MVO Jaarverslag Orona the Netherlands B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Jaarverslag Orona the Netherlands B.V."

Transcriptie

1 2013 Orona the Netherlands B.V.

2 Pagina 2/ l versie 1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 ORONA S GREEN onze verplichting aan duurzaamheid 2. Verplichting aan de maatschappij 2.1 Verplichting aan onze Klanten 2.2 Verplichting aan de werkgelegenheid 2.3 Verplichting aan opleiding 2.4 Aansluiting van ORONA bij het Global Compact -initiatief 3. Verplichting aan het milieu 3.1 Milieubeleid van ORONA 3.2 Veiligheidsbeleid van ORONA 4. Betrokkenheid bij de omgeving 4.1 COEPC - Verplichte bijdragen voor Onderwijs en Coöperatieve Promotie 4.2 Bijdrage aan MUNDUKIDE 4.3 Solidair project met de families van Marrupa 4.4 Erkenning van de Kamer van Lorca aan Orona Pecrés 4.5 Lokale initiatieven

3 Pagina 3/ l versie Inleiding 1.1 ORONA S GREEN onze verplichting aan duurzaamheid Toewijding aan de toekomst is een basisbegrip binnen ORONA. Orona s green is binnen de organisatie uiteengezet, begrepen en aangenomen als een motor van de organisatie om te voldoen aan toekomstige behoeften zonder toekomstige generaties in gevaar te brengen. Op het gebied van duurzaamheid nemen wij geen genoegen met de klakkenloze naleving van de van toepassing zijnde wetgeving, maar wij nemen duurzaamheid op als variabele in onze gehele waardeketen. Dit is omdat we overtuigd zijn dat het een middel is om de zakelijke efficiëntie te verbeteren vanuit benadering van al zijn aspecten: Sociaal, Milieu en Economie.

4 Pagina 4/ l versie Verplichting aan de maatschappij 2.1 Verplichting aan onze Klanten Klant wordt bij ORONA met een hoofdletter geschreven. Achter dit aanzienlijk simpele visuele gebaar zit een bedrijfscultuur die gericht op respect en de verfijnde naleving van de behoeften en verwachtingen van de Klant. Behoeften en verwachtingen van onze klanten worden continue gemeten en geanalyseerd. Onder andere door beoordeling van de klant over de ontvangen service. Resultaten hiervan vormen de ontwikkelingsbasis van onze doelen van voortdurende verbetering en het zoeken naar de uitmuntendheid in de service. 2.2 Verplichting aan de werkgelegenheid Het creëren van duurzame kwaliteitsbanen is altijd één van de basisprincipes van onze cultuur geweest. Bovendien wordt dit versterkt door de strategische lijnen vanuit onze moedermaatschappij vastgesteld in het Strategisch Plan (VEO Dit resulteert aan het einde van het jaar 2012 wereldwijd in banen, een hoger aantal dan in het jaar Ook in Nederland is het personeelsbestand als gevolg van positieve groeiontwikkelingen toegenomen. Door middel van de groei en het creëren van nieuwe markten, streven we naar kwaliteits- en duurzaamheidgaranties van bestaande banen. 2.3 Verplichting aan opleiding De verplichting tot het blijven ontwikkelen van personeel van ORONA, is een fundamenteel element van de strategie, en duidelijk geïdentificeerd met zijn toewijding aan de toekomst. Door deze wetenschap moet er vooral gewerkt worden aan de kernelementen van de ontwikkeling van personeel, waardoor: de bekwaamheden van ons personeel worden bevordert door verschuivingen binnen de organisatie. Een groot deel van de organisatorische veranderingen in 2012 konden gedekt worden door interne promoties; behalve dat het personeel zicht continu ontwikkeld, helpen de opleidingen ook bij het behalen van de strategische doelen, te weten, de ontwikkeling van het karakter van een internationaal en servicebedrijf:, het managen van projecten, de technische multimerk-opleiding en vloeiend andere talen spreken. Deze worden geïdentificeerd als essentiële elementen.

5 Pagina 5/ l versie 1.0 Onderstaande cijfers onderbouwen onze opleidingsambitie. 2.4 Aansluiting van ORONA bij het Global Compact -initiatief Ook dit jaar is de aansluiting van ORONA bij het Global Compact - initiatief er een eenduidig bewijs van, dat Orona voorstander is van ethiek en openheid in het management, respect voor en behoud van het milieu en de bevordering van sociale en culturele initiatieven in de gemeenschap. De tien gedrags- en handelingsprincipes die het Global Compact -initiatief verkondigd zijn geïntegreerd in de handelswijze van ORONA.

6 Pagina 6/ l versie Verplichting aan het milieu In 2008 verkreeg ORONA als eerste bedrijf uit de lift- en roltrappenbranche wereldwijd het certificaat voor duurzaam ontwerpen. In 2011 vernieuwde ORONA deze verplichting door het bereik van het certificaat duurzaam ontwerpen te vergroten van Europees niveau (UNE 15031:2003) naar wereldwijd niveau, door te voldoen aan de vereiste standaarden van de norm ISO De methodologie van duurzaam ontwerpen is geïntegreerd in het ontwerpproces en beheersysteem van ORONA, door deze systematiek wordt in elke fase van de product levenscyclus rekening gehouden met het milieu. In 2012 slaagde ORONA erin, de groeiende cijfers van de afgelopen jaren te verbeteren, doordat 61,29% van de gefabriceerde installaties die op de markt komen duurzaam zijn ontworpen. Een duidelijk voorbeeld van de voortdurende verplichting van ORONA aan duurzame ontwikkeling en het milieu. 3.1 Milieubeleid van ORONA ORONA the Netherlands is sinds 2010 gecertificeerd op basis van ISO In 2012 is het CO2 prestatiecertificaat behaald. Hiermee wordt actief invulling gegeven aan onze reductie doelstellingen en het streven naar continue verbetering. Het milieueffect dat door de bedrijfsactiviteiten van ORONA wordt veroorzaakt, is relatief gezien laag. Hierom zijn we echter niet vrijgesteld van de verplichting om middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zo min mogelijk afvalstoffen te produceren. Als voorbeeld staan in hier onder een aantal behaalde resultaten die onze verplichting en voortgang van dit beleid aantonen: Vergaande samenwerking met partners om een energie-neutraal liftconcept te bieden (liften in combinatie met zonnepanelen). Duurzame moderniseringsconcepten. Analyse van brandstofgebruik en rijgedrag. Bewustwordingscampagne energie en brandstofverbruik. Verdere vergroening van het wagenpark Deelname aan diverse bijeenkomsten en werkgroepen om ons Green-beleid verder te verspreiden.

7 Pagina 7/ l versie 1.0 Er is een specifiek hoofdstuk over energiebesparing opgenomen in alle product-, service en bedrijfscatalogi. Er is een procedure bepaald voor het zoeken naar energiebesparende verbeteringen in alle opzichten van de organisatie, product, service, infrastructuur en processen, Orona IDeO-innovation city... Er is een platform voor technische oplossingen voor het moderniseren van de lift ontwikkeld, met als gemeenschappelijk doel het verkrijgen van een betere energiebesparing. 3.2 Veiligheidsbeleid van ORONA Naast milieu en duurzaamheid is ook veiligheid een niet weg te denken element bij het uitvoeren van onze activiteiten en ontwikkelen van onze diensten. Onze aanpak is risico-gericht met als doel risico s volledig te elimineren. Hiervoor is het van essentieel belang om toezicht te houden en bewustwording te creëren. Vanuit deze gedachte en vanuit onze VCA**/BTR certificatie worden: Alle medewerkers en werkzaamheden regelmatig geïnspecteerd op de naleving van veiligheidseisen en het creëren van een veilige werkplek. Alle medewerkers regelmatig betrokken bij overleg en voorlichting over veiligheid en gezondheid. Risico s in kaart gebracht en vastgelegd in een actuele risico-inventarisatie. Worden incidenten onderzocht en maatregelen ter verbetering worden direct doorgevoerd. Veilige hulpmiddelen verstrekt ter voorkoming van risico s en fysiek ongemak.

8 Pagina 8/ l versie Betrokkenheid bij de omgeving Winst heeft bij ORONA alleen zin als de sociale winst gemeten wordt. ORONA besteedt jaarlijks een deel van zijn winst aan het ondersteunen van opleidings- en ontwikkelingsprojecten, evenals aan researchprojecten. Verder worden verschillende initiatieven van cultureel en sociaal karakter ondersteund die bijdragen aan de verbetering van de gemeenschappen waar zij werkt. ORONA financiert ook samenwerkingsprojecten voor het bouwen van infrastructuur en sociale centra in ontwikkelingslanden. 4.1 COEPC - Verplichte bijdragen voor Onderwijs en Coöperatieve Promotie In 2012, heeft ORONA besteed aan het bevorderen van studieen onderzoekcentra, aan het ondersteunen van culturele, vormende en sociale activiteiten en ook aan ontwikkelingsprojecten van coöperaties in derde wereldlanden. Doelstelling is om dit bedrag elk jaar te verhogen. 4.2 Bijdrage aan MUNDUKIDE ORONA is medeoprichter van Mundukide, een stichting om de solidariteit van de wereld met de arme dorpen te bevorderen en om middelen, knowhow van de coöperatieve ervaring te leveren onder de formule Solidariteit + Werk = Sociale Verandering. Het project van Mundukide brengt verschillende activiteiten samen die bedoeld zijn voor het blijvende resultaten. ORONA heeft besteed aan Mundukide.

9 Pagina 9/ l versie Solidair project met de families van Marrupa Buiten dat, heeft ORONA in samenwerking met Mundukide voor het derde opeenvolgende jaar de middelen, die meestal bestemd waren voor het kopen van kerstkaarten, bestemd aan een solidair project van fruitbomen in Mozambique. Het project begon in 2010 met als doel het inkomen te spreiden en de voeding van de boerenfamilies in Marrupa te verbeteren. Bij de eerste twee fases van het project, in de periode , werden verschillende vruchtbomen (mandarijnen, sinaasappelen, citroenen, papaja, ananas, avocado,...) geschonken aan verschillende families van Marrupa. Ze ontvingen gereedschap voor het telen en ze werden geleerd hoe ze de bomen moesten onderhouden om vruchten te krijgen. Deze derde fase van het project richt zich op de verbetering van de geplante bomen door middel van enttechnieken en opnieuw op het opleiden van boeren. De beoordeling van dit project van ORONA en Mundukide is zeer positief, ondanks dat de resultaten niet op korte termijn bekeken kunnen worden daar de bomen minimaal vijf jaar nodig hebben om veel vruchten te geven. De eerste drie jaar zijn inmiddels voorbij, nog maar twee jaar om hun vruchten te kunnen plukken. 4.4 Erkenning van de Kamer van Lorca aan Orona Pecrés De Kamer van Koophandel van Lorca heeft Orona een speciale vermelding gegeven, als dank voor het professionele, toegezegde en vrijwillige werk, evenals voor het redden van mensen die in liften bleven zitten door de aardbeving die Lorca in 2011 verwoestte, en als dank voor de bijdrage van om de meest nodige kosten te dekken. 4.5 Lokale initiatieven Orona the Netherlands B.V. onderkent het nut van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) op lokaal niveau en toont, onder andere, haar maatschappelijk bewustzijn en verantwoording door diverse verenigingen en stichtingen te ondersteunen. De bijdragen die wij leveren kunnen financieel zijn door als sponsor op te treden, maar wij participeren ook door het ter beschikking stellen van aangevraagde goederen..

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 Projectgegevens Opsteller TAJ van Deijzen Versie 2015-1 Status Definitief Datum CO2 verantwoordelijke TAJ van Deijzen 6-8-2015 Directievertegenwoordiger

Nadere informatie

Communicatieplan CO2-reductie

Communicatieplan CO2-reductie Communicatieplan CO2-reductie Erp, aug 2017, versie 2 Opgesteld door: R. Kanner (intern) A. van Oorschot (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: B. Kerkhof Namens de directie INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING

Nadere informatie

Rapportage voortgang

Rapportage voortgang Rapportage voortgang 2016-01 Project Rapportage voortgang 2016-01 Auteur Marjolein Hoefsloot Opdrachtgever Directie Hollander Techniek Datum 26-08-2016 Versie 1.0 Status Definitief Aantal pagina s 5 Inhoudsopgave

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Milieubeleidsverklaring

Milieubeleidsverklaring Milieubeleidsverklaring 2016 Inleiding Over Möhringer Liften BV Möhringer is een onderneming die zich richt op het ontwerpen, fabriceren, leveren en plaatsen van liftinstallaties, alsmede de nazorg in

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -reductie

Communicatieplan CO 2 -reductie Communicatieplan CO 2 -reductie Nistelrode, maart 2016 Opgesteld door: M Schakenraad (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: Dhr. A Strijbosch Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 1.1

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -reductie. Van Schoonhoven Infra B.V.

Communicatieplan CO 2 -reductie. Van Schoonhoven Infra B.V. Communicatieplan CO 2 -reductie B.V. Leusden, november 2013 Auteurs: G.J. van Schoonhoven D.J. van Boven Geaccordeerd door: D.J. van Boven Directeur eigenaar INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Over dit communicatieplan

Nadere informatie

Directiebeoordeling. Bedrijf: Max Bögl. Directie: Hans de Koning

Directiebeoordeling. Bedrijf: Max Bögl. Directie: Hans de Koning Directiebeoordeling Vaststelling van het CO 2 managementplan, de voortgang op de implementatie van de CO 2- Prestatieladder en activiteiten voor het komende jaar. Bedrijf: Max Bögl Directie: Hans de Koning

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam vooruit Dakaccent wil op een maatschappelijk verantwoorde manier werken, in samenwerking met medewerkers, klanten, leveranciers en overige

Nadere informatie

Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Wegenbouw B.V.

Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Wegenbouw B.V. Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Wegenbouw B.V. Versie d.d. 11-7-2013 Geactualiseerd d.d. 04-10-2013 Geactualiseerd d.d. 09-05-2014 Inhoudsopgave Nr. Titel Pagina 1. Inleiding 3 2.

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 14001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten en diensten.

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary)

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary) Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015 Versie 2.0 (summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue verbetering...

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

3.D.1 Sectorinitiatief. Samen zorgen voor minder CO2

3.D.1 Sectorinitiatief. Samen zorgen voor minder CO2 3.D.1 Sectorinitiatief Samen zorgen voor minder CO2 1 Inhoud 1.1 Algemeen... 3 1.2 Sectorinitiatief... 3 1.3 Inhoud deelname sectorinitiatief Sturen op CO2... 3 1.4 Visie... 4 1.5 Strategie... 4 1.6 Feitelijke

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 2.C.3 & 3.C.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Managementsamenvatting

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Managementverklaring

CO2 prestatieladder Managementverklaring CO2 prestatieladder Versie: Definitief Datum: Februari 2018 Eis: 2.B.4 Opgesteld Goedgekeurd Goedgekeurd J.M. Kroes E.G. Kroes Pagina: 2 MANAGEMENTVERKLARING Het Kwaliteit-, Arbo- en Milieubeleid (KAM-beleid)

Nadere informatie

ENERGIEMANAGEMENTACTIEPLAN mateco b.v. Pittsburghstraat BL Rotterdam

ENERGIEMANAGEMENTACTIEPLAN mateco b.v. Pittsburghstraat BL Rotterdam mateco b.v. Pittsburghstraat 1 3047 BL Rotterdam Nevenvestigingen: Eiffelstraat 11, 8013 RT, Zwolle Vlothavenweg 8, 1013 BJ, Amsterdam Doornhoek 3724, 5465 TA, Veghel Scottweg 12, 4462 GS, Goes Nusterweg

Nadere informatie

Bijlage C: Prioriteringsmatrix. In het kader van de zelfverklaring ISO Presentatie Techniek Holland B.V. 2017

Bijlage C: Prioriteringsmatrix. In het kader van de zelfverklaring ISO Presentatie Techniek Holland B.V. 2017 In het kader van de zelfverklaring ISO 26000 Presentatie Techniek Holland B.V. 2017 Criteria Voor het bepalen van relevantie hebben we gekeken naar: De eigen activiteiten en besluiten Activiteiten en besluiten

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern Energie Management Actieplan 2014 tot 2017 -Extern Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Opgesteld door: G.J. Bos (Directie) E. Drijfhout (CO2-functionaris) CO2-Prestatieladder Niveau 3 Energie Management

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

CO2 reductie initiatief

CO2 reductie initiatief Versie: 1.0 Pagina 1 van 5 CO2 reductie initiatief Timmermans Infra Rijksweg 55b 5391 LJ Nuland T: +31 (0)73 30 30 840 info@timmermansinfra.nl Opgesteld door: Marcel Kersten Corio Consultancy b.v. 27 september

Nadere informatie

3.C.2 Communicatieplan KONE B.V.

3.C.2 Communicatieplan KONE B.V. 3.C.2 Communicatieplan KONE B.V. 3.C.2 Communicatieplan versie 1.0 Pagina 1/9 Verantwoording Titel : Communicatieplan KONE B.V. Revisie : 1.0 Datum : 27-7-2015 Gecontroleerd en goedgekeurd door : Claes

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Auteurs;

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van M. Koning Auteur(s): Mark Koning en Peter van der Weide,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 18 april 2017 Versie: 3.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Onderzoek

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! CO₂ PRESTATIELADDER EN CO₂ FOOTPRINT De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13 CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep 3.D.1. Actieve deelname initiatieven (2018.001) Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave Inleiding en verantwoording... 3 1 Inventarisatie sector-

Nadere informatie

Rob Boers CSU John Bos CSU

Rob Boers CSU John Bos CSU Rob Boers CSU John Bos CSU ... 3... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6... 6... 7 2 CSU staat met zijn activiteiten midden in de maatschappij. Onze diensten bevorderen de gezondheid, het welzijn en daarmee

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2015 Revisie:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform de CO2-prestatieladder 3.0

Sector- en keteninitiatieven Conform de CO2-prestatieladder 3.0 Sector- en keteninitiatieven Conform de CO2-prestatieladder 3.0 1.D.1 & 3.D.1 & 3.D.2 Sector- en keteninitiatieven 1! /! 6 Inleiding Vanuit de CO2 Prestatieladder wordt gevraagd om deelname aan een sector-

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Wegenbouw B.V. HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Milieu B.V. Pagina 1. Versie 11-7-2013, Geactualiseerd 28-8-2013

Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Wegenbouw B.V. HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Milieu B.V. Pagina 1. Versie 11-7-2013, Geactualiseerd 28-8-2013 Communicatieplan [3.C.2] HOOIJER Wegenbouw B.V. HOOIJER Renkum B.V. HOOIJER Milieu B.V. Versie 11-7-2013, Geactualiseerd 28-8-2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Nr. Titel Pagina 1. Inleiding 3 2. Eisen vanuit

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Extern. Gerard Bos Machineverhuur B.V. te Ammerstol. Opgesteld door:

Energie Management Actieplan Extern. Gerard Bos Machineverhuur B.V. te Ammerstol. Opgesteld door: -2020 -Extern Gerard Bos Machineverhuur B.V. te Ammerstol Opgesteld door: De heer G. Bos (Directie) Mevrouw E. Drijfhout (CO2-functionaris) Inhoud 1. Inleiding 3 2. Energie Management Actieplan 4 2.1 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief December 2013-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Nick van Moerkerk Versie: 2.1 Datum: 22-06-2016 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Authorisatiedatum: Naam:.. Inleiding

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemingsbedrijf H. de Boer Muiderberg B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Reijm Groep I B.V. Auteur(s): Fred Reijm, CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A.N. van Impelen en Zonen Werkhoven B.V. Auteur(s): Dhr.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Daalin B.V. Auteur: M.E. Kloos en A.J. IJzelenberg - van der Linden Autorisatiedatum: 17-02-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben verregaande gevolgen

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2

Communicatieplan CO 2 1. Inleiding Naast het hebben van een CO 2 -beleid en (reductie)doelstellingen op dit gebied, is het van belang om te communiceren over dit beleid. Open en transparante kan bijdragen in het bewust maken

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Scope 1 doelstelling Scope 2 doelstelling Scope 1 en 2 gecombineerd 5% CO 2- reductie. 30% CO 2- reductie in 2016 6% CO 2 -reductie in 2016 ten

Scope 1 doelstelling Scope 2 doelstelling Scope 1 en 2 gecombineerd 5% CO 2- reductie. 30% CO 2- reductie in 2016 6% CO 2 -reductie in 2016 ten B. Kwantitatieve doelstellingen & beleid 1 INLEIDING Verhoef wil concreet en aantoonbaar maken dat we ons inspannen om CO 2 te reduceren. Daarvoor hebben wij dit reductiebeleid opgesteld. 2 HET CO 2 REDUCTIE

Nadere informatie

Principes voor gedrag door de onderneming

Principes voor gedrag door de onderneming Uitgegeven september 2005 Gereviseerd april 2012 Gereviseerd oktober 2017 Principes voor gedrag door de onderneming Epson vervult haar sociale verantwoordelijkheid door te handelen in lijn met de onderstaande

Nadere informatie

Beschrijving Energie Management Systeem

Beschrijving Energie Management Systeem Beschrijving Energie Management Systeem 11 maart 2014 Dit document beschrijft het Energie Management Systeem en het reductieplan voor realisatie van de energiereductie doelstellingen van Bepacom B.V. StenVi

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 16 januari 2016 Versie: 2.0 Status: Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Pannekoek GWW B.V. Auteur(s): Carolien Degen, CO 2 -functionaris,

Nadere informatie

DIRECTIEBEOORDELING CO2 Prestatieladder

DIRECTIEBEOORDELING CO2 Prestatieladder DIRECTIEBEOORDELING 2015 CO2 Prestatieladder 1 Inhoud...1 2 INLEIDING...3 3 Input...4 4 Resultaten voorgaande directie- en interne beoordelingen...5 5 Evaluatie...6 5.1 BOUNDARY...6 5.2 A INZICHT...6 5.3

Nadere informatie

Onze ambitie Welvaart voor toekomstige generaties mogelijk maken

Onze ambitie Welvaart voor toekomstige generaties mogelijk maken Onze ambitie Welvaart voor toekomstige generaties mogelijk maken 2 Nieuwe technologie zorgt voor fundamentele veranderingen In tijden waarin technologie en de economie ons meer welvaart geven, streven

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2015-2020 Januari 2019 Energie Management Actieplan 2015-2020 (versie 3.0) Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform de CO 2 -prestatieladder 2.2 1/5 Inleiding Vanuit de CO 2 Prestatieladder wordt gevraagd om deelname aan een sector- of keteninitiatief. Het bedrijf dient zich daarbij

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 SCCM, platform voor certificatie van managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten

Nadere informatie

MVO actieplan HKV 2015-2016

MVO actieplan HKV 2015-2016 MVO actieplan HKV 2015-2016 November 2015 November 2015 MVO actieplan HKV Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Onze MVO doelen en actiepunten... 5 3 Implementatie, review en communicatie... 8 4 Verantwoording...

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO2 prestatieladder

Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO2 prestatieladder -2020 Conform niveau 3 op de CO2 prestatieladder Opgesteld door: De heer G.J. Bos - Directie Mevrouw E. Drijfhout CO2-functionaris Rapport opgesteld op 21 maart 2019 te Ammerstol Inhoud 1. Inleiding 3

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemingsbedrijf H. de Boer Muiderberg B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

Beste medewerksters en medewerkers, Albert M. Baehny Chief Executive Officer

Beste medewerksters en medewerkers, Albert M. Baehny Chief Executive Officer Het Geberit Kompas Beste medewerksters en medewerkers, Een bedrijf moet weten waar het voor staat en waar het heen wil. Het Geberit Kompas geeft onze belangrijkste principes en basiswaarden weer. Voor

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 (4.C en 4.D n.v.t. - alleen voor grote-categorie bedrijven) Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief

Nadere informatie

Vario Grass B.V. Keteninitiatieven. Masters in Green. CO2-Prestatieladder Eis: 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1. Koningslinde 5b. 7131 MP, Lichtenvoorde

Vario Grass B.V. Keteninitiatieven. Masters in Green. CO2-Prestatieladder Eis: 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1. Koningslinde 5b. 7131 MP, Lichtenvoorde Keteninitiatieven CO2-Prestatieladder Eis: 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Vario Grass Masters in Green Organisatie: Adres: Opgesteld door: Vario Grass B.V. Koningslinde 5b 7131 MP, Lichtenvoorde Jasper Eppingbroek

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder L Ortye Transportbedrijf B.V. T.b.v. certificering CO₂-Prestatieladder (3.D.1) L Ortye Transportbedrijf B.V. Kvk 14025427 Haven Stein B.V. Kvk 14039634

Nadere informatie

v1. Keteninitiatief. Het reduceren van het brandstofverbruik in de keten

v1. Keteninitiatief. Het reduceren van het brandstofverbruik in de keten 28-07-2014 v1 Keteninitiatief Het reduceren van het brandstofverbruik in de keten Mourik Groot-Ammers Postbus 2 2964 ZG Groot-Ammers Voorstraat 67 2964 AJ Groot-Ammers Telefoon: 0184-66 72 00 Telefax:

Nadere informatie

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel JM Vrij beheer b.v. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel onderzoek, en het energiemeetplan 2014-2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Documenten 1.B1.1, 3.B1.1 en 3.B2.2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Bos Infra B.V. Auteur(s): Dhr. Richard Bos, CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Stichting Aarde-Werk

Stichting Aarde-Werk Stichting Aarde-Werk Beleidsplan 2016-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Strategie... 4 2.1 Doel en visie... 4 2.2 Winstoogmerk... 4 3 Beleid... 5 3.1 Duurzame vrouwen in prachtige wijken... 5 3.2 Energiebespaarboxen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3..1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Versienummer: 1 Autorisatiedatum: 01-04-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Sector en keteninitiatieven

Sector en keteninitiatieven Sector en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Auteur(s) Marco Vermeulen Kenmerk 1.D.1_1, 3.D.1_1, 3.D.1_2 en 3.D.2_1 Sector en keteninitiatieven Datum 13 maart 2015 Versie

Nadere informatie

Beschrijving Energie Management Systeem

Beschrijving Energie Management Systeem Beschrijving Energie Management Systeem Januari 2018 Dit document beschrijft het Energie Management Systeem en het reductieplan voor realisatie van de energiereductie doelstellingen van V&M Elektrotechniek

Nadere informatie

Versie 1.4 BOUWEN AAN MVO. MVO standaard voor de bouw Deel C: Toetsingsregeling. Versie: 1.4

Versie 1.4 BOUWEN AAN MVO. MVO standaard voor de bouw Deel C: Toetsingsregeling. Versie: 1.4 Versie: 1.4 Versie 1.4 BOUWEN AAN MVO MVO standaard voor de bouw Versie: 1.4 pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 Organisatie van de certificatie-instelling 4 1.1 Algemene eisen 4 1.2 Toezicht 4 1.3 Openheid

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteurs; Mevr. M. Giezen-Van Laarhoven,

Nadere informatie

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Van der Meer B.V. heeft in 2011 een nulmeting laten uitvoeren door een externe adviseur. Deze actie is genomen om op een objectieve

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

Communicatie plan KAM. Communicatieplan KAM Definitief Versie 3.1. Titel Status Versie Auteur Datum. Auteur Pieternel Beuzekom

Communicatie plan KAM. Communicatieplan KAM Definitief Versie 3.1. Titel Status Versie Auteur Datum. Auteur Pieternel Beuzekom Communicatie plan KAM Titel Status Versie Auteur Datum Communicatieplan KAM Definitief Versie 3.1 Pieternel Beuzekom 04-09-2017 Wijziging Auteur Pieternel Beuzekom Datum 16-4-2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Voorwoord Preview Voorbeeld

Voorwoord Preview Voorbeeld Voorwoord In 1996 werd de eerste versie van ISO 14001 gepubliceerd. Daarmee werd het mogelijk een milieumanagementsysteem op te zetten volgens een wereldwijd erkend model en het te laten certificeren tegen

Nadere informatie

Keteninitiatief. Samen zorgen voor minder CO2

Keteninitiatief. Samen zorgen voor minder CO2 Keteninitiatief Samen zorgen voor minder CO2 1 Efficiënt vervoer producten en retourneren fust Maart 2016 Deelnemers; Bedrijf: Handelskwekerij Piet van t Wout BV Bezoekadres: Insteek 68 Postcode en plaats:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2017

Energiemanagement actieplan 2017 Energiemanagement actieplan 2017 Energie Management Actieplan 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017

VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017 VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017 Hemmen Aanneming Wegenbouw B.V. www.hemmen-bv.nl Emmen, februari 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 3 2.1.1. Bedrijfsdoelstellingen

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2017

Energiemanagement actieplan 2017 Energiemanagement actieplan 2017 Datum: 7 maart 2017 Paraaf directie: ENERIEMANAMENTACTIEPLAN 2017 Versie 8 februari 2017 CONCEPT Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2016

Energiemanagement actieplan 2016 Energiemanagement actieplan 2016 September 2016 Energie Management Actieplan 2015-2020 (versie 3.0) Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1 (4.C en 4.D n.v.t. - alleen voor grote-categorie bedrijven) Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Daalin B.V. Auteur: A.J. IJzelenberg - van der Linden Autorisatiedatum: 26-06-2017 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Inhoud 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2016

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2016 1 e helft 2016 Orona the Netherlands B.V. Pagina 2/5 Voortgangsrapportage Carbon footprint 1 e helft 2015 l versie 1.0 Verantwoording Titel : 1 e helft 2016 Revisie : 1.0 Datum : 22 juli 2016 Auteur(s)

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Daallin B.V. Auteur: A.J. IJzelenberg - van der Linden Autorisatiedatum: 02-05-2018 Versie: 1.0 Goedgekeurd directie: G.J. van der Linden Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie

Nadere informatie

Dakaccent MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Dakaccent MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Dakaccent MVO 2018 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 Duurzaam vooruit Dakaccent wil op een maatschappelijk verantwoorde manier werken, in samenwerking met medewerkers, klanten, leveranciers en overige

Nadere informatie

Handboek CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

Handboek CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Handboek CO 2 reductiesysteem Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 A: Inzicht (wegingsfactor 40%) 5 2.1. Eisen voor niveau 1 5 2.2. Eisen voor niveau 2 6 2.3. Eisen

Nadere informatie

Preview. Voorwoord. adviesbureaus op het gebied van managementsystemen en auditing;

Preview. Voorwoord. adviesbureaus op het gebied van managementsystemen en auditing; Voorwoord In 2003 verscheen de eerste druk van deze praktijkgids. Het doel was om organisaties te voorzien van een praktische toelichting op de nieuwe ISO 19011 Richtlijnen voor het uitvoeren van kwaliteits-

Nadere informatie