V: Moet maatstaf voor een ernstige overtreding van R 1-2 hetzelfde zijn in strokeplay en in matchplay?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "V: Moet maatstaf voor een ernstige overtreding van R 1-2 hetzelfde zijn in strokeplay en in matchplay?"

Transcriptie

1 Selectie aantal decisions betrekking hebbende op Matchplay Regelcommissie GC Almeerderhout Dec 1/1 Twee ballen in het spel op twee verschillende holes. V: Twee spelers op de 8 ste hole slaan hun approach shots naar de 8 ste green. Vervolgens besluiten ze vast van de 9 e tee af te slaan om tijd te sparen, vervolgens lopen zij eerst naar de green van 8 om uit te holen. A: In Matchplay worden beide spelers gediskwalificeerd, echter wanneer de spelers niet wisten dat het niet mocht blijft de score op beide holes gehandhaafd. Dec 1-1/2 Ernstige overtreding van R 1-2 V: Moet maatstaf voor een ernstige overtreding van R 1-2 hetzelfde zijn in strokeplay en in matchplay? A: In veel gevallen is het in matchplay voldoende om als straf alleen verlies van de hole voor een overtreding toe te kennen terwijl in strokeplay de speler gediskwalificeerd wordt. De commissie moet hier over beslissen. Dec 1-2/1 Putting line opzettelijk veranderd door tegenstander door er op te gaan staan. V: Een tegenstander stapt op de speler s putting line met het doel de lijn te repareren dan wel opzettelijk te beschadigen. Wat is de ruling? A: In beide gevallen handelt de tegenstander in strijd met R 1-2. De straf is verlies van de hole, of als de commissie er toe besluit: diskwalificatie. Dec 1-2/3.5 Speler herstelt hole nadat hij heeft uitgeholed maar voor tegenstander of partner heeft uitgeholed. V: Nadat de speler heeft uitgeholed, ziet de speler dat de rand van de hole beschadigd is. Hij hersteld de rand zoveel mogelijk met zijn hand. Wordt de speler bestraft onder R 1-2 wanner zijn tegenstander of partner nog niet hebben uitgeholed? A: Indien het doel van het herstel was de baan te verbeteren was hij niet in overtreding van R 1-2. Hoewel als hij de rand herstelde om invloed uit te oefenen op de bewegingen van de bal van de tegenstander of partner, verdient hij wel straf. Al met al wordt geadviseerd te wachten met het herstel totdat de hele flight heeft uitgeholed. Dec 1-2/4 Speler springt dicht bij de hole in de hoop dat de bal in de hole valt. V: De bal van een speler ligt op het randje van de hole, de speler springt vlakbij de hole in de hoop dat de trilling de bal in de hole doet vallen. Krijgt hij straf onder R 1-2?

2 A: Wanneer de bal niet beweegt is er geen straf, wanneer de stilliggende bal wel beweegt moet hij worden teruggelegd met 1 strafslag (R 18-2), wanneer de bal nog in beweging was wordt R 1-2 wel overtreden, dus verlies van de hole. Dec 1-2/5.5 Speler stopt eigen bal opzettelijk. V: Na een pitch op een helling rolt de bal terug, waarop de speler de bal tegenhoudt of van richting veranderd. Wat is de ruling? A: In matchplay verliest de speler de hole indien geen ernstige overtreding is gemaakt ander diskwalificatie. Dec 1-3/2 Afspreken korte putts te geven. V: Twee spelers komen voor de match overeen elkaar putts van een bepaalde lengte te geven. Is een dergelijke afspraak in strijd met R 1-3? A: Ja, indien zij op de hoogte waren dat het niet mocht, vlgs R 1-3 is straf diskwalificatie. Dec 1-3/4 Het niet toepassen van een bekende straf V: Een speler ontdekt op de tweede hole dat hij 15 stokken bij zich heeft, doch zijn tegenstander weigert de straf ervoor toe te kennen. De spelers worden vervolgens beiden gediskwalificeerd is dat correct? A: Ja, R 1-3. Dec 1-3/5 Spelers niet bewust dat een strafslag nodig was. V: Speler A zou een strafslag moeten hebben gekregen voor het identificeren van een bal zonder de tegenstander daarvan in kennis te stellen, beiden wisten niet dat dit niet mocht. Moeten beide spelers gediskwalificeerd worden? A: Nee, omdat beide spelers niet wisten dat de straf opgelopen was geldt geen straf volgens R 1-3. Dec 2/3 Weigering een toe te passen tijdens wedstrijd. V: In een wedstrijd vraagt A aan B, B s bal die op de putting lijn van A ligt op te nemen, B weigert mee te werken. Wat is de uitspraak? A: B verliest de hole (R 1-4) i.v.m. het niet honoreren van een verzoek volgens R Dec 2-1/1

3 Spelers komen niet tot een overeenkomst over een bepaalde regel en besluiten vervolgens de hole te halven. V: In een wedstrijd heeft A tot 10 cm van de hole geput vervolgens zijn bal weggeslagen uit frustratie, B, zijn tegenstander maakte bezwaar. Hij wilde dat de bal van A bleef liggen om als eventuele stop te dienen. Ze weten niet hoe ze tot een oplossing moeten komen en spreken af de hole te halven. Moeten beide spelers gediskwalificeerd worden onder R 1-3. A: Nee. Beide spelers kenden de regels niet voldoende er is dus niet opzettelijk afgesproken een regel niet toe te passen. Dec 2-1/1.5 Spelers spreken af de hole te halven tijdens het spelen van de hole. V: In een wedstrijd, slaan een speler en zijn tegenstander hun tweede slag op een par-5. Geen van beide ballen wordt gevonden, in plaats van 27-1 toe te passen besluiten ze de hole te halven. Mag dit? A: Ja. Je mag afspreken de hole te halven tijdens het spelen van de hole, echter als zij dit afspreken voor ze hebben afgeslagen worden beide spelers gediskwalificeerd. Dec 2-1/3 Hole per ongeluk overgeslagen tijdens een wedstrijd, fout ontdekt na de wedstrijd. V: Beide spelers slaan per ongeluk een hole over tijdens een wedstrijd, na de wedstrijd wordt de fout ontdekt. Wat is de ruling? A: Het resultaat wordt niet veranderd. Dec 2-1/4 Bewust twee holes overgeslagen tijdens wedstrijd. V: Zonder toestemming van de commissie besluiten twee spelers de wedstrijd te beslissen over 16 holes. Mag dat? A: Nee. De beide spelers worden gediskwalificeerd volgens R 1-3, omdat R 2-1 niet gevolgd is. Dec 2-1/5 Drie holes gespeeld in onjuiste volgorde. V: Tijdens een wedstrijd spelen twee spelers drie holes in de verkeerde volgorde. Wat is de ruling? A: Geen straf, het resultaat blijft staan. Dec 2-1/6 Opnieuw spelen hele wedstrijd na onderbreking in plaats doorgaan waar ze geëindigd waren.

4 V: Een wedstrijd staat AS na 16 holes wordt vervolgens onderbroken in verband met invallende duisternis. De volgende dag gingen de spelers ervan uit dat de hele wedstrijd over gespeeld moest worden. Wat is de ruling? A: Geen straf, het resultaat blijft staan. Dec 2-2/1 Speler die moet putten voor een halved hole krijgt advies van een tegenstander. Tijdens een wedstrijd heeft A uitgeholed. Terwijl B, A s tegenstander zich klaar maakt om te putten voor een halved hole geeft A advies over de putting lijn. Normaliter zou A de hole hebben verloren maar omdat hij al heeft uitgeholed wordt de hole gehalved. Dec 2-3/1 Spelers dachten dat de wedstrijd voorbij was, realiseren zich later dat de einstand AS was. V: Omdat beide spelers dachten dat A de wedstrijd gewonnen had verlieten de green van hole 18. Iets later realiseerden zij zich dat de wedstrijd All Square stond. Wat is de ruling? A: Omdat er geen aanwijzing voor is dat er verkeerde informatie versteekt is, telt het resultaat, A heeft gewonnen. Dec 2-3/2 Eindresultaat als een speler dormie staat en de tegenstander geeft op. V: In een wedstrijd tussen A en B is A 1-up tijdens het spelen van de laatste hole. Wint A de wedstrijd 1-up of 2-up in de volgende situaties, de acties van B in acht nemend? A: 1: B ligt op de green in drie slagen een flink eind van de hole. De derde slag van A eindigt 30 cm van de hole. B loopt naar A en schudt hem de hand. 2: B ligt op de green met twee slagen, A holes zijn derde slag, B schudt de hand van A. 3: A slaat zijn tweede slag van de fairway naar de green, B s tweede slag eindigt in geplugd in de greenside bunker. B loopt direct naar A en schudt hem de hand. 4: B s bal ligt op de green in 6 slagen nog steeds op flinke afstand tot de hole. A speelt zij derde slag van de rand van de green tot 30 cm van de hole. B loopt naar A en schudt hem de hand. 5: A ligt mat twee slagen op de green. B speelt zijn bal in de derde slag tot 30 cm van de hole. B loopt naar A en schudt hem de hand. A: Het handenschudden tussen twee spelers betekend dat je elkaar de volgende slag geeft. Dus in situatie 1-3 wint A met 1-up, in de situaties 4-5 wint A met 2-up. Dit kan in het bijzonder belangrijk zijn voor een dubbel negen wedstrijd!!! Dec 2-4/2 Bal valt in de hole nadat de volgende slag gegeven is.

5 V: De bal van een speler ligt stil op het randje van de hole, na 10 seconden en nadat de tegenstander de volgende slag gegeven heeft voor een 5 valt de bal alsnog in de hole. Wat is de score voor deze hole? A: De score voor de speler was een 5, Het geven van de hole voor een 5 heeft geen consequentie want in deze situatie zou de speler uitgeholed hebben voor een 4 met 1 strafslag, dus ook met een 5. Dec 2-4/3 Speler raapt bal op omdat hij denkt dat de volgende slag gegeven wordt. V: In een wedstrijd tussen A en B, B zegt iets wat A de indruk geeft dat hij de volgende slag krijgt. Nadat hij de bal heeft opgenomen zegt B dat hij de volgende slag niet gegeven heeft. Wat is de ruling? A: Als wat B zei redelijkerwijs geïnterpreteerd kon worden door A dat de volgende slag gegeven werd, mag A de bal terug plaatsen zonder straf. Anders krijgt A een strafslag (R20-1) en moet hij de bal terugplaatsen. Dec 2-4/3.5 Volgende slag gegeven door caddie V: In een wedstrijd tussen A en B, B s caddie geeft A de volgende slag, waarna A zijn bal opraapt. Wat is de ruling? A: Omdat een caddie geen slagen mag geven, is het niet geldig. A heeft aangenomen dat dit toegestaan was, dus mag hij zonder straf de bal terugplaatsen. B krijgt ook geen straf. Echter als B s caddie de bal van A had opgenomen had B wel 1 strafslag gekregen. (R 18-3b) Dec 2-4/4 Staat het oppakken van de bal van de tegenstander gelijk aan het geven van de volgende slag? V: In een wedstrijd holes A een putt, hij denkt dat hij de wedstrijd gewonnen heeft en hij pakt de bal van B op. B zegt vervolgens dat hij nog een put had om de hole te winnen. Heeft A B s volgende slag gegeven toen hij de bal opraapte? A: Nee, A krijgt een strafslag volgens R 18-3b; B moet de bal terugplaatsen en heeft twee slagen om de hole te winnen. Dec 2-4/5 Is het oprapen van de marker van de tegenstander gelijk aan het geven van de volgende slag. V: In een wedstrijd denkt A dat hij de hole gewonnen heeft en raapt de marker van B op, terwijl B nog een putt heeft om te halven. Staat het oppakken van de marker gelijk aan het geven van de volgende slag? A: Nee, R1-4, A krijgt 1 strafslag en i.v.m. R2-2 is de hole automatisch gehalved.

6 Dec 2-4/6 Putten na het geven van de volgende slag R 2-4 voorziet niet in de vraag of een speler toch mag putten als de volgende slag gegeven is. In dit soort situaties mag de speler gewoon uitholen, hoewel als zijn partner nog moet spelen en de putt zou zijn partner kunnen helpen verlies hij toch de hole. Dec 2-4/7 Het geven van een slag geweigerd door speler en teruggetrokken door tegenstander; speler putt en mist de hole. V: In een wedstrijd tussen A en B, A putt de bal stopt vlak bij de hole, B geeft de volgende slag. A zeg ik wil uitholen. B zegt OK, doet dat maar. A mist de putt. Is in een dergelijke situatie het geven van de slag vervallen? A: Nee, Op het moment dat B de slag gaf had A uitgeholed. Het geven van een slag kan niet herroepen worden. Dec 2-4/8 Speler geeft tegenstander de volgende slag en speelt zijn bal voor de tegenstander de gelegenheid heeft zijn bal op te nemen. V: In een wedstrijd tussen A en B, A chipt zijn en eindigt net achter de hole, B geeft A de volgende slag. A geeft aan dat hij de bal wil verwijderen, maar B doet snel zijn volgende slag voor A de kans gelegenheid heeft zijn bal op te rapen. De bal van B raakt A s bal. Wat is de ruling? A: B heeft A niet de gelegenheid gegeven zijn bal op te nemen, dus B verlies de hole onafhankelijk van het feit dat zijn bal A s bal raakte. Dec 2-4/9 Speler geeft hole waarna ontdekt wordt dat tegenstander een verkeerde bal heeft geslagen. V: In een wedstrijd tussen A en B, A heeft twee slagen gedaan en de bal waarmee hij uit de rough naar de green heeft geslagen ligt vlak bij de hole. B heeft echter al vijf slagen gedaan dus geeft hij de hole. Vervolgens ontdekt A dat hij een verkeerde bal heeft geslagen naar de green. Wat is de ruling? A: A verloor de hole al voor deze gegeven werd, het geven van de hole door B is niet relevant. Dec 2-4/11 Bal van speler verloren geeft de hole; bal wordt vervolgens in de hole gevonden V: A speelt zijn tweede slag richting de hole maar kan vervolgens de bal niet terugvinden, hij geeft de hole aan B wiens bal wel op de green ligt. De volgende flight vindt de bal in de hole. Wat is de ruling?

7 A: Daar een speler geen hole kan geven als hij heeft uitgeholed zou A de hole gewonnen hebben mits hij de hole geclaimed had voor B geslagen heeft van de afslag van de volgende hole, indien hij dat niet gedaan heeft verliest hij de hole. Dec 4/12 Speler geeft hole op basis van ongeldige claim V: In een wedstrijd tussen A en B, putt A voor zijn beurt. B claimt dat A de hole verlies omdat hij voor zijn beurt heeft geputt. A protesteert maar geeft wel toe. Later, nadat A het regelboek geraadpleegd heeft, protesteert hij formeel bij de wedstrijdcommissie. Wat is de ruling van de commissie? A: Ofschoon de claim van B ongeldig was- ziet R 10-1c- verliest A de hole toen hij het accepteerde. Dec 2-4/13 Suggestie lijkende op het geven van een hole ingetrokken. V: A kan na twee minuten zoeken zijn bal niet vinden, suggereert B, zijn tegenstander, door te lopen naar de volgende hole. Dan vindt A zijn bal, waarop A de hole wil voortzetten, voor A zijn bal speelt doet B een slag met een verkeerde bal. Wat is de ruling? A: De suggestie van A betekent het geven van de hole, B heeft op dat moment de hole gewonnen, alles wat erna gebeurd is niet relevant, een gegeven hole kan niet worden ingetrokken. Dec 2-4/14 Speler geeft wedstrijd op in de veronderstelling dat zijn tegenstander de laatste hole won. V: In een wedstrijd, A en B staan AS bij de aanvang van de laatste hole. A heeft nog een kort puttje voor een 4, B holedt zijn bal voor een 4. A denkt abusievelijk dat B uitgeholed heeft voor een 3, schudt de hand van B geeft de wedstrijd en pakt zijn bal op. Op dat moment zegt B dat hij een 4 gehaald heeft. Wat is de ruling? A: A heeft de wedstrijd gegeven. En zelfs als A de wedstrijd niet heeft gegeven zou hij de wedstrijd toch verloren hebben omdat hij zijn bal heeft opgeraapt zonder te markeren hetgeen hem 1 strafslag kost. Dec 2-4/16 Geldige claim na geven van wedstrijd. V: In een wedstrijd spelen A en B de laatste hole. B is 1 up. A holedt voor een 4. B putt voor een 4 maar van de verkeerde plaats. A feliciteert B en geeft de wedstrijd. Voor zij van de green aflopen vraagt A aan B of hij van de verkeerde plaats heeft geputt. B geeft dat toe. A claims dat B de hole verloren heeft volgens R20-7b. Is deze claim geldig?

8 A: Ja. Het geven van een wedstrijd is niet bindend als vervolgens op tijd een geldige claim wordt gedaan. A s claim was op het juiste moment R2-5. Dec 2-4/17 Speler denkt abusievelijk dat de wedstrijd voorbij is schudt de tegenstander de hand en pakt de bal van de tegenstander op. V: In een wedstrijd A holedt zijn putt, in de veronderstelling dat hij de wedstrijd gewonnen heeft schudt hij de hand van B en pakt B s bal op. De referee zegt vervolgens dat B nog een putt kon maken om de hole te winnen. Heeft B de wedstrijd opgegeven toen hij accepteerde dat A zijn hand schudde en zijn bal opraapte? A: Nee. B mag zijn bal terugplaatsen en uitholen, A krijgt 1 strafslag voor het oppakken van B s bal, B heeft dus twee putts om de hole te winnen. Dec 20/1 Stok gebruikt om afstand te meten V: Een speler kiest ervoor met behulp0 van een regel belemmering te ontwijken, hij gebruikt zijn langste club in dit geval zijn driver om 1 of 2 stoklengten afte meten. Hij dropt zijn bal volgens de regels, de bal rolt in een onspeelbare positie positie die minder dan twee driver-lengtes maar wel meer dan 2 putter-lengtes is. Volgens regel 20-2c mag een bal opnieuw gedropt worden als hij meer dan twee stoklengtes verrold. Mag de speler opnieuw droppen om de onspeelbare positie te ontwijken? A: Nee, niet zonder straf, de speler moet de club die hij in eerste instantie geselecteerd heeft voor het meten van de afstand in deze situatie opnieuw gebruiken. Dec 20/2 Geleende stok gebruik om afstand te meten Volgens de regels moet een bal die gedropt moet worden, gedropt worden door de speler zelf. Dus om te meten mag een speler elke van de door hem voor de ronde geselecteerde stokken gebruiken om te meten. Leent hij een club van een andere speler krijgt hij geen straf zolang hij met de geleende stok voordeel bereikt wanner hij wel zijn eigen stok had gebruikt. Had hij de afstand niet gehaald met een van zijn eigen stokken speelt hij van de verkeerde plaats (R 20-7) Dec 20-1/2 De bal van de speler wordt zonder toestemming door tegenstander gemarkeerd en opgenomen. V: In een wedstrijd tussen A en B, heeft B zonder toestemming van A op de green de bal van A gemarkeerd en opgetild. Krijgt B straf? A: Ja, volgens R 20-1 mag de tegenstander alleen met toestemming markeren en oprapen. B krijgt 1 strafslag en de bal moet teruggeplaatst worden. (R 18-3b) PM: In strokeplay is er geen straf wel moet de bal teruggeplaatst worden (Dec 20-1/4)

9 Dec 20-1/3 Bal gemarkeerd en opgeraapt door tegenstander zonder toestemming van de speler; Speler raapt vervolgens de marker van de tegenstander op en claimt de hole, tegenstander bestrijdt claim. V: In een wedstrijd, markt B de plek van A s bal raapt hem op zonder toestemming van A. B holes uit. A pakt de balmarker op waarmee B de bal van A gemarkeerd heeft en claimt de hole. B bestrijdt de claim. Wat is de ruling. A: B krijgt 1 strafslag (R 18-3b). A krijgt 1 strafslag omdat hij de marker heeft opgepakt (R 20-1), A moet marker terugleggen en na terugleggen van zijn bal uitholen. Doet hij dat niet verliest hij de hole. Dec 20-1/7 V: In een wedstrijd gebruikt B een tee om zijn bal op de green te markeren, A s bal raakt de tee en wijkt af van zijn lijn. Wat is de ruling? A: De tee was geen uitrusting van B, er is geen straf A moet de bal spelen zoals hij ligt. A had B moeten vragen de tee te verplaatsen of moeten vragen of hij een kleinere marker kon gebruiken in plaats van de tee. Dec 20-2c/1 Gedropte bal rolt buiten dropping zone V: Indien een speler relief neemt volgens een toepasselijke regel lijkt soms voordeel te krijgen omdat de betrokken regel hem wat ruimte geeft wanneer de gedropte bal enige afstand verrolt van de plek waar de bal oorspronkelijk gedropt was. Wanneer een regel voorschrijft in welk gebied de bal gedropt mag worden, bv 1 of 2 stoklengtes moet de bal her-dropt worden indien de bal buiten het voorgeschreven gebied rolt? A: Nee, niet noodzakelijkerwijs. Vanuit gaande dat de bal correct gedropt is ( R 20-2a) en de bal rolt niet naar een plek genoemd in (R 20-2c) de bal is in het spel en mag niet opnieuw gedropt worden. In het bijzonder, volgens R 20-2c(vi) mag de bal tot twee stoklengtes verrollen van de plek waar de bal de grond raakte toen de bal werd gedropt, dit kan tot gevolg hebben dat de bal duidelijk verder komt te liggen van de plek waar relief van werd genomen. Bij voorbeeld: a. Een bal wordt gedropt twee stoklengtes van de plek waar de bal voor het laatst de laterale waterhindernis kruiste (punt A), verrold tot 4 stoklengtes van de punt A zonder dat de bal opnieuw gedropt moet worden. b. Een bal gedropt om een vast obstakel te ontwijken mag tot 3 stoklengtes van het nearest point of relief verrollen. Dec 20-2c/2 Bal gedropt voor de derde keer wanneer plaatsen noodzakelijk na tweede drop. V: Een speler dropt de bal twee keer een elke keer komt de bal tot rust dichter bij de hole. Vervolgens dropt hij een derde keer in plaats van dat hij de bal plaatst volgens R 20-2c. Wat is de ruling?

10 A: Voor het doen van de volgende slag mag de speler de bal alsnog plaatsen op de plek voorgeschreven via R 20-2c, zonder straf (R 20-6). Wanneer hij dat niet doet en de bal speelt, speelt hij van de verkeerde plek. De speler verliest de hole. Dec 20-2c/3 Plaatsen van bal in plaats van droppen wanneer he5t duidelijk is dat de bal toch de hindernis in rolt. V: Een speler moet de bal droppen, het is echter duidelijk dat de bal zodra gedropt in het water zal rollen, na de tweede keer mag hij wel plaatsen (hij is dan wel twee ballen kwijt). Mag in zo n situatie de bal direct geplaatst worden. A: Nee, de normale procedure moet gevolgd worden. Dec 20-2c/4 Caddie, speler, partner, partners caddie of iemand geautoriseerd door de speler houdt bal tegen voor de bal dat deze stil ligt. V: Caddie, speler, partner, partners caddie of iemand geautoriseerd door de speler houdt bal tegen voor de bal dat deze stil ligt. Wat is de ruling? A: Er is geen straf als het voorval gebeurd als de bal rolt tot de plek waar de speler de bal opnieuw moet droppen volgens R 20-2c, behoudens als met redelijke zekerheid vast staat dat de bal niet in op een plek komt te liggen waar R 20-2c toepasbaar is. Hoewel, als de caddie de bal stopt voordat de bal de plek bereikt heeft verliest de speler de hole.

Voorbereiding competitie 2014

Voorbereiding competitie 2014 Voorbereiding competitie 2014 Inleiding matchplay Spel van speler(s) tegen speler(s) Tegenstanders Regels: je mag een regelovertreding van de tegenstander door de vingers zien Het is echter niet toegestaan

Nadere informatie

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 meten is weten Alleen apparatuur waarmee je uitsluitend kunt meten is toegestaan. Apparaten waarmee meer mogelijk is zijn verboden, evenals smartphones.

Nadere informatie

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn:

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn: Regel 1 - Het golfspel Het belangrijkste van deze golfregel is dat als u met uw medespeler afspreekt niet volgens de regels te spelen u beide wordt gediswalificeerd. Voorbeeld: u slaat uw bal out of bounds

Nadere informatie

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor?

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor? Naam Teamcaptain: X = Goede antwoord Henk en Ingrid doen samen mee aan een strokeplay wedstrijd op Zeegersloot en spelen in dezelfde flight. Over iedere hole wordt een vraag gesteld. Ieder team dient op

Nadere informatie

Etiquette Pitchmark repareren Regelavond

Etiquette Pitchmark repareren Regelavond Regelavond 2016 1 Etiquette Pitchmark repareren Regelavond 2016 2 Regelavond 2016 quiz met vanavond 15 vragen Regelavond 2016 3 Nieuws Belangrijkste wijzigingen in de regels 1. Verankeren is voortaan verboden

Nadere informatie

Regelavond (Voor Competitiespelers)

Regelavond (Voor Competitiespelers) Regelavond 2018 (Voor Competitiespelers) Samenstelling commissie Erik van der Does (Voorzitter ad interim) Mil van Leeuwen Bennie Verbakel Eric van Mieghem (Advies) Regelquiz Vraag 1 De spelers besluiten

Nadere informatie

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg Regelwedstrijd 19 april 2014 De situaties, de oplossing, de uitleg Situatie 1 Op de tee van hole 1 De eerste bal van de speler is niet goed geraakt. Hij ligt zichtbaar in de heideplanten voor de tee, en

Nadere informatie

Golfregels Clubpresentatie

Golfregels Clubpresentatie Golfregels 2019 Clubpresentatie Basisprincipes van het spel De golfregels van 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Zijn eerlijk, consistent en eenvoudig.

Nadere informatie

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS Deze beknopte samenvatting van de golfregels geeft een eenvoudige uitleg van de meest voorkomende regelsituaties. Deze dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Belangrijkste wijzigingen vanaf 2019

Belangrijkste wijzigingen vanaf 2019 1. Zoeken naar bal Maximaal 5 minuten Maximaal 3 minuten 2. Bal bewogen tijdens zoeken Terugplaatsen c.q. droppen met 1 strafslag 3. Bal identificeren Markeren en melden bij marker 4. Ingebedde bal Zonder

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels

Samenvatting van de golfegels Samenvatting van de golfegels Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens het spelen. Je bent

Nadere informatie

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen).

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). Praktijk - theorieavond voor alle leden. Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). 5 min. 1. Praktijkgedeelte op 4 locaties. 1.1. Locatie 1 Bunker en de teebox van hole 1, uitvoering Andre

Nadere informatie

1912 Royal Belgian Golf Federation

1912 Royal Belgian Golf Federation Beknopte gids van de Golfregels Deze gids richt zich op de meest voorkomende regelsituaties en probeert die Regels op eenvoudige wijze uit te leggen. Deze gids dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Matchplay Quiz Voorjaar 2019

Matchplay Quiz Voorjaar 2019 Matchplay Quiz 2019 Voorjaar 2019 Matchplay Quiz Deze matchplay quiz is bedoeld voor clubs om te gebruiken om de competitiespelers klaar te stomen voor de competitie. Mocht u vragen hebben over deze quiz,

Nadere informatie

Regelavond Matchplay. 21 maart Erik de Regt.

Regelavond Matchplay. 21 maart Erik de Regt. Regelavond Matchplay 21 maart 2018 Erik de Regt regelenhandicapcommissie@gcrijkvanmargraten.nl Agenda 19.30-21.30 nieuws RvM competitie Matchplay NGF competitie regels regels tussendoor hebben we enkele

Nadere informatie

VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014

VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014 VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014 VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014 Voornaamste kenmerken van de Regels voor matchplay Of: verschillen en overeenkomsten tussen matchplay en strokeplay regels (raadpleeg

Nadere informatie

Samenvatting Golfregels

Samenvatting Golfregels Samenvatting Golfregels Verschillende soorten straffen Diskwalificatie - Bij vals spelen - Invullen verkeerde handicap - Invullen van te lage score - Niet uitspelen van hole bij Stroke play - strokeplay

Nadere informatie

Westgolf 10/02/2019 Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019

Westgolf 10/02/2019 Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019 Golf regels 2019 Westgolf 10/02/2019 Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Zijn eerlijk, consistent en eenvoudiger.

Nadere informatie

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17.

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17. HOLE 1 Je staat op de teebox van hole 1 en hebt je bal opgeteed voor een fantastische slag naar de fairway. Je gaat achter de bal staan en met het innemen van je stand stoot je per ongeluk de bal van de

Nadere informatie

Hole 3. Edda Huzid. HL 6 mei 2014

Hole 3. Edda Huzid. HL 6 mei 2014 Hole 3 1 Hole 7 2 Matchplay één speler tegen één ander per hole tegenstander hole winnen, verliezen of halveren mag match, hole of volgende slag geven eens gegeven blijft gegeven twijfel claimen straf:

Nadere informatie

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017 VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY April 2017 Wat is Matchplay In Strokeplay speel je met medespelers tegen de baan. Je gaat hier uit van het aantal strokes - het totaal aantal slagen - dat je nodig hebt om door

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens

Nadere informatie

NGF-competitie REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams

NGF-competitie REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams NGF-competitie 2019 REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams, maart 2019 VOORAFGAAND AAN DE COMPETITIE: OEFENEN & TRAINEN TEAMBUILDING MAAR OOK.. 2 1 VOORAFGAAND AAN DE COMPETITIE: UPDATE REGELKENNIS PLAATSELIJKE

Nadere informatie

Golfregels vanaf 2019

Golfregels vanaf 2019 Golfregels vanaf 2019 Presentatie over de nieuwe Regels door de R&H-commissie van Golfclub Welschap Welschap 9 en 24 januari 2019 Ton Boerma Richard Sars Antoine Verster De nieuwe golfregels zijn eenvoudiger

Nadere informatie

Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn.

Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn. 1 1 Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn. Je tweede slag op hole 1 landt net voor de bunker. Je harkt de bunker aan waar je straks overheen gaat spelen. Hoeveel strafslagen krijgt je?

Nadere informatie

Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari Nic Coryn

Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari Nic Coryn Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019 Nic Coryn Lokale regel voor verloren bal of bal buiten de baan Wedstijdcommissies kunnen een lokale regel invoeren die je toelaat om een bal te droppen

Nadere informatie

Grote regelwijziging. Wijziging van het huidige EGA handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem met ingang van

Grote regelwijziging. Wijziging van het huidige EGA handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem met ingang van Nieuwe regels 2019 Grote regelwijziging Met ingang van 1-1-2019 in werking. Geheel nieuw regelboekje met een compleet andere nummering (en daarmee indeling) van de regels. We gaan van 34 naar 24 regels.

Nadere informatie

Regels en etiquette Elke golfer wordt geacht de golfregels te kennen!

Regels en etiquette Elke golfer wordt geacht de golfregels te kennen! Regels en etiquette Elke golfer wordt geacht de golfregels te kennen! 1. Etiquette a. Beleefdheid, integriteit en respect b. Veiligheid c. Zorg voor de baan d. Speeltempo e. Ongeschreven regels van de

Nadere informatie

Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016.

Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016. Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016. Blinde golfers Definitie van Coach : De status van een coach en de taken

Nadere informatie

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Twintig gedragsregels en regelsituaties voor in de baan. Dit examen is bedoeld voor golfers die meerdere keren zijn gezakt, dyslexie hebben, geen Nederlands, Engels

Nadere informatie

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS Papendal februari feb 2008 NGF Papendal 1

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS Papendal februari feb 2008 NGF Papendal 1 BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS 2008 Papendal februari 2008 feb 2008 NGF Papendal 1 TWEE GROEPEN WIJZIGINGEN Verbeteringen en verduidelijken Kleine lettertjes door precisering Beknopte Regels 7 blz.

Nadere informatie

De golfregels van 2019

De golfregels van 2019 Golfregels 2019 De golfregels van 2019 Eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Eerlijker, consistent en eenvoudiger. Dezelfde toepassing voor alle vergelijkbare situaties. Leiden tot

Nadere informatie

Nieuwe golfregels 2019

Nieuwe golfregels 2019 eler Simp ler Snel r Bete Nieuwe golfregels 2019 Yves C. Ton-That is officieel referee en auteur. Zijn bekroonde regelboeken werden al in meer dan 20 talen vertaald en er werden 1,5 miljoen exemplaren

Nadere informatie

De Spelregels 14 Mei 2009

De Spelregels 14 Mei 2009 De Spelregels 14 Mei 2009 De aftrap Doe uw aftrap tussen en niet voor de teemerken. U mag uw aftrap spelen tot twee beenlengten achter de voorkant van de teemerken. Als u uw aftrap buiten dit gebied speelt,

Nadere informatie

Regelwijzigingen per 1 januari 2019

Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Zoals iedereen intussen wel gehoord of gelezen heeft, veranderden er per 1 januari 2019 een behoorlijk aantal golfregels. De belangrijkste regelwijzigingen kunnen jullie

Nadere informatie

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012 Agenda van deze avond 1. Welkom 2. Regelwijzigingen 2012 3. Het CBA, de vervanger van de CSA 4. Regels, veel gemaakte regelfouten en rulings 5. "Ernie" gaat

Nadere informatie

Golfregels 2019 Clubpresentatie

Golfregels 2019 Clubpresentatie Golfregels 2019 Clubpresentatie 00-00-0000 Principes van het Spel Principes van het Spel Gemakkelijk te begrijpen en toepasbaar door alle golfers Wees simpel, consistent en eerlijk Gebruik een consistente

Nadere informatie

Wijzigingen in de golfregels vanaf 1 januari Hugo Willems Referee KBGF

Wijzigingen in de golfregels vanaf 1 januari Hugo Willems Referee KBGF Wijzigingen in de golfregels vanaf 1 januari 2019 Hugo Willems Referee KBGF 1 DE VIJF GEDEFINIEERDE GEBIEDEN DIE DE BAAN VORMEN (Definitie) Het Algemeen Gebied > Het gebied dat de hele baan omvat behalve

Nadere informatie

Regelboekje. Junior Team

Regelboekje. Junior Team Regelboekje Junior Team Green Wintergreen De Golfbaan Bunker Bunker Waterhindernis Fairway Laterale waterhindernis Rough Teebox Golf is een superleuk spel, maar elk spel heeft regels! Veiligheid: Maak

Nadere informatie

GVB commissie Golfbaan Schinkelshoek

GVB commissie Golfbaan Schinkelshoek Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016 GVB commissie Golfbaan Schinkelshoek 0 Beknopte gids van de Golfregels Omdat bij golf de spelers zelf ook als scheidsrechter optreden behoren

Nadere informatie

GOLFREGELS

GOLFREGELS GOLFREGELS 2012-2015 11 februari 2012 Papendal GOLFREGELS 2012-2015 Wijzigingen weinig omvattend Veel boilerplate, onnodige toevoegingen Decisons wijzigingen veelal redactioneel Beperken van strafmaat

Nadere informatie

NGF Competitie 2016 Tips en Regels Maart 2016 The object of golf is not just to win. It is to play like a gentleman, and win.

NGF Competitie 2016 Tips en Regels Maart 2016 The object of golf is not just to win. It is to play like a gentleman, and win. NGF Competitie 2016 Tips en Regels Maart 2016 The object of golf is not just to win. It is to play like a gentleman, and win. Phil Mickelson Onderwerpen voor vanavond Inleiding Doel regelbijeenkomst De

Nadere informatie

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS PER 14 SEPTEMBER A.S. WORDEN DE PLAATSELIJKE REGELS VAN DE DOORNSE GOLF CLUB GEWIJZIGD. Mede naar aanleiding van het bezoek van de NGF aan onze baan, is besloten per 14 september

Nadere informatie

I. PLAATSELIJKE REGELS

I. PLAATSELIJKE REGELS Federale Wedstrijden en Internationale Matchen Plaatselijke Regels en Wedstrijdreglement (Hard Card) (Dit is een vertaling: enkel de Engelse tekst geldt als officieel) Versie 12/02/2014 I. PLAATSELIJKE

Nadere informatie

Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016

Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016 Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016 NGF commissie Golfbaan Schinkelshoek 0 Beknopte gids van de Golfregels Omdat bij golf de spelers zelf ook als scheidsrechter optreden behoren

Nadere informatie

Spelregels FootGolf. U moet de bal spelen met uw voet.

Spelregels FootGolf. U moet de bal spelen met uw voet. Spelregels FootGolf Inhoud Spelregels FootGolf... 3 De aftrap... 3 De bal spelen... 3 Op de green... 3 Stilliggende bal bewogen... 3 Onspeelbare bal... 3 Waterhindernissen... 4 Opnemen, droppen en plaatsen...

Nadere informatie

NGF Competitie Tips en Regels. 3 April Onderwerpen voor vanavond

NGF Competitie Tips en Regels. 3 April Onderwerpen voor vanavond NGF Competitie 2014 Tips en Regels 3 April 2014 Onderwerpen voor vanavond Inleiding Doel regelbijeenkomst De Commissie Wat te doen als Ontvangend Team Veranderde Spelvormen Competitie 2014 Tips etc. Aangepaste

Nadere informatie

BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017

BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017 BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017 1 WIE WORDT BEGELEIDER? Iedereen heeft er baat bij als nieuwe leden goed zijn opgeleid, de nieuwe leden voelen zich sneller thuis op onze club, meer

Nadere informatie

I. PLAATSELIJKE REGELS

I. PLAATSELIJKE REGELS Federale Wedstrijden en Internationale Matchen Plaatselijke Regels en Wedstrijdreglement (Hard Card) (Dit is een vertaling: enkel de Engelse tekst geldt als officieel) I. PLAATSELIJKE REGELS Versie 01/01/2017

Nadere informatie

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels Golfbegrippen Samenvatting van de Golfregels Albatros: een score van 3 slagen onder PAR op een hole Approach: een slag naar de green Apron: kort gemaaide gras rond de green. Het gras is korter dan de fairway

Nadere informatie

Binnen 1 stoklengte droppen (gratis): 1. Bij ontwijken vast obstakel, 2. Bij ontwijken GUR (blauwe palen en abnormale terreinomstandigheden).

Binnen 1 stoklengte droppen (gratis): 1. Bij ontwijken vast obstakel, 2. Bij ontwijken GUR (blauwe palen en abnormale terreinomstandigheden). Ezelsbruggetjes Om het u wat eenvoudiger te maken kennen we deze twee ezelsbruggetjes. Stoklengtes Binnen 2 stoklengtes droppen (één strafslag): 1. Bij de laterale waterhindernis (rode palen), 2. Bij onspeelbaar

Nadere informatie

markers guide GCW versie 2012-1-

markers guide GCW versie 2012-1- Markers guide Een marker is verantwoordelijk om beginnende leden: 1. veilig door de baan te begeleiden, d.w.z. veilig voor het beginnende lid zelf en alle andere gebruikers in de baan 2. de etiquette bij

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019

Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019 Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019 Algemeen 1. Er wordt gespeeld volgens de Rules of Golf, zoals goedgekeurd door de R&A Rules Ltd. en de USGA, hierna genoemd de Regels. 2. Het is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Pitch en Putt Bond Nederland Wedstrijdreglement

Pitch en Putt Bond Nederland Wedstrijdreglement Pitch en Putt Bond Nederland Wedstrijdreglement Wedstrijdreglement Inleiding Dit wedstrijdreglement is opgesteld om aanvulling te geven op de Pitch en Putt regels en om duidelijkheid te bieden voor en

Nadere informatie

Doel Winnen door 10 punten te halen in zo min mogelijk gespeelde holes.

Doel Winnen door 10 punten te halen in zo min mogelijk gespeelde holes. - punten spel Winnen door punten te halen in zo min mogelijk gespeelde holes. Plaats een bal op van de hole. Putt totdat de bal in de hole is (, 2, of putts). Houd bij hoe vaak u nodig heeft voordat de

Nadere informatie

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN WEDSTRIJDVORMEN 1. STROKEPLAY a. Algemeen b. Individueel Strokeplay (Qualifying) c. Individueel Stableford (Qualifying) d. Individueel tegen Par (Qualifying). 2. OFFICIELE WEDSTRIJDVORMEN VOOR TWEE OF

Nadere informatie

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome Spelvormen 1. Matchplay - Single De meest elementaire wedstrijdvorm van het golfspel, waarbij twee spelers tegen elkaar spelen. Het verschil in handicap wordt verrekend. De speler met de hoogte playing

Nadere informatie

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar.

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar. Wedstrijdvormen Strokeplay De Strokeplayregels van de Golf Regels zijn van toepassing op drie spelvormen: 1. Strokeplay 2. Stableford 3. Tegen Par. Deze spelvormen zijn geschikt voor officiële wedstrijden,

Nadere informatie

Alle spelvormen op een rij

Alle spelvormen op een rij Spelvormen wordt veelal stableford of strokeplay gespeeld. Er zijn echter talloze spelvormen mogelijk, enkele voorbeelden zijn: foursome, fourballs, (beide wedstrijdvormen zien we ook tijdens de RyderCup)

Nadere informatie

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen Nieuwe Golfregels 2019 De belangrijkste wijzigingen 1 Vanaf 1 januari 2019 zijn de regels gewijzigd: Regels werden gemoderniseerd De nieuwe regels zijn gemakkelijker te begrijpen Maken gebruik van een

Nadere informatie

2019 PLAATSELIJKE REGELS GOLFCLUB DE HOGE KLEIJ

2019 PLAATSELIJKE REGELS GOLFCLUB DE HOGE KLEIJ 2019 PLAATSELIJKE REGELS GOLFCLUB DE HOGE KLEIJ De plaatselijke regels 2019 van Golfclub De Hoge Kleij zijn een aanvulling de plaatselijke regels op de scorekaart! 1. GEDRAGSCODE De Gedragscode (incl.

Nadere informatie

Wedstrijdvormen en handicapverrekening

Wedstrijdvormen en handicapverrekening Wedstrijdvormen en handicapverrekening De gebruikte definities gelden voor alle wedstrijden op de EG, ook als zij niet door de wedstrijdcommissie worden georganiseerd. Strokeplay Spelvorm: alle slagen

Nadere informatie

Pitch en Putt Bond Nederland. Wedstrijdreglement

Pitch en Putt Bond Nederland. Wedstrijdreglement Inleiding Wedstrijdreglement Pitch en Putt Bond Nederland wedstrijdreglement is opgesteld om aanvulling te geven op de Pitch en Putt regels en om Wedstrijdreglement Dit duidelijkheid met reglement te is

Nadere informatie

Golf. Begrippen en regels samenvatting.

Golf. Begrippen en regels samenvatting. Golf Begrippen en regels samenvatting. WWW.SNELGVB.NL BEGRIPPEN: Professional Average Resull albaltuss eagle birdie bogey double bogey djie slagen onder PAR twee slagen onder PAR één slag onder PAR PAR

Nadere informatie

NEW RULES OF GOLF 2019

NEW RULES OF GOLF 2019 NEW RULES OF GOLF 2019 Doelstelling van vernieuwing Beschikbare documentatie Implementatie Koksijde Golf ter Hille Vlot speeltempo : Ready Golf Belangrijkste wijzigingen Gedragscode Doelstelling nieuwe

Nadere informatie

Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities en Plaatselijke regels Golfclub Nuclea

Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities en Plaatselijke regels Golfclub Nuclea Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities en Plaatselijke regels Golfclub Nuclea Goorstraat 100 2400 MOL info@golfclubnuclea.be www.golfclubnuclea.be 1 Overzicht 1. Etiquette, richtlijnen en specifieke

Nadere informatie

Daarom hebben wij een samenvatting van de regels gemaakt opgebouwd vanuit de STRAFSLAGEN. Allereerst beginnen we met de uitleg van de 2 spelvormen

Daarom hebben wij een samenvatting van de regels gemaakt opgebouwd vanuit de STRAFSLAGEN. Allereerst beginnen we met de uitleg van de 2 spelvormen SPELVORMEN Nog meer dan bij andere sporten bepaalt je kennis van de regels je spelniveau!!! Misschien nog wel belangrijker is, -dat de juiste kennis van regels rust geeft en.. -de spelvreugde en die van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 Inhoud - Verrassingswedstrijd - Brabant Golfvoordeel - Qualifying kaarten registreren met mobiele telefoon - Tips van de handicap- en regelcommissie - Gewijzigde golfregels per

Nadere informatie

Spelvormen Pagina 1 / 10

Spelvormen Pagina 1 / 10 INHOUDSOPGAVE: 10 spelvormen WEDSTRIJDREGLEMENT TOXANDRIA 2017 SPELVORMEN ARTIKEL 10 10.1 algemeen... 2 10.2 spelvormen specifiek... 3-2.1 officiële wedstrijdvormen voor individuele spelers... 3-2.1.1

Nadere informatie

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen Nieuwe Golfregels 2019 De belangrijkste wijzigingen 1 Vanaf 1 januari 2019 zijn de regels gewijzigd: Regels werden gemoderniseerd De nieuwe regels zijn gemakkelijker te begrijpen Maken gebruik een consistente

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM SAMENVATTING VAN EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM De belangrijkste etiquette en regels Halen en behouden van een handicap Editie 2012-2015 INLEIDING Deze NGF-uitgave is de eerste die alle belangrijke golf-

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Skills & Drills

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Skills & Drills Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Skills & Drills Skills & Drills 1. Korte putt-test Doel: om in alle mogelijke omstandigheden al de

Nadere informatie

Samenvatting Golfregels, Etiquette en Handicapsysteem

Samenvatting Golfregels, Etiquette en Handicapsysteem Samenvatting Golfregels, Etiquette en Handicapsysteem Voorwoord Deze samenvatting is bedoeld als voorbereiding op het theoretische gedeelte van het GVB Examen. Tijdens het praktijkexamen wordt tevens van

Nadere informatie

SPELVORMEN. Par + handicap score = Stableford punten (=hcp 18) = 3 stableford punten Je gebruikt in principe 3 variabelen

SPELVORMEN. Par + handicap score = Stableford punten (=hcp 18) = 3 stableford punten Je gebruikt in principe 3 variabelen Golf Professional Peter van Rooij SPELVORMEN Nog meer dan bij andere sporten bepaalt je kennis van de regels je spelniveau. Misschien nog wel belangrijker is dat de juiste kennis van de regels rust geeft

Nadere informatie

Spelerseditie van de. Golfregels. Geldig vanaf januari 2019

Spelerseditie van de. Golfregels. Geldig vanaf januari 2019 Spelerseditie van de Golfregels Geldig vanaf januari 2019 De officiële Rules of Golf App Gratis beschikbaar voor iphone, ipad en Android Spelerseditie van de Golfregels Geldig vanaf januari 2019 De R&A,

Nadere informatie

Een obstakel is alles wat kunstmatig (niet natuurlijk) is.

Een obstakel is alles wat kunstmatig (niet natuurlijk) is. Mijn bal lag 5 meter verwijderd van een boom met een ijzeren hek rond. Had ik recht op een vrije drop? Bij hinder door een vast obstakel dat in je speelrichting staat heb je geen recht op een vrije drop.

Nadere informatie

PLAATSELIJKE REGELS. Plaatselijke Regels 2 januari 2015 1

PLAATSELIJKE REGELS. Plaatselijke Regels 2 januari 2015 1 PLAATSELIJKE REGELS Inleiding Dit overzicht rubriceert een breed scala aan toegestane Permanente en Tijdelijke Plaatselijke Regels. Soms is een Plaatselijke Regel (PR) noodzakelijk, gezien een situatie

Nadere informatie

SKILLS & DRILLS 1 Korte put-test 2 Lange put-test 3 Korte approach-test 4 Wedgetest 5 To the pin 6 Controleshot 7 Maximum distance 8 Balvlucht

SKILLS & DRILLS 1 Korte put-test 2 Lange put-test 3 Korte approach-test 4 Wedgetest 5 To the pin 6 Controleshot 7 Maximum distance 8 Balvlucht SKILLS & DRILLS 1 Korte put-test Doel: Om in alle mogelijke omstandigheden al de puts te kunnen maken. Skill: Put1: 1m, put 2: 1.5m, putt 3: 2m, put 4: 1m, put 5: 1.5m, put 6: 2m. Alle puts moeten vanuit

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8 INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Flevoland on Tour 7 Woensdagavond Opstap 8 Paaswedstrijd 9 Oranje Bokaal 10 Strokeplay Clubkampioenschap 11 Mixed

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Woensdagavond Opstap 7.

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Woensdagavond Opstap 7. INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Woensdagavond Opstap 7 Paaswedstrijd 8 Oranje Bokaal 9 Strokeplay Clubkampioenschap 10 Mixed Paren Wedstrijd 11

Nadere informatie

Er zijn twee Wooldmasterwedstrijden:

Er zijn twee Wooldmasterwedstrijden: De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor wijzigingen in het reglement en programma aan te brengen. Ook moet zij een voorbehoud maken voor wijzigingen die kunnen plaats vinden en buiten haar competentie

Nadere informatie

Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities Plaatselijke regels Golfclub Nuclea

Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities Plaatselijke regels Golfclub Nuclea Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities Plaatselijke regels Golfclub Nuclea Goorstraat 100 2400 MOL info@golfclubnuclea.be www.golfclubnuclea.be 00 32(0)14 32 10 22 1 Overzicht 1. Etiquette, richtlijnen

Nadere informatie

De Golfregels in t kort.

De Golfregels in t kort. De Golfregels in t kort. Vrij vertaald, voor de VVG, naar de Golfrules in brief (R&A Rules Limited) Beste Aangename kennismaking met het golfspel! Vergeet nooit wat een berg aan inspanningen en kosten

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8 INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Flevoland on Tour 7 Woensdagavond Opstap 8 Paaswedstrijd 9 Oranje Bokaal 10 Strokeplay Clubkampioenschap 11 Mixed

Nadere informatie

De zijgrenzen gedefinieerd zijn door de lijnen die van de buitenste punten van de teemerken naar achter lopen.

De zijgrenzen gedefinieerd zijn door de lijnen die van de buitenste punten van de teemerken naar achter lopen. Abnormale baanconditie: een gat veroorzaakt door een dier, grond in bewerking, een vast obstakel, of tijdelijk water. Advies: elk mondeling commentaar of elke actie (zoals laten zien welke club net gebruikt

Nadere informatie

Algemeen. De golfbaan

Algemeen. De golfbaan De golfbaan 3 Algemeen Wat is golf Golf is een balspel, dat gespeeld wordt op een groot gebied, waar 18 speelvelden (holes) zijn gemaakt die ieder een bepaald beginpunt (afslagplaats) en een eindpunt (de

Nadere informatie

Voorwoord 8 Gebruikswijze van de Spelersuitgave van de Golfregels 15 I. Grondbeginselen van het spel (Regels 1-4) 17

Voorwoord 8 Gebruikswijze van de Spelersuitgave van de Golfregels 15 I. Grondbeginselen van het spel (Regels 1-4) 17 Inhoud 3 Inhoud Voorwoord 8 Gebruikswijze van de Spelersuitgave van de Golfregels 15 I. Grondbeginselen van het spel (Regels 1-4) 17 Regel 1 Het spel, spelersgedrag en de Regels 18 1.1 Het golfspel 18

Nadere informatie

Wedstrijdreglement igolf Wintercup

Wedstrijdreglement igolf Wintercup Wedstrijdreglement igolf Wintercup Dit wedstrijdreglement is vastgesteld door de wedstrijdcommissie op grond van Regel 33 van de Rules of Golf. Wijziging van dit reglement is voorbehouden aan de wedstrijdcommissie.

Nadere informatie

INHOUD INHOUD Inleiding Etiquette De golfregels Kleuren tees Je handicap

INHOUD INHOUD Inleiding Etiquette De golfregels Kleuren tees Je handicap INHOUD Inleiding De golfregels en je handicap... 2 Over dit boekje... 3 Etiquette Etiquette... 4 Pitchmark repareren... 6 De golfregels De golfregels... 7 Afslaan, de bal spelen... 8 Spelen van een verkeerde

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM SAMENVATTING VAN EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM De belangrijkste etiquette en regels Halen en behouden van een handicap Editie 2012-2015 INLEIDING Deze NGF-uitgave is de eerste die alle belangrijke golf-

Nadere informatie

Wedstrijd Reglement Golfclub Dorhout Mees

Wedstrijd Reglement Golfclub Dorhout Mees Wedstrijd Reglement Golfclub Dorhout Mees De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor, het reglement aan te passen. 1. Algemeen 1. Dit reglement is van toepassing op alle wedstrijden georganiseerd

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 3. Wedstrijden

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 3. Wedstrijden INHOUD Algemeen 2 Prijzen 3 Wedstrijden Nieuwjaarswedstrijd 4 Wintercup 5 Medal 6 Greensome clubkampioenschap 7 Paaswedstrijd 8 Oranje bokaal 9 Strokeplay clubkampioenschap 10 Mixed Paren wedstrijd 11

Nadere informatie

TERNESSE GCC WEDSTRIJDREGLEMENT

TERNESSE GCC WEDSTRIJDREGLEMENT TERNESSE GCC WEDSTRIJDREGLEMENT 1. De Golfregels. De wedstrijden worden gespeeld volgens de regels van de R&A Rules Limited en door de Sportcommissie opgestelde wedstrijdcondities, plaatselijke en tijdelijke

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Naarderbos Golf

Wedstrijdreglement Naarderbos Golf Wedstrijdreglement Naarderbos Golf Artikel 1.Wedstrijden Wedstrijden worden gespeeld volgens de Rules of Golf zoals vastgesteld door de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews en de Local Rules zoals

Nadere informatie

VERVOLG OKTOBER NOVEMBER. Beste leden,

VERVOLG OKTOBER NOVEMBER. Beste leden, VERVOLG OKTOBER Do 21 Herenmiddag mix 13.00 uur Hcp 36 Zo 24 Finale Matchplay during the season 10.00 uur Ma 25 Monday Morning Mix 11.00 uur Alle leden Di 26 Damesochtend mix 10.30 uur Hcp 36 Do 28 Herenmiddag

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM De belangrijkste etiquette en regels Halen en behouden van een handicap Editie 2012-2015 Uw spel, onze expertise. De bal ligt uitdagend moeilijk

Nadere informatie

Spelvormen. A. Strokeplay-wedstrijden. A1: Strokeplay

Spelvormen. A. Strokeplay-wedstrijden. A1: Strokeplay Spelvormen In onderstaand overzicht van de diverse spelvormen, zoals die op Het Wedde (kunnen) worden gespeeld, wordt onderscheid gemaakt tussen: A. Strokeplay-wedstrijden B. Matchplay-wedstrijden C. Bijzondere

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Golfclub Dorhout Mees

Wedstrijdreglement Golfclub Dorhout Mees Wedstrijdreglement Golfclub Dorhout Mees De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor, het reglement aan te passen. 1. Algemeen 1. Dit reglement is van toepassing op alle wedstrijden georganiseerd

Nadere informatie

QL GLENMORANGIE CHAMPIONS TROPHY

QL GLENMORANGIE CHAMPIONS TROPHY Toernooireglement QL Glenmorangie Champions Trophy Kampioenschap voor strokeplay-clubkampioenen 1. Toernooi formaat a. Het Kampioenschap wordt gespeeld over 18 holes. De spelvorm is bruto strokeplay. Er

Nadere informatie