Gemeente Delft. Gescand archief datum. 17OKT,?oi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Delft. Gescand archief datum. 17OKT,?oi"

Transcriptie

1 Wijk- en Stadszaken Miiieu Gemeente Delft Martinus Nijhofflaan ES Deift Bankrekening BNG , t.n.v. gemeente Deift Retouradres : Wijk- en Stadszaken, Postbus 78, 2600 ME Deift Fractie D66 t.a.v. de heer K.C. van Zeideren Akropolishof NJ Delft Gescand archief datum 17OKT,?oi Behandeld door M.A. Kaiser Teiefoon Fax mkaiser@delft.nl Telefoon Internet VERZONDEN 2 5 AUG.2011 Datum Ons kenmerk Uwbriefvan Uw kenmer* Ondenverp Beantwoording schriftelijke vragen ingevolge artikel 39 Reglement van orde Gemeenteraad inzake "De weg naar Delft klimaatneutraal in 2050" Bijlage 1 Geachte heer Van Zeideren, In antwoord op uw vragen delen wij u het volgende mede: Vraag 1: Naar welke projecten is Delfts publiek geld gegaan/gaat Delfts publiek geld? In de Actualisatie Klimaatplan Delft is een lijst opgenomen van de in uitvoering gebrachte projecten over de periode Voor de daaropvolgende periode is een overzicht toegevoegd bij de raadsbrief van 23 juni j.l., de memo Monitoring Klimaatplan Delft (van beide vindt u een samenvatting in de bijlage). Om inzicht te krijgen in de resultaten van het klimaatbeleid neemt Delft als eerste gemeente in Haaglanden deel aan een nieuw ontwikkelde CO2- monitor. Deze monitor geeft naast een overzicht van de projecten inzicht in ook de gerealiseerde C02-reductie en de (eventuele) financiële bijdrage vanuit de gemeente Delft. De eerste overzichten worden in het laatste kwartaal van 2011 verwacht. Vraag 2: Per project: a) Wat was de GOj-reductiedoelstelling bij het begin van het project? In hoeveel jaar was de verwachting dat deze doelstelling behaald zou worden? Hoeveel C02-reductie heeft als gevolg van het project daadwerkelijk plaatsgevonden? b) Hoeveel kosten heeft de gemeente in totaal gemaakt? c) Als er derde partijen cofinanciering hebben verzorgd; welke partijen waren dit? Hoe groot was deze cofinanciering? a) De doelstelling voor 2030 is een halvering van de emissie van 1990, dat wil zeggen 300 kton CO,,. De doelstelling voor 2050 is dat Delft Klimaatneutraal is. Deze resultaten per project komen terug in bovengenoemde C02-monitor.

2 Datum b) De gemeente heeft sinds 2003 circa 6,8 miljoen uitgegeven cq als verplichting uitstaan. c) Co-financiering betekent in dit geval dat de gemeente Delft optreedt als co-financier bij projecten die van belang zijn om de ambities uit het Delftse klimaatbeleid te realiseren. Op basis van de kaders die zijn vastgelegd in de beleidsregel Milieu subsidieert de gemeente per project maximaal 25% van de meerkosten. De overige meerkosten worden gedragen door de aanvrager zelf (onze partners in de stad) of door derden (bijvoorbeeld de Europese Commissie en het Rijk) gefinancierd. De bijdrage van externen aan al deze projecten tezamen wordt ingeschat op ruim 15 miljoen. De volgende vragen hebben betrekking op deze voorgenomen maatregelen: A. Afspraken maken met de corporaties over versnelling van de aanpak van de bestaande woningvoorraad. B. Bestaande stad bespaart energie - particuliere woningeigenaren. C. Intensivering energiebesparing bedrijven D. Duurzame energie E. Afspraken maken met TU Delft, hogescholen en kennisinstituten. Vraag 3: Per maatregel A t/m E heeft D66 de volgende vragen: a) Welke C02-reductie verwacht het college ter bereiken met deze maatregel? b) Heeft de maatregel nog andere positieve effecten (luchtkwaliteit, lager energiekosten)? Zoja, wat zijn deze, gekwantificeerd? c) Hoeveel euro kost de maatregel de gemeente (inclusief overhead zoals ambtenarenuren)? d) Welke derde partijen hebben zich juridisch verplicht om op te treden als co-financier van de maatregel? a) In de scenariostudie worden de belangrijkste maatregelen beschreven die de gemeente kan treffen cq kan faciliteren om uiteindelijk energieneutraal te worden. Voor de komende 4 jaar wordt het reductiepotentieel binnen de bestaande woningvoorraad (A en B) (op basis van kentallen) ingeschat op circa 40% ten opzichte van het huidige emissieniveau (circa 64 kton CO2). Bij C. Intensivering energiebesparing bedrijven ligt een besparingspotentieel van circa 85 kton CO2 voor de komende 4 jaar, bij Duurzame energie richten we ons op een besparingspotentieel van 95 kton. Dit is het besparingspotentieel, zoals de studie al aangeeft is het al dan niet behalen van de daadwerkelijke besparing afhankelijk van interne en externe factoren (de zogenaamde met en zonder rugwind ontwikkelingen). Voor de periode 2011/2012 richten we ons naast de reeds lopende projecten op het maken van concrete prestatieafspraken met onze partners in de stad (corporaties, WBED, bedrijven en Delftse onderwijsinstellingen en kennisinstituten). Deze afspraken moeten duidelijkheid geven over de daadwerkelijke C02-emmissiereductie van de te treffen maatregelen en bijbehorende kosten. De keuze in maatregelen en investering ligt grotendeels bij onze partners. Met het

3 Datum beschikbare budget kan Delft in de benodigde investering slechts een bescheiden rol spelen. b) Energiebesparing door middel voor bijvoorbeeld isolatie van de woning zal, afhankelijk van het gedrag van de bewoners, leidt tot lagere energiekosten. Voor wat betreft de luchtkwaliteit zijn energiebesparende maatregelen indicaties slecht van marginale invloed. Van deze indicatoren zijn geen gekwantificeerde cijfers beschikbaar. c) Zoals in de beantwoording van vraag 3a is aangegeven richten we ons voor de periode 2011/2012 op het maken van concrete prestatieafspraken met onze partners in de stad. Deze afspraken moeten leiden tot concrete plannen van aanpak, C02- emmissiedoelstellingen en haalbare businessplannen. De keuze in maatregelen en investeringen ligt grotendeels bij onze partners. Het budget dat Delft beschikbaar heeft zal slechts een bescheiden rol spelen ten opzichte van de meerkosten. d) Zoals in de raadsbrief en in bovenstaande beantwoording van vraag 3.a/c is aangegeven betreffen de maatregelen specifiek het maken van afspraken met onze partners in de stad. Deze partners hebben zich nog niet juridisch verplicht. Vraag 4: Daarnaast kunnen we lezen dat Delft internationale klimaatambities heeft: de volgende vragen hebben betrekking op deze maatregel: a) Kan het college concrete voorbeelden geven van deze maatregel? b) Welke COz-reductie verwacht het college te bereiken met deze maatregel? c) Heeft de maatregel nog andere positieve effecten (luchtkwaliteit, lagere energiekosten etc.)?" Zo ja, wat zijn deze, gekwantificeerd? d) Hoeveel euro kost maatregel f de gemeente (inclusief overheadkosten zoals ambtenarenuren)? e) Welke derde partijen hebben zich juridisch verplicht om op te treden als co-financier van de maatregel? a) Delft heeft in 2009 het Covenant of Mayors (CoM) ondertekend, een statement aan de EC en de Europese lidstaten om lokale partners serieus te betrekken bij het vraagstuk van energie-efficiëntie en de klimaatproblematiek. Sinds de oprichting van het CoM heeft de EC haar ambities op het gebied van klimaatbeleid aangescherpt en meer gelden beschikbaar gesteld voor de uitvoering van projecten, enerzijds door middel van subsidies anderzijds door middel van leningen. Delft heeft ten behoeve van het klimaatbeleid al meerdere malen gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden vanuit de EC, bijvoorbeeld het recentelijk afgesloten demonstratieproject SESAC. b) Met uitzondering van de demonstratieprojecten die ook zijn opgenomen in de C02-monitor van Haaglanden, valt er niet direct een CO2- emmissiereductie toe te wijzen aan de Delftse internationale ambities. Wel kan gesteld worden dat Delftse internationale ambities bijdragen aan het creëren van (financiële) meewind vanuit Europa voor het uitvoeren van het locale klimaatbeleid.

4 Datum c) Zie het antwoord op vraag 3b d) Het benodigde budget voor deze maatregel is afhankelijk van de kansrijkheid van een subsidieaanvraag cq. participatie in een Europees traject. e) Er hebben zich nog geen derde partijen juridisch vastgelegd. Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Delft,, burgemeester mr. drs. GAA. Verkerk, secretaris drs. T.W. Andriessen l.s.

5 Bijlage Deel 1. Lijst overgenomen uit Actualisatie Klimaatplan ) Warmtebedrijf Delft (3E, 9b Toepassing restwarmte) Een belangrijk deel van de reductiedoelstelling komt voor rekening van het warmtebedrijf. Op dit moment wordt er van uitgegaan dat, wanneer de plannen ten aanzien van het warmtebedrijf zijn gerealiseerd, een totale C02-reductie van ruim ton wordt behaald. Als in een later stadium ook geothermie (warmte uit diepe aardlagen) als energiebron gebruikt kan worden, zal de C02-reductie oplopen tot meer dan ton. Nieuwbouwprojecten woningbouw en utiliteit (3E, programma 3) In het Zuidpoortgebied is in een hoogwaardig binnenstedelijk gebied de energieprestatie met ruim 30% aangescherpt ten opzichte van de landelijke norm. Dat heeft geleid tot een C02-besparing van ruim 600 ton. Daarvoor zijn diverse technieken ingezet en is 150 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd op het centrale plein. Andere energiebesparende projecten met een aanzienlijke C02-reductie of concrete afspraken voor realisatie zijn: Technopolis, de Hoornse Zoom, Koepoort, de Harnaschpolder en de Haagse Hogeschool. Bestaande bouwprojecten woningen en utiliteit (3E, programma 4) Voor de herstructurering Poptahof is samen met de woningcorporatie een concept ontwikkeld waarbij energiebesparing door het isoleren van de woningen en toepassing van duurzame warmte van het warmtebedrijf voor een belangrijke G02-reductie zorgen. Samen met de Harnaschpolder en het warmtebedrijf is Poptahof onderdeel van het Europese demonstratieproject SESAC. Energiebeheer gemeentelijke gebouwen / inkoop groene stroom (3E, project 7c) De gemeente koopt sinds enkele jaren groene stroom in voor haar eigen gebouwen en diensten. Ongeveer 50% daarvan is afkomstig uit biomassa, 40% is waterkracht en 10% komt van windenergie. Daarmee wordt bijna ton aan C02 gereduceerd. Het aanstellen van een gemeentelijke energiecoördinator heeft naast de inkoop van groene stroom geleid tot een kostenbesparing door een betere beheersing. Nu dit op orde is, is er het laatste jaar veel inzet gepleegd voor energiebesparing bij eigen gebouwen. Dit heeft bij een aantal gebouwen al geleid tot een verbetering van het per 1 januari 2009 verplicht zijnde energielabel. Diverse projecten Daarnaast zijn nog diverse projecten gerealiseerd in nieuwbouw en de bestaande bouw. Mede door een bijdrage uit Delft zijn ook bij scholen in de zusterstad Esteli zonnepanelen geplaatst. Projecten zoals 100 Delftsblauwe Daken en Zuidpoort hebben veel publiciteit gekregen. Geïnteresseerden uit binnen- en buitenland bezoeken regelmatig deze projecten of vragen informatie op.

6 Deel 2. Lijst overgenomen uit raadsbrief 23 juni 2011 over Klimaatplan Delft Projecten Klimaatplan Delft heden Hamaschpolder Delft Alle woningen in het Delftse deel van Harnaschpolder plus nog circa 250 in Midden Delfland worden aangesloten op warmte afkomstig van de AWZI. De C02- reductie is ca 30% per woning. Voor alle woningen tezamen ruim 660 ton. In het SESAC project zijn de eerste 274 woningen gebouwd, opgeleverd en gemonitord. Deze woningen zijn zuiniger dan wettelijk verplicht. Daarnaast worden in het gebied de Brede School en nieuwbouw Combiwerk in het op warmte aangesloten. Buitenhof De nieuwe sporthal Buitenhof gebruikt maar 1/3 van de hoeveelheid energie vergeleken bij de oude sporthal. Ook de studentenwoningen erboven zijn 15% beter dan bouwbesluit. Het geheel wordt straks voorzien van warmte van het Warmtebedrijf waarbij de C02 uitstoot de helft is ten opzichte van een reguliere ketel. Dat geldt al voor de binnenkort op te leveren 52 eengezinswoningen. Poptahof De renovatiewoningen in Poptahof gebruiken maar % tot 1/3 ten opzichte van voor renovatie. De nieuwbouwwoningen zijn ca 10% zuiniger dan gegist vanuit het bouwbesluit. Het PV systeem geïntegreerd in de zuidgevel heeft een opwekking van 4,600 kwh/jaar. Koepoort De 15 woningen Koepoort hebben een EPC die 40% lager ligt dan de destijds vigerende bouwbesluit. De woningen voldoen bij oplevering nog steeds aan de nationale eisen. De woningen voldoen ook op een breder milieugebied aan hoge standaarden. Daarnaast is er een energiezuinig verlichtingssysteem in de parkeergarage aangebracht. Bagijnhof Bij 94 eenheden in het monumentale complex Bagijnhof zijn energiebesparende maatregelen getroffen. De gasreductie is 33%, hetgeen een C02 reductie oplevert van 55 ton. Het complex gaat hiermee van een G naar een E label. De Laatste Eer / Crematorium lepenhof De EPC van het gebouw is 49,5% lager dan de eis vanuit het bouwbesluit. Dit wordt bereikt door onder andere het benutten van de warmte van de ovens voor verwarming van het gebouw. Molenbuurt De ruim 500 woningen op het voormalige Van Dijk Delft terrein zijn (afhankelijk van het type) 12 tot 30% zuiniger gebouwd dan het toenmalige bouwbesluit. Bestaande stad bespaart: "Steek energie in je woning" In het najaar van heeft de pilot "Steek energie in je woning" plaatsgevonden. Van de 500 particuliere woningeigenaren hebben ruim 100 eigenaren belangstelling getoond en uiteindelijk 28 eigenaren ook zelf geïnvesteerd binnen de pilot en in hun woning

7 energiebesparende maatregelen getroffen. In het voorjaar gaat de campagne aan de slag met de ca particuliere woningen in Tanthof, in het najaar volgt Voordijkshoorn. Haagse Hogeschool De nieuwbouw van de Haagse Hogeschool is het energiezuinigste schoolgebouw van Nederland. Er zijn diverse technieken toegepast: zon PV, wamte koude opslag, zuinige regeling van verlichting en ventilatie. De EPC is met 0.59 veel lager dan de wettelijke norm voor onderwijsgebouwen. De C02 reductie is 65%. Duurzame energie De gemeente Delft koopt al jaren voor haar eigen gebouwen, installaties en openbare verlichting groene stroom. Daarmee wordt op jaarbasis zo'n ton C02 bespaard. Uitgaande van een landelijk gemiddelde van 1/3, kopen Delftse huishoudens zo'n MWh aan groene stroom. Dit spaart ton C02 uit. Met een inkoop van ca MWh groene stroom bespaart Duwo ton C02. In Delft wordt duurzame elektriciteit opgewekt door PV-panelen. Een deel van de zonnepanelen zijn tot stand gekomen binnen het 100 Delfts Blauwe Daken project, maar ook door eigen initiatieven van inwoners, bedrijven en instellingen. De duurzame elektriciteitsproductie is ca kwh (0,13% van hettotale Delftse elektriciteitsgebruik). Er wordt daarmee 263 ton C02 bespaard. Overige projecten welke door de gemeente zijn ondersteund > Staedion 72 appartementen met een EPC verscherping van ca 27% plus een zuinig kinderdagverblijf leidt tot een C02 reductie van 55 ton. > Energiezuinige verlichting stadhuis. > 200 energiezuinige reclameborden aan lantaarnpalen zijn 63% zuiniger, dus een reductie van kwh per jaar en daarmee 27 ton C02. De investeringen zijn volledig door de exploitant gedaan; de gemeente heeft de voordelen. > De 95 studentenwoningen van 32 m2 en 5 bedrijfsruimten Mijnbouwplein 11 zijn ca 60% zuiniger dan wettelijk verplicht. > De Sustainable dance Club ontwikkelt een energieopwekkende vloer, welk ook geschikt is voor publieksruimtes. > Bij de nieuwbouw GGZ Delfland wordt voor de nieuwe gebouwen I en 2 een WKO systeem toegepast. De C02 reductie bedraagt 66 ton. > Bestaande stad bespaart energie - subsidie particuliere woningeigenaren: in de periode heden hebben ruim 40 particuliere woningeigenaren subsidie aangevraagd met een gemiddelde C02-reductie van 30%. > Gemeentelijke Stimuleringsregeling Energiebesparende Maatregelen (GSEM): sinds 2006 hebben 7 inwoners en 2 verenigingen binnen Delft voor een totaal bedrag van circa ,- een lening aangevraagd. Hiermee zijn onder andere zonneboilers, PV-systemen en energiezuinige verlichting gerealiseerd. De leningen hebben een looptijd van 10 jaar met een verplichtte maandelijkse aflossen, waardoor het geld direct weer inzetbaar is ter stimulering van nieuwe energiebesparende maatregelen.

Actualisatie. Klimaatplan Delft

Actualisatie. Klimaatplan Delft Actualisatie Klimaatplan Delft 2008-2012 Voorwoord De uitdaging: op weg naar een CO 2 -neutrale stad De gemeente Delft zet zich sinds 2003 actief in voor een beter klimaat in Delft, maar ook daarbuiten.

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

KANSEN VOOR DUURZAME ENERGIE BIJ HERSTRUCTURERING VAN NAOORLOGSE WIJKEN

KANSEN VOOR DUURZAME ENERGIE BIJ HERSTRUCTURERING VAN NAOORLOGSE WIJKEN April 2002 ECN-RX--02-013 KANSEN VOOR DUURZAME ENERGIE BIJ HERSTRUCTURERING VAN NAOORLOGSE WIJKEN Nieuw Den Helder Centrum als praktijkvoorbeeld J.C.P. Kester E. Sjoerdsma H. van der Veen (Woningstichting

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015

Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid Vaals 2012-2015 Projectcode GEMEENTE 1 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen Doelstelling Het verbeteren van de energieprestatie van gemeentelijke gebouwen door 3%

Nadere informatie

Warmtetransitie en het nieuwe kabinet. Nico Hoogervorst

Warmtetransitie en het nieuwe kabinet. Nico Hoogervorst Warmtetransitie en het nieuwe kabinet Nico Hoogervorst 24 november 2017 Regeerakkoord Rutte III (2017 - ) Opmerkelijk: Lange formatie Klimaat-minister op EZ Duurzaam = klimaatbescherming Milieubescherming

Nadere informatie

HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING

HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING BEZIG MET EEN KOOPHUIS EN HYPOTHEEK? OF AAN HET KLUSSEN EN VERBOUWEN? 8 redenen om te starten met energiebesparing: Je hebt direct lagere energiekosten

Nadere informatie

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE o o o o Portaal (6x) Bo-Ex Stanleylaan Bo-Ex Livingstonelaan Isolatie Geen Wel Wel Glas enkel Dubbel Dubbel

Nadere informatie

Energietransitie. 13 april 2018

Energietransitie. 13 april 2018 1 Welkom! Energietransitie 2 13 april 2018 3 2030 zonder Gronings aardgas 2040 of 2030 een klimaat neutrale stad. 2030 geen aardgas meer uit Groningen. Totaal 250.000 woningen, 30.000 bedrijfs- en nutspanden.

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden Datum 27 februari 2017 Projectnummer 16036 Status Definitief Opdrachtgever Gemeente Leiden T.a.v. de heer R. Klein Postbus 165 2300 AD

Nadere informatie

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Vastgoed Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Actualisatie Klimaatplan Delft

Actualisatie Klimaatplan Delft ^>o Siz. Gescand archief 01 JULI 2009 _ Actualisatie Klimaatplan Delft 2008-2012 Rapport Delft, Opgesteld door: Vakteam Milieu Gemeente Delft in samenwerking met CE Delft Actualisatie Klimaatplan Delft

Nadere informatie

Gemeente Delft 2 1 JULI 2015 VERZONDEN - 1 JULI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft 2 1 JULI 2015 VERZONDEN - 1 JULI Geachte leden van de gemeenteraad, Besturing en Controlling Bestuursondersteuning Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600

Nadere informatie

Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012

Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012 Tussenevaluatie Zutphen energieneutraal anno 2012 Forum 23 april 2012 Sabine van Galen-Avegaart Agenda 1. De opgave Zutphen energieneutraal 2. Resultaat van ons beleid in cijfers 3. Wat hebben we in 2010-2011

Nadere informatie

WIJKAVOND ALPHEN AAN DEN RIJN LAGE ZIJDE

WIJKAVOND ALPHEN AAN DEN RIJN LAGE ZIJDE WIJKAVOND ALPHEN AAN DEN RIJN LAGE ZIJDE 8-12-2016 0 Energiek Alphen aan den Rijn & Hoom WAT KUNT U VERWACHTEN? Lage Zijde onder de loep Energiebesparende maatregelen I Gemeente Alphen aan den Rijn en

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren Jaarverslag 2013 Van pionieren naar realiseren 1 1.1 1.2 1.2.1 1.2.2 2 2.1 2.2 2.3 Inhoudsopgave 1. Bestuur ECD Het bestuur van de ECD, in 2013 bestaande uit dhr. D.A. van Steensel (HVC) en dhr. H.P.A.

Nadere informatie

Onderwerp Besiuit omgevingsvergunning Glaskloksingel kavel 17 in HarnaschDolder in Delft

Onderwerp Besiuit omgevingsvergunning Glaskloksingel kavel 17 in HarnaschDolder in Delft Ontwerp Publiekszaken Bouw] en Milieutoezicht Retouradres : Publiekszaken, Postbus 78, 2600 ME Delft De heer G.J. Jurjens Hof van Azuur 20 2614 TB DELFT Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

Gezonde en zuinige scholen in Gelderland

Gezonde en zuinige scholen in Gelderland Gezonde en zuinige scholen in Gelderland Provincie Gelderland Yvonne Tieleman W/E adviseurs Janny Stevens Gezonde en zuinige scholen Gelders Klimaatprogramma 2008-2011 Aanpakken en aanpassen Naar een klimaatneutraal

Nadere informatie

- in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV);

- in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV); BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEEUWARDEN; - in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV); - gelet op de ASV artikel 2 en artikel 3 lid 3; - gelet op de

Nadere informatie

C. Monitoring en backcasting

C. Monitoring en backcasting C. Monitoring en backcasting Backcasting en monitoring Deelsessie werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013 dr. C. (Cor) Leguijt Inhoud 1. Backcastingproject stadsgewest Haaglanden 1. Klimaat- en

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van, nr., tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR387644_2

CVDR. Nr. CVDR387644_2 CVDR Officiële uitgave van Bergeijk. Nr. CVDR387644_2 2 februari 2018 De gemeente Bergeijk heeft de subsidieverordening Duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2017-2018 vastgesteld. Deze

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CR5 Onderwerp : PV-project Den Bolder Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 12 oktober 2010 0. Samenvatting De gemeente Waalwijk heeft een ambitieuze energie/klimaatdoelstelling,

Nadere informatie

Regelingen energiebesparing woningen

Regelingen energiebesparing woningen Regelingen energiebesparing woningen Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord-Holland (Nationale) Energiebespaarlening Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) Fonds energiebesparing

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bergeijk. Nr. 131406 31 december 2015 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel

Nadere informatie

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 1 edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2016: het edup

Nadere informatie

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014

2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 2 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2014 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 2.500 tot 4.000 woningen te verduurzamen.

Nadere informatie

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen.

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. Inhoud De warmtemarkt Warmtevraag woningen Warmtemarkt voor woningen Gasdistributie en CV ketel Elektriciteitsdistributie

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw,

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw, w Gemeente Delft Wljk- en Stadsraken Maatschappelijke Oniwlkllng Wdandseweg 40 2624 AD Delfl Postbus 1 11 2600 AC Delft Bankrekening ENG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Wijk- en Stadszaken.

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nr. 22796 2 februari 2018 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2018 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het

Nadere informatie

Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda

Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda BIJLAGE Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda 2016-2020 In de bestaande tekst zijn de woorden en leestekens waaraan iets verandert, cursief

Nadere informatie

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen Voorbereidende raadsvergadering: 12 juni 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 26 juni 2012 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke

Nadere informatie

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2011

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2011 Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2011 Dienst Stadsbeheer Milieu en Vergunningen Juni 2012 2 Aanleiding De gemeente Den Haag wil in 2040 een klimaatneutrale en -bestendige

Nadere informatie

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Dat wil zeggen dat de woning op jaarbasis voldoende energie

Nadere informatie

Nearly ZERO- energy Sports Facilities

Nearly ZERO- energy Sports Facilities Nearly ZEROenergy Sports Facilities 1 N0e-Sports De gemeente Eindhoven heeft de ambitie om het energieverbruik in de stad te reduceren. In de Klimaatverordening gemeente Eindhoven 2016 is vastgelegd dat

Nadere informatie

Effecten Amsterdamse labelstappensubsidie t.b.v. Leerkring 27 juni rol van de bewoners bij renovatie van woningvoorraad naar energieneutraal

Effecten Amsterdamse labelstappensubsidie t.b.v. Leerkring 27 juni rol van de bewoners bij renovatie van woningvoorraad naar energieneutraal Effecten Amsterdamse labelstappensubsidie t.b.v. Leerkring 27 juni 2018 - rol van de bewoners bij renovatie van woningvoorraad naar energieneutraal Jurriaan Kooij Inhoud presentatie Introductie van de

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

s-hertogenbosch Klimaatneutraal

s-hertogenbosch Klimaatneutraal s-hertogenbosch Klimaatneutraal Meedenkbijeenkomst visie Energielandschap 22 en 25 mei 2019 Doelstelling Hele gemeente: 2050 klimaatneutraal 2 1 Klimaatneutraal in 2050 = 50% energie besparen Resterende

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE)

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Peter Nuijten Mob: 06-22811585 E-mail: peter.nuijten@hotmail.nl 1 Concept Energie coöperatie

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDFN - 7 SEP Geachte heer Van Woudenberg,

Gemeente Delft VERZONDFN - 7 SEP Geachte heer Van Woudenberg, Semen!eying Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Fractie CDA Delft T.a.v. de heer R. van Woudenberg

Nadere informatie

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Natuur en Milieufederatie Flevoland heeft ook dit jaar weer een verkenning gedaan naar het klimaatneutrale gehalte van de

Nadere informatie

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Energiek Alphen aan den Rijn AGENDA 1. Opening 2. Wie en wat is Energiek Alphen aan den Rijn 3. Gemeente

Nadere informatie

Onderverdeeld naar sector bedraagt het energieverbruik procentueel: 32% 18%

Onderverdeeld naar sector bedraagt het energieverbruik procentueel: 32% 18% Aan: gemeenteraad Van: B&W Datum: 9 november 2009 Betreft: Motie 134 "Meetbare stappen Duurzame Energie" In de raadsvergadering van 22 april 2009 is naar aanleiding van het onderwerp Duurzaamheidsplan

Nadere informatie

Ik breng u bij deze een dringend advies uit voor 100% duurzaam bouwen van nieuwe zwembaden.

Ik breng u bij deze een dringend advies uit voor 100% duurzaam bouwen van nieuwe zwembaden. Heidy Super-Kuiper Van: Gemeente Westerwolde Verzonden: vrijdag 9 maart 20188:10 Aan: Griffie Westerwolde; Bestuurssecretariaat Westerwolde; Mark Scheper Onderwerp: FW: Zwembad op Biomassa onnodig - Zie

Nadere informatie

Voorbeelden van CO2 Neutrale zwembaden en initiatieven, mogelijkheden van verduurzaming. Amersfoort is aan zet

Voorbeelden van CO2 Neutrale zwembaden en initiatieven, mogelijkheden van verduurzaming. Amersfoort is aan zet Voorbeelden van CO2 Neutrale zwembaden en initiatieven, mogelijkheden van verduurzaming Amersfoort is aan zet 1 Kijk dit voorbeeld beste gemeenteraad, Het kan dus wel om CO2 neutraal te zijn máár Amersfoort

Nadere informatie

Kennisdeling. CirculAIR HT150 + CO 2 gestuurde ventilatie USE MINIMUM GET MAXIMUM. Nijkerk

Kennisdeling. CirculAIR HT150 + CO 2 gestuurde ventilatie USE MINIMUM GET MAXIMUM. Nijkerk Reduses B.V. Ampèrestraat 19D 3861 NC Nijkerk T +31 (0)33 24 66 551 E info@reduses.nl I www.reduses.nl Real Dutch Smart Energy Systems Kennisdeling CirculAIR HT150 + CO 2 gestuurde ventilatie Nijkerk 01-03-2018

Nadere informatie

Hilversum Over t Spoor

Hilversum Over t Spoor Hilversum Over t Spoor Energieavond Hilversum Over t Spoor 20 april 2016 Wat kunt u verwachten Wijkcentrum de Geus & Geuzenkracht Ambitie gemeente Hilversum Wie is Hoom? De buurt onder de loep Wijkaanbod:

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans directie/afdeling RO/afdeling RBA contactpersoon E. ten Cate telefoon 0182-588976 uw kenmerk onderwerp reactie op uw vragen over klimaatdoelstellingen Gouda

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven

Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven Marnix Vlot voorzitter 040energie marnix.vlot@040energie.nl 1 Website Jan. 2014 2 040energie kenmerken Doel: help inwoners van Eindhoven hun energiegebruik

Nadere informatie

Energieavond Hilversum-Zuid. 14 oktober 2015

Energieavond Hilversum-Zuid. 14 oktober 2015 Energieavond Hilversum-Zuid 14 oktober 2015 Wat kunt u verwachten? Welkom door Heikracht Bethlehemkerk, Hilversum Verbonden, Heikracht HilverZon Ambities gemeente Hilversum Wie is Hoom? Hilversum Zuid

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

NAGELE IN BALANS. De spijker op z n kop

NAGELE IN BALANS. De spijker op z n kop NAGELE IN BALANS De spijker op z n kop datum 14 06 2018 NAGELE HET TEAM IN BALANS De spijker op z n kop VRAAG VRAAG Inspirerende, uitvoerbare en betekenisvolle oplossingen Innovatieve experimentele karakter

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bergeijk. Nr. 187307 28 december 2016 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2017-2018 De raad der gemeente Bergeijk; gezien

Nadere informatie

Aan provinciale staten en aan de griffies van de grotere gemeentes,

Aan provinciale staten en aan de griffies van de grotere gemeentes, Aan provinciale staten en aan de griffies van de grotere gemeentes, Ik breng u bij deze een dringend advies uit voor 100% duurzaam bouwen van nieuwe zwembaden. Additioneel leest u ook hoe bestaande zwembaden

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf 1 NAMENS WETHOUDER TON ANCION VAN HARTE WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND PV- PROJECT Duurzame Verlichting Landgraaf PROJECTLEIDER GEMEENTE LANDGRAAF: RONALD BOUWERS ALGEMEEN Een van de milieu ambities van

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nr. 264828 12 december 2018 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2019-2021 De raad der gemeente Bergeijk; gezien

Nadere informatie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie Gemeente Delft Subsidie informatie Bestaande stad bespaart energie De subsidie Bestaande stad bespaart energie is bestemd voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame

Nadere informatie

Energiebesparing Gemeente Huizen

Energiebesparing Gemeente Huizen Energiebesparing Gemeente Huizen Programma presentatie Duurzaam Bouwloket De aanpak en landelijke ontwikkelingen Stapsgewijs naar aardgasvrij Subsidies en regelingen Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke

Nadere informatie

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Aangeboden door: Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Rob Timmermans MFP Het klimaatakkoord Is het van belang hoe jouw klant denkt over het klimaatakkoord? De meeste

Nadere informatie

Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen

Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen Evaluatie Subsidieregeling zonnepanelen 2011-2013 Opsteller: Jasper Schilling, DSB Den Haag heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Om dit te bereiken dient de energievoorziening

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp : Delft energieneutraal 2050 Uitvoeringsprogramma

Gemeente Delft. Onderwerp : Delft energieneutraal 2050 Uitvoeringsprogramma AO 64 I Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : College van Burgemeester en Wethouders Datum : 18 april 2017 Pfh. : S. Brandligt Steller : P. van Gijn tel.nr. : 06-52739418 e-mail : pvgijn@delft.n1

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.16.1279 B.16.1279 Landgraaf, 5 juli 2016 ONDERWERP: Verbeteren energielabel particuliere woningvoorraad Raadsvoorstelnummer: 47 Verantwoordelijke

Nadere informatie

Energielabels in het beleid van Woonbron

Energielabels in het beleid van Woonbron Energielabels in het beleid van Woonbron 27 november 2007 Fokje Siderius Inhoud Wooncorporatie Woonbron Duurzaam Woonbron Energielabels in beleid Woonbron Wooncorporatie Woonbron Woningcorporatie regio

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Energiebesparing bestaande koopwoningen. Effecten stimuleringspakket

Energiebesparing bestaande koopwoningen. Effecten stimuleringspakket Energiebesparing bestaande koopwoningen Effecten stimuleringspakket Notitie Delft, juli 2013 Opgesteld door: Cor Leguijt Frans Rooijers 2 2 juli 2013 3.B17.1 Energiebesparing bestaande koopwoningen 1 Inleiding

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

Gebieden Energie Neutraal

Gebieden Energie Neutraal Gebieden Energie Neutraal Kennismaken met het programma GEN Liesbeth Schipper 27 september 2012 Inhoud Achtergrond Opzet GEN programma GEN Nieuwbouw Energieconcept Ontwikkel en businessmodel Omgeving GEN

Nadere informatie

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H Presentatie EVEN VOORSTELLEN WAT DOET INNAX LINK NAAR HET ENDIS CONCEPT ENERGIE MANAGEMENT DUURZAME ENERGIE VOORZIENING Even voorstellen PHILIP BLAAUW

Nadere informatie

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 4.000 woningen te verduurzamen. Onder

Nadere informatie

Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO. Voorbeeld Haarlem in 20 min.

Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO. Voorbeeld Haarlem in 20 min. Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO Voorbeeld Haarlem in 20 min. De aanleiding & vraag Een gemeente maakt prestatieafspraken met alle betrokken partijen over de te realiseren energiebesparings-

Nadere informatie

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012 CO2 emissie gemeente Kerkrade Afdeling Milieu en Bouwen gemeente Kerkrade januari 2013 INHOUDSOPGAVE: Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH PS2009- INITIATIEFVOORSTEL Aan de leden van Provinciale Staten Initiatief voorstel Duurzaamheidsfonds Gelderland Beknopte samenvatting van inhoud voorstel: Bij de voorjaarsnota 2009 (PS2009-447) is ingestemd

Nadere informatie

GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners

GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners G R E E N I T G R E E N Y O U R S T R E E T 1. Pitch KenHem Community 2. Informatieavond 3. Wethouder

Nadere informatie

Slimme energie-oplossingen voor bestaande en nieuwe woningen

Slimme energie-oplossingen voor bestaande en nieuwe woningen Slimme energie-oplossingen voor bestaande en nieuwe woningen Samen verduurzamen Uitdagingen op de Nederlandse markt De Nederlandse woningbouw staat voor een fikse uitdaging. De tijd van grote nieuwbouwprojecten

Nadere informatie