De financiële, personele, de huisvesting en salarisadministratie is uitbesteed aan het administratiekantoor OSK.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De financiële, personele, de huisvesting en salarisadministratie is uitbesteed aan het administratiekantoor OSK."

Transcriptie

1 Jaarverslag A.1. Algemene informatie Kernactiviteiten Het bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland is het bevoegd gezag over tien basisscholen in de regio Zuid-Kennemerland. De doelstelling van de stichting is bij te dragen aan het onderwijs en de ontwikkeling van de individuele leerling. Dat wil de stichting bereiken door een veilige omgeving aan de kinderen te bieden waarbinnen ieder kind zich op zijn of haar niveau kan ontwikkelen. Juridische structuur De juridische vorm van het bevoegd gezag is een stichting. Het stichtingsbestuur bestaat uit 7 leden, waarvan er twee op voordracht van de GMR worden benoemd. In 2006 heeft een bestuurslid afscheid genomen. Het bestuur is er in 2006 niet in geslaagd de opengevallen plaats op te vullen. De dagelijkse gang van zaken is in handen gelegd van de algemeen directeur. De algemeen directeur is integraal verantwoordelijk voor de gehele organisatie. De algemeen directeur geeft leiding aan de directeuren van de scholen. Onder het bestuur vallen de volgende basisscholen: Naam School Brinnr Adres Plaats Bornwaterschool 18 KK Bispincklaan EM Bloemendaal Crayenester 10 AR Crayenestersingel AN Heemstede De Duinroos 09 RU dr Jacobus P. Thijsseweg BM Zandvoort Graaf Florisschool 18 LV Henk Lensenlaan ER Vogelenzang Hannie Schaftschool 08 TO C. Slegersstraat GP Zandvoort Julianaschool 18 NI W. de Zwijgerlaan KK Overveen Margrietschool 03 BU O. Nassaustraat GL Halfweg Sparrenbos 07 GT Kleine Sparrenlaan CJ Bennebroek Vondelschool 18 OP J. van Stolberglaan CJ Aerdenout Voorwegschool 11 HC Voorweg ST Heemstede De financiële, personele, de huisvesting en salarisadministratie is uitbesteed aan het administratiekantoor OSK. Kernactiviteit De stichting heeft tot doel de oprichting en instandhouding van scholen voor openbaar primair onderwijs in de regio Zuid-Kennemerland. Belangrijkste kenmerken gevoerd financieel beleid.

2 Het financiële beleid van de stichting is er op gericht om nu en in de toekomst goed onderwijs te kunnen waarborgen. A.2. Financiën Algemeen De jaarrekening 2006 is de tweede jaarrekening die ten behoeve van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland is opgesteld. In deze jaarrekening zijn de consequenties van de invoering van de lumpsumfinanciering per 1 augustus 2006 terug te vinden. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de jaarrekening 2005 is het gegeven, dat per 1 januari 2006 de vaste activa zijn geactiveerd. Hierdoor zijn er aanzienlijke verschillen ontstaan tussen deze en de voorgaande jaarrekening. In deze toelichting zal nader op deze verschillen worden ingegaan. Financiën op de balansdatum De financiële positie van de stichting is voldoende. Belangrijk bij de beoordeling van deze financiële situatie op de balansdatum zijn de financiële kengetallen. In het algemeen worden hiervoor de volgende kengetallen gebruikt: Solvabiliteit (Eigen vermogen + Aandeel derden + Egalisatierekening) / Totaal vermogen In hoeverre is de stichting in staat om op lange termijn aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Liquiditeit Vlottende activa / Kortlopende schulden In hoeverre is de stichting in staat om rekeningen in het komend jaar te voldoen. Rentabiliteit (Resultaat gewone bedrijfsvoering / Totale baten uit gewone bedrijfsvoering) * 100% Analyse van het resultaat. Eigen vermogen Het eigen vermogen is ten opzichte van de jaarrekening 2005 toegenomen van in totaal ,-- tot ,--. De oorzaken van deze toename zijn met name toe te schrijven aan: 1. Een nadelig exploitatieresultaat van ,-- 2. Het activeren van het inventaris en de leermiddelen dat was aangeschaft vóór tot een bedrag van ,--. Exploitatieresultaat Uit deze jaarrekening blijkt een nadelig exploitatieresultaat van ,-- ten opzichte van een voordelig resultaat van ,-- in Als belangrijkste oorzaken van dit negatieve exploitatieresultaat kunnen worden genoemd: 1. De ontvangst van een vrijstellingskorting op de WAO ad ,-- welk bedrag niet aan het rijk behoefde te worden teruggestort. 2. Aanzienlijke rentebaten tot een bedrag van ,-- als gevolg van een zorgvuldig liquiditeitenbeheer. 3. Het achterblijven van de uitgaven bij de rijksvergoeding van het budget voor personeels- en arbeidsmarktbeleid (schoolbudget) met , Het activeren van het onderwijsleerpakket, meubilair en ict waardoor per saldo een voordelig resultaat van is ontstaan. 5. Als gevolg van de hogere energiekosten een nadeel op energie van per saldo ,--.

3 6. een noodzakelijke dotatie aan de voorziening onderhoud ad ,-- ten einde een financiële buffer te creëren om het onderhoud volgens het meerjarenonderhoudsplan te kunnen uitvoeren. Financiële kengetallen Solvabiliteit 0,62 0,57 Liquiditeit 3,38 3,22 Rentabiliteit 1,5% positief 2,5% negatief Uit bovenstaande blijkt dat de solvabiliteit de kritische grens van wat als voldoende wordt bestempeld bereikt, dat de liquiditeit licht is afgenomen en dat de rentabiliteit een negatief percentage weergeeft. Dit laatste wordt veroorzaakt doordat het bestuur zich genoodzaakt ziet een dotatie te doen aan de voorziening huisvesting van ,--. Volgens de besturenorganisatie VOS/ABB kunnen voor het onderwijs de volgende streefwaarden als voldoende worden beoordeeld: Solvabiliteit 0,50 Liquiditeit 1,50 Rentabiliteit > 0,5 Geconcludeerd kan worden, dat de financiële kengetallen op dit moment geen reden tot zorg zijn. Weerstandsvermogen Het weerstandsvermogen is van belang voor het bepalen van de hoogte van een buffer voor het schoolbestuur. Deze buffer moet worden aangehouden om mogelijke risico s te kunnen opvangen. Bij de berekening van het weerstandsvermogen wordt gekeken naar het eigen vermogen van het bevoegd gezag. De formule voor de berekening van het weerstandsvermogen is: (eigen vermogen -/- materiële vaste activa) / rijksbijdrage OCW ( ,-- minus ,-- ) / ,-- = 0,16. Blijkens onderzoek onder schoolbesturen blijkt dat het weerstandsvermogen tussen de 5% - 15% dient te liggen. Geconcludeerd kan worden, dat het weerstandsvermogen van STOPOZ op dit moment voldoende is om eventuele calamiteiten op te kunnen vangen. Personele lasten Zoals hiervoor aangegeven zijn in deze jaarrekening voor de eerste keer de effecten opgenomen van de lumpsumfinanciering. Aangezien pas na afloop van een schooljaar een goed beeld gegeven kan worden, geeft deze jaarrekening nog onvoldoende inzicht in de effecten van de invoering. Uit de jaarrekening komt naar voren dat de besteding van de vergoeding voor personeels- en arbeidsmarktbeleid zowel op bovenschoolniveau als op schoolniveau achterblijft bij de (rijks)vergoeding. In 2006 neemt deze reserve dan ook toe met ,-- tot ,00. Hiervan bedraagt het bovenschoolse aandeel ,--. Huisvestingslasten De vergoedingen voor huisvesting (excl. huren) kan als volgt worden gespecificeerd: Rijksbijdragen Gymnastiekvergoedingen (gemeente) Opbrengst verhuur

4 Extra gemeente (incl. voorfinanciering) Totaal Tegenover deze baten staat een bedrag van ,-- aan huisvestingslasten (exclusief de huisvestingslasten van de algemeen directeur) zodat er een beperkt tekort op de huisvesting is van 5.214,--. Dit nadelig saldo is voornamelijk toe te schrijven aan een (structureel) tekort op energie en een tekort op heffingen, welke overschrijdingen echter grotendeels weer worden gecompenseerd door onderschrijdingen op de schoonmaakkosten. Overige materiële lasten Ten opzichte van de jaarrekening 2005 waarin de uitgaven van leermiddelen, inventaris en ict waren gebaseerd op de bruto-uitgaven, zijn in de jaarrekening 2006 de desbetreffende uitgaven in belangrijke mate geactiveerd. Dit verklaart dan ook de daling van de post leermiddelen (overige materiële lasten) van ,-- in de jaarrekening 2005 naar een bedrag van ,-- in de jaarrekening Conclusie Uit deze jaarrekening komt naar voren dat de financiële kengetallen op dit moment geen reden tot zorg geven. De vermogenspositie is als gevolg van de activering van de materiële vaste activa in beperkte mate toegenomen, doch zou zonder deze activering zijn afgenomen. Dit is een gevolg van de dotatie aan de voorziening gebouwenonderhoud. Het gebouwenonderhoud blijft een bron van zorg, temeer daar de betrokken gemeenten zich nog niet hebben uitgesproken over een extra bijdrage. Duidelijk is wel dat door het wegvallen van de bruidsschat en naar verwachting een stijging van de kosten van administratie, beheer en bestuur de vermogenspositie de komende jaren zal verminderen.. Tenslotte zal na afloop van het schooljaar 2006/2007 een goed beeld gegeven kunnen worden van de effecten van de invoering van de lumpsumfinanciering. Dit betekent dat de onderhavige jaarrekening sterk is beïnvloed door de zorgelijke situatie van het gebouwenonderhoud. Gelet op de huidige vermogenspositie is het noodzakelijk een regelmatig terugkerende risicoanalyse te verrichten teneinde snel en adequaat te kunnen reageren op een negatieve ontwikkeling van de vermogenspositie op langere termijn. A.3. Gang van zaken gedurende het verslagjaar. Algemeen. De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland (STOPOZ) is per 1 januari 2005 opgericht en bestaat uit 10 scholen die zijn gehuisvest in vijf verschillende gemeenten. Per 1 januari 2006 is een algemeen directeur aangesteld. Vele activiteiten zijn verricht om de organisatie vorm te geven en voorbereidingen te treffen voor de invoering van lumpsum. Daarnaast zijn activiteiten ontplooid om de verschillende culturen in de organisatie bij elkaar te brengen. Bovenstaande heeft o.a. geresulteerd in een strategisch beleidsplan, Onderwijs in beweging met een bijbehorend Plan van Aanpak. In dit strategisch beleidsplan is een groot aantal beleidsuitgangspunten neergelegd op het gebied van onderwijs, personeel, financiën en organisatie. In het plan van aanpak is grote prioriteit toegekend aan de financiën in verband met de invoering van lumpsum enerzijds en de onduidelijkheid over met name de lasten op het gebied van huisvesting en een aantal personele zaken. Vanwege de vele prioriteiten hebben de directeuren van de scholen mede grote inspanningen verricht om harmonisatie van beleid zo snel als mogelijk te realiseren. Er zijn trainingsdagen met de directeuren en een onderwijsdag voor het

5 voltallige personeel georganiseerd om eenheid te verkrijgen. Dat proces verloopt goed maar is nog niet afgerond. Leerlingen Aantal leerlingen Het aantal leerlingen is in de loop van de afgelopen jaren enigszins toegenomen. Per 1 oktober 2007 wordt een kleine daling van het aantal leerlingen verwacht. Daarna volgt stabilisatie en mogelijk een kleine groei. Dit laatste heeft te maken met o.a. nieuwbouwactiviteiten op de grens van Heemstede en Aerdenhout. De daling van het aantal leerlingen heeft geen merkbare gevolgen voor het personeel. Personeel Door o.a. de toename van het aantal leerlingen per 1 oktober 2005 is het personeelbestand in 2006 met 3 FTE toegenomen. In totaal zijn nu ruim 200 personeelsleden in dienst waarvan een groot deel parttime werkt. Huisvesting. De huisvesting van de scholen binnen de stichting staat onder druk. De gebouwen in de gemeenten Heemstede, Aerdenhout, Overveen, Bloemendaal, Vogelenzang, Bennebroek en Halfweg zijn overwegend oude gebouwen waarvan het merendeel monumentaal. De stichting bezit het oudste schoolgebouw van Nederland. Landelijk gezien zijn de vergoedingen van het rijk voor de huisvesting van de scholen onvoldoende. Voor de stichting is dit een extra probleem gezien de problematiek van de oude gebouwen. Eind 2004 hebben de oude schoolbesturen (de gemeenten) een quick scan voor het onderhoud van de huisvesting uit laten voeren. De nieuwe stichting heeft in verband met het opstellen van een meerjaren- huisvesting-plan (MJP) een professioneel bureau de opdracht gegeven de huisvesting onder de loep te nemen. Dat heeft geresulteerd in een meerjarenraming die een veel negatiever beeld gaf dan de uitkomsten van de quick scan. Het bestuur is daarop in februari 2006 in overleg getreden met de betreffende gemeenten. Daarbij is een (financiële) onderbouwing gegeven van de tekorten en is een vordering gelegd bij de gemeenten Bennebroek, Bloemendaal en Heemstede. Met deze drie gemeenten vindt overleg plaats over de navolgende bedragen: Gemeente Heemstede ,-- Gemeente Bloemendaal ,-- Gemeente Bennebroek ,--. Totaal ,-- Aangezien nog geen reactie is gekomen op de vorderingen ziet het bestuur zich genoodzaakt om een voorziening van bovengenoemd bedrag in de jaarrekening op te nemen, waardoor een negatief exploitatieresultaat is ontstaan en de financiële positie van STOPOZ onder druk komt te staan. Inspectiebezoek In 2006 is een aantal scholen uitvoerig bezocht door de Onderwijsinspectie. De beoordeling van de Inspectie is openbaar en via de volgende link te lezen: site Inspectie. De aanbevelingen van de Inspectie worden door de schooldirecties verwerkt in de schoolplannen. Na definitieve vaststelling van de nieuwe

6 schoolplannen voor de periode zullen de schoolplannen ook op de website worden gepubliceerd. A.4. Treasuryverslag. In 2006 is het treasurystatuut door het bestuur vastgesteld. Beleid van de stichting is niet risico dragend te beleggen. A.5. Toekomstige ontwikkelingen. Gezien de ontwikkeling van de scholen binnen de stichting verwacht het bestuur dat het leerlingenaantal in 2007 met mogelijk 30 leerlingen afneemt waarna in de daaropvolgende jaren het leerlingenaantal stabiliseert. Dit heeft weinig tot geen gevolgen voor de investeringen in de toekomst. De samenwerking met de andere scholen in de omgeving verloopt goed.

Hierbij wordt u aangeboden het bestuursverslag 2007 van de STICHTING OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS ZUID-KENNEMERLAND (STOPOZ).

Hierbij wordt u aangeboden het bestuursverslag 2007 van de STICHTING OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS ZUID-KENNEMERLAND (STOPOZ). 1. Woord vooraf Hierbij wordt u aangeboden het bestuursverslag 2007 van de STICHTING OPENBAAR PRIMAIR ONDERWIJS ZUID-KENNEMERLAND (STOPOZ). Dit bestuursverslag is onderdeel van het Elektronisch Financieel

Nadere informatie

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans.

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. FINANCIEEL BELEID Financiële positie op balansdatum Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. Activa

Nadere informatie

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland

Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Aan de bestuursleden van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid- Kennemerland Onderwerp: Analyse begroting 2007 Algemeen Hierbij bied ik u de concept-begroting 2007 ter voorlopige vaststelling aan.

Nadere informatie

8 mi 2010. Wij hechten zeer aan een goede relatie met onze GMR en blijven daarom met hen in dialoog.

8 mi 2010. Wij hechten zeer aan een goede relatie met onze GMR en blijven daarom met hen in dialoog. 8 mi 21 StichtiTig Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Postbus 8 23 RV Haarlem T 23-543 18 F 23-543 191 Bezoekadres: Richard Holkade 14-16 te Haarlem Mail info@stopoz.nl www.stopoz.nl Aan het

Nadere informatie

Jaarverslag 2005. Financiële positie en financiële risico s

Jaarverslag 2005. Financiële positie en financiële risico s Jaarverslag 2005 Algemeen Het is voor de eerste keer dat er een jaarrekening ten behoeve van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland(STOPOZ) kan worden gepresenteerd. Dit betekent, dat

Nadere informatie

Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen.

Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen. Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen. Jaar kengetal Gemiddelde sector Indicator risicoanalyse inspectie 2016 73,6% 1 Don: ondergrens 3 2015 75% Don: ondergrens 3

Nadere informatie

jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing

jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing Ons nummer: O17.001486 *O17.001486* Informatie raad/mededeling college Onderwerp jaarstukken 2016 Stichting RSG Magister Alvinus en Stichting Gearhing Commissie Boarger en Mienskip Collegebesluit d.d.

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld te Aerdenhout Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94316 Onderzoeksnummer : 286673 Datum onderzoek : oktober

Nadere informatie

Begroting. van de. Stichting. Openbaar Primair Onderwijs. Zuid-Kennemerland

Begroting. van de. Stichting. Openbaar Primair Onderwijs. Zuid-Kennemerland Concept Begroting van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland 2006 8 januari 2007 I N H O U D - Voorwoord - Exploitatiebegroting 2006 - Exploitatiebegroting 2006 per soort onderwijs -

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES

JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES JAARVERSLAG 2013 PRESENTATIE GEMEENTEN, RAAD VAN TOEZICHT, GMR EN DIRECTIES Juni 2014 JAARVERSLAG; PROCES Maart t/m Mei: voorbereiding jaarafsluiting Mei: accountantscontrole Juni: opstellen bestuursverslag

Nadere informatie

Financiële benchmark over de cijfers van 2014

Financiële benchmark over de cijfers van 2014 Financiële benchmark over de cijfers van 01 Jaarlijkse financiële benchmark van de kengetallen, opgesteld naar aanleiding van de cijfers voortkomend uit de jaarrekeningen over het jaar 01 Ridderkerk, 1

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15

C. Herziene Begroting Bestuursbureau/bovenschools Strategisch Beleidsplan Omvang en verloop van reserves 15 Herziene Begroting 2 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 5 A. Herziene Begroting - O2A5 7 B. Toelichting 1. Algemeen 8 2. Baten 8 3. Lasten 10 4. Financiële baten en lasten 11 5. Exploitatie deelbegrotingen:

Nadere informatie

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer Jaarrekening Grondslagen Deze jaarrekening is in opdracht van het bestuur van de Stichting Hageveld Beheer en de Onderwijsstichting College Hageveld opgesteld door de Stichting Regionaal Onderwijsbureau

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 22453 Onderzoeksnummer : 279804 Datum onderzoek : februari

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Apeldoorn en omgeving (SKVOA) Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 31082 Onderzoeksnummer : 285999 Documentnummer

Nadere informatie

JAARREKENINGEN 2012 VAN INSTELLINGEN VOOR FUNDEREND ONDERWIJS. FINANCIEEL BEELD PER SECTOR Versie 1.0 definitief

JAARREKENINGEN 2012 VAN INSTELLINGEN VOOR FUNDEREND ONDERWIJS. FINANCIEEL BEELD PER SECTOR Versie 1.0 definitief JAARREKENINGEN 2012 VAN INSTELLINGEN VOOR FUNDEREND ONDERWIJS FINANCIEEL BEELD PER SECTOR Versie 1.0 definitief Utrecht, december 2013 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Basisonderwijs en speciaal basisonderwijs...

Nadere informatie

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014

BASISSCHOLEN < EEN MEE ONTWERPBEGROTING 2015. september 2014 BASISSCHOLEN < EEN N H E L D E R MEE l\werf ONTWERPBEGROTING 2015 september 2014 Toelichting bij ontwerpbegroting 2015 toelichting bij ontwerpbegroting 2Ü15 - pagina 2 1 - Inleiding. De ontwerpbegroting

Nadere informatie

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007.

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Aan de Raad, Heerhugowaard, Beknopt voorstel Het jaarverslag 2005 van de

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum /20187

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum /20187 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum 4527160/20187 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek

Nadere informatie

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015.

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015. SOPOH Begroting 2015 Bijgestelde van De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer Begroting 2015 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Begroting SOPOH 2012

Nadere informatie

Ontwerpbegroting 2011

Ontwerpbegroting 2011 Ontwerpbegroting 2011 Toelichting Stichting openbaar onderwijs Baasis Bezoekadres: Stationsweg 3 9471 GJ Zuidlaren Opgesteld door: Onderwijs Service Groep Borgstee 11 9403 TS Assen November 2010 Versie

Nadere informatie

Financiën (VO) RSG Magister Alvinus

Financiën (VO) RSG Magister Alvinus Financiën (VO) 2012 Dit rapport over de financiën van het bestuur toont detailinformatie over de kengetallen en verdeling van de lasten. Er wordt een trend van vijf jaar getoond en een vergelijking gemaakt

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m juli 2015

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m juli 2015 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m juli 2015 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel De heer P. Haverkamp Coördinator Samenwerkingsverband Meppel, 1 oktober 2015 Industrieweg

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2014 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 05-12-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

FINANCIËLE RAPPORTAGE FUNDEREND ONDERWIJS. Utrecht, november 2014

FINANCIËLE RAPPORTAGE FUNDEREND ONDERWIJS. Utrecht, november 2014 FINANCIËLE RAPPORTAGE FUNDEREND ONDERWIJS 2014 Utrecht, november 2014 INHOUD Inleiding 5 1 Basisonderwijs en speciaal basisonderwijs 7 2 Expertisecentra 10 3 Voortgezet onderwijs 12 4 Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Jaarverslag Missie:

Jaarverslag Missie: Jaarverslag 2014 Missie: SSOL verzorgt gespecialiseerd onderwijs, diagnostiek, advies, consultatie, begeleiding en scholing en ontwikkelt expertise voor leerlingen van 3 tot 20 jaar in de doelgroepen zeer

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2013 (na verwerking resultaatbestemming)

BALANS PER 31 DECEMBER 2013 (na verwerking resultaatbestemming) JAARREKENING 2013 BALANS PER 31 DECEMBER 2013 (na verwerking resultaatbestemming) 2013 2012 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 301.692 349.096 301.692 349.096 Vlottende activa Vorderingen 192.327

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden /42504

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden /42504 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden 4527702/42504 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 79003 Onderzoeksnummer : 285919 edocs nummer : 4719498 Datum

Nadere informatie

Financiële benchmark over de cijfers van 2012

Financiële benchmark over de cijfers van 2012 Financiële benchmark over de cijfers van 2012 Jaarlijkse financiële benchmark van de kengetallen, opgesteld naar aanleiding van de cijfers voorkomend uit de jaarrekeningen van het jaar 2012. Ridderkerk,

Nadere informatie

Toelichting Begroting Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena

Toelichting Begroting Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena Toelichting Begroting 2015 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena November 2014 Hoofdstuk: Inleiding Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Toelichting resultaat... 4 2. Besluiten... 6 3. Aandachtspunten

Nadere informatie

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur

Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur Basisschool De Werf: vrije persoonlijkheidsvorming, sterk inhoudelijk onderwijs en een goede zorgstructuur 1. De Werf kijkt vooruit De Werf is een algemeen bijzondere basisschool die onderwijs verzorgt

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Postbus 8 23 RV Haarlem T 23-543 18 F 23-543 191 Bezoekadres: Richard Holkade 14-16 te Haarlem Mail info@stopoz.nl www.stopoz.nl Aan Burgemeester

Nadere informatie

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6912 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 12 oktober 2012 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs /72464

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs /72464 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs 4512413/72464 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur

Medezeggenschap en Financiën PO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur Testnaam 11/8/2018 Medezeggenschap en Financiën PO Auke de Roos, MR trainer/adviseur adroos@aob.nl Juni 2018 Inhoud 1. Bevoegdheden MR 2. Belangrijkste Inkomsten en uitgaven voor de MR 3. Financiële cyclus

Nadere informatie

Financieel verslag 2011/2012. Mixed Hockeyclub Voorbeeld Sportpark Hoefslag 12 2342 KM Vlissingen

Financieel verslag 2011/2012. Mixed Hockeyclub Voorbeeld Sportpark Hoefslag 12 2342 KM Vlissingen Financieel verslag 2011/2012 Mixed Hockeyclub Voorbeeld Sportpark Hoefslag 12 2342 KM Voorblad 0 Inhoud Bestuursverslag 2 Algemeen 3 Resultaatvergelijk 4 Financiele positie 5 Jaarrekening 7 Balans 8 Staat

Nadere informatie

Uitgaan van Mogelijkheden

Uitgaan van Mogelijkheden Jaarverslag 2015 Uitgaan van Mogelijkheden Missie Stichting Speciaal Onderwijs Leiden e.o. stelt haar scholen en medewerkers in staat expertise te ontwikkelen voor en gespecialiseerd onderwijs te verzorgen

Nadere informatie

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan.

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz 28-10-2014 Inleiding Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. De toelichtingsbrief beschrijft de financiële uitgangspunten,

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Het Zonnewiel te De Bilt Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 79003 Onderzoeksnummer : 288226 edocs nummer : 4815988 Datum

Nadere informatie

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13. : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 13 december 2010 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6806 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2009 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 26 november 2010 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017

Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017 Meerjarenbegroting Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam 2013 t/m 2017 Opgesteld door: Dyade Dienstverlening Onderwijs Datum: 3-7-2013 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Opdracht en uitgangspunten...

Nadere informatie

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam H3277049/41775

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam H3277049/41775 ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam H3277049/41775 Utrecht, juni 2012 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de financiële positie per

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Onderwijs 4 Nieuwe Tijd (04NT) te Amsterdam

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Onderwijs 4 Nieuwe Tijd (04NT) te Amsterdam RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Onderwijs 4 Nieuwe Tijd (04NT) te Amsterdam Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 42684 Onderzoeksnummer : 285387 Edocsnummer

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Onderwijs Stichting College Hageveld Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 78157 Onderzoeksnummer : 249329 Documentnummer : 4397189

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande Jaarrekening 2013 Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg 57 2671MT Voorblad 0 Inhoud Opdracht 2 Resultaatvergelijk 3 Financiele positie 5 Grondslagen 7 Balans 9 V en W 11 Materiele activa

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij STICHTING GEERT GROOTE SCHOOL Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94433 Onderzoeksnummer : 248484 Datum onderzoek : oktober 2012 januari 2014

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij 4527969/71749 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Scholengroep Primato te Hengelo Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41814 Onderzoeksnummer : 284469 Edocsnummer : 4910737

Nadere informatie

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1

Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013. Conceptversie 1.1 Tweede kwartaalrapportage exploitatie 2013 Conceptversie 1.1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Exploitatie tweede kwartaal 2013 en prognose exploitatie 2013 4 3. Toelichting exploitatie tweede kwartaal

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m december 2015

MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m december 2015 MANAGEMENTRAPPORTAGE Periode van januari t/m december 2015 Mevrouw K. Punter Planning en Control Onderwijsbureau Meppel De heer P. Haverkamp Coördinator Samenwerkingsverband Meppel, 4 februari 2016 Industrieweg

Nadere informatie

Jaarrapport 2014 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam. Jaarrekening 2014. Stichting Casa Tiberias te Rotterdam - 1 -

Jaarrapport 2014 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam. Jaarrekening 2014. Stichting Casa Tiberias te Rotterdam - 1 - Jaarrapport 2014 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam Jaarrekening 2014 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam - 1 - Inhoudsopgave 1 Jaarrekening 3 1.1. Algemeen 4 1.2 Balans per 31 december 2014 5 1.3 Staat

Nadere informatie

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018

Geacht College van B&W Geachte leden van de Gemeenteraad van de gemeente Leiderdorp. 30 april 2015 Begroting 2015 en Meerjarenbegroting 2015-2018 Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Bezoekadres Leeuwerikstraat 6 2352 ER Leiderdorp tel. 071 589 03 85 Postadres Postbus 104 2350 AC Leiderdorp Geacht College van B&W Geachte leden

Nadere informatie

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena H /41878

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena H /41878 ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena H3257385/41878 Utrecht, maart 2012 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de financiële positie per

Nadere informatie

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Regionaal Orgaan Openbaar Basisonderwijs Lauwersland te Buitenpost H3261740/41492

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Regionaal Orgaan Openbaar Basisonderwijs Lauwersland te Buitenpost H3261740/41492 ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE Stichting Regionaal Orgaan Openbaar Basisonderwijs Lauwersland te Buitenpost H3261740/41492 Utrecht, juni 2012 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek

Nadere informatie

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Bijzonder Basisonderwijs Velsen H /40257

ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE. Stichting Bijzonder Basisonderwijs Velsen H /40257 ONDERZOEK FINANCIËLE POSITIE Stichting Bijzonder Basisonderwijs Velsen H3257302/40257 Utrecht, maart 2012 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de financiële positie per 31

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 293 Primair Onderwijs Nr. 4 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Medezeggenschap en Financiën VO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur

Medezeggenschap en Financiën VO. Auke de Roos, MR trainer/adviseur Testnaam 11/8/2018 Medezeggenschap en Financiën VO Auke de Roos, MR trainer/adviseur adroos@aob.nl Juni 2018 Inhoud 1. Bevoegdheden MR 2. Belangrijkste Inkomsten en uitgaven voor de MR 3. Financiële cyclus

Nadere informatie

Jaarrekening december 2015 Benchmarkperiode 31 december om 15:39 uur

Jaarrekening december 2015 Benchmarkperiode 31 december om 15:39 uur Jaarrekening 2015 Rapportageperiode 31 december 2015 Benchmarkperiode 31 december 2014 Printdatum 24-06-2016 om 15:39 uur Voorblad 0 0 Inhoud Algemeen 2 Resultaatvergelijking 4 Financiële positie 6 Jaarrekening

Nadere informatie

Stichting 070Watt Pletterijkade SG Den Haag. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015

Stichting 070Watt Pletterijkade SG Den Haag. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Stichting 070Watt Pletterijkade 15 2515 SG Den Haag KvK-nummer: 60690461 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Inhoud ACCOUNTANTSVERSLAG Samenstellingsverklaring Resultaat-analyse Financiële positie JAARSTUKKEN

Nadere informatie

Jaarrekening 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland

Jaarrekening 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Jaarrekening 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland . 2 Inhoudsopgave B. Balans en Staat van Baten en Lasten 5 B1. Grondslagen voor de jaarrekening 7 B2. Balans per 31 december 2010

Nadere informatie

STOPOZ BEGROTING 2019 MEERJARENBEGROTING

STOPOZ BEGROTING 2019 MEERJARENBEGROTING STOPOZ BEGROTING 2019 MEERJARENBEGROTING 2019-2022 Status: Vastgesteld door het College van Bestuur met goedkeuring van de Raad van Toezicht (d.d. 22 november 2018) Plaats: Aerdenhout Datum: 19 december

Nadere informatie

Raadsvoorstel Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH)

Raadsvoorstel Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0020415 Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) Porrefeuillehouder J.C.W. Nederstigt steiler M. Hoogeland Collegevergadering

Nadere informatie

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren.

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren. 12 Stiens, 24 oktober 2017 Raadsvergadering: 16 november 2017 Voorstelnummer: 2017/39 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: b.kroes E-mail: b.kroes@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576664.

Nadere informatie

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta

Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Onderzoek bestuurlijke fusie VCBO Kollumerland & Stichting Arlanta Auteur: Datum: November 2018 Status: Definitief Inhoudsopgave H1. Onderzoek... 3 H2. Bevindingen... 3 H3. Interne risicobeheersings- en

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2014

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2014 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2014 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening Raadsvergadering d.d. 24 februari 2005. ----------------------------------------------- Voorstel nr. 25/05. ----------------------------------------------- Onderwerp Voorlopige vaststelling overschrijdingsuitkering

Nadere informatie

Stichting Amati Ensemble Burgemeester Kengenstraat BK Hulsberg

Stichting Amati Ensemble Burgemeester Kengenstraat BK Hulsberg Burgemeester Kengenstraat 46 6336 BK Hulsberg Jaarrekening 214/215 INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 2 Resultaat 3 Financiële positie 4 Grafieken 5 Fiscale positie JAARREKENING 1 Balans 2

Nadere informatie

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2015

Stichting Haagsche Schoolvereeniging. Begroting 2015 Stichting Haagsche Schoolvereeniging Begroting 2015 Scholen en afdelingen: Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, Nederlandse afdeling Basisschool Haagsche Schoolvereeniging, internationale afdeling Instituut

Nadere informatie

Stichting Amati Ensemble Burgemeester Kengenstraat BK Hulsberg

Stichting Amati Ensemble Burgemeester Kengenstraat BK Hulsberg Burgemeester Kengenstraat 46 6336 BK Hulsberg Jaarrekening 215/216 INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 2 Resultaat 3 Financiële positie 4 Grafieken 5 Fiscale positie JAARREKENING 1 Balans 2

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Protestants-Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid 4523188/47595

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Protestants-Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid 4523188/47595 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Protestants-Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid 4523188/47595 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten

Nadere informatie

Jaarrekening Samenvatting

Jaarrekening Samenvatting Jaarrekening 2017 Samenvatting BALANS PER 31 DECEMBER 2017 2017 2016 ACTIVA Vaste activa I Immateriële vaste activa - - II Materiële vaste activa 920.229 1.047.664 III Financiële vaste activa - - Totale

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Protestants Christelijk Basisonderwijs Leiderdorp Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41316 Onderzoeksnummer : 285715 Documentnummer

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Vereniging Instituut Schreuder

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Vereniging Instituut Schreuder RAPPORT VAN BEVINDINGEN CONCEPT FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Vereniging Instituut Schreuder Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 20905 Onderzoeksnummer : 278623 Datum onderzoek : december 2015 juli

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016

JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016 JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016 Inhoudsopgave jaarrekening Pagina A0 Bestuursverslag Algemene toelichting A.1.1 Balans per 31 december 2015 A.1.2 Staat van baten en lasten over 2015 A.1.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

5 # 2!$# 3 )$)*!$# 3 )$)* 7#.$% 3 )$)* 4 $%!$%! '#.!*$ 1 )! $% / 0##% " # "$%! &'() !$*$!+,!! -.!!

5 # 2!$# 3 )$)*!$# 3 )$)* 7#.$% 3 )$)* 4 $%!$%! '#.!*$ 1 )! $% / 0##%  # $%! &'() !$*$!+,!! -.!! 5 # 6$ 7 "! 2!$# 3 )$)*!$# 3 )$)* 7#.$% 3 )$)* 4 $%!$%! 4 $%!$%!!) '#.!*$ 1 )! $% / 0##% " # & "$%! &'()!$*$!+,!! -.!!!! Versie: 1.0 2 BESTUURSVERSLAG Versie: 1.0 3 ! "# "!$%!& ' ( ')"*' +, & -# &'##./0-1

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2017 FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG GECONSOLIDEERDE BALANS 2017 Het balanstotaal ultimo 2017 bedraagt 20.282.000 en is daarmee 578.000 lager dan de balans ultimo 2016. Dit betekent een daling van 2,8%.

Nadere informatie

J A A R S T U K K E N Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 CONCEPT

J A A R S T U K K E N Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 CONCEPT J A A R S T U K K E N Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 CONCEPT 1 Jaarstukken Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 bladzijde Inhoudsopgave 2 Bestuursverslag 3 Algemene beschouwingen 3 Jaarrekening

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen /43967

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen /43967 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen 4514541/43967 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Het financieel beleid van onderwijsinstellingen

Het financieel beleid van onderwijsinstellingen Een vermogen om lief te hebben Symposium financieel beleid primair onderwijs, 11 juni 2010 Het financieel beleid van onderwijsinstellingen Henk Don Vz. Cie Vermogensbeheer Onderwijsinstellingen Outline

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij STICHTING VOOR R.K. HOGER- EN MIDDELBAAR VOORBEREIDEND ONDERWIJS NOORDELIJK ROTTERDAM

