4 NIET-KERENDE BODEMBEWERKING EN GROENBEMESTING IN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 NIET-KERENDE BODEMBEWERKING EN GROENBEMESTING IN"

Transcriptie

1 4 NIET-KERENDE BODEMBEWERKING EN GROENBEMESTING IN DE BIOLOGISCHE LANDBOUW Willekens K. 1, Van Gils B. 1, De Vliegher A. 1, Delanote L. 2, Beeckman A. 2, Vandecasteele B. 1 1 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), Merelbeke 2 Inagro vzw, Rumbeke-Beitem 4.1 HET PROJECT EN DE DOELSTELLINGEN Het TILMAN-ORG-project ( is een internationaal onderzoeksproject in het kader van CORE Organic II ERA-NET, gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling. TILMAN-ORG staat voor de Engelstalige projecttitel: Reduced TILlage and green MANures for sustainable ORGanic cropping systems, of vertaald: Gereduceerde bodembewerking en groenbemesters voor duurzame biologische teeltsystemen. 41 De onderzoekspartners komen voornamelijk uit West-Europese landen: Zwitserland (FIBL), Duitsland (HMGU en Univ. Kassel), Nederland (LBI en WUR), Frankrijk (ISARA), België (ILVO en Inagro), Luxemburg (CRP-GL), Italië (CIRAA en SSSA), Spanje (Univ. Barcelona), Verenigd Koninkrijk (UNEW en ORC), Estland (EULS) en Oostenrijk (FIBL Austria). Conserveringslandbouw staat voor een teeltsysteem dat zich toelegt op een minimum aan bodembewerking, een permanente bodembedekking en een ruime vruchtopvolging in het teken van een verbetering van bodem- en milieukwaliteit. Door productiviteitsvoordelen heeft dit systeem ingang gevonden in de gangbare landbouwpraktijk, in meer of mindere mate afhankelijk van land of regio. Voor de biologische landbouw houdt de aanname van dit systeem een aantal reële of vermeende uitdagingen in met betrekking tot onkruidbeheersing, het onderwerken van gewasresten en stromest en verlate stikstofbeschikbaarheid in het voorjaar. Groenbemesting, een maatregel die in de biologische landbouw in principe ruim wordt toegepast, is mogelijk minder gemakkelijk in te passen in een systeem met niet-kerende bodembewerking. Het Europese TILMAN-ORG project ( waarin ILVO als Vlaamse partner optrad in samenwerking met de Afdeling Biologische productie van Inagro, stelde zich tot doel om technieken van niet-kerende bodembewerking en het aanwenden van groenbemesting te combineren om biologische teeltsystemen duurzamer te maken, met aandacht voor (1) een goede nutriëntenbenutting, (2) een doeltreffende onkruidbeheersing, (3) een hoge biodiversiteit en (4) meer koolstofopslag. ILVO was voor dit onderzoek actief op het vlak van nutriëntendynamiek en CO 2 -emissie (bodemrespiratie) en legde daartoe een meerjarig proefopzet bodembeheer aan. Bij Inagro, Afdeling biologische productie, lag parallel een demonstratieve proefopzet aan.

2 4.2 MATERIAAL EN METHODES Proefuitvoering Het proefperceel is eigendom van het ILVO. Het bevindt zich aan de Scheldeweg in Melle en beslaat een oppervlakte van ca,8 ha binnen een groter geheel van 1,6 ha dat in 21 werd omgeschakeld naar biologische landbouw. Het betreft een zandleem bodem met samenstelling 66% zand, 2% leem en 14% klei. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt 1,5 C en de neerslag ca. 85 mm/jaar. In september 21 werd een grasklavermengsel ingezaaid bestaande uit Engels raaigras, witte en rode klaver. 42 De veldproef loopt van begin 212 tot eind 213. De groeiseizoenen van 212 en 213 werden gekenmerkt door een normaal verloop in de zomer en herfst wat betreft de parameters temperatuur, neerslag en zonneschijnduur (bron: website KMI). In het voorjaar van 212 werd het meerjarig proefopzet bodembeheer opgestart met de factoren bodembewerking en groenbemesting. In 213 werd daar nog een derde factor aan toegevoegd, met name bodemverbeterende middelen. De proef werd aangelegd volgens een split-split-plot design (Figuur 1). In het voorjaar van 212 werd gestart met de vernietiging van de grasklaver op ca,8 ha van het perceel, welke als groenbemester diende voor het volggewas prei. De vernietiging gebeurde op niet-kerende wijze door een oppervlakkige bewerking met een cultivator (Actisol ) met vleugels die op de tanden gemonteerd werden (Figuur 3). Daarbij werden drie verschillende strategieën gevolgd: een vroege vernietiging in maart na één maal de grasklaver geklepeld te hebben (g1), in mei na afvoeren van een volwaardige snede (g2) of na herhaald (3x) klepelen van een jong gewas (g3). Dit resulteerde in een verschillende stikstofinput met een verschillende timing (Tabel 1). De hoofdbodembewerking, vóór het planten van de herfstprei (ras Antiope ) op 2 juni 212, bestond uit ploegen versus een diepe niet-kerende bewerking met dezelfde cultivator maar zonder vleugels, en met enkel beitels op de tanden. Op deze manier verkregen we zes verschillende behandelingen. In deze proef met vier herhalingen geeft dit 24 plots van elk 7,5 m bij 3 m.

3 p13 p14 p15 p16 p17 p18 p19 p2 p21 p22 p23 p24 B4_NK_g3 B4_NK_g2 B4_NK_g1 B4_K_g1 B4_K_g3 B4_K_g2 B3_K_g3 B3_K_g1 B3_K_g2 B3_NK_g1 B3_NK_g2 B3_NK_g3 15m 43 p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9 p1 p11 p12 3m B2_K_g2 B2_K_g1 B2_K_g3 B2_NK_g2 B2_NK_g3 B2_NK_g1 B1_NK_g3 B1_NK_g1 B1_NK_g2 B1_K_g1 B1_K_g3 B1_K_g2 7,5m 3m 3m Figuur 1: PROEFPLAN; K: kerende bodembewerking en NK: niet-kerende grondbewerking, g1 - g3 varianten vernietigingswijze grasklaver groenbemester (212) of dosering grasklaver maaimeststof (213); grijze vlakken: bodemverbeterend middel; B1 tot B4: herhalingen (4 blokken) In het voorjaar van 213 werd de proef op gelijkaardige wijze voortgezet. Er was echter geen groenbemester aanwezig omdat de oogst van de prei in 212 pas in december gebeurd was. Er werd een grasklaver-maaimeststof toegepast, volgens drie dosissen die in verhouding werden gesteld met de stikstofinput van de drie behandelingen uit 212 (g1, g2 en g3) (Tabel 1). Deze maaimeststof bestond uit gehakselde, ingekuilde grasklaver die het jaar tevoren op het resterende deel van hetzelfde perceel geoogst werd. De plots kregen eenzelfde hoofdbodembewerking (kerend versus niet-kerend) als in 212 vóór het planten van de knolselder (ras Rowena ) op 16 mei 213. Een extra factor in het experiment bestond uit het al dan niet toedienen in het voorjaar van boerderijcompost als bodemverbeterend middel, aan een dosis van 33 ton per hectare. De boerderijcompost werd bereid op het ILVO op basis van kippenmest, populierenschors, houtsnippers, grasmaaisel, hooi en stro. Met deze extra factor komen we tot 12 verschillende behandelingen. In vier herhalingen geeft dit 48 plots van 7,5 m bij 15 m (Figuur 1).

4 Tabel 1: Stikstofinput (kg N/ha) via de grasklaver groenbemester en maaimeststof in respectievelijk 212 en 213 voor de verschillende varianten qua groenbemesting g1, g2 en g g g2 61 g Staalnames en analysemethodes Het opvolgen van de stikstofdynamiek was een belangrijk onderdeel van het onderzoek. - Zowel in 212 als in 213 gebeurden analyses van minerale stikstof (NO 3 en NH + 4 ) in bodemstalen genomen op vier verschillende tijdstippen in het groeiseizoen (s1-s4) voor de bodemlagen -1 cm, 1-3 cm en 3-6 cm, en bij de laatste staalname werd ook de 6-9 cm laag bemonsterd. De eerste staalname viel telkens vóór de bemesting en hoofdbodembewerking. In 212 viel ook de tweede staalname vóór de hoofdbodembewerking. Gewasopbrengst en stikstofopname werden bepaald op het einde van het groeiseizoen (s4). Droge bulkdensiteiten van de verschillende bodemlagen werden bepaald in voor- en najaar voor de berekening van de minerale stikstofvoorraden. Emissie van koolzuurgas (CO 2 ) uit de bodem, de zgn. bodemrespiratie, werd gemeten met een Li-COR 81A systeem (Figuur 2). Dit is een draagbaar, automatisch gasanalysetoestel dat werkt via infrarode gasanalyse. Drie tot vier keer tijdens het groeiseizoen vonden er emissiemetingen plaats. Figuur 2: gasanalyse toestel voor het meten van bodemrespiratie Verloop van de proef Voor een beter begrip van de cijfers qua minerale stikstofbeschikbaarheid doorheen het groeiseizoen en gewasopbrengsten (zie 4.3. Resultaten) vermelden we hier enkele ervaringen en waarnemingen bij de proefuitvoering. Het niet-kerend vernietigen van de grasklaver met de Actisol in 212 bleek een behoorlijke uitdaging. Na één werkgang moest de bewerking nog twee maal worden

5 herhaald om tot een succesvolle vernietiging te komen. Ook werd nog een rotoreg ingezet om de grond uit bovenop liggende wortelkluiten te slaan. Grasopslag deed zich meer voor in het niet-kerende gedeelte van de proef en ingeval van late vernietiging. Na een lichte aantasting door preimot werd de hele proef in augustus (212) tweemaal behandeld met een biologisch middel: XenTari (Bacillus thuringiensis). De aantasting heeft zich nadien niet meer doorgezet. De prei oogde gezond tot in het najaar. De manuele opbrengstbepaling vond plaats in oktober. De globale oogst gebeurde machinaal in december in relatief natte omstandigheden. Op dat moment kon de bodem niet meer bewerkt worden en werd er geen groenbemester ingezaaid. De bodem ging verdicht de winter in. Die verdichting werd in het voorjaar niet afdoende opgeheven bij een nietkerende bodembewerking, waardoor de knolselder er niet dieper ging wortelen dan 15 cm. Bij ploegen bij de kerende bodembewerking kwam verdichte grond in de toplaag te zitten wat nadelig was voor de beginontwikkeling. Bladkleur en gewasstand zagen er bij aanvang beter uit in geval van niet-kerende bodembewerking. De knolselder in het geploegde gedeelte wortelde wel diep in, tot de ploegdiepte (3 cm). In de nazomer sloeg de bladvlekkenziekte het hardst toe in de niet-kerende variant. Er werden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt tegen deze ziekte. 45 In beide jaren werd frequent aan mechanische onkruidbestrijding gedaan tussen en in de rijen met schoffels, de vinger- en octopuswieder en wiedeg. Voor onkruid in de rij werd er nog een aantal mandagen manueel gewied. Figuur 3: Vernietiging van de grasklaverzode met een Actisol met vleugelscharen gemonteerd op de tanden

6 4.3 RESULTATEN EN DISCUSSIE Grasopslag na vernietiging grasklaver Na vernietiging van de grasklaver in het voorjaar van 212 trad nog beperkte hergroei op van grassen in de proef. Op 15 juni 212, kort voor de hoofdbodembewerking, was de ingeschatte bedekkingsgraad van gras gemiddeld 2,3%, 3,4% en 3,8% voor respectievelijk g1, g2 en g3. Op 1 augustus, ruim na de hoofdbodembewerking en het planten en ook al na enkele beurten mechanische onkruidbestrijding, werd het aantal graspollen per plot geteld voor de volledige proef. Plots die geploegd waren, kenden lage aantallen overlevende graspollen: minder dan 1 per 1m 2. Op plots die niet-kerend bewerkt waren, groeiden gemiddeld 9, 3 en 28 graspollen per 1m 2 voor respectievelijk g1, g2 en g3. Deze stonden voornamelijk in de gewasrijen. Hier is er dus een verschil tussen de vroege en de late vernietiging (maart versus mei), met betere resultaten voor de vroege vernietiging. Na het tellen in augustus werden de graspollen manueel verwijderd uit het gewas Stikstofdynamiek en gewasopbrengsten In 212 werd de hoogste stikstofbeschikbaarheid vastgesteld in de plots waar de grasklaver vroeg vernietigd was (g1) (Figuur 4). Vroege vernietiging leidde ook tot de hoogste stikstofresiduwaarden in het najaar (Willekens et al., 214). Late vernietiging met herhaald klepelen (g3) gaf echter de hoogste marktbare opbrengst van het volggewas prei (Figuur 5). Late vernietiging met afvoeren van de snede (g2) kende de laagste stikstofbeschikbaarheid en de laagste preiopbrengst. Daar staat tegenover dat er al een voedersnede gewonnen werd. Het opbrengstverschil tussen g1 en g3 correspondeerde niet met het verschil tussen beide varianten qua stikstofbeschikbaarheid. De marktbare opbrengst van de prei in 212 correspondeerde dus eerder met de hoeveelheid stikstof aangebracht door de grasklaver groenbemester dan met de minerale stikstofbeschikbaarheid in de bodem. Gemeten minerale stikstofvoorraden zeggen niet alles of zijn slechts één factor voor de opbrengst. Het synchroon verlopen van vrijstelling en opname kan maken dat bij een momentopname bijv. een staalname - minder minerale stikstof in het bodemprofiel gemeten wordt. Tussen de varianten qua bodembewerking deden er zich in 212 geen verschillen voor, noch qua stikstofbeschikbaarheid (Figuur 6), noch qua opbrengstniveau.

7 Nmin -6 cm kg ha g1 g2 g3 s1 s2 s3 s4 Figuur 4: Minerale stikstofbeschikbaarheid in de -6 cm bodemlaag doorheen het groeiseizoen onder prei in 212 voor de verschillende varianten qua groenbemesting g1, g2 en g3; staalnamemomenten s1: 27/2, s2: 14/6, s3: 13/8 en s4: 3/1 47 Marktbare opbrengst ton ha g2 g1 g3 Figuur 5: Marktbare preiopbrengst voor de verschillende varianten qua groenbemesting g1, g2 en g3 Nmin -6 cm kg ha K NK s1 s2 s3 s4 Figuur 6: Minerale stikstofbeschikbaarheid in de -6 cm bodemlaag doorheen het groeiseizoen onder prei in 212 voor de verschillende varianten qua bodembewerking, kerend (K) versus niet-kerend (NK); s1 27/2, s2 14/6, s3 13/8 en s4 3/1 Bij de hoogste dosis maaimeststof in 213 piekt de stikstofbeschikbaarheid duidelijk in de tweede helft van het groeiseizoen (Figuur 7). De maaimeststof verhoogde de opbrengst van knolselder in 213, in evenredigheid met de toegepaste dosis (Figuur 8). Composttoepassing verhoogde de opbrengst met 18%, wellicht door een extra aanbod aan voedingsstoffen, meer bepaald fosfor en kalium.

8 Nmin -6 cm kg ha g1 g2 g3 s1 s2 s3 s4 48 Figuur 7: Minerale stikstofbeschikbaarheid in de -6 cm bodemlaag doorheen het groeiseizoen onder knolselder in 213 voor de verschillende varianten qua groenbemesting g1, g2 en g3; s1 19/3, s2 25/6, s3 26/8 en s4 2/11 Marktbare oprbrengst ton ha ,5 41,1 38, g2 g1 g3 Figuur 8: Marktbare opbrengst knolselder voor de verschillende varianten qua groenbemesting g1, g2 en g3 De verdichting onderin de bouwlaag onder een niet-kerende bodembewerking leidde tot een lagere stikstofbeschikbaarheid in de -6 cm bodemlaag (Figuur 9) en een lagere opbrengst bij het volggewas knolselder (Figuur 1). Opmerkelijk is dat bij de tweede staalname de stikstofbeschikbaarheid in de -1 cm bodemlaag hoger lag bij de nietkerende variant, wat overeenkomt met de waarneming dat bij de aanvang van de teelt de knolselder er beter bij stond op de plots met een niet-kerende bodembewerking.

9 Nmin kg ha s1 s2 s3 s4 K -1 cm NK -1 cm K -3 cm NK -3 cm K -6 cm NK -6 cm Figuur 9: Minerale stikstofbeschikbaarheid in de -1, -3 en -6 cm bodemlagen doorheen het groeiseizoen onder knolselder in 213 voor de verschillende varianten qua bodembewerking, kerend (K) versus niet-kerend (NK); s1 19/3, s2 25/6, s3 26/8 en s4 2/11 49 Marktbare oprbrengst knolselder t ha ,2 38,1 K NK Figuur 1: Marktbare opbrengst knolselder voor beide varianten qua bodembewerking, kerend (K) versus niet-kerend (NK)

10 4.3.3 Bodemrespiratie De verschillende varianten qua groenbemesting gaven aanleiding tot een verschillende bodemrespiratie (Tabel 2). De plots met vroege vernietiging van de grasklaver (g1), hebben reeds eerder mineralisatie ondergaan waardoor ze later in het jaar lager uitvallen. In 213 correspondeerde het niveau van bodemrespiratie met de dosering van de grasklaver-maaimeststof. Wat betreft de factor bodembewerking, werd er tot in de zomer van het tweede proefjaar een hogere bodemrespiratie gemeten op de proefvlakken die kerend bewerkt werden, maar bij aanvang van de herfst van dat jaar deed zich het omgekeerde voor. Het lijkt een trend te zijn dat de bodemrespiratie op de plots die compost toegediend kregen steeds iets hoger ligt. 5 Tabel 2: Overzicht van de CO 2 -respiratiemetingen (CO 2 -flux µg m -2 s -1 ) Jaar Datum Gewas Groenbemesting Bodembewerking Compost g1 g2 g3 K NK C C mei / 1, ,91 1, mei / 4, ,23 3, aug Prei 2,76 3,95 4,2 3,81 3, okt Prei 2,3 2,57 2,18 2,31 2, juni Knolselder 2,99 2,35 4,2 3,6 2,76 3,5 3, aug Knolselder 5,53 4,9 6,77 6,24 5,23 5,29 6, sept Knolselder 3,27 2,83 3,11 2,63 3,51 3,4 3,1 Vetgedrukte tekst: significante verschillen (p <,5) g1, g2 en g3: verschillende wijze en timing van groenbemester vernietiging (212) of verschillende dosis maaimeststof (213) NK: niet-kerende bodembewerking ; K: kerende bodembewerking (ploegen) C: geen composttoepassing; C1: composttoepassing (33t/ha)

11 4.4 CONCLUSIES Grasklaver heeft een groot potentieel voor het aanbrengen van stikstof in biologische teeltsystemen, als groenbemester en als maaimeststof. Dit onderzoek toonde aan dat het beheer van de grasklaver vóór vernietiging en de timing van de vernietiging bepalend zijn voor de benutting door het volggewas van de stikstof die vrijkomt uit de groenbemester. Ook werd vastgesteld dat niet-kerende bodembewerking op lichte gronden slechts kans op slagen heeft ingeval de bodemverdichting door oogstwerkzaamheden in het najaar voldoende wordt opgeheven, bij voorkeur met inzaai van een groenbemester die zich nog voldoende ontwikkelt. In die zin gaan niet-kerende bodembewerking en groenbemesting hand in hand voor het realiseren van goede gewasproducties LITERATUURLIJST Bert Van Gils, Koen Willekens, Lieven Delanote, Annelies Beeckman (213) Onderzoek naar niet-kerende bodembewerking en groenbemesters: resultaten veldproeven 212. CCBT BIOpraktijk feb213, p Bert Van Gils, Koen Willekens, Lieven Delanote, Annelies Beeckman (214) Onderzoek naar niet-kerende bodembewerking en groenbemesters: resultaten veldproeven 213. CCBT BIOpraktijk apr214, p Koen Willekens, Bert Van Gils, Alex De Vliegher, Lieven Delanote, Annelies Beeckman, Bart Vandecasteele (214) Nitrogen utilisation from a grass-clover sward by a leek crop as affected by tillage practices. In: Rahmann, G., Aksoy, U. (Eds.): Building Organic Bridges. Proceedings of the 4 th ISOFAR Scientific Conference at the Organic World Congress 214, October, Istanbul, Turkey. Thuenen Report 2, Braunschweig, Germany, pages 57-6.

Meerjarig proefopzet bodembeheer

Meerjarig proefopzet bodembeheer Meerjarig proefopzet bodembeheer Koen Willekens, Bart Vandecasteele, Alex De Vliegher, Greet Ruysschaert, Bert Van Gils, Bert Reubens, Johan Van Waes Eenheid Plant, Teelt en Omgeving Studiedag Bioforum

Nadere informatie

Bodembeheer in de biologische landbouw

Bodembeheer in de biologische landbouw Bodembeheer in de biologische landbouw Koen Willekens Alex De Vliegher Bart Vandecasteele Bert Van Gils Bert Reubens Lieven Delanote Annelies Beeckman Stefaan De Neve 9 oktober 2014 CriNglooP Collectief

Nadere informatie

Bodemverbeterende maatregelen en stikstofdynamiek

Bodemverbeterende maatregelen en stikstofdynamiek Bodemverbeterende maatregelen en stikstofdynamiek Koen Willekens Bart Vandecasteele Greet Ruysschaert Tommy D Hose Luc Dereycke Lieven Delanote Stefaan De Neve 9 oktober 2014 CriNglooP Collectief Instituut

Nadere informatie

Beheer gericht op bodemkwaliteit in een biologisch teeltsysteem met groenbedekkers en plantaardige bemestingsvormen

Beheer gericht op bodemkwaliteit in een biologisch teeltsysteem met groenbedekkers en plantaardige bemestingsvormen Beheer gericht op bodemkwaliteit in een biologisch teeltsysteem met groenbedekkers en plantaardige bemestingsvormen Koen Willekens, Victoria Nelissen, Bert Van Gils, Peter Lootens, Tom De Swaef, Jane Debode,

Nadere informatie

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1 Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Bram Vervisch, Annelies Beeckman, Johan Rapol, Lieven Delanote, Victoria Nelissen, Koen Willekens Inleiding Proeven de voorbije jaren hebben aangetoond

Nadere informatie

Beperkte bijbemesting volstaat voor goede biologische prei-opbrengst

Beperkte bijbemesting volstaat voor goede biologische prei-opbrengst Beperkte bijbemesting volstaat voor goede biologische prei-opbrengst Lieven Delanote, Annelies Beeckman, Johan Rapol MAP4 legt aan de groentetelers een aantal nieuwe normen en maatregelen inzake bemesting

Nadere informatie

Voorstelling resultaten

Voorstelling resultaten Voorstelling resultaten Interregproject BodemBreed en ILVO-proefpercelen Greet Ruysschaert Studiedag erosie: niet-kerende bodembewerking 27 augustus 2013 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid

Nadere informatie

Biologische bloemkool heeft voordeel bij kleine startbemesting: ook verse grasklaver volstaat

Biologische bloemkool heeft voordeel bij kleine startbemesting: ook verse grasklaver volstaat Biologische bloemkool heeft voordeel bij kleine startbemesting: ook verse grasklaver volstaat Annelies Beeckman, Lieven Delanote, Johan Rapol Bij vroege en stikstofbehoevende teelten zoals bloemkool is

Nadere informatie

Biobedrijfsnetwerk groenten - akkerbouw Dinsdag 8 oktober 2013

Biobedrijfsnetwerk groenten - akkerbouw Dinsdag 8 oktober 2013 Biobedrijfsnetwerk groenten - akkerbouw Dinsdag 8 oktober 2013 ILVO Proefvelden niet-kerende grondbewerking en compostsite Biobedrijfsnetwerk bodem, bemesting en maaimeststoffen Koen Willekens (ILVO) en

Nadere informatie

Stikstofbemesting bij biologische aardappelen

Stikstofbemesting bij biologische aardappelen Stikstofbemesting bij biologische aardappelen A. Beeckman (Inagro), J. Rapol (Inagro), L. Delanote (Inagro) Samenvatting Uit proeven van voorgaande jaren kwam naar voor dat stalmest te traag werkt om optimaal

Nadere informatie

Bemestingsproef snijmaïs Beernem

Bemestingsproef snijmaïs Beernem Bemestingsproef snijmaïs Beernem 1. Context Het onderzoek richt zich op het bereiken van innovatieve strategieën om agro- en bio-industriële nutriëntenrijke stromen te recycleren. Het agronomische en ecologische

Nadere informatie

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Planttype en plantkwaliteit late herfstprei Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Lieven Delanote, Karel Dewaele, Philippe France Een aantal biologische telers kweekt zelf zijn preiplanten

Nadere informatie

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN?

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? Ronald Euben Wat vraagt de biet? 2 Bij de zaai Enkele (kleine) kluiten bovenaan (dichtslaan, erosie) Verkruimelde, aangedrukte laag (contact zaad bodem) Vaste,

Nadere informatie

HUMUSZUREN ALS HULPMIDDEL VOOR DE OPTIMALISATIE VAN

HUMUSZUREN ALS HULPMIDDEL VOOR DE OPTIMALISATIE VAN HUMUSZUREN ALS HULPMIDDEL VOOR DE OPTIMALISATIE VAN OPBRENGST EN KWALITEIT VAN RAAIGRAS BIJ VERMINDERDE BEMESTING Greet Verlinden, Thomas Coussens en Geert Haesaert Hogeschool Gent, Departement Biowetenschappen

Nadere informatie

Opties voor duurzaam stikstof- en koolstofbeheer in intensieve teelten

Opties voor duurzaam stikstof- en koolstofbeheer in intensieve teelten Opties voor duurzaam stikstof- en koolstofbeheer in intensieve teelten De Vliegher A. De Waele J. Agneessens L. CriNglooP Collectief 9 oktober 2014 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid

Nadere informatie

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Annelies Beeckman, Karel Dewaele, Lieven Delanote In de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie voert Inagro reeds enkele jaren

Nadere informatie

Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek

Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek Groenbedekkers houden grond en mineralen op het perceel en uit de beek Bram Van Nevel Bram.van.nevel@inagro.be 051/27.33.47 Waarom groenbedekkers? 1. Restnitraat 2. Verhogen bodemvruchtbaarheid 3. Verlagen

Nadere informatie

25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu?

25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu? 25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu? Resultaten van systeemonderzoek Bodemkwaliteit op Zand van WUR proeflocatie Vredepeel 24 januari 2019, Janjo de Haan, Marie Wesselink, Harry Verstegen

Nadere informatie

Impact van éénmalige organische bemesting op de stikstofnalevering in meerjarige sierteelten

Impact van éénmalige organische bemesting op de stikstofnalevering in meerjarige sierteelten Impact van éénmalige organische bemesting op de stikstofnalevering in meerjarige sierteelten Mineralisatieproef: invloed onkruidbestrijding en groenbemesters Incubatieproef: lange termijn N-nalevering

Nadere informatie

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Auteur Alex De Vliegher 16/04/2014 www.lcvvzw.be 2 / 7 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Wanneer grasland vernieuwen in het najaar? Wanneer in het voorjaar?...

Nadere informatie

Rijpaden, een systeem voor duurzaam bodembeheer

Rijpaden, een systeem voor duurzaam bodembeheer Inhoud Rijpaden, een systeem voor duurzaam bodembeheer Bert Vermeulen Ervaringen met rijpadenteelt op kleigrond Bodemvriendelijk oogsten in rijpadenteelt Actueel: minder grondbewerken in rijpadenteelt

Nadere informatie

Beter Bodembeheer de diepte in

Beter Bodembeheer de diepte in Beter Bodembeheer de diepte in 6 april 2017 Nijkerk Partners in PPS Duurzame Bodem: LTO Nederland, NAV, Brancheorganisatie Akkerbouw (Penvoerder), Agrifirm, IRS, Suiker Unie, AVEBE, CZAV, NAO, Bionext

Nadere informatie

INVLOED VAN STARTFOSFATEN OP HET NITRAATRESIDU IN ANDIJVIE

INVLOED VAN STARTFOSFATEN OP HET NITRAATRESIDU IN ANDIJVIE INVLOED VAN STARTFOSFATEN OP HET NITRAATRESIDU IN ANDIJVIE Proefcode : OL12 DTBM02 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU Proefcode : OL13 BKTTZA Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe biologische teelt

Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe biologische teelt Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (P.C.B.T.) v.z.w. Ieperseweg 87 8800 RUMBEKE Tel. : 051/26 14 00, Fax. : 051/24 00 20 Verslag BT03ZTA_RAS01 Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe

Nadere informatie

COMPOST en BODEMKWALITEIT

COMPOST en BODEMKWALITEIT COMPOST en BODEMKWALITEIT Koen Willekens, Bert Reubens, Bart Vandecasteele Tommy D Hose, Jarinda Viaene Symposium Tuinbouw van de toekomst Tuinbouwrelatiedagen Venray 26 november 2014 Instituut voor Landbouw-

Nadere informatie

Welk type erwt voor biologische zomermengteelt?

Welk type erwt voor biologische zomermengteelt? Welk type erwt voor biologische zomermengteelt? Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke Het biologisch senaanbod voor voedererwten is beperkt en vaak is men aangewezen op gangbare sen. In

Nadere informatie

Groenbemesters. Virtueel proefveldbezoek: Nitraatresidu beheersen in de akkerbouw: een permanente uitdaging!

Groenbemesters. Virtueel proefveldbezoek: Nitraatresidu beheersen in de akkerbouw: een permanente uitdaging! Virtueel proefveldbezoek: Nitraatresidu beheersen in de akkerbouw: een permanente uitdaging! Dit demonstratieproject wordt medegefinancierd door de Europese Unie en het Departement Landbouw en Visserij

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe.

TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe. TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING - LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 2002 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI

4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING - LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 2002 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI 4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 22 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI (in samenwerking met de Vlaamse Compostorganisatie, VLACO) DOEL In een lange termijnproef wordt de bodemverbeterende

Nadere informatie

Verbeter de bodem Blijf ervan af!

Verbeter de bodem Blijf ervan af! Verbeter de bodem Blijf ervan af! Combinatie rijpaden en gereduceerde grondbewerking Wijnand Sukkel, Wiepie Haagsma Derk van Balen, e.a. Grondbewerking en bodemverdichting Hoofdgrondbewerking o.a. ingezet

Nadere informatie

Bio, Bodem en Bemesting 2014

Bio, Bodem en Bemesting 2014 Bio, Bodem en Bemesting 2014 Lieven Delanote en Annelies Beeckman, inagro Koen Willekens, Bert Van Gils en Bert Reubens, ILVO Merelbeke, 19/02/2014 AGENDA Opbouw bemestingsplan Enkele resultaten uit onderzoek

Nadere informatie

Groenbemesters. Virtueel proefveldbezoek: Nitraatresidu beheersen in de akkerbouw: een permanente uitdaging!

Groenbemesters. Virtueel proefveldbezoek: Nitraatresidu beheersen in de akkerbouw: een permanente uitdaging! Virtueel proefveldbezoek: Nitraatresidu beheersen in de akkerbouw: een permanente uitdaging! Dit demonstratieproject wordt medegefinancierd door de Europese Unie en het Departement Landbouw en Visserij

Nadere informatie

Aanleiding project. 2. Opzet project 3. Resultaten eerste. 4. Vervolg. Bodemkwaliteit op zandgrond. Inhoud presentatie

Aanleiding project. 2. Opzet project 3. Resultaten eerste. 4. Vervolg. Bodemkwaliteit op zandgrond. Inhoud presentatie Bodemkwaliteit op zandgrond Inhoud presentatie Resultaten en ervaringen NKG eerste jaar 2011 Borkel & Schaft, 14 december 2011, Janjo de Haan 1. Aanleiding project en visie op bodembeheer 2. Opzet project

Nadere informatie

Diepte (cm) Stikstofanalyse totaal Kort voor aanleg 16/06/ Bij aanleg proef 03/07/

Diepte (cm) Stikstofanalyse totaal Kort voor aanleg 16/06/ Bij aanleg proef 03/07/ STAMSLABOON 2014 Proef N-bemesting stamslaboon 1. Doel Nagaan of de huidige N-bemestingsadviezen van het labo van Inagro voor de teelt van stamslaboon optimaal zijn om een hoge opbrengst te combineren

Nadere informatie

WORTELONKRUIDEN. Van een correcte risico-evaluatie naar een gerichte aanpak

WORTELONKRUIDEN. Van een correcte risico-evaluatie naar een gerichte aanpak WORTELONKRUIDEN Van een correcte risico-evaluatie naar een gerichte aanpak Allemaal wortel? Kweek Akkerdistel Melkdistel Ridderzuring Heermoes Akkerwinde Elke soort anders 2 Overblijvende onkruiden : wortel

Nadere informatie

ir. L. Delanote, ir. A. Beeckman PCBT vzw Kruishoutem, 16 maart 2011

ir. L. Delanote, ir. A. Beeckman PCBT vzw Kruishoutem, 16 maart 2011 ir. L. Delanote, ir. A. Beeckman PCBT vzw Kruishoutem, 16 maart 2011 De vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem worden behouden en verbeterd - Door de teelt van vlinderbloemigen, groenbemesters

Nadere informatie

Werken aan bodemkwaliteit via boerderijcompostering en niet-kerende bodembewerking. Ervaringen bij ILVO

Werken aan bodemkwaliteit via boerderijcompostering en niet-kerende bodembewerking. Ervaringen bij ILVO Werken aan bodemkwaliteit via boerderijcompostering en niet-kerende bodembewerking Ervaringen bij ILVO Waarom het onderzoek? Rotaties/gewassen MAP Bemesting Bewerking Gewasproductie Chemisch OS Fysisch

Nadere informatie

CCBT-project: Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt

CCBT-project: Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt CCBT-project: Optimalisatie bemesting in de biologische kleinfruitteelt Doelstelling: Inzicht in nutriëntenbehoefte en analyses (bodem, blad, plantsap, nitraatresidu) bij de biologische teelt van kleinfruit

Nadere informatie

Kansen voor NKG op zand

Kansen voor NKG op zand Kansen voor NKG op zand Sander Bernaerts DLV plant 14 juni Vessem NKG Niet Kerende Grondbewerking betekent het systematisch vermijden van intensief kerende of mengende grondbewerking en het zoveel mogelijk

Nadere informatie

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 29 nateelt groenbemesters Nederlands Limburg Onderdeel: Werkgroep 3 Document: Rapport Tijdstip: januari 21 Versie: 1 Status: definitief Opgesteld door: Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Valse Meeldauw in biologische uien

Valse Meeldauw in biologische uien Valse Meeldauw in biologische uien Effecten van compost M. Zanen en M. Hospers-Brands [2007] Louis Bolk Instituut Valse Meeldauw in biologische zaaiui, effecten van compost, M. Zanen en M. Hospers-Brands.

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

Onderzoeksresulaten meerjarige veldproeven niet-kerende bodembewerking

Onderzoeksresulaten meerjarige veldproeven niet-kerende bodembewerking Onderzoeksresulaten meerjarige veldproeven niet-kerende bodembewerking Greet Ruysschaert Agriflanders, 16 januari 2015 Studiedag Erosie Prosensols Mesam Niet-kerende bodembewerking en erosie Reeds > 14

Nadere informatie

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009)

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) Let wel: de proeven aangelegd door het LCG in 2009 werden uitgevoerd conform de bemestingsnormen die van kracht waren in 2009. Deze bemestingsnormen

Nadere informatie

Begeleidingscommissie Bodem Vredepeel. 15 december 2015 Janjo de Haan, Harry Verstegen, Marc Kroonen

Begeleidingscommissie Bodem Vredepeel. 15 december 2015 Janjo de Haan, Harry Verstegen, Marc Kroonen Begeleidingscommissie Bodem Vredepeel 15 december 2015 Janjo de Haan, Harry Verstegen, Marc Kroonen Programma Mededelingen Eerste resultaten 2015 Teeltseizoen 2015 Opbrengsten Eerste resultaten uitspoelingsmetingen

Nadere informatie

Maatregelen voor koolstofopslag onder gras- en akkerland in Vlaanderen

Maatregelen voor koolstofopslag onder gras- en akkerland in Vlaanderen Maatregelen voor koolstofopslag onder gras- en akkerland in Vlaanderen Tommy D Hose, Koen Willekens, Bart Vandecasteele, Victoria Nelissen, Thijs Vanden Nest en Greet Ruysschaert CriNglooP Collectief studienamiddag

Nadere informatie

NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN

NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN Vandergeten J.P. & Vanstallen M. Prov. Vlaams-Brabant - Tollembeek 2 NKG & Erosiebestrijding wordt vanaf het eerste jaar waargenomen dubbel effect: - op niveau

Nadere informatie

Recycleren van voedingsstoffen en organische stof in plantaardige reststromen en dierlijke mest via compostering

Recycleren van voedingsstoffen en organische stof in plantaardige reststromen en dierlijke mest via compostering Recycleren van voedingsstoffen en organische stof in plantaardige reststromen en dierlijke mest via compostering Koen Willekens, Bart Vandecasteele, Bert Reubens, Victoria Nelissen, Tommy D Hose en Greet

Nadere informatie

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol Het zeer droge seizoen 2017 werd een echte stresstest voor de rassen in deze

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt.

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

Landgebruik en bodemkwaliteit Jan de Wit Nick van Eekeren

Landgebruik en bodemkwaliteit Jan de Wit Nick van Eekeren Landgebruik en bodemkwaliteit 60-20 - 20 Jan de Wit Nick van Eekeren Grasland Bouwland Huidige landbouwontwikkeling naar controle just in time, precisiebemesting,. Dit vraagt ook om risico-beheersing,

Nadere informatie

Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen

Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen 5 maart 2019 Erosiecafé s 2018 Algemeen overzicht Heuvelland/Zwevegem 2 ondernemersgroepen goed bodemzorg ism Leader kleine kemmelbeek Vlaamse Ardennen 2 erosieklassen

Nadere informatie

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol Het zeer droge seizoen 2017 werd een echte stresstest voor de rassen in deze

Nadere informatie

Bemesting en uitbating gras(klaver)

Bemesting en uitbating gras(klaver) Bemesting en uitbating gras(klaver) Alex De Vliegher ILVO-Plant T&O Melle, 10 november 2011 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Plant www.ilvo.vlaanderen.be Beleidsdomein Landbouw en

Nadere informatie

Rassenproef biologische quinoa 2018

Rassenproef biologische quinoa 2018 Rassenproef biologische quinoa 2018 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke, Inagro Context Quinoa is door zijn unieke eigenschappen een gewas met een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden,

Nadere informatie

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Projectduur: 1 januari 2016 31 december 2017 Financiering: Verantwoordelijke: Partners: Praktijkgerichte oplossingen

Nadere informatie

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Projectduur: 1 januari 2016 31 december 2017 Financiering: Verantwoordelijke: Partners: Praktijkgerichte oplossingen

Nadere informatie

Proterra Maize. 226,- hoger saldo per ha

Proterra Maize. 226,- hoger saldo per ha Proterra Maize 226,- hoger saldo per ha Proterra Maize biedt vele voordelen De groenbemester Proterra Maize meezaaien met de mais heeft vele voordelen en levert uiteindelijk een hoger saldo van 226,- per

Nadere informatie

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering Groenbemesters 2015-2016 Een vruchtbare investering Beste akkerbouwer, Gezondheid, structuur en een goed bodemleven van de bodem verbeteren de opbrengst van teeltgewassen en hiermee ook uw bedrijfsresultaat.

Nadere informatie

BASIS en Bodemkwaliteit op zandgrond:

BASIS en Bodemkwaliteit op zandgrond: BASIS en Bodemkwaliteit op zandgrond: Zoektocht naar een duurzaam bodembeheer op klei en zand Programma Bodem 5 juni 2012, Janjo de Haan en Derk van Balen Systeemonderzoek Ontwikkeling van strategieën

Nadere informatie

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters Onderdeel: Werkgroep 3 Document: Rapport Tijdstip: september 2010 Versie: 2 Status: Definitief Opgesteld: Hooibeekhoeve, Gert Van

Nadere informatie

Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) vzw Graanbericht Nr G.04, 3 maart 2015

Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) vzw Graanbericht Nr G.04, 3 maart 2015 Landbouwcentrum Granen, Eiwitrijke gewassen, Oliehoudende zaden en Kleine Industrieteelten Vlaanderen v.z.w. Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) vzw Graanbericht Nr. 2015.G.04, 3 maart 2015 INSCHATTING

Nadere informatie

Studieavond prei. Bemesting van winterprei

Studieavond prei. Bemesting van winterprei Studieavond prei Bemesting van winterprei - TIP - Ken uw veld Rekenvoorbeeld fictief veld herfstprei 25/4: 15 ton varkensdrijfmest (8 kg N/ton) 31/05: profielanalyse (0-30/30-60) cm: 13/06: toediening

Nadere informatie

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien.

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. In opdracht van: Agro-vital/Agriton Molenstraat 10-1, 8391 AJ Noordwolde Fr, The Netherlands Uitgebracht door: N.G. Boot

Nadere informatie

Bemesten van gras na mais en mais na gras?

Bemesten van gras na mais en mais na gras? Bemesten van gras na mais en mais na gras? Wim Bussink (NMI) & Janjo de Haan (WUR) Voorkomende situaties: Rotatie/wisselbouw: 3 jaar gras en 3 jaar mais Eénmaal in de 5-10 jaar, bouwland middels mais,

Nadere informatie

Bodemkwaliteit en organische stof - Hoe sturen?

Bodemkwaliteit en organische stof - Hoe sturen? Bodemkwaliteit en organische stof - Hoe sturen? Greet Ruysschaert Studiedag Boomkwekerij, Destelbergen 4 februari 2016 Onderzoek bodembeheer Rotaties/gewassen MAP Bemesting Bewerking Gewasproductie Chemisch

Nadere informatie

9.2 Ervaringen met niet-kerende grondbewerking in aardappelen ( )

9.2 Ervaringen met niet-kerende grondbewerking in aardappelen ( ) 9.2 Ervaringen met niet-kerende grondbewerking in aardappelen (-) V. De Blauwer (PCA), D. Cauffman (PIBO-Campus), P. Vermeulen (VTI), L. Serlet (Proclam) Samenvatting Aangezien aardappelen op ruggen geteeld

Nadere informatie

ONDERZOEK BODEMBEWERKINGEN TEELTCOMBINATIE GRAS MAÏS 2010

ONDERZOEK BODEMBEWERKINGEN TEELTCOMBINATIE GRAS MAÏS 2010 0 RAPPORT BODEMBREED INTERREG ONDERZOEK BODEMBEWERKINGEN TEELTCOMBINATIE GRAS MAÏS 2010 Zand Onderdeel: Werkgroep 3 Document: Rapport Tijdstip: maart 2011 Versie: 1 Opgesteld: Hooibeekhoeve, Gert Van de

Nadere informatie

Rassenproef biologische triticale : Droogte staat goede opbrengst niet in de weg

Rassenproef biologische triticale : Droogte staat goede opbrengst niet in de weg Rassenproef biologische triticale 2014-2015: Droogte staat goede opbrengst niet in de weg Karel Dewaele, Lieven Delanote, Inagro Gunther Leyssens, PIBO Triticale is met ongeveer 250 ha het belangrijkste

Nadere informatie

Hoe kunnen we het best koolstof opslaan in graslandbodems?

Hoe kunnen we het best koolstof opslaan in graslandbodems? Hoe kunnen we het best koolstof opslaan in graslandbodems? Resultaten van een lange-termijn-veldexperiment Greet Ruysschaert, Bart Vandecasteele, Gert-Jan Keirse, Inge Mestdagh, Alex De Vliegher, Peter

Nadere informatie

Grondbewerking voor Zetmeelaardappelen

Grondbewerking voor Zetmeelaardappelen Grondbewerking voor Zetmeelaardappelen Onderzoek in 2006 en 2007 in opdracht van: Verenigingen Voor Bedrijfsvoorlichting Communicatie in 2006 en 2007 in opdracht van: Provincie Groningen Onderzoek en communicatie

Nadere informatie

Bodemkwaliteit op zand

Bodemkwaliteit op zand Bodemkwaliteit op zand 2011-2016 Resultaten gangbare en biologische bedrijfssystemen rond opbrengsten, bodemkwaliteit, bemesting en uitspoeling Themamiddag Bemesting Akkerbouw, Putten, 30 november 2017

Nadere informatie

Teeltsystemen voor concurrerende teelt van wintertarwe EH 0412 Door: Henk Floot (SPNA) en Ruud Timmer (PPO)

Teeltsystemen voor concurrerende teelt van wintertarwe EH 0412 Door: Henk Floot (SPNA) en Ruud Timmer (PPO) Teeltsystemen voor concurrerende teelt van wintertarwe EH 0412 Door: Henk Floot (SPNA) en Ruud Timmer (PPO) Inleiding Door de lage graanprijzen staat het rendement van de graanteelt onder druk. De aanzienlijke

Nadere informatie

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken.

Stefan Muijtjens. keukentafel, demo s, studiegroepen & waardenetwerken. Stefan Muijtjens Ploegloze bodembewerking(ruim 15 jaar ervaring) Bedrijfseconomische begrotingen(rentabiliteit, rendement per ha of per uur, liquiditeit) Stadslandbouw & lage input landbouw Werkvormen:

Nadere informatie

SPNA SPNA. Laboratorium. Directzaai. Directzaai 12-1-2011. Minimale grondbewerking in het Oldambt Ervaringen SPNA 2003 2010

SPNA SPNA. Laboratorium. Directzaai. Directzaai 12-1-2011. Minimale grondbewerking in het Oldambt Ervaringen SPNA 2003 2010 12-1-211 SPNA Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw: 12-1-211 Minimale grondbewerking in het Oldambt Ervaringen SPNA 23 21 Masterclass Niet-Kerende Grondbewerking Jaap van t Westeinde www.spna.nl

Nadere informatie

LANGE TERMIJNPROEF: ALTERNATIEVE ROTATIES MET NITRAATUITSPOELING VAN DE OOGSTRESTEN BLOEMKOOL VOOR MINDER

LANGE TERMIJNPROEF: ALTERNATIEVE ROTATIES MET NITRAATUITSPOELING VAN DE OOGSTRESTEN BLOEMKOOL VOOR MINDER LANGE TERMIJNPROEF: ALTERNATIEVE ROTATIES MET NITRAATUITSPOELING VAN DE OOGSTRESTEN BLOEMKOOL VOOR MINDER Proefcode : OL12 BKORLT Uitgevoerd in opdracht van: Vlaamse Landmaatschappij (VLM) Project Onderzoek

Nadere informatie

INVLOED VAN DIVERSE GROENBEMESTERS OP ZIEKTEDRUK VAN VERSCHILLENDE BODEMGEBONDEN ZIEKTES

INVLOED VAN DIVERSE GROENBEMESTERS OP ZIEKTEDRUK VAN VERSCHILLENDE BODEMGEBONDEN ZIEKTES INVLOED VAN DIVERSE GROENBEMESTERS OP ZIEKTEDRUK VAN VERSCHILLENDE BODEMGEBONDEN ZIEKTES Proefcode: OL14 GRBMZI In opdracht van: Interreg IV project EMMA Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve

Nadere informatie

Groenbemester als vervanging vals zaaibed

Groenbemester als vervanging vals zaaibed Groenbemester als vervanging vals zaaibed Onkruidonderdrukking door groenbemesters 24 januari 2019, Wiepie Haagsma Onkruidbeheersing in de praktijk Vruchtwisseling en gewaskeuze Hoofdgrondbewerking Teeltwijze

Nadere informatie

Wintergranen : actueel hoge N-reserves

Wintergranen : actueel hoge N-reserves Wintergranen : actueel hoge N-reserves Jan Bries, Davy Vandervelpen, Bodemkundige Dienst van België Na de vorstperiode halfweg januari is op de Bodemkundige Dienst de staalnamecampagne voor de bepaling

Nadere informatie

Vruchtkwaliteit. Meer is zeker niet altijd beter!!! Stikstofbemesting. Bemesting bij appel en peer. Er zijn zeer grote jaarsinvloeden

Vruchtkwaliteit. Meer is zeker niet altijd beter!!! Stikstofbemesting. Bemesting bij appel en peer. Er zijn zeer grote jaarsinvloeden 6 Bemesting bij appel en peer Vruchtkwaliteit Ann Gomand 18 januari 19 Meer is zeker niet altijd beter!!! Proefcentrum Fruitteelt vzw Fruittuinweg 1, B 38 Sint Truiden 3 ()11 69 7 8 pcfruit@pcfruit.be

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Rijenbemesting met mengmest bij maïs

Rijenbemesting met mengmest bij maïs Rijenbemesting met mengmest bij maïs Auteurs Gert Van de Ven 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 10 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 De technieken... 5 Mest toedienen voor het zaaien... 5 Rijenbemesting

Nadere informatie

VOORJAARSBEMESTING IN PREI: EFFECT VAN MAGNESIUM

VOORJAARSBEMESTING IN PREI: EFFECT VAN MAGNESIUM VOORJAARSBEMESTING IN PREI: EFFECT VAN MAGNESIUM Proefcode: OL13 PRBMVJ Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Karreweg 6 9770 Kruishoutem Tel ++

Nadere informatie

Satellietbedrijf Mts. Boxen

Satellietbedrijf Mts. Boxen Satellietbedrijf Mts. Boxen Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Boxen Adres: Bosweg 1A, 7858 TA Eeserveen Bedrijf Ligging van bedrijf en de 2 demopercelen Het bedrijf van Mts. Boxen telt

Nadere informatie

Wie is wakker op de akker? Veranderingen in bodemkwaliteit meten bij landbouwbodems

Wie is wakker op de akker? Veranderingen in bodemkwaliteit meten bij landbouwbodems Wie is wakker op de akker? Veranderingen in bodemkwaliteit meten bij landbouwbodems Bart Vandecasteele, Thijs Vanden Nest, Tommy D Hose, Jane Debode, Greet Ruysschaert, Koen Willekens CriNglooP Collectief

Nadere informatie

Onderwerpen. Veranderingen en uitdagingen. Proefopzet BASIS (1) 1/12/2011. Proefopzet BASIS Resultaten 2009-2010 Eerste bevindingen

Onderwerpen. Veranderingen en uitdagingen. Proefopzet BASIS (1) 1/12/2011. Proefopzet BASIS Resultaten 2009-2010 Eerste bevindingen 1/12/211 Onderwerpen Masterclass NKG 13 januari 211 Derk van Balen (derk.vanbalen@wur.nl) Proefopzet BASIS Resultaten 2921 Eerste bevindingen Veranderingen en uitdagingen Meer bodembedekking, gbm overwinteren,

Nadere informatie

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Maïsopbrengsten Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Het meeste onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is gedateerd. De onderzoeken zijn gedaan

Nadere informatie

Randvoorwaarden erosie. Jan Vermang, Martien Swerts Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming

Randvoorwaarden erosie. Jan Vermang, Martien Swerts Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Randvoorwaarden erosie Jan Vermang, Martien Swerts Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Randvoorwaarden Erosie: Wat kunnen we doen? Bodem bedekt houden Teelt die jaar rond volledige bedekking

Nadere informatie

2 BEMESTING WINTERTARWE

2 BEMESTING WINTERTARWE 2 BEMESTING WINTERTARWE 2.1 Bekalking, basisbemesting en stikstofbemesting in wintertarwe W. Odeurs 1, J. Bries 1 Een beredeneerde bemesting is een belangrijke teelttechnische factor voor het bekomen van

Nadere informatie

Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders

Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders Nick van Eekeren Programma bodem, grasland en ecosysteemdiensten Productie Waterregulatie: kwantiteit en kwaliteit Klimaat: mitigatie en adaptatie

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

DE N-BEMESTING VAN KLAVER EN LUZERNE, AL DAN NIET GEMENGD

DE N-BEMESTING VAN KLAVER EN LUZERNE, AL DAN NIET GEMENGD DE N-BEMESTING VAN KLAVER EN LUZERNE, AL DAN NIET GEMENGD MET RAAIGRASSEN. Alex De Vliegher Vlaamse overheid, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) Eenheid Plant: Teelt en Omgeving De teelt

Nadere informatie

Herkauwers & Akkerbouw

Herkauwers & Akkerbouw Herkauwers & Akkerbouw -project Teelttechniek van kruiden in grasland Annelies Beeckman (Inagro), Luk Sobry (Wim Govaerts & co.) Project: Teelttechniek kruiden voor gezond vee Doelstelling: Teelttechniek

Nadere informatie

BioKennis bericht. Groene maaimeststoffen

BioKennis bericht. Groene maaimeststoffen BioKennis bericht Groene maaimeststoffen Groene meststoffen en het sluiten van kringlopen. Hier ligt een uitdaging voor akkerbouwers en groentetelers. Door zoveel mogelijk stikstof uit de lucht te vangen

Nadere informatie

Vanggewas na mais ook goed voor de boer

Vanggewas na mais ook goed voor de boer Vanggewas na mais ook goed voor de boer Gaat u meer aandacht aan uw groenbemester besteden? Janjo de Haan 12 februari 2015 Verschil tussen vanggewas en groenbemester (Stikstof)vanggewas Onbemest 1e doel

Nadere informatie

DEMOPROJECT MAÏS BEMESTEN: OUDE PRINCIPES, NIEUWE TECHNIEKEN

DEMOPROJECT MAÏS BEMESTEN: OUDE PRINCIPES, NIEUWE TECHNIEKEN DEMOPROJECT MAÏS BEMESTEN: OUDE PRINCIPES, NIEUWE TECHNIEKEN DEMOPROJECT MAÏS BEMESTEN: OUDE PRINCIPES, NIEUWE TECHNIEKEN 3 JUNI 2014 Doel: Nitraatresidu in maïs beperken via een verdere optimalisatie

Nadere informatie

STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN

STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN STRIPTILL IN DE MAISTEELT, MEER ERVARINGEN Gert Van de Ven (Hooibeekhoeve/LCV) Koen Vrancken (PIBO Campus vzw) Jill Dillen (BDB) Mathias Abts (Departement Landbouw en Visserij) In het buitenland wordt

Nadere informatie

Bemesten van gras na mais en mais na gras?

Bemesten van gras na mais en mais na gras? Bemesten van gras na mais en mais na gras? Wim Bussink (NMI) & Janjo de Haan (WUR) Powerpoint gewijzigd na toekenning derogatie dd 04-04-2018 Voorkomende situaties: Rotatie/wisselbouw: 3 jaar gras en 3

Nadere informatie

GROENBEMESTERS VROEGE ZAAI: OPVOLGING N- VAST- EN VRIJSTELLING

GROENBEMESTERS VROEGE ZAAI: OPVOLGING N- VAST- EN VRIJSTELLING GROENBEMESTERS VROEGE ZAAI: OPVOLGING N- VAST- EN VRIJSTELLING Proefcode : OL09 GRBM01 Uitgevoerd in opdracht van : Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch comité Karreweg

Nadere informatie