Zelfmanagement & Communicatie Opdracht: Les-verslagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zelfmanagement & Communicatie Opdracht: Les-verslagen"

Transcriptie

1 Zelfmanagement & Communicatie Opdracht: Les-verslagen Gijs Witkamp HKU GAR1B V

2 Opdracht: Notities maken van de lessen en hiervan verslag doen Les 1: Het was vandaag de eerste keer dat we les hebben gehad van John Macco. De les vond ik echt super interessant en ik ben benieuwd wat de komende lessen zullen brengen. We hebben als eerste de eisen en procedures besproken. Dus wat er van ons word verwacht betreft aanwezigheid en het maken van opdrachten et cetera. Ook waren er wat belangrijke punten betreft de privacy van onze bestanden. Het is de bedoeling dat we onze privacy zelf bewaken. Wat we delen en op welke manier is dus aan ons. Verder heeft John ook uitgelegd dat er van ons verwacht word dat we in alles wat we doen kritisch bewust zijn en dat we bezig moeten zijn met wat we uit ervaringen halen. We hebben het ook nog even gehad over Mindfulness, een nieuwe stroming in de psychologie waarbij het de bedoeling is om kritisch in het nu te leven. Verder hebben we het gehad over wat Psychologie nou echt is en hebben we een begin gemaakt aan de theorie. We hebben het gehad over waar het woord vandaan komt, over het waarnemen van gedrag en welke gedragsdomeinen er zijn (Psychomotoriek, gevoelens, cognitie en allerlei aftakkingen). Ook hebben we besproken wat uitstraling nou is en hebben we het ook van een ander standpunt bekeken, Instraling genoemd. Een paar andere belangrijke punten waren de man-vrouw verhouding en personal-space. We hebben het gehad over fobieën, angsten en remmingen en over onderwerpen zoals hoe men elkaar ziet. Dit laatste was best bijzonder, we hebben hierbij een opdracht gekregen waarbij we een olifant moesten tekenen. Aan de hand van hoe je de olifant tekende kon je zien hoe we mensen bekijken. Buiten dat hebben we het ook gehad over drives, en wat deze voor je betekenen. We moeten deze ook beschrijven in een opdracht gecombineerd met onze CV. Buiten die opdracht hebben we er ook één gekregen waarin we moeten beschrijven wat onze remmingen zijn in ons contact met de medemens. Al met al was het een zeer interessante les, het is een onderwerp dat dicht bij mijn hart ligt en het is iets waar ik me erg graag in verdiep. Ik kijk dus ook uit naar wat de volgende les voor ons in petto heeft!

3 Les 2: Dit was de tweede keer dat we les hebben gehad in dit vak, we hebben het dit keer gehad over drives, smart-thinking en ook presenteren, zelfreflectie en jezelf in relatie tot anderen. Allereerst hebben we het gehad over wat drives zijn en hoe je doelen kunt bereiken door ze SMART te maken. Dus over wat je wilt bereiken en hoe je jezelf in staat kunt stellen om dit te doen. Als je SMART kunt denken, kun je je doelstelling zonder meer halen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptatie, Realistisch en Tijd. Het is belangrijk om specifiek te weten wat het probleem is en hoe je het aan kunt pakken. Vervolgens meetbaar maken wat je zou kunnen minderen, je moet dan ook bereid zijn om die moeite erin te steken (acceptatie) en het moet realistisch zijn, alsin haalbaar, in een bepaald tijdsbestek. Verder hebben we het ook gehad over het Johari venster. Het ging in dit gedeelde vooral over hoe jij staat in opzicht tot anderen. Wat je deelt, wat je weet over jezelf, wat je niet weet, wat privé is et cetera. Al met al hebben we het veel gehad over zelfreflectie en hoe je dit kan toepassen om sterker in je schoenen te staan. Ook hebben we hier een introductie gemaakt over man/vrouw verhoudingen en hoe dit invloed heeft op je gedrag. Ook werd er even aandacht besteed aan hoe dit vaak toegepast word door de media. Verder hebben we nog een stuk gehad over kernkwadranten, een soort schema waarbij je van bepaalde kwaliteiten na kan gaan wat de minpunten zijn, de pluspunten en wat je hier tegen zou kunnen doen. We hebben uiteindelijk zeven kwaliteiten van onszelf op moeten schrijven en van de eerste vier een kernkwadrant moeten maken. Deze les hebben we het ook nog gehad over presenteren en hebben we een presentatie bekeken van Adriaan, een jongen die is blijven zitten in de eerste. Het was een hele toffe presentatie over vleermuizen. Dit was ter aanleiding van een presentatie die we komend semester ook zelf moeten geven. Al met al was het een enorm uitgebreide les en is er veel stof behandeld. Met de introductie van het zelfreflectie onderdeel was ik ook aangenaam verrast, en ben ik benieuwd wat de rest van de lessen voor ons in petto hebben.

4 Les 3 Hierin hebben we het nog eens gehad over het SMART-denken, we hebben de vorige keer als huiswerk de opdracht gekregen om kernkwadranten te maken en die te beoordelen door mensen om je heen. Dit werd er nog even aan teruggekoppeld. Verder hebben we het gehad over uiterlijk en innerlijk gedrag en een aanloop gemaakt naar 4 grote stromingen in de psychologie. De 2 die we hebben behandeld waren het behaviorisme (stimulus en response) en als tweede stroming hebben we het gehad over diepte-psychologie. Personalisme en Empirisme komen op een later moment terug. Bij Stimulus en Response (SR) Hebben we besproken over hoe je met prikkels omgaat die op je afkomen, hoe deze kunnen veranderen, wat het te maken heeft betreft instinctieve reacties et cetera. We hebben hier ook het verhaal van de hond van Pavlov te horen gekregen en de testen die daarmee te maken hebben gehad. Wat bij dit stuk voor mij een belangrijke boodschap had, was over hoe we onszelf moeten onttrekken van alles wat op ons afkomt, het kopieergedrag versus eigen keuzes. Hoe belangrijk het is om authentiek te zijn in ons zijn. Hoe authentiek zijn we in ons denken en doen. Vervolgens hebben we het gehad over Diepte-psychologie, met als een belangrijk aanknoop punt het verhaal van Freud en een patiënte in een instelling waar hij werkte. Het ging hier over emotionele herbeleving en hoe emotie invloed heeft op je reacties. Ook hebben we nog het Es, Ego en Über ich besproken en hoe dit in relatie staat tot elkaar. Libido was dan de intensiteit van je seksualiteit en viel onder Es, Ego beheerst hier over, je Ik. Über ich beheerste weer het Ego en het meer te maken met normen en waarden, sociale structuren, dingen als geloof. In hoe verre ben je in staat om jezelf in de hand te houden en wat voor systemen hebben hier invloed op? Wat ik hieruit heb meegekregen is dat we ons bewust moeten worden van deze remmingen zodat we hier beter mee om kunnen gaan. Als laatste hebben we het gehad over de leerlijnen van Kolb, een test waarin men gedrag zou kunnen analyseren. Het maken van deze test was het huiswerk voor de volgende keer. Meer hierover in les 4.

5 Les 4: Deze les ging ietwat anders dan de voorgaande lessen. We hebben allereerst de test van Kolb behandeld. Bij mij persoonlijk kwam er uit dat ik een Bezinner ben. Meer uitleg hierover staat in de opdracht zelf op de website. Toen we hiermee aan de slag gingen werd Lars naar voren gehaald omdat hij kritiek had op de test en hoe deze te werk ging. Hij heeft toen een presentatie gehouden over wat hij denkt dat er fundamenteel fout is aan testen als deze. En belangrijk punt dat we hieruit op hebben kunnen halen is dat we kritisch moeten zijn als het om dit soort dingen gaat. Niet dat de test zelf per se fout is, er kan veel uit voortkomen. Weten waar je mee te maken hebt is echter nooit een slecht idee. Naar aanleiding van Lars en mensen zoals ik, die moeite hebben met presenteren is er wat meer aandacht aan besteed aan het presenteer-gedeelte dan de ingeplande lesstof. Zo hebben we het gehad over het Mid Years Assessment (MYA) en wat we daarbij zouden kunnen verwachten. We hebben wat tips gekregen zodat we kunnen laten zien wat belangrijk is en ook kunnen vermeiden wat er niet toe doet. Zo hoeven we ons bijvoorbeeld niet alleen te beperken tot school. Het belangrijkste wat ik er uit mee heb gekregen is in ieder geval dat je jouw voortgang moet kunnen laten zien, je groei, je ontwikkeling. Wie heb je hier bijvoorbeeld bij betrokken? We hebben het ook gehad over wat er belangrijk is bij bijvoorbeeld informatie overdracht. Dit zijn dingen als het doel dat je hebt, dat je rekening houd met wie je de informatie deelt, wat ze wel of niet weten, in de gaten houden wie er op let et cetera. Verder werden Chefrany, Ray en Sabeth naar voren gehaald om te pitchen of te presenteren. Ze hadden hier alle drie redelijk moeite mee of wilden het in ieder geval een keer hebben geprobeerd. Wat ik persoonlijk erg knap van ze vond! Lars was dus de allereerste aan het begin van de les, maar gaf halverwege ook aan (voordat de andere 3 naar voren kwamen) hoe heftig het voor hem was om te presenteren. Het was een les met erg sterke momenten en ik denk dat veel mensen een drempel hebben overstegen of in ieder geval daarmee op weg zijn. Nogmaals, erg knap.

6 Les 5: Vandaag ging het over planning. Hoe goed je hierin bent en hoe je hier niet in vast gaat lopen. Dit was naar aanleiding van een bericht vanuit Suzanne de Heus, onze Tutor, die aangaf dat een vrij grote groep studenten hier moeite mee had. Om hier mee te beginnen werd het begrip Teleos geïntroduceerd, over doeldenken, rationeel versus irrationeel. Tijdens dit stuk werd ook weer het SMART-denken aangehaald. Vermeld werd bijvoorbeeld dat creativiteit niet rationeel is maar emotioneel omdat dit altijd vanuit gevoel ontstaat. Allereerst werd er gevraagd hoe wij normaal gesproken onze planning indelen, en wat we doen om deadlines te halen et cetera. Een tip van een van de studenten was om al het rottige werk eerst te doen zodat dat alvast uit de weg was. Als je namelijk een paar korte termijn-successen hebt gehad dan word het makkelijker om de rest aan te pakken. Sommige weten wat ze kunnen en baseren daarop hun planning. Een probleem hierbij zou kunnen zijn dat jouw tijdsmanagement hiermee wat in de soep kan komen als je niet oplet. Een algemeen veelgebruikte optie is het stellen van de deadline, vervolgens een planning maken en terugwerkend afwerken. Ook hebben we het gehad over perfectionisme, wat aangeraden werd om los te laten. Als je van jezelf weet dat je beter kan maar het lukt niet, vermeld het dan gewoon wel. Het is echter geen probleem als de planning het veroorloofd. Zorg alleen wel dat als je meerdere opdrachten hebt dat deze ook gewoon afkomen, velen leggen de nadruk op 1 vak en laten de rest van de vakken vallen omdat deze minder belangrijk aanvoelen. Dit mag absoluut niet structureel worden en men moet beseffen dat alles belangrijk is. Eerder kon ik me herinneren dat er werd vermeld dat je altijd het onderste uit de kan moet halen en dat je met een zesjes-mentaliteit maar beter kunt stoppen. Terwijl nu werd aangegeven dat je genoegen moet nemen met een zes, als alles maar af komt. Hierdoor was ik even aardig in de war over hoe dit nu werd gezien op HKU maar na een gesprek te hebben gehad met Suzanne over het halen van de vakken, perfectionisme, en ook dit gedeelte, werd me duidelijk dat er een verschil zit tussen genoegen nemen met een voldoende om te zorgen dat je alles haalt of het prima vinden als je lage punten haalt. Hiervoor geld nogmaals: zorg dat je je werk goed doet en weet wat je kan, en vermeld het als je weet dat je beter kan maar de kans er niet voor kreeg. Ook hiervoor geld dat perfectionisme soms in de weg kan zitten. Verder hebben we het nog gehad over motivatie en of deze van binnenuit komt of van buitenaf. Intrinsiek versus extrinsiek. Doe je dingen omdat je het wilt en interessant vind? Of word het je opgedragen? De kunst hierbij is bij het laatste, om ervoor te zorgen dat het intrinsiek word. Dat je motivatie van buitenaf om kunt draaien naar een eigen motivatie. Als laatste opdracht moeten we in ieder geval verschillende plannings- methodes uitpluizen en kijken welke voor ons persoonlijk het beste toepasbaar zijn.

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten Zelf Management & communicatie Alle Opdrachten Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 01 12 2014 Beschrijf jouw streven op een s.m.a.r.t. manier ik wil voor het einde van de opleiding mijn eigen spel uitgeven.

Nadere informatie

Ismay Verbeek GAR1-B. Zelfmanagement & Communicatie Docent: John Macco

Ismay Verbeek GAR1-B. Zelfmanagement & Communicatie Docent: John Macco 1 Ismay Verbeek GAR1-B Zelfmanagement & Communicatie Docent: John Macco Inhoud Persoonlijke drives blz. 3 CV blz. 4 Remmingen bij communicatie en interactie blz. 5 7 kwaliteiten blz. 5 Kernkwadrantschema

Nadere informatie

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE LOIS VEHOF GAR1B

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE LOIS VEHOF GAR1B ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE AANTEKENINGEN LOIS VEHOF GAR1B Physe > geesten Logie > kennis Waar in het lichaam zit de geest? - Nergens ; de geest zit niet in het lichaam. Psychologie staat los van elk

Nadere informatie

ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco. Milan ten Westeneind G&I 1D

ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco. Milan ten Westeneind G&I 1D ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco Milan ten Westeneind G&I 1D Inhoud ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco... 1 Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties

Nadere informatie

LES 1. Piotr Tekien GAR1-B. Zelfmanagement & Communicatie Aantekeningen & opdrachten. 30 november 2014

LES 1. Piotr Tekien GAR1-B. Zelfmanagement & Communicatie Aantekeningen & opdrachten. 30 november 2014 LES 1 Piotr Tekien GAR1-B Zelfmanagement & Communicatie Aantekeningen & opdrachten 30 november 2014 Page 1 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B 30 november 2014 LES 1 Inhoudsopgave Persoonlijke remmingen 3

Nadere informatie

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Docent: John Macco Yannick Seyeux Game Design G&I1D 3012803 14-01-2016 Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Opdracht 4 Opdracht 5 ------------------------------

Nadere informatie

ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum:

ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum: ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum: 14-01-16 Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situatie (gevoels cv) Hoe mensen mij zien Als iemand die perfectionistisch

Nadere informatie

Mijn remmingen en strevingen

Mijn remmingen en strevingen Mijn remmingen en strevingen Mijn remmingen ben ik me al enige tijd van bewust. Na ander half jaar gekampt te hebben met depressie heb ik veel over mezelf geleerd. Ik heb geleerd om bepaalde remmingen

Nadere informatie

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Zelfmanagement 10-1-2016 Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Inhoudsopgave: Opdracht 1: Motivaties Pagina 2 Opdracht 2: Het Leerteam Pagina 2 Opdracht 3:

Nadere informatie

Opdracht 1 2. Remmingen op sociaal gebied: 2. Streven: 2. Opdracht 2 2. Emotioneel CV: 2. Opdracht 3 3. Kernkwaliteiten 3. Reflectie 3.

Opdracht 1 2. Remmingen op sociaal gebied: 2. Streven: 2. Opdracht 2 2. Emotioneel CV: 2. Opdracht 3 3. Kernkwaliteiten 3. Reflectie 3. ZMC HOORCOLLEGE ZMC Michelle Mud G&I1C 3012009 DOCENT John Macco DATUM 14 januari 2016 INHOUD Opdracht 1 2 Remmingen op sociaal gebied: 2 Streven: 2 Opdracht 2 2 Emotioneel CV: 2 Opdracht 3 3 Kernkwaliteiten

Nadere informatie

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum ZMC Pracitucm Opdrachten Naam: Gijs Bakker Datum: 4-1-2016 Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum Inhoud Practicum Opdracht 1... 2 Wat is je motivatie voor deze opleiding?... 2 Wat zijn je verwachtingen?...

Nadere informatie

Zelfmanagement en communicatie

Zelfmanagement en communicatie Zelfmanagement en communicatie Hoorcollege opdrachten Cairan Steverink G&I1D 02-01-2016 John Macco 2-1-2016 Inhoud Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke relaties (met mensen)... 2 Strevingen naar

Nadere informatie

Laat je tijd niet weglekken.

Laat je tijd niet weglekken. Laat je tijd niet weglekken. Waar verdwijnt jouw tijd in? PATRICIA GORISSEN Laat jij je kostbare tijd weglekken? Je werkt zo hard aan je bedrijf, aan je projecten. Om je klanten beter te helpen en tegelijkertijd

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 3012673

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 3012673 ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 301673 Opdracht 1 Opdracht Wat is je motivatie voor deze opleiding? Ik ben vooral geïnteresseerd in de Interaction Design aspecten van de opleiding.

Nadere informatie

ZMC HOORCOLLEGE NOURA DAKKAK, G&I1B

ZMC HOORCOLLEGE NOURA DAKKAK, G&I1B ZMC HOORCOLLEGE NOURA DAKKAK, G&I1B JOHN MACCO 8 JANUARI 2016 3 INHOUDSOPGAVE 4. Aantekeningen 10. Remmingen 11. Emotioneel CV 12. Kernkwadranten AANTEKENINGEN / 12 NOVEMBER 2015 AANTEKENINGEN / 12 NOVEMBER

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Thinking of Art Opdracht: Kunst en Cultuur - Portfolio & Rituelen

Thinking of Art Opdracht: Kunst en Cultuur - Portfolio & Rituelen Thinking of Art Opdracht: Kunst en Cultuur - Portfolio & Rituelen Gijs Witkamp HKU GAR1B V1.0 29-09-2014 Portfolio Opdracht 1: In de lessen Kunstgeschiedenis worden diverse voorbeelden getoond hoe kunstenaars

Nadere informatie

Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat

Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat Marianne H.M. Smits AVK Adviesgroep voor Kantooren bedrijfsinnovatie b.v. te Tilburg msmits@avk.nl 06 53 14 51 33 Inspiratie Dag 1: Ontwikkelingen in managementondersteuning

Nadere informatie

Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen

Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen 1. Maak je je zorgen over bepaalde situaties of gebeurtenissen? 2. Blijf je erover doormalen? 3. Raak je van slag door opmerkingen of gedrag van iemand anders? 4.

Nadere informatie

ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016

ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016 ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016 Opdracht 1 Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties

Nadere informatie

Essay Project Interactieve Multimedia Tom Tol Groep: 23

Essay Project Interactieve Multimedia Tom Tol Groep: 23 Essay Project Interactieve Multimedia Tom Tol Groep: 23 Het doel van project interactieve multimedia is om een interactieve video te maken met als thema het leveren van negatieve feedback aan anderen.

Nadere informatie

Worksheet EFT bij herinnering

Worksheet EFT bij herinnering Worksheet EFT bij herinnering Inleiding: Ik heb een uitdaging wanneer het gaat over EFT en herinneringen en dat bij elkaar brengen in één oefening/worksheet. Daarom alvast deze aantekening: Dat gaat me

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

VERBETERSLEUTEL MINI-EXAMEN STOP MET BLOKKEN

VERBETERSLEUTEL MINI-EXAMEN STOP MET BLOKKEN VERBETERSLEUTEL MINI-EXAMEN STOP MET BLOKKEN 1 Examen /20 1. Wat is binnen de theorie van de psychoanalyse belangrijk? Duid het juiste antwoord aan. ( /1) a. Het statistisch meten b. Het begrijpen c. Gemiddelden

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

NIEUWE METHODES 3 SEPTEMBER

NIEUWE METHODES 3 SEPTEMBER NIEUWE METHODES 3 SEPTEMBER HET NATIONAAL MEDIAPASPOORT Kinderen zijn steeds jonger online via (spel)computers, tablets of zelfs mobiele telefoons. Het wordt steeds moeilijker om te weten wat zij online

Nadere informatie

Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid Literatuurstudie

Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid Literatuurstudie Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid Literatuurstudie Laatst bijgewerkt: 6 mei 2019 Als je begrijpt waarom mensen bepaalde beslissingen nemen, kun je ze beter motiveren om hun gedrag te veranderen.

Nadere informatie

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win!

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! 1 Programma SOCIAL MEDIA Deel en Win! Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

AFVALPLAN. Je plan bevat de volgende onderdelen: Je voor- en nadelen van afvallen Je waarom. Je doelen Je als/dan-plannen Je Evaluatie

AFVALPLAN. Je plan bevat de volgende onderdelen: Je voor- en nadelen van afvallen Je waarom. Je doelen Je als/dan-plannen Je Evaluatie AFVALPLAN Hoe je moet afvallen weet je waarschijnlijk wel. Minder eten, meer bewegen en gezonder eten. Maar hoe ga je dat bereiken? In dit afvalplan vind je de stappen om je kans op succes zo groot mogelijk

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Methodeanalyse Talent

Methodeanalyse Talent Methodeanalyse Talent Wij hebben gekozen voor de methode Talent. Voornamelijk omdat Tessa en Wouter er veel mee hebben gewerkt. Wouter en Tessa hebben wel hele verschillende ervaringen met de methode.

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Thuis in de Buurt. Delfshaven!

Thuis in de Buurt. Delfshaven! Thuis in de Buurt Delfshaven! Naam: Klas: Groep: Watskeburt? Voor je ligt het cursistenboekje voor het project Jongeren: Thuis in de Buurt. De komende 10 weken gaan jullie met ongeveer 125 studenten verschillende

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Kernkwadranten. Kernkwaliteit. Valkuil. Wispelturigheid. Goede. Positief tegenover Gesteld. Negatief tegenover Gesteld. Allergie.

Kernkwadranten. Kernkwaliteit. Valkuil. Wispelturigheid. Goede. Positief tegenover Gesteld. Negatief tegenover Gesteld. Allergie. Kernkwadranten 1. Spontaniteit Wispelturigheid Rechtlijnigheid Consequent zijn 2. Relativeringsvermogen Lichtzinnig Zwaarmoedigheid Creatief 3. Efficiënt Statisch Chaotisch Creatief 4. Gestructureerd Bureaucratisch

Nadere informatie

Plannen en zelfstandig werken

Plannen en zelfstandig werken Studievaardigheden Plannen en zelfstandig werken di 1 2 3 4! Plannen en zelfstandig werken? Wat kun je al? Gebruik je agenda Stappenplan voor je profielwerkstuk Uitsmijter 1 Plannen en zelfstandig werken?

Nadere informatie

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur Beginnen met sociale media E-learning Week van de Acupunctuur Inhoudsopgave 1) Over sociale media 2) Waarom sociale media? 3) Beginnen met Facebook en Twitter 4) Inspiratie 5) Sociale mediaplan maken 1)

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

HET FUNCTIONERINGSGESPREK

HET FUNCTIONERINGSGESPREK HET FUNCTIONERINGSGESPREK Tips voor een zinvol gesprek Inhoudstafel 1. Wat is een functioneringsgesprek? p4 2. Hoe bereid je je voor? p6 3. Verschillen met het evaluatiegesprek p8 Samenwerking verbeteren

Nadere informatie

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3.

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Welkom Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Onderstreep de woorden waarvan je de betekenis niet weet en zoek

Nadere informatie

Introduceren thema Het menselijk lichaam. Thema: Het (menselijk) lichaam. centraal: 1. Maak een vergelijking tussen het menselijk lichaam en het

Introduceren thema Het menselijk lichaam. Thema: Het (menselijk) lichaam. centraal: 1. Maak een vergelijking tussen het menselijk lichaam en het Natuur & Techniek Het (menselijk) lichaam Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Het (menselijk) lichaam Introduceren thema Het menselijk lichaam In deze lessen staan

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen https://www.youtube.com/watch?v=qcve0lzjp5q Slecht en

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende?

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 3/9 1 Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan?

Nadere informatie

12/19/2013. Workshop mbt effectief studeren December 2013. Discipline en inzet. Motivatie Talenten. Kwaliteiten. Doelen. Bijsturen

12/19/2013. Workshop mbt effectief studeren December 2013. Discipline en inzet. Motivatie Talenten. Kwaliteiten. Doelen. Bijsturen Workshop mbt effectief studeren December 2013 Motivatie Talenten Doelen Kwaliteiten Discipline en inzet Bijsturen Consequenties Resultaten Gewoonten Gedrevenheid Emoties Opvattingen Gezichtspunten Werkwijze

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

Een projectvoorstel schrijven

Een projectvoorstel schrijven 05-07- 2016 Een projectvoorstel schrijven Hoe krijg jij te maken met projecten? Wat zijn je verwachtingen voor vandaag? Het projectvoorstel = Eén van de projectdocumenten 3 1 Het projectvoorstel = Tussenstap

Nadere informatie

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.)

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.) Social media Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: actieve spellen, Spellen binnen Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd Tijdsduur: 55 min. Bron: Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Een projectvoorstel schrijven

Een projectvoorstel schrijven Een projectvoorstel schrijven Hoe krijg jij te maken met projecten? Wat zijn je verwachtingen voor vandaag? Het projectvoorstel = Eén van de projectdocumenten 3 Het projectvoorstel = Tussenstap in een

Nadere informatie

Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink. 1 december 2015

Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink. 1 december 2015 Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink 1 december 2015 THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP Zwolle atheneum havo mavo 1820 leerlingen 160 docenten 10 jaar Mediawijsheid Relatie tot digitale geletterdheid Opzet en

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

INHOUD Verantwoording 1 De macht van de situatie 2 Koester je zeurende collega 19 3 De calculerende medewerker 4 Respect!

INHOUD Verantwoording 1 De macht van de situatie 2 Koester je zeurende collega 19 3 De calculerende medewerker 4 Respect! INHOUD Verantwoording 7 1 De macht van de situatie 11 We hebben de neiging te denken dat we zelf bepalen wat we doen, maar in werkelijkheid worden we ook gestuurd door allerlei omstandigheden. 2 Koester

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting.

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting. Lesidee: Inwisselbaarheid: wat zou jij doen? Stel.. Jij bent Hertha (een Joods meisje) of Teun (een jonge Nederlandse, niet Joodse bewaker) en je bent verliefd. Hoe goed of hoe fout kun je zijn in zo n

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Planning Wat is mijn planningssysteem? Ik gebruik een agenda om deadlines van projecten en opdrachten te noteren. Vervolgens kijk ik hoeveel weken ik voor een taak heb voordat

Nadere informatie

Uitleg Elevator pitch Wat is de basis van jouw bedrijf?

Uitleg Elevator pitch Wat is de basis van jouw bedrijf? Uitleg Elevator pitch Wat is de basis van jouw bedrijf? Wat is een elevatirpitch? Een elevatorpitch is een korte en krachtige presentatie van jezelf. Jouw persoonlijke verhaal ( verkooppraatje ) waarmee

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Leerplanschema Minor Psychologie

Leerplanschema Minor Psychologie Minor Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren Goede voornemens Ik wil gezonder leven Ik wil gelukkiger zijn Ik wil meer bewegen Ik wil stoppen met roken Ik wil wat zwaarder worden Ik wil minder alcolhol gaan drinken Ik will minder stress Ik wil meer

Nadere informatie

OUDERAVOND METAMEER PUBERBREIN. Metameer Boxmeer 27 maart Yvon Dieks Medewerker gezondheidsbevordering

OUDERAVOND METAMEER PUBERBREIN. Metameer Boxmeer 27 maart Yvon Dieks Medewerker gezondheidsbevordering METAMEER OUDERAVOND PUBERBREIN Metameer Boxmeer 27 maart 2017 Yvon Dieks Medewerker gezondheidsbevordering Programma Heldertheater Het puberbrein Seksualiteit en media Zelfbeeld Social media Verschillende

Nadere informatie

Weet wat je kan. Vooruit komen

Weet wat je kan. Vooruit komen Weet wat je kan Vooruit komen Vind je weg Hoofdstuk 5 beschrijft hoe je vooruit komt in je leven. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: vind je weg. blz 2 Hoe kom je vooruit in je leven? blz 3 Zelfonderzoek:

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Naam: Zinnemers, K. Geboortedatum: 16 Juni 1987 Nationaliteit: Nederlandse. Opleidingen.

Curriculum Vitae. Naam: Zinnemers, K. Geboortedatum: 16 Juni 1987 Nationaliteit: Nederlandse. Opleidingen. Zelfmanagement & Communicatie Datum: 30-11-2014 versie: 1.3 Leerlijn: Personal Profiling Docent: John Macco Koen Zinnemers, Game Art, GAR1B Curriculum Vitae. Naam: Zinnemers, K. Geboortedatum: 16 Juni

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt.

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. FASE 1: STEL JE KLANT OP HAAR/ZIJN GEMAK EN NEEM DE LEIDING Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. Dit gesprek

Nadere informatie

ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton

ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton Door: Daniël Seton Klas: G&I 1D Module: ZMC 1 Docent: John Macco Datum: 14 Jan 2016 Opdracht 1: Remmingen en Gevoels CV Wat zijn mij remmingen? Ik kan niet snel

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN.

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. De afgelopen periode heeft mijn doelgroep twee toetsen gemaakt. In beide gavllen heb ik Edpuzzle gebruikt om de leerlingen in

Nadere informatie

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel inzicht krijgen in het belang van en ervaren van mentale vaardigheden

Nadere informatie

SLC. Opdracht 3 & 4. Soulia Moor CMD- 1B 29/11/ 11

SLC. Opdracht 3 & 4. Soulia Moor CMD- 1B 29/11/ 11 SLC Opdracht 3 & 4 Soulia Moor 0853637 CMD- 1B 29/11/ 11 1 Inhoud Individuele leerstijlen... 3 Leerstijl... 3 SWOT- analyse... 3 SMART- doelstellingen... 3 Reflectie... 4 Timemanagement... 5 Stappenplan

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Overtuiging: ik ben niet goed genoeg (dus ik moet er heel hard voor werken) Tappen: Ook al doe ik helemaal niets, ik ben helemaal mezelf

Overtuiging: ik ben niet goed genoeg (dus ik moet er heel hard voor werken) Tappen: Ook al doe ik helemaal niets, ik ben helemaal mezelf De negatieve overtuigingen van gisteren hebben je misschien meer inzicht gegeven, maar we gaan ze niet uitgebreid analyseren, we gaan ze gewoon loslaten. Dat helpt je veel meer. Je negatieve overtuigingen

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Nu: Wiskunde HAVO 1 Hierna: Engels VWO 1 09:00-10:00 10:00-11:00. Jouw leerlingen. Wat ga je doen deze les? Chris Janssen.

Nu: Wiskunde HAVO 1 Hierna: Engels VWO 1 09:00-10:00 10:00-11:00. Jouw leerlingen. Wat ga je doen deze les? Chris Janssen. Nu: Wiskunde HAVO Hierna: Engels VWO 09:00-0:00 0:00 - :00 Jouw leerlingen Aanwezig? Wat ga je doen deze les? Urgent Handelingsafspraken 3 Dyslexie Ouders in scheiding Laatste 3x afwezig Dyslexie, Handelingsafspraak

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

: je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren.

: je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren. BETER LEREN PLANNEN Omschrijving : je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren. Hoofdthema : studievaardigheden Niveau : 2/3/4 Benodigdheden : stiften of keurpotloden Deze

Nadere informatie

Mindfulness Training. & Creativiteit [traineeboek] Dit boek is van: maandag uur Inloophuis Wij Allemaal

Mindfulness Training. & Creativiteit [traineeboek] Dit boek is van: maandag uur Inloophuis Wij Allemaal Mindfulness Training & Creativiteit [traineeboek] Dit boek is van: Tijdstip: Locatie: Trainer: maandag 10.00 12.30 uur Inloophuis Wij Allemaal Patricia M. Aarts 1 Mindfulness & Creativiteit P.M. Aarts

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Talent Ontwikkel Programma Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Het Talent Ontwikkel Programma van Koffie & Bubbels is een energiek en intensief ontwikkelprogramma voor Young Professionals.

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Introductie tot privacy

Introductie tot privacy Introductie tot privacy Deelnemers ontdekken hoe zij over privacy denken en welke invloed dit heeft op hun eigen leven. Deelnemers bedenken welke informatie ze graag privé willen houden en in welke context

Nadere informatie

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan.

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan. Ouders, je belangrijkste partner in preventie! Symposium IVO Rianca Evers-den Ouden, 21 mei 2015 Over Rianca Ruim 10 jaar gewerkt met en voor kwetsbare gezinnen: verslaving, LVB, jeugd Nu werk ik als trainer

Nadere informatie