Fysieke ontwikkeling. o Ontwikkel de kracht met behulp van oefeningen die gebruik maken van het eigen lichaamsgewicht en met medicinale.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fysieke ontwikkeling. o Ontwikkel de kracht met behulp van oefeningen die gebruik maken van het eigen lichaamsgewicht en met medicinale."

Transcriptie

1 OPBOUW VAN VAARDIGHEDEN Fysieke ontwikkeling Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski o Fundamentele sportvaardigheden beheersen: Beperk de focus tot maximaal 3 sporten Tijdens deze fase zijn deelnemers op het gebied van ontwikkeling klaar om zich de algemene waterskivaardigheden eigen te maken Behouden en verfijnen van nuttige sporten Meedoen aan sporten die dezelfde bewegingspatronen vereisen (skiën en snowboarden) o Houd de groei maandelijks bij: Blijf op de hoogte van groeispurten door regelmatig de lengte te meten en acht te geven op een plotselinge toename in lengte Een groeispurt duurt ongeveer 12 maanden o Vroeg in de fase: Warming up Ritme en coördinatie oefeningen Ruimtelijk bewustzijn (verspringen, aantal veranderende richtingen) Rust en herstel Reactietijd en behendigheidd Focus op vaardigheid en uitvoering Cooling down o Later in de fase: Meer snelheidsoefeningen (racen) Explosieve kracht Stevig en netjes landen Bij gaan houden van een trainingsdagboek en registratie dmv het POP van de NWWB. o Ontwikkel de kracht met behulp van oefeningen die gebruik maken van het eigen lichaamsgewicht en met medicinale. o Blijf het uithoudingsvermogen ontwikkelen met behulp van spel en estafettes en ontwikkel flexibiliteit. o Snelheid kan ontwikkeld worden met activiteiten die gefocused zijn op op behendigheid, snelheid en richtingswisselingen.

2 Technische ontwikkeling Ski het slalomparcours bij een bootsnelheid die geschikt is voor de leeftijdsgroep waarbij een juiste lichaamspositie getoond wordt. Begrijp het belang van lijn en richting om bij elke passage breed en op tijd de maximale snelheid te halen. Begrijp het belang van de poort en de mogelijkheid om de snelheid te genereren voor de juiste pass. De mogelijkheid te skiën onder toernooiomstandigheden en in verschillende weersomstandigheden. 360 en 180 turns, oppervalk en waketurn, beide richtingen. 180 oppervlak en waketurns toe Kanten en keren 2 ski s of jumpski s op open water en/of slalomparcours. Jump succesvol over 1,5m schans op een enkele wasecht terwijl de boot langs de schans of net in het bootschanskanaal vaart. o Ski het slalomparcours bij een cablesnelheid die geschikt is voor de leeftijdsgroep waarbij een juiste lichaamspositie getoond wordt. o Begrijp het belang van lijn en richting om bij elk rondje breed en op tijd de maximale snelheid te halen. o Begrijp het belang van de bochten en de mogelijkheid om de snelheid te genereren voor de juiste pass. o De mogelijkheid te skiën onder toernooiomstandigheden en in verschillende weersomstandigheden. o 360 en 180 turns, oppervalk en waketurn, beide richtingen. o 180 oppervlak en waketurns toe o Kanten en keren 2 ski s of jumpski s op open water en/ of slalomparcours. o Jump succesvol over 1,5m schans op een enkele wasecht terwijl de cable op de goede springsnelheid draait. o er wordt altijd begonnen op basis van het waterskiën o Stabiele positie op 1 voet naar keuze o Met schoenski s alle kerntricks (op 1 voet, toe) o Butt slides, 1 hand o Balans oefeningen, 1 voet o Toehold o Achterwaarts blootvoet naar wens met korte skilijn stabiele crossings op 2 voeten springen aan lange en korte lijn op schoenski s, springen op voeten. o Begrip van verschillende kant types en verschillende posities van het lichaam o Leer constant te zijn bij het vaneenspringen o Powerslide o Re-entry / alley-oop, ts en hs o Ollie over obstakel o Oppervlakte 360 spin o Ollie of 1 wake bakkie 180 o Constante wake to wake jumps o Wake to wake grepen, hs en ts o Introductie van double-ups o Intro van eerste invert (back roll, tantrum, front roll) o Intro van wake 360 spin Begrip van verschillende kant types en verschillende posities van het lichaam Leer constant te zijn bij het van springen Powerslide Re-entry / alley-oop, ts en hs Ollie over obstakel Oppervlakte 360 spin over slider diverse kanten spinnen en Nose Press / kicker 180, Tantrum / Scarecrow over de kicker Invert (back roll, tantrum, front roll o Zitskiër (met een hulpskiër) kan succesvol met beginner ski met drijver van binnenzijde van de wake naar andere wake binnenzijde cutten o Staande skiërs kunnen waterstarten met de boom of met behulp van een volwassene o Behoud controle op 2 ski s terwijl de boot 180º draait

