Traditioneel kennen we in de fotografie drie verschillende beeldverhoudingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Traditioneel kennen we in de fotografie drie verschillende beeldverhoudingen"

Transcriptie

1 Formaten: Eén probleem in de huidige fotografie, is het bestaan van verschillende beeldverhoudingen. Daar kan het traditionele midden- of half middenformaat nog bijkomen, dat van oudsher vierkant is (4x4 of 6x6) Verschillende beeldverhoudingen zijn sowieso actueel wanneer wij daar ook nog eens de moderne beeldschermverhoudingen bij betrekken. Als laatste is er dan nog het verschil in wereld tussen de fotoafdruk industrie en de papierfabrikant van printerpapier voor de grafische industrie. (A4 tjes enzo) Kortom hoe pas ik mijn fotobestand aan, aan het beschikbare afdrukformaat. Bij dit fenomeen spelen twee grootheden een rol: de beeldverhouding de absolute afmeting in cm of inches bij de gewenste resolutie. Standaard beeldverhoudingen. Traditioneel kennen we in de fotografie drie verschillende beeldverhoudingen 1:1 (middenformaat ) 2:3 (kleinbeeld, APS, Mamya 645) 3:4 (Olympus, digitale compacts) Voorbeelden van de meest populaire beeldverhouding 2:3 zijn afdrukformaten als 10x15cm, 20x30cm en 30x45cm. Ze zijn ontstaan uit de kleinbeeldfilm afmeting van 24x36mm. Deze film is op zijn beurt weer afgeleid van het 35mm bioscoop filmformaat. Ook het four/third formaat is populair en komt voor bij vele compact camera s, maar ook de spiegelreflexen van Olympus en Pentax kennen het formaat. Op papier hebben we het dan over 10x13cm,13x18cm, 15x21cm en 18x24cm. Alleen de laatste is zuiver 3:4, hetgeen betekend dat er altijd een klein randje verloren gaat. Een papieren afdruk formaat voor 1:1 formaten bestaat niet meer en men zal dus altijd een beeldaanvulling moeten doen om dit formaat afgedrukt te krijgen. Niet standaard verhoudingen: Nu het thuis afdrukken van foto s op een eigen printer nogal in zwang is geraakt doet zich het vreemde verschijnsel voor, dat de papier industrie zich absoluut geen rekenschap geeft van de gebezigde formaten in de foto-industrie. O,ja er zijn enkele printerpapieren voor thuisprinten, die een afmeting van 10x15cm hebben. Deze zijn bedoeld voor de instant printertjes zoals de Canon Selphy, maar kunnen ook gebruikt worden in de veel andere fotoprinters. Voor de rest produceert men A4tjes en A3+ velletjes van overigens de mooiste papiersoorten. Helaas is het nogal onaangepast, want een 20x30cm past net niet op A4. Een A4 is nl maar 29,6 cm. In een 3:4 verhouding zouden we er een 21x28cm afdruk op kunnen maken.

