zeef-/ -fejggt Nota van B&W WEB budget voor Inmiddels is in juli bekend geworden dat de nieuwe wet Inburgering Mr. A. Th.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zeef-/ -fejggt Nota van B&W WEB budget voor Inmiddels is in juli bekend geworden dat de nieuwe wet Inburgering Mr. A. Th."

Transcriptie

1 Nota van B&W Onderwerp Beschikbaarstelling rijksmiddelen Educatie 2006 Portefeuillehouder Mr. A. Th. Van Dijk Collegevergadering L L b L &c& Inlichtingen Ic, Al,?, Registratienummer zeef-/ -fejggt Samenvatting De gemeente ontvangt voor het jaar aan WEB middelen van het rijk. Dit bedrag wordt verdeeld over de twee ROC's (ROC Nova College E , ROC van Amsterdam Airport E ). Deze zullen worden besteed aan educatietrajecten voor volwassenen van 18 jaar en ouder, behorend tot de doelgroep jongeren, analfabeten (allochtoon en autochtoon) en allochtonen die een onderwijsachterstand hebben waardoor zij onvoldoende in staat zijn te participeren in de maatschappij. In het verslag dat als bijlage is toegevoegd worden de prestatieindicatoren met betrekking tot de educatiecontracten ROC's geëvalueerd. Inleiding Volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs moet het gemeentebestuur jaarlijks voor 1 november besluiten voor welke educatieve activiteiten (opleidingen, doelgroepen) de daarvoor bestemde rijksbijdrage in het aansluitende jaar wordt aangewend. Gezien de grote onzekerheid over de invoering van de nieuwe Wet inburgering (gepland voor 1 juli 2006) en de daarmee samenhangende consequenties voor het WEB budget is er voor gekozen deze nota pas vast te laten stellen op het moment dat er zekerheid bestond over het definitieve WEB budget voor Inmiddels is in juli bekend geworden dat de nieuwe wet Inburgering per 1 januari 2007 naar alle waarschijnlijkheid van kracht wordt. Dit betekent dat de gevolgen voor het WEB budget pas in 2007 merkbaar zullen zijn. De rijksbijdrage WEB voor 2006 komt uit op Context In mei 2003 is de nota Strategisch beleid volwasseneneducatie door ons vastgesteld. In deze nota hebben wij de doelgroepen bepaald op grond waarvan wij de komende jaren educatie zullen inkopen. Het betreft: Jongeren; Analfabeten (autochtonen en allochtonen); Allochtonen. Probleemstelling Hoe zetten we deze rijksmiddelen educatie (WEB) voor 2006 in?

2 Onderwerp Volgvei 2 Doelstelling We zullen naar aanleiding van de nota strategisch beleid volwasseneneducatie en de daarin gedefinieerde doelgroepen educatie inkopen bij het ROC Nova College en het ROC van Amsterdam. Het ingekochte aanbod moet aansluiten bij de onderwijsachterstand en de wensen van de genoemde doelgroepen. Oplossingen Om deze doelgroepen zo goed mogelijk te bedienen zijn contracten afgesloten met het ROC van Amsterdam en het ROC Nova College voor opleidingen die liggen op het gebied van: Doorstroom naar een vervolgopleiding; Doorstroom naar werk; Doorstroom naar vrijwilligerswerk. Effecten Door educatie voor deze doelgroepen aan te bieden, wordt volwassen inwoners die in Haarlemmermeer wonen en een onderwijsachterstand hebben de mogelijkheid geboden deze achterstand weg te werken. Zij kunnen zo volwaardig in de maatschappij functioneren. Middelen De middelen f zijn rijksmiddelen en reeds in de begroting opgenomen. Deze middelen worden via de educatieovereenkomsten bij het ROC Nova College en het ROC van Amsterdam belegd. Evaluatie Via rapportages die beide ROC's aan de gemeente leveren, wordt geëvalueerd of de ROC's het uitgevoerde aanbod volgens de gemaakte afspraken uitvoeren. Tevens wordt de cursisten door een klanttevredenheidsonderzoek gevraagd hun mening te geven over hun onderwijstraject. Besluit Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: - Voor het jaar 2006 de rijksmiddelen educatie, te weten, f in te zetten bij ROC Nova College (f ) en het ROC van Amsterdam Airport ( ). Deze middelen zullen worden besteed aan onderwijstrajecten voor inwoners uit Haarlemmermeer boven de 18 jaar om een volwaardige participatie in de maatschappij te bevorderen. - De evaluatie voor kennisgeving aan te nemen en de conclusies als richtlijn mee te nemen bij het afsluiten van nieuwe educatie-overeenkomsten met ROC's - Het presidium voor te stellen deze evaluatie voor kennisgeving aan de raad aan te bieden. Dit voorstel wordt ter kennisname aan de raadscommissie voor Welzijn en Samenleving aangeboden.

3 Onderwerp Volgvei 3 Burgemeesters en wethouders van Haarlemmermeer, namens deze,

4

5 gemeente Haarlemmermeer Bijlage Onderwerp Evaluatie prestatie-indicatoren educatiecontracten ROC's Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk Collegevergadering Inlichtingen Edward Pranger1 Machteld Koelewijn Registratienummer Samenvatting Dit verslag bevat een evaluatie van de prestatie-indicatoren die de gemeente en de ROC's in de educatietrajecten van het schooljaar hebben vastgesteld. Uit de conclusie blijkt dat het werken met prestatie-indicatoren door beide partijen als zinvol wordt ervaren. Wel dienen de prestatie-indicatoren op een aantal punten nader te worden uitgewerkt. Inleiding In de nota strategisch beleid volwasseneneducatie ( ) zijn de uitgangspunten geformuleerd die leidend zijn bij de inkoop van volwasseneneducatie op grond van de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs). In deze nota is ook aangegeven dat college en raad via rapportages op de hoogte gehouden worden van de resultaten van het genomen besluit. Context De nota strategisch beleid volwasseneneducatie ( ) bevatte de volgende beslispunten: 1. Prioriterina doelaroe~en Na een analyse per doelgroep besluiten wij de komende jaren het accent bij de inkoop van educatie primair te leggen op de volgende doelgroepen: Jongeren, Allochtonen, Analfabeten (autochtone en allochtone). 2. Invoerina toeleidina en natraiect Toeleiding en doorstroom naar vervolgactiviteiten maken deel uit van de in te kopen educatie. 3. Kindero~vang De kinderopvang voor cursisten van ROC's wordt via het doelgroepenbeleid uit het budget kinderopvang bekostigd. 4. Uitvoerina educatieaanbod Hoofddorp Uitvoering van het educatie-aanbod vindt in principe plaats in Hoofddorp. Activiteiten die in de kernen plaatsvinden zullen een opstap zijn naar de activiteiten in Hoofddorp. 5. Twee ROC's in Haarlemmermeer Voor de uitvoering van het educatieaanbod zijn twee ROC's in Haarlemmermeer actief, te weten het ROC van Amsterdam en het ROC Nova College. Het ROC van Amsterdam verzorgt in principe de opleidingen voor de laagopgeleiden, en het ROC Nova College de opleidingen voor de hoogopgeleiden.

6 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvel 2 Bij nieuw educatieaanbod zal aan beide ROC's offertes gevraagd worden. In geval van het loslaten van de gedwongen winkelnering zal de inkoop van educatie via aanbesteding moeten plaatsvinden. Dit kan consequenties hebben voor de inkoop bij beide ROC's. 6. Uitbreidinq VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwiis) Ondanks de onzekere toestand omtrent de financiering van het VAVO besluiten we momenteel het huidige aanbod VAVO (havolwvo) te continueren. Daarnaast zal een pilot VMBO-VAVO gestart worden op het Nova College. De kosten hiervan komen ten laste van de gemeentelijke bijdrage educatie. Indien echter de VAVO bekostiging van het rijk rechtstreeks naar de ROC's gaat, zal de gemeente het aanbod VAVOlhavolwvo en pilot vmbo niet meer (kunnen) inkopen. 7. Prestatie-indicatorenlevaluatie De gemeente zal de kwaliteit van het educatieaanbod met behulp van de volgende prestatie-indicatoren meten: Aantal trajecten Aanbod Rapporten onderwijsinspectie Jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek cursisten Slagingspercentage cursisten Uitvallvertraging cursisten, Financiële positie ROC (via het financieel jaarverslag) Innovatie (via inhoudelijk jaarverslag) Doorstroom cursisten vervolgopleidingen1 vervolgactivititeiten Stand van zaken Ad l Bij het ingekochte aanbod Volwasseneneducatie zijn de prioriteiten als uitgangspunt meegenomen. Deze zijn terug te vinden in de analyse van klantgroepen, prestatieindicatoren en behaalde resultaten. Ad 2 De trajecten die ingekocht worden houden steeds meer rekening met doorstroom. Er wordt steeds meer getracht door middel van stages, de organisatie van evenementen en praktische opdrachten de cursisten ervaring op te laten doen in de maatschappij zodat zij gemakkelijker na afronding van het traject het geleerde ook in de praktijk gaan brengen. Toeleiding blijft lastig. Met name de toeleiding van autochtone analfabeten is lastig. Landelijk is hier ook aandacht voor. Via campagnes wordt getracht hier aandacht aan te besteden. Met name door de inzet van Prinses Laurentien en de acties van de Stichting Lezen en Schrijven komt analfabetisme steeds meer in de belangstelling. Het Aanvalsplan Alfabetisering dat vanaf 2006 wordt uitgevoerd stelt zich ook ten doel bedrijfsleven en overheid bij de problematiek te betrekken, analfabetisme uit de taboesfeer te halen, en analfabeten te motiveren om deel te nemen aan cursussen. De toeleiding naar aanbod voor allochtonen is in zoverre problematisch dat er een grote groep allochtonen is die het nut van kennis van het Nederlands en de Nederlandse maatschappij inziet en zich aanmeldt voor het aanbod. Er is echter ook een groep allochtonen die niet verplicht kunnen worden tot het volgen van aanbod en op geen enkele wijze aanbod willen volgen. Met de invoering van de nieuwe Wet Inburgering (WI) zullen zij verplicht worden om aanbod te volgen.

7 Onderwerp prestatie-indicatoren Volgvei 3 De consequenties die deze nieuw wet zal hebben voor de gemeente wordt momenteel uitgewerkt. Ad 3 Met de nieuwe wet kinderopvang is er voor gekozen om cursisten die aanbod volgen op grond van de WEB niet als doelgroep aan te duiden. Dit is onwenselijk omdat de kosten voor een aantal cursisten voor de kinderopvang een drempel zijn om het cursusaanbod te volgen. Zij zullen dan ook afhaken. Dit strookt niet met de ambitie uit het Lokaal Sociaal Beleid "Niemand door het ijs". Bij de invoering van de nieuwe Wet Inburgering zal ook de bekostiging van de kinderopvang voor deze doelgroep een punt van aandacht zijn. Ad 4 Al het aanbod dat vanuit de WEB bekostigd wordt, wordt in Hoofddorp uitgevoerd. Ad 5 Zoals het er nu naar uitziet zal de gedwongen winkelnering voor de WEB voorlopig blijven voortbestaan. Ad 6 Het Nova College is begonnen met VMBO aanbod in Hoofddorp. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij de beroepsopleiding. Van de 41 cursisten hebben er 7 daadwerkelijk in een duaal traject1 gezeten. Dit is 17%. Afgesproken was 10%. Wel zal getracht worden het duale aspect verder uit te breiden. Ad 7 De uitvoering van met name punt 7 heeft meer tijd gekost dan aanvankelijk gedacht. Het is niet eenvoudig om de prestatie-indicatoren zo te formuleren dat zowel de gemeente als het ROC hiermee uit de voeten kunnen. Gemeente en ROC's zijn daarom gedurende een half jaar (voorjaar van 2004) intensief ondersteund door de SLO. Dit heeft er toe geleid dat er voor het educatiecontract is gekozen voor een opzet waarin het aantal klanten met de desbetreffende uitstroom aangegeven worden. Voor deze klantgroep zijn prestatieindicatoren geformuleerd. De prestatie-indicatoren zijn klant-afhankelijk. Dit betekent dat bij trajecten sociale vaardigheden; de aanwezigheid en het opstellen van een portfolio een veel essentiëler onderdeel is dan het halen van een staatsexamen. Dit laatste sluit in verschillende gevallen niet aan bij de capaciteiten van de. 1 ICT (2),Motorvoertuigen (2), Bouwkunde (I), Logistiek (l), Uiterlijke Verzorging (1).

8 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 4 Prestaties per klantgroep Per klantgroep zullen nu de geformuleerde en de gerealiseerde prestaties worden weergegeven. Ook zal hierop voor zover noodzakelijk een toelichting gegeven worden. Aanbod uitgevoerd door ROC van Amsterdam Deelnemersgroep en aantal 22 laagopgeleide Uitstroom Vervolgopleiding Prestatie indicatoren 22 zijn op weg naar het staatsexamen Behaald resultaat Geen gegevens 70% van 22 beëindigt de desbetreffende opleiding conform het in de Intake vastgestelde leertraject en leerduur2. 17 laagopgeleide, zijnde ouders Activering: ouderparticipatie Stage: Deelnemers lopen stage. De stageplaatsen worden geleverd door opdrachtnemer, stagebegeleiding wordt eveneens verzorgd door opdrachtnemer. Ja, een dagdeel 60% van deze 17 heeft zich bereid verklaard deel te nemen aan een voorbereidend traject vrijwilligerswerk of start per direct in vrijwilligerswerk. 76% 70% van deze 17 beëindigt het traject en heeft bewijsstukken daarvan in het portfolio, waarvan de inhoud in bijlage 1 bij de educatieovereenkomst is beschreven 100% totaak1 3 70% van deze 17 beëindigt de desbetreffende opleiding conform het in de intake vastgestelde leertraject en leerduur (zie voetnoot 1) 2 Het ROC van Amsterdam is bezig het leersysteem dusdanig te transformeren dat aangegeven kan worden wat het leertraject en wat de leerduur is. Hier wordt aan gewerkt en m.i.v. het cursusjaar wordt hier een start meegemaakt. Elke cursist krijgt een 'leerprofiel'. Dit houdt in dat er o.a. gekeken wordt naar de leerwens, de persoonlijke situatie waarin iemand verkeert, de leercapaciteiten etc. Op basis va dit profiel wordt het leertraject in gevuld. Dit is per cursist verschillend. Een cursist met kinderen die een traject taal en opvoeden volgt, en zelf al actief is op de school van de kinderen en al veel weet, zal zijn traject eerder afronden dan een ouder die nog niet actief is op school.

9 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 5 In totaal hebben door omstandigheden 13 van de 17 cursisten dit aanbod gevolgd. Over de duur van de stage zijn geen afspraken gemaakt. Het blijkt in de praktijk erg lastig te zijn om mensen stages te laten lopen. Gemeente heeft ook opdracht en middelen aan de ROC's gegeven om stageplaatsen te zoeken en stages beter te begeleiden. Dit heeft onvoldoende opgebracht. Er moet verder met de ROC's gesproken worden over hoe dit aangepakt kanlmoet gaan worden. Zowel gemeente als ROC van Amsterdam zijn ervan overtuigd dat zeker bij laagopgeleiden het opdoen van praktijkervaring een essentiële randvoorwaarde is voor op een goede wijze afronden van een traject. Deelnemersgroep en aantal 13 laagopgeleide Uitstroom Activerinq: Vrijwilligerswerk Bestuursfunctie Bezoeker van bejaarden enlof Taalbuddy Aan bod verzorgen voor brede school Prestatie indicatoren Uitbrengen van een (schriftelijk) advies door opdrachtnemer dat de volgende elementen bevat: 1. doel 2. activiteiten 3. planning 4. begroting 5. evaluatie 6. contactpersoon 7. op te nemen prestatieindicatoren Behaald resultaat Advies oriëntatiefase en stagefase - 30% traject is duaal - 80% stroomt door naar vrijwilligerswerk ROC geeft aan dat ze dit aanbod kunnen verzorgen. Alleen de kosten voor de uitvoer van dit programma zijn niet opgenomen. In de productovereenkumst voor worden over dit advies nadere afspraken gemaakt. Definitief aantal cursisten dat dit traject hebben gevolgd is momenteel onbekend. Deelnemersgroep en aantal 6 laagopgeleide Uitstroom Plaatsing in een competentiegericht profiel Prestatie indicatoren Spreken en Luisteren van 6 ligt na beëindiging op niveau Al. 90% van de 6 beëindigt de desbetreffende opleiding conform het in de Intake vastgestelde leertraject en leerduur (zie voetnoot 1 ) Behaald resultaat Geen gegevens over aantallen cursisten Geen gegevens over vastgestelde leerduur

10 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 6 Deelnemersgroep en aantal 99, zijnde laagopgeleide autochtonen Uitstroom Beter functioneren in het werk Prestatie indicatoren 70% van deze 99 beëindigt het traject en heeft bewijsstukken daarvan in het portfolio, waarvan de inhoud in Bijlage 2 bij de educatieovereenkomst is beschreven 70% van deze 99 beëindigt de desbetreffende onderwijsopleiding conform het in de intake vastgestelde leertraject en leerduur. De aanwezigheid gedurende de desbetreffende opleiding van deze 99 ligt op 80%. Behaald resultaat 60% -1 00% heeft portfolio Aanwezigheid is 70-73% Overig: 5% van het traject is duaal 40% is werkzaam als vrijwilliger In deze groep zijn alle cursisten ondergebracht die iets met werk doen of willen gaan doen. Vrijwilligerswerk is hier ook onder gerekend. Deze groep kun je onderverdelen in de volgende subgroepen: Nederlandstaligen met oriëntatie op vrijwilligerswerk, Nederlandstaligen met oriëntatie op betaald werk, anderstaligen met oriëntatie op werk. Het profiel van deze cursisten is zo verschillend dat het voorstel ook is om ze in de volgende rapportages als aparte groepen op te nemen. Zo zie je b.v. dat bij anderstaligen het percentage portfolio hoger is als bij Nederlanders die zich oriënteren op vrijwilligerswerk. De aanwezigheid ligt bij alle groepen onder het streefgetal. Dit is te wijten aan diverse oorzaken. Zo zijn er avondcursisten die werken en door ploegendienst niet aanwezig kunnen zijn, maar er zijn ook een aantal cursisten die psychische klachten hebben en daarom niet aanwezig zijn. Voor de avondcursisten zal onderzocht worden of het aanbod ook op andere tijdstippen kan worden aangeboden zodat men de lessen niet hoeft te verzuimen. Deelnemers groep en aantal 32, zijnde laagopgeleide autochtonen Uitstroom Beter functioneren in de privé-situatie door middel van het aanleren van digitale vaardigheden Prestatie indicatoren 60% van deze 32 heeft zich bereid verklaard deel te nemen aan een voorbereidend traject vrijwilligerswerk of start per direct in vrijwilligerswerk. 70% van deze 32 Behaald resultaat

11 Onderwerp Presfatie-indicatoren Volgvel 7 beëindigt de desbetreffende opleiding met een certificaat dat de beheersing aantoont van de in het traject aangeboden leerdoelen. 70% van deze 32 Deelnemers beëindigt de desbetreffende opleiding conform het in de Intake vastgestelde leertraject en leerduur. De aanwezigheid gedurende desbetreffende opleiding van deze 32 ligt op 80%. l Uitbrengen van een (schriftelijk) advies door Opdrachtnemer over de mogelijkheden tot het I uitvoeren van vrijwilligerswerk door Deelnemers na het afronden van het traject dat de volgende elementen bevat: 1. doel 2. activiteiten 3. planning 4. begroting 5. evaluatie 6. contactpersoon 7. op te nemen prestatie-indicatoren Opvallend is dat de cursisten die beter willen functioneren in de privé-situatie niet geïnteresseerd lijken te zijn in (een oriëntatie op) vrijwilligerswerk. Een aantal van hen doet al vrijwilligerswerk, en is daar tevreden mee. Een ander gedeelte van de cursisten wil zich niet vastleggen. Aan de andere kant moet je je afvragen of het wel realistisch is om mensen die beter willen functioneren in de privé-situatie te willen motiveren voor vrijwilligerswerk. Wel is het voorstel van het ROC om tijdens dit traject een gastles door iemand van de vrijwilligerscentrale te organiseren, en de cursisten uitgebreid voor te lichten over de mogelijkheden van het volwassenenonderwijs. Het uitvoeren van deze gastles en de uitgebreide voorlichting zou je dan als prestatie-indicator kunnen opnemen. Om de effectiviteit van deze prestatie-indicator te achterhalen kun je meten of meer mensen geneigd zijn vrijwilligerswerk te gaan doen.

12 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 8 Aanbevelingen ROC van Amsterdam Het ROC van Amsterdam stelt naar aanleiding van het werken met de prestatie-indicatoren zelf de volgende wijzigingen voor: Open Leer Centrum langer opstellen met docent voor individuele begeleiding van trajecten om avond- en dag meer flexibiliteit te bieden ( uur). Nieuwe - tevens arbeidsintensieve - trajecten, zoals Opvoeden en Sociale Activering, middelen toewijzen om te ontwikkelen en de intensiever te begeleiden om de slagingskans te vergroten AKA (Arbeidsmarktgekwalificeerde Assistent) opleiding niveau 1 opnemen in aanbod met extra NT2 mogelijkheid om de laagopgeleide met een kwalificatie 1 beroepsonderwijs (assistentenniveau) te laten uitstromen of verder door te laten stromen richting vervolgopleiding.

13 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvel 9 Aanbod uitgevoerd door ROC Nova College Deelnemersgroep en aantal Uitstroom Prestatie indicatoren Behaalde resultaat allochtone Niveauverhoging 80 zijn op weg van niveau O naar niveau zijn op weg van niveau 1 naar niveau 2 35 zijn op weg I van niveau 2 naar niveau 3 42 zijn op weg van niveau 3 naar niveau 4 70% van 229 beëindigt de desbetreffende opleiding conform het in de intake vastgestelde leertraject en leerduur Aantal : 60 behaald resultaat 36 Aantal : 46 behaald resultaat 30 Aantal : 24 behaald resultaat 19 Aantal : 1 O0 behaald resultaat 80 71,7% behaalt niveauverhoging. vastgestelde leerduur is niet aangegeven l Het blijkt ongelofelijk lastig te zijn om zowel een inschatting te doen van het aantal cursisten dat het ROC bedient als van het niveau dat de cursisten hebben. Zo hebben in totaal 307 cursisten het aanbod gevolgd. Het ROC heeft alleen gerapporteerd over de 229 cursisten die in het contract zijn opgenomen. Het aantal van 229 en de daarbij behorende inschatting over de niveauverhoging is door het ROC zelf bij het afsluiten van de educatieovereenkomst opgegeven. Kortom gemeente en ROC moeten kijken hoe de aantallen cursisten, hun niveau en te behalen niveau beter geprognosticeerd kunnen worden. Deelnemersgroep en aantal 20 hoogopgeleide allochtone, zijnde ouders Uitstroom Activering: ouderparticipatie Prestatie indicatoren Stage: Deelnemers lopen stage. De stageplaatsen worden geleverd door opdrachtnemer, stagebegeleiding wordt eveneens verzorgd door opdrachtnemer. Opdrachtgever zorgt voor 3 Behaalde resultaat Prestatie-indicator niet gehaald: blijkt niet te passen bij het cursistprofiel

14 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 10 stageplaatsen. 60% van deze 20 heeft zich bereid verklaard deel te nemen aan een voorbereidend traject vrijwilligerswerk of start per direct in vrijwilligerswerk. 70% van deze 20 beëindigt het traject en heeft bewijsstukken daarvan in het portfolio, waarvan de inhoud in Bijlage 1 bij de educatieovereenkomst is beschreven Meeste cursisten werken, dit is gezien de cursistenpopulatie niet haalbaar Geen gegevens over, gezien bovenstaande niet relevant 70% van deze 20 beëindigt de desbetreffende opleiding conform het in de intake vastgestelde leertraject en leerduur Het blijkt in de praktijk dat hoogopgeleide ouders geen affiniteit hebben met dit aanbod. Omdat de meeste cursisten werken, hebben ze ook geen tijd om vrijwilligerswerk te verrichten. De conclusie is dan ook dat dit aanbod niet past bij de cursisten. Deelnemersgroep en aantal 3-4 hoogopgeleide, zijnde Allochtonen Uitstroom Activering: vrijwilligerswerk bestuursfunctie Prestatie indicatoren Uitbrengen van een (schriftelijk) advies door opdrachtnemer dat de volgende elementen bevat: 1. doel 2. activiteiten 3. planning 4. begroting 5. evaluatie 6. contactpersoon 7. op te nemen prestatie-indicatoren Behaalde resultaat Het aanbieden van bv. een duaal traject waarin naast NT2 stages worden ingebouwd. In het aanbod kan er dan zorg voor gedragen worden dat mensen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Het advies dat het ROC heeft uitgebracht luidt dat het geen zin heeft dit aanbod aan te bieden aan de cursisten omdat de cursisten vrijwel allemaal werk hebben, en naast dit werk geen tijd en energie meer hebben om vrijwilligerswerk te verrichten. Deze groep zou meer baat hebben bij het volgen van NT2 stages.

15 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 11 Deelnemers groep en aantal 200, zijnde volwassenen zonder startkwalificatie enlof onvoldoende kwalificaties op VMBO, havo, vwo 1 Aantal cursisten: 209 Uitstroom Vervolgopleiding mbo (niveau 3,4) h b0 of universiteit Prestatie indicatoren 80% van 200 beëindigt de desbetreffende opleidirig conform het in de Intake vastgestelde leertraject en leerduur 90% van 200 heeft een bewuste keuze gemaakt voor een vervolgopleiding 25% van de docenten geeft extra begeleiding via 80% van het aantal dat opgaat voor het (deel)examen slaagt Behaalde resultaat ja, maar geen verslaglbewijs van 81,4 % Over de prestatie-indicator over de extra begeleiding per , dienen nadere afspraken gemaakt te worden omdat er geen bewijslverslag is dat dit daadwerkelijk gebeurd is. In het klanttevredenheidsonderzoek zouden we hier een vraag over kunnen opnemen om te checken bij de of dit gebeurt en hoe zij de kwaliteit hiervan waarderen. Aanbevelingen van het ROC Nova College Hoogopgeleide allochtonen vragen met name naar taalcursussen om hen beter in hun werk te laten functioneren. Je ziet dan ook een toenemende vraag van de cursisten om aanbod dat opleidt naar het staatsexamen, cursussen gericht op naturalisatie, en cursussen spreken, en (zakelijk) schrijven. Voor het aanbod VAVO is de wens om meer en gedifferentieerder aanbod te bieden. Ook wil zij verder inzetten op het voorkomen van uitval door de contacten met leerplicht/rmc, en eventueel noodzakelijke zorgverleners te intensiveren, Prestatie-indicatoren geldend voor beide ROC's Naast de afspraken over de specifieke klantgroepen en de te behalen resultaten voor de klantgroepen, zijn er ook algemene prestatie-indicatoren afgesproken die gelden voor beide ROC's. Dit betreft: Klanttevredenheidconderzoek Door allerlei omstandigheden (ziekte, Ramadan, te weinig cursisten, cursisten zijn net begonnen aan een traject en kunnen nog niet veel zeggen etc) is besloten om het klanttevredenheidsonderzoek in maart 2006 te laten plaatsvinden. Verzuimbeleid ROC's hebben aangegeven wat de reden van uitval is. Vaak is dat de te zware combinatie werkltraject. Gekeken wordt dan ook of het aanbod flexibeler kan worden aangeboden. Gedacht moet dan worden aan flexibele lesmomenten in plaats van vaste lesmomenten. Ook zijn psychische factoren vaak een reden voor uitval. Aangezien de school geen psychische hulpverlener is, en dat ook niet moet zijn -school moet namelijk een plaats zijn waar aan ontwikkeling van personen wordt gewerkt- moet de school mensen ook

16 Onderwerp prestatie-indicatoren Volgvei 12 doorverwijzen richting hulpverlening. In het VAVO gebeurt dit al steeds vaker. Voor de NT1 en NT2 cursisten is dit echter een punt van aandacht dat nader uitgewerkt dient te worden. Plaatsing ROC van Amsterdam geeft aan dat de plaatsing binnen 4 weken gebeurt. 19 cursisten kon geen traject worden aangeboden omdat er geen aanbod voor is. Over de snelheid van plaatsing bij het ROC Nova zijn gegevens bekend. Wel is er een wachtlijst van ongeveer 65 hoogopgeleide personen met een leerwens op NT2 niveau 0-2. Intakes 2004 ROC Nova College ROC van Amsterdam Aantal intakes Geplaatst: cursisten zijn na de intake doorgestroomd van ROC Nova College naar het ROC van Amsterdam. Het ROC van Amsterdam geeft aan dat er in totaal 31 0 cursisten een aanbod hebben gevolgd. Duaal traiect Er is een eis gesteld dat 10% van het aantal cursisten in een duaal traject moet zitten. Deze prestatie-indicator wordt gehaald, maar is te ruim gesteld. Gemeente en ROC zijn het erover eens dat duale trajecten het leerrendement verhogen. Alleen moet de definitie van duaal nader worden uitgewerkt per klantgroep en per traject. Conclusie Het werken met prestatie-indicatoren is zinnig en geeft op veel meer punten relevante informatie aan zowel ROC als gemeente. Het is voor beide partijen een succesvol instrument gebleken. Wel behoeft een aantal punten verbetering. Zo zijn een aantal prestatie-indicatoren onvoldoende helder geformuleerd. Een aantal prestatie-indicatoren is te ambitieus geformuleerd. Administratieve processen zorgen ervoor dat hier nog geen uitvoering aan gegeven kan worden. Ook zijn er een aantal prestatie-indicatoren die in de praktijk niet haalbaar blijken te zijn. Om deze redenen wordt voorgesteld om in de educatie-overeenkomst op de volgende punten nader in te zoemen en de prestatie-indicatoren hierop verder te verfijnen: Aanweziciheid Voor een aantal trajecten is aanwezigheid een belangrijk onderdeel voor het slagen van het traject. Door werk, of persoonlijke omstandigheden worden de genoemde percentages niet gehaald. Het voorstel is dan ook om het cursusaanbod voor zover mogelijk flexibeler aan te bieden. Dat kan bereikt worden door cursisten de mogelijkheid te bieden op meerdere momenten lessen te volgen. Daarnaast kan ook het zelfstandig werken in het open leercentrum bevorderd worden. In de productovereenkomst zullen deze mogelijkheden nader uitgewerkt worden. Differentiatie klantaroepen Bij de laagopgeleiden die nu onder het thema 'beter functioneren op de werkvloer' ingedeeld zijn, zitten nu te veel verschillende soorten klantgroepen met verschillende wensen, waarop de prestatie-indicator ook moeten worden afgestemd. In de

17 Onderwerp Prestatie-indicatoren Volgvei 13 productovereenkomst zullen deze klantgroepen ook nader gespecificeerd moeten worden. Ook lijkt het goed om bij VAVO het verschil vmbo en havolvwo te maken. Vooral in het vmbo zijn duale trajecten waarbij zover mogelijk al componenten uit het beroepsonderwijs gevolgd worden wenselijk. Intake In het schooljaar zal nader gewerkt moeten gaan worden aan het begrip intake. Dit moet gaan opleveren dat er voor de cursist een traject bepaald wordt waarin zijn profiel (zie o.a. voetnoot 1) uitgewerkt is. Op basis hiervan geeft het ROC dan een prognose van de verwachte duur van het traject. Bij zowel ROC van Amsterdam als bij het ROC Nova College kunnen momenteel geen gegevens verstrekt worden over de duur van het traject dat de cursist gaat volgen. Voor de gemeente is dit echter essentiële informatie. Duaal Voor laagopgeleide cursisten is het van groot belang dat zij de dingen die zij leren en moeten leren ook in de praktijk doen en leren doen. Een gedeelte van het traject zal dan ook moeten bestaan uit stages. In de komende jaren zullen gemeente en ROC moeten gaan onderzoeken welke verhouding schoollpraktijk het meest effectief is. Dit zal per traject verschillen. In de educatieovereenkomst zullen hier ook nadere afspraken over opgenomen worden. Bij duale trajecten spelen stageplaatsen ook een grote rol. Voor het goed laten verlopen van duale trajecten moeten er dus goede en genoeg stages zijn. Dit is een noodzakelijke randvoorwaarde die ingevuld dient te zijn. Hoogopgeleide cursisten hebben veelal werk, en volgen het aanbod om beter te kunnen functioneren aan het werk. Gekeken moet gaan worden in hoeverre werkgevers geen grotere rol kunnen spelen bij de invulling van het traject. Accountant Het werken met prestatie-indicatoren zoals hierboven beschreven blijkt in de praktijk problemen op te leveren met de accountantscontrole die de gemeente jaarlijks in het kader van de verantwoording van het WEB budget moet laten uitvoeren. De accountant vindt dat er onvoldoende aanknopingspunten in de educatie-overeenkomst zijn opgenomen die gecheckt kunnen worden aan de door de ROC's geleverde jaarverslagen en accountantsverklaringen. Dit is dan ook de reden dat er nadere afspraken gemaakt worden met de ROC's over de opdracht die zij hun accountant mee moeten geven. Het betreft dan met name aantallen cursisten, trajecten die zij volgen, moment van instroomluitstroom. Aan de andere kant betekent dit ook dat een aantal financiële gegevens in de educatie-overeenkomst moeten worden opgenomen om de aansluiting tussen de financiële jaarrapportages van het ROC te bewerkstelligen.

18

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Beleid Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) 2013 en 2014 Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. J. van der Meer Telefoon 5115091 E-mail: jmeer@haarlem.nl SZ/JOS Reg.nr.2012/486546

Nadere informatie

Collegevoorstel SAMEN LEVEN EN WERKEN. zaak_zaaknummer. Ja, namelijk uitgesteld (één week) Stad van actieve mensen. Samen leven en Werken

Collegevoorstel SAMEN LEVEN EN WERKEN. zaak_zaaknummer. Ja, namelijk uitgesteld (één week) Stad van actieve mensen. Samen leven en Werken kjezaak_id bericht_nummer bericht_id Collegevoorstel zaak_zaaknummer SAMEN LEVEN EN WERKEN Reg.nr. B&W d.d. 29-04-2014 Openbaar Programma Ja, namelijk uitgesteld (één week) Stad van actieve mensen DT d.d.

Nadere informatie

Dienst / Sector: Samenleving en Economie Hengelo, 4 januari 2007 Registratienummer: Raadsvergadering d.d. 9 januari 2007 D.4.

Dienst / Sector: Samenleving en Economie Hengelo, 4 januari 2007 Registratienummer: Raadsvergadering d.d. 9 januari 2007 D.4. Dienst / Sector: Samenleving en Economie Hengelo, 4 januari 2007 Registratienummer: 132353 Raadsvergadering d.d. 9 januari 2007 Onderwerp: Volwasseneneducatie en het GSB-BDU-SIV Agendanummer: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorstel programma educatie

Voorstel programma educatie Voorstel programma educatie 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Landelijke ontwikkelingen 3. Regio Rivierenland 4. Opdracht ROC Rivor 5. Opleidingsbehoefte per gemeente 6. Voorwaarden cursusaanbod 2013

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@ nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Opdrachtverstrekking volwasseneneducatie

Opdrachtverstrekking volwasseneneducatie Collegevoorstel Inleiding: De gemeente ontvangt van het Rijk middelen voor volwasseneneducatie. Deze middelen moeten ingezet worden bij het regionaal opleidingscentrum (roc). Onze gemeente zet deze middelen

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Volwasseneneducatie en ontwikkeling Taaihuis. Portefeuilehouder John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Volwasseneneducatie en ontwikkeling Taaihuis. Portefeuilehouder John Nederstigt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder John Nederstigt Collegevergadering 5jUÜ2016 inlichtingen Caroline van de Vijver-Guldenmund (023 567 4294) Registratienummer 2016.0033428

Nadere informatie

Wat is duaal inburgeren?

Wat is duaal inburgeren? Wat is duaal inburgeren? Duaal is participeren Voldoende van Nederland en de Nederlandse taal leren om actief te kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving Duaal is gelijktijdigheid Les en praktijk

Nadere informatie

Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid

Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid Programma 11 Sociale Zaken en Werkgelegenheid Figuur 11 Aan het werk met Spijkenisse werkt! 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Arbeidsmarktbeleid Daling van het Wwb-klantenbestand (Wwb-uitkeringen, inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

1. Wat zijn de SiSa-indicatoren die nu worden gevraagd en hoe gaat de verantwoording er vanaf 1 januari 2013 uitzien?

1. Wat zijn de SiSa-indicatoren die nu worden gevraagd en hoe gaat de verantwoording er vanaf 1 januari 2013 uitzien? Inkoop, contractafspraken en verantwoording In iedere FAQ-lijst vindt u eerst de lijst met vragen, zodat u de voor u interessante vragen en antwoorden op de pagina s hierna makkelijk terug kunt vinden.

Nadere informatie

Servicedocument wijziging regelgeving Educatie

Servicedocument wijziging regelgeving Educatie Servicedocument wijziging regelgeving Educatie In het actieplan mbo Focus op vakmanschap 2011-2015 is een aantal wijzigingen van wet- en regelgeving aangekondigd over het educatiebeleid van OCW. Op 19

Nadere informatie

Servicedocument wijziging regelgeving Educatie

Servicedocument wijziging regelgeving Educatie Servicedocument wijziging regelgeving Educatie In het actieplan mbo Focus op vakmanschap 2011-2015 is een aantal wijzigingen van wet- en regelgeving aangekondigd over het educatiebeleid van OCW die in

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017. Openbaar Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De gemeente Nijmegen maakt, op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB), afspraken

Nadere informatie

Inburgering en Onderwijs: Van Syrië naar Nederland. Inburgeren en doorleren dat kan! Wilma Smit Aghyad AlSherfawi Corine Rockers

Inburgering en Onderwijs: Van Syrië naar Nederland. Inburgeren en doorleren dat kan! Wilma Smit Aghyad AlSherfawi Corine Rockers Inburgering en Onderwijs: Van Syrië naar Nederland. Inburgeren en doorleren dat kan! Wilma Smit Aghyad AlSherfawi Corine Rockers Inhoud Sessie 1. Het onderwijssysteem in Syrië 2. Onderwijs: MBO/HBO/universiteit

Nadere informatie

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Servicedocument wijziging wetgeving Educatie

Servicedocument wijziging wetgeving Educatie Servicedocument wijziging wetgeving Educatie Op 9 juli 2014 is het wetsvoorstel tot wijziging van onder meer de Wet participatiebudget en de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) inzake het invoeren van

Nadere informatie

de leden van de gemeenteraad van Werkendam Postbus DA Werkendam ProductovereenkomstWEB 2013 O~t APR Z1113

de leden van de gemeenteraad van Werkendam Postbus DA Werkendam ProductovereenkomstWEB 2013 O~t APR Z1113 b02 Ct~r~ie~D gemeente werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)507300 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017 2.2.6 Volwasseneneducatie 2018 2020 1 Dossier 2190 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 2190 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 september 2017 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Volwasseneneducatie 2018

Nadere informatie

1. Onderwerp Inzet en aanpak Volwasseneneducatie 2013

1. Onderwerp Inzet en aanpak Volwasseneneducatie 2013 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Regionaal programma volwasseneneducatie 2015

Regionaal programma volwasseneneducatie 2015 Regionaal programma volwasseneneducatie 2015 Arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam April 2015 Inleiding De gemeenten in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam hebben de voor het jaar 2015 geplande educatieve

Nadere informatie

Entree NT2: Inburgeren en opleiding, succesvol integreren betekent geïntegreerde aanpak t

Entree NT2: Inburgeren en opleiding, succesvol integreren betekent geïntegreerde aanpak t Entree NT2: Inburgeren en opleiding, succesvol integreren betekent geïntegreerde aanpak t Intake en start Inburgering Intake Informatievoorziening geïntegreerde opleiding Leerroute Start inburgering Verlengde

Nadere informatie

Servicedocument wijziging regelgeving Educatie

Servicedocument wijziging regelgeving Educatie Servicedocument wijziging regelgeving Educatie In het actieplan mbo Focus op vakmanschap 2011-2015 is een aantal wijzigingen van wet- en regelgeving aangekondigd over het educatiebeleid van OCW. Op 19

Nadere informatie

Raamovereenkomst Educatie Gemeente Den Haag ROC Mondriaan

Raamovereenkomst Educatie Gemeente Den Haag ROC Mondriaan Raamovereenkomst Educatie Gemeente Den Haag ROC Mondriaan De gemeente Den Haag, Spui 70, Den Haag, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer drs. S. Dekker, wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken

Nadere informatie

De gemeente Huizen, Graaf Wichman 10, 1276 KB Huizen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, hierna te noemen opdrachtgever

De gemeente Huizen, Graaf Wichman 10, 1276 KB Huizen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, hierna te noemen opdrachtgever 1 PRESTATIE-OVEREENKOMST 2014 Registratienr: 13.0008127 De gemeente Huizen, Graaf Wichman 10, 1276 KB Huizen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, hierna te noemen opdrachtgever

Nadere informatie

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Toelichting Inleiding

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Toelichting Inleiding Raadsvoorstel nr. : 2001/116 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 16 oktober 2001 Agendapunt : 7 Steenwijk, 2 oktober 2001. Onderwerp: Volwassenen educatie Voorstel besluit 1. in te stemmen met de raamovereenkomsten

Nadere informatie

Rappel. Reg.no. Bijgaand zend ik u twee ondertekende exemplaren van de Productovereenkomst Educatie 2014.

Rappel. Reg.no. Bijgaand zend ik u twee ondertekende exemplaren van de Productovereenkomst Educatie 2014. KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d.d. Rappel Ai 2 0 DEC. 2013 Reg.no Cl.no Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. Mw. M. Noë Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Rotterdam, 16 december 2013 Ref:

Nadere informatie

Jaarlijkse opbrengstenanalyse ISK Leeuwarden. 1. Opbrengsten ISK

Jaarlijkse opbrengstenanalyse ISK Leeuwarden. 1. Opbrengsten ISK Jaarlijkse opbrengstenanalyse ISK Leeuwarden 1. Opbrengsten ISK Opbrengsten en rendementen schooljaar 2014-2015 De ISK twee momenten in het schooljaar waarop leerlingen de school verlaten. Dit heeft te

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionaal educatieprogramma 2015 en aanpak Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Regionaal educatieprogramma 2015 en aanpak Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering In iedere FAQ-lijst vindt u eerst de lijst met vragen, zodat u de voor u interessante vragen en antwoorden op de pagina s hierna makkelijk terug kunt

Nadere informatie

Inburgeren in Inburgering. Wilma Smit Noorderpoort Rudi Knol Alfa-college

Inburgeren in Inburgering. Wilma Smit Noorderpoort Rudi Knol Alfa-college Inburgeren in Inburgering Wilma Smit Noorderpoort Rudi Knol Alfa-college Veldschets Taalniveaus, hoe burger je in? Inburgering tot 1 januari 2013 Inburgering vanaf 1 januari 2013 en vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Geen leerling zonder diploma van school: educatie

Geen leerling zonder diploma van school: educatie Geen leerling zonder diploma van school: educatie In het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma Grote Steden Beleid 2005-2009 is als doelstelling voor de besteding van de middelen uit de Web geformuleerd; de

Nadere informatie

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering Raadsvoorstel gemeente Hoorn Raadsvoorstel nr.: Portefeuillehouder: Wethouder de heer J.A. de Boer Raad d.d.: Budgethouder: W. Krijgsman Corsa registratienr. : 08.19818 Budgethouder: D. Gelinck Onderwerp

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999 Datum 8 november 2016 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Onderwerp Taaleis RIS294999 De raadsleden mevrouw Van der Gaag en de heer Kapteijns hebben op 9 september 2016 een brief met daarin dertien vragen

Nadere informatie

RIS144488B_14-MRT Bestedingsplan Volwasseneneducatie 2007

RIS144488B_14-MRT Bestedingsplan Volwasseneneducatie 2007 RIS144488B_14-MRT-2007 Bestedingsplan Volwasseneneducatie 2007 Inhoudsopgave bestedingsplan Volwasseneneducatie 2007 blz. Inleiding.2 1. Beleidsontwikkelingen...2 1.1 Het Grote Stedenbeleid (GSB) en Brede

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 19 maart 2007 Agenda nr: 5 Onderwerp: Jaarinvulling 2007 Beleidsplan Educatie Maastricht en Mergelland

Raadsvergadering d.d.: 19 maart 2007 Agenda nr: 5 Onderwerp: Jaarinvulling 2007 Beleidsplan Educatie Maastricht en Mergelland Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 19 maart 2007 Agenda nr: 5 Onderwerp: Jaarinvulling 2007 Beleidsplan Educatie Maastricht en Mergelland 2005-2009. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Memo. Aan u wordt gevraagd:

Memo. Aan u wordt gevraagd: Memo Aan : PHO Economie en Werkgelegenheid FoodValley Van : ambtelijke werkgroep volwasseneneducatie Datum : 24 november 2014 Onderwerp : Regionale inzet Volwasseneneducatie 2015 Aanleiding Rond de zomer

Nadere informatie

BELEIDSREGELS EDUCATIEVOORZIENING VOLWASSENEN GEMEENTE AALSMEER Artikel 1. Begripsbepalingen.

BELEIDSREGELS EDUCATIEVOORZIENING VOLWASSENEN GEMEENTE AALSMEER Artikel 1. Begripsbepalingen. BELEIDSREGELS EDUCATIEVOORZIENING VOLWASSENEN GEMEENTE AALSMEER 2016. Artikel 1. Begripsbepalingen. Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. Web: Wet educatie en beroepsonderwijs;

Nadere informatie

Nota van B&W. Inzet participatiebudget voor jongeren

Nota van B&W. Inzet participatiebudget voor jongeren gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Inzet participatiebudget voor jongeren Portefeuillehouder S. Bak1J.C.W. Nederstigt Coliegevergadering 19 oktober 201 0 Inlichtingen Jessica van Teeffelen

Nadere informatie

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 3.1.1, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB; Besluit:

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 3.1.1, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit WEB; Besluit: Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake nadere voorschriften voor de contacturen (Regeling contacturen opleidingen educatie) Gelet op artikel 3.1.1, vierde lid, van het Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Voorlichting rijksbijdrage educatie 2007

Voorlichting rijksbijdrage educatie 2007 Voorlichtingspublicatie. Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Bestemd voor gemeenten en regionale opleidingscentra (roc s) inwerkingtreding

Nadere informatie

Dordrecht. Beleid educatie/inburgering 2006. Onderwijs & Welzijn/Sociale Dienst. November 2005

Dordrecht. Beleid educatie/inburgering 2006. Onderwijs & Welzijn/Sociale Dienst. November 2005 Dordrecht Onderwijs & Welzijn/Sociale Dienst November 2005 Beslispunten Akkoord gaan met: De inzet en besteding van de middelen zoals voorgesteld in deze notitie De inkoop is begroot voor een half jaar.

Nadere informatie

Management samenvatting Ongekend Talent. De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen

Management samenvatting Ongekend Talent. De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen Management samenvatting Ongekend Talent De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen De managementsamenvatting van Ongekend Talent is mede mogelijk gemaakt door Equal subsidiering

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, Auteur BPJM Portefeuillehouder M. Leurs

Gulpen-Wittem, Auteur BPJM Portefeuillehouder M. Leurs RAADSVOORSTEL Nr. BP/038 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 13-02-2007 Auteur BPJM Portefeuillehouder M. Leurs Bijlagen Afdeling Ons Kenmerk ONDERWERP: Educatie, jaarinvulling 2007

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG. laaggeletterdheid. Geachte mevrouw Arib,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG. laaggeletterdheid. Geachte mevrouw Arib, De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl D A T U M 20

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College Werving tbv Educatieve Trajecten 19 juni 2013 Drenthe College Drenthe College - Middelgroot ROC met werkgebied: provincie Drenthe - Ca 650 medewerkers en 8300 studenten - 3 sectoren voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Hoogeveen/De Wolden en ROC Drenthe College

Samenwerkingsverband Hoogeveen/De Wolden en ROC Drenthe College Raamovereenkomst Basiseducatie 2011-2014 Samenwerkingsverband Hoogeveen/De Wolden en ROC Drenthe College Ondergetekenden: De gemeente Hoogeveen, gevestigd te Raadhuisplein 1, Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen,

Nadere informatie

VIME NT1 Werkveld NT1: begrippen en verantwoording

VIME NT1 Werkveld NT1: begrippen en verantwoording VIME NT1 Werkveld NT1: begrippen en verantwoording december 2018 Werkveld NT1: verantwoording en begrippen Vooraf Als we willen bepalen hoe vrijwilligers ingezet kunnen worden in volwasseneneducatie voor

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder N. Heijink Programmaonderdeel : 501.

Nadere informatie

INBURGEREN IS MEER DAN INBURGERINGEXAMEN HALEN

INBURGEREN IS MEER DAN INBURGERINGEXAMEN HALEN INBURGEREN IS MEER DAN INBURGERINGEXAMEN HALEN Welk aanbod is er voor inburgeraars en doorburgeraars? Een greep uit het aanbod Voor niet-inburgeringsplichtigen (autochtoon en allochtoon) Alfabetisering

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Maatschappelijk werk voor 18 tot 23 jarigen. M. Steffens-van de Water. J.T.M. Aalbers ( )

Nota van B&W. onderwerp Maatschappelijk werk voor 18 tot 23 jarigen. M. Steffens-van de Water. J.T.M. Aalbers ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Maatschappelijk werk voor 18 tot 23 jarigen Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen M. Steffens-van de Water J.T.M. Aalbers (023 567 6680) Registratienummer

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda Openbaar Onderwerp Subsidie informele taalondersteuning 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051/ Werk & Inkomen/ 1061 B. Frings/ T. Tankir Samenvatting Met dit voorstel verlenen wij een

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie

15 oktober ste termijn wethouder H.G. Engberink

15 oktober ste termijn wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 oktober 2018 9 24-09-2018 1 ste termijn wethouder H.G. Engberink Zaaknummer 3039-2018

Nadere informatie

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede.

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede. ^^^H Datum - 3 JULI 2008 Nr. Van Aan Kopie aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Contactpersoon: Theeuw Ambagts Email: M.A.A.M.Ambagts@bergenopzoom.nl Tel: 0164-277305 Onderwerp Maatschappelijke

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Overeenkomst ROC Nijmegen 2013. BW-nummer. Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Overeenkomst ROC Nijmegen 2013. BW-nummer. Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 Openbaar Onderwerp Overeenkomst ROC Nijmegen 2013 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De gemeente Nijmegen maakt, op grond van de Wet Educatie

Nadere informatie

Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie

Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie 4 ADVIES Raad Levenslang en Levensbreed Leren 21 maart 2006 RLLL/PCA/ADV/007 Advies over de modulaire opleiding NT2 alfa R1, traject 1.2 voor de basiseducatie VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

Domein Eindrapportage

Domein Eindrapportage 2 0 1 1 Domein Educatie & Oriëntatie Eindrapportage Alphen aan den Rijn Educatie concentreert zich op kernactiviteiten Eind 2010 heeft het domein Educatie, mede als gevolg van structurele negatieve resultaten,

Nadere informatie

Team MOM. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d Vertrouwelijk. gfedc gem.secr.

Team MOM. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d Vertrouwelijk. gfedc gem.secr. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team MOM Projectplan Eigen Kracht 1- Notagegevens Notanummer 713271 Datum 14-5-2012 Programma: 08. Meedoen Portefeuillehouder Weth. De Jager 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

1. Onderwerp Terug- en vooruitblik volwasseneneducatie Holland Rijnland Rol van het

1. Onderwerp Terug- en vooruitblik volwasseneneducatie Holland Rijnland Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Terug- en vooruitblik volwasseneneducatie Holland Rijnland 2015-2019 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door vaardiger

Nadere informatie

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 4 december 2012 Inlichtingen Maurits van Tubergen Lotgering (023 5676632 ) Registratienummer 2012.0068182

Nadere informatie

Educatie in de gemeente Noordenveld

Educatie in de gemeente Noordenveld Educatie in de gemeente Noordenveld Beleidsnotitie Afdeling Welzijn, Onderwijs en Sport November 2004 Ina Kramer 1 Voorwoord Educatie vinden we een belangrijk hulpmiddel om volwassenen in onze gemeente

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Nota van B&W. mr. A.Th.H. van Dijk

Nota van B&W. mr. A.Th.H. van Dijk Nota van B&W Onderwerp vaststelling koopzondagen 2006 Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk Collegevergadering 2 s 2-00 3- Inlichtingen ans hogenbirk-zelvius (023 567 61 36) Registratienummer zaos /3121f

Nadere informatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Openbaar Onderwerp Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om schooluitval

Nadere informatie

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016 : specialisten in maatwerk Sectorgids Educatie 2015-2016 Sector Educatie - 2 Inhoudsopgave pagina Inleiding 1 BasisEducatie in de 2 Nederlands als tweede Taal (NT2) en inburgering in de 3 4 6 3 MBO opleidingen

Nadere informatie

Per mail verstuurd aan Geachte leden van de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Per mail verstuurd aan Geachte leden van de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer Esmeijer (griffier) Postbus 20018 2500 EA Den Haag Per mail verstuurd aan cie.szw@tweedekamer.nl

Nadere informatie

Ontwikkeling Ketenaanpak Taal en Activering voor Allochtone Vrouwen. InterConnect

Ontwikkeling Ketenaanpak Taal en Activering voor Allochtone Vrouwen. InterConnect Ontwikkeling Ketenaanpak Taal en Activering voor Allochtone Vrouwen InterConnect OKTAAV De overheid heeft de wens dat inburgeraars, naast hun inburgeringtraject, duurzaam participeren in de samenleving

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 23 06/912

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 23 06/912 o~~çëîççêëíéä= Onderwerp: Aanpassingen van het MOP GSB III mbt Volwasseneducatie, Onderwijsachterstanden en Inburgering Portefeuillehouder: M.H. Thalens-Kolker Dienst Beleid Beleidsvoorbereiding J. Backers,

Nadere informatie

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S 2. ONDERWIJSOPBRENGSTEN EN DEELNEMERSONTWIKKELING RENDEMENTEN EN DIPLOMA S De rendementen vmbo zijn gebaseerd op de opbrengsten oordelen van de onderwijsinspectie. Als een leerling in leerjaar drie op

Nadere informatie

PRODUCTOVEREENKOMST 2012 2 e helft (augustus tot/met december 2012) VAVO GESLOTEN DOOR OLIVER. VAVO Rijnmond College

PRODUCTOVEREENKOMST 2012 2 e helft (augustus tot/met december 2012) VAVO GESLOTEN DOOR OLIVER. VAVO Rijnmond College prductoverecnkomst VAVO 202-903 VAVO Rijnmond College 'Corsaregistratie: 2JOS30583 PRODUCTOVEREENKOMST 202 2 e helft (augustus tot/met december 202) VAVO GESLOTEN DOOR OLIVER EN VAVO Rijnmond College 9

Nadere informatie

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering In iedere FAQ-lijst vindt u eerst de lijst met vragen, zodat u de voor u interessante vragen en antwoorden op de pagina s hierna makkelijk terug kunt

Nadere informatie

De gemeente Huizen blijft in de rol van centrumgemeente van de gemeenschappelijke regeling de contractvoorbereiding doen.

De gemeente Huizen blijft in de rol van centrumgemeente van de gemeenschappelijke regeling de contractvoorbereiding doen. TOELICHTING OP DE PRESTATIE-OVEREENKOMST 2014 Registratienr: 13.0008128 1. Inleiding Als bijlage treft u de prestatieovereenkomst educatie voor het jaar 2014 aan. Omdat het gemeenschappelijke orgaan educatie

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

Inhoud. Uitstroom naar het vo. Onderwijstypen vo Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo. bo sbo so. PrO vmbo havo vwo (lwoo)

Inhoud. Uitstroom naar het vo. Onderwijstypen vo Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo. bo sbo so. PrO vmbo havo vwo (lwoo) Onderwijstypen vo 7 december 2016 Inhoud Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo 2 Uitstroom naar het vo PO bo sbo so VO PrO vmbo havo vwo (lwoo) Kopklas EOA VSO 3 1 Uitstroom naar het vo 6

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak X Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd.

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI IBR 14 oktober 2013 onderwerp Verordening Wet Inburgering & Verordening Wet Kinderopvang 7740 zaakkenmerk Inleiding Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

Domein Eindrapportage Lisse/Katwijk

Domein Eindrapportage Lisse/Katwijk 2 0 1 1 Domein Educatie & Oriëntatie Eindrapportage Lisse/Katwijk Educatie concentreert zich op kernactiviteiten Eind 2010 heeft het domein Educatie, mede als gevolg van structurele negatieve resultaten,

Nadere informatie

PRODUCTOVEREENKOMST EDUCATIE 2007 gemeente Hoogeveen - R.O.C. Drenthe College

PRODUCTOVEREENKOMST EDUCATIE 2007 gemeente Hoogeveen - R.O.C. Drenthe College Ondergetekenden: PRODUCTOVEREENKOMST EDUCATIE 2007 gemeente Hoogeveen - R.O.C. Drenthe College De gemeente Hoogeveen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester dhr. W.P.M. Urlings, hierna

Nadere informatie

Startnotitie implementatie Wet Participatiebudget Inclusief toelichting op de prestatie-overeenkomst 2010

Startnotitie implementatie Wet Participatiebudget Inclusief toelichting op de prestatie-overeenkomst 2010 Startnotitie implementatie Wet Participatiebudget Inclusief toelichting op de prestatie-overeenkomst 2010 1. Inleiding Bijgaand treft u de prestatie-overeenkomst educatie voor het jaar 2010 aan. Omdat

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

en leerlingenvervoer

en leerlingenvervoer Wat willen we bereiken? Omschrijving/Definitie: Hier wordt onder verstaan: 1. zorgdragen voor vervoer van leerlingen met een beperking; 2. bevorderen onderwijs voor leerlingen met beperkingen; 3. bevorderen

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017

Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017 Bijlage 5-3 POHO 21 september 2017 Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017 POHO: Huib van Olden Opdrachtgever RSA: Leida Rasing Van: Asya van Wamel (gemeente

Nadere informatie

Onderwijstypen vo 7 december 2016

Onderwijstypen vo 7 december 2016 Onderwijstypen vo 7 december 2016 Inhoud Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo 2 Uitstroom naar het vo PO bo sbo so VO PrO vmbo havo vwo (lwoo) Kopklas EOA VSO 3 Uitstroom naar het vo 6 jaar

Nadere informatie

Programma 11 Arbeid, Participatie en Zelfredzaamheid

Programma 11 Arbeid, Participatie en Zelfredzaamheid Programma 11 Arbeid, Participatie en Zelfredzaamheid 11.1 Wat hebben we bereikt? 11.1.1 Werk en inkomen Iedere inwoner van Spijkenisse gaat op verantwoorde wijze om met zijn inkomsten en uitgaven en is

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S

RENDEMENTEN EN DIPLOMA S 2. ONDERWIJSOPBRENGSTEN EN DEELNEMERSONTWIKKELING RENDEMENTEN EN DIPLOMA S DIPLOMA S VMBO 2-24 De rendementen vmbo zijn gebaseerd op de opbrengsten oordelen van de onderwijsinspectie. Als een leerling

Nadere informatie

1. School op maat Taalondersteuning en werkervaring Eritreeërs Programma s voor laaggeletterdheid. 4. Autisme en psychose

1. School op maat Taalondersteuning en werkervaring Eritreeërs Programma s voor laaggeletterdheid. 4. Autisme en psychose Plan Extra Inzet Scholing Participatie 2018 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Met dit plan plegen wij extra inzet

Nadere informatie

RAAMOVEREENKOMST EDUCATIE Samenwerkingsverband Hoogeveen en R.O.C. Alfa College

RAAMOVEREENKOMST EDUCATIE Samenwerkingsverband Hoogeveen en R.O.C. Alfa College RAAMOVEREENKOMST EDUCATIE 2008 2010 Samenwerkingsverband Hoogeveen en R.O.C. Alfa College Ondergetekenden: De gemeente Hoogeveen, gevestigd te Raadhuisplein 1, Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen, te dezen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24837 30 november 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 22 oktober 2012, nr. BVE/429131,

Nadere informatie