Aan de leden werkzaam bij het Loodswezen,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de leden werkzaam bij het Loodswezen,"

Transcriptie

1 Aan de leden werkzaam bij het Loodswezen, Op 16 oktober 2013 hebben CNV Publieke Zaak Abvakabo FNV en VPL en jullie werkgever een principe-akkoord over jullie cao bereikt. Het bereik van dit akkoord ging niet zonder slag of stoot, met name de wijzigingen in de FLO-regeling was een erg lastig onderhandelingspunt. In deze brief informeren wij jullie graag over hetgeen wij hebben afgesproken en binnenkort ter stemming zullen brengen. Korte terugblik In de maand juli 2013 hebben wij als bonden gezamenlijke bijeenkomsten voor alle medewerkers georganiseerd in Hoek van Holland, Harlingen, IJmuiden en Vlissingen. Bestuurders en kaderleden van de bonden wilden zich een beeld vormen van de opvattingen van de medewerkers over de cao-voorstellen en met name over de FLO-voorstellen. Tijdens die bijeenkomsten werd duidelijk, dat een groot deel van de medewerkers met FLO-aanspraken de voorgestelde regeling een verslechtering vonden die in deze vorm niet acceptabel was. Tegelijkertijd werden de keuzemogelijkheden wel heel erg ingeperkt ten opzichte van de bestaande regeling. De keuzes hebben betrekking op het zelf de regie houden over de pensioendatum, de hoogte van het pensioen en het eventuele doorwerken. De mensen, die geen FLO-aanspraken hebben, waren over het algemeen tevreden met de regeling die werd voorgesteld. Dat was en is ook logisch, voor hen betekent de nieuwe regeling een duidelijke verbetering. Ook bij de niet FLO-medewerkers was er begrip voor het standpunt van de FLO-medewerkers. Wij hebben jullie standpunten op de cao-tafel gelegd, en zijn opnieuw in overleg gegaan. Dit overleg heeft nog een aantal dagen in beslag genomen. Jullie werkgever heeft in eerste instantie aangegeven, dat de reservering die hiervoor is gemaakt, zijn grens had bereikt. In normaal Nederlands; de koek was op dat punt wel op. Na twee nieuwe overlegrondes, en met creatief denken van beide kanten, zijn wij tot aanvullende afspraken gekomen. Inhoud van het Principe akkoord Looptijd en loonsverhogingen Wij hebben afgesproken dat de cao een looptijd heeft van 18 maanden, te weten van 1 juli 2013 tot en met 31 december De salarissen zullen worden verhoogd met: 0,5 % per 1 juli 2013; 0,75 % per 1 januari 2014; 0,75 % per 1 juli 2014.

2 Wijziging voorgestelde regeling De regeling is op een aantal punten aangepast waardoor er meer keuze mogelijkheden zijn voor de groep met FLO-aanspraken. Een deel van de inkoop van extra pensioenaanspraken kan ook ingezet worden voor een langere periode korter werken, en er is ook een mogelijkheid ingebouwd om met een mobiliteitsregeling te vertrekken bij het Loodswezen. In beide wijzigingen is rekening gehouden met het maximaal fiscaal mogelijke. Er is door de werkgever nog wel een voorbehoud gemaakt. De Belastingsdienst moet hier nog formeel toestemming voor geven. Gezamenlijk schatten wij het positief in, dat deze toestemming ook wordt gegeven. De directie is niet bereid gebleken om te praten over varianten waarbij de RVU-heffing blijft bestaan. We hebben daar uitvoerig met de kaderleden over gesproken. Daarbij is ook onze overtuiging, dat de huidige FLO-regeling in de komende tijd door nieuwe wettelijke maatregelen gaat sneuvelen een belangrijk punt geweest. Als dat gebeurt, heeft de groep FLO-gerechtigden, die dan nog niet met de FLO is gegaan helemaal niets meer en dat risico kunnen we niet lopen. De kaderleden zijn bereid de nieuwe regeling voor te leggen aan de leden met een positief advies als er daarnaast nog iets extra geregeld kan worden voor degenen, die tot nu toe van de FLO-regeling gebruik konden maken. FLO-medewerkers geboren voor 1 januari 1959 Wij hebben afgesproken, dat als je bent geboren voor 1 januari 1959 je nog voor de huidige FLO-regeling kunt kiezen. In dat geval zijn de nieuwe afspraken dus niet op jou van toepassing. Mocht je van de huidige regeling gebruik willen maken, geef dat dan voor 1 januari 2014 bij je werkgever aan. Extra periodiek voor alle medewerkers en een extra compensatie voor FLO-ers Los van deze verhogingen hebben wij een afspraak gemaakt over een extra periodiek voor alle medewerkers. Deze afspraak over het extra periodiek valt in een aantal delen uiteen: Aan een medewerker, die minimaal vijf jaar in het maximum van zijn salarisschaal zit, wordt een extra periodiek van 2,5% van zijn salaris toegekend. Aparte regeling voor de mensen met FLO-aanspraken Aan een medewerker, die in 2014 minimaal drie jaar in zijn maximale salarisschaal zit, wordt een extra salarisverhoging van 2,5% van zijn salaris toegekend. Een medewerker, die nog niet het maximum van zijn salarisschaal heeft bereikt, krijgt naast zijn normale periodieke verhoging ook een extra periodiek. Als deze medewerker drie jaar in het maximum van zijn salarisschaal zit, krijgt hij eveneens een extra salarisverhoging van 2,5 %

3 van zijn salaris toegekend. Voor alle duidelijkheid, de verhoging van 2,5% komt dus bovenop de loonsverhoging die hierboven is genoemd. Compensatie eigen bijdrage pensioenregeling voor FLO-ers Door de veranderde pensioenregeling voor FLO-ers wordt de eigen bijdrage in 2014 verhoogd. Afgesproken is dat de compensatie die deze medewerkers ontvangen, wordt herberekend naar de situatie die in 2011 zou zijn ontstaan als de FLO-er toen al in die betere pensioenregeling had gezeten. Veranderingen in het pensioen en overgangsregeling FLO Het is geen geheim, dat de overgangsregeling FLO in dit de lange onderhandelingstraject een heikel punt is geweest. En, dat is terecht. De FLO is voor velen van jullie een groot goed wat je niet zomaar in de etalage zet. Toch vonden wij het noodzakelijk het gesprek over de FLO-regeling te blijven voeren, en niet keihard nee tegen het eerdere plan te blijven zeggen. Hiervoor hebben wij een aantal redenen. Pensioenleeftijd gaat omhoog De AOW-leeftijd gaat, als het aan de overheid ligt, al over 4 jaar naar 67 jaar en wordt daarna verder verhoogd. Het pensioenfonds moet van de overheid vanaf 1 januari 2014 voor de berekeningen van het pensioen met een leeftijd van 67 jaar rekenen. Pensioenspecialisten rekenen op dit moment zelfs al met een leeftijd van 71 jaar. De pensioenopbouw gaat omlaag En, alsof het nog niet genoeg is, de jaarlijkse maximale pensioenopbouw wordt in 2014 en 2015 verder verlaagd. Dit laatste betekent, dat je per jaar minder pensioen kan opbouwen. Niet omdat wij dat met elkaar hebben afgesproken, maar omdat de Belastingdienst dit voorschrijft. Langer doorwerken De conclusie is, dat de overheid er alles aan doet om mensen langer door te laten werken. Dit geldt niet alleen voor de FLO-medewerkers van het Loodswezen, maar voor alle medewerkers. Sterker nog, dit geldt voor alle werkenden in Nederland. Voor de FLO-medewerkers betekenen al deze veranderende wetten en regels een groter gat tussen de einddatum van de FLO-uitkering en de ingangsdatum van je pensioenuitkering. Daarnaast geven deze veranderingen een lagere pensioenuitkering. Het naar voren trekken van je pensioen kan nog steeds, maar er zit wel iets minder in je pensioenpot waardoor je ervoor moet uitkijken, dat je pensioen niet te laag wordt. Al met al vonden wij het van belang na te denken over de mogelijkheden van reparatie van deze overheidsmaatregelen. Om dit probleem te ondervangen is een onderdeel van het plan een extra inkoop van pensioenaanspraken. Deze reparatiemogelijkheden kennen grenzen. Teveel om hier allemaal op te noemen, maar daar gaan we op de informatiebijeenkomsten verder op in.

4 Arbeidsongeschiktheid aanvulling In de nieuwe regeling zijn afspraken gemaakt dat mensen, die tijdens de periode dat zij minder gaan werken met een aanvulling van de werkgever, niet de dupe zullen worden als zij langdurig arbeidsongeschikt worden. Door deze afspraak is dit veelgehoorde bezwaar tegen de nieuwe regeling weggenomen. Hoe nu verder? Pensioenen en FLO-regelingen zijn vaak lastig te begrijpen. We hebben daarom, samen met de werkgever, besloten een communicatietraject te organiseren. Wij worden daarin ondersteund door een extern bureau, Montae Pensioenadvies. Het communicatietraject bestaat uit: Persoonlijke brief Voor de FLO-medewerkers volgt nog een uitgebreide brief. Deze brief ontvang je van de werkgever op het huisadres. In deze brief wordt tot in detail uitgelegd wat de inhoud is van de wijzigingen in de pensioenregeling en de FLO-regeling. Dit is een brief van de werkgever, maar wij hebben wel afgesproken dat wij als vakbonden meekijken naar de begrijpelijkheid van de brief. Informatiebijeenkomsten In de informatiebijeenkomsten gaan wij in op de inhoud van het principe-akkoord. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De informatiebijeenkomsten vinden op de volgende tijden en locatie plaats: Tijden Dinsdag 22 oktober vanaf tot uur (Inloop vanaf uur) Vrijdag 25 oktober vanaf tot uur (Inloop vanaf uur) Locatie Van der Valk hotel Ridderkerk Krommeweg CB Ridderkerk Een routebeschrijving verkrijgt u via de link hieronder Wij hebben het er met jullie werkgever over gehad, dat Ridderkerk voor de medewerkers van de locaties Harlingen en Delfzijl een flinke rit is. De werkgever heeft aangegeven de reiskosten conform de geldende regelingen als dienstreis te vergoeden. Vind je dat er ook in het Noorden een bijeenkomst moet komen, laat ons dit dan weten! Bij voldoende animo wordt dit alsnog geregeld.

5 Individuele gesprekken Aangezien het goed kan zijn dat niet alle vragen zich er voor lenen om in een volle zaal te beantwoorden, is er ook gelegenheid om een persoonlijk gesprek te hebben. Als je daar gebruik van wilt maken, kan je dit altijd aangeven. Deze gesprekken zullen worden gevoerd door de HR-afdeling van het Loodswezen en de pensioenadviseur van Montae. Stemming De stemming voor jullie als vakbondsleden vindt plaats vanaf 30 oktober tot 14 november Wij zullen schriftelijk stemmen. Tot slot Hoewel het allemaal niet gemakkelijk is gelopen, zijn wij als onderhandelaars tevreden met het huidige bereikte akkoord. Er is een structurele loonsverhoging van 4% gerealiseerd voor alle FLO-ers en voor een deel van de overige medewerkers. Alle medewerkers zullen op termijn ook die 2,5 % van hun salaris extra krijgen. Veel van de wensen die wij meenamen uit de informatiebijeenkomsten van juli hebben wij zo goed als mogelijk ingewilligd. Pensioenen en FLO is vaak lastig te begrijpen, en voor sommigen van jullie ver weg. Toch vragen wij jullie hier serieus naar te kijken. De toekomst voorspellen is voor weinigen weggelegd, maar één van de zaken die wij nu wel kunnen voorspellen, is dat de huidige FLO-regeling de komende jaren niet ongewijzigd standhoudt. De mogelijkheden om zaken belastingtechnisch nog enigszins gunstig te regelen worden (helaas) snel minder. Wij hopen jullie te zien op de informatiebijeenkomsten. Met vriendelijke groet, Anselma Zwaagstra Eric Vermeulen Paul Jekkers CNV Publieke Zaak Abvakabo FNV VPL

De ondergetekenden, Nederlands Loodswezen B.V., gevestigd te Rotterdam noemen werkgever, deelgemeente. Hoek van Holland, hierna te

De ondergetekenden, Nederlands Loodswezen B.V., gevestigd te Rotterdam noemen werkgever, deelgemeente. Hoek van Holland, hierna te - per - deelgemeente De ondergetekenden, Nederlands Loodswezen B.V., gevestigd te Rotterdam noemen werkgever, Hoek van Holland, hierna te partij ter ene zijde, en ABVAKABO FNV CNV Publieke Zaak Vakbond

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot een principe akkoord gekomen.

Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot een principe akkoord gekomen. Hardenberg 26 juni 2015 Aan: dhr. R. Vos (FNV) en dhr. G. van Dijk (CNV Vakmensen) Geachte heren Vos en Van Dijk, Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot

Nadere informatie

Cao akkoord sociale werkvoorziening

Cao akkoord sociale werkvoorziening Cao akkoord sociale werkvoorziening http://www.vng.nl/print/43596 Page 1 of 1 14-12-2012 Gepubliceerd op VNG (http://www.vng.nl) Home > Cao akkoord sociale werkvoorziening Cao akkoord sociale werkvoorziening

Nadere informatie

De VNG en de vakbonden FNV en CNV hebben op 28 juni 2019 een onderhandelaarsakkoord bereikt over de Cao voor de sociale werkvoorziening (Cao SW) 2019.

De VNG en de vakbonden FNV en CNV hebben op 28 juni 2019 een onderhandelaarsakkoord bereikt over de Cao voor de sociale werkvoorziening (Cao SW) 2019. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 9 juli 2019 Ons kenmerk TAZ/U201900566/ Lbr: 19/052 Telefoon 0657593107 Bijlage(n) 3 College voor Arbeidszaken Kamer Inclusieve Arbeid Onderwerp Ledenraadpleging

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden over de overgang van Dilka en Dille & Kamille naar de cao Retail non-food

Vragen en Antwoorden over de overgang van Dilka en Dille & Kamille naar de cao Retail non-food blz 1 van 5 Vragen en Antwoorden over de overgang van Dilka en Dille & Kamille naar de cao Retail non-food Overgang naar cao Retail non-food 1. Wat houdt overgang naar de cao Retail non-food precies in?

Nadere informatie

V jaar * 3 DEC O O Q A 4 RVO. Gemeente Woerden Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070)

V jaar * 3 DEC O O Q A 4 RVO. Gemeente Woerden Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad (070) V jaar Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (00) betreft ons kenmerk Cao akkoord sociale ECCVA/U december werkvoorziening

Nadere informatie

Contact: HR Services ( optie 2 /

Contact: HR Services ( optie 2 / Veelgestelde vragen over deelname aan het generatiepact en ABP Keuzepensioen 10 oktober 2016 In dit overzicht vind je antwoorden op vragen over pensioenopbouw bij deelname aan het generatiepact van de

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #12 februari 15 1 Uw pensioenregeling verandert opnieuw 3 Interview met Manager Martien Smid 4 Onze dekkingsgraad

Nadere informatie

Welke keuzes maakt u voordat u straks met pensioen gaat?

Welke keuzes maakt u voordat u straks met pensioen gaat? SNPS Shell Nederland Pensioenfonds Stichting Welke keuzes maakt u voordat u straks met pensioen gaat? Inhoud Welke pensioenkeuzes hebt u? 1. Uw pensioenleeftijd kiezen 2. Deeltijdpensioen 3. Definitieve

Nadere informatie

Aegon Levensverzekering N.V.

Aegon Levensverzekering N.V. Voorbeeldbrief werkgever met DC-regeling (3%- staffel), en additioneel: - WIA-excedentpensioen, en - ANW-hiaatpensioen, en - netto pensioenregeling Aegon Levensverzekering N.V. Postbus 16150, 2500 BD Den

Nadere informatie

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V.

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Bedrijfs-cao TenneT Looptijd 1 mei 2013 tot en met 30 oktober 2015 Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Binnen TenneT

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Pagina 1/6 Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Momenteel bouwt u pensioen op bij uw eigen vennootschap. Dit betekent dat de vennootschap recht heeft op premieaftrek voor uw

Nadere informatie

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB vanwege verlagen pensioenen, april 2013 1. Waarom moet Pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste

Nadere informatie

Rabobank Pensioenfonds bruto uitkeringsovereenkomst 1 januari ,00% Deeltijd pensioengevend salaris: ,00 Deeltijd franchise:

Rabobank Pensioenfonds bruto uitkeringsovereenkomst 1 januari ,00% Deeltijd pensioengevend salaris: ,00 Deeltijd franchise: pagina 1 van 6 Uniform Pensioenoverzicht 2018 Stand per: 1 januari 2018 Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 2 januari 1972 999999

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc

Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Vragen en antwoorden over eindbod Cao umc Versie 21 september 2019 De Cao umc 2015-2017 liep af op 31 december 2017. De NFU en de vakbonden zijn al ruim een half jaar in overleg over een nieuwe cao. Dit

Nadere informatie

1. T(!kst ongewijzigd.

1. T(!kst ongewijzigd. ADDENDUM BIJ HET SOCIAAL PLAN ANWB 2013-2015 ANWB B.V., gevestigd te Den Haag, enerzijds en FNV Bondgenoten, gevestigd te Utrecht, CNV Dienstenbond, gevestigd te Hoofddorp en De Unie, gevestigd te Culemborg,

Nadere informatie

Pensioenleeftijd 68 meest gestelde vragen

Pensioenleeftijd 68 meest gestelde vragen Nieuwsflits is een notitie van Westerveld Pensioenadvies en Consultancy en hieraan kan geen enkel recht worden ontleend. Westerveld Pensioenadvies en Consultancy kan niet aansprakelijk worden gesteld voor

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. December 2017

Informatiebijeenkomst. December 2017 Informatiebijeenkomst Akkoord Reparatie FLOovergangsrecht brandweerpersoneel December 2017 Inhoud presentatie Terugblik proces Inhoud akkoord Transitie Invoering nieuw hoofdstuk 9f CAR per 1 januari 2018

Nadere informatie

Datum 22 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001

Datum 22 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Datum 22 mei 2017 A.B. Voorbeeld T.a.v. de directie Spaklerweg 4 1000 AB AMSTERDAM Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

Uw Uniform Pensioenoverzicht Geachte heer, mevrouw,

Uw Uniform Pensioenoverzicht Geachte heer, mevrouw, Postbus 30020, 2500 GA Den Haag 070 316 08 60 www.bpmt.nl Persoonsnummer Datum Uw kenmerk maart 2019 Uw Uniform Pensioenoverzicht 2019 Geachte heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u uw Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief

Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief Het dagelijks bestuur van het Noord-Hollands Archief, overwegende dat het gewenst is om de instroom van jongeren en het duurzaam doorwerken van oudere medewerkers

Nadere informatie

Overgangsregeling NPR 2014

Overgangsregeling NPR 2014 Overgangsregeling NPR 2014 OVERGANGSREGELING NPR 2014 Met ingang van 1 januari 2014 geldt er voor ambtenaren, werknemers in het onderwijs en werknemers van andere organisaties die bij de Stichting Algemeen

Nadere informatie

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 Pagina 1 Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Presentatie over het Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 mei 2012 Pagina 2 1. Agenda 1. Opening 2. Wat is pensioen? 3. UPO 4. Als er iets

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Cao umc

Vragen en antwoorden over de Cao umc Vragen en antwoorden over de Cao umc 2018-2020 8 november Op 5 november is een cao akkoord bereikt tussen de NFU en de vier vakbonden voor overheidspersoneel. Dit wordt uitgewerkt in een nieuwe Cao umc

Nadere informatie

ZOETWAREN CAO. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012

ZOETWAREN CAO. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 1 2 Tussen partijen bij de CAO voor de Zoetwarenindustrie is overeenstemming

Nadere informatie

veel gestelde vragen 1. Over de toets

veel gestelde vragen 1. Over de toets veel gestelde vragen 1. Over de toets 1.1 Welke pensioenregelingen worden door a.s.r. getoetst? Alle pensioenregelingen waarin een relatie bestaat tussen het inkomen en pensioenopbouw. Pensioenregelingen

Nadere informatie

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Datum 23 mei 2017 A.B. Voorbeeld T.a.v. de directie Spaklerweg 4 1000 AB AMSTERDAM Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

201506 brochure pensioen in zicht 2015. Pensioen in zicht

201506 brochure pensioen in zicht 2015. Pensioen in zicht Pensioen in zicht INHOUD PAGINA 1. Wanneer gaat het pensioen in? 3 2. Kan het pensioen ook op een eerdere datum ingaan? 3 3. Is een vervroegde pensionering haalbaar? 3 4. Vervroegde ingang van het pensioen

Nadere informatie

1) Belangrijkste afspraken 2) Betere afspraken voor invallers 3) Vervangingsbeleid 4) Salarisverhoging 5) Laat jouw stem horen

1) Belangrijkste afspraken 2) Betere afspraken voor invallers 3) Vervangingsbeleid 4) Salarisverhoging 5) Laat jouw stem horen Wat betekent het onderhandelaarsakkoord over de nieuwe cao voor het primair onderwijs voor invallers? Op 27 april hebben werknemers (CNV Onderwijs en andere bonden) en werkgevers (de PO-Raad) een onderhandelaarsakkoord

Nadere informatie

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is.

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is. Bijlage bij LOGA-brief TAZ/U201700991 Bijlage 1 CAR teksten A. Aan artikel 9b:1 wordt een nieuw vierde lid toegevoegd: 4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende

Nadere informatie

OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009

OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009 OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009 Partijen: KPN B.V. te 's-gravenhage, hierbij vertegenwoordigd door drs. Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources KPN en - ABVAKABO

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

2 1 JAN 2015. CLnr. AFD. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Vereniging van Nederlandse Gemeenten /BW/RAAD

2 1 JAN 2015. CLnr. AFD. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Vereniging van Nederlandse Gemeenten /BW/RAAD 2 1 JAN 2015 CLnr. AFD. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad /BW/RAAD Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8020 betreft onskenmerk datum

Nadere informatie

Vragen en antwoorden arbeidsvoorwaardenresultaat

Vragen en antwoorden arbeidsvoorwaardenresultaat Vragen en antwoorden arbeidsvoorwaardenresultaat Na het, op 12 oktober, bereiken van het onderhandelaarsresultaat hebben veel defensiemedewerkers vragen hierover. De eerste veel gestelde vragen proberen

Nadere informatie

Uitvoeringsrichtlijn betreffende de Flexibiliseringmogelijkheden

Uitvoeringsrichtlijn betreffende de Flexibiliseringmogelijkheden Uitvoeringsrichtlijn betreffende de Flexibiliseringmogelijkheden Naar deze uitvoeringsrichtlijn wordt verwezen in Paragraaf A.IV van het pensioenreglement van het Fonds 1. De definities en toelichtingen

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Nieuw in dienst www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 3 Ben je een nieuwe medewerker van Robeco en ben je 21 jaar of ouder? Dan neem je automatisch deel

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 3 Ben je een nieuwe medewerker van Robeco en ben je 21 jaar of ouder? Dan neem je automatisch deel aan de pensioenregeling

Nadere informatie

uittrederegeling in vraag en antwoord

uittrederegeling in vraag en antwoord uittrederegeling in vraag en antwoord Voor medewerkers in dienst van NEDERLANDS LOODSWEZEN B.V. 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017 inhoudsopgave Uittrederegeling in vraag en antwoord 3 Veelgestelde

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten maart 2006. Werknemers geboren vanaf 1950 t/m 1952

Informatiebijeenkomsten maart 2006. Werknemers geboren vanaf 1950 t/m 1952 Informatiebijeenkomsten maart 2006 Werknemers geboren vanaf 1950 t/m 1952 1 Agenda Waarom een nieuwe pensioenregeling? Algemene informatie over uw pensioen Gevolgen nieuwe regeling Overig (o.a. extra rechten,

Nadere informatie

Principe akkoord Pensioen. Bijeenkomst door de politiebonden

Principe akkoord Pensioen. Bijeenkomst door de politiebonden Principe akkoord Pensioen Bijeenkomst door de politiebonden Vooraf: het pensioenstelsel Twee tafels; 1. SER: onderhandeling over het nieuwe pensioenstelsel. 2. Kabinet: AOW, zware beroepen etc. Op weg

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

Kies uw eigen pensioen. Later = Nu

Kies uw eigen pensioen. Later = Nu Kies uw eigen pensioen. Later = Nu Eigen verantwoordelijkheid, zelf keuzes maken. Dat is helemaal van deze tijd. Maar dan moet je je er wel in verdiepen. René van der Linden, SPF Beheer: Wat ik belangrijk

Nadere informatie

Aanvraag serviceberekening ouderdomspensioen

Aanvraag serviceberekening ouderdomspensioen Aanvraag serviceberekening ouderdomspensioen Uw gegevens naam adres postcode en plaats geboortedatum burgerservicenummer telefoonnummer _ Uw werkgever naam werkgever aansluitnummer datum in dienst datum

Nadere informatie

Eerder stoppen met werken en arbeidsongeschiktheid

Eerder stoppen met werken en arbeidsongeschiktheid December 2011 Eerder stoppen met werken en arbeidsongeschiktheid Informatie voor werknemers in de Sociale Werkvoorziening die eerder willen stoppen met werken en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn Let

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 18 juni 2018 Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 Looptijd Looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. Structurele verhoging OCI Nitrogen B.V. zal de salarissen en salarisschalen

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf 00001 Behandeld door Doorkiesnummer Ons kenmerk Klant Contact Center 088 008 40 04 Onderwerp brief aan uw werknemers inzake VPL-regeling

Nadere informatie

Vervroegd pensioen aanvragen

Vervroegd pensioen aanvragen Vervroegd pensioen aanvragen Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u vervroegd pensioen aanvragen. Vul het formulier samen met uw werkgever in. Met dit formulier vraagt u uw pensioen definitief

Nadere informatie

Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 5 februari 1975

Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 5 februari 1975 pagina 1 van 7 Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 1 januari 2019 Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: 999999 Relatienummer: xyz123456 Uw partner

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO

Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO Beste collega s, De afgelopen maanden hebben DocMorris, de Vakbond ABW en vakbond De Unie onderhandeld over een nieuwe CAO. Zoals gebruikelijk werden deze onderhandelingen

Nadere informatie

Bedrijfs-Cao. TenneT TSO B.V. Ingangsdatum (Versie )

Bedrijfs-Cao. TenneT TSO B.V. Ingangsdatum (Versie ) Bedrijfs-Cao TenneT TSO B.V. Ingangsdatum 1-7-2011 (Versie 2011.2) PAGINA 2 van 12 Voorwoord De bedrijfs-cao van TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO

Nadere informatie

Onderwerp Onze referentie Datum

Onderwerp Onze referentie Datum NAAM_PERSOON STRAATNAAM HUISNUMMER HUISNUMMER_TOEV POSTCODE WOONPLAATS Postbus 30020 2500 GA Den Haag Telefoon (070) 3 160 860 Telefax (070) 3 160 475 www.bpmt.nl KVK Haaglanden: 41149569 Uw brief Uw referentie

Nadere informatie

Toelichting principe CAO akkoord ten aanzien van pensioen in de Koopvaardij 24, 26 EN 27 NOVEMBER 2014

Toelichting principe CAO akkoord ten aanzien van pensioen in de Koopvaardij 24, 26 EN 27 NOVEMBER 2014 Toelichting principe CAO akkoord ten aanzien van pensioen in de Koopvaardij 24, 26 EN 27 NOVEMBER 2014 Opmerkingen vooraf / disclaimer / contactinformatie Mercer heeft de presentatie gemaakt voor de achterban

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss; CVDR Officiële uitgave van Oss. Nr. CVDR611849_1 24 juli 2018 94ste wijziging CAR-AR Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss; gezien het voorstel 20 maart 2018; B E S L U I T : Vast

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

Akkoord. 16 december 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor PostNL. definitief. Auteur Tel. Rapport. Versie

Akkoord. 16 december 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor PostNL. definitief. Auteur Tel. Rapport. Versie 16 december 2014 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie Akkoord definitief Inhoudsopgave 1 Pensioen 3 1.1 Opbouwpercentage 3 1.2 Nabestaandenpensioen 3 1.3 Eigen bijdrage in de pensioenpremie 4 2 Looptijd

Nadere informatie

PENSIOENLEEFTIJD 68 JAAR

PENSIOENLEEFTIJD 68 JAAR PENSIOENLEEFTIJD 68 JAAR Aanpassing van de staffel per 1-1-2018 Hans Kennis 23 november 2017 Agenda Pensioenen in Nederland Huidige pensioenregeling Voorstel nieuwe pensioenregeling Extra mogelijkheden

Nadere informatie

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V.

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Op 6 oktober 2017 hebben Pipelife Nederland B.V., FNV en CNV Vakmensen een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Pipelife Nederland B.V. met de volgende

Nadere informatie

FAQ s over vastgelopen pensioenonderhandelingen en herziening ABP-pensioenregeling December 2012

FAQ s over vastgelopen pensioenonderhandelingen en herziening ABP-pensioenregeling December 2012 FAQ s over vastgelopen pensioenonderhandelingen en herziening ABP-pensioenregeling December 2012 1. Er is geen overeenstemming over herziening van de ABP-regeling per 2013. Wat betekent dit voor werkgevers

Nadere informatie

Sinds 2005 is er een aantal ontwikkelingen geweest die het noodzakelijk maken de regeling aan te passen.

Sinds 2005 is er een aantal ontwikkelingen geweest die het noodzakelijk maken de regeling aan te passen. Inzet van de Samenwerkende Centrales voor het Overheidspersoneel (SCO) sector Rijk (d.d.19 december 2013) voor een nieuwe Regeling Substantieel Bezwarende Functies (SBF-regeling) Aanleiding In 2005 hebben

Nadere informatie

Zou u het de laatste jaren vóór uw pensioen ook al rustiger aan willen doen? Dan is de regeling 80-85-85 wellicht wel iets voor u

Zou u het de laatste jaren vóór uw pensioen ook al rustiger aan willen doen? Dan is de regeling 80-85-85 wellicht wel iets voor u Zou u het de laatste jaren vóór uw pensioen ook al rustiger aan willen doen? Dan is de regeling 80-85-85 wellicht wel iets voor u De Stichting Fonds Collectieve Belangen voor het Kartonnage- en Flexibele

Nadere informatie

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf

Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf 00001 Behandeld door Doorkiesnummer Ons kenmerk Klant Contact Center 088 00 84 004 Onderwerp Datum uw voorwaardelijk pensioen 14 juni 2016

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V.

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Op 20 april 2018 hebben RENOLIT Nederland, FNV en CNV Vakmensen onderstaand onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor RENOLIT Nederland.

Nadere informatie

Verwachte bijdragepercentages van het brutoloon

Verwachte bijdragepercentages van het brutoloon Dit heeft mogelijk financiële gevolgen. Om dit op te vangen is de PAWW ontwikkeld. Dit is de private uitkering die ingaat na afloop van je wettelijke WW- of loongerelateerde WGA. Met de PAWW komt de duur

Nadere informatie

ARBEIDS- ONGESCHIKTHEID Alles goed geregeld

ARBEIDS- ONGESCHIKTHEID Alles goed geregeld ONGESCHIKTHEID Alles goed geregeld Als u arbeidsongeschikt wordt, blijft u pensioen opbouwen zonder dat u daar zelf nog premie voor betaalt. Ook voorziet de pensioenregeling in een. We leggen u uit wat

Nadere informatie

7. Hoe zit het met eventuele negatieve effecten op het pensioen?

7. Hoe zit het met eventuele negatieve effecten op het pensioen? Antwoorden op vragen over nieuwe pensioenstelsel militairen Het onderhandelaarsresultaat van 20 augustus 2018 bevat afspraken over een nieuwe pensioenregeling voor militairen. Defensie heeft verschillende

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen WAAROM KOMEN JULLIE HIER NU PAS MET INFORMATIE OVER DEZE VERANDERING VAN CAO? Werkgevers Sociaal Werk willen het nu in de cao regelen. Voorheen werd het per organisatie geregeld en

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba

NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba NPR 2014 NPR 2005 Stichting Algemeen Pensioenfonds Aruba Nieuw Pensioenreglement 2014 (NPR 2014) U bouwt bij APFA pensioen op als u werkt voor de overheid, in het onderwijs of voor een organisatie die

Nadere informatie

Welk weer het ook wordt

Welk weer het ook wordt Welk weer het ook wordt Je blijft zelf invloed houden op je eigen pensioen www.pensioenpostnl.nl Pensioenfonds PostNL heeft een nieuwe pensioenregeling. Deze regeling geldt per 1 januari 2014. Nieuwe pensioenregeling

Nadere informatie

Aan de leden werkzaam bij Maersk Line. Geachte leden werkzaam bij Maersk Line,

Aan de leden werkzaam bij Maersk Line. Geachte leden werkzaam bij Maersk Line, Postadres Postbus 8696, 3009 AR Rotterdam Aan de leden werkzaam bij Maersk Line Vervoer / Havens Bezoekadres Pegasusweg 200 3067 KX Rotterdam T 010 23 35 000 F 010 23 35 216 www.fnvbondgenoten.nl Datum

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling zorginstellingen per 1-1-2015 voor bestuurders

Aanpassing pensioenregeling zorginstellingen per 1-1-2015 voor bestuurders Aanpassing pensioenregeling zorginstellingen per 1-1-2015 voor bestuurders Handreiking van NVTZ aan de leden voor de aanpassing van arbeidsvoorwaarden van de bestuurder met betrekking tot pensioenen bij

Nadere informatie

Inhoud presentatie. Informatiebijeenkomst Uitwerking Akkoord Reparatie FLOovergangsrecht. Inzet Levenslooptegoed 2019 tot 2022

Inhoud presentatie. Informatiebijeenkomst Uitwerking Akkoord Reparatie FLOovergangsrecht. Inzet Levenslooptegoed 2019 tot 2022 Informatiebijeenkomst Uitwerking Akkoord Reparatie FLOovergangsrecht brandweerpersoneel Inzet Levenslooptegoed 2019 tot 2022 Zeist 2 oktober 2018 Inhoud presentatie q Terugblik inhoud Akkoord q Stavaza

Nadere informatie

Generatiebeleid Ziekenhuizen

Generatiebeleid Ziekenhuizen Generatiebeleid Ziekenhuizen FNV Themadag Zorg en Welzijn FNV ism PFZW HR Advies Elise Merlijn Harma Schrage Chris-Jan van Leeuwen 11 januari 2018 Programma voor de komende 15 minuten Een drieluik over

Nadere informatie

Cerexagri cao 2015 en pensioenregeling

Cerexagri cao 2015 en pensioenregeling Cerexagri cao 2015 en pensioenregeling In het overleg over de cao 2015 kwam als eerste het probleem over de pensioenregeling op tafel. Het verzekeringscontract loopt op 31 december af en moet dan weer

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen

Veelgestelde vragen. Algemeen Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw eventuele nabestaanden) bij pensionering,

Nadere informatie

Uiterst voorstel CAO PARENCO juni 2017

Uiterst voorstel CAO PARENCO juni 2017 Uiterst voorstel CAO PARENCO 2017-2019 13 juni 2017 Na drie intensieve onderhandelingsrondes over een nieuwe CAO hebben wij op 13 juni jl. een uiterst voorstel gedaan aan vakorganisaties om te komen tot

Nadere informatie

Uw pensioen in zicht. Wat u kunt kiezen, wat u moet weten

Uw pensioen in zicht. Wat u kunt kiezen, wat u moet weten Wat u kunt kiezen, wat u moet weten Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert de pensioenregeling uit van Tata Steel in IJmuiden en Danieli Corus Technical Services B.V. Voor het gemak spreken we in de rest

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds Deelnemersbijeenkomsten Grolsch Pensioenfonds 4 en 5 maart 2015 Pensioen in het kort Wie beslist er over je pensioen? Pensioenovereenkomst Arbeidscontract CAO werkgever werknemers Uitvoeringsovereenkomst

Nadere informatie

CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY

CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en - ABVAKABO FNV

Nadere informatie

Kemira Rotterdam B.V.

Kemira Rotterdam B.V. Kemira Rotterdam B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst over pensioenen 2019-2023 Pagina 1 van 7 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER PENSIOENEN Ondergetekenden: Kemira Rotterdam B.V. te Botlek-Rotterdam

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014

Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor deelnemers in actieve dienst mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Onze regeling Keuzemogelijkheden Vragen 2 Pensioen in Nederland Nederlands pensioenstelsel

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregelingen n.a.v. nieuwe wetgeving rond VUT, prepensioen en levensloopregeling

Aanpassing pensioenregelingen n.a.v. nieuwe wetgeving rond VUT, prepensioen en levensloopregeling Aanpassing pensioenregelingen n.a.v. nieuwe wetgeving rond VUT, prepensioen en levensloopregeling (klik op logo om onze website te bezoeken) Aan de cliënten Breda, 19 oktober 2005 1. Inleiding De Eerste

Nadere informatie

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw werknemers. Daarom is het belangrijk dat dit goed is geregeld. Op een manier die bij uw bedrijf past.

Nadere informatie

LATER = NU. Kies uw eigen pensioen. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Kies uw eigen pensioen. informatie over uw pensioen LATER = NU Kies uw eigen pensioen informatie over uw pensioen Eigen verantwoordelijkheid en keuzes maken is helemaal van deze tijd. Dat geldt ook voor mijn pensioen. Ik wil me er wel eerst goed in verdiepen.

Nadere informatie

AANVULLENDE MAATREGELEN ARBEIDSVOORWAARDEN SCHOONMAKERS FACILITAIR BUREAU GEMEENTE AMSTERDAM

AANVULLENDE MAATREGELEN ARBEIDSVOORWAARDEN SCHOONMAKERS FACILITAIR BUREAU GEMEENTE AMSTERDAM Foto: Ed Blaas AANVULLENDE MAATREGELEN ARBEIDSVOORWAARDEN SCHOONMAKERS FACILITAIR BUREAU GEMEENTE AMSTERDAM 1 Inleiding... 3 2 Algemene bepalingen... 4 2.1 Werkingssfeer... 4 2.2 Voorwaarden aanbieding...

Nadere informatie

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN SODEXO

OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN SODEXO OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN SODEXO Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en ABVAKABO FNV te Zoetermeer, hierbij

Nadere informatie

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Principeakkoord IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Op 29 juni 2017 hebben IKEA Nederland B.V. te Amsterdam, Inter IKEA Systems B.V. te Delft, Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (W.I.M.) te Amsterdam

Nadere informatie

Met pensioen Over uw keuzes als u met pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Met pensioen Over uw keuzes als u met pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Met pensioen Over uw keuzes als u met pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten over met pensioen gaan 1 Wat is

Nadere informatie

Met pensioen Over uw keuzes als u met pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Met pensioen Over uw keuzes als u met pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Met pensioen Over uw keuzes als u met pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten over met pensioen gaan 1 Wat is

Nadere informatie

PENSIOENREGELING SNS REAAL

PENSIOENREGELING SNS REAAL PENSIOENREGELING 2014 PENSIOENREGELING SNS REAAL SNS REAAL Pensioenregeling 2014 1 Pensioenregeling SNS REAAL voor de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 2 SNS REAAL Pensioenregeling 2014

Nadere informatie

Pensioenfonds. Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld. ondres. Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten?

Pensioenfonds. Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld. ondres. Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten? Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten? Houdt uw pensioen zijn waarde? Op welke gegevens is uw pensioenoverzicht gebaseerd?

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb 2018-2021 6 december 2018 1. SALARIS A. Welke salarisverhoging is afgesproken? Tijdens de looptijd van de cao ontvangen medewerkers een structurele

Nadere informatie

Nieuw in dienst. Versie 06-01-2016

Nieuw in dienst. Versie 06-01-2016 Nieuw in dienst Versie 06-01-2016 Versie 06-01-2016 Nieuw in dienst Ben je kort geleden in dienst gekomen, dan is nu het goede moment om een paar zaakjes rond je pensioen meteen goed te regelen. Zaken

Nadere informatie