Mijn fictiedossier: Oorlogswinter Geschreven door: Jan Terlouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn fictiedossier: Oorlogswinter Geschreven door: Jan Terlouw"

Transcriptie

1 Mijn fictiedossier: Oorlogswinter Geschreven door: Jan Terlouw Naam: Jordi de Rooij Klas: 3T3

2 1. Zakelijke gegevens. Het boek is bekroond met de gouden griffel van Het boek heeft 169 bladzijden en ik heb de 69 druk gelezen van Oorlogswinter. De eerste druk van dit boek is uitgekomen in het jaar 1972.

3 2. Samenvatting van het boek. Michiel van Beusekom (16) is zoon van de burgemeester van het Nederlandse dorp de Vlank aan de noordrand van de Veluwe in de buurt van een ander dorp, Hattem dat aan de Gelderse kant van de IJssel, tegenover Zwolle ligt. In de hongerwinter van trokken hier veel mensen langs, afkomstig uit de grote steden in het westen van het land, om voedsel te halen in het noordoosten van het land of joodse mensen die aan het vluchten waren. Al dit verkeer (veelal lopend en op de fiets) ging over die IJsselbrug bij Zwolle. De brug was ook een bekend controlepunt van de Duitsers, moeilijk te passeren voor vluchtelingen en mensen die er overheen moesten. Naast de autobrug was er ook een brug voor de trein. De geallieerden deden hun uiterste best om die bruggen te bombarderen of over te nemen. Een vernielde brug belemmerde ook het Duitse vervoer waardoor veel van hun plannen niet meer mogelijk waren. Het verhaal begint met de overval op het distributiekantoor van Lagezande, waarbij de buur jongen van Michiel Dirk Knopper wordt gearresteerd door de Duitsers. Dirk wordt naar Amersfoort gebracht en word daar gemarteld door de Duitsers om antwoorden uit hem te krijgen over wie er nog meer bij de overval betrokken waren, maar weet later te ontsnappen tijdens een vervoer naar Apeldoorn. Vlak voor de overval geeft Dirk aan Michiel een brief die deze moest bezorgen aan Bertus Hardhorend als Dirk niet terug zou komen. Bertus wordt echter ook opgepakt wegens verzet tegen de duitsers. Voordat Michiel de brief aan Bertus had kunnen geven. Hij opent daarom de brief en vindt daarin dat er een Engelse piloot gewond in de bossen ligt die verzorging, eten en drinken nodig heeft. De schuilplaats heeft Dirk zelf gemaakt. De schuil plaats is een klein gat in de grond wat is bedekt met takken van een boom. Michiel besluit daarom Jack, de piloot, zelf te gaan verzorgen. Hij weet niemand die hij echt zou kunnen vertrouwen. Hij kan het echter niet alleen af: de piloot is gewond en heeft elke dag voedsel nodig. Hij neemt zijn zus Erica daarom in vertrouwen, een verpleegster. Zij verpleegt Jack zo goed als onder de omstandigheden mogelijk is. Jack en Erica krijgen hierdoor een relatie. Jack was afkomstig uit een reeds bevrijd deel van Nederland en was opgestegen in Eindhoven om de IJsselbruggen te bombarderen. Hij werd echter neergeschoten. Zijn parachute kwam in de bomen terecht, waarbij hij zijn been brak. Een Duitse militair schoot op hem. Dirk was hiervan getuige en doodde de Duitser met een mes. Hij bracht Jack

4 2. Over de auteur Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in het dorpje Kamperveen. In 1948 is Jan begonnen aan een studie Wis- en Natuurkunde in de Rijksuniversiteit in Utrecht waar hij in 1956 slaagde en zijn diploma kreeg. Na al zijn onderzoeken wist Jan dat hij wat anders wou gaan doen en hij stopte met zijn onderzoeken voor natuurkunde en begon zich meer bezig te houden met politiek en boeken schrijven voor kinderen. In 1970 heeft jan zijn eerste boek geschreven Pjtr en oom Willibrord. Buiten het schrijven om werd hij ook een druk raadslid van de gemeente raad en is in 1971 zelfs voor de D66 in de tweede kamer gekomen. Na twee jaar in de tweede kamer werd hij fractie voorzitter van de D66. Toen hij het gezag had in de partij heeft hij de partij uit een grootte dip geholpen en behaalde een belangrijke verkiezingsoverwinning in Door deze overwinning is Jan minister van Economische zaken en Vicepremier van de tweede kamer geworden. Jan heeft buiten zijn politieke leven ook veel gedaan aan het schrijven van jeugd boeken.. Zijn vrouw kwam op het idee om zijn verhalen te uit te brengen. in zijn carrière als schrijver heeft jan 4 grote prijzen binnen gehaald: in 1972 de gouden griffel voor Koning van Katoren, in 1973 voor Oorlogswinter, in 1990 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 tot 16 jaar voor de Kunststrijder en in 2000 de Tip van de Jonge Jury voor Eigenrechter.

5 3. Over het boek Beantwoord de volgende vragen: A. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft. Op de voorkant van het boek staat een jongen die zich verstop en hij heeft ook wat in de hand maar weet niet heel goed wat dat moet voor stellen waarschijnlijk verstop hij zich voor de Duitser denk ik. B. Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben. Nee het staat er niet letterlijk bij maar ik denk dat het voor de mensen van de 2 e wereldoorlog is opgedragen. C. Wie is de hoofdpersoon/ wie zijn de hoofdpersonen? Waaraan merk je dit? Noteer de namen van de hoofdpersonen en beschrijf hun karakter. Gebruik hiervoor minstens twee positieve en twee negatieve karaktereigenschappen. Geef bij elke eigenschap een goed voorbeeld. De hoofdpersoon uit het boek is Michiel, Michiel is een aardig en behulpzame jongen die nog op school zit. D. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben. Een van de plekken waar het verhaal zich het meest afspeelt is in Vlank het dorp van Michiel. De tweede belangrijke plek is het hol van jack waar hij in schuilt de hele verhaal. E. Staat het verhaal in een chronologische of niet-chronologische volgorde en wat maakt dit uit voor het verhaal? Op welke manieren heeft de schrijver dit verhaal spannend gemaakt? Welke trucs met tijd herken je in het boek? Noem tenminste drie trucs met tijd en geef bij elke truc een goed voorbeeld uit het boek. Ja want er komen geen flash backs in voor. Het verhaal word spannend gehouden door de plotselinge gebeurtenissen zoals de dood van Michels vader en door huiszoekingen van de Duitsers.

6 F. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven. Leg uit! Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Leg ook dit uit Het verhaal word grotendeels vanuit de Ik-vorm van Michiel verteld. Behalve op de stukken dat Michiel er niet bij is dan word het verhaal vanuit de hij-vorm verteld. Het heeft een gesloten einde want de 2 e wereldoorlog is afgelopen en Nederland is bevrijdt.

7 4. Leeservaringen Onderwerp: -Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat? Ja het verhaal spreek met heel er aan omdat, het over een oorlog gaat en dat is spannend. -Heeft het verhaal je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien? Waarom wel/niet? Ja het heeft mij zeker een andere kant van het verhaal laten zie omdat ik dacht dat de oorlog wel mee viel maar je kon echt niemand vertrouwen zelfs jouw eigen familie niet. -Ben je door het verhaal aan het denken gezet? Het verhaal heeft me wel aan het denken gezet want ik wil nooit een oorlog mee maken. -Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte? Ja is wel anders dan de film en ik dacht dat het zo zou aflopen zo als in de film. -Ben je door het verhaal anders over bepaalde onderwerpen die in het verhaal besproken worden gaan denken? Ja want ik ben nu wel meer te weten gekomen over de 2 e wereld oorlog. -Wordt het onderwerp goed en grondig uitgewerkt of blijft het toch tamelijk oppervlakkig? Het onderwerp word zeker goed behandeld omdat zelfs kleine dingen naar voren worden gehaald zoals plaatsen. -Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar? Veel dingen uit het boek waren voorspelbaar maar zoals de plotselinge aanvallen van de Duitsers en dat hun eigen om hun verraadde. -Welke kanten van het onderwerp worden uitvoerig besproken en welke krijgen volgens jou te weinig aandacht? Ik vind dat de situatie van Dirk te weinig is besproken je hoort alleen dat hij is opgepakt en daarna een klein deel van wat er met hem gebeurt. Het had mij leuker geleken als je ook wat meer over het verzet zou te lezen krijgen.

8 -Heb je weleens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen? Vind je dit verhaal beter of het andere? Hoe komt dat? Nee want dit zijn de eerst paar boeken dat ik ooit lees.

9 Gebeurtenissen: -Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien? Ja het verhaal blijft boeiend omdat er geen flash back in zitten. -Zit er genoeg tempo in het verhaal of valt het af en toe stil? Er zit een heel goed tempo in het verhaal want in de spannende stukjes gaan ze juist iets langer op in en dat is wel slim. -Gaat het in dit verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en gevoelens van de personen? Wat vind je van de nadruk daarop? Het gaat alleen om de gebeurtenis want ze willen je juist een blik van de 2 e wereld oorlog mee geven. -Hebben de gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke gebeurtenissen vooral? Hoe komt dat? Ja zeker ik heb veel over de oorlog gehoord op school maar als je zo leest hoe erg het was heeft dat zeker een grote invloed op me omdat ik weet dat mijn opa en oma het ook zo meegemaakt hebben. -Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk? Ja het verhaal is geloofwaardig verteld omdat het gebaseerd is op een echte gebeurtenis. -Zijn de gebeurtenissen herkenbaar? Nee voor mij niet omdat ik niet in die tijd heb geleefd maar voor de oudere mensen zijn de gebeurtenissen in het verhaal wel herkenbaar. -Zijn de gebeurtenissen verrassend, origineel en ongewoon of voorspelbaar en bekend? Voorspelbaar omdat je weet wat er in oorlogen gebeurt. -Heb je zelf weleens iets meegemaakt wat lijkt op de gebeurtenissen in het verhaal? Gaat het daardoor meer voor je leven, krijgt het daardoor meer betekenis of juist niet? Nee want ik heb nog nooit een oorlog mee gemaakt.

10 -Staan in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die? Het is een boek over de oorlog natuurlijk zou ik niks uit dit boek mee willen maken.

11 Personages: -Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages? Je ge gaat je meer in leven in Michiel omdat je alles over hem te weten. En door dat je ook zijn gevoelens te weten komt ga je je alleen nog maar meer inleven. -Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de verhaalpersonen? Ja want je zit echt in de geest van Michael maar van de andere niet echt. -Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Wat spreekt je zo in hem/haar aan? Aan de ene kant wel omdat het wel stoer is van Michiel wat hij allemaal voor verzet heeft gepleegd in de oorlog maar aan de andere kant ook weer niet want door de acties van Michiel kun je ook worden opgepakt of erger. -Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de verschillende verhaalpersonen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verrassend of voorspelbaar? Ik vind het gedrag van de personen goed omdat ze goed handelen in de moeilijke tijden. Ik vind wel dat mensen het zo moeten doen in de oorlog zich verzetten tegen de mensen die je land hebben bezet maar ik kan ook goed begrijpen dat mensen te bang zijn in deze situatie dat ze het niet doen. -Heeft één van de verhaalpersonen je beïnvloed? Zo ja, in welk opzicht? Nee niemand heeft bij echt beïnvloed omdat ze allemaal dingen doen die erg gevaarlijk zijn in die tijden en ik zal die dingen zelf nooit doen. -Heeft het gedrag, een uitspraak of een gedachte van een van de personages je aan het denken gezet? Ja het gedrag van oom Ben heeft mij wel aan het denken gezet dat je moet uitkijken met wie je allemaal vertrouwt.

12 -Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen? Je komt van alle personages ruim genoeg te weten om te komen weten hoe ze zich voelen of hun manier van denken op sommige stukken van het verhaal gaat dat wat moeilijker maar als je goed leest kom je er altijd wel achter hoe de personen zich voelen in het verhaal. -Moet je zelf veel invullen over het innerlijk van de personages? Begrijp je ze goed of juist niet? Waar ligt dat volgens jou aan? Nee eigenlijk helemaal niets de schrijver heeft het zo geschreven dat je (bijna)alles over de personages te weten komt. -Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk? Ja heel erg door de oorlog zie je toch wat het met mensen doet sommige personen in het boek veranderen heel erg door de gebeurtenissen ze worden vaak net wat heldhaftiger en behulpzamer voor de mensen om zich heen. -Welke beslissingen die door de personages worden genomen vind jij vreemd of onbegrijpelijk? Ik vind de beslissing van oom Ben onbegrijpelijk hoe je je eigenland nou zo kunt verraden door samen te gaan werken met de mensen die je land bezetten en je eigen vrienden familie en andere landgenoten te verraden.

13 Bouw: -Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen? Ja alles gebeurt op logische volgorde zonder flashbacks en vooruit blikken, Hierdoor leest het verhaal ook veel makkelijker. -Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend? Het verhaal is heel spannend opgebouwd door dat er geen spanning bogen zijn het komt gewoon in een keer waardoor het leuker blijft. Het is zo ook minder voorspelbaar. -Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw? Hoe komt dat? De opbouw van het verhaal is heel logisch en makkelijk geschreven. Het komt vooral denkik om dat het verhaal maar over een persoon zijn gedachtes en gevoelens laat weten en niet bij alle andere zo uitgebreid. -Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden? Wat hebben ze met elkaar te maken? Er zijn op het begin een paar verschillende verhaallijnen maar die komen op het einde van het boek allemaal samen tot een grote spannende verhaallijn. Ze hebben op het begin niks met elkaar te maken maar na mate je verder leest komen ze steeds dichter bij elkaar. -Bevat het verhaal tijdsprongen en terugblikken die het verhaal interessanter of juist onnodig ingewikkeld maken? Nee helemaal geen het hele verhaal is chronologisch opgebouwd. -Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat? Ja door dat aan het einde van het boek de oorlog voorbij is word het onderwerp heel mooi afgesloten vind ik. Ook op het laatst als Michiel ouder is en ze vertellen over meerdere oorlogen die geweest zijn na de tweede Wereld oorlog word het einde toch mooier afgesloten.

14 Taalgebruik: -Vind je het verhaal lastig of makkelijk te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken? Sommige stukjes zijn wel moeilijk lezen omdat een groot deel van het verhaal in het dialect is gesproken. Ik snap het dialect wel grotendeels omdat het verhaal hier in de buurt afspeelt maar het is soms toch wel lastig. -Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet? Het verhaal bevat veel oude woorden die nu niet heel veel meer worden gebruikt die wel moeilijk zijn. Maar ik kon gewoon naar mijn ouders gaan of ze het wouden uitleggen en daardoor ging het lezen veel makkelijker. -Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo? Nee het verhaal bevat bijna geen beschrijvingen alleen een paar over de schuilplaats en hoe dingen er uit zien die Michiel ziet maar verder over de moeilijke woorden word niks beschreven. -Zitten er veel dialogen (gesprekken) in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet? Ja er zitten heel veel gesprekken in ik vind dat wel leuker om te lezen dan gewone verhalen omdat het allemaal wat makkelijker leest. Het enige nadeel eraan vind ik dat het soms moeilijk uit te vinden is wie wat zegt.

15 5. Recensie en eigen mening Recensie Oorlogswinter, Jan Terlouw door Sanne van den Bosch Het is misschien wel het bekendste boek uit de geschiedenis van de jeugdliteratuur in Nederland. En dat is niet voor niets. Jan Terlouw weet de oorlog zo te beschrijven dat generaties die deze oorlog niet mee hebben gemaakt toch het gevoel kunnen hebben dat ze er middenin zitten. Het boek vertelt het verhaal van burgemeesterszoon Michiel van Beusekom. Hij is 16 jaar en vindt de oorlog in het begin wel spannend. Dit gevoel raakt hij echter snel kwijt wanneer hij verwikkeld raakt in verzetsacties waarbij hij uiteindelijk de zorg van een engelse soldaat op zich neemt. Terlouw weet de spanningsbogen in het boek goed te beschrijven. Al vertelt hij vaak van te voren dat een actie niet gaat lukken, of dat Michiel ergens niet zal aankomen, de twee á drie pagina s die daarna komen zijn toch duizelingwekkend spannend. Hoewel het verhaal niet in het ik-perspectief geschreven staat, leef je wel met Michiel mee en zie je de wereld door zijn ogen. Dat Terlouw zelf de oorlog heeft meegemaakt is te merken aan de manier waarop hij bepaalde mensen beschrijft in zijn boek. Voor NSB ers is geen enkele vorm van sympathie te bekennen en ook bij een Duitser die het broertje van Michiel redt, worden alsnog vraagtekens gezet. Terlouw is misschien wel de meester in zijn lezer op het verkeerde been zetten. Zij die het hele boek beschreven zijn als NSB ers blijken later de hele oorlog joden in huis te hebben gehad en de enige persoon van wie je denkt dat Michiel hem altijd blindelings kan vertrouwen blijkt een NSB er te zijn die alles voor de Duitsers overheeft. Zo leert hij zijn lezers om niet te snel te oordelen en dat mensen je erg kunnen teleurstellen. Het taalgebruik dat Terlouw gebruikt is 40 jaar na het verschijnen van de eerste druk nog altijd goed leesbaar. Er komt een enkele uitdrukking in voor die niet meer gebruikt wordt, maar dat bederft het algemene taalgebruik niet.

16 Na het lezen van dit boek heb je als lezer een heldere kijk op de oorlogsproblematiek, het verzet en de collaboratie. Het boek laat niet los. Wat mij betreft is het totaal verdiend dat Terlouw met het schrijven van dit boek een Gouden Griffel heeft verdiend. Beoordelingswoorden: Spannend Spannend is het enige beoordelingswoord wat ik kon vinden in de recensie maar het is er wel een waar ik het zeker mee eens ben. Mijn mening over het boek: Ik vond het een heel leuk boek om te lezen want, de oorlog trekt mij wel. Het verhaal op zich had ik niet verwacht dat het zo spanend was en ik heb er door wel iets meer over de 2 e wereldoorlog geleerd en ik hoop dat nooit mee te maken.

Mijn fictiedossier: Oorlogswinter Geschreven door: Jan Terlouw

Mijn fictiedossier: Oorlogswinter Geschreven door: Jan Terlouw Mijn fictiedossier: Oorlogswinter Geschreven door: Jan Terlouw Naam: Jordi de Rooij Klas: 3T3 1. Zakelijke gegevens. Het boek heet: Oorlogswinter De schrijver is: Jan Terlouw De uitgever: Lemniscaat, Rotterdam

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Oorlogswinter. Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis

Oorlogswinter. Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis Oorlogswinter Leon Kortier 3T2 Mevrouw Scholten-Nieuwenhuis 1 1. Zakelijke gegevens A. Titel boek: Oorlogswinter, het boek heeft geen ondertitel B. Auteur: Jan Terlouw C. Naam uitgever: Lemniscaat Jaar

Nadere informatie

Titel Oorlogswinter. Auteur Jan Terlouw. Uitgever Lemniscaat b.v Rotterdam. In 1972 verschijnt dit boek het heeft 162blz. Eenenzestigste druk

Titel Oorlogswinter. Auteur Jan Terlouw. Uitgever Lemniscaat b.v Rotterdam. In 1972 verschijnt dit boek het heeft 162blz. Eenenzestigste druk A. Titel van het boek Als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden! B. Naam van de auteur Als de schrijver een pseudoniem gebruikt, moet je de echte naam ook vermelden. C. Naam van de uitgever,

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Imelda Schutte. 4T1. Mevrouw Buschers.

Mijn fictiedossier. Imelda Schutte. 4T1. Mevrouw Buschers. Mijn fictiedossier. Imelda Schutte. 4T1. Mevrouw Buschers. Inhoud 1. Zakelijke gegevens.... 3 Onderdeel A.... 3 2. Samenvatting van het boek.... 3 Van web.... 3 Verbeterd.... 4 3. Over de auteur... 5 Jan

Nadere informatie

Oorlogswinter. Jan Terlouw.

Oorlogswinter. Jan Terlouw. Oorlogswinter. Jan Terlouw. 1. Zakelijke gegevens over het boek. a. De titel van het boek is: Oorlogswinter b. Naam van de auteur: Jan Terlouw c. Naam van de uitgever: Lemniscaat b.v, Rotterdam Jaar van

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Titeluitleg Het verhaal speelt zich af in de 2e Wereldoorlog (Oorlogs), in de hongerwinter (winter ).

Titeluitleg Het verhaal speelt zich af in de 2e Wereldoorlog (Oorlogs), in de hongerwinter (winter ). Boekverslag door een scholier 2097 woorden 19 oktober 2003 6,7 350 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Vak Nederlands Titel Oorlogswinter Titeluitleg Het

Nadere informatie

Oorlogswinter. Naam: Merle Goering Klas: H4T1 Docent: mevrouw Buschers.

Oorlogswinter. Naam: Merle Goering Klas: H4T1 Docent: mevrouw Buschers. Oorlogswinter. Naam: Merle Goering Klas: H4T1 Docent: mevrouw Buschers. Zakelijke gegevens Naam auteur: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Jaar van verschijnen: 1972 Aantal bladzijden: 169 Druk: 65 e druk

Nadere informatie

Echte mannen eten geen kaas

Echte mannen eten geen kaas Echte mannen eten geen kaas Naam: Manon Siemerink. Klas: 3T1. Leraar: Owel. 1 Waaraan moet mijn verslag voldoen? Jouw verslagen bestaan telkens uit onderstaande onderdelen. Je moet deze onderdelen goed

Nadere informatie

Naam: Joep Brummelhuis Klas: 3T1 Docent: mevrouw Owel

Naam: Joep Brummelhuis Klas: 3T1 Docent: mevrouw Owel Mijn Ficitiedossier Naam: Joep Brummelhuis Klas: 3T1 Docent: mevrouw Owel 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A 1. Titel van het boek is: Oorlogswinter 2. Naam van de schrijver: Jan Terlouw 3. Naam van de

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Mevrouw Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Mevrouw Owel Mijn fictiedossier Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Mevrouw Owel 1 Inhoud: 1. Zakelijke gegevens...blz 3 2. Samenvatting.blz 3/4 3. Over de auteur Corien Botman...blz 4 4. Over het boek. blz 4 5. Leeservaringen..blz

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Collin Kamps Klas:4T1 Leraar: Mvr. Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Collin Kamps Klas:4T1 Leraar: Mvr. Owel Mijn fictiedossier Naam: Collin Kamps Klas:4T1 Leraar: Mvr. Owel 1 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A A. Titel van het boek Als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden! Ontvoerd, Helen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw Boekverslag door Rik 3050 woorden 27 februari 2019 9,3 3 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Vak Nederlands

Nadere informatie

6,4. Boekverslag door M woorden 31 maart keer beoordeeld. Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Nederlands

6,4. Boekverslag door M woorden 31 maart keer beoordeeld. Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Nederlands Boekverslag door M. 2280 woorden 31 maart 2011 6,4 110 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Vak Nederlands Algemene gegevens De titel van het boek is Oorlogswinter.

Nadere informatie

1. Titel van het boek, als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden:

1. Titel van het boek, als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden: Boek 6 Vermist 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A 1. Titel van het boek, als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden: De titel van het boek is: Vermist 2. Naam van de auteur: De schrijfster

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel Mijn fictiedossier Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel 1 Inhoud: 1. Zakelijke gegevens...blz 3 2. Samenvatting.blz 3/4 3. Over de auteur Ellen Tijsinger.blz 4 4. Over het boek. blz 4/5 5. Leeservaringen..blz

Nadere informatie

Schaduwspits. Gemaakt door : Onur Arslantas. Klas: 3T3. Leraar: Mevrouw Scholten

Schaduwspits. Gemaakt door : Onur Arslantas. Klas: 3T3. Leraar: Mevrouw Scholten Schaduwspits Gemaakt door : Onur Arslantas Klas: 3T3 Leraar: Mevrouw Scholten Zakelijke gegevens A. Schaduwspits B. Corien Botman C. Querido, 2005, 199 bladzijden en ik heb het boek gelezen van de lijsters.

Nadere informatie

PIZZA MAFFIA. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten

PIZZA MAFFIA. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten PIZZA MAFFIA Onur Arslantas 3T2 Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens A. Titel van het boek Pizza Maffia B. Naam van de auteur Khalid Boudou C. Naam van de uitgever, jaar van verschijnen en het aantal

Nadere informatie

Oorlogswinter. Tim Seerden Jan Terlouw Lemniscaat

Oorlogswinter. Tim Seerden Jan Terlouw Lemniscaat Oorlogswinter Tim Seerden Jan Terlouw Lemniscaat 1 Inhoudsopgave - Informatie over de schrijver Pagina 3 - Titel en ondertitel Pagina 4 - Genre Pagina 5 - Hoofdpersonages Pagina 6 - Verhaalopbouw Pagina

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

3.Naam van de uitgever, jaar van verschijnen en het aantal bladzijden. Geef ook aan. 1E uitgave, uitgeverij holland.187 bladzijden.

3.Naam van de uitgever, jaar van verschijnen en het aantal bladzijden. Geef ook aan. 1E uitgave, uitgeverij holland.187 bladzijden. boekverslag 4, 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A 1.Titel van het boek Levi lola en de liefde. 2.Naam van de auteur wilma geldof 3.Naam van de uitgever, jaar van verschijnen en het aantal bladzijden. Geef

Nadere informatie

Aan de bal. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten

Aan de bal. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten Aan de bal Onur Arslantas 3T2 Mevrouw Scholten Zakelijke Gegevens A. Aan de bal B. Lieneke Dijkzeul C. Lemniscaat, juli 2005, 279 Bladzijden, geen druknummer gezien. Samenvatting Rahmane woont in een dorpje

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Motto Dat oorlog slecht is en dat je nooit meer in een oorlog moet vechten, alleen nog tegen oorlog.

Motto Dat oorlog slecht is en dat je nooit meer in een oorlog moet vechten, alleen nog tegen oorlog. Boekverslag door een scholier 1401 woorden 28 juli 1999 6,5 1001 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Vak Nederlands Titel Oorlogswinter Uitgever Lemniscaat,

Nadere informatie

Mijn fictiedossier: Echte manen eten geen kaas. Naam: Jordi de Rooij Klas: H4T1 Leraar: Mevrouw Owel

Mijn fictiedossier: Echte manen eten geen kaas. Naam: Jordi de Rooij Klas: H4T1 Leraar: Mevrouw Owel Mijn fictiedossier: Echte manen eten geen kaas. Naam: Jordi de Rooij Klas: H4T1 Leraar: Mevrouw Owel 1 Zakelijke gegevens Onderdeel A: A. Titel van het boek: Echte mannen eten geen kaas, vier jaar in handen

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

De Hamburger Files. Naam: Luc van den Broek. Klas: 3T2. Naam uitgever: averbode. Jaar uitgave:24 april Aantal bladzijdes: 85. Dit is de 1 e druk

De Hamburger Files. Naam: Luc van den Broek. Klas: 3T2. Naam uitgever: averbode. Jaar uitgave:24 april Aantal bladzijdes: 85. Dit is de 1 e druk De Hamburger Files Naam: Luc van den Broek Klas: 3T2 Naam uitgever: averbode Jaar uitgave:24 april 2008 Aantal bladzijdes: 85 Dit is de 1 e druk 2. Samenvatting van het boek Sessy werkt in de keuken van

Nadere informatie

Groeten uit Londen. Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel

Groeten uit Londen. Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel Groeten uit Londen Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel 1 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A De titel van het boek is Groeten uit Londen. Het boek is geschreven door Yoyce Pool.

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een tafel vol vlinders door

Boekverslag Nederlands Een tafel vol vlinders door Boekverslag Nederlands Een tafel vol vlinders door Tim Krabb? Boekverslag door een scholier 2148 woorden 30 november 2009 6,2 38 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Novelle Eerste uitgave 2009 Vak

Nadere informatie

Boekverslag Boek Gegevens van het boek:

Boekverslag Boek Gegevens van het boek: Boekverslag Boek 4 1. Gegevens van het boek: Titel: Eiland in de wind Auteur: Lieneke Dijkzeul Uitgever: Wolters-Noordhoff,Groningen Jaar van verschijnen: 2007 Aantal bladzijden: 182 Blz. Hoeveelste druk:

Nadere informatie

Melissa Even 3T2 Mevr. Scholten

Melissa Even 3T2 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is een gang met gele deuren. Rom Molemaker is de auteur van het boek. De naam van de uitgever is Van Holkema & Warendorf, Unieboek BV, Houten. Het is uitgegeven

Nadere informatie

De strijd om de kathedraal

De strijd om de kathedraal De strijd om de kathedraal Boekverslag 3 Gemaakt door: Jette Somsen Klas 3G2 Datum: 06-04-2018 1 Inhoud o Zakelijke gegevens 3 o Over de auteur.4 o Over het boek..5 o Keuze opdracht B...6 o Bronvermelding.8

Nadere informatie

Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: > 2e druk

Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: > 2e druk Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: 180 2007 > 2e druk Van internet: Madelon brengt veel tijd door achter de computer. Het liefst zit ze te chatten

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

De vlucht. Naam: Stijn Bruggert 3T4. Auteur: Joost Heyink. Uitgever: Van Holkema & warenhof

De vlucht. Naam: Stijn Bruggert 3T4. Auteur: Joost Heyink. Uitgever: Van Holkema & warenhof De vlucht Naam: Stijn Bruggert 3T4 Auteur: Joost Heyink Uitgever: Van Holkema & warenhof Jaar ven verschijnen + bladzijden: 2009 en het heeft 159 bladzijden. 2. samenvatting Katja is 17 jaar en zit in

Nadere informatie

6,6. Boekverslag door een scholier 2977 woorden 13 december keer beoordeeld. Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Nederlands

6,6. Boekverslag door een scholier 2977 woorden 13 december keer beoordeeld. Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Nederlands Boekverslag door een scholier 2977 woorden 13 december 2006 6,6 195 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Vak Nederlands Boekkeuze Ik ga het boek Oorlogswinter

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

De Eetclub Saskia Noort

De Eetclub Saskia Noort De Eetclub Saskia Noort Gemaakt door: Carsten Bos Zakelijke gegevens De Naam van het boek is De Eetclub en het is geschreven door Saskia Noort. Het boek is verschenen in 2004 en ik kon geen druk vinden

Nadere informatie

Carry Slee. razend. 2. Samenvatting van het boek.

Carry Slee. razend. 2. Samenvatting van het boek. Carry Slee. razend. 1. A. De titel van het boek is razend B. De naam van de auteur is Carry Slee. C. De uitgever van dit boek is prometheus Het boek is verschenen in 2000. Het boek heeft 144 Bladzijden.

Nadere informatie

H3T3. Het Schnitzelparadijs. Thijs Waanders Het Assink Lyceum H3T3

H3T3. Het Schnitzelparadijs. Thijs Waanders Het Assink Lyceum H3T3 H3T3 Het Schnitzelparadijs Thijs Waanders Het Assink Lyceum H3T3 Inhoud Zakelijke gegevens... 3 Samenvatting... 3 Over de auteur... 4 Over het boek... 5 Leeservaringen... 5 Recensie... 6 2 Zakelijke gegevens

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 4T4 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 4T4 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 4T4 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Vlinders. Janke Hannink 3T2 Nederlands boekverslag - Vlinders 1

Vlinders. Janke Hannink 3T2 Nederlands boekverslag - Vlinders 1 Vlinders Auteur: Simone van der Vlugt Uitgever: Lemniscaat tweede druk 175 bladzijden Jaar van verschijnen: 2009 Gemaakt door: Janke Hannink, 3T2 1 Inhoud Samenvatting van het boek... 3 Over de auteur...

Nadere informatie

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843

6,9. Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december keer beoordeeld. Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Boekverslag door Een scholier 1690 woorden 10 december 2002 6,9 340 keer beoordeeld Auteur Genre Charles Dickens Novelle, Fantasy & SF Eerste uitgave 1843 Vak Engels Algemeen: Titel: A Christmas Carol

Nadere informatie

Schaduwspitst. Naam: Manon Siemerink. Klas: 3T1.

Schaduwspitst. Naam: Manon Siemerink. Klas: 3T1. Schaduwspitst. Naam: Manon Siemerink. Klas: 3T1. 1 Docent: Mevrouw Owel. Vak: Nederlands Fictie dossier. Datum: 07-03-2014. 2 Waaraan moet mijn verslag voldoen? Jouw verslagen bestaan telkens uit onderstaande

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Zakelijke gegevens. Samenvatting van het boek.

Zakelijke gegevens. Samenvatting van het boek. Zakelijke gegevens. A. De titel van het boek is Schaduw Spits. B. De naam van de auteur is Corien Botman. C. De naam van de uitgever is Noordhoff Uitgevers, dit boek is in 2011 verschenen en heeft 190

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een meisje in de oorlogswinter door Wil Vening

Boekverslag Nederlands Een meisje in de oorlogswinter door Wil Vening Boekverslag Nederlands Een meisje in de oorlogswinter door Wil Vening Boekverslag door een scholier 1953 woorden 23 maart 2003 6,2 84 keer beoordeeld Auteur Genre Wil Vening Jeugdboek Eerste uitgave 1983

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries

Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries Boekverslag door een scholier 1549 woorden 6 oktober 2001 5,1 13 keer beoordeeld Auteur Genre Theun de Vries Oorlogsroman Eerste

Nadere informatie

Sophie Gerritsen Mevr. Owel 3T3. Groener Gras

Sophie Gerritsen Mevr. Owel 3T3. Groener Gras Sophie Gerritsen Mevr. Owel 3T3 Groener Gras 1. Zakelijke gegevens A. De titel van boek is Groener Gras B. De naam van de auteur is Klaas Bond C. Naam van de uitgever, jaar van verschijnen en het aantal

Nadere informatie

Mijn Fictiedossier. Naam: Kelsey Oosterkamp. Klas: 3T2. Leraar: Mevr. Scholten

Mijn Fictiedossier. Naam: Kelsey Oosterkamp. Klas: 3T2. Leraar: Mevr. Scholten Mijn Fictiedossier. Naam: Kelsey Oosterkamp Klas: 3T2 Leraar: Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is Het meisje in mijn hoofd. De schrijfster van het boek is Sofie van Gelder. De uitgever

Nadere informatie

Moordmeiden. Marthe Koenderink 3t3 Mvr. Scholten/nieuwenhuis.

Moordmeiden. Marthe Koenderink 3t3 Mvr. Scholten/nieuwenhuis. Moordmeiden Marthe Koenderink 3t3 Mvr. Scholten/nieuwenhuis. Samenvatting van het boek. http://www.scholieren.com/boekverslag/68072 Anouk en Laura zijn al vanaf de zandbak elkaars beste vriendinnen. Laura

Nadere informatie

2 Jouw mening. Het probleem van de hoofdpersoon. De andere personen; kort beschrijven. Vooral in hun relatie tot de hoofdpersoon.

2 Jouw mening. Het probleem van de hoofdpersoon. De andere personen; kort beschrijven. Vooral in hun relatie tot de hoofdpersoon. Formulier leesverslag Nederlands. Jouw naam Datum Klas Leraar/ lerares paraaf beoordeling A Het boek Titel van het boek Naam schrijver/ schrijfster Naam van de uitgever en jaar van verschijnen. Gebruikte

Nadere informatie

Mijn Fictiedossier. Kelsey Oosterkamp 3T2

Mijn Fictiedossier. Kelsey Oosterkamp 3T2 Mijn Fictiedossier. Naam: Klas: Leraar: Kelsey Oosterkamp 4T2 Mevr. Owel Zakelijke gegevens. De titel van het boek is OMG ik ben zwanger. De naam van de schrijver is Maria mosterd. De uitgever is van Gennep,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen

Boekverslag Nederlands Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen Boekverslag Nederlands Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen Boekverslag door een scholier 2236 woorden 6 januari 2007 5,3 12 keer beoordeeld Auteur Genre Francine Oomen Jeugdboek Eerste

Nadere informatie

Crisis. Naam: Stijn Bruggert 3T4. Auteur: Rom Molemaker. Uitgever: Uitgeverij Holland - Haarlem

Crisis. Naam: Stijn Bruggert 3T4. Auteur: Rom Molemaker. Uitgever: Uitgeverij Holland - Haarlem Crisis Naam: Stijn Bruggert 3T4 Auteur: Rom Molemaker Uitgever: Uitgeverij Holland - Haarlem Jaar van verschijnen: 2012 en 159 pagina s, eerste druk. 1 2. Samenvatting van het boek Maikel is net vrijgelaten

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd

Het meisje in mijn hoofd Het meisje in mijn hoofd Auteur: Sofie van Gelder Uitgever: Mozaïek Junior (Zoetermeer) tweede druk 173 bladzijden Jaar van verschijnen: 2009 Gemaakt door: Janke Hannink 3T2 1 Inhoud Samenvatting van het

Nadere informatie

Mijn Fictiedossier. Kelsey Oosterkamp

Mijn Fictiedossier. Kelsey Oosterkamp Mijn Fictiedossier. Naam: Klas: Leraar: Kelsey Oosterkamp 4T2 Mevr. Owel 1 Inhoudsopgave: Blz. Zakelijke gegevens: 3 Samenvatting: 4 Over de auteur: 5 Over het boek: 6 Leeservaring: 8 Recensie en eigen

Nadere informatie

1. ZAKERLIJKE GEGEVENS. Waanzinnig verliefd. Bobje Goudsmit

1. ZAKERLIJKE GEGEVENS. Waanzinnig verliefd. Bobje Goudsmit 1. ZAKERLIJKE GEGEVENS Waanzinnig verliefd Bobje Goudsmit Uitgever: uitgeversmaatschappij Holland - Haarlem Jaar van verschijnen: 2001 152 bladzijdes Eerste druk 2. Samenvatting van het boek Kim is de

Nadere informatie

Mijn fictiedossier: de ogen van de condor Geschreven door: Lydia rood

Mijn fictiedossier: de ogen van de condor Geschreven door: Lydia rood Mijn fictiedossier: de ogen van de condor Geschreven door: Lydia rood Naam: Jordi de Rooij Klas: 3T3 1 Het boek heet: de ogen van de condor De schrijfster is : Lydia rood De uitgever: Leopold, Amsterdam

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De scheltopusik door Maarten 't Hart

Boekverslag Nederlands De scheltopusik door Maarten 't Hart Boekverslag Nederlands De scheltopusik door Maarten 't Hart Boekverslag door een scholier 1651 woorden 14 maart 2004 5,5 22 keer beoordeeld Auteur Genre Maarten 't Hart Novelle Eerste uitgave 2003 Vak

Nadere informatie

Voor jou 10 anderen. Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck

Voor jou 10 anderen. Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck Voor jou 10 anderen. Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck 1. Zakelijke gegevens A. Voor jou 10 anderen B. Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck C. Noordhoff uitgevers Verschenen in 2011 99 bladzijden 1 e

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 De jongen in de 20-11-2017 gestreepte pyjama John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 Zakelijke gegevens Titel: De jongen in de gestreepte pyjama Auteur: John Boyne (zie afbeelding)

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april 2004 6,2 299 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman Eerste uitgave 1970 Vak Nederlands 3. Verantwoording keuze

Nadere informatie

Naam: Madelief van Rooijen Klas: 3T1 Leraar: mevrouw Scholten. De gele scooter

Naam: Madelief van Rooijen Klas: 3T1 Leraar: mevrouw Scholten. De gele scooter Naam: Madelief van Rooijen Klas: 3T1 Leraar: mevrouw Scholten De gele scooter 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A Titel: de gele scooter Auteur: Elle van den Bogaart Uitgever: Van Holkema & Warendorf in

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag door een scholier 1775 woorden 21 september 2004 7 206 keer beoordeeld Auteur Genre Ron Langenus Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Mijn Fictiedossier. Joep Brummelhuis. Mevrouw Owel 3T1

Mijn Fictiedossier. Joep Brummelhuis. Mevrouw Owel 3T1 Mijn Fictiedossier Joep Brummelhuis Mevrouw Owel 3T1 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A Titel van het boek: Pizza maffia Naam van de schrijver: Khalid Boudou Naam van de (uitgever, Jaar van verschijning,

Nadere informatie

Hanneke van Herk. Beschrijvingsopdracht:

Hanneke van Herk. Beschrijvingsopdracht: Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb voor dit boek gekozen, omdat dit boek in het werkboek van Laagland werd aangeraden bij deze opdracht. Ik heb ook voor dit boek gekozen, omdat ik het er wel leuk

Nadere informatie

c. Wat is de vertelde tijd? Een jaar. Het verhaal begint als Robinson aan het verhuizen is en eindigt als het schooljaar is afgelopen.

c. Wat is de vertelde tijd? Een jaar. Het verhaal begint als Robinson aan het verhuizen is en eindigt als het schooljaar is afgelopen. Boekverslag door een scholier 1368 woorden 2 januari 2002 5,4 45 keer beoordeeld Auteur Genre Doeschka Meijsing Psychologische roman, Coming of age Eerste uitgave 1976 Vak Nederlands Primaire Gegevens

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Breaktime door Aidan Chambers

Boekverslag Nederlands Breaktime door Aidan Chambers Boekverslag Nederlands Breaktime door Aidan Chambers Boekverslag door V. 2069 woorden 15 oktober 2015 8,4 3 keer beoordeeld Auteur Genre Aidan Chambers Jeugdboek Eerste uitgave 1978 Vak Nederlands Zakelijke

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wespennest door Bart Moeyaert

Boekverslag Nederlands Wespennest door Bart Moeyaert Boekverslag Nederlands Wespennest door Bart Moeyaert Boekverslag door V. 1835 woorden 15 oktober 2015 10 1 keer beoordeeld Auteur Genre Bart Moeyaert Streekroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

2. Samenvatting van het boek

2. Samenvatting van het boek 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A A. Titel van het boek/de film Als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden! Saartje Tadema B. Naam van de auteur/regisseur Als de schrijver een pseudoniem

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni 2009 6,2 609 keer beoordeeld Auteur Genre Joyce Pool Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands B.1 Tijdens een schooluitstap in Londen raken Jamal

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Boekverslag 1 Nederlands

Boekverslag 1 Nederlands Boekverslag 1 Nederlands 1. Zakelijke gegevens Titel: Een goede dag voor de ezel Naam van de auteur: Tim Krabbé Naam van de uitgever: Prometheus, Amsterdam Jaar van verschijnen: 2005 Aantal bladzijden:

Nadere informatie

boekverslag 2, Zakelijke gegevens: Titel: Bangkok Boy Auteur Carry Slee Uitgeverij: FMB uitgevers jaar van uitgave: 2009 aantal bladzijden: 255

boekverslag 2, Zakelijke gegevens: Titel: Bangkok Boy Auteur Carry Slee Uitgeverij: FMB uitgevers jaar van uitgave: 2009 aantal bladzijden: 255 boekverslag 2, Zakelijke gegevens: Titel: Bangkok Boy Auteur Carry Slee Uitgeverij: FMB uitgevers jaar van uitgave: 2009 aantal bladzijden: 255 1e druk samenvatting van het boek: Het verhaal in Bangkok

Nadere informatie

Boekverslag Engels Bartlett and the Ice Voyage door Odo Hirsch

Boekverslag Engels Bartlett and the Ice Voyage door Odo Hirsch Boekverslag Engels Bartlett and the Ice Voyage door Odo Hirsch Boekverslag door een scholier 1753 woorden 25 oktober 2003 6,4 10 keer beoordeeld Auteur Odo Hirsch Eerste uitgave 1999 Vak Engels A, zakelijke

Nadere informatie

Joep Brummelhuis 3T1 mevrouw Owel

Joep Brummelhuis 3T1 mevrouw Owel Mijn fictiedossier: Joep Brummelhuis 3T1 mevrouw Owel 1 Zakele gegevens Onderdeel A 1 De titel van het boek: Schaduwspits 2 De Schrijver: Corien Botman 3 Uitgever: Noordhoff uitgevers BV, Groningen/Houten

Nadere informatie

1. Zakelijke gegevens

1. Zakelijke gegevens 1 1. Zakelijke gegevens A De titel van het boek is Drijfjacht. B De naam van de auteur is Rom Molemaker C De uitgever is Uitgeverij Holland Haarlem. Het boek is in 2012 uitgekomen en heeft 176 pagina s

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen

Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen door Kader Abdolah Boekverslag door een scholier 2238 woorden 25 februari 2002 6,5 38 keer beoordeeld Auteur Genre Kader Abdolah Psychologische roman

Nadere informatie

5,6. 1. Zoek informatie van de schrijver op internet. (leven en ander werk). Boekverslag door een scholier 1705 woorden 25 januari 2010

5,6. 1. Zoek informatie van de schrijver op internet. (leven en ander werk). Boekverslag door een scholier 1705 woorden 25 januari 2010 Boekverslag door een scholier 1705 woorden 25 januari 2010 5,6 15 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Thriller & Detective, Jeugdboek Eerste uitgave 1989 Vak Nederlands Onderdeel: 1. Persoonlijke

Nadere informatie

Als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden! Echte mannen eten geen kaas En de ondertitel is Vier jaar in handen van een loverboy

Als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden! Echte mannen eten geen kaas En de ondertitel is Vier jaar in handen van een loverboy . Zakelijke gegevens Onderdeel A a. titel van het boek Als het boek een ondertitel heeft, moet je die ook vermelden! Echte mannen eten geen kaas En de ondertitel is

Nadere informatie

Nick Bouwmeesters. Klas 3T3. Inleverdatum: 17-01-14

Nick Bouwmeesters. Klas 3T3. Inleverdatum: 17-01-14 Nick Bouwmeesters Klas 3T3 Inleverdatum: 17-01-14 1. Zakelijke onderdelen A: Anne Frank. Het achterhuis. B: Anne Frank C: uit gegeven door: Contact. Jaar van verschijnen verhaal: 1947 Jaar van verschijnen

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Bas Busschers Klas: 4T2 Leraar: Scholten

Mijn fictiedossier. Naam: Bas Busschers Klas: 4T2 Leraar: Scholten Mijn fictiedossier Naam: Bas Busschers Klas: 4T2 Leraar: Scholten 1 1. Zakelijke gegevens A. De titel van het boek is Het Web. B. De naam van de auteur is Joost Heyink. C. Het boek heeft 169 bladzijdes.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee Boekverslag door een scholier 1653 woorden 28 november 2001 7 232 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gegevens:

Nadere informatie

Te snel. Stijn Bruggert 3T4. Schijfster: Caja Cazemier. Uitgever: Ploegsma cop p 1 e druk

Te snel. Stijn Bruggert 3T4. Schijfster: Caja Cazemier. Uitgever: Ploegsma cop p 1 e druk Te snel Stijn Bruggert 3T4 Schijfster: Caja Cazemier Uitgever: Ploegsma cop. 2008 152p 1 e druk 0 Samenvatting Eline heeft zes weken verkering met Tim. Bijna niemand weet van hun verkering. Voordat Eline

Nadere informatie