2 Nog meer vreemde verhoudingen: Is er in de papierindustrie nog sprake van een relatief eenvoudig stelsel, zo wordt de zaak nog gecompliceerder als we daar ook nog eens de beeldschermen bij betrekken. Om te beginnen kunnen beeldschermen nooit de resolutie aan die op papier gebruikelijk is. Waar op papier pixels per inch verbruikt worden, zijn op beeldschermen pixels per inch gebruikelijk. Bij een gelijk aantal pixels is op het scherm een afbeelding daarom altijd grofweg vier keer zo groot als op papier. Een groot aantal scherminstellingen gebruikt een 3:4 verhouding, zoals 800x600, 1024x768 of 1600x1200, maar overige instellingen zoals die van de breedbeeldschermen raken niet aan een standaard beeldverhouding en zullen dus nooit beeldvullend alle beschikbare beeldelementen kunnen laten zien. (1600x1050 heeft een exotische 32:21 verhouding bv) Ze staan bekend onder de 6:9 of 9:16 verhoudingen, maar deze worden in de fotografie niet gebruikt mar zijn meer voor film (full HD 1920x1050 ) Maatregelen: Er zijn nu twee benaderingen mogelijk om onze beelden aan te passen naar een bepaald afdrukformaat. De eerste is het beeld aanvullen totdat het dezelfde beeldverhouding heeft als het medium waarop het afgedrukt dient te worden. De tweede methode is er een stuk afsnijden dat we wel kunnen missen, ofwel een passende beelduitsnede maken. De laatste methode verdient de voorkeur, als het gaat om afdrukken voor een bepaald lijstje of passe partout, maar het kan natuurlijk zijn dat er absoluut geen pixel van het beeld gemist kan worden of dat men het vierkante formaat wil behouden. In dat geval zit er niets anders op dan de afbeelding aan te vullen. Beide methoden van formaataanpassing zullen we hier beschrijven. Voordat we overgaan tot het bespreken van de methodes, moet ik eerst even wat kwijt over de maximale afmetingen die mogelijk zijn met de data uit uw camera. Afgezien van alle andere eigenschappen van dat ding, wordt de maximale afdrukmaat bepaald door het aantal Mpix van de chip. Wil men dus altijd posters afdrukken, dan is het zaak een camera met heel veel megapixels te kopen. Daarnaast is het aantal pixels per maateenheid (resolutie) van belang. Bij een verbruik van 180 pixels per inch kun je nu eenmaal meer papier bedekken als wanneer je er 300 verbruikt. Voor een kwalitatief hoogwaardige afdruk, die van dichtbij bekeken wordt, dient de resolutie toch wel minstens 266ppi te zijn. Wil men het bestand groter afdrukken dan er pixels beschikbaar zijn, dan zullen er pixels bij verzonnen moeten worden. Wees hier heel zuinig mee, want de foto wordt daar niet scherper van. Het is echter wel een betere oplossing dan de resolutie verlagen. Aan het eind van dit stuk zal ik uitleggen hoe je het beste kunt Vergroten

3 Digitaal vergroten of verkleinen. In het oude optische proces werd een foto (negatief) meestal vergroot. Zo niet dan heette het een contactafdruk of een pasfoto, maar voor het overige gebruikte men een vergrotingsapparaat, dat net als een diaprojector het negatief projecteerde op een stuk fotopapier. In dat optische proces werden de beeldpunten (toen korrels geheten) minder of meer groter en was de resolutie dus omgekeerd evenredig met de vergroting. Omdat de beeldpunten bij geringe vergroting kleiner zijn is het beeld scherper. De scherpte neemt af naarmate de vergroting toeneemt. Daar is ook niet veel meer aan te doen, het is nu eenmaal een mechanisch gegeven. In het digitale proces echter verandert de afmeting van het beeldpunt (pixel) niet. Als we dus vergroten, moeten we er beeldpunten bijmaken, terwijl bij het verkleinen er beeldpunten moeten worden weg gegooid. In beide gevallen wordt de scherpte er niet beter op. De afbeelding is dus op zijn scherpst bij de natuurlijke afmetingen bij een bepaalde resolutie. Hoe groot een afdruk kan zijn bij de optimale scherpte kunnen we berekenen uit de hoeveelheid pixels en de afdrukresolutie. Omgekeerd kunnen we ook berekenen hoeveel pixels we nodig hebben om bij een bepaalde resolutie een papiertje te vullen van bepaalde afmetingen. Stel we drukken af met een resolutie van 300ppi (drukwerk) en we hebben een 10Mpix camera met een beeld verhouding van 2:3 dan is de optimale afdruk maat: B =2* ( 2/5 xv ) / 300 = 2* 2/5 * 3163 / 300 = 2530 / 300 = 8,4 inch H = 3 /2 * B = 3* 8,4 / 2 = 12,66 inch, of wel 21,4 x 32 cm. Dit is dus het natuurlijk afdrukformaat van een 10Mpix camera in 2:3 verhouding. Bij een compact camera met een 3:4 beeldverhouding wordt de formule: B = 2 * (3/7 x V ) / 300. = 9 inch H = 4 / 3 * B = 12 inch ofwel 22,9 x 30.5cm Bij deze natuurlijke afmetingen zal de foto op zijn scherpst worden afgedrukt. Het probleem is echter dat de genoemde maten niet in papier verkrijgbaar zijn en ook de afdrukkers (Hema,Blokker enz) er geen raad mee zullen weten behalve dat ze er stukken af beginnen te knippen om het op een standaard papiertje te krijgen. Is er dan echt geen sprake van vergroting? Eigenlijk wel, want op de beeldchip zijn de pixels veel kleiner dan op papier of beeldscherm. Zo is op een full-frame chip van 21mpix de resolutie 3880ppi. Bij afdruk worden de pixels dus zo n 12x vergroot Bij een 10Mpix APSC camera is dat zelfs 14x.

4 Workflow: Ons uitgangspunt is deze keer een 10,2 Mpix camera met een 3:4 beeldchip (compact). De foto willen we afdrukken op een formaat van 15x21cm. Stap 1: is te bepalen hoeveel beeldpunten we nodig hebben om het papier te vullen. We gebruiken een afdruk resolutie van 300 pixels per inch en berekenen dan hoeveel beeldpunten de grootste maat kost. In dit geval (21 /2,54) *300 = 2480 pixels. Bij de gestelde beeldverhouding 3:4 zou de kortste maat ons ¾ x 2480 = 1860 pix kosten. Daar zouden we 15,75 cm mee kunnen vullen. Dat is dus zeker genoeg voor 15cm. In totaal hebben we voor de afdruk 2480 x 1860 = of wel 4,6 Mpix nodig We kunnen er dus ruim vijf en een half miljoen weggooien. Jammer, want daarmee verdwijnt meer dan de helft aan beeldinformatie en dus scherpte. Maar daar hebben we het nu niet meer over. Stap 2: Voordat we de overbodige beeldpunten weggooien is het verstandig eerst de beelduitsnede te maken. Als we toch pixels weg moeten gooien, dan liever eerst de pixels waaraan we toch al geen behoefte hadden. Zoals al geconstateerd komen 3:4 en 15x21 in verhouding niet met elkaar overeen 15x21 is een 5:7 verhouding en er zal dus een randje van onze foto af vallen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat wij zelf bepalen welk randje dat dan is. Selecteer het rechthoekselectie tool uit de tools pallet van Photoshop en kies voor vaste verhoudingen en stel deze in op de verhouding van het papier. 5:7 in dit geval. Selecteer nu uit de foto het gewenste deel en maak de beeld uitsnede Met Afbeelding>Uitsnijden

5 Stap3: Omdat u bij deze afdrukgrootte meer dan de helft eraf mocht snijden, is het niet waarschijnlijk dat u nu de foto moet vergroten. Er moet nog steeds informatie af. Hiertoe openen we uit het menu Afbeelding> Afbeeldingsgrootte In het venstertje dat nu verschijnt zijn de afbeeldingseigenschappen m.b.t. de afmetingen te zien. Het bovenste paneel geeft de grootte in pixels weer terwijl het tweede paneeltje de afmetingen in cm geeft bij een gekozen resolutie (hier 300ppi) Zolang het bestand moet worden afgedrukt komen we niet aan deze resolutie. Het enige wat wij hoeven doen is bij de hoogte of breedte een nieuwe waarde in geven.

6 Ik heb hier de breedte op 15cm gezet. De hoogte paste zich automatisch aan, omdat de beeldverhouding nu eenmaal vast gelegd is bij het uitsnijden. Bij 15cm hoort automatisch 21cm. Je ziet ook dat mijn berekening voor de benodigde pixels correct is (2480 voor 21cm) Verder zie je dat ik wat verscherping van het verkleiningsalgoritme vraag, omdat ik door pixels weg te gooien onscherpte introduceer. Dat wordt een beetje bijgewerkt door de verscherping. Pas hier op, want tegelijkertijd kunnen er ongewenste bijeffecten optreden zoals artefacten en kleurshifts. In ieder geval is nu het bestand af te drukken op het door ons gewenste formaat, zonder dat de afdrukker nog de vrijheid heeft, er delen af te snijden. Het past immers precies. Verkleinen voor websites, en powerpoint Indien een foto bestemd is voor een presentatie op beeldscherm, dan dienen we eerst de resolutie een heel stuk terug te nemen. 300ppi is veel te veel en moet gereduceerd worden tot 72 of 92ppi om aansluiting te vinden bij de meest gangbare beeldschermresoluties. Er staat tegenover dat wij ons niet druk hoeven maken over de beeldverhouding. We zijn vrij om iedere gewenste beelduitsnede te maken en alleen als we het bestand beeldvullend willen presenteren hebben we te maken met de beeldverhouding van het scherm. Het is echter vandaag de dag niet eenvoudig vast te stellen wat die verhouding dan is. Er is een mix van de meest exotische laptop schermpjes to de nieuwe Full_HD schermen van 26 of nog groter. Mijn devies is; Doe lekker waar je zin in hebt en hou geen rekening met al die verschillende schermen. Resolutie verlagen: De eerste stap in het geschikt maken van afbeeldingen voor beeldscherm is dus de resolutie omlaag brengen. Om nog enigszins rekening te houden met oudere beeldschermen neem ik altijd 72 ppi, maar zo langzamerhand kan er beter 92 ppi verbruikt worden. Op moderne schermen worden de afbeeldingen anders wat klein. (x 0.78) Het afbeeldingsgrootte venstertje wordt weer geopend en het vinkje nieuwe pixels berekenen wordt uitgezet, waarna de nieuwe resolutie wordt ingegeven.

7 D D D Wat opvalt is dat onmiddellijk de afmetingen in cm enorm toeneemt. Dat is ook logisch, want we hebben niet het aantal pixels verminderd, maar ze groter gemaakt en dan heb je dus ook een grotere oppervlakte nodig om ze kwijt te kunnen. Nadat de nieuwe resolutie ingetyped is, zetten we het vinkje nieuwe beeldpixels berekenen weer aan, waarna het bovenste paneeltje weer vrij komt voor ingave van nieuwe waarden. Hiervan maken we gebruik omdat op beeldscherm centimeters niet zoveel zeggen en de afmetingen meestal in pixels gegeven worden. Dat maakt ze onafhankelijk van beeldschermgrootte.

8 We reduceren de afbeelding tot een hoogte van 600 pixels. Veel beeldschermen kunnen wel wat meer aan, maar hou rekening met beamers en TV schermen die vaak niet zoveel data kunnen hanteren. Ook als je publiceert op het web kun je maar beter niet zoveel data in je foto s stoppen. De kans op diefstal of ongeoorloofd gebruik wordt steeds groter. Dit is het resultaat, waarbij in ogenschouw moet worden genomen dat het eigenschappen venstertje niet kleiner geworden is. Let ook op dat ik nu geen verscherping gekozen heb voor de verkleining. Deze brengen we achteraf aan, omdat er nu zoveel data verloren is gegaan, dat we niet precies weten hoeveel verscherping tot een goed resultaat gaat leiden. Dat doen we dus met de hand.

9 Uit het menu wordt Filter>Verscherpen>Onscherp masker gekozen, waarna het volgende venstertje verschijnt.

10 Regel de verscherping naar smaak af, maar let goed op het ontstaan van artefacten. Tot slot nog een paar richtlijnen voor reductie: Applicatie Resolutie Pixelafmetingen voorkeur Fotoafdruk ppi Onbeperkt Geen of portret Word 150 ppi 500x376 liggend Powerpoint 92 ppi 800x533 liggend Web x400 liggend TV (bb)?? ni 720x480 liggend Over dots en pixels Het begrip resolutie is een beetje verwarrend. Er zijn applicaties die het over dpi hebben en anderen spreken van ppi. Wat is het verschil. Wanneer wij van resolutie spreken en daarbij een afbeelding op beeldscherm bedoelen, dan moeten wij spreken van pixels per inch of wel ppi. Een pixel bestaat echter altijd uit meerdere puntjes. Een beeldscherm bouwt de kleur immers op uit de drie kanalen rood, groen en blauw? Daardoor zijn er voor iedere pixel drie dot s nodig. Er is echter geen fabrikant die dit verschil specificeert. Spreekt men van dots, dan bedoeld men pixels Bij een printer kan het nog veel erger zijn. Stel dat voor iedere pixel die afgedrukt moet worden zes kleuren inkt gebruikt wordt. Dan heeft men voor iedere pixel dus zes dot s nodig. Stel nu dat we 300ppi afdrukken, dan betekent dat, de printer 1800dpi moet kunnen drukken. (6x300= 1800) In de praktijk worden dots en pixels nogal door elkaar gehaald en verkeerd gebruikt. Het is zaak zelf goed op te letten wat bedoeld wordt. Anderzijds is het niet de taak van de gebruiker zich hier al te veel zorgen om te maken. De meeste printerfabrikanten nemen de conversie van pixels naar dots voor hun rekening. Het lijkt er dan ook op dat de dot de printversie van de pixel is geworden. Veel succes Rob

Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het moeilijk en duur. Toch zouden we het meer moeten doen.

Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het moeilijk en duur. Toch zouden we het meer moeten doen. Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? maandag 17 april 2017, 14:41 door Michelle Peeters 8,924x gelezen 48 reacties Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het

Nadere informatie

Hoeveel DPI heb je nodig in je foto?

Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? maandag 17 april 2017, 14:41 door Michelle Peeters Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het moeilijk en duur. Toch zouden

Nadere informatie

Fotokring De Krakeling - Tutorials

Fotokring De Krakeling - Tutorials pagina 1 van 5 BEGRIJPENDE DIGITALE TAAL (deel II) Dpi, ppi, exif & dpi, resolutie, afdrukken, camera s (compact & spiegelreflex) printerresolutie, drukwerk, scannen. In deel I hebben we al kennis gemaakt

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Wanneer je fotografeert, dan kom je thuis met foto's op je geheugenkaartje. Je kunt dit netjes afwerken en op je Facebook of je

Nadere informatie

Pixels vs. Resolutie. Documentatie. Datum: Versie: 1.1

Pixels vs. Resolutie. Documentatie. Datum: Versie: 1.1 Pixels vs. Resolutie Documentatie Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Pixels vs. Resolutie De verwarring is nog steeds groot, wat betekenen deze termen nu eigenlijk en hoe krijgt u de beste weergave online en

Nadere informatie

Foto s afdrukken met je eigen printer

Foto s afdrukken met je eigen printer Foto s afdrukken met je eigen printer De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en

Nadere informatie

Pixels Het verschil tussen pixels en pixels!

Pixels Het verschil tussen pixels en pixels! Pixels Het verschil tussen pixels en pixels! Er zijn verschillende camera soorten, met verschillende aantal megapixels, maar ook met verschillende verhoudingen van sensor, zoals 3:2 en 4:3. Dit zijn de

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur.

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur. Inleiding. Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Het begrip pixel wordt in verschillende vakgebieden gebruikt waardoor niet iedereen onder een pixel hetzelfde verstaat. In de digitale

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM?

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? (Vrije vertaling van Ian Lyons lesbrief Adobe Photoshop Lightroom and compatibility with the Leopard Print System ) Met de

Nadere informatie

Wijzigingen Antivirus in 2008

Wijzigingen Antivirus in 2008 Onze 3 de nieuwsbrief van dit jaar. Ditmaal een onderwerp dat soms tot verwarring leid. Beeldschermen en hun verhoudingen tot o.a. films. Wijzigingen Antivirus in 2008 Zoals gewoonlijk zijn er een aantal

Nadere informatie

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 Inhoud 1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 2: Gereedschap 21 Introductie 22 Camera 22 Lenzen 29 Belichting 39 Accessoires 45 Samenvatting 55 3: Instellingen 57 Introductie

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan.

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. De stappen voor het beste eindresultaat. Begeleidend boekje bij workshop. Auteur: Olaf Oudendijk Versie: 1.0 Datum: mei 2010 Copyright: Olaf Oudendijk Olaf

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

Definities en onderwerpen

Definities en onderwerpen Definities en onderwerpen Essentiële vaardigheden: Het verschil tussen een macro-opname en een close-up. De betekenis van afbeeldingsmaatstaf. Het verband tussen vergroting en pixeldichtheid. De onderwerpen

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Van Pixel tot Dot. (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie

Van Pixel tot Dot. (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie marc-en-ciel.be - versie 1.0 - mei 2006 DISCLAIMER Hoewel de grootste zorg besteed werd aan

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN

DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN VAN PIXEL TOT PASSE-PARTOUT DOOR TON VAN BUSSEL 14 maart 2013 1. Opening 2. Pixel, Sensor 3. Keuzes maken inzake presentatie 4. ppi of dpi 5. Passe-partout Programma

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s 1. Inleiding PlantFocus heeft een eigen databank van meer dan 60.000 foto s. Deze foto s worden gratis ter beschikking gesteld op de website voor druk op etiketten. Indien u dat wenst kan u ook eigen foto

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

Foto s bestellen via Picasa

Foto s bestellen via Picasa Foto s bestellen via Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden

3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden 3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden Het formaat van een afbeelding wordt bepaald door het aantal pixels. Pixels zijn blokjes waaruit een afbeelding is opgebouwd. Wanneer u een origineel verkleint, haalt

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Wat is een digitale foto

Wat is een digitale foto Inleiding: basiskennis We beoefenen allemaal de fotografie in de hobbysfeer. Sommigen al jaren, anderen sinds kort. Maar we weten allemaal wat een camera is, en een computer, en een printer. We weten allemaal

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten CURSUS DIGITAAL ATELIER AFBEELDINGEN A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten A. Wat zijn digitale

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Afdrukken met eigen printer via Picasa

Afdrukken met eigen printer via Picasa Afdrukken met eigen printer via Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Bijsnijden in Picasa. Papiersnijder. Camerakader

Bijsnijden in Picasa. Papiersnijder. Camerakader Bijsnijden in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp een kleine rol en er zijn kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa 3.8NL.

Nadere informatie

Bestand / Nieuw Project. Afb. 1. Afb. 2

Bestand / Nieuw Project. Afb. 1. Afb. 2 Monopoly is het spel waarbij onroerend goed zo gunstig mogelijk gekocht, gehuurd of verkocht moet worden, zodat het bezit van de spelers toeneemt degene die het rijkst is, wordt uiteindelijk de winnaar.

Nadere informatie

Instructiereeks. Digitale Fototechnieken. Calibreren in de Praktijk afstemmen Beeldscherm - Printer Deel: 1 Intro. versie 1.

Instructiereeks. Digitale Fototechnieken. Calibreren in de Praktijk afstemmen Beeldscherm - Printer Deel: 1 Intro. versie 1. Instructiereeks Digitale Fototechnieken Calibreren in de Praktijk afstemmen Beeldscherm - Printer Deel: 1 Intro versie 1 (maart 2010 ) Auteur: Theo Smeets Eerst dit...! Van www.autiek.info/dft kun je een

Nadere informatie

IS DPI IETS MOEILIJKS?

IS DPI IETS MOEILIJKS? IS DPI IETS MOEILIJKS? Dit is informatie van algemeen belang! De letter D is de ook de beginletter van de mysterieuze afkorting DPI. Dat is weliswaar geen specifiek Picasa-onderwerp, maar getuige de vele

Nadere informatie

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Dit verhaal is toegespitst op gebruikers van de besturingssystemen MS-XP en MS-Vista. Ik ga ervan uit dat gebruikers van software op systemen als OS/2 en Linux voldoende

Nadere informatie

6 Foto s afdrukken en e-mailen

6 Foto s afdrukken en e-mailen Vroeger gingen mensen met een fotorolletje naar de winkel. Alle 24 of 36 foto s werden ontwikkeld en afgedrukt. Het was altijd spannend om de foto s op te halen en voor de eerste keer te bekijken. Sommige

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Fotobewerken PSP X Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Om met deze cursus aan de slag te gaan, hebt u naast het programma PSP X een digitale foto nodig. Misschien heeft u al een of meer foto's

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Hoe maak ik een reisverslag?

Hoe maak ik een reisverslag? Hoe maak ik een reisverslag? Van schoenendoos naar digitale presentatie Ben en Janneke van Kan Tien jaar geleden Foto s s werden afgedrukt door centrale (meestal vast formaat) Diapresentaties mogelijk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Definities en onderwerpen Hoofdstuk 2: Gereedschap

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Definities en onderwerpen Hoofdstuk 2: Gereedschap INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Definities en onderwerpen 2 Definities 3 Macro 3 AFbeeldingsmaatstaf 5 Sensorformaat 7 Pixeldichtheid 10 Samenvatting 13 Onderwerpen 16 Natuur 16 Sieraden 17 Producten 18 Techniek

Nadere informatie

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4?

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? Dertig pagina s met duidelijke aanwijzingen om je eerste stappen met Lightroom 4 te zetten. Allereerst zullen de belangrijke voorkeursinstellingen worden getoond. De voorbeelden

Nadere informatie

Bijsnijden. In Faststone image viewer Bijsnijden in Faststone image viewer 1

Bijsnijden. In Faststone image viewer Bijsnijden in Faststone image viewer 1 Bijsnijden In Faststone image viewer 6-3-2016 Bijsnijden in Faststone image viewer 1 Open Faststone image Viewer, en kies jou afbeelding die je bijsnijden wilt 6-3-2016 Bijsnijden in Faststone image viewer

Nadere informatie

Wonderen bestaan niet of toch...

Wonderen bestaan niet of toch... Cursus fotobewerking in Photoshop (lessen op 14-3, 21-3, 28-3, 4-4) Wonderen bestaan niet of toch... Allemaal welkom op deze eerste les, het doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in het digitaal

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

E-mail met foto s anders (met hulp van Picasa)

E-mail met foto s anders (met hulp van Picasa) E-mail met foto s anders (met hulp van Picasa) Dit is informatie van algemeen belang! Het verzenden van foto s per e-mail is nog steeds populair, maar wordt desondanks vaak fout gedaan. In E-mail 1 kun

Nadere informatie

Terug van vakantie, wat nu?? Werkgroep Senioren Assen September 2005

Terug van vakantie, wat nu?? Werkgroep Senioren Assen September 2005 Terug van vakantie, wat nu?? Werkgroep Senioren Assen September 2005 Digitale Foto s Naslagwerk presentatie Van deze presentatie is een naslagwerk beschikbaar in zip/pdf-formaat, formaat, inclusief alle

Nadere informatie

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Analoog vs Digitaal donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Programma De verschillende modules: De foto maken Mijn eerste afdruk Basis verbeteringen aanbrengen Geavanceerde bewerkingen De meest

Nadere informatie

Seamless pattern maken in Inkscape

Seamless pattern maken in Inkscape 1 Seamless pattern maken in Inkscape Op Youtube kwam ik een interessant filmpje tegen om op een eenvoudige manier seamless patterns of naadloze patronen te maken in Inkscape: Chris Hildenbrand - https://www.youtube.com/watch?v=mofll7b-fow

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2005 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Banner Via www.banners.uba.be willen we de UBA secties de gelegenheid geven op een eenvoudige manier zelf een banner te ontwerpen en tegen een gunstige

Nadere informatie

Paracetamol in het bloed

Paracetamol in het bloed Paracetamol in het bloed Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller, die in tabletvorm te koop is. Voor volwassenen zijn er tabletten die 500 mg paracetamol bevatten. Na het innemen van een tablet wordt

Nadere informatie

In een folder, en in mindere mate op een affiche zijn de volgende vragen van belang:

In een folder, en in mindere mate op een affiche zijn de volgende vragen van belang: Tips voor affiches en folders Bij het opmaken van affiches en fodlers zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. In dit documentje probeer ik een paar tips mee te geven die nuttig kunnen zijn als

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Afdrukken bestellen via Picasa

Afdrukken bestellen via Picasa Afdrukken bestellen via Picasa Start alfabetische serie over Picasa3 met de A van Afdrukken De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven.

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven. Intro Herhaling Wat ga je doen? Je gaat een flyer maken in InDesign, dubbelzijdig. Daarin moeten minimaal 3 foto s op 300 DPI op 100% in CMYK geplaatst zijn. In je flyer heb je alineastijlen gebruikt,

Nadere informatie

Cursus Mobjects freeware LES 3 Een zwaar lesje Photoshop

Cursus Mobjects freeware LES 3 Een zwaar lesje Photoshop Cursus Mobjects freeware LES 3 Een zwaar lesje Photoshop Voordat we verder gaan met onze montage,moeten we een woordje zeggen over de afbeeldingen die we gaan gebruiken. Als we foto s maken met ons fototoestel,gaan

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

aanleveringshandleiding

aanleveringshandleiding AANLEVERINGSHANDLEIDING aanleveringshandleiding De Hovel 46 5051 NR Goirle T 013-534 12 17 E drukwerk@gbg.nl Wij lopen vaak tegen het probleem aan dat bestanden niet juist worden aangeleverd. Daarom deze

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Hoe een foto aanleveren voor de website?

Hoe een foto aanleveren voor de website? Hoe een foto aanleveren voor de website? Het is de bedoeling om van de fotopagina's van onze nieuwe website een visitekaartje te maken voor Visueel. Gelieve rekening te houden met een correcte schrijfwijze

Nadere informatie

Collages maken in Picasa

Collages maken in Picasa Collages maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

H O O F D S T U K 1 T I P S B I J H E T P R I N T E N V I A E E N K L A S S I E K F O T O L A B O

H O O F D S T U K 1 T I P S B I J H E T P R I N T E N V I A E E N K L A S S I E K F O T O L A B O H O O F D S T U K 1 T I P S B I J H E T P R I N T E N V I A E E N K L A S S I E K F O T O L A B O W E L K E V E R H O U D I N G H E E F T M I J N F O T O T O E S T E L? Reflex toestellen (met verwisselbare

Nadere informatie

Afbeeldingen verkleinen compacte handleiding

Afbeeldingen verkleinen compacte handleiding Afbeeldingen verkleinen compacte handleiding Hoe zie je de afmeting van een afbeelding en hoe pas je deze aan? Je kunt de afmeting direct zien in de Eigenschappen, en vervolgens Details van een afbeelding.

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W 1 MATERIALEN EN AFMETINGEN De lasersnijder kan snijden en graveren. MATERIALEN DIE JE KAN GEBRUIKEN: Plaatmaterialen snijden Papier Karton Vivak Perspex Triplex/multiplex

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1. Deel 2

Inhoudsopgave. Deel 1. Deel 2 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Photo Express...15 Wat heeft u nodig?...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Volgorde van werken...18 Uw voorkennis...18 Deel 1 1. Uw digitale camera

Nadere informatie

Fotocollage maken en vormgeven

Fotocollage maken en vormgeven Fotocollage maken en vormgeven De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro

Nadere informatie

1. Dia s met tekst en afbeeldingen

1. Dia s met tekst en afbeeldingen 13 1. Dia s met tekst en afbeeldingen Een presentatie in PowerPoint wordt opgebouwd uit verschillende bladzijden die dia s worden genoemd. Om deze dia s er goed uit te laten zien, kunt u in PowerPoint

Nadere informatie

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus,

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus, Opmaakinstructies Proefschriften Geachte promovendus, Het door u in te leveren bestand van uw proefschrift moet voldoen aan technische eisen en het bij AUP gangbare formaat. Voor de technische verwerking

Nadere informatie

Introductie Kleurbeheer

Introductie Kleurbeheer Introductie Kleurbeheer Heb ik kleurbeheer nodig? Als uiteindelijke resultaat niet belangrijk is: Nee Als je genoeg tijd en geld hebt voor meerdere afdrukken: Nee Als het je niet uitmaakt hoe een ander

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Hoofdstuk 1 Je foto s Lightroom binnenkrijgen Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Goed, omdat je deze inleiding leest, neem ik aan dat je mijn korte waarschuwing hiervoor hebt gelezen. Je weet

Nadere informatie

2. Keuze uit (na)bestellen/downloaden via website of afkoop foto s geleverd op DVD.

2. Keuze uit (na)bestellen/downloaden via website of afkoop foto s geleverd op DVD. Mijn Prijzen zijn als volgt opgebouwd: 1. Fotowerk en standaard nabewerking. 2. Keuze uit (na)bestellen/downloaden via website of afkoop foto s geleverd op DVD. 3. Extra grafische nabewerkingen voor foto

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13.

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13. Inhoud Inleiding 9 Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13 1 Start 15 1.1 Voorkeuren resetten 16 1.2 Een nieuwe afbeelding

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie