Betreft : Technische vragen bij Bestemmingsplan t.b.v. Windmolenpark Industrieterrein Moerdijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft : Technische vragen bij Bestemmingsplan t.b.v. Windmolenpark Industrieterrein Moerdijk"

Transcriptie

1 Willemstad, 18 oktober 2016 Betreft : Technische vragen bij Bestemmingsplan t.b.v. Windmolenpark Industrieterrein Moerdijk Geacht College, Uit zowel jurisprudentie, als ook recent onderzoek ( link ), blijkt dat het plaatsen van windmolens in de nabijheid van woningen als direct gevolg heeft, dat deze woningen in waarde verminderen. Er zijn een aantal factoren welke invloed hebben op de hoe hoog deze daling is. - De afstand van de woning tot de windmolen (of windmolens) - De hoogte van de windmolen - De diameter van de windmolen De onderzoeksdata is niet gebaseerd op objecten binnen een straal van 1km, want die komen nauwelijks voor. Er wordt veelal gesproken over een waardedaling tot wel 6% (op 1 km), afnemend naarmate de afstand tot de molens groter wordt. De waardedaling van het omliggende onroerend goed, valt dus de omwonenden ten deel. Dat is daarmee een vaststaand feit. Het kan dus zomaar zijn, dat een huis in een fragiele woningmarkt nog eens een paar procent verder onder water komt te staan. Of dat ettelijke duizenden euro s, welke opgebouwd zijn als oudedag-reserve (het pensioen zit in de stenen ), verdampen als bijproduct van de een bestemmingswijziging. 1. Deelt het College onze mening, dat de raad de vrijheid heeft om de effectieve ontwaarding mee te nemen in haar afweging om het bestemmingsplan al- dan niet goed te keuren? En dat een bestemmingsplanwijziging dus niet enkel getoetst moet worden op planologische inpasbaarheid?

2 Windmolenpark Sabinapolder Recentelijk werd een verzoek om planschade van een van onze inwoners aan de Kraaijendijk afgewezen, omdat hij op basis van enkel de vastgestelde Visie Windenergie Gemeente Moerdijk 2004 zou hebben kunnen voorzien dat de situatie ter plaatse in ongunstige zin zou kunnen veranderen. (Voorzienbaarheid) Een citaat van het Saoz (de partij waaraan onze gemeente opdracht geeft de vordering tot planschade te beoordelen): Bij het beoordelen van de voorzienbaarheid is maatgevend of de aanvrager, als redelijk handelend en denkend koper, rekening diende te houden met de kans dat de planologische situatie ter plaatse in ongunstige zin zou veranderen. Daarbij wordt rekening gehouden met concrete beleidsvoornemens die openbaar zijn gemaakt, bijvoorbeeld een voorontwerpbestemmingsplan, een structuurschets of -visie en/of een al vigerend bestemmingsplan. 2. Deelt het College het uitgangspunt van het Saoz, dat op basis van de vastgestelde visie (anno 2004), waarin ook al een windmolenpark op het Industrieterrein Moerdijk staat opgenomen, de omwonenden van het voorgenomen windmolenpark Industrieterrein Moerdijk per definitie zijn uitgesloten van planschade, voor zover zij na deze datum eigenaar geworden zijn? Zo nee, op welke datum stelt het college dan dat er sprake is van voorzienbaarheid en om welke reden?

3 Willekeur bij behandeling van planschade Voornoemde inwoner op de Kraaijendijk, was ervan op de hoogte dat een andere omwonende, welke op een eerder moment een verzoek tot planschade van hetzelfde park heeft ingediend en maar ook pas ná 2004 daar is komen wonen, wél gehonoreerd is in zijn verzoek tot planschade. Navraag bij het Saoz leert dat de behandelaar niet eerder bekend was met het visie-document van de gemeente Moerdijk. Zijn voorganger heeft geluk gehad. 3. Deelt het College onze mening, dat van een ter zake kundige behandelaar eerder verwacht mag worden dat hij zijn dossier op orde heeft, dan dat er sprake is van voorzienbaarheid van een omwonende? 4. Zo ja, deelt u onze mening dat het opportuun is om de leges in dit geval aan de aanvragers te retourneren, onafhankelijk van de uitkomst van de uiteindelijke beoordeling? 5. Is het College van mening dat er - door de eerdere toekenning - een precedent geschapen is, voor latere indieners van planschade van deze bestemmingsplanwijziging binnen onze gemeente? 6. Zo nee, kunt u dit gemotiveerd afzetten tegen het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel en het verbod op willekeur?

4 Eigen risico bij planschade In artikel 6.2, tweede lid, Wro is het minimum forfait van het normaal maatschappelijk risico bij waardevermindering gesteld op 2% van de oorspronkelijke waarde op de peildatum. Uit de rechtspraak blijkt, dat bij de beoordeling van het normaal maatschappelijk risico dit percentage onder omstandigheden ook hoger kan zijn. Van enkele bewoners krijgen wij teruggekoppeld, dat in dit geval bij enkele woningen een waardevermindering tot wel 4,7% gesteld wordt, maar tevens het eigen risico door het Saoz op meer dan 4% wordt gesteld. Effectief stelt het Saoz, namens onze gemeente, dat er dus geen planschade uitgekeerd zal worden. Gezien het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel en het bestuurlijke verbod op willekeur, achten wij het meer dan aannemelijk dat we de uitkomsten van de planschadeverzoeken rond Windpark Sabinapolder kunnen transponeren naar het Windmolenpark Industrieterrein Moerdijk. Wanneer we stellen dat: er grofweg 400 woningen in een ring tussen de 1km en 2km van het beoogde windmolenpark liggen; voor deze woningen gemiddeld een waardevermindering van 3% van toepassing is; de gemiddelde woningprijs op de peildatum euro bedraagt; het eigen risico, binnen deze straal, gelijk gesteld wordt aan de gemiddelde waardevermindering en omwonenden dus niet vergoed worden; de woningen welke aangekocht zijn vanaf 2004 sowieso wegens voorzienbaarheid uitgesloten zullen worden van planschade Voorzien wij een mogelijke ontwaarding van een kleine 3 miljoen euro van de Klundertse omwonenden. 7. Deelt het College onze mening, dat door de onverhaalbaarheid van de schade en de drempel van 300 euro leges, deze waardevermindering in de praktijk voor het overgrote deel op het conto van de omwonenden zal vallen? 8. In het voorliggende raadsvoorstel, wordt nergens gesproken over de waardevermindering van woningen in Klundert, waarom niet. En welk bedrag heeft het College hiervoor becijferd en meegewogen in haar route naar het aankomende raadsvoorstel?

5 Normen voor overlast In de MER wordt gesteld dat de geluidsoverlast van het voorgenomen windmolenpark binnen de normen blijft. Specifiek wordt hiervoor de L den genoemd. En hoewel geluid in de praktijk stapelt, kan de bestaande geluidscontour van het industrieterrein hier niet bij opgeteld worden. 9. Deelt het College onze mening, dat de raad de vrijheid heeft om in haar afweging van het bestemmingsplan de verschillende geluidsoverlasten wél op te tellen, tot een ongedefinieerde hoeveelheid meer overlast? Het is een natuurkundig feit, dat 2 bronnen van laag frequent geluid zich kunnen manifesteren als een laag pulserende brom. Zowel windmolens, als aggregaten, motoren of compressoren zijn voorbeelden van dergelijke bronnen. De 2 bronnen die volgens verschillende normen niet bij elkaar opgeteld kunnen worden. Een volgend natuurkundig feit, is dat de akoestiek van een ruimte een versterkend effect kan hebben op deze gestapelde laag pulserende brom. 10. Heeft het college met bovenstaande feiten rekening gehouden? 11. Deelt het college onze mening dat hierdoor de gehouden geluidssafari s niet representatief geacht moeten worden voor de afweging van overlast in van het Windpark Industrie Moerdijk welke ondervonden kan gaan worden?

6 Maatschappelijke kosten en maatschappelijke baten De zoeklokaties voor het Windmolenpark Industrieterrein Moerdijk, zijn beperkt tot gronden van de gemeente of het havenschap. Om een valide afweging te kunnen maken, dient de raad ook de Profit, de geldelijke component af te wegen, tegen de becijferde schade van de omwonenden. Ervaring leert dat de eigenaar van de gronden waarop windmolens geplaatst zijn hier jaarlijks inkomsten voor ontvangt. In geval van het Windpark Industrieterrein Moerdijk, becijferen we een potentiële inkomstenbron voor het Havenschap van tot per jaar. Wij zien graag een uiteenzetting van de - door het College voorziene - kosten en baten. 12. Wat zijn de incidentele kosten/baten voor de gemeente Moerdijk, over welke perioden en waaruit bestaan deze? 13. Wat zijn de structurele kosten/baten voor de gemeente Moerdijk, over welke perioden en waaruit bestaan deze? 14. Wat zijn de incidentele kosten/baten voor het Havenschap en waaruit bestaan deze? 15. Wat zijn de structurele kosten/baten voor het Havenschap en waaruit bestaan deze?

7 Maatschappelijk draagvlak en haalbaarheid oplossingsrichtingen: maakt zich zorgen over het toch al te fragiele maatschappelijk draagvlak voor verduurzaming. Te meer nu na de ratificering van het Klimaat van Parijs (EU), op korte tot middellange termijn meer en verstrekkende duurzaamheidsmaatregelen op komst zijn. heeft de stellige mening, dat we enkel in volledige transparantie tot een gedragen realisatie komen van onze ambities en doelstellingen. Als raad moeten we daarbij duidelijk voorgelicht worden en de maatschappelijke impact onderkennen, meer dan tot op heden het geval is geweest. Principieel vinden wij, dat ook de lokale overheid haar verantwoording moet nemen, wanneer omwonenden zonder actieve risicoaanvaarding geconfronteerd worden met ontwaarding van hun woningen. Wij zien bijvoorbeeld de publicatie van de bestemmingsplanprocedure eerder als moment waarop voorzienbaarheid gesteld mag worden. Haalbaarheid van oplossingsrichtingen: 16. Wat zijn de mogelijkheden en kosten om, wellicht afwijkend van de WRO, onze inwoners te compenseren voor planologische schade, wanneer we lokaal niet het moment van publicatie van visie, maar vooraankondiging van wijziging bestemmingsplan als ijkmoment voor voorzienbaarheid willen hanteren? Als hier mogelijkheden voor zijn, zien wij graag een uitwerking van de financiële consequenties voor de situatie in Klundert en tevens voor de omwonenden van park Sabinapolder en Oud-Dintel. 17. Wat zijn de mogelijkheden en kosten om een lokale norm te stellen aan het eigen risico wat de raad wenselijk acht. Graag zowel een toelichting op de mogelijkheden van de recente historie (Oud Dintel, Sabinapolder, etc), het actuele dossier (Industrieterrein Moerdijk) en toekomstige plannen. 18. Kunt u limitatief opsommen welke sturingsmogelijkheden we als gemeente, dan wel als raad überhaupt hebben op bovenstaande variabelen? 19. Deelt u de mening van, dat wanneer zou blijken dat bijvoorbeeld het Havenschap substantiële inkomsten heeft uit het Windmolenpark Industrieterrein Moerdijk maar de omwonenden binnen redelijkheid niet mogen verwachten om gecompenseerd te worden voor hun schade, het maatschappelijk draagvlak voor verduurzaming een ongewenste deuk kan oplopen?

8

9 Bijlage I: Afstand Windmolenpark - Klundert (bij benadering)

Beslissen op verzoeken tegemoetkoming planschade eigenaren/ bewoners de Meeuwse Acker 12-33, 12-35, 12-37 en 12-43

Beslissen op verzoeken tegemoetkoming planschade eigenaren/ bewoners de Meeuwse Acker 12-33, 12-35, 12-37 en 12-43 Embargo tot vrijdag 6 maart 2015 Onderwerp Beslissen op verzoeken tegemoetkoming planschade eigenaren/ bewoners de Meeuwse Acker 12-33, 12-35, 12-37 en 12-43 Programma Stedelijke ontwikkeling BW-nummer

Nadere informatie

Gemeente Utrecht De heer O. van Schaick Postbus 16200 3500 CE UTRECHT. Onderwerp: planschaderisicoanalyse/ Catharijnesingel Noord

Gemeente Utrecht De heer O. van Schaick Postbus 16200 3500 CE UTRECHT. Onderwerp: planschaderisicoanalyse/ Catharijnesingel Noord Gemeente Utrecht De heer O. van Schaick Postbus 16200 3500 CE UTRECHT Onderwerp: planschaderisicoanalyse/ Catharijnesingel Noord Geachte heer Van Schaick, Hierbij ontvangt u een planschaderisicoanalyse

Nadere informatie

Quickscan Planschade Windturbine Vlietzone

Quickscan Planschade Windturbine Vlietzone Quickscan Planschade Windturbine Vlietzone Foto is genomen uit een achtertuin van de Evertsenstraat op een afstand van 380 meter. Pagina: 1 Aanleiding en doel De quickscan is verricht in het kader van

Nadere informatie

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e maal een advies inzake de bezwaarschriften van de heer B.J.H. Brugge, De Goedemeent 15 en de

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent

Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent Embargo tot vrijdag 29 september 2017 Onderwerp Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent Programma Stedelijke ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon. Inleiding Het veenkoloniaal gebied in Drenthe is door het Rijk aangewezen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 16 december

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 16 december Embargo tot 16 december Onderwerp Planschadeverzoek van dhr. R. de Pauw mede namens Papko B.V., Meijhorst 60-10 Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 Portefeuillehouder B. Velthuis

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9

Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9 2 Naar aanleiding van artikelen in de Telegraaf [1] en op NOS [2] heeft Tegenwind

Nadere informatie

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur.

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. Spreker: Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. De SAOZ adviseert overheden inzake o.a. planschade- en nadeelcompensatieclaims van burgers en bedrijven (objectief

Nadere informatie

Tegemoetkoming in planschade 2014

Tegemoetkoming in planschade 2014 Tegemoetkoming in planschade 2014 Achtergrond informatie De Wet ruimtelijke ordening stelt in artikel 6.1 dat belanghebbenden die schade hebben geleden door een ruimtelijk besluit in aanmerking kunnen

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Aanleiding Op 2 september heeft het college het volgende verzocht: Maak een voorstel betreffende de wijze waarop omwonenden worden geïnformeerd of betrokken

Nadere informatie

Toekennen planschadeverzoek art. 49 WRO, ivm uitbreiding Sparrenheuvel te Diepenveen (5 van 5) Besluitenlijst d.d. d.d. Agenda Vertrouwelijk

Toekennen planschadeverzoek art. 49 WRO, ivm uitbreiding Sparrenheuvel te Diepenveen (5 van 5) Besluitenlijst d.d. d.d. Agenda Vertrouwelijk Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS_SI_RE Toekennen planschadeverzoek art. 49 WRO, ivm uitbreiding Sparrenheuvel te Diepenveen (5 van 5) 1- Notagegevens Notanummer 386370

Nadere informatie

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 3: VOORZIENBAARHEID

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 3: VOORZIENBAARHEID PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 3: VOORZIENBAARHEID In deze aflevering van de Nieuwsbrief de derde episode van de serie planschadespecials. Als vaste planschadecommissie voor een groot aantal gemeenten

Nadere informatie

2004. Nr. : Dnst. : BOWO. Afhandeling planschadeverzoek van de bewoners van de Aloëlaan 43 inzake de Oranjerie. Leiden, 21 december 2004.

2004. Nr. : Dnst. : BOWO. Afhandeling planschadeverzoek van de bewoners van de Aloëlaan 43 inzake de Oranjerie. Leiden, 21 december 2004. Nr. : 04.0190. Dnst. : BOWO Afhandeling planschadeverzoek van de bewoners van de Aloëlaan 43 inzake de Oranjerie. Leiden, 21 december 2004. 2004. Op 28 maart 2003 is bij de gemeente Leiden een verzoek

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Planschade & nadeelcompensatie: actuele ontwikkelingen StAB 19 september 2017

Planschade & nadeelcompensatie: actuele ontwikkelingen StAB 19 september 2017 Planschade & nadeelcompensatie: actuele ontwikkelingen StAB 19 september 2017 Berthy van den Broek g.m.vandenbroek@uu.nl Onderwerpen 1. (G)één uniforme nadeelcompensatieregeling op basis van het égalitébeginsel?

Nadere informatie

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 4: NORMAAL MAATSCHAPPELIJK RISICO

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 4: NORMAAL MAATSCHAPPELIJK RISICO PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 4: NORMAAL MAATSCHAPPELIJK RISICO In deze aflevering van de Nieuwsbrief de vierde episode van de serie planschadespecials. Als vaste planschadecommissie voor een groot aantal

Nadere informatie

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Datum: 22 mei 2013 Plaats: Emmen 1. Inleiding Wakker Emmen vindt het belangrijk dat de mening van de burger wordt gehoord. Er is al een geruime tijd discussie binnen

Nadere informatie

Onderwerp: Uitkeren planschadevergoeding naar aanleiding van het oprichten van 18 appartementen aan de Schoolstraat in Drunen

Onderwerp: Uitkeren planschadevergoeding naar aanleiding van het oprichten van 18 appartementen aan de Schoolstraat in Drunen Onderwerp: Uitkeren planschadevergoeding naar aanleiding van het oprichten van 18 Samenvatting: Inleiding: Op 4 januari 2008 heeft Ceelen rentmeesterskantoor, namens de eigenaren van het pand Schoolstraat

Nadere informatie

Onderwerp: Notitie Planschade en Procedureverordening advisering tegemoetkoming in planschade

Onderwerp: Notitie Planschade en Procedureverordening advisering tegemoetkoming in planschade Raadsvergadering, 12 mei 2009 Voorstel aan de Raad Nr: 302 Agendapunt: 8 Datum: 21 april 2009 Onderwerp: Notitie Planschade en Procedureverordening advisering tegemoetkoming in planschade Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Daarom zal ik mij beperken tot de grote denkfout: de Kleefse Waard. Koningspleij-Noord

Daarom zal ik mij beperken tot de grote denkfout: de Kleefse Waard. Koningspleij-Noord De leden van de commissie zijn nog eens specifiek gewezen op uw zienswijze (voor zover u deze eerder heeft ingediend) en de reactie daarop van GS. Ik raad u dan ook aan om niet uw zienswijze te gaan herhalen,

Nadere informatie

Wat en hoe. druk: Huisdrukkerij gemeente Smallingerland

Wat en hoe. druk: Huisdrukkerij gemeente Smallingerland Wat en hoe PLANSCHADE druk: Huisdrukkerij gemeente Smallingerland 2008 afdeling Bestuursondersteuning / COM-EJ-102008 2 11 Als de nieuwe wet en de twee procentregel van toepassing is op het voorbeeld dan

Nadere informatie

Team ROB. Toekennen verzoek om tegemoetkoming in planschade i.v.m. wegbestemmen detailhandelsfunctie Koekendijk. Besluitenlijst d.d. d.d.

Team ROB. Toekennen verzoek om tegemoetkoming in planschade i.v.m. wegbestemmen detailhandelsfunctie Koekendijk. Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team ROB Toekennen verzoek om tegemoetkoming in planschade i.v.m. wegbestemmen detailhandelsfunctie Koekendijk 1- Notagegevens Notanummer 859155 Datum 24-9-2013

Nadere informatie

Reactie nota Zienswijzen. Rozengaarderweg 28

Reactie nota Zienswijzen. Rozengaarderweg 28 Reactie nota Zienswijzen Rozengaarderweg 28 Gemeente Deventer Mei 2018 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 3 1.1 ZIENSWIJZEN 3 1.2 LEESWIJZER..... 3 2 ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN 3 2.1 INGEDIENDE ZIENSWIJZEN......,...

Nadere informatie

Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011

Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 3 juli 2013 tot en met 13 augustus 2013 voor een ieder ter inzage gelegen in het Compagnieshuis,

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Wat is planschade? Onder planschade wordt verstaan inkomensderving of waardevermindering van een onroerende zaak, die het gevolg is van een beslissing van de

Nadere informatie

Rechtbank Gelderland, 3 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5687

Rechtbank Gelderland, 3 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5687 N I E U W S B R I E F PLANSCHADE jurisprudentieoverzicht April 2018, nieuwsbrief 12 Rechtbank Gelderland, 3 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5687 Gemeente Heerde, redelijkerwijs gemaakte kosten van rechtsbijstand

Nadere informatie

Bestemmingsplan De Weide, Herziening Grutto Nota Zienswijzen

Bestemmingsplan De Weide, Herziening Grutto Nota Zienswijzen Bestemmingsplan De Weide, Herziening Grutto Nota Zienswijzen Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan De Weide, Herziening Grutto heeft vanaf vrijdag 6 september 2013 tot en met donderdag 17 oktober 2013 ter

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4543 Registratiedatum: Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 49-Va-09 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Windpark gemeente Kranenburg (DE) Besluit: Kennis te nemen van

Nadere informatie

Planschade bij energie (infrastructuur)projecten van het Rijk

Planschade bij energie (infrastructuur)projecten van het Rijk Planschade bij energie (infrastructuur)projecten van het Rijk Is er bij u in de buurt bijvoorbeeld sprake van een plan (planologisch besluit) voor een windmolenpark, een hoogspanningsverbinding of ander

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-05-2005 Onderwerp: Verzoek om planschade ten gevolge van het nieuwe bestemmingsplan "bedrijvenpark Oostermeentherand" Conceptbesluit:

Nadere informatie

Toewijzen planschadeverzoek ex artikel 49 WRO, de heer Ten Dam, Stationsweg 19 te Colmschate. Besluitenlijst d.d. d.d.

Toewijzen planschadeverzoek ex artikel 49 WRO, de heer Ten Dam, Stationsweg 19 te Colmschate. Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS_SI_RE Toewijzen planschadeverzoek ex artikel 49 WRO, de heer Ten Dam, Stationsweg 19 te Colmschate 1- Notagegevens Notanummer 2009,211699

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING SCHADE EX ARTIKEL 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro)

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING SCHADE EX ARTIKEL 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro) AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING SCHADE EX ARTIKEL 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro) De vragen gemarkeerd met een * hoeft u alleen te beantwoorden als ze voor u van toepassing zijn. Gegevens aanvrager

Nadere informatie

Afwijzen planschadeverzoek ex artikel 49 WRO, de heer Van Voorst, Stationsweg 15 te Colmschate. Besluitenlijst d.d. d.d.

Afwijzen planschadeverzoek ex artikel 49 WRO, de heer Van Voorst, Stationsweg 15 te Colmschate. Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS_SI_RE Afwijzen planschadeverzoek ex artikel 49 WRO, de heer Van Voorst, Stationsweg 15 te Colmschate 1- Notagegevens Notanummer 2009.211705

Nadere informatie

: beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten

: beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten Raad : 30 september 2003 Agendanr. : 11 Doc.nr : B 2003 11821 Afdeling: : Bouwen en Wonen RAADSVOORSTEL Onderwerp : beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek

Windmolens in de Beekbergsebroek Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Het terugdringen van planologische overcapaciteit en het risico van (plan)schade.

Het terugdringen van planologische overcapaciteit en het risico van (plan)schade. 1 Het terugdringen van planologische overcapaciteit en het risico van (plan)schade. Inleiding. De gevolgen van de gewijzigde economische omstandigheden en de veranderde demografische ontwikkelingen zijn

Nadere informatie

GEMEENTE MEIERIJSTAD

GEMEENTE MEIERIJSTAD GEMEENTE MEIERIJSTAD Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade (artikel 6.1 Wet ruimtelijke ordening) De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft in artikel 6.1 Wro aan dat een belanghebbende onder bepaalde

Nadere informatie

Voorbereidingsbesluit gebied Industriestraat Stationsstraat-Parallelweg te Tegelen september oktober 2018

Voorbereidingsbesluit gebied Industriestraat Stationsstraat-Parallelweg te Tegelen september oktober 2018 venlo Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp raadsnummer 2018 collegevergadering d.d. raadsvergadering d.d. fatale termijn programma portefeuillehouder Voorbereidingsbesluit gebied Industriestraat Stationsstraat-Parallelweg

Nadere informatie

RISICOTOETS PLANSCHADE

RISICOTOETS PLANSCHADE RISICOTOETS PLANSCHADE met betrekking tot de vestiging van Iriszorg op de locatie Gondel 3611 te Lelystad. CONCLUSIE Het planschaderisico taxeren wij op: 16.000,--. Opdracht: 3232360 Datum: mei 2012 Adviseur:

Nadere informatie

Onderwerp: Reactie op planschadeverzoek Vlietlanden BV. Wervershoof, 3 juni Beste leden,

Onderwerp: Reactie op planschadeverzoek Vlietlanden BV. Wervershoof, 3 juni Beste leden, p/a Droge Wijmersweg 5-212, 1693 HP Wervershoof KvK NWHolland 37092365, ABN-AMRO:NL43ABNA0409736031 mail: vve.vlietbelangen@gmail.com Onderwerp: Reactie op planschadeverzoek Vlietlanden BV Beste leden,

Nadere informatie

Uw (bouw)plan past niet in het bestemmingsplan: de haalbaarheidstoets

Uw (bouw)plan past niet in het bestemmingsplan: de haalbaarheidstoets Uw (bouw)plan past niet in het bestemmingsplan: de haalbaarheidstoets Inleiding Wanneer u wilt bouwen of verbouwen of het gebruik van uw pand wilt wijzigen, doet u dat niet zomaar. U wilt immers niet voor

Nadere informatie

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Agendapunt 15 2006 VOORSTELLEN Nr. 185 (1) Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Onderwerp: Beslissing op bezwaar afwijzing planschade Spiegheldreef 2 Aan de raad. Beslispunten 1. het bezwaarschrift

Nadere informatie

onderwerp: Vaststellen ontwerpbestemmingsplan Wonen Rijssen, Enterstraat 124

onderwerp: Vaststellen ontwerpbestemmingsplan Wonen Rijssen, Enterstraat 124 g e m e e n t e Rijssen-Holtei\i Rijssen, 17 november 2016 Voorstel van het college aan de raad raadsvergadering: 22 december 2016 agendanummer: 14 opgemaakt door: Wonen en Ondernemen - Economie en Veiligheid

Nadere informatie

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur.

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. Spreker: Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. De SAOZ adviseert overheden inzake o.a. planschade- en nadeelcompensatieclaims van burgers en bedrijven (objectief

Nadere informatie

*RV08.0376* Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.5/18122008 Documentnr.: RV08.0376. Roden, 11 december 2008

*RV08.0376* Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.5/18122008 Documentnr.: RV08.0376. Roden, 11 december 2008 Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.5/18122008 Documentnr.: RV08.0376 Roden, 11 december 2008 Onderwerp Bezwaarschrift van de heer D.F. Feenstra tegen de hoogte van een hem toegekende planschadevergoeding

Nadere informatie

Nr JORI Houten, 23 mei 2000

Nr JORI Houten, 23 mei 2000 Nr. 2000-83-JORI Houten, 23 mei 2000 Aan de gemeenteraad Onderwerp Verzoek om planschadevergoeding van de heer P.J.M. Kamman en mevrouw E.H.W. Kamman- Croese op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke

Nadere informatie

Toelichting Planschade

Toelichting Planschade Toelichting Planschade Wat is planschade? De Wet ruimtelijke ordening bepaalt in artikel 6.1 de mogelijkheden voor het verhalen van schade als gevolg van planologische wijzigingen, ook wel planschade genoemd.

Nadere informatie

Collegevoorstel Embargo tot 26 maart 2013 D13.117736

Collegevoorstel Embargo tot 26 maart 2013 D13.117736 Embargo tot 26 maart 2013 D13.117736 Onderwerp Verzoek om tegemoetkoming planschade (Bestemmingsplan Nijmegen Midden) Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie /1031 Portefeuillehouder H. Kunst

Nadere informatie

Erwin Talpe

Erwin Talpe Raadsvoorstel Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Erwin Talpe 06-10937210 erwintalpe@hotmail.com agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder 23 juni 2016 onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

2007. Nr. : Dnst. : BOWO. Planschadeverzoeken Oude Vest 49 en 53. Leiden, 7 augustus 2007.

2007. Nr. : Dnst. : BOWO. Planschadeverzoeken Oude Vest 49 en 53. Leiden, 7 augustus 2007. 2007. Nr. : 07.0100 Dnst. : BOWO Planschadeverzoeken Oude Vest 49 en 53. Leiden, 7 augustus 2007. Inleiding Op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bestaat voor een belanghebbende

Nadere informatie

Wat en hoe PLANSCHADE

Wat en hoe PLANSCHADE Wat en hoe PLANSCHADE 1 2 Planschade In het kort komt planschade erop neer dat paticulieren en bedrijven die schade lijden door een verandering van een bestemmingsplan in bepaalde gevallen van de overheid

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2003:AF4722

ECLI:NL:RVS:2003:AF4722 ECLI:NL:RVS:2003:AF4722 Instantie Raad van State Datum uitspraak 19-02-2003 Datum publicatie 19-02-2003 Zaaknummer 200202248/1 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Aanvraag (-formulier) planschade

Aanvraag (-formulier) planschade Indien per post dan aantekenen aan: College B&W van de gemeente Duiven Team RWZ Postbus 6 6920 AA DUIVEN Aanvraag (-formulier) planschade Planschade is een tegemoetkoming in schade als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Planschaderisicoanalyse

Planschaderisicoanalyse Planschaderisicoanalyse Bestemmingsplan Gasthuiswaard In opdracht van de gemeente Geertruidenberg Tog Nederland Zuid b.v. Sint-Oedenrode, 8 mei 2013 Kenmerk: BWB130508001 Inhoudsopgave Pagina Inleiding

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Planschade verzoek Spaarndamseweg 117 Oplegvel Collegebesluit Portefeuille E. Cassee Auteur Dhr. R van Liempt Telefoon 0235113761 E-mail: rvanliempt@haarlem.nl SZ/RB Reg.nr. 2012/291734 Te kopiëren:

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Spreker: mr. drs. C.M.L. (Kees) van der Lee KRMT

Spreker: mr. drs. C.M.L. (Kees) van der Lee KRMT Spreker: mr. drs. C.M.L. (Kees) van der Lee KRMT Commercieel directeur van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ) te Rotterdam. Onderwerpen van deze presentatie: Beoordelingskader planschade

Nadere informatie

Gelet op het collegebesluit van 22 januari 2019, gelet op de Wet ruimtelijke ordening en het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het collegebesluit van 22 januari 2019, gelet op de Wet ruimtelijke ordening en het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht; venlo Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Vilgert 47 Velden' raadsnummer 2019 14 collegevergadering d.d. 22-01-2019 raadsvergadering d.d. 27-02-2019 fatale termijn programma

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 15 februari 2005 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 maart 2005 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Referendabel: ja nee Verzoek om planschadevergoeding.

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Algemene opmerkingen De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft in artikel 6.1 aan, dat een belanghebbende onder bepaalde voorwaarden en beperkingen recht kan hebben

Nadere informatie

Rapport Draagvlak proef draaiprogramma Windpark Houten

Rapport Draagvlak proef draaiprogramma Windpark Houten Rapport Draagvlak proef draaiprogramma Windpark Houten Datum: 12 februari 2018 Contactpersoon: Frank van Rijnsoever Email: f.j.vanrijnsoever@uu.nl Telefoon: 030 2537484 1 Inhoud 1. Introductie... 3 2.

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 18 januari 2006. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 05it00871. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 05Rb083, inzake toekenning planschadevergoeding

Nadere informatie

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun Grond voor windenergie: eigendomsrecht, Presentatie Winddag d.d. 15 juni 2016 mr. D.C. Orobio de Castro mr. A.A. al Khatib Casus: publieke en private grond Een windpark dient gerealiseerd te worden. Het

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Onderwerp: Nummer: Datum vergadering: 25-05-2004 Verzoeken om planschade ten gevolge van het nieuwe bestemmingsplan "bedrijvenpark Oostermeentherand" Conceptbesluit:

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg'

Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg' ~Q~ ~"~ Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 43874] Aantal bijlagen: - 2 - Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg' Voorgesteld

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-041 Houten, 13 mei 2014 Onderwerp: Het herontwikkelen van Het Gebouw door middel van de bouw van 10 levensloopbestendige woningen aan de Jonkheer Ramweg 40 in Schalkwijk.

Nadere informatie

VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. de dato 24 MAART 2015. besluitenlijst

VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. de dato 24 MAART 2015. besluitenlijst VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS de dato 24 MAART 2015 besluitenlijst Aanwezig: Burgemeester mw. W.J.A. Verklei), Secretaris P. Schouten, Burgemeester SECR int 15.1103 Betreft: Besluitenlijst

Nadere informatie

Van: Martijn Messing, zelfstandig adviseur, in samenspraak met deelnemers van de klankbordgroep.

Van: Martijn Messing, zelfstandig adviseur, in samenspraak met deelnemers van de klankbordgroep. Adviesnota sociale wind Aan: de gemeente Waalwijk Van: Martijn Messing, zelfstandig adviseur, in samenspraak met deelnemers van de klankbordgroep. Aanleiding: Teneinde een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke

Nadere informatie

Enquête. Noorderhaaks & Windmolens in Koegras

Enquête. Noorderhaaks & Windmolens in Koegras Enquête Noorderhaaks & Windmolens in Koegras April 2015 Inleiding De Bewonersbelangen Vereniging Julianadorp organiseert een enquête om inzicht te krijgen hoe u als bewoner van Julianadorp / Koegras staat

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Bestemmingsplan : Zuilichem, t Boske Behorend bij raadsbesluit : 26 september 2013 I. Procedure ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo)

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) 2014 Datum vaststelling college van B&W: 18 maart 2014 Datum publicatie: 26 maart 2014 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Verslag Windexcursie 29 september 2016

Verslag Windexcursie 29 september 2016 Verslag Windexcursie 29 september 2016 Op donderdag 29 september 2016 organiseerde de Gemeente Groningen een excursie naar de windparken in Nijmegen en Deventer. Dit voor raadsleden van de gemeente Groningen,

Nadere informatie

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd Stichting Opschalingscluster Sieswerd Schwartzenbergweg 3 8743 KX HICHTUM 06 46257129 sieswerd@sieswerd.nl Aan: Fryslân foar de Wyn info@fryslanfoardewyn.nl Kenmerk: --- Datum: 1 juli 2014 Bijlagen: ---

Nadere informatie

27 januari 2005 SROB/05/008

27 januari 2005 SROB/05/008 \s? m- Gemeente ê \Q002 Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp 27 januari 2005 SROB/05/008 Voorstel tot het afwijzen van 2 verzoeken om planschade i.v.m. de bouw van een loods aan de Kruisweg Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

'b1:i...1>... Gemeente

'b1:i...1>... Gemeente Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl ~ 'b1:i...1>... Gemeente ~~I~Emmen ~ Aan de belangstellende Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Nota van inspraak en vooroverleg voorontwerp-bestemmingsplan Julianastraat 36 Waspik

Nota van inspraak en vooroverleg voorontwerp-bestemmingsplan Julianastraat 36 Waspik Nota van inspraak en vooroverleg voorontwerp-bestemmingsplan Julianastraat 36 Waspik DEEL 1: INLEIDING Op 28 november 2017 heeft het college van Waalwijk besloten in te stemmen met het voorontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / juli 2017

E.G.M. van den Boom / juli 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 120977/239451 6 juli 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Zienswijze 1 en 2 Deze zienswijze zijn exact gelijk en worden dan ook gezamenlijk behandeld

Zienswijze 1 en 2 Deze zienswijze zijn exact gelijk en worden dan ook gezamenlijk behandeld Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Grote Veldweg 2 Inleiding Het ontwerp bestemmingsplan Grote Veldweg 2 heeft ter inzage gelegen van 26 oktober 2016 tot en met 6 december 2016.

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar planschade De Meeuwse Acker 20 06

Beslissing op bezwaar planschade De Meeuwse Acker 20 06 Embargo tot 17 mei 2016 Onderwerp Beslissing op bezwaar planschade De Meeuwse Acker 20 06 Programma Stedelijke ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Op 1 december 2015 heeft

Nadere informatie

Planschade voorkomen. Wegbestemmen van detailhandel

Planschade voorkomen. Wegbestemmen van detailhandel Planschade voorkomen Wegbestemmen van detailhandel Naar een compacte stad Een toekomstbestendige stad is een compacte stad waarin iets te beleven valt. Winkels, horeca en cultuur vormen samen het hart

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE. afdeling Ruimte en Leefomgeving postbus 9000 6600 AH Wijchen

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE. afdeling Ruimte en Leefomgeving postbus 9000 6600 AH Wijchen AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE Gegevens gemeente (datum ontvangst) Verzendadres: Gemeente Wijchen afdeling Ruimte en Leefomgeving postbus 9000 6600 AH Wijchen De Wet ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Gemeente Renkum, september 2010 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 DEFINITIE BED AND BREAKFAST... 1 JURISPRUDENTIE RAAD VAN STATE... 1 BESTEMMINGSPLANNEN... 2 VOORWAARDEN

Nadere informatie

*Z E79* Registratienummer: Z / 46235

*Z E79* Registratienummer: Z / 46235 *Z0502439E79* Registratienummer: Z -14-29221 / 46235 In de periode 2010 2014 zijn binnen de gemeente Goeree-Overflakkee vele bestemmingsplannen herzien. Bestemmingsplannen gaan vaak over grote grondgebieden

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum raadsvergadering 22 maart 2016 Versie 1 Agendapunt Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Voorgesteld besluit Aan de raad, H.A. Gortmaker Ja

Nadere informatie

Postbus AA Zeewolde. Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Postbus AA Zeewolde. Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Gemeente Zeewolde Gemeentehuis Raadhuisplein 1 Postbus 1 3890 AA Zeewolde Telefoon (036) 5229522 Telefax (036) 5222394 E-mail info@zeewolde.nl Website www.zeewolde.nl Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Nadere informatie

Planschaderisicoanalyse

Planschaderisicoanalyse Planschaderisicoanalyse Concept-bestemmingsplan Hoek Molenstraat Troelstralaan Gemeente Assen Opdrachtgever: BügelHajema Betreft: Planschaderisicoanalyse met betrekking tot het concept-bestemmingsplan

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad

Aan de leden van de gemeenteraad Raadsvoorstel Raadsvergadering : 15 maart 2006 Agendapunt : 17 Portefeuillehouder : R.J. van der Wekken Afdeling : RenM Behandelend ambt. : J. T. Wesdorp Datum : 28 februari 2006 Onderwerp : Planschadeverzoeken

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming in de schade op grond van de Wet ruimtelijke ordening, art. 6.1

Aanvraagformulier tegemoetkoming in de schade op grond van de Wet ruimtelijke ordening, art. 6.1 Stempel datum ontvangst Aanvraagformulier tegemoetkoming in de schade op grond van de Wet ruimtelijke ordening, art. 6.1 In te vullen door medewerker gemeente Eindhoven Dossiernummer Behandelaar De Wet

Nadere informatie

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 5: TAXATIE, VOORDEELVERREKENING EN SCHADE ANDERSZINS VERZEKERD (SLOT)

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 5: TAXATIE, VOORDEELVERREKENING EN SCHADE ANDERSZINS VERZEKERD (SLOT) PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 5: TAXATIE, VOORDEELVERREKENING EN SCHADE ANDERSZINS VERZEKERD (SLOT) In deze Nieuwsbrief de laatste aflevering van onze serie van planschadespecials. Als vaste planschadecommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder 150714-44-RUI-01 Raadsvoorstel start MER procedure Spinder_crdv 1 Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder Aanleiding Stichting MOED heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 310358 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Documentnummer: 1894/2012/104364 Besluitnummer: 34 5b Onderwerp: Handhaving Lorbaan 49a in Grashoek Advies: 1. Het bezwaarschrift van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083692 Datum: Behandeld door: 19 juni 2013 Brian Scott, Harm Jan Stalman Paul Heye Mare Jansen Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid

Nadere informatie

Made, 13 mei 2003. Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad. Agendapunt 8. Onderwerp. Voorstel. Financiële gevolgen

Made, 13 mei 2003. Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad. Agendapunt 8. Onderwerp. Voorstel. Financiële gevolgen Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad Agendapunt 8 Made, 13 mei 2003 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Verzoek om planschadevergoeding ex artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Overeenkomstig

Nadere informatie

003. Verordening advisering planschade

003. Verordening advisering planschade 003. Verordening advisering planschade Inhoudsopgave 003. Verordening advisering planschade... 2 Raadsvoorstel verordening planschade... 3 003. Verordening advisering planschade 003. Verordening advisering

Nadere informatie