Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst met appellanten inzake wijziging methode kostenvoet vreemd vermogen d.d. 21 januari 2016, 15:00-17:00h, te Den Haag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst met appellanten inzake wijziging methode kostenvoet vreemd vermogen d.d. 21 januari 2016, 15:00-17:00h, te Den Haag"

Transcriptie

1 Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst met appellanten inzake wijziging methode kostenvoet vreemd vermogen d.d. 21 januari 2016, 15:00-17:00h, te Den Haag Aanwezigen Partij ACM GTS TenneT Netbeheer Nederland Persoon Dhr. Koel Mw. Bouwens Dhr. de Haan Dhr. Spee Dhr. Jonk Mw. Schotanus Mw. Gremmen Dhr. Oskam (Netbeheer Nederland) Dhr. Duisenberg (Stedin) Dhr. Hooykaas (Alliander) Mw. Verreth (Enexis) Agenda 1. Opening 2. Trapjesmodel 3. Afsluiting 1. Opening ACM licht het doel van de bespreking toe. CBb heeft in haar tussenuitspraak van 12 januari ACM opgedragen om binnen één maand in overleg met appellanten de kostenvoet vreemd vermogen opnieuw te bepalen, waarbij het trapjesmodel als uitgangspunt dient te worden genomen. Dit is een formele bijeenkomst. Van de bespreking maakt ACM een verslag. ACM stuurt het verslag zo spoedig mogelijk rond. ACM zal het verslag ook publiceren op internet. ACM verzoekt de appellanten om aan te geven wanneer zij besproken of aangeleverde zaken vertrouwelijk achten. Doel van de bespreking is om duidelijkheid over het trapjesmodel te krijgen. ACM heeft partijen op 14 januari uitgenodigd voor deze bijeenkomst en gevraagd om informatie ten aanzien van het trapjesmodel (zoals onderliggende excelbestanden) zo snel mogelijk, maar in ieder geval voorafgaand aan de bespreking, te delen. Appellanten hebben op 19 januari een notitie opgestuurd met de uitgangspunten van het trapjesmodel. Appellanten vragen naar de interne planning. ACM licht toe dat 5 februari de stukken moeten worden aangeleverd bij het bestuur.

2 2. Trapjesmodel Uitgangspunten. ACM vraagt of appellanten menen dat op deze manier (met het trappetjesmodel) voldoende rekening wordt gehouden met bestaande leningen. Appellanten bevestigen dit voor de reguleringsperiode ACM vraagt appellanten vervolgens om een toelichting op het trappetjesmodel. Er wordt uitgelegd dat het doel is om rekening te houden met lange termijn financiering binnen de methode van regulering. Dat past beter bij de situatie van de netbeheerders en dit leidt ook tot een robuuste en stabiele WACC. Ex-tunc versus ex-nunc. ACM merkt op dat in de notitie van Netbeheer Nederland opgemerkt is dat ten tijde van het methodebesluit de gegevens tot en met begin 2013 bekend waren. ACM vraagt of dat een bewuste keuze is, zou niet moeten worden uitgegaan van de data die nu bekend zijn? Appellanten geven aan dat de WACC normatief is, waarom zou je dan nog een schatting maken? ACM verwijst naar het GTS besluit voor de WACC over de periode Bestuursrechtelijk is het uitgangspunt om ex nunc gegevens op te nemen. Appellanten merken op dat de peildatum van de gegevens niet in geschil is. Daarnaast merken appellanten op dat één jaar vooruit schatten anders is dan drie jaar vooruit schatten en dat dit ook zou betekenen dat er bij het ex-nunc schatten voor 2016 een nieuwe methode van schatten bepaald moet worden. Brongegevens. ACM geeft aan dat de gegevens uit de notitie van Netbeheer Nederland niet overeenkomen met de brongegevens van ACM. Bovendien komen beide gegevens niet overeen met de data van Brattle. Appellanten geven aan dat het belangrijkste is dat er één bron consistent gebruikt wordt. ACM en appellanten spreken af om voor dit besluit de gegevens van Brattle te gebruiken. Parameters. ACM vraagt of het trappetjesmodel alleen ziet op de bepaling van de risicovrije rente voor de kostenvoet vreemd vermogen. Appellanten geven aan dat het doel is om rekening te houden met bestaande leningen, dan is ook de renteopslag relevant. De risicovrije rente is steeds illustratief gebruikt. GTS beschikt over de brondata van de rentopslag. Aanpassen begininkomsten. ACM merkt op dat de notitie van Netbeheer Nederland ziet op het jaar ACM vraagt of het een bewuste keuze is geweest om 2013 niet op te nemen. Appellanten vragen waarom dat relevant is. ACM licht toe dat zij in het primo besluit en in de beroepsprocedure steeds de relatie heeft gelegd met het kader om te toetsen of de begininkomsten moeten worden aangepast. Dat zou nu anders moeten. Appellanten geven aan dat dit een interpretatie is van ACM en dat dit betekent dat ACM het besluit openbreekt. ACM geen aan dat in het primo besluit is opgenomen dat ACM rekening houdt met de bestaande leningen door in de efficiënte kosten 2013 (voor de toets om de begininkomsten aan te passen) de oude WACC te gebruiken. Het CBb heeft geoordeeld dat dat geen goede methode is. ACM is van mening dat het gelet op die uitspraak dan ook nodig is om de efficiënte kosten 2013 met het trappetjesmodel te bepalen.

3 Nieuwe investeringen. ACM vraagt naar de link met het budget voor reguliere uitbreidingsinvesteringen en RCR-investeringen. Daar worden inkomsten gegeven voor nieuwe investeringen, past daar dan ook een WACC bij die rekening houdt met bestaande leningen of zou een WACC gebruikt moeten worden die alleen ziet op nieuwe leningen? Appellanten geven in een eerste reactie aan dat deze relatie niet 1-op-1 te trekken is. 3. Afsluiting De volgende afspraken zijn gemaakt: Appellanten vragen juridisch advies over de ex-nunc / ex-tunc discussie. Netbeheer Nederland coördineert dit en levert zo snel mogelijk maar uiterlijk 27 januari 12:00 uur een stuk aan. ACM vraagt Brattle naar welke brongegevens gebruikt zijn voor de Duitse staatsobligaties. GTS verstrekt ACM de brondata ten aanzien van de renteopslag. ACM zal een (indicatieve) kwantificatie geven van het toepassen van de gewijzigde WACC in de toets om de begininkomsten aan te passen. Appellanten geven een reactie op de punten aanpassen beginkomsten en nieuwe investeringen. Netbeheer Nederland coördineert dit en levert zo snel mogelijk maar uiterlijk 27 januari 12:00 uur een stuk aan. Er is een volgende bijeenkomst gepland op 3 februari van 13:30 15:30 bij ACM.

4 Reactie op hoofdpuntenverslag van appellanten Algemeen We waren voorafgaand aan de meeting er van uitgegaan dat de meeting vooral in het teken zou staan van het beantwoorden van inhoudelijke vragen over de notitie van 19 januari, inzake de systematiek van het trappetjesmodel. De meeting bleek naar onze mening echter hoofdzakelijk in het teken te staan van de specifieke onderwerpen 1) Ex tunc vs. ex nunc, 2) Aanpassen Begininkomsten, en 3) de link met het budget voor reguliere uitbreidingsinvesteringen en RCRinvesteringen, waarvoor ACM haar voornemens voor aanpassing aan gaf. Wij werden daarmee verrast en waren daarop niet voorbereid. Daardoor konden deze onderwerpen evenmin met de afwezige appellanten zorgvuldig worden voorbereid. Onze spontane inhoudelijke reactie moet dan ook als voorlopig worden bezien. We willen dus opmerken dat de appellanten het (achteraf) betreuren dat er geen agenda noch stukken van de ACM vooraf beschikbaar waren, waardoor zorgvuldige voorbereiding met alle appellanten niet mogelijk was. Wij hopen dat we daar voor de volgende keer een oplossing voor kunnen vinden. Inhoudelijk hadden we namens de appellanten nog de volgende reactiepunten op het verslag: Ad 1 Opening: 5e bullet: Appellanten hebben op 19 januari een notitie opgestuurd met de technische uitwerking van het trapjesmodel en de berekening van uitkomsten die zijn vermeld tijdens de zitting van het CBb. Het doel van de bespreking is te eng geformuleerd. Er staat nu in bullet point 4 dat het doel van de bespreking is om duidelijkheid over het trapjesmodel te krijgen. Het doel van de bespreking bleek ons inziens het overleg te voeren met appellanten over hoe ACM invulling gaat geven aan de opdracht van het CBb in de tweede tussenuitspraak. Dit overleg gaat verder dan alleen duidelijkheid krijgen over het trapjesmodel. Uit hetgene wat is besproken blijkt dat ook. In aanvulling op onderdeel 1 zouden we nog een bullet point willen toevoegen waarin staat dat ACM voor deze bespreking geen agenda en stukken heeft rondgestuurd. Met die toevoeging wordt het proces voorafgaand aan de meeting volledig en juist beschreven. Ad. 2 Onderdeel 'uitgangspunten' In het verslag staat dat appellanten bevestigen dat met het trappetjesmodel voldoende rekening wordt gehouden met bestaande leningen. Gezegd dient te worden dat appellanten deze bevestiging hebben gegeven zonder weet te hebben van de voornemens van ACM om andere onderdelen van het methodebesluit te herzien; gedoeld wordt op het 'aanpassen van de begininkomsten'.

5 Ad 2 ex tunc vs ex nunc.: Appellanten geven aan dat de WACC normatief is, waarom zou je dan nog een schatting maken? ACM verwijst naar het GTS besluit voor de WACC over de periode Bestuursrechtelijk is het uitgangspunt om ex nunc gegevens op te nemen. Appellanten merken op dat de peildatum van de gegevens niet in geschil is. Daarnaast merken appellanten op dat één jaar vooruit schatten anders is dan drie jaar vooruit schatten en dat dit ook zou betekenen dat er bij het ex-nunc schatten voor 2016 een nieuwe methode van schatten bepaald moet worden. Appellanten zullen op de door ACM voorgenomen insteek terugkomen (zie afspraken). Appellanten merken op dat de peildatum van de gegevens niet in geschil is moet zijn Appellanten merken op dat de schatter voor nieuwe leningen, en daarmee de peildatum van deze schatter, niet in geschil is. Ad 2 brongegevens: Volgens de appellanten hebben we afgesproken dat de Duitse & Nederlandse gegevens van Brattle gevraagd zullen worden én dat aan Brattle de bron van de Duitse & Nederlandse gegevens gevraagd zal worden. De appellanten zijn van mening dat er overstemming moet zijn over één bron met ondere andere als voorwaarde dat die ook naar toekomstige perioden beschikbaar en consistent is. Vervolgens hebben we, volgens appellanten, besloten de meest geschikte bron te kiezen nadat bekend is welke bron Brattle gebruikt heeft. Ad 2 parameters Appellanten geven aan dat de systematiek van het trappetjesmodel als doel heeft om invulling te geven aan de lange termijn aspecten van financiering. Wat betreft leningen is ook de renteopslag relevant. De risicovrije rente in de notitie van 19 januari is gebruikt om de systematiek van het trappetjesmodel toe te lichten. GTS beschikt over de brondata van de rentopslag, verkregen van Brattle. Ad. 2 Aanpassen begininkomsten Appellanten geven als eerste reactie aan dat het aanpassen van de begininkomsten veel verder strekt dan de opdracht uit de tussenuitspraak van het CBb. Appellanten zullen op de door ACM voorgenomen insteek terugkomen (zie afspraken). Ad 3 Afsluiting ACM zal een (indicatieve) kwantificering geven van het toepassen van de gewijzigde WACC in de toets om de begininkomsten aan te passen. Hier mist: ACM zal deze kwantificering begin volgende week aan de appellanten verstrekken. ACM zal begin volgende week komen met berekeningen die zien op de wijziging van de vreemd vermogen component in de WACC met de trapjes systematiek.

Gevolgen CBb-uitspraak en update WACC 1. Rebel: Draft report The WACC for the Dutch TSO s and DSO s 2. Rebel: Memo Resultaten actualisatie WACC

Gevolgen CBb-uitspraak en update WACC 1. Rebel: Draft report The WACC for the Dutch TSO s and DSO s 2. Rebel: Memo Resultaten actualisatie WACC Notitie WACC Onderwerp Bijlagen Gevolgen CBb-uitspraak en update WACC 1. Rebel: Draft report The WACC for the Dutch TSO s and DSO s 2. Rebel: Memo Resultaten actualisatie WACC Aanleiding Op 28 september

Nadere informatie

Klankbordgroep Methodebesluiten Netbeheer Elektriciteit en Gas september2013

Klankbordgroep Methodebesluiten Netbeheer Elektriciteit en Gas september2013 Klankbordgroep Methodebesluiten Netbeheer Elektriciteit en Gas 2014-2016 10 september2013 Onderwerpen brede klankbordgroep voor methodebesluiten RNB s, GTS, TenneT WACC Aanpassen begininkomsten ( one-off

Nadere informatie

Stakeholdermeeting herstel methodebesluiten. ACM 5 november 2018

Stakeholdermeeting herstel methodebesluiten. ACM 5 november 2018 Stakeholdermeeting herstel methodebesluiten ACM 5 november 2018 Agenda Welkom en proces update WACC EHD Frontier shift Pauze Proces update e&v opex NOZ Rondvraag en afsluiting 2 WACC Opdracht CBb ACM dient

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 4 e bijeenkomst 28 september 2015

Klankbordgroep REG2017. 4 e bijeenkomst 28 september 2015 Klankbordgroep REG2017 4 e bijeenkomst 28 september 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Status ingediende agendapunten kbg-leden 13:10-13:20 3. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 februari 2016, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 februari 2016, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 februari 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 6 e bijeenkomst 2 november 2015

Klankbordgroep REG2017. 6 e bijeenkomst 2 november 2015 Klankbordgroep REG2017 6 e bijeenkomst 2 november 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten 13:10-13:20 3. STROOM: 13:20-14:20 A: Uitwerking formeel

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017

Klankbordgroep REG2017 Klankbordgroep REG2017 Methode van regulering voor netbeheerder op zee 7 april 2016 13:00 16:00 uur Agenda voor vandaag 1. Opening 2. Proces & Planning 3. Samenvatting juridisch kader in E-wet 4. Methode

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 8 e bijeenkomst 11 december 2015

Klankbordgroep REG2017. 8 e bijeenkomst 11 december 2015 Klankbordgroep REG2017 8 e bijeenkomst 11 december 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 10:00-10:10 2. Voorlopige agendapunten volgende bijeenkomsten 10:10-10:15 3. Statische efficiëntie TenneT 10:15-11:00

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep herstel methodebesluiten d.d. 5 november 2018, Den Haag

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep herstel methodebesluiten d.d. 5 november 2018, Den Haag Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep herstel methodebesluiten 2017-2021 d.d. 5 november 2018, Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie met de bijbehorende agendastukken.

Nadere informatie

Autoriteit Markt 10 september F. Gräper, A. Wesseling, E. de Ruiter, W. Pastoor (GTS)

Autoriteit Markt 10 september F. Gräper, A. Wesseling, E. de Ruiter, W. Pastoor (GTS) Verslag Bijlage(n) - Datum verslag 10 september 2013 Opgemaakt door Datum bespreking Deelnemers Autoriteit Consument @ Markt regulering-energie@acm.nl 10 september 2013 F. Gräper, A. Wesseling, E. de Ruiter,

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst

Klankbordgroep REG e bijeenkomst Klankbordgroep REG2017 5 e bijeenkomst 13 oktober 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Procesvoorstel ingediende agendapunten kbg-leden 13:10-13:15 3. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten

Nadere informatie

Pagina. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Bijlage 1 bij het methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT

Pagina. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Bijlage 1 bij het methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT Pagina 1/7 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/205076 Zaaknummer: 16.0140.52

Nadere informatie

Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT Uitwerking van de methode in rekenkundige formules

Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT Uitwerking van de methode in rekenkundige formules Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/505482 : ACM/18/033723 Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT 2017-2021 Uitwerking van de methode in rekenkundige formules ACM/UIT/505482

Nadere informatie

In onderstaand memo licht NBNL het onderwerp Toetsingskader begininkomsten onder de huidige wetgeving toe.

In onderstaand memo licht NBNL het onderwerp Toetsingskader begininkomsten onder de huidige wetgeving toe. 4. Memo toetsingskader begininkomsten bij huidig wettelijk kader Aanleiding Als voorlopige reactie van ACM op de presentatie van NBNL tijdens de klankbordgroep van 29 juni 2015 stelt ACM ter zake van het

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/205166 Zaaknummer: 16.0427.52

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten. 15 augustus 2016

Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten. 15 augustus 2016 Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten 15 augustus 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Proces 13:10-13:20 3. WACC inflatievergoeding 13:20-14:00

Nadere informatie

Inkomstenbesluit TenneT Net op zee 2019

Inkomstenbesluit TenneT Net op zee 2019 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/499734 : ACM/18/033143 Inkomstenbesluit TenneT Net op zee 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 42e, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Visie GTS voorbereiding methodebesluit Tweede klankbordgroep d.d. 29 juni 2015

Visie GTS voorbereiding methodebesluit Tweede klankbordgroep d.d. 29 juni 2015 Visie GTS voorbereiding methodebesluit 2017 Tweede klankbordgroep d.d. Scherm_2 Algemeen (1) Door ACM geagendeerde onderwerpen voor GTS Benchmark Groningen / L-gas problematiek (conversie en compressie)

Nadere informatie

Omschrijving. Relevant voor. Op welke wijze en waar wordt dit in MB geregeld (gedachtelijn)

Omschrijving. Relevant voor. Op welke wijze en waar wordt dit in MB geregeld (gedachtelijn) Toelichting overzicht. Dit overzicht is bedoeld om met de KBG te delen welke onderwerpen wij hebben geïnventariseerd uit STROOM die van belang zijn voor de nieuwe ronde methodebesluiten. Eerder is een

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 12 maart 2013, uur, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 12 maart 2013, uur, te Den Haag Aanwezig: Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 12 maart 2013, 10.30 13.30 uur, te Den Haag GTS : F. Gräper, A. Wesseling, B. Barten,

Nadere informatie

BIJLAGE B BIJ X-FACTORBESLUIT

BIJLAGE B BIJ X-FACTORBESLUIT Nederlandse Mededingingsautoriteit BIJLAGE B BIJ X-FACTORBESLUIT Nummer: 101847-69 Betreft: Bijlage B bij het besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering ingevolge

Nadere informatie

Klankbordgroep NE4R/TenneT-4 (Vierde reguleringsperiode regionale netbeheerders elektriciteit en landelijk netbeheer elektriciteit)

Klankbordgroep NE4R/TenneT-4 (Vierde reguleringsperiode regionale netbeheerders elektriciteit en landelijk netbeheer elektriciteit) Klankbordgroep NE4R/TenneT-4 (Vierde reguleringsperiode regionale netbeheerders elektriciteit en landelijk netbeheer elektriciteit) Hoofdpuntenverslag van vergadering op 11 januari 2011, 11-14 uur, NMa,

Nadere informatie

Besluit. Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee. Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/022706

Besluit. Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee. Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/022706 Besluit Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/346633 ACM/17/022706 Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 42e, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

46/ Stap 2: bepalen van de begininkomsten

46/ Stap 2: bepalen van de begininkomsten zijn dan voor netbeheerders uit andere landen. In het algemeen is de kans op over- of onderprestatie rond het middelpunt van de bandbreedte symmetrisch. 174. ACM heeft geen specifieke reden om aan te nemen

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 11 december 2015, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 11 december 2015, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 11 december 2015, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. D. Kaashoek Energie Nederland R.J. Brouwer R. Elling D. Plomp Enexis/Endinet J. Schepens D. Verreth GTS.

Hoofdpuntenverslag. D. Kaashoek Energie Nederland R.J. Brouwer R. Elling D. Plomp Enexis/Endinet J. Schepens D. Verreth GTS. Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 15 augustus 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Klankbordgroep REG oktober 2016

Klankbordgroep REG oktober 2016 Klankbordgroep REG2017 24 oktober 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 14:00-14:10 2. Kwaliteitsconversiekosten 14:10-14:40 3. Administratieve onbalans 14:40-15:20 4. Begininkomsten 15:20-15:50 5. Rondvraag

Nadere informatie

Bijlagen De presentaties van de Energiekamer NMa zijn als bijlagen bijgevoegd. Dit verslag betreft aanvullingen op de inhoud van de presentaties.

Bijlagen De presentaties van de Energiekamer NMa zijn als bijlagen bijgevoegd. Dit verslag betreft aanvullingen op de inhoud van de presentaties. Aanwezig: Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 20 december 2012, 11.00 16.30 uur, te Den Haag GTS : F. Gräper, A. Wesseling, B. Barten,

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: Betreft zaak: 102141_9/3 Besluit tot vaststelling van de kwaliteitsterm ingevolge artikel 41a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor de periode

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst 5 juni 2015

Klankbordgroep REG e bijeenkomst 5 juni 2015 Klankbordgroep REG2017 1 e bijeenkomst 5 juni 2015 Agenda voor vandaag Voorstelronde Interne organisatie ACM Doelen van tariefregulering energienetbeheer Agendapunten methodebesluiten 2017 Planning/mijlpalen

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. 1. Opening

Hoofdpuntenverslag. 1. Opening Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 25 mei 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na artikel worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na artikel worden twee artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9421 17 februari 2017 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 16 februari 2017, kenmerk ACM/DE/2017/200909, tot

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 58700 25 oktober 2017 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 9 oktober 2017, nr. IENM/BSK-2017/216399,

Nadere informatie

Notitie WACC voor KBG 10 september. 1. Referentieperiode

Notitie WACC voor KBG 10 september. 1. Referentieperiode Notitie WACC voor KBG 10 september ACM heeft uitgebreide zienswijzen ontvangen ter zake van de WACC. In deze notitie geeft ACM op hoofdlijnen weer wat haar voorgenomen reactie is op deze zienswijzen, ter

Nadere informatie

ACM geeft met dit document inzicht in hoe in Nederland wordt geborgd dat projecten van gemeenschappelijk belang tijdig worden uitgevoerd.

ACM geeft met dit document inzicht in hoe in Nederland wordt geborgd dat projecten van gemeenschappelijk belang tijdig worden uitgevoerd. Beoordeling Projecten van gemeenschappelijk belang ACM geeft met dit document inzicht in hoe in Nederland wordt geborgd dat projecten van gemeenschappelijk belang tijdig worden uitgevoerd. Achtergrond

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina Pagina 1/11 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/205158 Zaaknummer: 16.0438.52

Nadere informatie

1/7. 1 Inleiding. 2 Zienswijze Vewin BIJLAGE II

1/7. 1 Inleiding. 2 Zienswijze Vewin BIJLAGE II BIJLAGE II Behorende bij het advies aan de minister van Infrastructuur en Milieu over de vaststelling van gewogen gemiddelde vermogenskostenvoet voor drinkwaterbedrijven 1 Inleiding 1. Zoals genoemd in

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Derde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 8 september 2015, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Derde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 8 september 2015, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Derde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, en ) d.d. 8 september 2015, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie met de

Nadere informatie

BIJLAGE B BIJ ONTWERP X-FACTORBESLUIT

BIJLAGE B BIJ ONTWERP X-FACTORBESLUIT Nederlandse Mededingingsautoriteit BIJLAGE B BIJ ONTWERP X-FACTORBESLUIT Nummer: 101847-57 Betreft: Bijlage B bij het besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. voor TenneT, GTS, RNB s d.d. 14 november 2012

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. voor TenneT, GTS, RNB s d.d. 14 november 2012 Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. voor TenneT, GTS, RNB s d.d. 14 november 2012 Aanwezig Energie-Nederland : EFET: Duurzame Energie Koepel: FME: Enexis: GTS : Liander : Endinet:

Nadere informatie

Pagina 1/7 BESLISSING. Beslissing Openbaar. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina 1/7 BESLISSING. Beslissing Openbaar. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/204643 Zaaknummer: 14.0687.33 BESLISSING Beslissing van de Autoriteit Consument en Markt tot wijziging van de motivering van het besluit van 26 september 2013, met kenmerk ACM/DE/2013/204361

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 januari 2016, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 januari 2016, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 januari 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Methodebesluiten elektriciteit en gas Art. 41 Elektriciteitswet 1998

Methodebesluiten elektriciteit en gas Art. 41 Elektriciteitswet 1998 ECLI:NL:CBB:2016:374 Instantie Datum uitspraak 08-12-2016 Datum publicatie 08-12-2016 College van Beroep voor het bedrijfsleven Zaaknummer 13/855 t/m 13/862 en 13/865 t/m 13/868 Rechtsgebieden Bijzondere

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Vijfde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 13 oktober 2015, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Vijfde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 13 oktober 2015, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Vijfde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 13 oktober 2015, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Bijeenkomst Klankbordgroep herstel methodebesluiten ACM 18 december 2018

Bijeenkomst Klankbordgroep herstel methodebesluiten ACM 18 december 2018 Bijeenkomst Klankbordgroep herstel methodebesluiten 2017-2021 ACM 18 december 2018 Agenda Welkom en proces update Frontier shift Pauze Inkoopkosten energie en vermogen Rondvraag en afsluiting 2 Frontier

Nadere informatie

Netbeheer Nederland Visie van investeerders financiële marktpartijen

Netbeheer Nederland Visie van investeerders financiële marktpartijen www.pwc.nl Netbeheer Nederland Visie van investeerders en financiële marktpartijen ten aanzienn van de vermogenkostenvergoeding January 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding en samenvatting 3 2. Opzet interviews

Nadere informatie

WACC Drinkwater 2014-2015

WACC Drinkwater 2014-2015 WACC Drinkwater 2014-2015 Reactie Vewin op het advies van The Brattle Group d.d. 6 mei 2013 Van: Aan: Vewin NMa en Ministerie van I&M Datum: 27 mei 2013 1 van 6 Samenvatting De primaire en wettelijke opdracht

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst

Klankbordgroep REG e bijeenkomst Klankbordgroep REG2017 7 e bijeenkomst 23 november 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten 13:10-13:15 3. STROOM: scope methodebesluit en inkomstenbesluit

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Tweede Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 29 juni 2015, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Tweede Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 29 juni 2015, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Tweede Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 29 juni 2015, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 9 e bijeenkomst 18 januari 2016

Klankbordgroep REG2017. 9 e bijeenkomst 18 januari 2016 Klankbordgroep REG2017 9 e bijeenkomst 18 januari 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 1a. Update WACC 13:10-13:25 2. STROOM 13:25-13:55 3. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten 13:55-14:00

Nadere informatie

Methodebesluiten RNB

Methodebesluiten RNB Methodebesluiten RNB 27 augustus 2013 Zaal 2, Zurich-toren Klankbordgroep Deze presentatie is op een zorgvuldige manier tot stand gekomen. Aan de inhoud van deze presentatie kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

4. Schattingen in rekenmodule; 5. Uitbreidingsinvesteringen; 6. Incidentele correcties; 7. Aansluitpunt tarieven; 8. Accountantsverklaring;

4. Schattingen in rekenmodule; 5. Uitbreidingsinvesteringen; 6. Incidentele correcties; 7. Aansluitpunt tarieven; 8. Accountantsverklaring; Autoriteit Consument en Markt T.a.v. de heer J. de Maa Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Postbus 181 9700 AD Groningen Concourslaan 17 T (050) 521 22 50 E lnfo@gastransport.nl Handelsregister Groningen 02084889

Nadere informatie

Klankbordgroep NG4R. Zesde vergadering, uur, 27 mei Energiekamer

Klankbordgroep NG4R. Zesde vergadering, uur, 27 mei Energiekamer 1 Klankbordgroep NG4R Zesde vergadering, 11-14 uur, 27 mei 2010 Opening 2 Context UOV 5 februari: ontwerp-methodebesluit NG4R 11 maart: hoorzitting 19 maart: zienswijzen ontvangen Vandaag: bespreken wijzigingen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 29303 29 oktober 2013 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 28 oktober 2013, nr. IENM/BSK-2013/239467,

Nadere informatie

TER INFORMATIE. 1. Vergelijking voorgestelde tarieven 2018 met tarieven 2017

TER INFORMATIE. 1. Vergelijking voorgestelde tarieven 2018 met tarieven 2017 NOTITIE AAN Autoriteit Consument & Markt VAN ONDERWERP Toelichting Tarievenvoorstel 2018 TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Het tarievenvoorstel van (hierna TenneT) voor het jaar 2018 kent een aantal bijzonderheden

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/203924_OV Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/203924_OV Zaaknummer: Pagina Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2017/203924_OV Zaaknummer: 17.0438.52

Nadere informatie

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag,

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag, De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE Den Haag, Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205229 Contactpersoon: [vertouwelijk] Onderwerp: 17.0309.01 Advies

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34546 13 oktober 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 12 oktober 2015, nr. IENM/BSK-2015/ 197529,

Nadere informatie

Introductie De NMa opent de vergadering. De volgorde van de agenda wordt iets aangepast waardoor de presentatie van VEMW als tweede plaats vindt.

Introductie De NMa opent de vergadering. De volgorde van de agenda wordt iets aangepast waardoor de presentatie van VEMW als tweede plaats vindt. Aanwezig: DNWB Endinet Enexis Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 5 oktober 2012, 10.00 15.30 uur, te Den Haag : C. Jobse : J. Schepens

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2015/206743 Zaaknummer: 15.0383.52, 15.0384.52, 15.0385.52 en 15.0859.53. Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC

Ons kenmerk: ACM/DE/2015/206743 Zaaknummer: 15.0383.52, 15.0384.52, 15.0385.52 en 15.0859.53. Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC Ons kenmerk: ACM/DE/2015/206743 Zaaknummer: 15.0383.52, 15.0384.52, 15.0385.52 en 15.0859.53 Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC Bijlage 2 bij de volgende besluiten Gewijzigd methodebesluit

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders) d.d. 16 november 2012, uur, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders) d.d. 16 november 2012, uur, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders) d.d. 16 november 2012, 11.00 16.30 uur, te Den Haag Aanwezig: DNWB : J. de Groot Endinet : J. Schepens Enexis : J.

Nadere informatie

Formule Beschrijving parameter Waarde 29 Afschrijvingen 2003 van investeringen na Totale afschrijvingen

Formule Beschrijving parameter Waarde 29 Afschrijvingen 2003 van investeringen na Totale afschrijvingen Nummer: 101155-54 Betreft: Bijlage D bij het besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering ingevolge artikel 41, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor

Nadere informatie

: ACM/18/033721, ACM/18/033722, ACM/18/033723, ACM/18/033724, ACM/18/033725, ACM/18/033726

: ACM/18/033721, ACM/18/033722, ACM/18/033723, ACM/18/033724, ACM/18/033725, ACM/18/033726 Ons kenmerk Zaaknummers : ACM/UIT/505475 : ACM/18/033721, ACM/18/033722, ACM/18/033723, ACM/18/033724, ACM/18/033725, ACM/18/033726 Bijlage 2 bij het gewijzigd methodebesluit regionale netbeheerders gas

Nadere informatie

Openbaar. Besluit. Herstel Methodebesluiten netbeheerders - conceptteksten WACC

Openbaar. Besluit. Herstel Methodebesluiten netbeheerders - conceptteksten WACC Besluit Herstel Methodebesluiten netbeheerders - conceptteksten WACC Ons kenmerk : ACM/UIT/502520 Zaaknummers : GTS ACM/18/033724, RNBs Gas ACM/18/033726, RNBs E ACM/18/033725, TenneT transport ACM/18/033721,

Nadere informatie

1.2. Verweerster in beroep (hierna: de Bank) heeft op 20 januari 2015 een verweerschrift ingediend.

1.2. Verweerster in beroep (hierna: de Bank) heeft op 20 januari 2015 een verweerschrift ingediend. Uitspraak Commissie van Beroep 2016-004 d.d. 2 februari 2016 (mr. W.J.J. Los, voorzitter, mr. A. Bus, drs. P.H.M. Kuijs AAG, mr. A. Smeeing-van Hees en mr. R.J.F. Thiessen, leden, en mr. G.A. van de Watering,

Nadere informatie

TER INFORMATIE. kw gecontracteerd per jaar 4,21 3,97 6% kw max per week 0,33 0,31 6%

TER INFORMATIE. kw gecontracteerd per jaar 4,21 3,97 6% kw max per week 0,33 0,31 6% NOTITIE AAN ACM Directie Energie, t.a.v. de heer G. Moelker VAN CR REG NL ONDERWERP Toelichting tarievenvoorstel TenneT 2015 TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Het tarievenvoorstel van TenneT voor het jaar

Nadere informatie

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft.

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/204470_OV Zaaknummer: 13.1086.52.1.01 Datum : 26 juli 2017 Beslissing van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) op het bezwaarschrift van N.V. RENDO (hierna: RENDO)

Nadere informatie

2) De schriftelijke zienswijze van Liander ter zake van de vergoeding voor de kosten van lokale heffingen bestaat uit de volgende onderdelen:

2) De schriftelijke zienswijze van Liander ter zake van de vergoeding voor de kosten van lokale heffingen bestaat uit de volgende onderdelen: BIJLAGE 1 Arnhem, 6 april 2011 SCHRIFTELIJKE ZIENSWIJZE VAN LIANDER N.V. OP HET ONTWERP BESLUIT (kenmerk 103606) VAN DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE NEDERLANDSE MEDEDINGINGSAUTORITEIT ALS BEDOELD IN ARTIKEL

Nadere informatie

Pagina. Bijlage bij ACM/DE/2016/ Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC

Pagina. Bijlage bij ACM/DE/2016/ Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC Bijlage bij ACM/DE/2016/200758 Ons kenmerk: ACM/DE/2016/200759 Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC Bijlage 2 bij de volgende besluiten Methodebesluiten GTS 2014-2016, kenmerk ACM/DE/2016/200757,

Nadere informatie

REG2017. TenneT s visie op doelen tariefregulering en setting the agenda. Jan-Paul Dijckmans. 19-juni-2015

REG2017. TenneT s visie op doelen tariefregulering en setting the agenda. Jan-Paul Dijckmans. 19-juni-2015 TenneT s visie op doelen tariefregulering en setting the agenda Jan-Paul Dijckmans TenneT s visie en agenda Deel 1: Doelen tariefregulering en afwegingskader Deel 2: Nieuwe taken / elementen tariefregulering

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 102612_11 / 12 Betreft zaak: Besluit tot wijziging van het besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de

Nadere informatie

Dhr. Van Leeuwen Directie Juridische Zaken, lid hoorcommissie

Dhr. Van Leeuwen Directie Juridische Zaken, lid hoorcommissie VERSLAG VAN DE HOORZITTING, 9 mei 2016, 10.00 11.00 uur Zaaknr: 16.0112.52 Inzake: Ontwerpmethodebesluiten Transporttaken en Systeemtaken TenneT Aanwezig namens het bestuur Autoriteit Consument en Markt:

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 september 1998 Rapportnummer: 1998/406

Rapport. Datum: 29 september 1998 Rapportnummer: 1998/406 Rapport Datum: 29 september 1998 Rapportnummer: 1998/406 2 Klacht Op 10 juni 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer O. te Zeist, met een klacht over een gedraging van de huurcommissie

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 82, eerste lid, jo. artikel 82, vierde lid, van de Gaswet. Nummer

Nadere informatie

Pagina. Besluit tot vaststelling van de toegestane inkomsten voor TenneT TSO B.V. als netbeheerder van het net op zee voor het jaar 2017

Pagina. Besluit tot vaststelling van de toegestane inkomsten voor TenneT TSO B.V. als netbeheerder van het net op zee voor het jaar 2017 Ons kenmerk: ACM/DE/2016/207067_OV Zaaknummer: 16.1175.52 Besluit tot vaststelling van de toegestane inkomsten voor TenneT TSO B.V. als netbeheerder van het net op zee voor het jaar 2017 Pagina 1/14 Muzenstraat

Nadere informatie

Definitie van inkoopkosten voor energie

Definitie van inkoopkosten voor energie Discussiememo Inkoop Energie (en Vermogen) Te bespreken op: 14 november 2012 1. Wat zijn inkoopkosten voor energie? In de regulering van de landelijke netbeheerders wordt binnen de categorie operationele

Nadere informatie

Klankbordgroep 27 augustus 2013 methodebesluiten regionale netbeheerders gas Cc. Van Esther IJskes

Klankbordgroep 27 augustus 2013 methodebesluiten regionale netbeheerders gas Cc. Van Esther IJskes Notitie Aan Klankbordgroep 27 augustus 2013 methodebesluiten regionale netbeheerders gas Cc. Van Esther IJskes esther.ijskes@acm.nl 070 7222.2521 Datum 29 juli 2013 Onderwerp Regulering netverliezen gas

Nadere informatie

DATUM REFERENTIE VAN TER INFORMATIE

DATUM REFERENTIE VAN TER INFORMATIE Openbare versie NOTITIE ACM AAN REC-N VAN ONDERWERP Toelichting tarievenvoorstel TenneT 2017 TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Het tarievenvoorstel van (hierna TenneT) voor het jaar 2017 kent een aantal

Nadere informatie

Autoriteit Consument en Markt Directie Energie Postbus BH DEN HAAG

Autoriteit Consument en Markt Directie Energie Postbus BH DEN HAAG Autoriteit Consument en Markt Directie Energie Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Woerden : onze ref. : E16b07 doorkiesnr. : 0348 48 43 55 e-mail : HG@vemw.nl onderwerp : Zienswijze ontwerpmethodebesluiten

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/201610_OV Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/201610_OV Zaaknummer: Pagina Ons kenmerk: ACM/DE/2017/201610_OV Zaaknummer: 16.0430.52 van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering en van het rekenvolume van

Nadere informatie

Directie Juridische Zaken, lid hoorcommissie

Directie Juridische Zaken, lid hoorcommissie VERSLAG VAN DE HOORZITTING, 10 mei 2016, 10.30 11.30 uur Zaaknr: 16.0110.52 Inzake: Ontwerpmethodebesluit GTS Aanwezig namens het bestuur Autoriteit Consument en Markt: Dhr. De Maa Directie Energie, voorzitter

Nadere informatie

Pagina 1/7. Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer:

Pagina 1/7. Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204374 Zaaknummer: 13.0794.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 51 van de Elektriciteitswet 1998.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 51 van de Elektriciteitswet 1998. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 104105/39 Betreft zaak: geschil Delesto B.V. vs. TenneT TSO B.V. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Tegen dit besluit is door de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (hierna: VEMW) proforma bezwaar gemaakt d.d. 22 januari 2009.

BESLUIT. 2. Tegen dit besluit is door de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (hierna: VEMW) proforma bezwaar gemaakt d.d. 22 januari 2009. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103145_12/8 Betreft zaak: Bezwaar vaststelling maximum nettarieven elektriciteit 2009 Beslissing op bezwaar van de Raad van Bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus BH DEN HAAG. Hoogeveen, 12 februari 2003

Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus BH DEN HAAG. Hoogeveen, 12 februari 2003 Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Hoogeveen, 12 februari 2003 Onze ref. : DN/SV/ES/ Uw kenmerk : Projectnummer 101496 Inzake Consultatienotitie

Nadere informatie

Pagina 1/26. Bijlage 2. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC

Pagina 1/26. Bijlage 2. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC Bijlage 2 Ons kenmerk: ACM/DE/2016/201586 Bijlage - Uitwerking van de methode voor de WACC Deze bijlage bevat een gedetailleerde beschrijving van de methode waarmee ACM het redelijk rendement vaststelt.

Nadere informatie

Zaak: Inzake: Ontwerp Methodebesluit Regionale Netbeheerders Elektriciteit. Directie Energie, lid hoorcommissie

Zaak: Inzake: Ontwerp Methodebesluit Regionale Netbeheerders Elektriciteit. Directie Energie, lid hoorcommissie VERSLAG VAN DE HOORZITTING, 9 mei 2016, 12.30 13.30 uur Zaak: 16.0109.52 Inzake: Ontwerp Methodebesluit Regionale Netbeheerders Elektriciteit Aanwezig namens het bestuur Autoriteit Consument & Markt (

Nadere informatie

Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur X Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang. Datum: Informerend

Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur X Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Bezwaarschrift Rivierduinen subsidieverlening inloop GGZ 1 e helft 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks

Nadere informatie

Inleiding. Geachte leden van de Hoorcommissie,

Inleiding. Geachte leden van de Hoorcommissie, Datum: 31 mei 2013 Kenmerk: CRE-REG 13-091 Zaaknummers: 104065/Methodebesluiten TenneT vanaf 2014 ONDERWERP Pleitaantekeningen TenneT hoorzitting 31 mei 2013 ontwerpmethodebesluiten 2014-2016 Inleiding

Nadere informatie

Pagina. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummers: Bijlage 2 bij het methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT

Pagina. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummers: Bijlage 2 bij het methodebesluit netbeheerder van het net op zee TenneT Pagina 1/28 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info@acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/205076 Zaaknummers: 16.0140.52

Nadere informatie

BESLUIT. Openbaar. Openbaar

BESLUIT. Openbaar. Openbaar Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 104043_2/17; 104043_4/18 Betreft zaak: 104043_2 en 104043_4 / besluit op bezwaar tariefbesluit elektriciteit 2012 Besluit van de Raad van Bestuur van de

Nadere informatie

Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit systeemtaken TenneT Uitwerking van de methode in rekenkundige formules ACM/UIT/505480

Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit systeemtaken TenneT Uitwerking van de methode in rekenkundige formules ACM/UIT/505480 Ons enmer Zaanummer : ACM/UIT/505480 : ACM/18/033722 Bijlage 1 bij het gewijzigd methodebesluit systeemtaen TenneT 2017-2021 Uitwering van de methode in reenundige formules ACM/UIT/505480 Inhoudsopgave

Nadere informatie

REG2017 Wijziging berekening inkoopkosten energie GTS en TenneT

REG2017 Wijziging berekening inkoopkosten energie GTS en TenneT Notitie Aan Klankbordgroep REG2017 Datum 23 september 2015 Onderwerp REG2017 Wijziging berekening inkoopkosten energie GTS en TenneT 1 Inleiding Deze notitie dient ter voorbereiding op het onderwerp inkoopkosten

Nadere informatie

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader Ons kenmerk: ACM/DE/2013/205565 Zaaknummer: 13.0483.52 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid van de Gaswet inhoudende de tariefstructuren als bedoeld in artikel 12a

Nadere informatie

Pagina 1/5. Besluit vertrouwelijk. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. 3 Juridisch kader

Pagina 1/5. Besluit vertrouwelijk. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. 3 Juridisch kader vertrouwelijk Ons kenmerk: 104412_1/39; 104412_2/28; 104413_1/40 Zaaknummer: 104412_1, 104412_2 en 104413_1 Datum: Wijziging van het besluit van de Autoriteit Consument en Markt op de bezwaren van TenneT

Nadere informatie

Overzicht van de wijziging in het methodebesluit Transporttaken TenneT

Overzicht van de wijziging in het methodebesluit Transporttaken TenneT Overzicht van de wijziging in het methodebesluit Transporttaken TenneT 2014-2016 In deze notitie staan de wijzigingen in het methodebesluit naar aanleiding van de tussenuitspraak van het CBb. De bijgaande

Nadere informatie

3. In de toelichting bij de kostenvoet voor vreemd vermogen voor nieuwe investeringen geldt dezelfde opmerking als gemaakt onder 2.

3. In de toelichting bij de kostenvoet voor vreemd vermogen voor nieuwe investeringen geldt dezelfde opmerking als gemaakt onder 2. BIJLAGE 3 BIJLAGE BEHORENDE BIJ REC-N 16-021 PAGINA 1 van 5 Opmerkingen bij de uitwerking van de methode in rekenkundige formules 1. Ontwerpmethodebesluit transporttaak Met betrekking tot Stap 1: Bepalen

Nadere informatie

Pagina 1/16. Bijlage 1 Uitwerking van de methode in formules. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DJZ/2016/201589

Pagina 1/16. Bijlage 1 Uitwerking van de methode in formules. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DJZ/2016/201589 Ons kenmerk: Zaaknummer: 16.0109.52 ACM/DJZ/2016/201589 Pagina 1/16 Bijlage 1 Uitwerking van de methode in formules Bijlage bij het methodebesluit met kenmerk ACM/DJZ/2016/201584 T 070 722 20 00 F 070

Nadere informatie