Van de nood een deugd maken: Innovatie en transitie in tijden van crisis UITNODIGING KISS-JAARCONFERENTIE 22 NOVEMBER Polmanstadion te Almelo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van de nood een deugd maken: Innovatie en transitie in tijden van crisis UITNODIGING KISS-JAARCONFERENTIE 22 NOVEMBER Polmanstadion te Almelo"

Transcriptie

1 Van de nood een deugd maken: UITNODIGING KISS-JAARCONFERENTIE 22 NOVEMBER 2012 Polmanstadion te Almelo

2 JAARCONFERENTIE VAN DE NOOD EEN DEUGD MAKEN Hoe kunnen we door succesvolle innovaties en transities in het ruimtelijke, economische en sociale domein van de nood een deugd maken en de economische crisis en demografische veranderingen opvangen? De consequenties van de crisis worden in onze steden gevoeld en noopt hen tot herbezinning op hun positie: In ruimtelijk opzicht vragen de economische recessie, de noodzaak van duurzaamheid, demografische transities (ontgroening, vergrijzing en soms ook krimp) en de actuele toestand van de woning- en vastgoedmarkt om een nieuwe doordenking van de inrichting en het gebruik van ruimte en gebouwd onroerend goed. In economisch opzicht is de vraag waar de stedelijke regio s hun kracht kunnen (her)vinden en versterken om hun economische vitaliteit naar de toekomst te borgen. Waar ligt de (unieke) kracht van onze steden en hoe kan die worden versterkt? In sociaal opzicht, tenslotte, is het zaak om binnen door decentralisaties sterk veranderde kaders, de sociale samenhang binnen de steden te behouden, kansen te bieden aan allerlei groepen in de stedelijke samenleving en te zorgen voor een aantrekkelijk en veilig woon- en leefklimaat. Stedelijke partijen (overheden, maatschappelijke organisaties en ondernemers) staan voor grote opgaven. Onder invloed van decentralisaties is de verantwoordelijkheid van lokale en regionale partners voor bovengenoemde zaken vergroot. Tegelijkertijd zijn de financiële middelen van publieke en private partijen beperkt. Dat nodigt uit tot het ontwikkelen van nieuwe arrangementen voor besturing en bekostiging. In het plenaire deel van de jaarconferentie geven twee sprekers hun visie op de centrale vraag hoe van de nood een deugd te maken. Van de welvaartsstad naar de samenredzame stad Wim Hafkamp Platform31 (fusieorganisatie van KEI, Nicis Institute, Nirov en SEV), voorheen wetenschappelijk directeur Nicis, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Wie niet sterk is, moet slim zijn Luc Martens Burgemeester van Roeselaere, algemeen voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten In de parallelle werkgroepen wordt nagegaan op welke concrete manieren partners in onze provincie gezamenlijk innovaties en transities doorvoeren en welke lessen daaruit zijn te trekken.

3 Programma Ontvangst met koffie/thee en broodjes Welkomstwoord door Jan Kristen, voorzitter van het Dagelijks bestuur van KISS en middagvoorzitter Opening conferentie door Jon Hermans-Vloedbeld, burgemeester gemeente Almelo Van de welvaartsstad naar de samenredzame stad door Wim Hafkamp, Platform31 (fusieorganisatie van KEI, Nicis Institute, Nirov en SEV), voorheen wetenschappelijk directeur Nicis, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Wie niet sterk is, moet slim zijn door Luc Martens, burgemeester van Roeselaere, algemeen voor- zitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten Vragen en discussie Pauze Drie parallelle werkgroepen Werkgroep 1: Lang zult u wonen! Duurzaamheid door woningaanpassing Werkgroep 2: Wie of wat is iemand? Vernieuwende, integrale aanpak voor zorg, welzijn en leefbaarheid in de wijk Werkgroep 3: Van Woonvisie naar werkelijkheid: krimp en crisis als kans? Afsluiting conferentie met een hapje en een drankje

4 Korte toelichting werkgroepen Werkgroep 1: Lang zult u wonen! Duurzaamheid door woningaanpassing Inleiders: Sabine Verkroost (Verkroost Advies), Maria Walters (directeur Zinia) en Peter Pinkhaar (directeur Welbions) Voorzitter: Eddy Veenstra (directeur SWZ) Over het algemeen blijven mensen graag wonen waar ze wonen als ze ouder worden. Maar de woning is lang niet altijd geschikt als er meer hulp en zorg nodig is. Verhuizen is dan een optie, maar is het aanpassen van de woning (op dat moment of eerder preventief) niet een duurzamer alternatief? In deze werkgroep belichten we twee invalshoeken. Allereerst zal Sabine Verkroost ons meenemen langs de landelijke ontwikkelingen rondom preventieve woningaanpassingen. Wat zijn de belangrijkste successen en valkuilen bij het verleiden van senioren tot het aanpassen van de eigen woning? Daarna zal het Overijsselse project Lang zult u wonen belicht worden. Dit project is gestart op initiatief van adviesbureau Zinia en nieuwewind communicatie, en gesteund door de provincie. Hierin stimuleren deelnemende gemeenten particulieren om aanpassingen aan woningen te realiseren die ertoe moeten leiden dat bewoners langer in hun woning kunnen blijven. Maar niet alleen eigen woningbezitters hebben met deze problematiek te maken: ook huurders worden ouder, en dus ligt hier ook een uitdaging voor de woningcorporaties. Zijn (preventieve) aanpassingen aan huurwoningen een zinnige investering? Werkgroep 2: Wie of wat is iemand? Vernieuwende, integrale aanpak voor zorg, welzijn en leefbaarheid in de wijk Inleiders: Charles Vinke, directeur, Trudy van Raalte, Manager Business Development, Karen Klein Douwel, Projectmanager iemand (allen werkzaam voor ADG dienstengroep BV) Co-referent: Herma Scholten (projectmanager ps:doen, gemeente Enschede) Voorzitter: Frank Kerckhaert (directeur KISS) Het innovatieve concept iemand, ontwikkeld door ADG dienstengroep BV, is een voorbeeld van een vernieuwende integrale wijkaanpak. iemand signaleert de behoefte aan dienstverlening als: zorg, veiligheid, onderhoud, etc. iemand coördineert vervolgens dat deze diensten, conform aanbestede contracten, door iemand zelf of door partners worden uitgevoerd. iemand registreert de hartslag van de wijk en optimaliseert de werkprocessen, zodat de resources gemakkelijk toegankelijk en beschikbaar zijn. iemand levert een wijkinfrastructuur waarbinnen bewoners hun eigen betrokkenheid kunnen tonen en vergroten (welzijn/welbevinden). iemand levert vraaggestuurde en marktconforme dienstverlening binnen de samenhangende domeinen van iemand, zorg, wooncomfort, veiligheid, leefomgeving. iemand levert een resultaatgerichte participatieaanpak (meester-gezel aanpak). In deze werkgroep wordt het concept iemand gepresenteerd en wordt een inkijkje gegeven in de toepassing in twee Enschedese wijken.

