Schoolgids

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolgids 2014-2015"

Transcriptie

1 Schoolgids Verhulstplein SC Den Haag Verhulstplein SC Den Haag

2 Voorwoord Doel van de schoolgids Deze schoolgids heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen over de algemene gang van zaken binnen onze school. In deze gids kunnen ouders of verzorgers 1 lezen wat zij van onze school kunnen verwachten en wat de school voor uw kind(eren) kan betekenen. Deze gids geeft aan waar onze school voor staat, zodat ouders weten waar ze de school op kunnen aanspreken. Omgekeerd wordt ook aangegeven wat de school van de ouders verwacht. Toetsing van de schoolgids De Medezeggenschapsraad van de school heeft haar instemming gegeven aan deze schoolgids. De inhoud van deze gids wordt tevens getoetst aan de wettelijke eisen die door de inspectie van het basisonderwijs worden gesteld. Indien ouders wensen of suggesties voor verbetering hebben betreffende deze schoolgids en informatieboekje, dan kunnen ze contact opnemen met de directie van de school. Tot slot wensen de directie en het schoolteam de leerlingen een plezierig en leerzaam schooljaar toe en rekenen op een prettige en respectvolle samenwerking met alle betrokkenen. Den Haag, 1 augustus 2014 Nutsschool M.M. Boldingh Fred van de Poll Directeur 1 Overal waar de tekst spreekt over ouders, bedoelen we ouders/verzorgers

3 1 Algemeen 1.1 Bestuur Nutsschool M.M. Boldingh staan onder het bevoegd gezag van de Lucasstichting. De Nutsscholen hebben een neutraal bijzondere signatuur. Bijzonder betekent dat de scholen niet bestuurd worden door de overheid. 1.2 Inspraak door ouders Ouders hebben inspraak via: o de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad (MR) van de school; o het deelnemen aan tevredenheidonderzoeken en dialoog met de school. 1.3 Missie en visie van de school De missie van onze school is: We zetten ons in om zo veel mogelijk binnen de mogelijkheden van de school tegemoet te komen aan de onderwijsbehoefte van ieder kind. We geloven in de kracht van de samenwerking tussen school thuismilieu en omgeving om de talenten van de kinderen zo veel mogelijk te ontplooien. We geloven dat we daarmee onze leerlingen toerusten om te kunnen participeren als zelfbewuste, verantwoordelijke en kansrijke deelnemers aan de samenleving. In onze visie geven we aan hoe we ons onderwijs willen vormgeven. De beschreven uitgangspunten beschouwen we als kwaliteitscriteria waaraan we ons onderwijs in de komende periode willen toetsen: - Visie op ontwikkeling en leren: We willen een school zijn die blijvend op zoek is naar mogelijkheden om het leren van de kinderen te versterken door te investeren in onze ontwikkeling, de oudergroep en de omgevingsfactoren van het kind. - Visie op onderwijs: We willen een school zijn, die het accent legt op de cognitieve ontwikkeling, ondersteund door de creatieve, motorische en sociaal emotionele vorming. - Visie op opbrengsten van het onderwijs: De leervorderingen van onze leerlingen zijn leidend in het uitzetten van onderwijskundig beleid binnen onze school. Ons ambitieniveau ligt op de doelstelling dat 80 % van de leerlingen scoort boven het landelijk gemiddelde.

4 - Visie op schoolklimaat: We willen een school zijn: waar de kinderen gemotiveerd en verwachtingsvol uitkijken naar de dingen die ze gaan leren; waar ook hun ouders zich welkom voelen en zich gehoord weten; waar de medewerkers zich uitgedaagd voelen elke dag beter te worden in hun vak. waar kinderen zich geaccepteerd voelen en mogen zijn zoals ze zijn. waar kinderen leren op basis van zelfstandigheid, samenwerking en vertrouwen. waar kinderen een eigen stem en verantwoordelijkheid hebben. - Visie op maatschappelijke positionering: We gaan bewust op zoek naar partners buiten onze school, zodat we met hen een samenwerking aan kunnen gaan, om zo het welbevinden van onze leerlingen te optimaliseren. We hebben al goede contacten met onder meer de schoolbegeleidingsdienst, de jeugdgezondheidszorg, het schoolmaatschappelijk werk, de naschoolse opvang, scholen van voortgezet onderwijs en Buro Leerlingenhulp We onderhouden nauwe banden met vele culturele instellingen en externen De kernbegrippen Elk kind is welkom op Nutsschool M.M. Boldingh, ongeacht religie, cultuur en sociale achtergrond. De neutrale grondslag van de school komt tot uiting in het respectvol en begripvol omgaan met de verschillende religies en de sociale en culturele achtergronden van onze schoolpopulatie. De volgende kerndoelen zijn voor de komende jaren vastgesteld. Bevorderen van zelfstandigheid, samenwerking, weerbaarheid, zelfredzaamheid, talentontwikkeling en kritisch denken. 1.4 Kwaliteitszorg Wij werken met het kwaliteitszorgsysteem WMKPO. Eens in de drie jaar vragen wij ouders om hun mening en jaarlijks leerlingen en personeel. Het leerlingvolgsysteem brengt de opbrengsten van ons onderwijs in kaart. 1.5 De veilige school Wij sluiten de komende jaren aan op het veiligheidsbeleid zoals dat is geformuleerd binnen de Lucasstichting Kinderen en ouders Op basis van het gedachtengoed van de Vreedzame School gaan wij uit van een positieve relatie tussen ouders, kinderen en personeel op basis van partnerschap. Wij willen in gesprek komen met onze ouders over onze kernwaarden en wederzijdse verwachtingen.

5 1.6 Ouderbijdrage Nutsschool M.M. Boldingh vraagt ieder schooljaar een vrijwillige ouderbijdrage die de school extra middelen oplevert. Ook dit jaar vragen wij uw bijdrage voor de belangrijke activiteiten, welke rechtstreeks ten goede komt aan de school van uw kind. Jaarlijks worden de doelen vastgesteld voor de besteding van de ouderbijdrage en verantwoording afgelegd. In zijn algemeenheid komt de ouderbijdrage ten goede aan zaken die niet volledig in de rijksvergoeding zitten, zoals kunst en cultuur, bijzondere activiteiten en een fulltime conciërge. Deze activiteiten en investeringen zullen op onze school plaatsvinden. Natuurlijk beseffen wij heel goed dat de vrijwillige ouderbijdrage een behoorlijk bedrag voor u kan zijn, echter zoals hiervoor reeds aangegeven, wordt deze ouderbijdrage gebruikt om extra s voor uw kind te realiseren. Indien u kiest voor een Nutsschool, gaan we ervan uit dat u gebruik wilt maken van de extra voorzieningen en, conform de afspraak met de ouders, financieel zult bijdragen. De ouderbijdrage is gebaseerd op het belastbaar totale gezinsinkomen. De ouderbijdrage voor het schooljaar bedraagt per leerling: Bruto gezinsinkomen... Ouderbijdrage tot ,00 van tot ,00 boven ,00 Voor alle bijdragen geldt dat voor tweede en volgende kinderen automatisch een korting van 75,00 (per kind) wordt gegeven. Indien uw kind een deel van het schooljaar school bezoekt, dan betaalt u slechts voor dat deel. Als het betalen van de ouderbijdrage aantoonbaar een financieel probleem oplevert, kan via een vertrouwelijk gesprek met de directeur van de school een aangepaste regeling getroffen worden. Ieder schooljaar ontvangt u een brief van de school over de geïndexeerde ouderbijdrage met een in te vullen verklaring dat u instemt met de ouderbijdrage. Tijdens de informatieavond van de school legt de directie verantwoording af over de besteding van de ontvangen gelden. 1.7 Schoolverzekering voor leerlingen Aansprakelijkheidsverzekering Voor de afdekking van de aansprakelijkheid heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Het maximaal verzekerde bedrag bedraagt ,00. Deze verzekering geeft uitsluitend dekking voor schadegevallen, waarbij de school daadwerkelijk aansprakelijk is. Schade aan kleding, schoeisel, brillen, tassen e.d., vernieling en diefstal vallen niet onder deze verzekering. De school (openbare ruimte) draagt niet de verantwoording voor het zoekraken (of stelen) van eigendommen.

6 In uw eigen belang, verzoeken wij u te controleren of u in het bezit bent van een particuliere WAverzekering voor het gehele gezin. Het mag niet zo zijn, dat een kind, dat schade veroorzaakt, aan wie of wat dan ook, niet terug kan vallen op een verzekering Ongevallenverzekering Voor alle leerlingen is collectief een ongevallenverzekering afgesloten. Hieronder volgt een overzicht van de verzekerde bedragen en dekkingen: o Bij overlijden ,00 o Bij blijvende invaliditeit ,00 o Dokterskosten tot maximaal ,00 o Tandartskosten maximaal ,00 Deze verzekering dekt het ongevallenrisico: o Tijdens de heen- en terugweg en gedurende het verblijf in de schoolgebouwen, respectievelijk op de daarbij behorende terreinen en wel vanaf 1 uur voor de aanvang van de schooltijd tot 1 uur na het verlaten van de school. o Bij museumbezoek en tijdens muziek- en toneelvoorstellingen onder toezicht van schoolbegeleiders. o Gedurende excursies en schoolreizen binnen en buiten Nederland onder toezicht van schoolbegeleiders. Met betrekking tot de dokters- en tandartskosten is de ongevallenverzekering een polis met secundaire dekking. Dat wil zeggen dat de polis pas uitkeert indien de kosten op de polis van de ouders zelf niet zijn gedekt, dan wel dat deze polis een eigen risico kent. De kosten op de collectieve ongevallenverzekering worden vergoed tot maximaal de vermelde verzekerde bedragen. Voor eventuele verschillen tussen de uitgekeerde bedragen en werkelijke kosten kan de school uitsluitend aansprakelijk gesteld worden, indien de school daadwerkelijk met betrekking tot het schadegeval aansprakelijk is. Verdere informatie omtrent de verzekeringen kunt u verkrijgen bij de firma Goemans, makelaars in Assurantiën B.V., Laan van Meerdervoort 783, tel. (070) Leerplicht Met ingang van de wet op het basisonderwijs is er verandering gekomen in de duur van de leerplicht. Kinderen worden leerplichtig op de eerste dag van de maand, volgend op de maand waarin zij vijf jaar zijn geworden Leerlingen tot 5 jaar Deze kinderen zijn niet verplicht de school te bezoeken. Ouders dienen hun kind wel af te melden als zij niet op school komen.

7 1.8.2 Leerlingen van 5 jaar Deze leerlingen mogen op initiatief van de ouders gedurende maximaal vijf uren per week de school verzuimen. De directie dient hiervan in kennis te worden gesteld. Daarnaast mag de directie indien de ouders daarom verzoeken vijf uren per week verlof geven Leerlingen vanaf 6 jaar Deze leerlingen zijn volledig leerplichtig Verplichte onderwijstijd Onze school voldoet aan de in de wet gestelde eisen ten aanzien van de verplichte onderwijstijd en bieden de leerlingen over 8 jaar een minimum aantal lesuren aan van 7520 uur. Dit is dus een gemiddelde van 940 uur per schooljaar. Wij geven 970 uur les. 1.9 Verlofregeling Verlof mag uitsluitend worden gegeven, indien er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden. Op grond van deze regels, waarvan de handhaving door de leerplichtambtenaar kan worden gecontroleerd, moet ongeoorloofd verzuim door de school worden gemeld. Denkt u in aanmerking te komen voor verlof wegens uitzonderlijke omstandigheden, dan moet u het formulier verzoek om vrijstelling schoolbezoek invullen (bij voorkeur vier weken voor het gevraagde verlof). De omstandigheden waaronder verlof mag worden gegeven, zijn de volgende: o Wanneer het vanwege de specifieke aard van het beroep van een ouder niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties met vakantie te gaan, is het mogelijk voor ten hoogste 10 schooldagen verlof aan te vragen. De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen! o Wanneer er sprake is van gewichtige omstandigheden. Hierbij moet gedacht worden aan: verhuizing, huwelijken in de naaste familie, overlijden van familie, huwelijksjubilea. Geen redenen voor verlof zijn onder andere: o familiebezoek in het buitenland; o vakantie in goedkope periode; o ontbreken van andere boekingsmogelijkheden; o uitnodigingen van familie of vrienden; o eerder vertrek of latere terugkeer in verband met verkeersdrukte; o deelname aan culturele of sportieve evenementen buiten het schoolverband, uitzondering hierop zijn de leerlingen die op topsportniveau hun sport beoefenen. De inspectie houdt scherp toezicht op de naleving van de wet door de directie. Dit betekent dat de directie zich volledig aan de wet zal houden. Op de schoolsite staat ook de folder luxe verzuim Sponsoring Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met zestien organisaties een convenant gesloten, waarin afspraken voor sponsoring in het primair en voortgezet onderwijs zijn vastgelegd. Het convenant is

8 niet bedoeld om sponsoring te bevorderen of te bestrijden. Het bevat gedragsregels die scholen als richtlijnen kunnen gebruiken bij hun sponsorbeleid. Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten verstrekt aan school in ruil voor een tegenprestatie. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponsoring, maar van een schenking Gedragsregels o Sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en fatsoen. o Sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school. o Sponsoring mag niet in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die een school aan het onderwijs stelt. o Sponsoring mag de onderwijsinhoud en/of de continuïteit van het onderwijs niet beïnvloeden. o Sponsoring mag geen aantasting betekenen van de objectiviteit en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de daarbij betrokkenen. o Sponsoring mag geen schade berokkenen aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van leerlingen. 2 De school 2.1 Situering van de school In de onmiddellijke omgeving van de school, op loopafstand, bevinden zich het Gemeentemuseum en het Museon, welke door de groepen 1 t/m 8 regelmatig worden bezocht. De meeste kinderen komen vanuit het Statenkwartier, Regentessekwartier, Zeeheldenkwartier, Duinoord en Duindorp, maar ook kinderen vanuit de Bomen- en Bloemenbuurt bezoeken onze school. De school heeft daardoor enigszins het karakter van een streekschool. 2.2 Schoolgrootte De schoolgrootte varieert. In het begin van het schooljaar zijn er ongeveer 280 leerlingen; het aantal leerlingen zal in de loop van het schooljaar toenemen tot ongeveer 300 leerlingen. De groei wordt voornamelijk veroorzaakt doordat kinderen, zodra zij vier jaar zijn geworden, naar school mogen. In totaal zijn er 10 groepen. In de kleutergroepen zitten leerlingen van vier en vijf jaar. De kleutergroepen groeien uit tot maximaal dertig leerlingen per groep. Voor alle groepen geldt als uitgangspunt 30 leerlingen met een maximale uitloop naar 32.

9 2.3 Speciale voorzieningen in en rondom het gebouw Peuterspeelzaal Vlakbij ons gebouw bevindt zich ook de peuterspeelzaal van de stichting Dak. Hoewel veel peuters doorstromen naar onze school, maakt deze peuterspeelzaal organisatorisch geen onderdeel uit van onze school. Voor vragen over plaatsing en dergelijke dient contact te worden opgenomen met één van de leidsters (zie informatieboekje) Naschoolse kinderopvang Nutsschool M.M. Boldingh heeft met de stichting Dak een samenwerkingsverband. Deze organisatie is echter volledig autonoom. In onze situatie is er geen enkele bemoeienis met uw keuze van de kinderopvanginstelling (zie informatieboekje). Om praktische redenen (werkgever, locatie, reservelijsten, etc.) is er vaak echter wel een wisselwerking tussen de keuze van kinderopvang en de keuze van de basisschool. Het is daarom altijd verstandig de instellingen vroegtijdig te raadplegen ten aanzien van mogelijke plaatsing. Samen met Onnodak bieden wij een pakket aan met naschoolse activiteiten. Ook bezoeken veel kinderen de opvang van Zo Unlimited in de 2 e Sweelinckstraat. Beide opvangorganisaties maken gebruik van onze faciliteiten Personeelsruimte, orthotheek, materialenbank. In het gebouw is een ruimte ingericht waar het personeel kan lunchen. Bij deze ruimte hoort een volledig geoutilleerde keuken. In deze ruimte zijn tevens de orthotheek en de materialen voor de plusklas ondergebracht. 2.4 De opvang en plaatsing van nieuwe leerlingen op de school Aanmeldingsprocedure Indien ouders overwegen hun kind op onze school te plaatsen, dan kunnen zij een van de informatieochtenden bezoeken. Op de site staan de data vermeld. Tijdens deze ochtend wordt van tot uur uitleg gegeven over onze identiteit en onze werkwijze. Ouders krijgen tevens de gelegenheid vragen te stellen. Na het informatieve gedeelte is het mogelijk de school te bekijken en de sfeer te proeven. Indien de ouders definitief besluiten hun kind op onze school te plaatsen, dienen zij een inschrijfformulier in te vullen en te ondertekenen. Indien de antwoorden op het inschrijfformulier daartoe aanleiding geven, kunnen de ouders worden uitgenodigd voor een aanvullend gesprek.

10 Procedure m.i.v Ouders kunnen na het eerste levensjaar vanaf 31 september hun kind aanmelden. Hierbij hanteren wij een lijst van maximaal 60 leerlingen. Jaarlijks plaatsen wij 28 leerlingen. Na dat jaar worden alle broertjes en zusjes van reeds geplaatste leerlingen geplaatst. De rest van de leerlingen worden geplaatst op basis van de volgende criteria: Instroom verdeeld over het jaar. Instroom verdeeld over de seksen Kinderen met de dichtstbijzijnde postcode krijgen voorrang. Wanneer een groep vol zit, kunnen we helaas niet direct tot plaatsing overgaan. Wel bestaat dan de mogelijkheid om op een reservelijst geplaatst te worden. Kinderen die op de reservelijst staan en een broertje of zusje hebben dat de school reeds bezoekt, hebben voorrang, mits tijdig ingeschreven. Voor ouders op de reservelijst gebruiken wij een aanmeldingsformulier. Pas wanneer blijkt dat er een plek vrij komt vindt er een definitieve inschrijving plaats. Kinderen, die in één van de kleutergroepen worden geplaatst, ontvangen ongeveer een maand voor de definitieve plaatsing een welkomstkaartje, waarop vermeld staat op welke dag het kind op school verwacht wordt, in welke groep en bij welke leerkracht het kind is geplaatst. Voorafgaand aan de definitieve plaatsing bestaat voor kleuters de mogelijkheid gedurende vijf dagdelen te komen wennen in hun nieuwe groep. De ouders kunnen hiervoor een afspraak maken met de groepsleerkracht. Het wennen geldt niet voor leerlingen die direct na de zomervakantie worden geplaatst. Het is de bedoeling dat nieuwe leerlingen voldoende aandacht krijgen van de groepsleerkracht. Mocht het gebeuren dat meerdere leerlingen tegelijkertijd in de groep komen, dan besluiten we in het belang van de kinderen de instroom over meerdere dagen te spreiden. Vanaf groep 3 geldt voor nieuwe leerlingen een toelatingsonderzoek en een proefplaatsing van twee dagen. Ook wordt er contact opgenomen met de vorige school voordat er tot definitieve plaatsing wordt overgegaan Procedure uitschrijving Net zo belangrijk als de inschrijving is het uitschrijven van een leerling. Indien ouders gaan verhuizen of hun kind om een andere reden van school nemen, wil de directie daarvan graag zo vroeg mogelijk in kennis worden gesteld. Neem bij het informeren van de directie in elk geval de volgende gegevens mee: het nieuwe adres en telefoonnummer; het nieuwe schooladres. Wij zorgen ervoor dat de nieuwe school alle gegevens ontvangt, die nodig zijn om uw kind goed op te vangen. Wij zijn verplicht een onderwijskundig rapport over uw kind aan de nieuwe school te doen toekomen. De ouders ontvangen een afschrift van dit rapport. 2.5 Regels voor schorsing en verwijdering Er zijn regels vastgesteld omtrent schorsing en verwijdering, zodat we op deze regels kunnen terugvallen als er zich onverhoopt een ernstig probleem voordoet. Deze regels zijn:

11 Indien een leerling een ernstige verstoring vormt voor de rust en veiligheid van andere leerlingen en/of personeel kan tot schorsing worden overgegaan. Het bevoegd gezag kan met opgave van redenen een leerling voor een periode van ten hoogste één week schorsen. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk aan de ouders of verzorgers van de betrokkene bekend gemaakt. De beslissing bij verwijdering ligt bij het bevoegd gezag. Definitieve verwijdering vindt niet eerder plaats dan nadat de verwijderende school een andere school heeft gevonden, die bereid is de leerling toe te laten. Indien aantoonbaar gedurende 8 weken zonder succes is gezocht naar een zodanige school waarnaar kan worden verwezen, kan in afwijking van het voorgaande tot definitieve verwijdering worden overgegaan. Dit is altijd een besluit van het bestuur. 2.6 Regels en afspraken in de school Leerlingen gaan op een prettige wijze met elkaar om. Zij vermijden alle handelingen die voor andere leerlingen als onplezierig of bedreigend ervaren kunnen worden. Leerlingen respecteren elkaars eigendommen en houden rekening met elkaar. Leerlingen zijn onder schooltijd op de gangen zo stil mogelijk. Voor het naar binnen gaan staan de kinderen rustig in hun rij. Aan het begin en eind van de dag geven zij de leerkracht een hand. De kinderen nemen zo min mogelijk persoonlijke eigendommen mee naar school. De school is niet verantwoordelijk voor beschadiging of verdwijning van persoonlijke eigendommen. Al het persoonlijk handelen is gebaseerd op de beginselen van de Vreedzame school Schooltijden Groep 1 t/m 8 De kleuters worden om 08:30 uur door hun ouders in het lokaal gebracht. Ouders worden betrokken bij een activiteit tot uiterlijk uur (voorlezen, circuit) en worden verzocht het lokaal daarna te verlaten. De kleuters worden opgehaald bij de deur van de kleuteringang. Ouders van de overige groepen nemen buiten afscheid. Groep 1 t/m 8 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Begin schooldag 08:30 uur 08:30 uur 08:30 uur 08:30 uur 08:30 uur Einde schooldag 15:00 uur 15:00 uur 12:30 uur 15:00 uur 15:00 uur 2.7 Vakanties en vrije dagen De vakanties en vrije dagen worden jaarlijks gepubliceerd in het informatieboekje. De school houdt zich aan de Haagse vakantieregeling. De marge-uren worden per school verschillend ingezet met in achtneming van de wettelijk bepaalde uren. Het jaarlijks gemiddelde moet op minimaal 940 uur liggen. Al onze groepen gaan

12 970 uur naar school. Op basis van de beschikbare marges worden jaarlijks vrije dagen gepland voor alle groepen Absentie Indien een leerling ziek is of om een andere reden niet op school kan zijn (bezoek aan tandarts, dokter etc.), moet dit op de eerste dag van de absentie telefonisch aan de school worden gemeld of via aan de betreffende leerkracht (zie website). In elk geval vóór aanvang van de school (08:30 uur of 13:00 uur). Indien er sprake is van een besmettelijke ziekte moet de directie hiervan in kennis gesteld worden. Ouders worden dringend verzocht bezoeken aan artsen, tandartsen, orthodontisten, etc. buiten schooltijd te laten plaatsvinden, tenzij het absoluut niet anders kan. Wij willen hiermee voorkomen dat uw kind leerstof en/of toetsen mist. Het inhalen van leerstof vergt veel tijd en energie van zowel uw kind als van de leerkracht. 3 De organisatie van het onderwijs 3.1 De organisatie van de school De schoolorganisatie Met de invoering van de Basisschool in 1985 verdwenen de afzonderlijke kleuterscholen en de lagere school met 6 klassen. Beide scholen werden samengevoegd tot de basisschool met acht leerjaren voor kinderen vanaf vier jaar. Onze school hanteert vanaf groep 3 een leerstofjaargroepensysteem. Hiermee bedoelen we dat de leerstof verdeeld is over de leerjaren. Jaarlijks gaan de kinderen naar een volgende groep om een nieuw deel van de stof te doorlopen. Om organisatorische redenen maken we onderscheid in onder- en bovenbouw Groepering Onderbouw De onderbouw bestaat uit de kleutergroepen 1 en 2 en groep 3 en 4. Om een evenwichtig aantal kinderen in elke kleutergroep te hebben, werken wij met heterogene groepen. Dat wil zeggen dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in een zelfde groep zitten. Ieder jaar stromen de (oudste) kleuters die daar aan toe zijn, door naar groep 3. Voor de overgang van groep 2 naar groep 3 hebben wij een protocol opgesteld. ( zie bijlage) Het onderwijs in de kleutergroepen richt zich op een harmonieuze ontwikkeling. De totale ontwikkeling van het kind (cognitief, sociaal, emotioneel en zintuiglijk) staat voorop en daarvoor achten wij ons verantwoordelijk. De kinderen in groep 3 beginnen met aanvankelijk lezen, schrijven (taalvorming) en rekenen. Vanaf groep 3 is de onderwijsvorm weliswaar meer klassikaal en minder speels, er worden veel verschillende werkvormen toegepast. Deze lijn zet zich voort in de hogere groepen. Bovenbouw De bovenbouw bestaat uit de groepen 5, 6, 7 en 8. In deze groepen worden de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en kennis der natuur (de wereldoriënterende vakken) systematisch aangeboden.

13 Het begrip huiswerk wordt in groep 6 geïntroduceerd. In groep 8 worden de leerlingen voorbereid op het voortgezet onderwijs. Door de gehele schoolperiode hanteren we regelmatig werkvormen die tegemoet komen aan: Individuele verschillen en interesses. Bevorderen zelfstandigheid, samenwerking en vertrouwen. Het zelfontdekkend leren. Dit gebeurt o.a. door: Tutor lezen, waarbij kinderen uit groep 3 en 4 samen lezen met kinderen uit groep 7 en 8. Werken in circuitvormen, waarbij kinderen met elkaar verschillende activiteiten in groepjes doen. Zelfstandig werken met eigen werk 3.2 Taak- en functieverdeling personeel Momenteel zijn er 19 mensen werkzaam op de Nutsschool M.M. Boldingh. De meeste personeelsleden hebben een zeer ruime ervaring in het onderwijs. Naast de wettelijk verplichte bevoegdheden hebben de bij het onderwijs betrokken personeelsleden een brede kennis op het gebied van de ontwikkeling en begeleiding van kinderen met specifieke behoeften. Door deze brede kennis heeft een aantal personeelsleden naast hun kerntaak, als bijvoorbeeld groepsleerkracht, ook een taak in de onderwijs ondersteunende sfeer (intern begeleider). Naast de lesgebonden taken hebben de leerkrachten ook niet lesgebonden taken zoals bouwcoördinator, MR-lid, bedrijfshulpverlener etc. De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in de ontwikkeling van specialismen. Deze leerkrachten ondersteunen andere leerkrachten en leerlingen o.b.v. hun ontwikkelde expertise. Wij beschikken hierdoor binnen de school over de volgende expertises: Lezen Taal Rekenen Sociaal-emotionele ontwikkeling Motorische ontwikkeling Hoogbegaafdheid Coaching ICT Extern huren wij in expertise t.a.v. dyslexie en leerstoornissen. Globaal worden de personeelsleden in vijf functiegroepen ingedeeld. De vijf functiegroepen zijn:

14 Directie; Leerkracht; Vakleerkracht; Onderwijs ondersteunend personeel (zoals Intern begeleider, remedial teacher); Niet-onderwijs ondersteunend personeel (zoals administratieve kracht, conciërge) Voor muziek en specifieke begeleiding huren wij personeel in op contractbasis. Leerkrachten ontwikkelen specifieke vaardigheden als expert voor lezen, taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling, coaching en ICT. In het kader van de brede vorming worden zeer regelmatig gastdocenten ingezet. Naast de 19 personeelsleden zijn er nog een aantal personen werkzaam die geen direct dienstverband hebben met de school. Dit zijn: de ambulante begeleider, de psychologe van het HCO, de schoolmaatschappelijk werker en een schoolarts of de jeugdverpleegkundige. Zij vormen samen met de intern begeleider en de groepsleerkracht de intern zorgcommissie. Stagiairs. Wij hebben een samenwerkingsovereenkomst met de Pabo van de Haagse Hogeschool. Daardoor hebben wij regelmatig studenten en leraren in opleiding. Dit zijn bijna afgestudeerde leraren die in een groep meedraaien en ook regelmatig de groep overnemen onder begeleiding van de leerkracht. Binnen het team is een gecertificeerde coach om de studenten te begeleiden. 3.3 Nascholing In het kader van professionalisering van de aan onze school verbonden leerkrachten en onderwijs ondersteunend personeel bestaan er diverse na- en bijscholingsmogelijkheden. Zo kan een leerkracht zich specialiseren in één of meerdere aspecten van het onderwijs welke hem of haar bijzonder interesseert/interesseren. In dat geval kan een leerkracht een keuze maken uit het na- en bijscholingsaanbod van verschillende instellingen die hierin zijn gespecialiseerd. Op deze wijze streeft de school professionalisering van de teamleden na, dit met het oog op het optimaliseren van hun functioneren. De komende jaren zal het accent van de nascholing liggen op: Onderwijs op maat o.b.v. onderwijsbehoefte Integratie van de 21st Century Skills. Effectieve instructie 3.4 Activiteiten Buiten het gewone lesgeven besteden wij ruimschoots aandacht aan andere activiteiten:

15 Sport- en spelactiviteiten Schoolprojecten rondom de Kinderboekenweek, thema s en kunstactiviteiten. Alle traditionele feestdagen worden uitgebreid gevierd. Buitenschoolse activiteiten. 3.5 De activiteiten voor de kinderen Activiteiten in de groepen 1 en 2 Spel is de meest wezenlijke vorm van bezig zijn van het zich veilig voelende kind in een wereld die nog van alles kan blijken te zijn. Deze uitspraak van de pedagoog Langeveld geldt in onze ogen nog steeds. De kleuters krijgen veel gelegenheid om te spelen, zowel buiten op het schoolplein als binnen in het lokaal. Bij de jongsten ligt de nadruk op het spelen en het wennen aan het naar school gaan. De vijf- en zesjarigen spelen ook nog dagelijks, maar worden daarnaast voorbereid op de leer- en vormingsgebieden van groep 3. De basis van alle activiteiten worden gevormd door: Schatkist voor taal en rekenen. Schrijfdans en schrijven zonder pen voor de motorische ontwikkeling. Taal op Maat voor de woordenschat. De Vreedzame School voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Leerlijn Engels De kleutergroepen werken en spelen aan de hand van thema s of onderwerpen die aansluiten bij hun belevingswereld. In deze groepen wordt spelenderwijs gewerkt aan: Lichamelijke ontwikkeling; Zintuiglijke ontwikkeling; Taalontwikkeling; Muzikale ontwikkeling; Expressieve ontwikkeling; Sociaal-emotionele ontwikkeling; Cognitieve ontwikkeling Basisvaardigheden in de groepen 3 tot en met 8 Lezen In de groepen 3 en 4 ligt het accent op de basisvaardigheden lezen, rekenen, taal, Engels en schrijven. In groep 3 werken we met de methode Veilig Leren Lezen. Dit is een moderne methode voor aanvankelijk lezen, die gebruik maakt van moderne inzichten en leermiddelen voor het leesonderwijs (computer). Vanaf groep 4 tot groep 6 werken we met een nieuwe methode voor technisch- en begrijpend lezen. Ook vindt het tutor lezen plaats, waarbij kinderen uit groep 3 en 4 samen lezen met een kind uit groep 7 en 8. Vanaf groep

16 5 wordt er veel aandacht besteed aan het studerend lezen: het omgaan met naslagwerken en het leren verkrijgen van kennis / vaardigheden. De school besteedt veel aandacht aan het stimuleren van het lezen, onder andere door middel van het door kinderen houden van boekbesprekingen en het promoten van lezen en boeken tijdens de Kinderboekenweek. Rekenen Het rekenonderwijs is nogal veranderd. Vroeger bestond het rekenen vooral uit sommen maken: optel- en aftreksommen, vermenigvuldigingen, staartdelingen en breuken. Al die sommen werden op een bepaalde manier gemaakt. Dit is vervangen door het leren op basis van inzicht. Kinderen verkrijgen dit inzicht onder andere door het oplossen van praktische problemen, die ze in het dagelijks leven tegenkomen. Zo leren ze ook werken met tabellen en grafieken. Wij werken met de geheel vernieuwde versie van Wereld in Getallen. Er wordt extra aandacht geschonken aan hoofdrekenen en redactiesommen. Taal Het taalonderwijs was vroeger vooral gericht op het foutloos schrijven. Nog steeds leren we kinderen foutloos schrijven, maar we besteden veel meer dan vroeger aandacht aan het leren spreken en het luisteren naar wat anderen zeggen. We leren leerlingen ook hun eigen mening onder woorden te brengen. Tegenwoordig is het taalonderwijs dus ook op spreken en luisteren gericht. Er worden o.a. spreekbeurten gehouden en kringgesprekken gevoerd. De gloednieuwe methode Taal op Maat is gesplitst in een deel taalvorming en een deel spelling. Bij het leren van de Engelse taal (groep 1 t/m 8) liggen de accenten ook op spreken en luisteren. Schrijven Het daadwerkelijke schrijfonderwijs start in groep 2 met aanvankelijke schrijfoefeningen. Als voorbereiding hierop hanteren wij in de onderbouw onder andere de schrijf- en bewegingsmethode Schrijfdans, waarbij de kinderen aan de hand van muziek spelenderwijs een vlot, vloeiend en veerkrachtig handschrift leren. Het is bewegen op muziek; in de lucht in de gymzaal; op grote en kleinere schrijfoppervlakken, op bord en papier. De kinderen ontwikkelen vervolgens een methodisch schrift, waarbij de pen- en schrijfhouding van belang is. Dit schrift dient als basis voor het latere eigen handschrift. We hanteren in groep 3 Pennenstreken en in de groepen 4 tot en met 8 de methode Schrijfsleutel. In groep 3 schrijven de kinderen met potlood en vanaf groep 4 met rollerpen Wereldoriënterende vakken De vakken aardrijkskunde, geschiedenis en kennis der natuur (waaronder biologie) bieden wij afzonderlijk aan. Daar waar dwarsverbanden gelegd kunnen worden tussen deze vakgebieden onderling, maar ook naar de samenleving, milieu, gezond en zelfredzaam gedrag, zal dit worden gedaan. Aardrijkskunde Vanaf groep 5 bieden we de kinderen leerstof aan over de eigen omgeving, Nederland, Europa en de werelddelen. De topografie is hierin opgenomen. Wij gebruiken de methode De Zaken van Zwijssen

17 (Wereldzaken). Deze methode wordt aangeboden met behulp van het digitale schoolbord en voor de kinderen zijn er werkboeken. Geschiedenis De Zaken van Zwijssen (Tijdzaken) voorziet in een doorgaande lijn voor groep 5 tot en met 8. Deze methode wordt aangeboden met behulp van het digitale schoolbord en voor de kinderen zijn er werkboeken. Natuur en techniek Vanaf groep 3 wordt er methodisch aandacht besteed aan natuur, leefmilieu, gezond gedrag en techniek. Natuurlijk hebben we het ook over het milieu en de daarmee samenhangende problemen en oplossingen. De methode Natuniek besteedt zowel aandacht aan de natuur, als aan techniek. Daarbij worden materialen ingezet uit het Ontdekkasteel Expressievakken Vanaf groep 1 wordt het vak handvaardigheid door de groepsleerkracht zelf gegeven. Voor het vak tekenen en handvaardigheid beschikken wij over de methode Uit de kunst. Het vak muziek wordt door de groepsleerkracht en een gastdocent gegeven. De groepen 4 t/m 8 krijgen een keer per week les in beeldende vorming Bewegingsonderwijs Alle groepen krijgen twee maal per week gymnastiek van een vakleerkracht. De lessen zijn gericht op de totale lichamelijke ontwikkeling, dit houdt in dat zowel vaardigheid, sport als spel een belangrijke plaats innemen Engels Vanaf groep 1 besteden wij aandacht aan Engels. D.m.v. liedjes, platen en spelletjes maken de kinderen in groep 1 t/m 4 kennis met de Engelse taal. Ook Engelstalige ouders ondersteunen dit proces als native speaker. Vanaf groep 5 wordt het vak Engels methodisch aangeboden Burgerschapsvorming Op basis van het programma van de Vreedzame School geven wij vorm en inhoud aan dit thema. De kern van een democratie is de erkenning en het proberen te overbruggen van verschillen. We leggen de ander onze mening niet op, maar staan open voor de mening van de ander. In onze visie is het van belang om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe je om kunt gaan met verschillen. Hoe overbruggen we meningsverschillen? Hoe lossen we de belangentegenstellingen in een conflict zó op dat beide partijen tevreden zijn? Staan we open voor mensen die anders zijn dan wij? De eigen kracht van kinderen Kinderen hebben, om op een goede manier op te groeien, perspectief en hoop nodig. Ze hebben het idee nodig dat ze iets kunnen bereiken in deze samenleving. In De Vreedzame School mobiliseren we de eigen kracht van kinderen. Kinderen krijgen een stem, en leren die op een verantwoordelijke manier gebruiken. Kinderen voelen zich gehoord en gezien, en ze ervaren dat het uitmaakt dat ze er zijn, dat ze er toe doen.

18 Betrokkenheid De Vreedzame School wil kinderen opvoeden tot verantwoordelijke en actieve leden van de gemeenschap. Daartoe beschouwen we de klas en de school als oefenplaats. Kinderen leren dat zij deel uitmaken van de gemeenschap die de klas en school vormt en leren daar een bijdrage aan te leveren. Ze leren oog en oor te hebben voor anderen, zich verantwoordelijk te voelen voor het algemeen belang: initiatiefrijk, zorgzaam en betrokken Bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling In alle groepen wordt hier veel aandacht aan besteed op de volgende wijze: Het programma de Vreedzame School leert kinderen, leerkrachten en ouders om te gaan met conflicten. Het hanteren van werkvormen, waarbij samenwerking voorop staan: workshops, zelfstandig werken, circuitvormen, tutor- lezen e.d. Intensief contact met het schoolmaatschappelijk werk. Het organiseren van trainingen gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling. Observatielijsten in de onderbouw en SCOL in alle groepen worden als meetinstrument ingezet. Lessen Rots en water om kinderen meer inzicht te laten krijgen in hun handelen en weerbaarder te maken Omgaan met computers. Alle groepsleerkrachten beschikken over een computerwerkplek, de groepen 1 t/m 8 over een digitaal schoolbord en bij alle groepen zijn vier werkplekken voor de kinderen gemaakt met de volgende doelstellingen: Kinderen leren omgaan met de computer op het gebied van internet, Office -toepassingen en het gebruik van educatieve software. Kinderen oefenen met gebruik van de computer hun leervaardigheden. Heel veel methodes hebben een bijbehorend softwarepakket. De computer kan helpen hulp op maat te geven. Automatisering van de leerling gegevens. De leerresultaten, verslagen en toetsen worden gedigitaliseerd, zodat er een doorgaande lijn in de school ontstaat. Dit is voor ouders en leerkrachten veel inzichtelijker Overzicht gehanteerde methodes In de wet staat welke vakken de kinderen moeten krijgen en van elk vak zijn kerndoelen aangegeven. We hebben bij de kerndoelen zorgvuldig onze methoden gekozen. In deze methoden staat in ieder geval de verplichte leerstof. De nieuwe methoden bieden ook verdieping en herhaling. Aan het eind van de

19 basisschool hebben in principe alle kinderen de verplichte leerstof gehad. De volgende methoden worden op onze school gebruikt: Aanvankelijk lezen... Veilig Leren Lezen Voortgezet technisch en begrijpend lezen... Goed gelezen... Nieuwsbegrip... CITO oefenboeken. Taal... Taal op Maat Schrijven... Schrijfdans (groep 1 en 2)... Pennenstreken (groep 1 t/m 3)... Schrijfsleutel (groep 4 tot en met 8) Rekenen... De Wereld in Getallen Aardrijkskunde... Wereldzaken van Zwijssen Geschiedenis... Tijdzaken van Zwijssen Natuur en techniek... Natuniek Informatieverwerking Blits Verkeer... Let s Go Engels... Groove me en The Team Creatieve vakken... Uit de kunst Sociaal-emotionele ontwikkeling... de Vreedzame School Resultaten van het onderwijs Belangrijk is het, passend bij de vermogens van de individuele leerling, te zorgen voor een goede aansluiting op het voortgezet onderwijs. Ook daaraan toetsen wij de waarde van ons onderwijs. We hebben gekozen voor de CITO Eindtoets in groep 8. De uitslagen geven een indicatie in hoeverre de leerstof tot en met groep 8 op het gebied van rekenen, taal, wereldoriëntatie en informatie wordt beheerst. Eind groep 7 wordt de CITO Entreetoets afgenomen om te kijken op welk niveau de leerlingen zitten en om de leerlingen kennis te laten maken met de toetsmethode. De toets wordt op een zodanig tijdstip afgenomen, dat bijsturing op individueel en/of groepsniveau in groep 8 mogelijk is. De groepsresultaten van Nutsschool M.M. Boldingh liggen boven het landelijk gemiddelde. De resultaten van leerlingen zijn individueel verschillend, afhankelijk van hun leerpotenties en de kwaliteit van het geboden onderwijs. Het moment van afname van de toetsen wordt voorgeschreven door de CITO. De school zorgt voor een rustige omgeving, waarin de leerlingen hun toets kunnen maken. Voor dyslectische leerlingen wordt, na inlevering van een dyslexieverklaring, een mondelinge versie van de eindtoets besteld en/of een vergrote exemplaren van de toets. De school heeft gekozen voor het gebruik van de CITO eindtoets voor groep 8 om zeker te zijn van een goede gestandaardiseerde eindtoets.

20 De eindtoets toetst de onderdelen taal, rekenen, informatieverwerking en het niet verplichte onderdeel wereldoriëntatie. Nutsschool M.M. Boldingh doet aan alle onderdelen mee. De toets is bedoeld als hulpmiddel om te komen tot een keuze voor het vervolgonderwijs. Jaarlijks worden de resultaten van de eindtoets en de uitstroomcijfers opgenomen in het informatieboekje en d.m.v. een inlegvel aan deze schoolgids toegevoegd. 3.6 CITO eindscores Schooljaar Klassen gemiddelde Landelijk gemiddelde Schooljaar ,3 535 Schooljaar ,6 535 Schooljaar ,8 535 Schooljaar ,9 536,4 Schooljaar ,6 534,4 Uitstroomcijfers Schooljaar SVO VMBO 2 B K G T HAVO VWO Totaal Schooljaar Schooljaar Schooljaar Schooljaar Schooljaar Kleutergroepen Speelgoed 2 Het VMBO kent vier leerwegen, te weten: Basis (B), Kader (K), Gemengd (G) en Theoretisch (T)

21 De school beschikt over veel speelmateriaal. Het is niet nodig om speelgoed mee te nemen naar school. Als dat wel gebeurt, is dat op eigen risico. Gymschoenen (indien gewenst) Voor de gymlessen graag gymschoenen met elastiek, dus bij voorkeur geen veters. Blote voeten verdient de voorkeur Groep 6, 7 en 8 Huiswerk In de groepen 5, 6,7 en 8 wordt in beperkte mate huiswerk gegeven. Dit huiswerk bestaat uit maak- en/of leerwerk. In groep 6 wordt de leerling geleerd hoe met huiswerk moet worden omgegaan, hoe een agenda moet worden bijgehouden en op welke wijze huiswerk gemaakt of geleerd moet worden. In de groepen 6, 7 en 8 moeten de leerlingen over een agenda beschikken. Boeken en werkmateriaal van onze school mogen in een goede tas mee naar huis. Wij zien er op toe dat er met onze boeken en materialen netjes wordt omgesprongen. Ook kan worden besloten een kind in het kader van extra hulp of (motorisch) remedial teaching extra werk mee naar huis te geven, uitsluitend om extra te oefenen. In dit geval neemt de groepsleerkracht vooraf contact op met de ouders. Werkweek Ieder jaar gaan de leerlingen van de groep 8 op werkweek. Deze werkweek is een vast onderdeel van het schoolprogramma. Dit betekent, dat de leerlingen dan ook verplicht zijn aan de werkweek deel te nemen, tenzij er zeer persoonlijke redenen zijn om niet mee te gaan. Zij worden dan in een andere groep opgevangen. Kwaliteitszorg 3.8 Inzicht in de kwaliteit van ons onderwijs De combinatie methodegebonden- en methodeonafhankelijke toetsen biedt de school de mogelijkheid regelmatig stil te staan bij de eigen positie in vergelijking met andere scholen. De methodegebonden toetsen geven de leerkracht informatie over de wijze, waarop de leerlingen de leerstof van de afgelopen periode hebben opgepakt en het geeft de leerkracht informatie over de manier waarop hij/zij de groep of een individuele leerling in de komende tijd verder kan helpen. De resultaten en observaties worden eens per maand tijdens groepsbesprekingen, door de intern begeleider en groepsleerkracht besproken. Andere instrumenten, die wij gebruiken bij de bepaling van de kwaliteit van ons onderwijs zijn: Schooltoezicht onderwijsinspectie Schoolbezoeken van Lucas onderwijs Gesprekken met leerkrachten Klassenbezoeken Resultaten voortgezet onderwijs Oudercontacten Enquêtes onder leerlingen, ouders en leerkrachten.

22 3.9 Het volgen van de ontwikkeling van de kinderen op school De leerkrachten evalueren de prestaties van de leerlingen regelmatig door middel van gemaakt werk, opdrachten, observaties en anderszins uitgevoerde taken. Deze prestaties en observaties noteren zij in klassenmappen, waarin elke leerling vermeld staat. Ook worden observatielijsten en controlelijsten gebruikt. Op deze wijze ontstaat er een groeiende verzameling observatie-, toets- en beoordelingsgegevens. Een aantal gestandaardiseerde toetsen en observatielijsten is opgenomen in ons leerlingvolgsysteem. Deze toetsen zijn ontwikkeld door het Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling (CITO) en het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO). Voor de kleuters hanteren wij het volgsysteem Bosos. Bosos is een observatiesysteem waarbij 5 ontwikkelingsgebieden regelmatig worden gevolgd. Dit zijn: Taal Rekenen Motoriek Geheugen Sociale vaardigheid. Van elke leerling komt er zo in de loop der jaren een reeks gegevens, die vergelijkbaar is met landelijke normen. De verzameling toetsen noemt men het leerlingvolgsysteem. Ons leerlingvolgsysteem is erop gericht om in iedere groep, door middel van observaties en toetsen, vroegtijdig eventuele opvallende leerlingen te signaleren. Na iedere toetsperiode bespreekt de groepsleerkracht de groepsresultaten met de intern begeleider. Er wordt dan ook aandacht besteed aan kinderen met zwakke of juist goede resultaten. Van alle resultaten worden dataoverzichten en trendanalyses gemaakt om te beoordelen of wij onze doelen halen en waar er aanpassingen gewenst zijn. Dit doen we met het hele team. De intern begeleider bespreekt maandelijks de vorderingen van de leerlingen met de groepsleerkracht. Het team heeft maandelijks een leerlingbespreking, waarbij leerkrachten elkaar informeren en adviseren t.a.v. de te volgen strategie. Uiteindelijk kan in overleg met de ouders ook de interne zorgcommissie worden ingeschakeld om advies te geven over vervolgstappen. Alle taken en procedures zijn vastgelegd in een intern zorgplan Toetsen Binnen onze school is een toetskalender met de genormeerde CITO-toetsen opgesteld die wordt toegepast. Dit betekent dat het lezen, spellen, rekenen, woordenschat en later ook wereldoriëntatie worden getoetst op basis van landelijke maatstaven. De resultaten van de (methodegebonden) toetsen staan in het persoonsgebonden toetsboekje, dat voor de ouders ter inzage is bij de inloopmiddag en de oudergesprekken.

23 3.10 De overgang van groep 2 naar groep 3 Wanneer het kind er sociaal-emotioneel, verstandelijk en lichamelijk aan toe is, kan het overgaan naar groep drie. Vroeger was de overgang van de kleuterschool naar de lagere school een grote stap. Nu verloopt die overgang veel geleidelijker. De leerkrachten van de kleutergroepen en de leerkracht van groep drie werken nauw samen om deze overgang zo harmonisch mogelijk te laten verlopen. Het nemen van de beslissing t.a.v. de schoolloopbaan van een kind doen we aan de hand van een aantal overwegingen. Er wordt gekeken naar de taal/rekenontwikkeling, concentratie, beheersing van de fijne motoriek, brede belangstelling en of het kind zelf goed gemotiveerd is om naar groep drie te gaan. Indien nodig volgt het kind een extra kleuterjaar. Kinderen bij wie overwogen wordt om vroegtijdig naar groep drie te gaan, moeten wel een duidelijke voorsprong hebben op hun leeftijdsgenoten van minimaal 9 maanden. Leidraad voor de besluitvorming Gedurende de kleuterperiode hanteren wij observatielijsten met de cognitieve en sociaalemotionele vaardigheden. Deze lijsten worden met de ouders besproken. Als objectief hulpmiddel worden ook de CITO toetsen gebruikt die de taal- en rekenvaardigheden meten. Op basis van ervaring blijkt vaak de sociaal-emotionele ontwikkeling, taakgerichtheid, zelfstandigheid en motivatie van doorslaggevende aard te zijn voor succes. De cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn de basis voor gesprek met de ouders om samen te kijken naar de vervolgstappen. Indien dit gesprek geen eenduidige uitkomst oplevert of bij twijfel, kan een (leervoorwaarden) onderzoek worden afgenomen door een externe instantie. De uitslag van dit onderzoek is dan bindend voor alle partijen. De uiteindelijke beslissing wordt door de school genomen op het moment dat het overleg geen resultaat oplevert. Alle ouders krijgen een eindrapportage van alle ontwikkelingsgebieden aan het eind van groep Rapportage De verslaglegging van de gegevens van de leerlingen staat vermeld in de klassenmappen, het digitaal rapport en in het leerlingvolgsysteem. De kinderen van groep 3 tot en met 8 krijgen twee maal per jaar een rapport dat een overzicht vormt van de stand van zaken over die periode. Aan het eind van groep 2 krijgen de kinderen een verslag mee. Om de vorderingen goed te kunnen volgen wordt ouders de mogelijkheid geboden regelmatig op een vastgestelde dag en tijd het werk van hun kind in te zien op de zogeheten inloopmiddagen. De ouders kunnen hier zowel de schriften als ook de mappen met gemaakte toetsen inzien. De toetsmappen gaan ook regelmatig naar huis. Wanneer ouders vragen hebben naar aanleiding van het werk dat zij zien, kunnen zij een afspraak maken met de groepsleerkracht. De leerlingen uit groep 8 krijgen maandelijks een map met gemaakte toetsen mee naar huis. Het is de bedoeling dat de ouders kennis nemen van de inhoud van de map en op deze wijze op de hoogte blijven van de resultaten en vorderingen van hun kind. De map moet uiteraard ondertekend weer op school worden ingeleverd.

24 3.12 De speciale zorg voor kinderen Iedere basisschool heeft te maken met leerlingen die zich de leerstof onvoldoende eigen kunnen maken of die de leerstof onvoldoende kunnen volgen. Sommige leerlingen hebben leerproblemen, terwijl andere leerlingen gedragsproblemen kunnen vertonen. Ook kunnen meer begaafde leerlingen behoefte hebben aan extra leerstof of een andere aanpak. Het is niet meer mogelijk kinderen naar een speciale school voor basisonderwijs te verwijzen zonder aan te kunnen tonen dat al het mogelijke is gedaan om de leerling in het reguliere basisonderwijs te helpen. Daarom hanteren wij een zorgplan waarin de te volgen procedure staat beschreven. Onze zorg is gericht op preventie en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Preventie en gezamenlijke verantwoordelijkheid door: Kinderen extra instructie te geven in de klas aan de instructietafel en het hanteren van een vaste looproute. Kinderen vooraf of parallel instructie te geven in kleine groepjes, zodat kinderen veel meer succes ervaren. De inzet van (extra) leerkrachten die kinderen helpen en een oefenprogramma meegeven in de klas en/of naar huis. In kernteams leerlingen met elkaar bespreken en gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Leerkrachten die geen groep hebben, door bijvoorbeeld een stagiaire, kunnen in die tijd leerlingen uit andere groepen helpen Passend onderwijs Passend Onderwijs Over Passend Onderwijs is al veel gezegd en geschreven. Toch is lang niet voor iedereen duidelijk wat er met Passend Onderwijs bedoeld wordt, wat er op 1 augustus 2014 verandert en wat er niet verandert. Hier volgt een beknopte uitleg. Passend Onderwijs is de uitwerking van de wet die op 1 augustus 2014 van kracht is en bepaalt dat scholen (formeel de schoolbesturen) ervoor verantwoordelijk zijn dat elke leerling die bij hen op school zit of wordt aangemeld, een passende onderwijsplek krijgt. Dat kan op de eigen school zijn of op een van de andere scholen binnen het samenwerkingsverband (zorgplicht). Indien de school waarop de leerling zit of is aangemeld, dat onderwijs kan verzorgen, en dat is in bijna 95% het geval, dan verandert er niets en merkt de leerling weinig of geen verandering. Leerling en school passen goed bij elkaar. De school biedt basisondersteuning en de leerling heeft daar voldoende aan. Basisondersteuning is de ondersteuning die elke school in het samenwerkingsverband minimaal kan bieden. Een samenwerkingsverband is een organisatie die de samenwerking tussen alle basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en scholen voor speciaal basisonderwijs binnen een bepaald gebied organiseert. Onze school is aangesloten bij het samenwerkingsverband Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden (SPPOH). Het gebied omvat heel Den Haag, Leidschendam Voorburg en Rijswijk.

Schoolgids

Schoolgids Schoolgids 2016-2017 Stokroosstraat 185 2517 SC Den Haag 070-3450422 Stokroosstraat 185 2565BM Den Haag www.nutsschoolboldingh.nl info@nutsschoolboldingh.nl Voorwoord Doel van de schoolgids Deze schoolgids

Nadere informatie

3 De visie van de Prinses Julianaschool

3 De visie van de Prinses Julianaschool 3 De visie van de Prinses Julianaschool 3.1 Visie op het onderwijs De missie: Prinses Julianaschool, school voor geborgenheid, (basis)kennis en zorg. De Prinses Julianaschool biedt kinderen een veilige

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

6. Ondersteuning voor de leerlingen

6. Ondersteuning voor de leerlingen 6. Ondersteuning voor de leerlingen 6.1 Passend onderwijs SWV Unita Op 1 augustus 2014 gaat de wet Passend Onderwijs van kracht. Deze wet regelt de samenwerking tussen het regulier en het speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs 3. De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Onze scholen zijn aangesloten

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

4. De zorg voor kinderen.

4. De zorg voor kinderen. 4. De zorg voor kinderen. 4.1 De opvang van nieuwe leerlingen in de school. Wanneer uw kind de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt, kan het groep 1 van onze school bezoeken. Tevoren ontvangt u een uitnodiging

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP BASISSCHOOL DE STEIGER

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP BASISSCHOOL DE STEIGER DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP BASISSCHOOL DE STEIGER Plaats : Stampersgat BRIN-nummer : 08KF Onderzoeksnummer : 118893 Datum schoolbezoek : 20 april 2010

Nadere informatie

September: Leerkracht heeft kennis van zijn (zorg-) leerlingen dmv het overdrachtsformulier naar de volgende groep.

September: Leerkracht heeft kennis van zijn (zorg-) leerlingen dmv het overdrachtsformulier naar de volgende groep. Protocol zittenblijven In de wet voor het primair onderwijs, staat dat leerlingen de basisschool in principe in 8 aaneensluitende jaren zouden moeten kunnen doorlopen. (WPO art. 8, lid 7b). Wanneer - 1

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Het heeft de voorkeur

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger,

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger, 01 / 05 Datum 9 09 15 Betreft: informatie groep 8 01 / 05 Batenstein 01 1 / 05 2403 PK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 431 232 E r.redegeld@skba.nl 01 / 05 www.basisschoolspectrum.nl Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Begeleiding op basis van meten en observatie

Begeleiding op basis van meten en observatie Van kleuter tot Voortgezet Onderwijs Begeleiding op basis van meten en observatie Toetsen volgens het Leerling Volg Systeem opgenomen in de toetskalender Advisering overgang van kleutergroepen naar groep

Nadere informatie

Beleid uitstroom leerlingen groep 8

Beleid uitstroom leerlingen groep 8 Beleid uitstroom leerlingen groep 8 Oktober 2014 Marion Kersten Inhoud Inleiding... 3 Het adviseringstraject... 4 Bepalen (pre)-advies.... 5 Het kind... 5 De methodegebonden toetsen... 6 De methode-onafhankelijke

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen:

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen: Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouders informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al dan

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8 Informatiegids Inhoudsopgave: Even voorstellen 5 Waar staan we voor 7 Ons onderwijs 7 Boeiend onderwijs: 8 Kwaliteit bewaken 8 Veiligheid door respect en regels 9 Open voor vernieuwingen 9 Engels en Frans

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Hofbode 5 11 januari 2016 o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Kerst 2015 Het is alweer een aantal weken geleden maar we kunnen terugkijken op een sfeervolle Kerst. We willen alle

Nadere informatie

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school 7. DE OUDERS 7.1 Het belang van betrokkenheid van ouders Zoals al eerder beschreven vinden wij de betrokkenheid van ouders bij onze school van groot belang. Met name naar de pedagogische kant (sociaal-emotioneel,

Nadere informatie

Openbare basisschool De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden 076 5938218 www.obsdewindhoek.nl

Openbare basisschool De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden 076 5938218 www.obsdewindhoek.nl Openbare basisschool De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden 076 5938218 www.obsdewindhoek.nl Openbare basisschool De Windhoek: een kleine school met een groot karakter! Een school kiezen voor uw kind

Nadere informatie

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 Geldig t/m 31/07/2017 Inleiding: De wet Primair Onderwijs stelt dat de kalenderleeftijd van een kind niet langer bepalend

Nadere informatie

Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus

Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus Onze school werkt intensief aan de kwaliteit van ons onderwijs. Dit doen we door het volgen van nascholing door leerkrachten en begeleiding en coaching van leerkrachten.

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. leerlingenzorg

PROTOCOLLEN. leerlingenzorg pag.: 1 versie: 3 Doel Het doel van dit protocol is ouders te informeren over de werkwijze op onze school t.a.v.. Tevens is het een werkvoorschrift voor het personeel bij de omgang met zorgleerlingen.

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ZUTPHEN INHOUD Uitkomst onderzoek De Aardeschool PO te Zutphen 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel

Nadere informatie

21ST CENTURY GLOBAL SCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

21ST CENTURY GLOBAL SCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK 21ST CENTURY GLOBAL SCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE HAARLEM INHOUD Uitkomst onderzoek 21st Century Global School te Haarlem 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website:

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website: Basisschool St. Jozef Kerkendijk 81 5712 ET Someren-Heide Tel. 0493-491654 E-mail: info.jozef@prodas.nl Website: www.bs-someren-heide.nl Facebook: https://www.facebook.com/basisschool.sintjozef Kleuter-informatieboekje

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

Aanmelding tot instroom 2014-2015

Aanmelding tot instroom 2014-2015 Aanmelding tot instroom 2014-2015 Inleiding Deze notitie is bedoeld om duidelijkheid te geven over de aanname en instroom van nieuwe leerlingen op basisschool Kadoes. Door het vastleggen van afspraken

Nadere informatie

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof BS de Veldhof 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Inschrijving 2.1 0 4 jaar 2.2 Kinderen van 4 jaar en ouder 2.3 Inschrijving van kinderen met speciale onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Protocol. Verwijzing

Protocol. Verwijzing Protocol Verwijzing Inhoudsopgave Inleiding 3 Het volgen van de ontwikkeling 4 Verslaggeving van gegevens over leerlingen 4 Naar het voortgezet onderwijs 4 Vervroegd naar het voortgezet onderwijs 5 Stappenplan

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden:

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden: Beleidsstuk ouderbetrokkenheid 3.0 In onderstaand document geven wij weer hoe we als school omgaan met oudercommunicatie en het weergeven van de behaalde resultaten van leerlingen. Dit beleidsstuk is geschreven

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan:

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan: Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Rhenen Protocol besluitvorming omtrent bevorderen en doubleren. Algemeen Op de Ericaschool en De Springplank wordt gewerkt met een leerstofjaarklassensysteem.

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Basisschool de Zonnewijzer heeft een open aannamebeleid. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Tot inschrijving op de Zonnewijzer wordt overgegaan wanneer aan

Nadere informatie

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 De Marcusschool is een Vreedzame School Inleiding In dit boekje vindt u alle informatie die u nodig heeft als uw kind op de Marcusschool komt. Indien u meer informatie

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD Plaats : Hijken BRIN-nummer : 18TJ Onderzoeksnummer : 118979 Conceptrapport verzonden op : 26 april Datum schoolbezoek

Nadere informatie

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar Protocol doorstromen in de basisschool Schooljaar 2018-2019 Doel van dit protocol Met dit protocol willen we ouders/verzorgers informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, toetsen we leerlingen. Dat doen we toetsen uit de methode.

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN Waarom de overstap naar andere schooltijden? We verwachten dat bij invoering van Andere Schooltijden met korte middagpauze er meer rust en regelmaat voor de

Nadere informatie

De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL. Deze brochure is een uitgave van de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse scholen

De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL. Deze brochure is een uitgave van de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse scholen De Duinpieper LEERPLICHT: IEDEREEN OP SCHOOL Iedereen op school Alle kinderen in Nederland moeten naar school. Want onderwijs is belangrijk als je later in de maatschappij wilt meedoen. En met een goede

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.2 4. Het Personeel Pag.3 4.1 Management Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Protocol Kleuterverlenging

Protocol Kleuterverlenging ONDERWIJS IN BEWEGING Protocol Kleuterverlenging pagina 1 Protocol Kleuterverlenging Inhoud Inleiding... 3 Opzet van het protocol... 3 Algemene uitgangspunten... 3 Criteria voor verlenging groep 2... 3

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP RKBS HOEKSTEEN Plaats : Enkhuizen BRIN-nummer : 04YU Onderzoeksnummer : 118767 Datum schoolbezoek : Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK C.B.S. DE WEL. : c.b.s. De Wel : Broeksterwoude BRIN-nummer : 06TC Onderzoeksnummer : 93403

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK C.B.S. DE WEL. : c.b.s. De Wel : Broeksterwoude BRIN-nummer : 06TC Onderzoeksnummer : 93403 RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK C.B.S. DE WEL School : c.b.s. De Wel Plaats : Broeksterwoude BRIN-nummer : 06TC Onderzoeksnummer : 93403 Datum schoolbezoek : 11 juni 2007 Datum vaststelling : 23 augustus 2007

Nadere informatie

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien.

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. PROTOCOL Overgang van groep 1 naar groep 2 De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. Kinderen die gedurende

Nadere informatie

1 Hier staan wij voor

1 Hier staan wij voor 1 Hier staan wij voor Richting van de school De Tweemaster is een kleine openbare school waar veel persoonlijke aandacht is voor de kinderen en hun ouders/verzorgers. We vinden het belangrijk dat er verschillende

Nadere informatie

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Aantal respondenten: 134 14-11-2010 Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders 1 / 9 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. De vragen gaan over

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

Hoe kies ik de juiste basisschool voor mijn kind? s t a d m e t e e n h a r t

Hoe kies ik de juiste basisschool voor mijn kind? s t a d m e t e e n h a r t Hoe kies ik de juiste basisschool voor mijn kind? Amersfoor t s t a d m e t e e n h a r t 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Vraag tijdig op welke leeftijd u uw kind moet inschrijven! 5 3 De juiste school 5 4 Een

Nadere informatie

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Februari 2011 1 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

School Ondersteunings Profiel (SOP)

School Ondersteunings Profiel (SOP) School Ondersteunings Profiel (SOP) april 2016 1 Schoolondersteuningsprofiel: Is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Even voorstellen. Meneer Bart (b.vandennieuwenhof@skpo.nl) Juf Marjon (m.dozy@skpo.nl) Meneer Maarten (onderwijsassistent)

Even voorstellen. Meneer Bart (b.vandennieuwenhof@skpo.nl) Juf Marjon (m.dozy@skpo.nl) Meneer Maarten (onderwijsassistent) Kernwaarden Kernwaarden Even voorstellen Meneer Bart (b.vandennieuwenhof@skpo.nl) Juf Marjon (m.dozy@skpo.nl) Meneer Maarten (onderwijsassistent) Werkdagen: Bart: maandag dinsdag donderdag vrijdag Marjon:

Nadere informatie

WERELDKIDZ OP DREEF

WERELDKIDZ OP DREEF WERELDKIDZ OP DREEF 2017-2018 Contactgegevens Wereldkidz Op Dreef Laan van Vollenhove 1457 3706 EW Zeist t. 030-6959033 e. info@opdreef.net www.opdreef.wereldkidz.nl Ziekmelden Als een kind ziek is (of

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

SBO Mozaik (02 XG) 013-5230690 Willem de Zwijgerlaan 63 info.sbomozaik@stgboom.nl 5061 TB Oisterwijk www.sbomozaik.nl

SBO Mozaik (02 XG) 013-5230690 Willem de Zwijgerlaan 63 info.sbomozaik@stgboom.nl 5061 TB Oisterwijk www.sbomozaik.nl SBO Mozaik (02 XG) 013-5230690 Willem de Zwijgerlaan 63 info.sbomozaik@stgboom.nl 5061 TB Oisterwijk www.sbomozaik.nl Procedure aanmelding leerling Beste ouder(s)/ verzorger(s), We vinden het fijn dat

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

Basisschool Franciscus Schoollaan 2 6241 BM Bunde T: 043-3641508 E: Info@bsfranciscusbunde.nl. Betreft: aanmelding nieuwe leerling

Basisschool Franciscus Schoollaan 2 6241 BM Bunde T: 043-3641508 E: Info@bsfranciscusbunde.nl. Betreft: aanmelding nieuwe leerling Basisschool Franciscus Schoollaan 2 6241 BM Bunde T: 043-3641508 E: Info@bsfranciscusbunde.nl Betreft: aanmelding nieuwe leerling Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u ons aanmeldingsformulier

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. obs De Meridiaan

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. obs De Meridiaan RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij obs De Meridiaan Plaats : Medemblik BRIN-nummer : 06AP Onderzoeksnummer : 122792 Datum schoolbezoek : 11 juli 2011 Rapport vastgesteld te Leeuwarden op 10

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' School : basisschool 'Sint Jozef' Plaats : Nieuw-Namen BRIN-nummer : 06XE Onderzoeksnummer : 94514 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Seashell School Nederlands onderwijs

Seashell School Nederlands onderwijs Seashell School Nederlands onderwijs 2012-2013 Inhoud Voorwoord De school Over de school Het team NTC Wat is NTC-onderwijs Toelating Schooltijden De methoden Huiswerk Voorzieningen op de NTC leslocatie

Nadere informatie

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op

Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum schoolbezoek Rapport vastgesteld te Utrecht op Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL 'T PANORAMA Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Datum

Nadere informatie

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ Protocol Doorstroom CBS Mons Sinaϊ versie 2014 Inhoudsopgave Overgangscriteria van groep 1 naar groep 2 Pag.3 Kinderen die instromen in groep 1 en geboren zijn in de periode 1 oktober 31 december Pag.6

Nadere informatie

Huiswerkprotocol Mattheusschool

Huiswerkprotocol Mattheusschool Huiswerkprotocol Mattheusschool De Mattheusschool geeft huiswerk aan onze leerlingen vanaf groep 3. Dit huiswerk past in onze visie dat de omgeving steeds meer eisen aan de kinderen stelt naarmate ze ouder

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling. Wanneer de rust en veiligheid ernstig verstoord worden of wanneer de

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij R.K. basisschool De Talenten Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16LQ Onderzoeksnummer : 120887 Datum schoolbezoek : 29 november 2010 Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

Intern begeleiders. Lisette Kummu-Bax. Marinka de Haan-Hendriksma

Intern begeleiders. Lisette Kummu-Bax. Marinka de Haan-Hendriksma Onze zorg Intern begeleiders Lisette Kummu-Bax Marinka de Haan-Hendriksma Onze zorg Iedere leerling moet de zorg en aandacht krijgen die het nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een aai over

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie

Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie Beleidsprotocol doorstroom herfstkinderen Versie 15-1-2014 Herfstkinderen zijn kinderen die geboren zijn in oktober, november of december. Een deel van deze kinderen gaat vervolgens na tweeënhalf jaar

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Op onze school vinden wij het goed informeren van ouders belangrijk. Zoals bekend werken wij met het leerlingvolgsysteem ParnasSys waar ook een ouderportaal

Nadere informatie

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 januari 2010 5 januari 2011 informeren MT 26 januari 2011 informeren teams 10 maart 2011 voornemen besluit BC 22 maart 2011 besluitvormend GMR 21 april

Nadere informatie

Overgangsprotocol VPCO

Overgangsprotocol VPCO Overgangsprotocol VPCO Vastgesteld november 2015 Overgangsprotocol FO-scholen Inleiding Ieder kind heeft recht op een ononderbroken ontwikkeling binnen het Funderend Onderwijs. In principe doorlopen leerlingen

Nadere informatie

Op 1 augustus 2014 wordt de wet Passend Onderwijs van kracht. Kernpunten uit deze nieuwe wet zijn dat:

Op 1 augustus 2014 wordt de wet Passend Onderwijs van kracht. Kernpunten uit deze nieuwe wet zijn dat: 3.De ROOBOL organisatie 3.1. Passend Onderwijs: Op 1 augustus 2014 wordt de wet Passend Onderwijs van kracht. Kernpunten uit deze nieuwe wet zijn dat: - reguliere en speciale scholen op het gebied van

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA School : Joodse basisschool Rosj Pina Plaats : Amsterdam BRIN-nummer : 04JA Onderzoeksnummer : 71267 Datum schoolbezoek : 8 september 2006 Datum

Nadere informatie

Protocol Herfstleerlingen

Protocol Herfstleerlingen Protocol Herfstleerlingen Procedure voor herfstleerlingen in groep 1 Wat te doen Activiteiten Betrokkenen Tijdpad 1.Signalering en leggen de procedure uit over de ontwikkeling en de vorderingen van het

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

Protocol aanvraag verlof

Protocol aanvraag verlof Protocol aanvraag verlof Definitieve versie september 2011 Vastgesteld door MR d.d. 15-3-2012 PROTOCOL AANVRAAG VERLOF OBS HOUTRUST Leerplicht is leerrecht. Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs.

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6 Doorstroom Protocol Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten met betrekking tot doorstroming... 4 Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5 Hoofdstuk 3 De betrokkenen...

Nadere informatie