De NVWA en de handhaving op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen De NVWA Prioriteren inspecties Belangrijkste regels gbm Controle-bevindingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De NVWA en de handhaving op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen De NVWA Prioriteren inspecties Belangrijkste regels gbm Controle-bevindingen"

Transcriptie

1 De NVWA en de handhaving op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen De NVWA Prioriteren inspecties Belangrijkste regels gbm Controle-bevindingen A.C.L. (Toon) Driessen R. (Ronald) van Lubek Inspecteurs gewasbescherming

2 DE AID, PD EN VWA : ÉÉN NEDERLANDSE VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT Ministerie van EZ

3 . DE AID, PD EN VWA : ÉÉN NEDERLANDSE VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT Divisie Landbouw & Natuur Toezichtontwikkeling Plant & Natuur 1 Toezicht- Uitvoering Fyto en gbm 2 Toezicht- Uitvoering Fyto en gbm 3 Toezicht- Uitvoering Fyto en gbm 1 Team Natuur

4 Veranderende visie van de NVWA Aan de hand van Programmatisch Handhaven Van sanctioneren naar komen tot naleving Risicogericht binnen doelgroepen, in teelten en teeltmethoden. Inspelen op politieke-en maatschappelijke thema s (bijensterfte, omwonenden, media).

5 Handhavingsstrategie Opsporing Repressief Inspectie Preventief Voorlichting / dienstverlening

6 1. Import 2. EU en naleving Postpakketten Containers OECD/Europol/Interpol Risicogericht: jaarplan NVWA Kwaliteitsmonsters (toel. houd.) Bloembollen (2014) en vollegrondsgroente (2015) Bedekte teelt bloemisterij en fruitteelt (2016) 3. Milieu beschermdoelen: waterkwaliteit, bijen, omwonenden. Intensief bespoten gewassen, fruitteelt, sierteelt, bloembollen, grondontsmetting, toepassingcontroles (m.n. doelgroepen langs oppervlaktewater) 4. Incidenten 5. Opsporing 6

7 Wet- en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen De belangrijkste ge- en verbodsbepalingen

8 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Activiteitenbesluit milieubeheer (gebruik op percelen langs sloten) Algemeen geldende voorschriften Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden Regelinggewasbeschermingsmiddelen en biociden. Gebruiksvoorschriften bij gebruik specifiek gewasbeschermingsmiddelen

9 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Activiteitenbesluit milieubeheer: Aanhouden teeltvrije zone (neerwaartse bespuiting: 25 cm 150 cm ) Gebruik driftreducerende doppen (minimale driftreductie van 50%) in eerste 14 meter vanaf insteek. Gebruik kantdop Spuitboomhoogte 50 cm boven grond/gewas.

10 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Activiteitenbesluit milieubeheer: Windsnelheid maximaal 5 m/s. Vullen niet binnen 2 meter vanaf insteek sloot Drukregistratievoorziening (bestaande spuiten vanaf ?

11 Lijst met driftarme spuitdoppen

12 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen WGB vervanger van BMW wijziging n.a.v.: 1. Verordening (EG) Nr. 1107/2009 Doel: Hoog niveau bescherming mens, dier en milieu Administratievelasten toelatingsprocedure verminderen Betere harmonisatie binnen EU ( gelijk speelveld ) 2. Richtlijn 2009/128/EG: Verplichtingen: Duurzaam gebruik, passende opleidingen en certificaten Verplichte voorlichting bij verkoop álle gewasbeschermingsmiddel Organiseren voorlichtingsprogramma s Invoeren periodiek keuring apparatuur.

13 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen WGB: Zorgvuldigheidsartikel (bedoeld als vangnetbepaling)

14 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Onzorgvuldigheid: Restanten van gewasbeschermingsmiddelen in gewassen: Onvoldoende goed gereinigde spuittank Gebruik op soortgelijke gewassen (bestrijding van b.v. schurft in appel en peer) Kan leiden tot: Aantreffen van stoffen die in het gewas niet zijn toegelaten Onbekend aantal werkzame stoffen op het gewas (eisen marktpartijen als maximaal 3 werkzame stoffen)

15 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen WGB: Het is verboden: Middelen op de markt te brengen of te gebruiken tenzij ze in de betrokken lidstaat zijn toegelaten(=artikel 28 lid 1 van de Verordening) Toelatingsnummer 2016 N Gewasbeschermingsmiddelen moeten niet op juiste wijze te gebruiken. Wettelijke gebruiksvoorschrift. Een juist gebruik houdt in dat de beginselen van goede gewasbeschermingspraktijken worden toegepast, en dat wordt voldaan aan de voorschriften die zijn vastgesteld en op het etiket nader zijn aangegeven (=artikel 55 van de Verordening). Een toevoegingsstof wordt niet op de markt gebracht of gebruikt tenzij daar in de betrokken lidstaat een toelating voor is verleend(m.i.v. 2016)