5 Korte toelichting werkgroepen Werkgroep 3: Van Woonvisie naar werkelijkheid: krimp en crisis als kans? Inleider: Jan Salverda (directeur Domijn) Voorzitter: Bas Denters (KISS, hoogleraar bestuurskunde, Universiteit Twente) Op 9 februari jl. overhandigde Jan Salverda, voorzitter van de vereniging WoOn (een samenwerkingsverband van woningcorporaties in Oost-Nederland), de Twentse Woonvisie aan gedeputeerde Bakker van de provincie Overijssel. In deze visie schetsen de corporaties hun plannen met de lokale woningvoorraad in het licht van te verwachten economische en demografische ontwikkelingen. Middels deze woonvisie beogen de corporaties een bijdrage te leveren aan aantrekkelijke, leefbare steden, dorpen en wijken waar goed gewoond, geleefd en gewerkt kan worden. De realisatie van deze doelstelling vraagt echter om een gezamenlijke inspanning van de verschillende overheden in Twente (nationaal, provinciaal, regionaal en lokaal) en van zorg- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Deze werkgroep beoogt tegen de achtergrond van de Twentse Woonvisie een discussie op gang te brengen die moet uitmonden in een gezaghebbende maatschappelijke en bestuurlijke agenda voor een Leefbaar en Aantrekkelijk Twente. De aftrap van de discussie over de contouren voor een dergelijke agenda wordt gegeven door Jan Salverda, voorzitter van de vereniging WoON. Hij zal ingaan op: Welke ontwikkelingen zijn te verwachten? Wat kunnen / moeten corporaties, overheden, instellingen en bedrijfsleven doen om Twente aantrekkelijk en leefbaar te houden? En hoe staat het bijna een jaar na de presentatie van de Twentse Woonvisie? Vervolgens is er een forumdiscussie, met onder meer Jon Hermans-Vloedbeld (burgemeester Almelo), Hans Cok (Ministerie van BZK / Wonen, Wijken en Integratie), Ton ten Vergert (Kamer van Koophandel Enschede) en Marcel Boogers (hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur, Universiteit Twente en BMC). Er is uiteraard ook ruim tijd voor discussie met de aanwezigen.

6 Aanmelden U kunt zich tot 15 november aanmelden via dit web-aanmeldingsformulier. Aanmelden is verplicht! Deelname is kosteloos. Bij overinschrijving hebben leden van KISS voorrang op andere deelnemers. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Seeta Autar, telefoon of autar@kiss-oost.nl Algemene informatie Locatie conferentie Plenair deel: Polman Stadion Werkgroepen: Polman Stadion en Sporthal IISPA Adres Polman Stadion: Stadionlaan 1, 7606 JZ Almelo, tel Adres Sporthal IISPA: Stadionlaan 60, 7606 JZ Almelo, tel Het KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS) bevordert praktijkgerichte kennisuitwisseling tussen publieke en private partijen, gericht op de oplossing van stedelijke vraagstukken en het benutten van ontwikkelingskansen van de Overijsselse steden.

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden?

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden? Openingstoespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de jaarconferentie van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving op 24 november 2011 in het provinciehuis Overijssel. Dank u wel, meneer Kristen, voor

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

KAW STEDELIJKE, RUIMTELIJKE EN SOCIALE VERNIEUWING VOORUIT HELPEN. Tijmen Hordijk

KAW STEDELIJKE, RUIMTELIJKE EN SOCIALE VERNIEUWING VOORUIT HELPEN. Tijmen Hordijk KAW STEDELIJKE, RUIMTELIJKE EN SOCIALE VERNIEUWING VOORUIT HELPEN KAW sinds 1 mei 1976 nu 60 medewerkers jong bureau integraal KAW Groningen KAW Rotterdam KAW Eindhoven 1976 2015 KAW woningcorporaties

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018 Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober 2018 Afdelingsnaam, 2 november 2018 Gemeente Raalte 37.000 inwoners 9 kernen, waaronder Raalte en Heino Sterke groei vanaf 1960 Opgaves in de openbare ruimte Enige

Nadere informatie

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Regionale expertisebijeenkomsten Hoe organiseer ik ambtelijke mobiliteit? Van vraagstuk naar frictie 2 Platform Ambtelijke Mobiliteit Platform Ambtelijke Mobiliteit

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Arjan Koop, Watter. Uitnodiging

Arjan Koop, Watter. Uitnodiging Arjan Koop, Watter Uitnodiging Arjan Koop, Watter De beschikbare kennis en ondersteuning in Noord-Nederland heeft er voor gezorgd dat ons duurzame desinfectie concept nu wereldwijd wordt ingezet. 28 november

Nadere informatie

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Wilt u handen en voeten geven aan een gebiedsgerichte aanpak wonen, welzijn en zorg? Maar blijkt het lastig om de integrale aanpak hoog op de gemeentelijke

Nadere informatie

Ouder worden in je eigen huurwoning

Ouder worden in je eigen huurwoning Ouder worden in je eigen huurwoning Pilotproject: Lang zult u wonen voor huurders We zijn blij dat onze corporatie met ons heeft meegedacht over het ouder worden in onze huurwoning Een pilot van corporaties

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

Verslag Inspiratielab Zevenaar (Zonnemaat)

Verslag Inspiratielab Zevenaar (Zonnemaat) Verslag Inspiratielab Zevenaar (Zonnemaat) Programma: - 15:00: Ontvangst in wijkcentrum De Maatjes, Kardinaal de Jongstraat 4, 6904 BE te Zevenaar. - 15:15: Bespreken van de startnotitie door Henk Jan

Nadere informatie

Twentenaren, Verenig Oe!

Twentenaren, Verenig Oe! Twentenaren, Verenig Oe! Germaanse stammen bevechten elkaar regelmatig onderling maar trekken samen op als er gevaar van buiten dreigt. Kiezen samen de daarbij passende leider. Publius Cornelius Tacitus

Nadere informatie

Cursus Volkshuisvesting 2013

Cursus Volkshuisvesting 2013 Cursus Volkshuisvesting 2013 PROGRAMMA DATA: 7 mei, 8 mei, 4 juni en 5 juni 2013 LOCATIE: Villa Jongerius, Kanaalweg 64, Utrecht Versie 14 mrt 2013, Arjan Raatgever, Platform31 Dag 1: Inleiding in de volkshuisvesting

Nadere informatie

Ouder worden in je eigen huurwoning

Ouder worden in je eigen huurwoning Ouder worden in je eigen huurwoning Pilotproject: voor huurders We zijn blij dat onze corporatie met ons heeft meegedacht over het ouder worden in onze huurwoning Een pilot van corporaties Welbions en

Nadere informatie

Intentieovereenkomst. Asbest van het bedrijfsdak

Intentieovereenkomst. Asbest van het bedrijfsdak Intentieovereenkomst Asbest van het bedrijfsdak Intentieovereenkomst Wij, vertegenwoordigers van bestuursorganen en organisaties die werken aan de realisatie van een gezond en veilig leefmilieu, economie

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Vertrouwen in Enschede

Vertrouwen in Enschede Vertrouwen in Enschede Datum: Partnergesprek Wijk- en dorpsraden / Gemeente Enschede Maandag Kernboodschap: vertrouwen in Enschede Het motto van ons coalitieakkoord is Vertrouwen in Enschede, in een krachtige

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

Beeldverslag van het eerste krimpcafé XL

Beeldverslag van het eerste krimpcafé XL Uitnodiging Krimpcafé XL Krimp & Voorzieningen 21 maart 2013 Het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) organiseert in 2013 op diverse locaties in Noord-Nederland de zogenaamde Krimpcafés XL, informatieve

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

UITNO DIGING. Symposium 30 jaar BIEB 1000 woningen 8 DECEMBER 2011 SYMPOSIUM PARKTHEATER EINDHOVEN

UITNO DIGING. Symposium 30 jaar BIEB 1000 woningen 8 DECEMBER 2011 SYMPOSIUM PARKTHEATER EINDHOVEN UITNO DIGING Symposium 30 jaar BIEB 1000 woningen 8 DECEMBER 2011 SYMPOSIUM PARKTHEATER EINDHOVEN THEMA S PARALLELSESSIES 1. CPO in bestaande buurten en dorpen Hoe ga je met de bestaande (particuliere)

Nadere informatie

Business Proposal Symposium Bouwen in Beweging

Business Proposal Symposium Bouwen in Beweging Business Proposal Symposium Bouwen in Beweging 31 oktober 2011 Saxion, Kenniscentrum Leefomgeving Bouwsteen 3.3 Datum: 9 januari 2012 Auteur: Evelien Klasens Inhoud 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding en

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

BLOEMKOOLWIJK. sociaal klimaat

BLOEMKOOLWIJK. sociaal klimaat ACHTERSTANDSWIJK BLOEMKOOLWIJK KRACHTWIJK _ Ieder voor zich Hoofd boven water houden Niet betrokken sociaal klimaat Mix betrokken en ieder voor zich Leukje hofjes bloeien, andere vervallen Waar gaat het

Nadere informatie

WOONONTWIKKELING IN DE BINNENSTAD. Politiek beraad 25 november 2014

WOONONTWIKKELING IN DE BINNENSTAD. Politiek beraad 25 november 2014 WOONONTWIKKELING IN DE BINNENSTAD Politiek beraad 25 november 2014 Doel van vandaag Dialoog over het wonen in de binnenstad Programma Nader kennismaken Informatie & verdieping op vraagstukken Dilemma s

Nadere informatie

Verslag Jaarconferentie WiB

Verslag Jaarconferentie WiB Verslag Jaarconferentie WiB 22 september 2010 Saxion, Kenniscentrum Leefomgeving Datum: 7 april 2011 Auteur: Evelien Klasens Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Jaarconferentie WiB... 3 2.1. Omschrijving... 3

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

Geen privacy zonder transparantie

Geen privacy zonder transparantie Van: Jansen, FJH (Freek) [mailto:fjhjansen@gemeentewestland.nl] Verzonden: woensdag 31 augustus 2016 11:09 CC: Broekema, N (Nico) Onderwerp: LODA Conferentie - Geen privacy zonder transparantie 9 september

Nadere informatie

Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis

Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis Vervolg 2016 2017 Platform31 In samenwerking met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Den Haag, 21 maart 2016 Inhoudsopgave Langer Thuis in eigen buurt: activiteiten

Nadere informatie

Samenwerking Regio Twente & Netwerkstad Twente. Commissie Bestuur 19 januari 2012

Samenwerking Regio Twente & Netwerkstad Twente. Commissie Bestuur 19 januari 2012 Samenwerking Regio Twente & Netwerkstad Twente Commissie Bestuur 19 januari 2012 Inhoud presentatie Het belang van regionale samenwerking (Frank Kerckhaert) Intensivering langs twee sporen: 1. Regio Twente

Nadere informatie

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Inhoud presentatie Woonvisie: kansen benutten, basis op orde Woningmarkt Eindhoven/regio Lokaal

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving PRACTICUM PROCESMANAGEMENT Open inschrijving 1 ONTWIKKELEN VAN IDEEËN TOT DUURZAME UITKOMSTEN edereen stond achter het idee, en enthousiasme overheerste. Er gebeurt nu alleen niets meer. Hoe had ik dit

Nadere informatie

Ons kenmerk SOHW/2015/0209. Bijlagen 1

Ons kenmerk SOHW/2015/0209. Bijlagen 1 Wsteplein 2 3291 C2 Strijen Postbus 5681 3290 EA Strijen E info( )sohiiv.org i www.sohw.org T 078 674 82 74 IBAN NL61BNGH0285149768 KvK 52541916 BTWNL823295S27B01 Provincie Zuid - Holland 2 3 SEP. 2015

Nadere informatie

OnderhoudNL hoort thuis in de Startmotor. Bernard Wientjes:

OnderhoudNL hoort thuis in de Startmotor. Bernard Wientjes: 6 ONDERHOUDNL Bernard Wientjes: OnderhoudNL hoort thuis in de Startmotor DELFT - OnderhoudNL neemt sinds kort deel aan de Startmotor, een werkgroep van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving. Deze werkgroep

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Update uitnodiging. Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer

Update uitnodiging. Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer Update uitnodiging Marktdag Aanbesteden Stedendriehoek Maandag 30 mei 2016 Stadhuis Deventer Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in aanbesteden? De Marktdag brengt bedrijfsleven en overheid dichter

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe Afsluitende conferentie 28 juni 2012 Hanzehogeschool Groningen Introductie Wmo Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) vindt in de sector Zorg en Welzijn een ommekeer

Nadere informatie

Uitnodiging. Marktontmoeting innovatieve openbare verlichting

Uitnodiging. Marktontmoeting innovatieve openbare verlichting Uitnodiging Marktontmoeting innovatieve openbare verlichting Vrijdag 31 mei Het Concern Congres Centrum Weesperstraat 113, 1018 VN Amsterdam Bepaal mee wat de toekomst van openbare verlichting in Nederland

Nadere informatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt door middel van het oprichten van een Advies- en Verkooporganisatie Datum: 13 mei 2013 Status: Publicatie Namens: Werkgroep MIO Duurzaamheid De

Nadere informatie

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner Memo Aan deelnemers diner-debat Eye Kopie aan Contactpersoon Rik van Terwisga Datum 8 januari 2015 Onderwerp Vervolg Debat-diner "Watersysteem van de Toekomst" Watersysteem van de Toekomst: vervolg

Nadere informatie

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Van: Onderwerp: griffie Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Vooraankondiging VBG bijeenkomst Omgevingswet De Vereniging Brabantse Gemeenten en De Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Uitnodiging. 5 oktober 2011 Utrecht

Uitnodiging. 5 oktober 2011 Utrecht DOETANKS ONLINE Uitnodiging 5 oktober 2011 Utrecht CAFÉS Slimmernetwerk Grand Café: Slimmer werken in actie! KENNISSEN Slimmernetwerk, het netwerk voor vernieuwers werkzaam in de publieke sector, pakt

Nadere informatie

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 PROGRAMMA Opening Welkomstwoord Presentatie gezonde verstedelijking Ad de Bont Presentatie concept Visie op Wonen door bestuurlijk trekkers Paneldiscussie

Nadere informatie

Week van het wonen van 28 mei tot en met 2 juni

Week van het wonen van 28 mei tot en met 2 juni Week van het wonen van 28 mei tot en met 2 juni Doe en denk mee tijdens de week van het wonen Kunt u uw woning comfortabeler en veiliger maken? Hoe kunt u uw woning verdzamen? Is wonen zonder aardgas al

Nadere informatie

Herstructurering Sociaal Domein

Herstructurering Sociaal Domein Herstructurering Sociaal Domein Arnold Peters, Programmaleider Herstructurering Sociaal Domein Sabrina Eijk, Programmaleider De gezonde Wijk Introductie; van Decentralisatie naar Transformatie Voor wie

Nadere informatie

Opdrachtgeverschap en transformatie in het sociaal domein

Opdrachtgeverschap en transformatie in het sociaal domein Aanbestedingsrecht Cursussen & Opleidingen UU Opdrachtgeverschap en transformatie in het sociaal domein Hoe contracteren gemeenten succesvol zorgverleners in het sociaal domein? Welke mogelijkheden hebben

Nadere informatie

LOKALE DEMO- CRATIE IN DE STEIGERS ISVW UITGEVERS

LOKALE DEMO- CRATIE IN DE STEIGERS ISVW UITGEVERS LOKALE DEMO- CRATIE IN DE STEIGERS ISVW UITGEVERS VOORWOORD De lokale democratie is toe aan groot onderhoud. Met de decentralisaties in het sociaal domein de grootste bestuurlijke operatie van de afgelopen

Nadere informatie

KAS: een handelingsperspectief

KAS: een handelingsperspectief KAS: een handelingsperspectief workshop door Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel Twentse Stedenband: Brenda Koopman (waterschap Vechtstromen) Marcel Roordink (gemeente Almelo) IJssel-vechtdelta:

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Wijk BV Bospolder Tussendijken

Uitnodiging Werkconferentie Wijk BV Bospolder Tussendijken Uitnodiging Werkconferentie Wijk BV Bospolder Tussendijken dinsdag 10 december 2013, van 15.00 tot 21.00 uur Rotterdams Centrum voor Theater Mathenesserdijk 293, Rotterdam Delfshaven Met het kapitaal van

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling Urban Insights Monitor & Platform Urban Insights Platform & Monitor Laagdrempelig inzicht

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

Fricties tussen vraag en aanbod. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft.

Fricties tussen vraag en aanbod. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft. De recessie is voorbij. De woningvraag trok flink aan met als resultaat een nieuwe woningnood. De huizenprijzen blijven stijgen en de druk op de sociale en vrijesector huurvoorraad groeit. Er lijkt niet

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Vernieuwen in de bouw? Aan de slag (juist nu!) Deltion Experience Centre, 20 februari 2018

Vernieuwen in de bouw? Aan de slag (juist nu!) Deltion Experience Centre, 20 februari 2018 Vernieuwen in de bouw? Aan de slag (juist nu!) Deltion Experience Centre, 20 februari 2018 Welkom & toelichting programma Gertjan Brand, chef regiowerkplaats NW-Overijssel Programma Blok 1: Actualiteit

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Zoek geen beren, zoek de weg

Zoek geen beren, zoek de weg KIEN Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland Wanda Kruijt wandakruijt@stichtingkien.nl Zoek geen beren, zoek de weg Programma 9:00 9:30 Ontvangst met koffie of thee 9:30 9:40 Welkom (Adrie van Duijne)

Nadere informatie

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Ambitie en Aanleiding Activiteiten Te realiseren waarden Onze werkwijze Ambitie Spoorzone met allure * Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Logistics Community Brabant

Logistics Community Brabant Logistics Community Brabant Door bedrijven getekende Letter of Intends Breda, 13 september 2017 Logistics Community Brabant Gedurende de afgelopen maanden is het bedrijfsleven geconsulteerd over het initiatief

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Vastgesteld en ondertekend in het bestuurlijk overleg d.d. 26 november 2014 1 Jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

WELKOM. Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014

WELKOM. Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014 WELKOM Symposium Weert in Beweging maandag 24 februari 2014 Agenda Bedrijven in Beweging Fact-sheet Medewerkers in Beweging Platform Weert in Beweging Werkgroep Bedrijven in Beweging Rol werkgever, ondernemer!

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Toekomstvisie: Emmen en Verder

Toekomstvisie: Emmen en Verder Toekomstvisie: Emmen en Verder Aangescherpte visie op de rol van de VDP Breda, 8 december 2010 1 Agenda 14.00 terugblik Akkoord van Emmen en inleiding programma 14.15 presentatie en bespreken hoofdlijn

Nadere informatie

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse UITNODIGING voor gemeenteraadsleden, statenleden, overheidsbestuurders, ondernemers, professionals uit het onderwijsveld en maatschappelijke

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid

Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid Programmawerksessie Agenda 09.00 uur: welkom door gedeputeerde M. van Haaf 09.10

Nadere informatie

Impressieverslag belanghoudersbijeenkomst De Bouwvereniging 1. Ondernemingsplan: Van ons naar wij

Impressieverslag belanghoudersbijeenkomst De Bouwvereniging 1. Ondernemingsplan: Van ons naar wij Impressieverslag belanghoudersbijeenkomst De Bouwvereniging Op woensdag 19 juni 2013 organiseerde De Bouwvereniging in het woon-zorg centrum Casa Cara te Harlingen een conferentie over het thema wonen

Nadere informatie

Collegereeks DYNAMISCH

Collegereeks DYNAMISCH Professional Learning & Development Executive Education Collegereeks DYNAMISCH EN STRATEGISCH TRANSFORMEREN in het Sociale Domein Locatie: Amersfoort Collegereeks DYNAMISCH EN STRATEGISCH TRANSFORMEREN

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Studiedag Netwerk Ouderenpsychiatrie RGOc 2018 Dinsdag 29 mei 2018 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Welbevinden van de cliënt centraal

Nadere informatie

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Pilot energieaanpak woningen Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer : 236649 BenW-besluit

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Reacties op bevolkingsdaling

Reacties op bevolkingsdaling Reacties op bevolkingsdaling Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil www.bevolkingsdaling.nl w.derks@beoz.unimaas.nl 1 Inhoud 1996-2006 Structurele bevolkingsdaling

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Aletta Winsemius, senior onderzoeker MOVISIE Jan Bouwens programmacoördinator preventie, ZonMw Centrale

Nadere informatie

28 JUNI 2017 VAN DER VALK HOTEL APELDOORN DE CANTHAREL

28 JUNI 2017 VAN DER VALK HOTEL APELDOORN DE CANTHAREL Uitnodiging FSIN Zomercongres 2017 - GEWIJZIGD PROGRAMMA - FOOD < = > LIFE Over de betekenis van food als lifestyle voor alle schakels in de keten 28 JUNI 2017 VAN DER VALK HOTEL APELDOORN DE CANTHAREL

Nadere informatie

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city ICT-ontwikkelingen Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city Wouter van de Kasteele, Hoofd van de sector I&B en Johannes van Veen, Strategisch adviseur, CIO office, sector Strategie

Nadere informatie

Deelsessie 27 Het subsidieproces in het teken van samenwerking

Deelsessie 27 Het subsidieproces in het teken van samenwerking Deelsessie 27 Het subsidieproces in het teken van samenwerking Peter Struik en Jurgen de Jong, Partners+Pröpper Even voorstellen Partners + Pröpper is een bestuurskundig onderzoek- en adviesbureau voor

Nadere informatie

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-31083/DV.15-441, afdeling Ruimte. Onderwerp: Woonvisie 2014-2030 Sellingen, 12 februari 2015 Algemeen Deze Woonvisie

Nadere informatie

De actuele tafel 2012: actualiteitencolleges voor burgemeesters

De actuele tafel 2012: actualiteitencolleges voor burgemeesters De actuele tafel 2012: actualiteitencolleges voor burgemeesters Zeven woensdagen van 16.00 tot 20.00 uur: 18 april 23 mei 13 juni 5 september 19 september 31 oktober 12 december Crisis actueel: maatschappelijke

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

symposium mei 2011 tot 21:00 Delen om te kunnen groeien Scheldetheater Uitnodiging Waar samenwerking in de zorg toe kan leiden.

symposium mei 2011 tot 21:00 Delen om te kunnen groeien Scheldetheater Uitnodiging Waar samenwerking in de zorg toe kan leiden. symposium Uitnodiging Delen om te kunnen groeien Waar samenwerking in de zorg toe kan leiden. Y ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Stichting Curamus Nucleus Zorg 11 mei 16:00 uur 2011 tot 21:00 Scheldetheater

Nadere informatie

Voorzieningenplanning

Voorzieningenplanning Voorzieningenplanning Bouwstenen Hooglandseweg Zuid 28 3813 TC Amersfoort Tel: 033-25 84 337 www.bouwstenen.nl portal@bouwstenen.nl Datum: 12 maart 2013 Onderwerp: Actualisering Spoorboekje Maatschappelijke

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH WAT KUNNEN DEZE OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN VOOR JOUW ORGANISATIE BETEKENEN? NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Blockchain geldt als dé grote belofte als het gaat om

Nadere informatie

wij presenteren u kijk 1

wij presenteren u kijk 1 wij presenteren u... 18-4-2016 kijk 1 OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Impact Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 14 april 2016 18-4-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoe past OGW in

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie