Nieuwe koers Jaarverslag 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe koers Jaarverslag 2016"

Transcriptie

1 Nieuwe koers Jaarverslag 2016

2 Inhoudsopgave Inleiding Leden EPZ 2016 Initiatieven EPZ Bijdragen aan strategische initiatieven en trajecten Regiomonitor 2016 EPZ community

3 Inleiding Linco Nieuwenhuyzen & Tim Franken secretariaat EPZ Dit is het tweede jaarverslag van de EPZ, de economic board van Zuid-Holland. Hierin presenteren we een overzicht van de activiteiten en geboekte resultaten in Belangrijk thema in 2016 was de doorontwikkeling van de EPZ. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe koers die op 13 juni is vastgesteld: de EPZ bundelt kennis, bestuurskracht én netwerken vanuit bedrijfsleven, kennisinstellingen, clusters, netwerken en overheden ( board of boards ). Dit gebeurt op initiatieven die de ambitie van de regio realiseren: een real life testing ground op het gebied van voeding, gezondheid, maritieme- en logistieke vraagstukken, watermanagement en veiligheid. Onderdeel van de nieuwe koers is ook dat het secretariaat van de EPZ is verankerd binnen InnovationQuarter. Verder is de website vernieuwd. Centraal staan nu de initiatieven waar de EPZ zich op richt en de leden van de board. Deze nieuwe koers werpt vruchten af. Dit jaarverslag presenteert de meest in het oog springende initiatieven waarbij de EPZ betrokken was en is. Daarnaast hebben EPZleden en het secretariaat inhoudelijke bijdragen geleverd aan strategische discussies en trajecten in de regio en nationaal.

4 Leden EPZ 2016

5 Initiatieven EPZ De volgende initiatieven zijn mede vanuit de EPZ opgepakt en hebben geleid tot vervolgacties en resultaten: Regionaal Investeringsprogramma Roadmap Next Economy Feeding megacities Jaarconferentie Techniekpact Samenwerking Brainport en Zuid- Holland Sessie fieldlabs in Brussel REOS ruimtelijk-economische ontwikkelstrategie Randstad + Eindhoven Life Sciences & Health en European Medicines Agency Infradeal Zuid-Holland Campussen & facility sharing Kans op werk voor MBO2

6 Regionaal Investeringsprogramma bestuurlijke begeleidingsgroep: Adri Bom-Lemstra, Charlie Aptroot, Henri Lenferink, Richard Korteland, Henk Jagersma, Pancras Hogendoorn, Rinke Zonneveld MRDH heeft samen met Provincie Zuid-Holland, Leidse regio, Drechtsteden en EPZ het Regionaal Investeringsprogramma Investeren in vernieuwen opgesteld en overhandigd aan premier Rutte. Vanuit vier invalshoeken zijn investeringsprojecten uitgewerkt voor oa de campussen van Leiden en Delft, fieldlabs, OV-bereikbaarheid en duurzame woonwijken. De EPZ en haar leden bewaken de strategie, dragen via hun netwerken de urgentie uit van het programma en dragen waar mogelijk bij aan snelle realisatie. Het secretariaat en medewerkers van EPZ-leden nemen deel aan de werkgroepen Europa en Public Affairs.

7 Roadmap Next Economy November 2016 is de Roadmap Next Economy (RNE) opgeleverd; een verrijking van het regionaal Investeringsprogramma De Roadmap vloeit voort uit de City Deal die in 2015 is gesloten door de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gesteund door de Economische Programmaraad Zuidvleugel (EPZ). De RNE bevat een strategie en een actieprogramma dat inspeelt op de snelle ontwikkeling van internettechnologie en de overgang naar schone energie. Vijf transitiepaden staan centraal: smart digital delta, smart energy delta, circular economy, entrepreneurial region en next society. EPZ-leden en secretariaat hebben bij verschillende transitiepaden en via deelname aan de adviesraad input geleverd, verbindingen gelegd en gezorgd voor draagvlak. Bij de uitvoering van de RNE zal de EPZ op strategisch niveau de ambities en focus van RNE bewaken.

8 Feeding Megacities Bestuurlijk eigenaar: Martin van Gogh ism Adri Bom-Lemstra en Rinke Zonneveld Martin van Gogh heeft vanuit zijn eigen ondernemersachtergrond en vanuit Greenport Westland-Oostland Feeding megacities gepresenteerd: een agenda om de economische potentie van de greenports te benutten door te focussen op het voeden van de megacity West-Europa en dat concept internationaal te vermarkten. Nodig is krachtenbundeling, een ambitieuze kennis- en innovatieagenda en een gezamenlijke exportstrategie. De EPZ steunt de uitvoering van deze strategie; verschillende EPZ-leden helpen bij de realisatie vanuit hun eigen organisaties. Ook is deze visie verankerd in de Roadmap Next Economy.

9 Jaarconferentie Techniekpact Samen met MRDH, gemeente Rotterdam, Drechtsteden en ministerie EZ is op 18 april de jaarconferentie Techniekpact georganiseerd in Dordrecht en Rotterdam rond het thema: de mens centraal. Deelnemers waren ca. 300 experts en bestuurders uit heel Nederland, waaronder verschillende bewindspersonen. Deze conferentie is benut om de vele voorbeelden van goede samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in de etalage te zetten, zoals de RDM campus, de Duurzaamheidsfabriek, het maritieme cluster in de regio en de Infradeal Zuid-Holland. Daarnaast zijn via tal van workshops discussies aangezwengeld en coalities gebouwd rondom arbeidsmarktuitdagingen in o.a. onze regio.

10 Samenwerking Brainport & Zuid-Holland Tijdens het werkbezoek aan Eindhoven op 13 juni hebben EPZ en Stichting Brainport een verklaring getekend: Samen sterk voor een innovatief en concurrerend Nederland. Samen zetten EPZ en Stichting Brainport zich in voor meer investeringen in kennis en innovatie, verdere impulsen voor startende bedrijven met groeipotentieel, talentontwikkeling, goede bereikbaarheid van economische toplocaties en knooppunten. Deze punten zijn geadresseerd in onder andere REOS en worden verder in de lobby samen opgepakt. Daarnaast is samenwerking geïntensiveerd op thema s verbonden aan de Roadmap Next Economy zoals slimme mobiliteit en fieldlabs.

11 Event fieldlabs Brussel Bestuurlijk eigenaar: Bas Verkerk in samenwerking met Adri Bom-Lemstra en Ferrie Förster Op 14 juni organiseerde de EPZ samen met provincie Zuid-Holland, TNO, TU Delft en gemeente Delft een event over fieldlabs in Brussel voor experts uit andere Europese regio s en de Europese Commissie, en leden van het Europees parlement. De regio heeft, aan de hand van de voorbeelden FreshTeq en Green Village laten zien dat fieldlabs een grote bijdrage kunnen leveren aan Europese uitdagingen en dat onze regio als real life testing ground werk van maakt. In het vervolg heeft de regio met de experts en Europarlementariërs gesproken over hoe het Europees instrumentarium beter kan aansluiten op wat nodig is om fieldlabs te ontwikkelen en van elkaar te leren.

12 Ruimtelijk-Economische Ontwikkel Strategie (REOS) Bestuurlijk eigenaar: Adri Bom-Lemstra, Ab van der Touw Het Rijk en de bestuurders en de Economic boards van de Noordelijke- en Zuidelijke Randstad en Brainport Eindhoven hebben op 18 juni de intentieverklaring Ruimtelijk-Economische Ontwikkel Strategie (REOS) getekend. Doel is om de concurrentiekracht van Nederland te versterken door ruimtelijk-economische maatregelen. Focus ligt op het versterken van campussen en toplocaties zoals Leiden BioScience Park, Den Haag Central Innovation District, de Rotterdamse haven en de Greenports. Daarbij gaat het om goede inbedding van deze toplocaties in regionale en internationale netwerken; en verdichting rond knooppunten van openbaar vervoer, zoals Rotterdam CS. Het EPZ-secretariaat maakte deel uit van het team dat deze strategie heeft opgesteld.

13 Life Sciences Health & European Medicines Agency Bestuurlijk eigenaar: Pancras Hogendoorn, Carin Huibers Pancras Hogendoorn, lid Raad van bestuur van LUMC, heeft de regeneratieve geneeskunde propositie gepresenteerd als een belangrijke economische kans voor de regio. De EPZ zal de RegMed XB propositie in de nationale wetenschapsagenda ondersteunen. De leden zullen zich inzetten om de regio te positioneren als nationaal en Europees valorisatiecentrum voor regeneratieve geneeskunde en Leiden Bioscience Park als hét Bioscience park van Nederland. EPZ steunt de inzet om het European Medicines Agency aan te trekken en leden zijn bereid inzet te leveren. InnovationQuarter en Gemeente Leiden hebben het initiatief genomen om de regionale lobby hiervoor te organiseren.

14 Infradeal Zuid-Holland: van bijstand naar baan Bestuurlijk eigenaar: Maarten Struijvenberg, Liesbeth Spies, Pierre Heijnen, Maxime Verhagen Op 12 september hebben twintig bestuurders vanuit de bouw- en infrabranche, overheden, onderwijsinstellingen en de EPZ de Infradeal Zuid- Holland getekend in Alphen a/d Rijn. De partners creëren komende jaren 300 opleidingsplekken voor m.n. jongeren in de bijstand door gebundelde inzet van social return -verplichtingen op infraprojecten van overheden. Ook wordt via deze deal ingezet om het SROI-beleid (social return on investment) meer gelijk te trekken in de regio zodat het voor bedrijven eenvoudiger wordt en het beleid effectiever. Aan de basis van de Infradeal Zuid-Holland ligt een vergelijkbaar initiatief in Drechtsteden dat via de EPZ, samen met Bouwend Nederland, is opgeschaald naar heel Zuid-Holland.

15 Campussen & facility sharing Bestuurlijk eigenaar: Frank Teeuwisse, Carin Huibers, Robert Strijk, Victor Elsendoorn In 2014 is vanuit de EPZ de werkgroep Campussen gestart. Na een eerste inventarisatie is besloten langs twee lijnen mogelijkheden voor actie vanuit EPZ te identificeren: facility sharing en versterken van het ecosysteem van campussen. In november 2016 is besloten dat de EPZ zich richt op twee zaken: Versterking campussen van nationaal belang in de regio: Delft en Leiden. De EPZ blijft deze campussen steunen op basis van concrete vragen. Generieke knelpunten en uitdagingen die spelen bij meerdere hotspots/bottom-up initiatieven en bedrijfscampussen zoals bijvoorbeeld de financiering van de fieldlabinfrastructuur. De EPZ heeft geconstateerd dat er geen rol ligt voor de EPZ om facility sharing op te pakken. De verschillen tussen de faciliteiten zijn te groot om regiobreed een gemeenschappelijke actie te ontwikkelen die echt synergie oplevert.

16 Meer kans op werk voor MBO 2 bestuurlijk eigenaar: Luc Verburgh Luc Verburgh, voorzitter van het College van Bestuur van Zadkine, heeft voorgesteld te experimenteren met structurele maatregelen om de kans op werk voor MBO 2 studenten te vergroten. Momenteel is de werkloosheid onder MBO 1 en 2 studenten al twee keer zo hoog als onder MBO 3 en 4. Door het verder verdwijnen van routinematig werk wordt deze uitdaging alleen maar groter. Dit is een urgent probleem: 1 op de 10 studenten start op dit niveau. Een coalitie vanuit de EPZ gaat samen met regionale partners en zo mogelijk ook het Rijk experimenten uitwerken en uitvoeren. Dit wordt opgepakt als onderdeel van het transitiepad Next Society van de Roadmap Next Economy.

17 Bijdragen aan strategische discussies en trajecten (1) Het secretariaat neemt namens de EPZ deel aan strategische discussies en trajecten en levert input voor onderzoeken om zo de in de EPZ uitgezette lijnen te verankeren en uit te dragen. In 2016 is bijgedragen aan de volgende nationale initiatieven: Vervolgadvies SER-agenda Stad: dit advies richt zich op het functioneren van regionale infrastructuren rondom de driehoek economie onderwijs arbeidsmarkt en hoe deze kunnen bijdragen aan het versterken van de economische kracht van stad en regio. MIRT onderzoek bereikbaarheid Rotterdam Den Haag: vanuit het Meerjarenprogram-ma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is in 2015 een onderzoek gestart naar goede bereikbaarheid in de toekomst in samenhang met opgaven op het gebied van wonen, werken, natuur, ruimtelijke kwaliteit en economie. Nationale omgevingsvisie: Medio 2015 heeft het Kabinet het startsein gegeven voor het ontwikkelen van een Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Deze wordt de langetermijnvisie van het Rijk op de noodzakelijke en de gewenste ontwikkelingen van de fysieke leefomgeving. Provincie Zuid-Holland coördineert de regionale inzet; via die route en via REOS is het EPZ-secretariaat betrokken. Make it in the Netherlands: dit OCW-programma richt zich zowel op aantrekkelijker weten regelgeving om internationale studenten te behouden voor de Nederlandse arbeidsmarkt als regionale acties om studenten hierbij te helpen.

18 Bijdragen aan strategische discussies en trajecten (2) Het secretariaat neemt namens de EPZ deel aan strategische discussies en trajecten en levert input voor onderzoeken om zo de in de EPZ uitgezette lijnen te verankeren en uit te dragen. In 2016 is bijgedragen aan de volgende regionale initiatieven: Maritieme topregio Drechtsteden: in opdracht van het Drechtsteden-bestuur brengt Atelier Drechtsteden in kaart waar kansen liggen om de sociale-economische positie van de maritieme topregio verder te versterken. Delft Herstelt: het advies van commissie Deetman hoe Delft een vitale en aantrekkelijke stad kan blijven met gezonde financiën. Talent Matching: MRDH heeft, in afstemming met gemeente Rotterdam, gemeente Den Haag, InnovationQuarter en EPZ, onderzoek laten uitvoeren naar initiatieven die internationaal talent matchen met werkgevers. Doel van het onderzoek was het versterken van de kennisbasis; een staalkaart van bestaande initiatieven en hun werking en effect; en handelingsperspectief over de mogelijkheden om vanuit de overheid en triple helix talentmatching te verbeteren. Provinciale Energie-agenda Watt anders: deze agenda is op 12 oktober door provinciale staten vastgesteld en geeft aan welke ambities de provincie heeft om de transitie van fossiele naar schone bronnen te bevorderen, welke strategieën daarbij gevolgd worden en welke instrumenten worden ingezet.

19 Regiomonitor 2016 Op het jaarevent van InnovationQuarter op 20 juni presenteerden de EPZ, InnovationQuarter, MRDH en Provincie Zuid-Holland de Regiomonitor Naast een beknopte publieksversie is er een uitgebreide publicatie opgeleverd met daarin de belangrijkste trends en analyses over onze regionale economie. Deze economische intelligence dient o.a. als input voor de monitoring van de ambities uit het Regionale Investeringsprogramma. Voor meer info zie:

20 EPZ community Vergaderingen EPZ 2016 Leiden 8 maart High Tech Campus Eindhoven 13 juni Dutch Innovation Factory 1 september Tomatoworld 28 november

21 EPZ community Operationeel netwerk In 2016 heeft het EPZ-secretariaat het contact geïntensiveerd met het operationeel netwerk: de adviseurs en ondersteuners van de EPZ-leden. Op 12 januari kwam het netwerk bij elkaar in de Haagse Toren om terug te blikken op de resultaten en werkwijze in 2015 en te brainstormen over aanscherping van de koers van de EPZ. De uitkomsten zijn meegenomen in de nieuwe koers die op 13 juni is vastgesteld. Op 23 november was het netwerk te gast bij LDE, de samenwerking tussen de TU Delft, Erasmus Universiteit, en Universiteit Leiden. In de bibliotheek van de TU Delft is de nieuwe koers van de EPZ gepresenteerd en is besproken hoe het netwerk kan bijdragen aan het succes en resultaat van deze koers.

22 EPZ community Twitter 2016

23 WTC The Hague, 3e verdieping Prinses Margrietplantsoen BR DEN HAAG T: E: W: EPZuidvleugel.nl december 2016

Nieuwe koers resultaten 2016

Nieuwe koers resultaten 2016 Nieuwe koers resultaten 2016 Initiatieven De volgende initiatieven zijn vanuit de EPZ opgepakt en hebben geleid tot vervolgacties en resultaten: Regionaal Investeringsprogramma Feeding megacities Jaarconferentie

Nadere informatie

Focus op groei Jaarverslag 2017

Focus op groei Jaarverslag 2017 Focus op groei Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 2. SPEERPUNTEN 3. OVERIGE INITIATIEVEN 4. AMBASSADEUR 5. INTELLIGENCE 6. EBZ COMMUNITY 1. Inleiding Een nieuwe naam, een aangescherpte focus en

Nadere informatie

Adaptieve Gebiedsagenda / Investeringsprogramma. Victor / Klaas

Adaptieve Gebiedsagenda / Investeringsprogramma. Victor / Klaas Adaptieve Gebiedsagenda / Investeringsprogramma Victor / Klaas Ondertussen in de regio Roadmap Next Economy Oeso-rapport Investeringsprogramma / Tordoir Real Life Testing Ground NOA / NOVI REOS Monitor

Nadere informatie

Adviescommissie EV. 21 november 2018

Adviescommissie EV. 21 november 2018 Adviescommissie EV 21 november 2018 MRDH event vrijdag 30 november, 12.00 18.30 uur Aanmelden via de website: www.samenwerkenmaaktsterker.nl Werkbezoeken: Hellevoetsluis - Historisch centrum en Droogdok

Nadere informatie

Investeringsstrategie MRDH

Investeringsstrategie MRDH Investeringsstrategie MRDH Aanleiding De economische ontwikkeling van de MRDH blijft achter bij die van Amsterdam en Eindhoven en zeker bij die van andere Europese metropolitane regio s Agenda Economisch

Nadere informatie

Ondernemend de toekomst in Jaarverslag 2018

Ondernemend de toekomst in Jaarverslag 2018 Ondernemend de toekomst in Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave 1. VOORUITBLIK EN TERUGBLIK 2. DOORONTWIKKELING EBZ 3. ECONOMISCHE SPEERPUNTEN 4. VESTIGINGSKLIMAAT 5. INTELLIGENCE 6. EBZ COMMUNITY 1. Vooruitblik

Nadere informatie

Infra Deal Zuid-Holland

Infra Deal Zuid-Holland Infra Deal Zuid-Holland 300 duurzame werk-opleidingsplekken uit aanbestedingen infraprojecten 12 september 2016 Pagina 1 van 7 Intentieverklaring Infra Deal Zuid-Holland: 300 duurzame werk-opleidingsplekken

Nadere informatie

Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS)

Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) versterking internationale concurrentiekracht Noordelijke en Zuidelijke Randstad & Brainport Eindhoven RE(OS)FLECTIES Utrecht, 3 maart 2016 ir. Harry van

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Regionaal Platform 20 april 2016

Regionaal Platform 20 april 2016 Regionaal Platform 20 april 2016 Programma Tijd Activiteit 13.00 uur Opening en welkom 13.15 uur Strategische agenda s metropoolvorming Door Staf Depla 14.00 uur Bereikbaarheidsopgave - stand van zaken

Nadere informatie

Vergadering: 17 november 2016 Agendapunt: 13. Aan de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat,

Vergadering: 17 november 2016 Agendapunt: 13. Aan de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat, Vergadering: 17 november 2016 Agendapunt: 13 Onderwerp: Roadmap Next Economy Van: Hans Beekman Datum: 11 november 2016 Telefoonnummer: 06-20000251 Aan de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat,

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

HINDERNISSEN bedrijfsleven Zuidvleugel. Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014

HINDERNISSEN bedrijfsleven Zuidvleugel. Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014 Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014 Fundamentals Onvoldoende innovatiekracht MKB Zuidvleugel Triple helix samenwerking op bestuurlijk

Nadere informatie

M E M O. Grote Marktstraat 43 Postbus CB Den Haag. Telefoon Internet:

M E M O. Grote Marktstraat 43 Postbus CB Den Haag. Telefoon Internet: Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl Bankrekeningnummer: NL96 BNGH 0285 1651 43 M E M O KvK nummer:62288024 Aan Colleges

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: F.L. de Vogel 070-441 63 16 Fl.de.vogel@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl Metropoolregio Rotterdam Den Haag Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl 2 3 Metropoolregio by night feb 2012 4 Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad

Nadere informatie

Adviescommissies VA & EV MRDH

Adviescommissies VA & EV MRDH ANALYSE- & OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT ONDERZOEK BEREIKBAARHEID ROTTERDAM DEN HAAG Adviescommissies VA & EV MRDH 12 april 2017 Investeringsstrategie MRDH RIJK -> MIRT: Samenhang strategische trajecten

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013 Public Affairs Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad 2040 5 november 2013 Public Affairs Directeur Ruimtelijk-Economische Strategie de heer Ten Dolle Inhoud Onduidelijkheid terminologie Resultaten Toekomst

Nadere informatie

Proces MRA agenda II. 28 juni 2018 Ilknur Dönmez

Proces MRA agenda II. 28 juni 2018 Ilknur Dönmez Proces MRA agenda II 28 juni 2018 Ilknur Dönmez 3-7-2018 1 Lang geleden... 2014 Stadsregio naar Vervoerregio; Convenant, MRA bureau Februari 2016: lancering ruimtelijk- economische Actie agenda 2016-2020

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Partner in acquisitie

Partner in acquisitie Bureauprofiel Partner in acquisitie Introductie Ontstaan in 2005 uit NFIA en NDL Kantoren in Den Haag en Austin, TX (USA) Expert op het gebied van marketing, acquisitie en locatiekeuze Opdrachtgevers in

Nadere informatie

Roadmap Next Economy. Hans Beekman

Roadmap Next Economy. Hans Beekman Roadmap Next Economy Hans Beekman Aanleiding Roadmap Next Economy Economische potentie wordt onvoldoende benut Versterken regionale samenwerking noodzakelijk (OESO) Eenduidige toekomstbestendige economische

Nadere informatie

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad 2040 (Structuurvisie Rijk, 2008/09) Herwaardering belang steden voor economie Randstad geen samenhangende metropool

Nadere informatie

ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN. Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur

ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN. Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN VOORNE-PUTTEN Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur INHOUD Inleiding 5 De kracht van Voorne-Putten 6 Thema 1: duurzame en bereikbare

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten () Bijlagen 3 Onderwerp

Nadere informatie

Regionaal campusnetwerk. Anne Sanders MRDH

Regionaal campusnetwerk. Anne Sanders MRDH Regionaal campusnetwerk Anne Sanders MRDH 10-10-2018 Introductie Focus op bepaald type campussen: - Structureel samenwerkingsverband tussen onderwijsinstelling en bedrijfsleven; - Opgezet rondom een afgebakend

Nadere informatie

Adviescommissie Vervoersautoriteit woensdag 6 juni 2018, uur

Adviescommissie Vervoersautoriteit woensdag 6 juni 2018, uur AGENDA Adviescommissie Vervoersautoriteit woensdag 6 juni 2018, 19.30 20.30 uur Locatie: zaal A, MRDH Westersingel 12, Rotterdam Parkeren: kan op het parkeerterrein van de MRDH. Ingang via de poort naast

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden Economie op een rij

Samenwerkingsverbanden Economie op een rij Samenwerkingsverbanden Economie op een rij Factsheet Bedrijvenbeleid/topsectoren Doel Contactpersoon Ministerie EL&I: Dhr. M. Snippe??? Factsheet Gebiedsagenda Zuidvleugel Doel Contactpersoon Factsheet

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom:

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom: Verzoek VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District De A16 is voor de Metropoolregio en de Randstad een belangrijke verbinding met Antwerpen,

Nadere informatie

Rotterdam The Hague Innovation Airport

Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Hybride en elektrisch vliegen Foto Pipistrel Rotterdam The Hague Airport positioneert zichzelf als internationale proeftuin

Nadere informatie

Woon- en leefklimaat Zuid-Holland vanuit bedrijfsoptiek

Woon- en leefklimaat Zuid-Holland vanuit bedrijfsoptiek Woon- en leefklimaat Zuid-Holland vanuit bedrijfsoptiek Den Haag, 1 juni 2015 Agenda 1 Kader: relatie wonen-werken 2 Opzet onderzoek 3 Werkgelegenheid 4 Waardering woon- en leefklimaat 5 Rol woon- en leefklimaat

Nadere informatie

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Zeeuws Vlaanderen. 22 juni 2017

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Zeeuws Vlaanderen. 22 juni 2017 Campus Zeeland Regiobijeenkomst Zeeuws Vlaanderen 22 juni 2017 1 Agenda 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken 4. Versterken hele onderwijskolom 5. Financiering 6. Conclusies

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Stedelijke regio s Samen Sterk

Stedelijke regio s Samen Sterk Stedelijke regio s Samen Sterk De grote steden, provincies en het rijk zetten samen schouders onder concurrentiepositie NL Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) voor de Noordelijke Randstad,

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Carrousel Drechtsteden Fysiek

Carrousel Drechtsteden Fysiek Carrousel Drechtsteden Fysiek Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Alblasserdam 2 oktober 2012 Proces Zuidvleugel: Economische Agenda Zuidvleugel November 2011: Economische Agenda

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Holland Rijnland

Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Holland Rijnland Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Holland Rijnland De aanleiding Metropoolregio by night feb 2012 Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad 2040 (Structuurvisie Rijk, 2008/09) Herwaardering

Nadere informatie

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad, Bestuur Besturing Strategie Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Samenwerkingsprojecten provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Samenwerkingsprojecten provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Contact H. Lesschen T 8217 h.lesschen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Provinciale

Nadere informatie

Collegeadvies (verkort) *

Collegeadvies (verkort) * Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Collegeadvies (verkort) 17.07506* Portefeuillehouder: F. Buijserd Opgesteld door: Koos Alebregtse, afdeling Directie Collegevergadering: 18 april

Nadere informatie

Datum: Adviserend

Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Versterken techniekonderwijs Holland Rijnland 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Het cofinancieringsfonds Holland

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl Hierbij ontvangt u de Update Maritime Delta Geachte heer, mevrouw, Via deze Update Maritime Delta ontvangt u een overzicht van een aantal succesvolle resultaten die samen met de partners van Maritime Delta

Nadere informatie

WELKOM VOORNE-PUTTEN

WELKOM VOORNE-PUTTEN WELKOM VOORNE-PUTTEN Welkomstwoord Commissaris van de Koning Jaap Smit Programma 19.00 Welkomstwoord 19.15 Presentaties workshops 19.40 Ronde 1 workshops 20.10 Pauze en wisseling workshops 20.20 Ronde

Nadere informatie

presentatie Investeren in Vernieuwing chronologisch mediaoverzicht 5-7 juli 2016

presentatie Investeren in Vernieuwing chronologisch mediaoverzicht 5-7 juli 2016 presentatie Investeren in Vernieuwing chronologisch mediaoverzicht 5-7 juli 2016 Bestuurs- en Concernondersteuning, Nils van Dam Rijksoverheid.nl, 5 juli 2016 1 AD Den Haag, 6 juli 2016 2 ANP, 6 april

Nadere informatie

Anna Van Raes^e'tstraat 37' Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden. ' ééé Midden-Delfland tio.s^so-.,.. f(0,5) ^ ::

Anna Van Raes^e'tstraat 37' Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden. ' ééé Midden-Delfland tio.s^so-.,.. f(0,5) ^ :: m HIP^PI GGHlGCntG Anna Van Raes^e'tstraat 37' Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden ' ééé Midden-Delfland tio.s^so-.,.. f(0,5)3809992 ^ :: g e m e e n t e @ m i d d e n d e l f l a n d. n l, I w w w. m i d d

Nadere informatie

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen Het gebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen heeft betrekking op de band in de stad Utrecht vanaf A12-zone, via Merwedekanaal

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten DOS-2018-0005807 Bijlagen

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Statenvoorstel. Subsidieverlening TNO - Open Innovatie Centrum Well technology en Warmte

Statenvoorstel. Subsidieverlening TNO - Open Innovatie Centrum Well technology en Warmte Statenvoorstel Vergadering Februari 2019 Nummer 7172 Vergaderdatum GS: 22 januari 2019 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 20 februari 2019 Documentnummer: PZH-2019-677710616 Onderwerp

Nadere informatie

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen. Bruinisse, 20 juni 2017

Campus Zeeland. Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen. Bruinisse, 20 juni 2017 Campus Zeeland Regiobijeenkomst Schouwen Duiveland en Tholen Bruinisse, 20 juni 2017 1 Agenda 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken 4. Versterken hele onderwijskolom (onderwijs

Nadere informatie

Economisch Manifest. Noord-Limburg

Economisch Manifest. Noord-Limburg Noord-Limburg Inleiding In de vorm van een Plan van aanpak programma Greenport Venlo heeft de Provincie najaar 2014 haar visie gegeven op de koers die men voor Noord-Limburg van belang acht: het komen

Nadere informatie

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016 Workshop Leertuin Maritieme Economie 23 november 2016 Facts en figures (Maritime Delta regio) Potentieel AV 2025 Maritieme maakindustrie 4.690 fte (bron: ETM regio AV) Facts en figures (Maritime Delta

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Concept Agenda Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat Vergadering 14 april 2016

Concept Agenda Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat Vergadering 14 april 2016 Concept Agenda Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat Vergadering 14 april 2016 Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Ons kenmerk Bijlagen

Nadere informatie

B en W nr d.d Consultatie Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Economie en Bereikbaarheidsagenda

B en W nr d.d Consultatie Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Economie en Bereikbaarheidsagenda B en W nr. 14.0923 d.d. 14-10-2014 Onderwerp Consultatie Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Economie en Bereikbaarheidsagenda Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Brief aan Bestuursforum Metropoolregio

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg)

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape OmgevingslabXL 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape..? Van traditionele ordening. Economie Ecologie Sociaal naar nieuwe economische dragers. Dat verdient beter

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/

Evaluatie O&O-fonds. Algemeen Bestuur. Datum 9 december 2015 RWB/AB/AR/ Evaluatie O&O-fonds Aan Algemeen Bestuur Datum 9 december 2015 Status Kenmerk Besluit RWB/AB/AR/2015-0674 INLEIDING Op 8 juli heeft het Algemeen Bestuur aangegeven om in haar overleg van 9 december 2015

Nadere informatie

de gemeenteraad Rm BSD/ RIS maart 2016 Territorial Review Metropolitan Region Rotterdam The Hague

de gemeenteraad Rm BSD/ RIS maart 2016 Territorial Review Metropolitan Region Rotterdam The Hague de gemeenteraad Rm 2016.092 BSD/2016.208 RIS 293020 14070 22 maart 2016 Territorial Review Metropolitan Region Rotterdam The Hague The Metropolitan Region Rotterdam The Hague In een omvangrijk rapport

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

Naar een netwerk Zuidelijke Randstad Een eerste stap in het veranderen van de overheidssamenwerking op het niveau van de Zuidvleugel van de Randstad

Naar een netwerk Zuidelijke Randstad Een eerste stap in het veranderen van de overheidssamenwerking op het niveau van de Zuidvleugel van de Randstad Naar een netwerk Zuidelijke Randstad Een eerste stap in het veranderen van de overheidssamenwerking op het niveau van de Zuidvleugel van de Randstad Victor Dobbe, secretaris/(programma)manager Zuidvleugel

Nadere informatie

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Verstedelijking Zuidelijke Randstad Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Leiden Rotterdam Inhoud Stedelijke vraag Ruimtelijke kansen Woningbouwplanning Druk op woningmarkt Regionale afstemming Samenwerking

Nadere informatie

MRA agenda Metropolitaan landschap. Regiopodium 24 september 2018

MRA agenda Metropolitaan landschap. Regiopodium 24 september 2018 MRA agenda Metropolitaan landschap Regiopodium 24 september 2018 1 MRA actie agenda 2016-2020 Ruimte geven aan wonen en werken Slimmer en innovatiever werken De leefkwaliteit verbeteren Versnellen van

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat

Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat Aanvrager project: Gemeente: Delft Contactpersoon: R de Groot Emailadres: rdgroot@delft.nl Telefoonnummer: 06-53121727 IBAN: NL21 BNGH 0285001787

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016

Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016 Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016 Lasten totaal MRA Bureau 1.565.300 Uitvoering MRA Economie - Werkplan PRES 4.950.000 Uitvoering MRA Ruimte - Werkplan PRO

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni warmtekoude. metropoolregio amsterdam

Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni warmtekoude. metropoolregio amsterdam Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni 2017 warmtekoude metropoolregio amsterdam INLEIDING teken stond van de technische en organisatorische rondes met Grand Design

Nadere informatie

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT LETTER OF COMMITMENT BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT Vrijdag 2 oktober 2015, 2 e concept Leeswijzer en de relatie van dit document tot andere documenten 1. De afzender van een Letter of Commitment wordt aangeduid

Nadere informatie

Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Emissiesymposium 6 april 2017

Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Emissiesymposium 6 april 2017 Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater Emissiesymposium 6 april 2017 1 Ministerie van 11 april Infrastructuur 2017 en Milieu Waarom een Delta-aanpak? Waterkwaliteit is verbeterd, maar nog niet voldoende

Nadere informatie

Ruimtelijk beleid: de rol van Rijk en regio

Ruimtelijk beleid: de rol van Rijk en regio Ruimtelijk beleid: de rol van Rijk en regio George Gelauff TPE Workshop Opzet Theorie: subsidiariteit Opgaven ruimtelijk beleid Beleid: verantwoordelijkheden van Rijk en van regio Effectmeting Conclusie:

Nadere informatie

Vakantiegroet vanuit. Fijne Vakantie

Vakantiegroet vanuit. Fijne Vakantie Vakantiegroet vanuit De vakantie is weer aangebroken op het Zuid-Holland Infra Park (ZIP) en we kijken nog even terug op een bevlogen jaar 2016-2017 waar SPG Infra vakopleidingen samen met Techniek College

Nadere informatie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie Economische Zaken Doel Stimuleren van de regionale economie. Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie en de Greenports Duin- en Bollenstreek, Boskoop

Nadere informatie

30 januari 2019 agendapunt 4

30 januari 2019 agendapunt 4 30 januari 2019 agendapunt 4 Onderwerp: Concept actieplan versterken digitale connectiviteit MRDH (bijlage 2) Datum: 16 januari 2019 Contactpersonen: Han Wieringa en Britt Doornekamp Telefoonnummer: 06

Nadere informatie

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta ROADMAP 2017-2020 URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Betafactory. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 5 februari 2018 Betreft Implementatieagenda Smart Industry

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 5 februari 2018 Betreft Implementatieagenda Smart Industry > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Hier komt tekst Agenda Utrecht. Utrecht.nl

Hier komt tekst Agenda Utrecht. Utrecht.nl Hier komt tekst Agenda Utrecht Hier RIA 15 komt sept ook 2015 tekst Opzet 1. Rijk, EU, onderzoekers en beleidsmakers herontdekken de stad 2. Dat biedt voor snelgroeiend Utrecht in het bijzonder kansen

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Onderwerp 2 e wijziging bijstelling begrotingssubsidies en subsidieplafonds 2e aanvraagperiode boekjaar- en projectsubsidies 2017 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Holland Rijnland. Commissie BFT Teylingen, 10 mei 2017

Holland Rijnland. Commissie BFT Teylingen, 10 mei 2017 Holland Rijnland Holland Rijnland draagt binnen de regio zorg voor een optimale verbinding, ontmoeting en samenwerking op ruimtelijk, economisch en sociaal gebied. Commissie BFT Teylingen, 10 mei 2017

Nadere informatie

Roadmap Next Economy

Roadmap Next Economy Roadmap Next Economy Transitiepad Digitalisering: Smart Digital Delta berry.vetjens@tno.nl @vetjens 2 3 Tijdperk van overvloed Source: Wikibon, 2013 4 Internet zit overal in Source: Gartner, 2015 5 En

Nadere informatie