Bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling. Lerarenopleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling. Lerarenopleiding"

Transcriptie

1 Lerarenopleiding Bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling Expert in mentoring en coaching Expert in het implementeren van onderwijsvernieuwing en in het onderzoeken van de onderwijspraktijk Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar

2 Wat is schoolontwikkeling? In het streven naar kwaliteitsvol onderwijs ben je als leraar en als schoolteam bewust bezig met het planmatig veranderen van de onderwijskundige en organisatorische werking van de school. Scholen zijn echter complexe organisaties geworden. Het is niet eenvoudig om in dergelijke organisaties veranderingen te starten, te begeleiden en te realiseren. Het onderwijs heeft behoefte aan mensen die veranderingen van binnenuit kunnen initiëren en leiden, die deze veranderingen stevig kunnen onderbouwen en die de betrokken collega s daarbij kunnen motiveren en coachen. Voor wie? De banaba Schoolontwikkeling richt zich tot talentvolle, ambitieuze leraren uit het basisen secundair onderwijs (gewoon- en buitengewoon onderwijs) die zich verder wensen te professionaliseren en in hun schoolorganisatie een voortrekkersrol willen vervullen bij onderwijsvernieuwingen in de eigen klas, op school of in de scholengemeenschap. Uit het leven gegrepen Wat kun je na de opleiding? Na de opleiding ben je bekwaam om onderwijsvernieuwingen écht ingang te doen vinden. Je kunt beginnende leraren coaching bieden en andere collega s ondersteunen in hun professionalisering. Je bent in staat om onderwijskundig leiderschap op te nemen. Je kunt je eveneens verdiepen in onderwijskundige literatuur en je bent in staat om die kennis om te zetten in de onderwijs- en schoolpraktijk via onderzoeksen innovatieopdrachten. Als vakgroepverantwoordelijke voor wetenschappen coördineer je op je secundaire school of in de scholengemeenschap de invoering van de nieuwe eindtermen en leerplannen voor natuurwetenschappen. Je informeert je collega s over de bedoelingen van de vernieuwingen. Je reikt hen ook geschikte bronnen aan om samen het nieuwe leerplan in het voeren. Je begeleidt hen bij de invoering van het programma en ontwikkelt met hen de toetsing van de beoogde doelen en de betrokkenheid van de leerlingen bij de nieuwe benadering van wetenschappen.

3 Hoe ziet de opleiding eruit? Het traject De bachelor-na-bacheloropleiding Schoolontwikkeling is ontwikkeld door de lerarenopleidingen van de KHLeuven, Thomas More Mechelen, de KAHO Sint-Lieven en de HUBrussel. De opleiding omvat 60 studiepunten (een driejarig traject van 3 x 20 studiepunten). In de opleiding staan drie programmalijnen centraal die in de opleiding zowel separaat als geïntegreerd aan bod komen: onderzoek en innovatie reflectie en mentoring innovaties coachen in een schoolcontext De opleiding bestaat uit hoorcolleges en practica. Ook taken, literatuurstudie en vooral echte praktijk in de eigen school vormen een onderdeel van de opleiding. Elk opleidingsjaar start met een tweedaags vormingstraject om de raamkaders en basisconcepten te verhelderen. Ook de directies worden dan uitgenodigd voor een eerste overleg over de praktijkopdrachten in de eigen school. De leergroepen (max. 10 studenten per groep) worden samengesteld en je maakt kennis met je leergroepbegeleider die het hele opleidingstraject zal coachen. Je leergroepbegeleider werkt samen met jou, met je docenten en met de praktijkschool. Alle lessen en begeleidingsmomenten gaan door op vrijdag. In het eerste jaar gaat het over 18 lesdagen, in het tweede jaar over 12 lesdagen en in het derde jaar over 10 lesdagen. Een presentatiedag rondt de opleidingsfasen af. Wat doet een schoolontwikkelaar? De schoolontwikkelaar (SO) onderzoekt de kwaliteit en de effectiviteit van het bestaande onderwijs. Hij gaat na of verbetering of innovatie wenselijk is. Daarvoor reflecteert hij op zowel inhoudelijke als procesmatige ontwikkelingen. De SO initieert en ondersteunt onderwijsvernieuwingsprocessen, zorgt voor communicatie met en participatie van alle betrokkenen en neemt medeverantwoordelijkheid op voor collectieve resultaten. De SO reflecteert kritisch en methodisch op eigen functioneren, op de schoolpraktijk en op de onderwijscontext. Hij helpt anderen daarop te reflecteren. De SO zet eenvoudig onderwijskundig actieonderzoek op en helpt dat organisatorisch, relationeel, financieel en juridisch uitvoeren met het oog op doelgericht kwalitatief onderwijs. De SO argumenteert en construeert zijn werkwijze, rekening houdend met bestaande en nieuwe inzichten op onderwijsgebied. De SO verzamelt en selecteert informatie en structureert de geschikte doelstellingen, inhouden en ervaringen. De SO coacht het schoolteam groeibevorderend, communiceert waarderend en duidelijk en toont zich een voorbeeld en motor voor reflectie en onderwijsvernieuwing in het schoolteam. De SO is een aanspreekpunt voor inbreng van expertise inzake onderwijsontwikkeling binnen en buiten het eigen schoolteam.

4 Opleidingsprogramma Per opleidingsjaar volg je een module van 20 studiepunten. Het gehele traject start en sluit af met een tweedaagse. Opstart - tweedaagse Module professionele ontwikkeling van leraren Reflecteren en reflectie stimuleren* Coachen van collega s* Professionaliseren van het team* Onderzoek en innovatie I 4 SP 6 SP Module innovaties in de onderwijscontext Innovaties verkennen in het basisonderwijs of het secundair onderwijs Beleidsinitiatieven en verwachtingen Innovaties begeleiden in het schoolteam Onderzoek en innovatie II 3 SP 4 SP 8 SP Module duurzaam innoveren Innovaties verkennen in de brede onderwijswereld Duurzaam implementeren Onderzoek en innovatie III 4 SP 11 SP Afsluitende (evaluatie) tweedaagse SP = studiepunten * Vrijstelling voor houders van het getuigschrift Postgraduaat Mentoren voor aanvangs- en stagebegeleiding. Uit het leven gegrepen Als graadcoördinator in de secundaire school werk je een project uit om de vakoverschrijdende eindtermen te realiseren. In overleg met je collega s en met inspraak van de leerlingen tracht je inhoudelijke diepgang aan die projectmatige werkvorm te geven. Je gaat op zoek naar organisaties die daarbij kunnen worden betrokken en zoekt financiering voor de projecten bij o.a. de Canon-cultuurcel of in het kader van Europese projecten. In de opleiding heb je die aanpak leren kennen en heb je die ook uitgetest.

5 Toelatingsvoorwaarden De opleiding richt zich tot iedereen die minimum vijf jaar ervaring heeft in het onderwijs en die in het bezit is van één van deze lerarendiploma s: Geïntegreerde lerarenopleiding (Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs en gelijkgestelde) Specifieke lerarenopleiding (en gelijkgestelde in combinatie met tenminste een bachelordiploma) Aangezien opdrachten i.f.v. schoolontwikkeling tijdens de opleiding gerealiseerd moeten worden in de praktijkschool, is het noodzakelijk dat je na de eerste vormingstweedaagse een overeenkomst sluit tussen de opleiding, jezelf en je eigen praktijkschool. Uit het leven gegrepen Als leraar in het zesde leerjaar stel je vast dat bij de jaarlijkse peilproeven je leerlingen gemiddeld lager scoren voor metend rekenen in vergelijking met de andere deelgebieden uit de peilproeven. Je wilt je onderwijsaanbod kritisch doorlichten en nagaan hoe je deze zwakke deelresultaten kunt voorkomen. Om de probleemstelling aan te pakken ben je als schoolontwikkelaar bekwaam om zowel methodisch als didactisch het probleem te verkennen, naar oplossingen te zoeken, een nieuwe aanpak van je onderwijs vorm te geven en de resultaten van de aanpak te evalueren. Expertise én persoonlijk groei Liesbeth Bosmans, leerkracht in het zesde leerjaar in het Scheppersinstituut in Mechelen: Ik was op zoek naar een extra uitdaging. Ik sta nog steeds heel graag voor de klas en als mentor begeleid ik al beginnende leerkrachten. Dankzij deze opleiding ondersteun ik nu steeds meer het volledige leerkrachtenteam. Ik verwerf niet alleen kennis en expertise maar ik voel dat ik ook persoonlijk al enorm gegroeid ben.

6 Infodagen Adres woensdag 20 maart 2013 van 13u30 tot 16u30 zaterdag 27 april 2013 van 9u tot 13u zaterdag 29 juni 2013 van 9u tot 13u woensdag 3 juli 2013 van 13u30 tot 16u30 zaterdag 7 september 2013 van 9u tot 13u zaterdag 14 september 2013 van 9u tot 13u Tijdens de infodagen kun je kennismaken met het opleidingshoofd en de leergroepbegeleiders en kun je het gedetailleerde studieprogramma en het studiemateriaal doornemen. Wil je persoonlijk uitgenodigd worden op de presentatie van de vernieuwingsinitiatieven van de cursisten van het huidig academiejaar? Dat kan! Stuur een mail met als titel Presentatie 2013 naar: ria.desadeleer@hubrussel.be Contact Voor alle informatie over de opleiding kun je terecht bij het opleidingshoofd Ria De Sadeleer: ria.desadeleer@hubrussel.be De opleiding vindt plaats op Campus Brussel van de HUB. Campus Brussel ligt op vijf minuten stappen van Brussel-Centraal. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op De Brouckèreplein Anspachlaan Anspachlaan Emile Jacqmainlaan Adolphe Maxlaan METRO DE BROUCKERE Muntplein Zuidstraat Beenhouwersstr. Grote MARKT Wolvengracht Schildknaapstraat Campus Brussel Bergstraat (Rue d'assaut) Putterijstraat Komediantenstr. Hogeschool-Universiteit Brussel Campus Brussel Warmoesberg Brussel Tel: info@hubrussel.be Keizerinlaan CENTRAAL STATION Nationale Bibliotheek (Albertina) METRO CENTRAAL STATION Cantersteen Berlaimontlaan Kathedraal De bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling is een opleiding van de Hogeschool- Universiteit Brussel (HUB). De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met KAHO Sint-Lieven, Thomas More Mechelen en KHLeuven. Pachecolaan Koningsstraat Lignestraat Koningsstraat Wetstraat METRO PARK Warandepark V.U. Dirk De Ceulaer, Warmoesberg 26, 1000 Brussel 2013

Lerarenopleiding. Bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling. Hogeschool-Universiteit Brussel

Lerarenopleiding. Bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling. Hogeschool-Universiteit Brussel Lerarenopleiding Bachelor-na-bachelor Schoolontwikkeling Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Wat is schoolontwikkeling? In het streven naar kwaliteitsvol onderwijs ben je als leraar

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Lerarenopleiding BACHELOR-NA-BACHELOR. Schoolontwikkeling.

ACADEMIEJAAR Lerarenopleiding BACHELOR-NA-BACHELOR. Schoolontwikkeling. Lerarenopleiding ACADEMIEJAAR 2018-2019 BACHELOR-NA-BACHELOR Schoolontwikkeling www.odisee.be/schoolontwikkeling Wat is schoolontwikkeling? In het streven naar kwaliteitsvol onderwijs ben je als leraar

Nadere informatie

Bedrijfsspel Ecoman Ondernemen in de praktijk voor laatstejaars secundair. Faculteit Economie & Management.

Bedrijfsspel Ecoman Ondernemen in de praktijk voor laatstejaars secundair. Faculteit Economie & Management. Faculteit Economie & Management Bedrijfsspel Ecoman Ondernemen in de praktijk voor laatstejaars secundair www.ecoman.be Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Op school ben ik directeur...

Nadere informatie

Bijblijven & evolueren

Bijblijven & evolueren Bijblijven & evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaten: Gelijke Onderwijskansen in de (groot)stad Leraar Nederlands voor anderstaligen Schoolmanagement ICT-coördinator

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject.

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject. ACADEMIEJAAR 2019-2020 VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject www.odisee.be Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs Denk je eraan

Nadere informatie

Postgraduaat Informaticamanagement

Postgraduaat Informaticamanagement Bijblijven & evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaat Informaticamanagement Academiejaar 2010-2011 Groepscentrum Permanente Vorming Waarom kiezen voor een postgraduaat?

Nadere informatie

Samenvattende bevindingen en overwegingen De NVAO steunt haar inhoudelijke besluitvorming op de onderstaande elementen uit het visitatierapport.

Samenvattende bevindingen en overwegingen De NVAO steunt haar inhoudelijke besluitvorming op de onderstaande elementen uit het visitatierapport. ,nvao w nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie es luit Accreditatiebesluit met een positief eindoordeel voor de opleiding Bachelor in het onderwijs: schoolontwikkeling (bachelor na bachelor) van

Nadere informatie

UDL Universitaire Dinsdag Lezingen

UDL Universitaire Dinsdag Lezingen UDL Universitaire Dinsdag Lezingen Programma 2010-2011 www.hubrussel.be/udl PROGRAMMA 12 oktober 2010: openingslezing Prof. em. dr. H. De Dijn Moet ethiek zich aanpassen aan (nieuwe) wetenschappelijke

Nadere informatie

Een huurovereenkomst afsluiten De Br ouckèreplein Campus Brussel - T'Serclaes Muntplein Campus Brussel - Hermes Campus Brussel - Erasmus Kathedraal

Een huurovereenkomst afsluiten De Br ouckèreplein Campus Brussel - T'Serclaes Muntplein Campus Brussel - Hermes Campus Brussel - Erasmus Kathedraal Op kot in Brussel Op kot of pendelen? Een moeilijke vraag. Als je ver van Brussel woont, is op kot gaan beslist een goed alternatief. Maar hoeveel kost dat? En waar kun je terecht? Naast het financiële

Nadere informatie

OOK VOOR STUDENTEN. Op kot in Brussel

OOK VOOR STUDENTEN. Op kot in Brussel OOK VOOR STUDENTEN Op kot in Brussel Op kot of pendelen? Een moeilijke vraag. Als je ver van Brussel woont, is op kot gaan beslist een goed alternatief. Maar hoeveel kost dat? En waar kun je terecht? Naast

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Zoek je ondersteuning in de zorg op maat van ieder kind in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Wil je je specialiseren in zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BUITENGEWOON onderwijs BRUGGE profiel De BanaBa Buitengewoon onderwijs is er voor iedereen die graag in het buitengewoon onderwijs zou willen werken, reeds werkt,

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2016-2017. Lerarenopleiding BACHELOR. in het Onderwijs: Kleuteronderwijs. www.odisee.be

ACADEMIEJAAR 2016-2017. Lerarenopleiding BACHELOR. in het Onderwijs: Kleuteronderwijs. www.odisee.be Lerarenopleiding ACADEMIEJAAR 2016-2017 BACHELOR in het Onderwijs: Kleuteronderwijs www.odisee.be Een verhaal dat jij schrijft Odisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Zoek je een bacheloropleiding die je ondersteunt in de zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd. Amsterdam Den Haag

Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd. Amsterdam Den Haag Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd Amsterdam Den Haag Onderwijs & Innovatie Masteropleiding Leren en Innoveren Het onderwijs is voortdurend in beweging. De ontwikkeling van talenten van kinderen

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding Academiejaar 2014/2015 bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Je ideale opleiding

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact Antwerpen E19 Kom kennismaken! Willebroek Antwerpen Dijle Hoogstraat Ijzerenleen O.-L.- Vrouwestraat Duffel F. De Mero Bruul destraat Keiz Lange Ridderstraat Dijle erstraat Speecqvest Zandpoortvest Station

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Nietconfessionele zedenleer

Nietconfessionele zedenleer NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2015/2016 Postgraduaat leraar basisonderwijs Nietconfessionele zedenleer Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat leraar basisonderwijs Niet-confessionele zedenleer

Nadere informatie

Onderwi Leren en Levensb

Onderwi Leren en Levensb Onderwi Leren en Levensb Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd Amsterdam Den Haag Onderwijs, Leren en Levensbeschouwing Masteropleiding Leren en Innoveren Het onderwijs is altijd in beweging. Kinderen

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding

Specifieke Lerarenopleiding Specifieke Lerarenopleiding www.hubrussel.be/slo ECONOMIE & MANAGEMENT Academiejaar 2009-2010 Aan de slag als leerkracht De Specifieke Lerarenopleiding (SLO) richt zich tot toekomstige leerkrachten economie

Nadere informatie

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE PROFIEL OPLEIDING VOOR WIE? Deze opleiding is bedoeld om mensen die reeds een diploma hebben behaald in een geïntegreerde, specifieke

Nadere informatie

blended traject voor werkstudenten combinatie van afstandsleren, les volgen, coaching en praktijk

blended traject voor werkstudenten combinatie van afstandsleren, les volgen, coaching en praktijk bachelor in kleuteronderwijs blended traject voor werkstudenten combinatie van afstandsleren, les volgen, coaching en praktijk Zeg eens eerlijk: wat is je échte ambitie? * Je hebt een toffe job, maar je

Nadere informatie

Nietconfessionele zedenleer

Nietconfessionele zedenleer NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 Postgraduaat leraar basisonderwijs Nietconfessionele zedenleer Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat leraar basisonderwijs Niet-confessionele zedenleer

Nadere informatie

Samenvattende bevindingen en overwegingen De NVAO steunt haar inhoudelijke besluitvorming op de onderstaande elementen uit het visitatierapport.

Samenvattende bevindingen en overwegingen De NVAO steunt haar inhoudelijke besluitvorming op de onderstaande elementen uit het visitatierapport. xvoao w n e d e rla n d s- vlaam se a ccre d ita tie o rg a n is a tie Besluit Accreditatiebesluit met een positief eindoordeel voor de opleiding Bachelor in het onderwijs: schoolontwikkeling (bachelor

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO 2015-2016

Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Lerarenopleiding Vorselaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Banaba in buitengewoon onderwijs

Banaba in buitengewoon onderwijs Banaba in buitengewoon onderwijs KHLeuven aangename KENNISMAKING Hallo! Misschien kennen we mekaar al, of misschien nog niet, maar één ding is zeker: heb je plannen om verder of bij te studeren, dan zit

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO

Verkorte trajecten BASO 1 Verkorte trajecten BASO 2018-2019 Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel bekeken. Bachelor in het Onderwijs: secundair onderwijs Voor:

Nadere informatie

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal studiepunten

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS. schoolontwikkeling

INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS. schoolontwikkeling INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS schoolontwikkeling 2018 2019 BACHELOR NA BACHELOR SCHOOL- ONTWIKKELING IETS VOOR JOU? WIE BEN JIJ? Je wil veranderingsprocessen

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Wil je je specialiseren in zorg op maat voor kinderen in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van iedere

Nadere informatie

Coach van Onderwijsprofessionals

Coach van Onderwijsprofessionals Coach van Onderwijsprofessionals Door de vele externe ontwikkelingen, in combinatie met de wens van professionals in het onderwijs om zich te blijven ontwikkelen, is er een enorme behoefte aan begeleiding

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master het zorgonderwijs? Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het hoger gezondheidszorg onderwijs (HGZO)? Of ben je werkzaam in de zorg en

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN Altijd

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens 23 april 2015 Verontschuldigd Kaat Delrue Greet Boeykens Roland Wagemans Jan Seys

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel VAKDIDACTISCHE STAGE Code: 10379 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 9 Studietijd: 225 à 270 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs brugge 2014-2015 profiel Wie mag de banaba buitengewoon onderwijs) volgen? 1. Iedereen met een bachelor kleuteronderwijs, lager of secundair

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Lieve Oosterlinck Gent docent pedagogische wetenschappen coördinator praktijk Ria Rombouts Antwerpen docent natuurwetenschappen coördinator praktijk Vlaamse

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lerarenopleiding Turnhout Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Gender en interculturaliteit

Gender en interculturaliteit ECTS-fiche: Gender en interculturaliteit Opleiding: Afstudeerrichting: Opleidingsonderdeel: Studiepunten (ECTS): 3 Taal: Plichtvak/keuzevak: Lerarenopleiding/ BA en MA Pedagogische wetenschappen Niet relevant

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

BACHELOR BACHELOR. schoolontwikkeling

BACHELOR BACHELOR. schoolontwikkeling BACHELOR NA BACHELOR schoolontwikkeling Je wil veranderingsprocessen in je school of scholengemeenschap begeleiden met kennis van zaken? Kies dan voor de Bachelor na bachelor in het onderwijs: schoolontwikkeling.

Nadere informatie

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche Mentorenvorming D1 Sessie 2 Elisa Vandenbussche Inhoud 1. Inhoudelijke informatie over de opleidingsonderdelen 2. Coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken 3. Competenties student en mentor

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD 2017-2018 HVA.NL/MP CREATING TOMORROW MASTER PEDAGOGIEK ALS PEDAGOOG OF LERAAR HOUD JE VAN JE VAK. MAAR NA ENKELE JAREN WERKEN KAN ER EEN MOMENT KOMEN DAT JE

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2016-2017. Lerarenopleiding BACHELOR. in het Onderwijs: Lager onderwijs. www.odisee.be

ACADEMIEJAAR 2016-2017. Lerarenopleiding BACHELOR. in het Onderwijs: Lager onderwijs. www.odisee.be Lerarenopleiding ACADEMIEJAAR 2016-2017 BACHELOR in het Onderwijs: Lager onderwijs www.odisee.be Een verhaal dat jij schrijft Odisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk verdieping en integratie Code E3 + E4 Lestijden 100 + 100 Studiepunten 9 + 9 Ingeschatte totale 300 studiebelasting (in

Nadere informatie

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014 Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven Academiejaar 2013-2014 Dienst Voortgezette Opleidingen KAHO Sint-Lieven, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent Preventieadviseur Basismodule

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221)

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1 K6 K2 K5 K3 K4 K1. Visie en strategisch beleid

Nadere informatie

2 Inleiding op de hoofdstukken 3, 4 en 5 21

2 Inleiding op de hoofdstukken 3, 4 en 5 21 Vooraf 11 1 Inleiding 15 Deel I Didactiek 19 2 Inleiding op de hoofdstukken 3, 4 en 5 21 3 De Voortgangsbespreking 27 3.1 Nieuwsgierig en gul met belonen 28 3.2 Nagaan hoe het werk zelfstandig gegaan is

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg. www.hubrussel.be/palliatieve. Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezondheidszorg. Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg. www.hubrussel.be/palliatieve. Hogeschool-Universiteit Brussel Gezondheidszorg Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg www.hubrussel.be/palliatieve Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Waarom een diploma Palliatieve Zorg behalen?

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

Lectoraat natuurbeleving en ontwikkeling kind

Lectoraat natuurbeleving en ontwikkeling kind Lectoraat natuurbeleving & ontwikkeling kind 1 Aanleiding Als kinderen van vijf tot twaalf jaar hun speelplek mogen kiezen, gaat de voorkeur voornamelijk uit naar braakliggende terreinen. Daarbij kijken

Nadere informatie

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Overzicht 1. Hervorming lerarenopleidingen 2. Educatieve masteropleidingen UHasselt 3. Opleidingsprofiel EM UHasselt 4. Opleidingsprogramma

Nadere informatie

Matrix L-schalen met werkkaders vanuit functiebeschrijvingen

Matrix L-schalen met werkkaders vanuit functiebeschrijvingen Matrix L-schalen met werkkaders vanuit functiebeschrijvingen - Werkgebieden - Speelruimte - Kennis/Vaardigheid - Contacten Algemeen Docent LB Docent LC 1 Docent LD Docent LE De werkzaamheden worden De

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Word jij leerkracht op de Tienerschool?

Word jij leerkracht op de Tienerschool? Word jij leerkracht op de Tienerschool? Op 1 september 2018 opent de Tienerschool van Anderlecht de deuren. Op 1 september 2019 is de Tienerschool van Schaarbeek aan de beurt. De vzw Sint-Goedele rekruteert

Nadere informatie

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten.

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. Inhouden en doelen van de opdrachten in de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. de student geeft 10 à 20 minuten

Nadere informatie

Een hobbelig parcours?

Een hobbelig parcours? Een hobbelig parcours? Succesfactoren en hindernissen bij praktijkonderzoek in schoolontwikkeling Banaba Schoolontwikkeling Odisee Ria.desadeleer@odisee.be een praktijkverhaal Marij Somers, pedagogisch

Nadere informatie

Opleiding bouwcoördinator

Opleiding bouwcoördinator Opleiding bouwcoördinator Werken als bouwcoördinator vraagt veel van een meester of juf. Naast de verantwoordelijk voor een groep ook nog een team aansturen. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede juf

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS 2018 2019 zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR ZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN IETS VOOR JOU? WIE

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

LOF voor de Leraar 2.0

LOF voor de Leraar 2.0 LOF voor de Leraar 2.0 Geef de LOF-leraar ruimte om de motor van onderwijsvernieuwing te kunnen worden Het LerarenOntwikkelFonds 1 Geef de LOF-leraar ruimte om de motor van onderwijsvernieuwing te kunnen

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

BACHELOR BACHELOR. schoolontwikkeling

BACHELOR BACHELOR. schoolontwikkeling BACHELOR NA BACHELOR schoolontwikkeling Wil je veranderingsprocessen in je school of scholengemeenschap begeleiden met kennis van zaken? Kies dan voor de Bachelor na bachelor in het onderwijs: schoolontwikkeling.

Nadere informatie