o per zitting 1 á 2 interacties waarin je vaardigheid in inquiry zichtbaar wordt (nb. de inquiries uitgeschreven) o per zitting 1 á 2 interacties of gebeurtenissen waarin leermomenten in je trainersproces zichtbaar worden o procesbeschrijving van eigen leerervaringen gedurende de gehele training o procesbeschrijving van één deelnemer gedurende de training o ca. 12 A4 pg s Reflectieverslag van 2 supervisie sessies (in apart document, inclusief het voorbereidingsdocument). 11 Opmerking: dit certificaat staat in voor categorie 1 binnen de erkenning in Nederland door de beroepsvereniging. Het certificaat van mindfulnesstrainer wordt erkend door de vereniging voor mindfulness trainers in België, Moment genaamd.

12 FINANCIËLE VOORDELEN I AM is een erkend opleidingsinstituut door de Vlaamse overheid. Daarom kan men een subsidie krijgen via de KMO-portefeuille of via opleidingscheques in het kader van loopbaanbegeleiding. Voor de 8-weken training verleent CM-midden Vlaanderen een tussenkomst en gelden er via I AM speciale voorwaarden voor studenten, koppels en mensen die de training herhalen. Kijk hier voor alle details omtrent deze financiële voordelen. Voor alle fases van de opleiding kan men in Vlaanderen betalen met KMO-portefeuille. We kunnen opleidingscheques aanvaarden in het kader van loopbaanbegeleiding indien het volgen van een mindfulness opleiding deel uitmaakt van jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. Je krijgt hiervan een attest van de erkende loopbaancentra dat je ons bezorgt bij je inschrijving. Opleidingscheques in het kader van betaald educatief verlof kunnen we momenteel nog niet aanvaarden bij I AM. CM Midden-Vlaanderen verleent een tussenkomst aan leden die een Mindfulness 8-weken-training volgen om herval in depressie tegen te gaan 12

13 ERKENDE RETRAITES Tijdens fase 2 volg je een retraite van minstens 5 dagen (basisattest) of 9 dagen (= een retraite van 9 dagen of twee retraites van 5 en 4 dagen) (certificaat). Vanaf 1 januari 2018 veranderen de internationale criteria omtrent de erkenning van mindfulnesstrainer en zullen er 10 retraitedagen nodig zijn om het certificaat te kunnen behalen (= een retraite van 10 dagen of 2 retraites van 5 dagen). I AM organiseert een aantal retraites. Deze vind je hier en hier. Om een retraite te laten meetellen voor deze opleiding, dient deze aan enkele voorwaarden te voldoen: - Het is een volledige stilteretraite (er kunnen wel dharmatalks plaatsvinden) - Het is een retraite in de traditie van inzichtmeditatie (vipassana of mindfulness) Mocht je twijfelen of de retraite die je wenst te volgen, voldoet aan de criteria: stuur een mailtje met je vraag en een folder van de retraite naar opleidingen@aandacht.be 13

Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer

Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer

Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut voor kinderen leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut voor kinderen leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

OPLEIDING TRAINER IMBCT

OPLEIDING TRAINER IMBCT Informatie Opleiding trainer imbct, versie juli 2015, pagina 1 OPLEIDING TRAINER IMBCT EEN KORTDURENDE LEERGANG IN HET GEVEN VAN INDIVIDUELE MINDFULNESSTRAINING Beschrijving van het Opleidingstraject Deze

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Opleiding tot mindfulness trainer Inleiding Mindfulness wordt in toenemende mate onderdeel van behandelingen in de algemene en geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

studiegids mindfulnesstrainer opleiding

studiegids mindfulnesstrainer opleiding studiegids mindfulnesstrainer opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 Module MindfulnessBASIS 4 Module MindfulnessVERBREDING 5 Module

Nadere informatie

Informatiepakket. Opleiding tot Trainer in MBSR/MBCT, IvM 12

Informatiepakket. Opleiding tot Trainer in MBSR/MBCT, IvM 12 Informatiepakket Opleiding tot Trainer in MBSR/MBCT, IvM 12 Op 21 februari 2014 start de volgende en alweer de 12e opleiding tot trainer in Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based

Nadere informatie

MINDFULNESS VOOR JONGEREN EN VOOR KINDEREN

MINDFULNESS VOOR JONGEREN EN VOOR KINDEREN BIJSCHOLING MINDFULNESS VOOR JONGEREN EN VOOR KINDEREN 2013-2014 In onze drukke maatschappij ervaren ook jongeren en kinderen stress. Een aantal onder hen voelt zich onder druk gezet om te presteren, ze

Nadere informatie

Alle hier vermelde trainingen worden gegeven door erkende Mindfulnesstrainers.

Alle hier vermelde trainingen worden gegeven door erkende Mindfulnesstrainers. TRAININGEN MINDFULNESS Alle hier vermelde trainingen worden gegeven door erkende Mindfulnesstrainers. VORMINGPLUS-Vlaamse Ardennen - Dender Herbronnen met mindfulness 3 dagen Waarbeke Nog 4 plaatsen beschikbaar

Nadere informatie

Mindfulness en kanker

Mindfulness en kanker Mindfulness en kanker Else Bisseling 3 oktober 2015 augustus 2014 00 maand 0000 Mindfulness (Kabat-Zinn, 1990; Teasdale, Segal & Williams, 1995) Aandacht geven aan wat we van moment tot moment doen en

Nadere informatie

MINDFULNESS OPVOLGTRAINING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE -Maandagavond 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2012 -

MINDFULNESS OPVOLGTRAINING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE -Maandagavond 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2012 - MINDFULNESS OPVOLGTRAINING MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE -Maandagavond 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2012 - Compassie of mededogen is het vermogen om ons betrokken te voelen bij emotionele pijn, zowel

Nadere informatie

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. Deze mindfulnesstraining wordt op de afdeling

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Als een gewoon mens tot kennis komt wordt hij een wijze, als een wijze tot kennis komt wordt hij een gewoon mens 2 foto voorkant: Digidaan en Hans Opleiding

Nadere informatie

Workshop Mindfulness. 7 oktober 2016 Verpleegkundig Oncologie Symposium Franca Warmenhoven

Workshop Mindfulness. 7 oktober 2016 Verpleegkundig Oncologie Symposium Franca Warmenhoven ? Workshop Mindfulness 7 oktober 2016 Verpleegkundig Oncologie Symposium Franca Warmenhoven franca@seetrue.nl Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind. www.kiddyminds.be

Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind. www.kiddyminds.be Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind Oprichters vzw. Veronique Benoit Kinesitherapeute, relaxatietherapeute, sofrologe, psychotherapeute, mindfulnesstrainer Auteur: Ontspanningskalender, mindful

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding Mindful Coachen Den Bosch Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Mindfulness. Een 3-jarige postdoctorale opleiding tot mindfulnesstrainer en -onderzoeker. Voor professionals in de gezondheidszorg

Mindfulness. Een 3-jarige postdoctorale opleiding tot mindfulnesstrainer en -onderzoeker. Voor professionals in de gezondheidszorg Mindfulness Een 3-jarige postdoctorale opleiding tot mindfulnesstrainer en -onderzoeker Voor professionals in de gezondheidszorg www.hanfortmanncentrum.nl Mindfulness. Een 3-jarige postdoctora Het Han

Nadere informatie

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding Mindful Coachen Den Bosch Academie voor Open Bewustzijn studiejaar: 2016-2017 Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt

Nadere informatie

BeMind studie: Mindfulness bij kanker

BeMind studie: Mindfulness bij kanker BeMind studie: Mindfulness bij kanker Een vergelijking tussen online en face to face mindfulness versus standaardzorg Prof. Dr. A.E.M. Speckens, Radboud UMC en Dr. M. van der Lee, Helen Dowling Instituut

Nadere informatie

DE MINDFUL BOX: 7 MINDFULNESS PRINCIPES VOOR OP HET WERK

DE MINDFUL BOX: 7 MINDFULNESS PRINCIPES VOOR OP HET WERK MINDFULNESS STUDIEDAG DE MINDFUL BOX: 7 MINDFULNESS PRINCIPES VOOR OP HET WERK THINKING AND ACTING OUT OF THE BOX - Donderdag 22 december 2011 - MINDFOCUS, Mindfulness en focus op het werk. 1 MINDFOCUS

Nadere informatie

studiegids mindfulness BASIS opleiding

studiegids mindfulness BASIS opleiding studiegids mindfulness BASIS opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 De praktijk 4 De retraite 4 Het vervolgtraject 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Rotterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Jaartraining System dynamics

Jaartraining System dynamics Deze jaartraining richt zich op ieder die zich wil bijscholen in de systemische manier van kijken en handelen met toepassingen in de verschillende levensdomeinen: familie, relatie, opvoeden, werk, helpen,...

Nadere informatie

Mindful Coachen Zuid-Nederland tweejarige opleiding

Mindful Coachen Zuid-Nederland tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans Welzijn 1 1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans 1.1. Wat is Herstel en Balans? Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn studiejaar: 2016-2017 Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Deze zijn te vinden in de regeling zelf die als bijlage in dit document is opgenomen.

Deze zijn te vinden in de regeling zelf die als bijlage in dit document is opgenomen. Hierbij treft u allereerst relevante informatie aan met betrekking tot de regeling. Zo blijft wat ten tijde van de invoering van belang werd geacht beschikbaar. De regeling zelf is als bijlage toegevoegd.

Nadere informatie

Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing

Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing (KNOV register 6 punten) De Mindful Werken nascholing` bestaat uit twee dagdelen van 3 uur. Het is een kennismaking met de waarden en de toepassing van mindfulness

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017 Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017 Ida Tuinhof Mindfulness- en Compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Ida Tuinhof Bedrijfsfysiotherapeut Mindfulness- en Compassie trainer

Nadere informatie

MINDFULNESS TRAINING. MINDFUL ZWANGER ZIJN - Elke dinsdagavond van 17 april tot 22 mei 2012 -

MINDFULNESS TRAINING. MINDFUL ZWANGER ZIJN - Elke dinsdagavond van 17 april tot 22 mei 2012 - MINDFULNESS TRAINING MINDFUL ZWANGER ZIJN - Elke dinsdagavond van 17 april tot 22 mei 2012 - Zwangerschap is meestal een gelukkige en boeiende tijd. Het is ook een tijd van grote veranderingen. Stress

Nadere informatie

MINDFULNESS KENNISMAKING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE - Donderdagvoormiddag 8 maart 2012 -

MINDFULNESS KENNISMAKING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE - Donderdagvoormiddag 8 maart 2012 - MINDFULNESS KENNISMAKING MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE - Donderdagvoormiddag 8 maart 2012 - Compassie of mededogen is het vermogen om ons betrokken te voelen bij emotionele pijn, zowel die van onszelf als

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016 Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016 Willem de Groote Mindfulness- en Compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Willem de Groote Bedrijfsfysiotherapeut Mindfulness- en Compassie

Nadere informatie

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Mindfulness publiekssymposium voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 31 augustus 2013 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Drs. F.J.A.A. Schurmans, klinisch psycholoog (BIG) Diepenveenseweg 22, 7413 AP Deventer

Drs. F.J.A.A. Schurmans, klinisch psycholoog (BIG) Diepenveenseweg 22, 7413 AP Deventer Infofolder Inzicht-gevende groepstherapie MBCT/MBCL Wat is de inzicht-gevende groepstherapie MBCT/MBCL? De basis voor deze groepstherapie is Cognitieve Gedragstherapie aangevuld met elementen uit MBCT

Nadere informatie

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Studie plan Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Totale duur van de opleiding 3 dagen Totaal aantal dagen 3 Totaal aantal uren 24

Nadere informatie

Richtlijnen Reflectieverslag SeeTrue ACT specialisatie

Richtlijnen Reflectieverslag SeeTrue ACT specialisatie Richtlijnen Reflectieverslag SeeTrue ACT specialisatie Je kunt het verslag mailen naar: lt@seetrue.nl Voor het ACT specialisatie traject wordt gevraagd een reflectieverslag van minimaal 1500 en maximaal

Nadere informatie

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Mindfulnesstraining Aandachttraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). De mindfulnesstraining wordt aangeboden

Nadere informatie

Mindful Werken voor Verloskundigen Nascholing

Mindful Werken voor Verloskundigen Nascholing Mindful Werken voor Verloskundigen Nascholing (KNOV register) De Mindful Werken nascholing` bestaat uit twee dagdelen van 3 uur. Het is een kennismaking met de waarden en de toepassing van mindfulness

Nadere informatie

Anders leren omgaan met ziekte en pijn. Mindfulness-training voor patiënten

Anders leren omgaan met ziekte en pijn. Mindfulness-training voor patiënten Anders leren omgaan met ziekte en pijn Mindfulness-training voor patiënten Soms wordt iemands leven overheerst door problemen die een ernstige of chronische ziekte met zich mee kan brengen. U kunt bijvoorbeeld

Nadere informatie

MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 30 augustus 2014 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

studiegids mindfulnesscoach opleiding

studiegids mindfulnesscoach opleiding studiegids mindfulnesscoach opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 Mindfulness COACH Opleiding 2 Mindfulness COACH Opleiding De opleiding 3 De opbouw

Nadere informatie

"Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets "meer" Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling

Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets meer Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling 1 "Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets "meer" Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling 2 Aanleidingen en achtergronden 1 Aanleidingen en achtergronden 2 Aanleidingen

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige

Nadere informatie

Mindfulness. Kernkwaliteiten De Jong en Vermeulen. Training Begeleiding Workshops

Mindfulness. Kernkwaliteiten De Jong en Vermeulen. Training Begeleiding Workshops Mindful Masters in opleiding coaching werkplek begeleiding organisatieverandering Kernkwaliteiten De Jong en Vermeulen Mindfulness Training Begeleiding Workshops Wat is Mindfulness? Mindfulness verwijst

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Thuiszorg Thuiszorgcafé 9 november 2016

Workshop Mindful Werken in de Thuiszorg Thuiszorgcafé 9 november 2016 Workshop Mindful Werken in de Thuiszorg Thuiszorgcafé 9 november 2016 Ida Tuinhof Mindfulness- en compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Programma Introductie Wat is mindfulness + achtergrond Wat is mindful

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Online zelfhulptrainingen

Online zelfhulptrainingen Online zelfhulptrainingen Volwassenen Online zelfhulptrainingen Introductie Mondriaan biedt u gratis online ondersteuning in de vorm van verschillende zelfhulptrainingen op het gebied van (werk)stress,

Nadere informatie

Systemisch werk voor de Loopbaancoach 5 daagse

Systemisch werk voor de Loopbaancoach 5 daagse Systemisch werk voor de Loopbaancoach 5 daagse Interventies om voorbij stagnatie te komen. Je bent coach en je hebt met allerlei loopbaanvragen te maken. Je bent HRM-er en je werkt met loopbaanvragen van

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

WELKOM! LEZING MINDFULNESS

WELKOM! LEZING MINDFULNESS WELKOM! LEZING MINDFULNESS Confidanza, Praktijk voor danstherapie en mindfulness www.confidanza.nl 1 WELKOM danstherapie en mindfulness 2 HOEZO STRESS? danstherapie en mindfulness 3 WAT IS MINDFULNESS

Nadere informatie

Geheugenkliniek: Behandeling

Geheugenkliniek: Behandeling Als zorgverlener willen we graag helpen; tegemoet komen en adviezen aanreiken. We wensen de patiënt en zijn omgeving dan ook met dit document te informeren over de mogelijke behandelingen die plaatsvinden

Nadere informatie

Mindfulness in de zorg

Mindfulness in de zorg Mindfulness in de zorg - Training voor kankerpatiënten en hun naasten (beperkt portfolio) door Lief Soetewey www.liefsoetewey.com 0 Inhoud van de training Kankerpatiënten en hun naasten Het traject van

Nadere informatie

Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Onderwijsvariant

Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Onderwijsvariant Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Onderwijsvariant Den Dolder, mei 2014 Versie: 2 Auteur(s): Anna Hulsebosch/Joke Gierveld Het programma en de bijbehorende opleiding TOPs! is een lesprogramma

Nadere informatie

Mindfulness binnen de (psycho) oncologie. Else Bisseling, 16 mei 2014

Mindfulness binnen de (psycho) oncologie. Else Bisseling, 16 mei 2014 Mindfulness binnen de (psycho) oncologie Else Bisseling, 16 mei 2014 (Online) Mindfulness-Based Cognitieve Therapie voor kankerpatiënten. (Cost)effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen en ouders

Mindfulness voor kinderen en ouders Mindfulness voor kinderen en ouders Anne Formsma, MSc. UvA minds/uva minds You Inhoud Wat is Mindfulness? Waarom Mindfulness voor kinderen en ouders? De training Oefeningen Video Oefening Wat is Mindfulness?

Nadere informatie

Tara Brach, PhD, klinisch psycholoog, meditatiebegeleider en auteur van Radical Acceptance (Bantam, 2004).

Tara Brach, PhD, klinisch psycholoog, meditatiebegeleider en auteur van Radical Acceptance (Bantam, 2004). Zonder zelfcompassie kunnen we onszelf niet werkelijk helen en bevrijden. Compassievol leven is een heldere, praktische gids om een bewuste en vriendelijke relatie te ontwikkelen met ons innerlijke leven.

Nadere informatie

Mindfulness in de zorg

Mindfulness in de zorg Mindfulness in de zorg - Training voor kankerpatiënten en hun naasten door Lief Soetewey www.liefsoetewey.com 0 Inhoud van de training Kankerpatiënten en hun naasten Het traject van een kankerpatiënt is

Nadere informatie

Mindfulness. Aandacht voor de waarde van mindfulness binnen de c.g.t. en positieve psychologie

Mindfulness. Aandacht voor de waarde van mindfulness binnen de c.g.t. en positieve psychologie Mindfulness Aandacht voor de waarde van mindfulness binnen de c.g.t. en positieve psychologie Jos de Munnink. Preventiefunctionaris, praktijkondersteuner huisartsen in de GGZ, mindfulnesstrainer en gespreksleider

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Mobiele Gedragstherapie!

Mobiele Gedragstherapie! Mobiele Gedragstherapie! Gedragstherapeutische handvatten voor psycho-sociale begeleiding in de Geestelijke Gezondheidszorg. Een éénjarige opleiding psychosociale begeleiding in een leertheoretisch perspectief.

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Mindfulness en positief denken Laatst geupdate op maandag 01 februari 2016

Mindfulness en positief denken Laatst geupdate op maandag 01 februari 2016 Mindfulness en positief denken Laatst geupdate op maandag 01 februari 2016 Wat is het? Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een wetenschappelijk onderbouwde training om je levenskwaliteit te beschermen

Nadere informatie

Begeleidingsdocument

Begeleidingsdocument Student naam FOTO voornaam hogeschool Stagebegeleider naam voornaam Stageplaats instelling afdeling Stagementor naam voornaam Stageperiode van tot PAGINA 1/20 2. INDIVIDUEEL STAGETRAJECT Schrijf neer welke

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement VMBN

Huishoudelijk reglement VMBN Huishoudelijk reglement VMBN 1 INHOUDSOPGAVE Inwerkingtreding Begripsbepaling Lidmaatschappen en Registraties Artikel 1 Algemeen Artikel 2 Lidmaatschappen Artikel 3 Registraties Bestuur Artikel 4 Voorzitter

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Mindful Kids Introductie voor ouders

Mindful Kids Introductie voor ouders Mindful Kids Introductie voor ouders Mindful Kids Introductie voor ouders Mindfulness algemeen Wat? Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindfulness algemeen

Nadere informatie

Mindfulnesstraining. Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid

Mindfulnesstraining. Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid Mindfulnesstraining Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid Mindfulnesstraining Een lichamelijke ziekte en/of chronische klachten, zoals pijn en vermoeidheid, gaan vaak gepaard met intense emoties,

Nadere informatie

Vrijdag 22 t/m zondag 24 november 2013

Vrijdag 22 t/m zondag 24 november 2013 BIJSCHOLING EN VERDIEPING VOOR MINDFULNESSTRAINERS MINDFULNESS YOGA, MEDITATIE & MILDHEID BIJ MBSR EN MBCT Vrijdag 22 t/m zondag 24 november 2013 Aukje Rood, Mindfulness Yoga & Meditatie organiseert in

Nadere informatie

Silence is a great source for leadership

Silence is a great source for leadership >> 4 Silence is a great source for Introductiecursus meditatie & mindfulness Silence is a great source for Leertraject In deze introductiecursus van vier sessies van 2 uur ontdek je hoe meditatie en mindfulness

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent

Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent Contextuele Systemische Counseling Opleiding Antwerpen en Gent Programma Het betreft een tweejarige opleiding, erkend door de BVRGS. We vinden het belangrijk als contextuele leerschool dat de opleiding

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

BLOSSOM BURN-OUT PREVENTIE COACHING KIEZEN VOOR VEERKRACHT EN VITALITEIT OF STRESS EN BURN-OUT IN STAND HOUDEN?

BLOSSOM BURN-OUT PREVENTIE COACHING KIEZEN VOOR VEERKRACHT EN VITALITEIT OF STRESS EN BURN-OUT IN STAND HOUDEN? BLOSSOM BURN-OUT PREVENTIE COACHING KIEZEN VOOR VEERKRACHT EN VITALITEIT OF STRESS EN BURN-OUT IN STAND HOUDEN? IK BEN NIET BANG VOOR STORMEN. ZE LEREN ME NET HOE IK BEST MET MIJN ZEILBOOT VAAR. Louise

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 9. Dankbetuiging 11. Deel I Theoretische en empirische achtergrond 15

Inhoudsopgave. Voorwoord 9. Dankbetuiging 11. Deel I Theoretische en empirische achtergrond 15 Inhoudsopgave Voorwoord 9 Dankbetuiging 11 Deel I Theoretische en empirische achtergrond 15 Hoofdstuk 1 Inleiding tot Mindful Parenting 17 1.1 Waarom opvoeden veel stress kan opleveren 17 1.2 Waarom Mindful

Nadere informatie

Mindfulness op het Werk

Mindfulness op het Werk Mindfulness op het Werk CONTACTGEGEVENS Carucha Schwencke Praktijk voor Mediteren-in-eenvoud Marnixstraat 61 2518 PW Den Haag (070) 887 41 74 info@caruchaschwencke.nl www.caruchaschwencke.nl www.mediteren-in-eenvoud.org

Nadere informatie

VERANDERING DOOR ACCEPTATIE

VERANDERING DOOR ACCEPTATIE VERANDERING DOOR ACCEPTATIE Achtdaagse DGT-basistraining behandeling en coaching van mensen met borderline- en emotieregulatie problematiek op basis van de Dialectische Gedragstherapie van Marsha Linehan

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

Een boeiende tocht. EDEL MAEX in "Mindfulness: in de maalstroom van je leven"

Een boeiende tocht. EDEL MAEX in Mindfulness: in de maalstroom van je leven We ervaren in het maatschappelijk discours duidelijk de nood aan professionals die met kennis van zaken en op een verantwoorde wijze mindfulness weten in te zetten. In deze intensieve tweejarige opleiding

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

MINDFULNESS MEDITATIEDAG. MINDFUL BEWEGEN - donderdag 18 oktober 2012 -

MINDFULNESS MEDITATIEDAG. MINDFUL BEWEGEN - donderdag 18 oktober 2012 - MINDFULNESS MEDITATIEDAG MINDFUL BEWEGEN - donderdag 18 oktober 2012 - MINDFUL JE LEVEN INSTAPPEN The fastest way to still the mind is to move the body with mindful attention Iedereen is welkom. Het is

Nadere informatie

'Het lichaam liegt nooit'

'Het lichaam liegt nooit' Lichaamsgerichte begeleiding en coaching biedt nieuw perspectief 'Het lichaam liegt nooit' Als je lichamelijke klachten medisch niet verklaard kunnen worden of als woorden niet meer werken, dan ga je naar

Nadere informatie

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Inleiding Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Coaching met behulp van paarden geeft op het terrein van denken, doen en voelen veel beweging.om al die veranderingen

Nadere informatie

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS LEREN DOOR E R V A R I N G Acceptance and Commitment Therapy OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS ACT Training Alexander 2013. Niets uit deze

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Congres. Mindfulness bij ouders, kinderen en jongeren. Inschrijven via: www. lannoocampus-academie.nl

Congres. Mindfulness bij ouders, kinderen en jongeren. Inschrijven via: www. lannoocampus-academie.nl Congres Met het nieuwe evidence based behandelprogramma Mindful parenting Mindfulness bij ouders, kinderen en jongeren In de GGZ, opvoedingsondersteuning, zwangerschapsbegeleiding en op school Mindfulness

Nadere informatie

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest Samen Ontspannen Eenheid tussen lichaam en geest 1 Folder Cursus Speels Ontspannen Een goed begin van het weekeinde met een uur ontspanning in Landsmeer Hanneke Heij Mindful of Mindfull? Hoe zou het zijn

Nadere informatie

Basisinformatie Opleiding

Basisinformatie Opleiding Basisinformatie Opleiding Introductie Je neemt deel aan de opleiding Professional Coaching & Leiderschap bij Coachcenter. De opleiding is er voor ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen op persoonlijk

Nadere informatie

Dinsdag 27 september 2011 Jaarbeurs Utrecht. Ervaringen en toepassing in de GGZ, jeugdzorg en school. Cursussen & Congressen

Dinsdag 27 september 2011 Jaarbeurs Utrecht. Ervaringen en toepassing in de GGZ, jeugdzorg en school. Cursussen & Congressen Vorige congres beoordeeld met een 8! Inzicht in de verschillende methoden van Mindfulness bij kinderen en gezinnen Praktische sessies en trainingen Dinsdag 27 september 2011 Jaarbeurs Utrecht Congres Mindfulness

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie