KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN. Handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN. Handleiding"

Transcriptie

1 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN Handleiding Secties, marges, paginanummers en automatische inhoudsopgave (Word 2013) April 2017

2 Inhoudstafel 1. Secties in een document Soorten sectie-einden Een sectie-einde invoegen Een sectie-einde verwijderen Marges aanpassen? Marges spiegelen? Paginanummers invoegen Romeinse en Arabische paginanummers Paginanummers spiegelen Koppen en automatische inhoudsopgave Koppen aanbrengen en aanpassen Automatische inhoudsopgave Opmerking: Deze handleiding gebruikt Word 2013 als uitgangpunt. Verschillen met eerdere en/of latere versies zijn mogelijk.

3 3 1. Secties in een document Secties laten je toe om een document op maat te maken. Je deelt je document op in een aantal (onzichtbare) delen of secties. Per deel kan je de instellingen aanpassen die dan enkel gelden voor die specifieke sectie. Dat is bijvoorbeeld handig om een Romeinse en Arabische paginanummers in één document te gebruiken, om paginanummers weg te laten op bladzijden met een hoofdtitel (bv. van een nieuw hoofdstuk) of verschillende marges te gebruiken. Als je geen secties in je document aanbrengt, kan je bijvoorbeeld maar één opmaak gebruiken voor je paginanummers en heb je verder ook heel weinig mogelijkheden om te variëren binnen de kop- en voetteksten. Het sectie-einde is een niet-afdrukbaar teken. Klik daarom op de knop Weergeven/verbergen ( ) in het menu Start Een sectie-einde wordt als volgt weergegeven: Secties worden genummerd. Je kan de nummering zien door te dubbelklikken in de kop- of voettekst van je document Soorten sectie-einden Er bestaan vier verschillende mogelijkheden om secties binnen een document af te bakenen: o Volgende pagina: je voegt een sectie-einde in waarbij de nieuwe sectie begint op de volgende pagina. Dat is bijvoorbeeld handig als je nieuwe hoofdstukken in een niet dubbelzijdig document wilt beginnen. o Doorlopend: je voegt een sectie-einde in waarbij de nieuwe sectie op dezelfde pagina begint. Een doorlopend sectie-einde is handig als je de opmaak wilt wijzigen, zoals het aantal kolommen, zonder een nieuwe pagina te starten. o Even pagina en Oneven pagina: je voegt een sectie-einde in en er wordt een nieuwe sectie gestart op de volgende pagina met een even of oneven paginanummer. Wanneer je wilt dat documenthoofdstukken beginnen op een oneven pagina in een dubbelzijdig document, gebruik je het sectie-einde Oneven pagina. Je hoeft dan zelf geen blanco pagina s meer in te voegen.

4 4 Klik op het tabblad Pagina-indeling in de groep Eindmarkeringen. Hier zie je de verschillende pagina-einden en sectie-einden Een sectie-einde invoegen Je creëert een sectie door je cursor op het punt te zetten waar jij wilt dat de sectie eindigt. Meestal is dat aan het einde van een hoofdstuk of na een titelblad. Standaard wordt altijd het einde van de vorige sectie als beginpunt genomen bij de allereerste sectie die je invoert is dat dus noodzakelijkerwijs het begin van het document. Klik op het tabblad Pagina-indeling in de groep Eindmarkeringen. Hier zie je de verschillende pagina-einden en sectie-einden (cf. vorige figuur). Klik op het gewenste sectie-einde Bijvoorbeeld o Wil je een nieuwe sectie beginnen op een volgende pagina? Gebruik dan het sectie-einde Volgende pagina. o Wil je dat je documenthoofdstukken beginnen op een oneven pagina in een dubbelzijdig document? Gebruik dan het sectie-einde Oneven pagina.

5 Een sectie-einde verwijderen Je kan een sectie-einde eenvoudiger zoeken en verwijderen wanneer je de functie Weergeven/ verbergen inschakelt. Klik op Start en vervolgens op Weergeven/verbergen om sectie-einden en alineamarkeringen weer te geven. Als je een sectie-einde wilt verwijderen, ga je naar het einde dat je wil verwijderen. Selecteer het sectie-einde door te slepen van de linkerrand naar de rechterrand. Druk op vervolgens op Delete. Als je een sectie-einde verwijdert, wordt de tekst boven het sectie-einde op dezelfde manier opgemaakt als de sectie die er daar op volgt.

6 6 2. Marges aanpassen? Klik op het tabblad Pagina-indeling in de groep Pagina-instelling op Marges. De galerie met marges wordt weergegeven. Klik op het gewenste margetype -in veel gevallen zal dat Normaal zijn. Wanneer je op het gewenste margetype klikt, krijgt het gehele document automatisch het margetype dat je hebt geselecteerd. Je kan ook je eigen marge-instellingen opgeven. Klik op Marges, vervolgens op Aangepaste marges en voer ten slotte in de vakken Boven, Onder, Links en Rechts nieuwe waarden voor de marges in. Je kan in dit menu ook de rugmarge instellen. Als je document meerdere secties bevat, wordt het nieuwe margetype alleen toegepast op de huidige sectie. Als je document meerdere secties bevat en je hebt meerdere secties geselecteerd, wordt het nieuwe margetype toegepast op alle secties die je hebt geselecteerd.

7 7 Als je de marges voor een deel van een document wilt wijzigen, selecteer je de relevante tekst. Klik in het vak Toepassen op op Geselecteerde tekst. Als je document meerdere secties bevat, wordt het nieuwe margetype alleen toegepast op de huidige sectie. Als je document meerdere secties bevat en je hebt meerdere secties geselecteerd, wordt het nieuwe margetype toegepast op alle secties die je hebt geselecteerd. Klik in het vak Toepassen op op Geselecteerde secties. In Microsoft Word worden automatisch sectie-einden voor en na de tekst met de nieuwe margeinstellingen ingevoegd. Als je document al in secties is verdeeld, kan je in een sectie klikken of meerdere secties selecteren en de marges vervolgens wijzigen. 3. Marges spiegelen? Als je de marges in een dubbelzijdig document spiegelt, zijn de marges op de linkerpagina het spiegelbeeld van de marges op de rechterpagina (dat wil zeggen: de binnenmarges hebben dezelfde breedte en de buitenmarges hebben dezelfde breedte). Klik op Marges, vervolgens op Aangepaste marges en op Gespiegeld. Als je alsnog de margebreedte wilt wijzigen, klik dan op Marges > Aangepaste marges. Je ziet dat Links en Rechts zijn ingeruild voor resp. Binnen en Buiten: voer daar de gewenste waarden in. Merk op dat in het uitklapvenster Gespiegeld is geselecteerd -mocht je willen, dan kan je dus ook alles meteen in dit dialoogvenster invoeren.

8 8 4. Paginanummers invoegen Paginanummers kunnen aan de bovenkant of de onderkant van de pagina staan. In de Richtlijnen wordt gevraagd om paginanummers bovenaan de pagina te plaatsen. Klik op het tabblad Invoegen en dan op Paginanummers. Je krijgt nu een pop-up menu te zien met de verschillende mogelijkheden. In het onderstaande voorbeeld zie je de mogelijkheden voor Boven aan pagina. Je kan bijvoorbeeld variëren in positie, grootte of opmaak. Standaard wordt een Arabisch cijfer gekozen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Klik op Opmaak paginanummers in het menu Paginanummer om de verschillende mogelijkheden te zien.

9 Romeinse en Arabische paginanummers Word laat je toe om complexe documenten te maken en af te wisselen tussen Romeinse en Arabische paginanummers. De Richtlijnen schrijven het volgende voor: o Het voorwerk wordt met Romeinse cijfers genummerd. o De eigenlijke tekst en eventuele bijlage/appendices worden met Arabische cijfers genummerd. o Opgelet! Sommige delen worden niet genummerd, maar wel meegeteld, terwijl andere delen niet genummerd worden, maar wel meegeteld. Raadpleeg de Richtlijnen voor meer details. Als je document meerdere secties omvat, kan je voor elk deel of hoofdstuk een eigen paginanummering instellen. Het is daarom belangrijk om je document eerst in verschillende secties op te delen: per onderdeel (titelblad, woord vooraf, inhoudstafel, bibliografie) en (eventueel) per hoofdstuk. De verschillende secties in je document zijn genummerd (cf. supra). Wens je de eerste pagina van je sectie niet te nummeren, dubbelklik dan op de kop-of voettekst in je document en klik op eerste pagina afwijkend. Je ziet deze melding ook verschijnen in de weergave van de koptekst. Dit bijvoorbeeld het geval voor de eerste pagina van je inleiding (niet genummerd, wel meegeteld). Breng in elke sectie paginanummers aan, hetzij Romeinse cijfers, hetzij Arabische cijfers. Het is belangrijk dat de Romeinse nummering van de verschillende secties van het voorwerk op elkaar volgt. Selecteer hiervoor in het menu Opmaak van paginanummers de optie Doorlopend vanaf vorige sectie. Op die manier volgen de nummers van de verschillende elkaar op.

10 10 Begin je met Arabische cijfers in het tekstgedeelte van je werkstuk, dan moet je de optie Beginnen bij selecteren en daar het gewenste paginanummer invoegen. Belangrijk! Pas in elke sectie je paginanummers aan, ook draagt de sectie in kwestie (bv. titelblad, woord vooraf) geen paginanummer. Word telt de pagina s vanaf het begin van het document. Als je geen paginanummers instelt vanaf het begin, is het mogelijk dat de paginanummers elkaar daarna niet meer logisch opvolgen. Belangrijk! Als je pagina's in verschillende secties een verschillend nummering geeft, bijvoorbeeld Romeinse cijfers in het voorwerk en Arabische cijfers in de rest van je werkstuk, moet je de functie uitschakelen Aan vorige koppelen uitschakelen. Als je dat niet doet, gaat Word automatische de opmaak van de vorige kop- en voettekst overnemen (en dus ook de paginanummering). Als de functie Aan vorige koppelen uitgeschakeld is, verdwijnt ook de melding Zelfde als vorige. Het is dus belangrijk om kop- en voetteksten te ontkoppelen. Dit geldt voor alle tekst die je in kop- en voetteksten weergeeft.

11 Paginanummers spiegelen Paginanummers staan in een dubbelzijdig document (recto-verso) in de rechterbovenhoek op oneven bladzijden en in de linkerbovenhoek op even bladzijden. Zij moeten dus gespiegeld worden. Zorg eerst dat de marges in je document gespiegeld zijn (cf. supra). Het spiegelen van paginanummers gebeurt ook weer per sectie. De verschillende secties in je document zijn genummerd (cf. supra). Begin bij sectie 1. Dubbelklik op de kop-of voettekst in je document en selecteer de optie Even en oneven pagina s verschillend. Word maakt onmiddellijk een onderscheid tussen even en oneven pagina s en vermeldt dat in de kop- en voettekst. Lijn paginanummers op oneven pagina s uit op de rechterzijde. Doe dit per sectie. Lijn paginanummers op even pagina s uit op de linkerzijde. Doe dit per sectie.

12 12 5. Koppen en automatische inhoudsopgave 5.1. Koppen aanbrengen en aanpassen Word laat toe om een automatische inhoudsopgave van je document te maken. Voorwaarde hiervoor is dat je je titels als koppen opmaakt. De eenvoudigste manier om koppen toe te voegen aan je document, is kopstijlen toe te passen. Typ de tekst voor de kop en selecteer deze. Klik op Start en verplaats de aanwijzer over de verschillende koppen in de galerie Stijlen. Terwijl u de aanwijzer op een stijl plaatst, verandert de tekst zodat u kunt zien hoe deze eruitziet in het document. Klik op de gewenste stijl. Als je de gewenste stijl niet ziet, klikt je op de knop Meer om de galerie uit te vouwen. Je kan elke kop ook aanpassen aan je eigen voorkeuren. Klik met je rechtermuisknop op de stijl die je wenst te veranderen en klik vervolgens op Wijzigen. Je kan alle stijlparameters veranderen voor (1) dit document of (2) de stijl instellen voor andere documenten.

13 13 Omgekeerd kan je ook de stijl van de kop aanpassen aan de stijl die je toegepast hebt. Selecteer de kop die je wil aanpassen. Klik in op het tabblad Start in de groep Stijlen op de kopstijl die je wil aanpassen. Breng de gewenste wijzigingen aan (lettertype, tekengrootte, kleur). Klik op het tabblad Start in de groep Stijlen met de rechtermuisknop op de kopstijl die u hebt aangepast en klik vervolgens op Kop bijwerken om met selectie te laten overeenkomen. Telkens wanneer je deze kopstijl toepast in je document, bevat de kopstijl jouw aanpassingen Automatische inhoudsopgave Als je gebruik hebt gemaakt van de verschillende kopstijlen (kop 1, kop 2, ) uit de groep Stijlen onder het tabblad Start, kan je Word een automatische inhoudsopgave laten maken. Plaats hiervoor eerst de cursor in je document op de plaats waar je de inhoudsopgave wenst in te voegen. Klik daarna op de knop Inhoudsopgave onder het tabblad Verwijzingen. Er wordt een dropdown-menu geopend met verschillende opties.

14 14 Deze opties zijn: o Automatische inhoudsopgave 1 voegt als titel "Inhoud" toe, met daaronder de verschillende inhoudsvelden. o Automatische inhoudsopgave 2 voegt als titel "Inhoudsopgave" toe, met daaronder de verschillende inhoudsvelden. o Handmatige inhoudsopgave voegt als titel "Inhoudsopgave" toe, met daaronder een voorbeeld van inhoudsopgave, waarin we wijzigingen kunnen aanbrengen in tekst en paginanummering. o Aangepaste inhoudsopgave laat je toe de inhoudsopgave volledig aan te passen aan je eigen voorkeuren. Je kan de weergave van de paginanummers aanpassen, het aantal niveaus kiezen of de algemene opmaak wijzigen. De knop Opties laat toe om zelfgemaakte kopstijlen te gebruiken in je inhoudsopgave. Het venster Opties voor inhoudsopgave word geopend. Het vakje Opmaakprofielen is standaard aangevinkt. Aan de linkerkant vind je de beschikbare opmaakprofielen; aan de rechterkant vind je het niveau dat is toegewezen aan het opmaakprofiel. Kop 1 staat op niveau 1, kop 2 op niveau 2, enz. Klik op OK wanneer je instellingen zijn ingegeven. De knop Wijzigen laat je toe om de verschillende kopstijlen in de inhoudstafel aan te passen aan je eigen voorkeur. Klik op OK wanneer je instellingen zijn ingegeven.

15 15 Er verschijnt een automatische inhoudstafel. Als je wijzigingen hebt aangebracht in je document, moet je de inhoudsopgave natuurlijk aanpassen. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave en klik je op Veld bijwerken. Er opent een dialoogvenster met 2 mogelijkheden. o De eerste optie is standaard geselecteerd. Dit werkt de paginanummers bij als je gegevens uit je document hebt verwijderd of toegevoegd. o De tweede optie voert alle wijzigingen door die je in het document hebt gemaakt. Dit zijn zowel de paginanummers, plus de verschillende bestaande of nieuw ingevoegde koppen, plus de verschillende niveaus.

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier:

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Stijlen gebruiken en wijzigen Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: Als je de muisaanwijzer boven

Nadere informatie

Een sectie-einde kan worden ingevoegd via het tabblad Pagina-indeling, de groep Pagina-instelling, knop Eindemarkeringen.

Een sectie-einde kan worden ingevoegd via het tabblad Pagina-indeling, de groep Pagina-instelling, knop Eindemarkeringen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1, SECTIES EN KOLOMMEN Secties gebruiken en weergeven Een sectie-einde kan worden ingevoegd via het tabblad Pagina-indeling, de groep Pagina-instelling, knop Eindemarkeringen. Er

Nadere informatie

Microsoft Word Documentopmaak

Microsoft Word Documentopmaak Microsoft Word 2016 Documentopmaak Inhoudsopgave 7. Documentopmaak 7.1 Marges wijzigen 7.2 Pagina-einde 7.3 Paginanummering 7.4 Kop- en voetteksten 7.1 Marges wijzigen De lege ruimten rondom je document

Nadere informatie

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt.

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Koptekst en voettekst Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. Je hoeft een koptekst en

Nadere informatie

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/ Inleiding Dit document is bedoelt voor leerlingen die snel een aantal basishandelingen met word willen leren zonder veel tekst door te lezen. Dit document is gebaseerd op materiaal van de website: http://www.gratiscursus.be/

Nadere informatie

Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk

Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk Waar je precies aan moet denken bij het maken van een scriptie lees je in de studiekaart Scriptie?. In de studiekaart Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk

Nadere informatie

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk)

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) We krijgen vaak de vraag welk programma er nodig is voor de opmaak van het boek. Adobe InDesign is een programma specifiek voor de opmaak, maar hier zitten een

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 2 Word activeren 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 5 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen 8 Het

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Stappenplannen voor een werkstuk in Word

Stappenplannen voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Tabellen. Een tabel invoegen

Tabellen. Een tabel invoegen Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar een tabel

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

IN DIT VOORBEELD WORDT EEN PAGINANUMMERING BEGONNEN VANAF PAGINA 3

IN DIT VOORBEELD WORDT EEN PAGINANUMMERING BEGONNEN VANAF PAGINA 3 Pagina 1 Handleiding: Word 2007 - sectie-einde toevoegen, paginanummering starten vanaf andere pagina IN DIT VOORBEELD WORDT EEN PAGINANUMMERING BEGONNEN VANAF PAGINA 3 Opmerking: Op de afbeeldingen staan

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel.

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel. Module 14 Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8

Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8 Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8 Inhoud: De eerste bladzijde: het titelblad.... 2 De tweede bladzijde: kop- en voettekst aanpassen... 2 De derde bladzijde: bronnen... 3 De derde

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Nederlands 24 juni 2018

Nederlands 24 juni 2018 Nederlands 24 juni 2018 Copyright 2018 Amazon.com, Inc. of haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave Inleiding...4 Stap 1: Paginaformaat en de marges instellen...4 Het paginaformaat

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Handleiding Word voor gevorderden

Handleiding Word voor gevorderden Word voor gevorderden Anne-Martine Gielis Versie 1.2 oktober 2002 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Instituut voor de lerarenopleiding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Automatische inhoudsopgave in Word... 2 Opmaakprofiel

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

Tekst opmaken met stijlen

Tekst opmaken met stijlen Tekst opmaken met stijlen Past u vaak dezelfde opmaak toe, bijvoorbeeld het wijzigen van de kleur, de grootte en het lettertype, voor het benadrukken van tekst? U kunt dit proces stroomlijnen door één

Nadere informatie

Handleiding. WordPress. Deel 1: Werken met het WordPress CMS PROFI-WEB.

Handleiding. WordPress. Deel 1: Werken met het WordPress CMS PROFI-WEB. Handleiding WordPress Deel 1: Werken met het WordPress CMS PROFI-WEB www.profi-web.nl 1 Handleiding WordPress door Profi-Web INHOUD Inloggen... 2 Pagina s Beheren... 3 Pagina Overzicht... 3 Pagina Toevoegen...

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak Opmaak in Word Als je in Word een document gaat opmaken kun je gebruikmaken van 3 opmaakniveaus: - Tekenopmaak voorbeelden: lettertype, puntgrootte, stijl en kleur - Alinea opmaak voorbeelden: inspringen,

Nadere informatie

Tekstverwerking. Wat gaan we leren? Opdracht: Geavanceerde opmaak. Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke

Tekstverwerking. Wat gaan we leren? Opdracht: Geavanceerde opmaak. Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke Wat gaan we leren? Tekstverwerking In deze cursus gaan we meer leren over de opmaak van een Word-document. We hebben al met verschillende soorten opmaak leren werken: Tekenopmaak Alineaopmaak Paginaopmaak

Nadere informatie

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Opdracht 1 : Een eerste werkblad De map Mijn documenten Elke Windows-computer is uitgerust met een map Mijn documenten. Deze map is er speciaal om al ons materiaal (tekstbestanden, afbeeldingen, muziekbestanden) in te bewaren zodat we

Nadere informatie

Tekstverwerken met Word - Hoofdstuk 10

Tekstverwerken met Word - Hoofdstuk 10 Tekstverwerken met Word - Hoofdstuk 10 Handleiding van Auteur: OctaFish Juni 2015 handleiding: Tekstverwerken met Word - Hoofdstuk 10 Kop- en Voetteksten In één van de vorige afleveringen heb ik het al

Nadere informatie

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen www.smitloopbaan.nl/beheer/ Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht. De vaste

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d.

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Peter Franke 2-2-2014 Inhoud Excel Les 07 Afdrukken... 3 Marges [ Kantlijnen ]... 3 Afdrukstand.... 4 Afdrukbereik... 4 Afdrukken

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Microsoft Word Spellingcontrole

Microsoft Word Spellingcontrole Microsoft Word 2010 Spellingcontrole Inhoudsopgave 5. Controle 5.1 Spellingcontrole 5.2 Woordenlijsten 5.3 Zoeken en vervangen 5.4 Afdrukvoorbeeld en afdrukken 5.1 Spellingcontrole Word geeft spelfouten

Nadere informatie

20. Koptekst en voettekst

20. Koptekst en voettekst 20. Koptekst en voettekst In deze module leert u wat kopteksten en voetteksten zijn. Bij een verslag of een scriptie ziet u vaak een kop- of voettekst. Dat is een steeds terugkerende regel bovenaan of

Nadere informatie

Module 2 Presentaties op basis van een bestaande sjabloon

Module 2 Presentaties op basis van een bestaande sjabloon Module 2 Presentaties op basis van een bestaande sjabloon of schema Verschil tussen een sjabloon en een thema Een thema toepassen op een nieuwe of bestaande presentatie Een titel- en tekstdia toevoegen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pagina 03. Inleiding Pagina 04. Tekst toevoegen Pagina 10. Afbeeldingen toevoegen Pagina 16. Pagina's veranderen

Inhoudsopgave Pagina 03. Inleiding Pagina 04. Tekst toevoegen Pagina 10. Afbeeldingen toevoegen Pagina 16. Pagina's veranderen Handleiding Inhoudsopgave. Pagina 03. Inleiding Pagina 04. Tekst toevoegen Pagina 10. Afbeeldingen toevoegen Pagina 16. Pagina's veranderen Inleiding. De vier artikelen in deze sectie zijn de onderdelen

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

In de ontwerpweergave van een formulier zie je de verschillende secties:

In de ontwerpweergave van een formulier zie je de verschillende secties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Kopteksten en voetteksten In de ontwerpweergave van een formulier zie je de verschillende secties: De sectie Details is standaard te zien. Bij de meeste formulieren die je maakt

Nadere informatie

MS Word opzet verslag

MS Word opzet verslag 2014 MS Word opzet verslag F. Vonk versie 1 7-5-2014 inhoudsopgave terminologie... - 3 -... - 5 - stap 1: voorblad toevoegen... - 5 - stap 2: paginanummers op de bladzijdes zetten... - 6 - stap 3: lege

Nadere informatie

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011.

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Office 2010 Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Werkbalk snelle toegang...1 Het lint...1 Bestand Opties Lint aanpassen...2 Altijd opslaan

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

KWB 2009 OPMAAK DOCUMENTEN IN WORD

KWB 2009 OPMAAK DOCUMENTEN IN WORD KWB 2009 OPMAAK DOCUMENTEN IN WORD Opmaak documenten in Word (opgemaakt).doc E. Reybrouck INHOUDSTAFEL 1 Algemeenheden... 1 1.1 Informatie over sjablonen (templates)...1 1.2 Algemene sjablonen...1 1.3

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

4.1 Het creëren van inhoudselementen

4.1 Het creëren van inhoudselementen 4.1 Het creëren van inhoudselementen De inhoud van de pagina wordt gemaakt door gebruik van inhoudselementen. Je kunt een pagina maken door verschillende elementen in combinatie met elkaar te gebruiken.

Nadere informatie

Word 2013 Snelstartgids

Word 2013 Snelstartgids Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Pagina 1 van 6 Wanneer u Word 2013 voor het eerst

Nadere informatie

Word wordt veel ingezet voor het schrijven van verslagen,

Word wordt veel ingezet voor het schrijven van verslagen, Case: werken met lange documenten A Word wordt veel ingezet voor het schrijven van verslagen, scripties, rapporten enzovoort. Deze kunnen wel tientallen tot zelfs honderden pagina s beslaan (zoals dit

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Inhoudsopgave Taalhulp voor een werkstuk...

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek.

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek. Les 14 Formulieren maken In deze les leert u een hoe u met velden een invulformulier voor een telefoonnotitie maakt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van velden, secties en beveiliging. Daarvoor moet wel een

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen:

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 Diagram invoegen Via de menukeuzen Invoegen, Diagram of met Galerie voor diagrammen: open je het venster Er zijn 6 verschillende diagrammen: 1. Organigram 2. Cyclusdiagram 3. Radiaaldiagram

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Starten met de wizard... 4 3 Workshop 1 Maak je eigen visitekaartje... 5 4 Workshop 2 Nieuwsbrief... 6 5 Publiceren zonder wizard... 7 5.1 Soorten

Nadere informatie

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren. Beknopte handleiding Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Werkbalk Snelle toegang

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Zoeken in de cd rom Oefenboek voor groepen 5 1. Zoekopdracht 5 2. Geavanceerde

Nadere informatie

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

Als je het uiterlijk van deze elementen snel wilt wijzigen, kun je een ander thema instellen.

Als je het uiterlijk van deze elementen snel wilt wijzigen, kun je een ander thema instellen. Een thema gebruiken Wanneer je een thema toepast op een document, worden o.a. de volgende elementen in een Word-document aangepast: de achtergrondkleur van de pagina of het achtergrondobject, de opmaak

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Microsoft Word Kolommen en tabellen

Microsoft Word Kolommen en tabellen Microsoft Word 2010 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabtoets en tabstops 8.2 Tabellen maken 8.3 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.4 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen

Nadere informatie

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen 7 stramienen maken en gebruiken Een stramien is te vergelijken met een achtergrond die je snel op een reeks pagina s kunt toepassen. Objecten in een stramien staan op alle pagina s Wat ken je na dit hoofdstuk?

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

MAKKELIJK OVERSTAPPEN VAN WORD NAAR WRITER

MAKKELIJK OVERSTAPPEN VAN WORD NAAR WRITER WERKEN MET LIBREOFFICE WRITER MAKKELIJK OVERSTAPPEN VAN WORD NAAR WRITER De functies in LibreOffice, en het gebruiken daarvan, lijken heel sterk op dat in andere office-programma's, zoals die van Microsoft.

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

BIJLAGE. Afbeeldingenmodule

BIJLAGE. Afbeeldingenmodule BIJLAGE. Afbeeldingenmodule Inleiding De Afbeeldingenmodule in Publicanda maakt het mogelijk dat afbeeldingen worden beheerd. Afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld worden georganiseerd in mappen en ze kunnen

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Wordpress handleiding LOA Lak B.V.

Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Over Wordpress Wordpress is een content management systeem (kortweg CMS). Een CMS is systeem waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren. Om Wordpress te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

In het tabblad Maken, groep Rapporten kun je in één keer een rapport maken van een

In het tabblad Maken, groep Rapporten kun je in één keer een rapport maken van een SAMENVATTING HOOFDSTUK 4 Rapport maken In het tabblad Maken, groep Rapporten kun je in één keer een rapport maken van een geselecteerde tabel of query via opgenomen.. In dit rapport worden automatisch

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

Wat brengt een opleiding WORD voor de KMO op?

Wat brengt een opleiding WORD voor de KMO op? 63 Wat brengt een opleiding WORD voor de KMO op? Autotekst Probleem: Terugkerend gebruik van zinnen. Oplossing: Met autotekst verschijnt de zin na het intikken van slechts enkele letters Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6).

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6). Hoofdstuk 22: Draaitabellen * 2010 22.0 Inleiding Dit hoofdstuk had ook snel gegevens samenvatten genoemd kunnen worden. Excel biedt een heel degelijk hulpmiddel om met tabellen gegevens samen te vatten

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

Afdrukcentrum Smartschool. PDF doorsturen via het afdrukcentrum in Smartschool

Afdrukcentrum Smartschool. PDF doorsturen via het afdrukcentrum in Smartschool Afdrukcentrum Smartschool PDF doorsturen via het afdrukcentrum in Smartschool informaticadienst@sint-rembert.be Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 3 2 Inleiding... 5 3

Nadere informatie

Opmaakprofielen. Standaardopmaakprofielen toepassen. Het venster stijlen en opmaak

Opmaakprofielen. Standaardopmaakprofielen toepassen. Het venster stijlen en opmaak Opmaakprofielen Standaardopmaakprofielen toepassen Opmaakprofielen zijn bedoeld, om vooral in grotere documenten een consequente opmaak te behouden. Zo zullen we aan titels, tabellen een opmaak definiëren

Nadere informatie

14. Opsomming & Nummering (lijsten)

14. Opsomming & Nummering (lijsten) 14. Opsomming & Nummering (lijsten) Het is mogelijk om een alinea op te maken als een opsomming. De regels springen dan een beetje in en ze worden voorafgegaan door een streepje, bolletje of nummer. Hieronder

Nadere informatie

ADVANCED TEKSTVERWERKING

ADVANCED TEKSTVERWERKING ECDL-MODULE ADVANCED TEKSTVERWERKING Syllabus versie 3.0 Doel Dit document bevat de syllabus van de module Advanced Tekstverwerking. In de syllabus worden aan de hand van leeruitkomsten de kennis en vaardigheden

Nadere informatie

een nieuwe publicatie op basis van een vooraf ontworpen publicatie, de verschillende ontwerpelementen herkennen en die ontwerpelementen aan uw stijl

een nieuwe publicatie op basis van een vooraf ontworpen publicatie, de verschillende ontwerpelementen herkennen en die ontwerpelementen aan uw stijl Publisher 2007 nieuwsbrieven of brochures, kant-en-klare publicaties voor verschillende publicatietypen, waaronder visitekaartjes, ansichtkaarten, folders, cadeaubonnen, cv's, catalogussen en zelfs websites.

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

In een verzorgd document horen opsommingen en nummeringen keurig netjes onder

In een verzorgd document horen opsommingen en nummeringen keurig netjes onder Alles op een rijtje! Microsoft Word door: H.M. v.d. Hoef In een verzorgd document horen opsommingen en nummeringen keurig netjes onder elkaar te staan, of het nu gaat om streepjes, punten, blokjes of om

Nadere informatie

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft)

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft) 1. Welke stappen moeten er precies worden uitgevoerd om een sjabloon te maken? U opent een nieuwe, lege presentatie (knop Nieuw, werkbalk Standaard). Ga eerst naar de modelweergave via het menu Beeld.

Nadere informatie

Word 2010: lange documenten

Word 2010: lange documenten Word 2010: lange documenten I N H O U D S O P G A V E 1 Grote documenten... 1 1.1 Snel even een flinke tekst produceren... 1 1.2 Koppen... 2 1.2.1 Inleiding... 2 1.2.2 Koppen: opmaak aanpassen... 2 1.2.3

Nadere informatie

3. Opmaak van documenten

3. Opmaak van documenten 57 3. Opmaak van documenten In sommige teksten is het overzichtelijker om schema s en opsommingen te gebruiken. In Word kunt u deze opmaak gemakkelijk toepassen met behulp van tabstops en opsommingstekens.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

Handleiding Opmaak Emely Van Bosstraeten Steffi Laurens 1 BaKO A

Handleiding Opmaak Emely Van Bosstraeten Steffi Laurens 1 BaKO A Handleiding Opmaak Emely Van Bosstraeten Steffi Laurens 1 BaKO A 2012-2013 Inhoud Lettertype... 1 Tekstgrootte... 2 Vet, cursief, onderstrepen, doorhalen... 2 Tekstmarkeering... 4 Tekstkleur... 4 Opmaak

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14 3 Opdrachten geven... 16 3.1

Nadere informatie

HANDLEIDING E- RUGBY COMPETITIE MODULE. REGIONALE INDELER SCHEIDSRECHTERS Versie

HANDLEIDING E- RUGBY COMPETITIE MODULE. REGIONALE INDELER SCHEIDSRECHTERS Versie HANDLEIDING E- RUGBY COMPETITIE MODULE REGIONALE INDELER SCHEIDSRECHTERS Versie 2017 09 06 Inhoudsopgave INLOGGEN... 2 OVERZICHT WEDSTRIJDPROGRAMMA... 2 Selecteren op datum... 2 Selecteren op nog niet

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 INSTRUCT

INHOUDSOPGAVE 2 INSTRUCT 2 INSTRUCT INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 VOORWOORD... 8 GEBRUIK VAN HET CURSUSBOEK... 8 ONLINE ONDERSTEUNING... 10 INLEIDING: ALGEMENE BASISKENNIS... 10 1 WORD, BASISMOGELIJKHEDEN... 16 Toets vooraf...

Nadere informatie

Documentwijzigingen bijhouden en bekijken

Documentwijzigingen bijhouden en bekijken Documentwijzigingen bijhouden en bekijken Het schrijven van een document is vaak een gezamenlijke taak. Als uw onderzoeksdocument of projectvoorstel verschillende auteurs en revisoren heeft, kunt u met

Nadere informatie

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN 1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN Wat is een draaitabel? De functie Draaitabel is het krachtigste instrument van Excel om grote verzamelingen data te analyseren. De data worden razendsnel samengevat in een

Nadere informatie