B&W-Aanbiedingsformulier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B&W-Aanbiedingsformulier"

Transcriptie

1 Behoudens advies van de commissie B&W.nr , d.d. 13 oktober 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Definitief vaststellen subsidieoverzicht 2010, beantwoording inspraakreacties BESLUITEN 1. De beantwoording van de inspraakreacties op het subsidieoverzicht 2010 vast te stellen; 2. het subsidieplafond van en de maximaal toe te kennen bedragen per product na wijziging voor 2010 vast te stellen; 3. de hiermee samenhangende subsidieplafonds te betrekken bij de begrotingsbehandeling van de Raad door een afzonderlijk erratum op het raadsvoorstel behorend bij de begroting (RV ) vast te laten stellen door de raad, inhoudende een verhoging van het subsidieplafond 2010 van ,- voor BplusC en ,- voor de Stichting Dierentehuis Leiden en Omstreken ten laste van de concernreserve. Samenvatting Het College heeft de beantwoording van de inspraak op het subsidieoverzicht vastgesteld. Het voorstel wordt nu, samen met de begroting 2010, aan de Raad voorgelegd.

2 Ingekomen reacties: De schriftelijke inspraakreacties zijn afkomstig van: 1. Platform vluchtelingen organisaties Leiden; 2. Stichting Rosa Manus; 3. BplusC; 4. Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof; 5. Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord; 6. Stichting Werfpop; 7. Stichting Thuis Op Straat (TOS); 8. Steunpunt Uitgeprocedeerde vluchtelingen en andere Vreemdelingen (STUV); 9. Libertas Leiden; 10. Gezinscentrum Slaaghwijk; 11. GGZ Leiden en omstreken; 12. De leidse Rechtswinkel; 13. Stichting Dierentehuis Leiden en Omstreken; 14. Gilde Samenspraak Leiden.

3 Samenvatting ingekomen reactie Antwoord van het College Gevolgen voor het voorstel 1. Platform Vluchtelingenorganisaties Leiden (PVL) Het platform vraagt het de gemeenteraad, naar aanleiding van de perspectiefnota , het besluit tot afbouw van de subsidie te heroverwegen. Het platform stelt dat met het wegvallen van de subsidie voor ondersteuning door een professional straks alle werkzaamheden op de schouders van de vrijwilligers komt. Men vreest voor de continuïteit van het PVL. 2. Stichting Rosa Manus Rosa Manus verzoek om structurele verhoging van de subsidie met om 2 redenen: 1. vanwege vermindering inkomsten door overheveling van AWBZ naar de gemeente en 2. vanwege verhoging van personele kosten door een nieuwe CAO afspraken. De CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening afspraken van 18 december 2008 kent voor de jaren tot 2011 een gefaseerde salarisverbetering van 7,64%. Libertas Leiden verzorgt de ondersteuning aan de migrantenorganisaties. Het PVL is geen zelforganisatie maar een koepel van migrantenorganisaties. Het gaat hier dus in zekere zin om een 2 e -lijns organisatie. PVL organiseert naast haar taken als een koepelorganisatie ook een aantal concrete activiteiten. Voor deze activiteiten kunnen zij een beroep doen op de financieringsstroom Participatie en Ontmoeting. In 2008 is er door Rosa Manus meer AWBZ ontvangen dan het bedrag dat de gemeente voor dit doel in 2009 ontvangen heeft en waarmee de subsidie van Rosa Manus per 2009 is verhoogd. Echter de meerinkomsten uit AWBZ in 2008 leidde tot een overschot op de jaarrekening. Een lagere vaststelling leidt derhalve niet tot een tekort bij Rosa Manus. 2. Het accres voor 2009 bedroeg 4,4% en voor 2010 is dit 1,4%. De verhoging over twee jaar van 5,8% houdt geen gelijke tred met CAO verhoging. Tegelijkertijd zijn er extra Rijksmiddelen beschikbaar gesteld in het kader van Beschermd en Weerbaar, onder andere voor verbetering van de De middelen Beschermd en Weerbaar betreffen brede doeluitkering Vrouwenopvang en huiselijke geweld. Binnen het beschikbare budget wordt het opgelost. Geen consequentie voor de begroting.

4 vrouwenopvang. Met Rosa Manus zal besproken worden hoe de verbetering van de zorg en de extra salariskosten kunnen worden ingevuld. 3. Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur De organisatie merkt op dat zij ervan uit gaan dat de taakstellende bezuiniging van 0,6% niet voor hen zal gelden, aangezien ze van mening zijn dat ze dit percentage al ruimschoots hebben ingevuld met de taakstellende efficiëntieverbetering van 7%. De opmerking van BplusC is juist. De taakstellende bezuiniging van 0,6 % zal niet meer bovenop de taakstellende efficiëntieverbetering van 7% komen. De subsidie zal voor 2010 worden gecorrigeerd, en voor de jaren 2011 en verder mee genomen worden in de Perspectiefnota Het betreft een bedrag van in 2010 oplopend tot een bedrag van in Het subsidieoverzicht wordt gecorrigeerd met in Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof In een brief van 24 februari 2009 verzoekt het bestuur van de Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof de subsidie voor het jaar 2010 te handhaven op het huidige peil. De gemeenteraad heeft al in 2007 besloten de subsidie aan de Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof voor 2008 op het bestaande niveau te handhaven, met ingang van 2009 te halveren en per 2010 te beëindigen. Eerder is geconstateerd dat de schriftelijke berichtgeving over dit besluit van de gemeenteraad niet op een correcte wijze aan het bestuur van uw stichting heeft plaatsgevonden. Mede om die reden is bij de behandeling van de begroting 2009 door de gemeenteraad besloten de subsidie voor 2009 te berekenen op het niveau van de subsidie over 2008, verhoogd met een accres Voorgesteld wordt derhalve het verzoek van de stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof niet te honoreren.

5 van 3,8%, de subsidie over 2010 alsnog te halveren ten opzichte van het subsidieniveau 2009 en de subsidie in 2011 te beëindigen. Het afgelopen jaar heeft regelmatig overleg met Rhijnhof plaatsgevonden, zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau. Ook de afbouw van de subsidie is in dit overleg onderwerp van gesprek geweest. Het bestuur van Rhijnhof heeft daarbij toegezegd met een onderbouwde reactie te komen over de (bedrijfseconomische) consequenties van het subsidiebesluit en de gevolgen voor de exploitatie. De reactie die ter zake is ontvangen, laatstelijk schriftelijk met een brief van het bestuur van Rhijnhof welke bij de gemeente is binnengekomen op 29 december 2008, bevat geen argumenten die een heroverweging van het genomen besluit rechtvaardigen. Gelijktijdig spelen ontwikkelingen in de bestaande samenwerking met de Stichting Crematorium Leiden en ontwikkelingen over mogelijk nieuwe samenwerkingsverbanden met Monuta Uitvaartzorg en verzekeringen. Wij constateren goede ontwikkelingen rond de samenwerking met het crematorium en Monuta, maar beschouwen het als de

6 verantwoordelijkheid van de stichting voldoende tempo daarbij aan te houden om de financiële gevolgen van het besluit van de raad adequaat op te vangen. 5. Vluchtelingen Werk Zuid- Holland Noord Vluchtelingenwerk merkt op dat het subsidieplafond voor bedraagt. Het plafond was voor Vluchtelingenwerk voert voor de gemeente een aantal wettelijk verplichte taken uit (taakstelling huisvesting statushouders en maatschappelijke begeleiding in het kader van de Wet inburgering). De omvang van deze taken neemt toe door een groeiend aantal statushouders, dus is er eerder aanleiding om de subsidie te verhogen in plaats van te verlagen. Daarnaast is er extra werkdruk door het grote aantal gepardonneerden dat ook in 2010 nog begeleiding van Vluchtelingenwerk nodig heeft. De bezuiniging op de subsidie van Vluchtelingenwerk vindt plaats in het kader van de herijking subsidiebeleid waartoe is besloten in de Perspectiefnota Voor 2010 is er een taakstelling voor bezuiniging van Na zorgvuldige afweging is besloten om een aantal instellingen met een subsidiebedrag van groter dan met een percentage van 4,32% te korten. Vluchtelingenwerk is een van deze instellingen. In het kader van de prestatieafspraken voor 2010 zal samen met Vluchtelingenwerk worden bezien welke taken er niet meer kunnen worden uitgevoerd door de bezuiniging. Gezien de hoogte van het bedrag van bezuiniging moet het mogelijk zijn om de wettelijke taken uit te blijven voeren. Bij de uitvoering van nietwettelijke taken zullen in overleg keuzes moeten worden gemaakt. Wij zijn van mening dat er geen zwaarwegende argumenten zijn om Vluchtelingenwerk buiten de bezuiniging te

7 6. Stichting Werfpop St. Werfpop ontving sinds 1992 een structurele bijdrage van de gemeente Leiden en was opgenomen in het subsidieoverzicht. Daarnaast ontving St. Werfpop een aanvulling vanuit de Evenementenpot. In 2009 (na vaststelling van de evenementennota) werd de totale subsidie hetgeen lager was dan in In 2010 ontbreekt St. Werfpop op het subsidieoverzicht. Hierdoor komt de continuïteit van de gemeentelijke bijdrage in gevaar. St. Werfpop vindt dit onterecht. Het festival is steeds groter en professioneler geworden. Onzekerheid over de gemeentelijke bijdrage en de hoogte ervan maakt het voor St. Werfpop problematisch om het festival financieel goed op posten te zetten. Dit heeft ook te maken met het feit dat de bijdrage van de gemeente pas 3 maanden voor het festival bekend wordt gemaakt. St. Werfpop verzoekt om Werfpop weer in het subsidieoverzicht op te nemen of binnen het evenementenfonds de bijdrage aan Werfpop te oormerken. 7. Stichting Thuis Op Straat De stichting merkt op dat de subsidie substantieel wordt verlaagd zonder dat hierover signalen zijn afgegeven. houden. Binnen het evenementenfonds is geoormerkt voor St. Werfpop voor de organisatie van het popfestival. De bijdrage vanuit de gelden voor evenementen (subsidie overige evenementen) wordt nog bepaald na 1 februari (sluitingsdatum subsidieaanvragen). De verwachting is de sluitingsdatum in de toekomst te vervroegen naar 1 januari. De opmerkingen van de stichting zijn juist wat betreft het bedrag van Euro. De verlaging hield verband met een overboeking van budgetten die nog plaats diende te vinden. Het betreft een overboeking in verband met Het subsidieoverzicht wordt gecorrigeerd (was wordt ).

8 de uitbreiding van de activiteiten in de Stevenshof naar aanleiding van het uitvoeringsprogramma Veilig spelen in de wijk 12- behorende bij de jeugdnota De Leidse Jeugdfactor. Beschikbaar voor deze activiteiten in 2010 is een bedrag van euro. 8. Stichting Uitgeprocedeerde vluchtelingen en andere Vreemdelingen (STUV) In overleg met STUV is het ingediende bezwaarschrift aangemerkt al inspraakreactie. STUV merkt op dat het maximale bedrag aan te ontvangen subsidie ongeveer 20% lager ligt dan de subsidie van het lopende jaar. De subsidie van de afgelopen jaren is constant gebleven en de verplichtingen van STUV tegenover de gemeente zijn niet gewijzigd. De omvang van het werk van STUV is evenmin gewijzigd. Wel is het karakter van de doelgroep gewijzigd. Om noodhulp te kunnen blijven bieden is een minimale bezetting van twee parttime coördinatoren noodzakelijk. Korting op de subsidie betekent dat er wachtlijsten ontstaan en dat de kwaliteit niet gewaarborgd blijft. Er gaan dan mensen tussen wal Nader overleg zal plaatsvinden met TOS over de uit te voeren activiteiten voor het beschikbare bedrag. De structurele subsidie voor personeel- en organisatiekosten is voor het jaar 2009 verlaagd met ongeveer 18% ( ). Voor 2010 is er geen sprake van verlaging van de structurele subsidie, maar van handhaving van het al eerder verlaagde bedrag. Naast de structurele subsidie is voor werkzaamheden voortvloeiende uit de afhandeling van de Pardonregeling in juli 2009 een incidentele subsidie toegekend aan STUV van In totaal heeft STUV voor 2009 dus nog de beschikking over een bedrag van ongeveer Dat is ook het bedrag dat zij gewend waren te ontvangen. De verlaging voor 2009 van de structurele subsidie was gebaseerd op de veronderstelling dat als effect van de Pardonregeling en de

9 en schip raken. Ook het voortbestaan van de organisatie staat op het spel, omdat een van de twee coördinatoren ontslagen zal moeten worden. STUV meent dat de zorgvuldigheid gebiedt dat van de korting wordt afgezien. Zij is de afgelopen jaren wat betreft haar vaste budget zeer constant en betrouwbaar gebleven. daling van het aantal mensen in de opvang van het COA (Nieuweroord) zou leiden tot minder cliënten voor STUV. Ondanks dat er vooralsnog geen sprake is van een substantiële verlaging van het aantal cliënten, brengen wij het subsidiebedrag voor personeel- en organisatie voor 2010 niet terug naar het oude niveau. Wij zijn van mening dat het gezien de landelijke ontwikkelingen op het gebied van het vreemdelingenbeleid (het streven naar een sluitende aanpak, waardoor voorzieningen als STUV minder vaak nodig zullen zijn) het van essentieel belang is dat STUV een breder financieel draagvlak creëert dan alleen de subsidie van de gemeente Leiden. Het is op een gegeven moment niet meer financieel haalbaar om alleen voor cliënten met een Leidse binding een voorziening in stand te houden. STUV heeft ook steeds aangegeven te gaan werken aan een meer regionale samenwerking. Dit is echter (nog) niet van de grond gekomen. 9. Libertas Leiden Het bezwaar van Libertas Leiden is tweeledig. Wij hebben veel waardering voor het werk van STUV en zijn bereid mee te denken over oplossingen op het gebied van continuïteit en bezetting. Libertas Leiden maakt inhoudelijk bezwaar tegen een aantal opgevoerde - vakantiepas:

10 In de eerste plaats maken zij inhoudelijk bezwaar tegen de voorgestelde bezuinigingen in het kader van de Taakstelling Subsidies. -Vakantiepas -Technica 10 -Buurthuiswerk aanvullen met Ondersteuning Migrantenorganisaties aanvullen met In de tweede plaats geven zij aan een aantal concrete posten te missen in het subsidieoverzicht, te weten: -Sleuteldrop -Naschoolse activiteiten -Trainers opvoedcursussen -Tamtamfestival. bezuinigingen in het kader van de taakstelling subsidies. De activiteiten Vakantiepas en Technica 10 zijn stedelijke activiteiten. Het laten vervallen van deze activiteiten gaat niet ten koste de sociale cohesie op wijkniveau. Bezuinigingen op het buurthuiswerk zijn directe aantasting is op de sociale cohesie op wijkniveau. Libertas. Met Libertas Leiden vinden momenteel gesprekken plaats over de invulling van deze bezuiniging. Libertas Leiden verzorgt ook de ondersteuning aan de migrantenorganisaties. Het betreft PVL en Samenwerkingsverband migrantenorganisaties. Dit zijn geen zelforganisaties maar een koepelorganisaties. Het gaat hier dus in zekere zin om een 2 e -lijns organisatie. De concrete activiteiten die door deze organisaties georganiseerd worden kunnen moeiteloos aansluiten bij de financieringsstroom Participatie en Ontmoeting. - technika 10: - buurthuiswerk: - ondersteuning Migrantenorganisaties: -Sleuteldrop Het subsidie overzicht zal worden aangepast met Naschoolse activiteiten Vooralsnog geen. -Trainers -Tamtamfestival Geen De posten die door Libertas gemist worden hangen samen met de financiering uit het Grote Steden Beleid Voor Sleuteldrop is vervangende financiering gevonden. Het

11 subsidieoverzicht zal worden aangepast met Naschoolse activiteiten Het programma naschoolse activiteiten heeft een looptijd van 2006 t/m Het huidige programma dat door Libertas wordt verzorgd loopt af op Er wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is voor een periode van vier jaar combinatiefuncties in te voeren. Het is de bedoeling om de naschoolse activiteiten straks te laten verzorgen door combinatiefunctionarissen. Om te voorkomen dat er een gat valt in het huidige aanbod van Libertas en het nieuwe aanbod dat door de combinatiefunctionarissen wordt verzorgd wordt onderzocht of een overgangsregeling mogelijk is. -Trainers opvoedcursussen Opvoedingsondersteuning door Libertas gaat gewoon door, maar is onder een andere post in het subsidieplafond opgenomen, te weten opvoedingsondersteuning diversen. 10. Gezinscentrum Slaaghwijk De instelling merkt op dat zij in tegenspraak met ontwikkelingen, berichten en gesprekken met de gemeente, -Tamtamfestival. TAM TAM is geen onderdeel van de UVOK van Libertas. Het subsidieoverzicht zal niet aangepast worden. De opmerkingen van de instelling zijn juist. Ten tijde van het opstellen van het subsidieoverzicht was nog niet met zekerheid te stellen Het subsidieoverzicht wordt gecorrigeerd (plus ).

12 niet in het subsidieoverzicht 2010 zijn opgenomen. 11. GGZ Leiden en omstreken Rivierduinen maakt bezwaar tegen a. de hoogte van het subsidiebedrag voor Collectieve Preventie GGZ, zij hebben hoger begroot; b. de hoogte van de OGGZ subsidie voor toeleiding naar zorg, opvang en ondersteuning van kwetsbare groepen. De subsidie is lager dan zij hebben begroot. 12. De Leidse Rechtswinkel De Leidse Rechtswinkel geeft aan dat zij in 2010 meer cliënten verwachten. De kosten zullen hierdoor stijgen. Zij verzoeken het subsidiebedrag aan te passen. 13 Stichting Dierentehuis Leiden en Omstreken Gelet op het concept subsidieoverzicht 2010 van de gemeente Leiden is de mening dat onvoldoende rekenschap wordt gegeven; (a) dat het asiel een wettelijke taak uitvoert voor de gemeente. of alternatieve financiering voor de aflopende GSBmiddelen per 2010 kon worden gevonden om het project te continueren. Voor het project is nu een bedrag van maximaal gereserveerd. Er is geen sprake van lagere subsidie. De subsidie is gelijk aan het bedrag 2009 verhoogd met het accres van 1,4%. Rivierduinen voert in de aanvraag extra producten op. Er is geen reden het subsidiebedrag extra te verhogen. De gemeente heeft een bepaald bedrag per jaar uitgetrokken voor sociale rechtshulp. Bij afrekening van de subsidie wordt gekeken naar het aantal cliënten. De subsidie is echter aan een maximum gebonden. Op grond van de toezegging gedaan in de vergadering van de Commissie Bestuur en Leefbaarheid d.d. 05/11/2008 om te komen tot een redelijke vergoeding voor de wettelijke taak m.b.t. de opvang van zwerfdieren is samen met Stevenshage een nieuw rekenmodel ontwikkeld. Het bezwaar is ongegrond omdat er geen sprake is van een verlaging van de subsidie. Met Rivierduinen zal overlegd worden hoe het aanbod kan worden aangepast aan de beschikbare subsidie. Het subsidieoverzicht wordt niet gecorrigeerd. Het subsidieoverzicht wordt gecorrigeerd (plus ). (b) Dat de gemeente Leiden een kostendekkende vergoeding dient te betalen. (c) Dat zelfs als het volledige Op grond van dit rekenmodel stelt het College voor deze rekenmethode te volgen en de bijdrage te splitsen in een instandhoudingsubsidie voor

13 subsidieplafond 2010 van ingezet zou worden voor het dierenasiel in Leiden de subsidie niet kostendekkend zou zijn. Omgerekend zou dit een bijdrage van 0,336 per inwoner betekenen; immers volgens kerncijfers van de gemeente heeft de gemeente momenteel inwoners. (d) Dat het tijd wordt dat de gemeente het verzoek om verhoging (dat per brief van december 2007 is ingediend en daarna is herhaald bij de subsidieaanvragen van 2009 en 2010) honoreert. Wij verwijzen naar het logboek met alle ondernomen acties. het asieldeel van Stevenshage en een jaarbetaling van de verzorgingskosten gebaseerd op de werkelijke aantallen opgevangen zwerfdieren. De gevolgen van deze rekenmethode gebaseerd op het aantal inwoners per 01/01/2008 ( ) en de gemiddelde opvang van zwerfdieren over de periode (250) zijn als volgt: instandhoudingsubsidie ( ) en bijdrage per opgevangen zwerfdier ( ). Totaal / jaar vanaf Hierbij is geen rekening gehouden met aanvullende wensen van Stevenshage. Momenteel is het subsidieplafond Dit betekent een structurele uitzetting van de begroting van per jaar. De subsidie zal voor 2010 worden gecorrigeerd, en voor de jaren 2011 en verder mee genomen worden in de Perspectiefnota Gilde Samenspraak (GS) GS betoogt dat de continuïteit van hun activiteiten wordt belemmerd door het feit dat zij geen structurele subsidie ontvangen van de gemeente Leiden. Zij voeren daarbij de volgende Over het nieuwe rekenmodel volgt zeer binnenkort een separaat raadsvoorstel. GS ontving tot nu toe geen structurele subsidie, maar een subsidie uit Leiden in Kleur. Leiden in Kleur is opgegaan in Participatie en Ontmoeting, waarvoor andere regels gelden. Het is nu niet meer mogelijk om een bedrag van in Het subsidieoverzicht wordt gecorrigeerd. (Was 0 wordt )

14 argumenten aan: hun activiteiten zijn op jaarbasis de activiteiten waarmee zij hun vrijwilligers willen binden vergen een ruime voorbereidingstijd er is aantoonbare behoefte aan ondersteuning bij de Nederlandse taal voor de facilitaire ondersteuning (bv. huisvesting) zijn meerjarige afspraken gemaakt. één keer toe te kennen, dat bedrag moet in drieën worden aangevraagd. Wij zijn van mening dat GS de afgelopen drie jaar heeft bewezen dat zij met haar werkzaamheden een belangrijke bijdrage levert aan de participatie van allochtone Leidenaars in de Leidse samenleving. Gezien het structurele karakter van een groot deel van de werkzaamheden van GS is het lastig om deze op te knippen in verschillende activiteiten. Daarom stellen wij voor om weg te nemen uit het budget van Participatie en Ontmoeting en deze als structurele subsidie op het subsidieoverzicht een plek te geven. De resterende die GS heeft aangevraagd kunnen zij wel door middel van verschillende activiteiten aanvragen via Participatie en Ontmoeting.

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.1118., d.d. 27 oktober 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp afdoening motie Broeyer - Voorwaarden bezuiniging migrantenorganisaties (RV 09.0068/14) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie

Nadere informatie

Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur X Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang. Datum: Informerend

Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur X Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Bezwaarschrift Rivierduinen subsidieverlening inloop GGZ 1 e helft 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 15 oktober 2015 Zaaknummer : 178794 Datum Raadsvergadering : 0 2 NOV 2D15 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 1. INLEIDING Op 7 januari 2008 is de Integrale Welzijnsnota door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast hanteert de gemeente een Algemene subsidieverordening, op basis

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. het college heeft besloten om akkoord te gaan met het verzoek van het Stichting

B&W Vergadering. 2. het college heeft besloten om akkoord te gaan met het verzoek van het Stichting 2.1.2 Budgetsubsidie Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg 2017 1 Dossier 1040 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1040 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.2 Omschrijving

Nadere informatie

Onderwerp: Subsidie inloopfunctie Rivierduinen tweede halfjaar Besluitvormend

Onderwerp: Subsidie inloopfunctie Rivierduinen tweede halfjaar Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 30 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00527 Onderwerp: Subsidie inloopfunctie Rivierduinen tweede halfjaar 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In december 2014

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

2. Subsidieplafond 2012 wordt vastgesteld op 1.672.599,00 Onderstaand treft u een toelichting op de totstandkoming van dit bedrag.

2. Subsidieplafond 2012 wordt vastgesteld op 1.672.599,00 Onderstaand treft u een toelichting op de totstandkoming van dit bedrag. Voorstel aan de Raad Onderwerp : Vaststelling subsidieplafond en jaarprogramma Raadsvergadering : 10 november 2011 agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen datum : Bestuurlijk kader : Samenleving:

Nadere informatie

Voorstel Portefeuillehouder 1. B Vaststellen van de openbare besluitenlijsten van 29 november 2016 en 30 november 2016.

Voorstel Portefeuillehouder 1. B Vaststellen van de openbare besluitenlijsten van 29 november 2016 en 30 november 2016. ergadering van burgemeester en wethouders oorstel 1. B aststellen van de openbare besluitenlijsten van 29 november 2016 en 30 november 2016. De besluitenlijsten vaststellen. 2. B ---- Uitnodigingen Ter

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Beleidsregel Frictiebudget 2016 ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Auteur: Elsa van Kempen Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Verdeling CAO-compensatie gesubsidieerde instellingen BESLUITEN

Verdeling CAO-compensatie gesubsidieerde instellingen BESLUITEN Behoudens advies van de commissie WOWZ Aanbiedingsformulier Onderwerp Verdeling CAO-compensatie gesubsidieerde instellingen In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh.

Nadere informatie

Openbaar. Opvang en begeleiding uitgeprocedeerde asielzoekers. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel.

Openbaar. Opvang en begeleiding uitgeprocedeerde asielzoekers. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Opvang en begeleiding uitgeprocedeerde asielzoekers Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn en tussen de wal

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar A. Hamersma, (t.a.v. A. Hamersma)

Behandelend ambtenaar A. Hamersma, (t.a.v. A. Hamersma) Vergadering: 15 april 2008 Agendanummer: 9 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Krediet noodopvang

Nadere informatie

Subsidieoverzicht 2019 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2019 Programma Subsidie 2019

Subsidieoverzicht 2019 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2019 Programma Subsidie 2019 Subsidieoverzicht 2019 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2019 Programma Subsidie 2019 1. Bestuur en organisatie 6.800 3. Wonen en ruimte 293.488 4. Onderwijs, sport en cultuur 154.471 5. Inkomen, jeugd

Nadere informatie

Registratienr.: BP

Registratienr.: BP Registratienr.: BP16.00160 Openbaar Onderwerp Dienstenpakket 2016 en (gewijzigde) subsidie 2016 ContourdeTwern Samenvatting De gemeente Boxtel heeft verschillende diensten op het gebied van hulpverlening,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: 2 februari 2010 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: 2 februari 2010 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0020 Rv. nr..: 10.0020 B&W-besluit d.d.: 2 februari 2010 B&W-besluit nr.: 10.0129 Naam programma +onderdeel: 8. Cultuur, Sport en Recreatie Onderwerp: Evaluatie Topsportbeleid 2006 2008

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

IJsselstein. Gemeenteraad IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden,

IJsselstein. Gemeenteraad IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden, Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Gemeenteraad IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 688430 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Uitrol in Waalwijk Het project beoogt zowel op de korte als de lange termijn

Uitrol in Waalwijk Het project beoogt zowel op de korte als de lange termijn B01 Project wijk-ggd'er Personen met verward gedrag Als reactie op een toename van incidenten en problematiek rondom personen met verward gedrag is een landelijk aanjaagteam verwarde personen opgericht,

Nadere informatie

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Openbaar Onderwerp Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 1 januari 2015 hebben we een bed, bad en broodvoorziening

Nadere informatie

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004.

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. Nr. : 04.0076. Dnst. : C&E Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. 2004. Per 1 januari 2004 zijn de wachtlijstmiddelen waarop stichting De Binnenvest

Nadere informatie

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Algemeen Aan Algemeen Bestuur Van Geurt van den Broek Datum 20 november 2018 Verspreiden Nee Kenmerk 19.0000313 1. Inleiding Diverse ontwikkelingen

Nadere informatie

Wijziging begroting maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg BESLUITEN

Wijziging begroting maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg BESLUITEN Behoudens advies van de commissie WOWZ Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging begroting maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2011

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2011 UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2011 1. INLEIDING Op 7 januari 2008 is de Integrale Welzijnsnota door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast hanteert de gemeente een Algemene subsidieverordening, op basis

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt 7. Sliedrecht, 20 mei Voortgang Home Start

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt 7. Sliedrecht, 20 mei Voortgang Home Start RAADSVOORSTEL De raad der gemeente Sliedrecht. Agendapunt 7 Sliedrecht, 20 mei 2005 Onderwerp: Voortgang Home Start Home-Start algemeen. Home-Start is een programma dat ondersteuning, praktische hulp en

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel

Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Openbaar Onderwerp Subsidieverlening Het Inter-lokaal inzake dienstverlening in het kader van Werk & Inkomen en de Papierwinkel Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/171397 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Vaststelling subsidieregeling evenementen Zaanstad 2017 Gevraagd besluit 1. De subsidieregeling evenementen Zaanstad 2017 vast te stellen. 2. Van het

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie de Raad 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie de Raad 26 maart 2019 Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van Ravenhorst Ter behandeling in de vergadering van: de commissie de Raad 26 maart 2019 Onderwerp: Regionaal plan beschermd wonen en maatschappelijke

Nadere informatie

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel A 16 onderwerp

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel A 16 onderwerp AANGEPAST EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 83 A 16 onderwerp Verzoek Dierenbescherming Z.O.-Drenthe tot beschikbaar stellen locatie en bijdrage in de vervoerkosten

Nadere informatie

Subsidieoverzicht 2018 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2018 Programma Subsidie 2018

Subsidieoverzicht 2018 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2018 Programma Subsidie 2018 Subsidieoverzicht 2018 gemeente Montfoort Subsidieplafonds 2018 Programma Subsidie 2018 1. Bestuur en organisatie 6.800 3. Wonen en ruimte 267.367 4. Onderwijs, sport en cultuur 202.195 5. Inkomen, jeugd

Nadere informatie

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Bijlage: ontwerpbesluit 1. Inleiding Op 29 mei 2006 hebben PS

Nadere informatie

Financiën Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Concern Financiën. Ons kenmerk FA20/13.0012907. Datum uw brief

Financiën Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Concern Financiën. Ons kenmerk FA20/13.0012907. Datum uw brief Ingekomen stuk D5 (PA 13 november 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 juli 2011: sector Inwonerszaken, team Openbare Orde, Welzijn en Onderwijs 1 Inleiding Voor u ligt de startnotitie beleidsplan Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Subsidieverlening armoedebestrijding 2016 Programma Inkomen en armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In 2015 hebben we rond het product armoedebestrijding een

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend. 13 juli 2016

Datum: Adviserend. Datum: Informerend. 13 juli 2016 Oplegvel 1. Onderwerp Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies in het kader van de Collectieve preventie (CPGGZ) en inloopfunctie GGZ Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak

Nadere informatie

ingekomen brief Milieu Educatie Centrum (MEC)

ingekomen brief Milieu Educatie Centrum (MEC) Openbaar Onderwerp ingekomen brief Milieu Educatie Centrum (MEC) Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Onze gemeente heeft een jarenlange subsidierelatie

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

OVERZICHT MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE BEZUINIGINGS- TAAKSTELLING ONDERWIJS EN WELZIJN 2012-2014. Inzet combinatiefunctionaris

OVERZICHT MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE BEZUINIGINGS- TAAKSTELLING ONDERWIJS EN WELZIJN 2012-2014. Inzet combinatiefunctionaris BIJLAGE 2 OVERZICHT MAATREGELEN IN HET KADER VAN DE BEZUINIGINGS- TAAKSTELLING ONDERWIJS EN WELZIJN 2012-2014 Taakstelling 2012 2013 2014 totale taakstelling 484.500,00 610.000,00 660.000,00 al ingevuld

Nadere informatie

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Openbaar Onderwerp Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Begeleiding statushouders. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Begeleiding statushouders. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Begeleiding statushouders Te besluiten om 1. Vluchtelingenwerk Zuidwest Nederland opdracht te verlenen voor de uitvoering van maatschappelijke begeleiding van statushouders inclusief de

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De afgelopen jaren zijn er verschillende generieke

Nadere informatie

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 24 mei 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 24 mei 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 24 mei 2016 Corr. nr.: 2016.17323 Onderwerp : Voorstel inzake gerechtelijke uitspraak inzake exploitatievergoedingen buitensportverenigingen

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 de gemeenteraad 3311 GR DORDRECHT

Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 de gemeenteraad 3311 GR DORDRECHT Dordrecht Aan Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 de gemeenteraad 3311 GR DORDRECHT Begrotingsprogramma Sociale Infrastructuur en -thema maatschappelijke voorzieningen Betreft ontregelde huishoudens / gezinnen

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W>nr. 07.0446 d.d. 24-04-2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Reacties Stichting Pieterskerk en NRF op raadsbesluit garantstelling Pieterskerk BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1. Kennis

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp. 12 januari 2017

Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp. 12 januari 2017 Openbare besluitenlijst B&W Smallingerland - week 3-2017 Afd. Nr. Kenmerk Onderwerp 12 januari 2017 Soza 1. 1842169 Brief FSU splitsing vrijwilligersvergoeding / reiskostenvergoeding Het FSU heeft in een

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020; Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017;

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Verzoek extra budget voor Veilig Thuis Kennemerland beschikbaar te stellen

Raadsstuk. Onderwerp Verzoek extra budget voor Veilig Thuis Kennemerland beschikbaar te stellen Raadsstuk Onderwerp Verzoek extra budget voor Veilig Thuis Kennemerland beschikbaar te stellen Nummer 2019/90774 Portefeuillehouder Botter, J. Programma/beleidsveld 2.2 Voorzieningen Jeugd Afdeling JOS

Nadere informatie

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan.

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan. Memo Aan: de Raad van de gemeente Oude IJsselstreek Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 6 oktober 2015 Kenmerk: 15ini02499 Onderwerp: uitwerking septembercirculaire 2015 (Algemene uitkering

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Subsidieregeling meedoen en maatschappelijke participatie

gemeente Eindhoven Subsidieregeling meedoen en maatschappelijke participatie gemeente Eindhoven Besluit Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven, Gelet op het bepaalde in de Algemene subsidieverordening gemeente Eindhoven, titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering Raadsvoorstel gemeente Hoorn Raadsvoorstel nr.: Portefeuillehouder: Wethouder de heer J.A. de Boer Raad d.d.: Budgethouder: W. Krijgsman Corsa registratienr. : 08.19818 Budgethouder: D. Gelinck Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk?

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? Handreiking subsidie Leefbaarheid en bewonersparticipatie Dit is een uitgave van de gemeente Den Haag Dienst Publiekszaken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling

1. Raadsbesluit 2. Subsidieverdeling op grond van nieuwe regeling Aan de Raad Made, 23-10-2007 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 21 november 2007 Agendapunt : 8 Raadsvergadering: 13 december 2007 Onderwerp: Subsidies voor volksfeesten en evenementen

Nadere informatie

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR)

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR) Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: BZM/BOA Burgemeester Ter behandeling in de vergadering van: de commissie BZM d.d. 14 mei de Raad d.d. 28 mei 2018 Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting

Nadere informatie

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster gemeentc Montfoort Bosiuii Raad Nr... H DFC 2015 RAADSVOORSTEL ter besluitvormirig in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

Samenvatting. Rosa Manus 2.0. waar een kleine organisatie groot in kan zijn..

Samenvatting. Rosa Manus 2.0. waar een kleine organisatie groot in kan zijn.. Samenvatting Rosa Manus 2.0 waar een kleine organisatie groot in kan zijn.. Missie, visie, strategie 2015 2017 Samenvatting 25 september 2015 1 Inleiding Dit is een korte samenvatting van het plan Rosa

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

13 december 2007. Bijlage. Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ. Bestedingsplan. Regio Midden-Holland.

13 december 2007. Bijlage. Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ. Bestedingsplan. Regio Midden-Holland. 13 december 2007 Bestedingsplan Bijlage Regio Midden-Holland Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ Inleiding Op 3 oktober 2007 heeft het portefeuillehoudersoverleg Wmo ingestemd met

Nadere informatie

Voorstel: Een keuze bepalen voor één van de in het voorstel opgenomen optievarianten.

Voorstel: Een keuze bepalen voor één van de in het voorstel opgenomen optievarianten. Aan de Raad Made, 14 september 2006 Aan de commissie: Inwonerszaken Datum vergadering: 11 oktober 2006 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 2 november 2006 Onderwerp: Motie en heroverweging hafa-onderwijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, RIS300566 SUBSIDIEREGELING ZORGSTEUNPUNTEN DEN HAA G 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, besluit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp OBGZ financiële situatie. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530. Portefeuillehouder H.

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp OBGZ financiële situatie. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530. Portefeuillehouder H. Openbaar Onderwerp OBGZ financiële situatie Programma / Programmanummer Cultuur / 9530 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) kende in 2009 een

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Eerste nota van wijziging 2013

Eerste nota van wijziging 2013 Eerste nota van wijziging 2013 Economie en Werk technische wijziging TW-EW-01 (Fonds bijzondere noden) Programma Economie en Werk Bijzondere Inkomensvoorziening en Individuele Bijzondere Bijstand + 21.626

Nadere informatie

2003.0997 Voorgesteld wordt deze aanvraag af te wijzen. 2004.0824

2003.0997 Voorgesteld wordt deze aanvraag af te wijzen. 2004.0824 Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp subsidieverzoek Stg. Jumbo - Run Nederland Programma / Programmanummer Ouderen en mensen met functiebeperking / 7330 IBW-nummer n.v.t. Portefeuillehouder G. van

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0175 d.d. 5-3-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid E. Krijgsman (D66) d.d. 28 januari 2013 inzake het cameratoezicht bij station

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 17 januari 2012 Agendapuntnummer: 08 Raadsvergadering 23-02-2012 Registratienummer: 12int0019212int00183 Casenr: 12.0007012.00066 Onderwerp: Intrekking overgangsregeling subsidie oud

Nadere informatie

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 9. Registratienummer 2014-000951/r Portefeuillehouder FK Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Raadsvoorstel Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang 1) Vanaf 1 januari

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Besluit: De subsidieaanvragen voor zorginfrastructuurmiddelen van Careyn en Catharina Stichting af te wijzen.

Besluit: De subsidieaanvragen voor zorginfrastructuurmiddelen van Careyn en Catharina Stichting af te wijzen. AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 169839 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Aanvraag subsidie zorginfrastructuurmiddelen Besluit: De subsidieaanvragen voor

Nadere informatie

betreft Toelichting subsidieaanvraag Het Kopland (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang) en het Steunpunt huiselijk geweld

betreft Toelichting subsidieaanvraag Het Kopland (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang) en het Steunpunt huiselijk geweld College van B&W Postbus 20001 9700PB GRONINGEN referentie HKU14/110/Dir/GL betreft Toelichting subsidieaanvraag Het Kopland (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang) en het Steunpunt huiselijk geweld datum

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 9 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 221013/201 afdeling: Welzijn Onderwerp: Stichting ECl

Nadere informatie

Subsidieregeling Sport en bewegen

Subsidieregeling Sport en bewegen Subsidieregeling Sport en bewegen 2019 2020 Behorend bij de visie op sport en bewegen Lansingerland Scoren met sport Domein Samenleving Auteur: Dewi Klijnsmit, beleidsadviseur Sport Datum: 18 februari

Nadere informatie

Bestuursflap. Incidentele begrotingswijzigingen niet begrote uitgaven en inkomsten Ontwikkelen en Strategie 2010.

Bestuursflap. Incidentele begrotingswijzigingen niet begrote uitgaven en inkomsten Ontwikkelen en Strategie 2010. Bestuursflap Samenvatting Onderwerp begrote uitgaven en 2010. Zaaknummer Z10-28289 Behandelend ambtenaar L.E. Marinissen (020 634 9293) Unit/Afdeling O&S/ Ontwikkeling Sociaal Domein Programma Onderwijs

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 06.1256 d.d. 7 november 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Uitgangspunten voor een Adviesraad WMO Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1.a. voor inspraak vast te stellen

Nadere informatie