Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau A

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau A"

Transcriptie

1 Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau A 1. De meester helpt de leerling. 2. In de winter is het vaak koud. 3. We moeten dan de kachel stoken. 4. In de Gouden Eeuw keken mensen al in een spiegel.. Nederland heeft altijd veel geld verdiend met handel. 6. Straten waren vroeger niet verlicht. 7. Vroeger gingen meer mensen jagen dan nu. 8. Jagen is nu een dure hobby. 9. Nederland heeft nooit een groot leger gehad.. In de Gouden Eeuw moesten soldaten veel lopen.

2 Project Gouden Eeuw - Dictee week 3 en 4 - niveau A 1. De wc schoonmaken was nooit een fijn klusje. 2. Maar mijn neef vindt dat een pretje. 3. Mijn jongste broertje is ziek. 4. Mijn zusje is gezond.. Met een bootje staken we de rivier over. 6. Die kroon is van goud. 7. Klaas was net op tijd gevlucht. 8. Had hij dat goed gedaan? 9. Klaas wilde geen zwart uniform dragen.. Zijn moeder had niet genoeg geld.

3 Project Gouden Eeuw - Einddictee - niveau A 1. De meeste mensen werden vroeger niet oud. 2. Bij de begrafenis moest ik huilen. 3. Wat moest Klaas zonder zijn vader? 4. Zij waren met hun polsen aan elkaar vastgebonden.. Ook kinderen van slaven werden verkocht. 6. De Zeven Verenigde Nederlanden. 7. Twee zonen van Willem van Oranje heten Maurits en Frederik Hendrik. 8. Willem van Oranje werd vermoord door een kogel. 9. De gaten in de muur zijn nog te zien.. Hebben ze geprobeerd hem om te kopen? 11. Een huis was vroeger vaak een hutje. 12. Hij verstopte zich in een hoekje. 13. Thomas liep naar een rustig plekje. 14. Hij droeg het doosje in zijn handen. 1. Er liep een traantje over zijn wangen. 16. Hij had geen bloed op zijn wang. 17. Dit is het gebied waar de Marrons woonden. 18. De Marrons hadden geen eigen land. 19. De soldaat ging aan het muiten. 20. Dat portret is van de koningin. 21. De geuzen gingen aanvallen. 22. De keizer noemde Maarten Luther een ketter. 23. Balthasar moest rennen voor zijn leven. 24. Maar mensen dwongen hem te stoppen. 2. Willen jullie die moordenaar vermoorden?

4 Totaal fopklanken: stomme e klankgroep-woorden als hanen Totaal verkleinwoorden laatste letter d/t Totaal fopklanken: stomme e klankgroep-woorden als hanen verkleinwoorden laatste letter d/t klankgroep woorden als kippen Gouden Eeuw Dictee week 1 en 2 Dictee week 3 en 4 Einddictee week 1 t/m niveau A aantal woorden (max. aantal fouten) 2 () Registratieformulier Spelling - Project Gouden Eeuw - niveau A

5 Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau B 1. Voor Nederland is handel altijd belangrijk geweest. 2. Rembrandt was een schilder. 3. Vroeger was het op straat pikdonker. 4. Ook in de Gouden Eeuw keken mensen in een spiegel.. De meester hielp de leerling. 6. Balthasar vermoordde Willem met een vuurwapen. 7. Een generaal is de aanvoerder van een groot leger. 8. De watergeuzen streden tegen de Spanjaarden. 9. In 1648 was het einde van de 80-jarige oorlog.. De kogel ketste tegen de muur.

6 Project Gouden Eeuw - Dictee week 3 en 4 - niveau B Instructie: De volgende woorden dienen in lettergrepen, dus met afbrekingsstreepjes, opgeschreven te worden: 1. In 166 was de Beel den storm. 2. In Amsterdam waren veel pak hui zen. 3. De soldaten vielen aan vanuit een hin der laag. 4. Vroeger was er meer ruil han del dan nu.. De te gen stan der van Willem van Oranje was Filips II. 6. Een slaaf kreeg een brandmerk. 7. Een slavenlied was vaak droevig. 8. Door de kaapvaart verdiende Nederland veel geld. 9. Die handelspost werd overvallen door de Engelsen.. Rijke mensen hadden vroeger een huisknecht.

7 Project Gouden Eeuw - Einddictee - niveau B 1. Spanje en Nederland hebben oorlog gevoerd. 2. Nu wonen in Nederland x zoveel mensen als in de Gouden Eeuw. 3. De piekenier heeft een piek van 4 meter lang. 4. Vind je dat een moordenaar vermoord moet worden?. Dat gebeurde met Balthasar meteen. 6. Zeven landen gingen samenwerken. 7. Iemand die vogelvrij is wordt niet beschermd. 8. Het hoofd van een regering is soms een koning. 9. Maurits en Oldenbarnevelt waren het helemaal oneens.. Kunnen we die ketter geloven? Instructie: De volgende woorden dienen in lettergrepen, dus met afbrekingsstreepjes, opgeschreven te worden: 11. Die twee vertellen het zelf de verhaal. 12. De koning en de prins ver oor de len elkaar? 13. De mus ke tier raakte gewond. 14. Ge hoor za men jullie de paus? 1. Rond 0 werd de druk pers uitgevonden. 16. Willem gaf Balthasar een paspoort. 17. Die dief werd tot de schandpaal veroordeeld. 18. Die stond op het marktplein. 19. Vanuit het stadhuis zagen ze alles. 20. Ik zie een vlag met een doodshoofd. 21. De musketiers hollen naar hun musketten. 22. Die monnik woont in het klooster. 23. Zijn die ketters een stelletje boeven? 24. Willem van Oranje stierf in Delft. 2. Ze zeggen dat de Armada onoverwinnelijk is.

8 Totaal fopklanken: stomme e klankgroep-woorden als hanen Totaal lettergrepen laatste letter d/t Totaal fopklanken: stomme e klankgroep-woorden als hanen lettergrepen laatste letter d/t klankgroep woorden als kippen 26. Gouden Eeuw Dictee week 1 en 2 Dictee week 3 en 4 Einddictee week 1 t/m niveau B aantal woorden (max. aantal fouten) 2 () Registratieformulier Spelling - Project Gouden Eeuw - niveau B

9 Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau C Instructie: Let op welke woorden je wel en welke je niet met een hoofdletter schrijft! 1. Hij is naar het buitenland gevlucht. 2. Engeland was tegen Spanje een bondgenoot. 3. Rembrandt was een schilder. 4. De Nachtwacht is zijn bekendste schilderij.. Het IJsselmeer was vroeger de Zuiderzee. 6. In de Gouden Eeuw werden wetenschappen belangrijk. 7. Kanonnen en musketten zijn vuurwapens. 8. De ontdekkers zagen voor het eerst indianen. 9. Die zelfportretten zijn mooi geschilderd.. De protestanten vluchtten naar het noorden.

10 Project Gouden Eeuw - Dictee week 3 en 4 - niveau C Instructie: De volgende woorden dienen in lettergrepen, dus met afbrekingsstreepjes, opgeschreven te worden: 1. Spe ce rij en waren vroeger heel duur. 2. De Por tu ge zen hadden veel koloniën. 3. Thomas moest een si ga ren doos halen. 4. De zeelui aten scheeps be schuit.. Vroeger gaven ze weinig ge van ge nis straf. 6. Zijn de schoenen gepoetst? 7. Tasman heeft Nieuw-Zeeland ontdekt. 8. Wat is dat gezicht knap geschilderd! 9. Maurits heeft snel gehandeld.. Bathasar werd gemarteld en verhoord.

11 Project Gouden Eeuw - Einddictee - niveau C Instructie: Let op welke woorden je wel en welke je niet met een hoofdletter schrijft! 1. De Beeldenstorm was in In 1 werd Filips II koning van Spanje. 3. Maurits had al vroeg musketiers in zijn leger. 4. In Duitsland was Luther professor.. De Spanjaarden bouwden een grote armada. 6. De pie ke niers liepen naar Haarlem. 7. Het twaalf ja rig bestand begon in De moor de naar werd meteen gepakt. 9. De mensen moesten de kerk ge hoor za men.. Nederland is ons va der land. 11. Was er in de Gouden Eeuw een sportwedstrijd? 12. Zie je dat kogelgat in de muur? 13. De stadswacht bewaakte de stadspoort. 14. Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist. 1. De soldaat kreeg een dukaat per dag. 16. De Armada was zogenaamd onoverwinnelijk 17. De kanonskogels verwoestten de stadsmuur. 18. Met een kaperbrief mocht Piet Hein de Zilvervloot kapen. 19. Piet was flink aan het opscheppen. 20. Veel straffen waren vroeger lijfstraffen. 21. Dat met kruit gaat ontploffen! 22. Suriname was een kolonie van Nederland. 23. Thomas werd negerjongen genoemd door zijn baas. 24. De Marrons vertellen hoe ze als slaven leefden. 2. Gelukkig is de slavernij afgeschaft.

12 Totaal hoofdletters klankgroep-woorden als hanen en kippen Totaal lettergrepen laatste letter d/t Totaal hoofdletters lettergrepen laatste letter d/t klankgroep-woorden als hanen en kippen Gouden Eeuw Dictee week 1 en 2 Dictee week 3 en 4 Einddictee week 1 t/m niveau C aantal woorden (max. aantal fouten) 2 () Registratieformulier Spelling - Project Gouden Eeuw - niveau C

13 Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau D 1. In de Gouden Eeuw was Nederland een wereldmacht. 2. De kapiteinshut was de grootste hut. 3. Ik ga een eendenei opeten. 4. Paarden trokken de boerenwagens.. De matroos kreeg een zeemansgraf. 6. Thomas kon het huis binnenglippen. 7. De schade kan hij herstellen. 8. De stadswachten arresteren de dieven. 9. De schout en de schepenen regeren de stad.. In de Gouden Eeuw werd wetenschap belangrijk.

14 Project Gouden Eeuw - Dictee week 3 en 4 - niveau D Instructie: De volgende woorden dienen in lettergrepen, dus met afbrekingsstreepjes, opgeschreven te worden: 1. Smaakt ci troen sap bitter? 2. De ont dek kings rei zi gers ontdekten Australië. 3. Zijn kruid na ge len specerijen? 4. Een ad mi raal staat aan het hoofd van de marine.. Veel sla ven lie de ren zijn droevig. 6. In 1492 heeft Columbus Amerika ontdekt. 7. Op het schip werd een schaap geslacht. 8. Werden de koloniën goed bestuurd? 9. De afvoer naar de rivier was verstopt.. Als vlees wordt gedroogd, dan kan je het langer bewaren.

15 Project Gouden Eeuw - Einddictee - niveau D 1. Hagenpreken zijn kerkdiensten in de open lucht. 2. Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist. 3. De stadswachten bewaakten de stadspoort. 4. Koninginnedag wordt nu gevierd op 30 april.. Deze vrouw werd in de adelstand verheven. 6. De bewakers van Hugo de Groot werden bestraft. 7. Heel oude teksten werden op boekrollen geschreven. 8. Op het schavot werden misdadigers opgehangen. 9. In 173 werden de Haarlemmers belegerd.. Veel indianen stierven door de pokken. Instructie: De volgende woorden dienen in lettergrepen, dus met afbrekingsstreepjes, opgeschreven te worden: 11. Muiters werden hard han dig bestraft. 12. Europeanen bezetten Amerika; sinds dien hebben indianen het moeilijk. 13. Was er in de Gouden Eeuw een sport wed strijd? 14. De sy no de van Dordrecht begon in Als één persoon alle macht heeft, dan is er een dic ta tuur. 16. Het Twaalfjarig Bestand was een wapenstilstand. 17. Het woord protestant is afgeleid van protest. 18. De islam is een godsdienst. 19. Stelen is een misdaad. 20. Door een aflaatbrief te kopen, konden je zonden vergeven worden. Instructie: Let op welke woorden je wel en welke je niet met een hoofdletter schrijft! 21. In 174 werd Leiden ontzet door de Watergeuzen. 22. Luther protesteerde tegen de verkoop van aflaatbrieven. 23. Keizer Karel vond Luther een ketter. 24. Willem van Oranje werd in 184 vermoord. 2. Erasmus was een Rotterdammer.

16 Totaal samengestelde woorden klankgroep-woorden als hanen en kippen Totaal lettergrepen laatste letter d/t Totaal samengestelde woorden klankgroep-woorden als hanen en kippen lettergrepen laatste letter d/t hoofdletters Gouden Eeuw Dictee week 1 en 2 Dictee week 3 en 4 Einddictee week 1 t/m niveau D aantal woorden (max. aantal fouten) 2 () Registratieformulier Spelling - Project Gouden Eeuw - niveau D

17 Project Gouden Eeuw - Dictee week 1 en 2 - niveau E/F 1. Was Columbus erg nieuwsgierig? 2. Waren er boerenwagens in de Gouden Eeuw? 3. De bemanningsleden dachten dat ze van de wereld afvielen. 4. Overleden zeelieden kregen een zeemansgraf.. Hebben jullie een schillenmand? 6. Gaan ze de dieven arresteren? 7. Konden de Marrons het huis binnenglippen? 8. De belangstelling voor de terechtstelling was groot. 9. Langs de gracht stonden koopmanswoningen.. Die marktkoopmannen verkochten veel vis.

18 Project Gouden Eeuw - Dictee week 3 en 4 - niveau E/F 1. De Oost-Indische en West-Indische compagnieën. 2. Hadden ze toen al logo s? 3. In Indonesië leven Indonesiërs. 4. Kunnen we met z n drieën op dat paard zitten?. Dat schip heeft vele zeeën bevaren. 6. Wie heeft Amerika ontdekt? 7. Het water was uit de polder weggepompt. 8. De muiters hadden hun wapens ingeleverd. 9. Het wittebrood werd aan de Leidenaren uitgedeeld.. Op het dek werd een schaap geslacht.

19 Project Gouden Eeuw - Einddictee - niveau E/F 1. Onze vrijheidsstrijd duurde 80 jaar. 2. Die ging over de vrijheid van meningsuiting. 3. En over nog enkele vrijheidsidealen. 4. Koninginnedag wordt op 30 april gevierd.. Een slavenlied klinkt vaak droevig. 6. Deed Piet Hein aan zeeroverij? 7. Het was een overwinning op de Spanjaarden. 8. De republiek verdiende daar veel geld mee. 9. De zeven landjes zijn nu provincies.. De oudste geweren waren musketten 11. Nederland is zijn koloniën allemaal kwijtgeraakt. 12. De Oost-Indische en West-Indische compagnieën. 13. Wetenschappers kregen nieuwe ideeën. 14. Door de microscoop ontdekte men bacteriën. 1. Zij gingen met z n tweeën op stap. 16. Maurits was protestant. 17. Wie was landvoogd van Nederland? 18. Het Twaalfjarig Bestand was een wapenstilstand. 19. Het jongste bemanningslid was maar 11 jaar. 20. De stadswacht bewaakte de stadsmuur. Instructie: Let op welke woorden je wel en welke je niet met een hoofdletter schrijft! 21. De Beeldenstorm vond plaats in Curacao hoort bij de Antillen. 23. Indonesië heette vroeger Nederlands-Indië. 24. Er zijn meer dan een miljard Chinezen. 2. In 184 werd Willem van Oranje vermoord.

20 Totaal samengestelde woorden klankgroep-woorden als hanen en kippen Totaal apostrof en trema in meervouden laatste letter d/t Totaal samengestelde woorden klankgroep-woorden als hanen en kippen trema in meervouden laatste letter d/t hoofdletters Gouden Eeuw Dictee week 1 en 2 Dictee week 3 en 4 Einddictee week 1 t/m niveau E/F aantal woorden (max. aantal fouten) Registratieformulier Spelling - Project Gouden Eeuw - niveau E/F

Samenvatting Gouden Eeuw ABC

Samenvatting Gouden Eeuw ABC Samenvatting Gouden Eeuw ABC Week 1ABC: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw DEF

Samenvatting Gouden Eeuw DEF Samenvatting Gouden Eeuw DEF Week 1DEF: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

De nieuwe tijd. Gemaakt door: Imke, Guusje en Miika. In de tijd van de ontdekkers en hervormers 1500 tot 1600.

De nieuwe tijd. Gemaakt door: Imke, Guusje en Miika. In de tijd van de ontdekkers en hervormers 1500 tot 1600. De nieuwe tijd. Gemaakt door: Imke, Guusje en Miika. In de tijd van de ontdekkers en hervormers 1500 tot 1600. Les 1: Miika. De tijd van Maarten Luther. Eeuwenlang kenden mensen in West-Europa alleen de

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog In welk jaar publiceerde Luther zijn 95 stellingen? Welke Frans-Zwitserse hervormer kreeg veel aanhang in de Nederlanden? Welke vrede bepaalde, dat de vorst de religie van zijn volk bepaalt? 1517 Calvijn

Nadere informatie

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië Werkblad Ω Hoe Nederland ontstond Ω Les : Nederland nu en toen Rond 500 krijgt ons land de naam de Lage Landen of de Nederlanden. Ons land ligt namelijk erg laag. Het gebied is zo groot als Nederland,

Nadere informatie

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1)

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Dit is Columbus. Columbus ontdekte in 1492 Amerika. Hij was een ontdekkingsreiziger. Columbus was heel gemeen. Daar lees je straks meer over.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland?

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland? Hoofdstuk 1C8 Hoe ontstond Nederland? Cursus 8.1 De koning en de prins Wat leer je deze cursus? Dat hervormers de Katholieke kerk wilden veranderen Dat zij de Protestante kerk stichtten Wat de reformatie

Nadere informatie

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië Werkblad Ω Hoe Nederland ontstond Ω Les : Nederland nu en toen een Rond 500 krijgt ons land de naam de Lage Landen of de Nederlanden. Ons land ligt namelijk erg laag. Het gebied is zo groot als Nederland,

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

4 De Nederlandse opstand

4 De Nederlandse opstand 4 De Nederlandse opstand Kenmerken Nederlanden: * veel water * weinig goede wegen * weinig steden * veel dorpen * aparte gewesten * gewesten zeer zelfstandig Habsburgse Nederlanden 1477-1581 * 17 gewesten

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek.

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek. HISTORISCHE BLINGO Korte omschrijving werkvorm Deze kennisquiz is een combinatie van Bingo en Lingo. De klas wordt verdeeld in zes teams. Ieder team heeft een bingokaart met daarop negen jaartallen. Het

Nadere informatie

1: De nederlanden komen in verzet tegen Filips II

1: De nederlanden komen in verzet tegen Filips II 1: De nederlanden komen in verzet tegen Filips II Wat wilden Karel V en Filips II bereiken? Op politiek gebied wilden ze dat de macht van de regering in Brussel vergroot werd Grote ontevredenheid onder

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw.

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw. Samenvatting Gouden Eeuw. In het kort: De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuw genoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst

Nadere informatie

Moord Willem van Oranje hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61304

Moord Willem van Oranje hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61304 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 september 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61304 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Tijd van Monniken en ridders: Het Christendom

Tijd van Monniken en ridders: Het Christendom Tijd van Monniken en ridders: Het Christendom Monnikenwerk Dit is Jorik, hij is arm Zijn vader werkt op het land Dat land is van de monniken Jorik wil een appel pakken uit de boom Hij valt en breekt een

Nadere informatie

Ontstaan van de Gouden Eeuw (1588-1648)

Ontstaan van de Gouden Eeuw (1588-1648) 1 Ontstaan van de Gouden Eeuw (1588-1648) H!to"sche context Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 meneervanempel.nl 2 Hoofdvraag Waardoor ontstond in de Republiek de Gouden Eeuw, 1588-1648?

Nadere informatie

De middeleeuwen. Isabel Vogelezang 10 jaar OBS De Vogelenzang Leonardo Middenbouw Groep 6.

De middeleeuwen. Isabel Vogelezang 10 jaar OBS De Vogelenzang Leonardo Middenbouw Groep 6. De middeleeuwen. Isabel Vogelezang 10 jaar OBS De Vogelenzang Leonardo Middenbouw Groep 6. Inhoud 1.De pest 6. Het kasteel 2. Waarom middeleeuwen? 7.Straffen 3.Belegeringswapens 8.Karel de Grote 4. Kinderen

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

Module 5 Geschiedenis en geografie

Module 5 Geschiedenis en geografie Module 5 Geschiedenis en geografie 5.1 De geschiedenis van Nederland Tekst 1: De gouden eeuw Handel In de zeventiende eeuw gingen Nederlanders steeds meer handelen. Nederland ligt aan zee en er zijn veel

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo Opdracht 1 De sterke economische groei die de Gouden Eeuw kenmerkt, kwam hoofdzakelijk ten goede aan het gewest Holland. Welke militaire oorzaak kun je benoemen? Holland

Nadere informatie

NEDERLAND VAN TOEN TOT NU. Geschiedenis in gewone taal

NEDERLAND VAN TOEN TOT NU. Geschiedenis in gewone taal NEDERLAND VAN TOEN TOT NU Geschiedenis in gewone taal Inhoud Inleiding 6 De hunebedden 10 De Romeinse limes 12 Willibrord 14 Karel de Grote 16 Hebban olla vogala 18 Floris de Vijfde 20 De Hanzesteden 22

Nadere informatie

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika In het vroegere Amerika woonden Indianenstammen. Columbus ontdekte dit land van de Indianen in 1492. Het waren de Azteken, de Inca s

Nadere informatie

KIJKROUTE IN VREDESNAAM

KIJKROUTE IN VREDESNAAM ONDERHANDELEN VECHTEN COLOFON Deze kijkroute is gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders, bij de tentoonstelling In Vredesnaam. De Vrede van Utrecht 1713. Deze tentoonstelling staat van 12 april

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift Habsburgs gezag Vanaf dat moment stonden de zuidelijke Nederlanden onder Habsburgs gezag. Noord-Nederlandse gewesten Door vererving en verovering vielen vanaf dat moment ook alle Noord- Nederlandse gewesten

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis 2.1 t/m 3.1

Samenvatting Geschiedenis 2.1 t/m 3.1 Samenvatting Geschiedenis 2.1 t/m 3.1 Samenvatting door een scholier 1543 woorden 18 januari 2016 7,1 54 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis 2.1 Deelvraag: waartoe leidde de modernisering

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Nederlandse opstand

Werkstuk Geschiedenis De Nederlandse opstand Werkstuk Geschiedenis De Nederlandse opstand Werkstuk door een scholier 2412 woorden 19 januari 2002 6 627 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1, Oorzaken van de Nederlandse

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis ontdekkers en hervormers hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis ontdekkers en hervormers hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis ontdekkers en hervormers hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 2937 woorden 12 december 2009 6 128 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1.1 Er gingen stemmen op tegen de katholieke

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door Tmp_cox 1330 woorden 11 mei 2014 6,8 116 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 1.1 A: kunstenaars, klokken en kalenders

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

Een nieuwe manier van bouwen

Een nieuwe manier van bouwen Steden en staten LES 3 DE MACHT VAN DE KERK In s-hertogenbosch bouwt men een kathedraal. Daar ga ik mijn stenen verkopen aan de bouwmeester. JE LEERT wat er zo bijzonder is aan een kathedraal; wat een

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn (1606 1669) Het beroemdste werk van Rembrandt

Rembrandt van Rijn (1606 1669) Het beroemdste werk van Rembrandt De Gouden Eeuw De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuwgenoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst b.v. Rembrandt

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Vwo

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Vwo Kennistoets bij hoofdstuk 3 Vwo Opdracht 1 De sterke economische groei die de Gouden Eeuw kenmerkt, kwam hoofdzakelijk ten goede aan het gewest Holland. Daar is een militaire oorzaak voor. Benoem die oorzaak

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Wilhelmus in de klas

Docentenhandleiding. Wilhelmus in de klas Docentenhandleiding Wilhelmus in de klas Welkom bij Wilhelmus in de klas! In deze docentenhandleiding vind je instructies, tips en tricks om de les nog leuker te maken! Dit gaan de kinderen leren Tijdens

Nadere informatie

Week 4: De WIC en de slavernij

Week 4: De WIC en de slavernij Week 4: De WIC en de slavernij De Spaanse Armada - Film De Spaanse koning Filips II is de baas over een deel van Europa. Ook de Nederlanden horen bij Spanje. Maar de Nederlanders komen in opstand. Zij

Nadere informatie

Inhoud. Thema 5.1 Jagers en boeren 3. Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6. Thema 5.3 Monniken en ridders 9. Thema 5.4 Steden en staten 12.

Inhoud. Thema 5.1 Jagers en boeren 3. Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6. Thema 5.3 Monniken en ridders 9. Thema 5.4 Steden en staten 12. Inhoud Thema 5.1 Jagers en boeren 3 Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6 Thema 5.3 Monniken en ridders 9 Thema 5.4 Steden en staten 12 Eigentijds Eigentijds Toets Thema 5.1 Jagers en boeren 1. Rondtrekken 3.

Nadere informatie

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag Even herhalen Prehistorie Oudheid De ontdekking van het vuur bood enkele voordelen. Zo konden de eerste mensen roosteren, hadden ze en en bood het hun ook vlees warmte licht bescherming Athene stond bekend

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1

Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting door Meryam 1203 woorden 23 oktober 2015 7 16 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 1.1. Een nieuwe tijd: A: kunstenaars, klokken en kalenders Een

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Meester Rembrandt Zet een X, is het waar of niet waar? waar niet waar Rembrandt is een schilder van nu Op het plaatje staat het schilderij De nachtwacht Het

Nadere informatie

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013

Middeleeuwen. door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Middeleeuwen door: Joshua Murray Vogelenzang groep 6 2013 Inhoud blz 1. Voorpagina blz 2. Inhoud blz 7. Sint Willibrord blz 8. De Landheer blz 3. De Middeleeuwen blz 9. Munten blz 4. Carcassonne blz 10.

Nadere informatie

Handleiding Willem van Oranje

Handleiding Willem van Oranje Korte lesomschrijving In deze les staat de vensterplaat over Willem van Oranje centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat wie hij was en hoe hij aan zijn einde is

Nadere informatie

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart.

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. Regenten en vorsten LES 2 HANDEL 1600 Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. 1700 JE LEERT waarom de moederhandel zo belangrijk is; hoe de VOC werkt; hoe de WIC werkt.

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5)

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting door een scholier 1178 woorden 19 november 2017 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis Samenvatting H1 Het Spaanse wereldrijk

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 3190 woorden 21 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave

6,1. Werkstuk door een scholier 3190 woorden 21 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 3190 woorden 21 april 2001 6,1 439 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Hst 1: Het ontstaan van de Opstand Hst 2: De Hertog van Alva als landvoogd Hst 3: De Nederlandse

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Ontdekkingen en uitvindingen

Ontdekkingen en uitvindingen prehistorie 68 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Steden en Staten Ontdekkingen en uitvindingen Vandaag zijn Jos en Mirthe in de Buitenhaven in Kampen. Mirthe, krijgen we zeebenen

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Veranderingen in de Nieuwe Tijd

Samenvatting Geschiedenis Veranderingen in de Nieuwe Tijd Samenvatting Geschiedenis Veranderingen in de Nieuwe Tijd Samenvatting door een scholier 1666 woorden 12 mei 2003 6 52 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1. Het wereldbeeld verandert

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance Tijdvakken Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance K.A. * Het begin van de Europese overzeese expansie * Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance en het begin van een

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

13 37 38 39 43 100 EXMENVRGEN IJ HET FOTOOEK EN DE FILM NR NEDERLND Nummer Vraagtekst Correcte antwoord vb01 U ziet de Nederlandse vlag. Wat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag? vb02 U ziet een foto.

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII was van 1697 tot 1718 koning van Zweden. Hij was de derde koning uit het geslacht Wittelsbach en één der partijen in de

Nadere informatie

1c. Losse opdracht- Memoryspel

1c. Losse opdracht- Memoryspel 1c. Losse opdracht- Memoryspel Instructie: Op de volgende pagina van deze instructie vindt u het memory-spel met de portretten van de hoofdrolspelers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op elk portret staat

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14 1/14 Werkblad 1 Oorlog en vrede Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648 Nederland was in de 17de eeuw vaak in oorlog met verschillende landen. De langste

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 1839 woorden 11 oktober 2011 6,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Nieuwe Tijd = tijd van ±1500 tot ±1800

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis - Toelating Pabo. Tijdvak 5 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis - Toelating Pabo. Tijdvak 5 Toetsvragen Tijdvak 5 Toetsvragen 1 Rond 1500 konden Europese schepen steeds langere zeereizen maken dankzij het gebruik van nieuwe navigatiemiddelen. Welke nieuwe navigatiemiddelen werden gebruikt, en waarvoor? A

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 1642 woorden 14 oktober 2014 7,6 18 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Tijd van jagers en verzamelaars: 3000 v. Chr. Prehistorie

Nadere informatie

We noemen deze ontwikkeling de Neolithische Revolutie.

We noemen deze ontwikkeling de Neolithische Revolutie. In het huidige Irak wordt de landbouw uitgevonden. Deze uitvinding zal grote gevolgen hebben. Mensen gaan vanaf dan steeds meer op één plaats wonen en kunnen complexere samenlevingsvormen ontwikkelen.

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis VOC in de gouden eeuw

Werkstuk Geschiedenis VOC in de gouden eeuw Werkstuk Geschiedenis VOC in de gouden eeuw Werkstuk door een scholier 1373 woorden 1 december 2004 5,2 619 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Deelvraag 1: Wat is de geschiedenis van de VOC? De VOC (Verenigd

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1 QUIZ vraag 1: Over welke eeuw gaat dit hoofdstuk? A. De 20 ste eeuw B. De 14 de eeuw C. De 16 de eeuw D. De 18 de eeuw vraag 2: Hoe wordt deze tijd ook wel genoemd? A. Tijd van de Azteken en de Maya s.

Nadere informatie

3a. Denk opdracht- Wie ben ik?

3a. Denk opdracht- Wie ben ik? 3a. Denk opdracht- Wie ben ik? Instructie: Wie ben ik is een spel waarbij de kinderen gebruik maken van de hoofdpersonen uit de Opstand der Nederlanden: Johannes Calvijn, Angelus Merula, Willem van Oranje,

Nadere informatie

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen!

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! Met PINKSTEREN hebben we in Nederland altijd vrij! Er is een 1 e Pinksterdag, een 2 e Pinksterdag. En in Purmerend (en omgeving) hebben we zelfs een 3 e Pinksterdag. Op deze

Nadere informatie

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Week 1ABC: De Franse Revolutie Info: De Franse Tijd (1795 1814) Na de Franse Revolutie werd Napoleon de baas in Frankrijk. Napoleon veroverde veel Europese landen,

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie