Juridische aspecten van de afbouw van commerciële grondwateronttrekking. Mr. M. van Weeren, advocaat Blenheim, Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juridische aspecten van de afbouw van commerciële grondwateronttrekking. Mr. M. van Weeren, advocaat Blenheim, Amsterdam"

Transcriptie

1 Juridische aspecten van de afbouw van commerciële grondwateronttrekking Mr. M. van Weeren, advocaat Blenheim, Amsterdam

2 Programma Inleiding Juridisch kader Casus DAI Analyse uitspraak rechtbank Den Haag d.d. 20 juni 2007 Aansprakelijkheid bij overlast Voorschriften aan de vergunning Conclusie

3 Juridisch kader I Publiekrecht Wet Milieubeheer, Waterwet, Waterbesluit Exploitatieverordening Delft 2002 Égalité devant les charges publiques Heffingen Regionaal waterplan Privaatrecht Onrechtmatige daad

4 Juridisch kader II Globale taakverdeling:

5 Juridisch kader III Bevoegd gezag Bij de bepaling van het bevoegd gezag o.g.v. de Waterwet is het niet van belang ten behoeve van welk doeleinde de handeling in het watersysteem primair plaatsvindt (Stichting Veiliger Zaltbommel/Waterschap Rivierenland, ECLI:NL:RVS:2016:234) Gedeputeerde staten van de provincie, indien de te onttrekken hoeveelheid water voor een industriële onttrekking meer m 3 per jaar bedraagt; ten behoeve van de openbare drinkwatervoorziening of bodemenergiesysteem (art. 6.4 Wtw) Bestuur waterschap, bij onttrekking van grondwater of infiltreren water in andere gevallen dan bovengenoemd onder art. 6.4 Waterwet (art. 6.5 onder b Wtw) Minister van IenM, voor zover dat beheer het uitvoeren en handhaven van bij of krachtens de wet gestelde regels ten aanzien van peilbesluiten of het brengen van water in of het onttrekken van water uit oppervlaktewaterlichamen inhoudt (art. 6.10a Waterbesluit)

6 Casus DAI I Feiten Sedert 1916 onttrekt DAI en haar rechtsvoorgangsters op hun bedrijfslocatie te Delft grondwater aan de bodem DSM heeft bij brief van 16 december 2004 een daadwerkelijke vermindering aangekondigd van 1200m3/u naar 500 m3/u. De provincie beschouwt de brief als de melding van het verminderen van de grondwateronttrekking tot het niveau van 1200 m3 per uur tot 400 à 500 m3 per uur Uit de onderzoeken naar de gevolgen van de vermindering van de grondwateronttrekking, blijkt dat de aangekondigde vermindering ingrijpende gevolgen zal hebben voor de grondwaterhuishouding in Delft en omgeving, die alleen tegen hoge kosten kunnen worden ondervangen

7 Casus DAI II Op 4 juli 2014 heeft de Gemeenschappelijke Regeling een wijziging van de vergunning aangevraagd. De voorschriften van de vergunning zijn als volgt gewijzigd: o o o o o De onttrekking mag slechts plaatsvinden op het terrein zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte bijlage De grondwater wordt uitsluitend onttrokken op een diepte van circa NAP -20 tot een diepte van ten hoogste circa NAP -45 m De vergunninghoudster dient opgepompte hoeveelheden grondwater, grondwaterstanden, stijghoogten en zettingen te meten en te registeren Vergunninghoudster dient elke tien jaar na toekenning van de vergunning een evaluatie te verrichten Vergunninghoudster gaat niet tot beëindiging of vermindering van de onttrekking over dan nadat het voornemen daartoe is gemeld en naar aanleiding daarvan bepaald is op welke datum de voorgenomen beëindiging of vermindering mag worden geeffectueerd. Bij het bepalen van die datum wordt als uitgangspunt gehanteerd dat per vermindering van de onttrekking met 120m3/uur een jaar nodig is voor het treffen van maatregelen (een actuele onderzoeksrapport kan aanleiding zijn om van dat uitgangspunt af te wijken ).

8 Casus DAI III Standpunt van partijen DAI betoogt dat de Grondwaterwet niet verplicht tot het gebruik van een vergunning. In de vigerende vergunning is een opzegtermijn van zes maanden neergelegd, die termijn is gaan lopen op 16 december 2004, zodat per 16 juni 2005 geen gehoudenheid meer bestond om voort te gaan met oppompen. De overheden betogen dat DAI op grond van de maatschappelijke zorgvuldigheid gehouden is opzegtermijn(en) in acht te nemen, waarvan de lengte dient te worden bepaald op periodes van 6 en 4 jaar. Gedurende deze opzegtermijn(en) is DAI ook financieel verantwoordelijk voor de onttrekking. In geval DAI gedurende deze periode(n) toch overgaat tot vermindering of stopzetting, is zij aansprakelijk voor de als gevolg daarvan te lijden schade. Daarna moet DAI kunnen worden verplicht om de onttrekking op kosten van de overheden voor te zetten.

9 Casus DAI IV Oordeel rechtbank Den Haag: De publiekrechtelijke toestemming voor het onttrekken van grondwater brengt op zichzelf geen verplichting mee daadwerkelijk grondwater te onttrekken. De Grondwaterwet bevat immers een vergunningstelsel, geen concessiestelsel. De Wet milieubeheer kent geen verplichting van een vergunning gebruik te maken, doch integendeel alleen een verbod een inrichting in de zin van deze wet in bedrijf te hebben zonder een geldige vergunning. Evenzo bevat de Grondwaterwet een verbod grondwater te onttrekken zonder geldige vergunning, doch is nergens in deze wet een verplichting daartoe neergelegd.