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij STICHTING VOOR R.K. HOGER- EN MIDDELBAAR VOORBEREIDEND ONDERWIJS NOORDELIJK ROTTERDAM RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij STICHTING VOOR R.K. HOGER- EN MIDDELBAAR VOORBEREIDEND ONDERWIJS NOORDELIJK ROTTERDAM Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 78482 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Jaarrapport 2016 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam. Jaarrekening Stichting Casa Tiberias te Rotterdam - 1 -

Jaarrapport 2016 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam. Jaarrekening Stichting Casa Tiberias te Rotterdam - 1 - Jaarrapport 2016 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam Jaarrekening 2016 Stichting Casa Tiberias te Rotterdam - 1 - Inhoudsopgave 1.1 Algemeen 3 1.2 Balans per 31 december 2016 4 1.3 Staat van baten en

Nadere informatie

Financiële managementrapportage Eerste kwartaal 2017

Financiële managementrapportage Eerste kwartaal 2017 Financiële managementrapportage Eerste kwartaal Stichting tot behartiging van de belangen van Scholen met de Bijbel op Reformatorische Grondslag, Achterberg Aangepast: 11-5- Pagina 1 van 11 Dashboard Financiële

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Sirius te Amsterdam 4511036/41716 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Islamitische Scholen El Amal

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting Islamitische Scholen El Amal RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Islamitische Scholen El Amal Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 40400 Onderzoeksnummer : 293605 Datum onderzoek : juli 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP. Nr. Ctess.nr.. \ Q ^1. Ingsto 1 5 OEC. 2011. Kopte naor: B G. Weeknr. afd.

Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP. Nr. Ctess.nr.. \ Q ^1. Ingsto 1 5 OEC. 2011. Kopte naor: B G. Weeknr. afd. ijrd aan: ^ U,^XJUAO^ #OI Stichting Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp GEMEENTE LEIDERDORP Nr. Afd Ctess.nr.. \ Q

Nadere informatie

City Life Church Utrecht Utrecht. Jaarverslag 2015 INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag 2015 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG. Jaarrekening

City Life Church Utrecht Utrecht. Jaarverslag 2015 INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag 2015 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG. Jaarrekening City Life Church Utrecht Utrecht Jaarverslag 2015 INHOUDSOPGAVE Jaarverslag 2015 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG Jaarrekening 1. Balans per 31 december 2015 2. Staat van baten en lasten over 2015 3. Grondslagen

Nadere informatie

Jaarrekening juni 2014

Jaarrekening juni 2014 Jaarrekening 2013 15 juni 2014 1 Balans per 31 december 2013 2012 Activa Vaste activa Materiële vaste activa 172.363 174.535 Vlottende activa Voorraden 31.995 33.917 Vorderingen 12.037 17.366 Liquide middelen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij de Stichting Hogeschool Utrecht Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 40516 Onderzoeksnummer : 277404 Periode onderzoek : Juli 2014 Datum vaststelling

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen CURSUSJAAR 2013-2014 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden

Nadere informatie

BEOORDEEL DE VERMOGENSPOSITIE VAN UW SCHOOLBESTUUR

BEOORDEEL DE VERMOGENSPOSITIE VAN UW SCHOOLBESTUUR BEOORDEEL DE VERMOGENSPOSITIE VAN UW SCHOOLBESTUUR Door financieel adviseur Reinier Goedhart, VOS/ABB Hoe beoordeel ik de vermogenspositie van mijn schoolbestuur? Op deze vraag wordt uitgebreid ingegaan

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2016 mrt van:

Tussentijdse rapportage 2016 mrt van: Tussentijdse rapportage 216 mrt van: Tussentijdse rapportage 1 van 16 8-5-216 RESULTAAT IN EURO Ontwikkeling van opbrengsten en kosten Zoals blijkt uit de winst-en-verliesrekening bedraagt het resultaat

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o /70033

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o /70033 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o. 4530103/70033 Utrecht, mei 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Vereniging Scholen der Evangelische Broedergemeente te Zeist

FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT. Bij Vereniging Scholen der Evangelische Broedergemeente te Zeist RAPPORT VAN BEVINDINGEN DEFINITIEF FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT Bij Vereniging Scholen der Evangelische Broedergemeente te Zeist Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 29577 Onderzoeksnummer : 282182 Edocs

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Jaarrekening dec december 2016 Benchmarkperiode 31 dec december om 15:55 uur

Jaarrekening dec december 2016 Benchmarkperiode 31 dec december om 15:55 uur Jaarrekening 2016 Rapportageperiode 31 dec 2016 31 december 2016 Benchmarkperiode 31 dec 2015 31 december 2015 Printdatum 07-06-2017 om 15:55 uur Voorblad 0 0 Inhoud Algemeen 2 Resultaatvergelijking 3

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Poolster. Poolster ontwikkelt. Versie:100909 voorlopig besluit BC op 8 september

Strategisch beleidsplan Stichting Poolster. Poolster ontwikkelt. Versie:100909 voorlopig besluit BC op 8 september Strategisch beleidsplan Stichting Poolster 2010 2013 Poolster ontwikkelt Versie:100909 voorlopig besluit BC op 8 september 1 Ambitie 1. We streven naar 12 sterke openbare scholen naar de maatstaven van

Nadere informatie