HOOFDSTUK 1: PLEEGZORG VOOR NIET BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARINGEN (NBBM): MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK 1: PLEEGZORG VOOR NIET BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARINGEN (NBBM): MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN"

Transcriptie

1 1 HOOFDSTUK 1: PLEEGZORG VOOR NIET BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARINGEN (NBBM): MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN Inleiding Het verdrag van de rechten van het kind (Verenigde Naties, 20 november 1989) bevestigt het feit dat kinderen omwille van hun kwetsbaarheid nood hebben aan bijzondere zorg en bescherming. Het benadrukt het principe dat alle mensenrechten van toepassing zijn op alle kinderen zonder enige uitzondering, en de verplichting van de Staat om kinderen tegen om het even welke vorm van discriminatie te beschermen. De Staat mag geen enkel recht schenden en moet positieve acties ondernemen om alle rechten te bevorderen. Alle acties met betrekking tot het kind dienen ten volle rekening te houden met zijn of haar belang. Artikel 20 beklemtoont de plicht van de staat om kinderen die niet in hun gezinsmilieu kunnen leven bijzondere bescherming te bieden, en om er voor te zorgen dat voor hen beroep kan gedaan worden op gepaste alternatieve gezinsopvang of op plaatsing in een instelling. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de culturele achtergrond van het kind. De diensten voor pleegzorg willen zich inschakelen in die mensenrechtenbeweging. Zij willen mee instaan voor het scheppen van Ruimte, Recht en Respect voor kinderen die bedreigd worden in hun ontwikkeling. Zij doen dat door niet begeleide buitenlandse minderjarigen op te vangen in pleeggezinnen, voor die tijd die nodig is om vooruit te komen. Sommige van die niet begeleide buitenlandse minderjarigen zijn kinderen op de vlucht. Daarbij hebben zij op de een of andere manier de zorg van hun ouders verloren. Dan kan het zijn dat pleeggezinnen hun gezin aanbieden om hen toe te laten opnieuw tot hun recht te komen. Niet begeleide buitenlandse minderjarigen (NBBM) vormen een heterogene groep. In de eerste plaats kan het gaan om alleenstaande minderjarige asielzoekers. Een beperkt deel hiervan wordt als vluchteling erkend en verwerft zo het recht op verblijf in ons land. Bij andere alleenstaande minderjarige asielzoekers wordt de asielaanvraag geweigerd maar wordt de uitwijzing doorgaans opgeschort tot zij meerderjarig worden. Daarnaast zijn er ook minderjarigen die het land binnenkomen en zich ergens aanmelden maar geen asielaanvraag indienen waardoor ze van meet af aan illegaal op het grondgebied verblijven. Verder zijn er nog minderjarigen zonder wettig verblijf die voordien onder begeleiding in België verbleven maar na verloop van tijd werden verlaten. Deze gids is een handleiding voor die pleegouders en hulpverleners die begaan zijn met de opvang van niet begeleide buitenlandse NBBM. Zij zoekt een antwoord op alle praktische vragen, niet in het minst de juridische vragen, waarmee een niet begeleide NBBM zich geconfronteerd weet.

2 2 De mogelijkheden van pleegzorg o Huisvesting Pleegzorg biedt onderdak aan, voeding en kledij aan kinderen die hier behoefte aan hebben. Niet begeleide buitenlandse NBBM ervaren die nood in ieder geval. Veel minderjarige NBBM zijn in de adolescentie. Zij bevinden zich in een levensfase waar hun acute nood aan opvang samen gaat met het verlangen zich te ontplooien, zich waar te maken, als individu of als lid van een groep. Ook laat de zeer nabije warmte van een pleeggezin soms een beklemmende indruk, na de traumata van vóór de vlucht, de vlucht zelf en het onthaal in ons land. Daarom wordt veel pleegzorg aan adolescente NBBM vertaald in een soort peter- of meterschap. De jongere woont op kamers én hij kan bij eengezin terecht. o Familieleven Pleegzorg biedt een familieleven aan kinderen en jongeren die voor langere tijd of definitief hun familie verloren zijn. o Intensieve zorg en begeleiding Een pleeggezin is steeds nabij. Dit kan een belang hebben voor die minderjarige NBBM die heel wat aandacht en morele of fysieke zorg ontbeerden en er open voor staan. Pleegouders kunnen hun zorg doseren op maat van de behoeften van de jongere. o Aanbieden van knooppunten en bevorderen van verbondenheid Het pleeggezin kan een eerste nieuw netwerk zijn, waarvandaan alle verdere vertakkingen naar de nieuwe buitenwereld vertrekken. Een van de belangrijkste uitdagingen waar pleegzorg voor niet begeleide NBBM voor staat is het helpen bouwen aan een nieuw netwerk van relaties. De jongere opnieuw leren participeren aan een volledig nieuwe omgeving waar hij toe behoort is één van de belangrijkste opdrachten voor een pleeggezin. Het is ook de plaats om zich terug te trekken uit die soms woelige omgeving en om tot rust te komen, om ordening te scheppen. Het pleeggezin als veilig knooppunt, en als rustpunt.

3 3 De beperkingen van pleegzorg o Huisvesting De wijze van zich voeden, van communiceren, van wonen en van omgang tussen familieleden kan in de oorspronkelijke omgeving van niet begeleide buitenlandse NBBM zo verschillend zijn, dat een gezin onvoldoende in staat is met die extreme verschillen om te gaan. In dat geval is het de taak van het pleeggezin om samen met de begeleidende dienst een andere huisvesting te zoeken, die beter een antwoord biedt op de nodenvan de persoon. o Familieleven Sommige NBBM komen uit streken waar het groepsleven primeert op het leven in een autonoom kerngezin. De groepseer staat boven de individuele ontplooiing. De straat boven de besloten woning. Een pleeggezin dat verlangt om de gast de geneugten van het cocoonend gezin te laten eigen worden, kan, samen met de rebellerende of depressief wordende gast, ontgoocheld afhaken. Soms is de nieuwe situatie mét pleegkind niet te aarden voor de eigen kinderen die moeilijk in de communicatie kunnen komen met de gast. Ook de reacties van de eigen familie of de vriendenkring kan zo afkeurend zijn tegenover uw gezin als pleeggezin, dat het afgesneden wordt van zijn noodzakelijk netwerk en dus niet in staat blijkt om verder als pleeggezin te fungeren. o Intensieve zorg en begeleiding Er zijn niet begeleide buitenlandse NBBM die zo verschrikkelijke ervaringen achter de rug hebben dat de warmte en de intense nabijheid van andere mensen in een gezinsverband een bedreiging worden. Leven in een gezin is niet steeds een goede oplossing voor gekwetste mensen. Soms is een koele afstandelijkheid binnen een no nonsens aanpak meer aangewezen. Anderen hebben omwille van gelijklopende ervaringen geen vat meer op hun eigen gedrag en behoeven een zeer intensieve hulp. Waar het in een gezin nodig is om met de dagelijkse bezigheden mee te kunnen, kan een opname in een therapeutische setting aangewezen zijn. o Aanbieden van knooppunten en bevorderen van verbondenheid Netwerken bouwen kan slechts mits voldoende duidelijke en open communicatie. Wanneer dit niet lukt, groeien misverstanden en conflicten. Ofwel wordt helemaal geen netwerk opgebouwd buiten het pleeggezin en wordt de gast meer een parasiet op hotel, ofwel worden de ontwikkelde netwerken destructief geladen. Een lading die op het pleeggezin terecht kan komen. Bij onvoldoende communicatiemogelijkheden en wederzijds inlevingsvermogen (en hier bedoelen we méér dan alleen maar de gesproken taal)is een pleeggezin tegen- aangewezen.

4 4 De criteria waar pleegouders aan moeten beantwoorden 1. Pleegouders zijn open en duidelijk in het contact. Zij zijn in staat tot het onderhouden van positieve contacten met hun eigen gezinsleden, met buren en anderen in hun omgeving, met artsen, leerkrachten en dergelijke en doen dat dus ook met pleegkinderen, de familie van de kinderen en hun cultuur. Het is van groot belang om informatie uit te kunnen wisselen met mensen die anders denken dan zijzelf. Met mensen die door hun levenservaring, leeftijd, cultuur, waarden en normen en mogelijkheden een andere kijk op verschillende zaken hebben. Dit houdt in dat zij bij communicatie die op een of andere manier moeilijk verloopt (taalproblemen, culturele verschillen, ) op een creatieve manier zoeken naar alternatieven om deze te optimaliseren. 2. Pleegouders delen het ouderschap met de ouders en de familie van het kind. Dit gebeurt niet altijd via directe contacten, maar zeker via de gevoelens van het kind over zijn familie. Soms is de familie in afstand ver weg maar toch zeer aanwezig bij het kind. Pleegouders delen ook de zorg en de planning rondom kinderen met pleegzorgdienst. Pleegouders zijn dus in staat als een team samen te werken en kunnen kinderen helpen al die verschillende belangrijke mensen een plaatsje te geven in hun leven. 3. Kinderen die verwaarloosd, mishandeld of seksueel misbruikt zijn, kinderen die gevlucht zijn, geven vaak zichzelf de schuld van de problemen in hun gezin. De afwijzing door hun familie of andere pleeggezinnen, de afwijzing van hun land van herkomst, de angsten die kinderen hebben doorstaan hebben ertoe geleid dat het kind negatief over zichzelf denkt. Het kind is ook verward: wie ben ik eigenlijk? Bij wie hoor ik thuis? Hoe behoud ik mijn eigenheid in een compleet andere cultuur? Pleegouders helpen kinderen hun levensgeschiedenis te begrijpen. Ze kunnen er mee omgaan op een niet veroordelende manier. Dus op een manier die het kind helpt zich goed te voelen over zichzelf. 4. Kinderen die gevlucht zijn of misbruikt of mishandeld hebben door toedoen van volwassenen schade opgelopen. Kinderen kiezen soms voor een voorspelbare aanpak, ook al is dit onaangenaam. Zo leren sommige kinderen dat geslagen worden wel pijn doet maar beter is dan helemaal geen aandacht krijgen. Deze kinderen verwachten dan dat pleegouders ook geweld tegen hen zullen gebruiken. Als dat gebeurt lopen ze nog meer schade op. Het is van wezenlijk belang dat pleegouders deze cirkel doorbreken en beseffen wat pijnlijk en ongepast in de aanpak van een bepaald kind. Op zoek gaan naar wat

5 5 nodig is voor een positieve ontwikkeling. Pleegouders geven het kind aandacht en helpen het kind zijn gedrag te veranderen. 5. Het inschatten van de uitwerking die het pleegouderschap op de eigen situatie heeft. Het toevoegen van een nieuw gezinslid heeft invloed op elk kind van dat gezin. Het heeft gevolgen voor de verdeling van tijd en aandacht, van ruimte en verantwoordelijkheden en de besteding van de financiën. Pleeggezinnen laten zien dat ze in staat zijn de gevolgen in te schatten van een nieuw gezinslid op de gezinsrelaties. Ook geven ze aan hoe ze de mogelijk te verwachten spanningen het hoofd zullen bieden. Pleegouders kunnen omgaan met verlies Ze hebben de verliezen in hun leven ervaren en voldoende verwerkt. Ze kunnen omgaan met andere gewoontes en gebruiken en een evenwicht vinden met hun eigen leefpatroon.

6 6 OPVANGMOGELIJKHEDEN In dit hoofdstuk overlopen wij de opvangmogelijkheden voor niet begeleide buitenlandse NBBM in de structuren van de Bijzondere Jeugdbijstand, Het Vlaams Fonds voor de Integratie van Personen met een Handicap, Kind en Gezin. Niet Begeleide buitenlandse NBBM zijn tijdelijk of blijvend gescheiden van hun gezin en hebben dan ook recht op bijzondere bescherming en bijstand (kinderrechtenverdrag art. 20 1). Maar ook begeleide NBBM van wie de begeleider niet kan instaan voor de nodige bescherming en bijstand kunnen zich op deze structuren beroepen.

7 7 1. De Bijzondere Jeugdbijstand 1.1 Wat is de Bijzondere Jeugdbijstand? De Bijzondere Jeugdbijstand (= BJB) in Vlaanderen is de categoriale zorg voor jongeren en gezinnen die pas in werking treedt als de eerstelijnsvoorzieningen (de algemene zorg) nietbeantwoorde behoeften nalaten. Deze eerstelijnsvoorzieningen zijn diensten van het algemeen welzijnswerk, Kind en Gezin, het onderwijs en de gezondheidszorg (o.a. OCMW). Kortom, alvorens hulpverlening te organiseren binnen de BJB zal men eerst trachten te helpen door advies, doorverwijzing naar de eerstelijnszorg of overleg met de betrokkenen. De BJB in Vlaanderen omvat de gerechtelijke en de buitengerechtelijke jeugdbijstand, respectievelijk de gedwongen hulpverlening en de zogenaamd vrijwillige hulpverlening. De vrijwillige hulpverlening behoort volledig tot de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap. De gedwongen hulpverlening kent een gedeelde bevoegdheid met de Federale Overheid. Het organiseren van de Bijzondere Jeugdbijstand gebeurt uitsluitend door de Comités voor Bijzondere Jeugdzorg (vrijwillige hulpverlening) of de jeugdrechtbanken (gedwongen hulpverlening). De concrete aanleiding daartoe kan een problematische opvoedingssituatie (=POS) zijn of een als misdrijf omschreven feit (=MOF). De hulpverlening die de Comités voor Bijzondere Jeugdzorg (= CBJ) bieden is vrijwillig maar niet altijd vrijblijvend. Bij geschillen tussen de betrokkenen bij de hulp, geboden door een CBJ, dan kunnen elk van deze betrokkenen een beroep doen op de Bemiddelingscommissie. Deze commissie heeft de taak te bemiddelen met het oog op het bereiken van een minnelijke schikking. Lukt dit, dan wordt de zaak opnieuw toevertrouwd aan de vrijwillige hulpverlening. Indien geen minnelijke regeling tot stand komt, beslist de commissie ofwel de zaak uit handen te geven (klasseren) ofwel de zaak over te maken aan de jeugdrechtbank (=JRB). Naast het garanderen van individuele bijstand aan jongeren en gezinnen dienen de CBJ s een algemeen preventief beleid te voeren. Deze preventieve werking heeft als algemene doelstelling POS s te voorkomen. Na verwijzing vanuit een CBJ of een JRB wordt de hulpverlening en desgevallend de opvang van de minderjarige opgenomen door een erkende voorziening van de BJB. De consulent van een CBJ of een Sociale Dienst van de Vlaamse Gemeenschap bij de JRB coördineert de hulpverlening die t.a.v. een minderjarige en zijn gezin georganiseerd wordt. De diensten voor pleegzorg zijn één van de door de overheid erkende categorieën voorzieningen binnen de Bijzondere Jeugdbijstand.

8 8 De plaatsing in een voorziening voor BJB gebeurt in principe uitsluitend door een CBJ of een JRB. Een uitzondering hierop zijn de plaatsingen in een gemeenschapsinstelling. Dit kan enkel door een JRB. 1.2 Hoe werkt de Bijzondere Jeugdbijstand voor NBBM? Omdat de reglementering voor deze doelgroep vaak aangepast wordt, verwijzen we naar of Dit zijn 2 websites van het Vlaams Minderhedencentrum. 1.3 Pleegzorg en de Bijzondere Jeugdbijstand Pleegzorg binnen de BJB organiseert de plaatsing van NBBM in pleeggezinnen. De plaatsing gebeurt in opdracht van een CBJ, een JRB of een OCMW. Een plaatsingsmaatregel is tijdelijk en kanvan korte of lange duur zijn. De diensten voor pleegzorg staan in voor de werving en selectie van pleeggezinnen alsook voor de begeleiding van de plaatsing (ouders, pleegouders en pleegkind). Een consulent van de plaatsende instantie coördineert de hulpverlening. Voor actuele informatie over domiciliëring, kinderbijslag en mutualiteit verwijzen we naar of of Je kan je ook wensen tot je eigen mutualiteit of kinderbijslagfonds. 1.4 Administratieve regelingen en de Bijzondere Jeugdbijstand Domiciliëring Zie of Kinderbijs lag Bij plaatsing in een pleeggezin is een algemene afwijking op de voorwaarden om het recht op kinderbijslag te openen van toepassing: [ ] de werknemer recht heeft op kinderbijslag voor de in zijn gezin geplaatste kinderen, welke niet zijn bedoeld in artikel 51 8 van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders, indien dit kind in zijn gezin geplaatst is hetzij door bemiddeling van een erkende of betoelaagde dienst voor gezinsplaatsing [ ] en op voorwaarde dat deze plaatsing in het gezin wordt bevestigd in een behoorlijk getekende en gedateerde verklaring vanwege de betrokken dienst (omzendbrief 451, 4 mei 1983)

9 Trierstraat 70,1000 Brussel Tel:02/ (centraalnummer) Inlichtingendienst:02/ Bereikbaar:alle werkdagen van 8uur tot 16uur. 9 Bijkomende informatie hieromtrent is te bekomen bij de inlichtingendienst van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers: Trierstraat70, 1000 Brussel Inlichtingendienst: 02/ Bereikbaar: alle werkdagen van 8uur tot 16uur Bij plaatsing in een pleeggezin mag het recht op kinderbijslag geopend worden in hoofde van de (oudste) pleegouder (= de rechthebbende). De kinderbijslag wordt verzorgd door het kinderbijslagfonds van de werkgever van de pleegouder. Indien de pleegouder een vervangingsinkomen geniet, wordt de kinderbijslag uitbetaald via het kinderbijslagfonds van de laatste werkgever van de pleegouder. Wanneer een persoon geen vervangingsinkomen heeft, wegens schorsing bij de RVA, kan deze persoon onder bepaalde voorwaarden bij de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers de gewaarborgde kinderbijslag vragen 1. Deze regel geldt enkel voor eigen kinderen. Pleegkinderen komen hiervoor niet in aanmerking. Bij de start van de plaatsing dient de pleegouder het kinderbijslagfonds van zijn werkgever (of de Rijksdienst voor Kinderbijslag) op de hoogte te stellen van de plaatsingsmaatregel. Wanneer een plaatsing in een pleeggezin na de meerderjarigheid op vrijwillige basis verder gezet wordt (maximum tot 20 jaar), houdt dit ook de verdere toekenning van de kinderbijslag in (behalve wanneer het pleegkind werkt). Bij plaatsing in een pleeggezin wordt het ontvangen bedrag (= 2/3 van de totale kinderbijslag) in mindering gebracht van de te ontvangen dagprijs. 1/3 van de totale kinderbijslag wordt op een spaarboekje op naam van de minderjarige gestort of gebruikt voor de onkosten van voornoemde persoon Mutualiteit Zie Nutt ige adressen Voor het adres van en contactname met het Comité voor Bijzondere Jeugdbijstand of de Sociale dienst van de Vlaamse gemeenschap bij de Jeugdrechtbank in uw gerechtelijk arrondissement, raadpleegt u het best uw begeleider voor pleegzorg. 1 Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers

10 Varia JOLIJN Een luisterlijn voor jongeren en ouders of iedereen met vragen omtrent een maatregel of beslissing in de BJB: Tel: (gratis) Bereikbaar: maandag van9u tot 13u; woensdag envrijdag van13u tot18u

11 11 2. Het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een handicap (= VFSIPH) 2.1 Wat is het VFSIPH? 2 Het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap is een organisatie (parastatale) die zich tot doel stelt de sociale integratie van personen met een handicap te bevorderen op individueel en collectief vlak: individueel: door bijvoorbeeld voorlichting bij studie- en beroepskeuze, door opleiding, aan de hand van tewerkstellingsbevorderende initiatieven of, door middel van het verlenen van tussenkomsten in de kosten voor aanpassingen en hulpmiddelen (materiële hulp), ; collectief: door de erkenning en subsidiëring van instellingen zoals revalidatiecentra, internaten, dagcentra, centra voor gespecialiseerde voorlichting, beroepsopleiding, beschutte werkplaatsen, pleegzorg, De concrete realisatie van het hulpaanbod van het VFSIPH gebeurt door de instellingen (= alle collectieve voorzieningen erkend en gesubsidieerd door het VFSIPH). Doelgroep Het VFSIPH richt zich tot personen met een handicap. Handicap staat voor elke langdurige en belangrijke beperking van de sociale integratiekansen van een persoon ten gevolge van een aantasting van de verstandelijke, psychische, lichamelijke en/ of zintuiglijke mogelijkheden. Om aanspraak te kunnen maken op het hulpverleningsaanbod van het VFSIPH dienen drie voorwaarden vervuld te zijn: 1. de persoon met een handicap mag nog geen 65 jaar zijn; 2. de persoon met een handicap moet effectief in België verblijven; 3. de persoon met een handicap moet op datum van de aanvraag een ononderbroken verblijf van vijf jaar in België hebben of in de loop van zijn leven reeds tien jaar in België gewoond hebben. Voor de minderjarige met een handicap en gelijkgestelden (= verlengd NBBM of onbekwaamverklaarden) geldt voornoemde voorwaarde voor de wettelijke vertegenwoordiger. Van voorwaarde drie wordt afgeweken voor bepaalde groepen personen met een handicap: personen die de Belgische nationaliteit hebben; de meeste onderdanen van lidstaten van de Europese Unie; staatlozen(= personen metonbepaalde nationaliteit); erkende NBBM; 2 Naar: VFSIPH, Handige informatie voor personen met een handicap, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Algemeen Welzijnsbeleid,1998;info opwebsite VFSIPH.

12 12 personen die niet tot voornoemde categorieën behoren maar kinderbijslag krijgen. De NBBM die aan de toelatingscriteria beantwoorden kunnen door de JRB toevertrouwd worden aan een collectieve voorziening van het VFSIPH bestemd voor NBBM. Wanneer de plaatsende instantie een CBJ is, kan enkel een plaatsing in een erkend observatiecentrum georganiseerd worden. NBBM met een handicap die beroep wensen te doen op het aanbod van het VFSIPH dienen via een erkend multidisciplinair team een aanvraag in te dienen bij één van de provinciale afdelingen van het Vlaams Fonds. Meer informatie over de verschillende aanvraagprocedures is terug te vinden op de website van het VFSIPH: Hoe werkt het VFSIPH voor de NBBM? Zie of

13 Pleegzorg en het VFSIPH Pleegzorg georganiseerd door het VFSIPH is een werkvorm die de opvang van minderjarige en meerderjarige personen met een handicap in pleeggezinnen voorziet. De plaatsing van een minderjarige met een handicap in een pleeggezin gebeurt meestal in opdracht van een officiële plaatsende instantie en na goedkeuring van de aanvraag door een provinciale afdeling van het VFSIPH. De diensten voor pleegzorg staan in voor de werving en selectie van pleeggezinnen alsook voor de begeleiding van de plaatsing (ouders, pleegouders en pleegkind). Bij plaatsing door een CBJ of JRB coördineert een consulent van de plaatsende instantie de hulpverlening. Bij plaatsing in een pleeggezin kan de minderjarige gedomicilieerd worden op het adres van het pleeggezin. Wanneer dit van toepassing is wordt het pleegkind ook ingeschreven bij het ziekenfonds van de pleegouders en kan er kinderbijslag getrokken worden in hoofde van de pleegouder. Wanneer de minderjarige bij zijn ouders gedomicilieerd blijft, blijven de ouders kinderbijslag trekken en blijft het pleegkind aangesloten bij het ziekenfonds van zijn ouders. 2.4 Administratieve regelingen en het VFSIPH Domiciliëring Zie Kinderbijs lag NBBM met een handicap krijgen een verhoogde kinderbijslag. Voor meer inforrmatie: Mutualiteit Zie Nutt ige Adressen Het Vlaams Fonds voor desociale Integratievan Personen met een Handicap Sterrenkundelaan 30, 1210 Brussel tel: 02/ Fax: 02/ Website:

14 14 Om beroep te kunnen doen op het hulpaanbod van het VFSIPH dient men zich in te schrijven bij één van de provinciale afdelingen van het Fonds. Voor de adressen van de lokale afdelingen wendt u zich best tot de dienst voor pleegzorg die erkend is door het VFSIPH. Ombuds- en infodienst VFIPH Adres hoofdzetel tel: 02 / / Fax: 02 /

15 15 3. Kind en Gezin 3.1 Wat is Kind en Gezin 3 Kind en Gezin is een Vlaamse openbare instelling die het welzijn, de gezondheid en de levenskansen van het kind (= 0-12 jaar) behartigt en de ouders (of de persoon die het kind onder zijn bewaring heeft) ondersteunt in de zorg voor het kind. Hierbij ligt de klemtoon op kinderen onder de drie jaar. De huidige dienstverlening van Kind en Gezin centreert zich rond vier kernactiviteiten: preventieve zorg, kinderopvang, de maatschappelijke positie van het kind en adoptie. 3.2 Hoe werkt Kind en Gezin voor NBBM? Het aanbod van Kind en Gezin is bestemd voor een ieder ongeacht zijn afkomst of verblijfssituatie in België. In het decreet worden migrantenkinderen als groep benoemd, waarvoor de instelling op vlak van de ontwikkeling van het kind in zijn gezin en in de samenleving bijzonder actief moet zijn. Migrantenkinderen is een synoniem voor buitenlandse kinderen. Of deze kinderen in het bezit zijn van een geldig verblijfsdocument doet niet ter zake. Conform de naam van de instelling is het aanbod in hoofdzaak bestemd voor het kind en zijn gezin. Toch zijn er precedenten waarbij er NBBM via het stelsel van Kind en Gezin opgevangen werden en worden in pleeggezinnen. De inspectie van Kind en Gezin oordeelt individueel bij iedere vraag om afwijking om een bijzondere reden. 3.3 Pleegzorg en Kind en Gezin Pleegzorg binnen Kind en Gezin organiseert de opvang van NBBM tussen 0 en 12 jaar in pleeggezinnen. Het betreft hier enkel kortdurende plaatsingen van maximum 6 maanden. Een plaatsing gebeurt uitsluitend op vraag van en met het akkoord van de ouders (of de persoon die de minderjarige wettelijk of feitelijk onder zijn bewaring heeft). Er is geen tussenkomst van een plaatsende instantie. Wanneer er geen ouders zijn of aanwezig zijn, dient bij de dienst Bijzondere opvang een afwijking op de reglementering gevraagd te worden. Voor domicilie, kinderbijslag en mutualiteit zie Administratieve regelingen 3 Naar:KindenGezin, Jaarverslag 1998;Welzijnsboekje,wetgeving entoelichting,

16 16 Enkel de administratieve regelingen in het kader van pleegzorg binnen Kind en Gezin worden hieronder besproken Domiciliëring Zie Kinderbijs lag Zie of Mutualiteit Zie

17 Nutt ige adressen Kind en Gezin Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel Tel: 02/ Fax: 02/ Voor de adressen van de plaatselijke afdelingen, wendt u zich best tot de begeleider van de dienst voor pleegzorg die private plaatsingen organiseert Plaatsingdiensten Kinderdienst van Teledienst Kogelstraat 40, 1000 Brussel Tel: 02/ Fax: 02/ De Mutsaard Maurits Sabbelaan 57, 2020 Antwerpen Tel: 03/ Fax: 03/ Opvang hoofdzetel Tenderstraat 14, 9000 Gent Tel: 09/ Fax: 09/ Dienst Gezinsplaatsing Sociaal Centrum vzw Visserij 153, 9000 Gent Tel: 059/ Fax: 059/ Varia De ombudsdienst De ombudsdienst heeft een driedelige opdracht: informeren, klachten behandelen (en eventueel bemiddelen) en signaleren van problemen. Iedereen die met Kind en Gezin in contact komt kan bij de ombudsdienst terecht. Tel: 02/ Fax: 02/ Bereikbaar: alle werkdagen van 9u tot 17u

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS WAT IS PLEEGZORG? HOE VINDEN WIJ Uw kind gaat in een pleeggezin

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

Pleegzorg Kompaan en De Bocht

Pleegzorg Kompaan en De Bocht Pleegzorg Kompaan en De Bocht Informatie voor mensen die mogelijk pleegouder willen worden Pleegzorg Kompaan en De Bocht (2012) 3 april 2012 Pleegzorg Kompaan en De Bocht (2012) 2 Inhoud 1. Wat is pleegzorg?

Nadere informatie

DECREET. betreffende het algemeen welzijnswerk

DECREET. betreffende het algemeen welzijnswerk VLAAMS PARLEMENT DECREET betreffende het algemeen welzijnswerk HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Artikel 2 In dit decreet wordt verstaan onder

Nadere informatie

Een statuut voor pleegouders. april 2017

Een statuut voor pleegouders. april 2017 Een statuut voor pleegouders april 2017 Een statuut volgens Europa Europese aanbeveling (87)6 van het Comité van Ministers van de Raad van Europa on foster families 1) de lidstaten dienen een systeem van

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

De sociale plattegrond

De sociale plattegrond De sociale plattegrond Sector: Agentschap Jongerenwelzijn Spreker: Tom Elen (Agentschap Jongerenwelzijn) H1 - Opdracht Agentschap Jongerenwelzijn (beleidsdomein = WVG) Afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid

Nadere informatie

Aanbod Bijzondere Jeugdbijstand (BJB)

Aanbod Bijzondere Jeugdbijstand (BJB) Aanbod Bijzondere Jeugdbijstand (BJB) Té-jongeren : intersectorale zoektocht, 27 november 2012 Vooraf Werking BJB wordt bepaald door het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand Typisch

Nadere informatie

Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners

Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners Als ouders een tijdje niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen Het kan dat ouders door omstandigheden in moeilijkheden verkeren, of dreigen te komen,

Nadere informatie

Jongerenwelzijn: Gemeenschapsinstelling De Zande

Jongerenwelzijn: Gemeenschapsinstelling De Zande Jongerenwelzijn: Gemeenschapsinstelling De Zande Campus Bernem: Sint-Andreaslaan 5 8730 Beernem Campus Ruiselede: Bruggesteenweg 130 8755 Ruiselde Contactpersoon Patrick Defoor Telefoonnummer (051) 65

Nadere informatie

Verzoekschrift over de pleegzorg van kinderen met een handicap

Verzoekschrift over de pleegzorg van kinderen met een handicap Advies Verzoekschrift over de pleegzorg van kinderen met een handicap Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke kansen. Verzoekschrift van 19 december 2003 over de pleegzorg van kinderen met een

Nadere informatie

Dringende Medische Hulpverlening

Dringende Medische Hulpverlening Versie nr: 1 Laatste wijziging: 30-06-2007 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aanspraak

Nadere informatie

Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB. Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg

Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB. Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg Opvang Kinderdienst Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg Gezinnen raken tijdelijk uit hun evenwicht : een onverwachte ziekte, mentale of fysieke

Nadere informatie

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap A001 Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap Provinciale afdeling VF Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS OPV10-ouders_100818.indd 1 10-09-2010 12:03:32 KIEZEN VOOR PLEEGZORG?

Nadere informatie

4Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Opvang van minderjarige vreemdelingen.

4Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Opvang van minderjarige vreemdelingen. 4Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Opvang van minderjarige vreemdelingen. Of je nu illegaal (zonder recht op verblijf) in België verblijft, in een procedure caat wanneer

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Dringende medische hulpverlening

Dringende medische hulpverlening Dringende medische hulpverlening Versie nr: 2 Laatste wijziging: 8-2018 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden

Nadere informatie

PERS MAP. Jongerenwelzijn

PERS MAP. Jongerenwelzijn PERS MAP Jongerenwelzijn INHOUD PERSMAP Jongerenwelzijn begeleidt jongeren in een problematische opvoedingssituatie (POS) en jongeren die een als misdrijf omschreven feit (MOF) hebben gepleegd. WAT IS

Nadere informatie

Gezinsplaatsing Sociaal Centrum Opvang Kinderdienst De Mutsaard

Gezinsplaatsing Sociaal Centrum Opvang Kinderdienst De Mutsaard Gezinsplaatsing Sociaal Centrum Opvang Kinderdienst De Mutsaard Bijzondere Jeugdbijstand Op verwijzing van CBJ en JRB Kind en Gezin Gezinsondersteunende pleegzorg Gezinnen raken tijdelijk uit hun evenwicht

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

PLEEGOUDER WORDEN BIJ ENTREA: SELECTIE EN VOORBEREIDING

PLEEGOUDER WORDEN BIJ ENTREA: SELECTIE EN VOORBEREIDING PLEEGOUDER WORDEN BIJ ENTREA: SELECTIE EN VOORBEREIDING informatie voor (nieuwe) pleeggezinnen Welkom! Entrea is blij met uw belangstelling voor het pleegouderschap en u staat voor de keus om u als pleeggezin

Nadere informatie

6Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op medische verzorging van minderjarige vreemdelingen.

6Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op medische verzorging van minderjarige vreemdelingen. 6Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Recht op medische verzorging van minderjarige vreemdelingen. Of je nu illegaal of legaal in België verblijft, wanneer je feitelijk

Nadere informatie

Zorg voor een kind van familie of bekende

Zorg voor een kind van familie of bekende Zorg voor een kind van familie of bekende Netwerkpleegzorg Folder bestemd voor: netwerk pleegouders 0-18 jaar U neemt de zorg voor een kind van een familielid of bekende (tijdelijk) over. Dat noemen we

Nadere informatie

Standpunt: Vlaamse kermis enig reddingsmiddel voor de bijzondere jeugdzorg [1]

Standpunt: Vlaamse kermis enig reddingsmiddel voor de bijzondere jeugdzorg [1] Standpunt: Vlaamse kermis enig reddingsmiddel voor de bijzondere jeugdzorg [1] Bijzondere jeugdzorg op zoek naar 2 euro per kind per dag. Vlaamse Kermis noodzakelijk om putten werking jeugdzorg te dempen!

Nadere informatie

Financiële steun equivalent aan het leefloon

Financiële steun equivalent aan het leefloon Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is financiële steun equivalent aan het leefloon? 3) Wie heeft recht op het equivalent leefloon? 4) Aan welke 2 verplichte

Nadere informatie

Procedure pleegzorg Bestandspleegzorg pleegouderbestand Netwerkpleegzorg

Procedure pleegzorg Bestandspleegzorg pleegouderbestand Netwerkpleegzorg Procedure pleegzorg Er zijn twee manieren waarop aspirant pleegouders in contact kunnen komen met pleegzorg. Dit kan via bestandspleegzorg of via netwerkpleegzorg. Bestandspleegzorg Iemand die geïnteresseerd

Nadere informatie

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) A001 Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Provinciale afdeling Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR WIE DE AANVRAAG

Nadere informatie

Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg (SOP)

Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg (SOP) Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg (SOP) Studiedag Pleegzorg anno 2014 drs. Marijke Robberechts Prof. dr. Johan Vanderfaeillie 5-12-2013 pag. 1 Inhoudstafel Inleiding: samenwerking in pleegzorg Project

Nadere informatie

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen?

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen? Het multidisciplinair team VAPH van VCLB Leuven Infobrochure voor leerlingen en hun ouders Wat betekent het CLB voor u? Het centrum voor leerlingenbegeleiding biedt informatie, advies, diagnostiek en korte

Nadere informatie

Het recht op een forfaitaire bijslag moet onderzocht worden per kind.

Het recht op een forfaitaire bijslag moet onderzocht worden per kind. Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 22.12.2003 II/A/996/43/agy onze ref. uw ref. contact Annik Garigliany Adjunct-adviseur telefoon

Nadere informatie

over de behandeling van screenings- en begeleidingsopdrachten

over de behandeling van screenings- en begeleidingsopdrachten over de behandeling van screenings- en begeleidingsopdrachten Soms vinden ouders of minderjarigen, in overleg met een consulent van een Comité voor Bijzondere Jeugdzorg of van een Jeugdrechtbank, een gezin

Nadere informatie

Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen?

Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen? Uw kind inschrijven bij het VAPH Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen? centrum voor ontwikkelingsstoornissen UZ Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer 33 3000 Leuven tel. 016 33 75

Nadere informatie

Betreft : Gevolgen voor het recht op maatschappelijke dienstverlening van de opheffing van code 207 «opvangstructuur» op vrijwillige basis

Betreft : Gevolgen voor het recht op maatschappelijke dienstverlening van de opheffing van code 207 «opvangstructuur» op vrijwillige basis Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be Of bel naar 02 508 85 85 Aan mevrouwen de Voorzitsters Aan de heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter MDT TER KOUTER- CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Aaltersesteenweg 2 9800 Deinze Tel. 09/386.38.90 - Fax : 09/386.82.72 E-mail : info@terkouter.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

2. ONDERWIJS, VORMING EN OPLEIDING

2. ONDERWIJS, VORMING EN OPLEIDING PUBLICATIEPLAN 1. ALGEMEEN 1.1. OVERHEDEN EN INSTELLINGEN 1.1.1. Europese Commissie Helios II 1.1.2. Federale Overheden 1.1.3. Gewestelijk 1.1.4. Provinciaal 1.1.5. Regionaal 1.1.6. Intercommunaal 1.1.7.

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

DECREET BETREFFENDE HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK - 19 DECEMBER 1997

DECREET BETREFFENDE HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK - 19 DECEMBER 1997 DECREET BETREFFENDE HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK - 19 DECEMBER 1997 PUBLICATIE BELGISCH STAATSBLAD: 17 FEBRUARI 1998 Algemene bepalingen Algemene opdracht, doelstellingen, taken en werkingsprincipes Taken

Nadere informatie

7,4. Spreekbeurt door een scholier 2552 woorden 16 december keer beoordeeld. Nederlands

7,4. Spreekbeurt door een scholier 2552 woorden 16 december keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 2552 woorden 16 december 2002 7,4 383 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding: Ik doe mijn spreekbeurt over pleegzorg om 2 redenen. De eerste is dat ik zelf een pleegbroer

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 3137 woorden 4 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inhoudsopgave. Inleiding

6,4. Werkstuk door een scholier 3137 woorden 4 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inhoudsopgave. Inleiding Werkstuk door een scholier 3137 woorden 4 maart 2007 6,4 82 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat houdt pleegzorg in? 1. 1 Wat is pleegzorg precies? 1. 2 Om wat voor kinderen gaat

Nadere informatie

Stuk 1325 (1998-1999) Nr. 1. Zitting 1998-1999. 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1325 (1998-1999) Nr. 1. Zitting 1998-1999. 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1325 (1998-1999) Nr. 1 Zitting 1998-1999 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET houdende goedkeuring van het samenwerkingsakkoord van 20 oktober 1998 tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat? 11 Goed om

Nadere informatie

www.vlaamsezorgverzekering.be

www.vlaamsezorgverzekering.be www.vlaamsezorgverzekering.be De Vlaamse zorgverzekering wil een (gedeeltelijke) dekking bieden van kosten voor niet-medische zorgen verleend aan een zorgbehoevende vernieuwde regeling vanaf 2003 om zorgverzekering

Nadere informatie

Dienst Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Bijlage(n) Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend Advies

Dienst Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Bijlage(n) Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend Advies aan Mevrouwen de Voorzitsters en de Heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Bijlage(n) Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 535 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 30 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

Ter informatie voor de leerkracht:

Ter informatie voor de leerkracht: Ter informatie voor de leerkracht: Dit is een beperkte verklarende woordenlijst. Voor meer praktische vragen verwijzen wij graag door naar het Infodossier Leerlingen zonder wettig verblijf van het Vlaams

Nadere informatie

FACTSHEET PLEEGZORG 2012

FACTSHEET PLEEGZORG 2012 FACTSHEET PLEEGZORG 2012 In Nederland worden veel kinderen door familieleden of bekenden opgevoed wanneer dat door omstandigheden in de thuissituatie niet mogelijk is. Bij deze informele zorg is geen jeugdzorg-

Nadere informatie

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE OCMW DE PANNE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN HET OCMW.

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE OCMW DE PANNE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN HET OCMW. PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE OCMW DE PANNE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN HET OCMW. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 21 juni 2017 Aanwezig: Simonne Blanckaert,

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

Pleegzorg doe je samen

Pleegzorg doe je samen Kinderen mogen opgroeien in een gezin Pleegzorg doe je samen Informatie voor professionals Kinderen horen thuis, en als dat niet kan: zo thuis mogelijk. Met dit motto geven we bij Lindenhout vorm aan de

Nadere informatie

Vluchtelingen: traject, statuut, sociale rechten..? in samenwerking met:

Vluchtelingen: traject, statuut, sociale rechten..? in samenwerking met: Vluchtelingen: traject, statuut, sociale rechten..? in samenwerking met: 1. Overzicht wettelijke verblijfsmotieven Burgers van de unie Gezinshereniging, gezinsvorming reguliere migratie Arbeid Studies

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE

INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE A D O P T I E 1 INLEIDING Wie in zijn praktijk geconfronteerd wordt met een vrouw die ongewenst zwanger is en overweegt haar kind af te staan voor adoptie vindt in deze

Nadere informatie

Begeleiden als bepalende kerntaak

Begeleiden als bepalende kerntaak Begeleiden als bepalende kerntaak Themafiche: Begeleidingen in 2017 Deze themafiche geeft de resultaten van de kernopdracht van Pleegzorg West-Vlaanderen weer: de cijfers over de begeleidingen van pleegkinderen,

Nadere informatie

Stichting Overijsselse Pleegouders

Stichting Overijsselse Pleegouders STICHTINGSPLAN Stichting Overijsselse Pleegouders Huidige naam is: Stichting Pleegouders Overijssel Pagina 1/8 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Uitgangspunten Overijsselse Pleegouders... 4 1.1. Problematiek

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PLEEGGEZINNEN

INFORMATIE VOOR PLEEGGEZINNEN INFORMATIE VOOR PLEEGGEZINNEN OVER GELD EN ZO... Over geld en zo Praten over geld is belangrijk, ook al is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Als pleeggezin van Entréa krijgt u te maken met regelingen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PLEEGOUDERS. Procedure Netwerk Op weg naar het pleegouderschap

INFORMATIE VOOR PLEEGOUDERS. Procedure Netwerk Op weg naar het pleegouderschap INFORMATIE VOOR PLEEGOUDERS Procedure Netwerk Op weg naar het pleegouderschap 2 1. Inleiding 4 2. De Rading, voorziening voor pleeggezinnen 4 3. Acceptatie 5 4. Verklaring van Geen Bezwaar 5 5. Medische

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

RECHT OP ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING (= ZIV) VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING

RECHT OP ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING (= ZIV) VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Verblijfsstatuten & Gezondheidszorg voor asielzoekers, subsidiair beschermden en erkende vluchtelingen Een overzicht over de diverse procedures om medische zorgen te bekomen rekening houdende met de verblijfsstatus

Nadere informatie

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DRINGENDE MEDISCHE KOSTEN VOOR PERSONEN DIE ILLEGAAL OP HET GRONDGEBIED VERBLIJVEN

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DRINGENDE MEDISCHE KOSTEN VOOR PERSONEN DIE ILLEGAAL OP HET GRONDGEBIED VERBLIJVEN REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DRINGENDE MEDISCHE KOSTEN VOOR PERSONEN DIE ILLEGAAL OP HET GRONDGEBIED VERBLIJVEN Vastgesteld bij besluit OCMW-raad op 28 mei 2019 Dit reglement treedt in

Nadere informatie

Deel 3: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 10 meisjes

Deel 3: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 10 meisjes Deel 3: JEZ residentiële voorziening bis Capaciteit 0 meisjes 3.. Organigram van JEZ 3.2. Statistische gegevens JEZ 59 3.. Organigram van JEZ 60 3.2. Statistische gegevens JEZ 3.2.. Bezettingsgraad Tabel

Nadere informatie

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s In het decreet betreffende het onderwijs XXIII werden een aantal nieuwe maatregelen doorgevoerd met betrekking tot huisonderwijs. Daarin werd ook een rol voorzien

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Rechtsbijstand bij bemiddeling

Rechtsbijstand bij bemiddeling Rechtsbijstand bij bemiddeling De wet van 21 februari 2005 in verband met de bemiddeling heeft de mogelijkheid geopend rechtsbijstand toe te kennen in elke procedure van vrijwillige of gerechtelijke bemiddeling

Nadere informatie

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.

Publicatie B.S.: Inwerkingtreding: Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 24 april 2009 tot vaststelling van de voorwaarden voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

Bevoegdheid bij het verlaten van de opvangstructuur

Bevoegdheid bij het verlaten van de opvangstructuur Bevoegdheid bij het verlaten van de opvangstructuur 1) De bijzondere bevoegdheidsregel voor het toekennen van een huurwaarborg bij het verlaten van een opvangstructuur Voor we de verschillende situaties

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op:

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op: Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 juni 2002 (26.06) (OR. fr) PUBLIC 9893/02 Interinstitutioneel dossier: 2001/0111 (COD) LIMITE 211 MI 108 JAI 133 SOC 309 CODEC 752 BIJDRAGE VAN DE IDISCHE

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PLEEGGEZINNEN

INFORMATIE VOOR PLEEGGEZINNEN INFORMATIE VOOR PLEEGGEZINNEN OVER GELD EN ZO... Over geld en zo Praten over geld is belangrijk, ook al is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Als pleeggezin van Entrea krijgt u te maken met regelingen

Nadere informatie

Verblijfsstatuten en gezondheidszorg voor vreemdelingen deelschema [ versie 11/2009 actualiseringen verschijnen op onze websites ]

Verblijfsstatuten en gezondheidszorg voor vreemdelingen deelschema [ versie 11/2009 actualiseringen verschijnen op onze websites ] Verblijfsstatuten en gezondheidszorg voor vreemdelingen deelschema [ versie 11/2009 actualiseringen verschijnen op onze websites ] AvI Attest van Immatriculatie 13. Langdurig ingezeten derdelanders 13.1.

Nadere informatie

Adoptie Stap voor stap

Adoptie Stap voor stap Adoptie Stap voor stap Heb je interesse om een kindje te adopteren? Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) maakt je graag wegwijs in de verschillende adoptieprocedures. Adoptiekinderen kunnen zowel weeskinderen

Nadere informatie

SAMEN KINDEREN VLEUGELS GEVEN. Een statuut voor pleegzorgers.

SAMEN KINDEREN VLEUGELS GEVEN. Een statuut voor pleegzorgers. SAMEN KINDEREN VLEUGELS GEVEN Een statuut voor pleegzorgers. Hallo! Sinds 1 september 2017 is er een nieuwe wet die het statuut voor pleegzorgers regelt. De nieuwe regeling geeft ouders, pleegzorgers en

Nadere informatie

De administrateur-generaal

De administrateur-generaal Trierstraat 70 B-1000 Brussel De administrateur-generaal Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 18.12.2009 uw ref. contact Hugo Bogaert adviseur telefoon 02-237 23 61 02-237 21 11 Betreft: Artikel

Nadere informatie

gelet op artikel 63, eerste alinea punt 3 van het EG-Verdrag,

gelet op artikel 63, eerste alinea punt 3 van het EG-Verdrag, P5_TA(2002)0591 Verblijfstitel met een korte geldigheidsduur * Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een richtlijn van de Raad betreffende de verblijfstitel met een korte

Nadere informatie

Jeugdzorg in ontwikkeling

Jeugdzorg in ontwikkeling Jeugdzorg in ontwikkeling Prof. Dr. J. Vanderfaeillie De Maeyer Skrållan Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen Vakgroep Klinische en Levenslooppsychologie 21-2-2014 pag. 2 Inhoud Aanleiding voor

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

Betreft: Toepassing van artikel 44bis KBW ingeval van plaatsing van het kind met een beschermd recht

Betreft: Toepassing van artikel 44bis KBW ingeval van plaatsing van het kind met een beschermd recht Trierstraat 70 B-1000 Brussel dienst Controle Afzender RKW Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 21.12.2012 uw ref. contact Peter Savat Guy Tillieux sociaal inspecteurs telefoon 02-237 21 07 02-237 23 60

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. - Naam, zetel, doel

Hoofdstuk 1. - Naam, zetel, doel Gallaitstraat 86 bus 12 I 1030 Brussel I 02 244 93 39 I info@defederatie.org www.defederatie.org Hoofdstuk 1. - Naam, zetel, doel Art. 1. De vereniging draagt de naam De Federatie Sociaal-Cultureel Werk

Nadere informatie

Daidalos vzw. Veiligheidsondersteunend beleid

Daidalos vzw. Veiligheidsondersteunend beleid Daidalos vzw Veiligheidsondersteunend beleid Daidalos vzw: Situering Voorziening Bijzondere Jeugdbijstand Mobiele/ semi-ambulante hulpverlening bij Problematische opvoedingssituaties (POS): hoofdzakelijk

Nadere informatie

1. De partnerrelatie. 1.1 Een relatie in evolutie

1. De partnerrelatie. 1.1 Een relatie in evolutie Mensen zijn sociale wezens. De meeste mensen hebben behoefte aan contact en aan samenleven met anderen. Zowel gezins- en familieleden als vrienden zijn waardevolle schakels in uw sociale netwerk. Dat netwerk

Nadere informatie

Decreet betreffende het algemeen welzijnswerk

Decreet betreffende het algemeen welzijnswerk Decreet betreffende het algemeen welzijnswerk 08/05/2009 HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder : 1 algemeen

Nadere informatie

Asielaanvragen en beschermingsgraad januari 2016

Asielaanvragen en beschermingsgraad januari 2016 Asielaanvragen en beschermingsgraad januari 2016 Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Publicatiedatum: 26 februari 2016 Inhoud

Nadere informatie

De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt:

De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt: De VLAAMSE RAAD heeft aangenomen en Wij, EXECUTIEVE, bekrachtigen hetgeen volgt: HOOFDSTUK I Inleidende bepaling Artikel I Dit decreet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 59bis van de Grondwet.

Nadere informatie

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen.

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be December 2010 Rechten van ouders in de Bijzondere Jeugdbijstand. Vanuit het perspectief

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Tijdige toegang tot de jeugdhulp Rechtstreeks en niet rechtstreeks

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen

Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen Wat is het verlof voor pleegzorgen? Het betreft een verlof dat u de mogelijkheid biedt afwezig te zijn van uw werk gedurende een aantal dagen per jaar,

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Studeren kost geld: cursussen, een kot, inschrijvingsgeld,. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het voor jou toch de moeite om een aanvraag in te dienen.

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op dd mm yyyy;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op dd mm yyyy; Informatief 2009/043 - bijlage Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijze van subsidiëring door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap van de opvang van personen met een handicap

Nadere informatie