De Nationale Hypotheek Garantie in 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Nationale Hypotheek Garantie in 2017"

Transcriptie

1 De Nationale Hypotheek Garantie in 2017 Marcel Sippekamp, Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) November/ december 2016 De auteursrechten op deze presentatie behoren toe aan het WEW

2 2 Programma Korte kennismaking Waarborgfonds Eigen Woningen Kostengrenzen & kosten verkrijgen eigendom MCD en de gevolgen voor uw adviespraktijk Andere belangrijke wijzigingen Voorwaarden & Normen 2017 Maken energiebesparende voorzieningen het verschil voor u in 2017 Meer zzp ers een hypotheek met NHG

3 3 Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) Autonome, non-profit organisatie Verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Toegang tot verantwoorde financiering voor het verkrijgen, verbeteren én behouden van een eigen woning Schakel tussen markt en overheid Meer dan 1,25 miljoen huishoudens hebben NHG

4 1. Kostengrenzen & Kosten verkrijgen eigendom

5 Per 2017 geldt een nieuwe methodiek rondom de NHG-kostengrens 5 De kostengrens wordt vanaf 1 januari 2017 bepaald aan de hand van: de gemiddelde koopsom vermeerderd met wettelijk toegestane LTV. 101% zonder EBV. 106% mét EBV Gemiddelde koopsom: Kostengrens zonder EBV: Kostengrens met EBV: * * Extra leenruimte en de extra ruimte in de kostengrens bij EBV mag uitsluitend aan EBV worden besteed.

6 Per 2017 geldt een nieuwe methodiek rondom de NHG-kostengrens 6 Uitgangspunten 1. NHG-lening mag niet hoger zijn dan kostengrens. 2. Laagste bedrag koopsom/marktwaarde mag niet meer zijn dan gemiddelde koopsom. 3. Laagste bedrag koopsom/marktwaarde mag vermeerderd worden met max. 6% voor bijkomende kosten. Percentage is variabel tussen 0-6% en niet meer forfaitair.

7 7 Waarom deze methodiek? 2016 Max koopsom/waarde Incl. EBV Bijkomende kosten 2017 Max koopsom/waarde Excl. EBV Meer ruimte voor Energiebesparende voorzieningen Gelijk aan gemiddelde koopsom. Bijkomende kosten

8 Vraag 1: Hoeveel bijkomende kosten kunnen worden meegefinancierd? 8 Situatie Marktwaarde: Koopsom: Maximale LTV (101%): Kostengrens zonder EBV: Antwoord Afhankelijk van de koopsom kan tussen de 0 en 6% aan bijkomende kosten worden meegefinancierd : : : 5.000

9 Vraag 2: Welk bedrag kan de klant meefinancieren? 9 Situatie Marktwaarde: Koopsom: Maximale LTV (101%): Kostengrens zonder EBV: Antwoord Op basis van de kostengrens zonder EBV kan een bedrag worden meegefinancierd van: aan bijkomende kosten

10 Vraag 3: Wat is de maximale lening met NHG? 10 Situatie Marktwaarde na verbouwing: Koopsom: EBV: Maximale LTV ( %): Antwoord Kosten verkrijgen eigendom: Kostengrens zonder EBV: Kostengrens met EBV: De maximale lening met NHG is dus: Er kan aan bijkomende kosten worden meegefinancierd. De extra ruimte in de kostengrens ( 5.000) moet volledig worden besteed aan EBV.

11 Vraag 4: Wat is de maximale lening met NHG? 11 Situatie Marktwaarde na verbouwing: Koopsom: Kwaliteitsverbetering: EBV: Antwoord Maximale LTV: % > Kostengrens met EBV: Kosten verkrijgen eigendom De maximale lening met NHG is: De kosten verkrijgen eigendom zijn hoger dan de kostengrens. Deze lening met NHG is dus niet mogelijk.

12 Vraag 5: Wat zijn de maximale mogelijkheden onder NHG? 12 Situatie Marktwaarde na verbouwing: Koopsom: Kwaliteitsverbetering: EBV: Antwoord Maximale LTV: % > Kostengrens met EBV: Kosten verkrijgen eigendom De maximale lening met NHG is dus:

13 De mogelijkheden berekenen? Download de rekentool op NHG.nl 13 Met deze rekentool (xlsx) berekent u of een bepaalde situatie haalbaar is onder NHG en wat dan het maximale hypotheekbedrag onder NHG wordt.

14 2. MCD en de actuele wijzigingen

15 Aanpassingen V&N 2017 als gevolg van berichtgeving AFM 15 Naar aanleiding van de berichtgeving over het standpunt van de AFM rondom het toetsmoment verantwoorde kredietverlening heeft het WEW de V&N 2017 aangepast (2017-3). Bij het bindend aanbod dient te worden getoetst aan de V&N die op dat moment gelden. Voor aanvragen die zijn ingediend in 2016 geldt een beperkte overgangsperiode: indien het bindend aanbod in januari 2017 wordt uitgebracht mag worden getoetst aan de V&N De aanvraag en het bindend aanbod dienen verder betrekking te hebben op dezelfde consument, hetzelfde onderpand en dezelfde geldverstrekker. Voor aanvragen uit 2016 waarvan het bindend aanbod op of na 1 februari 2017 plaatsvindt geldt het volgende: er mag afgeweken worden van de LTI en LTV Normen in de V&N indien dit naar het oordeel van de geldverstrekker verantwoord is met inachtneming van wet- en regelgeving (TRHK art. 4 en 5).

16 Aanvraagproces oude situatie (vóór MCD) 16 Aanvraag Offerte / Finaal Akkoord Offerte onder voorbehouden Passeren 1. Het toetsmoment: op het moment van de offerte (onder voorbehouden) moet zijn voldaan aan de Normen. 2. Welke normen? De Normen die gelden op het moment van de offerte (onder voorbehouden). 3. Op het moment van de offerte (onder voorbehouden) mogen de stukken maximaal x maanden oud zijn.

17 Aanvraagproces situatie onder V&N Aanvraag Bindend Aanbod Rente Aanbod / Indicatieve berekening Passeren 1.Het toetsmoment: op het moment van het Bindend aanbod moet zijn voldaan aan de Normen van dat moment. Uitzonderingen en de overgangsregeling staan beschreven op sheet Op het moment van het Bindend aanbod mogen de stukken maximaal x maanden oud zijn.

18 18 Vraag 1: Met welke leeftijd houdt u rekening? Situatie Aanvraagdatum hypotheek: Het Bindend aanbod: Leeftijd klant aanvraag: 56 jaar Leeftijd klant Bindend aanbod: 57 jaar Antwoord Op het moment van Bindend Aanbod moet de actuele klantsituatie getoetst worden: u houdt dus rekening met het verminderde pensioeninkomen.

19 19 Vraag 2: Is de werkgeversverklaring nog geldig? Situatie Aanvraagdatum hypotheek: Het Bindend aanbod: Datum werkgeversverklaring: Antwoord Nee. De werkgeversverklaring mag op het moment van het Bindend aanbod maximaal 3 maanden oud zijn.

20 20 Vraag 3: Welke V&N zijn van toepassing? Situatie Aanvraagdatum hypotheek: Het Bindend aanbod: Antwoord Op grond van de overgangsregeling mag voor aanvragen uit 2016 gedurende maand januari 2017 nog een bindend aanbod worden uitgebracht waarbij getoetst wordt aan de V&N

21 21 Vraag 4: Welke V&N zijn van toepassing? Situatie Aanvraagdatum hypotheek: Het Bindend aanbod: Antwoord Er dient getoetst te worden aan de V&N Er mag afgeweken worden van de LTI en LTV Normen in de V&N indien dit naar het oordeel van de geldverstrekker verantwoord is met inachtneming van wet- en regelgeving (TRHK art. 4 en 5).

22 3. Andere belangrijke wijzigingen Voorwaarden & Normen 2017

23 Restschuld NHG-hypotheek niet meer persé een belemmering 23 Per 1 januari gelden nieuwe BKR registraties voor restschulden op hypotheken: met NHG: RN (voorheen HY-2) zónder NHG: RH De RN is geen belemmering voor een nieuwe lening met NHG De restschuld blijft een verplichting in de financieringslast Wat blijft een belemmering? Code1 t/m 5 (dus ook bij RN) Een nog lopende schuldsanering (SR) Betalingsachterstanden op leningen/kredieten (A) Bijzonderheden bij betalingsachterstanden: A registraties zijn geen belemmering als ze hersteld zijn (H) Ook niet als de lening is afgelost (PLA) en de betalingsachterstand dus ingelost Let op: Bij een betalingsachterstand op de hypotheek (HY-A) én een restschuld (RN/RH) is geen lening met NHG mogelijk In het BKR zichtbaar door een PLA op de HY-A of HY-A1 gelijk aan de datum van de plaatsing van de RN of RH.

24 24 Kan de klant een NHG-lening krijgen? Klant heeft een HY-2 registratie in BKR Nee, tenzij klant kwijtschelding heeft gekregen voor de restschuld. Klant heeft een RN registratie in BKR met een schuld van Ja, de RN registratie zonder code is geen belemmering. De schuld van moet uiteraard binnen de financieringslast passen. Klant heeft een HY-A registratie met een praktisch laatste aflosdatum (PLA) en geen restschuld Ja, de hypotheekachterstand is afgelost, dus de HY-A registratie is geen belemmering. Klant heeft een HY-A registratie met een PLA en een restschuldregistratie op die hypotheek (RN) Nee, omdat de hypotheekachterstand niet is afgelost er is een restschuld ontstaan na beëindiging van de hypotheek- is de HY-A registratie ondanks de PLA een belemmering.

25 25 Lijfrente toegestaan als pensioeninkomen Met ingang van 1 januari 2017 geldt lijfrente ook als pensioeninkomen Hier zijn voorwaarden aan verbonden De geldverstrekker kan de te verwachten lijfrente-uitkering berekenen Een opgave van de betreffende verzekeraar volstaat ook

26 Lijfrente als pensioeninkomen: voorwaarden en rekenregels 26 In lijfrentepolis/bankspaarproduct moet fiscale lijfrenteclausule zijn opgenomen Geldverstrekker/verzekeraar bepaalt inkomen uit lijfrente a.d.h.v. rekenregels: 1. Het prognoserendement bedraagt max. 4% of het historisch fondsrendement als dit lager is 2. De rekenrente is max. gelijk aan de Ultimate Forward Rate (UFR) van DNB 3. Toekomstige premies mogen uitsluitend worden meegenomen als het reguliere premies zijn, die minimaal een jaar voor het toetsmoment reeds verschuldigd waren 4. De einddatum van de lijfrente uitkeringen moet minimaal gelijk zijn aan de einddatum van de NHG-lening Reeds ingegane lijfrente-uitkeringen mogen voor de duur van de uitkeringen worden meegenomen

27 Medio december 2016 beschikbaar: de vernieuwde online NHG Toets 27 Moderne interface én gebruiksvriendelijker Al een account? Binnenkort ontvangt u nieuwe inloggegevens. Nog geen account? Vraag er één aan via nhg.nl. De vernieuwde NHG Toets is onderdeel van een grotere ICT-vernieuwing. In 2017 wordt ook de Inkomens- en vermogenstoets vernieuwd.

