6-TSO-EEb Stage PTI Eeklo 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6-TSO-EEb Stage PTI Eeklo 1"

Transcriptie

1 6-TSO-EEb Stage PTI Eeklo 1

2 6-TSO-EEb Stage PTI Eeklo 2 ALGEMENE GEGEVENS: NAAM STAGIAIR NAAM : Vervondel Lukas ADRES : Speistraat 37 POSTCODE : 9030 PLAATS : Mariakerke TELEFOONNUMMER : STAGEBEDRIJF NAAM : PTI, Eeklo, Provinciaal technisch instituut ADRES : Roze 131 POSTCODE : 9900 PLAATS : Eeklo TELEFOONNUMMER : CONTACTPERSOON : Van den Eeden Sven TELEFOONNUMMER : STAGEBEGELEIDER : Schrooten Patrick STAGEPERIODE : 23/03/2015 t.e.m. 3/04/2014 SCHOOL NAAM : PTI, Eeklo ADRES : Roze 131 POSTCODE : 9900 Eeklo TELEFOONNUMMER : STAGECOORDINATOR : S. Van den Eeden STAGEMENTOR : P. Schrooten

3 6-TSO-EEb Stage PTI Eeklo 3 Inhoud 1 PTI Eeklo Geschiedenis van PTI Eeklo Wat is PTI Eeklo Mijn stage-afdeling Maandag 23/ Voormiddag Dinsdag 24/ Woensdag 25/ Opdracht 1: verbindingen, specificaties Aansluitschema Frequentieomvormer Motor Opdracht 2: Programmeren van de frequentieomvormer Instellen in fabrieksinstellingen Het programmeren van een micromaster Opdracht frequentieomvormer Nr: Donderdag 26/ Vrijdag 27/ Maandag 30/ Halve snelheid en stopt traag Halve snelheid en stopt snel Volle snelheid en stopt traag Volle snelheid en stopt snel Woensdag 2/ Donderdag 3/ Vrijdag 4/ Conclusie Dankwoord Figurenlijst Elektriciteit-Elektronica Schooljaar

4 6-TSO-EEb Stage: PTI Eeklo 4 Inleiding Dit verslag gaat over wat ik gedaan heb in mijn stageperiode 23/03/2015 t/m 3/04/2014. Deze stage heb ik gedaan in het kader van mijn opleiding aan het PTI EEKLO. Ik volg daar de opleiding elektriciteit/elektronica niveau doorstroming. De opleiding heeft als verplicht onderdeel in het laatste jaar 2 weken stage in een bedrijf. Deze stage heb ik gedaan bij PTI Eeklo in de afdeling elektriciteitelektronica In dit verslag zal ik het hebben over de werkzaamheden en de uitgevoerde opdrachten. Maar ook zal ik de organisatie en de afdeling bespreken.

5 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 5 1 PTI Eeklo 1.1 Geschiedenis van PTI Eeklo PTI Eeklo bestaat al zeer lang. PTI biedt verschillende richtingen aan op TSO en BSO niveau. Alle richtingen kunt u vinden op de website Hier kunt u ook alle contact personen vinden die een belangrijke functie hebben in de school. Ook alle belangrijke documenten kan u er vinden en als u meer informatie wil verkrijgen vind u deze allemaal op de website.

6 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Wat is PTI Eeklo Figuur 1: logo PTI Eeklo Informatie over het PTI Eeklo kunt u vinden op de website. Daar worden alle richtingen beschreven. Op onze school gelden verschillende regels deze regels kunt u vinden op de website waar u deze kan vinden bij het schoolreglement. Daar kan van a tot z alle regels over rookverbod, veiligheid,orde en netheid, hygiëne enz Mijn stage-afdeling Overzicht van de personen binnen de afdeling Elektriciteit-Elektronica Aan het hoofd van de afdeling staat Sven van den Eeden. Hij en samen met Luc Mestchen en Patrick Schrooten waren mijn stagementoren. Vooral aan Patrick en Sven kon ik vragen stellen over mijn stageopdrachten en als ik iets nodig had kon ik bij hun terecht. Aan meneer Mestchen kon ik terecht voor opdrachten die te maken hadden met Elektronica. Alle opdrachten kreeg ik van Patrick Schrooten en begeleidde mij hier zeer goed in. Ik moest zeer veel zelfstandig werk doen en zat vaak alleen een dag te werken. Maar had voldoende tijd om na een halve dag vragen te stellen of bij iemand anders te gaan en informatie te vragen. Het nadeel was dat ik dus ook geen contact had met mede collega s. De stagementoren spraken mij zeer vriendelijk aan en er was een zeer goede communicatie tussen hen en mij. Het tweede deel van de stage had ik de opracht gekregen om de nieuwe PLC 1200 te bestuderen en hierbij kon ik informatie vragen bij Meneer van de Velde. Dus in het totaal kreeg ik een goede begeleiding met duidelijke communicatie.

7 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Dagverloop stage Hieronder even een overzicht van de uren dat men werkt binnen het bedrijf. Het is natuurlijk een school dus er is geen ploegen systeem of nachtwerk. Dagrooster: Weekdagen behalve woensdag: Van 8u25 tot 12u en van 13u05 tot 16u40 Woensdag: Van 8u25 tot 12u Op mijn stage begon ik om 8 u25, ik moest mij aanmelden 5 min er voor. Bijna alle dagen kreeg ik om half negen een sleutel om het lokaal B333 te openen en te werken. Op het einde van de werkdag moest ik de sleutel terug afgeven om mij zo af te melden. Op sommige dagen mocht ik vroeger naar huis. Elke donderdag ochtend is er een vergadering over het geleverde werk en het werk dat nog gedaan moet worden. Als ik iets nodig had kon ik altijd bij de TA, dit is Sven van den Eeden terecht om het nodige materiaal te vragen. Het materiaal dat ik kreeg om te werken kunt u hieronder zien, maar als ik iets nodig had kreeg ik zeker. :

8 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 8 Figuur 2: tulletjes Figuur 3:Werkmateriaal Meer dan dir gereedschap had ik niet nodig om op de eerste dagen het optimaliseren, herkableren van de PLC installaties te doen.

9 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Maandag 23/03 Voormiddag In de voormiddag kwam ik op mijn stageplaats op de gebruikelijke uren van school. Ik ben mij eerst gaan aanmelden bij Meneer van den Eeden om zo doorgestuurd te worden naar P. Schrooten. Eerst werd mij verteld wat de uren waren en verdere informatie over wat ik moest doen. We namen de stageplanner door en wat meer uitleg over de verschillende opdrachten. Ik begon in de voormiddag nog aan mijn eerste opdracht. De eerste opdracht lag verspreid over twee dagen dat ik kon combineren met mijn tweede opdracht. De eerste was het optimaliseren van de installaties van Plc s s De tweede was het herkableren van een PLC-kast met Phoenix contacten. Na het informatie moment begon ik direct aan de eerste installatie. Maar voor ik effectief kon beginnen na controleren en herkableren van de installatie moest ik eerst mijn materiaal bepalen wat ik nodig had. Omdat ik zag dat de draden niet goed bevestigd kon worden moest ik hiervoor materiaal hebben. Ik ben eindlussen gaan halen bij de technische adviseur en hier mee kon ik dit oplossen. De eerste PLC installatie was af voor de eerste pauze om 10u 10. Na de pauze kon ik meteen doorwerken en voordat de grote pauze begon om 12 uur had ik de 3 eerste installaties af en was ik begonnen aan de 4 de installatie. Hieronder ziet u de verschillende schakelingen die ik moest optimaliseren. Dit zijn allemaal PLC s7-200 schakelingen.

10 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 10 Figuur 4: Schakeling 1 Voor Figuur 5: Schakeling 1 Na

11 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 11 Figuur 6: Schakeling 2 Voor Figuur 7: Schakeling 2 Na

12 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 12 Figuur 8: Schakeling 3 Voor Figuur 9: Schakeling 3 Na

13 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 13 Figuur 10: Schakeling 4 Voor Figuur 11: Schakeling 4 Na

14 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 14 Namiddag: Na de grote pauze begon ik direct aan de afwerking van de vierde installatie. De installaties vanaf de bovenkant gezien waren zeer vuil dus heb ik eerst alle installaties afgestoft en de banken eronder ook eens grondig gekuist. Bij de 4 installatie was veel werk voor de nieuwe brugjes te maken van de schakelaars. Doordat er in de namiddag klassen in het lokaal B333 les hebben. Is het lokaal veel minder rustig dan normaal. Ze praten veel dus het werken is minder aangenaam maar het al bij al valt het nog mee. Tot aan de tweede pauze heb ik gewerkt aan de 4 de installatie van de PLC s Het optimaliseren van de installatie. Achter de pauze begon ik aan de 5 de installatie maar omdat er een klas aan de computers moesten werken was dit moeilijk om te blijven werken aan de installatie van de PLC s. Dus ik begon na de pauze aan het herkableren van de PLC-kast met phoenix contacten. Voor ik begon aan het herkableren heb ik eerst een plan uitgestippeld hoe ik de kast zou heroriënteren en herkableren. Tot het einde van de dag om 16u40 heb ik een plan uitgestippeld hoe ik de kast kon kableren en begonnen met de losliggende draden, uitgangsdraden weg te halen. Geanalyseerd en bekeken hoe de installatie werkt. Het positieve is dat ik mijn dag zelf wat kan indelen en als ik last krijg van mijn pols een iets rustiger werk doen. Het herkableren van de verschillende installatie is een ééntonig werk maar toch wijs om te doen en kan eventueel veranderen naar de PLC kast. Om 16u40 ging ik terug naar de technisch adviseur om de sleutel af te geven en te vertrekken. De PLC kast heb ik gedurende de hele stage aan gewerkt, hieronder vindt u de begin situatie en de eindsituatie.

15 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 15 Figuur 12: PLC-kast Voor In deze kast heb ik phoenix contacten geplaatst, dit zijn de groene contacten. Het resultaat dat u hier onder ziet is nog niet af. In middels wordt het gebruikt voor een ander project en zal het functioneren. Omdat ik te weinig tijd had kon ik dit niet afwerken Dinsdag 24/03 Figuur 13: PLC-kast Na Op de tweede dag heb ik mij eerst aangemeld en de sleutel gevraagd om het lokaal te openen. De sleutel zorgt ervoor om mij s morgens, in de middag en s avonds aan te melden en af te melden. In de voormiddag begon ik direct aan de verdere PLC installaties. In de voormiddag heb ik nog 2 installaties van PLC s7-200 afgekregen en een installatie van een LOGO. Daarna was het pauze vanaf 12u.

16 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 16 Figuur 14: Schakeling 5 Voor

17 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 17 Figuur 15: Schakeling 5 Na Er was ook een schakeling van een LOGO bij die ik moest optimaliseren. Die ziet u hieronder.

18 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 18 Figuur 16: Schakeling 6 LOGO Voor Figuur 17: Schakeling 6 LOGO Na Namiddag:

19 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 19 In de namiddag werkte ik de laatste installatie af van de achterste rij installaties van de PLC s Deze afwerking was al snel klaar en kon rond 14 uur al beginnen aan het herkableren van de PLC-kast met phoenix contacten. Ik begon de draden te volgen en er voor zorgen dat ik het systeem door had en hoe het werkte. Door dat ik de draden die gebundeld waren door spanbanden los sneed had ik een beter overzicht. Ik verving elke draad en verbond de draden met de phoenix contacten. Ik verwijderde de oude contacten en plaatste hierin de plaats phoenix contacten. Deze zijn te zien door foto s in het eindstageverslag die ik zelf genomen heb. De ingangen en de uitgangen die van de PLC komen zijn al aangesloten naar de nieuwe contacten alleen de aarding en voeding van de PLC moet nog verbeterd en aangepast worden om zo de PLC kast te optimaliseren. Verder moet ik ook nog de bekabeling beter leggen zodat dit overzichtelijk blijft. De nieuwe contacten waren geplaatst en voordien had ik de kast ook eens gekuist omdat deze onder het stof zat. In de namiddag heb ik geen kleine pauze genomen omdat ik dat kon voort werken. Het herkableren is een rustig werk en niet belastend voor mijn pols. Rond half 4 begon ik brugjes te leggen voor de massa en de plus. Maar eerst en vooral de draden beter te schikken om ruimte te creëren. Na tijdje te kableren was het al rap 16u20 en begon ik op te ruimen en de overschot van de draden te verzamelen. Voor dat ik alles kon afsluiten heb ik mijn gereedschap opgeborgen en naar beneden gegaan om mijn sleutel af te geven. Ik ben vroeger vertrokken om te horen wat mijn opdracht zou zijn van morgen en er meer informatie over te krijgen wat ik precies moet doen.

20 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 20 Optimalisatie van PLC installaties: Figuur 18: Schakeling 8 Voor

21 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Woensdag 25/03 Figuur 19: Schakeling 8 Na Deze dag had ik een andere opdracht gekregen dan kableren. Het was de werking nagaan van een frequentieomvormer. De frequentieomvormer was een Micromaster 440 die aangesloten was aan een motor. Eerst heb ik de verbindingen na gegaan tussen net, f-regelaar en motor. Deze aansluiting kwam overeen met een schema in een datasheet over de Micromaster 440. Hierna heb ik de specificaties genoteerd van de motor en de frequentieomvormer. Daarna heb ik deze opgezocht op internet en de aansluitschema en de verdere specificaties opgezocht. Hierbij vond ik ook bij de frequentieomvormer ook hoe ik hem kon programmeren en deze in bedrijfsinstellingen terug zetten. Dit heb ik in mijn verslag gezet. Daarna was het tijd om te testen dit kon ik pas doen na de pauze om 10u 10. Na de pauze begon ik dus direct te testen. Eerst wou ik hem terug naar de bedrijfsinstellingen

22 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 22 zetten. Dit lukte met de juiste parameters die ik vond op het internet. Deze staan in het verslag van de frequentieomvormer. Daarna had ik een code gevonden met de verschillende parameters om deze terug te programmeren. Eerst moest ik de verschillende parameters invullen met de juiste specificaties die ik vond over de motor die aangesloten is aan de frequentieomvormer. Eerst heb ik op papier deze eventueel berekent en opgeschreven op papier. Daarna heb ik voor de eerste keer de frequentieomvormer proberen programmeren aan de hand van de specificaties van de motor. Dit lukte gemakkelijk en kon daarna op verschillende frequenties de motor laten draaien. Ik ben vervolgens beginnen werken aan mijn verslag over de frequentieomvormer. Tegen 12u was mijn verslag af en kon ik naar huis gaan na het afsluiten van het labo. Stageverslag van woensdag:

23 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Opdracht 1: verbindingen, specificaties Aansluitschema Het eerste schema is bij een éénfasig net en dit wordt gebruikt bij onze installatie. Het tweede schema is voor een driefasig net.

24 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 24 Het volledige aansluitschema van de andere aansluitmogelijkheden:

25 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Frequentieomvormer Micromaster 440: 6SE6440-2UC 15-5AA1 Input: V / A / 47 to 63 Hz Output: 0input V / 3.0A / 0 tot 630Hz Motor: 0.55kW Motor ELMO-6 2BH AC11 Nr E J /97 EN IP54 50 Hz 60 Hz 230 VΔ 3.65A 400 VY 2.15A 2850 tr/min 0.9kW V/ V ΔY 3.9-4A/ A ΔY 460 VY 2.25A 3455tr/min 1.15kW VY A 2 Opdracht 2: Programmeren van de frequentieomvormer

26 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Instellen in fabrieksinstellingen P dient voor het oproepen van een parameter, we drukken hier 1 keer op en dan zullen we ons parameter instellen met de pijltjestoetsen. We drukken nogmaals op P om de parameter in te stellen. Fabriekinstellingen: Dus men drukt eerst om P en daar na komt scherm op P0000. Dan kan men met pijltjes de parameters instellen, na nog eens op P te duwen moet men een getal in geven van de parameter. P0003= 1 / Toegangsniveau, standaard P0010=30 / Fabrieks instelling P0970=1 / Start de Reset opdracht in fabrieksinstellingen Na alle parameters doorlopen te hebben komt er normaal gezien Busy op het scherm. We zullen dan 60s moeten wachten en dan weten we als alles goed is ingesteld.

27 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Het programmeren van een micromaster Opdracht frequentieomvormer Nr:2 Hieronder is er een tabel hoe we de frequentieomvormer kunnen instellen. We starten de procedure met op P te duwen.

28 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 28 Parameter De ingevoerde waarde Beschrijving P Gebruikte toegangsniveau P Menu parameters P We kiezen voor 50Hz P300 1 Motortype: 0 staat voor synchroon en 1 staat voor asynchroon P V De spanning van de motor P A De stroom van de motor P kW Het vermogen van de motor P De cosɸ van de motor P310 50Hz Nominale frequentie P tr/min Nominale toerental P % Magnetisatiestroom die automatisch word berekent P staat voor zelfkoeling, 1 staat voor niet zelfkoeling P Stroomoverbelastingsfactor P700 1 Keuze bedieningsplaats P Keuze snelheidsvoorgave P Minimum frequentie P Max frequentie P Arceleratietijd P Decoleratietijd P Deceleratie, tijd bij noodstop P Regelmode

29 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 29 P Motor data identificatie P Start de opdracht, instellingen worden uigevoerd Hierna duwen we op Fn en opeenvolgend P. Dan kan de nieuwe instellingen in werking treden. Dit was het eerste deel van het verslag over de frequentieomvormer, het volgende deel volgt nog. In de namiddag van woensdag mocht ik naar huis. Thuis kon ik dan werken aan mijn GIP projecten en mijn stagedagboek bijhouden en doorsturen Donderdag 26/03 Ik kwam toe op school op de gebruikelijke uren. En ging meteen om de sleutel bij de technisch adviseur. Voordat ik naar het lokaal B333 vertrok ging ik eerst langs het labo waar we een eerste evaluatie moment hadden. De evaluatie ging over mijn geleverde werk, maar ook als ik het leerrijk en een tof werk vond. We bespraken de opdracht van het optimaliseren van de PLC s s7-200 en de PLC-kast met phoenix contacten. Er was een evaluatie als ik het wel goed had gedaan en op tijd goed werk had geleverd. Ik moest zelf beoordelen over het werk en de opdrachten. We bespraken ook over de werksfeer. De opdracht die ik woensdagmorgen heb gemaakt van de Micromaster 440 besproken we. Ik toonde mijn verslag van die opdracht en bespraken de verschillende opdrachten. De schema s waar deze toegepast konden worden. Bv. Niet in je eigen huis anders gaat je differentieel schakelaar altijd afslaan omdat een Micromaster 440 andere installaties beïnvloed. De parameters in de tabel werden besproken en welke opdrachten over de frequentieomvormer er nog konden volgen. Men een frequentieomvormer kunnen we nog verschillende varianten van opdrachten gemaakt worden zoals vertraging, verschillende manieren remmen en verschillende draaisnelheden. Dit zullen mijn volgende opdrachten zijn werd op dat moment besproken. Na het evalueren van de opdracht hebben we de stageplanner doorgenomen wanneer ik wat had gedaan. Deze evaluatie was een zeer nuttige bespreking voor het verloop van het werk en hoe ver ik al sta. Na het evaluatiemoment ben ik onmiddellijk naar het lokaal B333 gegaan om alles terug op

30 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 30 te starten voor aan de PLC-kast te werken. Tot een half uur voor de middag pauze heb ik gewerkt aan de PLC-kast. Daarna ben ik begonnen aan het optimaliseren van de 9ste installatie met een PLC. Deze negende installatie was nog niet klaar voor de grote pauze. Figuur 20: Schakeling 9 Voor

31 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 31 Figuur 21: Schakeling 9 Na In de namiddag had ik een andere opdracht. Het project ging over de PLC 1200 om er voor te zorgen dat ik het programma ken en hiervan een handleiding te maken. In de middag begonnen we aan de opstart van de PLC Ik en Mr Van de Velde hebben hier gedurende twee uren aan gewerkt om zo de opstarting te begrijpen, maar we stootten al redelijk rap op een probleem dat er voor gezorgd heeft dat we niet verder konden doen. We hebben op het internet blijven zoeken om dit probleem op te lossen maar we hebben dit niet gevonden. Op het einde, net voor de kleine pauze in de namiddag hebben we besloten om een te sturen voor dit probleem op te lossen. Na de kleine pauze ben ik begonnen met de handleiding te schrijven tot waar ik kon. Tot waar het probleem zich voordeed. Ik heb deze handleiding geschreven aan de hand van printscreens en van een pdf die ik gekregen had. Na dit had ik nog maar een halfuurtje over en heb ik de negende installatie afgewerkt. Verslag van de PLC 1200, aan dit verslag heb ik gedurende twee weken nog gewerkt dit was pas af op het einde van de stageperiode. U kan deze vinden in bijlage. Verslag: zie bijlage.

32 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Vrijdag 27/03 In de voormiddag had ik als doel om de opdracht in B333 af te krijgen. Dit was het optimaliseren van de installaties met de PLC s Dus ik begon er meteen aan en voor de kleine pauze in de voormiddag had ik 3 installaties af en moest er nog 1 PLC doen en 1 Logo. Na de pauze had ik veel werk aan de laatste installatie door al de brugjes die ik moest herleggen van de massa en de plus. Maar dit geraakte in de voormiddag op tijd klaar. Na dat ik klaar was met de installaties heb ik rond en onder de banken nog eens grondig gekuist van alle restjes draad die overgebleven waren. En dan was het grote pauze. Figuur 22: Schakeling 11 Voor

33 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 33 Figuur 23: Schakeling 11 Na

34 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 34 Figuur 24: Schakeling Logo 2 Voor

35 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 35 Figuur 25: Schakeling Logo 2 Na

36 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 36 Figuur 26: Schakeling 10 Voor Figuur 27: Schakeling 10 Na

37 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 37 Namiddag In de namiddag heb ik vooral aan mijn gip gewerkt. Dit is het verwerkingseenheid waarbij ik vandaag getest heb met het programma dat ik vorige keer heb geschreven. Maar er is een probleem opgedoken namelijk dat de sensoren niet meer werkten. Deze heb ik dan uitgemeten en met nodige hulp van leerkracht heb ik de oplossing gevonden. We hebben geanalyseerd hoe we het programma in betere delen kunnen onder verdelen. De bedoeling is dat ik maandag de verschillende onderdelen programmeer. Figuur 28: Verwerkingseenheid Het doel van dit project is het bewerken van werkstukken die hierop worden geplaatst. Hierbij komen de blokjes terecht op een ronddraaiend platform, die het werkstukje telkens naar de volgende plaatst brengt. Vanaf de laatste positie kan het werkstuk naar een eventueel volgend station gebracht worden voor bijvoorbeeld

38 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 38 sortering. Dit project bestaat uit volgende onderdelen: de draaitafel, de booreenheid, de klemeenheid, de testeenheid en het PLC bord Maandag 30/03 In de voormiddag ben ik beginnen verder werken aan mijn gip. Dit is het vervolg van vrijdag want ik had ook niet opgeruimd en alles laten staan wat ik vrijdag gebruikt had. Mijn programma moest onder verdeeld worden in verschillende stadia s draaien, dieptemeting,booreenheid en afleveren. Hiervoor moest ik voor elk stadia een subroutine waar de bewerking werd uitgevoerd. Er ontstonden veel problemen met merkers die geset werden maar eigenlijk helemaal niet geset konden worden na vele keren proberen en het programma hermaakt te hebben waren deze problemen weggewerkt. Ik hebt doorgewerkt en de pauze niet genomen om zo tot aan de booreenheid een goed programma op punt te stellen. Maar ik botste op een probleem bij de booreenheid met de timers. Die ik tegen de volgende keer moet uitwerken voor welke timer en hoe deze werkt. De bedoeling is dat ik deze week een goed programma op punt heb. Tot aan de middagpauze heb ik aan mijn gip gewerkt en voor 12 uur was het tijd om op te ruimen. Er moest nog al veel opgeruimd worden omdat ik het had laten staan van vrijdag. De boormachine was moeilijk te programmeren omdat er moest gewerkt worden met verschillende timers.

39 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 39 Figuur 29: Booreenheid Namiddag In de namiddag begon ik met het programmeren van de frequentieomvormer, de micromaster 420. Ik moest 2 opdrachten af hebben. De eerste was de verschillende stop methodes. Elke keer aanpassen bij volle of halve snelheid en traag of snel stoppen. Bij elke test moest ik Meneer Van de Eeden gaan halen om te testen. Dit verliep vrij vlot en had de 4 mogelijkheden bijna voor de kleine pauze. Ik moest nog een doen na de pauze maar deze was ook rap klaar. Alle 1 ste opdrachten gingen goed en er waren geen fouten te zien. De tweede opdracht was de frequentie regelen met een potentiometer. De frequentie moest geregeld worden tussen 20 en 70 Hz. Dit lukte ook gemakkelijk en heb dan ook direct getest om klaar te zijn met testen een half uurtje voor einde. Maar bij deze vraag zat ik met een probleem. Namelijk als men de frequentie regelt via de potentiometer dat men niet meer de frequentie kan aflezen op de frequentieomvormer zelf. Na het testen ben ik begonnen met het maken van een verslag van deze opdracht. Waarbij ik alle parameters en uitleg in een tabel heb gezet.

40 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 40 Het verslag vind u hieronder:

41 3.1 Halve snelheid en stopt traag Parameter De ingevoerde waarde Beschrijving P Gebruikte toegangsniveau P Menu parameters P We kiezen voor 50Hz P300 1 Motortype: 0 staat voor synchroon en 1 staat voor asynchroon P V De spanning van de motor P A De stroom van de motor P kW Het vermogen van de motor P De cosɸ van de motor P310 50Hz Nominale frequentie P tr/min Nominale toerental P % Magnetisatiestroom die automatisch word berekent P staat voor zelfkoeling, 1 staat voor niet zelfkoeling P Stroomoverbelastingsfactor P700 1 Keuze bedieningsplaats P Keuze snelheidsvoorgave P Minimum frequentie P Max frequentie P Arceleratietijd( Ramp-up time) P Decoleratietijd(Ramp-down time) P Deceleratie, tijd bij noodstop P Regelmode

42 P Motor data identificatie P Start de opdracht, instellingen worden uigevoerd

43 3.2 Halve snelheid en stopt snel Parameter De ingevoerde waarde Beschrijving P Gebruikte toegangsniveau P Menu parameters P We kiezen voor 50Hz P300 1 Motortype: 0 staat voor synchroon en 1 staat voor asynchroon P V De spanning van de motor P A De stroom van de motor P kW Het vermogen van de motor P De cosɸ van de motor P310 50Hz Nominale frequentie P tr/min Nominale toerental P % Magnetisatiestroom die automatisch word berekent P staat voor zelfkoeling, 1 staat voor niet zelfkoeling P Stroomoverbelastingsfactor P700 1 Keuze bedieningsplaats P Keuze snelheidsvoorgave P Minimum frequentie P Max frequentie P Arceleratietijd( Ramp-up time) P Decoleratietijd(Ramp-down time) P Deceleratie, tijd bij noodstop P Regelmode

44 P Motor data identificatie P Start de opdracht, instellingen worden uigevoerd

45 3.3 Volle snelheid en stopt traag Parameter De ingevoerde waarde Beschrijving P Gebruikte toegangsniveau P Menu parameters P We kiezen voor 50Hz P300 1 Motortype: 0 staat voor synchroon en 1 staat voor asynchroon P V De spanning van de motor P A De stroom van de motor P kW Het vermogen van de motor P De cosɸ van de motor P310 50Hz Nominale frequentie P tr/min Nominale toerental P % Magnetisatiestroom die automatisch word berekent P staat voor zelfkoeling, 1 staat voor niet zelfkoeling P Stroomoverbelastingsfactor P700 1 Keuze bedieningsplaats P Keuze snelheidsvoorgave P Minimum frequentie P Max frequentie P Arceleratietijd( Ramp-up time) P Decoleratietijd(Ramp-down time) P Deceleratie, tijd bij noodstop P Regelmode

46 P Motor data identificatie P Start de opdracht, instellingen worden uigevoerd

47 3.4 Volle snelheid en stopt snel Parameter De ingevoerde waarde Beschrijving P Gebruikte toegangsniveau P Menu parameters P We kiezen voor 50Hz P300 1 Motortype: 0 staat voor synchroon en 1 staat voor asynchroon P V De spanning van de motor P A De stroom van de motor P kW Het vermogen van de motor P De cosɸ van de motor P310 50Hz Nominale frequentie P tr/min Nominale toerental P % Magnetisatiestroom die automatisch word berekent P staat voor zelfkoeling, 1 staat voor niet zelfkoeling P Stroomoverbelastingsfactor P700 1 Keuze bedieningsplaats P Keuze snelheidsvoorgave P Minimum frequentie P Max frequentie P Arceleratietijd( Ramp-up time) P Decoleratietijd(Ramp-down time) P Deceleratie, tijd bij noodstop P Regelmode

48 P Motor data identificatie P Start de opdracht, instellingen worden uigevoerd

49 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 49 Dinsdag 1/04 Ik heb terug verder gewerkt met de frequentieomvormer dat toch wel na een tijdje de hele tijd hetzelfde was. De opdracht voor vandaag was dat ik de motor met externe drukknoppen moest regelen. Met 1 drukknop de snelheid van 20 Hz aanhouden en een drukknop om een snelheid van 50 Hz te bekomen. Deze functies was niet zo gemakkelijk. De eerste functie was nog duidelijk en ik kon de motor laten draaien op een snelheid van 50 Hz. Maar met de tweede drukknop een snelheid van 20 Hz aanhouden lukte maar niet. Dus deze opzet heb ik even over gelaten. Ik ben daarna aan de slag gegaan om heb te doen keren met de derde drukknop dat zeer gemakkelijk te vinden was. Deze twee uitvoeringen waren klaar in de voormiddag. Het derde les uur ben ik naar Mr Van de Velde geweest om verder te werken aan de software van de PLC 1200, maar omdat er een fout is opgetreden en we deze niet kunnen wegwerken kunnen we niet voort. We moeten namelijk een paar dagen wachten voor de software installatie. Dit liet Siemens ons weten. Bij deze ben ik mijn materiaal gaan terug dragen in het lokaal B333 omdat het materiaal dat in het labo bleef liggen verdwenen was. Op het moment dat ik in het labo terugkeerde en terug wou beginnen aan de frequentieomvormer kwam ik meneer Mestchen tegen. Bij deze kon ik vragen hoe het met mijn printplaatjes was en ben deze dan samen met hem gaan halen. Hierdoor was het al dicht tegen 12 uur en was het tijd om een beetje op te ruimen en begon ik aan mijn verslag te schrijven waarin de parameters en de uitleg in een tabel te zetten. Namiddag In de namiddag begon ik met het verslag. Waarin ik alle parameters van de vorige oefeningen in een tabel heb gezet. Hierna ben ik aan de slag gegaan om via de drukknoppen er voor te zorgen dat ik toch met een drukknop de motor op 20 Hz kon laten draaien. Ik heb dit opgezocht op internet en zag staan dat we konden werken met Fixed frequency. Dit heb ik dan meteen uitgetest. Maar dit bleef niet lukken omdat de frequenties van de potentiometer nog altijd ingesteld waren. Dus ik moest een manier vinden om de frequenties de ik ingesteld had via de Fixed frequency toch te laten gelden. Ik heb geprobeerd om via de frequentieomvormer terug in fabrieksinstellingen te zetten en dan zo de frequenties terug aan te passen maar dit bleef niet lukken. Dit heb ik de dag nadien gevraagd aan de leerkracht.

50 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Woensdag 2/04 Deze ochtend ben ik begonnen aan het Siemens Sirius bouwpakket. Deze opdracht was normaal voorzien voor dinsdag middag maar door omstandigheden is dit niet door gegaan. In de voormiddag ben ik begonnen aan het bouwpakket waarbij ik alles begon uit te pakken en mooi te leggen. Dat het overzichtelijk was als ik een onderdeel nodig had. Ik ben opzoek gegaan naar een handleiding bij de onderdelen. Er zaten 3 handleidingen bij, maar deze waren zeer moeilijk te begrijpen. Ik begon aan de contactoren maar deze waren anders afgebeeld dan op de figuren in de handleiding. Op de ene handleiding moesten er twee contactoren samen gemaakt worden en bij de andere handleiding moesten er 3 contactoren aan elkaar bevestigd worden. Deze heb ik dan aan elkaar bevestigd en ook met de nodige verbindingen erop geplaatst. Er waren verschillende onderdelen die erbij waren maar niet op de handleiding stonden. Dus deze heb ik opgezocht op internet, maar deze waren altijd te vinden alleen en niet gemonteerd op de andere stukken. Dus ik heb geprobeerd om alle stukken op te zoeken en zo goed mogelijk samen te stellen. Maar er bleven nog meerdere stukken over. Op het einde van de voormiddag ben ik terug alle componenten die gemonteerd waren en de niet gemonteerde onderdelen opgeborgen. De volgende foto is de volledige samenstelling van het bouwpakket Sirius. Ik had niet de complete handleidingen dus kon niet volledig te installatie realiseren. Maar de dag er na moest mijn stage mentor naar Ontex waar zij deze voltooid hebben.

51 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo 51 Figuur 30: Sirius Module In de namiddag op woensdag mocht ik naar huis en heb dan de uitwerking van de frequentieomvormer en PLC 1200 werkdocument gerealiseerd.

52 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Donderdag 3/04 In de voormiddag ben ik beginnen verder werken aan de Sirius Module. Maar op het moment dat meneer Schrooten binnen kwam heb ik hem uitgelegd dat er verschillende modules en componenten afwezig waren. Hierdoor kon ik dus niet de volledige opzet van de Siemens Sirius pakket samenstellen. Dus begon ik aan een andere opdracht dat het kableren van de PLC kast was. Ik had de uitleg gekregen hoe ik het best deze kast herkableerde en de structuur in de kast behouden. De massa en de plus mochten niet door verbonden zijn met elkaar aan de buiten kant. De bedoeling was dat we alles kunnen er afhalen en gemakkelijk aan de buitenkant herinstalleren. Na de eerste pauze wou ik er aan beginnen want voor de pauze had ik de kablering al eens uitgetekend. Maar toen ik in het lokaal kwam zat Meneer Van de Velde daar. Omdat hij bezig was met het installeren van de kleine cd ben ik beginnen mee volgen met hem. De vorige keer konden we niet meer verder maar doordat we een nieuwe cd installeerden konden we terug verder. Hierna hebben we de procedure door gelopen om een nieuw project te starten. Ik volgde mee en bedacht alles en schreef eventueel iets op om daarna de handleiding te schrijven. Net voor de grote pauze begon ik met alles klaar te zetten om in de namiddag de handleiding te schrijven. Deze handleiding is te vinden in de bijlage. Namiddag In de namiddag begon ik met het schrijven van de handleiding. Dit deed ik door middel van screenshots en in verschillende gemakkelijke stappen. Het programma liep gemakkelijk en ik kon de verschillende stappen goed doormaken. Ik begon na de installatie van het programma aan het opstarten van een nieuw project. In dit project startte ik met een set reset en dit kon ik ook meteen goed testen. Het testen van de oefening met de PLC vermelde ik ook in de handleiding. Op het einde van de dag was de handleiding af van de PLC S

53 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Vrijdag 4/04 Ik ben direct begonnen aan de afwerking van het Werkdocument van de PLC De lay-out en verdere spellingfouten weg te werken. Hierna begon ik met het herkableren van de PLC-kast want ik ben hier vorige week ook aan begonnen maar dat was ik eigenlijk verkeerd begonnen. Deze voormiddag ben ik begonnen met het nummeren van de ingangen en uitgangen en de phoenixcontacten te installeren. Ik heb uit de eerste keer ook geleerd dat ik ook niet aan de buitenkant van de phoenixcontacten de verbindingen leg. Om elf uur moest ik afsluiten om zo naar beneden te gaan en te beginnen aan de evaluatie van stageperiode. Na de evaluatie mocht ik naar huis.

54 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Conclusie Mijn stage in PTI Eeklo is goed meegevallen, zeker omdat ik er niets van verwachte. Het was niet in een groot bedrijf daarom lagen mijn verwachtingen niet hoog. Maar mijn stagementor heeft er toch voor gezorgd dat ik opdrachten kreeg die toch speciaal zijn en we niet zo maar op school zouden doen. Na de stage had ik gehoord dat een andere persoon ook een bepaalde opdracht had gedaan die ik ook had gerealiseerd. Ondanks een goeie stage vond ik het toch spijtig dat het bedrijfsgevoel weg was of weinig aanwezig was. Het sociaal contact leggen was er niet en het gevoel dat je meedraaide in een groot bedrijf was er niet. Dus een leerrijke ervaring in een bedrijf is er niet echt geweest. Ik heb een goede begeleiding gehad, ik kon alles vragen aan mijn stagementor. Soms moest ik wel een halve dag wachten maar dit was zeker geen probleem. De communicatie gebeurde heel vlot maar op sociaal gebied was het veel minder omdat ik bijna de hele stage periode in één lokaal zat te werken zonder collega s. 3. Dankwoord Bij deze zou ik graag iedereen willen bedanken die mij op mijn stage vakkundig heeft geholpen. Mijn stagementor Patrick Schrooten en Sven van den Eeden. Zij zijn de personen die mij de opdrachten duidelijk gegeven hebben en mooie leerrijke opdrachten gaven. Ook mijn stage begeleider de heer Schrooten Patrick zou ik willen bedanken dankzij hem was ik goed voorbereid en wist ik wat mij te wachten stond op mijn stage.

55 6-TS0-EEb Stage PTI EEklo Figurenlijst Figuur 1: logo PTI Eeklo... 6 Figuur 2: tulletjes... 8 Figuur 3:Werkmateriaal... 8 Figuur 4: Schakeling 1 Voor Figuur 5: Schakeling 1 Na Figuur 6: Schakeling 2 Voor Figuur 7: Schakeling 2 Na Figuur 8: Schakeling 3 Voor Figuur 9: Schakeling 3 Na Figuur 10: Schakeling 4 Voor Figuur 11: Schakeling 4 Na Figuur 12: PLC-kast Voor Figuur 13: PLC-kast Na Figuur 14: Schakeling 5 Voor Figuur 15: Schakeling 5 Na Figuur 16: Schakeling 6 LOGO Voor Figuur 17: Schakeling 6 LOGO Na Figuur 18: Schakeling 8 Voor Figuur 19: Schakeling 8 Na Figuur 20: Schakeling 9 Voor Figuur 21: Schakeling 9 Na Figuur 22: Schakeling 11 Voor Figuur 23: Schakeling 11 Na Figuur 24: Schakeling Logo 2 Voor Figuur 25: Schakeling Logo 2 Na Figuur 26: Schakeling 10 Voor Figuur 27: Schakeling 10 Na Figuur 28: Verwerkingseenheid Figuur 29: Booreenheid Figuur 30: Sirius Module Bijlage - Verslag workdocument PLC 1200

PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT

PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUT Roze 131 9900 EEKLO 3egraad 6IWc Jakob Keerman n 4 Stageverslag SCHOOLJAAR 2014-2015 1 Inleiding Ik liep stage bij Cretel in Eeklo. Het bedrijfsterrein is gelegen in de

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

Stageverslag De Causmaecker Ewout

Stageverslag De Causmaecker Ewout Stageverslag De Causmaecker Ewout 5 Stageperiode: 18/03/2013 t.e.m. 29/03/2013 2 STAGEDAGBOEK Uitgevoerde opdrachten: Datum: maandag 18/03/13 We kregen een rondleiding over heel de fabriek, en er werd

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 Procesverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 1 Inleiding In dit procesverslag leg ik uit hoe het project is verlopen en wat ik er van geleerd heb. Ik geef een reflectie op hoe ik dingen

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek.

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek. Verkeerslichten. Werkplek 1 De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven

Nadere informatie

Trea Winter van Faassen Joost van den Brink

Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Colofon Auteur: Eindredactie: Jaap Jan de Jong Thijs A. Afman Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions BV 2008. Deze uitgave mag vrij worden gekopieerd

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Observatiestage 3/26/2013. Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867

Observatiestage 3/26/2013. Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867 3/26/2013 Observatiestage Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867 INHOUDSTAFEL 1. Inleiding... 2 1.1 Waarom voor deze observatiestage gekozen?... 2 1.2 Wie en waar?... 2 2. Verloop en

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

14 Oefeningen. 14.1 Basisinstructies

14 Oefeningen. 14.1 Basisinstructies nleiding in de PLC 14 Oefeningen 14.1 Basisinstructies 1. Aan ingang 124.0 sluiten we een NO drukknop (S1) aan, op 124.1 een NC (S2). Maak nu een programma zodanig dat 124.0 hoog is als we drukknop S1

Nadere informatie

www.keiinde maatschappij.nl

www.keiinde maatschappij.nl LOGBOEK MAATSCHAPPELIJKE STAGE www.keiinde maatschappij.nl Inleiding Wat is het verschil tussen stagelopen en maatschappelijke stage? Een gewone stage bereidt je voor op een beroep of beroepskeuze. Maatschappelijke

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Op dinsdagnamiddag 2 september 2014 beleefden we samen met onze klas (7CZR) een aangenaam stadspel in Aalst. De zon was van de partij en iedereen

Nadere informatie

Even. Ons. Kwijt. 2015-2016 nr??

Even. Ons. Kwijt. 2015-2016 nr?? Even Ons Ei Kwijt 2015-2016 nr?? Van de directie we ons eerste college van professor Henriette von Kessel. Special We hebben de afgelopen weken het project Raar maar Waar in de school gehad. Ter ere van

Nadere informatie

Elektriciteitswerken T&K

Elektriciteitswerken T&K Elektriciteitswerken T&K Algemene gegevens Gegevens stagair Naam: De Rycke Jens Adres: Akkerstraat 61 Postcode: 9950 Plaats: Waarschoot Gegevens stagebedrijf Naam: Elektriciteitswerken T&K Adres: Bredestraat

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT

INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT Maandag 31 augustus 19.00 uur Ouderavonden groepen 8 19.30 uur Ouderavonden groepen 1/2, 3 en 6 Dinsdag 1 september Meester Tim s ochtends afwezig Juf

Nadere informatie

Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013

Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013 Nieuwe schooltijden schooljaar 2012 2013 Beste ouder(s), Zoals u weet gaan de schooltijden veranderen. Vorig jaar wees een enquête uit dat ongeveer 60 % van de ouders de voorkeur geeft aan een rooster

Nadere informatie

2. Hoe moet je dit experimentele stagewerkboek gebruiken?

2. Hoe moet je dit experimentele stagewerkboek gebruiken? Inleiding: 1. Voorwoord Voor je ligt het experimentele stagewerkboek voor je stage. Het is een werkboek waarin een aantal aanwijzingen en regels staan waaraan je je tijdens de stage moet houden. Lees ze

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Papieren versie. Mijn stage. Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen.

Papieren versie. Mijn stage. Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen. Papieren versie Mijn stage Schematisch overzicht Legende Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Kies Maximum 1 antwoord kiezen. Duid aan Meerdere antwoorden aanduiden. 1 Vragen Voor Waarom ga

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Instructie U maakt 12 opdrachten waarbij u iets moet schrijven. Bij de opdracht staat precies wat u moet doen. Lees de opdracht goed door voordat u gaat

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:...

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:... ALGEMEEN DIT STAGEBOEK IS VAN Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: Klas:.. MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie: Adres: Plaats: Telefoon: E-mail:......... MIJN STAGEBEGELEIDER IS Naam:. Functie:. Telefoonnummer:...

Nadere informatie

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid Workshops: In 10 workshops leert de leerkracht de competenties van mediawijsheid kennen en deze toe te passen. Mediawijsheid is vertaald in 10 competenties. Deze10 competenties vallen binnen 4 hoofdcompetentie

Nadere informatie

TEXECOM Vocale Telefoonkiezer Installatie- & programmatiehandleiding 20-04-2012

TEXECOM Vocale Telefoonkiezer Installatie- & programmatiehandleiding 20-04-2012 HI0990N02A Pag. 1/14 TEXECOM Vocale Telefoonkiezer Installatie- & programmatiehandleiding 20-04-2012 LIMOTEC Bosstraat 21 B- 8570 VICHTE Tel +32 (0) 56 650 660 www.limotec.be HI0990N02A Pag. 2/14 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0

Stage verslag 18 juni 2012. Stage verslag. 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam. Versie 1.0 Pagina 0 Stage verslag 18-6-2012 Koning ICT Hristo van Zuidam Versie 1.0 Pagina 0 Inhoudsopgave Opdracht 1 het stage bedrijf... 2 A beschrijving van het bedrijf... 2 B geschiedenis van het bedrijf... 2 C een plattegrond...

Nadere informatie

PROJECT HUISZWALUWEN IN HET ST-AMANDUS INSTITUUT IN BEERNEM.

PROJECT HUISZWALUWEN IN HET ST-AMANDUS INSTITUUT IN BEERNEM. PROJECT HUISZWALUWEN IN HET ST-AMANDUS INSTITUUT IN BEERNEM. Toen ik de resultaten van de huiszwaluwentelling van vorig jaar aan de watertoren van het St-Amandus Instituut hoorde was ik zo ontgoocheld

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Snuffelstage leerjaar 2

Snuffelstage leerjaar 2 Snuffelstage leerjaar 2 Naam Klas STAGEOVEREENKOMST Jouw gegevens Naam Klas Op deze datum ga ik stage lopen: Van uur tot uur. Gegevens van de stageplek Naam bedrijf Straat Postcode Plaats Contactpersoon

Nadere informatie

Praktijkervaring. reflectieverslag. Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek

Praktijkervaring. reflectieverslag. Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek Praktijkervaring reflectieverslag Haagse Hogeschool Voeding & Diëtetiek Datum: 19 mei 2013 Docent: Floor Scheffers Student: Jennifer van Staalduinen Studentnummer: 12062561 Klas: 1F2 Voorwoord Ik wil graag

Nadere informatie

Handleiding pc bouwen.

Handleiding pc bouwen. Handleiding pc bouwen. Versie:2.0 Naam: Maarten van Dijk Klas: 3I317P Datum: 10-02-2008 Inhoudsopgave VOORWOORD.... 3 1. INLEIDING... 4 2.1 HOE ZET IK DE ONDERDELEN IN DE KAST?... 5 2.2 WINDOWS EN OVERIGE

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

EASYPLUS PRE DOMOTICA

EASYPLUS PRE DOMOTICA EASYPLUS PRE DOMOTICA 1 of 11 EASYPLUS PRE DOMOTICA... 1 Algemeen... 3 2. PRE08008 : PRE domotica systeem met 8 uitgangen... 3 3. PRE08016 : PRE domotica systeem met 16 uitgangen... 4 4. PRE08024 : PRE

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4)

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Ik kreeg vanaf de eerste dag een fijn gevoel bij deze school. Er hangt een gezellige sfeer. Je wordt goed opgevangen door de docenten. Als je ergens mee zit kan

Nadere informatie

11 Programmeren van elektrische schakelingen

11 Programmeren van elektrische schakelingen 11 Programmeren van elektrische schakelingen 11.1 Gebruik van hulpcontactoren In elektrische schakelingen wordt geregeld gebruik gemaakt van hulpcontactoren. Als contactoren of schakelaars te weinig vrije

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Week van. Project: carnaval. Hoihoi! Maandag:

Week van. Project: carnaval. Hoihoi! Maandag: Week van Project: carnaval Hoihoi! Maandag: De projectvoorstellen stromen binnen. Jammer genoeg komen we niet tot een duidelijke favoriet. Gelukkig kwam er nog een nieuw idee uit de bus. Carnaval kon onmiddellijk

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

STAGEDAGBOEK Voormiddag:

STAGEDAGBOEK Voormiddag: 1 STAGEDAGBOEK Uitgevoerde opdrachten : Datum: maandag 14/03/16 Voormiddag: Kort rondleiding en uitleg van de werking van het bedrijf Driefasige transfo naar klant berengen In alle technische winkels (VanDeVelde-Willems,

Nadere informatie

DeR-Tec Aandrijftechniek

DeR-Tec Aandrijftechniek DeR-Tec Aandrijftechniek Mechanische variatoren MODULE (VAKCODE): BEROEPSPRODUCT: Stage Stage werkplan PERIODE: Blok 2: 18-11-2013 t/m 07-02-2014 RAPPORT VAN: Stefan Immerzeel (10056025) Stagebegeleider:

Nadere informatie

HANDLEIDING QUICKHEAT-FLOOR THERMOSTAAT

HANDLEIDING QUICKHEAT-FLOOR THERMOSTAAT HANDLEIDING QUICKHEAT-FLOOR THERMOSTAAT Technische gegevens: Spanning: 230-240VAC + aarde Frequentie: 50-60Hz Weerstandsbelasting: 16A (3600W-230VAC) Inductieve belasting: 1A IP Waarde: IP21 Aanpassing:

Nadere informatie

Bedieningshandleiding voor de Exocompact Display

Bedieningshandleiding voor de Exocompact Display Bedieningshandleiding voor de Exocompact Display Copyright RETEG b.v. Bedieningshandleiding voor de Display s 1 Rev 2.0, 06-07-2006 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE... 2 2 INTRODUCTIE... 3 2.1 BEVEILIGING...

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Project If This Then That

Project If This Then That Project If This Then That WiFi bestuurbare woonhuis ventilator Cairan Steverink G&I1D 17-01-2016 Johan Otten E 17-1-2016 Conceptbeschrijving Een woonhuis ventilator is tegenwoordig aanwezig in bijna alle

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR MicroMax180 Herzien op 05-07-2005 Versie 1.2 F21018901NL Verklaring van de fabrikant Bevestiging door de fabrikant dat het product

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Onze film gaat over een droom van een student die de Vrije universiteit doorloopt en aan het eind van het film woedend wakker

Nadere informatie

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR MicroMax180 Verklaring van de fabrikant Bevestiging door de fabrikant dat het product voldoet aan de eisen die staan vermeld in EMC-RICHTLIJN

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

PROJECTWERK RIS VRAGENLIJST OPSTELLING

PROJECTWERK RIS VRAGENLIJST OPSTELLING PROJECTWERK RIS VRAGENLIJST PROJECTEN @ OPSTELLING 1 van 6 PROJECT 01: Schema opstellen PROJECTWERK RIS Het belang van een goed elektrisch schema is onbetaalbaar. Het is een vorm van communicatie tussen

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

1. Mijn Ell@-toestel werkt niet

1. Mijn Ell@-toestel werkt niet Ell@: Veelgestelde vragen en antwoorden v3.0 Inhoudstafel 1. Mijn Ell@-toestel werkt niet... 2 1.1. Aan/uit-toets werkt niet... 2 1.2. E-id-kaart verzorgende wordt ingestoken, maar je toestel geeft aan

Nadere informatie

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001]

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001] Handige knutsel tips door Reddevil In dit nieuw onderdeel van het magazine geeft Reddevil een aantal handige knutseltips die handig van pas komen bij het bouwen van behuizingen etc. In de eerste editie

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

PERSOONLIJK EINDVERSLAG

PERSOONLIJK EINDVERSLAG PERSOONLIJK EINDVERSLAG Document: Vak: Auteur: Persoonlijk Eindverslag Project Bussiness Skills Rhea Hau Studentnummer: 0850154 email: Groepnaam: 0850154 @ hro.nl illuminated Group Bank Datum: 16 juni

Nadere informatie

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken.

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken. STORINGEN LEDSPOTS Voordat u LEDs spot monteert adviseren wij deze van tevoren even te testen. Dit is eenvoudig te doen door de input en de output aan te sluiten en stekkertjes in de verbindingsdoos te

Nadere informatie

Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar. Sectorwerkstuk. Pedagogisch medewerker

Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar. Sectorwerkstuk. Pedagogisch medewerker Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar Sectorwerkstuk Pedagogisch medewerker Inhoud Inleiding... 3 Dagverslagen... 3 - Van elke dag een verslag van wat je gedaan hebt.... 3 - Wat heb jij

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be

Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be Op Batibouw botsten we op Sibomat. We waren op de juiste plek op het juiste moment. - Catheline John S. (70) en Catheline S. (64) hebben geen tijd om zich

Nadere informatie

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR MicroMax370 Verklaring van de fabrikant Bevestiging door de fabrikant dat het product voldoet aan de eisen die staan vermeld in EMC-RICHTLIJN

Nadere informatie

Synoniemen? Franse Norm Grafcet. IEC-norm voor PLC: SFC Sequential Function Chart Één van de vijf programmeermethoden voor PLC s

Synoniemen? Franse Norm Grafcet. IEC-norm voor PLC: SFC Sequential Function Chart Één van de vijf programmeermethoden voor PLC s Synoniemen? Franse Norm Grafcet IEC-norm voor PLC: SFC Sequential Function Chart Één van de vijf programmeermethoden voor PLC s Doel: Oefening/Project/Proces is deelbaar in STAPPEN. (min. 3!) STAP PER

Nadere informatie

HYDROVAR. toegenomen flexibiliteit en besturing met De nieuwe generatie

HYDROVAR. toegenomen flexibiliteit en besturing met De nieuwe generatie HYDROVAR toegenomen flexibiliteit en besturing met De nieuwe generatie Hydrovar pompbesturing maakt pompen flexibeler en efficiënter m Wand- of motormontage m Meer flexibiliteit m Kostenbesparend m Hitech

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKESTAGE

MAATSCHAPPELIJKESTAGE MAATSCHAPPELIJKESTAGE schooljaar 015-016 voor leerlingen uit het derde leerjaar. Contactpersoon Maatschappelijke stage: dhr./mevr... Telefoonnummer: Contactpersoon Zwin College, mevr. H. Roodbeen 0117-454555,

Nadere informatie

Kunstweek Piet Mondriaan

Kunstweek Piet Mondriaan Agenda Do 18 apr Studiemiddag kinderen vrij vanaf 13.00 uur Vr 19 apr Boerderijschool klas 3/4 Ma 22 apr Klassen 4, 5 en 6 atletiek bij Archeus Do 25 apr 12.30 afsluiting Mondriaan weken, ouders welkom!

Nadere informatie

Nieuwsbrief 23 december 2013

Nieuwsbrief 23 december 2013 Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl Nieuwsbrief 23 december 2013 Nieuwsbrief Onze nieuwsbrief kunt u op verschillende manieren lezen: U krijgt hem toegstuurd

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016. Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen.

STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016. Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen. STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016 Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen. Voor iedere stage is een nieuw stagecontract vereist! Naam

Nadere informatie

SIM plaatsen rode en groene LED

SIM plaatsen rode en groene LED MODELLEN GSM07 BESCHRIJVING De GSM07 is een compacte QuadBand GSM module. De unit is ontworpen om via de mobiele telefoon toegang te verkrijgen tot woningen, parkeergarages of andere gebouwen of toepassingen.

Nadere informatie

Jouw toekomst. Havo 5

Jouw toekomst. Havo 5 Jouw toekomst. Havo 5 2011-2012 LOB havo 5 Havo 5 Fase 4 = Beslissen: Deze fase ga je in als je in Havo 5 zit. Je stelt nu je definitieve top 2 vast. Je gaat nog een keer naar de beroepenavond, je organiseert

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 naam stagiaire naam: Anne bersée stagebedrijf naam: Dierenasiel adres: Keesomstraat 5 plaats: Zandvoort telefoonnummer: 023 5343440 stagebegeleider:

Nadere informatie