10 Casus DAI V Oordeel rechtbank Den Haag: Slechts is in art. 14, tweede lid, van de Grondwaterwet, zoals dat luidt met ingang van 1 juli 1995, de bevoegdheid aan het vergunningverlenend gezag toegekend om ter bescherming van bij het grondwaterbeheer betrokken belangen aan een onttrekkingsvergunning voorschriften te verbinden (mede) betrekking hebbende op voorafgaande melding van beëindiging of vermindering van het onttrekken. Concreet houdt dit de bevoegdheid in een voorschrift aan de vergunning te verbinden waarin vermindering of beëindiging van een onttrekking slechts door de vergunninghouder mag worden geëffectueerd na een in het vergunningvoorschrift voorgeschreven termijn. Slechts gedurende die termijn is de vergunninghouder alsdan gehouden voort te gaan met de onttrekking in de vergunde omvang. Dat voor het overige het de vergunninghouder vrijstaat de onttrekking te verminderen dan wel te beëindigen blijkt ook uit art. 25, eerste lid, van de Grondwaterwet, waarin is bepaald dat de vergunning moet worden ingetrokken indien de vergunninghouder schriftelijk verklaart er geen gebruik van te maken.

11 Casus DAI VI Oordeel rechtbank Den Haag: In art. 23, eerste lid, van de Grondwaterwet is bepaald: Uit eigen beweging of op verzoek van een belanghebbende, niet zijnde de vergunninghouder, kunnen gedeputeerde staten de voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden, wijzigen, aanvullen of intrekken, dan wel alsnog voorschriften aan de vergunning verbinden, indien de bescherming van de bij het grondwater betrokken belangen dat vordert. Uit deze bepaling volgt dat de overheden alsnog met toepassing van art. 14, tweede lid, van de Grondwaterwet een (langere) opzegtermijn als voorschrift aan de vergunning kunnen verbinden.

12 Analyse uitspraak rechtbank Den Haag 20 juni 2007 I Grondwaterbeheer is een wettelijke overheidstaak Het ligt primair op de weg van de betrokken overheden om voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van schade De vergunning zelf biedt hiertoe het geëigende instrument; er kunnen verplichtingen aan de vergunninghouder opgelegd worden Het bevoegd gezag kan te allen tijde de vergunning wijzigen (art 6.22 Waterwet; voorheen artikel 22 en 23 Grondwaterwet)

13 Analyse uitspraak rechtbank Den Haag 20 juni 2007 II Welke stappen zijn er ondernomen nadat DSM heeft aangegeven de grondwateronttrekking te willen stoppen? Mei 2009: de Gemeenschappelijke Regeling Beheer Grondwateronttrekking Delft Noord, het hoogheemraadschap van Delftland en de gemeente Delft nemen de verantwoordelijkheid voor de onttrekking over van DSM 2010: de Gemeenschappelijke Regeling Beheer Grondwateronttrekking Delft Noord doet melding van een eerste afbouwstap van 50 m3/u 1 januari 2016: Hoogheemraadschap Delft is uit de Gemeenschappelijke Regeling Beheer Grondwateronttrekking Delft Noord gestapt, waardoor de vergunning is overgegaan naar de gemeente Delft

14 Analyse uitspraak rechtbank Den Haag 20 juni 2007 III Wat kan de provincie doen? De vergunning wijzigen, aanvullen of intrekken (art Wtw) Financiële zekerheidstelling verbinden aan de vergunning (art lid 1 sub a Wtw) Nazorgvoorschrift verbinden aan de vergunning (art lid 1 sub b Wtw)

15 Aansprakelijkheid bij overlast I Geen aansprakelijkheid Waterschade door extreme regenval. Met uitzondering van de maalstop, kan het Hoogheemraadschap niet worden verweten dat het in 2001 en/of in 2005 niet adequaat heeft gehandeld. De Hoogheemraadschap mag aantonen dat het met het belang van Kempenaar de Graaf c.s. geen rekening heeft kunnen houden ten tijde van het afkondigen van de maalstop (Kempenaar de Graaf/Hoogheemraadschap van Rijnland; ECLI:NL:RBSGR:2011:BU2225) Schade door droogstand. Hoogheemraadschap heeft niet onrechtmatig gehandeld, omdat bij het waterpeil (-2,20 NAP) het Hoogheemraadschap nog geen maatregelen behoeft te treffen (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht ECLI:NL:HR:2006:AZ3678)

16 Aansprakelijkheid bij overlast II Wel aansprakelijk Overstroming door storing. Hoogheemraadschap had in het bestek moeten opnemen dat in de noodpompinstallatie een sensor met koppeling naar het gemaal dient te worden geïnstalleerd. De nadelen voor het nalaten hiervan zijn voor eiser onevenredig groot (Beheer B.V./Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, ECLI:NL:RBAMS:2009:BI2694) Schade voor kwekers door wateroverlast. Hof oordeelt dat de verantwoordelijkheid voor het waterbeheer, inclusief het niveau van de kwaliteit voor dat beheer, bij het waterschap ligt. In die verantwoordelijkheid had het Waterschap aanleiding moeten vinden om prudent op te treden (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ECLI:NL:HR:2008:BC5423)

17 Aansprakelijkheid bij overlast III Casus: de huizen in Dordrecht zijn gelegen in het 'aandachtsgebied funderingen', een gebied met een totale oppervlakte van ongeveer 4,2 km2 waarin de kans op funderingsproblemen relatief groot is. In dit gebied staan ook huizen die gefundeerd zijn op staal, en herstel van de riolering kan tot wateroverlast leiden voor op staal gefundeerde huizen. De vraag of de riolering voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen in de zin van art. 6:174 lid 1 BW (aansprakelijkheid voor opstal) is volgens de Hoge Raad in wezen dezelfde als de vraag of de gemeente onrechtmatig jegens de bewoners heeft gehandeld

18 Aansprakelijkheid bij overlast IV Teneinde te beoordelen of de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld jegens de bewoners, neemt de Hoge Raad de volgende aspecten in de beoordeling: de gemeente staat geen onbeperkte financiële middelen ter beschikking in verband met verkeershinder is het praktisch ondoenlijk de riolering op veel plaatsen tegelijk te herstellen of te vervangen Nadat zij sinds september 2000, naar aanleiding van een in haar opdracht ingesteld onderzoek, op de hoogte was geraakt van de omvang van de concrete funderingsproblematiek, is niet onjuist en in elk geval toelaatbaar dat zij de problematiek eerst bloksgewijs verder in kaart heeft gebracht en dat zij enige tijd nodig had om beleid te ontwikkelen. De door de Gemeente in de periode na 2001 gekozen aanpak, waarin op basis van dit onderzoek prioriteiten werden gesteld, kan de toets der kritiek ruimschoots doorstaan, mede gelet op de beschikbare financiële middelen, de door haar af te wegen tegenstrijdige belangen en de door haar gestelde - en begrijpelijke prioriteiten (Eiser t. gemeente Dordrecht, ECLI:NL:HR:2012:BX7487)

19 Voorschriften en beperkingen aan vergunning grondwateronttrekking Op 13 juni 1989 is aan Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V. vergunning verleend voor het onttrekken van m3 grondwater per jaar. Aan de vergunning wordt het volgende voorschrift verbonden: Bij beëindiging van de vergunning en bij tussentijdse buitengebruikstelling van één of meer pompputten dienen de pompput(ten) te worden gedempt volgens de richtlijnen van de directie van de Hoofdgroep Milieu en Waterstaat van de Provincie Overijssel Bij besluit van 24 november 1999 is de vergunning verlengd. Aan de beschikking wordt het volgende voorschrift verbonden: Twaalf maanden voor het beëindigen van de winning op een of meer winplaatsen dient dit schriftelijk te worden gemeld bij Gedeputeerde Staten van Overijssel. In het geval dat een deel van de winning als gevolg van een calamiteit direct voor een langere tijd gestaakt dient te worden, moet dit onverwijld worden gemeld bij Gedeputeerde Staten van Overijssel; Bij tussentijdse definitieve buitengebruikstelling van één of meer pompputten dient/dienen deze na uiterlijk één maand te worden gedempt. Het dempen van de put(ten) moet ten minste twee weken van tevoren schriftelijk worden gemeld aan Gedeputeerde Staten van Overijssel. Bij het dempen moeten de richtlijnen van Gedeputeerde Staten van Overijssel gevolgd worden.

20 Conclusie Kans op aansprakelijkheid wordt aanzienlijk beperkt door: invulling geven aan zorgplicht actief informeren en waarschuwen beleid ontwikkelen met daarop gebaseerde plannen regelmatig evalueren en beleid actualiseren de nazorg na grote onttrekking bij vergunninghouder

21 Vragen? Bij vragen achteraf: Mark van Weeren Blenheim, Amsterdam Tel:

Algemene regels bij de keur van Wetterskip Fryslân. Algemene bepalingen en voorschriften voor onttrekkingen van grondwater uit de bodem

Algemene regels bij de keur van Wetterskip Fryslân. Algemene bepalingen en voorschriften voor onttrekkingen van grondwater uit de bodem Algemene regels bij de keur van Wetterskip Fryslân Algemene bepalingen en voorschriften voor onttrekkingen van grondwater uit de bodem INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam.

voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 10 juli 2018 Kenmerk DMS2018-0026148 Zaaknummer WN2018-004430 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam.

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 12 juli 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van gemeente Rotterdam.

Nadere informatie

De heer D. Verweij. Ambtshalve intrekkingsbesluit. Onderbemalingsvergunning met kenmerk juni 2015 W

De heer D. Verweij. Ambtshalve intrekkingsbesluit. Onderbemalingsvergunning met kenmerk juni 2015 W De heer D. Verweij Datum 2 juni 2015 Casecode W-14.03094 Kenmerk 14.116186 Ambtshalve intrekkingsbesluit Onderbemalingsvergunning met kenmerk 26.04.88.20 Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 december 2017 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Van Omme &

Nadere informatie

HoogheemraadschapvanDelfland

HoogheemraadschapvanDelfland -E*«*' HoogheemraadschapvanDelfland stand van zaken dossier grondwateronttrekking DSM Beleidsveld: Aard voorstel: Grondwater Besluitvormend Vergaderdatum: 27 september 2007 Kenmerk VV: 654066 Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam.

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 30 maart 2018 Kenmerk DMS2018-0011541 Zaaknummer WN2018-001331 Maatwerkbesluit Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat

Nadere informatie

Wat te doen als een grondwateronttrekking wordt beëindigd?

Wat te doen als een grondwateronttrekking wordt beëindigd? Wat te doen als een grondwateronttrekking wordt beëindigd? Hans Gerritsen, Ariane Tuinenburg (Rijkswaterstaat)*, Peter de Putter (Sterk Consulting) In de praktijk komt het voor dat grote industriële grondwateronttrekkingen

Nadere informatie

Op de voordracht van de Minister van Infrastructuur en Milieu van, nr., Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Op de voordracht van de Minister van Infrastructuur en Milieu van, nr., Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken; Besluit van tot wijziging van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, het Besluit bodemkwaliteit, het Besluit lozen buiten inrichtingen, het Besluit omgevingsrecht en het Waterbesluit

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 24 juni 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Stichting ALS

Nadere informatie

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor:

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor: Watervergunning Onderwerp Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor: WestCord Hotels B.V. Achlumerdijk 133 8862 AL Harlingen Inhoudsopgave 1. Aanhef

Nadere informatie

beschikking D Aanhef 2. Besluit 3. Aanvraag 4. Toetsing van de aanvraag 5. Procedure 6. Conclusie 7. Ondertekening 8.

beschikking D Aanhef 2. Besluit 3. Aanvraag 4. Toetsing van de aanvraag 5. Procedure 6. Conclusie 7. Ondertekening 8. D161083167 D161083167 Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS ONGECLASSIFICEERD beschikking Eusebiusbuitensingel 66 6828 HZ Arnhem Postbus 25 6200 MA Maastricht www.rijkswaterstaat.nl

Nadere informatie

CRI Twin Towers LP CV p/a Provast

CRI Twin Towers LP CV p/a Provast CRI Twin Towers LP CV p/a Provast Datum 8 november 2018 Kenmerk DMS2018-0038759 Zaaknummer WN2018-006209 Wijzigingswatervergunning voor het onttrekken van grondwater tijdens het bouwen van een ondergrondse

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 30 september 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Bode Project-

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 april 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Civil Support

Nadere informatie

De watervergunning en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage vanaf 9 juni 2014 tot en met 21 juli 2014.

De watervergunning en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage vanaf 9 juni 2014 tot en met 21 juli 2014. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR Op grond van de Keur 2010 is een watervergunning verleend aan: XXX, Hoofdweg 3 te Scharmer voor het dempen van een slootje naast de woning te Scharmer. De watervergunning

Nadere informatie

vergunninghouder Wijziging Watervergunning Stammerdijk 41 in Diemen realiseren van een uitbouw 31 augustus 2015 W

vergunninghouder Wijziging Watervergunning Stammerdijk 41 in Diemen realiseren van een uitbouw 31 augustus 2015 W vergunninghouder Stammerdijk 41 in Diemen Datum 31 augustus 2015 Casecode W-15.02322 Kenmerk 15.102675 Wijziging Watervergunning realiseren van een uitbouw Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370

Nadere informatie

p HOLLAND 2 6 NOV Gedeputeerde Staten

p HOLLAND 2 6 NOV Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten p HOLLAND Gemeenschappelijke Regeling Beheer Grondwateronttrekking Delft Noord t.a.v. de heer P. vander Ende Postbus 3061 2601 DB DELFT Directie Omgevingsdiensfen Afdeling Vergunningen

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 18 mei 2017 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Centaur Projecten

Nadere informatie

In antwoord op uw brief, binnengekomen op 20 maart 2014, zenden wij u hierbij de gevraagde watervergunning.

In antwoord op uw brief, binnengekomen op 20 maart 2014, zenden wij u hierbij de gevraagde watervergunning. Deddens Akkerbouw Herenstreek 47 7885 AT NIEUW-DORDRECHT Aquapark 5, Veendam Postbus 195 9640 AD Veendam Tel 0598-693800 Fax 0598-693893 www.hunzeenaas.nl Uw brief 20 maart 2014 Datum 20 juni 2014 Ons

Nadere informatie

(ONTWERP) VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET

(ONTWERP) VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET (ONTWERP) VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET verleend aan Telecom Service Leek B.V. De activiteit water in de bodem brengen of eraan te onttrekken Locatie: De Hoogte 1 leek

Nadere informatie

voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder ter hoogte van Andrea Schelfhoutstraat 39A/B in Amsterdam

voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder ter hoogte van Andrea Schelfhoutstraat 39A/B in Amsterdam N.C.T. Betonwerken B.V. Datum 17 januari 2018 Kenmerk DMS2017-0026281 Zaaknummer WN2017-004814 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder

Nadere informatie

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Datum 17 april 2018 Kenmerk DMS2018-0011879 Zaaknummer WN2018-000943 Watervergunning voor het aanbrengen van 2.550 m 2 verhard oppervlak op het voormalige voetbalveld

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg DaCapo Learning Community te Sittard Zaaknummer: 2015-1842 Kenmerk: 2015/88283 d.d. 26 november

Nadere informatie

voor het plaatsen van beschoeiing buiten de initiële oeverlijn en het daarmee dempen van maximaal 3,5 m2 oppervlaktewater

voor het plaatsen van beschoeiing buiten de initiële oeverlijn en het daarmee dempen van maximaal 3,5 m2 oppervlaktewater Vergunninghouder Ella Fitzgeraldstraat 14 in Amsterdam Datum 19 juni 2017 Casecode W-17.01128 Kenmerk 17.091801 Watervergunning voor het plaatsen van beschoeiing buiten de initiële oeverlijn en het daarmee

Nadere informatie

Gezien het advies van de Provinciale adviescommissie leefomgevingskwaliteit d.d. 8 juni 2009;

Gezien het advies van de Provinciale adviescommissie leefomgevingskwaliteit d.d. 8 juni 2009; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten provincie H o L L A N D ZUID Vergadering December 2009 Nummer 6130 onderwerp Zesde tranche Provinciale milieuverordening Zuid-Holland (PMV) 1 Besluit

Nadere informatie

voor het onttrekken (en retourbemalen) van grondwater op de locatie Keizersgracht 27 D in Amsterdam.

voor het onttrekken (en retourbemalen) van grondwater op de locatie Keizersgracht 27 D in Amsterdam. Bouwbedrijf Steenbeek B.V. Datum 1 mei 2018 Kenmerk DMS2018-0013507 Zaaknummer WN2018-001899 Maatwerkbesluit voor het onttrekken (en retourbemalen) van grondwater op de locatie Keizersgracht 27 D in Amsterdam.

Nadere informatie

Wijziging Omgevingsverordening ivm de Wet Algemene bepalingen Omgevingsrecht (WABO)

Wijziging Omgevingsverordening ivm de Wet Algemene bepalingen Omgevingsrecht (WABO) Statenvoorstel nr. PS/2010/586 Wijziging Omgevingsverordening ivm de Wet Algemene bepalingen Omgevingsrecht (WABO) Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij llmei2010 2010/0087177 dhr. PSWM Kessen, telefoon 03849993

Nadere informatie

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering Wijziging algemene regel: Zaaknr. Datum vastgesteld: Omschrijving wijziging 2017147654 23-1-2018 Wijze van melden en rapporteren, tekstuele aanpassingen,

Nadere informatie

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering Wijziging algemene regel: Zaaknr. Datum vastgesteld: omschrijving wijziging: Artikel 1. Criteria Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld

Nadere informatie

in Flevoland Heeft u er last van of wilt u het gebruiken?

in Flevoland Heeft u er last van of wilt u het gebruiken? Grondwater in Flevoland Heeft u er last van of wilt u het gebruiken? 1. Wat is grondwater? Grondwater is de naam zegt het al water onder het grondoppervlak. Normaal gesproken is dit water dus niet zichtbaar.

Nadere informatie

Grondwater in Delfland

Grondwater in Delfland Grondwater in Delfland Wie doet wat? 1 Wat is grondwater? Grondwater is de naam zegt het al water onder het grondoppervlak. Normaal gesproken is het dus niet zichtbaar. Maar door een te hoge of te lage

Nadere informatie

De watervergunning en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage vanaf 22 januari 2014 tot en met 5 maart 2014.

De watervergunning en de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage vanaf 22 januari 2014 tot en met 5 maart 2014. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR Op grond van de Keur 2010 is een watervergunning verleend aan: Vereniging van eigenaars De Brink 24 t/m 190 (even nummers), Postbus 23535 te Rotterdam voor het legaliseren

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland Datum 27 december 2017 Kenmerk DMS2017-0025825 Zaaknummer WN2017-004560 Watervergunning voor het met een boogzinker leggen van een kabel ter hoogte van Veendijk 3 in Loosdrecht.

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 12 mei 2017 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp

Nadere informatie

Besluit Intrekking Watervergunning

Besluit Intrekking Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Intrekking Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg WO 678 Parkwoningen Belvédère te Maastricht Zaaknummer: 2013-0231 Kenmerk: 2013/35038

Nadere informatie

Wegenbouwbedrijf J. Rutte B.V.

Wegenbouwbedrijf J. Rutte B.V. Wegenbouwbedrijf J. Rutte B.V. Datum 5 juni 2018 Kenmerk DMS2018-0023700 Zaaknummer WN2018-003783 Watervergunning voor het plaatsen van een hulpconstructie in het oppervlaktewater om de werkzaamheden die

Nadere informatie

I. BESLISSING. I.A. Algemeen

I. BESLISSING. I.A. Algemeen Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 26 januari 2010 Team Milieubeheer Nummer 2010INT255457

Nadere informatie

Gemeente Amstelveen. Watervergunning

Gemeente Amstelveen. Watervergunning Gemeente Amstelveen Datum 6 september 2018 Kenmerk DMS2018-0034646 Zaaknummer WN2018-005680 Watervergunning voor het graven van een sleuf voor reparatie van de vrijvervalriolering op de locatie Herenweg

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening DSM Pharma Chemicals Venlo B.V. te Venlo Zaaknummer: 2015-1580 Kenmerk: 2015/90953 d.d. 3 december 2015

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 september 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van AAB BM Nederland

Nadere informatie

Op 6 november 2017 heb ik een aanvraag op grond van Rijnlands Keur ontvangen.

Op 6 november 2017 heb ik een aanvraag op grond van Rijnlands Keur ontvangen. uw kenmerk: uw brief van: 6 november 2017 ons kenmerk: bijlagen: inlichtingen: 17.119700 V65755 7 (6 tekeningen/ grondslag en procedure) A.C. den Heijer doorkiesnummer: 071-3063461 onderwerp: Besluit met

Nadere informatie

Schijf Houthandel en Sloopwerken B.V. Maatwerkbesluit. voor het onttrekken van grondwater ter hoogte van Van Oldenbarneveldtstraat 53 in Amsterdam.

Schijf Houthandel en Sloopwerken B.V. Maatwerkbesluit. voor het onttrekken van grondwater ter hoogte van Van Oldenbarneveldtstraat 53 in Amsterdam. Schijf Houthandel en Sloopwerken B.V. Datum 5 september 2018 Kenmerk DMS2018-0033646 Zaaknummer WN2018-005636 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater ter hoogte van Van Oldenbarneveldtstraat

Nadere informatie

KPN B.V. Stammerdijk 1 in Diemen. Watervergunning. voor het leggen van glasvezel ten behoeve van telecommunicatie. Datum 12 december 2017

KPN B.V. Stammerdijk 1 in Diemen. Watervergunning. voor het leggen van glasvezel ten behoeve van telecommunicatie. Datum 12 december 2017 KPN B.V. Stammerdijk 1 in Diemen Datum 12 december 2017 Zaaknummer WN2017-003995 Watervergunning voor het leggen van glasvezel ten behoeve van telecommunicatie Uw kenmerk/projectcode: - 94461-728424 (KCCO)

Nadere informatie

Uitleg deze workshop. Succes! Geschiedenis

Uitleg deze workshop. Succes! Geschiedenis Uitleg deze workshop. Wetgeving wordt vaak als droge kost ervaren. Erg moeilijk door te lezen en soms vrij onbegrijpelijk. Toch hebben we in de procesindustrie ook met wetgeving te maken. In deze workshop

Nadere informatie

VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET

VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET verleend aan Woningcorporatie Lefier Ontwikkelbedrijf De activiteit water in de bodem brengen en eraan ontrekken (Locatie: Berkenstraat 2

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam. Watervergunning. voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan de Jacob Catskade ter hoogte van nummer 16 in Amsterdam.

Gemeente Amsterdam. Watervergunning. voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan de Jacob Catskade ter hoogte van nummer 16 in Amsterdam. Gemeente Amsterdam Datum 6 september 2018 Kenmerk DMS2018-0035056 Zaaknummer WN2018-005838 Watervergunning voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan de Jacob Catskade ter hoogte van nummer 16 in

Nadere informatie

Dit is genomen ten behoeve van Stedin netbeheer B.V. een en ander het hoogte van de Giekwerf te Zoetermeer.

Dit is genomen ten behoeve van Stedin netbeheer B.V. een en ander het hoogte van de Giekwerf te Zoetermeer. uw kenmerk: uw brief van: ons kenmerk: bijlagen: V65804 Stedin Netbeheer B.V. Susanne van Dien Energieweg 20 2627 AZ DELFT inlichtingen: F.W.S de Wilde doorkiesnummer: +31713063254 onderwerp: Maatwerkbesluit

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 17 juni 2014 een aanvraag ontvangen van de heer A.K. Hartman te Zeerijp om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Zaaknummer Datum

WATERVERGUNNING. Zaaknummer Datum WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van peilscheidingen in een tertiaire watergang en het opzetten van het waterpeil in deze watergang gedurende een deel van het jaar op de locatie bij Rietveld 78 in Woerden

Nadere informatie

IE lil! Uil

IE lil! Uil Gemeente Nieuwkoop T.a.v. de heer R. van Heeringen Postbus 1 2460 AA TER AAR IE lil! Uil 15. 2293 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 12 februari 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Evides Waterbedrijf

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten. Omgevingsvergunning Poststuknummer: DA00085026 Burgemeester en wethouders hebben op 8 december 2016 een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen en in behandeling genomen voor het gedeeltelijk verleggen

Nadere informatie

De Vergunninghouder. Watervergunning. voor het herstellen van een legakker nabij Muyeveldse Wetering 8 in Loosdrecht. Datum 1 augustus 2018

De Vergunninghouder. Watervergunning. voor het herstellen van een legakker nabij Muyeveldse Wetering 8 in Loosdrecht. Datum 1 augustus 2018 De Vergunninghouder Datum 1 augustus 2018 Kenmerk DMS2018-0032491 Zaaknummer WN2018-003342 Watervergunning voor het herstellen van een legakker nabij Muyeveldse Wetering 8 in Loosdrecht. Inhoud Samenvatting

Nadere informatie

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid 1. Aanvraag Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 7 juni 2019 van namens een aanvraag ontvangen om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

[Geef tekst op] [Geef tekst op] bijlage B

[Geef tekst op] [Geef tekst op] bijlage B De ondergetekenden: 1. de Provincie Zuid-Holland, gevestigd te Den Haag, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer J. Fransen, Commissaris van de Koningin ingevolge het besluit van Gedeputeerde

Nadere informatie

bouwen van een kademuur aan de Polygoongracht ter hoogte van Ad Windighof 4 in Amsterdam IJburg

bouwen van een kademuur aan de Polygoongracht ter hoogte van Ad Windighof 4 in Amsterdam IJburg Vergunninghouder Datum 9 juni 2017 Casecode W-17.01294 Kenmerk 17.088844 Watervergunning bouwen van een kademuur aan de Polygoongracht ter hoogte van Ad Windighof 4 in Amsterdam IJburg OLO kenmerk 2995453

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Watervergunning AANHEF OVERWEGINGEN

Watervergunning AANHEF OVERWEGINGEN Watervergunning Datum : 13 juli 2015 Documentnummer : 2015023700 Case nr. : WV115.0453 AANHEF Op 4 juni 2015 heeft waterschap Scheldestromen een aanvraag ontvangen van Delta Infra B.V., om een vergunning

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) D /

WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) D / WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 15 november 2017 een aanvraag voor een wijziging van een watervergunning

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 16 december 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Tauw B.V.

Nadere informatie

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004) ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr.

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004)  ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr. DATUM VERZONDEN 2 4 SEP. 2013 uw BRIEF VAN 6 september 2013 UW KENMERK ONS KENMERK VG/U INGEKOMEN NR. 11306485 ONDERWERP Watervergunning CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER 088-97 (44004) E-MAILADRES

Nadere informatie

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem CTF Amsterdam bv Prinsengracht 436 in Amsterdam Datum 21 april 2017 Casecode W-17.00767 Kenmerk 17.070654 Watervergunning het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem Uw kenmerk / projectcode:

Nadere informatie

Welke meldingen en vergunningen zijn nodig bij onttrekkingen uit /infiltraties in grondwater? Een overzicht t.b.v. glastuinbouw en boomkwekerijen

Welke meldingen en vergunningen zijn nodig bij onttrekkingen uit /infiltraties in grondwater? Een overzicht t.b.v. glastuinbouw en boomkwekerijen Welke meldingen en vergunningen zijn nodig bij onttrekkingen uit /infiltraties in grondwater? Een overzicht t.b.v. glastuinbouw en boomkwekerijen De behoefte aan het benutten van ondergrondse mogelijkheden

Nadere informatie

Vergunninghouder Stedin Operations B.V.

Vergunninghouder Stedin Operations B.V. Vergunninghouder Stedin Operations B.V. Datum 2 mei 2018 Kenmerk DMS2018-0018111 Zaaknummer WN2018-002396 Watervergunning voor het leggen van vier laagspanningskabels en het plaatsen van een laagspanning

Nadere informatie

Schiphol Nederland b.v. De heer B.E. Harder Postbus ZG Schiphol. Betreft: Besluit Waterwet wijziging vergunning Terminal 3 PNH1606

Schiphol Nederland b.v. De heer B.E. Harder Postbus ZG Schiphol. Betreft: Besluit Waterwet wijziging vergunning Terminal 3 PNH1606 Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Postbus 209 1500 EE Zaandam Schiphol Nederland b.v. De heer B.E. Harder Postbus 7501 1118 ZG Schiphol www.odnzkg.nl Betreft: Besluit Waterwet wijziging vergunning

Nadere informatie

gelezen het advies van het dagelijks bestuur over herziening keur voor grondwater van 23 april 2013, nummer 13IT011855;

gelezen het advies van het dagelijks bestuur over herziening keur voor grondwater van 23 april 2013, nummer 13IT011855; Zaaknr. : 13.ZK03656 Kenmerk : 13IT011860 Barcode : 13IT011860 Het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta; gelezen het advies van het dagelijks bestuur over herziening keur voor grondwater van

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 3 november Zaaknummer 19142

WATERVERGUNNING. Datum 3 november Zaaknummer 19142 WATERVERGUNNING Voor het vervangen van een verkeersregelinstallatiekast (VRI kast) bij een watergang en een waterkering op de locatie Boerendijk ter hoogte van de brug in de Chrysantstraat in Woerden Datum

Nadere informatie

Advies. aan de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland inzake

Advies. aan de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland inzake Advies aan de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland inzake de verantwoordelijkheidsverdeling bij aanpassing van duikers ten behoeve van de verbreding van de provinciale weg N207

Nadere informatie

Bouwfonds Ontwikkeling. Watervergunning

Bouwfonds Ontwikkeling. Watervergunning Bouwfonds Ontwikkeling Datum 8 juni 2015 Casecode W-15.00709 Kenmerk 15.067006 Watervergunning Het tijdelijk dempen van water voor metselwerkzaamheden voor nieuwbouw ter hoogte van Gooiseweg 50 in Amsterdam

Nadere informatie

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein Datum: 30 april 2018 Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Inhoudsopgave Regulering van activiteiten Vergunningverlening Maatwerkvoorschriften

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 2.8, 4.7, 5.1 en 5.2 van de Waterwet en artikel 145 van de Provinciewet;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 2.8, 4.7, 5.1 en 5.2 van de Waterwet en artikel 145 van de Provinciewet; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Utrecht Nr. 2020 16 maart 2018 Besluit van provinciale staten van Utrecht van 12-12-2016, nummer 819EE962, tot vaststelling van Besluit van Provinciale

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 november 2018 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Algemene regels vrijstelling vergunningplicht onttrekken van grondwater Keur waterschap Vechtstromen

Algemene regels vrijstelling vergunningplicht onttrekken van grondwater Keur waterschap Vechtstromen WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van Waterschap Vechtstromen. Nr. 1012 24 februari 2014 Algemene regels vrijstelling vergunningplicht onttrekken van grondwater Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk WVS-30

Nadere informatie

Waternet sector Afvalwater. Wijzigingsbesluit

Waternet sector Afvalwater. Wijzigingsbesluit Waternet sector Afvalwater Datum 26 januari 2017 Casecode W-16.02918 Kenmerk 16.157501 Wijzigingsbesluit Wijziging van de eerder verleende vergunning voor het aanleggen van pers- en drinkwaterleidingen

Nadere informatie

Hoogweg Marknesse BV De heer L. Hoogweg Postbus ZG MARKNESSE. Geachte heer Hoogweg,

Hoogweg Marknesse BV De heer L. Hoogweg Postbus ZG MARKNESSE. Geachte heer Hoogweg, DAT UM BEHANDE LD DOO R 13 juni 2017 mw. T. Lettinga-Mandemaker DIRE CT NUM MER 06-46 91 98 46 Hoogweg Marknesse BV De heer L. Hoogweg Postbus 45 8316 ZG MARKNESSE Geachte heer Hoogweg, ONDERWERP bronnering

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht Datum 2 november 2018 Zaaknummer 33987 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018 Watervergunning Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten Datum 16 januari 2018 Zaaknummer 21634 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T

Nadere informatie

Waterwet. Ontwerpbeschikking

Waterwet. Ontwerpbeschikking Waterwet Ontwerpbeschikking Aanvrager : Wavin Diensten B.V. Aanvraag : Wijziging van het besluit onderdeel If en voorschrift 5a van de vigerende vergunning. Locatie : Bruchterweg 88 te Hardenberg Datum

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 14 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor:

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor: Watervergunning Datum : 24 september 2018 Documentnummer : 2018033630 Case nr. : WV118.0311 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 6 april 2018 een aanvraag ontvangen van

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern. Datum 28 maart 2018

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern. Datum 28 maart 2018 WATERVERGUNNING Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern Datum 28 maart 2018 Zaaknummer 24339 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 6 november Zaaknummer 18585

WATERVERGUNNING. Datum 6 november Zaaknummer 18585 WATERVERGUNNING Voor het maken van een grondboring en het plaatsen van een peilbuis in een waterkering op de locatie Hoge Rijndijk 14 in Nieuwerbrug aan den Rijn Datum 6 november 2017 Zaaknummer 18585

Nadere informatie

Rijnstraat 8 Postbus GX Den Haag Technische Universiteit Delft Interne postcode 645 (Rector Instituut Delft) Postbus 5

Rijnstraat 8 Postbus GX Den Haag Technische Universiteit Delft Interne postcode 645 (Rector Instituut Delft) Postbus 5 Directoraat-Generaal Milieu Directie Stoffen, Afvalstoffen, Straling Straling, Nucleaire en Bioveiligheid Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Technische Universiteit Delft Interne postcode 645

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 13 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

BELEIDSREGEL DEMPEN SLOTEN WATERSCHAP HUNZE EN AA S

BELEIDSREGEL DEMPEN SLOTEN WATERSCHAP HUNZE EN AA S BELEIDSREGEL DEMPEN SLOTEN WATERSCHAP HUNZE EN AA S Algemeen Bestuur: 17 september 2003 Beleidsregels in de zin van de Algemene wet bestuursrecht De Algemene wet bestuursrecht geeft aan wat onder beleidsregels

Nadere informatie

Vergunninghouder. Wijzigingsvergunning. Legmeerdijk 60 Amstelveen. voor het bouwen van een woning in de beschermingszone van een waterkering

Vergunninghouder. Wijzigingsvergunning. Legmeerdijk 60 Amstelveen. voor het bouwen van een woning in de beschermingszone van een waterkering Vergunninghouder Legmeerdijk 60 Amstelveen Datum 6 september 2016 Casecode W-16.02207 Kenmerk 16.081133 Wijzigingsvergunning voor het bouwen van een woning in de beschermingszone van een waterkering Korte

Nadere informatie

De werken dienen te worden uitgevoerd zoals aangegeven op bijgevoegd document met kenmerk: i-4

De werken dienen te worden uitgevoerd zoals aangegeven op bijgevoegd document met kenmerk: i-4 Watervergunning Keur waterschap Vechtstromen Datum:4 februari 2019 Kenmerk: Z-1921353/u19066259 Het dagelijks bestuur heeft op 1 februari 2019 een aanvraag van de gemeente Almelo ontvangen voor een vergunning

Nadere informatie

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het graven van een sloot en vergroten van een bestaande plas nabij Dwarsdijk 9 in Tienhoven.

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het graven van een sloot en vergroten van een bestaande plas nabij Dwarsdijk 9 in Tienhoven. De vergunninghouder Datum 13 juni 2018 Kenmerk DMS2018-0018426 Zaaknummer WN2018-002264 Watervergunning voor het graven van een sloot en vergroten van een bestaande plas nabij Dwarsdijk 9 in Tienhoven.

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584 Watervergunning Voor het hebben van een tijdelijke gedeeltelijke verondieping in een tertiair oppervlaktewaterlichaam (=natuursloot) op de locatie achter Meije 89 te Bodegraven Datum 29 augustus 2017 Zaaknummer

Nadere informatie

beschikkende op het desbetreffende verzoek van 26 maart 2017, ingekomen op 26 maart 2017 en geregistreerd onder zaaknummer WBD

beschikkende op het desbetreffende verzoek van 26 maart 2017, ingekomen op 26 maart 2017 en geregistreerd onder zaaknummer WBD Nummer: 17UTP01107 Het hoofd afdeling vergunningen, daartoe bevoegd krachtens het besluit Primaire mandaat- en volmachtregeling waterschap Brabantse Delta en 'Besluit ondermandatering door de secretaris-directeur

Nadere informatie

Waterwet. Beschikking

Waterwet. Beschikking Waterwet Beschikking Aanvrager : Wavin Diensten B.V. Aanvraag : Wijziging van het besluit onderdeel If en voorschrift 5a van de vigerende vergunning. Locatie : Bruchterweg 88 te Hardenberg Datum ontvangst

Nadere informatie

Nummer 2013.0052 Sittard, 30 augustus 2013

Nummer 2013.0052 Sittard, 30 augustus 2013 BESLUIT INGEVOLGE DE WATERWET Nummer 2013.0052 Sittard, 30 augustus 2013 1 Onderwerp Toepassen van artikel 4.7, lid 1 van de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas met betrekking tot het vrijstellen

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 februari 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van de gemeente

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum : 13 juli 2016 Onderwerp : Waterwet - gemeente Zaltbommel Activiteit : Grondwateronttrekking t.b.v. sanering aan het Van Voordenpark

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 27534/2012010168 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake de Stichting Publieke Media instelling Eijsden- Margraten tegen afwijzing van het handhavingsverzoek jegens Stichting

Nadere informatie

Dudok Wonen. Wijzigingsbesluit. Wijzigen eerder verleende watervergunning voor het onttrekken van grondwater, Oosterengweg 365 in Hilversum

Dudok Wonen. Wijzigingsbesluit. Wijzigen eerder verleende watervergunning voor het onttrekken van grondwater, Oosterengweg 365 in Hilversum Dudok Wonen Datum 16 december 2015 Casecode W-15.03513 Kenmerk 15.142017 Wijzigingsbesluit Wijzigen eerder verleende watervergunning voor het onttrekken van grondwater, Oosterengweg 365 in Hilversum Korte

Nadere informatie

GronDwatEr. onttrekken En LozEn Van

GronDwatEr. onttrekken En LozEn Van GronDwatEr bronnering 2014 onttrekken En LozEn Van bronneringswater waterschap Zuiderzeeland zorgt voor schoon water, voldoende water en veiligheid. dit betekent dat waterschap Zuiderzeeland ook verantwoordelijk

Nadere informatie