Scope 3 ketenanalyses

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scope 3 ketenanalyses"

Transcriptie

1 Scope 3 ketenanalyses Deerns raadgevende ingenieurs bv Rijswijk, HOMEPAGE PROJECTNUMMER STATUS DOCUMENTCODE concept H:\PRJ\100\05\01256\03\OVERIG\MVO-CO2 footprint\co2 footprint berekening 2010\carbon footprint rapportage\mvo - Scope 3 ketenanalyses Deerns v1.0.docx AUTEUR PROJECTLEIDER/GROEPSLEIDER J. Sap P. Buurman PARAAF PARAAF Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de opdrachtgever. Indien dit rapport in opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de DNR 2005, dan wel naar de betreffende ter zake tussen partijen gesloten overeenkomst.

2 1 I N H O U D Hoofdstuk Blad SCOPE 3 Ketenanalyses 2 1. Scope 3 emissies Identificatie Kwantificering Selectie scope 3 emissies voor keten analyse 4 2. Ketenanalyse: Woon-werkverkeer Ketenpartners CO 2 -berekening Beschikbare gegevens Aannames en schattingen Formule CO 2 -emissie berekening Mogelijkheden voor verbetering Vaststellen CO 2 -emissie Techniek gerelateerde verbeteringen Gebruik gerelateerde verbeteringen Doelstellingen Ketenanalyse: Zakelijk openbaar vervoer Ketenpartners CO 2 -berekening Beschikbare gegevens Aannames en schattingen Formule CO 2 -emissie berekening Mogelijkheden voor verbetering Vaststellen van de CO 2 emissie Techniek gerelateerde verbeteringen Gebruik gerelateerde verbeteringen Doelstellingen 18

3 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 2 SCOPE 3 KETENANALYSES

4 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 3 1. SCOPE 3 EMISSIES Dit hoofdstuk beschrijft de scope 3 emissies als gevolg van de werkzaamheden van Deerns. Na identificatie van de verschillende emissiestromen worden de berekende uitstoten gepresenteerd om vervolgens een selectie te kunnen maken voor twee ketenanalyses Identificatie Voor het identificeren van scope 3 emissies is uitgegaan van het scopediagram uit het handboek CO 2 prestatieladder v2.0, 23 juni Onderstaande tabel geeft de scope 3 emissies weer met een korte uitleg van de relevantie voor de berekening van de CO 2 -voetafdruk van Deerns. De emissies die relevant zijn voor Deerns zijn in zwart geschreven en bovenaan de tabel gegroepeerd. aanname Zakelijk verkeer met openbaar vervoer Woon-werkverkeer Papierverbruik Afvalverwerking Elektriciteitsgebruik bij cliënten omschrijving Zakelijk verkeer is een omvangrijke scope 3 emissie voor een adviesbureau als Deerns. Er wordt veel gereisd naar klanten, opdrachtgevers en vergaderingen. Woon-werkverkeer is significant voor Deerns omdat alle werknemers in principe één van de vestigingen als uitvalsbasis hebben voor hun werkzaamheden. Papier is in een ontwerptraject verreweg de meest gebruikte grondstof. Het aandeel hiervan is dus niet te verwaarlozen voor Deerns. Deze emissie zal dus worden meegenomen in de CO 2 -prestatie. Het grootste deel van het afval bestaat uit papier dat wordt gerecycled. Het aandeel van de uitstoot van het overige afval is klein in vergelijking met de overige uitstoten. De diensten buiten de deur betreffen vooral vergaderingen. De CO 2 -uitstoot van elektriciteitsverbruik wordt daarbij toegekend aan het bezochte bedrijf en zal niet worden meegenomen in de beoordeling van de CO 2 -prestatie van Deerns.

5 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 4 Uitstoot leveranciers Overig grondstofgebruik Omdat Deerns diensten en geen producten levert is het aantal leveranciers beperkt tot de leveranciers voor papier, kantoorartikelen en het bedrijfsrestaurant. Door de lage frequentie van leveringen is deze uitstoot relatief klein (<1fte) en wordt daarom niet meegenomen in de beoordeling. Naast papier worden er ook overige doorsnee kantoorartikelen gebruikt. Het aandeel hiervan is echter zeer klein ten opzichte van de overige emissies en kan worden verwaarloosd Kwantificering In deel 1 van dit rapport is de carbon footprint gepresenteerd van De relevante scope 3 emissies zijn weergegeven in onderstaande figuur met hun omvang Selectie scope 3 emissies voor keten analyse Uit de CO 2 -footprint blijkt dat het woon-werkverkeer de grootste scope 3 emissie veroorzaakt voor Deerns NL. Het ligt dus voor de hand om deze emissie nader te onderzoeken in een ketenanalyse. De overige emissies zijn vergelijkbaar in grootte. Voor papier zijn echter al passende maatregelen genomen door te kiezen voor duurzaam geproduceerd papier (FSC), standaard dubbelzijdig printen en selectie van een nabijgelegen drukkerij die gebruik maakt van duurzaam geproduceerd papier. Er is daarom gekozen om de (grotere) emissie van CO 2 ten behoeve van het openbaar vervoer verder te analyseren.

6 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 5 2. KETENANALYSE: WOON-WERKVERKEER In dit hoofdstuk wordt de scope 3 emissie woon-werkverkeer geanalyseerd om mogelijke verbeteringen te kunnen identificeren. Er wordt begonnen met het bepalen van de ketenpartners. Vervolgens wordt de huidige methode van de CO 2 -berekening tot in detail toegelicht. Afsluitend worden hieruit de mogelijke verbeterpunten geïdentificeerd Ketenpartners Het woon-werkverkeer kan worden gesplitst in wegverkeer (auto en bus) en verkeer via het spoor (trein, metro en tram). Het fietsverkeer is buitenbeschouwing gelaten omdat dit geen emissie van CO 2 veroorzaakt tijdens het gebruik. Wat betreft de CO 2 -emissie kan voor zowel het wegverkeer als het spoorverkeer een onderverdeling worden gemaakt in de aanleg en het beheer van de infrastructuur en de energievoorziening. Daarnaast is in het geval van openbaar vervoer het aanbod mede bepalend in de CO 2 -uitstoot. Onderstaand overzicht toont de ketenanalyse van het woon-werkverkeer waarin uiteindelijk de belangrijkste ketenpartners zijn aangewezen.

7 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 6 De aangewezen ketenpartners zijn hieronder kort omschreven. Openbaar vervoeraanbod Nederlandse Spoorwegen (NS) Arriva Personenvervoer NL Connexxion Hermes Veolia Transport Nederland HTM/RET/GVB ProRail BV BAM Rail Rijkswaterstaat HTM Infra/ RET/ DIVV Eneco/Essent/Nuon TenneT BP/Shell/Total, e.a. Spoorwegbedrijf dat het grootste aandeel heeft in personenvervoer over het spoor in Nederland. De NS is een van de grootste private duurzamestroomgebruikers van Nederland. Ca. 10% van de verbruikte elektriciteit is duurzaam opgewekt. Verzorgen het regionaal vervoer. Het grootste aandeel van deze bedrijven is het busvervoer maar daarnaast begeven ze zich ook op de markt van het treinverkeer. Het treinverkeer is beperkt tot regio s Amersfoort (Connexxion), Leeuwarden/Groningen (Arriva) en Maastricht/Nijmegen (Veolia). Verzorgen het stadsvervoer (bus, metro en tram) in de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam respectievelijk. Aanleg en beheer ProRail BV is de spoorinfrastructuurbeheerder van Nederland. Haar taak is het spoorwegnet te onderhouden, te exploiteren en indien de rijksoverheid daartoe besluit, uit te breiden. BAM Rail ondersteunt ProRail bij het beheer van de spoorinfrastructuur. Rijkswaterstaat is het uitvoerende agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Rijkswaterstaat beheert en ontwikkelt in opdracht van de Minister en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu het nationale netwerk van wegen en vaarwegen. Verzorgen het beheer en onderhoud van de infrastructuur ten behoeve van het stadsvervoer over rails (metro/tram) in de regio s Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Energie Energiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het leveren van o.a. elektriciteit. Circa 10% van de elektriciteit wordt duurzaam opgewekt waarvan biomassa en wind verreweg het grootste aandeel vertegenwoordigen. Beheerder van het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Daarnaast verantwoordelijk voor de energiebalans in het netwerk. Oliemaatschappijen die voorzien in alle mogelijke vormen van fossiele brandstoffen t.b.v. het verkeer.

8 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 7 Travelcard Travelcard verzorgt tankpassen waarmee het brandstofverbruik wordt geregistreerd. Travelcard biedt een online tool aan waarmee de administratie kan worden beheerd CO 2 -berekening Beschikbare gegevens Van de afdeling P&O van Deerns Rijswijk is een overzicht verkregen van de kilometervergoedingen en OV-abonnementen van alle medewerkers in Nederland. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de beschikbare informatie in deze databases. OV abonnementen KM-vergoedingen (auto s) Naam werknemer + personeelsnummer Woonplaats Postcode huisadres Postcode kantoor Woon-werk afstand - Maandelijkse vergoeding Type brandstof/ OV-vervoersmiddel - - Aantal reizen per jaar Aannames en schattingen Bovenstaande tabel toont dat er voor auto s voldoende informatie beschikbaar is over de woonwerkafstand per werknemer. De woon-werkafstand is daarbij bepaald aan de hand van een routeplanner op basis van de postcodes. Voor OV-abonnementen is de afstand niet bekend. De afgelegde afstand is hierbij afhankelijk van de gekozen routes en vervoersmiddelen. Deze is redelijkerwijs ook benaderd met behulp van een routeplanner waarbij de aanname is gedaan dat OV verbindingen over dezelfde route gaan als aangegeven door de routeplanner. Het aantal reizen dat er per jaar wordt gedaan door de individuele werknemers is niet nauwkeurig bekend. Dit wordt beïnvloed door een aantal factoren: werkdagen per jaar, fietsgebruik, werk buiten kantoor en thuiswerk. Door deze factoren zijn er een aantal grove aannames benodigd om een reële inschatting te kunnen maken van de CO 2 -emissie. Dit is weergegeven in onderstaande tabel. Daarnaast is er een aanname gedaan voor het brandstoftype van de auto s en het OV-vervoersmiddel.

9 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 8 Aanname Aantal werkdagen per jaar Fietsgebruik Correctiefactor thuiswerk + zakelijke kilometers vanaf huis Omschrijving 230 dagen gebaseerd op: 52 weken * 5 werkdagen gemiddeld 30 dagen verlof. Voor afstanden kleiner dan 5km is aangenomen dat in 30% van de gevallen de woonwerkafstand is afgelegd met de fiets. Dit percentage (P fiets ) is aan de lage kant omdat veel werknemers de auto nodig hebben voor externe afspraken en daardoor ook een kleine woon-werkafstand met de auto afleggen. Er is een correctiefactor F corr geïntroduceerd om te corrigeren voor thuiswerk en werknemers die incidenteel van huis naar een externe afspraak reizen (zakelijke kilometers). Deze factor is ingeschat op 0,90. Brandstoftype auto s Het brandstoftype is van belang voor de CO 2 berekening. Dit is echter niet bekend van de privéauto s. Om deze reden is ervoor gekozen om uit te gaan van een landelijk gemiddelde van personenauto s zoals vastgesteld door het CBS: 80% benzine, 17% diesel en 3% LPG. OV-vervoersmiddel Het hoofdkantoor in Rijswijk is gelegen halverwege een tramlijn tussen NS station Delft en Den Haag HS. De afstand naar beide stations is ongeveer 5km waardoor is aangenomen dat de eerste 5km van de woonwerkafstand aan de tram wordt toegerekend en de rest aan treinverkeer (stoptrein+intercity) Formule CO 2 -emissie berekening Met bovenstaande aannames is de berekening van de CO 2 -emissie voor auto s uitgevoerd volgens de volgende formule: 2 100%, 5 100%, 5.

10 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 9 Hierbij is n het aantal werknemers, S n is de woon-werkafstand, F corr is de correctiefactor voor thuiswerk en zakelijke reizen en F CO2 is de CO 2 -emissie factor in kg CO 2 /km. Deze emissie factor is een gewogen gemiddelde van de CO 2 -emissie factoren voor benzine, diesel en LPG waarbij als wegingsfactor de verdeling van het CBS is gehanteerd: 80% 17% 3%. 100% Voor het woonwerkverkeer met het OV vervoer is een vergelijkbare formule gehanteerd. Hierbij is echter rekening gehouden met de aanname dat voor woon-werkverkeer naar kantoor Rijswijk de eerste 5 km wordt afgelegd met de tram en de rest met de trein ,,. In vergelijking [4.1] t/m [4.3] worden de CO 2 emissie factoren gehanteerd zoals gegeven in het handboek CO 2 prestatieladder 2.0. Deze factoren zijn in onderstaande tabel weergegeven. CO 2-emissiefactoren Benzine auto F benzine 215 [g CO 2e/km] Diesel auto F diesel 205 [g CO 2e/km] LPG auto F LPG 175 [g CO 2e/km] Tram F tram 100 [g CO 2e/km] Stoptrein + Intercity F trein 65 [g CO 2e/km] De totale CO 2 -emissie van het woon-werkverkeer is vervolgens gelijk aan de som van de uitstoot van de auto s en het openbaar vervoer: Totale CO uitstoot.

11 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses Mogelijkheden voor verbetering Vaststellen CO 2 -emissie In de vorige paragraaf is gebleken dat ondanks de beschikbare informatie nog een aantal aannames nodig zijn om de CO 2 -emissie vast te kunnen stellen. Met behulp van een enquête kan deze extra informatie worden opgevraagd bij de werknemers. Deze enquête bevat dan de volgende vragen: Onderwerp vraag Type brandstof auto Doel m.b.t. vaststellen CO 2 emissie Vaststellen van de CO 2 -emissiefactor Openbaar Beiden Auto s vervoer Cilinderinhoud auto Carpoolen Vervoersmiddel(en) Afstanden/Routes Hoe vaak per week met fiets Aantal dagen per jaar naar kantoor Hoeveel dagen per week/maand direct vanuit huis naar extern Hoeveel dagen per week/maand thuiswerk op basis van het handboek CO 2 prestatieladder v2.0. Vaststellen van de CO 2 -emissiefactor op basis van het handboek CO 2 prestatieladder v2.0. Noodzaak van een extra correctiefactor bepalen. Vaststellen van de CO 2 -emissiefactor op basis van het handboek CO 2 - prestatieladder v2.0. Vaststellen woon-werkafstand. Vaststellen fietspercentage Vaststellen aantal woon-werk reizen per jaar. Vaststellen correctiefactor, F corr Vaststellen correctiefactor, F corr Techniek gerelateerde verbeteringen De aanbieders van openbaar vervoer en de energiebedrijven zijn de grootste ketenpartners. Vanwege het grote aandeel van deze bedrijven is de afhankelijkheid van Deerns van deze bedrijven erg groot omdat de alternatieven beperkt zijn. De invloed die Deerns kan uitoefenen ter verduurzaming van de bedrijfsvoering van deze bedrijven is daardoor ook minimaal. Desalniettemin is bij de energiebedrijven en openbaarvervoer aanbieders een duidelijke ontwikkeling te zien in duurzaamheid.

12 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 11 Circa 20% van de gebruikte elektriciteit van de NS is duurzaam opgewekt; Steeds meer stadsbussen rijden op aardgas, dat minder CO 2 uitstoot en vervuiling veroorzaakt dan diesel. Het aandeel van duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland neemt ieder jaar toe en is nu circa 9% van de totale productie. Energiezuinigheid wordt steeds belangrijker bevonden in de auto-industrie waardoor er een transitie zichtbaar is naar hybride en elektrische auto s. Deze ontwikkelingen dragen eraan bij dat de CO 2 -uitstoot van Deerns op het gebied van woonwerkverkeer afneemt Gebruik gerelateerde verbeteringen De grootste invloed die Deerns kan uitoefenen op de CO 2 -uitstoot van woon-werkverkeer is het beïnvloeden van het gedrag van de medewerkers. Woon-werkverkeer zal altijd plaatsvinden. Er zijn echter wel een aantal mogelijkheden om dit efficiënter te laten verlopen. Stimuleren van fietsgebruik. Dit wordt in zekere mate al gedaan door het aanbieden van een fietsregeling waarbij een belastingvoordeel kan worden verkregen bij de aanschaf van een nieuwe fiets. Daarnaast zijn er voldoende faciliteiten (stallingen, douche) en zijn er bedrijfsfietsen beschikbaar. Stimuleren van gebruik OV. Het openbaar vervoer is, mede door de ontwikkelingen zoals beschreven in 2.3.2, energiezuiniger dan de doorsnee auto. Door woon-werkverkeer met de auto te vervangen door OV vervoer kan de CO 2 -uitstoot verder worden verlaagd. Carpoolen. Doordat de meeste werknemers dicht bij kantoor wonen zal het voorkomen dat werknemers dichtbij elkaar wonen. Carpoolen is dan een goede mogelijkheid om de CO 2 -uitstoot terug te dringen. Middels de enquête kan worden vastgesteld in welke mate dit nu gebeurt Doelstellingen De mogelijkheden tot het terugdringen van de totale afgelegde kilometers zijn beperkt, omdat het woon-werkverkeer altijd nodig is. De enige mogelijkheid voor verduurzaming is het huidige vervoersmiddel te vervangen door een duurzamer alternatief. De invloed die Deerns als bedrijf kan uitoefenen in het verlagen van de CO 2 uitstoot is het stimuleren van fietsgebruik en het OV in plaats van de auto. De doelstellingen voor het komende jaar zijn:

13 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 12 Houden van een enquête onder de werknemers; Vergroten van het inzicht in de CO 2 uitstoot door verbetering van de kwaliteit van gegevens; Stimuleren van het fietsgebruik.

14 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses KETENANALYSE: ZAKELIJK OPENBAAR VERVOER In dit hoofdstuk wordt de scope 3 emissie zakelijk openbaar vervoer geanalyseerd om mogelijke verbeteringen te kunnen identificeren. Er wordt begonnen met het bepalen van de ketenpartners. Vervolgens wordt de huidige methode van de CO 2 -berekening tot in detail toegelicht. Afsluitend worden hieruit de mogelijke verbeterpunten geïdentificeerd Ketenpartners Er is gekeken naar 4 verschillende mogelijkheden van openbaar vervoer; trein, metro, tram en bus. Voor elk type vervoer kan een onderverdeling gemaakt worden in aanbod en beheer. Onderstaand overzicht geeft aan welke ketenpartners betrokken zijn bij het aanbod en beheer van de vier typen vervoer. Overkoepelend is er de energielevering voor het vervoer en de overige bedrijfsvoering.

15 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 14 De ketenpartners zijn in grote lijnen gelijk aan de partners die zijn geïdentificeerd voor het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer (zie hoofdstuk 2). Daaraan is bij de energielevering de Gasunie toegevoegd. De Gasunie verzorgt de infrastructuur van het gasleidingnetwerk. Omdat steeds meer stadsbussen op aardgas rijden is gasverbruik een relevante brandstof geworden voor openbaar vervoer CO 2 -berekening Beschikbare gegevens De gemaakte zakelijke OV reizen worden geregistreerd door de NS Business cards. Via de NS krijgt de afdeling P&O maandelijks een factuur met een overzicht van de gemaakte reizen. Deze overzichten bevatten de datum, plaats van vertrek en bestemming en de kosten van de reizen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de beschikbare informatie: Factuur NS businesscards Naam werknemer + personeelsnummer - Station van vertrek Station van bestemming Afgelegde afstand - Kosten reis Type trein (stop, snel, intercity) Aannames en schattingen Zoals te zien is in de bovenstaande tabel is de beschikbare informatie over de zakelijke OV reizen beperkt. Er wordt alleen informatie bijgehouden van de treinreizen die met de NS Businesscards zijn gemaakt. Van de overige reizen is geen informatie bekend. Daarnaast is de afstand ook niet bekend dus er wordt geschat met behulp van een routeplanner. De aangeleverde informatie bestaat uit papieren formulieren en moet dus handmatig worden ingevoerd. Dit zijn verschillende factoren waardoor het maken van aannames benodigd is om de CO 2 - uitstoot in te kunnen schatten. De gemaakte aannames zijn in onderstaande tabel weergegeven. aanname Afgelegde afstand omschrijving De afgelegde afstand is niet bekend en wordt geschat met behulp van een routeplanner. Dit is van kern tot kern.

16 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 15 Stadsvervoer als trein kilometers Businesscard gebruik Type vervoer Dataverwerking Er is alleen info beschikbaar van het trein verkeer. De afstand die van het station tot de bestemming wordt afgelegd wordt meegenomen als trein kilometers. De CO 2 -emissie factor voor treinverkeer is lager dan stadsvervoer maar omdat in dat geval ook eventueleloop- en fietsafstanden als treinverkeer worden gerekend is deze middeling gerechtvaardigd. Er is aangenomen dat al het zakelijke OV vervoer met een Deerns Business card plaatsvindt. Separaat gedeclareerde reizen worden dus niet meegenomen. Op de NS Business Card overzichten is geen treintype gegeven. Voor het bepalen van de emissiefactor wordt er echter wel onderscheid gemaakt tussen stoptrein en intercity. Er wordt aangenomen dat alle reizen een combinatie zijn van deze twee en daarom wordt de emissiefactor gemiddeld. Omdat een grote hoeveelheid data handmatig verwerkt moet worden is aangenomen dat alle maanden van het jaar een vergelijkbaar profiel hebben qua OV gebruik. De CO 2 -emissie van één maand is bepaald en het resultaat is doorberekend naar de rest van het jaar Formule CO 2 -emissie berekening Met bovenstaande aannames is de berekening van de CO 2 -emissie uitgevoerd volgens de volgende formule: 12. De som van alle reizen in 1 maand wordt vermenigvuldigd met de CO 2 emissie factor en twaalf maanden voor het bepalen van de jaaruitstoot. De CO 2 -emissie factoren uit het handboek CO 2 - prestatieladder v2.0 zijn weergegeven in onderstaande tabel. Zoals aangegeven wordt aange-

17 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 16 nomen dat alle reizen een combinatie zijn van stoptrein en intercity waardoor er een emissiefactor van 65 g CO 2 /km wordt gehanteerd. CO 2 -emissiefactoren Touringcar 45 [g CO 2 e/km] Streekbus 95 [g CO 2 e/km] Stadsbus 120 [g CO 2 e/km] Metro/tram 100 [g CO 2 e/km] Stoptrein 100 [g CO 2 e/km] Intercity 55 [g CO 2 e/km] Stoptrein+intercity 65 [g CO 2 e/km] Hoge snelheidstrein 60 [g CO 2 e/km] 3.3. Mogelijkheden voor verbetering Vaststellen van de CO 2 emissie Zoals aangegeven zijn er een aantal grove aannames gedaan om tot de CO 2 uitstoot te komen. Een van de grootste aannames is dat het profiel voor OV gebruik gelijk is voor elke maand. Vanwege de grote hoeveelheid data is het niet mogelijk om alle reizen van het jaar handmatig in te vullen. Daarom is slechts 1 maand geanalyseerd. Door het beschikbaar stellen van digitale informatie kan dit proces worden versneld en tevens de uitstoot veel nauwkeuriger worden bepaald. Een andere kritieke aanname is dat het overige vervoer als trein kilometers wordt meegenomen. Vanwege de beperkte beschikbare informatie kan er niet worden gezegd of er met stadsof streekvervoer wordt gereisd tussen station en bestemming. Deze informatie moet ergens beschikbaar zijn omdat ook deze reizen uiteindelijk betaald zijn. Het is echter moeilijk gebleken om deze informatie nog te kunnen achterhalen. Om de uitstoot beter vast te kunnen stellen moeten ook dit stads- en streekvervoer nauwkeurig worden bijgehouden. Het type trein is niet bekend in de overzichten van NS Businesscards. De aanname dat elke reis een combinatie is van stoptrein en intercity heeft invloed op de nauwkeurigheid. Om een betere inschatting te kunnen maken dient deze informatie ook te worden opgegeven. Onderstaande tabel geeft een samenvatting van de mogelijkheden ter verbetering van de nauwkeurigheid.

18 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 17 Mogelijke verbeterpunten voor vaststellen CO 2 -uitstoot Digitale informatie in plaats van de papieren NS overzichten Naast NS ook overzichten verzamelen van het stads- en streekvervoer Bij elke treinreis het type trein (stoptrein of intercity) vaststellen. De digitale overzichten zouden bij NS moeten kunnen worden opgevraagd. Daarnaast moet het mogelijk zijn om digitale overzichten te krijgen van de overige vervoersmaatschappijen waar met de Deerns kaarten is gereisd. Dit zijn aspecten die door de werkgroep MVO kunnen worden opgepakt. Het registreren van het treintype (stoptrein of intercity) in de NS overzichten is iets wat bij de NS ligt. De NS stellen de overzichten op volgens hun eigen systeem. Het in- en uitchecken gebeurt bij de toegangspoorten in het station. Welke trein er is genomen kan daar hoogstwaarschijnlijk niet uit worden afgeleid. In dat geval kan er een database worden opgesteld van meest waarschijnlijke trein types tussen twee locaties Techniek gerelateerde verbeteringen Het marktaandeel van de vervoersmaatschappijen is dermate groot dat er in veel gevallen geen keuze mogelijk is. De mogelijke invloed van Deerns is daarom ook zeer beperkt. Zoals eerder vermeld in paragraaf zijn er echter wel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Een voorbeeld is dat de HTM overstapt op aardgasbussen en dat de NS een steeds groter percentage aan duurzaam opgewekte elektriciteit inkoopt. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een verlaging van de uitstoot van openbaar vervoer en dus indirect van Deerns Gebruik gerelateerde verbeteringen Alternatief vervoer is alleen een vooruitgang als dit vervoer betreft zonder uitstoot (fiets) of met duurzaam opgewekte energie (elektrische auto met zonne-energie oplaadpunten). Het gebruik van auto s op fossiele brandstoffen wordt juist afgeraden omdat de emissie hoger is dan voor openbaar vervoer. Een absolute verlaging van de uitstoot van zakelijke OV kilometers hoeft dus niet noodzakelijkerwijs een verlaging van de totale uitstoot van Deerns te betekenen! Binnen Deerns wordt er gestimuleerd om met het OV te gaan en in 2010 is in vergelijking met 2009 het aandeel OV flink gestegen ten koste van autokilometers. In dit geval is een verhoging van de OV uitstoot positief omdat het vervuilende auto kilometers vervangt. Ondanks deze omgekeerde relatie is het ook mogelijk om het totaal aantal gereisde kilometers te reduceren. Dit kan door bijvoorbeeld: Videoconferencing. Op alle vestigingen is al videoconferencingapparatuur beschikbaar. Hiermee wordt al een deel van de reiskilometers bespaard. Zo wordt er bijvoorbeeld

19 Deel 2: Scope 3 ketenanalyses 18 een ontwerpcursus gegeven op het hoofdkantoor die mensen uit de vestiging via video conference kunnen volgen. Door intensiever gebruik van de apparatuur kunnen extra reiskilometers worden vermeden. Dit dient dan ook gepromoot te worden en waar mogelijk verder uitgebreid. Door het aantal video conference calls bij te houden kan een schatting worden gemaakt van de vermeden reiskilometers. Conference Calls. In plaats van een vergadering op locatie is het mogelijk om via een conference call overleg te plegen. Dit scheelt voor alle betrokken partijen CO 2 -uitstoot Doelstellingen Er ontstaat een lastig parket waarbij het wenselijk is om aan de ene kant de uitstoot van zakelijke OV kilometers te verlagen en aan de andere kant auto kilometers te vervangen door OV kilometers. Het is dan ook gepast om bij de beoordeling niet alleen te focussen op deze scope 3 emissie maar om de zakelijke auto kilometers uit scope 1 te betrekken bij het formuleren van de doelstellingen. Enkele speerpunten zijn de uitfasering van auto s met een C-label (of lager) uit het wagenpark en het aanschaffen van hybride en elektrische auto s. Daarnaast wordt fietsgebruik voor korte ritten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van bedrijfsfietsen. De doelstellingen voor het komende jaar zijn: Vergroten van het inzicht in de CO 2 -uitstoot door verbetering van de kwaliteit van gegevens; Stimuleren van verantwoord gebruik van vervoer; Stimuleren en bijhouden van het gebruik van videoconferencing en conference calls.

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Ketenanalyse 1 Inleiding Eis: Aantoonbaar inzicht in de meest materiele emissies uit scope 3 middels 2 ketenanalyses. Voor het in kaart brengen van scope III

Nadere informatie

4.A.1 Inventaris ketenanalyse 1

4.A.1 Inventaris ketenanalyse 1 4.A.1 Inventaris ketenanalyse 1 Niets uit dit bestek/drukwerk mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. drukwerk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Ketenanalyse woonwerkverkeer Klaver Giant Groep

CO2-Prestatieladder. Ketenanalyse woonwerkverkeer Klaver Giant Groep CO2-Prestatieladder Ketenanalyse woonwerkverkeer Klaver Giant Groep Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is een ketenanalyse... 3 1.2 Doel van de ketenanalyse... 3 1.3 Leeswijzer... 3 2 Scope 3 emissies

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werkverkeer

Ketenanalyse woon-werkverkeer Ketenanalyse woon-werkverkeer Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Datum: 9 februari Referentie: 90005/033/vdG Versie: 1.0 Status: definitief Logitech B.V. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Carbon footprint BT Nederland NV 2014

Carbon footprint BT Nederland NV 2014 Carbon footprint BT Nederland NV 2014 1 Inleiding Ten behoeve van het behalen van niveau 3 van de CO 2 Prestatieladder heeft BT Nederland N.V. (hierna BT Nederland) haar CO 2-uitstoot (scope 1 & 2 emissies)

Nadere informatie

FUGRO GEOSERVICES B.V.

FUGRO GEOSERVICES B.V. FUGRO GEOSERVICES B.V. CO 2 Prestatieladder Bijlage H1.1 Ketenanalyse woon-werkverkeer 2016 Datum: 21 april 2017 Versie 1.0 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. BESCHRIJVING VAN DE WAARDEKETEN...

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT 2014

CARBON FOOTPRINT 2014 CARBON FOOTPRINT 2014 HOGESCHOOL UTRECHT 16 april 2015 078353524:A - Definitief C05013.000012.0500 Inhoud 1 Uitgangspunten... 3 1.1 Boundaries... 3 1.2 Scope definitie... 3 1.3 Gehanteerde uitgangspunten...

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Carbon Footprint eerste half jaar 2012

Voortgangsrapportage Carbon Footprint eerste half jaar 2012 Voortgangsrapportage Carbon Footprint eerste half jaar 2012 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 12 Verantwoording Titel jaar 2012 : Voortgangsrapportage Carbon Footprint eerste half Versie : 1.0 Datum : 14-11-2012

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werkverkeer

Ketenanalyse woon-werkverkeer Ketenanalyse woon-werkverkeer Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Datum: 29 januari 2015 Opsteller: Merel van de Geer Controle: Martin Vos Referentie: 90005/033/vdG

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Ketenanalyse 1 Inleiding Eis: Aantoonbaar inzicht in de meest materiele emissies uit scope 3 middels 2 ketenanalyses. Voor het in kaart brengen van scope III

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT 2015 Hogeschool Utrecht 3 MAART 2016

CARBON FOOTPRINT 2015 Hogeschool Utrecht 3 MAART 2016 Hogeschool Utrecht 3 MAART 2016 Contactpersonen IR. B. (BAȘAK) KARABULUT Adviseur T +31 (0)88 4261 322 M +31 (0)6 312 02492 E basak.karabulut@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus 4205 3006 AE Rotterdam

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

KETENANALYSE WOON-WERK VERKEER

KETENANALYSE WOON-WERK VERKEER KETENANALYSE WOON-WERK VERKEER SPIE NEDERLAND BV REVISIE 01 14 MEI 2014 SPIE NEDERLAND B.V. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN. DE DISTRIBUTIE EN VERMENIGVULDIGING VAN DIT DOCUMENT OF DELEN HIERVAN IS ALLEEN MET

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Steel Protectors Group staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

4.A.1 Ketenanalyse 1: Woon- Werkverkeer

4.A.1 Ketenanalyse 1: Woon- Werkverkeer 4.A.1 Ketenanalyse 1: Woon- Werkverkeer Niets uit dit bestek/drukwerk mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. drukwerk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande

Nadere informatie

Energie meetplan Inrichting Buffer-Noord Zwartemeer

Energie meetplan Inrichting Buffer-Noord Zwartemeer Energie meetplan Inrichting Buffer-Noord Zwartemeer Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies 5 4 Beheersing doelstellingen 6 4.1. Scope

Nadere informatie

Energie meetplan

Energie meetplan Energie meetplan 2016-2020 Conform niveau 5 op de -prestatieladder 3.0 3.B.2_2 Energie meetplan 2016-2020.2017-10 1/6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 3 3 Planning meetmomenten 4 3.1. Vestiging

Nadere informatie

Scope 3 ketenanalyses Woon-werkverkeer Downstream

Scope 3 ketenanalyses Woon-werkverkeer Downstream 1.1.1.1 Scope 3 ketenanalyses Woon-werkverkeer Downstream Deerns raadgevende ingenieurs bv Rijswijk, 25-10-2012 HOMEPAGE www.deerns.nl PROJECTNUMMER 100-05-1256-03 STATUS DOCUMENTCODE concept H:\PRJ\100\05\01256\03\OVERIG\MVO-CO2

Nadere informatie

Energie meetplan

Energie meetplan Energie meetplan 2016-2018 Conform niveau 5 op de -prestatieladder 3.0 3.B.2_2 Energie meetplan 2016-2018.2016-10 1/6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 3 3 Planning meetmomenten 4 3.1. Vestiging

Nadere informatie

Energie meetplan

Energie meetplan Energie meetplan 2014-2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies 5 4 Beheersing doelstellingen 6 4.1. Scope 1 & 2 6 4.2. Monitoring

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon-werk verkeer VBK Noord B.V. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol

Ketenanalyse Woon-werk verkeer VBK Noord B.V. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Ketenanalyse Woon-werk verkeer VBK Noord B.V. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten VBK

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint 2016 www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Energie meetplan 2015-2021

Energie meetplan 2015-2021 Energie meetplan 2015-2021 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies 5 4 Beheersing doelstellingen 6 4.1. Scope 1 & 2 6 4.2. Monitoring

Nadere informatie

1. INLEIDING Rapportage

1. INLEIDING Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Energie meetplan EHS Westerlanden Besloten Venen

Energie meetplan EHS Westerlanden Besloten Venen Energie meetplan EHS Westerlanden Besloten Venen Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies 5 Scope 3 emissies 5 4 Beheersing doelstellingen

Nadere informatie

CO2-Emissie-inventaris

CO2-Emissie-inventaris Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl CO2-Emissie-inventaris 1e helft 2017 Opdrachtgever Nebest

Nadere informatie

Groene bedrijfsvoering

Groene bedrijfsvoering Groene bedrijfsvoering Emissie-inventaris DWA 2011 2 DWA installatie- en energieadvies (DWA) is een adviesbureau met ambitie. Met meer dan honderd collega s werken wij aan de verduurzaming van onder meer

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werkverkeer

Ketenanalyse woon-werkverkeer Ketenanalyse woon-werkverkeer Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Datum: 15 januari 2018 Opsteller: Merel van de Geer Controle: Martin Vos Referentie: 90005/033/vdG

Nadere informatie

CO2-Emissie-inventaris

CO2-Emissie-inventaris Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl CO2-Emissie-inventaris 2017 Opdrachtgever Nebest Adviesgroep

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werkverkeer

Ketenanalyse woon-werkverkeer Ketenanalyse woon-werkverkeer Rapportage van de scope 3 CO2-emissies Definitieve rapportage Verantwoording Titel : Ketenanalyse woon-werkverkeer Projectnummer : 41318 Referentienummer : 201411271248 Revisie

Nadere informatie

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Carbon Footprint Rapportage H1-2014

Carbon Footprint Rapportage H1-2014 Carbon Footprint Rapportage H1-2014 Naam Paraaf Datum Steller W.B.R. Weening November 2014 Inhoudsopgave D38.Carbon Footprint Report H1-2014.doc 1. Inleiding... 3 2. Afbakening... 4 2.1 Organisatiegrenzen...

Nadere informatie

Energie-meetplan. Datum: 09 februari 2015 Referentie: 90005 Versie: 2.4 Status: Definitief

Energie-meetplan. Datum: 09 februari 2015 Referentie: 90005 Versie: 2.4 Status: Definitief Energie-meetplan Datum: 09 februari 2015 Referentie: 90005 Versie: 2.4 Status: Definitief Logitech B.V. Alle rechten voorbehouden. Het is niet toegestaan dit document geheel of gedeeltelijk te vermenigvuldigen

Nadere informatie

Milieu jaarverslag 2013-Q4

Milieu jaarverslag 2013-Q4 Milieu jaarverslag 2013-Q4 1. Inleiding In dit verslag worden gegevens gepubliceerd ten aanzien van energie met daaraan gekoppeld de CO 2 footprint. De dataverzameling en rapportage voor CO 2 gebeurt conform

Nadere informatie

Energie-meetplan. Datum: 27 januari 2014 Referentie: 90005 Versie: 2.3 Status: Definitief. Logitech B.V.

Energie-meetplan. Datum: 27 januari 2014 Referentie: 90005 Versie: 2.3 Status: Definitief. Logitech B.V. Energie-meetplan Datum: 27 januari 2014 Referentie: 90005 Versie: 2.3 Status: Definitief Logitech B.V. Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 3 3 Planning meetmomenten 4 4 Beheersing doelstellingen

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2020. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2

Energie meetplan 2013-2020. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Energie meetplan 2013-2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Vestigingen Cofely en VOF s 5 Scope 1 emissies

Nadere informatie

Inzicht in de Carbon Footprint van GKB Groep B.V. CO2 Prestatieladder niveau 4 over het jaar 2012 en 2013

Inzicht in de Carbon Footprint van GKB Groep B.V. CO2 Prestatieladder niveau 4 over het jaar 2012 en 2013 Inzicht in de Carbon Footprint van GKB Groep B.V. CO2 Prestatieladder niveau 4 over het jaar 2012 en 2013 Datum: 28 maart 2014 Pagina 1 van 8 GKB Groep. CO2 emissie inventaris Inhoudsopgave 1 Over G.K.B.

Nadere informatie

3.A.1 CO 2 -emissie inventaris januari t/m juni ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder. Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water

3.A.1 CO 2 -emissie inventaris januari t/m juni ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder. Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water Oktober 2016 CO2 -emissie inventaris jan-jun 2016 Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris januari t/m juni 2016 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Titel: CO 2 -emissie

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van A-Garden B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

CO2-Emissie-inventaris

CO2-Emissie-inventaris Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl CO2-Emissie-inventaris 2016 Opdrachtgever Nebest Adviesgroep

Nadere informatie

Rapportage 2015 S1 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2015 S1 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2015 S1 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies december 2015 Opgesteld door: E. Goudvis Rapportage 2015 S1 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2020

Energie meetplan 2013-2020 Energie meetplan 2013-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Onderwerp: Energiemeetplan 2013-2020 Referentie: CO₂ prestatie Blad 2 van 5 Inhoud Energie meetplan 2013-2020... 1 1 Inleiding...

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werkverkeer

Ketenanalyse woon-werkverkeer Ketenanalyse woon-werkverkeer Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Datum: 02 februari 2017 Opsteller: Merel van de Geer Controle: Martin Vos Referentie: 90005/033/vdG

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.3.2 Emissie-inventaris met CO 2 -Footprint 7 juli 2014 www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

footprint 2018 CO2 footprint 2018 Opgesteld door: RM Vrijgave: MM Paraaf: Datum: Paraaf: 1.0 Versie: Datum: Status: Definitief

footprint 2018 CO2 footprint 2018 Opgesteld door: RM Vrijgave: MM Paraaf: Datum: Paraaf: 1.0 Versie: Datum: Status: Definitief footprint 2018 Opgesteld door: RM Vrijgave: MM Versie: Status: Datum: Paraaf: Datum: Paraaf: 1.0 Definitief 05-02-2019 Versiebeheer Versie Datum Aangepast door Omschrijving 0.1 23-01-19 R. Meijers Concept

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon-werk verkeer Hollandia BV. Opgesteld volgens de eisen van het Greenhouse Gas Protocol

Ketenanalyse Woon-werk verkeer Hollandia BV. Opgesteld volgens de eisen van het Greenhouse Gas Protocol Ketenanalyse Woon-werk verkeer Hollandia BV Opgesteld volgens de eisen van het Greenhouse Gas Protocol Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Hollandia 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Ketenanalyse voor scope 3

Ketenanalyse voor scope 3 4.A.1 Ketenanalyse CO2-emissies 2013 t.b.v. de CO 2 -Prestatieladder Ketenanalyse voor scope 3 Van Steenis Geodesie BV Ringveste 7b 3992 DD HOUTEN Van Steenis Geodesie BV Duurstedeweg 4 7418 CK DEVENTER

Nadere informatie

Energie meetplan 2012-2017. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

Energie meetplan 2012-2017. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Energie meetplan 2012-2017 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Vestiging A 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies

Nadere informatie

Energie meetplan Inrichting Buffer-Noord Zwartemeer

Energie meetplan Inrichting Buffer-Noord Zwartemeer Energie meetplan Inrichting Buffer-Noord Zwartemeer Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies 5 Scope 3 emissies Fout! Bladwijzer niet

Nadere informatie

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Titel: CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 Auteurs: R. Hurkmans

Nadere informatie

FIBV - Ketenanalyse scope 3

FIBV - Ketenanalyse scope 3 FIBV - Ketenanalyse scope 3 Page lof 15 FIBV - Ketenanalyse scope 3 Woon- werkverkeer Kwaliteitsmanager Executive Director Page 2 of 15 Tabel 1: Revisielog Revisie Wijziging Status Datum 1.0 Eerste concept

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m december 2016 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies juni 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

Energie meetplan 2012-2015. Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2

Energie meetplan 2012-2015. Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Energie meetplan 2012-2015 Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 3 3 Planning meetmomenten 4 3.1. Vestiging 4 Scope 1 emissies 4 Scope 2 emissies

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m juni 2016 Revisie 1.0 Datum 14 juli

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

Review CO2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Review CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4 2.2. Voortgang subdoelstelling

Nadere informatie

Rapportage e half jaar Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage e half jaar Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 1e half jaar Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies januari 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 1e half jaar Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Energie meetplan Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

Energie meetplan Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Energie meetplan 2012-2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Kantoren 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2 emissies 5

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werkverkeer Van Dorp installatiebedrijven B.V. (h.o.d.n. Van Dorp) Versie 1.1

Ketenanalyse woon-werkverkeer Van Dorp installatiebedrijven B.V. (h.o.d.n. Van Dorp) Versie 1.1 Ketenanalyse woon-werkverkeer Van Dorp installatiebedrijven B.V. (h.o.d.n. Van Dorp) Versie 1.1 Auteur: Van Dorp Dienstencentrum Datum: december 2015 Inhoudsopgave 1 Achtergronden... 2 1.1 Bedrijfsprofiel...

Nadere informatie

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H.

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H. Koopmans Bouw b.v. 10 Selectie ketenanalyses CO 2 emissie Marssteden 66 7547 TD Enschede Postbus 461 7500 AL Enschede Telefoon 053-4 600 600 Fax 053-4 600 622 enschede@koopmans.nl www.koopmans.nl Bank

Nadere informatie

Energiemanagement plan

Energiemanagement plan Energiemanagement plan Overzicht energiestromen / -verbruikers en CO2-emissie inventarisatie 2015 - halfjaarlijkse rapportage Aannemingsbedrijf B.V. 1 Inleiding Het inventariseren en analyseren van de

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Opgesteld door: Wouter van

Nadere informatie

Carbon footprint 2011

Carbon footprint 2011 PAGINA i van 12 Carbon footprint 2011 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2011_1.2 Versie: 1.2 Status: Definitief Uitgegeven

Nadere informatie

Energie meetplan CO2 reductiesysteem 2017-2020

Energie meetplan CO2 reductiesysteem 2017-2020 Transportbedrijf R.Vels & Zn. B.V. Energie meetplan CO2 reductiesysteem 2017-2020 Conform niveau op de CO2 prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 1 Inleiding... 3 2 Doelstellingen... 4 3 Planning meetmomenten...

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO 2 Emissie-inventarisatie, dit alles over 2014. Hierin zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

CO2-PRESTATIELADDER BIJLAGE : TUSSENTIJDSE. CO2-FOOTPRINT 2018 (schatting) GROEN & ALDENKAMP INSTALLATIETECHNIEKEN VERSIE 2

CO2-PRESTATIELADDER BIJLAGE : TUSSENTIJDSE. CO2-FOOTPRINT 2018 (schatting) GROEN & ALDENKAMP INSTALLATIETECHNIEKEN VERSIE 2 Polanerbaan 9 3447 GN Woerden Telefoon: +31 (0)348-412480 Telefax: +31 (0)348-415562 info@gati.nl www.gati.nl CO2-PRESTATIELADDER BIJLAGE : TUSSENTIJDSE CO2-FOOTPRINT 2018 (schatting) GROEN & ALDENKAMP

Nadere informatie

CO2-PRESTATIELADDER BIJLAGE : HOOFDSTUK 3 TUSSENTIJDSE. CO2-FOOTPRINT 2017 (schatting) GROEN & ALDENKAMP INSTALLATIETECHNIEKEN.

CO2-PRESTATIELADDER BIJLAGE : HOOFDSTUK 3 TUSSENTIJDSE. CO2-FOOTPRINT 2017 (schatting) GROEN & ALDENKAMP INSTALLATIETECHNIEKEN. Polanerbaan 9 3447 GN Woerden Telefoon: +31 (0)348-412480 Telefax: +31 (0)348-415562 info@gati.nl www.gati.nl CO2-PRESTATIELADDER BIJLAGE : HOOFDSTUK 3 TUSSENTIJDSE CO2-FOOTPRINT 2017 (schatting) GROEN

Nadere informatie

Eric Kwinkelenberg(procesmanager KAM), Simone Butter-d Hulst Afdeling KAM

Eric Kwinkelenberg(procesmanager KAM), Simone Butter-d Hulst Afdeling KAM Memo Aan Kopie aan Directie BAM Techniek Cindy Ensink Manager KAM Van Afdeling Telefoon direct Fax direct E-mail Eric Kwinkelenberg(procesmanager KAM), Simone Butter-d Hulst Afdeling KAM kam@bamtechniek.nl

Nadere informatie

Energie meetplan 2016-2018. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

Energie meetplan 2016-2018. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Energie meetplan 2016-2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Vestiging Rechte Tocht 5 Scope 1 emissies 5 Scope

Nadere informatie

2018-6M. Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. B.V. 3.A.1 Carbon Footprint. Samen zorgen voor minder CO2

2018-6M. Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. B.V. 3.A.1 Carbon Footprint. Samen zorgen voor minder CO2 3.A.1 Carbon Footprint Samen zorgen voor minder CO2 Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. B.V. 2018-6M Datum: 20-08-2018 Status: Definitief Pagina 1 van 13 Carbon footprint M.C. van der Spek en Zn.

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2015

Energie meetplan 2013-2015 Energie meetplan 2013-2015 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Organisatie Kenmerk Document Ploegmakers Groep B.V. CO2 PRESTATIELADDER 3.B.2_2 Energiemeetplan 2013-2015 Datum 2015-04-21 Versie

Nadere informatie

Reductiedoelstelling scope 1 en 2 emissies en jaarplan

Reductiedoelstelling scope 1 en 2 emissies en jaarplan Notitie Contactpersoon Manja Buijen Datum 7 december 2011 Kenmerk N001-0495501BUJ-evp-V03-NL Reductiedoelstelling scope 1 en 2 emissies en jaarplan Tauw streeft naar continue verbetering van de energie-efficiëntie

Nadere informatie

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Status: Definitief Datum van uitgifte: 16-08-2015 Datum van ingang: 07-09-2015 Versienummer: 1.0 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. CO 2 EMISSIES 1E HALFJAAR 2015... 4 2.1

Nadere informatie

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2016

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2016 CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2016 Uit de CO2 inventarisatie over kwartaal 1 en 2 van 2016 zijn de volgende resultaten bekend. De onderbouwing van de berekening is opgenomen. De footprint

Nadere informatie

Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn.

Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. 3.A.1 Carbon Footprint Samen zorgen voor minder CO2 Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. Datum: 13-09-2016 Status: definitief Pagina 1 van 13 Carbon footprint M.C. van der Spek en Zn. September 2016

Nadere informatie

Ketenanalyse CO2 emissies

Ketenanalyse CO2 emissies NPC Hoofdkantoor Katreinetoren Stationshal 17 Postbus 2202 NL 3500 GE Utrecht Ketenanalyse voor scope 3 2/25 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Waardeketen 4 3 Relevante categorieën 5 3.1. Selectie ketens voor

Nadere informatie

Energie meetplan 2012-2017 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.1

Energie meetplan 2012-2017 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.1 CO2 Energie meetplan -2017 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Vestiging Middenweg Noordeloos 5 Scope 1 emissies

Nadere informatie

CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013

CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013 CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013 Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV december 2011 2010.0001-15 Inleiding Cauberg-Huygen is sinds 1975 koploper in oplossingen voor de bouw- en infrasector, industrie

Nadere informatie

Carbon footprint Engelsman Hoveniers B.V. Carbon Footprint. Engelsman Hoveniers B.V. Pagina 1 van 13

Carbon footprint Engelsman Hoveniers B.V. Carbon Footprint. Engelsman Hoveniers B.V. Pagina 1 van 13 Carbon Footprint 2018 Engelsman Hoveniers B.V. Pagina 1 van 13 Carbon footprint Engelsman Hoveniers B.V. Mei 2019 Bedrijfsgegevens Bedrijf: Engelsman Hoveniers B.V. Bezoekadres: Nieuwkoopseweg 19A Postcode

Nadere informatie

Energie meetplan Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.2

Energie meetplan Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.2 Energie meetplan -2018 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Kantoor en werklocatie 5 Scope 1 emissies 5 Scope 2

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2012. Kwartaal 3 en 4. Akkoord Directie:

CO 2 Voortgangsrapportage 2012. Kwartaal 3 en 4. Akkoord Directie: CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 3 en 4 Akkoord Directie: 31 december Inhoud voortgangsrapportage, kwartaal 3 en 4 1. Directieverklaring 2. Carbon Footprint a. Scope 1: directe CO 2 emissies b. Scope

Nadere informatie

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Titel: CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 Auteurs: R. Hurkmans

Nadere informatie

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2015

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2015 CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 215 Uit de CO2 inventarisatie over 215 zijn de volgende resultaten bekend. De onderbouwing van de berekening is opgenomen. Voor 215 zijn de gegevens

Nadere informatie

CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator

CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator Goedgekeurd door R. Roffel Operationeel Directeur Datum opgesteld 31-01-2017 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Ketenanalyse woon-werk verkeer. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol

Ketenanalyse woon-werk verkeer. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Ketenanalyse woon-werk verkeer Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten voestalpine 3 1.3.

Nadere informatie

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Ketenanalyse 1 Inleiding Eis: Aantoonbaar inzicht in de meest materiele emissies uit scope 3 middels 2 ketenanalyses. Voor het in kaart brengen van scope III

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2017 t/m juni 2017 Revisie 1.0 Datum 20 juli

Nadere informatie

2.A.1. 3.B.2. 4.B.2. 5.B.1. 3.C.1. 3.C.2. 5.C.3.

2.A.1. 3.B.2. 4.B.2. 5.B.1. 3.C.1. 3.C.2. 5.C.3. CO 2 -prestatieladder Iv-Infra CO2 prestatieladder R-302900 r1 Iv-Infra b.v. 2.A.1. 3.B.2. 4.B.2. 5.B.1. 3.C.1. 3.C.2. 5.C.3. i Opdrachtgever: ProRail Regio Randstad Noord Projectnummer opdrachtgever:

Nadere informatie