16 Toegelaten middelen met voorschriften Op de site van het CTGB: Lijsten met toegelaten gewasbeschermingsmiddelen én biociden; Lijsten met niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen Zie:

17 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen houden registers bij van de gewasbeschermingsmiddelen die zij gebruiken en bewaren die registers gedurende ten minste drie jaar. (Artikel 67 Verordening) Verplichte spuitadministratie: a.de naamvan het gewasbeschermingsmiddel, b. Het tijdstip waarop het middel is gebruikt c.de dosiswaarin het middel is gebruikt; d. Het gebied waarop het middel is gebruikt e. Het gewas waarop het middel is gebruikt. Registraties moeten volledig, naar waarheid en onverwijld worden bijgewerkt.

18 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Gewasbeschermingsmonitor Doel: bevorderen van geïntegreerde bestrijding (IPM) Een ieder die gewasbeschermingsmiddelen voorhanden of in voorraad heeft, of voornemens is gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken of onder zijn verantwoordelijkheid of zijn opdracht te laten gebruiken, houdt gedurende het teeltseizoen een gewasbeschermingsmonitor bij waarin aandacht wordt besteed aan de aspecten genoemd in de bijlage 3. De monitor wordt binnen twee maanden na een teelt afgerond.

19 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Spuitlicenties (Bewijs van vakbekwaamheid) 1. Een distributeur van gewasbeschermingsmiddelen zorgt dat voldoende personeel bedoeld in artikel 73, tweede lid, van de wet, beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Bedrijfsvoeren Gewasbeschermingals bedoeld in artikel 6.3, vierde lid. 2. Een professionele gebruikervan gewasbeschermingsmiddelen beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Bedrijfsvoeren Gewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, vierde lid. 3. In afwijkingvan het tweede lid beschikt het bedrijfshoofd van een landbouwbedrijf dat gewasbeschermingsmiddelen ontvangt, gebruikt of voorhanden heeft, en die is geboren voor 1 januari 1996over een bewijs UitvoerenGewasbescherming als bedoeld in artikel 6.3, derde lid.

20 Regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Spuitlicenties (Bewijs van vakbekwaamheid) 4 In afwijking van het tweede lid beschikt een persoon die gewasbeschermingsmiddelen ontvangt of gebruikt in opdracht van een ander, over een bewijs van vakbekwaamheid Uitvoeren Gewasbescherming, voor zover in het bedrijf ten minste een persoon beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid Bedrijfsvoeren Gewasbescherming. Conclusie: Een werknemer met b.v.v. uitvoeren (licentie I) mag alleen middelen toepassen als er iemand op het bedrijf b.v.v. bedrijfsvoeren (licentie II) heeft.

21 Keuringsplicht,alle spuitapparatuur Keuringsbewijs heeft een geldigheid van drie jaren na de datum van afgifte. Een keuringsbewijs voor laagvolume spuitapparatuur kent geldigheid van zes jaren na de datum van afgifte. Apparatuur wordt uiterlijk iedere drie jaar gekeurd en voor het eerst uiterlijk: -op 31december 2015 voor apparatuur van het bouwjaar 1996 tot en met 2000; -op 14december 2016 voor apparatuur van het bouwjaar 2001 tot en met 2013; -drie jaar na de aankoopdatum voor apparatuur met een bouwjaar na Op handapparatuur voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en rugspuiten is keuring niet van toepassing.

22 Keuringsplicht,alle spuitapparatuur Eerder waren vrijgesteld van de keuringsplicht: Rijen-of strokenspuiten, waaronder onkruidspuiten in de fruitteelt, met een werkbreedte van 3 meter of minder; Vrijstelling is niet meer; dus moeten ook gekeurd worden. Datum van verplichte keuring ( ) wordt gewijzigd, datum dat keuring verplicht is, is nog niet bekend. Optreden bij ongekeurde onkruidspuiten met een werkbreedte van 3 meter of minder: aangeven dat de apparatuur moet worden gekeurd, maar (nog) geen datum afspreken dat de apparatuur moet zijn goedgekeurd

23 Uitvoering en afwerken inspecties. Handhavingsdocument WGB: wanneer SR en wanneer BR, wanneer sanctie. Benoemen kernbepalingen (waaronder gebruiken ) en de daarbij behorende afdoening. ( Een overtreding van een kernbepaling moet worden opgevat als een dermate ernstig feit dat een passende reactie is vereist, vaak met een bestraffend element. Uitgangspunt daarbij is de bestuurlijke boete, tenzij een zaak ingevolge artikel 94 van de wet aan het Openbaar Ministerie wordt voorgelegd ). Afwerken overtredingen na monsteranalyses.: Naar aanleiding van multi-methode constateringen van vervuilde spuittank, historische waarden of overwaaien middelen van naast gelegen perceel. Interventiebeleid NVWA: Wanneer maken we een BR / PV, W of AC op? 23

24 Boetebedragen bij overtredingen Bijlage XIII bij Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Bestuurlijke boetes:

25 Handhaving regels gewasbeschermingsmiddelen Hoe handhaaft de NVWA de regels m.b.t. gewasbeschermingsmiddelen? Risicogericht binnen doelgroepen, in teelten en teeltmethoden. Periodiek binnen risico-doelgroep nagaan de mate van naleving (één keer per 4 jaar; a-selecte controles)

26 Handhaving regels gewasbeschermingsmiddelen

27 Via erfafspoeling en Gebruik op percelen langs watergangen: teeltvrije zone Gebruik driftreducerende doppen Gebruik kantdop Spuitboomhoogte Windsnelheid < 5m/s

28 Toepassingscontroles

29 Mate van naleving Akkerbouw

30 Mate van naleving Sierteelt

31 Mate van naleving bloembollen 2014 Naleving 55%(=gelijk aan 2010) Gebruik formaline ( sector kan niet zonder?) Veel gebruik van niet in teelt toegelaten gbm. (reden: onvoldoende effectief middelenpakket?) Informeren sector in 2015

32 Mate van naleving groenten volle grond inspecties

33 Mate van naleving groenten volle grond 2015 naleving 89%.

34 Import gewasbeschermingsmiddelen Omvang: NEFYTO: 10% tot 25% van de gbm zijn illegaal Vnl. afkomstig van India en China Cijfers China 2012 (bron:landbouwraad China): 2400 productiebedrijven Jaarproductie 2600 miljoen ton 1400 miljoen ton geëxporteerd over de gehele wereld. (Geen garantie goede kwaliteit)

35 Import gewasbeschermingsmiddelen Counterfeit : Namaak identiek aan origineel: niet voor NVWA => merkvervalsing Douane en FIOD. Namaak afwijkend van origineel: samenstelling niet getoetst in EU = risico s voor mens, dier en milieu => NVWA

36 Import gewasbeschermingsmiddelen

37 Import gewasbeschermingsmiddelen The flashpoint determined in accordance with EEC A9/A16 is 40 C while in the dossier 84.6 C is required. Mearsk Charlotte 8 juni 2010

38 Risico s bij opslag en transport Aluminium phosfide

39 Import gewasbeschermingsmiddelen 2013: aanvang inspecties en marktverkenning. 2014: 19 onderzoeken Pakketpost. Bestelde gwbm door gebruikers: 5 onderzoeken Containervracht.: onderzoeken naar illegale importen 10 onderzoeken 4 Grote strafrechtelijke onderzoeken IOD i.s.m. politie Inbeslagneming Containers met een totale hoeveelheid van 80 ton Diverse (9 ) inspecties uit gesignaleerde importen van niet-toegelaten middelen met bestemming niet bekende afnemers. Ruim 100 ton pesticiden in beslag tijdens internationale actie. 11 zendingen met in totaal liter pesticiden voorzien van vervalste documenten.

40 Gewasbeschermingsmiddelen in het nieuws

41 Omwonenden Bezorgde burgers Advies Gezondheidsraad Breed onderzoek blootstelling aan gbm omwonenden Informatie voor burgers op: Binnengekomen klachten bij NVWA + GGD: 2014, 22 meldingen 2015, 34 meldingen

42 Bevolkingsonderzoek omwonenden

43 Werkzaamheden toezicht handhaving gewasbeschermingsmiddelen : Naleef indicatie bloemisterij onder glas: Ca. 450 inspecties van de in totaal 1900 bedrijven Naleef indicatie fruitteelt: Ca. 450 inspecties van de in totaal 2100 bedrijven. Diversen, zoals: import, handelaren, her-inspecties, toepassingscontroles en onderzoeken n.a.v. meldingen en klachten (Bijen burgers)

44 Actuele ontwikkelingen Verhogen boetes bij overtredingen (politieke opdracht). Invoeren gewasbeschermingsmonitor Vereenvoudigen gebruiksvoorschriften Marktpartijen stellen bovenwettelijke eisen. Meer aandacht van media, verontruste burgers, gemeentelijke-, provinciale-, landelijke- politiek voor landbouwgif. Gecontroleerde distributie.

45 Bedankt voor uw aandacht!

De NVWA toezicht op gewasbescherming. A.C.L. (Toon) Driessen Inspecteur Toezicht Ontwikkeling Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)

De NVWA toezicht op gewasbescherming. A.C.L. (Toon) Driessen Inspecteur Toezicht Ontwikkeling Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) De NVWA toezicht op gewasbescherming A.C.L. (Toon) Driessen Inspecteur Toezicht Ontwikkeling Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) 1 Handhaving regelgeving gewasbeschermingsmiddelen. Indeling presentatie:

Nadere informatie

Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten

Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten Rapportage gewasbescherming Inspectieresultaten boomteelt/vaste planten Datum December 2015 Colofon Inspectieresultaten Boomteelt/vaste planten Gewasbescherming Divisie Landbouw & natuur Catharijnesingel

Nadere informatie

Gewasbescherming 2017

Gewasbescherming 2017 Gewasbescherming 2017 Toezicht op de handel en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Voorwoord Gewasbescherming heeft tot doel de schadelijke effecten van plantenziekten, plagen en onkruiden binnen

Nadere informatie

EU-Verordening Deze verordening geeft voorschriften betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen.

EU-Verordening Deze verordening geeft voorschriften betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen. code IB02-SPEC 05 versie 2 ingangsdatum 27-07-2016 pag. 1 van 5 Versiebeheer en toelichting versie datum toelichting 1 01-12-2013 Opstellen van het document. 2 27-07-2016 Bijlage 1 gewijzigd. Interventie

Nadere informatie

Rapportage Gewasbescherming Controleresultaten Akkerbouw Datum Februari 2015

Rapportage Gewasbescherming Controleresultaten Akkerbouw Datum Februari 2015 Rapportage Gewasbescherming Controleresultaten Akkerbouw 2013 Datum Februari 2015 Rapport evaluatie akkerbouw Februari 2015 Colofon Nalevingsindicatie akkerbouw 2013 Versienummer 1 Divisie Landbouw &

Nadere informatie

Rapportage gewasbescherming nalevingsindicatie bloembollen Datum december 2015

Rapportage gewasbescherming nalevingsindicatie bloembollen Datum december 2015 Rapportage gewasbescherming nalevingsindicatie bloembollen 2014 Datum december 2015 Nalevingsindicatie bloembollen 2014 juni 2015 Colofon Nalevingsindicatie bloembollen 2014 Divisie Landbouw & Natuur

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 12477 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2018. Dit is een herstelbesluit. Het besluit van 24 juni 2016 komt

Nadere informatie

Rapport Controleresultaten nalevingsmeting fruit 2012 WGB

Rapport Controleresultaten nalevingsmeting fruit 2012 WGB Rapport Controleresultaten nalevingsmeting fruit 2012 WGB DATUM OMSCHRIJVING AUTEUR 30-05-2013 Evaluatierapport controles bij fruittelers 2012 NVWA Divisie L&N 1 Evaluatierapport controles bij fruittelers

Nadere informatie

Gewasbescherming 2015

Gewasbescherming 2015 Gewasbescherming 2015 Toezicht op de handel en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Voorwoord Gewasbescherming heeft tot doel de schadelijke effecten van plantenziekten, plagen en onkruiden binnen

Nadere informatie

Driftreductie & Erfemissie

Driftreductie & Erfemissie Driftreductie & Erfemissie Schoon oppervlaktewater & behoud middelenpakket Gebiedsgericht toezicht 25 maart 2019 te Smilde I.L. (Ibo) Vaatstra 1 Inhoud presentatie Milieuregels Spuittechnieken en spuitdoppen

Nadere informatie

Gewasbescherming 2016

Gewasbescherming 2016 Gewasbescherming 2016 Toezicht op de handel en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen Inleiding Gewasbescherming heeft tot doel de schadelijke effecten van plantenziekten, plagen en onkruiden binnen

Nadere informatie

NVWA en bijen Toon Driessen Divisie Landbouw en Natuur Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA)

NVWA en bijen Toon Driessen Divisie Landbouw en Natuur Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) NVWA en bijen Toon Driessen Inspecteur Toezichtsontwikkeling Divisie Landbouw en Natuur Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20077 21 april 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 8 april 2016, nr. 16052648, houdende tijdelijke

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER Marleen Mertens Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) INVLOED VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN Positieve effecten: Bijdrage

Nadere informatie

Welkom bij LTO afdeling Oldambt. Marja Nauta Wim Verhaar

Welkom bij LTO afdeling Oldambt. Marja Nauta Wim Verhaar Welkom bij LTO afdeling Oldambt Presentatie door: Marja Nauta Wim Verhaar 1 Totaal gebied Deel gebied 2 Gegevens waterkwaliteit meetnet Oldambt. Overschrijdingen GBM hele gebied 3 Overschrijding GBM per

Nadere informatie

Maximaal aantal toepassingen per 12 maanden. 3,75 l/ha 18 (6 blokken van 3 opeenvolgende bespuitingen)

Maximaal aantal toepassingen per 12 maanden. 3,75 l/ha 18 (6 blokken van 3 opeenvolgende bespuitingen) HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel NeemAzalT/S, 12455 N 9 december 2016 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegestaan

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN De toelating van het gewasbeschermingsmiddel wordt op basis van de volgende artikelen gewijzigd: Artikel 31, 44, 45 en 75 Verordening

Nadere informatie

Algemene Inspectiedienst. Inspectie- en opsporingsdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

Algemene Inspectiedienst. Inspectie- en opsporingsdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Algemene Inspectiedienst Inspectie- en opsporingsdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Gewasbeschermingsmiddelen en Openbaar Groen Richard van t Wout (controleur Plant

Nadere informatie

Preventie. 27 januari 2015

Preventie. 27 januari 2015 Preventie 27 januari 2015 Daarom 2 Agenda 3 Wat doet Aa en Maas? Wat is wat? Regelgeving Wat meten wij? Waar kan het fout gaan? Overig Samen aanpakken Oppervlakte beheergebied: 161.000 ha Aantal inwoners:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18289 2 juli 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 24 juni 2014 nr. 14099747, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst Lijst met indeling van spuittechnieken in reducerende n (DRT-klassen) DRT-lijst versie 15 december 2017 Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) reducerende spuittechnieken In het Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende het bezit van gewasbeschermingsmiddelen en toevoegingsstoffen waarvan de verkoop of het gebruik verboden is

Omzendbrief betreffende het bezit van gewasbeschermingsmiddelen en toevoegingsstoffen waarvan de verkoop of het gebruik verboden is Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende het bezit van gewasbeschermingsmiddelen en toevoegingsstoffen waarvan de verkoop of het gebruik verboden is Huidige versie

Nadere informatie

Veilig werken. Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen - basis

Veilig werken. Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen - basis Veilig werken Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen - basis Programma voor vandaag: Kahoot Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen - basis Opdracht: Bestrijdingsmethoden Veilig werken & GBM?

Nadere informatie

Etiketten gewasbescherming: waar staan we nu?

Etiketten gewasbescherming: waar staan we nu? Etiketten gewasbescherming: waar staan we nu? Dr. Nicole van Straten Manager Wetenschappelijke Beoordeling en Advies 14 juni 2018 Deze presentatie wordt geen college CLP regelgeving gaat niet over het

Nadere informatie

Het Toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van middelen in de toekomst

Het Toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van middelen in de toekomst Het Toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van middelen in de toekomst Themadag Gewasgezondheid 8 maart 2012 Inhoud Gewasbeschermingsmiddelen: van ontwikkeling tot gebruik Het toelatingsbeleid De nieuwe

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN De toelating van het gewasbeschermingsmiddel wordt op basis van de volgende artikelen gewijzigd: Artikel 31, 44, 45 en 75 Verordening

Nadere informatie

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen DRT-lijst versie 8 december 208 Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) en In het Activiteitenbesluit milieubeheer is

Nadere informatie

code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum pag. 1 van 7

code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum pag. 1 van 7 code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum 28-05-2015 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum 3.1 28-05-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie Aanpassing van de tekst, aangegeven d.m.v. kantlijn. Opmaak

Nadere informatie

Provinciaal blad nr. 2012/0097033

Provinciaal blad nr. 2012/0097033 Provinciaal blad nr. 2012/0097033 Wijziging beleidsregels verlagen POP 2 subsidies besluit van: Gedeputeerde Staten d.d. 27 maart 2012 kenmerk: 2012/0097033 gepubliceerd op: 30 maart 2012 inwerkingtreding

Nadere informatie

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst Lijst met indeling van spuittechnieken in reducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst versie 24 juli 2018 Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) reducerende spuittechnieken In het Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34430 4 juli 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 23 juni 2016, nr. 16091766, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Algemene Inspectiedienst. aid. Gewasbeschermingsmiddelen en Openbaar Groen. Mei 2008

Algemene Inspectiedienst. aid. Gewasbeschermingsmiddelen en Openbaar Groen. Mei 2008 Algemene Inspectiedienst aid Gewasbeschermingsmiddelen en Openbaar Groen Mei 2008 Problematiek Openbaar Groen Verkeerd gebruik van glyfosaat op verhardingen leidt tot Emissie naar oppervlaktewater Problemen

Nadere informatie

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst

Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen) DRT-lijst Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen DRT-lijst versie 1 juli 2019 Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) en In het Activiteitenbesluit milieubeheer is opgenomen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 64865 13 november 2018 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 10 november 2018, nr. WJZ/18269405,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33059 16 juni 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 8 juni 2017, nr. 17077881, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Vergelijking (*) CDG certificatieschema versie 2.3 en versie 3.0

Vergelijking (*) CDG certificatieschema versie 2.3 en versie 3.0 Vergelijking (*) CDG certificatieschema versie 2.3 en versie 3.0 (*): Deze notitie heeft de belangrijkste wijzingen in zich, maar beoogt niet volledig te zijn. In de inhoudsopgave is toegevoegd: Bijlage

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 86 24 maart 20 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 13 maart 20, BM 13219991, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31324 5 juni 2019 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 mei 2019, nr. 19133310, houdende

Nadere informatie

Gewasbescherming en omwonenden

Gewasbescherming en omwonenden Gewasbescherming en omwonenden Grondontsmetting Grondontsmetting op land- en tuinbouwpercelen Informatie voor omwonenden Waarom ontvangt u deze folder? Binnenkort wordt er in uw omgeving een grondontsmetting

Nadere informatie

De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie. Lonne Gerritsen. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie. Lonne Gerritsen. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie Lonne Gerritsen College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Inhoud Wat doet het Ctgb Wat zijn biociden Waar kom je biociden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14898 5 juni 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 28 mei 2015, nr.15073569, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 6494 11 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 4 maart 2013, nr. 13032890, houdende tijdelijke

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Op 2 augustus 2018 is van: BASF Nederland B.V. Postbus 1019 6801 MC ARNHEM een

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, In overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, In overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 september 2009, nr. 52726 houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7774 20 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 maart 2013, nr. PAV / 13042620, houdende

Nadere informatie

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid

Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Van gewasbescherming naar integrale aanpak plantgezondheid Helma Verberkt Beleidsspecialist Gewasbescherming / Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland 4 december 2013 Ontwikkelingen op nationaal en Europees

Nadere informatie

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Kumulus S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Kumulus S Toelatingsnummer 6147 N W.6 Productgroep: fungicide Formulering: granulaat of korrel Werkzame stof: 80% zwavel Voorzorgsmaatregelen: SP1 Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen

Nadere informatie

Algemene Informatie T5-Instructie (ALIM08) 04 maart 2014 Versie 1.0.8

Algemene Informatie T5-Instructie (ALIM08) 04 maart 2014 Versie 1.0.8 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze instructie beschrijft de uitvoering van de T5-procedure door de NVWA in geval van kanalisatie naar het bedrijf van bestemming van dierlijke producten bij invoer of wederinvoer

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 BESLUIT PARALLEL VERGUNNING Op 19 juni 2015 is van: BioServices International bvba Jagershoek 13 B-8570 VICHTE BELGIE een aanvraag

Nadere informatie

Nyenrode EUTR. NVWA Certificaten Goederencodes Handhaving Diverse zaken

Nyenrode EUTR. NVWA Certificaten Goederencodes Handhaving Diverse zaken Nyenrode EUTR NVWA Certificaten Goederencodes Handhaving Diverse zaken Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 2 Missie De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bewaakt de gezondheid van dieren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 69 Besluit van 6 februari 2015, houdende wijziging van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden in verband met de invoering van een

Nadere informatie

De Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit,

De Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, code IB02-SPEC37 versie 05 Inwerkingtreding: 15 februari 2017 pag. 1 van 6 De Minister van Versie Datum vaststelling Volksgezondheid, Welzijn en Sport/ De Nederlandse Voedsel en Wijzigingen ten opzichte

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44722 2 augustus 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit d.d. 1 augustus 2018, nr. 18204455,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26350 20 augustus 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 18 augustus 2015, 15115580, houdende

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Op 2 augustus 2018 is van: BASF Nederland B.V. Postbus 1019 6801 MC ARNHEM een

Nadere informatie

Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten: acties algemeen

Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten: acties algemeen Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten: acties algemeen Communicatie 2018 georganiseerd bopstellen communicatieplan (éénduidige boodschap, kennisoverdracht incl onderwijs

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28372 24 mei 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 15 mei 2018, nr. 18089234, houdende

Nadere informatie

Gearchiveerd op 09/06/2011

Gearchiveerd op 09/06/2011 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 228 Plantaardige productie bestemd voor consumptie - Pesticiden [228] v4 C : conform

Nadere informatie

Controle op 30 dagentermijn op Nederlandse VVE s en Scheepsleveranciers. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum pag.

Controle op 30 dagentermijn op Nederlandse VVE s en Scheepsleveranciers. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum pag. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum 28-05-2015 pag. 1 van 9 Versie Goedkeuring datum 1.4 28-05-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie Aanpassing van de tekst, aangegeven d.m.v. kantlijn. Opmaak

Nadere informatie

Praktisch omgaan met wet- en regelgeving Waterschap Rivierenland

Praktisch omgaan met wet- en regelgeving Waterschap Rivierenland Praktisch omgaan met wet- en regelgeving Waterschap Rivierenland Een toelichting door: Robert Vink teamleider Handhaving 24-03-2005 Waterschap Rivierenland - 201.000 ha - 38 gemeenten - 950.000 inwoners

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24483 4 mei 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 19 april 2018, nr.18068764, houdende

Nadere informatie

Driftarme Spuitdoppen, de nevel trekt op

Driftarme Spuitdoppen, de nevel trekt op Driftarme Spuitdoppen, de nevel trekt op Voorheen LOTV, nu Activiteitenbesluit Per 1 januari 2013 is de regelgeving van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij (Lotv) opgenomen in het Activiteitenbesluit.

Nadere informatie

Algemene Informatie (ALIM08) Bestemmingscontrole kanalisatieprocedure volgens art. 8, 15 en 17 van Richtlijn 97/78/EG Versie 1.1.

Algemene Informatie (ALIM08) Bestemmingscontrole kanalisatieprocedure volgens art. 8, 15 en 17 van Richtlijn 97/78/EG Versie 1.1. 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze instructie beschrijft de uitvoering van de bestemmingscontrole in TRACES door de NVWA in geval van kanalisatie van een partij goederen naar het bedrijf van bestemming in

Nadere informatie

W.2 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. 4 december Actueel WG van het middel Centurion Plus, N

W.2 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. 4 december Actueel WG van het middel Centurion Plus, N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 4 december 2015 Actueel WG van het middel Centurion Plus, 14300 N W.2 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT EN GEBRUIKSAANWIJZING Op 30 maart 2017 is van: Q-chem B.V. DE TROMPET 1918 1967

Nadere informatie

Titel: BIPVS_11 Doorgereden veterinaire partijen

Titel: BIPVS_11 Doorgereden veterinaire partijen Titel: BIPVS_11 Doorgereden veterinaire partijen Opgesteld door: TO Import/Export Inhoudelijk beoordeeld door: Teamleideroverleg TUI Goedgekeurd door documenteigenaar: Teamleider TO Import/Export d.d.:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 5450 2 februari 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 januari 2018, nr. 18011130,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14500 30 maart 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 25 maart 2016, nr. 15175859, houdende tijdelijke

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel Nimrod Vloeibaar 684 N augustus 07 W. Wettelijk gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds van haar overeenkomst tussen handelaren in gewasbeschermingsmiddelen;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds van haar overeenkomst tussen handelaren in gewasbeschermingsmiddelen; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5486 21 februari 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 20 februari 2014, nr. WJZ/14028209, houdende

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN. In overeenstemming met de Minister van Financiën;

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN. In overeenstemming met de Minister van Financiën; MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van, nr. 149093, houdende wijziging van de Algemene douaneregeling

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

Rol adviseur cruciaal in toekomstige (behoud van) bloembollenteelt. Agrodis 20 november 2014 Jan Bouwman Manager Duurzaamheid & Stewardship

Rol adviseur cruciaal in toekomstige (behoud van) bloembollenteelt. Agrodis 20 november 2014 Jan Bouwman Manager Duurzaamheid & Stewardship Rol adviseur cruciaal in toekomstige (behoud van) bloembollenteelt Agrodis 20 november 2014 Jan Bouwman Manager Duurzaamheid & Stewardship Zonale toelatings proces EU (Her) registratie dossier Syngenta

Nadere informatie

Toezicht kermisattracties

Toezicht kermisattracties Toezicht kermisattracties Inspectieresultaten van 2016 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de veiligheidsregels door kermisexploitanten. Deze controles zijn

Nadere informatie

Wet en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen. Wied Hendrix AOC Oost

Wet en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen. Wied Hendrix AOC Oost Wet en regelgeving gewasbeschermingsmiddelen Wied Hendrix AOC Oost Wet gewasbeschermingsmiddel en en biociden Zorgplichtartikel: Artikel 18 iedereen is verplicht ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen

Nadere informatie

Lijst met indeling van spuitdoppen in DriftReducerende Dop-klassen (DRD-klassen) DRD-lijst

Lijst met indeling van spuitdoppen in DriftReducerende Dop-klassen (DRD-klassen) DRD-lijst Lijst met indeling van spuitdoppen in DriftReducerende Dop-klassen (n) DRD-lijst versie 18 december 2018 Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) pen In het Activiteitenbesluit milieubeheer is opgenomen

Nadere informatie

Vo. 1169/2011 als bedreiging en als kans

Vo. 1169/2011 als bedreiging en als kans Vo. als bedreiging en als kans Symposium Voedselinformatie aan EU-Verordening Programma Inleiding Bedreigingen Vo Kansen Vo. Uw verhouding tot de NVWA 2 Dekker 1 Programma Inleiding Bedreigingen Vo Kansen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22370 21 april 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 12 april 2017, nr. 17053545, houdende tijdelijke

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 10274 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. Het besluit van 11 augustus 2017 wordt hersteld en komt daardoor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6448 6 maart 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 3 maart 2015, nr. 15025075, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Wetgeving biociden van een nationaal naar Europees systeem. Diane Heemsbergen

Wetgeving biociden van een nationaal naar Europees systeem. Diane Heemsbergen Wetgeving biociden van een nationaal naar Europees systeem Diane Heemsbergen 14 november 2016 Biocide Een bestrijdingsmiddel op basis van één of meer werkzame stoffen, met als doel een schadelijk organisme

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18812 11 april 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 april 2016, 16048594 houdende tijdelijke

Nadere informatie

Rapportage Gewasbescherming Controleresultaten Sierteelt onder glas Datum Februari 2015

Rapportage Gewasbescherming Controleresultaten Sierteelt onder glas Datum Februari 2015 Rapportage Gewasbescherming Controleresultaten Sierteelt onder glas 2012-2014 Datum Februari 2015 Rapport evaluatie sierteelt onder glas Februari 2015 Colofon Nalevingsindicatie Sierteelt onder glas 2012-2014

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11435 1 maart 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 21 februari 2018, nr. 18028493, houdende

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Toelatingsnummer HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 VERLENGING AFGELEIDE TOELATING Gelet op de aanvraag d.d. 21 juni 2010 (20100663 TVA) van Arysta LifeScience S.A.S.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 9528 21 februari 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van februari 2017, nr. 17021888, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17050 23 juni 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 16 juni 2015, nr. 15077865, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24591 28 april 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 25 april 2017, nr. 17060593, houdende tijdelijke

Nadere informatie

code NVWA_WIEP_004 versie 01 ingangsdatum 04-08-2014 pag. 1 van 8 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie

code NVWA_WIEP_004 versie 01 ingangsdatum 04-08-2014 pag. 1 van 8 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie code NVWA_WIEP_004 versie 01 ingangsdatum 04-08-2014 pag. 1 van 8 Goedkeuring Versie datum 01 20-05-2014 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie Deze instructie is de omzetting van de IB-SPEC-22 door

Nadere informatie

AGRARIËRS NR 1 - MAART 2016 AGRARIERS

AGRARIËRS NR 1 - MAART 2016 AGRARIERS AGRARIERS NIEUWSBRIEF VOOR AGRARIËRS IN DE NOORDOOSTPOLDER EN ZUIDELIJK EN OOSTELIJK FLEVOLAND ERFEMISSIESCAN Erfemissies van gewasbeschermingsmiddelen staan volop in de aandacht. Uit onderzoek blijkt

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BESLUIT AFGELEIDE TOELATING Op 27 januari 205 is van Kreglinger Europe N.V. Grote Markt 7 B-2000 ANTWERPEN BELGIE een aanvraag afgeleide

Nadere informatie

Hoe werkt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen?

Hoe werkt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Buzzing toxicity Hoe werkt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Jacoba Wassenberg, Ctgb, 5 april 2013 Inhoud 1. Organisatie Ctgb 2. Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen 3. Proces stofbeoordeling 4.

Nadere informatie

12477 N, 12 juli 2013 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

12477 N, 12 juli 2013 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT 12477 N, 12 juli 2013 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegelaten is uitsluitend het gebruik als mijten- en insectenbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in de teelt van: a. appel en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6447 4 maart 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 2 maart 2015, nr. 15018279, houdende tijdelijke

Nadere informatie

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v1

PRI 3017 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [3017] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 7 Loonwerk met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - Pesticiden [7] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46091 16 december 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 15 december 2016, nr. 15130803, houdende

Nadere informatie