Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders."

Transcriptie

1 Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders. Aanleiding Het fietspad is te druk en/of te smal. Er zijn veel fietsers en andere gebruikers van het fietspad. De snor/brommers kun je goed horen en ruiken. Ze gaan sneller en vragen dus vaker om ruimte om in te halen. In dat verband richt de irritatie/afkeer zich vooral op de groep die het meest opvalt, het vaakst voor conflicten zorgt: de snor/brommers. De niet-snor/brommers verketteren de snor/brommers. En aangezien zij ruim in de meerderheid zijn en de sympathie hebben, is vooral dat geluid te horen. Snorbrommers zitten in de hoek waar de klappen vallen. Probleem Er dreigen maatregelen genomen te worden om de snor/brommer stiekem weg te drukken ten gunste van anderen en ten koste van veiligheid, bruikbaarheid of financiën van de snor/brommerberijder. Overwegingen Imago van de bromscooter/snorscooter is slecht; veel niet-gebruikers vinden het ondingen en zien ze het liefst verdwijnen. Dit komt voort uit de drukte op het fietspad, waarbij de snor/brommer symbool wordt: is die weg dan lijkt het probleem opgelost. De uitstoot is hoog; vooral van de tweetakt bromfietsen en de snorfiets omdat deze in snelheid extra geknepen is. Voor sommige gemeenten een reden om deze twee groepen met de milieuzone te weren uit bepaalde gebieden. De elektrische varianten maken het voertuig een stuk aantrekkelijker en acceptabeler voor de beleidsmensen. Zowel de bromfiets als de snorfiets kan een handig en snel voertuig zijn om je bestemmingen te bereiken. De Snorfiets wordt vooral in de steden gebruikt en de bromfiets op het platteland. De snorfiets omdat die in de stad op het fietspad mag en er geen helm gedragen hoeft te worden wat de bruikbaarheid vergroot. De bromfiets is vanwege zijn snelheid en grotere af te leggen afstanden buiten de bebouwde kom aantrekkelijk. Het belang van de snor/brommer is niet erg in beeld. De beleidsmensen willen zich niet verbinden aan een impopulair vervoermiddel.

2 Doel We kennen binnen het verkeer verschillende modaliteiten. Het is belangrijk om al die modaliteiten goed te faciliteren opdat eenieder de juiste keuze van vervoermiddel kan maken op basis van kosten, aantrekkelijkheid en slimme keuze afhankelijk van de omstandigheden. Het juiste vervoermiddel voor de juiste rit. Opkomen voor de belangen van de groep snor- en bromfietsers is daarmee van belang voor de mobiliteit. Om dat goed te kunnen doen is het wenselijk eerst meer te weten van de doelgroep en om de functie van het vervoermiddel voor de gebruiker te achterhalen. Daartoe is een vragenlijst uitgezet onder leden die een brom- of snorfietsverzekering bij de ANWB hebben. Aanpak Er is aan zo n 8000 mensen met een ANWB verzekering voor een brom- of snorfiets gevraagd om mee te werken aan een enquête. Tevens is er eenzelfde oproep geweest in het Bovagblad ScooterXpress. Uiteindelijk hebben we een response van zo n 1700 mensen ontvangen (655 bromfietsers en 1048 snorfietsers). Bureau Blauw heeft de enquête voor ons verzorgd. De enquête bestond uit een aantal gesloten vragen en een open vraag over de eventuele hinder die men ondervindt bij het rijden met een brom- resp. Snorfiets. De resultaten Resultaten uit de gesloten vragen Algemene gegevens van de onderzoeksgroep zoals leeftijd, km etc. - Het zijn geen jongeren die (in ons onderzoek) als de scooterrijders naar voren komen. Het merendeel van de respondenten is redelijk oud (37% van de bromfietsers en 51% van de snorfietsers > 60 jaar). Er is maar een enkeling onder de 30 jaar. Iedereen had qua leeftijd een rijbewijs kunnen hebben. En toch rijden deze mensen op een brom/snor. Ze kiezen er dus bewust voor. - Van de snorscooterrijders rijdt 7,5% elektrisch. Van de brommers is dat 3,5%. Bij elkaar toch 100 personen. - De brom en snorfiets wordt weinig gebruikt voor ritten naar school. Bij de snorfiets is 46% sociaal/recreatief (brom 33%). De bromfiets is 54% woon-werkverkeer. - Bromfiets wordt door 71% vaak gebruikt (dagelijks of meerdere keren per week). Voor de snorfiets is dat 62%. Bromfiets reden voor gebruik: goedkoop (en leuk en makkelijk parkeren)snorfiets: leuk en makkelijk parkeren (en goedkoop) - Bromfietsen worden meer in het landelijk gebied gebruikt en snorfietsen meer in de stad. - Snorfietsers zijn gemiddeld ouder dan bromfietsers onder de geënquêteerden. - Bromfietsers zijn vaker mannen dan snorfietsers, maar bij beide groepen is overgrote deel man. - Alternatieven: van de bromfietsers rijdt 1/7 nooit op de fiets (of heeft geen) van de snorfietsers rijdt 1/4 nooit op de fiets (of heeft geen) van de bromfietsers rijdt 1/5 nooit met de auto (of heeft geen) van de snorfietsers rijdt 1/7 nooit met de auto (of heeft geen)

3 Aandachtspunten uit de open vraag nr. 14 uit de enquête onder brom- en snorfietsers Opmerkingen Verbeterpunten genoemd door bromfietsrijders (totaal 650) - Velen noemen de onduidelijkheid in aanduidingen ( totale chaos ) als belangrijkste verbeterpunt. Vooral de overgangen van en naar de rijbaan worden genoemd. Er is voor de bromfietser meer uniformiteit nodig, meer consistentie in plek op de weg/fietspad, en een betere vormgeving van de overgangen fietspad/rijbaan vv. Als je afremt om de rijbaan te verlaten is dat gevaarlijk doordat het achteropkomende verkeer dat vaak niet of pas laat in de gaten heeft. Anderzijds merken bromfietsers de overgang naar de rijbaan soms pas laat op en dat leidt tot onverwachte manoeuvres die hinderlijk zijn voor de bromfietser zelf en voor overige fietspadgebruikers. - Ook wordt door veel bromfietsers genoemd dat de snelheid op de rijbaan (nl 45km) echt te langzaam is om in het verkeer mee te komen. Men vindt het daardoor erg eng om tussen de auto s te rijden. De gesuggereerde snelheden waarnaar verhoogd zou moeten worden, variëren nauwelijks en liggen op km. Hoewel ook 60 (vergelijkbaar met buitenland) of een nog hogere snelheid incidenteel worden genoemd. Wanneer snorfietsers ook naar de rijbaan moeten neemt dit belangrijke probleem substantieel toe omdat snorfietsers qua kwetsbaarheid vergelijkbaar zijn met brommerrijders maar bovendien door de lagere snelheid vaker in een wringpositie komen dan de brommerrijders. - Men vindt dat er strenger gecontroleerd moet worden op bromfietsers die hun voertuig opvoeren; ze verpesten het voor de groep goedwillenden. En op snorfietsers die hen zonder helm- inhalen. En controleer dan op gedrag en niet op constructiesnelheid (dat doen we ook met auto s en motoren). Verder is voor enkelen een bijkomende conclusie dat de categorie snorfietsen op kan gaan in de categorie bromfietsen. (geen onderscheid meer maken cq snorfiets afschaffen). Spartamet mag blijven bestaan. - De behoefte aan consistentie mbt de plaats op de weg leidt ertoe dat men suggereert bromfietsen op de rijbaan te houden (bibeko) onder voorwaarde van hogere snelheid. Anderen geven aan om de zelfde reden de bromfiets op het fietspad te willen houden. - Maar er zijn er ook die de bromfiets de vrije keuze willen laten, mits de snelheid past bij gebruik op fietspad. In geval van filevorming zou het ook een prettige optie zijn als de keuze wordt gelaten tussen rijbaan of fietspad mits met aangepaste snelheid.

4 De hieronder genoemde punten zijn niet vaak gescoord maar wel noemenswaard: Voor de bromfietsers: - Detectie van bromfietsen op rijbaan bij verkeerslichten is vaak niet goed. Daardoor is het nodig door rood te rijden en dat is principieel onveilig. - Als de accu van de elektrische scooter leeg raakt gaat de snelheid naar 20 a 30 km/uur om elektriciteit te sparen. De scooterrijder wil dan niet meer tussen het verkeer op de rijbaan maar liever op fietspad. - Bromfietsers vinden in het donker de paden slecht verlicht; geen kantmarkering; tegenliggers/auto s met slecht afgestelde koplampen. - Verschillen tussen gemeenten qua regels en uitvoering van de regels. - Bewegwijzering wel afgestemd op auto s en fietsen, maar niet op bromfietsen - Bij wegwerkzaamheden wordt wel rekening gehouden met auto s en fietsers maar niet met bromfietsers. Daardoor kom je af en toe in penibele situaties terecht. Voor de snorfietsers: - Veel snorfietsers blijken tevreden te zijn met de huidige situatie. Men kon geen wensen/verbeteringen noemen. Naar schatting is dit maar liefst 1/3! - Bredere fietspaden werd veel genoemd als verbeterpunt. - Daarnaast noemde men betere fietspaden en met name onderhoud speelt een rol. Denk aan slecht asfalt, boomwortels. - Handhaving wordt door een aantal personen genoemd. Anderen verpesten het nu voor mij. Dit strookt ook met de verschillende opmerkingen zoals de wens dat er geen opgevoerde snorfietsen rijden; dat sommige fietsers sneller rijden dan de snorfietser.

5 En nog enkele genoemde punten: Een verantwoordelijker gedrag van iedereen zou tot een betere samenwerking op het fietspad moeten leiden. Zie rijden op rijbaan niet zitten; veel te gevaarlijk Geen helmplicht vind ik belangrijk. 45 km brommer moet naar rijbaan: waarschijnlijk gaat het om fiets/bromfietspaden; er rijden echter ook bromfietsen illegaal op het fietspad (omdat men zich daar veiliger voelt?) enkele keren genoemd Automobilisten moeten meer rekening houden met snorfietsers (en fietsers) Bellende fietsers aanpakken APK als oplossing genoemd tegen opvoeren. Elektrische fiets haalt ons regelmatig in. Waarom ligt snorfiets onder vuur? Fietsers rijden tegen richting in; voeren geen licht; voorrang nemen; appen etc. Elektrisch rijden is geen aantrekkelijk alternatief vanwege beperkte actieradius. Dezelfde behandeling als bij auto s: te hard rijden = bekeuring 2 takt snorfietsen uitbannen. Conclusies Meer dan de helft van de brom- en snorfietsers ervaart weinig tot geen problemen wanneer ze gebruik maken van de brom- en snorfiets. Er is echter ook een grote groep die wel issues ervaart. Overall voelen brom- en snorfietsers zich echt anders dan andere weggebruikers en hebben zij het gevoel daarmee een beetje tussen wal en schip te vallen. Dat komt ook terug in hun opties ter verbetering: - Onduidelijkheid over plaats op de weg. Bij de bromfietser bestaat er onduidelijkheid over de plaats op de weg. Het telkens wisselen levert onrust en onduidelijkheid op bij hen en de andere weggebruikers. Vaak is er sprake van scherpe bochten bij het wisselen van en naar de rijbaan. Bij omleidingen wordt er geen rekening gehouden met de bromfietsers. - Betere handhaving. Naast fietsers, vinden brom- en snorfietsers dat er ook beter moet worden gehandhaafd op andere weggebruikers. Zo rijden andere brom- en snorfietsers vaak te hard. Automobilisten bumperkleven, halen hard in, snijden af of kijken niet goed uit voor brom- en snorfietsers.

6 - Fietsers juist vaak de boosdoeners. Er heerst een gevoel dat brom- en snorfietsers aangepakt worden, om fietsers te beschermen. Brom- en snorfietsers hebben juist het gevoel dat fietsers vaak de veroorzakers zijn van gevaarlijke situaties. Zo rijden zij vaak breed naast elkaar, zitten ze op hun telefoon, zijn ze niet goed verlicht of kijken ze niet goed voordat ze afslaan. - Onderhoud wegen en paden. Het onderhoud van wegen en (fiets)paden kan volgens de brom- en snorfietsers ook een stuk beter. Ze hebben nu veel te maken met gaten en hobbels in de weg door bijv. boomwortels. Buiten de bebouwde kom komt het ook regelmatig voor dat er modder op de weg ligt, waardoor men makkelijk onderuit kan gaan. - Snorfietsers willen geen helmplicht. Eén van de belangrijkste redenen waarom zij voor een snorfiets hebben gekozen, en niet de bromfiets, is zodat zij geen helm hoeven te dragen. - Strenger bestraffen opvoeren. - Wens is bredere fietspaden - ANWB als belangenbehartiger. De overgrote meerderheid vindt het passend en belangrijk dat de ANWB optreedt als belangenbehartiger voor de brom- en snorfietser. -o-

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Speed pedelecs op de rijbaan

Speed pedelecs op de rijbaan Speed pedelecs op de rijbaan Agnieszka Stelling Willem Vlakveld Simone Wesseling Jolieke de Groot-Mesken Michiel Christoph Albert Jan Algera Divera Twisk Stagiairs: Celina Mons, Aletta Nugter Aanleiding

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Sinds 1 juli 2017 worden speed pedelecs, fietsen die 45 km/h kunnen halen, als bromfietsen gezien. Veel mensen zijn hier boos over omdat ze hierdoor

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Samenvatting Van de Leidenaren van 18-75 jaar geeft ruim negen op de tien aan over een fiets te beschikken en acht op de tien Leidenaren fietst wel eens, waarvan een groot deel

Nadere informatie

Uitkomsten t.b.v. de visie

Uitkomsten t.b.v. de visie Achtergrond Ten behoeve van de regionale bereikbaarheidsvisie IJmond is in de periode april-juni 2012 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van de IJmond. Via regionale pers en diverse websites

Nadere informatie

Aantal dode bromfietsers/jaar

Aantal dode bromfietsers/jaar Brom- en snorfietsen De huidige snorfietsen rijden als bromfietsen Dus helm op En naar de rijbaan Dat is veiliger, ook voor de snorfietsers En ze mogen dan ook 45 rijden 1950 1952 1954 1956 1958 1960 1962

Nadere informatie

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants)

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Agenda Aanleiding en doel van het onderzoek Uitvoering onderzoek Resultaten Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Resultaten fietsenquête

Resultaten fietsenquête Resultaten fietsenquête Geslacht 16% meer mannen dan vrouwen hebben deze enquête beantwoord. 1 Leeftijd Minder jonge mensen hebben de enquête ingevuld. Zij zijn dus ondervertegenwoordigd in de resultaten

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 30 maart 2012 Agendapunt 24 Datum initiatiefvoorstel 20 januari 2011 Onderwerp Gewijzigd initiatiefvoorstel

Nadere informatie

De partij die opkomt voor de belangen van de scooterrijders in Nederland. World lid en steun deze stichting. Samen zijn we sterker.

De partij die opkomt voor de belangen van de scooterrijders in Nederland. World lid en steun deze stichting. Samen zijn we sterker. Nieuws Scooterbelang De partij die opkomt voor de belangen van de scooterrijders in Nederland. World lid en steun deze stichting. Samen zijn we sterker. Milieuzone voor scooters in Amsterdam in 2018?s

Nadere informatie

Bewonerspanel Verkeersveiligheid

Bewonerspanel Verkeersveiligheid Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Verkeersveiligheid Februaripeiling 2015: Verkeersveiligheid De gemeente Utrecht wil graag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE Resultaten vijfde peiling Oktober 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 5 e peiling van het burgerpanel van Overschie 1. Het onderwerp van de

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 7 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=78) 6 59% 5 4 3 27% 2 14% 1 Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden Geacht college, De populariteit van de snorscooter heeft

Nadere informatie

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

Actieplan Stop Scooteroverlast Utrecht

Actieplan Stop Scooteroverlast Utrecht Actieplan Stop Scooteroverlast Utrecht Een initiatief van GroenLinks en D66 Actieplan stop de scooteroverlast in Utrecht Voor veel Utrechters is overlast door brommers en scooters een doorn in het oog.

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Samenvatting Negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar zegt een fiets te beschikken en vrijwel alle mensen met een fiets fietsen wel eens. De fiets wordt door driekwart van

Nadere informatie

Kleine snelheidsverschillen Verklein de snelheidsverschillen voor meer fietsveiligheid.

Kleine snelheidsverschillen Verklein de snelheidsverschillen voor meer fietsveiligheid. Kleine snelheidsverschillen Verklein de snelheidsverschillen voor meer fietsveiligheid. Voor het verbeteren van de fietsveiligheid worden de gereden snelheidsverschillen consequent beperkt ipv het beperken

Nadere informatie

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN 1 WAT WIL DE VVD? - Aantal handhavers uitbreiden tot 300 goed opgeleide handhavers; - Handhavers moeten de bevoegdheid krijgen

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!

VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee! VERKEERSQUIZZ In opdracht van VVN Brabant hebben jongeren van Plattelandsjongeren.nl een quiz over veilig verkeer samengesteld. Tijdens deze quiz stelt een quizmaster de vragen die door de kandidaten in

Nadere informatie

Kennis, gedrag en houding scooterrijders 2013 Gemeente Amsterdam, DIVV

Kennis, gedrag en houding scooterrijders 2013 Gemeente Amsterdam, DIVV Kennis, gedrag en houding scooterrijders Gemeente Amsterdam, DIVV Mare Veltman Maandag 21 Oktober GEM-1325_MBS 11270 Inhoudsopgave 1. Samenvatting en conclusies 4 2. Onderzoeksopzet 8 3. Uitgebreide Resultaten

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 8 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=144) 7 68% 6 5 4 24% 8% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

SCOOTERS IN DE BINNENSTEDEN

SCOOTERS IN DE BINNENSTEDEN Rapport SCOOTERS IN DE BINNENSTEDEN Onderzoek in opdracht van Milieudefensie November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/concept

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in bepaalde gevallen te verplichten van de rijbaan

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2)

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) De ledenraad van de Fietsersbond in vergadering bijeen op 2 februari 2019, sprekende over het rapport van de commissie speed pedelec Constaterende Dat

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage ANWB Enquête Verkeer in de stad Uitkomsten Denk & Doe Mee-panel

Onderzoeksrapportage ANWB Enquête Verkeer in de stad Uitkomsten Denk & Doe Mee-panel Onderzoeksrapportage ANWB Enquête Verkeer in de stad Uitkomsten Denk & Doe Mee-panel Inleiding De ANWB onderzoekt hoe de beschikbare ruimte in steden op een slimmere en veiligere manier kan worden gebruikt

Nadere informatie

bromfiets terug naar het fietspad! Gemeenteraad, hou dit alstublieft tegen!

bromfiets terug naar het fietspad! Gemeenteraad, hou dit alstublieft tegen! Fietsersbond Amsterdam WG-plein 84 1054 RC Amsterdam T: 0206128445 E: amsterdam@fietsersbond.nl Aan Gemeenteraad van Amsterdam Amstel 1 1011 PN Amsterdam Datum: 22 oktober 2017 Betreft: Raadsadres geen

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Samenvatting Van de Leidenaren van 18-75 jaar geeft, evenals in 2002, ruim negen op de tien aan over een fiets te beschikken en de meeste Leidenaren maken er ook gebruik van.

Nadere informatie

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2)

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) De ledenraad van de Fietsersbond in vergadering bijeen op 2 februari 2019, sprekende over het rapport van de commissie speed pedelec Constaterende Dat

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Voor laten gaan Het begrip voorrang heeft betrekking op bestuurders die op een kruispunt aan kruisende bestuurders voorrang moeten verlenen. Het begrip voor laten gaan is in de

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1 leden. Elk lid

Nadere informatie

Onveilige verkeerssituaties

Onveilige verkeerssituaties Onveilige verkeerssituaties Digitaal Panel West, meting 2 Projectnummer: 11247 In opdracht van: Stadsdeel West S. Poppelaars MSc Drs. Rogier van der Groep Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

SCOOTERS IN DE BINNENSTEDEN

SCOOTERS IN DE BINNENSTEDEN Rapport SCOOTERS IN DE BINNENSTEDEN Onderzoek in opdracht van Milieudefensie November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015/172

Nadere informatie

Advies inzake instellen bromfietspad Warmoezenierspad

Advies inzake instellen bromfietspad Warmoezenierspad 03 november 2011 Geachte gemeente, Naar aanleiding van het op 2 maart 2011 genomen besluit om verkeersborden G12a en G12b (instellen bromfietspad) te plaatsen op het Warmoezenierspad in Nieuwerkerk aan

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Fietsgebruik

Hoofdstuk 23. Fietsgebruik Hoofdstuk 23. Fietsgebruik Samenvatting Evenals in eerdere jaren zegt ruim negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar over een fiets te beschikken, negen op de tien fietst wel eens en acht op de tien zelfs

Nadere informatie

Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004

Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004 abcdefgh Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004 1 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Doelstelling Actieplan Jonge bromfietsers

Nadere informatie

Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015

Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015 Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015 In opdracht van: Verkeer en Openbare Ruimte Projectnummer: 15086 Merijn Heijnen Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0481 Postbus

Nadere informatie

Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs

Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs Opdracht Tijdens deze bijeenkomst stond het Beleidsplan Verkeersveiligheid 2010-2020

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 479 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

REVOLUTIE OF RISICO? EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DE SPEED PEDELEC. Ruben de Bruijne

REVOLUTIE OF RISICO? EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DE SPEED PEDELEC. Ruben de Bruijne REVOLUTIE OF RISICO? EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DE SPEED PEDELEC Ruben de Bruijne 1 1 Wie ben ik? Ruben de Bruijne Studie: Mobiliteit NHL hogeschool Onderzoek uitgevoerd tijdens stageperiode bij

Nadere informatie

Verkeersveiligheid in Bronckhorst

Verkeersveiligheid in Bronckhorst Verkeersveiligheid in Bronckhorst Aanleiding De gemeente Bronckhorst wil graag achterhalen of er verkeersonveilige locaties zijn in de gemeente en zo ja, welke. Niet alle ongelukken die gebeuren zijn bekend

Nadere informatie

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019 OPLEIDING SPEED PEDELECS Persmoment 30 april 2019 SPEED PEDELECS, MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT SPEED PEDELECS: DEFINITIE Snelle elektrische fiets Motor met hoofddoel

Nadere informatie

Fietsstraat Venkelstraat

Fietsstraat Venkelstraat Fietsstraat Venkelstraat Uitslag gebruikersonderzoek Auteur: Pau Tjioe Kho Gemeente Haarlem Sector Stadsbeheer Afdeling Verkeer en Vervoer Datum: februari 2006 Inleiding Haarlem heeft sinds naar 2005 een

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2018

Fietsen in Groningen 2018 veel respons Fietsen in Groningen 2018 Kübra Ozisik April 2018 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 3

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 VERBINDEN MET DE FIETS Bijlagen RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 SAMENHANG 1. Herkenbaarheid als doorgaande Fietsroute Plus, bijvoorbeeld door minimaal twee continu toe te passen 2. Zo veel mogelijk eenduidigheid

Nadere informatie

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31 1. Geen geldige APK 90 2. rijbewijs is verlopen 60 3. het rijbewijs niet kunnen tonen 60 4. het kentekenbewijs of APK keuringsbewijs niet kunnen tonen 30 5. rijden zonder rijbewijs 220 6. rijden zonder

Nadere informatie

1. Heeft u een elektrische fiets?

1. Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 8 7 1. Heeft u een elektrische fiets? 72% (n=221) 6 5 4 2 19% 9% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De Boulevard

Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De Boulevard secretariaat: Ravelstraat 66, 4614 XE Bergen op Zoom telefoon: 0164 244466 email: bergenopzoom@fietsersbond.nl website: http://bergenopzoom.fietsersbond.nl Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Zeeland

Recreatief fietsen in Zeeland Recreatief fietsen in Zeeland Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Zeeland en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Zeeland mogelijk te maken? nov 16 Woord vooraf

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 www.utrecht.nl Aan: de Commissie Stad en Ruimte Behandeld door X. Verduijn Doorkiesnummer 06-39 89 71 64 E-mail x.verduijn@utrecht.nl Onderwerp

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie September 2017 Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Flevoland

Recreatief fietsen in Flevoland Recreatief fietsen in Flevoland Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Flevoland en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Flevoland mogelijk te maken? nov 16 Woord

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Reacties op de internetconsultatie. RVV 1990 wijziging snorfiets op rijbaan. Openbare internetconsultatie van 3 november tot en met 6 januari 2016

Reacties op de internetconsultatie. RVV 1990 wijziging snorfiets op rijbaan. Openbare internetconsultatie van 3 november tot en met 6 januari 2016 Reacties op de internetconsultatie RVV 1990 wijziging snorfiets op rijbaan Openbare internetconsultatie van 3 november tot en met 6 januari 2016 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil wegbeheerders

Nadere informatie

7.1. Praktische-opdracht door een scholier 1763 woorden 6 mei keer beoordeeld

7.1. Praktische-opdracht door een scholier 1763 woorden 6 mei keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1763 woorden 6 mei 2004 7.1 120 keer beoordeeld Vak Wiskunde GWA wiskunde brommer en fiets Zie ook Blz. 202 t/m 207 in Moderne Wiskunde deel 3a Vraag 1 A. Hoeveel

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Kwalitatief onderzoek pilot Fietsvonkpad. Corsa:

Kwalitatief onderzoek pilot Fietsvonkpad. Corsa: Kwalitatief onderzoek pilot Fietsvonkpad Corsa: 2017010670 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde Samenvatting 3 Inleiding 4 Pilotlocatie 5 Proces 6 Analyse 7 Conclusies 8 Onderzoek 9 Uitwerking

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Drenthe

Recreatief fietsen in Drenthe Recreatief fietsen in Drenthe Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Drenthe en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Drenthe mogelijk te maken? nov 16 Woord vooraf

Nadere informatie

#SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE

#SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE #SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE HOE BEGEEFT U ZICH OP DE OPENBARE WEG? VAAK Fiets Auto 87,7% 65% 49,1% 1,8% Te voet 34,3% Openbaar vervoer 7,8% Bromfiets/moto 2,2% NOOIT Openbaar vervoer Auto

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

ALD E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER?

ALD E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? ALD W H I T E PA P E R E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? EEN E-BIKE? WAT IS DAT PRECIES? De ontwikkelingen in techniek en regelgeving op het gebied van duurzame mobiliteit gaan op dit moment

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

Verkeersborden Nederland voor Onderweg

Verkeersborden Nederland voor Onderweg Verkeersborden Nederland voor Onderweg Voor iedere Nederlandse weggebruiker is het van belang de verkeersregels en de verkeersborden te kennen. Voor velen zal de betekenis -en het vereiste gedrag of handelen-

Nadere informatie

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid.

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid. Openbare verlichting in de gemeente Oss Gemeente Oss zorgt ervoor dat de openbare ruimte in Oss verlicht is. We gebruiken hiervoor verschillende soorten verlichting. Hieronder leest u waarom en wanneer

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 7 1 Heeft u een elektrische fiets? 63% (n=176) 6 5 4 2 19% 18% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Friesland

Recreatief fietsen in Friesland Recreatief fietsen in Friesland Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Friesland en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Friesland mogelijk te maken? nov 16 Woord

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Groningen

Recreatief fietsen in Groningen Recreatief fietsen in Groningen Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Groningen en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Groningen mogelijk te maken? nov 16 Woord

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG a 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 16 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie