Fiche voorbereiden van activiteiten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fiche voorbereiden van activiteiten"

Transcriptie

1 Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Experimenteren met schoenen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend leren Organisatie: X klassikale activiteit O groepsactiviteit DOELE Lp bewegingsopvoeding MC 1: Zelfredzaam functioneren in kindgerichte bewegingssituaties. MC1.1: De peuters selecteren de belangrijkste zintuiglijke impuls(en) in een bewegingscontext om een adequaat bewegingsantwoord te selecteren: snel reageren op auditieve signalen. ->De peuters stoppen met lopen wanneer de muziek stopt (auditief). Lp bewegingsopvoeding MC 2: anvoelen en omgaan met lichaamsopbouw en dynamiek van bewegen. MC 2.2: De peuters bewegen op en rond de lichaamsassen om een aangepaste lichaamshouding aan te nemen. ->De peuters nemen verschillende houdingen aan vanuit visuele en verbale informatie door de L. IHOUD, VERLOOP en EGELEIDIG ORGISTIE / MTERIL anzet = opwarming (1) Daphne Hellebuyck 6/6/16 17:30 Opmerking [1]: Conceptwoorden gebruiken (voorbeeld: koek staat voor alle verschillende soorten koeken die er bestaan en hond staat voor alle verschillende soorten honden die er bestaan) en betekenisdragende woorden ondersteunen. (epaal eerst welke woordenschat je met SMOG wil ondersteunen. Zorg dat alleen de betekenisdragende woorden ondersteund worden met gebaren en gebruik liever conceptwoorden.) (De L legt het materiaal op voorhand klaar. Ze kleedt zich voor de bewegingsactiviteit om.) ijk eens naar je schoenen. (De L wijst haar schoenen aan.) Handtrom, eigen schoenen, lied: Schoenen om te dansen, Jules, sportschoenen en sportkledij. Daphne Hellebuyck 6/6/16 17:30 Opmerking [2]: Visueel ondersteunen van de conceptwoorden en gebaren aan de hand van symbolen, pictogrammen en concrete materialen. (Zorg ervoor dat de symbolen, pictogrammen of concrete materialen het kernwoord (bij voorkeur thematisch) benadrukken zodat de betekenis van dit kernwoord verwijst naar het symbool, pictogram of gebaar.)

2 Fiche nummer: 1 2 Zien onze schoenen er hetzelfde uit? een. Elke schoen ziet er anders uit. Wauw, zo leuk! ls ik straks de muziek laat horen, ga je rechtstaan en loop je rond door de zaal. Daphne Hellebuyck 6/6/16 17:31 Opmerking [3]: Het ondersteunen van conceptwoorden consequent volhouden in functie van de automatisering. (Zorg dat de thematische woorden (deze zullen vaak rood gekleurd zijn), vaak herhaald worden gedurende deze activiteit en andere activiteiten.) 1 2 (Gebaar: muziek ) ls je de muziek niet meer hoort, dan sta je stil.

3 (Gebaar: stil ) Wie weet nog wat we moeten doen als we de muziek horen? - Rondlopen. En wat moet je doen als je de muziek niet meer hoort? Stil staan. Heel goed, iedereen klaar? (De L laat de muziek spelen. De L en de peuters lopen rond in de zaal.) (De L stopt de muziek. De L en de peuters staan stil.) Wij gaan allemaal springen met onze beide voeten! (Gebaar: springen ) (De L en de peuters springen door de zaal.) (De L laat de muziek spelen.) Wat moeten we doen? We lopen door de zaal! (De L en de peuters lopen rond in de turnzaal.) (De L stopt de muziek. De L en de peuters staan stil.) Wij gaan met onze benen open en dicht springen! (De L en de peuters springen met hun benen open en dicht.) (De L laat de muziek spelen.) Wat moeten we doen? Rondlopen door de zaal! (De L en de peuters lopen rond in de turnzaal.)