28 4. Maken energiebesparende voorzieningen het verschil voor u?

29 29 Energiezuiniger wonen met NHG Financieringsmogelijkheden energiebesparende voorzieningen worden relatief weinig gebruikt Financieringslast Treffen EBV: max voor het treffen van deze EBV mag buiten beschouwing worden gelaten Aankoop energiezuinige woningen (A++/EPC 0,6): mag buiten beschouwing worden gelaten "Slechts 1 procent van de woningbezitters heeft op worden dit moment gelaten concrete plannen om direct wat te doen aan zijn of haar huis zodat het energiezuiniger wordt Aankoop energieneutrale woning: mag buiten beschouwing Toetsinkomen moet minimaal zijn LTV 5% extra ruimte in LTV én Kostengrens NHG Er is wel een groep van 38 procent die een energiezuiniger huis zou willen, maar er het geld niet voor heeft. Deze ruimte mag alleen aan EBV worden besteed

30 30 Energiezuiniger wonen met NHG Voorbeeld 1: een oude ketel vervangen door HR++ ketel Oude ketel laten zitten: Maximale hypotheek Maandlast bij 2% 739 Energielasten 200 Gecombineerde maandlasten 939 Ketel vervangen: Investering Maximale hypotheek Maandlast bij 2% 746 Energielasten 168 Gecombineerde maandlasten 914 Besparing 25 netto per maand

31 31 Energiezuiniger wonen met NHG Voorbeeld 2: plaatsen zonnepanelen Geen panelen plaatsen: Maximale hypotheek Maandlast bij 2% 739 Energielasten 200 Gecombineerde maandlasten 939 Zonnepanelen plaatsen: Investering Maximale hypotheek Maandlast bij 2% 757 Energielasten 117 Gecombineerde maandlasten 874 Besparing 65 netto per maand

32 5. ZZP ers (1-3 jaar) kunnen per 1 december NHG krijgen Toetsinkomen wordt vast gesteld door onafhankelijke partij (Raadhuys en Pentrax) Inkomensverklaring 6 maanden geldig Met dit toetsinkomen mag de adviseur verder rekenen Opdrachtgever is zzp er, hypotheekadviseur of de bank: kosten 250 ex BTW ZZP er betreft de IB ondernemer Geldverstrekkers maken eigen afweging kredietbeoordeling Per 1 december: SNS bank, Delta Lloyd, BLG wonen, Aegon, Regiobank Binnenkort: Woonfonds Achmea (1 januari) & NIBC Direct Meer info en documenten op:

33 Vragen? Blijf op de hoogte via Linkedin, Facebook of via onze nieuwsbrief Bezoek onze website ons via Bel ons als u een oplossing zoekt voor uw klant: (079) Voor meer info over ons educatieaanbod info@nhg.nl

34 Tenslotte. 34 zijn wij benieuwd wat u van de behandelde onderwerpen vindt! Daarom nodigen wij u uit voor een kleine poll Log met uw device in via: Voer de pincode & uw naam in Enter de game

Financiering energiebesparende voorzieningen: een kans voor een beter hypotheekadvies. Hans Heijnen Waarborgfonds Eigen Woningen september 2017

Financiering energiebesparende voorzieningen: een kans voor een beter hypotheekadvies. Hans Heijnen Waarborgfonds Eigen Woningen september 2017 Financiering energiebesparende voorzieningen: een kans voor een beter hypotheekadvies Hans Heijnen Waarborgfonds Eigen Woningen september 2017 2 Programma Woningverduurzaming: waarom dan? Hypothecaire

Nadere informatie

Senioren verhuisregeling

Senioren verhuisregeling Senioren verhuisregeling 2 Probleem Senior wil verhuizen naar woning met lagere maandlasten, maar doorstaat annuïtaire toets niet Oplossing voor AOW-ers: werkelijke lastentoets voor senioren vanaf 10 jaar

Nadere informatie

particulier platform woensdag 11 april 2018

particulier platform woensdag 11 april 2018 particulier platform woensdag 11 april 2018 Hans Heijnen Jonathan Parr Onderwerpen 2 Waarom woningverduurzaming? Rol hypotheekadviseur Voordelen klant & klantinzichten NHG en stimuleren woningverduurzaming

Nadere informatie

EEN HOGERE HYPOTHEEK IS MOGELIJK!

EEN HOGERE HYPOTHEEK IS MOGELIJK! 1 EEN HOGERE HYPOTHEEK IS MOGELIJK! Harrie-Jan van Nunen MFP Tips & Tricks in hypothekenland Het Bemiddelingsloket 2 Volledige uitbesteding van hypotheekbemiddeling voor hypotheekadviseurs en financieel

Nadere informatie

De wijzigingen aan de hand van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet en de voorwaarden en normen van NHG. Specifieke wijzigingen

De wijzigingen aan de hand van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet en de voorwaarden en normen van NHG. Specifieke wijzigingen Geachte relatie, Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen op het acceptatiebeleid voor de IQWOON Hypotheek vermeld. Lees de nieuwe Acceptatie Handleiding 2017 aandachtig door. Het overzicht met de

Nadere informatie

Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013

Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013 Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013 Inleiding De wet- en regelgeving op het gebied van hypotheken verandert per 1 januari 2013. Hierdoor wijzigen ook de NHG normen en het kredietbeleid

Nadere informatie

Het klantbelang centraal in beheersituaties: NHG in de praktijk. Will Keuren & René van der Heeft Waarborgfonds Eigen Woningen 15 juni 2016

Het klantbelang centraal in beheersituaties: NHG in de praktijk. Will Keuren & René van der Heeft Waarborgfonds Eigen Woningen 15 juni 2016 Het klantbelang centraal in beheersituaties: NHG in de praktijk Will Keuren & René van der Heeft Waarborgfonds Eigen Woningen 15 juni 2016 2 Programma Inleiding De praktijk Belangrijke informatie Waarborgfonds

Nadere informatie

Workshop hypothecaire financiering energiebesparende voorzieningen. Waarborgfonds Eigen Woningen oktober 2017

Workshop hypothecaire financiering energiebesparende voorzieningen. Waarborgfonds Eigen Woningen oktober 2017 Workshop hypothecaire financiering energiebesparende voorzieningen Waarborgfonds Eigen Woningen oktober 2017 Woningverduurzaming, waarom dan? 3 The big picture: urgente noodzaak voor CO 2 reductie Klimaatakkoord

Nadere informatie

Een verantwoorde hypotheek met NHG in 2018

Een verantwoorde hypotheek met NHG in 2018 Een verantwoorde hypotheek met NHG in 2018 NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE Veilig, verantwoord en duurzaam Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) beperkt u de financiële

Nadere informatie

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Aangeboden door: Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Rob Timmermans MFP Het klimaatakkoord Is het van belang hoe jouw klant denkt over het klimaatakkoord? De meeste

Nadere informatie

Starterslening en Koopsubsidie

Starterslening en Koopsubsidie Starterslening en Koopsubsidie Voor starters op de woningmarkt is het kopen van een woning de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Ondanks de lage hypotheekrente en regelingen zoals Nationale Hypotheek

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen voorwaarden & normen t.o.v

Overzicht wijzigingen voorwaarden & normen t.o.v Overzicht wijzigingen voorwaarden & normen 2018-1 t.o.v. 2017-4 Definitie / Artikel / Norm Inhoud Reden Definitie g Tekst is in lijn gebracht met Regeling Hypothecair Krediet Definitie h Toevoeging 'verminderd

Nadere informatie

Wijzigingen / Werkinstructie NHG 2014 & Ministeriële regeling Hypothecair krediet. 30 december 2013 Operational Support / Peter Frank V1.

Wijzigingen / Werkinstructie NHG 2014 & Ministeriële regeling Hypothecair krediet. 30 december 2013 Operational Support / Peter Frank V1. Wijzigingen / Werkinstructie NHG 2014 & Ministeriële regeling Hypothecair krediet 30 december 2013 Operational Support / Peter Frank V1.0 1 18-12-2012 NHG 2014 Vanaf 1 januari 2014 zijn de nieuwe Voorwaarden

Nadere informatie

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN HYPOTRUST COMFORT HYPOTHEEK De Hypotrust Comfort Hypotheek kent verschillende voorwaarden (Budget, Profijt en Standaard). Deze productkaart is ingericht om informatie

Nadere informatie

Overzicht mogelijkheden restschuldfinancieringen

Overzicht mogelijkheden restschuldfinancieringen ABN AMRO Argenta ASR Bank of Scotland Florius Hypotrust Woonfonds Restschuldfinanciering binnen de nieuwe hypotheek voor bestaande klanten en nieuwe klanten Alleen mogelijk zonder NHG voor alleen bestaande

Nadere informatie

WELKOM! Zelfde klant, hogere leencapaciteit?!

WELKOM! Zelfde klant, hogere leencapaciteit?! WELKOM! Zelfde klant, hogere leencapaciteit?! Aangenaam kennis te maken! 2 Ze noemen me weleens een vakidioot DEZELFDE KLANT, MAAR EEN ANDERE MAXIMALE HYPOTHEEK SEH Lentecongres 2019 Casus 4 Jantine: Vast

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Woningmarkt Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN HYPOTRUST COMFORT HYPOTHEEK De Hypotrust Comfort Hypotheek kent verschillende voorwaarden (Budget, Profijt en Standaard). Deze productkaart is ingericht om informatie

Nadere informatie

Hypotheekaanbod bijbouwe Hypotheek Uitleg en Voorwaarden

Hypotheekaanbod bijbouwe Hypotheek Uitleg en Voorwaarden Hypotheekaanbod bijbouwe Hypotheek Uitleg en Voorwaarden In dit document leggen wij je uit hoe het hypotheekaanbod en het verdere leningaanvraagproces werkt en wie wij zijn. Het is belangrijk dat je dit

Nadere informatie

Wijzigingen Handleiding Financieel Adviseur Per 1 januari 2017

Wijzigingen Handleiding Financieel Adviseur Per 1 januari 2017 Wijzigingen Handleiding Financieel Adviseur Per 1 januari 2017 1 Beste meneer, mevrouw, Graag willen wij u informeren over het feit dat de Handleiding Financieel Adviseur is herzien. In dit document worden

Nadere informatie

IQWOON in het kort. Samenvatting van de Algemene Voorwaarden en de Acceptatie Handleiding

IQWOON in het kort. Samenvatting van de Algemene Voorwaarden en de Acceptatie Handleiding IQWOON in het kort Samenvatting van de Algemene Voorwaarden en de Acceptatie Handleiding 2/12 IQWOON in het kort Versie 201607 INLEIDING IQWOON Deze IQWOON in het kort is bedoeld ter ondersteuning van

Nadere informatie

Samenvatting. Toetskader hypothecaire kredietverlening

Samenvatting. Toetskader hypothecaire kredietverlening Samenvatting Toetskader hypothecaire kredietverlening Toetskader hypothecaire kredietverlening Inleiding De AFM heeft naar aanleiding van de reacties op haar voorstellen in het consultatiedocument Toetskader

Nadere informatie

bijbouwe Hypotheekaanbod Uitleg en Voorwaarden

bijbouwe Hypotheekaanbod Uitleg en Voorwaarden bijbouwe Hypotheekaanbod Uitleg en Voorwaarden In dit document leggen wij je uit hoe het hypotheekaanbod en het verdere leningaanvraagproces werkt en wie wij zijn. Het is belangrijk dat je dit document

Nadere informatie

Vergelijken labeloverzicht

Vergelijken labeloverzicht na verlenging geldigheidsduur verlengingsduur voor onbekende woning ABN-AMRO Woninghypotheek, 1% van totale hypotheekbedrag excl. OBK Geen kosten 6 Maanden 9 Maanden Laagste waarde van koopsom, taxatie

Nadere informatie

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016

Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Meefinancieren van energiebesparende voorzieningen De mogelijkheden bij BLG Wonen Versie 1-1-2016 Energiebesparende voorzieningen zijn in meerdere opzichten interessant: Structurele besparing tot 30% op

Nadere informatie

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Je bijbouwe hypotheek verhogen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring hebben opgedaan

Nadere informatie

Extra editie Risk Bulletin Florius

Extra editie Risk Bulletin Florius Extra editie Risk Bulletin Florius Mei 2013 In deze editie van het Risk Bulletin vragen we aandacht voor: 1. Creditscore als hulpmiddel voor aanvragen met en zonder NHG 2. Meefinancieren restschulden voor

Nadere informatie

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Bewustzijnstoets Je bijbouwe hypotheek wijzigen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 847 Integrale visie op de woningmarkt Nr. 118 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Handige tips bij aankoop woning

Handige tips bij aankoop woning Handige tips bij aankoop woning Uw eigen woning Voor veel mensen is een eigen woning de ultieme droom en waarschijnlijk de grootste aankoop in hun leven. Daarom is het van groot belang alles wat er bij

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

Nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (Bron: De Hypotheekshop)

Nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (Bron: De Hypotheekshop) Nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (Bron: De Hypotheekshop) De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen opgesteld. Het Ministerie van

Nadere informatie

Aan alle CKI deelnemers. Belangrijke wijzigingen rondom hypotheken in CKI. Beste lezer,

Aan alle CKI deelnemers. Belangrijke wijzigingen rondom hypotheken in CKI. Beste lezer, Datum 13 juli 2015 Ons kenmerk 20150607 Brief wijzigingen CKI Pagina 1 van 6 Contactpersoon Vanessa Vijn Aan alle CKI deelnemers Onderwerp Belangrijke wijzigingen rondom hypotheken in CKI Beste lezer,

Nadere informatie

Mortgage Credit Directive (MCD)

Mortgage Credit Directive (MCD) Mortgage Credit Directive (MCD) 1 Wat is MCD? De meest belangrijke veranderingen op een rij: Een offerte moet conform de MCD een Bindend Krediet Aanbod (BKA) zijn, zónder voorbehouden Invoering van de

Nadere informatie

Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek.

Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een huis kopen als ondernemer Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek. Wij bieden u: Experts met jarenlange ervaring.

Nadere informatie

Opdracht tot dienstverlening NHG inkomensverklaring zzp er 1-3 jaar actief

Opdracht tot dienstverlening NHG inkomensverklaring zzp er 1-3 jaar actief Opdracht tot dienstverlening NHG inkomensverklaring zzp er 1-3 jaar actief Kredietverstrekker of hypotheekadviseur: LET OP: gebruik dit formulier alleen wanneer de kredietverstrekker of hypotheekadviseur

Nadere informatie

Aflossingsvrije hypotheek Marcel Sippekamp Nationale Hypotheek Garantie

Aflossingsvrije hypotheek Marcel Sippekamp Nationale Hypotheek Garantie Aflossingsvrije hypotheek Marcel Sippekamp Nationale Hypotheek Garantie NHG propositie aflossingsvrije leningen aangepast toetskader Agenda 1. Opening 2. Actueel probleem 3. Klantscenario A; huidige status

Nadere informatie

NIBC Direct hypotheken DAK 13 september 2018

NIBC Direct hypotheken DAK 13 september 2018 NIBC Direct hypotheken DAK 13 september 2018 NIBC Bank: innovatief maatwerk Nederlandse bank Opgericht in 1945: De Nationale Investeringsbank Den Haag, Amsterdam, Frankfurt, Brussel en Londen Beursgenoteerd

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 oktober 2018 Nationale Hypotheek Garantie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 oktober 2018 Nationale Hypotheek Garantie > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 32 847 Integrale visie op de woningmarkt Nr. 437 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Veilig uw eigen droomhuis kopen

Veilig uw eigen droomhuis kopen Veilig uw eigen droomhuis kopen Uw eigen woning Voor veel mensen is een eigen woning de ultieme droom. Waarschijnlijk de grootste aankoop in uw leven. Daarom is het van groot belang alles wat er bij de

Nadere informatie

WELKOM! Harrie-Jan van Nunen MFP. Senioren en de eigen woning

WELKOM! Harrie-Jan van Nunen MFP. Senioren en de eigen woning WELKOM! Harrie-Jan van Nunen MFP Senioren en de eigen woning Programma 2 1. Aflossingsvrij; Een tikkende tijdbom? 2. Rekenen met verminderd inkomen 3. Nieuwe (NHG-)norm voor senioren in de praktijk 4.

Nadere informatie

Een huis met een restschuld, kunt u dit voorkomen? www.zichtadviseurs.nl/hypotheken

Een huis met een restschuld, kunt u dit voorkomen? www.zichtadviseurs.nl/hypotheken Een huis met een restschuld, kunt u dit voorkomen? www.zichtadviseurs.nl/hypotheken De huizenprijzen zijn in Nederland sinds 2008 flink gedaald. Dat is goed nieuws voor starters die een huis willen kopen.

Nadere informatie

Rekenvoorbeelden bij de Normen 2013-2

Rekenvoorbeelden bij de Normen 2013-2 Rekenvoorbeelden bij de Normen 2013-2 Rekenvoorbeelden bij de Normen 2013-2 Versie 10 januari 2013 1 Inhoudsopgave Norm 2.2 Aankoop bestaande woning:...3 Norm 2.3 Aankoop nieuwbouwwoning:...4 Norm 3.1

Nadere informatie

Verduurzaming van de eigen woning. Van hypotheeklasten naar woonlasten

Verduurzaming van de eigen woning. Van hypotheeklasten naar woonlasten Verduurzaming van de eigen woning Van hypotheeklasten naar woonlasten Agenda Start with why! Relevantie van duurzaamheid voor de Financieel adviseur. Overzicht technische mogelijkheden voor verduurzaming

Nadere informatie

Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek.

Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een huis kopen als ondernemer Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek. Wij bieden u: Experts met jarenlange ervaring.

Nadere informatie

zelf bouwen met erfpacht? Ook voor u mogelijk! wonen in oss. nl

zelf bouwen met erfpacht? Ook voor u mogelijk! wonen in oss. nl zelf bouwen met erfpacht? Ook voor u mogelijk! wonen in oss. nl inhouds opgave 3 Inleiding 4 Wat is het verschil tussen eigendom en erfpacht? 5 Wat zijn de voor- en nadelen van erfpacht? 6 Canon 6 Grondwaarde

Nadere informatie

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen:

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Van kijken naar kopen in 9 stappen Wat is NHG (Nationale Hypotheek Garantie) Overzichten actuele hypotheekrentes Aan dit overzicht kunnen geen rechten

Nadere informatie

Onderstaande berekeningen zijn gebaseerd op de acceptatiecriteria en de nieuwe beheercriteria zoals deze vanaf 2014 voor NHG gaan gelden:

Onderstaande berekeningen zijn gebaseerd op de acceptatiecriteria en de nieuwe beheercriteria zoals deze vanaf 2014 voor NHG gaan gelden: Berekeningen maximale hypotheken Onderstaande berekeningen zijn gebaseerd op de acceptatiecriteria en de nieuwe beheercriteria zoals deze vanaf 2014 voor NHG gaan gelden: Acceptatiecriteria De acceptatiecriteria

Nadere informatie

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen:

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Van kijken naar kopen in 9 stappen Wat is NHG (Nationale Hypotheek Garantie) Overzichten actuele hypotheekrentes Aan dit overzicht kunnen geen rechten

Nadere informatie

De Conservatrix Hypotheek

De Conservatrix Hypotheek U mag vertrouwen op een aantrekkelijke rente. Maar dat is niet de enige zekerheid. De Conservatrix Hypotheek Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in

Nadere informatie

Financiering, zo geregeld. Thomas Dekker - Rabobank

Financiering, zo geregeld. Thomas Dekker - Rabobank Financiering, zo geregeld Thomas Dekker - Rabobank 09-10-2018 Woningmarkt vs. Energielabel Financieringsopties Klimaatakkoord en alternatieve financieringsvormen Om te beginnen Stijging woningwaarde Kans

Nadere informatie

Een huis kopen als ondernemer/zzp er

Een huis kopen als ondernemer/zzp er Een huis kopen als ondernemer/zzp er Een hypotheek voor u als ondernemer is nooit standaard. Onze experts helpen u graag bij het afsluiten van een passende hypotheek. Wij bieden u: Experts met jarenlange

Nadere informatie

De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een

De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een De starterslening 2015 De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een nieuwbouwwoning, een bestaande koopwoning of uw huidige huurwoning zijn. Als u een bepaalde woning op het oog heeft, kunt u

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.05-0512 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

Rekenvoorbeelden bij de Normen 2012-3

Rekenvoorbeelden bij de Normen 2012-3 Rekenvoorbeelden bij de Normen 2012-3 Rekenvoorbeelden bij de Normen 2012-3 Versie 5 juli 2012 1 Inhoudsopgave Norm 2.2 Aankoop bestaande woning:...3 Norm 2.3 Aankoop nieuwbouwwoning:...4 Norm 3.1 Nieuwe

Nadere informatie

Aanvraagformulier hoofdelijk ontslag

Aanvraagformulier hoofdelijk ontslag Aanvraagformulier hoofdelijk ontslag Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid en eventuele medeverbintenis Voordat de aanvraag bij Aegon ingediend kan worden moet onderstaande proces doorlopen zijn. De

Nadere informatie

De Minister van Financiën, Gelet op artikel 115, derde lid, van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft;

De Minister van Financiën, Gelet op artikel 115, derde lid, van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft; (Tekst geldend op: 20-06-2013) Regeling van de Minister van Financiën van 12 december 2012, kenmerk: FM/2012/1887 M, houdende de inkomenscriteria voor het verstrekken van hypothecair krediet en regels

Nadere informatie

Informatie brochure. Koopstart

Informatie brochure. Koopstart Informatie brochure Koopstart Kopen met korting! - 1 - - 2 - Koopstart: kopen met korting! Een woning kopen met Koopstart betekent dat u korting krijgt op de marktwaarde. Of u hiervoor in aanmerking komt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26433 20 december 2012 Regeling van de Minister van Financiën van 12 december 2012, kenmerk: FM/2012/1887 M, houdende

Nadere informatie

MASTERCLASS FINANCIERING Nul op de Meter voor de par8culier. Ivo Opstelten & Karin van Rooij

MASTERCLASS FINANCIERING Nul op de Meter voor de par8culier. Ivo Opstelten & Karin van Rooij MASTERCLASS FINANCIERING Nul op de Meter voor de par8culier Ivo Opstelten & Karin van Rooij Gemiddelde Energielasten: King or Castle? E A Gaat uit van energielasten gebaseerd op: - aantal inwoners - inkomen

Nadere informatie

Toelichting op de Normen

Toelichting op de Normen Toelichting op de Normen 2017-3 Geldig vanaf 1 januari 2017 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Normen... 4 1.2 Hardheidsclausule... 5 1.3 Schuldenaarschap... 5 1.4 Identiteitsbewijs...

Nadere informatie

VERANDERINGEN IN BETALING VOOR FINANCIEEL ADVIES een klacht Hoe moet je een klacht indienen over je

VERANDERINGEN IN BETALING VOOR FINANCIEEL ADVIES een klacht Hoe moet je een klacht indienen over je VERANDERINGEN IN BETALING VOOR FINANCIEEL ADVIES een klacht Hoe moet je een klacht indienen over je Met ingang van 2013 worden er door de AFM (Autoriteit Financiële Markten) veranderingen doorgevoerd in

Nadere informatie

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten Hypotheek oversluiten Zijn uw inkomsten gewijzigd, wilt u verbouwen of past uw huidige hypotheekvorm niet meer bij uw wensen? Een goed moment om eens kritisch naar uw hypotheek te kijken. Als blijkt dat

Nadere informatie

De Conservatrix Hypotheek

De Conservatrix Hypotheek U mag vertrouwen op een aantrekkelijke rente. Maar dat is niet de enige zekerheid. De Conservatrix Hypotheek Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in

Nadere informatie

De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een

De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een De starterslening 2016 De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een nieuwbouwwoning, een bestaande koopwoning of uw huidige huurwoning zijn. Als u een bepaalde woning op het oog heeft, kunt u

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig?

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.05-0413 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

De Starterslening. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening Een steuntje in de rug voor woningkopers en...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

Het kopen en financieren van een woning

Het kopen en financieren van een woning Het kopen en financieren van een woning Beste heer/mevrouw, U staat op het punt om een (nieuwe) woning te kopen. Het kan zijn dat u zich als starter op de markt begeeft en dus voor het eerst een woning

Nadere informatie

Vraag 3: Komt er na waardedaling van de woning weer een topopslag op de rente? Dit is alleen mogelijk bij een aflossingsvrije hypotheek.

Vraag 3: Komt er na waardedaling van de woning weer een topopslag op de rente? Dit is alleen mogelijk bij een aflossingsvrije hypotheek. Onderzoek topopslag Hieronder de uitwerking van het onderzoek over topopslagen van de banken in Nederland. Het betreft hier hypotheken ZONDER NHG. Is een aanpassing van de hypotheekrente mogelijk als de

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-328 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. drs. R. Knopper en mr. C.E. Polak, leden en mr. F. Faes, secretaris) Klacht ontvangen op : 12

Nadere informatie

nieuwe fase Nu ook mogelijk bij woongebied Het Hoge Rot De Starterslening voor uw eerste koopwoning

nieuwe fase Nu ook mogelijk bij woongebied Het Hoge Rot De Starterslening voor uw eerste koopwoning nieuwe fase Nu ook mogelijk bij woongebied Het Hoge Rot De Starterslening voor uw eerste koopwoning De gemeente Wijchen wil het starters op de koopwoningmarkt makkelijker maken om in gemeente Wijchen een

Nadere informatie

Tijdelijke regeling hypothecair krediet Geldend van t/m heden

Tijdelijke regeling hypothecair krediet Geldend van t/m heden Tijdelijke regeling hypothecair krediet Geldend van 01-01-2018 t/m heden Regeling van de Minister van Financiën van 12 december 2012, kenmerk: FM/2012/1887 M, houdende de inkomenscriteria voor het verstrekken

Nadere informatie

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening van woningcorporaties Een steuntje in de rug voor woningkopers n...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

Extra hypotheek voor energieneutrale woningen

Extra hypotheek voor energieneutrale woningen Extra hypotheek voor energieneutrale woningen Extra hypotheek voor energieneutrale woningen Nibud, 2011 Samenvatting In de Gedragscode Hypothecaire Financieringen bestaat er sinds 1 augustus 2011 de

Nadere informatie

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening van woningcorporaties Een steuntje in de rug voor woningkopers n...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.18-0413 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning In deze brochure staat de volgende informatie In deze brochure de volgende informatie ouwwoning? u uw verbouwen? Of Dangaat is de

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Hypotheekadvies Geachte heer/mevrouw, U oriënteert zich over de mogelijkheden van een hypothecaire geldlening. Ons kantoor kan u hierbij ondersteuning verlenen. U heeft een grote

Nadere informatie

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans Kennisvraag: 1 Wat is juist met betrekking tot het recht van erfdienstbaarheid? A. Erfdienstbaarheid kan alleen ontstaat vanuit een wettelijke regeling. B. Het recht

Nadere informatie

HEUMEN HEUMEN HEUMEN HEUMEN NOORD NOORD NOORD NOORD. Speciaal voor nieuw woongebied Heumen Noord DE STARTERSLENING VOOR UW EERSTE KOOPWONING

HEUMEN HEUMEN HEUMEN HEUMEN NOORD NOORD NOORD NOORD. Speciaal voor nieuw woongebied Heumen Noord DE STARTERSLENING VOOR UW EERSTE KOOPWONING D EN D EN Speciaal voor nieuw woongebied Heumen Noord DE STARTERSLENING VOOR UW EERSTE KOOPWONING U wilt voor het eerst een woning kopen en u wilt zich graag vestigen in het nieuwe woongebied Heumen Noord.

Nadere informatie

Hypotheek verhogen bijbouwe

Hypotheek verhogen bijbouwe Voor het verhogen van je bijbouwe hypotheek zonder hulp van een hypotheekadviseur hebben we (nog) geen digitaal proces zoals bij de aanvraag van je hypotheek. Je gebruikt voor het verhogen van je hypotheek

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Proces tot nu toe. Co-creatie met: ABNAMRO, Aegon, ASR, ING bank, NN bank, Obvion, Rabobank & de Volksbank

Proces tot nu toe. Co-creatie met: ABNAMRO, Aegon, ASR, ING bank, NN bank, Obvion, Rabobank & de Volksbank Problematische aflossingsvrije leningen (onder andere) bij senioren Proces tot nu toe 2 Co-creatie met: ABNAMRO, Aegon, ASR, ING bank, NN bank, Obvion, Rabobank & de Volksbank Waarom houdt NHG zich bezig

Nadere informatie

Energiebesparende voorzieningen en extra leencapaciteit.

Energiebesparende voorzieningen en extra leencapaciteit. Energiebesparende voorzieningen en extra leencapaciteit. De overheid stimuleert energiebesparende investeringen ook door bij leningen met NHG extra leencapaciteit toe te staan. Enerzijds mag er meer worden

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, kunt

Nadere informatie

FUNDERINGSHERSTEL VERDUURZAMING VAN PARTICULIER WONINGBEZIT IN COMBINATIE MET 4 FEBRUARI 2016

FUNDERINGSHERSTEL VERDUURZAMING VAN PARTICULIER WONINGBEZIT IN COMBINATIE MET 4 FEBRUARI 2016 FUNDERINGSHERSTEL IN COMBINATIE MET VERDUURZAMING VAN PARTICULIER WONINGBEZIT 4 FEBRUARI 2016 1 OMVANG FUNDERINGSPROBLEMATIEK BIJ PARTICULIERE EIGENAREN Totaal circa 14.000 woningen Waarvan 8.100 vooroorlogs

Nadere informatie

Actievoorwaarden. Hypotheek oversluiten een dure grap? SNS helpt een handje

Actievoorwaarden. Hypotheek oversluiten een dure grap? SNS helpt een handje Actievoorwaarden Hypotheek oversluiten een dure grap? SNS helpt een handje Heb je een hypotheek en wil je profiteren van lage hypotheekrente, dan kan je hypotheek oversluiten een manier zijn. SNS heeft

Nadere informatie

Florius Verduurzaam Hypotheek

Florius Verduurzaam Hypotheek Florius Verduurzaam Hypotheek Antwoorden op veelgestelde vragen Versie voor hypotheekadviseurs Vrijdag 29 maart 2019 Meer informatie op Florius.nl Vanaf 1 april 2019 kun je voor meer informatie over de

Nadere informatie

Procedure woonwagens

Procedure woonwagens Procedure woonwagens document Procedure woonwagens jaar 2015 versie 01 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Rekenhulpmiddel... 4 Invullen online toets... 5 Toetsresultaat... 7 Aandachtspunten dossiervorming...

Nadere informatie

Voorbeeld gebaseerd op een goede adviespraktijk m.b.t. bruto/netto berekening: man, 44 jaar en vrouw, 40 jaar Verstrekte hypotheek in 2006 195.

Voorbeeld gebaseerd op een goede adviespraktijk m.b.t. bruto/netto berekening: man, 44 jaar en vrouw, 40 jaar Verstrekte hypotheek in 2006 195. Casussen fiscaliteit In dit document biedt de AFM u als financiële dienstverleners enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden aan die de AFM heeft aangetroffen bij haar onderzoek. Er zijn voorbeelden die in

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.18-0811 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als

Nadere informatie

Informatie brochure. Koopstart. Kopen met korting voor zittende huurders

Informatie brochure. Koopstart. Kopen met korting voor zittende huurders Informatie brochure Koopstart Kopen met korting voor zittende huurders - 1 - - 2 - Koopstart: kopen met korting! Een woning kopen met Koopstart betekent dat u korting krijgt op de getaxeerde marktwaarde.

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

Dé checklist die je stap voor stap uitlegt hoe oversluiten werkt

Dé checklist die je stap voor stap uitlegt hoe oversluiten werkt In 6 stappen ALLES OVER HET OVERSLUITEN VAN JE HYPOTHEEK Dé checklist die je stap voor stap uitlegt hoe oversluiten werkt Oversluiten Kun jij profiteren van de lage rente? Je woont prettig en verhuizen

Nadere informatie

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig.

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Uw Klantprofiel Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Waarom een Klantprofiel? Het Klantprofiel heeft als doel

Nadere informatie

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans Kennisvraag: 1 Wat is juist met betrekking tot het recht van erfdienstbaarheid? A. Erfdienstbaarheid kan alleen ontstaat vanuit een wettelijke regeling. B. Het recht

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL ALGEMEEN - DOEL ALGEMEEN - TOEKOMSTPERSPECTIEF. Welke verwachtingen in de toekomst hebt u?

UW KLANTPROFIEL ALGEMEEN - DOEL ALGEMEEN - TOEKOMSTPERSPECTIEF. Welke verwachtingen in de toekomst hebt u? UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis, ervaring met en risicobereidheid met

Nadere informatie