3 Tactische vaardigheden Training en wedstrijdomgeving Mentale ontwikkeling o Blijf ongestructureerd spel aanmoedigen o Is in staat het eigen materiaal in gebruik te nemen o Deelnemers dienen te leren luisteren en instructies opvolgen en dienen een goed begrip te hebben van de veiligheidsregels op het water en van handsignalen o De vaardigheden van de waterstart beheersen o Formele competitie kan geïntroduceerde worden tijdens deze fase, echter niet als hoofddoel van de training. Competitie dient op een laag pitje te staan, leuk en zo gestructureerd te zijn dat deze zich richt op de verschillen in trainingsleeftijd en mogelijkheden. Sporters dienen erkend te worden voor hun successen en resultaten. o Blootvoettraining training dient ook skill drills, warming up runs, 1 voet, 1 voet / 1 hand en zit staand te bevatten. o Training : comeptitie verhouding 95:5 o Trainingsvolume: 3-4 sets per dagvan minuten elk 3-4 dagen per week 4 weken per maand 5-6 maanden per jaar 1-3 sessies per week met hoog volume / lage intensiteit minuten o Bijkomende sportsessies 4-6 per week o Aantal competities: tot 3 formele competities + andere leuke evenementen o Competitiestructuur: alledaags plezier o Alle personen die meedoen aan het programma dienen PFD s te dragen wanneer ze op de kade, op de boot of in het water zijn. o De probeerfase: bied de deelnemer mogelijkheden aan om activiteiten te proberen die focussen op lol, plezier en socialisatie. o Moedig het stellen van doelen welke procesgeoriënteerd zijn aan: Lange termijn doelen (durf te dromen) Korte termijn doelen gebaseerd op ontwikkeling van vaardigheden, niet op competitieve resultaten o Team spirit: leer hoe te relateren aan verschillende groepen gelijken. o Ontwikkeling van concentratievermogen. o Ontwikkeling van visualisatievermogen: zet videobeelden om naar situaties uit de realiteit. o 3 belangrijke geestelijke vaardigheden om te ontwikkelen: weloverwogen prestatie: de mogelijkheid tot het leveren van prestaties en genieten van het gevoel van presteren verantwoordelijkheid: het vermogen om plezier, prestatie en competitie met elkaar te associëren succes: het vermogen om risico s te nemen en mislukken te accepteren als een normaal onderdeel van de ontwikkeling in de sport o tijdens deze fase is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin deelnemers willen skiën, graag op het water zijn en de basisbeginselen van alle disciplines leren. Lessen moeten gevarieerd, leuk en zo interessant zijn dat men er mee door wil gaan. Het is belangrijk om de interesse voor de sport, zelfvertrouwen en plezier in het presteren op te bouwen.

4 Aanvullende vaardigheden o tijdens deze fase dienen deelnemers het belang van warming up en cooling down, hydratie en van de juiste maat en gebruik van het materiaal te begrijpen. o Buiten het seizoen deelnemen aan 2-3 andere sporten wordt aanbevolen om de algehele kracht en balans te ontwikkelen. o Sporters met een beperking dienen kennis te hebben van de classificatiecriteria. Levensstijl o Plezier, avontuur, sociaal, muziek en kunst o Laat de deelnemer kennis maken met een groet diversiteit aan culturele en levensstijl mogelijkheden o Een begrip bijbrengen van gezonde trainingsgewoontes: Warming up en cooling down Gehydrateerd blijven Regels en ethiek van waterskiën en wakeboarden Juiste maat en gebruik van materiaal Gezond dieet Bescherming van ogen en huid o Breng waardering bij voor een gezonde levensstijl: Belang van school en educatie Belang van familie en vrienden Belang van dagelijkse lichamelijke activiteit

5 Materiaal en faciliteiten o Normale boot o Goedgekeurd PFD o Optioneel een wetsuit 1 gemiddelde slalomski 18,25m slalom skilijn slalomparcours bootsnelheid 31+ km/uur 1 of 2 trickski s dikke skilijn met toehold handle PFD wordt niet vereist vanaf deze fase bij trick Bootsnelheid 20+ km/uur Lang of kort board 1,5m jump 18,25m skilijn 33+ km/uur jumpsuit o 18,25m skilijn o slalomhandel, slalomski o Goedgekeurd PFD o Trickski o 16m lijn zonder handle o springski s o 18,25m skilijn o springsuit o er wordt altijd begonnen op basis van het waterskien o Boot met een vlakke wake, bij voorkeur buitenboord of competitieboot o Blootvoetpak en gewatteerde shorts o Boom o 21,5m niet rekbare skilijn o 38cm wake handle o toehandle o 30cm jump handle o schoenski s o helm o blootvoetjumpschans o faciliteiten: elke bevaarbare waterweg met minimaal vaarverkeer rustig water o helm o klein mid-upper level board o goedgekeurd PFD o niet rekbare skilijn (16,8-19,8m) o boot met uitgebouwde pylon of toren o rustig water Standard wakeboard + Bindingen voorzien van sliderbase Helm + Wetsuit + Zwemvest / Pfd Impactvest + Boardshort (style, image ) Waterski en wakeboard kabelbaan, met verschillende obstakels Trainen op verschillende wakeboard/waterski banen met verschillende obstakels o beginners ski met drijvers (verhoogd) o goedgekeurd PFD o locaties dienen goed toegankelijk te zijn Begeleiding o Alle begeleiding gebeurt op clubniveau en op NWWB zomerkampen o Niveau begeleiding: NWWB opleidingen niveau I en II o Coach : sporter verhouding 1:5 of minder o (Para)medische begeleidingg is in handen van de normale begeleidende (huis)arts o Andere begeleiding wordt niet geadviseerd tenzij hiertoe noodzaak is o Bij uitzondering (zeer talentvol) opname in het sporter volg systeem (dmv POP)

LEREN TRAINEN Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski

LEREN TRAINEN Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski LEREN TRAINEN Fysieke ontwikkeling Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski o Stabilisatie en opbouwen van de basis o Goede en regelmatige controle van de lichamelijke

Nadere informatie

LEREN STRIJDEN Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski

LEREN STRIJDEN Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski LEREN STRIJDEN Fysieke ontwikkeling Waterskiën Cableski Skirace Blootvoet Wakeboard boat Wakeboard cable Handiski o Optimaliseer uithoudingsvermogen, kracht en snelheidstraining. o De sporter moet voldoende

Nadere informatie

Voor elk wat wils. Waterski - een opfrissing. VAREN Dossier

Voor elk wat wils. Waterski - een opfrissing. VAREN Dossier Waterski - een opfrissing Voor elk wat wils Hou je van snelheid, hoogte, sierlijkheid, uithouding, kracht dan vind je zeker je ding in een van deze disciplines. Want waterskiën is een allesomvattend begrip

Nadere informatie

W A T I S S T R E N G T H & C O N D I T I O N I N G?

W A T I S S T R E N G T H & C O N D I T I O N I N G? W A T I S S T R E N G T H & C O N D I T I O N I N G? I N T R O D U C T I E B R I A N G R O L M A N Strength & Conditioning is een verzamelnaam voor olympisch gewichtheffen, krachttraining, kettlebell training,

Nadere informatie

TRAININGSKAART U12. Learn to Train. Stefan Mes

TRAININGSKAART U12. Learn to Train. Stefan Mes TRAININGSKAART U12 Learn to Train De trainingskaarten geven richting en structuur aan de jeugdopleiding van BV Hoofddorp door stapsgewijs te benoemen wat basketballers in iedere leeftijdsgroep aangeboden

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Beter rollen dan hollen. De Dreams brigade. Info en boekingen

INTRODUCTIE. Beter rollen dan hollen. De Dreams brigade. Info en boekingen INTRODUCTIE Dreams geeft al 14 jaar met veel passie skateboardles. Lessen voor beginners en gevorderden. Je leert op een leuke en veilige manier skateboarden. Ons team bestaat uit de beste skateboarders

Nadere informatie

NASM Essentials of Personal Fitness Training Program design in Strength Dag 6

NASM Essentials of Personal Fitness Training Program design in Strength Dag 6 NASM Essentials of Personal Fitness Training Program design in Strength Dag 6 Assessment 1. Flexibility & Warm up Resultaten! 2. Core Training 3. Balance Training 4. Reactive Training 7. Cool Down & Flexibility

Nadere informatie

Wintersport. Een sport om serieus te nemen! Bij HM Sportmassage ben je in vertrouwde handen!

Wintersport. Een sport om serieus te nemen! Bij HM Sportmassage ben je in vertrouwde handen! Wintersport Weet jij dat Ieder jaar gemiddeld 60.000 Nederlanders een blessure oplopen tijdens skiën of snowboarden? Wat kan jij daar aan doen om dit te voorkomen? 1. Veiligheid en uitrusting Wat zijn

Nadere informatie

Periodiseren in de schermsport. Door Brecht Stevens

Periodiseren in de schermsport. Door Brecht Stevens Periodiseren in de schermsport Door Brecht Stevens - Bijscholing - Doelstelling Resultaatsdoelstellingen Procesdoelstellingen e Training e componenten Reactie van het lichaam Periodisatie Hoe systematisch

Nadere informatie

Leerlijn Strength & Conditioning Fysieke leerlijn TeamNL - Nevobo

Leerlijn Strength & Conditioning Fysieke leerlijn TeamNL - Nevobo Leerlijn Strength & Conditioning Fysieke leerlijn TeamNL - Nevobo Een leerlijn van de basisbewegingen voor krachttraining voor (top)sporters op RTC en club niveau Arne Hendriks arne.hendriks@nevobo.nl

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR SELECTIE EN UITZENDING

REGLEMENT VOOR SELECTIE EN UITZENDING REGLEMENT VOOR SELECTIE EN UITZENDING 2015 / 2016 Reglement voor selectie & uitzending 2015-1- Dit reglement wordt jaarlijks vastgesteld door het bestuur van de Nederlandse Waterski & Wakeboard Bond en

Nadere informatie

Loopgroep René van AVGM in Best

Loopgroep René van AVGM in Best Loopgroep René van AVGM in Best Inhoud Profiel... 1 Regels en afspraken... 3 Adviezen... 4 Contactgegevens... 5 Profiel Dit is een loopgroep met een vrij rustig tempo. De afstanden en trainingsduur zijn

Nadere informatie

Alpine Disc Slope. Afmetingen

Alpine Disc Slope. Afmetingen Alpine Disc Slope Niet ieder land heeft bergen. Dit maakt skiën in deze landen onmogelijk. Of toch niet? Door het installeren van bijvoorbeeld de revolutionaire Alpine Disc Slope is skiën zonder berg en

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR SELECTIE EN UITZENDING

REGLEMENT VOOR SELECTIE EN UITZENDING REGLEMENT VOOR SELECTIE EN UITZENDING 2014 / 2015 Dit reglement wordt jaarlijks vastgesteld door het bestuur van de Nederlandse Waterski & Wakeboard Bond en kan ten allen tijde door ditzelfde bestuur worden

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

TRAININGSKAART U10. FUNdamental. Stefan Mes

TRAININGSKAART U10. FUNdamental. Stefan Mes TRAININGSKAART U10 FUNdamental De trainingskaarten geven richting en structuur aan de jeugdopleiding van BV Hoofddorp door stapsgewijs te benoemen wat basketballers in iedere leeftijdsgroep aangeboden

Nadere informatie

Trainingsopbouw na enkelblessures

Trainingsopbouw na enkelblessures Trainingsopbouw na enkelblessures Trainingsopbouw na enkelblessures Nu het herstelproces van uw geblesseerde enkel al zo ver is gevorderd, wilt u natuurlijk weer zo snel mogelijk uw sportactiviteiten hervatten.

Nadere informatie

WELKOM NGF C-selectie 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013

WELKOM NGF C-selectie 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-SELECTIE 2013 NGF C-selectie 2013 18 november 2013 Begeleiding Iwan Renders Floris van Imhoff WELKOM Wat gaan wij samen doen? Werken aan DE BASIS GAS = Grip, Aim, Setup Shortgame Heel veel leren NGF C-selectie: NGF

Nadere informatie

Aanbeveling gebruik van Plyometrisch oefenprogramma in de praktijk

Aanbeveling gebruik van Plyometrisch oefenprogramma in de praktijk Aanbeveling gebruik van in de praktijk Dosering Veiligheid Ondergrond/schoeisel Bruikbaar plyometrie Plyometrische oefeningen vereisen per definitie maximale inspanning. Dat stelt op zekere zin grenzen

Nadere informatie

De rol van de coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag

De rol van de coach in de ontwikkeling van prestatiegedrag De rol van de coach in de van prestatiegedrag Paul Wylleman Prestatiemanager Prestatiegedrag NOC*NSF Nlcoach Congres Sportpsychologie en het totale mensprincipe Prestatiegedrag Vereisten sport Psychologische

Nadere informatie

Aanvraagformulier seizoenkaart Cableway 2016 Down Under Recreatie

Aanvraagformulier seizoenkaart Cableway 2016 Down Under Recreatie Aanvraagformulier seizoenkaart Cableway 2016 Down Under Recreatie Voornaam: Achternaam:.. Adres: Nummer: Postcode:.. Plaats: Telefoon: Email:.. Geboortedatum: - -.. Aankruisen voor welke periode een seizoenkaart

Nadere informatie

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Jongleren Jongleren, een leerproces van vertrouwen en loslaten Tijdens de workshop Jongleren ervaar je alle stappen in een leerproces. Alleen door stap voor stap bekend te worden met de techniek,

Nadere informatie

HARDLOPEN BIJ BURNOUT-KLACHTEN JURIENA DE VRIES

HARDLOPEN BIJ BURNOUT-KLACHTEN JURIENA DE VRIES HARDLOPEN BIJ BURNOUT-KLACHTEN JURIENA DE VRIES J.D.DEVRIES@ESSB.EUR.NL OVER MIJZELF WIE ZIJN JULLIE? VOORSTELLEN IN KLEINE GROEPEN AAN WIE GEVEN JULLIE TRAINING? RECREATIE/PRESTATIE/TOPLOPERS BEKEND MET

Nadere informatie

ICC Europe Howzat Text Dutch Version

ICC Europe Howzat Text Dutch Version ICC Europe Howzat Text Dutch Version Welkom bij Howzat! ECB Coach Education zet zich samen met ICC Europe in om bronnen van wereldklasse te bieden; Howzat! is opgezet om een belangrijke rol te gaan spelen

Nadere informatie

De Trainingsladder Het ontwikkelen van goed en sneller voetenwerk geeft je de vaardigheid om snel te bewegen.

De Trainingsladder Het ontwikkelen van goed en sneller voetenwerk geeft je de vaardigheid om snel te bewegen. De Trainingsladder Het ontwikkelen van goed en sneller voetenwerk geeft je de vaardigheid om snel te bewegen. De trainingsladder dwingt benen en voeten snelle patronen in te slijpen door ze veel te herhalen.

Nadere informatie

blijf van de chocola blijf van de chocola

blijf van de chocola blijf van de chocola 1 Blijf van de chocola Ontwikkel oefeningen voor Tenniskids met een doel Tennis lesgeven aan kinderen kan een echte uitdaging zijn. Dit niet in de minste plaats doordat kinderen eigenlijk maar een of twee

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Beginners vrouwen. Warming up

Beginners vrouwen. Warming up Beginners vrouwen Dit beginners trainingsschema voor vrouwen biedt je een full body workout, waarbij je door middel van krachttraining al je spiergroepen zult trainen. Krachttraining heeft o.a. de volgende

Nadere informatie

MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID. Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers

MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID. Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers INHOUD Wie is BeLife? Menukaart Prijslijst Extra informatie OVER BELIFE BeLife is een organisatie die zijn passie

Nadere informatie

M A X I M A L E K R A C H T E N S P I E R G R O E I I N T W E E M A A N D E N M E T D E Z E B E G I N N E R S S C H E M A ' S

M A X I M A L E K R A C H T E N S P I E R G R O E I I N T W E E M A A N D E N M E T D E Z E B E G I N N E R S S C H E M A ' S JORELLAFIT M A X I M A L E K R A C H T E N S P I E R G R O E I I N T W E E M A A N D E N M E T D E Z E B E G I N N E R S S C H E M A ' S V O O R M A N N E N & V R O U W E N FULL-BODY Beginner trainingsprogramma

Nadere informatie

Voor het onderzoek vragen wij een online vragenlijst in te vullen, deze duurt ongeveer 15 minuten. Uw antwoorden worden vertrouwelijk behandeld.

Voor het onderzoek vragen wij een online vragenlijst in te vullen, deze duurt ongeveer 15 minuten. Uw antwoorden worden vertrouwelijk behandeld. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen over het lange termijn effect van de deelname aan het hardloopevenement de Dam tot Damloop 2014. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Hogeschool van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Algemene voorwaarden Cable Waterskicenter Brabant B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN. Algemene voorwaarden Cable Waterskicenter Brabant B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN Algemene voorwaarden Cable Waterskicenter Brabant B.V. Algemene voorwaarden voor Cable Waterskicenter Brabant B.V. ook handelend onder de naam Cablepark Aquabest, hierna te noemen

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Fysieke training in praktijk

Fysieke training in praktijk Fysieke training in praktijk Ralf Kosters 18 juni 2016 Tafeltennistrainers congres Verwachtingsmanagement Workshop van vandaag: 1. Te kort 2. Te weinig diepgang 3. Beperkt 4. Leren van elkaar 5. Nieuwsgierig

Nadere informatie

Planken 2 x maximaal core Fietsen 10 min cooling down DINSDAG / Rustdag: hersteltraining OEFENING DUUR DOEL Wandelen 30 min Rust/herstel

Planken 2 x maximaal core Fietsen 10 min cooling down DINSDAG / Rustdag: hersteltraining OEFENING DUUR DOEL Wandelen 30 min Rust/herstel FIRST STEPS TO FIT - SCHEMA WEEK - In de eerste paar weken ligt de nadruk op het opbouwe n van meer uithoudingsvermogen: een sterker hart en betere longen. In deze weken doe je oefeningen voor meer behendigheid

Nadere informatie

Ontwikkel Fasegericht Opleiden. Help jij ons mee om onze jeugdopleiding een impuls te geven?

Ontwikkel Fasegericht Opleiden. Help jij ons mee om onze jeugdopleiding een impuls te geven? Ontwikkel Fasegericht Opleiden Help jij ons mee om onze jeugdopleiding een impuls te geven? Programma Waarom OFO? Wat houdt ontwikkelfasegericht opleiden in? Wat gaat er gebeuren? Waarom OFO? 5 belangrijkste

Nadere informatie

Bedrijfs- en teamuitjes

Bedrijfs- en teamuitjes Robert Jansen, 06 24911360, contact@surfkaravaan.nl, www.surfkaravaan.nl, Kvk: 24457022 Bedrijfs- en teamuitjes Surfschool SurfKaravaan In Oudddorp : genieten van een lekkere dag aan het strand op de surfspot

Nadere informatie

Copyright GolfTON Juli 2016

Copyright GolfTON Juli 2016 1 Veel ouders en spelers hebben vragen over GolfTON. Hieronder een aantal vragen die aan ons gesteld zijn en die duidelijkheid kunnen verschaffen. Wanneer ben je klaar voor het professionele golf? In de

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende, gekleurde fases. Voor de jongste jeugd ontwikkelde de KNLTB Tenniskids Blauw. Daarna

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd:

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep 1. Benjamins en mini s Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: Grote speldrang; ze doen dingen voor het plezier van het doen. Grote drang tot nabootsen.

Nadere informatie

Workshops 4 + Najaar 2017 Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden

Workshops 4 + Najaar 2017 Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden ). leef Aan deze activiteiten zijn verbonden Burgemeester van Gentsingel 1b, 2636 BP Schipluiden (015) 380 71 38 MY FIRST ENGLISH COURSE Speciaal voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven

Nadere informatie

TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS

TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS Beste Wielerfanaat, Ik mijn fanatisme in sport heb ik me nooit beperkt tot 1 sport. Het nadeel daarvan is dat ik hooguit een vierde of vijfde plek scoorde

Nadere informatie

TECHNISCH. Wilvo/TTV Bergeijk BELEIDSPLAN. Presteren met plezier

TECHNISCH. Wilvo/TTV Bergeijk BELEIDSPLAN. Presteren met plezier Wilvo/TTV Bergeijk TECHNISCH BELEIDSPLAN Presteren met plezier Wilvo-TTV Bergeijk heeft een rijke historie in de tafeltennissport en is grotendeels gebaseerd op de sportieve resultaten. In het bestaansrecht

Nadere informatie

www.nwwb.nl Reglement Blootvoet 2015 1

www.nwwb.nl Reglement Blootvoet 2015 1 www.nwwb.nl Reglement Blootvoet 2015 1 REGLEMENTEN NATIONALE WEDSTRIJDEN Reglementen van wedstrijden blootvoet waterskiën onder auspiciën van de Nederlandse Waterski Bond. ALGEMENE BEPALINGEN Deze zijn

Nadere informatie

Competitie als ondersteuning in de opleiding van een sporter in plaats van een slechte leermeester.

Competitie als ondersteuning in de opleiding van een sporter in plaats van een slechte leermeester. Competitie als ondersteuning in de opleiding van een sporter in plaats van een slechte leermeester. Aangezien het proces van LTAD voor sport evolueert, ontstaan gaandeweg evenveel antwoorden als nieuwe

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FC MEPPEL OPGERICHT 24-2-1930 KONINKLIJK GOEDGEKEURD 20-7-1972 Clubhuis, sportpark Ezinge Telefoon 0522-255252 www.fcmeppel.nl, e-mail: fcmeppel@fcmeppel.nl Technisch jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

Laurens Lindeman Personal Training

Laurens Lindeman Personal Training Laurens Lindeman Personal Training HIIT Hoge intensiteit interval training of sprint interval training is een training strategie oftewel methodiek die bedoeld is om prestaties te verbeteren, met relatief

Nadere informatie

Beginners vrouwen. Warming up

Beginners vrouwen. Warming up Beginners vrouwen Dit beginners trainingsschema voor vrouwen biedt je een full body workout, waarbij je door middel van krachttraining al je spiergroepen zult trainen. Krachttraining heeft o.a. de volgende

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de kenmerken van E-pupillen?

Nadere informatie

Individueel voorbereiding schema Ksk Ronse jeugdacademie

Individueel voorbereiding schema Ksk Ronse jeugdacademie Individueel voorbereiding schema Ksk Ronse jeugdacademie Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt! Inleiding Beste speler Ksk Ronse jeugdacademie heeft besloten om op verschillende vlakken

Nadere informatie

Belasting en belastbaarheid. Gerold Hoeben

Belasting en belastbaarheid. Gerold Hoeben Belasting en belastbaarheid Gerold Hoeben Vijf belangrijke feiten op een rij 1) Onderzoek laat keer op keer zien dat basisschoolkinderen minder motorisch vaardig zijn dan pakweg dertig jaar geleden

Nadere informatie

Je eigen waarden top 10 + Waardenwiel

Je eigen waarden top 10 + Waardenwiel + Waardenwiel Leidraad voor coaches Situering: Fase 2 Analyse Gebruik: - Doel: Overzicht maken van welke waarden (privé en werk) belangrijk (en aanwezig in de huidige situatie) zijn. - Doelgroep: Geschikt

Nadere informatie

Selectie 2014/2015. Morgan van den Berg Keeper 18 juli 1996. Marc Walda Verdediger 18 januari 1996. Emiel lont Verdediger 26 juni 1996

Selectie 2014/2015. Morgan van den Berg Keeper 18 juli 1996. Marc Walda Verdediger 18 januari 1996. Emiel lont Verdediger 26 juni 1996 Nieuwsbrief A2 Trainer Sjouke de trainer van BBC A2, en tevens trainer van het 2e van Zwaagwesteinde, heeft sport hoog in het vaandel staan. Sjouke staat positief in het leven en wil graag het plezier,

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

/Ontwikkelingslijn Sportklimmen

/Ontwikkelingslijn Sportklimmen /Ontwikkelingslijn Sportklimmen 1 /Inhoud Het Waarom Ontstaansproces Basisprincipes LTAD Ontwikkelingslijn Sportklimmen Overzichtstabel Technieken Voorbeelden 2 /Het Waarom Verleden Lucky Shots Geen structuur

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

REGLEMENT JOBE FUN TOUR 2017

REGLEMENT JOBE FUN TOUR 2017 WATERSKI VLAANDEREN VZW BE 0417.506.311 : Beatrijslaan 25 bus 2-2050 Antwerpen : +32 (0)3 271 19 59 : www.waterski.be - : wsv@waterski.be IBAN: BE85 4073 0644 4106 EUR - BIC: KREDBEBB REGLEMENT JOBE FUN

Nadere informatie

TRAININGTIPS. Van onze personal trainer Jill de Vreng

TRAININGTIPS. Van onze personal trainer Jill de Vreng TRAININGTIPS Van onze personal trainer Jill de Vreng Hoeveel trainingen per week? Verschillende spiergroepen Het is belangrijk om minimaal 2 workouts per week in te plannen, zodat je ook echt resultaat

Nadere informatie

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari 2015 5.3 15 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Met BSM hebben wij de opdracht gekregen om een trainingsschema te maken om jezelf te verbeteren op verschillende

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Bijscholing - slalomzetten. Lode Nolf, 5 maart 2016

Bijscholing - slalomzetten. Lode Nolf, 5 maart 2016 Bijscholing - slalomzetten Lode Nolf, 5 maart 2016 Intro Vraag / probleemstelling Delicaat onderwerp - veel discussies Ante Kostelić Finish DNF / DSQ Slalom hindernissenparcours afvallingswedstrijd Oplossing

Nadere informatie

Oriëntatie en Leren trainen Late kinderjaren Fysieke ontwikkeling

Oriëntatie en Leren trainen Late kinderjaren Fysieke ontwikkeling BIJLAGE 2: ONTWIKKELINGSKENMERKEN, HANDVAT VOOR OUDERS EN COACH FUNdament 8-12 jr Pup./Asp. B Late kinderjaren Leren trainen 13-15 jr Asp A/Jun B Trainen voor Omvang 16-18 jr Jun B/Jun A Late pubertijd

Nadere informatie

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november 2016 6,9 15 keer beoordeeld Vak LO Sportblessures Inleiding We weten allemaal dat sporten gezond is. Maar te veel sporten is ook niet goed voor je

Nadere informatie

Met een sterke core neem je messcherpe bochten

Met een sterke core neem je messcherpe bochten Met een sterke core neem je messcherpe bochten Je core mag je eigenlijk nooit verwaarlozen en al helemaal niet in je voorbereiding voor wintersport. Als je lekker aan het skiën of snowboarden bent gebruik

Nadere informatie

Pedagogiek NHB DEURNE

Pedagogiek NHB DEURNE Pedagogiek NHB DEURNE NHB Deurne Pedagogiek De wetenschap v.d. ontwikkeling van een kind tot aan zijn volwassenheid NHB Deurne Competenties van de instructeur Op de hoogte zijn van de invloed van leeftijd,

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Fysieke opbouw naar start Mariniersopleiding

Fysieke opbouw naar start Mariniersopleiding Een publicatie van het Fieldlab MOC Versie juli 2018 Fysieke opbouw naar start Mariniersopleiding De opleiding tot Marinier is één van de zwaarste militaire opleidingen in Nederland (fysiek en mentaal)

Nadere informatie

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voelen en te verstaan, leer je je grenzen te herkennen,

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

De chronologische leeftijdsrange van de sporters in deze fase is als volgt:

De chronologische leeftijdsrange van de sporters in deze fase is als volgt: LEREN SCHAATSEN De tweede fase van het meerjarenopleidingsplan is Leren Schaatsen. In deze fase ligt de focus op het aanleren van belangrijke technische schaatsvaardigheden. Voor de groeispurt (die meestal

Nadere informatie

JFM spelers activiteiten

JFM spelers activiteiten JFM spelers activiteiten Persoonlijke (intensieve) fysieke voetbaltraining of hersteltraining Training op techniek en tactiek, voetbal inzichtvermogen en eigen voetbalvaardigheden. Focus op de CLUSKS (coördinatie,

Nadere informatie

KFC Sparta Petegem onderschrijft:

KFC Sparta Petegem onderschrijft: KFC Sparta Petegem onderschrijft Panathlon verklaring. Deze panathlon verklaring legt heldere gedragsregels vast bij het nastreven van de positieve waarden in de KFC Sparta Petegem onderschrijft: Met het

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Buikspieren

TRAININGSPLAN. Buikspieren TRAININGSPLAN Buikspieren Buikspieren, waarom zijn deze spieren belangrijk? Al een lange tijd benadrukken fitnessexperts het belang van een sterke kern. Dat houdt in: sterke buik- en rugspieren. Bewegingsexperts

Nadere informatie

Fysieke training voor ski-atleten

Fysieke training voor ski-atleten Fysieke training voor ski-atleten Inleiding De Nederlandse skiërs zijn al jaren erg goed in de jeugd. Elk jaar zijn er wel skiërs in de scholieren, waarvan de hele Nederlandse skiwereld denkt het mogelijke

Nadere informatie

lyondellbasell.com Veilig en Gezond bewegen

lyondellbasell.com Veilig en Gezond bewegen Veilig en Gezond bewegen Veilig en Gezond bewegen bewegen is een belangrijk onderdeel om fit te zijn. Je zal het leuker vinden om te bewegen als je de gekozen activiteit ook leuk vindt. In deze presentatie

Nadere informatie

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Wat is KidsTennis? Gestructureerde tennisopleiding met doelstellingen: Kinderen op correcte en prettige manier leren tennissen (evolutie) Interesse

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Studeren Hoe en waarom?

Studeren Hoe en waarom? Studeren Hoe en waarom? Hand Out van de presentatie gegeven bij Fanfare De Vooruitgang Stiphout op 30 oktober 2013 2013 Het Muziekbos Muziek en Sport Studeren Hoe en waarom? Hoe ga je bewuster om met studeren,

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Stage boek Waterski & Wakeboard Instructeur 3

Stage boek Waterski & Wakeboard Instructeur 3 Stage boek Waterski & Wakeboard Instructeur 3 Naam:.. Adres: Tel:.-. Voornaam: Woonplaats:.. Mobiel:. Stageplaats: Periode:.. ( 8 uren snuffel stage ) Stagebegeleider:.. Tel : - Mobiel:. Stageplaats: Periode:..

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 Warming up! De warming/up heeft als doel de sporter voor te bereiden op de training of op de wedstrijd. De warming-up is daarom

Nadere informatie

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren.

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Wat wordt er van een ( goede ) keeper verwacht? Dat de

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Engels als Aanvullende Taal

Engels als Aanvullende Taal International School of Amsterdam Engels als Aanvullende Taal Richtlijnen voor Ouders English as an Additional Language (EAL) Dutch Het doel van het EAL programma is om kinderen zelfstandig en zelfverzekerd

Nadere informatie

Protocol FIT Stroke Knowledge Brokers Project

Protocol FIT Stroke Knowledge Brokers Project Protocol FIT Stroke Knowledge Brokers Project Dr. Ingrid van de Port, senior onderzoeker Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht Mei 2011 Het FIT Stroke programma is een van de projecten welke gekozen

Nadere informatie

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende, gekleurde fases. Voor de jongste jeugd ontwikkelde de KNLTB Tenniskids Blauw. Daarna

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP KNSB Verenigingsdag Papendal, 3 oktober 2015 MJOP Voorstellen David den Hartog Master sportfysiotherapeut en manueeltherapeut Eigenaar Geeresteingroep (Woudenberg, Zeist, Amersfoort) Fysiotherapeut Jong

Nadere informatie

Welkom bij de jeugd kick-off 2019

Welkom bij de jeugd kick-off 2019 Welkom bij de jeugd kick-off 2019 WAT BESPREKEN WE? - Speerpunten jeugdbeleidsplan - Voorstellen nieuwe jeugdteam - Lessen en visie 2019 - Wat is leukste.spelen! - Sociale activiteiten, samen leuke dingen

Nadere informatie

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Prestatie Niveau 7 Overzicht Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Zuiver spelen

Nadere informatie