4 (De L stopt de muziek. De L en de peuters staan stil.) Wij gaan onze schoenen proberen tikken (stretch). (De L en de peuters proberen de schoenen te tikken.) (De L laat de muziek spelen.) Wat moeten wij doen? Door de zaal lopen! (De L en de peuters lopen rond in de turnzaal.) (De L stopt de muziek. De L en de peuters staan stil.) Wij gaan al zwaaiend met de armen de schoenen proberen tikken (stretch). (De L en de peuters proberen al zwaaiend met de armen om de beurt de schoenen te tikken.) (De L laat de muziek spelen.) Wat moeten wij doen? Wij lopen door de zaal! (De L en de peuters lopen rond in de turnzaal.) (De L stopt de muziek, de L en de peuters staan stil.) Ga allemaal op de bank zitten. Speelleersituatie = kern fspraken maken. (2) Voor we beginnen, spreken we iets af. Wanneer ik op de handtrom sla (de L slaat op de handtrom), sta je stil en wil ik niemand horen. Wat moeten we doen als ik op de handtrom sla? Stil staan en stil zijn. Exploreren en experimenteren met de eigen schoen. (3) Wij doen allemaal onze beide schoenen uit. Eén schoen houden we vast en de andere schoen plaatsen we op de bank. (De L doet haar eigen schoenen uit en helpt de peuters om hun schoenen uit te doen.) Wat kunnen wij allemaal doen met onze schoen? Probeer maar. ijk eens wat je kan doen met de schoen. Hoe kan je er mee spelen? (De peuters experimenteren met hun schoen en onderzoeken de mogelijkheden van een schoen. De L observeert de peuters om nadien op hen in te spelen.) Opgelet: wij gaan niet snel rondlopen omdat we anders kunnen vallen. (De L laat de handtrom horen.) Ik heb veel leuke dingen gezien! Hoe kunnen we spelen met een schoen?

5 Wie heeft een idee? (De L speelt in op wat ze gezien heeft bij de peuters en op wat de peuters zeggen/voortonen. a elke opdracht laat de L de handtrom horen, zodat de peuters weten dat er een nieuwe opdracht komt.) Vb. Wij kunnen op de grond liggen en de schoen op onze buik leggen. Vb. Wij kunnen met de schoen gooien. Vb. Wij kunnen de schoen over de grond schuiven. Vb. Wij kunnen de schoen onder onze trui steken. Vb. Wij kunnen rond de schoen lopen. Experimenteren en oefenen met een eigen schoen. (4) Verplaatsingsvormen: (De L toont de bewegingen terwijl ze zegt wat ze doet. a elke opdracht laat de L de handtrom horen, zodat de peuters weten dat er een nieuwe opdracht komt.) Steek je hand in je schoen en stap zo met je schoen rond. Steek je hand in je schoen en schuif je schoen over de grond. eem je schoen tussen je benen en probeer te stappen. Tik met je voet tegen de schoen en stap vooruit. Hanteervormen: (De L toont de bewegingen terwijl ze zegt wat ze doet. a elke opdracht laat de L de handtrom horen, zodat de peuters weten dat er een nieuwe opdracht komt.) Steek je handen in je schoen en ga met je schoen tegen de muur staan. Hou de schoen boven je hoofd en spring omhoog. Gooi de schoen omhoog en vang hem terug op. Leg de schoen op je hand en probeer hem niet te laten vallen. Handtrom, eigen schoenen.

6 Ga allemaal op de bank zitten. Exploreren en experimenteren met beide schoenen. (3) Wij doen allemaal onze andere schoen ook uit. (De L doet haar andere schoen uit en helpt ook de peuters om dit te doen.) Wat kunnen wij allemaal doen met onze schoenen, met twee schoenen? Probeer maar. ijk eens wat je kan doen met de schoenen. Hoe kan je er mee spelen? (De peuters experimenteren met hun beide schoenen en onderzoeken de mogelijkheden van beide schoenen. De L observeert de peuters om nadien op hen in te spelen.) (De L laat de handtrom horen.) Ik heb veel leuke dingen gezien! Wat kunnen wij allemaal doen met onze schoenen? Wie heeft een idee? (De L speelt in op wat ze gezien heeft bij de peuters en op wat de peuters zeggen/voortonen. a elke opdracht laat de L de handtrom horen, zodat de peuters weten dat er een nieuwe opdracht komt.) Vb. Wij kunnen de schoenen op elkaar stapelen. Vb. Wij kunnen de schoen op onze rug leggen en zo vooruit proberen kruipen. Vb. Wij leggen de schoenen op de grond en wij springen over onze schoenen. Vb. Wij kunnen in elke schoen één hand steken en zo rondstappen. Vb. Wij kunnen onze schoen vooruit duwen met de andere schoen. Experimenteren en oefenen met beide schoenen. (4) Verplaatsingsvormen: (De L toont de bewegingen terwijl ze zegt wat ze doet. a elke opdracht laat de L de handtrom horen, zodat de peuters weten dat er een nieuwe opdracht komt.) Leg de ene schoen steeds voor de andere schoen (de schoenen gaan vooruit). Steek je handen in je schoenen en zwaai eens naar elkaar. eem de schoenen met beide handen vast en stap voorzichtig vooruit.

7 Houd de schoenen boven je hoofd en spring vooruit. Hanteervormen: (De L toont de bewegingen terwijl ze zegt wat ze doet. a elke opdracht laat de L de handtrom horen, zodat de peuters weten dat er een nieuwe opdracht komt.) Steek je handen in beide schoenen en schuif ermee over de grond. Steek je handen in beide schoenen en tik de schoenen met de zool tegen elkaar. Ga neerzitten. Stap met je handen in je schoenen over je benen naar je tenen. Ga rechtstaan. Steek je handen in je schoenen en stap met je handen in je schoenen over de bank. Verbreding en verdieping: Opdrachten per 2: 1 schoen (De L toont de bewegingen met een peuter voor terwijl ze zegt wat ze doet.) Zoek een vriendje. Leg 1 schoen tussen jullie buik en probeer zo te stappen. 2 schoenen (De L toont de bewegingen met een peuter voor terwijl ze zegt wat ze doet.) Zoek een vriendje. Steek je handen in de schoenen en tik met de schoenzolen tegen die van je vriendje. fsluiten = slot (7) (De L doet haar eigen schoenen aan en begeleidt de peuters bij het aandoen van hun schoenen.) Ga allemaal op de bank zitten met je schoenen. Wie kan zijn schoenen al zelf aan doen? Ik kom je helpen. lassieke muziek, Jules de klaspop, schoen. (De L neemt Jules en slaat op de handtrom.) Van al dat spelen met onze schoenen, worden wij toch een beetje moe. Ga allemaal op de grond liggen. Doe je ogen dicht. Jules komt met zijn schoen op je buik tikken. Ik kom met mijn schoen op je buik tikken. ls je de schoen op je buik voelt, doe je jouw jas aan en ga je op de bank zitten. Je blijft stil. (De L zet klassieke muziek op en gaat één voor één met een schoen bij de peuters langs tot wanneer alle peuters hun jas aan hebben en op de bank zitten. De L helpt om de jassen dicht te doen. adien gaat ze met de peuters (per 2) terug naar de kleuterschool. De L neemt de CD en het materiaal mee naar de klas.) Justine Pieters 11/6/16 10:26 Opmerking [4]: De gebaren moeten altijd gekoppeld worden aan de gesproken taal, omdat de mondbeweging belangrijk is. (esteed voldoende aandacht voor de combinatie visuele ondersteuning-gebaar-verbale communicatie.)

8 ROE geraadpleegd voor deze activiteit Odet: \ Ontwikkelingsplan: \ Leerplannen: bewegingsopvoeding Cursus: eweging 1 (pag. 44 tot 52 ) Voorbeeldvoorbereiding: J/EE ndere informatiebronnen: \ Samengewerkt met: \

9 IJLGE: Schets: experimenteren met schoenen (OPWRMIG + ER + SLOT)

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: TIK TAK voorstelling met dozen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten O explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Vertellen van het verhaal Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam Mc Bratney en Anita Jeram aan de hand van het prentenboek. Ervaringssituatie:

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schrijfdans: de speelgoedtrein (8 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Maken van een fruitbrochettes (4 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten (het eten zelf) X explorerend beleven

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Vertellen van het verhaal Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam Mc Bratney en Anita Jeram aan de hand van het prentenboek. Ervaringssituatie:

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schrijfdans: de speelgoedtrein (8 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche&voor&voorbereiden&van&activiteiten& & &

Fiche&voor&voorbereiden&van&activiteiten& & & Fichenummer: Fichevoorbereidenvanactiviteiten Arteveldehogeschool Versie2014 bachelorinhetonderwijs:kleuteronderwijs Fichevoorvoorbereidenvanactiviteiten Omschrijvingvandeactiviteit:Experimenterenmetschoenen.

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 Datum: 18 maart 2013 Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 De kleuters leefde zich in. Ze waren geen kindjes meer maar varkentjes. ( 4/03/2013) Het thema is kip en het ei. De kleuters zullen zich beter kunnen

Nadere informatie

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderw Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding Bevorderend/Beperkend Materiaal 1.6 kunnen met een eenvoud 1.18 kunnen

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 2

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 2 4 maart 2013 Begeleid aanbod: Sherborne sessie 2 R en L begrepen de opdracht niet. ( jullie gaan op jullie rug liggen op het matje ). (25/02/2013) R en L gingen op de buik liggen in plaats van op de rug.

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne

Begeleid aanbod: Sherborne Dinsdag 7 mei 2013 Begeleid aanbod: Sherborne Beginsituatie: Tijdens vorige observatiedag hebben de kleuters gesherborned met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Ik zag E. onder benen van T. kruipen

Nadere informatie

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Activiteit 1:bewegingsverhaal: Een dag uit het leven van een kip De kls verzamelen allemaal in het kippenhok. Ik maak afspraken i.v.m. orde, veiligheid

Nadere informatie

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes Bewegingsvaardigheden Activiteit 9 Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes x 50' Auteurs Stijn Briers, De Circusplaneet Doelen ET GO! OVSG ZILL De kinderen kunnen basishoudingen en -bewegingen nabootsen..

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen

Nadere informatie

Omgaan met mensen met een beperking

Omgaan met mensen met een beperking Omgaan met mensen met een beperking makkelijker dan u denkt! Gebruik de juiste woorden! Het is belangrijk dat we iedereen respectvol benaderen en mensen niet reduceren tot hun beperking. Vandaar de termen

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 4Bew

Steekkaart: nummer 4Bew Steekkaart: nummer 4Bew Onderwerp Vaardigheden met verschillende soorten ballen inoefenen met behulp van foto s Leeftijd/Doelgroep 4 e leerjaar Leergebied Bewegingsopvoeding Organisatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen De nieuwe klas verkennen. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen De nieuwe klas verkennen. Doelen. Materiaal. Voortaak Activiteit 1 Waarnemen De nieuwe klas verkennen Doelen 1 De kleuters kunnen een veilige sfeer ervaren bij de leid(st)er en in het nieuwe klaslokaal. (1) (LO 3.4) 2 De kleuters komen graag naar de nieuwe

Nadere informatie

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) Datum : 19 mei 2015 Kleuteronderwijzer : Naam : Leeftijd kleuters : 3-jarigen Klas DLO : 1 BaKo 2 Aantal kleuters : 19 Stageschool : Belangstellings-

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

Naam student Thijs Van Overberghe Leergroep OLO 3C Naam mentor Patrick Vangenechten

Naam student Thijs Van Overberghe Leergroep OLO 3C Naam mentor Patrick Vangenechten ARTEVELDEHOGESCHOOL Campus Kattenberg, Kattenberg 9 9000 Gent Bachelor in het ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS Naam student Thijs Van Overberghe Leergroep OLO 3C Andere: opwarmen Muziek Stinky winky Kenji Minogue

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis VISSEN 1 GROEP 1-2 Kort en lang Visje Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis Voorbereiding: CD Water maken en klaarleggen. Cd speler klaarzetten. Het instuderen

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen Nagekeken door: aanpassen - herwerken Stageklas: 2 de leerjaar Aantal lln.: 16

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Lesbrief 1 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 1 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 1 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken Onderdeel 2: Lijntrefbal

Nadere informatie

Om en om uitstappen. Achterste knie naar de grond duwen. Borst open en trots. Buikspieren aanspannen. Kracht zetten vanuit je voorste hak.

Om en om uitstappen. Achterste knie naar de grond duwen. Borst open en trots. Buikspieren aanspannen. Kracht zetten vanuit je voorste hak. 1. plank Let op de houding van de rug. Buikspieren en bilspieren aanspannen. Handen onder de schouders en de ellebogen uit het slot. Makkelijker maken: vanaf de knieën Moeilijker maken: voeten op een verhoging

Nadere informatie

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be INLEIDING Met het kleutersportproject 'Doe maar mee' biedt vzw Homerun gevarieerde speelleersituaties aan die

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Sluipen als een kat 1 Ik wil brullen als een tijger. Met een flinke grote bek. Hoog over de bomen kijken. Als giraf met

Nadere informatie

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA)

VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) VOORBEREIDING KLASACTIVITEIT (KA) EN BEGELEIDE ACTIVITEIT (BA) Datum : Kleuteronderwijzer : Naam : Leeftijd kleuters : Klas DLO : Aantal kleuters : Stageschool : Belangstellings- : centrum ACTIVITEIT Klasactiviteit:

Nadere informatie

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Leren luisteren over opvoeden gesproken - Tips voor ouders? Leren luisteren Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind zich veilig en zelfzeker kan voelen. Zo weet hij wat van mama en papa mag en moet hij

Nadere informatie

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand VOEL! KLEUTERS Vlinderen kaart zon/wolk --> in zijvak hand De begeleider kiest een open plek met bloemen. De kinderen zijn vlinders die rondfladderen in het grasland. Vlinders hebben de warmte van de zon

Nadere informatie

Accent op materiaal. Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op materiaal. Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Accent op materiaal onderdeel: poppenspel Titel les/thema Vingerpopjes Graad: 3 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

SAMEN FIT DE ZOMER IN WEEK 2

SAMEN FIT DE ZOMER IN WEEK 2 SAMEN FIT DE ZOMER IN WEEK 2 Training 2 Challenge van de week De plank Laat zien in een filmpje hoelang jij kan planken. De winnaar krijgt een gratis sportshirt! Plaats je filmpje op Facebook of mail naar

Nadere informatie

INHOUD Intro Ondergedompeld in de peuterwereld Theoretische achtergrond vanuit de ontwikkelingspsychologie Typisch gedrag en spelsuggesties

INHOUD Intro Ondergedompeld in de peuterwereld Theoretische achtergrond vanuit de ontwikkelingspsychologie Typisch gedrag en spelsuggesties Trefdag Beweging voor peuters: tips en tricks 26 april 2017 INHOUD Intro Ondergedompeld in de peuterwereld Theoretische achtergrond vanuit de ontwikkelingspsychologie Typisch gedrag en spelsuggesties 1.

Nadere informatie

Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk

Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk Spelletjes: moeilijkheidsgraad moeilijk Bewegingsspel ree [2] Enkele kinderen ( reeën ) bewegen in een smalle strook langsheen geblinddoekte kleuters ( jagers ). Ze mogen enkel wandelen en niet lopen.

Nadere informatie

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven.

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. ! In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. Wat zou het geven als we geen betekenis of consequenties hechten aan het aangeboren

Nadere informatie

Boeken fitness circuit

Boeken fitness circuit Boeken fitness circuit Doelstelling Met dit circuit kun je invulling geven aan een les bewegingsonderwijs of een bewegingsactiviteit binnen de Kinderboekenweek. Daarom zijn er boeken in het circuit verwerkt.

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1 6.1.1 Rollenspel Opdracht 1 LICHAAMSTAAL Toon met gebaren en mimiek dat je boos bent. GESPREKSONDERWERP Je vertelt iemand dat je hem of haar wel leuk vindt. Je geeft een aantal complimentjes over wat jij

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK Sint-Alena, Spanjebergstraat 1, 1700 Dilbeek tel: 02/569 42 74 - fax: 02/567 06 48 mail: alena@telenet.be SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT 1 1700 DILBEEK 2 Laat iedereen maar door, duwen hoeft niet hoor! Komt

Nadere informatie

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen LOOPSCHEMA VAN 5 NAAR 10 KM RECREATIEF 10 WEKEN 4 x per week MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km WEEK 2 Extensieve 5 x 1 km Tussenin 200m ig

Nadere informatie

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht.

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht. Groep: 1/2 Thema: Auto, Verkeer Inhoud: Een lied over 4 verschillende auto s, met veel herhaling. Tellen van geluiden, met geluid/beweging reageren op visuele beelden, spelen met instrumenten, verzinnen

Nadere informatie

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven.

In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. ! Beste leerkrachten, In de Zweedse taal is 'HEN' een onzijdig voornaamwoord dat verwijst naar een persoon zonder het geslacht prijs te geven. Wat zou het geven als we geen betekenis of consequenties hechten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

Informatie fysiek programma

Informatie fysiek programma Informatie fysiek programma Beste Speler, Zoals je misschien al weet is het naast tegen de bal aan slaan belangrijk dat je je fysiek ook goed gaat ontwikkelen. Tijdens de training maak je al kennis met

Nadere informatie

Tomke.nl TIPS VOOR ACTIVITEITEN

Tomke.nl TIPS VOOR ACTIVITEITEN Tomke.nl Tip 1 Voorbereiden van de kinderen op de grote Tomke Kinderen schrikken als er ineens een hele grote Tomke tevoorschijn komt. De introductie zou zo kunnen. De kinderen wachten op Tomke, maar Tomke

Nadere informatie

Evenwicht in het bos. 2 x 50' Doelen ET GO! OVSG ZILL. Fysieke vaardigheden - Fit in het bos Activiteit 3

Evenwicht in het bos. 2 x 50' Doelen ET GO! OVSG ZILL. Fysieke vaardigheden - Fit in het bos Activiteit 3 Fysieke vaardigheden - Fit in het bos Activiteit Evenwicht in het bos 2 x 50' Auteur: Joktan Willem Doelen ET GO! OVSG ZILL 1 De kinderen kunnen de motorische basisbewegingen op een voldoend flexibele

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

KIND TOCH! Een bad op straat

KIND TOCH! Een bad op straat KIND TOCH! Een bad op straat Bom bom bom bom Bom bom bom bom doet de klok op het plein. Het is acht uur. Noor stapt naar haar school. Het is erg nat op straat. En ook op het plein. Kijk, daar staat Vik

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Thema: Het leven in de stad. Lesduur: ong. 50 min

Thema: Het leven in de stad. Lesduur: ong. 50 min Thema: Het leven in de stad Lesduur: ong. 50 min Muzische grondhouding ZiLL-doelen Bewegingsexpressie - MUgr2: durven fantaseren en verbeelden - MUgr3: zich bewust worden van de eigen muzische en creatieve

Nadere informatie

VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF

VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF VERWERKINGSMAP VOORSTELLING WASDIEF Door ikwordlaterkonijn vzw Karton coproductie CC Deurne www.ikwordlaterkonijnvzw.be - www.vzwkarton.be 1. Introductie: Het is een dag zoals alle andere. We gaan de was

Nadere informatie

Sherborne. KS Het Moleke Rijkevorsel 24/2/2014

Sherborne. KS Het Moleke Rijkevorsel 24/2/2014 Sherborne KS Het Moleke Rijkevorsel 24/2/2014 Waarom Sherborne in onze kleuterschool? Bewustworden van eigen lichaam =>alle lichaamsdelen bewust leren aanvoelen en benoemen =>eigen grenzen aanvoelen Bewustworden

Nadere informatie

Fiche nummer: ACTIVITEITENFICHE

Fiche nummer: ACTIVITEITENFICHE ACTIVITEITENFICHE Fiche nummer: Omschrijving van de activiteit: Multi Media: Uitgenodigden op het feest gevoelens vastleggen op foto ES : Explorerend Beleven O klassikale activiteit activiteit in groep

Nadere informatie

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen Praktische tips tegen rugpijn Rugpijn komt vaak voor en kan heel storend zijn. De oorzaak hiervan is meestal een slechte houding, een gebrek aan lichaamsbeweging,... Hier zijn 10 oefeningen om uw rug te

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Klaar voor de start 1 Skaten, rennen, rollen, fietsen. Dansen, springen op één been. Zwemmen, roeien, kanovaren.

Nadere informatie

Slaan We kiezen voor de korte, zachte en veilige slagstok om het slaan te ervaren bij een rollende bal.

Slaan We kiezen voor de korte, zachte en veilige slagstok om het slaan te ervaren bij een rollende bal. Wie thuis een hoge hoed heeft, kan die opzetten. Zo ben je een echte circusdirecteur! Je kan ze eens laten klimmen om het sportraam, maar we willen geen schools klimparcours maken. We willen vooral circusartiesten

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Arrangement: Sport en spel

Arrangement: Sport en spel Rooms-katholieke Godsdienst RKgs RKgs Openkomen voor geloofstaal, symboliek en rituelen (RKgs) liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

TOON WAT JE ZEGT, ZEG WAT JE TOONT. Een taalaanbod voor peuters met behulp van SMOG. Arteveldehogeschool Katholiek Hoger Onderwijs Gent

TOON WAT JE ZEGT, ZEG WAT JE TOONT. Een taalaanbod voor peuters met behulp van SMOG. Arteveldehogeschool Katholiek Hoger Onderwijs Gent Arteveldehogeschool Katholiek Hoger Onderwijs Gent Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J. Gerardstraat 18 B-9040 Sint-Amandsberg (Gent) TOON WAT JE ZEGT, ZEG WAT JE TOONT. Een taalaanbod voor peuters

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Leerkracht en leerling vinden elkaar rond het leermateriaal. Verzameld rond een handboek een handboek dat leerstof wordt. Is het een opdracht, een

Leerkracht en leerling vinden elkaar rond het leermateriaal. Verzameld rond een handboek een handboek dat leerstof wordt. Is het een opdracht, een Leerkracht en leerling vinden elkaar rond het leermateriaal. Verzameld rond een handboek een handboek dat leerstof wordt. Is het een opdracht, een vraag of een moeilijk woord in de tekst dat hen samenbrengt?

Nadere informatie

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1, 2, 3, 4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een lied over de belevenissen van ; ritmezinnen; 3 ritmes; tekstimprovisatie; kennismaken met opera. Expert: Het verschil tussen 6/8 en 4/4 maat. Warming-up Doel:

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie